Evangelikální teologický seminá. vy²²í odborná ²kola teologická a sociální. Vademecum 15. pr vodce studiem 2010/11

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evangelikální teologický seminá. vy²²í odborná ²kola teologická a sociální. Vademecum 15. pr vodce studiem 2010/11"

Transkript

1 Evangelikální teologický seminá vy²²í odborná ²kola teologická a sociální Vademecum 15 pr vodce studiem 2010/11

2 Evangelikální teologický seminá v Praze je vy²²í odborná ²kola teologická a sociální. P ipravujeme studenty duchovn, odborn a prakticky pro povolání kazatele, pastora ního a sociálního pracovníka. Absolventi nacházejí uplatn ní i v dal²ích p íbuzných povoláních a sluºbách. Na²ím cílem je vést ke sluºb i k osobnímu r stu. Vycházíme z v domí autority Písma svatého a zam ujeme se na biblicky zaloºenou teologii, duchovní r st a dovednosti ke sluºb. Studium je koncipováno ekumenicky pro v²echny církve, kterým je blízká evangelikální teologie. Evangelikální teologie nás svým d razem na autoritu Boºího slova povzbuzuje, abychom v návaznosti na bohatou tradici církve, vyjád enou zvlá²t ekumenickými koncily prvních p ti století, d dictvím reformace a sv tovými probuzeneckými hnutími, dávali d raz na biblické studium, hermeneutiku a etickou aplikaci. Ur itá konzervativnost evangelikální teologie souvisí s úctou k Boºímu zjevení v Jeºí²i Kristu, k Duchem svatým inspirovaným spis m biblických autor a k historickým konfesím. P i aplikaci Písma na lidský ºivot a na církev chceme být naopak radikální. Proto si klademe p i své církevní práci i nepohodlné otázky týkající se model církevní práce a r zných typ zboºnosti a sna- ºíme se bedliv porovnávat církevní tradici, lidské konvence a kulturu s Biblí. Jestliºe prvním znakem evangelikální teologie je d raz na svrchovanost Bible, pak druhým je centrální postavení Kristova evangelia jako nad jné a radostné zprávy. Krist v p íchod na sv t, jeho svatý ºivot, zástupná ob na k íºi, slavné vzk í²ení, vstoupení do Boºí slávy i seslání Ducha svatého, to v²e má úst ední postavení v evangelikální teologii. Nekon íme ale u slavných historických událostí. B h iní v²echny v ci nové, a proto v íme, ºe evangelium je dobrou zprávou nového ºivota pro jednotlivce, s dopadem na celou spole nost. V íme v duchovní prom nu lidského ºivota a r st osobnosti v oblasti duchovní i charakterové. Tento r st povaºujeme za stejn d leºitý jako vlastní teologické studium. Proto se snaºíme o spojení dobré akademické úrovn s praktickou aplikací a výchovou, aby toto v²e bylo zasazeno do kontextu osobní zboºnosti a kázn v ºivot.

3 Plán ²kolního roku 2010/11 IX Px Sbor zahájení Px Sbor Px Sbor 3TPČ IK Ř 3TPČ ZO 1 Int. kurzy 1. roč. A/N Int. kurz 2TPČ Heb Int. kurzy Int.kurzy * Soustředění Dn * X XI ETK * * XII * I LO * * II * * III * * IV * * V Int. kurzy 1. roč. A/N Int. kurz 2TPČ Heb Soustředění Dn * VI Brigáda Př. Green * IK H 2TPČ IK H IK Ř 2TPČ IK Ř 2TPČ ABS * Den ETS Náhrad. termíny Exkurze SemPx Náhr. termíny zk. období víkendy, svátky, prázdniny DS konzultace * ABS: Absolutorium Př: přijímací zkoušky. (Náhradní termín: 22. srpna )

