Duhová škola. Příručka pro organizátory akcí a praktikanty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Duhová škola. Příručka pro organizátory akcí a praktikanty"

Transkript

1 Dhová šola Dha Klb Dlaža, Palacého 1, Přerov Přírča pro organizátory ací a pratianty Jméno:... Kontat:... Než thle věc zahodíš Předtím, než začneš prsat, že je to zbytečně moc papírů, ta se zamysli nad tím, de najdeš všechno to, co je t dál napsáno. Existje sposta věcí, teré by si měl člově pamatovat, ale přiznej si sám sobě, olirát jsi přemýšlel nad tím, jestli 4*4 je 1 nebo 16, nebo jestli napíšeš vistý most nebo vystý most (tahle můž poračovat ještě dloho). Co se týče tohohle díla - jasně že i já Ti můž přesně říct, de mám co napsáno, jenže až to bd potřebovat, ta rčitě nebd vědět, am jsem ty papíry založila, nebo to vědět bd, ale stejně mi to bde hoby platné, protože se nim zarčeně nedostan. ¾ toho, co je t psáno, v rčité sitaci nevyžiješ, ale až to potřeba bde, ta pro zmataře jao jsem já to možná bde záchranný rh. Uznávám, že slova jao msíš, je potřeba, je ntné, měl bys a jiná podobná znějí a vyznívají příšerně, ale nejlíp popisjí stav věci. Nido Ti nechce nic rozazovat, ale věřím tvojí přirozené inteligenci, taže si rčitě vědomíš, co je opravd důležité. Jestli mám něde tendence se opaovat, ta se nezlob, mám moc zdrojů a přestávám mít přehled, de jsem co četla. Atora: Olga Navrátilová PS: Díy všem, teří posytli materiály (i dyž o tom možná ani nevědí)!!!

2 Než to všechno vypne Příprava ace 1. Osazenstvo Žádno aci nidy člově nepořádá sám. Zvol si ten správný tým organizátorů. Každý z tým by měl mít svo vlastní fnci, tero bde svědomitě plnit. Organizátor msí být: informovaný (předem ví, co bde dělat a jaý je jeho úol) nadšený vyhecovaný (aby i on byl schopen vyhecovat účastníy ativní spolpráci) nadšený schopný drobné improvizace zšený (nenechá se jen ta něčím převapit) Pod volíš podle profesí : rozhodčí (písací agent) zapisovatel (na trnaje) herec (agent na motivačy ) hdební (případný hdební doprovod) chař (strážce hrad proti hlad) hospodář (eonom a finanční) organizátor her (agent programá ) pedagog (předavatel zšeností a znalostí) zdravotní (chůva lazarů) sladní (stará se o materiál, doprav ) hlavní šéf (většino hlavní vedocí, nejvyšší atorita ace, má vždycy pravd, dyž ji nemá, má vždycy pravd) opatrovatel ( hodná dše tábora, stojí vša na straně vedení) omediant ( tvůrce dobré nálady, pracje s davem) zlý mž (rozhodje a dělá nepoplární rozhodntí, v žádném případě neborat jeho atorit) instrtor ( hola pro všechno ) Koli organizátorů je zhrba potřeba? (Vše závisí na náročnosti program) veliost ace počet účastníů počet organizátorů malá 1 až 10 1 až 3 střední 10 až 30 3 až 6 velá 30 a více 6 a více. Program Program se chystá předem, pod nechceš aci zaopat pod ytičy rovno. V rčitých případech je ntné si připravit náhradní varianty (např. vůli počasí nebo vůli výonnosti jednotlivých účastníů). Msíš vychytat myšy najít slabá místa a připravit se na ně. Vhodně sestavený program má v rčitém místě vyvrcholení a místy zvolňje. Je žádocí program projít s dalšími organizátory a zadat jednotlivé úoly, terými bdo pověřeni. 3. Materiálně-technicé zabezpečení Je potřeba ho zajistit včas (mnohdy i měsíce dopřed) a podle potřeb připravované ace. a) Prostory (bytování, pronájem hřiště, pronájem tělocvičny...) Pořadí domlvit se, objednat a NECHAT POTVRDIT PÍSEMNĚ. Nezbytné je zajištění STORNO podmíne v případě změny (jiný počet účastníů, zršení ace...). Během celé ace dodržjte podmíny jednané s majitelem, nemělo by dojít poršení dohody nebo způsobení šody. Na závěr ace se provádí závěrečný úlid a je proto nezbytné zajistit lidi, rezervovat si čas a rozdělit jim úoly. Větší ace se hlásí na místním úřadě, případně na policii.

3 b) Strava Pod nezajišťješ strav, msíš s tím účastníy seznámit. V opačném případě zajistíš chaře (osůb, terá se o jídlo postará). Msíte společně připravit jídelníče, zajistit potraviny a podmíny vaření. U větších a velých ací je třeba sroviny objednat předem (1- týdny), dopravit na místo a vyřídit možnost vrácení nebo výměny, pod to bde vyžadovat sitace. Je ntné spotřeb vypočítat předem s pomocí norem pro spotřeb potravin a nenapovat zbytečně, ale dostatečně. c) Materiální zabezpečení Na hry, sotěže a trnaje je potřeba sposty věcí. Ve svém vlastním zájm promysli, co všechno bdeš potřebovat a včas msíš věci zajistit (papíry, pisáta, špendlíy, rýsováčy, píšťaly... na hry), (ato, léárnič, peníze, občan, objednávy a jejich potvrzení, prezenční listiny... ytar, rádio, zesilovač, mirofon, fotoaparát, filmy, sportovní potřeby míče, pály, lana... jídlo a pití...). Na spešl ace je důležité zajistit materiál týden až měsíc dopřed. V případě dělby práce organizátorům sděl, do co sežene a splaší, za co bde odpovídat a což taé odnese a vrátí. d) Doprava Místo ace zvol ta, aby bylo něja dostpné pro všechny účastníy. Je dobré mít dispozici ato dopravě marodů, věcí, teré se nedají odnést... e) Propagace Zálad tvoří propozice (viz. níže), plaáty, tis, rozhlas, televize, fotografie, diapozitivy z minlých ací a další možnosti. Kvalitní propagace je záladem úspěch. Propozice Obsahjí důležité informace o aci, ale i věci, teré mají potenciálního účastnía naláat a přesvědčit. Msí obsahovat: název ace (výrazně, nejlépe v záhlaví) termín ace (datm a čas prezentace, případné ončení) místo ace (obec, adresa nebo jiné přesnění místa, popis cesty s odvoláním na map...) bytování (zda je zajištěno, drh, jestli je potřeba spací pytel...) strava (zda je zajištěna po celo dob nebo jen částečně, pod není = vést, možnost náp jídla a pití na místě) doprava (nejlepší spoje + čas, zda je hrazená či nioli...) program (strčně nebo podrobně je dobré vézt např. Změna program vyhrazena, zda je nonstop nebo jen v rčitý čas, jestli je ntný včasný příchod...) podmíny účasti I ( spešl požadavy na vybavení boty, oblečení, spacá, jídlo, pití...) podmíny účasti II - (de a dy přihlášy (do), účastnicý poplate, placení předem, storno poplaty...) - ( trnajů herní systém, co rozhodje o pořadí, zda se moho účastnit všichni nebo jen zaregistrovaní, časový harmonogram včetně doby zápasů, povolené vybavení...) ontat na vedocího ace (telefon, adresa ) oli je potřeba na aci peněz (tato informace není ntná, ale může být nědy důležitá) V případě, že přihláša je sočástí propozic, obsahje - jméno, adres, telefon, datm narození, podpis účastnía, případné další požadavy. Měly by obsahovat: atrativní popis ace (motto, názory bývalých účastníů...) obrázy fotografie doplňové údaje ( další ace, historie...) Další údaje: formát A4 nebo A5 jednostranné či vícestranné psané na stroji, na počítači (a vytištěné), nebo rčně rasopisně ( přečtení) včas dodané

