STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon: PRO KONTROLU LÉČIV Praha 10 Fax: Web:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl."

Transkript

1 STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon: PRO KONTROLU LÉČIV Praha 10 Fax: Web: Sp. zn. SUKLS 64840/2014 Vyřizuje/linka: Mgr. Tatiana Kožuchová/361 Datum: Č. j. sukl142463/2016 Vyvěšeno dne: R O Z H O D N U T Í Státní ústav pro kontrolu léčiv, se sídlem v Praze 10, Šrobárova 48, (dále jen Ústav ), jako správní orgán příslušný na základě ustanovení 15 odst. 9 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o veřejném zdravotním pojištění ), ve správním řízení provedeném v souladu s ustanoveními 39g, 39h a 39l zákona o veřejném zdravotním pojištění a s ustanoveními 67, 140 a 144 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen správní řád ) rozhodl t a k t o: Státní ústav pro kontrolu léčiv ve společném řízení o změně výše a podmínek úhrady léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s léčivými přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed, tj.: kód SÚKL: název: doplněk názvu: TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG 1. Stanovuje na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. f) a v souladu s ustanovením 39c odst. 2 písm. a) v návaznosti na ustanovení 39c odst. 4 zákona o veřejném zdravotním pojištění pro skupinu léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s léčivými přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed základní úhradu ve výši 443,2662 Kč za obvyklou denní terapeutickou dávku (dále jen ODTD ). Tento výrok rozhodnutí je ve smyslu ustanovení 140 odst. 2 a 7 správního řádu podmiňujícím výrokem ke všem dalším výrokům uvedeným v tomto rozhodnutí, tj. k výroku č. 2, který je ve vztahu k tomuto výroku výrokem navazujícím. 2. Na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. e) a dle ustanovení 39c odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění nezařazuje léčivý přípravek F-CAU N/ Strana 1 (celkem 22)

2 kód SÚKL: název: doplněk názvu: TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG do žádné referenční skupiny dle vyhlášky č. 384/2007 Sb., o seznamu referenčních skupin, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška č. 384/2007 Sb. ) a na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění mění výši úhrady ze zdravotního pojištění uvedeného léčivého přípravku tak, že nově činí 3587,75 Kč. a na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. b) a dle ustanovení 39b odst. 10 písm. a) a c) zákona o veřejném zdravotním pojištění a ustanovení 34 odst. 1 a 2 a 36 odst. 4 vyhlášky č. 376/2011 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o veřejném zdravotním pojištění (dále jen vyhláška č. 376/2011 Sb. ), mění dosavadní podmínky úhrady ze zdravotního pojištění uvedeného léčivého přípravku tak, že je nově stanovuje takto: A,E/ONK P: Raltitrexed je hrazen: - v paliativní chemoterapii pokročilého kolorektálního karcinomu jako alternativa fluoropyrimidinů (fluorouracilu nebo kapecitabinu) u pacientů s projevy fluoropyrimidiny vyvolané kardiotoxicity nebo jiné závažné toxicity, nebo při nevhodnosti léčby fluoropyrimidiny (z důvodu kontraindikací), a to v kombinaci s irinotekanem či oxaliplatinou, nebo v monoterapii. - v kombinaci s cisplatinou k léčbě pacientů bez předchozí chemoterapie s neoperovatelným maligním pleurálním mesotheliomem. Ústav takto rozhodl ve správním řízení vedeném pod sp. zn. SUKLS64840/2014, s těmito účastníky řízení: Hospira UK Limited IČ: Horizon, Honey Lane, SL6 6RJ Hurley, Maidenhead, Spojené království Velké Británie a Severního Irska Zastoupena: B.E.L.C.A., s.r.o., IČ: Křenova 438/7, Praha 6 - Veleslavín Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, IČ: Jeremenkova 11, Ostrava - Vítkovice F-CAU N/ Strana 2 (celkem 22)

3 Zastoupena: Ing. Marcela Malinová Polní 331, Hostouň Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, IČ: Roškotova 1225/1, Praha 4 Zastoupena: Ing. Marcela Malinová Polní 331, Hostouň Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna, IČ: Michálkovická 967/108, Slezská Ostrava Zastoupena: Ing. Marcela Malinová Polní 331, Hostouň Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky, IČ: Drahobejlova 1404/4, Praha 9 Zastoupena: Ing. Marcela Malinová Polní 331, Hostouň Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, IČ: Orlická 2020/4, Praha 3 Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, IČ: Husova 302, Mladá Boleslav Zastoupena: Ing. Marcela Malinová Polní 331, Hostouň Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, IČ: Vinohradská 2577/178, Praha 3 Vinohrady F-CAU N/ Strana 3 (celkem 22)

4 Zastoupena: Ing. Marcela Malinová Polní 331, Hostouň Toto rozhodnutí je v souladu s ustanovením 39h odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění vykonatelné vydáním nejbližšího následujícího seznamu podle ustanovení 39n odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění za předpokladu, že nabude právní moci do 15. dne kalendářního měsíce včetně. Pokud nabude právní moci po 15. dni kalendářního měsíce, je vykonatelné vydáním druhého nejbližšího seznamu podle ustanovení 39n odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Odvolání proti předmětnému rozhodnutí nemá odkladný účinek. Bude-li toto rozhodnutí napadeno odvoláním, je předběžně vykonatelné obdobně podle 39h odst. 4 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Odůvodnění: Dne Ústav z moci úřední v rámci revize systému úhrad ve smyslu ustanovení 39l zákona o veřejném zdravotním pojištění zahájil správní řízení o změně výše a podmínek úhrady ze zdravotního pojištění léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s léčivými přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed. Správní řízení bylo zahájeno v souladu s ustanovením 39g odst. 7 zákona o veřejném zdravotním pojištění podle ustanovení 144 odst. 2 správního řádu uplynutím lhůty v délce 15 dnů stanovené ve veřejné vyhlášce č. j. sukl64919/2014 vyvěšené na úřední desce Ústavu dne Správní řízení bylo zahájeno ve věci změny výše a podmínek úhrady ze zdravotního pojištění těchto léčivých přípravků: kód SÚKL: název: doplněk názvu: TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG Zároveň Ústav v souladu s ustanovením 144 odst. 6 správního řádu doručil všem účastníkům řízení oznámení o zahájení tohoto správního řízení. Správní řízení bylo vedeno podle ustanovení 140 správního řádu jako společné pro celou skupinu léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s léčivými přípravky zařazenými do výše uvedené skupiny léčivých přípravků. Podmínky pro vedení společného řízení byly v tomto případě dány, jednotlivá řízení spolu věcně souvisejí, neboť ustanovení 39c odst. 1 věty čtvrté zákona o veřejném zdravotním pojištění stanoví, že referenční skupiny jsou skupiny léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s obdobnou nebo blízkou účinností a bezpečností a obdobným klinickým využitím. Samo toto ustanovení deklaruje, že na léčivé přípravky zařazené do jedné skupiny [ať již tato skupina odpovídá referenční skupině stanovené vyhláškou č. 384/2007 Sb. (dále jen referenční skupina ), či jde o skupinu v zásadě terapeuticky zaměnitelných přípravků, která ve vyhlášce č. 384/2007 Sb. uvedena není (dále jen skupina v zásadě zaměnitelných přípravků )], má být nahlíženo pro potřeby stanovování výší a podmínek úhrad obdobně. Skupině přípravků je ve správním řízení F-CAU N/ Strana 4 (celkem 22)

5 stanovena základní úhrada, která je pro všechny léčivé přípravky zařazené do referenční skupiny či skupiny v zásadě terapeuticky zaměnitelných přípravků shodná a je základem pro stanovení úhrady konkrétního léčivého přípravku. Stanovení základní úhrady je tak základním stavebním kamenem správních řízení o stanovování a změnách výše a podmínek úhrady léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s léčivými přípravky zařazenými do této jedné konkrétní skupiny léčivých přípravků. Společnému řízení dále nebránila povaha věci, ani účel řízení anebo ochrana práv nebo oprávněných zájmů účastníků. Ústav ve správním řízení po shromáždění veškerých podkladů, shrnul výsledky zjišťování do hodnotící zprávy č. j. sukl64915/2015 vložené do spisu dne Účastníci řízení v souladu s ustanovením 39g odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění byli oprávněni navrhovat důkazy a činit jiné návrhy v průběhu 15ti dnů ode dne zahájení řízení. Dne Ústav vložil do spisu pod č. j. sukl76921/2014 cenové reference a podklady ke stanovení základní úhrady a zároveň usnesením č. j. sukl77006/2014 prodloužil lhůtu pro navrhování důkazů a činění jiných návrhů stanovenou dle ustanovení 39g odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění, a to do z důvodu pozdějšího vložení cenových referencí. Ústav v této lhůtě obdržel následující podání účastníků řízení: Dne bylo Ústavu doručeno podání účastníka řízení (2x v totožném znění plus doplňující podání obsahující terapeutická doporučení NICE), společnosti Hospira UK Limited, Royal Leamington Spa, IČ: , se sídlem Queensway, Royal Leamington Spa, CV31 3RW Warwickshire, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, zastoupené B.E.L.C.A., s.r.o., se sídlem Křenova 438/7, Praha 6, Česká republika (dále jen Hospira ). Ve svém podání se účastník vyjadřuje zejména k Ústavem navrhované změně podmínek úhrady raltitrexedu v indikaci terapie kolorektálního karcinomu tak, že text: ve 2. linii paliativní chemoterapie kolorektálního karcinomu jako alternativní režim k irinotekanu či oxaliplatině v monoterapii a ke kombinované chemoterapii irinotekanem/fu/lv či oxaliplatinou/ Fu/Lv. navrhuje nahradit textem: ve 2. linii paliativní chemoterapie kolorektálního karcinomu jako alternativní režim k fluorouracilu u pacientů s projevy kardiotoxicity (způsobenými fluorouracilem či kapecitabinem), a to v kombinaci s irinotekanem či oxaliplatinou. K této navrhované změně účastník podotýká, že Ústav sice částečně vychází z odborných doporučení, nicméně ponechává v podmínkách úhrady odkaz na použití raltitrexedu v druhé linii léčby, přičemž tato okolnost je v rozporu s odbornými doporučeními, která jednoznačně uvádějí, že raltitrexed je alternativou k fluorouracilu/leukovorinu (5-FU/FA) v případě, že fluorouracil není tolerován nebo není vhodný např. z důvodu kardiotoxicity, a to v souvislosti s léčbou v první linii. Znění relevantních doporučení účastník přikládá. K uvedenému účastník dále rozvádí, že v dosavadních podmínkách úhrady použitý pojem 2. linie lze vykládat (1) buď jako použití po selhání první linie léčby 5-FU/FA (z důvodu toxicity) nebo její F-CAU N/ Strana 5 (celkem 22)

