Mensa České republiky. Výroční zpráva 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mensa České republiky. Výroční zpráva 2011"

Transkript

1 Mensa České republiky Výroční zpráva 2011

2 Úvod Vážení členové a příznivci Mensy, v roce 2011 zaznamenala Mensa ČR růst členské základny, ale také počtu dobrovolníků a aktivit. Proběhla dvě celostátní setkání, řada exkurzí a přednášek, několik výletů a velké množství akcí místních a zájmových skupin. Logická olympiáda byla rozšířena na tři věkové kategorie a rozvíjely se i další aktivity pro nadané děti. Všechny tyto aktivity jsou založeny především na obětavé práci mensovních dobrovolníků. V letošním roce jich bylo kolem dvou set, vážím si úsilí každého z nich, děkuji jim a doufám, že je tato činnost těší a budou v ní pokračovat i v dalších letech. Mensa ČR je i nadále ale především prostředím pro své členy, příznivce i nadané děti. Aktivním účastníkům nabízí osobnostní rozvoj a rozšiřování obzorů, ale hlavně přátele a kamarády. Ing. Tomáš Blumenstein předseda Mensy ČR

3 O Mense Mensa je mezinárodní společenská organizace založená roku 1946 v Oxfordu. Je to nevýdělečné apolitické sdružení nadprůměrně inteligentních lidí bez rozdílu rasy a vyznání. Základ organizace tvoří nadnárodní Mensa International. Pod jejím dozorem pak vznikají a působí jednotlivé národní pobočky. Jednou z nich je i Mensa České republiky, která vznikla po rozpadu federace z Mensy Československo. Ta byla založena v roce 1989, přičemž na Ministerstvu vnitra byla zaregistrována v roce 1991 jako občanské sdružení. Cílem Mensy je zkoumat a rozvíjet inteligenci ve prospěch lidstva, podporovat výzkum vlastností, znaků a využití inteligence a vytvářet stimulující intelektuální a společenské prostředí pro své členy. Tyto cíle Mensa naplňuje především pořádáním přednášek a diskusí, regionálních, národních a mezinárodních setkání, zakládáním místních a zájmových skupin, aktivitami podporujícími rozvoj talentu a nadání a podporou výzkumu zaměřeného na inteligenci a Mensu, ať již uvnitř Mensy, či mimo ni. Zvláštní pozornost věnuje Mensa podpoře rozvoje talentu a nadání dětí a mládeže, a to jak pořádáním akcí zaměřených na tuto věkovou skupinu, tak především dlouhodobou systematickou péčí o ni, o volný čas dětí a mládeže a o rozvoj a zkvalitňování nabídky činností a vzdělávání. Členem se může stát každý, kdo dosáhne věku 14 let a v testu inteligence schváleném mezinárodním dozorčím psychologem Mensy International výsledku mezi horními dvěma procenty celkové populace (na stupnici používané v České republice odpovídá IQ 130). Pro členství v Mense nejsou nutné žádné jiné předpoklady (kromě povinnosti platit členské příspěvky). Děti od 5 let se mohou stát členy Dětské Mensy.

4 Organizační struktura Rada Mensy ČR je dle stanov řídícím orgánem sdružení. Rada má v současné době celkem 9 členů, z nichž jedním je vždy předseda Mensy, který je oficiálním reprezentantem Mensy ČR a svolává zasedání rady a valnou hromadu a zpravidla jim i předsedá. Kontrolní komise je tříčlenným orgánem, mezi jehož povinnosti patří dohled nad hospodařením, kontrola účetních dokladů, účetní závěrky a daňových přiznání, seznamování se se zprávami rady o hospodaření. Funkční období členů uvedených orgánů je dvouleté, rok 2011 byl tedy rokem volebním. Své křeslo ve volbách obhájil dosavadní předseda Tomáš Blumenstein, mezi ostatními členy rady došlo ke změně na celkem pěti postech. Výroční valná hromada Mensy ČR, která se dle stanov koná vždy jednou ročně, proběhla dne 11. června Na programu byla kromě obvyklých bodů i diskuse a hlasování o úpravě stanov Mensy ČR. O změně stanov hlasovali členové korespondenčně na intranetu i prezenčně přímo na valné hromadě. Většinou hlasů byla přijata úprava stanov navržená Radou Mensy ČR. Místní skupiny Na regionální úrovni se členové Mensy sdružují v místních skupinách. Ve své činnosti i v roce 2011 úspěšně pokračovaly místní skupiny v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Karlových Varech, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Prostějově, Ústí nad Labem a Praze. Nově byla založena místní skupina Zlín. Většina místních skupin se setkává na pravidelných schůzkách, konaných obvykle jednou měsíčně. Náplní schůzek bývají zpravidla diskuse mezi členy či hraní deskových her. Stále častěji však místní skupiny provozují i sportovní aktivity, jakými jsou například bowling či ping-pong, společně navštěvují kulturní akce či pořádají exkurze. SIG Členové se společnými zálibami a cíli se sdružují v zájmových skupinách, zvaných SIG (zkratka z anglického Special Interest Group). V roce 2011 působilo v Mense celkem 36 SIGů pokrývajících široké spektrum aktivit. Nejpočetnější skupina SIGů sdružovala mensany věnující se práci s nadanými dětmi (např. SIG Aktivní děti, SIG Centrum nadání, SIG Kluby nadaných dětí jižní Morava, SIG Kluby nadaných dětí severní Morava, SIG PARENT, SIG Logická olympiáda), jiné SIGy slouží jako platforma pro výměnu názorů k určitému tématu (např. SIG Business Club, SIG Globální problémy, SIG Peníze, SIG Psychologie a komunikace). Oblíbené jsou zájmové skupiny sdružující sportovní nadšence (SIG Cyklistika, SIG Lyžování), členy se společným koníčkem (SIG Poker, SIG Strategické hry, SIG Šach) nebo sdílející zálibu v umění (SIG Divadlo, SIG Zpěv, Výtvarný SIG). V činnosti pokračovaly zájmové skupiny zavedené (SIGurmán, SIG Terminus Club, SIG MEG), zakládány byly však i nové, jmenovitě SIG Geocaching, SIG Divadlo, SIG Natura, SIG Zbraně, SIG Poker, SIG Šach.

5 Aktivity pro volný čas Mezi nejoblíbenější společenské aktivity Mensy ČR patří celostátní setkání, konaná vždy dvakrát ročně. Náplní setkání bývají exkurze, přednášky i týmové a individuální soutěže. Jarní celostátní setkání se uskutečnilo ve Vysokém nad Jizerou a jeho organizátoři nabídli účastníkům možnost navštívit liberecký iqpark, výrobnu skleněných ozdob nebo sklárny v Harrachově. Účastníci podzimního celostátního setkání v beskydské Čeladné pak navštivili například továrnu Hyundai, Včelařské muzeum v Chlebovicích, Elektrárnu Třebovice či Dolní oblast Vítkovic. Z dalších aktivit určených nejen členům Mensy lze připomenout například exkurzi do CERN Evropské organizace pro jaderný výzkum v Ženevě, návštěvu síťového centra CESNET nebo interaktivního muzea Techmania Science Center v Plzni, exkurzi do výrobny padáků MarS Jevíčko, exkurzi do jaderné elektrárny Dukovany, cyklovýlet v okolí Lázní Libverda, zahraniční zájezdy a mnoho dalších. Mensa v roce 2011 uspořádala také řadu přednášek a besed se zajímavými osobnostmi a předními odborníky, například s doc. Ing. Václavem Jirovským, CSc., odborníkem v oblasti kybernetické kriminality, prof. RNDr. Helenou Illnerovou, DrSc., bývalou předsedkyní Akademie věd České republiky, fyzioložkou a biochemičkou, či prof. Ing. Vilémem Novákem, DrSc., matematikem zabývajícím se výzkumem a aplikací fuzzy modelování.

