ELIMINACE RIZIK P I REALIZACI TECHNICKÝCH OPAT ENÍ ODVODN NÍ VÝKOP VÝSTAVBY KANALIZACE V ÚZEMÍ KONTAMINOVANÉM CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ELIMINACE RIZIK P I REALIZACI TECHNICKÝCH OPAT ENÍ ODVODN NÍ VÝKOP VÝSTAVBY KANALIZACE V ÚZEMÍ KONTAMINOVANÉM CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY"

Transkript

1 ELIMINACE RIZIK P I REALIZACI TECHNICKÝCH OPAT ENÍ ODVODN NÍ VÝKOP VÝSTAVBY KANALIZACE V ÚZEMÍ KONTAMINOVANÉM CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY Mgr. Jan Barto, RNDr. Eva Vodi ková, Mgr. Jakub Štefe ka GEOtest, a.s., Šmahova 1244/112 Brno Elimination of Riscs Related to the Realization of Technical Measures of Canalization Tranches Drainage in the Area Contaminated by Chlorinated Hydrocarbons. The Tramvaj Plotni complex of constructions is a project which comprise of reconstruction of public areas. It includes a reconstruction of utility network and construction of canalization with connections. A groundwater extraction is necessary due to conducted excavations which are reaching under the water tabel. Groundwater is contaminated by chlorinated hydrocarbons in the area of interest. A decontamination up to acceptable limits is therefore needed prior to discharge into a river can be applied. 1. ÚVOD Výstavba nové kanaliza ní sít budovaná v rámci akce TRAMVAJ PLOTNÍ SOUBOR STAVEB zahrnuje vybudování stoky Komárov v prostoru vymezeném na ekou Svratkou, na jihozápad a Svitavským - Mlýnským náhonem (n kdejší Ponávkou) na jihovýchod, na ulicích Komárovské náb eží a Konopná. Stavební výkopy zasahovaly zpravidla do hloubky 4,5 až 6,2 m, p i emž naražená hladina podzemní vody se v míst stavby vyskytuje dle dosavadní vrtné prozkoumanosti v hloubkách 3,5 až 5,3m. Aby bylo možno kvalitn provád t pokládku potrubí, betonáž šachet a dalších objekt na kanalizaci, bylo nutné snižovat hladinu podzemní vody na úrove cca 0,5 m pod dno výkop. Pro posouzení pot eby a rozsahu realizace jednotlivých etap stavebního erpání bylo stanoveno provedení 3 etap hydrogeologického pr zkumu (dále HGP). Dalším d vodem realizace HGP bylo ov ení rozsahu a míry kontaminace v podzemní vod zejména chlorovanými uhlovodíky (ClU) a potenciáln i dalšími látkami. Kontaminace ClU pochází primárn ze staré ekologické zát že, kde se ClU používaly jako odmaš ovadla. ClU se tak dostávají do podzemní vody a migrují genereln ve sm ru proud ní, tj. sm rem ke Svratce a k soutoku s Ponávkou. Od erpávaná podzemní voda proto musí být išt na p ed vypoušt ním do Ponávky na limity schválené Povodím Moravy a p íslušným vodoprávním ú adem, kterým je Krajský ú ad Jihomoravského kraje, Odbor životního prost edí. ( 225 )

2 2. P ÍRODNÍ POM RY 2.1 Geomorfologie a geologické pom ry Zájmové území je lokalizováno v ploché údolní niv s p evládající nadmo skou výškou cca 200 m n. m. Nejsvrchn jší vrstvy tvo í antropogenní navážky mocnosti od 0,7 do max. 3,0 m. Pod t mito navážkami jsou zpravidla fluviální jílovité hlíny hn dé barvy, místy smouhovit proložené pís itými hlínami, p evážn tuhé konzistence (tzv. povod ové hlíny). Podloží t chto hlín tvo í pís ité št rky. Sou ástí pís itých št rk mohou být také jílovité proplástky r zných mocností. Velikost valoun št rku se sm rem do hloubky zpravidla zv tšuje. V podloží (zpravidla v hloubce 9 až 12 m p.t.) se nachází neogenní jíly. 2.2 Hydrogeologické a hydrologické pom ry Souvrstvím kvartérních št rkopís itých sediment vzniká kolektor s pr linovou propustností a s mírn napjatou hladinou podzemní vody. Stropním izolátorem jsou zpravidla povod ové hlíny, p ípadn proplástky z pís itého jílu. Bazálním izolátorem jsou neogenní jíly. Sm r proud ní podzemní vody je k ece Svratce. Celkovou hydrogeologickou situaci v prostoru zájmové lokality komplikuje vypoušt ní vody z vodní elektrárny na Brn nské p ehrad do eky Svratky, ímž se výrazn zvyšuje pr tok v ece (až 9x), zvyšuje se hladina a dochází ke zm n hydraulického gradientu podzemní vody. se vypouští cca 18 m 3 /s vody. P i nízkých vodních stavech dotují podzemní vody povrchové (tedy i v etn kontaminace). P i vyšších vodních stavech, ke kterým dochází zejména b hem vypoušt ní vody z vodní elektrárny (ale také k nim m že docházet p i vysokých srážkových úhrnech, jarním tání a záplavách) m že docházet k b ehové infiltraci povrchové vody do vody podzemní. Z kvalitativního hlediska m že tento proces znamenat na jednu stranu ed ní kontaminace, na stranu druhou však i její rozvle ení do míst jinak nekontaminovaných. Vodní stav H [cm] 100,00 90,00 80,00 70,00 60,00 50,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0, Obr.1) kolísání hladiny Svratky vlivem vypoušt ní vody z Brn nské p ehrady ( 226 )