6 nevhodnosti, kdy pokračování/zahájení prvoliniové léčby 5-FU/FA tedy není vhodné a použití raltitrexedu by v takovém případě bylo považováno za 2. linii léčby nebo použití při projevech toxicity (až) druholiniové terapie 5-FU/FA. Účastník je pak toho názoru, že výše citované odborné podklady vedou k možnosti A, tedy že raltitrexed se podává při projevech toxicity prvoliniové léčby nebo při nevhodnosti jejího podání (např. z důvodu kontraindikací). Z důvodu výše uvedené nejednoznačnosti podmínek úhrady a textu odborných doporučení proto účastník navrhuje následující formulaci podmínky úhrady pro indikaci kolorektálního karcinomu: Raltitrexed je hrazen: - v paliativní chemoterapii kolorektálního karcinomu jako alternativní režim k fluorouracilu u pacientů s projevy nesnášenlivosti při léčbě fluorouracilem či kapecitabinem nebo při nevhodnosti této léčby (např. z důvodu kontraindikací), a to v kombinaci s irinotekanem či oxaliplatinou. Ke svému podání účastník přikládá též doporučení NICE: Consider raltitrexed only for patients with advanced colorectal cancer who are intolerant to 5- fluorouracil and folinic acid, or for whom these drugs are not suitable (for example, patients who develop cardiotoxicity). Fully discuss the risks and benefits of raltitrexed with the patient. Dne Ústav obdržel doplnění vyjádření účastníka Hospira, jehož součástí je i řada studií dokládajících, že raltitrexed je alternativou užívanou již v rámci iniciální terapie metastatického kolorektálního karcinomu u těch pacientů, u kterých není podávání fluorouracilu snášeno nebo není vhodné. K jednotlivým předloženým publikacím: Kelly, Use of raltitrexed as an alternative to 5-fluorouracil and capecitabine in cancer patients with cardiac history: Jedná se o soubornou publikaci (review) shrnující výsledky dvaceti studií, které hovoří o výskytu kardiotoxicity u fluoropyrimidinů a raltitrexedu (průměrná incidence kardiotoxicity cca 5,0 % pro fluoropyrimidiny, pro raltitrexed nebyly v literatuře popsány žádné případy). Autoři publikace vyhodnocují raltitrexed jako vhodnou léčbu u pacientů s projevy kardiotoxicity (vyvolané fluoropyrimidiny) nebo s významným kardiovaskulárním rizikem. Kempin, Raltitrexed (Tomudex): An alternative choice in patients intolerant to 5-fluorouracil: Jedná se o případovou studii 59 pacientky s kolorektálním karcinomem s projevy nepřijatelné toxicity po 5-fluorouracilu (5-FU), která byla převedena na léčbu raltitrexedem (kterou snášela dobře a na terapii zůstávala v remisi). 79 letá pacientka s kolorektálním karcinomem léčená v adjuvanci 5-FU, u které byla léčba pro výskyt život ohrožujících nežádoucích účinků změněna na raltitrexed, který byl dobře tolerován. Kohne, Raltitrexed (Tomudex): an alternative drug for patients with colorectal cancer and 5- fluorouracil associated cardiotoxicity: Opět se jedná o studii případů, konkrétně o 2 případy fluorouracilem vyvolané závažné kardiotoxicity, u kterých nebyly po opakovaném podání raltitrexedu dále zaznamenávány žádné nežádoucí účinky na srdce. V diskuzi autoři dokládají v literatuře popsanou skutečnost, že poté, co se u pacientů projeví kardiotoxicita 5-FU, je nutné léčbu vysadit u pacientů s kolorektálním karcinomem je pak výběr účinných alternativ omezen, a takovou alternativou může být raltitrexed. Ransom, Final results of Australasian Gastrointestinal Trials Group ARCTIC study: an audit of raltitrexed for patients with cardiac toxicity induced by fluoropyrimidines: Jednalo se o retrospektivní analýzu provedenou u pacientů převedených na raltitrexed z důvodu projevů kardiotoxicity (ve většině F-CAU N/ Strana 6 (celkem 22)

7 případů se jednalo o anginu pectoris) na terapii zahrnující fluoropyrimidiny (5-FU + leukovorin, monoterapie kapecitabinem, FOLFOX, FOLFIRI, epirubicin/cisplatina/5-fu nebo kapecitabin). jednalo se celkem o 42 pacientů. Po prvním výskytu kardiotoxicity pokračovali 4 pacienti v původním režimu s přidáním nitrátů nebo blokátorů kalciových kanálů (ale stále u nich docházelo k projevům kardiotoxicity). Po přechodu na raltitrexed (buď v monoterapii nebo jako součást kombinovaného režimu) již žádné další projevy kardiotoxicity zaznamenány nebyly. Autoři publikace vyvozují závěr, že raltitrexed se u pacientů s kardiálními nežádoucími účinky vyvolanými terapií fluoropyrimidiny nepojí s kardiotoxicitou a je (z hlediska kardiotoxicity) bezpečnou léčebnou alternativou. Van Kuilenburg, Clinical Implications of Dihydropyrimidine Dehydrogenase (DPD) Deficiency in Patients with Severe 5-Fluorouracil-associated Toxicity: Identification of New Mutations in the DPD Gene: V publikaci je konstatována souvislost mezi sníženou aktivitou dihydropyrimidin dehydrogenázy (DPD) a toxicitou 5-FU. Volk J, Safe administration of irinotecan, oxaliplatin and raltitrexed in a DPD-deficient patient with metastatic colon cancer: jedná se o kazuistiku 59-letého pacienta s adenokarcinomem kolon, u kterého se při standardní adjuvantní terapii 5-FU (a folátem) objevila závažná stomatitida nereagující na léčbu, dysfagie, následovala závažná deprese kostní dřeně s periferní pancytopenií, febrilní leukopenie. Na základě této závažné nežádoucí reakce bylo formulováno podezření na defekt DPD, který se potvrdil u pacienta i u jeho syna. Došlo k vývoji metastáz onemocnění a pacientovi byla nasazena terapie irinotekanem, při progresi onemocnění oxaliplatina, při další progresi raltitrexed (bez závažných projevů toxicity). V publikaci jsou dále uvedeny údaje o výskytu snížené aktivity DPD, který je u neselektované populace s maligním onemocněním odhadován na 3 %. U těchto pacientů je pak zvýšené riziko výskytu fluoropyrimidiny indukované toxicity. U pacientek s karcinomem prsu byl dokonce hlášen výskyt deficience DPD u 5,8 % případů. Wilson, Adjuvant Therapy with Raltitrexed in Patients with Colorectal Cancer Intolerant of 5- Fluorouracil: British Columbia Cancer Agency Experience: Jednalo se o retrospektivní vyhodnocení výsledků terapie od 44 pacientů (39 pacientů ve stádiu III) léčených v adjuvanci 5-FU, kteří byli (po mediánu 2 cyklů) převedeni na raltitrexed. Procento pacientů, kteří zůstali bez relapsu a přežívali po dobu 3 let bylo 7,08% a 83,6 % (v uvedeném pořadí). Závěrem autoři konstatují, že adjuvantní léčba raltitrexedem je u pacientů, kteří jsou kontraindikovaní k dalšímu podávání 5-FU, bezpečná a účinná. Studie vychází z celkového počtu pacientů nasazených na adjuvanci 5-FU (1456 pacientů), pro intoleranci bylo na raltitrexed převedeno 44 z nich (3 %). K oběma výše uvedeným podáním Ústav souhrnně uvádí: předložené studie podporují závěr Ústavu (formulovaný již v návrhu hodnotící zprávy ze dne ), podle kterého je raltitrexed užíván jako alternativa fluoropyrimidinů u pacientů, u kterých není možné fluoropyrimidiny podat, a to ať už z důvodu jejich kontraindikace nebo z důvodu projevů nepřijatelné toxicity při léčbě fluoropyrimidiny. Dne obdržel Ústav plné moci udělené jednotlivými členy Svazu zdravotních pojišťoven zaměstnanci Svazu zdravotních pojišťoven Ing. Marcele Malinové, narozené , bytem Polní 331, Hostouň, k zastupování a konání úkonů v rámci správních řízení vedených Ústavem, a to od do Vzhledem k této skutečnosti budou úkony ve správním řízení činěny vůči Ing. Marcele Malinové jako oprávněnému zástupci výše uvedených subjektů. V návaznosti na to byly F-CAU N/ Strana 7 (celkem 22)

8 uvedené plné moci vloženy do spisu. Dne Ústav opět obdržel plné moci udělené jednotlivými členy Svazu zdravotních pojišťoven výše uvedenému zaměstnanci Svazu zdravotních pojišťoven, Ing. Marcele Malinové, a to ve stejném rozsahu jako původní plné moci, platné od na dobu neurčitou. Vzhledem k této skutečnosti budou úkony ve správním řízení činěny vůči Ing. Marcele Malinové jako oprávněnému zástupci výše uvedených subjektů. V návaznosti na to byly uvedené plné moci vloženy do spisu. Dne Ústav vložil do spisu aktualizaci cenových referencí a metodik vyhledaných v rozhodném období po uplynutí 3 čtvrtletí od zahájení tohoto správního řízení ke dni pod č. j. sukl74496/2015. Dne Ústav obdržel vyjádření onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V uvedeném vyjádření je onkology podpořen požadavek, aby byl raltitrexed v terapii kolorektálního karcinomu hrazen v paliativní chemoterapii kolorektálního karcinomu jako alternativní režim k fluoropyrimidům u pacientů s projevy nesnášenlivosti léčby fluorouracilem či kapecitabinem nebo při nevhodnosti této léčby (např. z důvodu kontraindikací), a to v kombinaci s irinotekanem či oxaliplatinou nebo v monoterapii. K tomu onkologové dále uvádějí, že formulace ve 2. linii měla patrně vyjadřovat, že je raltitrexed lékem druhé volby při nevhodnosti či nemožnosti použití fluoropyrimidinů, které jsou pro léčbu kolorektálního karcinomu lékem první volby. Nicméně v klinické praxi mohou nastat situace, kdy bude podáván u kolorektálního karcinomu prvoliniově např. při známé intoleranci fluoropyrimidinů při léčbě předchozí malignity jiného typu, při neúnosném riziku kardiotoxicity, nebo když po prvním a jediném podání fluoropyrimidinů nemocný vyvine významnou toxickou reakci nejčastěji na podkladě mutace DPD. K vyjádření onkologů FTN Ústav uvádí, že poskytuje vyhovující vysvětlení stávající formulace podmínek úhrady v indikaci kolorektálního karcinomu. Dne Ústav vložil do spisu aktualizaci cenových referencí a metodik pod č. j. sukl39343/2016. Cenové reference byly vyhledány v rozhodném období po uplynutí dalších 3 čtvrtletí od zahájení tohoto správního řízení. Dne ukončil Ústav shromažďování podkladů pro rozhodnutí a o této skutečnosti informoval všechny účastníky řízení prostřednictvím sdělení sp. zn. SUKLS64840/2014, č. j. sukl119035/2016 ze dne Současně byli účastníci informováni, že v souladu s ustanovením 39g odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou oprávněni vyjádřit se k podkladům pro rozhodnutí ve lhůtě 10 dnů ode dne doručení předmětného sdělení. Ústav ve stanovené lhůtě neobdržel žádná podání účastníků řízení. F-CAU N/ Strana 8 (celkem 22)

