Dietní nápoje můžou za onemocnění srdce u žen?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dietní nápoje můžou za onemocnění srdce u žen?"

Transkript

1 Dietní nápoje můžou za onemocnění srdce u žen? Ženy, které pijí dietní limonády jsou náchylnější k onemocnění srdce, mohou dokonce i zemřít. Vědci zjistili, že u žen, které denně vypijí více než 2 dietní nápoje je o 30% větší šance na vznik kardiovaskulárního onemocnění a dokonce 50% že zemřou dřív než ty, které si dietní nápoje dají jen zřídka. Zjištění, která byla prezentována na American College of Cardiology nenaznačují, že by nápoje sami o sobě byly nebezpečné. Výzkum již dříve prokázal, že tzv. dietní nápoje nepomáhají při hubnutí. Tým doktora Ankura Vyase studoval žen středního věku, které se zúčastnili 10 let dlouhé studie Zdraví žen. Ženy v rámci studie vyplnily dotazník týkající se stravy, včetně podrobných otázek na dietní limonády a dietní ovocné nápoje. Po zhruba 9 letech vědci zkontrolovali dotazníky aby zjistili, jak na tom bylo zdraví dotazovaných žen. Výsledky ukázaly, že 8,5% žen, které vypily denně 2 a více dietních nápojů měly nějaké srdeční onemocnění. Ženy, které si dopřáli jen 4 a méně nápojů za týden měli srdeční onemocnění méně (6,8%), stejně tak ty, které neměli zádné (7,2%). Dr. Ankur Vyas poznamenal, že ženy, které pily slazené nápoje také více kouřili. Proto není jednoznačně možné říct, zda-li jsou příčinou pouze dietní nápoje. Posilovna Průvan Brno, Vídeňská 77, Posilovna, masáže, tělocvična, solárium a internet café. To je fitness centrum Průvan.

2 OTEVÍRACÍ DOBA PONDĚLÍ 7:00 22:00 ÚTERÝ 6:00 22:00 STŘEDA 7:00 22:00 ČTVRTEK 6:00 22:00 PÁTEK 7:00 22:00 SOBOTA 9:00 21:00 NEDĚLE 10:00 22:00 Dvojitý Cheesburger stejně nebezpečný jako cigareta? Nový výzkum tvrdí, že dvojitý cheesburger je stejně nebezpečný, jako když si zapálíte cigaretu. Univerzita Jižní Carolíny (University of Southern California) přišla s tímto závěrem na základě ověřeného faktu. Nadměrný příjem bílkovin zvyšuje riziko rakoviny ve středním věku. Stejně tak strava s vysokým obsahem živočišných tuků může zvýšit riziko chronických onemocnění a naopak strava vyvážená a s dostatečným příjmem vitaminů (strava na rostlinné bázi) vede ke snížení rizika chronických onemocnění. Žijeme ve světě, kde jsme neustále lákáni na nezdravá jídla, nezdravý životní styl. Naprostá většina pokrmů které nám chutnají jsou zároveň i nezdravé. Málokdo z nás si jako svačinu vytáhne z ledničky mrkev a dvě rajčata. Ve spěchu si koupíte čokoládovou tyčinku, gyros v housce, párek v rohlíku nebo jen energetický drink. To vše je nezdravé a tělu rozhodně neprospívá. Stejně tak, tělu neprospívají cigarety proto tedy to srovnání. Jestli si denně zapálíte 10 cigaret, nebo chodíte pravidelně na oběd do fast foodu, vyjde to pravděpodobně na stejno.

3 Žijte zdravě! Mc donald dieta? 27 kilo dolů během 6 měsíců Američan John Cisna si řekl, že má dost své nadváhy a měl by se sebou něco udělat. Svého oblíbeného Mc Donaldu se ale vzdát nechtěl. Sestavil si proto jídelníček POUZE z jídel podávaných v Mc donaldovi. A jak to celé dopadlo? Za 6 měsíců zhubl z původních 127 kilogramů na rovný metrák, v pase ztratil 9 centimetrů, v bocích 7cm. V rozhovoru uvedl, že se držel několika výživových rad, kde přijímal denně 2000 kalorií, zároveň dbal na dostatečný příjem bílkovin, sacharidů a tuků. K tomu se denně věnoval 45 minut chůzi. Výživový poradci už z jeho diety tak nadšení nejsou. Podle nich nemohl přijmout dostatek

4 vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Naopak přijmul nadbytek sodíku. Sám John nikomu tuto dietu nenutí. Podle jeho slov je mnoho, mnoho cest a on jen ukázal jednu z mnoha dalších jak zhubnout. No, zajímavá myšlenka, výsledky evidentně taky má, takže co se teď pustit do KFC nebo Burger King diety? Kdyby to někdo zkusil, určitě nám dejte vědět. Rádi váš příběh zveřejníme Kryolipolýza - ano nebo ne? Kryolipolýza je jeden z hitů, jak zhubnout bez práce. Nechce se vám odpírat jídlo které máte rádi, nechce se vám cvičit? Jedna možnost by tady byla. Jde o kryolipolýzu. Hlavní myšlenka kryolipolýzi je zničení tukových buněk mrazem. Nestačí se ale pouze zavřít na pár minut do mrazáku, je to o něco složitější. Lehnete si na lehátko, tuková řasa bude nasáta do přístroje, který ji prvně zahřeje na zhruba 40 stupňů Celsia, následně ji ale zmrazí na -5 až -10 stupňů. Tím dojde k rozpadu tukových buněk, které se lymfatickým systémem vyloučí z těla. Celá tahle sranda trvá zhruba hodinu a vyjde vás na dva až deset tisíc korun (číslama

