MUF. Moravany University Focus. Noviny ZŠ Moravany. číslo 7 ročník II vychází nepravidelně 9.prosince 2011 ZDARMA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MUF. Moravany University Focus. Noviny ZŠ Moravany. e-mail:noviny.muf@centrum.cz číslo 7 ročník II vychází nepravidelně 9.prosince 2011 ZDARMA"

Transkript

1 Podle předlohy nakreslila: L. Jakubičková MUF Moravany University Focus Noviny ZŠ Moravany číslo 7 ročník II vychází nepravidelně 9.prosince 2011 ZDARMA

2 Milí čtenáři, V předvánoční dobu vychází druhé číslo,,mufa a s ním přichází i zimní radovánky. V našem časopise se dočtete mnoho věcí o Vánocích, vánočních zvycích a poradíme vám jak vyrobit vánoční dárky, přání a další zajímavé věci. Komiks pro vás připravil Roman Mlejnek a Jarda Plecháček. Vtipy Vám představují David Štrbka, Pavel Voldán a Jakub Hudský. Seznámíme vás i s našimi výlety a exkurzemi. Zeptali jsme se i ţáků jak tráví Vánoce. Máte zájem pomoci nám s časopisem? Rádi od vás přijmeme texty, povídky, básně a pod. Pokud chcete seznámit kamarády s vašimi příběhy, pište na ovou adresu noviny.muf@centrum.cz Smějeme se se Santou! Kresba: R. Mlejnek, 9.tř. aneb - kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe.

3 V křesťanské tradici oslavují narození Jeţíše Krista. Patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. V Česku je však za vrchol Vánoc povaţován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti. Do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimţ se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Jeţíšek, či vánoční cukroví, některé z těchto tradic pocházejí jiţ z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny téţ připadá. V současné době se však původní, náboţenský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se povaţují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků.

4 VÁNOČNÍ STROMEČEK Jeden ze symbolů Vánoc. Staví se na Štědrý den a lidé si pod ním rozdávají vánoční dárky. JESLIČKY Betlém nebo též jesličky je umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu. Právě narozený Ježíš leží v chlévě na seně v jesličkách a Panna Maria a svatý Josef o něj pečují. Pastýři a Tři králové přinášejí dary, scéna bývá doplněna i zvířaty (vůl, oslík, ovce i jiné) JEŢÍŠEK Zdrobnělina jména Ježíš Kristus, jehož narození křesťané o Vánocích slaví. Příběh jeho narození v Betlémě v přístřešku pro dobytek, protože se pro něj nenašlo místo pod střechou. V současnosti je tato tradice spojena především s rozdáváním dárků. CUKROVÍ Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum.

5 Vánoční pranostiky * Kdyţ v první adventní neděli nastane daleko široko krutá zima, potrvá čtyři neděle. * Zelené Vánoce, bílé Velikonoce. * Je-li v první týden adventní mrazivo, bude zima osmnáct neděl trvati. * Mnoho sněhu v prosinci - mnoho ovoce a trávy. * Kdyţ v prosinci mrzne a sněţí, úrodný rok nato běţí. * Prosinec se sněhem na pěšině, ţito je v kaţdé vysočině. * Studený prosinec - brzké jaro. * Na suchý prosinec následuje suché jaro. * Jaké zimy v prosinci - taková tepla v červnu. * Padne-li první sníh na mokrou zem, bude slabá úroda. * Jaký prosinec, takový celý rok. * Kateřina na blátě, Vánoce na ledě. 5

6 Vánoční recepty Vánoční perníčky - ingredience: 500 g hladké mouky 80 g másla 200 g moučkového cukru 170 g medu kávová lţička perníkového koření 2 vejce lţička jedlé sody vejce na potření Poleva na zdobení: 1 bílek, 150 g cukru moučky, pár kapek citrónové šťávy Bílkovou polevu připravíme tak: bílek utřeme s nejlépe dvakrát prosátým cukrem, který k němu postupně přidáváme a s citronovou šťávou. Poleva by neměla být ani příliš hustá, ani příliš řídká. Postup: Smícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a sodou, měkkým máslem, medem a vejci. Dobře propracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na noc odpočinout. Část těsta můţeme obarvit kakaem. Na druhý den ho vyválíme. Vykrajujeme různé tvary, které pečeme v předehřáté troubě na 150 C dozlatova. Upečené horké perníčky potřeme lehce vodou nebo rozšlehaným vajíčkem. Studené vánoční perníčky ozdobíme polevou na zdobení podle naší fantazie.