9 Ústav při rozhodování vycházel zejména z následujících podkladů: 1. SPC léčivých přípravků, dostupné na: 2. Modrá kniha České onkologické společnosti verze 22, platnost od NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Colon Cancer. Version NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Rectal Cancer. Version NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Malignant Pleural Mesothelioma. Version Van Cutsem E, Cervantes A, Nordlinger B, Arnold D. on behalf of the ESMO Guidelines Working Group. Metastatic colorectal cancer: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Annals of Oncology 25 (Supplement 3): iii1 iii9, Dostupné na: 7. Baas P, Fennell D, Kerr KM, Van Schil PE, Haas RL, Peters Son behalf of the ESMO Guidelines Working Group. Malignant pleural mesothelioma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol. 2015/26 Suppl 5:v31-v39. doi: /annonc/mdv199. Dostupné na: 8. Gravalos C, Salut A, García-Girón C, García-Carbonero R, León AI, Sevilla I, Maurel J, Esteban B, García-Rico E, Murias A, Cortés-Funes H. A randomized phase II study to compare oxaliplatin plus 5-fluorouracil and leucovorin (FOLFOX4) versus oxaliplatin plus raltitrexed (TOMOX) as first-line chemotherapy for advanced colorectal cancer. Clin Transl Oncol Aug;14(8): doi: /s x. Epub 2012 Jul Deboever G, Hiltrop N, Cool M, Lambrecht G. Alternative treatment options in colorectal cancer patients with 5-fluorouracil- or capecitabine-induced cardiotoxicity. Clin Colorectal Cancer Mar;12(1):8-14. doi: /j.clcc Epub 2012 Oct Woods B, Paracha N, Scott DA, Thatcher N. Raltitrexed plus cisplatin is cost-effective compared with pemetrexed plus cisplatin in patients with malignant pleural mesothelioma. Lung Cancer Feb;75(2): doi: /j.lungcan Epub 2011 Sep Rozhodnutí ze dne vydané pod sp. zn. SUKLS72427/2010, které nabylo právní moci dne WHO Collaborating Centre for Drug Statistics metodology; new ATC/DDDs; Ransom D, Wilson K, Fournier M, Simes RJ, Gebski V, Yip D, Tebbutt N, Karapetis CS, Ferry D, Gordon S, Price TJ. Final results of Australasian Gastrointestinal Trials Group ARCTIC study: an audit of raltitrexed for patients with cardiac toxicity induced by fluoropyrimidines. Ann Oncol Jan;25(1): doi: /annonc/mdt479. Epub 2013 Dec Liu Y, Wu W, Hong W, Sun X, Wu J, Huang Q. RALTITREXED-BASED CHEMOTHERAPY FOR ADVANCED COLORECTAL CANCER. Clin Res Hepatol Gastroenterol Apr;38(2): doi: /j.clinre Epub 2013 Dec 30. Ústav vzal v úvahu všechny skutečnosti shromážděné v průběhu správního řízení, a to: F-CAU N/ Strana 9 (celkem 22)

10 Charakteristiku léčivé látky, terapeutickou zaměnitelnost Léčivá látka raltitrexed (L01BA03) není uvedena ve vyhlášce č. 384/2007 Sb. a není terapeuticky zaměnitelná se žádnou referenční skupinou uvedenou v této vyhlášce. Raltitrexed 1 je folátový analog patřící do skupiny antimetabolitů, má silný inhibiční účinek na enzym thymidylátsyntetázu. Na rozdíl od jiných antimetabolitů, jako je 5-fluorouracil nebo methotrexát, působí raltitrexed jako přímý specifický inhibitor thymidylátsyntetázy, klíčového enzymu pro de novo syntézu nukleotidu thymidintrifosfátu (TTP), který je zapotřebí pro syntézu deoxyribonukleové kyseliny (DNA). Inhibice TS způsobuje fragmentaci DNA a buněčnou smrt. Raltitrexed je do buněk transportován pomocí redukované kyseliny listové jako nosiče (RFC) a pak je intenzívně polyglutamylován pomocí enzymu folylpolyglutamátsyntetázy (FPGS) na polyglutamátové formy, které přetrvávají v buňkách a jež jsou ještě účinnějšími inhibitory thymidylátsyntetázy. Polyglutamylace raltitrexedu zvyšuje schopnost inhibice thymidylátsyntetázy a prodlužuje délku inhibice v buňkách, což pravděpodobně zlepšuje jeho protinádorové působení. Polyglutamylace může také přispívat ke zvýšené toxicitě způsobené retencí přípravku v normálních tkáních. Podle platného SPC 1 léčivých přípravků s obsahem raltitrexedu jsou posuzované léčivé přípravky registrovány v následujících indikacích: - v paliativní léčbě pokročilého kolorektálního karcinomu - v kombinaci s cisplatinou nebo oxaliplatinou v léčbě pacientů bez předchozí chemoterapie s neoperovatelným maligním pleurálním mezoteliomem Postavení dle terapeutických doporučení: V Modré knize 2 je raltitrexed zmíněn pouze v první linii systémové paliativní chemoterapie stádia IV (metastatického) kolorektálního karcinomu (viz str. 66 doporučení): pro 1. linii lze rovnocenně použít cytostatika v intravenózní i perorální formě: 5-FU, irinotekan, kapecitabin, oxaliplatinu (výjimečně raltitrexed) a biologickou léčbu Pro druhou linii není léčba konkrétně uvedena: léčbu druhé linie je třeba posoudit individuálně s ohledem na PS (<2), rozsah onemocnění, předchozí odpověď na léčbu, výskyt nežádoucích účinků, komorbidity. V léčbě se pokračuje do progrese onemocnění. V léčbě maligního mezoteliomu pleury raltitrexed v postupech zmiňován není, pro léčbu 1. linie je jako standardní kombinace uváděna terapie cisplatinou + pemetrexedem. Zahraniční terapeutická doporučení: V doporučení NCCN pro léčbu karcinomu tlustého střeva (NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Colon Cancer. Version ) ani v doporučení NCCN pro léčbu karcinomu rekta (NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Rectal Cancer. Version ) není raltitrexed zmiňován. V doporučení NCCN pro léčbu maligního mezoteliomu pleury (NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines). Malignant Pleural Mesothelioma. Version ) je v kombinačních režimech chemoterapie první i druhé linie uváděn pouze pemetrexed, raltitrexed doporučován není. F-CAU N/ Strana 10 (celkem 22)

11 V doporučení ESMO (2014) 6 pro terapii kolorektálního karcinomu je raltirexed zmíněn velmi okrajově, jako alternativa použití fluorouracilu pro pacienty s kardiovaskulárním onemocněním (pro které je použití fluorouracilu kontraindikováno). V doporučení ESMO (2015) 7 pro terapii maligního mezoteliomu pleury je pro první linii léčby uvedeno, že pro terapii dubletem cisplatina + pemetrexed nebo raltitrexed bylo doloženo delší přežívání pacientů v randomizovaných studiích 3. fáze (Combination doublet chemotherapy of cisplatin, with either pemetrexed or raltitrexed, has shown a longer survival compared with cisplatin alone in randomised phase III trials). Ze znění uvedených terapeutických doporučení vyplývá, že použití raltitrexedu je u kolorektálního karcinomu vyhrazeno pro pacienty, u kterých není možná terapie fluoropyrimidiny (tj. je buď kontraindikována, nebo provázena závažnými nežádoucími účinky) a u maligního mezoteliomu pleury je raltitrexed méně používanou alternativou v kombinaci s cisplatinou (viz Modrá kniha 2 ). Proto Ústav považuje za vhodné na tomto místě shrnout dohledané údaje medicíny založené na důkazech, ze kterých vyplývá obdobná účinnost režimů s fluoropyrimidy a raltitrexedem i vhodná cílová skupina pacientů (tj. skupina pacientů, u kterých nelze fluoropyrimidiny podávat s ohledem na nepřijatelné projevy toxicity): Studie Gravalos, (což byla studie 2. fáze srovnávající režim FOLFOX4, tj. 5-fluorouracil + oxaliplatina, s režimem TOMOX, tj. oxaliplatina + raltitrexed, u celkem 191 pacientů) dokládá obdobnou účinnost porovnávaných režimů v první linii léčby pokročilého kolorektálního karcinomu a jejich rozdílné profily toxicity (režim TOMOX vykazoval statisticky významně menší hematologickou toxicitu, s nižším výskytem leukopenie /p=0,028/ a zejména neutropenie /p<0,0001/). Podle souborné publikace Deboever (2013) 9 (Alternative treatment options in colorectal cancer patients with 5-fluorouracil- or capecitabine-induced cardiotoxicity) je raltitrexed terapeutickou alternativou u těch pacientů s kolorektálním karcinomem, u kterých se projevila fluoropyrimidiny vyvolaná kardiotoxicita. K jednotlivým studiím srovnávajícím raltitrexed a fluorouracil publikace mimo jiné uvádí, že významným problémem léčby raltitrexedem je vysoká úmrtnost léčených pacientů (1,9% - 6%), což bylo často v důsledku nedostatečné úpravy dávkování s ohledem na renální clearance, ale někdy se jednalo i o neočekávané události zdálo se, že některých pacientů vedla dlouhodobá intracelulární retence raltitrexedu k nepředvídatelné toxicitě. Proto je při léčbě raltitrexedem nutné pečlivě sledovat renální funkce. Závěrem autoři publikace uvádějí, že u pacientů, u kterých se při léčbě kolorektálního karcinomu projevila kardiotoxicita fluoropyrimidinů, je vhodné se vyhnout jejich opětovnému podání (včetně podání 5-FU ve formě bolusu) a že u metastatického onemocnění v první a druhé linii byla zdokumentována účinnost a přijatelná toxicita alternativních režimů s použitím raltitrexedu (TOMOX: raltitrexed+oxaliplatina, raltitrexed+irinotekan). Též výsledky studie ARCTIC (Ransom, 2014) 13 dokládají, že raltitrexed je bezpečnou terapeutickou alternativou pro pacienty, u kterých se projevila fluoropyrimidiny vyvolaná kardiotoxicita, jelikož se u nich nepojí s výskytem významné kardiotoxicity. Podle metaanalýzy shrnující výsledky studií provedených celkem s 4655 pacienty (Liu, 2014) 14 nebyly zjištěny v indikaci léčby pokročilého kolorektálního karcinomu významné rozdíly mezi režimy na bázi fluoropyrimidinů a režimy na bázi raltitrexedu (raltitrexed vs fluoropyrimidiny: celkové přežití HR 1,06 [95%CI 0,96 1,17, p=0,23]). V této rozsáhlé metaanalýze však byly zjištěny rozdíly ve výskytu závažných F-CAU N/ Strana 11 (celkem 22)

