VÝVOJ ČESKÉ LEGISLATIVY PRO BAZÉNY, KOUPALIŠTĚ A SAUNY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝVOJ ČESKÉ LEGISLATIVY PRO BAZÉNY, KOUPALIŠTĚ A SAUNY"

Transkript

1 VÝVOJ ČESKÉ LEGISLATIVY PRO BAZÉNY, KOUPALIŠTĚ A SAUNY Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Česká legislativa pro navrhování a zvláště pak provoz bazénů a koupališť koresponduje s náhledem na celou problematiku bazénářství u nás. Ačkoliv ve svobodné pro nás tehdy imperialistické Evropě dochází k prudkému rozmachu bazénářství na poč. 60. let, kdy se vzpamatovala hospodářsky z důsledků 2. světové války a vytvářela pro své obyvatele prostředí pro aktivní využití volného času výstavbou umělých sezónních i celoročně využívaných koupališť, naše republika se zaměřovala na budování rozvinuté socialistické společnosti, kde plavání a koupaliště neměly tu správnou prioritu. Tehdy u nás fungovaly spíše koupaliště na principu přírodních koupališť, které přežily z doby první republiky či poválečného období. Šedesátá léta ale přináší postupně natolik zhoršování kvality přírodních vodních ploch, že nemohou nadále sloužit k rekreaci obyvatel a jsou nahrazovány umělými koupališti většinou bez technologie čištění vody. V oblasti krytých areálů vznikají plavecká centra s bazény standardních rozměrů tak, aby mohly sloužit kondičnímu a závodnímu plavání. V té době se objevuje i první předpis pro bazény - Normy technického vybavení a provozu plováren, koupališť a jiných lázní, které vydala Ústř. správa pro rozvoj místního hospodářství v r

2 Tento předpis byl po několika letech rozšířen a vydán jako: Zásady bezpečného provozu a zdravého prostředí letních koupališť, plováren a krytých lázní v organizacích místního hospodářství a národních výborů vydalo MV civilně správní úsek v r Tím vznikl pro provoz plaveckých areálů, koupališť a plováren předpis, který řešil problematiku jak technického vybavení (jako projektový podklad), hygienické standardy, ale i požadavky na materiální a personální vybavení koupališť z hlediska bezpečnostního. Odtud známe pojmy jako plavčík a mistr plavčí, jejich povinnosti a povinnosti provozovatele zajistit jejich dostatečný počet, školení a následná doškolení. Přestože se nám z dnešního pohledu mohou zdát požadavky na hygienu koupališť směšné a byly již novelizovány, žádný následný závazný předpis se již bezpečností na koupalištích nezabýval.. Velký rozmach v oblasti výstavby bazénů a koupališť přinesla léta sedmdesátá. V roce 1973 byla vydána Směrnice č. 9/73 MLVH ČSR, MZ ČSR, Hlavního hygienika ČSR pro výpočet potřeby vody při navrhování vodohospodářských a kanalizačních zařízení a posuzování vydatnosti vodních zdrojů, která m.j stanovovala i požadavek vodní plochy sezónních koupališť i krytých vodních ploch na počet obyvatel. V té době již zazníval názor o užitečnosti plavání a plaveckých sportů na zdraví obyvatelstva. Přes nedostatek stavebních kapacit a nedostupnost bazénových technologií (bazénové úpravny vody byly do max. výkonu 90 m 3 /hod, jinak se bazény navrhovaly s technologií pro úpravny pitných vod) je tato doba považována jako začátek velké výstavby bazénů a koupališť i když v krytých bazénech výlučně jen bazény sportovní.

3 Protože součástí celoročních bazénů bývaly i saunové provozy, byly v této době vydány nové hygienické předpisy řešící tuto problematiku : Směrnice č. 45/77 Sb. o hygienických požadavcích na zřizování a provoz veřejných saun a následně Směrnice č. 48/78 Sb. pro zřizování a provoz bazénů s recirkulací vody. Oba tyto hygienické předpisy přežily více jak dvacet let, přestože zvláště v oblasti bazénů se dlouho mluvilo o potřebě jejich modernizace, zvláště s příchodem nové doby otevřením západních hranic a příchodem bazénových technologií na náš trh. Dodavatelé technologií se najednou nemohli prostřednictvím hygienických předpisů domluvit s hygienou automatická zařízení měřila volný a vázaný chlór, směrnice mluvila o aktivním chlóru, který byl něco mezi. Objevil se pojem Redox potenciál, se kterým si předpisy nedokázaly poradit vůbec a podobně. Trochu směšně již vypadal požadavek směrnice na okem viditelný terč velikosti 5 cm v nejhlubším místě bazénu, když běžná průhlednost bazénů byla v desítkách metrů. Hlavně ale devadesátá léta přinesla nový trend rekreační bazény s vodními atrakcemi, se kterými si Směrnice č. 48/78 Sb. nedokázala poradit. Problém této směrnice byl i v tom, že nedokázala řešit problematiku bazénů bez úpraven vody a tak pro většinu sezónních koupališť neplatil žádný hygienický předpis. Nový hygienický bazénový předpis se ale rodil velmi dlouho. Všichni, kteří se pohybujeme kolem bazénů, jsme s hrůzou sledovali jednotlivé návrhy 4,..6, 8 variantu, stále se zhoršující a vyvíjející se jiným směrem, než by bazénářství potřebovalo. APR již tenkrát vyzývala k tomu, aby byla oddělena část stavebně technologická, řešená normou nebo technickou vyhláškou, od části hygienické (stejně jako např. předpisy pro úpravu pitných vod). Dokonce vytvořila pracovní komisi a připravila návrh technické normy pro koupaliště, tento návrh byl ale ze strany hygieny smeten ze stolu, protože údajně nebyl v souladu s konečným zněním nového bazénového předpisu, který již prošel vnitřním připomínkovým řízením.