3 3. STANOVENÍ SANA NÍCH LIMIT Limitní koncentrace pro vypoušt ní erpaných podzemních vod do vod povrchových stanovil p íslušný vodoprávní ú ad, kterým je Krajský ú ad Jihomoravského kraje, Odbor životního prost edí, a také Povodí Moravy, s.p. Z hlediska kvantitativního bylo rozhodnutím vodoprávního ú adu stanoveno maximální povolené erpané množství na 32,5 l/s. Maximální m sí ní povolené erpané množství bylo ,1 m 3 /m síc a maximální ro ní povolené erpání m 3 /rok. Kontaminant Limit v.ú. Limit Povodí ropné uhlovodíky 1,0 mg/l (C 10 -C 40 ) 1,0 mg/l (NEL) cis 1,2 dichlorethylen (DCE) 40 g/l 40 g/l trichlorethylen (TCE) 40 g/l 40 g/l tetrachlorethylen (PCE) 20 g/l 20 g/l 4. P EHLED PROVEDENÝCH PRACÍ 4.1 Vrtné práce Na po átku zá í 2010 byly na lokalit zapo aty vrtné práce. Vrty byly vyhloubeny rota n -jádrovým zp sobem, jako úplné, tzn. že byly ukon eny zpravidla v nepropustném podloží. Vystrojeny byly PVC zárubnicí DN200 s perforací v úseku cca 4 až 10 m, v závislosti na zjišt ných hydrogeologických podmínkách. Celkem bylo vyhloubeno 28 vrt sloužících jak k HGP, tak k odvodn ní stavby 4.2 Monitoring hladiny podzemní a povrchové vody Vlastnímu monitoringu p edcházela pasportizace hydrogeologických objekt v okolí stavby. Nejv tší koncentrace ClU byla g/l tetrachlorethylenu. Na erpaných a pozorovacích vrtech byla v pravidelných intervalech m ena úrove hladiny podzemní vody z d vodu kontroly optimálního snížení hladiny podzemní vody, a to z hlediska stavby samotné i z d vodu posouzení vlivu na statiku okolních staveb. Automatické m ení hladiny podzemní vody bylo provád no samozápisnou sondou v p ti monitorovacích vrtech. Hladina vody v ece Svratce a v Ponávce (které jsou ve vzájemné hydraulické spojitosti) byla m ena za pomoci vodo etných latí a z lávky. V následujícím grafu lze vid t kolísání hladin vlivem vypoušt ní vody z Brn nské p ehrady i zm ny hladin podzemní vody z d vodu stavebního erpání. Obr.2) od erpávání vody p i výstavb ( 227 )

4 Pr b!h hladin od ,50 VJ03 Svratka nadmo#ská výška hladin (m n.m.) 195,00 HV12 194,50 194,00 X07 X14 193,50 X01 193,00 X06 X05 X04 192,50 HV15 X03 HV14 X12 HV11 192,00 HV13 191,50 X13 X02 191,00 X11 190, "as (hod) "erpané množství (l/s) $erpané množství 10,00 9,00 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0, "as (hod) Obr.3) Pr#b h hladin a "erpaného množství za období od do Hydrodynamické zkoušky Na devíti hydrogeologických vrtech byly pro zjišt!ní hydraulických parametr# zvodn! realizovány t"i etapy hydrodynamických zkoušek. Hladina podzemní vody v zájmovém území a jeho okolí je považována p"evážn! za mírn! napjatou. V pr#b!hu hydrodynamických zkoušek byly m!"eny a registrovány úrovn! hladiny podzemní vody a zaznamenávány vydatnosti podle požadavk# použitého zp#sobu vyhodnocení podle teorie neustáleného proud!ní podzemní vody. Zvode$ lze charakterizovat jako siln! propustnou ve t"íd! propustnosti II, která p"echází do dosti slin! propustné ve t"íd! propustnosti III. Transmisivitu je možno charakterizovat jako velmi vysokou, ve t"íd! transmisivity I až vysokou, ve t"íd! transmisivity II. V rámci provedených etap HGP bylo zjišt!no, že režim stavebního erpání z realizovaných vrt# bylo t"eba p"izp#sobit aktuální situaci na staveništi, a to zejména z d#vodu zm!ny vodních stav#, zap"í in!ných jak p"irozenou inností (srážkové pom!ry, jarní tání, povod$ové stavy na "ece), tak režimními zm!nami ve Svratce, které souvisí s vypoušt!ním vody z Brn!nské p"ehrady. P"i vyšších vodních stavech bylo nutno erpaná množství adekvátn! navýšit, p"ípadn! podpo"it erpáním z výkopu, aby došlo ke snížení hladiny podzemní vody na pot"ebnou úrove$. Pr#m!rná vzdálenost mezi vrty byla spo tena na vzdálenost cca 13 m, v míst! soutoku kratší. Tato vzdálenost byla optimální pro vytvo"ení dostate né deprese Po et erpaných vrt# závisí na velikosti otev"eného úseku stavby. Optimální erpané množství z každého vrtu bylo v pr#m!ru 4 až 6 l/s, s možným navýšením až na 9 l/s. ( 228 )

5 4.4 Dekontaminace od erpávané podzemní vody Vzhledem k nadlimitním koncentracím ClU v prostoru stavby bylo nutno p ed vypoušt ním od erpávanou vodu dekontaminovat. Kapacita dekontamina ního za ízení byla taková, aby zabezpe ila vy išt ní erpané vody pod stanovené limity. Dekontamina ní stanice na chlorované, lehké a st ední uhlovodíky odstra uje zne išt ní s ú inností dekontaminace p es 90 %. Celé za ízení je konstruováno podle konkrétních požadavk dané lokality se zohledn ním fyzikáln -chemických vlastností vody a míry kontaminace chlorovanými uhlovodíky. Kontaminovaná voda je erpaná do vhodn sestavené stripovací kolony. Zne iš ující látka p echází do vzdušniny a je sorbována na filtru. Po nasycení sorp ní aktivity se filtr s náplní aktivního uhlí vym uje. Dekontamina ní jednotka sestávala ze soustavy usazovacích nádrží, ve kterých je voda zbavena mechanických ne istot, ze soustavy stripovacích kolon typu BUBLA a z dekontamina ních jednotek s filtra ním za ízením na bázi aktivního uhlí. Kontaminovaná podzemní voda od erpávaná z jednotlivých díl ích úsek výkopu byla po dekontaminaci vypoušt na do koryta Ponávky, které se nachází ve vzdálenosti 10 až 64 m od nov budované kanaliza ní sít. Podzemní voda, která nebyla kontaminovaná sledovanými kontaminanty, byla po odsazení kalu v sedimenta ních nádržích vypoušt na do koryta Ponávky. Obr.4) Dekontamina ní stanice 4.5 Odb ry a analýzy vzork podzemní vody V pr b hu HGP byly odebírány vzorky na po átku a na konci erpací zkoušky z d vodu zjišt ní míry kontaminace a tedy p íprav sana ní stanice. Z každého vrtu byl odebrán vzorek také na po átku stavebního erpání. Z koncového stupn sanace byly v sana ní stanici jednou týdn odebírány dvouhodinové sm sné vzorky vody získané sléváním osmi objemov stejných díl ích vzork vypoušt ných dekontaminovaných vod odebíraných v intervalu 15 minut. P ímo p i odb ru se v terénu m ily základní fyzikáln -chemické parametry, tedy teplota vypoušt né podzemní vody, ph, oxida n reduk ní potenciál (ORP) a konduktivita. Vzorky byly analyzovány v akreditovaných laborato ích firmy GEOtest, a.s. ( 229 )