12 nežádoucích účinků stupně 3-4, a sice s vyšším výskytem anemie (p=0,001), astenie (p=0,002) a jaterních poruch (p=0,02) u režimů s raltitrexedem, a alopecie (p< ) a stomatitidy/mukositidy (p< ) v režimech s fluoropyrimidiny. S ohledem na výsledky této metaanalýzy Ústav konstatuje vyšší riziko závažných hematologických nežádoucích účinků u kombinačních režimů zahrnujících raltitrexed. Pro maligní mezoteliom pleury Ústav nezjistil existenci žádných studií srovnávajících účinnost raltitrexedu ve srovnání s pemetrexedem. K dispozici Ústavu je pouze článek autorů Woods, (Raltitrexed plus cisplatin is cost-effective compared with pemetrexed plus cisplatin in patients with malignant pleural mesothelioma.) zabývající se nákladovou efektivitou kombinačních režimů (pemetrexed+cisplatina a raltitrexed+cisplatina), který vychází z nepřímého srovnání účinnosti a bezpečnosti obou režimů. K tomuto Ústav pouze uvádí, že údaje o nákladové efektivitě nejsou obecně považovány za přenositelné mezi zeměmi, a proto nejsou závěry této práce pro správní řízení SUKLS64840/2014 relevantní. K tomu Ústav doplňuje, že nákladová efektivita kombinace raltitrexed+cisplatina ve srovnání s režimem pemetrexed +cisplatina byla posuzována i v minulém revizním správním řízení SUKLS72427/ a byla vyhodnocena jako náklady šetřící. S ohledem na výše uvedené Ústav došel k názoru, že raltitrexed zůstává léčebnou alternativou s přínosem zejména pro pacienty s kolorektálním karcinomem, u kterých je nevhodné další podávání fluorouracilu vzhledem k výskytu fluoropyrimidiny vyvolané kardiotoxicity. S ohledem na výše uvedené Ústav volí i referenční indikaci raltitrexedu: Referenční indikací je paliativní léčba pokročilého kolorektálního karcinomu. Referenční indikace byla zvolena v souladu s platným SPC léčivého přípravku Tomudex i zněním terapeutických doporučení (Modrá kniha 2, ESMO guidelines 6 ). Tato referenční indikace byla Ústavem formulována již v předchozím revizním správním řízení vedeném pod sp. zn. SUKLS72427/ V referenční indikaci pokročilého kolorektálního karcinomu jsou standardní terapií režimy zahrnující fluoropyrimidiny (fluorouracil nebo kapecitabin) v kombinačních režimech. Podle recentní souborné publikace (Deboever, ) je raltitrexed (v kombinaci s oxaliplatinou nebo irinotekanem) u pokročilého kolorektálního karcinomu terapeutickou alternativou fluoropyrimidinů a je užíván u těch pacientů s kolorektálním karcinomem, u kterých se projevila fluoropyrimidiny vyvolaná kardiotoxicita (jak dokládají i další podklady předložené účastníky řízení). Co se týče srovnání účinnosti režimů s fluoropyrimidiny a raltitrexedem, režimy s raltitrexedem ze srovnání vyšly jako srovnatelné (viz metaanalýza Liu, ). Co se týče nežádoucích účinků, profil toxicity režimů s raltitrexedem zahrnuje závažnou hematologickou toxicitu (anemie) a hepatotoxicitu (Liu, ). Publikace Deboever, navíc upozorňuje na poměrně vysokou mortalitu pacientů léčených raltitrexedem (1,9-6%), v některých případech spojenou s nedostatečnou úpravou dávkování u pacientů se sníženou funkcí ledvin. K tomu Ústav dodává, že srovnání režimů s raltitrexedem s režimy zahrnujícími fluoropyrimidiny tak, jak je poskytuje metaanalýza Liu, , je provedeno pro obecnou populaci pacientů. Na druhé straně, publikace dokládají, že závažnými projevy toxicity fluoropyrimidinů je ohrožen pouze zlomek (cca 3%) F-CAU N/ Strana 12 (celkem 22)

13 takovýchto pacientů (což jsou pacienti s defektem thimydilát syntetázy viz podklady předložené účastníkem Hospira v podání ze dne , zejména Kohne, 1997; Wilson, 2007), proto považuje Ústav za vhodné vyhradit použití raltitrexedu v indikaci léčby kolorektálního karcinomu pouze pro pacienty s projevy závažné toxicity fluoropyrimidinů či s projevy kardiotoxicity. Jelikož v obdobné situaci jsou i pacienti, u kterých jsou fluoropyrimidiny kontraindikovány, považuje Ústav za vhodné pamatovat v užším vymezení cílové skupiny pacientů v indikačním omezení pamatovat i na pacienty s kontraindikací. Nebyla nalezena terapie v zásadě zaměnitelná, s obdobnou nebo blízkou účinností a bezpečností a s obdobným klinickým využitím. Stanovení obvyklé denní terapeutické dávky ( ODTD ) ODTD byla stanovena v předchozím revizním správním řízení sp. zn. SUKLS72427/ podle dávkování uvedeného v SPC léčivého přípravku TOMUDEX (3mg/m2 povrchu těla podaná ve formě krátkodobé intravenózní infuze (15 min). Nedojde-li k projevům toxicity, může se léčba opakovat každé 3 týdny). ODTD byla v uvedeném správním řízení stanovena pro referenční indikaci paliativní léčby pokročilého kolorektálního karcinomu a Ústav tuto referenční indikaci na základě posouzení shromážděných důkazů uvedeném výše zachoval. Dle ustanovení 15 odst. 8 vyhlášky č. 376/2011 Sb. se ODTD v rámci revize úhrad změní, je-li ve správním řízení prokázáno, že obvyklé dávkování v běžné klinické praxi je odlišné od ODTD stanovené v předchozí revizi úhrad. Ústav posoudil dávkování v běžné klinické praxi a konstatuje, že se od poslední revize úhrad nezměnilo. Definovaná denní dávka (dále jen DDD ) 12 nebyla v tomto případě Světovou zdravotnickou organizací stanovena. V českých terapeutických postupech (Modrá kniha) 2 není dávkování raltitrexedu konkrétně uvedeno, a proto zůstává ODTD léčivé látky stanoveno podle dávkování uvedeného v platném SPC 1 léčivého přípravku TOMUDEX pro referenční indikaci paliativní léčby pokročilého kolorektálního karcinomu ( 3mg/m 2 povrchu těla každé 3 týdny ), a sice s použitím následujícího propočtu: 3 mg/m 2 * 1,73 m 2 (ideální povrch těla) / 21 (délka intervalu podávání) = 0,2471 mg Léčivá látka ATC Obvyklá denní terapeutická dávka (mg/den) Frekvence dávkování raltitrexed L01BA03 0,2471 cyklické, každé 3 týdny DDD dle WHO Doporučené dávkování dle SPC nestanovena 3mg/m 2 povrchu těla každé 3 týdny Jelikož nebylo prokázáno, že obvyklé dávkování v běžné klinické praxi je odlišné od ODTD stanovené v předchozí revizi úhrad, výše ODTD se v souladu s ustanovením 15 odst. 8 vyhlášky č. 376/2011 Sb. nemění a zůstává stanovena ve výši 0,2471 mg, frekvence dávkování cyklické. F-CAU N/ Strana 13 (celkem 22)

14 Zařazení léčivých látek do skupin podle přílohy č. 2 Léčivá látka raltitrexed (L01BA03) je zařazena do skupiny č. 105 přílohy č. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění (Antimetabolity analoga listové kyseliny, parenterální aplikace). 105 Skupina dle přílohy 2 ATC Léčivá látka antimetabolity - analoga listové kyseliny, parenterální aplikace L01BA01 L01BA03 L01BA04 methotrexát raltitrexed pemetrexed Jelikož přípravky s obsahem raltitrexedu jsou určeny k parenterální aplikaci a dle platného SPC léčivého přípravku TOMUDEX se jedná o analoga folátu (kyseliny listové) patřící do skupiny antimetabolitů, splňují podmínky pro zařazení do skupiny č. 105 přílohy 2 definované názvem antimetabolity - analoga listové kyseliny, parenterální aplikace. Ústav tedy léčivé přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed do skupiny č. 105 přílohy 2 zákona zařazuje. Maximální cenu Ústav v tomto řízení neposuzuje změnu maximální ceny. Stanovení podmínek úhrady a) Stávající podmínky úhrady Léčivý přípravek s obsahem léčivé látky raltitrexed (L01BA03) má v současné době stanoveny podmínky úhrady v tomto znění: A/ONK P: Raltitrexed je předepisován: - v 2. linii paliativní chemoterapie kolorektálního karcinomu jako alternativní režim k irinotekanu či oxaliplatině v monoterapii a ke kombinované chemoterapii irinotekanem/ Fu/Lv či oxaliplatinou/ Fu/Lv. - v kombinaci s cisplatinou nebo oxaliplatinou k léčbě pacientů bez předchozí chemoterapie s neoperovatelným maligním pleurálním mesotheliomem. (vysvětlivky: Fu = fluorouracil, Lv = leukovorin (kyselina listová) ) b) Stanovené podmínky úhrady Ústav posoudil možnost stanovení podmínek úhrady léčivého přípravku s obsahem raltitrexedu v souladu s ustanovením 39b zákona o veřejném zdravotním pojištění. Farmakologické vlastnosti léčivého přípravku vyžadují aplikaci ustanovení 39b odst. 10 písm. a) a c) téhož zákona a ustanovení 34 odst. 1 a 2, a 36 odst. 4 vyhlášky č. 376/2011 Sb., a proto mu Ústav stanovil tyto podmínky úhrady: A,E/ONK P: Raltitrexed je hrazen: F-CAU N/ Strana 14 (celkem 22)