4 ace odpolední a večerní víendové letní tábory mezinárodní ace a finančně náročné ace doba před ací až 1 týden 4 až týdny únor až dben (i později) až 4 měsíce dostatečný počet Pod nemáš předem zajištěné účastníy, počítej s úspěšností 5-10 % (účastníci x propozice). Propozice můžeš rozeslat nebo rozdat potencionálním zájemcům, místit do šol a na nástěny, na oncerty, festivaly... POZOR NA VEŘEJNÁ MÍSTA za vylepování plaátů a propozic se může platit. V případě ací pro děti směřj propozice na ně i na rodiče. Vncj je známým i neznámým lidem. f) Příprava a výběr účastníů Zamysli se, co je náplní tvé ace a zvaž, co je pro ni nejvhodnější. Nezapomeň účastníy včas a valitně informovat o všem důležitém, předejdeš ta nemilým převapením na obo stranách. g) Vyhodnocení ace Nezapomeň na ně. Počítej s tím, že msíš vyhlásit výsledy sotěží (průběžně vyhodnocj dílčí sotěže a informj o nich na nástěnce), vyhodnoť nejlepší účastníy, vyzdvihni lady ace, zmiň se o příštích acích a rozlč se s účastníy. Zálady hospodaření Co je doma, to se počítá. Aci můžeš dělat: 1. pod na ni finančně máš. pod ti na ni nědo něco dá Počítej předem (nedopadneš ta tragicy). Utvoř si rozpočet. Rozpočet Rozpočet se dělí na dvě část: - příjmy - výdaje Plánj rozpočet mírně zisový a propočítej ho na rčitý počet lidí. Před a během ace není na šod ho znov přesnit a případně ho zorigovat. Po aci msíš vyhodnotit stečnost. 1. Máš přebyte = zis (to je sper, máš zálad na další aci). Máš ztrát (ta to máš smůl) a. vyřešíš sitaci s hospodářem své organizace (organizace aci zadotje ) b. vyřešíš sitaci s hospodářem své organizace (aci zadotješ ty osobně) c. vyřešíš sitaci s hospodářem své organizace (domlvíš se s účastníy na doplat, což je nejhorší a nejproblémovější varianta) a) Příjmy + účastnicé poplaty (úměrné ta, aby lidi dojeli a ty jsi neprodělal) + dotace od sponzorů (pod nědo něco dá) + peníze vlastní organizace (pod na aci přispěje) + příjmy ze vstpene (od diváů) + příjmy od spolpořadatele (pod nědo spolpracje) Při vyúčtování ace msíš doložit tyto příjmy dolady:

5 + běžný příjmový dolad (obsahje jméno a příjmení účastnía nebo držstva, název ace, sm v Kč psano číslem a slovy, pořadové číslo dolad, datm a podpis poladnía (tebe) a účastnía) + složena (ústřiže) + smlova o sponzorování (obsahje do, ja, oli, datm, razíto a podpis) + ústřižy vstpene + smlova o spolpořadatelství + smlova o brigádě + dolad ze sběrny + prohlášení o dar b) Výdaje - nájem, poplate za bytování - strava - doprava (účastníů i vedocích) - materiálně-technicé zabezpečení (materiál na aci, sportovní vybavení, foty, propagace...) - odměny vedocím - ostatní Při vyúčtování ace msíš doložit tyto výdaje dolady: - dolad od organizace o zaplacení nájm či poplat za bytování + prezenční listina (ta obsahje název ace, termín, jména a adresy, podpisy účastníů i vedocích, nědy i datm narození a členství v organizaci (týá se dotovaných ací)) - paragon + prezenční listina (obsahje viz. výše) - vyplněný cestovní příaz (formlář SEVT) + seznam vyplacených peněz (obsahje jméno, oli bylo vyplaceno, podpis a název ace a termín, případně dolad např. jízdeny) - paragon - paragon + předávací protool (obsahje název ace, termín, jméno výherce, jeho adres, název ceny, hodnot ceny, podpis výherce, jméno vedocího ace a človíča, terý cen předal, jejich podpisy) - dohoda o provedení práce nebo jiná pracovní smlova (SEVT) + stdentů dolad o stdi (+ seznam vyplacených mezd po odečtení daní) - dolady na léy, slžby a vstpeny viz. paragon Místo paragon lze požít fatry s dodacím listem s rozepsaným zbožím. U žádného dolad se nepřepisje, nešrá a nija nepravje, jina jso NEPLATNÉ! Paragon Msí obsahovat: datm razíto podpis prodavače název zboží (jednotlivě!) cen za jednot (Kč) počet jednote cen celem (Kč) Nesmí být přepisován a přešrtán, msí být matematicy správně (bez obchodního zaorohlování ). Pozor na ovoce, zelenin, maso a zeniny. Hygienicé požadavy viz vyhláša Ministerstva zdravotnictví samostatně Právní minimm Vzhledem tom, že se jedná o velice obsáhlo apitol přesahjící rámec této přírčy, nejso zde váděny žádné onrétní případy. Pro aždého organizátora ací pro děti a mládež by měla být samozřejmostí znalost rčitého právního minima. NEZNALOST ZÁKONA NEOMLOUVÁ!!! Kde ho najdete v obsáhlejší verzi: http//crdm.adam.cz/minimm

6 Práva a povinnosti vedocího (pratianta) Práva: 1. V době přípravy v průběh tábora spolpracovat s ostatními pracovníy tábora (materiál, program ). Obdržet odměn za tábor dle pracovní smlovy (částa může být snížena při nedodržení povinností a jiných vážných nedostatcích) Povinnosti: 1. Chránit život a zdraví dětí. Dodržovat výchovné zásady (ohledně oření, pití alohol, naromanií ) 3. Dodržovat a zajistit dodržování zdravotních předpisů, hygienicých předpisů, režim dne, táborového řád, denního program 4. V případě potřeby zajistit první pomoc 5. Pracovat svědomitě a řádně 6. Plnit poyny nadřízených podle předpisů 7. Dodržovat zásady spolpráce 8. Plnit pracovní úoly 9. Nejednat v rozpor s oprávněnými zájmy provozovatele 10. Řádně převzít a předat inventář, mít připravený vlastní 11. Zodpovědně hospodařit se zapůjčenými věcmi, nahlásit zničení nebo pošození svěřeného majet 1. Nevzdalovat se z tábora bez vědomí nadřízeného (hl. vedocího) 13. Nepřijímat návštěvy 14. Zajistit činnost oddíl 15. Spolpracovat při organizaci celotáborových her a dalších ativit 16. Hlásit závažná poršení průběh tábora hlavním vedocím, technicé závady zapsat do dení oprav 17. Účastnit se porad vedocích a pratiantů 18. Při ončení tábora řádně předat děti rodičům (pozor na vydávání dětí nežádocím osobám písemně mít doloženo od rodičů) 19. Propagovat aci 0. Uzavřít dohod o provedení práce (dy, de, fnce, odměna, potvrzení od léaře pro práci s dětmi a bezinfečnost (existjí výjimy), potvrzení o stdi (existjí výjimy)) 1. Vždy mít po rce vlastní dolady. Při pohyb mimo tábor mít sebe záladní vybavení léárničy, případně KPZ Poznámy: 1. Bez platného potravinářsého průaz nemá vedocí co dělat v chyni a nesmí se podílet na přípravě žádného jídla.. Vedocí je povinen zajistit dodržování pravidel ohledně potravin (včasná onzmace svačine a balíčů ja v táboře ta při ativitách mimo tábor ) 3. Měl by zajistit, aby při deštivém počasí mělo aždé dítě aspoň jeden pár vhodné sché obvi. 4. Měl by zajistit přiměřené oblečení dětí podle počasí (nepromoavé při deštivém počasí, šáty nebo čepice při slnečném počasí ) Hospodaření s penězi účastníů DŮLEŽITÉ: Hlavní vedocí může zajistit peníze (případně drahé věci) účastníů proti rádeži tím, že je od účastníů vybere, zároveň pořídí přesný seznam vybraných věcí (v případě peněz zapíše přesno část), nechá si ho účastníy podepsat a sám jej tvrdí vlastním podpisem. Tyto peníze a předměty loží na dobře zamyatelném a bezpečném místě (je dobré mít na to dobrého svěda). Předměty a peníze smí vydat jen oprávněném majiteli, vydání si msí nechat potvrdit podpisem. Práce s dětmi: 1. Dodržovat režim dne. Závaze na 4 hodin denně 3. Je ntné řešit problémy v oddíle 4. Zásadní je motivace, odměny a tresty Povinnosti slžby dne: 1. Dodržování nástpů na denní program. Úlid jídelny po aždém jídle 3. Úlid záchodů a mýváren 4. Zajišťovat během dne dostate tetin v nádobách tom rčených 5. Dohlížet na výdej stravy a vrácení zbytů

