Zrakový smysl. Nezbytný při orientaci v prostoru. Zrakem přijímáme více než 70 % informací. Vnímání světla - Elektromagnetické záření nm.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zrakový smysl. Nezbytný při orientaci v prostoru. Zrakem přijímáme více než 70 % informací. Vnímání světla - Elektromagnetické záření 380-760 nm."

Transkript

1 Zrakový smysl Nezbytný při orientaci v prostoru. Zrakem přijímáme více než 70 % informací. Vnímání světla - Elektromagnetické záření nm. Součásti zrakového vjemu: jasnost (intensita osvitu), barevný tón, odstín, sytost barvy Smyslovým orgánem je oko, složené z oční koule přídatných orgánů.

2 OKO Oko je velmi složitý párový orgán, který umožňuje vnímání světla, barev a usnadňuje orientaci v prostoru okolního prostředí. Párové spořádání umožňuje prostorové vidění. Každé oko vidí obraz předmětu poněkud jinak a v příslušné primární oblasti mozku se skládají v trojrozměrný obraz. Pomocné struktury oka: -okohybné svaly u člověka je jich 6 a řídí pohyby oka -oční víčka vnitřní plochu víček člověka kryje sliznice zvaná spojivka -slzná žláza slzy (asi 1ml/den) omývají a zvlhčují oko, obsahují baktericidní látky - obočí, řasy tvoří ochranu oka

3 Rozdělení oka 1. Optický aparát 2. Světločivný aparát 3. Fotochemie vidění

4 1. Optický aparát Zajišťuje příjem a úpravu světelných paprsků tak, aby ve vhodné intenzitě dopadaly na světločivnou část oka. Oko bělima (vnější část oční koule napojená na svaly), rohovka, čočka (se schopností akomodace), zornice, přední a zadní komorová voda a sklivec. - Rohovka kromě ochranné funkce hraje důležitou roli při směrování obrazu, protože se na ní paprsky ohýbají pod různých úhlem a pak směřují přes čočku na sítnici tak, že vznikající obraz je obrácený jak hlavou dolů, tak pravolevově. Nerovnost rohovky vede k oční vadě astigmatismu kdy vznikající obraz je neostrý. -Zornice (panenka) kontroluje množství procházejícího světla. Zornice mění průměr od 1 do 8 mm, funguje tedy jako clona. Obě zornice reagují reflexně stejně, i když působíme pouze na jedno oko. Průměr zornice se mění činností dvou hladkých svalů. K rozšíření zornic dochází nejen reflexně, ale i po podání některých látek. -Duhovka je zbarvena přítomností pigmentu melaninu a určuje barvu očí. Mezi duhovkou a rohovkou je přední oční komora, za duhovkou (před čočkou) je zadní oční komora. Obě komory jsou vyplněny komorovou vodou, která neustále protéká po povrchu čočky ze zadní do přední komory, kde se vstřebává.

5 Čočka je přitisknuta na vnitřní stranu duhovky a je zavěšena na závěsných vazech řasnatého tělesa. Úlohou čočky je usměrnit nejostřejší obraz na receptorové buňky sítnice. Zaostření se děje buď posunem celé čočky (nižší obratlovci) nebo akomodací (vyšší obratlovci). Při pozorování předmětů vzdálených méně než asi 5 m (u člověka) dochází k vyklenutí čočky což zajišťuje akomodační sval musculus ciliaris vlivem parasympatiku, který je napojen na řasnaté těleso. Pro každé oko existuje fixační bod daleký (maximálně vzdálený bod, který je ještě viděn ostře bez akomodace) a fixační bod blízky (je ještě viděn ostře s maximální akomodací). Trvalé pozorování blízkých předmětů je proto pro oko únavné. Čočka je tvořena transparentními buňkami, které se obnovují na její vnější straně v jejím středu jsou tedy nejstarší. Centrální buňky také nejrychleji stárnou a později nejsou schopny akomodace. Takovou závadu je třeba řešit brýlemi. Čočkou se zobrazí na sítnici obraz skutečný zmenšený obrácený - Sklivec rosolovitá hmota vyplňující vnitřek oka

6 2. Světločivný aparát Jeho funkcí je zachytit světelný paprsek a změnit energii fotonů na energii akčního potenciálu a umožnit tak nervové vedení této informace do mozku, kde dochází k vlastnímu vnímání světla. Světločivný aparát zahrnuje sítnici, která se skládá z receptorových buněk tyčinek a čípků. Děti po narození přirozeně dalekozraké, neovládají akomodaci, vidí ostře předměty od vzdálenosti 25 cm. Schopnost úpravy čočky ve 3 měsících.

7 - Receptorové buňky - v oku člověka je asi milionů tyčinek a 6 7 milionů čípků. Každá receptorová buňka je spojena s dalším neuronem bipolární buňkou a dále s - gangliovou buňkou. Sítnice se tedy skládá ze tří vrstev: - receptorové buňky - bipolární buňky - gangliové buňky Takové oko se nazývá inverzní světlo musí nejprve projít přes gangliovou a bipolární vrstvu a teprve potom dopadá na sítnici. Na sítnici rozlišujeme žlutou skvrnu (fovea) místo s nejostřejším viděním, kde je vysoká koncentrace čípků a slepou skvrnu odtud vychází zrakový nerv a sítnice je zde necitlivá.