15 - v paliativní chemoterapii pokročilého kolorektálního karcinomu jako alternativa fluoropyrimidinů (fluorouracilu nebo kapecitabinu) u pacientů s projevy fluoropyrimidiny vyvolané kardiotoxicity nebo jiné závažné toxicity, nebo při nevhodnosti léčby fluoropyrimidiny (z důvodu kontraindikací), a to v kombinaci s irinotekanem či oxaliplatinou, nebo v monoterapii. - v kombinaci s cisplatinou k léčbě pacientů bez předchozí chemoterapie s neoperovatelným maligním pleurálním mesotheliomem. Odůvodnění: Ústav nahrazuje formulaci je předepisován formulací je hrazen, jelikož indikační omezení vymezuje situace, za kterých jsou předepisované léčivé přípravky hrazeny ze zdrojů zdravotního pojištění. Co se týče podmínky úhrady pro indikaci paliativní chemoterapie kolorektálního karcinomu, zde Ústav nahradil formulaci v 2. linii paliativní chemoterapie, pouze formulací u pacientů s projevy kardiotoxicity vyvolané fluoropyrimidiny nebo s projevy jiné nepřijatelné toxicity fluoropyrimidinů nebo při nevhodnosti léčby fluoropyrimidiny (z důvodu kontraindikací) jelikož uvedená formulace již předpokládá použití fluoropyrimidinů a dokládá nutnost přechodu na alternativní terapii, což může být tedy nutné ještě před dokončením terapie 1. linie. Uvedená změna je rovněž v souladu s vyjádřením prim. Sedláčkové (onkologie VFN): Patrně formulace ve 2. linii měla vyjadřovat, že je (raltitrexed) lékem druhé volby při nevhodnosti či nemožnosti použití fluoropyrimidinů, které jsou pro léčbu kolorektálního karcinomu lékem první volby. Nicméně v klinické praxi mohou nastat situace, kdy bude podáván u kolorektálního karcinomu prvoliniově např. při známé intoleranci fluoropyrimidinů při léčbě předchozí malignity jiného typu, při neúnosném riziku kardiotoxicity, nebo když po prvním a jediném podání fluoropyrimidinů nemocný vyvine významnou toxickou reakci nejčastěji na podkladě mutace DPD., které Ústav považuje za přijatelné a dostačující objasnění stávajícího stavu. Dále, s ohledem na skutečnosti shromážděné v průběhu tohoto řízení, a sice doporučení ESMO týkající se terapie pokročilého kolorektálního karcinomu (ESMO, 2014) 6 i na údaje z literatury (Deboever, ; Liu, , Ransom, ) dokládající, že raltitrexed je v léčbě kolorektálního karcinomu alternativou fluoropyrimidinů (fluorouracilu a kapecitabinu) a nikoli oxaliplatiny či irinotekanu, Ústav mění dosavadní formulaci jako alternativní režim k irinotekanu či oxaliplatině v monoterapii a ke kombinované chemoterapii irinotekanem/ Fu/Lv či oxaliplatinou/ Fu/Lv na formulaci jako alternativa fluoropyrimidinů (fluorouracilu nebo kapecitabinu) u pacientů s projevy kardiotoxicity vyvolané fluoropyrimidiny nebo s projevy jiné nepřijatelné toxicity fluoropyrimidinů nebo při nevhodnosti léčby fluoropyrimidiny (z důvodu kontraindikací). K tomu Ústav doplňuje, že dostupné studie 9,13,14 prokazují srovnatelnou účinnost režimů s raltitrexedem pro pacienty s projevy fluoropyrimidiny-indukované kardiotoxicity (což implikuje předléčenost pacientů fluoropyrimidiny), nicméně obdobné výsledky lze očekávat i u pacientů kontraindikovaných k fluoropyrimidinům (např. z důvodu těžké renální insuficience, apod.). Dále, jelikož jsou k dispozici data jak pro kombinační režimy s oxaliplatinou a irinotekanem (Deboever, 2013) 9, tak i pro srovnání monoterapií (Liu, , pozn. ústavu v publikaci byly poskytnuty subanalýzy srovnání monoterapií i srovnání kombinací s oxaliplatinou), považuje Ústav za vhodné uvést možnosti monoterapie i relevantních kombinací i v indikačním omezení. V indikaci kolorektálního karcinomu tedy Ústav: (1) úhradu raltitrexedu stanovil pouze specificky charakterizované skupině pacientů, u kterých nepřichází v úvahu standardní terapie fluoropyrimidiny a kteří, aby mohli být dále léčeni s obdobnou účinností terapie, musí být převedeni na náhradní F-CAU N/ Strana 15 (celkem 22)

16 terapii raltitrexedem (2) opravil specifikaci toho, čeho je raltitrexed alternativou (tj. fluoropyrimidinů a ne oxaliplatiny, ani irinotekanu, ani jejich kombinací s fluoropyrimidiny) (3) jasně specifikoval, v jakých režimech podložených relevantními studiemi je možné raltitrexed podávat. Vzhledem k faktu, že v terapii maligního pleurálního mezoteliomu není v českých ani zahraničních doporučeních uváděna oxaliplatina, Ústav z podmínek úhrady vyloučil formulaci v kombinaci s oxaliplatinou. K preskripci léčivého přípravku s obsahem raltitrexedu jsou dle platného SPC LP Tomudex 1 odborně kompetentní specialisté se zkušenostmi s nádorovou chemoterapií, tedy onkologové ( Tomudex musí být aplikován nebo na jeho podávání musí dohlížet výhradně lékař, který má zkušenosti s nádorovou chemoterapií a s léčbou toxicity s ní spojené. ). Z uvedeného důvodu Ústav zařazuje do preskripčního omezení symbol E. Ústav vzhledem k výše uvedenému, s ohledem na účinnost a bezpečnost terapie, mění stávající podmínky úhrady A/ONK na nové podmínky úhrady A,E/ONK. K výroku 1. Ústav stanovil pro skupinu léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s léčivými přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed základní úhradu ve výši 443,2662 Kč za ODTD na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. f) v souladu s ustanovením 39c odst. 2 písm. a) v návaznosti na ustanovení 39c odst. 4 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Léčivé přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed jsou v zásadě terapeuticky zaměnitelné s obdobnou nebo blízkou účinností a bezpečností a obdobným klinickým využitím. Základní úhrada léčivé látky byla stanovena v souladu s ustanovením 39c odst. 4 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Vzhledem k tomu, že posuzované léčivé přípravky s obsahem léčivé látky raltitrexed ( dále jen posuzovaná skupina ) nelze zařadit do žádné z referenčních skupin dle vyhlášky č. 384/2007 Sb., stanovil Ústav základní úhradu léčivé látce v těchto přípravcích obsažené. Základní úhrada byla stanovena v souladu s ustanovením 39c odst. 2 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění. Základní úhrada ve výši 443,2662 Kč za ODTD vychází z nejnižší ceny výrobce v přepočtu na ODTD referenčního přípravku TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG (cena výrobce 3587, Kč) zjištěné ve Španělsku. Stanovení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 2 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění Do cenového srovnání v rámci posuzované skupiny byly zařazeny přípravky dostupné v České republice ve smyslu ustanovení 39c odst. 2 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění se silou v rámci F-CAU N/ Strana 16 (celkem 22)

17 intervalu nebo v níže specifikovaných případech i mimo interval. Dostupné přípravky jsou takové, jejichž podíl na celkovém objemu prodeje na trhu v České republice dosáhl v rozhodném období dle ustanovení 13 vyhlášky č. 376/2011 Sb., tj. ve 4. čtvrtletí 2015, alespoň 3 % denních dávek přípravků s obsahem stejné léčivé látky. Údaje o prodeji přípravků získává Ústav z pravidelného hlášení distributorů podle ustanovení 77 odst. 1 písm. f) zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších právních předpisů. Posouzení dostupnosti se provádí přepočtem podle definovaných denních dávek (dále jen DDD ). Vzhledem k tomu, že je přepočet proveden v rámci jedné léčivé látky, je výsledek stejný jako při použití přepočtu přes ODTD. Nejsou-li DDD stanoveny nebo jsou-li pro tutéž léčivou látku stanoveny různé ODTD, např. v závislosti na lékové formě, jsou pro posouzení dostupnosti použity ODTD. Za dostupné jsou bez ohledu na jejich tržní podíl považovány i přípravky s platnou dohodnutou nejvyšší cenou (dále jen DNC ), s dohodou o úhradě a první až třetí podobný přípravek k léčivé látce. Rozhodné období je vztaženo k datu po uplynutí každých 3 kalendářních čtvrtletí po zahájení správního řízení, tedy ke dni Ceny byly zjišťovány u přípravků se silou v rámci intervalu. Pro léčivou látku raltitrexed i pro síly mimo interval, protože se dávkuje podle tělesných parametrů. Od cen přípravků zjištěných v zahraničí byly odečteny případné národní daně a obchodní přirážky. Takto získané ceny výrobce v národní měně byly přepočítány na Kč čtvrtletním průměrem kurzu devizového trhu vyhlášeným Českou národní bankou za rozhodné období dle ustanovení 11 vyhlášky č. 376/2011 Sb., tj. za stejné čtvrtletí jako pro vyhodnocení dostupnosti výše. Obvyklé denní terapeutické dávky byly stanoveny způsobem popsaným v části stanovení ODTD. Od ceny pro konečného spotřebitele nalezené ve Španělsku (EUR) byla odečtena DPH ve výši 4,00 %, degresivní obchodní přirážka lékárny a degresivní obchodní přirážka distributora. Výsledná cena výrobce (EUR) byla přepočtena na Kč čtvrtletním průměrem kurzu devizového trhu vyhlášeným Českou národní bankou za rozhodné období podle ustanovení 11 vyhlášky č. 376/2011 Sb., tj. za stejné období jako pro vyhodnocení dostupnosti výše. Zjištěné ceny výrobce byly vyděleny počtem ODTD v balení. Následně byl vybrán přípravek s nejnižší cenou za ODTD (zaokrouhlenou na 4 desetinná místa matematicky) referenční přípravek. Referenčním přípravkem je TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG zjištěný ve Španělsku. Léčivá látka ODTD LP Síla Velikost balení raltitrexed 0,2471 mg TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG 2 mg 1 injekční lahvička Cena výrobce* Počet ODTD/balení 3587, Kč 8, * cena výrobce v Kč očištěná o národní daně a obchodní přirážky přepočtená směnným kurzem mezi F-CAU N/ Strana 17 (celkem 22)