7 Pracny Potřebné suroviny: 180 g hladké mouky 110 g cukru 160 g másla 2 lţíce kakaa trochu mleté skořice 100 g mletých ořechů citrónová kůra moučkový cukr na obalení Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto. Po zapracovaní těsto vytlačujeme do formiček. Dáme na plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení vyklopíme a ještě teplé je obalujeme v cukru.

8 Jak zabalit vánoční dárek? 1. Kolik papíru je potřeba? Kolik papíru je potřeba zjistíte tak, že ho rozložíte na lavici a dáte na něj dárek. Do ustřižené části papíru se musí vejít s rezervou celý dárek. Většina lidí s papírem zachází příliš velkoryse, ale ve skutečnosti platí, že čím méně papíru použijete, tím atraktivnější bude výsledek. 2. Vlastní balení dárku Nyní nastal čas dárek do papíru opravdu zabalit. Potřebujete jeden pár rukou a trochu trpělivosti. Dárek do papíru pevně zabalte. Přesvědčte se, že papír k dárku po celé ploše těsně přiléhá. Také zkontrolujte, zda okraje papíru opravdu trochu přesahují a že papíru zároveň nikde moc nepřebývá. Izolepa povolena. 3. Přeložení rohů Dalším krokem je přeložení rohů. Balíček jednoduše obraťte a na kratších stranách rohy přeložte. Každý roh přitom zahněte do tvaru trojúhelníku, aby vypadal jako šipka. Rohy přeložte opravdu naostro, aby se neotvíraly. Použijte stejný pohyb jako při žehlení - s tím rozdílem, že místo žehličky zapojíte ruce.

9 4. Na řadě je izolepa Teď už jsme skoro u konce. Zbývá jen přilepit rohy izolepou, aby se neodchlipovaly a neprozrazovaly, co se skrývá uvnitř. Izolepu si doporučujeme předem nastříhat, abyste se s ní netrápili ve chvíli, kdy si oběma rukama musíte přidržovat přilepovaný papír. Pokud izolepu nastříháte na opravdu malé kousky, takřka splynou s papírem. Není to tak těžké, ne? 5. Třešnička na dortu stužka Pěkně zabalený dárek by si snad nakonec zasloužil převázat stužkou. Ani to není těžké. Stužku nejdříve protáhněte pod dárkem, oba její konce překřižte a balíček obraťte. Stužku jemně utáhněte a zavažte na mašli. Hotovo 9

10 Pečeme na Vánoce Rychlé rumové pralinky. Vezmeme dutou čokoládovou figurku, odhryzneme jí hlavu a dolejeme aţ po okraj rumem. Neskladujeme a hned konzumujeme! Vánoční vtipy Jdou dvě blondýnky do lesa pro Vánoční stromek. Po dvou hodinách se ptá jedna druhý: "Tak co, máš něco?" "Ne nemám" odpoví druhá "a co ty?" "Já taky ne, tak víš co vezmeme nějakej bez ozdob!" Strýčku víš jaký vlak má největší zpoţdění? Nevím. Ten co jsi mi slíbil loni k vánocům.

11 Sousedky stojí na chodbě a drbou. Okolo jde Pepíček a slyší co si paní od vedle povídají. Přijde domů a říká tátovi: "Tati letos budeme mít hodně cukroví." "Jak to?" Odpoví táta. "No protoţe sousedky říkaly, ţe máma uţ měsíc peče s listonošem." ŠTĚKAJÍCÍ DÁREČEK Dal jsem manţelce pod stromek psa. A proč psa? Uţ se těším, jak mě s ním bude posílat večer ven! Byl jsi dneska hodný? Neukradl jsi nic? Nenadával jsi? vyptává se Jeţíšek malého chlapečka. No tak se to uţ konečně nauč, já ti dárky věčně nosit nebudu!