7 Režim dne Režim dne si rčje hlavní vedocí. Jedna z mnoha možných podob režim dne: 7.30 bdíče 7.40 rozcviča 8.00 snídaně ranní hygiena a úlid poojů nebo chate dopolední program (11.00) přesnídáva oběd polední lid odpolední program (16.15) svačina večeře nástp večerní program večerní hygiena.00 večera Program Program se na místě pravje podle počasí, msí být ale sestaven předem. Program sestavje hlavní vedocí (celotáborovo hr) za pomoci oddílových vedocích, oddílové programy sestavjí oddíloví vedocí po dohodě s hlavním vedocím. Jednotlivé hry by se neměly opaovat v obo programech. Hry msí svo náročností vyhovovat věovým spinám účastníů a nesmí na ně lást přehnané nároy. Zaměření her: Předšolní vě nepožívat hry s příliš složitými pravidly ( nestát a neecat ), vyhýbat se dlohým trasám, nesotěžit, požívat přiměřené cviy (nenechat dítě sáat z větší výšy než je jeho vlastní, neviset za rce ) Mladší šolní vě hlavním programem by měly být sotěže a hry Starší šolní vě a výš hlavní náplní moho být bojové hry Celotáborová hra Celotáborova by měla být na aždém letním táboře, vlastně dává tématicé zaměření ace (pohády, pravě, středově ). Velice důležitá je motivace ja organizátorů ta účastníů. Jeden dobře zapálený organizátor doáže strhnot e hře spost účastníů, naopa jeden ignorant doáže všechno zazit. Jednodché schéma celotáborové hry: Motivace (záladní ámen hry, ntná příprava ostýmy, libreta e hrám, NEPODCENIT) Vysvětlení (nesmí přeročit časově a náročností hr, jina ztrácí obojí efet a nezajme) Průběh (hlídat a řešit případné onflitní a nepředvídatelné sitace) Dodržování pravidel (není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a neazit hr sobě ani jiným) Vyhodnocení (důležité, jde o omniaci mezi organizátory a účastníy) Odměna (vyvrcholení celého snažení, aždý by měl být něja odměněn) Sotěž hygieny Motivace, ja přimět účastníy táborů bez rozdílnosti vě a pohlaví dodržování čistoty a pořád ve svých věcech a bytovacích prostorách. I tato sotěž by měla být vyhodnocena a odměněna. PA: Pořeadlo, že největší binec (dá se to říct i hůř a nenapadá mě ja to říct lépe ta, aby to přesně vystihlo stav věci) mají na chatách vedocí je pravdivé (nioho se nechci dotnot, znám to z vlastní zšenosti). Doporčji všem, teří to ještě neznají dyž to nejde vyřešit jina, aspoň to neazjte dětem. Celá tato sitace bývá způsobena tím, že vedocí má na omezeném prostor ja věci osobní ta věci na zajištění ací a na rozdíl od účastníů má málody čas je něja výrazně dělit a třiďovat, protože se v 99 % hledá všechno honem honem a dyž je v tom pořáde, stejně se nic nenajde (pravd dí ten, do tvrdí, že pořáde je pro blbce a inteligent zvládá chaos ). Kontroly na táborech Kontrol může provádět pracovní Klb Dlaža, předseda, revizor, Dha, pracovní MŠMT, hygieni, policie. Herní systémy Volí se hlavně proto, aby: bylo optimálně vyžit čas i počet hřišť, terá jso dispozici i ta nejslabší držstva nebo jednotlivci si zahráli co nejvíce tání

8 naopa ti, teří postopí do finálových bojů, měli ještě dostate sil hrát ve finálových bojích s plným nasazením Je třeba zvolit vhodný herní systém!!! Nejběžnější požívané herní systémy: Každý s aždým (mistrovsý systém)) Vylčovací na jedno poráž (K.O. systém) Vylčovací na dvě porážy Kombinovaný (smíšený systém, spinový systém) (Švýcarsý systém) Volba herního systém Při volbě herního systém je ntno brát v úvah: celový čas na sotěž počet hřišť nebo hracích ploch obecně počet účastníů vlastní dob hry Msíme dbát především na to, aby nebylo tání příliš mnoho, na efetivní vyžití většiny čas, terý máme dispozici. PŘÍKLADY: Nohejbal (sety do 10 míčů, beze ztrát onec set za stav 10:9) - průměrná déla set 8 mint - průměrná déla tání na vítězné sety 0 mint Volejbal (sety do 15 míčů rozdíl dvo míčů) - průměrná déla set 0 mint - průměrná déla tání na vítězné sety 45 mint Nohejbalový trnaj - celový čas 6 až 7 hodin - hřiště - 16 účastníů - doba jednoho tání 0 mint (na dva vítězné sety) Varianty: Každý s aždým = 10 tání = není vhodná varianta Vylčovací systém na jedn poráž = 15 tání = nevyžitý čas Vylčovací systém na dvě porážy = 9 tání = nevyžitý čas Řešení: Rozdělit do čtyř spin po čtyřech účastnících (s ohledem na počet hřišť i účastníů) Rozvaha: - v valifiaci ve čtyřech spinách (vyžít možnost nasazení nejsilnějších držstev systémem aždý s aždým). To znamená v aždé spině 6 tání = 1 tání na hřiště 0 mint x 1 tání = 4 hodiny - pro finálové boje je možné podle sitace zvolit něoli variant, napřílad: A) Do finálového lání postpjí první dvě držstva z aždé spiny. Hrají vylčovacím systémem na jedn poráž (celem 7 zápasů) i s 15mintovo přestávo před finálovým zápasem 1,35 hodiny B) Do dalšího ola postpjí dvě držstva z aždé spiny. Zde vytvoří dvě semifinálové spiny a hrají znov systémem aždý s aždým, přičemž se jim zápas z valifiace započítává. 4 zápasy (na aždém hřišti) = 1,0 hodiny Ve finále hrají pa vítězové semifinálových spin o první a drhé místo a drzí o třetí a čtvrté místo, to je včetně 10mintové přestávy před finále 0,30 hodiny celem 1,50 hodiny C) Kvalifiace a semifinále jao varianty B, do finále postpjí dvě nejlepší držstva ze semifinálových spin a hrají zde řížem (vítěz první semifinálové spiny s drhým držstvem drhé semifinálové spiny a naopa). Závěrem hrají poražení o třetí a čtvrté místo a vítězové o první a drhé místo, což je včetně 10mintové přestávy před finálovými zápasy 0,50 hodiny celem,10 hodiny Ve všech případech počítáme 30 mint na zahájení trnaje, vyhlášení vítězů včetně malé rezervy.

9 Systém aždý s aždým Je požívaný většiny oletivních sportů (opaná, volejbal, pro dlohodobé sotěže ). Ty jednorázové, popřípadě trnaje je možno tímto systémem hrát poze při malém počt účastníů nebo velém počt hřišť. Každý účastní hraje podle tohoto systém se všemi ostatními (jedno, případně dvarát doma a ven ). Výhodo je nejpřesnější a nejspravedlivější rčení pořadí držstev nebo jednotlivců. Náhodnost je omezena na minimm. Nevýhodo je přílišná déla trvání. Sotěž potřebje mnoho čas a materiál (hřišť) a při rozdílné výonnosti účastníů je málo přitažlivá (předem jso zřejmé výsledy tání). Pod se hraje trnaj systémem aždý s aždým v rátém časovém rozmezí, je ntné při zachování pořadí jednotlivých částí pravit pořadí zápasů ta, aby něteré držstvo nehrálo dvě tání hned za sebo. Celový počet tání se vypočítá podle vzorce: n * ( n 1) x = Počet tání v jednom ole: x..počet tání n..počet účastníů nebo držstev = n Počet jednotlivých ol: = n 1 Postp sestavování tably:..počet tání v jednom ole..počet jednotlivých ol 1. ro Sestavíme si tabl, ve teré hodnota představje počet slopců tably a hodnota představje počet řádů tably.. ro Do prvního slopce a prvního řád vepíšeme číslo 1 a poračjeme v aritmeticém pořád až do vypočteného čísla po řádcích ve směr čtení. 3. ro Stejným způsobem poračjeme až do once tably. Kontrolo je fat, že v posledním řád a posledním slopci vyjde číslo a celá série se opaje přesně rát. 4. ro Do prvního slopce vepíšeme střídavě vpravo a vlevo číslo n. 5. ro Do posledního řád a posledního slopce vepíšeme číslo 1 a poračjeme aritmeticém pořád až do vypočteného čísla po řádcích proti směr čtení. 6. ro V případě lichého počt účastníů vyšrtneme první slopec. 7. ro Máme sestaveno tabl sopeřů a sestavíme si tabl výsledů. počet držstev body pomocné body pořadí celové pořadí celové body počet držstev Utání šesti držstev (sdý počet účastníů) n = 6 6 * (6 1) 6 = 6 1 = 5 x = 15 x = = 15 = = 3 = 3 = 5 1. ro I II III. ro I II III 3. ro I II III I I 1 3 I 1 3 II III II 4 5 III II III 3 4 IV IV IV 5 1 V V V 3 4 5