4 APR se tedy obrátilo na MZd. a přihlásilo se do vnějšího připomínkového řízení. Přes veškeré naše úsilí a i přes uznání většiny našich připomínek k řešení, byla vydána nová vyhláška pro bazény - Vyhl. 468/2000 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity venkovních hracích ploch, jako prováděcí vyhláška k Zák. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, která ale neřeší hlavní problémy, na které jsme upozorňovali. Nezná pojem bazén, nedokáže řešit problematiku relaxačních a rekreačních bazénů s vodními atrakcemi a nechává na hygienickém dozoru zodpovědnost za posuzování technického řešení areálů. Vyhláška neřeší problematiku bazénů pro kurzy plavání dětí do 3 let věku, které v té době vznikaly po celé naší republice, ani citlivou problematiku rehabilitačních a léčebných bazénů. Znění vyhlášky umožňuje různý výklad jednotlivých paragrafů a vytváří tak možnost konfliktních situací mezi orgány hygienického dozoru na jedné straně a provozovateli koupaliště na straně druhé. Problematické kromě požadavků stavebně-technických bylo i stanovení parametrů hygienických, kdy některé požadavky na kvalitu vody v bazénu překračovaly možnosti úpravy běžně dostupnými prostředky bazénové technologie (obsah hliníku, chloridy, teplota vody v saunových bazéncích a pod.). Vyhláška též zcela nesmyslně řeší hloubku vody v bazénu jako zátěžový parametr při návrhu technologie, místo návštěvnosti, teploty, kvality vstupní vody a způsobu využívání bazénů. Argument, že jen málo lidí dokáže spočítat hydrauliku bazénu v souladu s výpočty Doc. Sklenáře z Fak.stavební ČVUT, je tak zcestný, jako kdyby se u stavebních konstrukcí zrušily statické výpočty, protože je laik neumí spočítat! Asociace pracovníků v regeneraci připravila po vydání této vyhlášky seminář a následně dvoudenní konferenci pro bazénáře a saunaře, která proběhla před čtyřmi lety právě v těchto prostorách.

5 Nová vyhláška přinesla ale řadu pozitivních prvků : 1. Přenesla odpovědnost za kvalitu vody v koupalištích na toho, kdo ji může ovlivňovat, t.j. z hygienika na provozovatele. 2. Zohlednila názvosloví novým podmínkám 3. Přinesla hygienické zásady i pro koupaliště bez úpraven vody 4. Zrušila nesmyslné vypouštění čisté a natemperované vody z bazénů po šesti měsících provozu 5. Umožnila používání upravené bazénové vody v systému očistných sprch 6. Jasně stanovila cyklus odebírání vzorků z bazénu Přes klady nové vyhlášky byl od jejího uvedení do praxe tlak na její novelizaci. Objevovaly se technologie úpravy vody na principech, které byly v rozporu s vyhláškou např. použití slané vody na bazénech. Velkým problémem byla striktně stanovená teplota vody v bazénech C pro bazény koupaliště, která není vhodná pro statické atrakce (např. vířivé bazény návštěvník by zmrznul ). Pokud jsme chtěli využít vyšší teploty vody, muselo dojít ke schválení řešení vždy na konkrétní akci, což bylo nejen složité, ale i zdlouhavé, a ne vždy úspěšné. Stále častější byly i spory hygienika s provozovatelem nad výkladem jednotlivých ustanovení. V roce 2003 byl Zákonem 274/2003 Sb. novelizován Zákon o ochraně veřejného zdraví a na jeho základě proběhly práce na rekonstrukci bazénové vyhlášky. Asociace pracovníků v regeneraci byla jedním z účastníků obou připomínkových řízení a podařilo se nám uplatnit většinu našich zásadních připomínek, až na tu hlavní, aby se technická část vyhlášky oddělila od části hygienické.

6 Na novou vyhlášku jsme si ale museli počkat až do března 2004, kdy vyšla jako Vyhl.135/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch ve Sbírce zákonů v částce 43 s platností od 1. dubna Přestože pro umělá koupaliště se předpisy částečně zpřísňují rozšířením sledování mikrobiologických parametrů kvality vody, řada parametrů nám vypadává chloridy, hliník. Vyhláška je ve svých ustanoveních jednoznačnější. Byl odstraněn nesmyslný požadavek na řešení pouze oddělených šaten pro muže a ženy (stejně nebyl vždy dodržován). Zpřísňuje požadavky na systémy výměny vody v bazénu každý veřejný umělý bazén musí být vybaven přelivným žlábkem, bazény a jímky musí mít vypouštění ze dna. Nová vyhláška ale snižuje i dříve malou přísnost na koupaliště ve volné přírodě, kde je od koupacích oblastí odlišuje již jen požadavek na záchody, odkanalizování a likvidace odpadků. Novela připouští teploty vody v bazénech podle požadavku provozu a nově řeší i problematiku bazénů pro pořádání kurzů plavání kojenců a batolat. K této vyhlášce uspořádala APR seminář v Praze v květnu 2004 a věnovala mu i druhý den konference v září 2004, které se účastnila i paní Ratajová z MZd ČR za předkladatele vyhlášky. Materiály s upřesněním k ustanovení tohoto předpisu jsou uvedeny ve sborníku konference z Hradce Králové 2004, i ten je k dispozici ke koupi v předsálí. Některé z materiálů jsou uveřejněny i na internetových stránkách asociace Zdá se vám, že vydávat novou ryze českou vyhlášku o bazénech v době našeho vstupu do EU bylo podivné? EU nemá v této oblasti sjednocenou legislativu a s výjimkou koupání ve volné přírodě se o společném předpisu zatím neuvažuje. Proto mají národní předpisy jednotlivé státy kolem nás v Německu platí norma DIN 19693, v Rakousku řeší předpis pro bazény zákon, na Slovensku je problematika bazénů řešena Vyhláškou 30/2002 ve znění Vyhl. 146/2004 Z.z. o požiadavkách na vodu na kúpanie, kontrolu kvality vody na kúpanie a na kúpaliská.