12 Ekocentrum Paleta Pardubice. Moravany Naše 9. třída měla tu moţnost navštívit ekocentrum v Pardubicích. Téma bylo: Jeden za všechny a všichni za jednoho. Podle zjištění se nám to velice líbilo a klidně bychom tam jeli zas. V ekocentru Paleta probíhají výukové programy ekologické výchovy, kterých se děti aktivně účastní. Obvykle jsou prováděny pro jednu třídu (skupinu) a účastníci procházejí řadou na sebe navazujících aktivit, které svým tematickým zaměřením odpovídají věku, případně i osnovám vyučovacího předmětu. K provádění programů jsou připraveny specializované, výtvarně i architektonicky vhodně a zajímavě řešené učebny: a) učebna s ţivými zvířaty domácími mazlíčky b) učebna ve stylu staré chalupy c) dřevěný dům s krbem v Areálu Paleta.

13 Školička kouzel Moravany Dne 29. listopadu 2011 proběhla akce Školička kouzel v jídelně ZŠ Moravany. Programem provázel kouzelník a jeho kolega kytarista. Ţáci sledovali kouzla, hádali, jak je kouzelník provádí, a zpívali písně spolu s kytaristou. Některé paní učitelky pomáhaly kouzelníkovi s čarováním L.F. Foto: L.F.

14 Česká televize Exkurze v rámci Multimediální výchovy Moravany Dne se 9.třída spolu s paní uč. Slavíčkovou a panem uč. Kubcem vydala do České televize. Sraz byl v 6:15 na nádraţí, vlak nám jel v 6:27. Vydali jsme se tedy na cestu a v Pardubicích jsme přestupovali na druhý vlak který nás měl dopravit aţ do Prahy, ale v Řečanech se stala porucha na lokomotivě. Tak nám oznámili, ţe za 20 minut přijede přípoj, který nás má dopravit do Prahy. Tak jsme tedy vystoupili a čekali na vlak. Kdyţ vlak přijel tak jsme nastoupili a vydali se na cestu. Po cestě uţ na nás ţádné nástrahy nečekali. Poté co jsme přijeli do Prahy jsme si šli koupit jízdenky na metro a vydali jsme se do ČT. V České Televizi nám nejdříve něco řekli o historii a pak pustili 2 krátké filmy o ČT. Potom co jsme shlédli filmy jsme se šli podívat do jedné z místností s kulisami. Potom co jsme se podívali na kulisy, jsme šli do studia kde se natáčí Sama doma a pak jsme se šli podívat kde se natáčí Kouzelná školka a tam jsme se vyfotili s Majdou a s Františkem. Dále jsme pak se šli podívat kde se natáčí rozhovory s různými osobnostmi. T.K.

15 Přes dopravní potíže jsme dorazili včas Tady se stavěly kulisy na Silvestra Ve studiu se právě natáčela vánoční Kouzelná školka A jak ožívají maňásci? Foto: 15 P.K.

16 Před Praţským hradem spolu s jejími stráţci Střídání stráţí nám neušlo. Počasí nám opravdu přálo. Postavte na kafe, za chvíli se vracíme! Levá, levá! 16 Foto: P.K.