4 Vademecum 15 2 U ební plány denního studia Teologická a pastorační činnost N Denní studium N/ /11 1. ročník 2. ročník 3. ročník Teologická a pastorační činnost 2009/10 ZO LO ZO LO ZO LO Starý zákon OZK Úvod USZ 2 KZ 2 KZ 2 KZ Dobové pozadí DPSZ 2 KZ Teologie TSZ 2 KZ* Exegeze ExSZ 2 KZ 2 KZ Nový zákon OZK Úvod UNZ 2 KZ 2 KZ Dobové pozadí DPNZ 2 KZ* Teologie TNZ 2 KZ Exegeze ExNZ 2 KZ 2 KZ Církevní dějiny OZK Církevní dějiny CD 2 KZ* 2 KZ* 2 KZ Ekumenická eklesiologie EE 2 KZ Dějiny dogmatu DD 2 KZ Systematická teologie Systematická teologie SyT 2 Z 2 ZK 2 KZ ABS Křesťanská etika E 2 Z 2 ZK* Filozofie a religionistika OZK Filozofie F 2 KZ 2 Z* 1 Z Religionistika Rg 1 Z 2 ZK 2 KZ Teologie náboženství TRg 2 KZ Praktická teologie Pastorální teologie PT 2 KZ* ABS Evangelizace a učednictví EU 1 KZ 1 KZ Praktická eklesiologie PE 2 ZK Katechetika Ktch 2 KZ Liturgika Li 1 KZ Misiologie Mi 2 KZ* ABS Homiletika Hm 2 KZ 1 KZ Řízení sborové práce ŘSP 1 KZ* Pastorace Pastorační dovednosti PDo 2 KZ 2 KZ Sborová pastorace SbP 2 KZ Jazyky Angličtina / němčina A / N 4 KZ 4 ZK 2 KZ 2 ZK ABS Hebrejština H 2 KZ 2 ZK 1 Z Řečtina Ř 2 KZ* 2 KZ* 2 ZK 2 Z Povinně volitelné kurzy Pastorace manželství a rodiny 2 KZ 2 KZ Duchovní růst 2 KZ 2 KZ Apologetika 2 KZ Praxe Praxe - průběžná Px 4 Z 4 Z 4 Z 4 Z 4 Z 4 Z Seminář k praxi SemPx 1 Z 1 Z Úvod do studia USt 1 KZ 1 KZ Výpočetní technika VT 1 Z Praxis pietatis PP 2 Z 2 Z 2 Z 2 Z 2 Z 2 Z Psaní absolventské práce AP 2 Z 4 Z 6 Z 6 Z Seminář k absolventské práci SemAP 1 Z Volitelné: Tělesná výchova TV 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z CELKEM HOD / TÝDEN Vysvětlivky Z: zápočet OZK: odborná zkouška ABS: absolutorium KZ: klasifikovaný zápočet výplň: seminář / bez výplně: přednáška AP: absolventská práce ZK: zkouška tučně: předměty společné s oborem PSP * Tento rok se v Dn nevyučuje. Akreditací stanovené souvislé praxe (320 hodin pro PSP, 160 hodin pro TPČ za studium, viz dále oddíl Praxe) a intenzivní kurzy se konají podle rozpisu týdnů na daný školní rok.