10 4. ro I II III 5. ro I II III I II III IV V Utání sedmi držstev (lichý počet účastníů) Při lichém počt účastníů se sestaví tabla pro nejbližší sdý počet účastníů a držstvo hrající s nejvyšším sdým týmem (neexistjícím) má v příslšném ole volno. n = 7 n = 8 x = 8 = 4 = 7 I II III IV V * (8 1) 8 x = = 8 = = 4 = 8 1 = 7 1. ro. ro 3. ro I II III IV I II III IV I II III IV I I I II II II III IV V VI III IV V VI III IV V VI VII VII VII ro 5. ro 1. ro I II III IV I II III IV I II III IV I I I II II II III IV III IV III IV V V V VI VI VI VII VII VII KONTROLA: Pod dosadíme do vzorců pro výpočet číslo sedm, vyjdo nám hodnoty x = 1, = 3, = 7, což jso hodnoty, teré jso obsaženy v poslední tablce. Vylčovací systém na jedn poráž Tento systém se požívá pro rátodobé sotěže při velém počt účastníů a běžně se požívá napřílad v tenise nebo stolním tenise. Nevýhodo je minimální počet tání s velo náhodností výběr sopeřů. Kdo prohraje, oamžitě vypadá ze sotěže, taže se může stát, že valitnější účastníci trnaje jso vyřazeni dříve než slabší, teří měli šťastnější vylosování. Tam, de je výonnost účastníů předem známá, se dá tomto nedostat čelit nasazením nejsilnějších ta, aby na sebe nemohli narazit ž v prvních olech. Ostatní účastníci se pa nasazeným přilosjí. Tenhle systém se dá vylepšit tzv. Sotěží útěchy, terá se hraje po sončení prvního ola hlavní sotěže stejným systémem. Jso do ní zařazeni všichni, teří ve svém prvním zápase prohráli. V tomto případě aždý účastní trnaje sehraje minimálně dvě tání. Pod je celový počet účastníů roven mocnině dvo (4, 8, 16, 3, 64 ), pa se hraje bez předol, v opačném případě se něteří účastníci setají v předolech, ta, aby první úplné olo bylo mocnino dvo. Celový počet účastníů: p = ^ x x..mocniny (0., 1.,., 3. ) Pod se počet účastníů nerovná mocnině dvo, zařazjí se předola. V předolech se většino setávají sopeři přibližně stejné výonnosti. Celový počet tání se počítá podle vzorce: x = n 1 x počet tání n počet účastníů

11 To znamená, že napřílad při 16 hráčích bde 15 tání, případně při hraní jedné sotěže útěchy celem (15 řádných tání a sedm v sotěži útěchy). 1. ro Vylosjeme dvojice hráčů a sestavíme si záladního pavoča.. ro Vítěze z těchto ol znov seřadíme (losem) do dvojic a poračjeme v sestavování pavoča. 3. ro tento ro opajeme ta dloho, dod nám nevyjde z pavoča absoltní vítěz. Utání osmi hráčů x = 8 1 = 7 Nasazování a výběr sopeře 1.nejsilnější 1. ro. ro 3. ro 8..nejslabší 1. olo.olo 3. olo A A 1 B 8 C C 5 D 4 E E 3 F 6 G G 7 H A E A Při lichém počt zúčastněných (jao v tomto případě) má hráč (většino to bývá nejvýše nasazený) volno (v tomto případě se jedná o předolo). Vylčovací systém na dvě porážy Tento herní systém je podobný vylčovacím systém na jedn poráž, včetně sotěže útěchy. Je vša objetivnější, protože držstvo nebo jednotlivec, terý prohraje již v prvním ole (třeba právě s pozdějším vítězem), má stále ještě možnost obsadit až drhé místo. Poražení v jednotlivých olech jso postpně zařazováni do pavoča poražených a teprve drhá poráža je definitivně vyřadí ze sotěže. TABULKA VÍTĚZŮ (1. )

12 TABULKA PORAŽENÝCH (. ) (4., sopeř obsadil vyšší pozici) 13 9 (3., sopeř obsadil vyšší pozici) Celový počet tání se vypočítá podle vzorce: Utání osmi hráčů x = n 3 x = *8 3 = 13 PA: Z nedostat místa jso obě tably místěny na předchozí straně. Smíšený systém Tento systém je často požíván při rátodobých sotěžích a trnajích s větším počtem účastníů. Největší výhodo je jeho pržnost s možností mnoha variant, teré je možno obměnit podle momentální potřeby. Účastníci jso rozděleni do něolia spin, de hrají zpravidla systémem aždý s aždým. Vítězové nebo nejlepší držstva z aždé spiny postpjí do spiny finálové, ostatní bď ze sotěže vypadají, nebo hrají ve zvláštní spině poražených. Postpjí-li ze spin do finálové spiny romě vítěze spiny ještě další držstva, msí být předem stanoveno, zda se jejich vzájemná tání započítávají pro finálovo spin a msí být rčen i systém pro spin finálovo, případně i pro spin poražených. Celový počet zápasů se vypočítává podle toho, jaým systémem se hrálo ve vylčovacích spinách a ve spině finálové. Švýcarsý systém Tento systém se požívá pro veliý počet lidí, nejčastěji desových her. Počet ol můžeme libovolně zvolit, doporčje se vša přesný počet podle následjícího vzorce. Vzorec pro vypočet herních ol: x 1 = 3 n x. počet tání n.celový počet účastníů

13 Počet ol se volí jao nejbližší vyšší liché číslo výsled x. U nízého počt hráčů (napřílad 6.) se počet hráčů volí jao: 1 x = n Pro tento vzorec platí stejná pravidla jao pro vzorec předchozí. Je vhodné si pro lepší přehlednost připravit předem tabl, terá bde obsahovat počet ol, označení sopeře (sopeři by se v jednom lání neměli potat dvarát), výslede (1, 0 zísané body), celovo sm bodů, případně místění. Sopeři se volí libovolně, případně se losjí, v dalším ole se volí stejným způsobem, poze se sdržjí do menších spin podle bodového stav. Utání osmi hráčů 1 x = *8 =,667 = 3 Hra bde mít tři ola 3 Tabla pro osm hráčů a tři ola Jméno hráče pořadové číslo hráče sopeř 1. olo. olo 3. olo bod za olo zísané body sopeř bod za olo zísané body sopeř bod za olo Adriana Barna Čestmír Darina Eva Františe Gita Heřman zísané body místění Aby se rozhodlo o přesném místění na pozicích s více hráči, je ntné sehrát ještě další tání.

14 DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA HASIČI ZÁCHRANNÁ SLUŽBA POLICIE HLAVNÍ VEDOUCÍ:.. TÁBOR: DUHA KLUB DLAŽKA: POHOTOVOST:... LÉKAŘ: Další důležitá čísla:

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Č.j.: ZŠMŠ-TR/258/2015 Základní škola a Mateřská škola Troubky VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Vnitřní řád školní jídelny obsahuje: 1) Obecná ustanovení 2) Podrobnosti k výkonu práv a povinností žáků 3) Podrobnosti

Více

Kombinace s opakováním

Kombinace s opakováním 9..3 Kombinace s opaováním Předpolady: 907. 908, 9, 92 Pedagogicá poznáma: Tato hodina zabere opět minimálně 70 minut. Asi ji čeá rozšíření na dvě hodiny. Netradiční začáte. Nemáme žádné přílady, ale rovnou

Více

Kombinace s opakováním

Kombinace s opakováním 9..3 Kombinace s opaováním Předpolady: 907. 908, 9, 92 Pedagogicá poznáma: Časová náročnost této hodiny je podobná hodině předchozí. Netradiční začáte. Nemáme žádné přílady, ale rovnou definici. Definice

Více

6. Měření Youngova modulu pružnosti v tahu a ve smyku

6. Měření Youngova modulu pružnosti v tahu a ve smyku 6. Měření Youngova modulu pružnosti v tahu a ve smyu Úol : Určete Youngův modul pružnosti drátu metodou přímou (z protažení drátu). Prostudujte doporučenou literaturu: BROŽ, J. Zálady fyziálních měření..

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. - vypracován pro předškolní zařízení s názvem: Mateřská škola Březina Březina 94 294 11 Loukov IČO 71221247 Tel.

ŠKOLNÍ ŘÁD. - vypracován pro předškolní zařízení s názvem: Mateřská škola Březina Březina 94 294 11 Loukov IČO 71221247 Tel. ŠKOLNÍ ŘÁD - vypracován pro předškolní zařízení s názvem: Mateřská škola Březina Březina 94 294 11 Loukov IČO 71221247 Tel. 773 689 102 Školní řád je vypracován v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., školský

Více

Pravidla. Domov pro seniory

Pravidla. Domov pro seniory Geriatrické centrum, Turkova 785, Týniště nad Orlicí Pravidla pro ubytované klienty v Geriatrickém centru Domov pro seniory I. Základní ustanovení Domov pro seniory v GC je určen seniorům, kteří nemají

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD PREAMBULE:... 2

ŠKOLNÍ ŘÁD PREAMBULE:... 2 ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ, ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ, PRAKTICKÁ ŠKOLA JEDNOLETÁ, PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ, PŘÍPRAVNÝ STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY SPECIÁLNÍ, ŠKOLNÍ DRUŽINA, STŘEDISKO

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA Školní řád - 1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA Školní řád upravuje podrobnosti k výkonu práv a povinností zákonných zástupců dětí v mateřské škole a podrobnosti