6 Komunikace se členy a veřejností Základními nástroji zajišťujícími komunikaci Mensy ČR se členy i veřejností jsou časopis a webové stránky. Časopis Tištěná verze časopisu vychází šestkrát ročně v průměrném nákladu výtisků. Jeden výtisk dostává vždy každý z členů, současně plní časopis i funkci propagační. Hlavním úkolem časopisu je informovat čtenáře o aktuálním dění v Mense, kromě toho přináší články o zajímavostech ze světa vědy a poskytuje mensanům prostor pro zveřejnění jejich názorů a tvorby. Za úspěch lze považovat jak zvýšení nákladu časopisu oproti předchozímu roku, tak i růst příjmů z reklamy, který přispěl k tomu, že finanční bilance časopisu byla kladná. Na přípravě jednoho čísla se podílí v průměru 37 dobrovolníků tvořících redakci časopisu, do tvorby časopisu se však aktivně zapojují i ostatní členové, a to zejména přípravou článků a reportáží z proběhlých akcí Mensy ČR. V elektronické podobě lze aktuální číslo časopisu nalézt na webových stránkách kde je k dispozici i vybraný obsah starších čísel. Internet Webové stránky Mensy ČR jsou určeny jejím členům i široké veřejnosti jako jeden z hlavních zdrojů informací o mensovních aktivitách. Kromě základních informací o Mense ČR a její organizační struktuře, kontaktů na aktivní členy, informací o testování IQ a informací o činnosti v oblasti práce s nadaným dětmi lze za jednu z nejdůležitějších částí stránek považovat kalendář akcí, vytvářený samotnými členy, poskytující návštěvníkům stránek přehled o nadcházejících událostech mensovního života. Přímo na webových stránkách se pak mohou zájemci přihlašovat na jednotlivé akce Mensy, což usnadňuje organizátorům jejich přípravu. Intranet slouží jako nástroj pro vnitřní komunikaci členů Mensy. Jeho součástí je diskusní fórum, kontakty nebo fotogalerie. Členové zde naleznou i oficiální dokumenty Mensy ČR, zápisy z jednání rady a rozpočet. Díky propojení s webovými stránkami pak dává intranet uživatelům možnost rozesílání zpráv či vkládání termínů akcí do kalendáře. I přes změnu hlavního správce systému se i v roce 2011 podařilo úspěšně zajistit funkčnost všech nástrojů internetové komunikace a dále pracovat na jejich optimalizaci.

7 Péče o nadané děti Dětská Mensa Dětská Mensa je platformou při Mense ČR, jejíž členové (ve věku 5 16 let) mají (kromě práva volit a být volen) stejná práva a možnosti jako členové Mensy ČR. Aktivity Dětské Mensy jsou zaměřeny především na věkovou skupinu osob 5 19 let. Pro své členy pořádá Dětská Mensa pravidelná setkání, letní campy pro děti a mládež a celostátní setkání pro rodiny s nadanými dětmi. Kluby nadaných dětí slouží k podchycení skupiny velmi nadaných dětí již v raném věku (první a druhý stupeň ZŠ) tak, aby jim bylo možné poskytnout nadstandardní podmínky pro rozvoj a rozšiřování obzorů. Kluby fungují ve spolupráci se základními školami a důležitým prvkem je také zapojení rodičů. Programem pravidelných schůzek jsou především exkurze, přednášky, aktivity rozvíjející intelektové schopnosti, odborné projekty či logické a deskové hry. Práci klubů nadaných dětí koordinují SIG Kluby nadaných dětí jižní Morava a SIG Kluby nadaných dětí severní Morava, v jejichž rámci byla v roce 2011 poskytnuta pomoc se založením devíti nových klubů nadaných dětí (Brno-Úvoz, Blansko, Jihlava, Humpolec, Hradec Králové 2, Beroun, Velká Bíteš a Miroslav) a proběhlo školení pro vedoucí klubů. Projekt Mensa pro školky přinesl do ČR unikátní metodu rozvoje rozumových schopností dětí v předškolním věku. Systém Mensa NTC Learning byl vyvinut v Srbsku. Jde o systém učení dětského mozku za pomoci cvičení, která mají vědecký základ v průkazném zvýšení efektivity využívání mozkové kapacity v dětském věku. Tyto výzkumy mimo jiné poukazují na fakt, že dětský mozek zakládá 75 % všech neuronových synapsí (propojů) do věku 7 let z toho 50 % vznikne do pátého roku věku dítěte. Tento argument se zdá být dostatečně významný pro to, abychom věnovali velmi významnou pozornost dětem v předškolním věku, efektivitě učení a využívání dětské paměti. V roce 2011 proběhlo několik školení v různých fázích, z nichž jedno představovalo školení fáze III, tj. školení učitelek, které uvedenou metodou úspěšně pracují déle než rok, přičemž se předpokládá, že tyto učitelky se v budoucnu stanou aktivními lektorkami NTC.

8 Pobytové a městské letní campy pro děti a mládež jsou určené dětem a mladým lidem od 8 do 26 let. Jejich cílem je rozvoj intelektových schopností účastníků. Součástí campů jsou přednášky, diskuse, dramatizace, role-playing, zábavné testy, kvízy, hlavolamy, kreslení komiksů, programování, hry na hrdiny a hry rozvíjející strategii, taktiku a rétorické schopnosti, aktivity v přírodě a další. Letního campu na Vysočině se zúčastnilo 50 dětí, příměstský camp v Brně byl pořádán pro 30 dětí a týdenních campů ve Vysokém nad Jizerou a Čeřínku u Jihlavy se zúčastnilo více než 250 dětí. V Praze se konalo třikrát letní soustředění Malý šikula pro více než 30 dětí a čtyřikrát příměstské campy pro mládež, kterých se zúčastnilo 70 dětí. Dále se v uplynulém roce podařilo uspořádat tábor Logické olympiády a proběhlo rovněž několik celostátních setkání pro rodiny s nadanými dětmi. Logická olympiáda Logická olympiáda je soutěž pro žáky a studenty základních a středních škol založená na logických úlohách vytvářených tak, aby při jejich řešení nerozhodovaly naučené znalosti, ale aby vyžadovaly samostatný a kreativní přístup řešitelů. Hlavním cílem soutěže je rozvoj logického myšlení a samostatného uvažování a rozpoznání nadání i u dětí, které z nejrůznějších důvodů nedosahují dobrých výsledků v tradičních školních předmětech. Úspěch v soutěži pak může být pro tyto děti důležitým motivačním faktorem, který napomůže rozvoji jejich nadání a inteligence. Účastníci soutěží ve třech kategoriích: kategorie A je určena pro žáky prvního stupně základních škol, kategorie B je určena pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a v kategorii C mohou soutěžit studenti všech ročníků středních škol. Soutěže se v roce 2011 zúčastnilo celkem žáků a studentů z škol z celé České republiky, což znamenalo více než zdvojnásobení počtu účastníků ve srovnání s soutěžících v roce Snahou organizátorů soutěže je umožnit účast co nejširšímu spektru soutěžících, nominační kolo soutěže proto proběhlo on-line a vzešlo z něj účastníků krajských kol konaných ve všech 14 krajích. Nejlepších 200 soutěžících postoupilo z krajů do celostátního finále, které se uskutečnilo v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Vítězem soutěže v kategorii A se stala Nora Prokešová ze ZŠ Dukelských hrdinů, Karlovy Vary, v kategorii B zvítězil Filip Bialas z Gymnázia Opatov, Praha 4 a nejlepším řešitelem v kategorii C byl Radek Knapčok z Gymnázia dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem. Díky sponzorským darům a dotacím bylo možné obdarovat nejúspěšnější účastníky věcnými cenami.