5 000,-) Tak to byly klady, rychle, bezbolestně a efektivně se zbavit tuku. Ale stojí to doopravdy za to? Tak především tohle rozhodně není navždy. Pokud se po kryolipolýze vrátíte ke starému jídelníčku a celodennímu nicnedělání, tuk budete mít znovu. Některým pacientkám se dokonce v místě zákroku objevily modřiny, nebo nepříjemně zčervenala pokožka. Sice to za pár dní zmizí, ale i tak, nic oku lahodícího, zvlášť když venku začíná být tak hezky. Já osobně bych do ničeho takového nešel, ale posouzení je na každém z vás. 6 pravidel Arnolda Schwarzeneggera 1. Věřit sám v sebe položte si otázku ne čím, ale kým chcete být. Nezáleží na tom, co vám říkají ve rodiče, kamarádi nebo učitelé ve škole. Je jedno, jak bláznivě to zní. Musíte přijít na to, co vás dělá šťastnými a zatím si jít 2. Porušujte pravidla Není tím myšleno porušovat zákon, ale pravidla. Pravidla nás neustále svazují. Nechtějte jít tupě se stádem, vytvořte si vlastní cestu. Když byl Arnold malý, bylo běžné poslouchat své rodiče. Jeho otec si představoval, že si vezme za ženu nějakou rakouskou dívku a budou žít šťastně navždy. On sám si ale po přečtení jednoho kulturistického časopisu vytvořil vlastní cíl. Chtěl se stát nejsilnější mužem světa a zahrát si v hollywoodských filmech. Utekl kvůli soutěži z armády. Tak moc to chtěl a nakonec i dokázal.

6 3. Nebát se selhání Nebojte se selhání, to patří ke všemu co děláte. Někdy jedno selhání pomůže víc, než deset úspěchů. Nasměruje vás správnou cestou. Nemůžete vždycky vyhrát, ale nebojte se dělat rozhodnutí. Neustále posouvejte své limity, věřte ve svou vizi a úspěch se dostaví. 4. Ignorujte pochybovače Tohle nezvládneš, na tohle nemáš. Tohle nikdo před tebou nedokázal. Kolikrát tohle každý z nás slyšel. Důležité je tohle ignorovat a tvrdě jít za svým cílem. Kulturistika nebyla tehdy rozšířená, dokonce to ostatním přišlo divné. Arnoldův otec dokonce řekl, že tím pošlape své jméno. Když chtěl točit filmy, řekli mu že mu skoro nikdo nerozumí, je příliš velký a má jméno které nikdo nedokáže vyslovit. Při kandidatuře na guvernéra si lidé ťukali na čelo, odepsali ho ještě dřív než volby vůbec začali. Ve všech těchto situacích ignoroval pochybovače a všechny cíle které si dal, splnil. 5. Dejte do toho všechno Pro Arnolda nejdůležitější pravidlo ze všech. Muhammed Ali, jeden z velkých Arnoldových hrdinů v 70. Letech odpověděl skvěle na otázku kolik sed-lehů dělá. Odpověděl, nepočítám sed-lehy, počítat začínám, až to začíná bolet. Teprve pak to dává smysl. To z vás dělá šampióna. Bez bolesti nedosáhnete ničeho No pain, no gain! Mezitím co se poflakujete v klubech, pijete alkohol, někdo další tvrdě maká, někdo se vzdělává a někdo vítězí. Bez tvrdé práce z vás vítěz nikdy nebude. 6. Dávejte nazpět Dejte něco zpět své komunitě, státu, nebo zemi. Podat ruku a pomoci lidem vás uspokojí mnohem víc, než cokoliv předtím. Zapamatujte si těchto šest pravidel: VĚŘIT V SEBE, PORUŠUJTE PRAVIDLA, NEBOJTE SE SELHÁNÍ, IGNORUJTE POCHYBOVAČE, DEJTE DO TOHO VŠECHNO A DÁVEJTE ZPĚT. [button size="normal" type="info" value="video zde" href="