7 Nová evropská legislativa pro přírodní vody zasáhne i naši stávající bazénovou vyhlášku, která pak bude opět novelizovaná. Rádi bychom využili toho momentu a do novely uplatnili i připomínky týkající se umělých bazénů např. zmenšení přísnosti na zákal vody. Zde jsme ale narazili na netečnost provozovatelů, kteří nám přes opakované výzvy nedali dostatečné podklady pro naše jednání s legislativci. Asi je nyní nová vyhláška natolik dobrá, že na ni nepotřebujeme nic měnit. Závěrem bych chtěl upozornit, že Vyhl. 135/2004 Sb. není jediným legislativním předpisem, kterým se musíme při návrhu bazénů a saun řídit. V této oblasti došlo v posledních třech letech k výrazným změnám na poli bezpečnostních předpisů, nová vyhláška z roku 2001 pojednává o řešení areálů z pozice zajištění přístupu a využívání osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Nové jsou předpisy o nakládání s vodou a vodoprávní evidenci i o vypouštění vod do kanalizačních systémů. Ke zpřísnění došlo i při manipulaci s chemickými látkami a stavebně technologickým zajištěním prostor, kde se s těmito látkami manipuluje. Foto: Milan Šmíd

O d ů v o d n ě n í. Obecná část. A/ Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad malá RIA

O d ů v o d n ě n í. Obecná část. A/ Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad malá RIA O d ů v o d n ě n í Obecná část A/ Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad malá RIA 1. Důvod předložení 1.1. Název Návrh vyhlášky, kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště,

Více

Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů

Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů Seminární práce Hygienické zásady bazénů a koupališť Autor: Romana Andrysíková Datum: 20. 4. 2011 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Legislativa vztahující se ke koupalištím..4 2.1. 2.1.

Více

VZOROVÉ PROVOZNÍ ŘÁDY KOUPALIŠŤ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ, UMĚLÝCH KOUPALIŠŤ A SAUN

VZOROVÉ PROVOZNÍ ŘÁDY KOUPALIŠŤ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ, UMĚLÝCH KOUPALIŠŤ A SAUN VZOROVÉ PROVOZNÍ ŘÁDY KOUPALIŠŤ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ, UMĚLÝCH KOUPALIŠŤ A SAUN Koupaliště ve volné přírodě podle 6 (3c) zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (dále zákon.) Název koupaliště a umístění,

Více

AQUAPARK VYŠKOV. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér

AQUAPARK VYŠKOV. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér AQUAPARK VYŠKOV Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Aquapark ve Vyškově patří k jedněm z nejstarších moderních zařízení u nás. Byl vyprojektován v roce 1999 2000 Sportprojektou

Více

Ministerstvo zdravotnictví. Nová legislativa v oblasti koupání

Ministerstvo zdravotnictví. Nová legislativa v oblasti koupání Nová legislativa v oblasti koupání Jana Ratajová Konzultační den hygieny dětí a mladistvých odbor ochrany veřejného zdraví SZÚ 26.4.2012 1. Novela zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve

Více

kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch

kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch VYHLÁŠKA 135/2004 Sb. ze dne 17. března 2004, kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch Změna: 292/2006 Sb. Ministerstvo

Více

NOVÉ TRENDY VE VODNÍCH ATRAKCÍCH II. část

NOVÉ TRENDY VE VODNÍCH ATRAKCÍCH II. část NOVÉ TRENDY VE VODNÍCH ATRAKCÍCH II. část Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Nové trendy ve vodních atrakcích I. část Nafukovací atrakce U nás dosud málo využitou možností jsou

Více

HYGOENICKÉ PŘEDPISY PRO BAZÉNY A SAUNY PLATNÉ OD 1. 4. 2004

HYGOENICKÉ PŘEDPISY PRO BAZÉNY A SAUNY PLATNÉ OD 1. 4. 2004 HYGOENICKÉ PŘEDPISY PRO BAZÉNY A SAUNY PLATNÉ OD 1. 4. 2004 Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér ČÁST 1 ÚVODNÍ SLOVO 1. duben 2004 přinesl do života bazénářů a saunařů novou hygienickou

Více

P r a c o v n í n á v r h. VYHLÁŠKA ze dne 2013, o nákladech dodatečné kontroly. Předmět úpravy

P r a c o v n í n á v r h. VYHLÁŠKA ze dne 2013, o nákladech dodatečné kontroly. Předmět úpravy y p r o v á děcí c h p r á v n í c h před p i sů ze dne 2013, o nákladech dodatečné kontroly Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o

Více

Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni. Umělá koupaliště Plzeňský kraj 2014

Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni. Umělá koupaliště Plzeňský kraj 2014 Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni Umělá koupaliště Plzeňský kraj 214 Klatovy, 27.2.21 Obsah Obsah 1. Úvod...3 2. Seznam zkratek...3 3. Seznam tabulek...4 4. Seznam grafů...4.