8 Barevné vidění Podle fotopigmentu rozlišujeme 1 typ tyčinek. Tyčinky jsou zodpovědné za černobílé vidění, protože jsou velmi citlivé na světlo, proto působí jako fotoreceptory v noci (při snížené intenzitě světla), ostrost vidění je ale slabá. Tyčinky jsou nejpočetnější na periferii sítnice, chybí v jejím centru. a 3 typy čípků citlivé na červené, zelené a modré světlo. Čípky jsou aktivní až při vyšší intenzitě světla, slouží tedy především ve dne a jsou citlivé na rozlišování barev. Pigmenty jsou obsaženy v tzv. - vnějším segmentu receptorových buněk, vnitřní segment obsahuje jádro a další části buňky. Barevný vjem světla vzniká smíšením všech typů receptorového vidění.

9 3. Fotochemie vidění Vnímání světla je zprostředkováno očním pigmentem, který zajišťuje přeměnu energie fotonu na akční potenciál. Pigment rhodopsin, se skládá z retinalu aldehydu vitamínu A (což je alkohol retinol) konjugovaného s opsinem. Opsin je transmembránový protein obsažený ve fotosenzitivních buňkách. Opsin je v každém ze 4 pigmentů jiný a určuje specifickou světelnou citlivost na všechny druhy světla u tyčinek nebo na červenou, modrou a zelenou u čípků. Retinal existuje ve dvou formách cis a trans 11-cis izomer je nestabilní a jeho interakce s fotonem způsobuje strukturní změny vedoucí k tvorbě metarhodopsinu.

10 Adaptace za šera a v noci se oko adaptuje citlivost se zvýší až krát. To souvisí se syntézou rhodopsinu v tyčinkách. Stejně se oko adaptuje na světlo. Obnova rhodopsinu je pomalejší než jeho štěpení, adaptace na tmu je proto pomalejší než na světlo. Úplná adaptace čípků trvá asi 8 minut, tyčinek asi 30 minut (ve tmě je v oku nejvíce rhodopsinu na světle se rozkládá).

11 Kognitivní paradox: mozek v obraze vyhledává známé tvary a předměty, záleží na tom, co objeví jako první Odlišná genetická výbava. Žena má více druhů očníchčípků než muž, proto žena rozeznává více barevných odstínů. Muži rozlišují většinou pouze základní barvy, u žen se můžeme setkat s výrazy, které lépe charakterizují jednotlivé odstíny, například olivová, smetanová, kaštanová apod.

12 Poruchy zrakového vnímání Extrémní porucha je slepota. Výpadky zorného pole se nazývají anopie. Hemeralopie: porucha adaptace na tmu Abnormální citlivost na světlo se nazývá světloplachost. Nyktalopie: porucha adaptace na světlo Poruchy zaostřování jsou krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus. Šeroslepost, většinou způsobenou sníženou tvorbou citlivých pigmentů, často následkem nedostatečného přísunu vitaminu A ve stravě Monochromatismus: vnímání okolí v odstínech 1 barvy

13 Poruchy barevného vidění Normální barevné vidění má asi 92 % populace. Více poruch barvocitu je u mužů (1 z 13 mužů a 1 z 250 žen). Monochromatismus: vnímání okolí v odstínech 1 barvy Barvoslepost (daltonismus, dyschromatopsie): vrozená, výskyt častější u mužů, ženy přenašečkami Protanopie: nevidí červenou barvu Protanomalie: vidí červenou barvu hůře Deuteronopie: nevidí zelenou barvu, nebo má čípky, v nichž jsou zelené a červené pigmenty smíchány tak, že místo zelené a červené vidí žlutou barvu Deuteranomalie: vidí zelenou barvu hůře Tritanopie: nevidí modrou barvu Tritanomalie: vidí modrou barvu hůře Monochromatismus: vnímání okolí v odstínech 1 barvy

14 Testy k odhalení poruch barvocitu Ishihara test založen na principu splývání záměnných barev..

15 Albert Henry Munsell Profesor Albert Henry Munsell se narodil 6. ledna 1858 v Bostonu. Vytvořil jeden z nejvíce používaných systémů uspořádání barev. Jeho základní principy zveřejnil v roce 1905 jako A Color Notation. V roce 1915 publikoval The Munsell Atlas of Color, který obsahoval deset odstínových karet členěných podle světlosti a čistoty barev. ) V únoru roku 1918 založil A. H. Munsell Color Company, Inc., 28. června 1918 převzal po jeho smrti společnost syn a přejmenoval ji na Munsell Color Laboratory. Ve spolupráci s National Bureau of Standards (USA) byla v roce 1929 vydána The Munsell Book of Color, která je často označována jako Munsell notation. Obsahovala dvacet odstínových kart.

16 Munselův atlas V roce 1950 byl počet odstínových kart zdvojnásoben, tj. z 20 na 40. V roce 1958 byla vydána publikace The Munsell Book of Color, Glossy Collection, která je určena pro lesklé barevné povrchy laků, plastů apod. A v roce 1990 byly obě kolekce Munsellova atlasu doplněny o kolekci pastelových barev pod označením The Munsell Nearly Neutrals Collection, která je určena především pro design v oboru kosmetiky, interiéru a počítačového hardwaru. V současné době jsou tak k dispozici tři kolekce: The Munsell Book of Color, Matte Collection - má jednotlivých barevných vzorků, The Munsell Book of Color, Glossy Collection má jednotlivých barevných vzorků a The Munsell Nearly Neutrals Colllection, která obsahuje jednotlivých barevných vzorků [3].