7 Pavlova cesta - konečně zlepšení! Po docela dlouhé pauze přinášíme další článek, tentokrát o průběhu Pavlovy cesty. Pavel se rozhodl dělat věci po svém, o tom jsme vás už informovali v předešlích článcích. První 2-3 měsíce byly doslova katastrofické, výsledky se nepohly k lepšímu téměř vůbec. Teď, na dubnovém měření Inbody byly výsledky o něco veselejší. Úbytek váhy téměř o 3 kilogramy, navíc vše v tuku. Svalová hmota zůstala zachovalá. Na celkové výsledky měření se můžete podívat už teď na obrázku níže. Shrňme si cíle, které si Pavel stanovil a jak je na tom s jejich plněním. Základní cíl Maraton Praha, v čase 4:15. Další cíl /2 Maraton Olomouc do 2 hodin Srpen 2014 ripped 6 pack na dovolenou (vyrysovane břišní svaly) Srpen 2014 váha na 95kg Účast na všech 3 spartan racech ale nesmí ohrozit výše uvedené cíle. (Co je spartan race? ) Trénink běhání probíhá podle plánu, nejbližší závod kterého se Pavel zúčastní je Brněnšký půlmaraton Cíl je stanoven na čas kolem 2 hodin. Závod je sice pořád brán jako trénink, nicméně napoví, jak je na tom Pavel se svoji formou. Maraton v Praze se neúprosně blíží. Cíl s váhou 95kg do srpna 2014 vypadá zatím reálně, 1 1,5kg dolů každý měsíc a není co řešit. Na Spartan Sprint jsme zatím registrovaní do Liberce , další bude následovat Super Spartan a snad i závod nejtěžší, tedy Spartan Beast.

8 Držte palce, ať vše dobře dopadne! Budeme vás informovat Svaly zádové V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky. Trapézový sval: Velmi rozsáhlý sval, kápovitého tvaru. Začíná od kosti týlní a od trnových výběžků všech krčních a hrudních obratlů. Jeho horní část se upíná na zevní část klíční kosti. Střední část trapézového svalu na nadpažku a přilehlé části lopatky, spodní část pak začíná na vnitřním okraji hřebene lopatky. Horní část má funkci záklon (extenzi) hlavy + zvedá lopatku. Střední část přitahuje lopatku k páteři (addukce) a spodní část táhne lopatku dolů. U trapézového svalu se diagnostikuje jeho horní část a to úklonem hlavy do stran. Norma je 45 stupňů. Pokud je úklon menší, je trapézový sval zkrácený. Strečink se provádí vždy a to tak, že hlavu ukloníte do strany a protilehlou rukou tlačíme hlavu k rameni. Je přitom jedno jestli v sedě, nebo ve stoje. Cviky: krčení ramen, přítahy činky k bradě, veslování Široký sval zádový: Široký sval zádový začíná na kosti kyčelní, upíná se na horní přední kosti pažní. Jeho funkce je

9 připažení (addukce), zapažení, upažení (abdukce) a vnitřní rotace pažní kosti Cviky: Shyby na široký úchop, pullover, přítahy činky v předklonu, přítahy spodní kladky v sedě, Mezilopatkové svaly: Malý rhombický sval: Leží šikmo mezi lopatkou a páteří. Začíná od trnů šestého a sedmého krčního obratle. Upíná se na horní třetinu vnitřní hrany lopatky a jeho funkce je táhnout lopatku šikmo vzhůru k páteři. Velký rhombický: Stejně jako malý rhombický leží šikmo mezi lopatkou a páteří. Jeho začátek je od horních 4 trnů hrudních obratlů, upíná se pod malým rhombickým svalem. Jeho funkce je addukce (přitažení) lopatky k páteři. Diagnostikujeme vleže na břiše nebo v sedě. Lopatky by měly jít k sobě. Pokud pod lopatku dokážeme vložit část ruky (prsty), je to špatně.

10 Cviky podle obtížnosti: Číšník, upažování na nakloněné lavici, upažování vzad v lehu na balonu, upažování vzad na stroji, veslování s tyčí, přítahy spodní kladky v sedě, Alkohol a cvičení?! Alkohol je droga, to je jasná věc. Dnes alkohol pije naprostá většina populace ve věku let a mnohdy ve věku, kdy sotva dokončí základní školu. To, že má alkohol katastrofální dopad na hodiny strávené v posilovně je také jasné. Málokdo si to ale připouští a stylem však jednou týdně si můžu orazit se v pátek večer v klubu opije do němoty, načež během noci si ještě většina stihne zajít na nějaké rychlé jídlo třeba k vietnamcům na gyros s hromadou hranolek. A nebyl by to gyros s hranolkama aby u toho nebyl u kopec tatarky že jo. Druhý den se probudíte někdy během odpoledne. V sobotu jste mimo, takže ke cvičení se dostanete nejdřív v neděli, pokud se proces z pátku neopakuje znovu v sobotu večer. Potom přijde pracovní (školní) týden, vy na sobě dřete, nabíráte svalovou hmotu, nebo shazujete kila v domnění, že se sebou teda něco děláte, ale přijde další pátek a celej tenhle kolotoč se opakuje a vaše úsilí, které jste během týdne vynaložili, vychází vniveč. Tak začneme popořadě. Proč teda alkohol ničí naši snahu v posilovně? Vezměte si, že jdete do posilovny, makáte na sobě, teče z vás pot. Docvičíte, odcházíte z posilovny a namíříte si to kam? Do hospody na jedno, nebo se bavit na diskotéku.