9 Gymnázium Mensa ČR je zřizovatelem obecně prospěšné společnosti Mensa gymnázium. Gymnázium vzniklo v roce 1993 z podnětu rodičů, většinou členů Mensy ČR. Jejich snahou bylo zajistit vzdělání dětem, které se díky svým mimořádným intelektovým schopnostem vymykají běžnému standardu, bývají nadprůměrně zvídavé, kritické a zajímá je podstata věci; potřebují objevovat, vynalézat, přemýšlet a tvořit, řešit problémy, diskutovat. Potřebují nadstandardní péči, kterou jim obvykle s ohledem na ostatní žáky není možné poskytnout v běžných školách. Do školy jsou přijímáni žáci nejdříve po absolvování pátého ročníku základní školy na základě výsledků psychologických testů zaměřených na zjištění struktury a úrovně jejich schopností a osobnostních rysů. Posláním školy je tedy poskytovat úplné všeobecné středoškolské vzdělání gymnaziálního typu intelektově nadprůměrným dětem s přihlédnutím k jejich zvláštnostem a handicapům. V uplynulém roce škola pro své studenty zorganizovala celou řadu akcí, z nichž lze jmenovat například Buďánkovský slunovrat, školy v přírodě, prezentaci science centra Techmania s pokusy, projektové týdny, geologické expedice, několik tematicky zaměřených besed a přednášek, návštěvy výstav a divadel, filmový a výtvarný víkend, poznávací zájezd do Anglie, exkurzi do Osvětimi, účast na Týdnu vědy v Akademii věd nebo sérii přednášek s pokusy v prostorách Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Pozitivně lze hodnotit výsledky maturitních zkoušek, kde si 81 % studentů zvolilo těžší variantu maturity a celkový dosažený průměr byl 1,7. Studenti gymnázia zaznamenali úspěchy ve studentských olympiádách a soutěžích, například na celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti, Logické olympiádě, on-line soutěži SAPERE, Mistrovství světa ČR v alpských disciplínách a slalomu mladších juniorů, Mistrovství ČR ve skocích na trampolíně juniorů, v řečnické soutěži Mladý Demosthenes či literárních soutěžích Terminus, Studenti čtou a píší noviny a Erben parodický. Testování IQ Podmínkou členství v Mense ČR je dosažení inteligenčního kvocientu odpovídajícího výsledku horních 2 % populace. Mensa ČR proto věnuje mimořádnou péči testování IQ, které je základním prostředkem pro vyhledání osob splňujících podmínky pro členství v Mense. Testování rozumových schopností probíhá v naší zemi na základě využití uznávaného nonverbálního standardizovaného testu, který trvá čtyřicet minut a není závislý na nabytých vědomostech ani kulturním, jazykovém a společenském zázemí. Test se vykonává pod dohledem odborně vyškolených testujících a garancí psychologa Mensy ČR. Dosažený výsledek je důvěrnou informací. Po absolvování testu dostávají účastníci potvrzení o dosažené výši IQ. Toto potvrzení má mezinárodní platnost. Testy v současné době provádí 18 testujících, z nichž je 8 oprávněno testovat i děti starší 5 let. V roce 2011 absolvovalo testy IQ celkem osob, z toho bylo dospělých a dětí. Ve srovnání s předchozím rokem lze vysledovat nárůst zájmu o testování mezi dospělými osobami, počet otestovaných dětí oproti předchozímu roku mírně poklesl, stále si však drží vysokou úroveň, a to i v mezinárodním měřítku.

10 Čestné uznání Od roku 2010 uděluje Mensa ČR Čestné uznání, kterým oceňuje osobnosti ze všech oblastí společenského života za významný přínos inteligenci národa, propagaci duševní kultury a šíření dobrého jména České republiky ve světě. Nominace zasílají organizačnímu týmu členové Mensy ČR, kteří rovněž intranetovým hlasováním rozhodují o laureátovi ceny. V roce 2011 byli na toto ocenění nominováni ekonomka a průkopnice vzdělávání nadaných dětí Kateřina Havlíčková, zakladatel jaderných věd v ČR prof. Ing. Čestmír Šimáně, DrSc., pediatr a imunolog MUDr. Václav Špičák, CSc., profesor informatiky a děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc., a bývalá předsedkyně Akademie věd České republiky, fyzioložka a biochemička prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. Z navržených osobností na základě hlasování členů ocenění získala poslední z jmenovaných, která převzala pamětní list s grafikou od akademického malíře a grafika Karla Šafáře z rukou předsedy Mensy ČR na valné hromadě.

11 Mezinárodní aktivity SIGHT (z anglického Service for Information, Guidance and Hospitality to Travellers) je mezinárodní aktivita Mensy, díky které jsou poskytovány informace a kontakty na mensany v zahraničí s možností levného nebo bezplatného ubytování, popř. dalších služeb. SIGHT je vlastně síť mensanů pro mensany, jejímž hlavním cílem je spojit členy Mensy ze všech koutů světa, ale i v jedné zemi. Tato služba umožňuje získat tip na ubytování, popř. nocleh u hostitele, místní zajímavosti, navštívit schůzky místní skupiny a spoustu dalších věcí, které si účastníci dohodnou. Úkolem SIGHT a potažmo SIGHT koordinátora je jen zprostředkovat první kontakt, pak už vše záleží na samotných mensanech. SIGHT je dostupný po celém světě, všude tam, kde existuje Mensa. EMAG (z anglického European Mensas Annual Gathering) je Evropské výroční setkání Mensy, které se koná každoročně od roku 2008 ve vybrané evropské zemi. Cílem setkání je umožnit kontakt a výměnu zkušeností mezi členy z různých evropských zemí a tím přispět k naplňování poslání Mensy. V roce 2011 se setkání konalo v Paříži za účasti několikačlenné delegace Mensy ČR. Členská základna Počet dospělých členů Mensy ČR ke dni 31. prosince 2011 činil 1 730, počet členů Dětské Mensy byl 605. Dětská Mensa je specifickou součástí Mensy ČR, její členové (do 16 let) mají (kromě práva volit a být volen) všechna práva a povinnosti ostatních členů Mensy ČR. V uplynulých letech zaznamenala Mensa ČR pozvolný nárůst členské základny, který lze přičíst zejména pravidelným testováním IQ. S cílem usnadnit novým členům zapojení do Mensy ČR byl v roce 2011 zaveden institut tzv. vítačů, kteří informují osoby vstupující do Mensy o aktivitách v jejich regionu a pomáhají jim navázat kontakt s ostatními členy. Počet členů Mensy ČR včetně DM členů/100 tis. osob 0,0 7,89 7,89 15,78 15,78 23,67 23,67 31,56 31,56 39,45 39,45 47,34 47,34 55,23 55,23 63,12 63,12 71,0 bez údajů km 12/2011

12 Hospodaření Hlavní zdroje příjmů Mensy ČR tvoří členské příspěvky a příjmy z testování. Nákladnější projekty jsou pak z velké části financovány z dotací a grantů, které tvoří významný zdroj příjmů, bez kterého by nebylo možné zejména aktivity pro děti a mládež uskutečnit v dosavadním rozsahu. Nejnákladnějším projektem Mensy ČR byla v roce 2011 soutěž Logická olympiáda, kterou se podařilo financovat zejména z dílčích dotací poskytnutých některými kraji a obcemi a z drobných sponzorských darů. Díky získaným dotacím, nárůstu členské základny a stabilnímu počtu testování se podařilo i v roce 2011 udržet kladnou bilanci a celkově lze hospodaření Mensy ČR hodnotit pozitivně. Za finanční podporu Mensa ČR děkuje sponzorům Logické olympiády NOERR, Rosasoft, Novy, Z-Studio, VaK Mladá Boleslav, Bernard, Lactos, Altel, DCD Ideal, Stranet, Komerční banka, Martin Žižka, za poskytnutí dotace pak městu Prostějov, Moravskoslezskému kraji, Jihočeskému kraji, městu Olomouc, Libereckému kraji, městu Brno, Královéhradeckému kraji, Kraji Vysočina, městu Sokolov, Karlovarskému kraji, městu Karlovy Vary, městu Horní Slavkov. Dále děkujeme městu Frýdek-Místek a městu Vsetín za podporu klubů nadaných dětí a Karlovarskému kraji za podporu projektu konference Mensa pro školy. Hospodaření Mensy ČR v roce 2011 Příjmy Výdaje Bilance Členská základna, administrativa Rada Mensy Testování IQ Internet Časopis Aktivity Mensovní projekty Rada Dětské Mensy Místní skupiny SIGy Mensa International Komerční činnost, propagace