Více

Pravidla pro poskytování odlehčovací služby

Pravidla pro poskytování odlehčovací služby Pravidla pro poskytování odlehčovací služby Tato Pravidla pro poskytování odlehčovací služby (dále jen Pravidla ) stanovují a rozvíjí další práva a povinnosti Poskytovatele a Uživatele ve vztahu k poskytování

Více

Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD. č.j: DD2/2011

Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD. č.j: DD2/2011 Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD č.j: DD2/2011 1 OBSAH I. Charakteristika a struktura zařízení 1) název právnické osoby, která vykonává činnost zařízení, sídlo

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD NOHEJBALU

SOUTĚŽNÍ ŘÁD NOHEJBALU SOUTĚŽNÍ ŘÁD NOHEJBALU 21.2. 2004 1 Obsah 1 Všeobecná ustanovení............ 3 2 Řízení utkání...............4 2.1 Obecné zásady řízení utkání............4 2.2 povinnosti rozhodčích............ 4 2.3 Práva

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164 Ubytovaný má právo: VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Používat přidělený pokoj s příslušným vybavením Využívat veškerého inventáře a zařízení

Více

Vnitřní řád domova mládeže Střední školy, Horažďovice, Blatenská 313

Vnitřní řád domova mládeže Střední školy, Horažďovice, Blatenská 313 Vnitřní řád domova mládeže Střední školy, Horažďovice, Blatenská 313 1 Všeobecná ustanovení Domov mládeže (dále jen DM) poskytuje žákům středních škol ubytování, výchovně vzdělávací činnost, navazující

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Práva žáků a jejich zákonných zástupců. Č.j.: 230/2009/RE

ŠKOLNÍ ŘÁD. Práva žáků a jejich zákonných zástupců. Č.j.: 230/2009/RE ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 230/2009/RE Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (dále jen školský zákon) vydávám po projednání v pedagogické

Více

Příloha č. 1 Část II. Ekonomika systému IDS JMK

Příloha č. 1 Část II. Ekonomika systému IDS JMK Příloha č. 1 Část II. Eonomia systému IDS JMK Květen 2011 Eonomia systému IDS JMK I. EKONOMICKÉ JEDNOTKY Pro účely dělení výnosů je rozděleno území IDS JMK do eonomicých jednote tvořených supinami tarifních

Více

Jak na založení sro. Kdy to jde i bez právníka? JUDr. Monika Bakešová. www.bakesova.cz

Jak na založení sro. Kdy to jde i bez právníka? JUDr. Monika Bakešová. www.bakesova.cz Jak na založení sro Kdy to jde i bez právníka? JUDr. Monika Bakešová Pár otázek na úvod Lze zvládnout založení sro bez právníka? Jako advokát zodpovědně prohlašuji, že je možné založit sro i bez advokáta.

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ GRANTU hlavního města Prahy pro rok 2016 pro oblast prevence kriminality

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ GRANTU hlavního města Prahy pro rok 2016 pro oblast prevence kriminality HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor zdravotnictví, sociální péče a prevence PID ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ GRANTU hlavního města Prahy pro rok 2016 pro oblast prevence kriminality Název projektu

Více

Letní příměstské tábory

Letní příměstské tábory Všeobecné obchodní podmínky Společnosti se sídlem Rašov 64, Klíny 43601 identifikační číslo: 22802126 vedená u Krajského soudu v Ústí nad Labem, spisová značka C 32403 Letní příměstské tábory 1. Smluvní

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Datum vyplnění dotazníku: Povolání: Telefon: E-mail: Výška: cm. Váha: kg. Míra v pase: cm. Míra přes boky: cm.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Datum vyplnění dotazníku: Povolání: Telefon: E-mail: Výška: cm. Váha: kg. Míra v pase: cm. Míra přes boky: cm. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Osobní údaje: Jméno a příjmení: Datm vyplnění dotazník: Rodné číslo: Věk: Povolání: Telefon: E-mail: Výška: cm. Váha: kg. Míra v pase: cm. Míra přes boky: cm. Cíl: 1. snížit hmotnost o

Více

Zdravé město Chrudim připravilo společně s partnery v rámci kampaně Národních dnů bez úrazů následující akce : Kampaň Na kolo jen s přilbou

Zdravé město Chrudim připravilo společně s partnery v rámci kampaně Národních dnů bez úrazů následující akce : Kampaň Na kolo jen s přilbou Kampaň Národní dny bez úrazů je jednou z největších komunitních kampaní, která je zacílena na prevenci úrazů zejména u dětí a mládeže. Kampaň Národní dny bez úrazů, probíhající pod záštitou Světové zdravotní

Více

671609 0192 SMLOUVA č. ž. 27/ I. o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu města Brna

671609 0192 SMLOUVA č. ž. 27/ I. o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu města Brna 671609 0192 SMLOUVA č. ž. 27/ I. o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu města Brna Smluvní strany: 1. Statutární město Brno, Dominikánské nám 196/1, 602 00 Brno IČ 44 99 27 85 bankovní spojení:

Více

Cesta k úspěšnému projektu

Cesta k úspěšnému projektu Cesta k úspěšnému projektu Seminář poslankyně Evropského parlamentu MUDr. Olgy Sehnalové, MBA Přerov dne 8. 4. 2010 V naší skupině máme každý mnoho informací, každý má své zkušenosti s fundraisingem, každý

Více

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Brna pro vyhlášené programy ČÁST A SPOLEČNÁ USTANOVENÍ

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Brna pro vyhlášené programy ČÁST A SPOLEČNÁ USTANOVENÍ Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Brna pro vyhlášené programy ČÁST A SPOLEČNÁ USTANOVENÍ I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ II. 1. Poskytování a použití dotací se řídí obecně závaznými předpisy, zejména:

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉ SKUPINBY JAVOROVÁ

PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉ SKUPINBY JAVOROVÁ PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉ SKUPINBY JAVOROVÁ pro děti od 1 roku do zahájení povinné školní docházky Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Údaje o Dětské skupině Javorová 3. Priority a cíle výchovně vzdělávacího procesu

Více

Věc: Přihláška do konkurzu na pořádání Mistrovství ČR mužů a žen 2012

Věc: Přihláška do konkurzu na pořádání Mistrovství ČR mužů a žen 2012 STK ŠSČR ------------------ Věc: Přihláška do konkurzu na pořádání Mistrovství ČR mužů a žen 2012 Šachový klub Světlá nad Sázavou o.s. se přihlašuje do konkurzu na pořadatele Mistrovství České republiky

Více

Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany

Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany Manuál provádění kontrol plnění standardů kvality sociálně právní- ochrany pro krajské úřady včetně Magistrátu hlavního města Prahy Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor ochrany práv dětí Praha

Více

1.5.7 Prvočísla a složená čísla

1.5.7 Prvočísla a složená čísla 17 Prvočísla a složená čísla Předpolady: 103, 106 Dnes bez alulačy Číslo 1 je dělitelné čísly 1,, 3,, 6 a 1 Množinu, terou tvoří právě tato čísla, nazýváme D 1 množina dělitelů čísla 1, značíme ( ) Platí:

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více

HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ PŘÍPRAVA HRY

HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ PŘÍPRAVA HRY HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ Využíváním her i soutěží v naší činnosti učíme děti poctivosti, ukázněnosti, smyslu pro kamarádství, pro společnost, ohleduplnosti k mladším. Jejích smyslem a cílem je výchova k fairplay,

Více

Domácí řád. Domov důchodců v Poličce Eimova 1020 572 01 Polička

Domácí řád. Domov důchodců v Poličce Eimova 1020 572 01 Polička Domácí řád Domov důchodců v Poličce Eimova 1020 572 01 Polička 1 Úvodní ustanovení Domácí řád je písemný dokument, který upravuje základní postupy při poskytování sociální služby domovy pro seniory Domova

Více

Mateřská škola, Nový Bydžov, F. Palackého 1241 ŠKOLNÍ ŘÁD 2015/2016

Mateřská škola, Nový Bydžov, F. Palackého 1241 ŠKOLNÍ ŘÁD 2015/2016 Mateřská škola, Nový Bydžov, F. Palackého 1241 ŠKOLNÍ ŘÁD 2015/2016 V Novém Bydžově dne 1. 9. 2015 Mateřská škola, Nový Bydžov, F. Palackého 1241 ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád upravuje podrobnosti k výkonu práv

Více

OSNOVY PRO KVALIFIKACE S PLATNOSTÍ V PIONÝRU

OSNOVY PRO KVALIFIKACE S PLATNOSTÍ V PIONÝRU SMĚRNICE PRO PŘÍPRAVU A VZDĚLÁVÁNÍ V PIONÝRU s. 1/6 Příloha A1 Osnovy pro kvalifikaci s platností v Pionýru OSNOVY PRO KVALIFIKACE S PLATNOSTÍ V PIONÝRU Vstupní Pionýrské minimum Celkový doporučený rozsah

Více

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově

TRŽNÍ ŘÁD. farmářských trhů v Moravském Krumlově. I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově TRŽNÍ ŘÁD farmářských trhů v Moravském Krumlově I. Farmářské trhy v Moravském Krumlově 1) Pořadatelem Farmářských trhů v Moravském Krumlově (dále jen FT) je Občanské sdružení ALMA, sídlem 672 01 Dobelice

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY PÉČE O DĚTI v zařízení péče o děti ŠKOLKA PARNÍČEK (PROVOZNÍ ŘÁD) platný od 9.5.2016

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY PÉČE O DĚTI v zařízení péče o děti ŠKOLKA PARNÍČEK (PROVOZNÍ ŘÁD) platný od 9.5.2016 PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY PÉČE O DĚTI v zařízení péče o děti ŠKOLKA PARNÍČEK (PROVOZNÍ ŘÁD) platný od 9.5.2016 Provozovatel zařízení péče o děti Školka Parníček v souladu s ustanovením 10 odst. (1)

Více

STANOVY. Sdružení rodičů a přátel školy Mosty u Jablunkova o.s.