5 Vademecum 15 3 Sociální práce a soc. pedagogika N Denní studium N/07 1. ročník 2. ročník 3. ročník Pastorační a sociální práce 2009/10 ZO LO ZO LO ZO LO Teologie Úvod do SZ USZ 2 KZ 2 KZ Úvod do NZ UNZ 2 KZ 2 KZ Teologie NZ TNZ 2 KZ Biblická interpretace BI 2 KZ Systematická teologie SyT 2 Z 2 ZK Křesťanská etika E 2 KZ Filozofie F 2 Z Religionistika Rg 2 ZK 2 KZ Teologie náboženství TRg 2 KZ Evangelizace a učednictví EU 1 KZ 1 KZ Katechetika Ktch 2 KZ Psychologie Úvod do psychologie UPs 1 KZ Psychologie osobnosti PsO 1 Z 1 Z 1 ZK Vývojová psychologie VPs 1 Z 1 ZK Sociální psychologie SPs 1 Z 1 ZK Psychopatologie Pspt 1 Z 1 ZK Sociální práce Sociologie pro p-s pracovníky So 2 KZ 2 KZ Základy práva ZPv 2 KZ 2 KZ 2 KZ Sociální práce: teorie a metody SPr 2 KZ 2 KZ 2 KZ 2 ZK ABS Filozofie a etika sociální práce FESP 2 KZ 2 KZ Metody sociálního výzkumu MSV 2 KZ Sociální politika SPo 2 KZ 2 KZ ABS Sociální patologie SPt 2 KZ Zdraví a nemoc ZN 1 KZ 2 KZ Menšiny Me 2 KZ Pastorace Pastorační dovednosti PDo 2 KZ 2 KZ Pastorační směry PSm 2 KZ 2 KZ ABS Pastorace 1 P 1 2 KZ Pastorace 2 P 2 2 KZ Sborová pastorace SbP 2 KZ Integrace T a Ps I 2 KZ Jazyky Angličtina / němčina A / N 4 KZ 4 ZK 2 KZ 2 ZK ABS Povinně volitelné kurzy PS řešení hraničních život. situací HŽS 2 KZ 2 KZ Neziskový sektor NS 2 KZ Pastoračně sociální gerontologie PSGe 1 KZ Pastorace manželství a rodiny PMR 2 KZ Praxe Praxe - průběžná Px 4 Z 4 Z 4 Z 4 Z Specializační praxe průběžná SpPx 4 Z 4 Z Seminář k praxi SemPx 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z Supervizní seminář k praxi SvSemPx 1 Z 1 Z Úvod do studia USt 1 KZ 1 KZ Výpočetní technika VT 1 Z Praxis pietatis PP 2 Z 2 Z 2 Z 2 Z 2 Z 2 Z Psaní absolventské práce AP 2 Z 4 Z 6 Z 6 Z Seminář k AP Sem AP 1 Z Volitelné: Tělesná výchova TV 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z 1 Z CELKEM HOD / TÝDEN Vysvětlivky Z: zápočet výplň: seminář / bez výplně: přednáška KZ: klasifikovaný zápočet tučně: předměty společné s oborem T ZK: zkouška AP: absolventská práce ABS: absolutorium Akreditací stanovené souvislé praxe (320 hodin pro PSP, 160 hodin pro TPČ za studium, viz dále oddíl Praxe) a intenzivní kurzy se konají podle rozpisu týdnů na daný školní rok.

6 Vademecum 15 4 Personální zabezpe ení denní formy studia Starý zákon Viktor Ber, Th.D. Úvod USZ Viktor Ber; David Beňa, lic.theol., Dobové pozadí DPSZ Lydie Kucová, PhD. Hebrejština H Viktor Ber; Lydie Kucová Teologie TSZ Viktor Ber Exegeze ExSZ Viktor Ber Nový zákon Karel Taschner, Th.D. Úvod UNZ Mgr. Pavel Paluchník Dobové pozadí DPNZ Peter Cimala, Th.D. Řečtina Ř Zdeněk Halas, Ph.D. Teologie TNZ Karel Taschner Biblická interpretace BI Peter Cimala Exegeze ExNZ Karel Taschner; Peter Cimala Církevní dějiny Mgr. Rober Hart, DiS. Církevní dějiny CD Robert Hart; Mgr. Tomáš W. Pavlíček Ekumenická eklesiologie EE Robert Hart Dějiny dogmatu DD Robert Hart Systematická teologie Doc. Pavel Hošek, Th.D., zástupce Mgr. Jan Valeš Systematická teologie SyT Marshall Brown, PhD; prof. ThDr. Ján Liguš, Ph.D. Etika E Mgr. Matěj Hájek Filozofie a religionistika Doc. Pavel Hošek, Th.D., zástupce David Beňa, lic. theol. Filozofie F David Novák, M.Th. Religionistika Rg Pavel Hošek; David Beňa Teologie náboženství TRg David Beňa Praktická teologie ThDr. Pavel Černý, Th.D. Pastorální teologie PT Pavel Černý Evangelizace a učednictví EU Ing. Daniel Fajfr, M.Th. Praktická eklesiologie PE Pavel Černý, Daniel Fajfr Katechetika Ktch Ing. Radomír Kalenský Liturgika Li Pavel Černý Misiologie Mi Pavel Černý Homiletika Hm Marek Šrámek, M.Th. Řízení sborové práce ŘSP Pavel Černý Povinně volitelné a volitelné Apologetika Apg David Novák (Katedra filozofie) Duchovní růst DR Steve Olsen, Ph.D. (Katedra praktické teologie) Neziskový sektor NS Mgr. Irena Švojgrová (Katedra sociální práce) Pastorace manželství a rodiny PMR Mgr. Dana Staňková (Katedra pastorace) Pastoračně sociální gerontologie PSGe Mgr. Eva Čenkovičová Pastoračně-sociální řešení hraničních životních situací HŽS Mgr. Martin Škoda (Katedra sociální práce) K personálnímu obsazení dálkové formy studia viz rozvrhy DS od strany 35.