17 Uspořádání Munsellova atlasu barev Munsellův atlas barev je uspořádán tak, že každý jeho barevný vzorek má své specifické alfanumerické označení. T oto označení vychází z předpokladu, že každou barvu je možné popsat třemi atributy: odstínem (H hue), světlostí (V value) a čistotou (C chroma) v uzanci H V/C. Odstíny jsou uspořádány do kruhu, který je členěn na 100 odstínů, z nichž je Odstíny jsou uspořádány do kruhu, který je členěn na 100 odstínů, z nichž je deset hlavních (pět základních odstínů podle Munsella Red, Yellow, Green, Blue a Purple a pět směsných odstínů Yellow-Red, Green-Yellow, Blue-Green, Purple- Blue a Red-Purple.

18 Testování osob na vnímání barev Určení světelných signálů- slouží k hrubé orientaci (základní barvy). Pseudoizochromatické tabulky - obrazce různých barev o stejné světlosti se barvoslepému jeví jako stejnobarevné (nemocný čte jiný znak než zdravý). Nagelův anomaloskop je modifikací spektroskopu, základem je rozpůlený kruh, v horní polovině se žlutou barvou, testovaný míchá směs červené a zelené barvy tak dlouho, až se dle jeho pohledu dosáhne stejné žluté barvy i v dolní půli kruhu. Obr. 3: Anomaloskop

19 Terminologie Sytost stupeň čistoty barvy odstínem (angl. Hue) Je to vlastnost, s jejíž pomocí běžně rozlišujeme jednu barvu od druhé. Barvy se v sousedním spektru mohou mísit a získat tak plynulý přechod. Například červená a žlutá vytvoří spektrum barev od červené přes oranžovou ke žluté Jas stupeň světlosti nebo tmavosti barvy srovnané s neutrální šedou ve stupnici v rozsahu od absolutně černé do absolutně bílé - jasem (angl. Value, lightness) Popisuje vlastnost barvy podle měřítka "tmavá až světlá Průhledný popisuje předmět umožňující průchod světla a zřetelné rozlišení obrazů. Průsvitný - popisuje předmět umožňující průchod světla avšak neumožňující rozlišení obrazů. Opakní neumožňující průchod světla

20 Čirost světlo prochází přímým prostupem bez patrného rozptylu a nelze pozorovat pouhým okem viditelné částice. Při posuzování čirosti se zjišťuje: - průhlednost - zákal - viditelné rozptýlené částice Průhledným nápojem prochází světlo převážně přímým prostupem a obrazy předmětů lze pozorovat zřetelně. Při posuzování čirosti, ve vztahu k průhlednosti se nápoj pozoruje ve zkušební sklence proti stejnorodému bílému pozadí a proti černému pozadí pokud potřebujeme zjistit přítomnost světlých částic Zákal je definován jako vizuálně vnímaná vlastnost, způsobená rozptýleným prostupem světla kapalinou a projevující se sníženou ostrostí obrazů předmětů pozorovaných kapalinou a snížením světlostí kapaliny. Zákal způsobený přítomnosti velmi jemných rozptýlených částic u něhož nastává patrná změna barvy je opalizující zákal neboli opalescence.

21 Barva Barvu definujeme jako psychofyziologický vjem zprostředkovaný lidským okem. Fyzici popisují barvu jako rozklad světla na jednotlivé barevné složky. Úloha barvy - Informuje o kvalitě a nezávadnosti výrobku - závadnosti x nezávadnost, ukazatel zralosti ovoce, čerstvosti potravin, správné technologické úpravy, atd. Neplatí vždy např. barva olivových olejů nevypovídá nic o jejich kvalitě, oleje se posuzují v modrých nádobkách tulipánového tvaru. Zrakově se člověk orientuje o velikosti a tvaru předmětu a geometrické makrostruktuře. Například rozložení svaloviny a tuku v masných výrobcích a nebo podílu vzduchových bublin v chlebu a nebo sýru. Dále zrakem rozpozná barevný tón, intenzitu a sytost zabarvení. Ne jen celkové, ale i rozvržení barev na předmětu. Například barevné žíhání na jablku, postupné zčervenání na jahodách. Vyhodnocením barevného vjemu pak může posuzovat stupeň zralosti, upřesnit si identifikaci potraviny a další.

22 -Psychologicky ovlivňuje smyslové vnímání - chuť, textura, vůně... - Podporuje sekrece žaludečních šťáv - atraktivní vzhled potraviny. -Význam pro marketing ovlivnění spotřebitele při výběru, zvýšení prodeje, zaměření na specifické skupiny zákazníků, barva obalů. - Význam při vývoji nových výrobků uplatnění moderních trendů. Obecně člověk preferuje barevné předměty před bílými, světlé před tmavými, červené před modrými.

23 Závislost vnímání barev na kultuře a životních podmínkách Životní podmínky Inuité (Eskymáci) dokáží rozeznat větší množství odstínů bílé a šedé Obyvatelé pouští zase více odstínů okrové a žluté než běžný Středoevropan Příslušníci kmene Berinno (Papua - Nová Guinea) rozeznávají pět odstínů mezi modrou a zelenou barvou, což většina západní populace nedokáže Kulturní podmínky, jazyk Angličtina má jedenáct slov pro základní barvy, jazyk kmene Deni žijícího na Indonésii pouze dvě slova Maďaři používají dva různé výrazy pro červenou barvu Jazyk indiánského kmene Navajo má jedno slovo pro zelenou i modrou barvu, zatímco pro černou existují dva různé výrazy bílá barva znamená pro běžného Evropana radost, čistotu,sňatek, zatímco na Dálném Východě bílé symbolizuje smutek a vážnost