STANOVY. Sdružení rodičů a přátel školy Mosty u Jablunkova o.s. STANOVY Sdružení rodičů a přátel školy Mosty u Jablunkova o.s. Obsah: Obsah:... 1 1. Název, forma, sídlo a IČ sdružení... 3 2. Základní cíle SRPŠ MOSTY U JABLUNKOVA O.S.... 3 3. Členství v SRPŠ MOSTY U

Více

Základní škola pro zrakově postižené, Praha 2, nám. Míru 19 ŠKOLNÍ ŘÁD. Mgr. Martina Malotová, ředitelka školy

Základní škola pro zrakově postižené, Praha 2, nám. Míru 19 ŠKOLNÍ ŘÁD. Mgr. Martina Malotová, ředitelka školy Základní škola pro zrakově postižené, Praha 2, nám. Míru 19 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: Spisový / skartační znak 3/2015 A.1. A5 Vypracoval: Schválil: Mgr. Martina Malotová, ředitelka školy Mgr. Martina Malotová,

Více

101 her na dětské oslavy

101 her na dětské oslavy 101 her na dětské oslavy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Anna Bernhard a Silvia Schmitz 101 her na dětské oslavy e-kniha Copyright Albatros Media a.s.,

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola a mateřská škola Adamov, příspěvková organizace. Pracoviště: Základní škola, Komenského 4 Základní škola, Ronovská 12

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola a mateřská škola Adamov, příspěvková organizace. Pracoviště: Základní škola, Komenského 4 Základní škola, Ronovská 12 Základní škola a mateřská škola Adamov, příspěvková organizace Pracoviště: Základní škola, Komenského 4 Základní škola, Ronovská 12 ŠKOLNÍ ŘÁD Číslo směrnice: 4/2015 Vypracoval: Vedení školy Schválil:

Více

Cena: 2950,-Kč SEZNAM POTŘEB NA TÁBOR WWW.PROSATIN.CZ

Cena: 2950,-Kč SEZNAM POTŘEB NA TÁBOR WWW.PROSATIN.CZ SEZNAM POTŘEB NA TÁBOR Jako hlavní zavazadlo doporučujeme kufr, na rozdíl od různých tašek a krosen je jednoduché v něm udržet pořádek po celou dobu tábora. Dítě vybavte s ohledem na převažující pobyt

Více

S T A N O V Y. Fotbalového klubu FK Boršov nad Vltavou. I. Základní ustanovení. 2. Sídlem FK je: Obecní 52, Boršov nad Vltavou, 373 82

S T A N O V Y. Fotbalového klubu FK Boršov nad Vltavou. I. Základní ustanovení. 2. Sídlem FK je: Obecní 52, Boršov nad Vltavou, 373 82 S T A N O V Y Fotbalového klubu FK Boršov nad Vltavou I. Základní ustanovení 1. FK Boršov nad Vltavou je dobrovolným sdružením fyzických osob provozující tělovýchovu a sport. Je svobodnou organizací s

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY CHOLTICE

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY CHOLTICE Škola : Mateřská škola Choltice Školní řád Mateřské školy Choltice Č.j.: 253 / 2010 Účinnost od: 1.9.2010 Spisový znak: Počet příloh: Změny: IV. od 1.7.2013, II. od 1.1.2014, III. od 1.1.2014, XIX od 1.1.2016

Více

Stanovy Občanského sdružení Sportovní airsoftový klub Praha (dále jen sdružení )

Stanovy Občanského sdružení Sportovní airsoftový klub Praha (dále jen sdružení ) Stanovy Občanského sdružení Sportovní airsoftový klub Praha (dále jen sdružení ) Článek 1 Název sdružení 1. Název sdružení zní: Občanské sdružení Sportovní airsoftový klub Praha 2. Sídlo sdružení je: Tovární

Více

Závazná přihláška na letní badmintonový kemp

Závazná přihláška na letní badmintonový kemp Adresa pro přihlášky: Jiří Vašátko Provaznická 53 Ostrava Hrabůvka, 70030 jijov@tiscali.cz tel. +420 724 220 955 Závazná přihláška na letní badmintonový kemp Dítě: Rodné číslo: Město: Adresa: PSČ: Zákonní

Více

Provozní řád domova mládeže Č.j. 4/2013

Provozní řád domova mládeže Č.j. 4/2013 Provozní řád domova mládeže Č.j. 4/2013 1. Údaje o zařízení Název školy: Střední lesnická škola a Střední odborné učiliště, Křivoklát Zřizovatel: Středočeský kraj REDIZO: 600007979 IZO DM: 110016092 IČ:

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD EXTRALIGY EG

SOUTĚŽNÍ ŘÁD EXTRALIGY EG SOUTĚŽNÍ ŘÁD EXTRALIGY EG DLE ČESKÉ ASOCIACE EXTRÉMNÍHO GOLFU PRO SEZONU 2012 1. Základní ustanovení OBSAH 2. Pořádání turnajů 2.1 - Plánování a zadávání turnajů 2.2 - Povinnosti a práva pořadatele turnaje

Více

12. ročník sportovních her OS ECHO

12. ročník sportovních her OS ECHO SZO OS ECHO REGION STŘED SKUPINA ČEZ VE SPOLUPRÁCI S OS ECHO A SKUPINOU ČEZ POŘÁDAJÍ 12. ročník sportovních her OS ECHO Sportovní centrum Nymburk 24. 26. června 2016 Sporty: bowling, malá kopaná, kuželky,

Více

Mateřská škola Raková u Konice, příspěvková organizace Raková u Konice 85 798 57 Laškov

Mateřská škola Raková u Konice, příspěvková organizace Raková u Konice 85 798 57 Laškov ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Raková u Konice, příspěvková organizace Raková u Konice 85 798 57 Laškov Č. j.: 10/2012 Platnost od: 1. 9. 2012 Účinnost od:20. 9. 2012 Aktualizace od: 1. 9. 2015 Obsah: I. Základní

Více

Smlouva o poskytování

Smlouva o poskytování Smlouva o poskytování služeb uzavrená v souladu s ustanovením 566 zákona c. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, (dále jen obchodní zákoník), ve znení pozdejších zmen a doplnku: "Provozování útulku pro psy

Více

Provozní řád Centrum Barborka z. s.

Provozní řád Centrum Barborka z. s. Provozní řád Centrum Barborka z. s. Provoz zahájen od 01. 03. 2016 I. Informace o zařízení Název : Centrum Barborka z. s. Adresa: Jírovcova 61, České Budějovice 370 04 IČ: 04607317 Předseda a místopředseda

Více

STANOVY. II. Poslání a cíle

STANOVY. II. Poslání a cíle STANOVY CZECH NATIONAL MEDICAL FOOTBALL TEAM je občanské sdružení (dále jen sdružení) založené podle zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů v platném znění. Registrace sdružení byla Ministerstvem vnitra

Více

Školní řád. 2. základní škola Plzeň, Schwarzova 20, příspěvková organizace. Obecná ustanovení

Školní řád. 2. základní škola Plzeň, Schwarzova 20, příspěvková organizace. Obecná ustanovení 2. základní škola Plzeň, Schwarzova 20, příspěvková organizace Školní řád Obecná ustanovení Školní řád je vydán na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

D O M OV N A Z Á M K U LYSÁ NAD LABEM příspěvková organizace Zámek 1, 289 22 Lysá nad Labem, č. tel 325 551 000, 325 551 067 DOMÁCÍ ŘÁD

D O M OV N A Z Á M K U LYSÁ NAD LABEM příspěvková organizace Zámek 1, 289 22 Lysá nad Labem, č. tel 325 551 000, 325 551 067 DOMÁCÍ ŘÁD DOMÁCÍ ŘÁD čl. 1 Základní ustanovení Domov Na Zámku Lysá nad Labem p. o. (dále jen domov) je zřizovaná Krajským úřadem Středočeského kraje. Domov je určen seniorům se sníženou soběstačností, kteří dále

Více

SMLUVNÍ PŘEPRAVNÍ PODMÍNKY

SMLUVNÍ PŘEPRAVNÍ PODMÍNKY SMLUVNÍ PŘEPRAVNÍ PODMÍNKY Tyto Smluvní přepravní podmínky (dále též i jen přepravní podmínky ), vydané a vyhlášené dopravcem P O H L KLADNO spol.s r.o., Malá Strana 1019, 273 09 Kladno - Švermov (dále

Více

Organizační řád školy Školní řád 2012-2013

Organizační řád školy Školní řád 2012-2013 Organizační řád školy Školní řád 2012-2013 Obsah 1. Organizační řád... 3 2. Provozní řád... 4 2.1. Provoz školy... 4 2.2. Organizace vyučování... 4 2.3. Stravování... 4 2.4. Hygienický režim školní družina...