17 Kdyţ jsme vcházeli na hrad, netušili jsme co vše nás čeká a jak pěkně promrzneme! Záţitků máme spousty Foto: 17P.K.

18 Představujeme: Marka Lukase K fotbalu mě přivedl táta, protoţe sám fotbal hraje a chtěl mít v rodině dalšího fotbalistu. Fotbal hraji od 3 let pamatuji si na můj první zápas proti Pardubicím. Jeden rok jsem hrál za FK Pardubice v té době nejlepší klub ve Východních Čechách. Takţe kdyţ si to spočítám tak fotbal hrají uţ 11 let. Nyní hraji za tým TJ Sokol Moravany, ale také i za Pardubice. Moravany hrají na hřišti vedle školy takţe není problém s dopravou na tréninky a zápasy. Jsem levonohý fotbalista, coţ je ve fotbale velmi málo a to je moje výhoda. Můj vzor je Cristiano Ronaldo, portugalský fotbalista, který nyní hraje za Real Madrid (jeden z nejlepších týmů světa) pro představu tento hráč stojí = Kč. A poté je můj vzor samozřejmě levonohý nejlepší fotbalista světa Lionel Messi hraje za FC Barcelona (nejlepší tým světa) tento hráč stojí cca = Kč. M.L. Foto: archiv M.L. 18

19 První příspěvky ţáků naší školy. Konečně! M. Slavíček a J. Roček

20 Jak trávíte Vánoce? Zeptali jsme se ţáků 1. stupně naší školy Moravany 5.prosince 2011 jsme s redakčním mikrofonem opět zašli na 1. stupeň a ptali se ţáků na Vánoce. Poloţili jsme jim následující otázky: a) Jak trávíte doma Vánoce? b) Co míváte ke štědrovečerní večeři? c) Co se vám na Vánocích nejvíce líbí? d) Slavíte Vánoce i ve škole s kamarády? e) Co děláte na Silvestra? Naším záměrem bylo oslovit ţáky ze všech tříd. O velké přestávce jsme na chodbě zastihli Natálku Borovcovou z 1. tř., Jakuba Fligra ze 2. tř., Ţanetku Klainerovou ze 3. tř., Elišku Laxarovou ze 4. tř. a Adélu Kubíkovou z 5. tř.. Jejich odpovědi ve stejném pořadí najdete na další stránce. 20

21 Natálka: - Pečeme cukroví, dárky rozbalujeme společně, koukáme na pohádky. - Jíme řízky a bramborový salát. - Nejvíce se mi na Vánocích líbí dárky. - I ve škole slavíme Vánoce. - Na Silvestra jsme vzhůru a čekáme na ohňostroj. Eliška: - Strojíme stromeček. - Řízky s bramborovou kaší - Ţe se koulujeme. - Ano. - Taťka nás vzbudí na půlnoc. Ţanetka: - Uklízíme, strojíme stromeček a připravujeme stůl. - Klobásy, řízky, ryby a bramborový salát (kaţdý podle své chuti) - Sníh, dárky, jídlo. - Jo, rozdáváme si dárky a máme z toho velkou radost. - Čekáme, neţ se přiblíţí půlnoc a pak jdeme do hospody a na velký ohňostroj 21

22 Jakub: - Den před Vánocemi pečeme cukroví, strojíme stromeček a uklízíme. - Někdy rybu, někdy řízek s bramborovou kaší. - Ţe jsme všichni společně a společně rozbalujeme dárky. - Jo, ale moc nedostáváme dárky, doma jich je plný obývák. - Jsme vzhůru do půlnoci, taťka odpaluje rachejtle. Adélka: - Strojíme stromeček a zdobíme dům. - Bramborovou kaši, salát, řízek a rybu (kaţdý podle své chuti). - Sníh, dárky a cukroví. - Jo, rozdáváme si dárky. Pf 2012 Pravá štědrovečerní ryba je jen z našich rybníků. Foto: P.K. 22

23 Pouţité zdroje: Knihovna.dolníbousouv.cz[online].[cit ].Dostupné z WWW: < Minibazar.cz[online].[Cit ].Dostupné z WWW:< Spz.logout.cz[online].[cit ].Dostupné z WWW:< Paleta.cz[online].[cit ].Dostupné z WWW:< Ceypex.bloger.cz[online].[cit ].Dostupné z WWW: Kovovyroba-jenikov.cz[online].[cit ].Dostupné z WWW:< 23

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek Autoři: František Fiala David Haluška Jan Martinek Prosinec 2k16 Guťák Zdroje: http://www.recepty.cz/ recept/vanilkové rohlíčky Školní fotogalerie Wikipedie inovinky.cz Google obrázky Obsah: Vtip: Co nás

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly.