24 Způsoby posuzování barvy potravinářských výrobků Instrumentální metody Spektrofotometrické Kolorimetrické Digitální analýza obrazu Senzorická analýza výsledky souvisí s kvalitou hodnotitelského panelu, hodnocení v hodnotitelských boxech při definovaném světle. ČSN ISO (2002) Senzorická analýza. Obecná směrnice pro výběr výcvik a sledování posuzovatelů. Část 1 a 2: Vybraní posuzovatelé a Experti. TN (1995) Senzorické zkoušení potravinářských výrobků Zkouška rozeznání intenzity zákalu nebo zbarvení kalných roztoků Zkouška schopnosti rozeznání intenzity barevných tónů

25 Potravinářská barviva Barviva jsou látky, které udělují potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla a nebo obnovují barvu, která byla poškozena nebo zeslabena během výrobního procesu. Potravina tak získá lákavější vzhled. Potravinářská barviva musí splňovat tyto požadavky: -v používaných koncentracích zdravotně nezávadná, legislativa přesně stanovuje pravidla přibarvování potravin - nesmí nepříznivě ovlivnit ostatní organoleptické vlastnosti přibarvené potraviny, zejména chuť a vůni -musí mít vysokou barevnou mohutnost a být dobře rozpustná ve vodě -nesmí docházet k interakcím s jinými složkami potravin - barvivo musí být stálé vůči změnám ph, oxidačně redukčním vlivů, vůči světlu, teplu a u pevných potravin i vůči vlhkosti - v neposlední řadě musí být i ekonomicky dostupné a přijatelné

26 Rozdělení barviv barviva přírodní Jsou to velmi rozmanité chemické látky rostlinného a živočišného původu, které mají nejrůznější funkce, dále anorganické pigmenty z přírodních zdrojů (vápenec, anatas (oxid titaničitý) - barviv přírodně identická se získávají chemickými reakcemi, ale jejich struktura je na rozdíl od barviv řazených mezi barviva syntetická totožná se strukturou barviv přírodních. Příkladem je např. syntetický β-karoten (provitamin A) a riboflavin (vitamin B2), které mají zároveň funkci vitaminů. - barviva syntetická.. Některé druhy potravin se nesmějí přibarvovat vůbec. Vesměs jde o základní potraviny jako je např. mouka, mléko, chléb, minerální a stolní vody, cukr, maso, drůbež, ryby, vejce, oleje a tuky živočišného a rostlinného původu, nezpracované potraviny, potraviny určené pro kojence a malé děti, dětská výživa, med, ovocné šťávy a nektary. Pro máslo se mohou používat pouze karoteny. Podrobné požadavky na používání barviv stanoví část 5 vyhlášky č. 53/2002 Sb.

27 Povolená barviva v ČR Číslo Barvivo 100 kurkumin 102 tartrazin 104 chinolinová žluť 110 žluť SY 120 košenila, karmíny, kys. karmínová 122 azorubin 124 ponceau 4R 129 červeň Allura AC 131 patentní modř V 132 indigotin 133 brilantní modř 142 zeleň S 151 čerň BN 155 hněď HT 160d lykopen 160e beta-apo-8 -karotenal 160f 161b etylester kys. beta-apo-8 -karotenové lutein

28 Výhody a nevýhody syntetických barviv a) výhody jsou levnější a stabilnější než přírodní, většinou - ne však vždy - mají intenzivnější barvu než přírodní, lze zajistit stálý odstín barvy, neovlivňují chuť a vůni potravin, různými kombinacemi jednotlivých barviv lze získat řadu odstínů. b) nevýhody b) nevýhody azobarviva (nejčastější zástupci potravinářských syntetických barviv) se snadno redukují ionty kovů a některými redukčními činidly (např. oxidem siřičitým nebo kyselinou askorbovou) na bezbarvé produkty, působením UV záření dochází k odbarvení některchý barviv (indigotin a erythrosin), syntetická barviva (především azobarviva) se dávají do souvislosti s některými reakcemi přecitlivělosti (především kožní a dýchací projevy) a negativními projevy u dětí (hyperaktivita).

29 Barevné změny potravin Barvu potraviny, než se dostane ke konzumentovi, může ovlivnit a pozměnit mnoho faktorů. V některých případech se může jednat i o barevné změny žádoucí.

30 Chemickými činidly se potraviny při zpracování dostávají do styku buď záměrně, nebo náhodně a jsou jimi značně ohroženy. Chemická činidla mohou působit buďto přímo, nebo ako katalyzátory různých reakcí. Přímo se mohou z chemických látek uplatnit hlavně železo, měď, cín a vápník. Z ostatních chemických činidel se mohou uplatnit i konzervační činidla, antioxidanty, čiřící a okyselující přísady apod. Nepřímo katalyticky se uplatňuje hlavně železo a měď, které jsou, jak známo, účinnými katalyzátory oxidace L-askorbové kyseliny. Jako další katalyzátory tuků a jiných látek se mohou uplatnit kobalt, mangan, nikl a stříbro. Mikroorganismy jsou hlavní a nejčastější příčinou zkázy potravin. Navenek se tento rozklad projevuje různě, např. změnou čirosti kapalin, konzistence hmoty, barvy, chuti a vůně, vznikem tepla, tvorbou plynů apod. Přitom se mění smyslové vlastnosti i látkové složení potraviny. Mikrobiální rozklad nelze pokládat vždy za nežádoucí, naopak některé konzervárenské a zpracovatelské technologie jsou založeny právě na využití tohoto procesu (např. mléčné a etanolové kvašení). V řadě případů je poměrně těžké přesně určit, zda se činnost mikroorganismů projevuje příznivě, nepříznivě nebo neutrálně. Vhodnější je zařadit činnost mikroorganismů do všech zmíněných skupin v závislosti na podmínkách prostředí nebo požadovaném cílovém produktu. Mikrobiální kažení je souběh několika procesů, které se mohou týkat různých substrátů a zároveň několika mikrobiálních původců.