13 Rada Mensy ČR Tomáš Blumenstein předseda Petr Čavojský 1. místopředseda Dana Havlová místopředsedkyně Tomáš Kubeš místopředseda Petr Mazal místopředseda Alena Oudová členka Rady Mensy ČR Zdenka Pániková členka Rady Mensy ČR Hana Studenská ekonom Pavel Terber člen Rady Mensy ČR Kontrolní komise Aleš Hodina člen Renáta Zelinová členka Václav Fořtík člen MENSA ČESKÉ REPUBLIKY Základní údaje: Název: Mensa České republiky Sídlo: Španielova 1111/19, Praha 6 IČ: Právní forma : 921 Mezinárodní organizace a sdružení info@mensa.cz Webové stránky: Registrována MV dne č. j. USL-469/L-91

Mensa ČR Společnost i pro vás

Mensa ČR Společnost i pro vás Mensa ČR Společnost i pro vás Tomáš Blumenstein, Hana Kalusová Prostějov, 22. 11. 2016 Co je Mensa Mezinárodní nezisková organizace založená v roce 1946 v Oxfordu Sdružuje osoby s IQ mezi horními 2 % populace

Více

Mensa České republiky. Výroční zpráva

Mensa České republiky. Výroční zpráva Mensa České republiky Výroční zpráva 2012 Úvod Vážení členové a příznivci Mensy, v roce 2012 zaznamenala Mensa ČR růst členské základny, ale také počtu dobrovolníků a aktivit. Proběhla dvě celostátní setkání,

Více

Mensa ČR. Výroční zpráva 2014

Mensa ČR. Výroční zpráva 2014 Mensa ČR Výroční zpráva 2014 Úvod Čas letí jako o závod a my tu máme další výroční zprávu. Když se za uplynulým rokem ohlédnu, nepřipadá mi na první pohled jiný než ty předchozí. Při podrobnějším pohledu

Více

Mensa České republiky. Výroční zpráva 2010

Mensa České republiky. Výroční zpráva 2010 Mensa České republiky Výroční zpráva 2010 Vážení členové a příznivci Mensy, rok 2010 byl rokem pozvolného růstu, a to nejen členské základny, ale také množství aktivit a počtu aktivních členů. Proběhla

Více

Stanovy Akademie nadání o. s.

Stanovy Akademie nadání o. s. Stanovy Akademie nadání o. s. Preambule Sdružení se zakládá z iniciativy rodičů a profesionálů pracujících s nadanými dětmi a jejich rodinami. Sdružení je organizačně i jinak nezávislé na státních orgánech,

Více

Stanovy. Čl. 1 Základní ustanovení. Čl. 2 Obsah činnosti

Stanovy. Čl. 1 Základní ustanovení. Čl. 2 Obsah činnosti Stanovy Asociace středoškolských klubů České republiky, o. s. Adresa: Česká 11, Brno 602 00 Registrováno u: Ministerstva vnitra České republiky Číslo a datum registrace: VSP/1-34/90-R ze dne 3. 5. 1990

Více

MUZEUM OLOMOUCKÉ PEVNOSTI, O.S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

MUZEUM OLOMOUCKÉ PEVNOSTI, O.S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MUZEUM OLOMOUCKÉ PEVNOSTI, O.S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Článek I. Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Muzeum Olomoucké pevnosti, o.s. Sídlo občanského sdružení: Michalská 1141/8, 772 00 Olomouc

Více

Základní údaje. Mensa České republiky Sídlo Pod Žvahovem 463, 152 00 Praha 5 IČO 45248591 921 Mezinárodní organizace a sdružení

Základní údaje. Mensa České republiky Sídlo Pod Žvahovem 463, 152 00 Praha 5 IČO 45248591 921 Mezinárodní organizace a sdružení 2008 Výroční zpráva Obsah Úvodní slovo předsedy Mensy ČR... 3 Základní údaje... 4 Stručná charakteristika organizace... 5 Statutární orgány... 6 Místní skupiny... 7 Zájmové skupiny... 8 Aktivity Mensy

Více

Stanovy občanského sdružení

Stanovy občanského sdružení Stanovy občanského sdružení Stanovy občanského sdružení Klub ekologické výchovy Článek I Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Klub ekologické výchovy Zkráceně: (K E V) ( dále jen sdružení) Sídlem

Více

STANOVY občanského sdružení Lepage Research Institute

STANOVY občanského sdružení Lepage Research Institute 1 STANOVY občanského sdružení Lepage Research Institute čl. I Název a sídlo, působnost a charakter sdružení 1) Název občanského sdružení je: Lepage Research Institute (dále jen sdružení ). 2) Sídlem sdružení

Více

Jednota českých matematiků a fyziků ve 150. roce aktivního života

Jednota českých matematiků a fyziků ve 150. roce aktivního života Jednota českých matematiků a fyziků ve 150. roce aktivního života Organizace JČMF In: Jiří Dolejší (editor); Jiří Rákosník (editor): Jednota českých matematiků a fyziků ve 150. roce aktivního života. (Czech).

Více

STANOVY. Článek 1 Základní údaje

STANOVY. Článek 1 Základní údaje STANOVY Článek 1 Základní údaje Název sdružení: Asociace ředitelů gymnázií České republiky, z. s. Zkrácené označení: AŘG ČR Sídlo: Gymnázium Nad Štolou, Nad Štolou 1, 170 00 Praha 7 Článek 2 Poslání a

Více

STANOVY SDRUŽENÍ Institut pro hermeneutiku

STANOVY SDRUŽENÍ Institut pro hermeneutiku Čl. 1. Název a sídlo STANOVY SDRUŽENÍ Institut pro hermeneutiku Název: Institut pro hermeneutiku (dále jen sdružení ) Sídlo: Brno Adresa: Institut pro hermeneutiku, Magdalena Konečná, Marie Majerové 473/6,

Více

Valná hromada Asociace výchovných poradců, o.s.

Valná hromada Asociace výchovných poradců, o.s. výchovného poradenství Valná hromada Asociace výchovných poradců, o.s., 10. 10. Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2012, 2013,. Předložena Radou Avp Valné

Více

Mensa ČR. Výroční zpráva 2013

Mensa ČR. Výroční zpráva 2013 Mensa ČR Výroční zpráva 2013 Úvod Vážení čtenáři, členové, příznivci a přátelé Mensy, již několikátým rokem si mohu dovolit v úvodním slově výroční zprávy tvrdit, že uplynulý rok byl pro Mensu ČR úspěšný.