11 V tento okamžik nemá šanci vaše tělo regenerovat, protože se musí potýkat s množstvím alkoholu, který jste do sebe nalili. Regenerační proces se tak posune o několik hodin, jelikož je naše tělo takto nastaveno. Prvně z těla dostat jedy a poté až přijde na řadu regenerace. Alkohol navíc vysušuje, proto je důležité pít dostatečné množství vody, což asi jen těžko uděláte. Prosím jedno pivo a vodu k tomu nejspíš ne. Další problém nastává, když se jdete někam bavit dlouho do noci. Nejen, že do sebe lijete litry alkoholu, ale tělo nedostává žádné kvalitní živiny. Poslední jídlo si dáte ve 20h, poté lehce po půlnoci výše zmiňovaný gyros a další jídlo bude až někdy v sobotu po probuzení, takže za zhruba 12 hodin. Nikdo neříká, aby jste alkohol ze života vypustili úplně. Silvestr? Jistě, sklenka sektu nebo dobrého šampaňského neuškodí. Nedat si sklenku vína k příležitosti narozenin vaši babičky? To by byl téměř hřích a ani to vám nijak neublíží, ale pořádat párty každý týden? Vypít 5 piv a pak dalších 5 panáků? S tímhle stylem se své vysněné postavy nikdy nedočkáte! V dnešní době je čím dál víc IN cvičení, zejména street workout, který se k nám dostal z ameriky, ruska a ukrajiny, dál taky crossfit ale pořád v kurzu je i klasická posilovna. O to víc mě překvapuje, když vidím borce co se na sobě snaží makat, exovat pivo na facebooku kvůli nějaké stupidní řetězové hře. Dobře si rozmyslete, jakou cestou se chcete vydat. Buď můžete splynout s davem opilců, nebo být pro vaše kamarády jinej, za to ale střízlivej a ve formě. Regenerace Regenerace hraje jednu z hlavních úloh při cestě za úspěchem. Svaly totiž nerostou v posilovně, ale v době regenerace. Základem je dobře a dostatečně dlouho spát. Naprosto v pořádku je 7-8 hodin. Jakmile chodíte spát v 1-2 ráno a vstáváte v 6, máte problém. Alkohol, špatná strava, nedostatečný pitný režim. To vše dobu regenerace prodlužuje, stejně tak vypjaté, nebo stresové situace. Druhy regenerace: 1) Aktivní regenerace procházky, výklus, plavání

12 2) Strečink Svaly s tendencí k oslabování a je zkracování by měly být v rovnováze. Vynechání strečinku po cvičení může mít v budoucnu fatální následky! 3) Obnova energetických zdrojů ať už vhodnou stravou, nebo suplementama 4) Vodní procedury teplota vody stupňů 5) Sportovní masáže 6) Akupresura a Akupuntura působení na reflexní body jehličkami nebo tlakem 7) Ultrafialové záření zvětšuje obsah hemoglobinu v krvinkách, zlepšuje látkovou výměnu 8) Aromaterapie koupele, masáže, zábaly, inhalace, 9) jóga 10) Dechové cvičení Možností, jak regenerovat je spousta a určitě je to vhodné střídat. Jeden týden si zajít na bazén se saunou, další týden vyzkoušet některou z masáží a třetí týden navštívit akupresuru.regeneraci nepodceňujte, je stejně tak důležitá jako ničení se v posilovně. Pavlova cesta - březen Po skoro 2 tydenní odmlce přinášíme další článek. Web prochází rekonstrukcí, přidávájí se nové věci, témata, pomůcky pro vás čtenáře a spoustu dalších zajímavých věcí. Mimo jiné, byla nasazena nová, hezčí šablona. Tato rekonstrukce bude probíhat ještě pár týdnů, o pravidelné články už ale nepřijdete. Teď už ale k Pavlově cestě. Na konci roku 2013 a začátku roku současného, bylo Pavlovo odhodlání se sebou něco udělat obrovské. Velké cíle, velké plány. Bohužel už po měsící nám začínalo být jasné, že dosáhnout všech cílů, nebude úplně snadné. Stejně tak se projevila nedostatečná vůle při stravování a pitném režimu. I proto se váha na začátku Února od te lednové příliš nelišila. Snad jen menším úbytkem tuku (cca 1,3kg). Na začátku března byl Pavel opět na inbody a výsledky byly tragické. Oproti Únoru váha zůstala nezměněna, svalová hmota šla mírně dolů, zatímco tuk mírně nahoru. Pitný režim naprosto špatně. 2 litry Coca coly denně se rozhodně nedají brát jako kvalitní pitný režim, ať už je to Zero nebo Light Na minimální kalorické potřebě jde vidět, že ani pravidelná strava není u Pavla na denním pořádku.