31 Sluchový orgán vnější ucho: umožňuje lepší zachycení zvukových vln stavba: vnější (zevní) zvukovod (2-3 cm, obs. četné mazové žlázky ušní maz) + ušní boltec (elastická chrupavka není v ušním lalůčku) střední ucho (bubínková dutina): stavba: bubínek (tenká membrána, odděluje stření a vnější ucho) + sluchové kůstky (zesilují zvuk) + Eustachova trubice (spojuje středoušní dutinu s dutinou ústní, nosohltanem vyrovnání rozdílu tlaku) sluchové kůstky: kladívko (malleus) + kovadlinka (incus) + třmínek (stapes) spojeny kloubně

32 vnitřní ucho: je tvořeno jemnými blánami = blanitý labyrint, ohraničený pevným kostěným pouzdrem vk. skalní = kostěný labyrint, skládající se ze tří polokruhovitých kanálků, zpředsíně [váček vejčitý (utriculus) a kulovitý (sacculus)] a hlemýždě vyplněno lymfou: perilymfa = mezi kostěným a blanitým labyrintem, endolymfa = uvnitř blanitého labyrintu do předsíňové části vedou ze středoušní dutiny dvě okénka: oválné do něhož je vsazen třmínek a kulaté uzavřené tenkou vazivovou blánou

33 hlemýžď (cochlea): vlastní receptory zvukových vln uloženy v blanitém hlemýždi - blanitá, vazivová, slepě končící trubička, tvořící 2.5 závitu, vyplněná tekutinou - endolymfou; je uložen v kostěném hlemýždi v perilymfě, ten je rozdělen blanitým hlemýžděm na dvě patra: patro předsíňové a bubínkové sluchové receptory v blanitém hlemýždi jsou součásti Cortiho orgánu jsou usazeny na vazivové membráně dolní stěny blanitého hlemýždě (bazální membrána) a svými vláskovitými výběžky se dotýkají krycí membrány

34 Vnímání zvuku Zvukové vlny se přenášejí sluchovými kůstkami na oválné okénko, které rozechvěje perilymfu, v níž je uložen blanitý hlemýžď; vlnění se přenáší na endolymfu v blanitém hlemýždi; kmity endolymfy způsobují pohyb krycí membrány proti membráně bazální, na níž spočívají vláskové b.; vlnění perilymfy se vyrovnává vyklenutím kulatého okénka do bubínkové dutiny středního ucha Vláskové b. jsou ve spojení s vlákny nervových b. VIII. hlavového nervu (nerv předsíňohlemýžďový), podráždění se přenáší do mozkového kmene a odtud do spánkového laloku mozkové kůry (sluchové centrum)

CAD II přednáška č. 1

CAD II přednáška č. 1 Oko je velmi citlivý a komplikovaný orgán. Všechny jeho části velice úzce spolupracují, aby zprostředkovaly vnímání obrazu. A jsou to oči a zejména mozek, orgány, které nám dokáží přiblížit okolní svět,

Více

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. Máš všech pět pohromadě?

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. Máš všech pět pohromadě? SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ Máš všech pět pohromadě? Pěti hlavními smysly jsou zrak, sluch, hmat, chuť a čich. Smyslové orgány nám umožňují vnímat okolní svět. Většina smyslů se nachází na hlavě. Hmat je uložený

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Lidské oko jako objektiv a senzor

Lidské oko jako objektiv a senzor Lidské oko jako objektiv a senzor Lidské oko anatomie 1/5 iris duhovka pupil zornice, zřítelnice (vstupní pupila) sclera -bělima Oko, pohled zvenku [1] Duhovka hladké svalstvo s kruhovým otvorem uprostřed,

Více

Smyslová soustava člověka (laboratorní práce)

Smyslová soustava člověka (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Smyslová soustava člověka (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-34 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 8. třída

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

Přednáška č.10 Ložiska

Přednáška č.10 Ložiska Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.10 Ložiska LOŽISKA Ložiska jsou základním komponentem všech otáčivých strojů. Ložisko je strojní součást vymezující vzájemnou polohu dvou stýkajících se částí mechanismu

Více

Éčka v potravinách. Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, Praha

Éčka v potravinách. Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, Praha Éčka v potravinách Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, Praha Éčka jsou spolu s chemickými kontaminanty považována neodborníky za největší riziko z potravin současné doby. Jsou velmi častým

Více

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 POZNÁMKA: Požadavky této kapitoly neplatí pro obaly, které budou používány dle 4.1.4.1, pokynu pro balení

Více

Optické přístroje. Lidské oko

Optické přístroje. Lidské oko Optické přístroje Lidské oko Oko je kulovitého tvaru o průměru asi 4 mm, má hlavní části: Rohovka Duhovka Zornice (oční pupila): otvor v duhovce, průměr se mění s osvětlením oka (max.,5 mm) Oční čočka:

Více

NÁZEV/TÉMA: Výroba piva

NÁZEV/TÉMA: Výroba piva NÁZEV/TÉMA: Výroba piva Vyučovací předmět: Technologie Učitel: Ing. Marie Vavřinová Časová jednotka: 45 minut (1 hodina) Použité metody: DIAMANT, SKLÁDANKOVÉ ČTENÍ, BINGO Uspořádání třídy: rozmístění lavic