Více

STANOVY. DĚTI KŘIVOKLÁTSKA, z.s. 270 23 KŘIVOKLÁT 93 IČO 70847789

STANOVY. DĚTI KŘIVOKLÁTSKA, z.s. 270 23 KŘIVOKLÁT 93 IČO 70847789 STANOVY DĚTI KŘIVOKLÁTSKA, z.s. 270 23 KŘIVOKLÁT 93 IČO 70847789 1 Stanovy Děti Křivoklátska, z.s. zapsaného spolku Článek I. Základní ustanovení 1. Děti Křivoklátska, z. s. (dále jen zapsaný spolek )

Více

STANOVY. Občanského sdružení pro podporu Tyfloturistického oddílu

STANOVY. Občanského sdružení pro podporu Tyfloturistického oddílu STANOVY Občanského sdružení pro podporu Tyfloturistického oddílu 1 Čl. I Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Občanské sdružení pro podporu Tyfloturistického oddílu (dále jen sdružení ) Sídlo:

Více

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ ze dne 5. ledna 2017

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ ze dne 5. ledna 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), registrovalo dne 5. ledna 2017 pod

Více

Málinka z.s. Čl. 1 Název, sídlo. Čl. 2 Právní postavení spolku

Málinka z.s. Čl. 1 Název, sídlo. Čl. 2 Právní postavení spolku STANOVY SPOLKU Málinka z.s. Název spolku: Málinka z.s. Sídlo spolku: Nemile 90, 789 01 Zábřeh Čl. 1 Název, sídlo Čl. 2 Právní postavení spolku 1. Spolek je dobrovolný, nezávislý, sdružující rodiče a příznivce

Více

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ,

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Výroční zpráva za rok 2011 Bezpečnostně technologický klastr, o.s. Safety a Security Technology Cluster

Výroční zpráva za rok 2011 Bezpečnostně technologický klastr, o.s. Safety a Security Technology Cluster Výroční zpráva za rok 2011 Bezpečnostně technologický klastr, o.s. Safety a Security Technology Cluster Obsah Základní údaje... 2 Poslání Bezpečnostně technologického klastru, o. s.... 2 Členská základna...

Více

Stanovy Spolku rodičů při ZŠ a MŠ J. Š. Baara, Jírovcova 9/a, České Budějovice

Stanovy Spolku rodičů při ZŠ a MŠ J. Š. Baara, Jírovcova 9/a, České Budějovice Stanovy Spolku rodičů při ZŠ a MŠ J. Š. Baara, Jírovcova 9/a, České Budějovice Článek I. Úvodní ustanovení Původní název spolku: Sdružení přátel základní školy ul. J. Š. Baara 20, 370 01 České Budějovice,

Více

STANOVY. Autisté jihu, spolek. Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

STANOVY. Autisté jihu, spolek. Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ STANOVY Autisté jihu, spolek Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Při vědomí potřebnosti zkvalitnění života našich dětí s poruchou autistického spektra (dále jen PAS) jsme se rozhodli založit tento spolek. Spolek

Více

I. PŘEDSJEZDOVÁ JEDNÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH ČLÁNCÍCH ORGANIZAČNÍ VÝSTAVBY RADY SENIORŮ ČESKÉ REPUBLIKY

I. PŘEDSJEZDOVÁ JEDNÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH ČLÁNCÍCH ORGANIZAČNÍ VÝSTAVBY RADY SENIORŮ ČESKÉ REPUBLIKY ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ 2. SJEZDU RS ČR na úrovni krajských rad seniorů, členských klubů důchodců, městských rad seniorů a individuálně organizovaných členů. Stanovení počtu delegátů sjezdu I. PŘEDSJEZDOVÁ

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY

VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY Klub ekologické výchovy Občanské sdružení ZŠ Pertoldova 3373 143 00 Praha 4-Modřany IČO: 62941844 Bankovní spojení: 19-5383540277 / 0100 Klub ekologické výchovy o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA KLUBU EKOLOGICKÉ VÝCHOVY

Více

Pozvánka Spolek absolventů ČVUT ve spolupráci se Spolkem Sysifos a Mensou ČR si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na

Pozvánka Spolek absolventů ČVUT ve spolupráci se Spolkem Sysifos a Mensou ČR si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na Pozvánka Spolek absolventů ČVUT ve spolupráci se Spolkem Sysifos a Mensou ČR si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na Název akce: Přednáška Prof. Dr. Scott Lilienfeld (University of Emory, Atlanta, USA)

Více

Stanovy spolku. Spolek absolventů a přátel Fakulty elektrotechnické ČVUT - ELEKTRA. Spolek absolventů a přátel Fakulty elektrotechnické ČVUT ELEKTRA

Stanovy spolku. Spolek absolventů a přátel Fakulty elektrotechnické ČVUT - ELEKTRA. Spolek absolventů a přátel Fakulty elektrotechnické ČVUT ELEKTRA Stanovy spolku Spolek absolventů a přátel Fakulty elektrotechnické ČVUT - ELEKTRA Článek 1 Základní ustanovení 1. Název spolku zní: Spolek absolventů a přátel Fakulty elektrotechnické ČVUT ELEKTRA 2. Spolek

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah: 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

ORGANIZAČNÍ A JEDNACÍ ŘÁD Českého národního komitétu historiků

ORGANIZAČNÍ A JEDNACÍ ŘÁD Českého národního komitétu historiků ORGANIZAČNÍ A JEDNACÍ ŘÁD Českého národního komitétu historiků ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Organizační a jednací řád Českého národního komitétu historiků (dále jen komitét) vymezuje poslání a úkoly komitétu,

Více

Zpráva o činnosti za volební období 2010 2012. Jana Galášová, předsedkyně SKIP10 Opava 13. 3. 2013

Zpráva o činnosti za volební období 2010 2012. Jana Galášová, předsedkyně SKIP10 Opava 13. 3. 2013 Zpráva o činnosti za volební období 2010 2012 Jana Galášová, předsedkyně SKIP10 Opava 13. 3. 2013 Mgr. Zuzana Bornová, Ing. Pavel Cimbálník, Mgr. Renata Domoráková, Mgr. Lenka Fišrová, Jana Galášová, Mgr.

Více

Výroční valná hromada. České federace požárního sportu o.s

Výroční valná hromada. České federace požárního sportu o.s Výroční valná hromada České federace požárního sportu o.s Přítomní: viz. prezenční listina příloha č.1 Body výroční valné hromady: 1. Zhodnocení projektu soustředění 2. Krajská dotace 3. Účast na podzimním

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MARTIN, z.s.

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MARTIN, z.s. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MARTIN, z.s. ČI. I. Úvodní ustanovení 1. Název spolku: OBČANSKÉ SDRUŽENÍ MARTIN, z.s. 2. Sídlo spolku: Křivatcová 416, 155 21 Praha 5 - Zličín ČI. II. Právní postavení spolku

Více

WifiTurnovNet. Čl. 1 Název a sídlo Název: WifiTurnovNet (dále jen sdružení ) Používaná zkratka: WTN Sídlo: Máchova 1886, Turnov, Czech Republic

WifiTurnovNet. Čl. 1 Název a sídlo Název: WifiTurnovNet (dále jen sdružení ) Používaná zkratka: WTN Sídlo: Máchova 1886, Turnov, Czech Republic Stanovy občanského sdružení WifiTurnovNet Čl. 1 Název a sídlo Název: WifiTurnovNet (dále jen sdružení ) Používaná zkratka: WTN Sídlo: Máchova 1886, 511 01 Turnov, Czech Republic Čl. 2 Statut sdružení 1.

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ 1. Název : Kruh přátel Severáčku Kruh přátel Severáčku Článek 1 Název a sídlo 2. Sídlo : Frýdlantská 1359/19, 460 01 Liberec Článek 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolnou,

Více

1. Sdružení je dobrovolné, nezávislé, sdružující rodiče, děti s poruchou autistického spektra (PAS), jejich přátele, odborníky a příznivce.

1. Sdružení je dobrovolné, nezávislé, sdružující rodiče, děti s poruchou autistického spektra (PAS), jejich přátele, odborníky a příznivce. Stanovy občanského sdružení Čl. 1. Název a sídlo Název: ADAM Autistické děti a my (dále jen "sdružení") Sídlo: Dlouhá třída 79/1101, Havířov, PSČ 736 01 Čl. 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolné,

Více

SPORTOVNÍ KLUB VIKTORIE OBČANSKÉ SDRUŽENÍ

SPORTOVNÍ KLUB VIKTORIE OBČANSKÉ SDRUŽENÍ SPORTOVNÍ KLUB VIKTORIE OBČANSKÉ SDRUŽENÍ Březinova 951/12, 407 53 Jiříkov IČO: 270 49 752, bankovní spojení: ČSOB Rumburk: 232726230/0300 Tel: 777 733 022, e-mail: mrazkovakat@seznam.cz, skviktorie@seznam.cz

Více

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT (dále jen NIŽ) je státem zaregistrovaná obecně prospěšná společnost, jejíž cílem je ochrana základního lidského práva,

Více

Stanovy Spolku Ohlá klika

Stanovy Spolku Ohlá klika Stanovy Spolku Ohlá klika Čl. I ÚVODNÍ USTANOVENÍ Název spolku: Sídlo spolku: Spolek Ohlá klika Horní Bečva 857, 756 57 Horní Bečva IČ: 27052575 Čl. II PRÁVNÍ POSTAVENÍ 1. Spolek Ohlá klika je dobrovolný,

Více

Statut České olympijské akademie

Statut České olympijské akademie Statut České olympijské akademie Preambule Česká olympijská akademie je spolu se Slovenskou olympijskou akademií nástupnickou organizací Československé olympijské akademie, která byla založena roku 1987.