Více

i) hygienické limity mikrobiologického, parazitologického na venkovních hracích plochách.

i) hygienické limity mikrobiologického, parazitologického na venkovních hracích plochách. Strana 1027 97 VYHLÁŠKA ze dne 26. května 2014, kterou se mění vyhláška č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích

Více

AQUAPARK MORAVSKÁ TŘEBOVÁ 4 SEZÓNY V NOVÉM HÁVU

AQUAPARK MORAVSKÁ TŘEBOVÁ 4 SEZÓNY V NOVÉM HÁVU AQUAPARK MORAVSKÁ TŘEBOVÁ 4 SEZÓNY V NOVÉM HÁVU Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Město Moravská Třebová se nachází na 49 45 severní šířky a 16 40 východní délky, sice v Pardubickém

Více

AQUAPARK VE ŠPINDLEROVĚ MLÝNĚ

AQUAPARK VE ŠPINDLEROVĚ MLÝNĚ AQUAPARK VE ŠPINDLEROVĚ MLÝNĚ Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Kdo by neznal naše lyžařské středisko Špindlerův Mlýn? Nachází se v Krkonoších a celé leží na území Krkonošského

Více

LEGISLATIVA PRO BAZÉNY, SOLÁRIA A WELLNESS

LEGISLATIVA PRO BAZÉNY, SOLÁRIA A WELLNESS LEGISLATIVA PRO BAZÉNY, SOLÁRIA A WELLNESS 1. Základní předpisy ve stavebnictví Zák. 183/2006 Sb. Zák. o územním plánování a stavebním řádu Stavební zákon ve znění pozdějších předpisů(zák. 68/2007Sb.,Zák.191/2008

Více

SPORTOVNÍ BAZÉNY JEJICH KONSTRUKCE A VYBAVENÍ

SPORTOVNÍ BAZÉNY JEJICH KONSTRUKCE A VYBAVENÍ SPORTOVNÍ BAZÉNY JEJICH KONSTRUKCE A VYBAVENÍ Ing. Tomáš Appl, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Každý druh vodního sportu vyžaduje pro své regulérní provozování bazén konstruovaný podle zásad

Více

Nové hygienické předpisy pro bazény a sauny platné od 1. 4. 2004

Nové hygienické předpisy pro bazény a sauny platné od 1. 4. 2004 Nové hygienické předpisy pro bazény a sauny platné od 1. 4. 2004 I. ÚVODNÍ SLOVO 1. duben 2004 přinesl do života bazénářů a saunařů novou hygienickou Vyhlášku 135/2004, kterou se stanoví hygienické požadavky

Více

KRYTÝ BAZÉN V SOKOLOVĚ

KRYTÝ BAZÉN V SOKOLOVĚ KRYTÝ BAZÉN V SOKOLOVĚ Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Představovat město Sokolov na spojnici mezi Karlovými Vary a Chebem by asi bylo zbytečné nošení dříví do lesa. Snad

Více

Hodnoticí standard. Technik bazénu (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Technik bazénu (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Technik bazénu (kód: 69-050-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Technik bazénu Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Představení firmy. servis. projekce

Představení firmy. servis. projekce Představení firmy Sportakcent spol. s r.o. je společnost založená v roce 1990. Hlavním programem společnosti jsou projekty, dodávky, montáže a následný servis bazénů, saun, whirlpoolů, tobogánů, skluzavek

Více

Kontrola kvality vod z pohledu Zdravotního ústavu ÚL. Pavel Bernáth

Kontrola kvality vod z pohledu Zdravotního ústavu ÚL. Pavel Bernáth Kontrola kvality vod z pohledu Zdravotního ústavu ÚL Pavel Bernáth Sloučení zdravotních ústavů -Čechy 1. 6. 2012 ZÚ Hradec Králové ZÚ Pardubice ZÚ Liberec ZÚ Karlovy Vary Zdravotní ústav Ústí nad Labem

Více

Studie proveditelnosti Bazén Český Krumlov. Rekonstrukce či Výstavba nového sportovně - relaxačního zařízení

Studie proveditelnosti Bazén Český Krumlov. Rekonstrukce či Výstavba nového sportovně - relaxačního zařízení Studie proveditelnosti Bazén Český Krumlov Rekonstrukce či Výstavba nového sportovně - relaxačního zařízení Z Á V Ě R S T U D I E P R O V E D I T E L S N O S T I Cílem Studie proveditelnosti bylo posoudit

Více

Provozní řád. Aqua Club Ledňáček. Plavání kojenců a batolat

Provozní řád. Aqua Club Ledňáček. Plavání kojenců a batolat Provozní řád Aqua club Ledňáček Plavání kojenců a batolat Provozní řád je zpracován ve smyslu ustanovení 6, odst. 3, písm. c) zákon č. 258/2000 sb. O ochraně veřejného zdraví. Název.: Umístění a adresa.:

Více

Provozovatel přírodních a umělých koupališť (kód: R)

Provozovatel přírodních a umělých koupališť (kód: R) Provozovatel přírodních a umělých koupališť (kód: 69-054-R) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK

Více

VODNÍ RÁJ V JIHLAVĚ. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér

VODNÍ RÁJ V JIHLAVĚ. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér VODNÍ RÁJ V JIHLAVĚ Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Sjedete-li na 112 km z dálnice D1 a vydáte se spojkou směrem od Havlíčkova Brodu k Jihlavě, první, co na okraji Jihlavy

Více

2. V 2 písm. a) se za slovo, trichlorethylenu vkládá slovo, tetrachlormethanu. 3. V 2 se písmeno g) zrušuje.

2. V 2 písm. a) se za slovo, trichlorethylenu vkládá slovo, tetrachlormethanu. 3. V 2 se písmeno g) zrušuje. Strana 4192 Sbírka zákonů č. 313 / 2015 Částka 132 313 VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2015, kterou se mění vyhláška č. 98/2011 Sb., o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického

Více

Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni

Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni Bazény provozované osobou poskytující péči ve zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče Plzeňský kraj 2014 Rokycany, 27. února 2015

Více

PROVOZNÍ ŘÁD BAZÉNU PRO PLAVÁNÍ KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU

PROVOZNÍ ŘÁD BAZÉNU PRO PLAVÁNÍ KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PROVOZNÍ ŘÁD BAZÉNU PRO PLAVÁNÍ KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU Provozovatel: Tomáš Cerman, IČO : 11261803, Riegrova 1543, 269 01 Rakovník Provozovna: Centrum MARCO, Riegrova 1543, 269 01 Rakovník

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek...xii Přehled citovaných právních předpisů... XIV Autoři komentáře a jimi zpracované části... XXII Úvod...