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

1 - Prostředí programu WORD 2007

1 - Prostředí programu WORD 2007 1 - Prostředí programu WORD 2007 Program WORD 2007 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají jako dokumenty s příponou docx (formát Word

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Elektrické napětí Elektrické napětí je definováno jako rozdíl elektrických potenciálů mezi dvěma body v prostoru.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola 6. ročník Základní EVVO Fotosyntéza

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205 Ėlektroakustika a televize TV norma.......... Petr Česák, studijní skupina 205 Letní semestr 2000/200 . TV norma Úkol měření Seznamte se podrobně s průběhem úplného televizního signálu obrazového černobílého

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

Modelové řady visacích zámků Mul-T-Lock

Modelové řady visacích zámků Mul-T-Lock Úvod Visací zámky Mul-T-Lock jsou určeny pro použití při zabezpečení budov a objektů. K použití v místech se zvýšenými požadavky na odolnost proti násilnému překonání jsou určeny zámky s chráněným třmenem.

Více

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 120/2002 Sb. (část) Změna: 120/2002 Sb. (část)

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0304

CZ.1.07/1.5.00/34.0304 Barevné modely Barevné modely se používají především pro zjednodušení záznamu barevné informace. Pokud bychom chtěli věrně reprodukovat barvy nějakého objektu, pak bychom museli zaznamenat v každém bodu

Více

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY Široký sortiment betonových prvků pro vnější architekturu nabízí také prvky, z nichž lze buď suchou montáží anebo kombinací suché montáže a monolitického betonu zhotovit opěrné stěny. Opěrná stěna je velmi

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ

PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ Úvod Chovatelská práce u koní měla v minulosti velmi vysokou úroveň. Koně sloužili jako vzor, obecná zootechnika a řada dalších chovatelských předmětů byla vyučována právě na koních

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 077 20/99-001301 Oblastní pracoviště č. 7 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 077 20/99-001301 Oblastní pracoviště č. 7 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 077 20/99-001301 Oblastní pracoviště č. 7 Signatura: bg7as106 Okresní pracoviště Tábor INSPEKČNÍ ZPRÁVA Předškolní zařízení: Mateřská škola, Veselí nad Lužnicí,

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Anemometrické metody Učební text Ing. Bc. Michal Malík Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl v rámci

Více

Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě

Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě Kafka Petr Pondělí 10.00-11.30 2006 Úvod Optika do domu není levnou záležitostí pro řešení první míle (poslední míle). Určitou

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

S T L IBE M Ě C S T O. her. opatření ke snížen. pořádku. vedoucí. Poznámka: Předkládá: oddělení. telefon:

S T L IBE M Ě C S T O. her. opatření ke snížen. pořádku. vedoucí. Poznámka: Předkládá: oddělení. telefon: S T A T U T Á R N Í L IBE RE M Ě C S T O 6. zasedání zastupitelstva města dne: 23. 6. 2016 Bod pořadu jednání: Záměr k regulaci sázkových her, loterií a jiných podobných her Cílem předloženého záměru je

Více

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y www.1bow.cz tel. 585 378 012 OPTIMUM Návod k obsluze Verze 1.1 Dělící hlava TA 125 Návod pečlivě uschovejte pro další použití! OPTIMUM Dělící hlava 1 Rozsah aplikací Dělící hlava TA 125 se používá jako

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Změna: 405/2004 Sb. Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku.

EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku. EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku. EXPERTNÍ POSUDEK SE BUDE ZABÝVAT NÁSLEDUJÍCÍMI OTÁZKAMI TÝKAJÍCÍMI SE METOD ZPRACOVÁNÍ RURÚ: a. zjistit shodné metodické přístupy

Více

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě.

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě. Máme tu jaro a s ním, bohužel, zhoršení stavu většiny atopiků. Příroda se probouzí, tráva se zelená, první květiny a stromy kvetou a vzduch se alergeny jen hemží Co dělat s tím, aby to naši nejmenší přežili

Více

VY_12_INOVACE_24_LIDSKE_SMYSLY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013

VY_12_INOVACE_24_LIDSKE_SMYSLY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_24_LIDSKE_SMYSLY Lidské smysly Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 3. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

5.2.2 Rovinné zrcadlo

5.2.2 Rovinné zrcadlo 5.2.2 Rovinné zrcadlo ředpoklady: 5101, 5102, 5201 Terminologie pro přijímačky z fyziky Optická soustava = soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění směr chodu světelných paprsků. Optické

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb.,

Více

HLAVA III ODVOLACÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ 5 ÚZEMNÍ PŮSOBNOST A SÍDLO

HLAVA III ODVOLACÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ 5 ÚZEMNÍ PŮSOBNOST A SÍDLO Územní působnost a sídlo při vymáhání některých finančních pohledávek. Tato pověření se publikují ve Finančním zpravodaji. Postup a podmínky, za kterých je prováděna mezinárodní pomoc ve vztahu k jiným

Více

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb.

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. 320 VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2010, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy a třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Horní Bojanovice,

Více

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak Vytlačování Vytlačování Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů Jde v podstatě o proces tváření profilovaným otvorem (hubice) do volného prostoru Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný

Více

IMUNITNÍ SYSTÉM NAŠE TĚLESNÁ STRÁŽ

IMUNITNÍ SYSTÉM NAŠE TĚLESNÁ STRÁŽ IMUNITNÍ SYSTÉM NAŠE TĚLESNÁ STRÁŽ KDO jsou naši nejnebezpečnější NEPŘÁTELÉ? KDE se skrývají a ODKUD se berou? JAK se proti nim dokáže naše tělo BRÁNIT? A můžeme mu v té obraně NĚJAK POMOCI Pamatujete

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

Obchodní podmínky společnosti SALON KORUNKA s.r.o.