6 Obr.5) Grafická interpolace ClU na lokalit 5. ZÁV R Výstavba kanalizace na ulicích Komárovské náb eží a Konopná zasahuje do kolektoru kvartérních vod m lkého ob hu, které mají p evážn mírn napjatou hladinu díky málo propustným polohám povod ových hlín v nadloží í ních písk a pís itých št rk. Pro odvodn ní jednotlivých úsek stavebního výkopu pro výstavbu kanalizace bylo zapot ebí od erpávat podzemní vodu, aby bylo ve všech stavebních jámách dosaženo pot ebného snížení hladiny podzemní vody pod bázi výkopu. Režim stavebního erpání vyžadoval p izp sobení aktuální situaci na staveništi, srážkovým pom r m, zvýšeným stav m na ece Svratce i režimním zm nám, daným vypoušt ním vody z Brn nské p ehrady. Celkem bylo od erpáno cca m 3 vody. Dosah deprese v okolí erpaných vrt byl trvale monitorován m ením úrovn hladin v erpaných vrtech, v pozorovacích vrtech v bezprost edním okolí úseku ve výstavb a na povrchových tocích. Data sloužila pro monitoring dopadu a vyhodnocení rizik vlivu snížení hladiny podzemní vody erpáním na statiku stávajících okolních objekt, který vyhodnocovali pracovníci odborné firmy, k tomu ur ení. Kvalitativní monitoring podzemní vody prokázal p ítomnost kontaminace chlorovanými uhlovodíky. Pro dekontaminaci erpané vody byla instalována technologie soustavy stripovacích kolon a následného filtra ního za ízení na bázi aktivního uhlí. Kvalita p e išt né vody byla p ed jejím vypoušt ním do povrchového toku (Ponávka) v týdenních intervalech monitorována a odpovídala požadovaným parametr m, daným rozhodnutím vodoprávního ú adu. Provedené práce umožnily realizaci výstavby nového kanaliza ního ádu budovaného v rámci rozvoje Jižního centra m sta Brna. Titul, jméno, p íjmení autora:mgr. Jan Barto Adresa firmy pracovišt :GEOtest, a.s., Šmahova 1244/112, Brno Telefon: barton@geotest.cz ( 230 )

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí Ústí nad Orlicí, červen 2013 Název akce: Horní Lipka možnosti

Více

Výsledky hydrogeologické studie vybraných lučních rašelinišť na Jihlavsku a její praktické výstupy

Výsledky hydrogeologické studie vybraných lučních rašelinišť na Jihlavsku a její praktické výstupy Výsledky hydrogeologické studie vybraných lučních rašelinišť na Jihlavsku a její praktické výstupy Ochrana našich nejohroženějších biotopů mokřadů a stepí prostřednictvím pozemkových spolků, aktivita Hydrogeologická

Více

RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5. Akce : projekt hydrogeologického průzkumného vrtu BP-1

RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5. Akce : projekt hydrogeologického průzkumného vrtu BP-1 RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5 Akce : projekt hydrogeologického průzkumného vrtu BP-1 Praha 2014 Obsah 1. ÚVOD, CÍL PROJEKTU... 2 2. PRŮZKUMNÉ ÚZEMÍ... 3 3. PŘÍRODNÍ POMĚRY... 4 3.1.

Více

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče Pacherová P., Bláha V., Erbanová L., Novák M., Pačes T. Stručná historie skládky Pozďátky 1993: vypracován projekt 1994: zkušební zahájení

Více

Česká geologická služba

Česká geologická služba zn.: SOG-441/108/2014 - str. 1/6 Česká geologická služba SPRÁVA OBLASTNÍCH GEOLOGŮ Klárov 131/3, 118 21 Praha 1 http://www.geology.cz Městská část Praha - Satalice Úřad městské části K Radonicům 81 190

Více

Specifika hydrogeologického průzkumu a stavebního čerpání při výstavbě páteřní kanalizace v Brně

Specifika hydrogeologického průzkumu a stavebního čerpání při výstavbě páteřní kanalizace v Brně Specifika hydrogeologického průzkumu a stavebního čerpání při výstavbě páteřní kanalizace v Brně Jan Bartoň GEOtest, a.s., Šmahova 244/2, Brno 627 barton@geotest.cz ÚVOD Článek se zabývá specifiky při

Více

Úvod do problematiky vsakování vod a sesuvů půdy

Úvod do problematiky vsakování vod a sesuvů půdy vsakování vod a sesuvů půdy výklad základních pojmů v oboru hydrogeologie a svahových deformací Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Vymezení hlavních bodů týkajících

Více

Hydrogeologické rajony v Olomouckém kraji řešené v rámci projektu

Hydrogeologické rajony v Olomouckém kraji řešené v rámci projektu Hydrogeologické rajony v Olomouckém kraji řešené v rámci projektu Ludmila Hartlová Jaromír Kučera hydogeologie, GEOtest Brno, a.s. Přehled rajonů v Olomouckém KRYSTALINIKUM region 14 kraji 6431 KRYSTALINIKUM

Více

Pěšice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Pěšice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Pěšice Kód části obce PRVK: 3609.5314.115.02 Název obce: Řepníky Kód obce (IČOB): 14523 (572209) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53142 Název

Více

TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD S VYUŢITÍM NANOVLÁKENNÉHO NOSIČE BIOMASY.

TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD S VYUŢITÍM NANOVLÁKENNÉHO NOSIČE BIOMASY. TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD S VYUŢITÍM NANOVLÁKENNÉHO NOSIČE BIOMASY. T.Lederer 10.1.2013 OBSAH Obsah... 2 Stručný popis ČOV... 3 Instalace rámů s nanovlákenným nosičem do aktivační nádrže AN 2 a

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 - pracovní seminář určený hydrogeologům (16.2.2012) 1. ÚVOD do změn právních předpisů Právní předpisy nemohou postihnout rozmanitosti případů z každodenní praxe. Zde proto

Více

Studny. Umisťování studní

Studny. Umisťování studní Studny Takto nějak to dneska chodí: do země nikdo nevidí a proto i díra do země se může tvářit jako studna. Podívejme se dnes na to, co vše se musí udělat proto, aby se díra do země mohla opravdu tvářit

Více

Podzemnívoda ve vodárensképraxi 2014 VÝSTAVBA KANALIZACÍ NEGATIVNÍDOPADY NA HYDROGEOLOGICKÉPOMĚRY. Jitka Novotná, Zdeněk Sedláček GEOtest, a.s.