13 O tom se ale můžete přesvědčit na následujícím obrázku: Abychom přidali i něco pozitivního, Pavel se zúčastnil dalšího běhu, tradiční Modřická desítka (9,6km). Cíl byl pod 50 minut, což se mu s časem 48:34 povedlo. Foto ze závodu: A jaké jsou další Pavlovi kroky? Rozhodl se navštívit nutričního poradce. O tom ale až příště. Svaly břišní Svaly břišní se rozdělují na 3 hlavní skupiny a to: Dorzální (zadní), Ventrální (přední) a Laterální (boční). Zadní svaly jsou vázány na páteř a ovlivňují její pohyb, patří sem čtyřhranný sval bederní. Mezi přední svaly patří hlavně přímý sval břišní. Boční břišní svaly jsou prostorově nejrozsáhlejší. Mezi boční svaly se řadí šikmý sval břišní vnější a vnitřní a příčný sval břišní. Břišní svaly je nutné vnímat už pří dýchání. Nedýchat do hrudníku, ale soustředit se na dýchání do dutiny břišní.

14 Cviky spodního břicha jsou velmi úzce spojeny s hlubokým stabilizačním systémem. Čtyřhranný sval bederní: Je uložen v oblasti beder svisle podél páteře. Začíná na zadním okraji hřebene kosti kyčelní, upíná se na poslední 12. Žebro a přilehlou část bederní páteře. Hlavní funkce je extenze (záklon) bederní páteře Přímý sval břišní: začíná třemi zuby na chrupavkách Žebra a mečovitém výběžku kosti hrudní. Upíná se na kosti stydké a jeho funkce je flexe (předklon) trupu. Spodní část břicha podsazuje pánev.

15 Šikmý sval břišní zevní: Začíná osmi zuby na osmi dolních žebrech. Upíná se na hřeben kosti kyčelní. Funkce je předklon (flexe) trupu, úklon a rotace. Příčný sval břišní: Začíná od 6 dolních žeber a kyčle, upíná se na střed přímého svalu břišního. Funkce je fixace bederní páteře a je to také pomocný sval nádechový. Cviky na spodní břicho: Lehké: podsazování pánve vleže nebo s overballem pod zadkem Těžké: Ve visu na hrazdě natažené nohy do pravého úhlu Cviky na horní břišní svaly: Lehké: zkracovačky s pokrčenýma nohama

16 Těžké: Ve visu na hrazdě pokrčovat nohy Cviky na šikmé břišní svaly: Lehké: šikmé zkracovačky Těžké: Metronomy na hrazdě, úklony na hyperextenzní lavici,

V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky.

V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky. Svaly zádové V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky. Trapézový sval: Velmi rozsáhlý sval, kápovitého tvaru.

Více

Jak správně pochopit etikety v obchodě

Jak správně pochopit etikety v obchodě Jak správně pochopit etikety v obchodě 1. Bez cukru to znamena, ze potravina obsahuje 0,5g tuku na porci, ale porce může být ve skutečnosti malá. To tedy ovlivní i kolik cukru bude v celé potravině 2.

Více

6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech

6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech 6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech Není žádné překvapení, že výraz six pack hledá na googlu měsíčně 1,2 milionů lidí, to stejné platí u slov pevné břicho, břišní svaly a několika dalších spojeních.

Více

Street Workout - Dračí vlajka

Street Workout - Dračí vlajka Street Workout - Dračí vlajka Dračí vlajka je stejně působivý cvik, jako všechny ostatní které jsme si už představili. A stejně jako ostatní cviky vypadá i dračí vlajka lehce, provedení je už ale o něco

Více

Zkracovačky (Crunches)

Zkracovačky (Crunches) Pěkně rozvinuté břicho je snad nejpůsobivější částí těla (a pro ženy údajně i nejpřitažlivější???). Nejen proto bychom mu měli věnovat alespoň "trochu" pozornosti. Bolesti v zádech např. poměrně často

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Špatné držení těla Celkově vzato, křížový syndrom souvisí s naším většinou sedavým stylem života a špatnými

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2016 Nadhazovači 16-21 1. 2. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 7. týden tempo : 2:2 odpočinek 1 min Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Kliky podceňovaný pomocník při posilování

Kliky podceňovaný pomocník při posilování 1 Kliky podceňovaný pomocník při posilování Jakkoli se může zdát tento cvik jednoduchý, patří mezi cviky nejúčinnější, které rozvíjejí svalstvo horní části trupu.můžeme jej cvičit jen tak bez potřeby činek

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

SHYBY PODHMATEM 1 ZÁDA. ulnární natahovač zápěstí. natahovač malíku. natahovač prstů. sval loketní. ulnární ohybač zápěstí.

SHYBY PODHMATEM 1 ZÁDA. ulnární natahovač zápěstí. natahovač malíku. natahovač prstů. sval loketní. ulnární ohybač zápěstí. SHYBY PODHMATEM 1 ulnární natahovač zápěstí natahovač malíku natahovač prstů sval loketní ulnární ohybač zápěstí vnější hlava trojhlavého svalu pažního velký sval prsní sval deltový sval podhřebenový sval

Více

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle.