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Děkuji, že jste si koupili moji novou kuchařku Helenčino pečení. VÁNOČNÍ KOUZLENÍ / ZIMA vychází jako první

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

02/2010 DEN STUDENSTVA

02/2010 DEN STUDENSTVA 02/2010 DEN STUDENSTVA Ze začátku to měl být turnaj pro volejbalové začátečníky s účelem zahrát si pro zábavu, který se odehrává každý rok ke dni 16. listopadu před státním svátkem. Avšak ukázalo se, že

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vánoční BULLETIN 2017 29.11.17 Vánoční vzpomínání Milí čtenáři, dnešní vydání bulletinu je zaměřeno na vánoční téma a to netradičně na dobu dávnou minulou. Na dobu nostalgie, kdy

Více

Vánoční receptář 2017

Vánoční receptář 2017 Vánoční receptář 2017 Bezlepkové sušenky špekulacius Potřebujeme: 400 g bezlepkové mouky Promix UNI, 200 g tuku (másla nebo rostlinného tuku do těsta), 100 g moučkového cukru, 1 ČL vanilky nebo 1 vanilkový

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

Chotíkováček Jaro 2015

Chotíkováček Jaro 2015 Chotíkováček Jaro 2015 Ahoj kamarádi! Máme tady jaro. Příroda se začala probouzet po zimním spánku. Brzy nás čekají Velikonoce. Velikonoce navazují na tradici původně pohanského svátku jara. Nyní jsou

Více

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE PROJEKT VANOCE 2010 TERMÍN REALIZACE PROJEKTU 16.12. - 22.12.2010 ÚČASTNÍCI PROJEKTU třídy ZŠ SPECIÁLNÍ MÍSTO REALIZACE třída VI. C Klíčové kompetence: v projektu usilujeme především o rozvoj těchto kompetencí:

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny MUFFINOVÁ KUCHAŘKA Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny Obsah Sladké varianty:... 3 Muffiny stracciatellové... 3 Kefírové muffiny s nutellou a čokoládou

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová Trojbarevný mazanec paní Hüttlová 200 ml 12% smetany 1 kostka droždí 90 g třtinového cukru 250 g polohrubé mouky Babiččina volba 250 g hladké mouky Babiččina volba 1 vejce 2 žloutky 100 g másla vanilkový

Více

Vánoční cukroví. Ročníková práce. Školní rok 2016 / Autor: Monika Šurá, 9.B. Konzultant: Mgr. Lucie Zítková

Vánoční cukroví. Ročníková práce. Školní rok 2016 / Autor: Monika Šurá, 9.B. Konzultant: Mgr. Lucie Zítková Vánoční cukroví Ročníková práce Školní rok 2016 / 2017 Autor: Monika Šurá, 9.B Konzultant: Mgr. Lucie Zítková 1 Prohlášení Prohlašuji, že jsem ročníkovou práci zpracovala samostatně a použila jen prameny

Více

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA

(Vánoce) Vánoce ve Francii. Vánoce v Austrálii Vánoce v Číně v Rusku. v Německu ve Španělsku. v Grónsku. v USA (Vánoce) Zjisti jak a kdy se slaví Vánoce nebo konec roku u vás, v Brazílii. Vyrob pozvánku k vám pro děti z Česka. Napiš na ni, co je pro vaši zemi zajímavé a typické. Vánoce ve Francii Vánoce v Austrálii

Více

160g mletých ořechů. 60g strouhanky

160g mletých ořechů. 60g strouhanky Plněné ořechy I 250g másla 130g moučkového cukru 250g hladké mouky 60g mletých ořechů 60g strouhanky Náplň: 160g cukru 160g mletých ořechů 1 žloutek 3 lžíce rumu máslo čokoládová poleva Všechny suroviny

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Mámo, padá hvězda! křičí Pepíček z obýváku. Tak si něco přej. Ale z vánočního stromečku!