Obchodní podmínky společnosti SALON KORUNKA s.r.o. Obchodní podmínky společnosti SALON KORUNKA s.r.o. Obecné S těmito obchodními podmínkami se kupující seznámil před odesláním své objednávky a je na ně předem upozorněn. Kupující odesláním své objednávky

Více

Model mitózy Kat. číslo 103.7491

Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Mitóza Mitóza, nazývaná také nepřímé jaderné dělení nebo ekvační dělení, je nejvíce rozšířená forma rozmnožování buněk. Buňka (mateřská buňka) se přitom rozdělí na 2 dceřiné

Více

Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy

Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy Verze: 2 Platná od: 15. 1. 2013 Doplnění nebo úpravy v pokynech jsou odlišeny červenou barvou písma. Termín pro podání elektronické verze průběžné zprávy obou částí je

Více

Smlouva o dodávce pitné vody.

Smlouva o dodávce pitné vody. Smlouva o dodávce pitné vody. Z vodovodu pro veřejnou potřebu ve vlastnictví obce Strašnov, uzavřená na základě 8 odst. 6 zákona 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, v platném znění. 1. Smluvní strany

Více

SC 61 detektor kovů baterie 9V (PP3) dobíjecí NI Mh baterie (volitelné příslušenství) nabíječka (volitelné příslušenství)

SC 61 detektor kovů baterie 9V (PP3) dobíjecí NI Mh baterie (volitelné příslušenství) nabíječka (volitelné příslušenství) SC 61 a SC 61 Z RUČNÍ DETEKTOR KOVŮ NÁVOD K POUŽITÍ 5 3 4 2 1 1 2 3 4 SC 61 detektor kovů baterie 9V (PP3) dobíjecí NI Mh baterie (volitelné příslušenství) nabíječka (volitelné příslušenství) Stručný popis

Více

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Sociální služby města Nový Bor, příspěvková organizace B.Egermanna 950, 473 01 Nový Bor Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Služba: Denní stacionáře Aktualizace:

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 153/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 153/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 153/0 Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Více

PATENTOVÝ SPIS N O. CO 00 co OO CM CZ0129446. Obálka pro kontejnery na přepravu a skladování radioaktivních a zvláště nebezpečných materiálů

PATENTOVÝ SPIS N O. CO 00 co OO CM CZ0129446. Obálka pro kontejnery na přepravu a skladování radioaktivních a zvláště nebezpečných materiálů PATENTOVÝ SPIS (19) ČESKÁ REPUBLIKA (2 l)čislo přihlášky: 1999-2458 (22) Přihlášeno. 12.07.1999 (40) Zveřejněno: 17.01.2001 (Věstník č. 1/2001) (47) Uděleno: 07.11.2000 (24) Oznámeno udělení ve Včstníku:

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů.

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů. Mezní kalibry Mezními kalibry zjistíme, zda je rozměr součástky v povolených mezích, tj. v toleranci. Mají dobrou a zmetkovou stranu. Zmetková strana je označená červenou barvou. Délka zmetkové části je

Více

Váš průvodce léčbou poškození zraku způsobeného choroidální neovaskularizací (CNV) sekundární k patologické myopii (PM) přípravkem Lucentis

Váš průvodce léčbou poškození zraku způsobeného choroidální neovaskularizací (CNV) sekundární k patologické myopii (PM) přípravkem Lucentis Váš průvodce léčbou poškození zraku způsobeného choroidální neovaskularizací (CNV) sekundární k patologické myopii (PM) přípravkem Lucentis (ranibizumab). Oddíl 1 O přípravku Lucentis Tato brožura Vám

Více

Metodika pro učitele Optika SŠ

Metodika pro učitele Optika SŠ Metodika pro učitele Optika SŠ Základní charakteristika výukového programu: Popis: V šesti kapitolách se žáci seznámí se základními principy geometrické optiky, s optickými klamy a světelným spektrem.

Více

Horkovzdušná pistole. Obj. č.: 81 19 51

Horkovzdušná pistole. Obj. č.: 81 19 51 NÁVOD K OBSLUZE Horkovzdušná pistole Obj. č.: 81 19 51 Vč. 4-dílů. Souprava trysek (bodová-, otočná-, širokoúhlá- a okrajová tryska). Ideální pro domácnost, hobby, domácí dílnu apod. k odstranění barev,

Více

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ Jiří Čermák Letní semestr 2005/2006 Struktura sítě GSM Mobilní sítě GSM byly původně vyvíjeny za účelem přenosu hlasu. Protože ale fungují na digitálním principu i

Více

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK květen 2011 Úvod... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Standard vybavení vozidel IDSOK... 4 2.1 Základní požadavky na vozidla a jejich vybavení... 4 2.2 Standardy vybavení

Více

Vyhrubování a vystružování válcových otvorů

Vyhrubování a vystružování válcových otvorů Vyhrubování a vystružování válcových otvorů Vyhrubováním se dosáhne nejen hladších povrchů otvorů, ale i jejich přesnějších rozměrů a správnějších geometrických tvarů než při vrtání. Vyhrubování je rozšiřování

Více

Význam školního stravování v mateřských a základních školách

Význam školního stravování v mateřských a základních školách Význam školního stravování v mateřských a základních školách Význam výživy V odborné literatuře se uvádí, že výživa je nejvýznamnějším faktorem zevního prostředí, který ovlivňuje zdraví člověka a následně

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR

GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR Obsah A B Úvodní slovo Ochranná známka Český výrobek 1. Barevná a černobílá podoba známky 2. Rozkres známky a rozkres známky v segmentu

Více

Legislativa k lékárničce pro práci s dětmi a mládeží

Legislativa k lékárničce pro práci s dětmi a mládeží LÉKÁRNIČKA Legislativa k lékárničce pro práci s dětmi a mládeží Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. stanovuje, že prostředky první pomoci musí být dostupné na všech místech, kde to vyžadují pracovní podmínky.