Více

Členská schůze hromada Asociace výchovných poradců, z.s.

Členská schůze hromada Asociace výchovných poradců, z.s. výchovného poradenství Členská schůze hromada Asociace výchovných poradců, z.s., 5. 10. Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Asociace výchovných poradců, z.s. za rok 2016, 2017 Předložena Výkonným výborem

Více

STANOVY ZAPSANÉHO SPOLKU SvKaterina.net, z.s.

STANOVY ZAPSANÉHO SPOLKU SvKaterina.net, z.s. STANOVY ZAPSANÉHO SPOLKU SvKaterina.net, z.s. Čl. 1. Základní ustanovení 1. Zapsaný spolek s názvem SvKaterina.net, z.s. je dobrovolné, nezávislé a neziskové sdružení fyzických a právnických osob. 2. Spolek

Více

Výroční zpráva. Č e s k á h i p o r e h a b i l i t a č n í s p o l e č n o s t * V ý r o č n í z p r á v a *

Výroční zpráva. Č e s k á h i p o r e h a b i l i t a č n í s p o l e č n o s t * V ý r o č n í z p r á v a * Výroční zpráva 2010 2 Poslání a cíle organizace Česká hiporehabilitační společnost (ČHS) je nástupnickou organizací Československé hiporehabilitační společnosti, která byla založena v roce 1991. Společnost

Více

OBSAH: Zkratka. Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s. SF-DHR, o. s. Logo SPF. Výroční zpráva 2013 Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s.

OBSAH: Zkratka. Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s. SF-DHR, o. s. Logo SPF. Výroční zpráva 2013 Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Svatý Floriána Dobrovolní hasiči roku, o. s. OBSAH: OBSAH... 2 1. Úvodní slovo... 3 2. Základní údaje o sdružení... 4 3. Statutární orgán... 4 4. Poslání občanského sdružení... 5 5.

Více

S T A N O V Y. Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. Čl. I Základní ustanovení

S T A N O V Y. Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. Čl. I Základní ustanovení S T A N O V Y Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. Čl. I Základní ustanovení 1. Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. (dále jen Sdružení) je dobrovolným,

Více

Stanovy cyklistického sdružení

Stanovy cyklistického sdružení Stanovy cyklistického sdružení Čl. 1 Název a sídlo Název: CK Přerov (dále jen sdružení ) Sídlo: Purkyňova 3, 750 02, Přerov Adresa pro doručování: Pavlína Rohová, Purkyňova 3, 750 02, Přerov Čl. 2 Statut

Více

STANOVY. Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců. Článek I. Základní ustanovení. Článek II. Hlavní úkoly a poslání asociace

STANOVY. Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců. Článek I. Základní ustanovení. Článek II. Hlavní úkoly a poslání asociace Úplné znění stanov, schválené Valnou hromadou dne 6.6.2006. 1/5 STANOVY Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců Článek I. Základní ustanovení 1. Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců

Více

v Komoře Projektových Manažerů

v Komoře Projektových Manažerů Úvodní informace pro kandidáty na členství v Komoře Projektových Manažerů 1. Účel dokumentu Obsahem tohoto dokumentu jsou základní informace o Komoře Projektových Manažerů, jejím předmětu činnosti, organizační

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Čl. 1. Název a sídlo Název: Cultura Africa (dále jen sdružení ) Sídlo: Gerská 1237/14, Plzeň 323 23 Čl. 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolné, nezávislé, sdružující členy

Více

STANOVY. Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE. Asociace speciálních pedagogů České republiky, o..s.

STANOVY. Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE. Asociace speciálních pedagogů České republiky, o..s. ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, o. s. STANOVY Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název sdružení: Zkrácené označení: Asociace speciálních pedagogů České republiky, o..s. ASP ČR, o. s. Sídlo: Základní

Více

RDMP Výroční zpráva 2011

RDMP Výroční zpráva 2011 RDMP Výroční zpráva 2011 Kdo jsme? Rada dětí a mládeže hlavního města Prahy zastřešuje organizace, které naplňují ve smyslu Úmluvy o právech dítěte volný čas dětí a mládeže a sídlí na území Prahy. Naším

Více

Stanovy občanského sdružení ProWaldorf Karviná, o. s.

Stanovy občanského sdružení ProWaldorf Karviná, o. s. Stanovy občanského sdružení ProWaldorf Karviná, o. s. Čl. I Základní ustanovení Název sdružení: ProWaldorf Karviná, o. s. Sídlo: Na Kopci 2108/48, Karviná Mizerov, 734 01 Čl. II Právní postavení sdružení

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření. Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2015

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření. Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2015 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření Asociace výchovných poradců, o.s. za rok 2015 předložena Radou Avp Valné hromadě Avp dne 23. 9. 2016 Praha, září 2016 Poslání AVP Asociace sdružuje poradenské pracovníky

Více

Stanovy Občanského sdružení při ZŠ a MŠ Křtiny. Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2 Statut sdružení. Čl. 3 Cíl činnosti sdružení. Čl.

Stanovy Občanského sdružení při ZŠ a MŠ Křtiny. Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2 Statut sdružení. Čl. 3 Cíl činnosti sdružení. Čl. Stanovy Občanského sdružení při ZŠ a MŠ Křtiny Čl. 1. Název a sídlo Název: Občanské sdružení při ZŠ a MŠ Křtiny (dále jen sdružení ) Sídlo: Křtiny 240, 679 05 Křtiny Čl. 2 Statut sdružení 1. Sdružení je

Více

STANOVY spolku Společnost přátel ZUŠ MORAVA, z.s. I. Postavení, působnost a sídlo. Čl. 1

STANOVY spolku Společnost přátel ZUŠ MORAVA, z.s. I. Postavení, působnost a sídlo. Čl. 1 STANOVY spolku Společnost přátel ZUŠ MORAVA, z.s. I. Postavení, působnost a sídlo Čl. 1 Společnost přátel ZUŠ MORAVA, z.s. (dále jen společnost ) je dobrovolný neziskový spolek, zabývajícím se podporou

Více

Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4

Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4 Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4 0 O B S A H : 1. PLNĚNÍ ÚKOLŮ V HLAVNÍ ČINNOSTI ORGANIZACE 2 1.1. Služby klientům 2 1.2. Vzdělávací činnost 6 1.3. Podíl financování a kapacita

Více

Stanovy. Spolku přátel Základní školy, Praha 8, Palmovka 8. I. Název 1.1 Spolek přátel Základní školy, Praha 8, Palmovka 8 (dále jen Spolek ).

Stanovy. Spolku přátel Základní školy, Praha 8, Palmovka 8. I. Název 1.1 Spolek přátel Základní školy, Praha 8, Palmovka 8 (dále jen Spolek ). Stanovy Spolku přátel Základní školy, Praha 8, Palmovka 8 I. Název 1.1 Spolek přátel Základní školy, Praha 8, Palmovka 8 (dále jen Spolek ). II. Sídlo 2.1 Základní škola, Praha 8, Palmovka 8/468, PSČ 180

Více

Stanovy spolku ART Foundation z.s.