Mámo, padá hvězda! křičí Pepíček z obýváku. Tak si něco přej. Ale z vánočního stromečku! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Paní sousedko, nešla byste nám zabít kapra? Proč zrovna já, Mirečku? Tatínek říkal, že máte strašnou ránu. Je Štědrý večer a ty jsi mi nedal

Více

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že:

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že: Vánočka 12. 12. 2018 Vánočka Toto sladké pečivo se jedlo už ve 14. století. Bylo připravováno v jiné formě, ale chutí bylo podobné vánočce, jak ji známe dnes. Recepty a tipy, o které se s vámi podělím,

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Sladké dárky. Anna Šmalcová. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Sladké dárky. Anna Šmalcová. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Anna Šmalcová Sladké dárky Anna Šmalcová Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Grada Publishing U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Vánoční kuchařka OnaDnes

Vánoční kuchařka OnaDnes Vánoční kuchařka OnaDnes redakce OnaDnes, kolektiv autorů, 2014 ISBN: 978-80-87970-47-8 pdf 978-80-87970-48-5 epub 978-80-87970-49-2 mobi Obsah VÁNOČNÍ CUKROVÍ... 7 Pečené... 8 Perníčky... 9 Perníkové

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví Zdravé vánoční cukroví Recepty na zdravé vánoční cukroví, které EYTO tým Nebuď pecka podával na Vánočním cinkání s 1. ZŠ Dobříš. MAKOVÉ A KOKOSOVÉ KULIČKY 100 g tekutého medu, 50 g sezamových semínek,

Více

Listy naší Školičky 3.vydání Prosinec 2017

Listy naší Školičky 3.vydání Prosinec 2017 Listy naší Školičky 3.vydání Prosinec 2017 Školní Noviny Advent 2.prosince jsme zahájili první adventní neděli. U stromku na návsi ve Šťáhlavech kde se sešlo hodně lidí a zazpívali u něj děti z ZŠ + MŠ

Více

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo

Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY. Vánoční číslo Školní časopis ZŠ Hroznětín HROZINKY Vánoční číslo Pranostiky Na svatého Martina kouřívá se z komína, a na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

3. prosince 4. prosince

3. prosince 4. prosince 1. prosince 2. prosince 3. prosince 4. prosince 5. prosince 6. prosince 7. prosince 8. prosince Železná neděle Zapalte první svíčku na adventním věnci. Advent Víte, co to znamená? Jak dlouho trvá? Dnes

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM Příprava: 40 minut Pečení: 12 minut Počet porcí: 16 pusinek Ingredience 180 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 230 g hladké mouky 2 vejce Na náplň:

Více

Akce školy. Den otevřených dveří

Akce školy. Den otevřených dveří Akce školy Akce školy Den otevřených dveří Den otevřených dveří se na naší škole konal 14.11.2008. Návštěvníci si mohli prohlédnout prostředí školy, učebny (počítačů, fyziky a chemie, hudební výchovy,

Více

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka Bábovky a buchty Třená bábovka 25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva. Bábovka 20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr.

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Falešná dršťková polévka z ovesných vloček

Falešná dršťková polévka z ovesných vloček Falešná dršťková polévka z ovesných vloček cibule, česnek, ovesné vločky, paprika, voda, sůl, pepř, bujón, koření (mletý kmín, majoránka, pepř) Na oleji osmahnout cibuli, přidat hrstku ovesných vloček,

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

VANILKOVÉ rohlíčky. Jaké by to byly Vánoce bez. domácího cukroví, které. lahodí oku i chuti? Letošní. Vánoce s Tescoma magazínem

VANILKOVÉ rohlíčky. Jaké by to byly Vánoce bez. domácího cukroví, které. lahodí oku i chuti? Letošní. Vánoce s Tescoma magazínem VÁNOČNÍ pečení Jaké by to byly Vánoce bez domácího cukroví, které lahodí oku i chuti? Letošní Vánoce s Tescoma magazínem jsou sladké, hravé, voňavé a... rozplývají se na jazyku. Ať se nám to líbí nebo

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 8. číslo prosinec 2010 Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, co že komu dobrého neseš na památku. Vánoce, Vánoce