Podzemnívoda ve vodárensképraxi 2014 VÝSTAVBA KANALIZACÍ NEGATIVNÍDOPADY NA HYDROGEOLOGICKÉPOMĚRY. Jitka Novotná, Zdeněk Sedláček GEOtest, a.s. Podzemnívoda ve vodárensképraxi 2014 VÝSTAVBA KANALIZACÍ NEGATIVNÍDOPADY NA HYDROGEOLOGICKÉPOMĚRY Jitka Novotná, Zdeněk Sedláček GEOtest, a.s. Obsah prezentace Úvod Privilegovanécesty prouděnípodzemní

Více

Název obce: DOUDLEBY NAD ORLICÍ. Kód obce PRVK: 3607.5208.021.01. Kód obce UIR: 03142 PODKLADY:

Název obce: DOUDLEBY NAD ORLICÍ. Kód obce PRVK: 3607.5208.021.01. Kód obce UIR: 03142 PODKLADY: Kód obce PRVK: 3607.5208.021.01 Kód obce UIR: 03142 Název obce: DOUDLEBY NAD ORLICÍ PODKLADY: - dotazník s údaji o vývoji obce, vodovodu, kanalizace a čištění odp.vod - územní plán z roku 1993 zpracovatel

Více

TECHNICKÉ UKAZATELÉ PRO PLÁN KONTROL MÍRY ZNEČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD

TECHNICKÉ UKAZATELÉ PRO PLÁN KONTROL MÍRY ZNEČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD Příloha č. 10 k vyhlášce č. 428/2001 Sb. TECHNICKÉ UKAZATELÉ PRO PLÁN KONTROL MÍRY ZNEČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD ČÁST 1 MÍSTA ODBĚRŮ V KONTROLNÍCH PROFILECH TECHNOLOGICKÉ LINKY ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD PRO ODPADNÍ

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí. Nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 540 112 R O Z H O D N U T Í

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí. Nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 540 112 R O Z H O D N U T Í MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí Nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 540 112 Číslo jednací: 289/15/ZPR/Ran V Sušici dne 10.3.2015 Úředně opráv něná osoba: Randák,

Více

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 31 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku 1. POPIS PROBLÉMU Nedostatek kyslíku ve vodě je problémem na řadě úseků vodních

Více

Zkušenosti ze sledování vlivu enzymatických přípravků na funkci a provoz malých biologických čistíren odpadních vod

Zkušenosti ze sledování vlivu enzymatických přípravků na funkci a provoz malých biologických čistíren odpadních vod Zkušenosti ze sledování vlivu enzymatických přípravků na funkci a provoz malých biologických čistíren odpadních vod Ing. Martina Beránková, Ing. Václav Šťastný, Vlastimil Marek Výzkumný ústav vodohospodářský

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů 1. Výstavba nových,výměna,rekonstrukce nebo přeložky stávajících

Více

Magistrát města Zlína, stavební úřad, náměstí Míru 12, 761 40 Zlín

Magistrát města Zlína, stavební úřad, náměstí Míru 12, 761 40 Zlín Magistrát města Zlína, stavební úřad, náměstí Míru 12, 761 40 Zlín Spisová značka: MMZL-SÚ-084362/2015/Jan Číslo jednací dokumentu: MMZL 174593/2015 Zlín, dne 18.12.2015 Oprávněná úřední osoba: Ing. Janečka,

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel 2015 2020 2025 2030 Cetoraz 278 810 808 807 804

Název části obce. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel 2015 2020 2025 2030 Cetoraz 278 810 808 807 804 A. OBEC Cetoraz Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 345 Kód obce PRVKUK 0613.009.345.00 Kód obce (IČOB) 01767 (547662) Číslo ORP (ČSÚ) 009 (6109) Název ORP Pacov Kód POU (ČSÚ) 61091 Název POU Pacov Členění

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD NÝŘANY pracoviště Plzeň, Americká tř. 39, Plzeň PSČ 304 66 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

MĚSTSKÝ ÚŘAD NÝŘANY pracoviště Plzeň, Americká tř. 39, Plzeň PSČ 304 66 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VYŘIZUJE: Bc. M. Horká SPIS ZN.: MUNY/114/2015/OŽP-Hor Č.J.: OŽP-Hor/9769/2015 TEL.: 377 168 025 FAX: 377 168 002 E-MAIL: michaela.horka@nyrany.cz PODEPISUJE: Ing. Petr Hauer FUNKCE: vedoucí odboru ŽP

Více

SPRÁVNÍ TRESTÁNÍ VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

SPRÁVNÍ TRESTÁNÍ VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ Váš partner v profesním rozvoji SPRÁVNÍ TRESTÁNÍ VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ Správní delikty ve vodoprávních předpisech I. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění

Více

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Jana Kolářová 1, Petr Kvapil 2, Vít Holeček 2 1) DEKONTA a.s., Volutová 2523, 158 00 Praha 5 2) AQUATEST a.s., Geologická 4,

Více

č. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

č. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) č. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 76/2002 Sb. (k 1.1.2003) v 126 doplňuje odst. 5 320/2002 Sb. (k 1.1.2003)

Více

Městský úřad Domažlice Odbor životního prostředí náměstí Míru 1, pracoviště U Nemocnice 579 344 20 Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor životního prostředí náměstí Míru 1, pracoviště U Nemocnice 579 344 20 Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor životního prostředí náměstí Míru 1, pracoviště U Nemocnice 579 344 20 Domažlice Č.spisu: OŽP-1776/2016 Č.j.: MeDO-14992/2016-Kitz-DS Vyřizuje: Ing. Kitzbergerová, 379 719 272

Více

HLINSKO. 1.2 Výchozí údaje a podklady. 1.3 Základní charakteristika objektu

HLINSKO. 1.2 Výchozí údaje a podklady. 1.3 Základní charakteristika objektu Počet stran: 9 ŘÍZENÍ, ODSTRANOVÁNÍ, ČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE MATERIÁLŮ OBSAHUJÍCÍCH AZBEST (BOLETICKÝCH PANELŮ A ZBYTKOVÉHO PRACHU V RÁMCI KOMPLEXNÍHO ZATEPLENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLY LEŽÁKŮ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

Více

OBSAH A. TEXTOVÁ ČÁST A1. ÚVODNÍ ÚDAJE A2. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Údaje o objednateli: Obec Librantice, 503 46 Třebechovice p.o.

OBSAH A. TEXTOVÁ ČÁST A1. ÚVODNÍ ÚDAJE A2. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Údaje o objednateli: Obec Librantice, 503 46 Třebechovice p.o. OBSAH A. Textová část B. Výkresová část: 1. Situace 1:10000 2. Situace 1:1000 A. TEXTOVÁ ČÁST A1. ÚVODNÍ ÚDAJE Údaje o objednateli: Obec Librantice, 503 46 Třebechovice p.o. Údaje o zpracovateli dokumentace:

Více

Technické požadavky pro napojení vodovodní nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci pro veřejnou potřebu

Technické požadavky pro napojení vodovodní nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci pro veřejnou potřebu Technické požadavky pro napojení vodovodní nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci pro veřejnou potřebu stanovené pro vodovody a kanalizace provozované Vodohospodářskou společností Vrchlice-Maleč,

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 OPATŘENÍ OB E C N É POVAHY

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 OPATŘENÍ OB E C N É POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 Číslo jednací: 2764/13/ZPR/Kal V Sušici dne 20.11.2013 Spisová značka: 2724/13/ZPR/Kal

Více

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Hydrogeologie 1. Obecné zákonitosti akumulace a proudění tekutin v horninách (voda, ropa a plyn v horninách zemské kůry, kolektory-izolátory,