Více

Orientační časový harmonogram

Orientační časový harmonogram Orientační časový harmonogram??? Sraz zástupců organizačních výborů jednotlivých firem upřesní se dle příjezdu Čtvrtek, Pátek Návštěva pivovaru Kocour, Falkenštějn, Čokoládovna Čtvrtek do 18:00 Příjezd

Více

Školní řád. Obecná ustanovení

Školní řád. Obecná ustanovení Základní škola a mateřská škola, Mikulčice, příspěvková organizace PSČ: 696 19, tel./fax: 518 357 253, e-mail: zsmikulcice@seznam.cz Platnost od: 1. 2. 2014 Školní řád Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 5. 6. 2013 Pardubice 10. 6. 2013 Chrudim

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 5. 6. 2013 Pardubice 10. 6. 2013 Chrudim +420 461 031 821 Klášterní 54 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 5. 6. 2013 10. 6. 2013 Chrudim Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření,

Více

W LESE Smlouva o péči o dítě v lesním klubu W lese

W LESE Smlouva o péči o dítě v lesním klubu W lese Smlouva o péči o dítě v lesním klubu W lese Poskytovatel: Společnost Waldorfské školy Příbram Hornická 327, 261 01 Příbram II IČ: 61099309 (dále jen poskytovatel ) Rodič/zákonný zástupce Matka Bydliště

Více

Masarykova střední škola chemická. Křemencova 12, 116 28 Praha 1. Platný od 1.12. 2014 Čj.: 499/2014 ze dne 12.11.2014 ŠKOLNÍ ŘÁD

Masarykova střední škola chemická. Křemencova 12, 116 28 Praha 1. Platný od 1.12. 2014 Čj.: 499/2014 ze dne 12.11.2014 ŠKOLNÍ ŘÁD Masarykova střední škola chemická Křemencova 12, 116 28 Praha 1 Platný od 1.12. 2014 Čj.: 499/2014 ze dne 12.11.2014 ŠKOLNÍ ŘÁD Základním úkolem školy je výchova žáků v duchu humanity a obecně uznávaného

Více

1 Působnost a zásady směrnice

1 Působnost a zásady směrnice se sídlem Bystročice 65 Vnitřní řád školní jídelny - výdejny Č.j.: Spisový znak Skartační znak 51.15 A.1. A5 Vypracovala: Mgr. Hana Zajacová, ředitelka školy Schválila: Mgr. Hana Zajacová, ředitelka školy

Více

NÁVRH SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DOMOVĚ PRO SENIORY

NÁVRH SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DOMOVĚ PRO SENIORY NÁVRH SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DOMOVĚ PRO SENIORY UZAVÍRAJÍ: POSKYTOVATEL: Domov pro seniory, tř. T. G. Masaryka 272, 388 01Blatná, IČ:00668109 www.domovblatna.cz (v textu této smlouvy

Více

PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ

PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ Problém číslo jedna současného sportovního managementu je získávání finančních prostředků nutných pro úspěšný a zdárný chod sportovní organizace. Existuje řada možností, jak

Více

1. Vnitřní řády školských zařízení Všeobecné bezpečnostní pokyny pro zaměstnance a žáky Školy Jaroslava Ježka

1. Vnitřní řády školských zařízení Všeobecné bezpečnostní pokyny pro zaměstnance a žáky Školy Jaroslava Ježka 1. Vnitřní řády školských zařízení Všeobecné bezpečnostní pokyny pro zaměstnance a žáky Školy Jaroslava Ježka 1. Učitel a vychovatel seznámí žáky s prostředím, ve kterém se pohybují sami a včas jim oznámí

Více

Zápis z členské schůze Klubu chovatelů collií a sheltií

Zápis z členské schůze Klubu chovatelů collií a sheltií Zápis z členské schůze Klubu chovatelů collií a sheltií Dne 20.3.2010, 10:30 KC Rychety Pan předseda seznámil přítomné členy s programem schůze. P r o g r a m : 1. Zahájení volba mandátové a návrhové komise

Více

S m ě r n i c e č. 1

S m ě r n i c e č. 1 Krajská knihovna Karlovy Vary Závodní 378/84, 360 06 Karlovy Vary S m ě r n i c e č. 1 PRACOVNÍ ŘÁD OBSAH: ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení 3 ČÁST DRUHÁ Vznik, změna a skončení pracovního poměru 3 ČÁST TŘETÍ

Více

I. Zásady hospodaření s finančními prostředky. Tyto zásady upravují hospodaření s finančními prostředky

I. Zásady hospodaření s finančními prostředky. Tyto zásady upravují hospodaření s finančními prostředky ZÁSADY HOSPODAŘENÍ, PRAVOMOC ORGÁNŮ VE SPRÁVĚ MAJETKU Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v České republice I. Zásady hospodaření s finančními prostředky

Více

INFORMACE O ZOHIR CAMPU 2016

INFORMACE O ZOHIR CAMPU 2016 INFORMACE O ZOHIR CAMPU 2016 KDY: 6. 8. 2016 12. 8. 2016 KDE: KŘIŽANOV U VELKÉHO MEZIŘÍČÍ - rekreační středisko Křižanov Cena: Termín: Adresa: Ubytování: Min. věk: Doprava: Jak se dostat na místo: 4 890,-

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Domov mládeže, Mariánské Lázně, Klíčova 4

Česká republika Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Domov mládeže, Mariánské Lázně, Klíčova 4 Česká republika Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Domov mládeže, Mariánské Lázně, Klíčova 4 Klíčova 4, 353 01 Mariánské Lázně Identifikátor školy: 600

Více

Vnitřní řád domova mládeže

Vnitřní řád domova mládeže 1 Vnitřní řád domova mládeže 1. Základní ustanovení SOŠ Nové Město na Moravě Bělisko 295, 59231 Nové Město na Moravě www.sos-nmor.cz Domov mládeže/dále jen DM/ je součástí SOŠ Nové Město na Moravě. Je

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2006 / 2007. MOZAIKOVNÍK školní rok 2006 / 2007. ZŠ Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2006 / 2007. MOZAIKOVNÍK školní rok 2006 / 2007. ZŠ Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou ZŠ Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou GSM: 739 007 826 e-mail: info@zsmozaika.info web: www.zsmozaika.info - 12 - ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU 2006/2007 Zahájení školního roku: 4. září

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Školka Montessori Kladno

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Školka Montessori Kladno STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Školka Montessori Kladno ČLÁNEK 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Název občanského sdružení: Školka Montessori Kladno (dále jen Sdružení") 1.2. Sídlo sdružení: Na Vyhaslém 3197, 272

Více

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra Dětskou soutěž pořádá: Odbor tisku a public relations V Praze dne 30. března 2016 Cíl projektu

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ

ŠKOLNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád Základní umělecké školy Otakara Ševčíka, Písek, Nádražní 1032, vydává na základě zákona č. 561/2004 Sb., Zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

DOMÁCÍ ŘÁD pravidla společného soužití

DOMÁCÍ ŘÁD pravidla společného soužití DOMÁCÍ ŘÁD pravidla společného soužití DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM NADĚJE, POBOČKA NEDAŠOV ZJEDNODUŠENÁ OBRÁZKOVÁ VERZE 1 ÚVOD Domácí řád upravuje podmínky soužití klientů v domově, jejich práva a povinnosti,

Více

NEJMILEJŠÍ KONCERT organizační směrnice

NEJMILEJŠÍ KONCERT organizační směrnice NEJMILEJŠÍ KONCERT organizační směrnice ÚVOD Federace dětských domovů České republiky F.I.C.E. vydává směrnici s cílem stanovit jasná a srozumitelná pravidla pro pořádání Nejmilejšího koncertu. Od svého

Více

Školní řád s účinností od 22. října 2014

Školní řád s účinností od 22. října 2014 Mateřská škola Havířov Šumbark Petřvaldská 32/262 odloučené pracoviště Sadová 3/232 Havířov - Město Vnitřní směrnice č.12-s Školní řád s účinností od 22. října 2014 Základní údaje o škole Název organizace:

Více

SVČ Narnie VNITŘNÍ ŘÁD SVČ. Sídlo: Cyrila a Metoděje 390/9, Liberec XI -Růžodol, PSČ 460 01. Zřízená ke dni: 20. 9. 2011

SVČ Narnie VNITŘNÍ ŘÁD SVČ. Sídlo: Cyrila a Metoděje 390/9, Liberec XI -Růžodol, PSČ 460 01. Zřízená ke dni: 20. 9. 2011 SVČ Narnie Název organizace: Středisko volného času Narnie Sídlo: Cyrila a Metoděje 390/9, Liberec XI -Růžodol, PSČ 460 01 Právní forma: školská právnická osoba Zřízená ke dni: 20. 9. 2011 Identifikační

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha západ, příspěvková organizace se sídlem Slapy 50, 25208 Slapy ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: SM 4/2012 Vypracoval: Schválil: Mgr. Renata

Více

STANOVY Společenství vlastníků jednotek domu Kolínská čp. 1961-1962, Nymburk

STANOVY Společenství vlastníků jednotek domu Kolínská čp. 1961-1962, Nymburk STANOVY Společenství vlastníků jednotek domu Kolínská čp. 1961-1962, Nymburk Část I. Základní ustanovení Čl. 1 Název a sídlo 1) Název společenství: Společenství vlastníků jednotek domu Kolínská čp. 1961-1962,

Více

Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS)

Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS) Pokyny k vyplňování Zápisu o utkání (Ostravice 21-23.11.2008 - seminář rozhodčích MS KFS) POUŽÍVEJTE POUZE PŘEDEPSANÉ TISKOPISY Zápisu o utkání a před odchodem k řízení utkání se přesvědčte, zda tento

Více

Vyhodnocení dotazníku spokojenosti uživatelů sociální služby v Domově pro seniory Bechyně

Vyhodnocení dotazníku spokojenosti uživatelů sociální služby v Domově pro seniory Bechyně Vyhodnocení dotazníku spokojenosti uživatelů sociální služby v Domově pro seniory Bechyně Z celkového počtu 122 Dotazníků spokojenosti uživatelů služby bylo vráceno 80 vyplněných, které byli následně vyhodnoceny

Více

Všeobecné provozní podmínky

Všeobecné provozní podmínky Všeobecné provozní podmínky Obsah 1 Základní principy fungování. 1 1.1 Kapacita... 1 1.2 Odpovědnost rodičů... 2 1.3 Služby... 3 1.4 Otevírací doba... 3 2 Personální a organizační zabezpečení provozu 4

Více

I. Osvědčení o absolvování odborné přípravy pracovníků s dětmi a mládeží v jejich volném čase

I. Osvědčení o absolvování odborné přípravy pracovníků s dětmi a mládeží v jejich volném čase I. Osvědčení o absolvování odborné přípravy pracovníků s dětmi a mládeží v jejich volném čase II. Denní režim tábora II. Denní režim tábora Denní režim 7:30 budíček 7:30 7:45 rozcvička 7:45 8:00 osobní

Více

Stanovy Občanského sdružení UNHfree.net

Stanovy Občanského sdružení UNHfree.net Stanovy Občanského sdružení UNHfree.net Čl. 1. Základní ustanovení 1. Občanské sdružení UNHfree.net (dále jen Sdružení) je dobrovolné, nezávislé a neziskové sdružení fyzických a právnických osob. 2. Sdružení

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. 15. mateřské školy Písek, Erbenova 2080

ŠKOLNÍ ŘÁD. 15. mateřské školy Písek, Erbenova 2080 Základní škola Edvarda Beneše a Mateřská škola Písek, Mírové nám. 1466 pracoviště 15. MŠ Písek, Erbenova 2080 ŠKOLNÍ ŘÁD 15. mateřské školy Písek, Erbenova 2080 ZŠ E. BENEŠE PÍSEK OBSAH 1 Úvodní ustanovení...

Více

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory ÚVOD Domácí řád upravuje pravidla života v domově, práva a povinnosti klientů v rámci domova, popisuje rozsah služeb poskytovaných s cílem vytvářet příznivé podmínky pro zabezpečení

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Obsah: Školní řád základní školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Obsah: Školní řád základní školy Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov okres Hodonín, příspěvková organizace 696 72 IČO: 750 233 77 tel.: 518 338 142, e-mail: zslipov@mybox.cz ŠKOLNÍ ŘÁD Obsah: Školní řád základní školy

Více

Školní řád. Základní škola Horní Moštěnice okres Přerov příspěvková organizace

Školní řád. Základní škola Horní Moštěnice okres Přerov příspěvková organizace Školní řád Základní škola Horní Moštěnice okres Přerov příspěvková organizace O b s a h Článek Obsah článku Strana I. Preambule 2 II. Práva a povinnosti žáka základní školy. 3 III. Práva a povinnosti zákonných

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ANTIDEFAMATION ASSOCIATION - ASOCIACE PROTI POMLUVÁM

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ANTIDEFAMATION ASSOCIATION - ASOCIACE PROTI POMLUVÁM STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ANTIDEFAMATION ASSOCIATION - ASOCIACE PROTI POMLUVÁM I. Základní ustanovení 1. Občanské sdružení se nazývá plným názvem: ANTIDEFAMATION ASSOCIATION - ASOCIACE PROTI POMLUVÁM

Více

Maminko, tatínku, víš, jak mi můžeš usnadnit a zpříjemnit začátek docházky do mateřské školy? Než nastoupím v září do školky, uč mě a nechej mě:

Maminko, tatínku, víš, jak mi můžeš usnadnit a zpříjemnit začátek docházky do mateřské školy? Než nastoupím v září do školky, uč mě a nechej mě: Maminko, tatínku, víš, jak mi můžeš usnadnit a zpříjemnit začátek docházky do mateřské školy? Než nastoupím v září do školky, uč mě a nechej mě: Samostatně se oblékat a svlékat (paní učitelky mi pomohou,

Více

se sídlem: 28. října 117, 702 18 Ostrava zastoupen; y[^ Věrou Pálkovou náměstkyní hejtmana kraje IČ: 70890692

se sídlem: 28. října 117, 702 18 Ostrava zastoupen; y[^ Věrou Pálkovou náměstkyní hejtmana kraje IČ: 70890692 [MRAVSKSLEZSKÝ KRAJ KRAJSKÝ 0S_Mv se sídlem: 28. října 117, 702 18 strava zastoupen; y[^ Věrou Pálkovou náměstkyní hejtmana kraje IČ: 70890692 DIČ: CZ70890692 bankovní spojení: Česká spořitelna, a.s.,

Více

Souhrnný materiál k neinvestičním Programům MŠMT a Programu na podporu mládeže z finančních prostředků Českého olympijského výboru

Souhrnný materiál k neinvestičním Programům MŠMT a Programu na podporu mládeže z finančních prostředků Českého olympijského výboru Souhrnný materiál k neinvestičním Programům MŠMT a Programu na podporu mládeže z finančních prostředků Českého olympijského výboru Tento materiál obsahuje pravidla pro jednotlivé programy Ministerstva

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 27. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍHO KLUBU Č.j.: 318/2013 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 12. 03. 2013 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 01. 03. 2013 Mgr. Ivana Málková,

Více

Několik otázek pro Miloslava Bártu OSH Trutnov. předpokládám otevřené, nezkreslené odpovědi dle tvého nejlepšího svědomí, bez pokrytectví.

Několik otázek pro Miloslava Bártu OSH Trutnov. předpokládám otevřené, nezkreslené odpovědi dle tvého nejlepšího svědomí, bez pokrytectví. Několik otázek pro Miloslava Bártu OSH Trutnov předpokládám otevřené, nezkreslené odpovědi dle tvého nejlepšího svědomí, bez pokrytectví. - Jaký názor máš na pravidla požárního útoku? Je třeba něco změnit?

Více

Za pohádkou pohádka. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání.

Za pohádkou pohádka. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Za pohádkou pohádka Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Obsah 1. Historie a charakteristika školy 2. Identifikační údaje 3. Prostorové a hygienické podmínky 4. Materiální podmínky : tělocvična

Více

Školní řád pro mateřské školy

Školní řád pro mateřské školy Základní škola T.G. Masaryka a Mateřská škola Písek, Čelakovského 24 Školní řád pro mateřské školy I. Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení informace pro pacienty

Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení informace pro pacienty Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice Podřipská 1, Horní Beřkovice, PSČ 411 85 IČ: 00673552 tel.: 416 808 111 Strana 1 z 11 Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení informace pro pacienty Vážení

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE SOŠ a SOU strojírenské a stavební Jeseník, Dukelská 1240 VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Základní ustanovení DM je mimoškolní výchovné zařízení, které poskytuje žákům středních škol ubytování, výchovně vzdělávací

Více