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

Vánoční pohoda. strana 1

Vánoční pohoda. strana 1 Vánoční pohoda Jistě víte že se blíží Vánoce. Tento časopis vás seznámí s koledami zabavíte se omisměrkami. zjistíte co dělají děti ve vašem věku o Vánocích a jak se vaří Vánoční pokrmy strana 1 : Uvod

Více

TĚŠÍME SE NA VÁNOCE. Čas Vánoc, čas pečení

TĚŠÍME SE NA VÁNOCE. Čas Vánoc, čas pečení TĚŠÍME SE NA VÁNOCE Čas Vánoc, čas pečení Jako každý rok se všichni těšíme na Vánoce. Úžasná atmosféra, všude sníh, vánoční výzdoba a také pečení cukroví. Už odmala pomáhám mamce v kuchyni s vykrajováním

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

Pokud nám zbude náplň, můžeme dát doprostřed talíře.

Pokud nám zbude náplň, můžeme dát doprostřed talíře. Jablkové škebličky 1 porce 100 g Listové těsto 400 g Mouka na vyválení 40 g Jablka 1 kg Cukr 100 g Skořice 2 g Vejce na potření 2 ks Cukr moučka 200 g Vanilkový cukr 2 ks Nastrouháme jablka, smícháme s

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu Zpráva k MZU za období 1. 5. 2013 30. 4. 2014 Dětský domov v Žatci navázal na aktivity realizované v rámci projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli jednou měsíčně, vždy

Více

Obecní knihovna Blížkovice

Obecní knihovna Blížkovice Obecní knihovna Blížkovice III. číslo Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady!!! Děti, už se nám to blíží, už se jen párkrát vyspíte a budou tu vánoční prázdniny a s nimi samozřejmě i Vánoce. Už se na ně určitě

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Chrudim, Čáslavská 205

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Chrudim, Čáslavská 205 Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013 Sladká italská gastronomie Příručka pro výuku Zpracovala: Petra Doležalová Anotace Střední odborná škola a

Více

Domácí jitrnice s lepenicí

Domácí jitrnice s lepenicí Domácí jitrnice s lepenicí Jitrnice jsou nezbytným výrobkem při každé zabijačce. Připravují se po celé České republice. V závislosti na krajích se jejich výroba mírně liší. Např. v některých částech Moravy

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

VÁNOCE A VÁNOČNÍ KNÍŽKA. Metodický list

VÁNOCE A VÁNOČNÍ KNÍŽKA. Metodický list VÁNOCE A VÁNOČNÍ KNÍŽKA Metodický list Cílová skupina: - žáci 1. a 2. stupně ZŠ, SŠ; začátečníci, mírně pokročilí i pokročilí Obsahový cíl: - žák se dozví o české tradici, spojené s Vánoci - žák pracuje

Více

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16. Vánoce v Anglii. Koledy. Jak zabalit dárky. Vánoční cukroví. Vánoční rozhovory.

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16. Vánoce v Anglii. Koledy. Jak zabalit dárky. Vánoční cukroví. Vánoční rozhovory. Školní časopis Vánoční rozhovory s osobnostmi Mikuláš Adventní věnec Vánoční tradice Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16 Vánoce v Anglii Koledy Jak zabalit dárky Vánoční cukroví Úvodní slovo redakce

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Sladké jarní pečení. Velikonoční perníčky. Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní. Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake

Sladké jarní pečení. Velikonoční perníčky. Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní. Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake Sladké jarní pečení Velikonoční perníčky Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake Čokoládová lízátka Cake pops Velikonoční perníčky Ingrediencie 400 g hladké

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Nápady na dekorace Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Mouckovy cukr - pudrovy extra jemny Tento nový výrobek rozšiřuje sortiment Korunního cukru. Je ještě jemnější než práškový cukr a ideálně

Více

VČELÍ ÚLY 30 KUSŮ, PŘÍPRAVA 30 MINUT

VČELÍ ÚLY 30 KUSŮ, PŘÍPRAVA 30 MINUT Svařák Včelí úly 160 g piškotů 120 g Korunního cukru moučka 60 g másla 4 lžíce rumu 2 lžíce kakaa krém: 50 g másla 30 g Korunního cukru moučka 2 lžíce vaječného koňaku 11_pohlednice_xx_Korunni.indd 2 750