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle. A jsme ve finále! Náš program S FITMAMI DO PLAVEK zahajuje poslední týden. V této chvíli byste již měli mít pevnější postavu, cítit se fit, zdravěji jíst a především - pohyb a cvičení by již mělo být nedílnou

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Poziční hráči 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro poziční hráče 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

MINI MODEL LIDSKÉ KOSTRY S MALOVANÝMI SVALY NA PODSTAVCI A18/5

MINI MODEL LIDSKÉ KOSTRY S MALOVANÝMI SVALY NA PODSTAVCI A18/5 Kosti (levá strana): Lebka 1. Kost čelní 2. Kost temenní 3. Kost týlní 4. Šev korunový 5. Šev šípový 6. Šev lambdový 7. Kost nosní 8. Horní čelist 9. Kost lícní 10.Kost spánková a) Výběžek lícní kosti

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů:

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů: Oblast bederní Uvolňování, protahování v oblasti bederní páteře a posilování břišních svalů vhodnými cviky a ve správné posloupnosti je důležitou prevencí bolesti zad. Bederní páteř a křížobederní přechod

Více

Kdo by si v obchodě vybral shnilý pomeranč nebo banán namísto zdravého? Kdo by si koupil nakřáplé vajíčko nebo prasklý hrnek? Vždycky raději sáhnu vedle a vezmu si to lepší. A je to tak správně, je to

Více

Vstupní dotazník. Jíst pravidelně a zdravě Poradce pro individuální výživu Jiří Láník

Vstupní dotazník. Jíst pravidelně a zdravě Poradce pro individuální výživu Jiří Láník Vstupní dotazník Jméno a příjmení: Věk: Tělesná výška: Tělesná hmotnost: Prodělané choroby : Operace a úrazy: Užívané léky: Antikoncepce: Vitaminy, minerální látky, doplňky výživy, které užíváte: Alergie,

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Proč nefungují diety celebrit a jiné redukční zázraky PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Každá redukční dieta má své neúprosné fáze a zákonitosti. Tak jako neexistuje ideální způsob stravování použitelný pro

Více

PRAVDA O KARDIU BONUSOVÝ DOMÁCÍ TRÉNINK. (převzato od Craig Ballantyne a Luka Hocevar) přeložil, upravil, doplnil. Honza Šach

PRAVDA O KARDIU BONUSOVÝ DOMÁCÍ TRÉNINK. (převzato od Craig Ballantyne a Luka Hocevar) přeložil, upravil, doplnil. Honza Šach PRAVDA O KARDIU + BONUSOVÝ DOMÁCÍ TRÉNINK (převzato od Craig Ballantyne a Luka Hocevar) přeložil, upravil, doplnil Honza Šach 2014 Pokud to myslíš s výsledky vážně, tenhle článek si musíš přečíst! Jestli

Více

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil STREČINK Sestava základních cviků pro kanoistiku Zpracoval : Pavel Navrátil 1 Co je strečink? STREČINK je účinná metoda, která umí přirozeně a šetrně připravit svaly na zvýšenou zátěž (sport) anebo také

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka.

Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka. Bojová umění - MMA MMA je jedno z nejbrutálnějších bojových umění. Na světě je zhruba 24 000 profesionálních bojovníků MMA. Používají se kombinace útoku kopů, úderů kolenem i rukou převzatých z Muay Thai,

Více

Punkevní jeskyně a Macocha

Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha krasová oblast Punkevní jeskyně a Macocha jsou jednou z nejznámějších krasových oblastí v celé ČR. V jejich okolí lze nalézt i další zajímavé lokality,

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Dá se zhubnout tancem?

Dá se zhubnout tancem? Ano! Tanec je v současné době jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak aktivně trávit volný čas. Je to díky propojení příjemné hudby a svůdných pohybů a to vše s určitým emočním nábojem. Svou popularitu

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN-160-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Oblast trupu. Z hlediska délkového proporčního členění dělíme postavy na: snormálně dlouhým trupem délka trupu = 3/8 výšky postavy

Oblast trupu. Z hlediska délkového proporčního členění dělíme postavy na: snormálně dlouhým trupem délka trupu = 3/8 výšky postavy Oblast trupu Trup je tvarově nejsložitější částí lidského těla, závisí na: tvaru a rozměrech hrudního koše, sklonu ramen, tvaru zad, prsních svalů (zvláště u žen). Oblast trupu Z hlediska délkového proporčního

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set

www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set Unikátní cvičební metoda Daflex System s originální pomůckou Daflex vám umožní cvičit v odlehčení, bez přetěžování svalů. Bez potřeby tělocvičny,

Více

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi!

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! » Nebolestivá bederní páteř a pohybovně volná pánev jsou důležité pro správnou chůzi. undrey/fotky & Foto Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! Také se těšíte na jaro až odložíte čepice, šály

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2 Cviky pro břicho Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2 1a Aktivace powerhouse Zahřátí 2 Posadíme se uvolněně na speciální podložku nebo na zem. V sedu volně zkřížíme nohy. Napřímíme páteř. Dlaně

Více

čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům.

čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům. Pěkný večer milí účastníci, čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům. Stravování: V druhé příloze s názvem stravování

Více

Ještě než si začneme hrát s nadpisy pro vaše produkty a prodejní texty, ukážeme si na příkladu, jaké pocity by takový sexy nadpis měl vyvolat.