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů a vodovodních přípojek

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů a vodovodních přípojek Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů a vodovodních přípojek 1. Výstavba nových, výměna, rekonstrukce nebo přeložky stávajících vodovodů: Veškerý

Více

MANĚTÍN - GENEREL KANALIZACE NAVRHOVANÉ VARIANTY ODKANALIZOVANÍ MĚSTA

MANĚTÍN - GENEREL KANALIZACE NAVRHOVANÉ VARIANTY ODKANALIZOVANÍ MĚSTA MANĚTÍN - GENEREL KANALIZACE NAVRHOVANÉ VARIANTY ODKANALIZOVANÍ MĚSTA VARIANTA 1a VÝSTAVBA NOVÉ SPLAŠKOVÉ KANALIZACE TLAKOVÁ - tlakové potrubí splaškové kanalizace v profilech DN50, DN80, DN90 v jednotlivých

Více

MINISTERSTVO FINANCÍ. Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501

MINISTERSTVO FINANCÍ. Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501 MINISTERSTVO FINANCÍ Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501 Letenská 15 118 10 Praha 1 Telefon: 257 041 111 Fax: 257 042 788 ID datové

Více

VEŠKERÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ A EKOLOGICKÁ DÍLA

VEŠKERÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ A EKOLOGICKÁ DÍLA POSUZUJEME PŘIPRAVUJEME VODOHOSPODÁŘSKO - INŽENÝRSKÉ SLUŽBY Spol. s r. o. 500 03 Hradec Králové Na Střezině 1079 TEL. 495 076 011 FAX 495 541 341 PROJEKTUJEME PROJEDNÁVÁME POSTAVÍME NA KLÍČ VEŠKERÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ

Více

Vedení a uchycení potrubí

Vedení a uchycení potrubí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV 1 VNITŘNÍ KANALIZACE PŘEČERPÁVÁNÍ ODPADNÍCH VOD OCHRANA PROTI VZDUTÉ VODĚ Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických

Více

ZÁVAZNÉ STANOVISKO. Vyřizuje: Ing. Jana Kučerová tel.: 585 508 645 fax: 585 508 424 e-mail: j.kucerova@kr-olomoucky.cz

ZÁVAZNÉ STANOVISKO. Vyřizuje: Ing. Jana Kučerová tel.: 585 508 645 fax: 585 508 424 e-mail: j.kucerova@kr-olomoucky.cz ZA SPRÁVNOST ODESLÁNÍ ODPOVÍDÁ Ing. Jana Kučerová Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č.j.: KUOK 94600/2014 V Olomouci dne 29. října 2014

Více

o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í

o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í M Ě S T S K Ý Ú Ř A D V P O B Ě Ž O V I C Í C H o d b o r v ý s t a v b y a ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í náměstí Míru č.p. 47, 345 22 Poběžovice 379 497 877, 379 497 281-2 e mail: stavebni@pobezovice.cz,

Více

MF-7741/2014/45-4501-15

MF-7741/2014/45-4501-15 MINISTERSTVO FINANCÍ Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí odd. 4501 Příprava realizace ekologických závazků Letenská 15 118 10 Praha 1 Telefon:

Více

MONITORING PR SAKOVÝCH POM R HRÁZE P EHRADY KAROLINKA

MONITORING PR SAKOVÝCH POM R HRÁZE P EHRADY KAROLINKA MONITORING PR SAKOVÝCH POM R HRÁZE P EHRADY KAROLINKA Ing. David Rupp GEOtest, a.s. Monitoring of the Karolinka reservoir in the east of the Czech Republic. The content of the contribution will especially

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Městský úřad Náchod, odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 40, 547 61 Náchod, odloučené pracoviště - Palachova 1303, Náchod

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Městský úřad Náchod, odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 40, 547 61 Náchod, odloučené pracoviště - Palachova 1303, Náchod VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Městský úřad Náchod, odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 40, 547 61 Náchod, odloučené pracoviště - Palachova 1303, Náchod Čj.: 7227/2010/ŽP/Na/Pl/PT Náchod 14. března 2011 Vyřizuje:

Více

MONITORING OF WATER POLLUTION OF ŽELEČSKÝ STREAM UNDER ŽELEČ VILLAGE SLEDOVÁNÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŽELEČSKÉHO POTOKA POD OBCÍ ŽELEČ

MONITORING OF WATER POLLUTION OF ŽELEČSKÝ STREAM UNDER ŽELEČ VILLAGE SLEDOVÁNÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŽELEČSKÉHO POTOKA POD OBCÍ ŽELEČ MONITORING OF WATER POLLUTION OF ŽELEČSKÝ STREAM UNDER ŽELEČ VILLAGE SLEDOVÁNÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŽELEČSKÉHO POTOKA POD OBCÍ ŽELEČ 1 Fialová P., 1 Hubačíková V., 2 Rozkošný M. 1 Department of Applied and Landscape

Více

ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD V OBLASTI POVODÍ ODRY ZA ROK 2005

ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD V OBLASTI POVODÍ ODRY ZA ROK 2005 Vodohospodářská bilance v oblasti povodí Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD V OBLASTI POVODÍ ODRY ZA ROK 2005 Povodí Odry, státní podnik odbor vodohospodářských koncepcí a informací

Více

Vodní elektrárna v distriktu Čarch, potenciál projektu.

Vodní elektrárna v distriktu Čarch, potenciál projektu. Vodní elektrárna v distriktu Čarch, potenciál projektu. Vydalo: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Provinční rekonstrukční tým Lógar, Afghánistán zpracovatel: Ing. Alena Lišková, civilní expertka PRT stavební

Více

MINISTERSTVO FINANCÍ. Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501

MINISTERSTVO FINANCÍ. Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501 MINISTERSTVO FINANCÍ Odbor 45 Realizace ekologických závazků vzniklých při privatizaci Ing. Radmila Musilová vedoucí oddělení 4501 Letenská 15 118 10 Praha 1 Telefon: 257 041 111 Fax: 257 042 788 ID datové

Více

Městský úřad Březnice Stavební úřad

Městský úřad Březnice Stavební úřad Spis: Číslo jednací: Vyřizuje: Telefon E-mail: 2109/2015/SÚ 2109/2015/MUBREZ/SU-5 Ing. Novotná 318 403 172 stavebni@breznice.cz Městský úřad Březnice Stavební úřad Náměstí 11, 262 72 Březnice Březnice

Více

Příloha č. 3 VÝKONOVÉ UKAZATELE

Příloha č. 3 VÝKONOVÉ UKAZATELE Příloha č. 3 VÝKONOVÉ UKAZATELE OBSAH 0. ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 0.1. Vymezení obsahu přílohy... 3 0.2. Způsob vedení evidencí... 3 0.3. Hodnocené období... 4 1. VÝKONOVÉ UKAZATELE ODPADNÍ VODA... 5 1.1.