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Tak jako ve staré Anglii: sladké kynuté bochánky jsou to pravé pro příjemný odpolední čajový dýchánek 50 ml mléka 1/4 kostky droždí (10 g) 90 g cukru 280 g polohrubé

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

Formičky na dezerty. Vážení zákazníci, Váš tým Tchibo. Informace o výrobku a recept

Formičky na dezerty. Vážení zákazníci, Váš tým Tchibo. Informace o výrobku a recept Formičky na dezerty cs Informace o výrobku a recept Vážení zákazníci, tyto nové silikonové formičky na dezerty jsou extrémně pružné a nepřilnavé. Díky tomu je možné z nich hotové dortíčky obzvlášť snadno

Více

VÁNOČNÍ bezlepková kuchařka

VÁNOČNÍ bezlepková kuchařka VÁNOČNÍ bezlepková kuchařka Obsah 05 - Medové perníčky 07 - Skořicová kolečka 09 - Linecké pečivo 11 - Arašídové cukroví 13 - Vanilkové rohlíčky 15 - Plněné ořechy 19 - Medvědí tlapky 21 - Plněné košíčky

Více

Vánoční svátky T. Hellerová

Vánoční svátky T. Hellerová Vánoce a silvestr - Natálka Matesová Pod stromečkem bylo u nás letos plno dárků. Já jsem měla největší radost z knihy JÁ, ZLATÝ RETRÍVR a maminka z kávovaru. Samozřejmě taky z toho, že jsme mohli sedět

Více

Vánoční cukroví v tabulkách. Zpracovala nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.

Vánoční cukroví v tabulkách. Zpracovala nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS. Vánoční cukroví v tabulkách Zpracovala nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS. Vánoční cukroví k Vánocům jednoznačně patří. To, že často není výživově nejvýhodnější, není žádným tajemstvím. Je dobré uvědomit

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Chléb bezlepkový snadno plesniví. Pokud připravujeme chléb doma nebo v zařízení, je vhodné péci chléb tak každé dva dny nový. Buďto pečeme v troubě, většinou

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

Metodika aktivity 01

Metodika aktivity 01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Littrowa 122, Horšovský Týn Metodika aktivity 01 V Á N OČNÍ J A R M A R K Zpracovala: Jana Švachová 2009 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Moučník na leden - Staročeský štrůdl. Dobrou chuť přeje Kamilka!

Moučník na leden - Staročeský štrůdl. Dobrou chuť přeje Kamilka! Moučník na leden - Staročeský štrůdl 30 dkg hladké mouky 7 dkg cukru krupice Trochu prášku do pečiva Šťáva z ½ cirtonu 1 5 dkg tuku 3 lžíce mléka 1 vejce Zpracujeme těsto. Dobrou chuť přeje Kamilka! Náplň:

Více

Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ

Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ Katalog pochutin Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ V jedinečných prostorách starého mlýna uprostřed přírody vznikají venkovsky laděné domácí produkty, které jsou tvořeny s láskou k venkovu,

Více

číslo. 5. číslo

číslo. 5. číslo ŠKOLNÍ Školní drbna DRBNA 20. 12. 2018 5. číslo 5. číslo 20. 12. 2018 1 Školní drbna Základní škola a Mateřská škola Velké Hamry, příspěvková organizace Školní 541 468 45 Velké Hamry REDAKCE: Aneta Brunclíková

Více

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová Výrobky z jádrových hmot Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků. Testy. Tvarovaný perník Medovník

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků. Testy. Tvarovaný perník Medovník Obsah Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků Tvarovaný perník Medovník Testy Charakteristika Výrobky z medového perníkového těsta patří mezi nejstarší druhy sladkého

Více

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 484 Vánoční zvyky Autor: Irena Paulová,Mgr Použití: 2.ročník Datum vypracování: 9. 12. 2012 Datum pilotáže: 11. 12. 2012 Metodika: Pomocí obrázků a s využitím zkušeností dětí z rodiny

Více