OBSAH. Seznam použitých zkratek...xii Přehled citovaných právních předpisů... XIV Autoři komentáře a jimi zpracované části... XXII Úvod... OBSAH Seznam použitých zkratek...xii Přehled citovaných právních předpisů.... XIV Autoři komentáře a jimi zpracované části... XXII Úvod... XXIII ZÁKON č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně

Více

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě NA BĚLIDLE 7, 702 00 OSTRAVA VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: SPIS. ZNAČKA: S-KHSMS 16125/2017/OV/HOK ČÍSLO JEDNACÍ: KHSMS 22096/2017/OV/HOK

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje Písek 17.01.2017 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 02.03.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Plavecký bazén Písek stanovení dalšího postupu NÁVRH USNESENÍ 1/ Zastupitelstvo

Více

Změna zákona upravuje pouze přílohu zákona o obalech, kde jsou blíže popsána kritéria a názorné příklady upřesňující pojem obal.

Změna zákona upravuje pouze přílohu zákona o obalech, kde jsou blíže popsána kritéria a názorné příklady upřesňující pojem obal. Přehled nejdůležitějších právních předpisů vyšlých ve Sbírce zákonů v období duben červen 2014 z pohledu podnikatelských aktivit OSVČ a obchodních společností Zákon Parlamentu ČR č. 60/2014 Sb., kterým

Více

Reporting koupací vody. Ing. Ivana Beděrková

Reporting koupací vody. Ing. Ivana Beděrková Reporting koupací vody Ing. Ivana Beděrková Legislativa Evropská Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/7/ES o řízení jakosti vod ke koupání a o zrušení směrnice 76/160/EHS ( nová směrnice ). Národní

Více

Legislativní změny u umělých koupališť (2)

Legislativní změny u umělých koupališť (2) Legislativní změny u umělých koupališť (2) Hana Jeligová, Praha Konzultační den oddělení hygieny vody a NRC pro pitnou vodu SZÚ Praha, 12.1.2012 22 Hygienické požadavky na bazény pro kojence a batolata

Více

Návštěvní řád letního koupaliště ve Vimperku

Návštěvní řád letního koupaliště ve Vimperku Městské služby Vimperk, s.r.o., Steinbrenerova 6, Vimperk 385 01 Návštěvní řád letního koupaliště ve Vimperku Tento návštěvní řád slouží k dodržování platných předpisů o ochraně zdraví a bezpečnosti návštěvníků

Více

Seminární práce ZÁCHRANNÉ POMŮCKY A JEJICH POUŽITÍ. Autor: Květoslava Nechvátalová. Datum narození: 15.3.1956

Seminární práce ZÁCHRANNÉ POMŮCKY A JEJICH POUŽITÍ. Autor: Květoslava Nechvátalová. Datum narození: 15.3.1956 Seminární práce ZÁCHRANNÉ POMŮCKY A JEJICH POUŽITÍ Autor: Květoslava Nechvátalová Datum narození: 15.3.1956 12.8.2011 OBSAH: 1 OTN TNV 94 0920 1.1 Povinnosti vyplývající z OTN 1.2 Materiálové zabezpečení

Více

OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE

OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 28.4.2015 OCHRANA VODNÍCH ZDROJŮ - BRATISLAVA PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ V ČR Speciální zákon

Více

Ekonomická bilance provozu koupaliště "Mašková Zahrada" v Turnově

Ekonomická bilance provozu koupaliště Mašková Zahrada v Turnově Ekonomická bilance provozu koupaliště "Mašková Zahrada" v Turnově BAZÉNY a WELLNESS s.r.o., Nad Šutkou 41E, 182 00 PRAHA 8 projekce@bazeny-wellness.cz, tel.: 284 021 911, http:// www.bazeny-wellness.cz

Více

Umělá koupaliště. Hodnocení rozborů vody Konzultační den. RNDr. Jaroslav Šašek

Umělá koupaliště. Hodnocení rozborů vody Konzultační den. RNDr. Jaroslav Šašek Umělá koupaliště. Hodnocení rozborů vody Konzultační den RNDr. Jaroslav Šašek Umělá koupaliště Význam a zdravotní rizika ukazatelů: E. coli ( indikace fekální kontaminace ) počet při 36 C (obecné znečištění,

Více

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE - MENDELU oppeltova@mendelu.cz Vodárenská akciová společnost, a.s. novak@vasgr.cz Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR Petra Oppeltová Jiří Novák

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A. MONITOROVACÍ KALENDÁŘ PRO KOUPACÍ SEZÓNU v roce 2015

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A. MONITOROVACÍ KALENDÁŘ PRO KOUPACÍ SEZÓNU v roce 2015 : 24.03.2015 Č.j.: KHSSC 12544/2015 k vyvěšení: úřední deska KHS a úřední desky obecních úřadů dotčených obcí V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Zveřejnění návrhu opatření obecné povahy, kterým se stanoví monitorovací

Více

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.)