Ještě než si začneme hrát s nadpisy pro vaše produkty a prodejní texty, ukážeme si na příkladu, jaké pocity by takový sexy nadpis měl vyvolat. Pouliční Šok Ještě než si začneme hrát s nadpisy pro vaše produkty a prodejní texty, ukážeme si na příkladu, jaké pocity by takový sexy nadpis měl vyvolat. Představte si, že je pondělí ráno. Jste ještě

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání » Pobyt u vody a na sluníčku vleže na dece přímo vybízí ke zdravému pohybu. Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání Přenesme se do reality roku 2013 červen: povodně, červenec: tropická

Více

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie posilovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 18.11.2016 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Bonusy pro tento víkend pro Vás zdarma

Bonusy pro tento víkend pro Vás zdarma SPECIÁLNÍ BONUSOVÝ RITUÁLNÍ OČISTNÝ VÍKEND PŘI NOVOLUNÍ V BÝKU Snové dny plné odpočinku, očisty, láskyplného zacházení s tělem i duší za podpory úspěšné spisovatelky paní Barbary Nesvadbové a exkluzivního

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

BUDE LÍP! Vaše Dáša. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

BUDE LÍP! Vaše Dáša. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com leden 2011 8. ročník, č. 1 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Milí přátelé, dnes se ocitáme na prahu nejen nového měsíce ledna, ale i na prahu nového roku roku 2011. Vánoce i Silvestr jsou dnes

Více

FITNESS posilovna. Diagnostika ve fitness

FITNESS posilovna. Diagnostika ve fitness FITNESS posilovna práce na téma Diagnostika ve fitness David Tomšík (UČO: 200488) RVS CŽV MASARYKOVA UNIVERZITA v Brně Fakulta sportovních studií 1 Obsah 1 Úvod...2 2 Metody získávání dat...2 2.1 Vstupní

Více

Preventivní zdravotní péče o malé atlety Pomocná cvičení pro správné držení těla

Preventivní zdravotní péče o malé atlety Pomocná cvičení pro správné držení těla Použitá literatura KOLÁŘ, P., et al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-657-1. HALADOVÁ, E. Cvičení pro děti při vadném držení těla. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001.

Více

Znáte svou pohybovou zdatnost?

Znáte svou pohybovou zdatnost? » Šest jednoduchých testů, které vám poskytnou informaci o vaší kondici pohybového svalového systému. casagrandelor/fotky&foto Znáte svou pohybovou zdatnost? Odpočinek od pracovního shonu a často stresových

Více

2 FreshGym. 190 00 Praha 9 web: www.freshkruhac.cz

2 FreshGym. 190 00 Praha 9 web: www.freshkruhac.cz V dnešní hektické době se stále častěji setkáváme se spoustou lidí, kteří díky své práci, škole, ale také rodině nemají tolik času na cvičení, kolik by si přáli. Jejich fyzická kondice jde s věkem neustále

Více

Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy

Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy Extrafit.cz - program tvarování těla pro muže a ženy Program byl sestaven odborníkem na fitness, Corym Gregorym, který nám pomůže skoncovat s dohady co funguje a najde program, který pomáhá konkrétně vám.

Více

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Ahoj Hanačáci! Je tady duben, druhý jarní měsíc, ale venku to pořád vypadá jako o Vánocích. Ale pozor, v Hanaci rozhodně neplatí přísloví březen za kamna

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

číslo 4 2009 V čísle dále naleznete... Každý máme svého vězně? Skandál, který musel být utajen www.politicti-vezni.cz

číslo 4 2009 V čísle dále naleznete... Každý máme svého vězně? Skandál, který musel být utajen www.politicti-vezni.cz číslo 4 2009 V čísle dále naleznete... Každý máme svého vězně? Skandál, který musel být utajen www.politicti-vezni.cz 2008 Zajímavý článek stojící za zamyšlení Dostal se nám do pošty článek od neznámého

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování Bezpečná manipulace s klientem Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah Úvod...

Více

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005)

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) I. Anatomie kolenního kloubu Obr. 1 Pohled na kloubní plochu tibie s menisky (Drugová, Kolář, 1974) Obr. 2 Zkřížené vazy Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) Obr.

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

pod lo pat ko vý pod hře be no vý ne hře be no vý ma lý oblý sval trapézový sval zdvihač lopatky rombické svaly přední pilovitý malý prsní sval

pod lo pat ko vý pod hře be no vý ne hře be no vý ma lý oblý sval trapézový sval zdvihač lopatky rombické svaly přední pilovitý malý prsní sval 6 Svalstvo ramene a paže Horní končetina nám slouží k manipulaci a obratnosti, zatímco dolní končetina umožňuje pohyb. Funkce horní končetiny obětovala stabilitu za cenu pohyblivosti. Pohyblivost horní

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS. Příloha č. 2: Informovaný souhlas

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS. Příloha č. 2: Informovaný souhlas SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2: Informovaný souhlas Příloha č. 3: Protokol polostrukturovaného rozhovoru pro TO Příloha č. 4: Anketa pro hobby běžce Příloha č.