Stanovy spolku ART Foundation z.s. Stanovy spolku ART Foundation z.s. registrovaného Mininisterstvem vnitra ČR, dne 16.01.2007 pod č.j. VS/1-1/66 255/07-R, IČ 27053474, zapsaného u Městského soudu v Praze, L 17368 Stanovy schváleny Správní

Více

Stanovy spolku. Spolek rodičů - Havlíček

Stanovy spolku. Spolek rodičů - Havlíček Stanovy spolku Spolek rodičů - Havlíček Článek 1 Název a sídlo, působnost a charakter sdružení 1. Název spolku je Spolek rodičů - Havlíček (dále jen spolek) 2. Sídlo spolku je ZŠ Litoměřice Havlíčkova

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

NADAČNÍ FOND STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY HRANICE STUDENTSKÁ 1384 75301 HRANICE VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2013

NADAČNÍ FOND STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY HRANICE STUDENTSKÁ 1384 75301 HRANICE VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2013 NADAČNÍ FOND STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY HRANICE STUDENTSKÁ 1384 75301 HRANICE VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2013 DUBEN 2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O NADAČNÍM FONDU Nadační fond Střední průmyslové školy Hranice (NF SPŠ) byl

Více

P o m o c b e z h r a n i c

P o m o c b e z h r a n i c Stanovy občanského sdružení P o m o c b e z h r a n i c Článek I Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Pomoc bez hranic Sídlo sdružení: Neústupného 1839/8, Praha 5 Článek II Právní postavení sdružení

Více

Stanovy Asociace speciálních pedagogů České republiky, o. s. 1. ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, z. s. STANOVY. Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Stanovy Asociace speciálních pedagogů České republiky, o. s. 1. ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, z. s. STANOVY. Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 1 ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, z. s. STANOVY Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název sdružení Asociace speciálních pedagogů České republiky, z. s. Zkrácené označení ASP ČR Sídlo Základní škola

Více

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK

Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje ANNO JČK České Budějovice, únor 2010 Stanovy Asociace nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje Čl. I Úvodní ustanovení Název

Více

Pod povrchem podpovrchem@seznam.cz www.cajovna.pt.sweb.cz Velké náměstí 44 383 01 Prachatice. STANOVY občanského sdružení.

Pod povrchem podpovrchem@seznam.cz www.cajovna.pt.sweb.cz Velké náměstí 44 383 01 Prachatice. STANOVY občanského sdružení. STANOVY občanského sdružení Pod povrchem Podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, jsou přijaty následující stanovy: Část I. - Základní údaje 1. Název a sídlo sdružení:

Více

Výroční zpráva. ISIS sdružení pro pomoc dětem bez domova. za rok 2006

Výroční zpráva. ISIS sdružení pro pomoc dětem bez domova. za rok 2006 Výroční zpráva ISIS sdružení pro pomoc dětem bez domova za rok 2006 1 Obsah : 1. Základní údaje 2. Členská základna 3. Důležitá jednání o. s. 4. Projekty o. s. ISIS 5. Hospodaření o. s. 6. Poskytovatelé

Více

STANOVY ČÁST 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Název a sídlo. Čl. 2 Statut spolku. Čl. 3 Cíl činnosti spolku

STANOVY ČÁST 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Název a sídlo. Čl. 2 Statut spolku. Čl. 3 Cíl činnosti spolku 1 HARANT - Hry a rozmanité aktivity nadšených táborníků, z. s., stanovy STANOVY ČÁST 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Název a sídlo Název: HARANT - Hry a rozmanité aktivity nadšených táborníků, z. s. Sídlo: U

Více

Stanovy. Základní ustanovení

Stanovy. Základní ustanovení Stanovy Občanské sdružení Asociace pro mediální pedagogiku je dobrovolné společenství občanů, sdružující vědecké pracovníky, učitele a jiné osoby se zájmem o mediální pedagogiku a disciplíny hraniční a

Více

Českomoravský institut pro supervizi a koučing, o.p.s. (ČMISK, o.p.s.)

Českomoravský institut pro supervizi a koučing, o.p.s. (ČMISK, o.p.s.) Českomoravský institut pro supervizi a koučing, o.p.s (ČMISK, o.p.s.) Výroční zpráva za rok 2012 Českomoravský institut pro supervizi a koučing (ČMISK) byl zapsán u Městského soudu v Praze 27.10.2010 jako

Více

Kritéria hodnocení pro habilitační řízení v oboru Teorie vzdělávání ve fyzice na PdF UHK

Kritéria hodnocení pro habilitační řízení v oboru Teorie vzdělávání ve fyzice na PdF UHK Kritéria hodnocení pro habilitační řízení v oboru Teorie vzdělávání ve fyzice na PdF UHK Příloha k RD 22/2012 Přihlásit se k habilitačnímu řízení v daném oboru Teorie vzdělávání ve fyzice mohou vysokoškolsky

Více

ROLE KNIHOVEN VE VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ

ROLE KNIHOVEN VE VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ ROLE KNIHOVEN VE VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Konference Vzdělávání 3. věku 17. 2. 2016 Mladá Boleslav Bc. Iveta Novotná, Městská knihovna Chrudim JAKÉ JSOU SOUČASNÉ KNIHOVNY? dostupné, známé, bezpečné, příjemné

Více

Stanovy občanského sdruženi: SPOLEČNOST GENERÁLA M. R. ŠTEFÁNIKA. Čl. I. Úvodní ustanovení

Stanovy občanského sdruženi: SPOLEČNOST GENERÁLA M. R. ŠTEFÁNIKA. Čl. I. Úvodní ustanovení Stanovy občanského sdruženi: SPOLEČNOST GENERÁLA M. R. ŠTEFÁNIKA Čl. I. Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Společnost generála M.R.Štefánika (dále jen "Sdružení ) Sídlo: Hvězdárna M.R.Štefánika,

Více

Předmětová komise základů společenských věd a občanské výchovy

Předmětová komise základů společenských věd a občanské výchovy Předmětová komise základů společenských věd a občanské výchovy Zhodnocení práce předmětové komise základů společenských věd a občanské výchovy za školní rok 2016/2017 Ve školním roce 2016/2017 předmět

Více

se sídlem v Prachaticích, Rumpálova 402 Článek 1 Charakteristika Sdružení

se sídlem v Prachaticích, Rumpálova 402 Článek 1 Charakteristika Sdružení STANOVY SDRUŽENÍ ČLENŮ A PŘÁTEL STANICE MLADÝCH OCHRÁNCŮ PŘÍRODY D Ř Í P A T K A se sídlem v Prachaticích, Rumpálova 402 Článek 1 Charakteristika Sdružení (1) Organizace se nazývá Sdružení členů a přátel

Více

KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s.

KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s. Čl. 1. Název a sídlo Název: Křesťanské vzdělávací centrum Ostrava, o.s. (dále jen sdružení ) Sídlo: Kostelní náměstí 1, 728 02 Ostrava

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ FOTOKLUB TŘINÁCTÁ KOMORA

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ FOTOKLUB TŘINÁCTÁ KOMORA STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ FOTOKLUB TŘINÁCTÁ KOMORA Článek I. Základní ustanovení 1.1 Občanské sdružení se plným názvem jmenuje Fotoklub Třináctá komora (dále jen Fotoklub). Pod tímto názvem budou členové

Více

Spolek absolventů a přátel Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové (SAPF)

Spolek absolventů a přátel Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové (SAPF) Spolek absolventů a přátel Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové (SAPF) P r e a m b u l e Farmaceutická fakulta UK je spoluzodpovědná za výchovu nové generace farmaceutů v České republice, za rozvoj

Více

V souladu s 6 zákona č. 83/1990Sb., o sdružování občanů v platném znění, předkládá přípravný výbor ve složení:

V souladu s 6 zákona č. 83/1990Sb., o sdružování občanů v platném znění, předkládá přípravný výbor ve složení: Ministerstvo vnitra ČR- odbor všeobecné správy oddělení volební a sdružování, úsek sdružování Náměstí Hrdinů 3 140 21 Praha 4 Věc: písemný návrh na registraci občanského sdružení V souladu s 6 zákona č.