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Novelizace prováděcího právního předpisu k zákonu č. 61/ 1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Opatření obecné povahy

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Opatření obecné povahy Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín Tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz,id: xwsai7r Č.j.: KHSZL 08842/2014

Více

NORMY PRO BAZÉNY A BAZÉNOVÉ ATRAKCE

NORMY PRO BAZÉNY A BAZÉNOVÉ ATRAKCE NORMY PRO BAZÉNY A BAZÉNOVÉ ATRAKCE Ing. Milan Šmíd Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Legislativně řeší normovou problematiku bazénů, jejich vybavení a systém technických norem, jejichž seznam

Více

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Přednášky pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Přednáška č. 2 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA, Ph.D. Nové výukové moduly

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ŘÁD VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ŘÁD VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH Základní škola a mateřská škola Horní Studénky,PO. ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ŘÁD VENKOVNÍCH HRACÍCH PLOCH Č.j.: 2007/2008 Vypracoval: Schválil: J.Burkoňová, ředitel školy J.Burkoňová, ředitel školy

Více

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V BRNĚ JEŘÁBKOVA 4, 602 00 BRNO Číslo jednací: KHSJM 22591/2018/BM/HOK Spisová značka: S-KHSJM 07335/2018 Vyřizuje: Ing. Dita Janečková Tel.: 545

Více

Provozní analýza AQUAPARK MILOVICE. Optimalizace provozních nákladů Provozní analýza AQUAPARK MILOVICE II

Provozní analýza AQUAPARK MILOVICE. Optimalizace provozních nákladů Provozní analýza AQUAPARK MILOVICE II Provozní analýza AQUAPARK MILOVICE Vypracoval ŠUMAVAPLAN projekt, s.r.o. Ing. arch. Pavel Lejsek Ing. Michal Beneš Datum září 2018 1 s t r á n k a Obsah 1 Varianta 4 dráhy... 3 1.1 Základní charakteristika

Více

BAZÉNY PRO REKREACI. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér

BAZÉNY PRO REKREACI. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér BAZÉNY PRO REKREACI Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Několik slov z novodobé historie: Renesance komunálního lázeňství s vývojem plaveckého sportu se datuje do začátku 19.

Více

I. Úvod Řád Plaveckého centra RADKA popisuje podmínky plaveckého provozu

I. Úvod Řád Plaveckého centra RADKA popisuje podmínky plaveckého provozu PROVOZNÍ ŘÁD PLAVECKÉHO CENTRA RADKA R 008/2018 I. Úvod Řád Plaveckého centra RADKA popisuje podmínky plaveckého provozu II. Obsah II. a) Technický popis zařízení: Zázemí: bazén pro kojenecké plavání,

Více

Pachnerovy dny 2006 Aktuality v hygieně práce Činnost odborů HP KHS v roce MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví

Pachnerovy dny 2006 Aktuality v hygieně práce Činnost odborů HP KHS v roce MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Pachnerovy dny 2006 Aktuality v hygieně práce Činnost odborů HP KHS v roce 2005 MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Změny v NV č 178/2001 Sb. Předpokládaná účinnost novely v roce 2007 K 4 -

Více

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Akce : Investor : Městský úřad Klimkovice Lidická 1 742 83 Klimkovice

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Návrh opatření obecné povahy

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Návrh opatření obecné povahy Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín Tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz, ID: xwsai7r Č.j.: KHSZL

Více

CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH

CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH Ing. Miloslava Melounová SOVAK ČR, Novotného lávka 5, 116 68 Praha 1 Anotace Novela zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ č. j. 3357/ZZ/14 Vyřizuje: Ing. Skálová / 221 V Karlových Varech dne 15. 12. 2014 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001

Více

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství Vyhláška č. 432 432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství ze dne 3. prosince 2001, o dokladech Ïádosti o rozhodnutí nebo vyjádfiení a o náleïitostech povolení, souhlasû a vyjádfiení vodoprávního úfiadu Ministerstvo

Více

BEZPEČNOST BAZÉNŮ, KOUPALIŠŤ A AQUAPARKŮ

BEZPEČNOST BAZÉNŮ, KOUPALIŠŤ A AQUAPARKŮ BEZPEČNOST BAZÉNŮ, KOUPALIŠŤ A AQUAPARKŮ PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI NÁVŠTĚVNÍKŮ - TNV 940920-1 Koutecký Karel, Sokolovská bytová, plavecký bazén Sokolov Jednou ze základních povinností provozovatele

Více

Základní škola Sloup, okr. Blansko. Provozní řád bazénu

Základní škola Sloup, okr. Blansko. Provozní řád bazénu Základní škola Sloup, okr. Blansko Provozní řád bazénu Úvod Vypracování provozního řádu podle 6 odst. 3. písm.d) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, platném znění a vyhlášky MZd č. 135/2004

Více

GIS v IS Pivo. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, 562 01 Ústí nad Orlicí

GIS v IS Pivo. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, 562 01 Ústí nad Orlicí Ing. Pavel Junek pavel.junek@zuova.cz Národní referenční laboratoř pro komunální hluk Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě 24. GIS ESRI konference Praha, 4.11. 5.11. 2015 Cíl prezentace Co je Pivo? Trochu

Více

P R OVO Z N Í ŘÁD UMĚLÉHO KOUPALIŠTĚ

P R OVO Z N Í ŘÁD UMĚLÉHO KOUPALIŠTĚ P R OVO Z N Í ŘÁD UMĚLÉHO KOUPALIŠTĚ Název: Majitel: Provozovatel: Provozní doba: Vypracoval: Schválil: Koupaliště Police nad Metují Město Police nad Metují Technické služby Police nad Metují, s.r.o. V

Více

PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO KOUPALIŠTĚ ZDICE

PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO KOUPALIŠTĚ ZDICE PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO KOUPALIŠTĚ ZDICE Návrh Provozního řádu podle 6c písm.f zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, platné znění (novela č. 151/2011). Název a umístění: Letní koupaliště města

Více

LETNÍ PREZENTACE SPORTOVIŠŤ SPORT KRALUPY. Kralupská sportovní, spol. s r.o.