Více

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci.

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Staby pružná tyč Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Znázornění polohy postoje při cvičení 1 v šíři boků 2 v šíři ramen 3 ve výpadu 4 na jedné noze 5 v sedě

Více

Nečinnost ohrožuje naše tělo

Nečinnost ohrožuje naše tělo » Pohyb patří k jaru. Nejlepší jsou denní procházky a víkendové pěší túry. I na ty je však třeba se připravit. Nečinnost ohrožuje naše tělo aneb s turistikou od jara až do podzimu Jaro! Konečně je zde!

Více

OCELOVÝ MUŽ/ŽENA/TÝM

OCELOVÝ MUŽ/ŽENA/TÝM P RAVIDL A TESTU FYZIC K É K O N DICE OCELOVÝ MUŽ/ŽENA/TÝM Pravidla pro rok 2016 I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Sportovní akce Ocelový muž/žena/tým (dále jen Ocelák) je seriál veřejných testů fyzické kondice, jejichž

Více

Baterie protahovací verze 2017

Baterie protahovací verze 2017 Baterie protahovací verze 2017 Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument

Více

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše Narovnej se! Kolikrát jsme všichni slyšeli tato slova od svých rodičů a kolikrát je říkáme našim dětem. Stále jsou aktuální a možná v současnosti ještě více. Statistiky říkají, že třetina našich školáků

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Foto: FTV Prima/Lukáš Grossl Pátý díl, páté jídlo dne dnes jsou na řadě večeře. Máme pro vás skvělé tipy

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná záležitost postihla. Říkám podobná záležitost, poněvadž

Více

funkční trénink Přirozený ss síla kondice fitness síla Martin Doležal, Radim Jebavý

funkční trénink Přirozený ss síla kondice fitness síla Martin Doležal, Radim Jebavý e ss síla kon kondi fitness síla kondice fitness sí kondice fitness síla kondice fi ess síla kondice fitness síla ondice fitness síla kondice fit Martin Doležal, Radim Jebavý Přirozený funkční trénink

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou.

Kabát. Tomáš Dušek. Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Kabát Tomáš Dušek Sehnal jsem kabát. Starý vojenský. Podobný, jaký nosil Dobrý voják Švejk. Prošel první světovou válkou. Tyhle kabáty jsou už k nesehnání a cena bývá vysoká. Dost jsem za něj zaplatil,

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ

č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ č. 1 2011/2012 NAŠE SPOLEČENSTVÍ VOJTA SE PTÁ, PROČ 1. září je den, který nemá většina dětí moc ráda. Každý ví, proč. Jasně. Začíná škola. I pro Vojtu. První cesta po prázdninách do školy byla pro Vojtu

Více

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU Zpracovala: Monika Zábojníková, Ing., (Zlín, 2012) Zdroj: Pilatesova metoda cvičení 1, Doc. PhDr. Eva Blahušová, CSc. (Praha, 2002) CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU 1 2 Seďte zpříma, zkřižmo.

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

KDYŽ NÁS JÍDLO ZABÍJÍ

KDYŽ NÁS JÍDLO ZABÍJÍ KDYŽ NÁS JÍDLO ZABÍJÍ 5 PŘÍBĚHŮ LIDÍ kteří si díky nevyvážené stravě přivodili vážné zdravotní potíže, ale díky změně ve stravování se ze svých problémů také dostali. Jarmila Hokrová poradce pro výživu

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava:

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava: Otázka: Opěrná soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Kostra Kosterní (opěrná) soustava: základem je kost, soubor kostí v těle = kostra 206 230 kostí (novorozenec 300) tvoří pouze 14% tělesné hmotnosti

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

12 efektivních cviků na břicho

12 efektivních cviků na břicho 12 efektivních cviků na břicho V tomto krátkém ebooku se dělíme o nejefektivnější cvíky na břicho. Pokud ebook prolistujete, určitě narazíte na cviky, které již znáte. Ebook je psán efektivně a bez zbytečných

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

14. června 2005. 16. června 2005

14. června 2005. 16. června 2005 14. června 2005 jsme s tátou dosmolili a odeslali naše vyjádření k psychologickýmu posudku. 16. června 2005 Včera Kili usnul vyčerpáním až poté, kdy jsem ho půl hodiny zdárně ignorovala a předstírala jsem,

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ Jak používat PAIN GONE PAIN GONE je připraven k okamžitému použití a nevyžaduje žádnou přípravu. Vezměte PAIN GONE do ruky a pevně obepněte ukazováček kolem kovového kroužku. Přiložte PAIN

Více

INFORMACE O ZOHIR CAMPU 2016

INFORMACE O ZOHIR CAMPU 2016 INFORMACE O ZOHIR CAMPU 2016 KDY: 13. 8. 2016 19. 8. 2016 KDE: KŘIŽANOV U VELKÉHO MEZIŘÍČÍ - rekreační středisko Křižanov Cena: Termín: Adresa: Ubytování: Min. věk: Doprava: Jak se dostat na místo: 4 890,-

Více