18 státem, kde byla zjištěna, a Českou republikou Základní úhrada za jednotku lékové formy raltitrexed (ODTD 0,2471 mg) Frekvence dávkování: cyklicky (3 mg/m 2 povrchu těla každé tři týdny) Interval: od 0,1236 mg do 0,4942 mg 0,2471 mg (ODTD) 443,2662 Kč (3587, Kč/8, ) 2 mg 3587,7475 Kč (443,2662 Kč/0,2471*2) Úhrada byla stanovena aritmeticky pro síly v intervalu podle ustanovení 18 vyhlášky č. 376/2011 Sb. Úhrada byla stanovena aritmeticky i pro síly mimo interval, jelikož se jedná o přípravky dávkované podle tělesných parametrů. Navýšení základní úhrady v souladu s ustanovením 16 odst. 1 vyhlášky č. 376/2011 Sb. Jelikož Ústav neobdržel souhlas všech zdravotních pojišťoven se zvýšením úhrady ve veřejném zájmu, Ústav základní úhradu podle ustanovení 16 odst. 1 vyhlášky č. 376/2011 Sb. nenavýšil. Navýšení základní úhrady v souladu s ustanovením 16 odst. 2 vyhlášky č. 376/2011 Sb. Ústav porovnal nejnižší cenu v přepočtu za ODTD zjištěnou v kterékoli zemi EU oproti průměru druhé a třetí nejnižší ceny téhož přípravku (referenčního přípravku). Nejnižší cena výrobce zjištěná ve Španělsku je o 7,55 % nižší než průměr druhé a třetí nejnižší ceny výrobce téhož přípravku zjištěných v ostatních zemích EU. Podmínka odchylky pro navýšení úhrady uvedená v ustanovení 16 odst. 2 vyhlášky č. 376/2011 Sb. nebyla splněna. Stanovení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 2 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění Ústav neuplatnil postup stanovení základní úhrady podle ustanovení 39c odst. 2 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění, protože nebyla nalezena jiná srovnatelně účinná a nákladově efektivní terapie. Stanovení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 2 písm. c) zákona o veřejném zdravotním pojištění Ústav neuplatnil postup stanovení základní úhrady podle ustanovení 39c odst. 2 písm. c) zákona o veřejném zdravotním pojištění, protože nebyla zjištěna dohodnutá nejvyšší cena léčivého přípravku náležejícího do posuzované skupiny předložená nejpozději ve lhůtě k vyjádření se k podkladům pro rozhodnutí, která by byla nižší než základní úhrada vypočtená podle ustanovení 39c odst. 2 písm. a), nebo b) téhož zákona. Stanovení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 2 písm. d) zákona o veřejném zdravotním pojištění Ústav neuplatnil postup stanovení základní úhrady podle ustanovení 39c odst. 2 písm. d) zákona o veřejném zdravotním pojištění, protože nebyla zjištěna dohoda o úhradě léčivého přípravku F-CAU N/ Strana 18 (celkem 22)

19 náležejícího do posuzované skupiny předložená nejpozději ve lhůtě k vyjádření se k podkladům pro rozhodnutí, která by byla nižší než základní úhrada vypočtená podle ustanovení 39c odst. 2 písm. a), b), nebo c) téhož zákona. Snížení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění Ústav neshledal důvody pro snížení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Stanovení základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění Léčivá látka raltitrexed je zařazena do skupiny číslo 105 přílohy č. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění (antimetabolity - analoga listové kyseliny, parenterální aplikace). V této skupině přílohy č. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění je zajištěn alespoň jeden plně hrazený dostupný přípravek se silou v rámci intervalu nenáležející do posuzované skupiny. Jedná se např. o METHOTREXAT EBEWE INF CNC SOL 1X50ML. Ústav ke dni vydání rozhodnutí ověřil, že cena původce plně hrazeného léčivého přípravku METHOTREXAT EBEWE INF CNC SOL 1X50ML dle Seznamu cen a úhrad k (SCAU160501) činí 1779,72 Kč, maximální cena pro konečného spotřebitele činí 2381,80 Kč, maximální úhrada ze zdravotního pojištění 2471,20 Kč. Uvedený léčivý přípravek tedy zůstává plně hrazen. Proto Ústav nepostupoval podle ustanovení 39c odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Období hodnocení dostupnosti je identické jako v případě výpočtu základní úhrady dle ustanovení 39c odst. 2 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění výše. Informativní přepočet na maximální úhradu pro konečného spotřebitele publikovanou v Seznamu cen a úhrad léčiv: Kód LP Název LP Doplněk Výše úhrady na hodnotu publikovanou v Seznamu cen a úhrad (Kč) TOMUDEX INF PLV SOL 1X2MG 4 672,84 Informativní přepočet úhrady na hodnotu publikovanou v Seznamu cen a úhrad je proveden dle vzorce UHR LP = [JUHR LP x sazba + NÁPOČET / (počet ODTD v balení ref. LP / počet ODTD v balení LP) ] x DPH ze stanoviska Ministerstva zdravotnictví č. j. MZDR73123/2011 vydaného dne Odhad dopadu na prostředky veřejného zdravotního pojištění Na základě výše úhrady předmětné skupiny v zásadě terapeuticky zaměnitelných přípravků odhaduje Ústav dopad na prostředky veřejného zdravotního pojištění jako neutrální. Odhad byl zpracován na základě spotřeb přípravků za rok 2013 a porovnání s úhradou platnou k F-CAU N/ Strana 19 (celkem 22)

20 Vzhledem k tomu, že revizi úhrad Ústav zahájil v roce 2014, je jako srovnávací úhrada před začátkem revize brána úhrada uvedená v Seznamu cen a úhrad k Tento postup Ústav uplatňuje konzistentně na všechna správní řízení a tím je zajištěna vzájemná porovnatelnost výstupů Ústavu. Ústav při posouzení dopadu změny úhrady na prostředky veřejného zdravotního pojištění zohledňuje situaci, kdy je cena pro konečného spotřebitele (MFC) nižší než úhrada. Pro situaci, kdy je přípravek reálně obchodován za cenu nižší než je jeho úhrada, počítá Ústav s tím, že pojišťovna takový přípravek reálně uhradí pouze do výše jeho reálné ceny pro konečného spotřebitele. Úprava úhrady oproti základní úhradě včetně stanovení další zvýšené úhrady Úprava úhrady oproti základní úhradě v souladu s vyhláškou č. 376/2011 Sb. nebyla provedena, o úpravu nebylo v průběhu řízení žádáno. Na základě hodnocení posuzovaných přípravků nebyla nalezena specifická indikace nebo určitá skupina pacientů, pro které by bylo možné stanovit jednu další zvýšenou úhradu. Úprava úhrady oproti základní úhradě nebyla provedena ani v předchozím revizním řízení sp. zn. SUKLS72427/ K výroku 2. Ústav na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. e) a dle ustanovení 39c odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění nezařazuje léčivý přípravek kód SÚKL: název: doplněk názvu: TOMUDEX IVN INF PLV SOL 1X2MG do žádné referenční skupiny dle vyhlášky č. 384/2007 Sb. Ústav v probíhajícím správním řízení posoudil terapeutickou zaměnitelnost, účinnost, bezpečnost a klinické využití posuzovaného léčivého přípravku v souladu s ustanovením 39c odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Konstatuje, že přípravek svými vlastnostmi (viz část terapeutická zaměnitelnost) neodpovídá žádné skupině léčivých přípravků v zásadě terapeuticky zaměnitelných s obdobnou nebo blízkou účinností a bezpečností a s obdobným klinickým využitím (dále jen "referenční skupina"), tak jak jsou stanoveny vyhláškou č. 384/2007 Sb. a proto uvedený přípravek do žádné referenční skupiny nezařazuje. Ústav mění výši úhrady ze zdravotního pojištění uvedeného léčivého přípravku na základě ustanovení 15 odst. 9 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění tak, že nově činí 3587,75 Kč. Jak je uvedeno ve výroku č. 1 tohoto rozhodnutí, a to na základě skutečností uvedených v odůvodnění tohoto výroku, byla změněna výše úhrady za jednotku lékové formy. Výše úhrady za balení uvedené potraviny pro zvláštní lékařské účely byla stanovena jako součin úhrady za jednotku lékové formy a počtu jednotek lékové formy v balení. Výsledná úhrada byla zaokrouhlena na dvě desetinná místa. Ústav mění podmínky úhrady ze zdravotního pojištění uvedeného léčivého přípravku na základě F-CAU N/ Strana 20 (celkem 22)

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl. STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.cz Sp. zn.sukls57458/2014 Vyřizuje: Mgr. Vernerová Jana Datum

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS26819/2013 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS41171/2012 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl. STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.cz Sp. zn. SUKLS121389/2014 Vyřizuje/linka Mgr. Ivana Rufferová

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 18. 1. 2010 V Praze dne 18. 1. 2010 č. j.: MZDR 48775/2009 sp.zn. FAR: L343/2009 k č. j. SUKLS11064/2009 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

*MZDRX00U527C* MZDRX00U527C

*MZDRX00U527C* MZDRX00U527C MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 23. 6. 2016 R O Z H O D N U T Í České republiky (dále jen odvolací orgán nebo ministerstvo ) jako příslušný správní orgán dle ustanovení 89 odst.

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon )

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ŘEDITELSTVÍ ředitel FN Brno: MUDr. Roman Kraus, MBA tel.: 532 232 000, fax: 543 211 185 e-mail: rkraus@fnbrno.cz IČO: 652 697 05, DIČ:

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 9. 3. 2012 V Praze dne 9. 3. 2012 č. j.: MZDR80444/2011 sp. zn. FAR: L300/2011 k č. j.: SUKLS165041/2010 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon )

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ŘEDITELSTVÍ ředitel FN Brno: MUDr. Roman Kraus, MBA tel.: 532 232 000, fax: 543 211 185 e-mail: rkraus@fnbrno.cz IČO: 652 697 05, DIČ:

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 22. 7. 2010 V Praze dne 22. 7. 2010 č. j.: MZDR36409/2010 sp.zn. FAR: L106/2010 k č. j.: SUKLS22691/2010 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS27626/2010 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 10. 10. 2012 V Praze dne 10. 10. 2012 č. j.: MZDR8542/2012 sp. zn. FAR: L107/2012 k č. j. SUKLS194210/2011 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

R O Z H O D N U T Í. Miroslav Vala datum narození: 28.09.1971. a Jana Valová datum narození: 14.09.1978. rozhodnutí o umístění stavby

R O Z H O D N U T Í. Miroslav Vala datum narození: 28.09.1971. a Jana Valová datum narození: 14.09.1978. rozhodnutí o umístění stavby Městský úřad Brušperk K Náměstí 22, 739 44 Brušperk stavební úřad č.j. : SÚ/328/817/2011/Če Miroslav Vala č.j. : SÚ/330/1248/2011/Če Jana Valová vyřizuje: Ing. Jiřina Čermáková Krátká 648 e-mail : cermakova@brusperk-mesto.cz

Více

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA Čl. A Obecná ustanovení 1. Těmito pravidly se stanoví pravidla pro hospodaření s bytovým fondem v majetku města Odolena Voda. Nájemní vztahy se

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

na sále Kulturního domu v Rudolticích dne 7. října 2013

na sále Kulturního domu v Rudolticích dne 7. října 2013 Zápis ze schůzky zástupců obce s domovními důvěrníky Zahájení v 16.00 hod. Účast: na sále Kulturního domu v Rudolticích domovní důvěrníci, popř. zástupci: dne 7. října 2013 o přítomni: Eva Chládková, Jana

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 18. 4. 2014 V Praze dne 18. 4. 2014 č. j.: MZDR28093/2013 sp. zn. FAR: L122/2013 k sp. zn.: SUKLS218909/2009 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

Městský úřad Ceská Lípa Odbor životního prostředí náměstí T. G. Masaryka ě.p. 1, 47036 Česká Lípa. V áš dopis zn.: Ze dne: Naše zn.