LETNÍ PREZENTACE SPORTOVIŠŤ SPORT KRALUPY. Kralupská sportovní, spol. s r.o. PREZENTACE SPORTOVIŠŤ LETNÍ PROVOZOVNY: ZIMNÍ STADION, VÍCEÚČELOVÁ HALA, VENKOVNÍ HŘIŠTĚ Mostní 812 KRYTÝ BAZÉN, MĚSTSKÁ SPORTOVNÍ HALA V Luhu 1089 LETNÍ KOUPALIŠTĚ Ke koupališti 600 HŘIŠTĚ SLAVOJ MIKOVICE

Více

Vzorkování vod ke koupání

Vzorkování vod ke koupání Vzorkování vod ke koupání Ing. Ivo Šrámek Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Zkušební laboratoř Centrum hygienických laboratoří Pracoviště Hradec Králové Jana Černého 361, 503 41 Hradec Králové

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST 1. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.3.C, 1.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.6.B

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST 1. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.3.C, 1.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.6.B HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY.3.C,.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY.6.B NÁRODNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ /9 Podoblast 3: Čistota povrchových a podzemních

Více

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE JIHOMORAVSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V BRNĚ JEŘÁBKOVA 4, 602 00 BRNO Číslo jednací: KHSJM 22088/2017/BM/HOK Spisová značka: S-KHSJM 06101/2017 Vyřizuje: Jana Zelená, DiS. Tel.: 545

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Návrh opatření obecné povahy

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Návrh opatření obecné povahy Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín Tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz, ID: xwsai7r Č.j.: KHSZL

Více

Výstavba nové plavecké haly v Litvínově

Výstavba nové plavecké haly v Litvínově Výstavba nové plavecké haly v Litvínově Odbor investic a regionálního rozvoje Ing. Eva Rambousková 25.1.2018 Vývoj přípravy 28.6.2012: předložení variant orgánům města: zrušení plaveckého bazénu bez náhrad

Více

Hodnoticí standard. Strojník bazénu (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Strojník bazénu (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Strojník bazénu (kód: 69-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Strojník bazénu Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Screeningová vyšetření legionel ve zdravotnických zařízeních. Radomír Polcar polcar@factore.cz

Screeningová vyšetření legionel ve zdravotnických zařízeních. Radomír Polcar polcar@factore.cz Screeningová vyšetření legionel ve zdravotnických zařízeních Radomír Polcar polcar@factore.cz Základní principy analýzy rizika legionel ve zdravotnických zařízeních jsou analogií postupům HACCP Požadavek

Více

Rybníky a koupací směrnice

Rybníky a koupací směrnice Rybníky a koupací směrnice Ing. Ivana Beděrková Konference Rybníky 2017 15. 6. 2017, Praha Koupací vody Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/7/ES o řízení jakosti vod ke koupání a o zrušení směrnice

Více

Region soudržnosti NUTS II Střední Morava. Model IPRM a IPRÚ

Region soudržnosti NUTS II Střední Morava. Model IPRM a IPRÚ Region soudržnosti NUTS II Střední Morava Model IPRM a IPRÚ IPRM-integrovaný plán rozvoje města Východiska na úrovni EU a ČR - Legislativa pro období 2007-2013 důraz na integrovaný přístup a tlak velkých

Více

Vodoprávní aktuality. Ing. Miroslav Král, CSc. Ing. Daniel Pokorný JUDr. Ing. Zdeněk k Strnad

Vodoprávní aktuality. Ing. Miroslav Král, CSc. Ing. Daniel Pokorný JUDr. Ing. Zdeněk k Strnad í aktuality Ing. Miroslav Král, CSc. Ing. Daniel Pokorný JUDr. Ing. Zdeněk k Strnad Výsledky ankety pro snížen ení administrativní zátěže e vodním m zákonemz ENVI Brno 5/2008 128 vyplněných lístků Zrušení

Více

Předpisy platné pro ČR v souvislosti s používáním vody v prádelnách

Předpisy platné pro ČR v souvislosti s používáním vody v prádelnách Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 6b Předpisy platné pro ČR v souvislosti s používáním vody v prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách

Více

V území nelze připustit činnosti, v jejichž důsledku by znečištění povrchových vod překročilo ukazatele stanovené právními předpisy.

V území nelze připustit činnosti, v jejichž důsledku by znečištění povrchových vod překročilo ukazatele stanovené právními předpisy. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

Návrh * ) ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. Čl. I

Návrh * ) ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. Čl. I Návrh * ) ZÁKON ze dne...... 2011, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 254/2001 Sb., o vodách

Více

Provozní řád. Svět plavání, s.r.o. Budějovická 159/922 252 42 Jesenice IČ: 04891376

Provozní řád. Svět plavání, s.r.o. Budějovická 159/922 252 42 Jesenice IČ: 04891376 Provozní řád Provozovatel a adresa provozu: Svět plavání, s.r.o. Budějovická 159/922 252 42 Jesenice IČ: 04891376 Schváleno Rozhodnutím Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

Více

ČÁST PRVNÍ Obecná ustanovení

ČÁST PRVNÍ Obecná ustanovení Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 238/2011 Sb. Vyhláška o stanovení hygienických požadavků na koupali... - znění dle 97/2014 Sb. 238/2011 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne

Více

Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru hygieny dětí a mladistvých za rok 2008

Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru hygieny dětí a mladistvých za rok 2008 Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru

Více

PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD

PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

AQUAFÓRUM FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

AQUAFÓRUM FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFÓRUM FRANTIŠKOVY LÁZNĚ Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Františkovy Lázně je milé cca 5,5 tisícové lázeňské městečko tvoří jeden z bodů trojúhelníku Západočeských lázní