Více

Ve lhůtě 30 dnů, podle 8 odst. 2 zákona, může každý zaslat krajskému úřadu své vyjádření s konkrétními připomínkami k žádosti.

Ve lhůtě 30 dnů, podle 8 odst. 2 zákona, může každý zaslat krajskému úřadu své vyjádření s konkrétními připomínkami k žádosti. Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č.j.: KUOK 81699/2012 V Olomouci dne 21.9.2012 SpZn: KÚOK/74765/2012/OŽPZ/414 Sp. a skart. znak: 209.1

Více

Studie proveditelnosti Protipovod ových opat ení na ece Úhlav v P ešticích

Studie proveditelnosti Protipovod ových opat ení na ece Úhlav v P ešticích Pöyry Environment a.s. SRPEN 2011 Studie proveditelnosti Protipovod ových opat ení na ece Úhlav v P ešticích D. VODOHOSPODÁ SKÉ EŠENÍ Objednatel: Protipovod ová opat ení na ece Úhlav v P ešticích O B S

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Vaše č. j.: Ze dne: Naše č. j.: Spis. zn.: Počet listů: 3 Počet příloh: 0 Počet listů příloh: 0 ŽP/11676/14 ZN/2337/ŽP/14

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel 2015 2020 2025 2030 Tři Studně 680 221 224 226 228

Název části obce. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel 2015 2020 2025 2030 Tři Studně 680 221 224 226 228 A. OBEC Tři Studně Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 339 Kód obce PRVKUK 0615.008.339.00 Kód obce (IČOB) 03533 (587753) Číslo ORP (ČSÚ) 008 (6108) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61081 Název POU Nové Město na

Více

Obecní Zpravodaj IV/2015

Obecní Zpravodaj IV/2015 Obecní Zpravodaj IV/2015 Vážení spoluobčané, Předkládáme Vám aktuální informace z našich obcí: Realizované akce Znovuodhalení pomníku obětem první světové války Dne 28. října, byl v Květinově, znovu odhalen

Více

ZATÍŽENÍ SNĚHEM A VĚTREM

ZATÍŽENÍ SNĚHEM A VĚTREM II. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Cesta k pravděpodobnostnímu posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí 21.3.2001 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01410-3

Více

ÁST OBEC MALŠOVICE I.ETAPA

ÁST OBEC MALŠOVICE I.ETAPA Akce : DOMOVNÍ KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY-NEVEŘEJNÁ ČÁST OBEC MALŠOVICE I.ETAPA Investor : Obec Malšovice Malšovice č.p.16, 405 02 Děčín Arch.č. : 1478-1/13 A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Děčín, únor 2014 Vypracoval: J.

Více

1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ. a. Zhodnocení staveniště, vyhodnocení současného stavu konstrukcí

1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ. a. Zhodnocení staveniště, vyhodnocení současného stavu konstrukcí 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ a. Zhodnocení staveniště, vyhodnocení současného stavu konstrukcí Staveniště, jeho velikost a rozsah je dán velikostí stavebního pozemku. Zařízení

Více

OÚ Velké Březno. Změna č. 4 územního plánu obce. Ing. arch. Jitka Fikarová Kojetice 56, 400 02 Ústí nad Labem IČ: 12036226 číslo autorizace ČKA: 00810

OÚ Velké Březno. Změna č. 4 územního plánu obce. Ing. arch. Jitka Fikarová Kojetice 56, 400 02 Ústí nad Labem IČ: 12036226 číslo autorizace ČKA: 00810 Změna č. 4 územního plánu obce Velké Březno Projektant: Kojetice 56, 400 02 Ústí nad Labem IČ: 12036226 číslo autorizace ČKA: 00810 Termín: březen 2012 ZÁZNAM O ÚČINNOSTI ZMĚNY č. 4 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE

Více

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn 11 (5) Pokud by provozem stacionárního zdroje označeného ve sloupci B v příloze č. 2 k tomuto zákonu nebo vlivem umístění pozemní komunikace podle

Více

Registrace, uskladnění a aplikace digestátu

Registrace, uskladnění a aplikace digestátu Třeboň, 14.10.2011 Registrace, uskladnění a aplikace digestátu Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně klir@vurv.cz tel. 603 520 684 Hnojiva a další hnojivé látky Minerální hnojiva

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Váš dopis zn.: Ze dne: Č. j.: JMK 57683/2016 Sp. zn.: S-JMK 43867/2016 OŽP/Dah Vyřizuje: Bc. Hana Daňková Telefon:

Více

Studie ochrany p ed povodn mi na území Olomouckého kraje 05440

Studie ochrany p ed povodn mi na území Olomouckého kraje 05440 Hranice M sto Hranice, které je k ižovatkou dopravních a inženýrských koridor, leží v prostoru Moravské brány p evážn na pravém b ehu eky Be vy, v nadmo ské výšce cca 260 m. Nejstarší zástavba m sta byla

Více

3. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

3. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organizmů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou zejména ovzduší, voda, horniny,

Více

Nabídka mapových a datových produktů Hydrologické charakteristiky

Nabídka mapových a datových produktů Hydrologické charakteristiky , e-mail: data@vumop.cz www.vumop.cz Nabídka mapových a datových produktů Hydrologické charakteristiky OBSAH: Úvod... 3 Trvale zamokřené půdy... 4 Periodicky zamokřené půdy... 6 Hydrologické skupiny půd...

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. DOSTAVBA AREÁLU VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT OBCE PACOV -II. Etapa k.ú. Pacov u Říčan, parc. č. 368/13, 361/1, 368/11 360/6, 177/6, 360/5

TECHNICKÁ ZPRÁVA. DOSTAVBA AREÁLU VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT OBCE PACOV -II. Etapa k.ú. Pacov u Říčan, parc. č. 368/13, 361/1, 368/11 360/6, 177/6, 360/5 TECHNICKÁ ZPRÁVA DOSTAVBA AREÁLU VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT OBCE PACOV -II. Etapa k.ú. Pacov u Říčan, parc. č. 368/13, 361/1, 368/11 360/6, 177/6, 360/5 F.7 OBJEKT SO.07 - PLYNOVODNÍ PŘÍPOJKA Obsah dokumentace:

Více

H. ZÁKLADY ORGANIZACE VÝSTAVBY. Číslo zakázky 13-02-003 III/1699 ČERVENÁ REJŠTEJN, OPRAVA GABIONOVÉ ZDI

H. ZÁKLADY ORGANIZACE VÝSTAVBY. Číslo zakázky 13-02-003 III/1699 ČERVENÁ REJŠTEJN, OPRAVA GABIONOVÉ ZDI H. ZÁKLADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Číslo zakázky 13-02-003 III/1699 ČERVENÁ REJŠTEJN, OPRAVA GABIONOVÉ ZDI BRNO, ČERVEN 2013 Název zakázky: Odpovědný řešitel: III/1699 Červená Rejštejn, Ing. Stanislav Štábl

Více

Oprava místní komunikace Srlín. BUILDING-INVESTMENT, s.r.o. www.build-in.cz

Oprava místní komunikace Srlín. BUILDING-INVESTMENT, s.r.o. www.build-in.cz Zod.projektant Vypracoval Kreslil Kontroloval Jakub Jeništa, DiS. Jan Jeništa Jan Jeništa Jakub Jeništa, DiS. Stavební úřad: Milevsko Obec: Bernartice Investor: Obec Bernartice, Nám. Svobody 33, 398 43

Více

ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství.

ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství. ČÁST B Specifické podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství. 1 Podopatření 2.1.3. Řízení a zajištění funkčnosti zemědělských vodních zdrojů Investiční záměr: a) obnova a rekonstrukce rybníků

Více

D.5 - TECHNICKÁ ZPRÁVA - přípojka pro č.p.95

D.5 - TECHNICKÁ ZPRÁVA - přípojka pro č.p.95 Akce : DOMOVNÍ KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY-NEVEŘEJNÁ ČÁST OBEC MALŠOVICE I.ETAPA (2.část) Investor : Obec Malšovice Malšovice č.p.16, 405 02 Arch.č. : 1478-1/13 D.5 - TECHNICKÁ ZPRÁVA - přípojka pro č.p.95 Děčín,

Více

dispecink@pvl.cz 1) Zpráva vydána dne: 02. 10. 2015 v 10.00 hod., hydrologická data k 02. 10. 07.00 hod.

dispecink@pvl.cz 1) Zpráva vydána dne: 02. 10. 2015 v 10.00 hod., hydrologická data k 02. 10. 07.00 hod. Povodí Vltavy, státní podnik Holečkova 8 150 24 Praha 5 Vodohospodářský dispečink Tel.: 257 329 425 Fax: 257 326 310 GSM: 724 067 719 GSM: 724 602 947 (vedoucí VHD) www.pvl.cz dispecink@pvl.cz Informační

Více

Ur ení ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu

Ur ení ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu k vyhlášce č. 441/2013 Sb. Ur ení ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu Objem hráze (S) P i výpo tu se vychází z p edpokladu ideálního tvaru hráze se sklonem svah 1: 2. Objem hráze se stanoví

Více

Územní studie na zastavitelné plochy Z9, obec Soběšovice

Územní studie na zastavitelné plochy Z9, obec Soběšovice Územní studie na zastavitelné plochy Z9, obec Soběšovice POŘIZOVATEL: Magistrát města Frýdku-Místku, odbor územního rozvoje a stavebního řádu, Radniční 1148, 738 22 Frýdek-Místek ŽADATEL: územní studie

Více

Zpráva o uplatňování Územního plánu Kaňovice návrh

Zpráva o uplatňování Územního plánu Kaňovice návrh Zpráva o uplatňování Územního plánu Kaňovice návrh Určeno k projednání dle ustanovení 55 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Více

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O JÍMACÍM ÚZEMÍ KN ŽPOLE

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O JÍMACÍM ÚZEMÍ KN ŽPOLE Obsah Str. Úvod................................... 2 1. Základní údaje o jímacím území Kn žpole.................. 3 1.1. Hydrogeologická prozkoumanost.................... 3 1.2. Stru ný popis p írodních

Více

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Sborník konference Pitná voda 01, s. 16-168. W&ET Team, Č. Budějovice 01. ISBN 978-80-9058-0-7 MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Ing. Robert Mach, Ing. Soňa Beyblová Severočeské vodovody

Více

AKTUALIZACE REALIZAČNÍHO PROJEKTU SANAČNÍHO ZÁSAHU

AKTUALIZACE REALIZAČNÍHO PROJEKTU SANAČNÍHO ZÁSAHU ČSAP, s.r.o. PODĚBRADY AKTUALIZACE REALIZAČNÍHO PROJEKTU SANAČNÍHO ZÁSAHU ZPRACOVAL: Mgr. IVO ČERNÝ Praha, SRPEN 2011 VODNÍ ZDROJE, a.s., Jindřicha Plachty 535/16, 150 00 Praha 5 - Smíchov ČSAP s.r.o.

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD BENEŠOV Masarykovo náměstí 100 256 01 Benešov

MĚSTSKÝ ÚŘAD BENEŠOV Masarykovo náměstí 100 256 01 Benešov MĚSTSKÝ ÚŘAD BENEŠOV Masarykovo náměstí 100 256 01 Benešov tel: 317 754 111 fax: 317 721 256 e-mail: mubene@benesov-city.cz epodatelna@benesov-city.cz ČÍSLO JEDNACÍ: Vod. 235 35851,35835/2013 SPIS. ZNAČKA:

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTÍ

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTÍ KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor dopravy a silničního hospodářství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Číslo jednací: KUJI 89725/2009, ODSH 1277/2009 Šed/SP VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTÍ Ředitelství

Více

Zajištění a kontrola kvality

Zajištění a kontrola kvality Zajištění a kontrola kvality Všeobecné podmínky Zhotovitel zavede a bude dodržovat vhodný Systém zajištění kvality pro všechny své práce (plán kontrol a zkoušek). Systém bude podrobně popsán a k předání

Více

Kraj Okres Obec Katastrální území. Zlínský Zlín Napajedla Napajedla

Kraj Okres Obec Katastrální území. Zlínský Zlín Napajedla Napajedla Název akce Napajedla protipovodňová opatření pravého břehu řeky Moravy Identifikační číslo 129 D 123 00 9506 Investor Povodí Moravy, s. p., Dřevařská 11, 60175 Brno - podle smlouvy s navrhovatelem protipovodňových

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Č. j.: KULK/9041/2003 Vyřizuje: Ing. Miroslav Kašák / 485 226 499 Liberec 24. června 2005 R O Z H O D N U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru rozvoje venkova, zemědělství

Více

13. METODICKÝ POKYN MŽP pro průzkum kontaminovaného území

13. METODICKÝ POKYN MŽP pro průzkum kontaminovaného území 13. METODICKÝ POKYN MŽP pro průzkum kontaminovaného území OBSAH: 1 ÚČEL METODICKÉHO POKYNU 2. OBSAH METODICKÉHO POKYNU 3. KATEGORIE PROZKOUMANOSTI 4. OBECNÁ NÁPLŇ ZPRÁVY O PRŮZKUMU 5. KATEGORIE PROZKOUMANOSTI

Více

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2015 Č.j. MSMT-33071/2014

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2015 Č.j. MSMT-33071/2014 Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2015 Č.j. MSMT-33071/2014 1. ÚVOD Postup při financování krajského a obecního školství na rok 2015 je definován