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti Vyučovací předmět: Psychologie a komunikace Škola: SZŠ a VOŠZ Znojmo Učitel: Mgr. Olga Černá Třída + počet žáků: 2. ročník, obor ZA, 24 žáků Časová jednotka: 1 vyučovací jednotka

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2460/10-S. Želivského 805, 280 02 Kolín IV

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIS-2460/10-S. Želivského 805, 280 02 Kolín IV Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIS-2460/10-S Název kontrolované osoby: Mateřská škola Klubíčko s. r. o Sídlo: Želivského 805, 280 02 Kolín IV IČ: 26 131 021 Identifikátor:

Více

Šicí stroje NX-400 NX-200

Šicí stroje NX-400 NX-200 Šicí stroje NX-400 Brother NX-400/200 NX-400/ Elektronické šicí stroje řady NX vynikají velmi snadnou obsluhou, širokou nabídkou stehů a množstvím komfortních funkcí NX-400 Vždy na vaší straně NX-400 S

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška, kterou se provádí 18 písm., d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Více

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb (dotace ze státního rozpočtu na rok 2015) Popis způsobu výpočtu optimální výše finanční podpory - Liberecký kraj Kraj bude při výpočtu dotace postupovat

Více

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA č. j.: TACR/14666/2014 PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA Schválil/a: Lenka Pilátová, vedoucí oddělení realizace

Více

Obsah. Charakteristika Technologický postup. Tvarování, pečení Vady Druhy jádrovách mhot Příklady výrobků z Jádrových hmot Testy

Obsah. Charakteristika Technologický postup. Tvarování, pečení Vady Druhy jádrovách mhot Příklady výrobků z Jádrových hmot Testy Obsah Charakteristika Technologický postup Výrobní postup s použitím melanžéru Výrobní postup bez použití melanžeru Výrobní postup s použitím mixeru Tvarování, pečení Vady Druhy jádrovách mhot Příklady

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích Základní východiska Nejbouřlivější vývoj v posledním období probíhá v oblasti vývoje a zdokonalování světelných zdrojů nazývaných obecně LED - Light Emitting

Více

KINEMATICKÉ ELEMENTY K 5 PLASTOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv. verze - 1.0

KINEMATICKÉ ELEMENTY K 5 PLASTOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování stroj Fakulta strojní K 5 PLASTOVÉ KINEMATICKÉ ELEMENTY doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpo

Více

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Popis systému ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy představují úplně nově

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

O d ů v o d n ě n í. Obecná část

O d ů v o d n ě n í. Obecná část 12 O d ů v o d n ě n í Obecná část Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 235/2010 Sb., o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek, ve znění vyhlášky

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY A DISTRIBUTORA

1. IDENTIFIKACE LÁTKY A DISTRIBUTORA Tento BEZPEČNOSTNÍ LIST odpovídá Zákonu 371/2008 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích a jeho pozdějším novelám. ( zákon 371/2008 Sb.) a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006.

Více

S t r á n k a 1 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

S t r á n k a 1 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í S t r á n k a 1 Zadavatel: Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, příspěvková organizace Jeruzalémská 957/12 110 06 Praha 1 IČ: 72029455 DIČ: CZ72029455 Zastoupený: Mgr. Martinem Machem, ředitelem

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

Geometrické plány (1)

Geometrické plány (1) Geometrické plány (1) Geometrické plány Ing. Tomáš Vacek - VÚGTK, v.v.i. Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115

Více

Chemické látky v našem životě

Chemické látky v našem životě Další vzdělávání pro pracovníky škol v Plzeňském kraji CZ.1.07/1.3.47/02.0010 Mgr. Vladimír Nápravník, Ph.D. 28. 2. 2014 Název vzdělávacího programu: Cíl: Materiál seznamuje účastníky s výběrem látek,

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj.: ČŠIS-128/11-S. Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Červený Újezd, okres Praha-západ Červený Újezd 30, 273 51 Unhošť IČ:

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Technická specifikace a požadavky na grafické provedení Jízdních dokladů

Technická specifikace a požadavky na grafické provedení Jízdních dokladů Příloha č. 1 Rámcové smlouvy o dílo uzavřené dne [BUDE DOPLNĚNO] mezi Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost a [BUDE DOPLNĚNO] Technická specifikace a požadavky na grafické provedení Jízdních

Více

Návrh optimálního skladu maziv

Návrh optimálního skladu maziv Návrh optimálního skladu maziv Jste vinen? Bez mazání by byl průmysl ochromen. Je fakt, že soukolí průmyslu se otáčí doslova kolem dobře namazaného provozu. Proto je třeba říci, že prostor pro skladování

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY s názvem MRAZÍCÍ BOXY PROJEKTU CEITEC IV. ČÁST 1. vyhotovené podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, 1. ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v platném znění

Více