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 87 Rozeslána dne 25. srpna 2011 Cena Kč 77, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 87 Rozeslána dne 25. srpna 2011 Cena Kč 77, O B S A H : Ročník 2011 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 25. srpna 2011 Cena Kč 77, O B S A H : 238. Vyhláška o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích

Více

N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y

N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y Strana 5442 Sbírka zákonů č. 401 / 2015 Částka 166 401 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. prosince 2015 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k

Více

Změny v legislativě poplatků za vypouštění odpadních vod do vod povrchových

Změny v legislativě poplatků za vypouštění odpadních vod do vod povrchových Změny v legislativě poplatků za vypouštění odpadních vod do vod povrchových Lenka Vavrušková Komise laboratoří SOVAK 13. 14.9.2012 Nová legislativa poplatků za vypouštění OV Od 1. 6. 2012 platí nové legislativní

Více

LEGISLATIVNÍ SYSTÉM PRO BAZÉNY A WELLNESS - 7. ČÁST

LEGISLATIVNÍ SYSTÉM PRO BAZÉNY A WELLNESS - 7. ČÁST LEGISLATIVNÍ SYSTÉM PRO BAZÉNY A WELLNESS - 7. ČÁST Živnostenský zákon a služby v oblasti wellness a fitness Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Od 1. ledna 1992 se při podnikání

Více

Hodnoticí standard. Obsluha sauny pro děti a dospělé. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Obsluha sauny pro děti a dospělé. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Obsluha sauny pro děti a dospělé (kód: 69-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Obsluha sauny pro děti a dospělé

Více

Koupací oblasti ČR a problémy s jejich vymezováním

Koupací oblasti ČR a problémy s jejich vymezováním Koupací oblasti ČR a problémy s jejich vymezováním Petr Pumann, Filip Kothan konference Vodní nádrže 2015 6. - 7. 10. 2015, Brno Kolik lidí se u nás koupe? INRES-SORES (2014) - reprezentativní vzorek populace

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1516 Sbírka zákonů č. 151 / 2011 151 ZÁKON ze dne 28. dubna 2011, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Kvalita rekreačních vod v ČR

Kvalita rekreačních vod v ČR Datum: Srpen 2013 Indikátor Jméno: Kvalita rekreačních vod v ČR Kvalita rekreačních vod v ČR Definice: Kvalita přírodních koupacích vod hodnocená podle kategorií daných Metodickým návodem hlavního hygienika

Více

Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody

Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody Ing. Miloslava Melounová SOVAK, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Úvod Obor vodovodů a kanalizací v České republice prošel v posledních zhruba deseti letech

Více

Česká asociace odpadového hospodářství

Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství SMYSLUPLNÉ MOŽNOSTI ENERGETICKÉHO VYUŽITÍ ODPADŮ V PODMÍNKÁCH ČR Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČESKÁ ASOCIACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Již 17 let sdružuje podnikatelské

Více

Provozní doba: pondělí pátek hod. sobota, neděle dle zájmu rodičů. Provozní řád klubu

Provozní doba: pondělí pátek hod. sobota, neděle dle zájmu rodičů. Provozní řád klubu Provozní řád kurzů plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku v Aqua clubu Žabičky v Havlíčkové Brodě Provozovatel: Ing. Jana Tvrdíková Mrzkovice 29, Světlá nad Sázavou 582 91 IČO: 74321285 DIČ:

Více

Představení firmy. projekce. servis

Představení firmy. projekce. servis Představení firmy Sportakcent spol. s r.o. je společnost založená v roce 1990. Hlavním programem společnosti jsou projekty, dodávky, montáže a následný servis bazénů, saun, whirlpoolů, tobogánů, skluzavek

Více

NA NÁVŠTĚVĚ V AQUAPAKU NA KLADNĚ

NA NÁVŠTĚVĚ V AQUAPAKU NA KLADNĚ NA NÁVŠTĚVĚ V AQUAPAKU NA KLADNĚ Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Kladenský aquapark se za dobu svého působení zapsal do podvědomí nejen kladenských ale i pražských vodu milujících

Více

Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech

Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech 1918-2004 1/ Období let 1918-1945 - 20. 11. 1918: tzv. archivní anketa = porada ved. představitelů českých archivů o jejich nové organizaci: většina

Více

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y

O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE JIHOMORAVSKÉHO KRAJE se sídlem v Brně Jeřábkova 4, 602 00 BRNO Číslo jednací: KHSJM 16908/2012/odbor/HOK Spisová značka: S-KHSJM 09023/2012 V Brně dne 17. dubna 2012 Veřejná

Více

4.1.101 PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD

4.1.101 PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

Anketa Areál vodních sportů Vimperk. Dotazníkové šetření

Anketa Areál vodních sportů Vimperk. Dotazníkové šetření Dotazníkové šetření 10. 3. - 24. 3. 2017 Celkem respondentů - 305 Dotazníky odevzdané do sběrných boxů 188 Dotazníky vyplněné on-line 117 Vyhodnoceny byly všechny vyplněné dotazníky (odchylka v číslech:

Více

PROVOZNÍ ŘÁD SAUNY v Boskovicích

PROVOZNÍ ŘÁD SAUNY v Boskovicích Služby Boskovice, s.r.o. Boskovice, U Lázní 2063/3, PSČ 680 01 IČO: 269 44 855 PROVOZNÍ ŘÁD SAUNY v Boskovicích Adresa: SAUNA U Lázní 2063/3 680 01 Boskovice Obsah 1. Provozní doba, kapacita, návštěvnost

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 401/2015 Sb., RADIOAKTIVNÍ LÁTKY

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 401/2015 Sb., RADIOAKTIVNÍ LÁTKY Eduard Hanslík, Barbora Sedlářová, Diana Marešová, Eva Juranová, Tomáš Mičaník NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 401/2015 Sb., RADIOAKTIVNÍ LÁTKY Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30,

Více