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH B.1. Urbanistické, architektonické a stavebn technické ešení 2 B.1.1. Zhodnocení staveništ 2 B.1.2. Urbanistické a architektonické ešení stavby.. 2 B.1.3. Technické ešení

Více

Ochrana a využití vod

Ochrana a využití vod Část C Ochrana a využití vod podle zákona č. 254/2001 Sb. o vodách Předmluva V tomto průvodci Vás seznámíme jednoduchou a srozumitelnou formou s hlavními povinnostmi podnikové ekologie a jejich základním

Více

OBEC NEZBAVĚTICE PASPORT DEŠŤOVÉ KANALIZACE 01 PRŮVODNÍ ZPRÁVA

OBEC NEZBAVĚTICE PASPORT DEŠŤOVÉ KANALIZACE 01 PRŮVODNÍ ZPRÁVA OBEC NEZBAVĚTICE PASPORT DEŠŤOVÉ KANALIZACE 01 PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. Titulní list Název stavby: Pasport dešťové kanalizace Místo stavby: obec Nezbavětice Kraj: Plzeňský Okres: Plzeň - jih Charakter stavby:

Více

Mapa s odborným obsahem Vliv rekonstrukce ČOV Pacov na změny koncentrací N a P v povodí

Mapa s odborným obsahem Vliv rekonstrukce ČOV Pacov na změny koncentrací N a P v povodí Mapa s odborným obsahem Vliv rekonstrukce ČOV Pacov na změny koncentrací N a P v povodí Zpracováno pro TAČR: Komplexní přístup k řešení snižování znečištění reaktivními formami fosforu a dusíku v hydrologicky

Více

SMLOUVA O DODÁVCE PITNÉ VODY* A O ODVÁDĚNÍ ODPADNÍCH VOD* č...

SMLOUVA O DODÁVCE PITNÉ VODY* A O ODVÁDĚNÍ ODPADNÍCH VOD* č... SMLOUVA O DODÁVCE PITNÉ VODY* A O ODVÁDĚNÍ ODPADNÍCH VOD* č... uzavřená v souladu s ustanovením 8 odst. 6 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů

Více

Provozní řád. Usazovací nádrže s lapači olejů ve vozovně Slovany

Provozní řád. Usazovací nádrže s lapači olejů ve vozovně Slovany strana 1 z 8 Kopie č.: Vydal: Držitel: Provozní řád Usazovací nádrže s lapači olejů ve vozovně Slovany Schválil: Magistrát města Plzně, odbor životního prostředí Č.j.OŽP/6862/06-2 Dne 10.1.2007 2. aktualizaci

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem odbor životního prostředí a zemědělství Datum: 28. 1. 2013 Jednací číslo: 3722/ZPZ/2012 Vyřizuje/linka: Ing. Jan Koutecký / 970 E-mail: koutecky.j@kr-ustecky.cz

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Obec Horní Stropnice Horní Stropnice 68 374 01 Trhové Sviny R O Z H O D N U T Í

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Obec Horní Stropnice Horní Stropnice 68 374 01 Trhové Sviny R O Z H O D N U T Í Městský úřad Trhové Sviny odbor životního prostředí oddělení vodního hospodářství a rybářství Žižkovo náměstí 32, 374 01 Trhové Sviny Vyřizuje: Ing. Zuzana Žohová Tel.: 386 301 451 fax: 386 301 430 E-mail:

Více

BILANČNÍ MODEL POVODÍ VN BRNO únor 2012 Ing. Zuzana Gardavská, Ing. Stanislav Ryšavý, Ing. Roman Hanák

BILANČNÍ MODEL POVODÍ VN BRNO únor 2012 Ing. Zuzana Gardavská, Ing. Stanislav Ryšavý, Ing. Roman Hanák BILANČNÍ MODEL POVODÍ VN BRNO únor 2012 Ing. Zuzana Gardavská, Ing. Stanislav Ryšavý, Ing. Roman Hanák Plocha řešeného povodí : 1586 km 2 (410 km 2 povodí VN Vír) Obyvatel v řešeném území: 102 149 Území

Více

Č.j.: VP/S 41/02-160 V Brně dne 20. května 2002

Č.j.: VP/S 41/02-160 V Brně dne 20. května 2002 Č.j.: VP/S 41/02-160 V Brně dne 20. května 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 25. 3. 2002 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 20.

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A R o z h o d n u t í

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A R o z h o d n u t í MĚSTSKÝ ÚŘAD PŘÍBRAM ODBOR SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A INVESTIC, SPECIÁLNÍ STAVEBNÍ ÚŘAD Tyršova 108, 261 19 Příbram I, tel: 318 402 555, e-mail: e-podatelna@pribram-city.cz ID datové schránky města Příbram:

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) NEBO O JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) NEBO O JEHO ZMĚNU *) Příloha č. 5 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ)

Více

Ústí nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Ústí nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Kód části obce PRVK: 3611.5313.001.01 Název obce: Kód obce (IČOB): 17527 (579891) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1287 (5313) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53131 Název OPOU2: A.1 Značení

Více

M e d i u m p r o j e k t v. o. s. Pardubice Pernerova 168, 532 54 Pardubice, I O : 64 79 05 84

M e d i u m p r o j e k t v. o. s. Pardubice Pernerova 168, 532 54 Pardubice, I O : 64 79 05 84 M e d i u m p r o j e k t v. o. s. Pardubice Pernerova 168, 532 54 Pardubice, I O : 64 79 05 84 Zak..: A 301/ 07 DSP Odkanalizování obce Lichnov SO 01 Odkanalizování obce Lichnov SO 01.1 Kanaliza ní stoky

Více

Městský úřad Domažlice Odbor životního prostředí náměstí Míru 1, pracoviště U Nemocnice 579 344 20 Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor životního prostředí náměstí Míru 1, pracoviště U Nemocnice 579 344 20 Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor životního prostředí náměstí Míru 1, pracoviště U Nemocnice 579 344 20 Domažlice Č.spisu: OŽP-4311/2015 Č.j.: MeDO-41159/2015-Aul-DS Vyřizuje: Aulická, tel.: 379719263 Datum:

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 Sb. O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH V PLATNÉM ZNĚNÍ, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE VE STUPNI RDS

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 Sb. O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH V PLATNÉM ZNĚNÍ, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE VE STUPNI RDS ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 Sb. O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH V PLATNÉM ZNĚNÍ, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE VE STUPNI RDS ODKANALIZOVÁNÍ OBCE STŘÍBRNÁ SKALICE A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA

Více

Zpráva o uplatňování územního plánu Hodíškov

Zpráva o uplatňování územního plánu Hodíškov DOPIS ZN/ZE DNE Č.J.,SPISOVÁ ZN. VYŘIZUJE/TEL.LINKA ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 68847/2011/MUZR, RUP/517/11/DF Ing. Faronová/566 688 191 24.10.2011 Zpráva o uplatňování územního plánu Hodíškov návrh určený ke konzultaci

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více