Více

VK KARLOVY VARY. člen Českého volejbalového svazu STANOVY VOLEJBALOVÉHO KLUBU KARLOVY VARY

VK KARLOVY VARY. člen Českého volejbalového svazu STANOVY VOLEJBALOVÉHO KLUBU KARLOVY VARY VK KARLOVY VARY člen Českého volejbalového svazu STANOVY VOLEJBALOVÉHO KLUBU KARLOVY VARY Číslo: 01/2015 Schváleno: 09.10.2015, členskou schůzí klubu Účinnost od: 10.10.2015 Článek 1 Název, charakteristika

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny. Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2 Statut spolku. Čl. 3 Cíl činnosti spolku. Čl.

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny. Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2 Statut spolku. Čl. 3 Cíl činnosti spolku. Čl. Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny Čl. 1. Název a sídlo Název: Spolek rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny (dále jen spolek ) Sídlo: Křtiny 240, 679 05 Křtiny Čl. 2 Statut spolku

Více

Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. Výroční zpráva 2003

Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. Výroční zpráva 2003 Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. Výroční zpráva 2003 duben 2004 OBSAH ÚVOD... 3 POSLÁNÍ A ČINNOST IRER... 3 HLAVNÍ ČINNOST... 3 DOPLŇKOVÁ ČINNOST... 4 PŘEHLED ČINNOSTÍ VYKONÁVANÝCH V KALENDÁŘNÍM

Více

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství PREAMBULE My spotřebitelé biopotravin a příznivci ekologického zemědělství se svobodně sdružujeme za účelem

Více

STANOVY Japonského klubu Olomouc

STANOVY Japonského klubu Olomouc STANOVY Japonského klubu Olomouc Hlava I. Název, sídlo, působnost Článek 1. Japonský klub Olomouc, o.s. (dále jen JKO) působí na celém území České republiky, jeho sídlem je Katedra asijských studií Filozofické

Více

STANOVY. občanského sdružení DOMOV JITKA dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I Úvodní ustanovení

STANOVY. občanského sdružení DOMOV JITKA dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I Úvodní ustanovení STANOVY občanského sdružení DOMOV JITKA dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I Úvodní ustanovení DOMOV JITKA Název občanského sdružení: Sídlo: Vsetín 755 01,

Více

STANOVY. Komunitní centrum Koněprusy, z. s.

STANOVY. Komunitní centrum Koněprusy, z. s. STANOVY Komunitní centrum Koněprusy, z. s. Čl. 1. Název a sídlo Název: Komunitní centrum Koněprusy, z. s. Sídlo: Obecní úřad Koněprusy, Koněprusy 63, 26601 Beroun Čl. 2. Statut spolku 1. Komunitní centrum

Více

Stanovy NosiNET z. s.

Stanovy NosiNET z. s. Stanovy NosiNET z. s. Čl. 1. Základní ustanovení 1. NosiNET z. s. (dále Spolek ) je dobrovolný, nezávislý a neziskový spolek fyzických a právnických osob. 2. Na Spolek se dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský

Více

SCICOM Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy

SCICOM Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy SCICOM Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy CZ.1.07/2.3.00/09.0151 Západočeská univerzita v Plzni 4. prosince 2009 Obsah Proč byl tento projekt připraven? Cíle projektu Aktivity projektu Realizované aktivity

Více

STANOVY Klubu skalničkářů Praha z.s.

STANOVY Klubu skalničkářů Praha z.s. STANOVY Klubu skalničkářů Praha z.s. Článek 1 Název, sídlo, územní působnost 1) Spolek nese název: Klub skalničkářů Praha z.s., (v textu dále jen Spolek ). Sídlo Spolku se nachází na adrese: Praha 6, Maříkova

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA MENSY ČESKÉ REPUBLIKY

VÝROČNÍ ZPRÁVA MENSY ČESKÉ REPUBLIKY 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA MENSY ČESKÉ REPUBLIKY organizované konference pro učitele, účast členů Mensy v pracovních skupinách, které se nadání věnují, nebo i návštěvnost webu deti.mensa.cz. Mensa se v roce 2015

Více

Organizační řád Soutěže v programování

Organizační řád Soutěže v programování Organizační řád Soutěže v programování Č.j. MSMT 32 359/2014-1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s 3 odst. 5 vyhlášky č. 55/2005 Sb., o podmínkách organizace a financování soutěží

Více

Stanovy spolku Česká geologická společnost

Stanovy spolku Česká geologická společnost Stanovy spolku Česká geologická společnost Čl. I. Název, sídlo a působnost spolku 1. Název spolku je Česká geologická společnost (dále jen ČGSpol) 2. Sídlo ČGSpol je v Praze 3. Působnost spolku je na celém

Více

Svaz účetních regionální organizace

Svaz účetních regionální organizace Svaz účetních regionální organizace Po té, co jsme si v našem seriálu ke 45. výročí založení Svazu účetních udělali procházku historií, mezinárodními vztahy a jeho celorepublikovým významem, podíváme se

Více

Zpráva o činnosti pobočky JČMF Jihlava za rok 2014

Zpráva o činnosti pobočky JČMF Jihlava za rok 2014 Zpráva o činnosti pobočky JČMF Jihlava za rok 2014 Členská základna Jihlavské pobočky působí v okresech Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou a počtem členů patří mezi menší pobočky.

Více

STANOVY. Sdružení rodičů a přátel při Střední průmyslové škole chemické Brno, zapsaný spolek. I. Název, sídlo a cíle spolku

STANOVY. Sdružení rodičů a přátel při Střední průmyslové škole chemické Brno, zapsaný spolek. I. Název, sídlo a cíle spolku STANOVY Sdružení rodičů a přátel při Střední průmyslové škole chemické Brno, zapsaný spolek I. Název, sídlo a cíle spolku Článek 1 Název spolku: Sdružení rodičů a přátel při Střední průmyslové škole chemické

Více

Směrnice pro činnost poboček SPJF

Směrnice pro činnost poboček SPJF Směrnice pro činnost poboček SPJF 1. Založení pobočky Sdružení přátel Jaroslava Foglara (dále jen pobočky) se řídí platnými stanovami SPJF. Vznik pobočky musí schválit Výkonný výbor SPJF. 2. Členem pobočky

Více

I. Základní ustanovení. II. Cíl a účel hlavní činnosti spolku

I. Základní ustanovení. II. Cíl a účel hlavní činnosti spolku STANOVY České společnosti pro vědeckou kinematografii, z.s. I. Základní ustanovení Spolek s názvem Česká společnost pro vědeckou kinematografii, z.s. (dále jen ČSVK) je samosprávný a dobrovolný svazek

Více

Zápis z valné hromady Klubu přátel ZŠ Štefánikova 566, Hradec Králové

Zápis z valné hromady Klubu přátel ZŠ Štefánikova 566, Hradec Králové Zápis z valné hromady Klubu přátel ZŠ Štefánikova 566, Hradec Králové Valná hromada proběhla dne 19. 11. 2013 a zúčastnilo se jí 25 členů (viz prezenční listina). Program: informace ředitele školy Mgr.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3

XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky. Praha 12. prosince Bod programu: 3 XLIII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 12. prosince 2013 Bod programu: 3 INFORMACE O PŘÍPRAVĚ HODNOCENÍ VÝZKUMNÉ A ODBORNÉ ČINNOSTI PRACOVIŠŤ AV ČR ZA LÉTA 2010 2014 1 Principy

Více

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let

Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let 100 let trvání českého vysokoškolského sportu založeného v roce 1910 dr. Františkem Smotlachou dnes oslavila Česká asociace univerzitního

Více

Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2014

Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2014 Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2014 Ve dnech 16. a 17. září 2014 byl Institutem celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně pořádán již 6. ročník mezinárodní vědecké konference celoživotního

Více