Městský úřad Ceská Lípa Odbor životního prostředí náměstí T. G. Masaryka ě.p. 1, 47036 Česká Lípa. V áš dopis zn.: Ze dne: Naše zn. v Městský úřad Ceská Lípa Odbor životního prostředí náměstí T. G. Masaryka ě.p. 1, 47036 Česká Lípa V áš dopis zn.: Ze dne: Naše zn.: MUCL/94264/2011 Vyřizuje: Telefon.: Počet listů dokumentu: Počet příloh/počet

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 4.3.2016 V Praze dne 4.3.2016 č. j.: MZDR57355/2014-3/FAR sp. zn. FAR: L62/2014 k sp. zn.: SUKLS74966/2013 MZDRX00TR0QM R O Z H O D N U T Í Ministerstvo

Více

Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře

Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře Všeobecné pojistné podmínky pro pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře Článek 1 Úvodní ustanovení Pro pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře platí příslušná ustanovení občanského

Více

Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5

Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5 Zásady přidělování obecních bytů (včetně bytových náhrad) Městské části Praha 5 I. Úvodní ustanovení 1. Zásady nakládání s bytovým fondem Městské části Praha 5 (dále jen Zásady ) vychází z ustanovení zákona

Více

Směrnice Rady města č. 2/2011

Směrnice Rady města č. 2/2011 1 Směrnice Rady města č. 2/2011 PRO VYŘIZOVÁNÍ A EVIDENCI STÍŽNOSTÍ, PETIC, KVALIFIKOVANÉ ŽÁDOSTI, HROMADNÉ PŘIPOMÍNKY A MÍSTNÍHO REFERENDA (TJ. PODÁNÍ PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH OSOB - DÁLE JEN PODÁNÍ) Vyřizování

Více

Nájemní smlouva podle 2201 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, kterou uzavřely níže uvedeného dne, měsíce a roku smluvní strany

Nájemní smlouva podle 2201 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, kterou uzavřely níže uvedeného dne, měsíce a roku smluvní strany Nájemní smlouva podle 2201 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, kterou uzavřely níže uvedeného dne, měsíce a roku smluvní strany Statutární město Přerov se sídlem Bratrská 709/34, Přerov

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 12. 6. 2012 V Praze dne 12. 6. 2012 č. j.: MZDR82946/2011 sp. zn. FAR: L317/2011 k sp. zn.: SUKLS233141/2010 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

(dle ustanovení 566 an. zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů)

(dle ustanovení 566 an. zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů) MANDÁTNÍ SMLOUVA NA KONTROLNÍ ČINNOSTI V PROGRAMU ZELENÁ ÚSPORÁM ČÁST 1: KONTROLY DODRŢENÍ PODMÍNEK PROGRAMU ZE STRANY PŘÍJEMCŮ PODPORY V PROGRAMU ZELENÁ ÚSPORÁM V OBLASTI PODPORY A, B, C SFZP 168887/2012

Více

Obec Málkov. Málkov. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-5/2014-202 / Vojtíšková Marie Ing./ 311516615 06.08.

Obec Málkov. Málkov. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-5/2014-202 / Vojtíšková Marie Ing./ 311516615 06.08. Katastrální úřad pro Středočeský kraj, Katastrální pracoviště Beroun Politických vězňů 198/16, 266 01 Beroun tel.: 311625147, fax: 311623495, e-mail: kp.beroun@cuzk.cz, Obec Málkov Málkov 267 01 Králův

Více

Městský úřad Holice *00162493*

Městský úřad Holice *00162493* Městský úřad Holice *00162493* Odbor životního prostředí a stavební úřad Holubova 1, 534 14 Holice Tel.: 466 741 211, fax: 466 741 206 Spis.zn.: MUHO 04912/2012/ŽPSÚ/Hi Holice 16.5.2012 Č.j.: MUHO/06611/2012

Více

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení Příloha č.2. Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016 1. Právní předpisy a dokumenty Základní ustanovení Podpora poskytovaná

Více

Příloha I Vědecké zdůvodnění a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci

Příloha I Vědecké zdůvodnění a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Příloha I Vědecké zdůvodnění a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Vybudování cyklostezky Radslavice Grymov v trase Jantarové stezky

Vybudování cyklostezky Radslavice Grymov v trase Jantarové stezky Vše k veřejným zakázkám Výzva k podání nabídky k veřejné zakázce malého rozsahu Vybudování cyklostezky Radslavice Grymov v trase Jantarové stezky Čl. 1.: Název veřejné zakázky Vybudování cyklostezky Radslavice

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 19. 7. 2013 V Praze dne 19. 7. 2013 č. j.: MZDR 41596/2012 sp. zn. FAR: L246/2012 k sp. zn.: SUKLS186694/2010 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

Upíše-li akcie osoba, jež jedná vlastním jménem, na účet společnosti, platí, že tato osoba upsala akcie na svůj účet.

Upíše-li akcie osoba, jež jedná vlastním jménem, na účet společnosti, platí, že tato osoba upsala akcie na svůj účet. UPOZORNĚNÍ Tato osnova je určena výhradně pro studijní účely posluchačů předmětu Obchodní právo v případových studiích přednášeném na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a má sloužit pro jejich

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Zakázka je zadaná podle 12 odst. 3 a 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Dalšími ustanoveními zákona č. 137/2006 Sb. není zadávací

Více

Č.j. S056/2008/VZ-03935/2008/520/EM V Brně dne 7. března 2008

Č.j. S056/2008/VZ-03935/2008/520/EM V Brně dne 7. března 2008 Č.j. S056/2008/VZ-03935/2008/520/EM V Brně dne 7. března 2008 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění zákona č. 110/2007 Sb. a zákona

Více

S B Í R K A O B S A H :

S B Í R K A O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2003 V Praze dne 11. prosince 2003 Částka: 53 O B S A H : Část I.

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS229328/2010 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném

Více

Obec Vysočina. / Stará Vlasta/ 152 5.10.2012

Obec Vysočina. / Stará Vlasta/ 152 5.10.2012 Katastrální úřad pro Pardubický kraj, Katastrální pracoviště Chrudim Novoměstská 172, 537 46 Chrudim tel.: 469 660 111, fax: 469 623 105, e-mail: kp.chrudim@cuzk.cz, ID dat. schránky:7ccient Obec Vysočina

Více

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o.

Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. Obchodní podmínky pro spolupráci se společností Iweol EU s.r.o. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tyto obchodní podmínky (dále jen obchodní podmínky ) obchodní společnosti Iweol EU s.r.o., se sídlem Kovářská 140/10,

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY. Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČ: 00064173

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY. Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČ: 00064173 FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČ: 00064173 JAK ŽÁDAT O NAHLÍŽENÍ DO ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE, POŘIZOVÁNÍ JEJÍCH VÝPISŮ NEBO KOPIÍ Vážená paní, vážený pane,

Více

Oprava komunikace ulice Nerudova mezi č. p. 477-528, Jevíčko VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE

Oprava komunikace ulice Nerudova mezi č. p. 477-528, Jevíčko VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE K V EŘ EJNÉ ZA KÁZCE Oprava komunikace ulice Nerudova mezi č. p. 477-528, Jevíčko Obsah Čl. 1.: Úvodní informace... 3 Čl. 2.: Název veřejné zakázky... 3 Čl.

Více

VALNÁ HROMADA 2015. 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům.

VALNÁ HROMADA 2015. 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům. VALNÁ HROMADA 2015 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům. 2. Informace a dokumenty související s odvoláním a volbou členů představenstva

Více

R O Z H O D N U T Í. Ústředna: 558 666 232 Tajemník: 558 666 510 Bankovní spojení: Stavební úřad: 558 666 443 ČSOB, a. s.

R O Z H O D N U T Í. Ústředna: 558 666 232 Tajemník: 558 666 510 Bankovní spojení: Stavební úřad: 558 666 443 ČSOB, a. s. Městský úřad Brušperk K Náměstí 22, 739 44 Brušperk stavební úřad č.j. SÚ/328/1638/2010/Ku č.j. SÚ/330/1639/2010/Ku vyřizuje: Mária Kudelová e-mail:kudelova@brusperk-mesto.cz datum: 6.10.2010 R O Z H O

Více

Jihočeský vodárenský svaz S. K. Neumanna 19, 370 01 České Budějovice

Jihočeský vodárenský svaz S. K. Neumanna 19, 370 01 České Budějovice ZADÁVACÍ DOKUMENTACE : na realizaci veřejné zakázky na stavební práce stavby č. 8514 a 8520 Vodovod průmyslová zóna Sezimovo Ústí a Vodovodní přípojka C Energy Zadavatel: Jihočeský vodárenský svaz S. K.

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace Návrh VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 117 odst. 5 zákona č..../2006 Sb., o zdravotní péči: Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Více

Číslo zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Číslo zakázky (bude doplněno poskytovatelem dotace) 1 Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0922/2015/VZ-45149/2015/532/KSt Brno: 17. prosince 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0922/2015/VZ-45149/2015/532/KSt Brno: 17. prosince 2015 *UOHSX007XXVS* UOHSX007XXVS ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0922/2015/VZ-45149/2015/532/KSt Brno: 17. prosince 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.

STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl. STÁTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Telefon:+420 272 185 111 E-mail:posta@sukl.cz PRO KONTROLU LÉČIV 100 41 Praha 10 Fax: +420 271 732 377 Web: www.sukl.cz Sp. zn. SUKLS134078/2014 Vyřizuje/linka MVDr. Kateřina

Více

Úklidové služby v objektu polikliniky

Úklidové služby v objektu polikliniky Městská poliklinika Praha příspěvková organizace Hlavního města Prahy se sídlem Spálená 78/12, Praha 1, 110 00 Česká republika dále jen zadavatel vyhlašuje dle ustanovení 12 odst. 3 Zákona o veřejných

Více

Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS)

Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS) Město Šenov Radniční náměstí 300, 739 34 Šenov pečovatelská služba I. Kontakty: Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS) MěÚ Šenov, správní odbor, Radniční náměstí 300,

Více

Alternativy zajištění a jejich uplatňování v České republice

Alternativy zajištění a jejich uplatňování v České republice Alternativy zajištění a jejich uplatňování v České republice Mgr. Beáta Szakácsová Bratislava, Slovenská republika Kancelář veřejného ochránce práv 15. června 2015 Nová působnost veřejného ochránce práv

Více

Princip bydlení v bytech zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením

Princip bydlení v bytech zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením STATUTÁRNÍ MĚSTO JABLONEC NAD NISOU Magistrát města Jablonec nad Nisou Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Oddělení sociálních služeb Mírové náměstí 19, 467 51 - Jablonec nad Nisou Zpracovatel: oddělení

Více

MANDÁTNÍ SMLOUVA NA POSKYTOVÁNÍ PRÁVNÍCH SLUŽEB SOUVISEJÍCÍCH S PRODEJEM JEDNOTEK AAU

MANDÁTNÍ SMLOUVA NA POSKYTOVÁNÍ PRÁVNÍCH SLUŽEB SOUVISEJÍCÍCH S PRODEJEM JEDNOTEK AAU MANDÁTNÍ SMLOUVA NA POSKYTOVÁNÍ PRÁVNÍCH SLUŽEB SOUVISEJÍCÍCH S PRODEJEM JEDNOTEK AAU Č.J. SFZP 078825/2012 (dle ustanovení 566 zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů

Více

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany Zadávací dokumentace na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce zadávanou dle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění: Zadavatel: Římskokatolická farnost děkanství Skuteč Tyršova

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

Česká obchodní inspekce Ústřední inspektorát Štěpánská 15, 120 00 Praha 2

Česká obchodní inspekce Ústřední inspektorát Štěpánská 15, 120 00 Praha 2 *COI0X00GY245* COI0X00GY245 Česká obchodní inspekce Ústřední inspektorát Štěpánská 15, 120 00 Praha 2 Vaše zn. SpZn. Čj. Vyřizuje/kl. Praha ČOI 138703/13/O100 ČOI 143079/13/O100 23.12.2013 Poskytnutí informací

Více

Obec Neratov. Neratov 12. 533 41 Lázně Bohdaneč. Vaše č. j.: Ze dne: Vyřizuje: Jára Petr Ing./

Obec Neratov. Neratov 12. 533 41 Lázně Bohdaneč. Vaše č. j.: Ze dne: Vyřizuje: Jára Petr Ing./ Katastrální úřad pro Pardubický kraj, katastrální pracoviště Pardubice Čechovo nábřeží 1791, 530 86 Pardubice tel.: 466023111, fax:466657152, e-mail: kp.pardubice@cuzk.cz, ID dat. Schránky: w86ierb Obec

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE veřejné zakázky malého rozsahu DODÁVKA TRANSPORTNÍCH VENTILÁTORŮ zadávané mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) Zadavatel:

Více

2015/OKP/0692 SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE MČ Praha 10. mezi těmito subjekty

2015/OKP/0692 SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE MČ Praha 10. mezi těmito subjekty 2015/OKP/0692 SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE MČ Praha 10 č. OKP 28/2015 mezi těmito subjekty Městská část Praha 10 se sídlem v Praze 10, Vršovická 68, PSČ 101 38 zastoupena JUDr. Radmilou Kleslovou, starostkou

Více

STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU

STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU Vstupní parametry STRUKTURA PROJEKTU CA PANKREAKTU 1. Vstupní parametry 1. Výška [cm] (reálné číslo) 2. Hmotnost pacienta v době diagnózy [kg] (reálné číslo) 3. BMI v době diagnózy (reálné číslo) 4. Hmotnost

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

Podklady pro zadávací řízení

Podklady pro zadávací řízení Podklady pro zadávací řízení Podle Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty v rámci opatření IV.1.2. Programu rozvoje venkova ČR na období 2007-2013, bod 10. Zadávání

Více

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s.

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. Stanovy spolku I. Úvodní ustanovení 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. (dále jen spolek ). 2. Sídlo spolku : Třebestovice, Kerská 160, PSČ : 289 12, Česká republika 3. KLUB

Více

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU Rada Karlovarského kraje (dále jen rada ) se usnesla na těchto Pravidlech pro

Více

S M L U V N Í P O D M Í N K Y Smluvní podmínky pro účast na akcích pořádaných společností Media Events Company s.r.o.

S M L U V N Í P O D M Í N K Y Smluvní podmínky pro účast na akcích pořádaných společností Media Events Company s.r.o. S M L U V N Í P O D M Í N K Y Smluvní podmínky pro účast na akcích pořádaných společností Media Events Company s.r.o. Tyto smluvní podmínky (dále jen Podmínky ) upravují práva a povinnosti společnosti

Více

NOVOSTAVBA DŘEVĚNÉHO ALTÁNU VČETNĚ ÚPRAVY AUTOBUSOVÉ

NOVOSTAVBA DŘEVĚNÉHO ALTÁNU VČETNĚ ÚPRAVY AUTOBUSOVÉ VÝZVA více zájemcům k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na dodavatele stavebních prací - díla pod názvem NOVOSTAVBA DŘEVĚNÉHO ALTÁNU VČETNĚ ÚPRAVY AUTOBUSOVÉ ZASTÁVKY - BRANKA U OPAVY Jedná

Více

Obnova zámeckých alejí ve městě Vimperk

Obnova zámeckých alejí ve městě Vimperk Oznámení o zahájení zadávacího řízení pro zakázku malého rozsahu Obnova zámeckých alejí ve městě Vimperk CZ.1.02/6.5.00/15.29670 Tato zakázka je zakázkou malého rozsahu ve smyslu ust. 12 odst. 3 Zákona

Více

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s.

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. I. Tělovýchovná jednota 1.1. Spolek s názvem TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s., (dále jen TJ) je dobrovolným zájmovým svazkem členů provozujících nebo majících zájem o tělovýchovu,

Více

Nařizování exekuce a pověření exekutora

Nařizování exekuce a pověření exekutora POZMĚŇOVACÍ NÁVRH k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (tisk 537) Nařizování exekuce a pověření exekutora

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo představeného

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo představeného Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo představeného vedoucí oddělení hygieny práce Nový Jičín (odborný rada) č.j.: KHSMS/51666/2015 Datum: 14. prosince 2015 Ředitelka Krajská hygienická

Více

ZÁKON o geologických pracích ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ZÁKON o geologických pracích ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Text předpisu: 66 PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 543/1991 Sb. a zákonem č. 366/2000 Sb. Česká národní rada

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace zpracovaná v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ), pro nadlimitní veřejnou zakázku na dodávky zadávanou v otevřeném

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS40777/2014 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 10.03.2005 KOM(2005) 80 v konečném znění Návrh NAŘÍZENÍ RADY o další změně nařízení (ES) č. 1601/2001 o uložení konečného antidumpingového cla z dovozu některých

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU 1. Oblast použití Řád upravující postup do dalšího ročníku ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU na Německé škole v Praze 1.1. Ve školském systému s třináctiletým studijním cyklem zahrnuje nižší stupeň

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - ZADÁVACÍ PODMÍNKY VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - ZADÁVACÍ PODMÍNKY VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - ZADÁVACÍ PODMÍNKY VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU Název zakázky Projekt Identifikační kód projektu Návrh stavby a projektové dokumentace vč.ad pro stavbu II/152

Více

Smluvní podmínky (KTv)

Smluvní podmínky (KTv) Smluvní podmínky (KTv) Čl. 1 - Předmět smlouvy 1.1. Dodavatel se zavazuje poskytovat Uživateli časově a datově neomezený přístup k síti Internet a jejím službám (dále jen Služby) prostřednictvím pevného

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie, o.p.s. se sídlem Bílá 1, 160 00 Praha 6 - Dejvice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 8/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU S NÁZVEM

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU S NÁZVEM VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU S NÁZVEM STAVEBNÍ ÚPRAVA PROSTOR VE 4. NP BUDOVY CT V AREÁLU ÚSTAVU STRUKTURY A MECHANIKY HORNIN AV ČR, V. V. I., NA ADRESE V HOLEŠOVIČKÁCH 94/41, PRAHA

Více

Nový stavební zákon a související předpisy. Metodická pomůcka pro stavební úřady Zlínského kraje 2012

Nový stavební zákon a související předpisy. Metodická pomůcka pro stavební úřady Zlínského kraje 2012 Nový stavební zákon a související předpisy Metodická pomůcka pro stavební úřady Zlínského kraje 2012 Poznámky k vybraným Ustanovením nového stavebního Zákona a předpisů souvisejících Vybrané rozsudky soud

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON )

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON ) ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON ) 1. NÁZEV VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Název veřejné zakázky: EXPOZICE

Více

Zákon o veřejných zakázkách

Zákon o veřejných zakázkách Zákon o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále i zákon), je základním stavebním kamenem veřejného investování v České republice. Veřejní a

Více

Zajištění provozní funkčnosti platebních automatů a měničů bankovek pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zadavatel

Zajištění provozní funkčnosti platebních automatů a měničů bankovek pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zadavatel Základní údaje zadávací dokumentace k veřejné zakázce zadané v zadávacím řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky:

Více

Městský úřad Náchod Masarykovo náměstí 40, PSČ 547 61 Náchod, ID DS: gmtbqhx

Městský úřad Náchod Masarykovo náměstí 40, PSČ 547 61 Náchod, ID DS: gmtbqhx Městský úřad Náchod Masarykovo náměstí 40, PSČ 547 61 Náchod, ID DS: gmtbqhx odbor výstavby a územního plánování odloučené pracoviště Palachova 1303, Náchod, tel.: 491 405 111 SPIS. ZN.: 10849/2012/VÝST/Dy,

Více

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů O D Ů V O D N Ě N Í obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce (TMO)

Více

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE Ve ejná zakázka na stavební práce zadávaná podle 21 odst. 1 písm. b) zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, v platném zn ní (dále jen zákon): ZŠ Brno, Bakalovo náb eží 8 nástavba administrativní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty PRV ČR na období 2007-2013, Opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie Název veřejné zakázky

Více

SMLOUVA č... o poskytování a úhradě zdravotních služeb

SMLOUVA č... o poskytování a úhradě zdravotních služeb SMLOUVA č.... o poskytování a úhradě zdravotních služeb Článek I. Smluvní strany Proton Therapy Center Czech s.r.o., poskytovatel zdravotních služeb, se sídlem: Praha 6, Křenova 11, PSČ 162 00 rozhodnutí

Více

Věc: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce s názvem: VÚ a ŠJ PŠOV, Nákup nového osmimístného vozidla

Věc: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce s názvem: VÚ a ŠJ PŠOV, Nákup nového osmimístného vozidla VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA PŠOV PŠOV 1 Podbořany 441 01 Tel. ředit: 415 211 297, Mobil ředit.: 736 633 595, Tel. ústředna: 415 214 615, e - mail: a.sava@seznam.cz, Fax: 415 211529, www.vupsov.cz Věc:

Více