7 Vademecum 15 5 Psychologie PhDr. Pavla Cimlerová Úvod do psychologie UPs Mgr. Marek Macák Vývojová psychologie VPs Pavla Cimlerová Psychologie osobnosti PsO Marek Macák Sociální psychologie SPs PhDr. Soňa Třísková Psychopatologie Pspt Pavla Cimlerová Sociální práce PhDr. Slavomír Krupa, Ph.D. Sociologie pro p.-s. pracovníky So PhDr. Alena Heřmanová Základy práva ZPv JUDr. Iva Kernová Sociální práce: teorie a metody SPr Slavomír Krupa Filozofie a etika SP FESP Mgr. Tereza Ráchel Bícová David Novák Metody sociálního výzkumu MSV Slavomír Krupa Sociální politika SPo Mgr. Petra Kubečková Sociální patologie SPt Tereza Ráchel Bícová Menšiny Me Mgr. Irena Švojgrová Zdraví a nemoc ZN MUDr. Alice Wagenknechtová Pastorace Ing. Pavel Raus, M.A. et M.A. Pastorační dovednosti PDo Mgr. Dana Staňková, DiS. Pastorační směry PSm Marek Macák Pastorace P Pavel Raus Sborová pastorace SbP Ing. Tomáš Grulich, M.Th. Integrace T a Ps I Marek Macák Praxe PhDr. Alena Heřmanová Praxe Px Alena Heřmanová Marek Šrámek, M.Th. Seminář k praxi a supervizní seminář SemPx a SvSemPx Alena Heřmanová Mgr. Milena Vaňková Všeobecné Viktor Ber Angličtina A Richard Trča, MDiv Němčina N Christof Lange Úvod do studia USt Peter Cimala Seminář k AP Sem AP Viktor Ber Výpočetní technika VT Mgr. Jakub Černý Tělesná výchova TV David Novák Praxix pietatis PP Richard Trča Kolegium ředitele ředitel Mgr. Jan Valeš zástupce pro pedagogiku Viktor Ber, Th.D. zástupce pro ekonomiku Ing. Eva Jaklová koordinátor PSP a Bc SP PhDr. Alena Heřmanová vedoucí dálkového studia Christof Lange zástupce studentů další členové Richard Trča, MDiv Studijní oddělení vedoucí oddělení Viktor Ber asistentka Eva Jaklová koordinátor PSP a Bc SP Alena Heřmanová vedoucí dálkového studia Christof Lange Administrativa vedoucí kanceláře Eva Jaklová Public Relations Anna Slobodová vedoucí knihovny Lidija Procházková, DiS. správce počítačové sítě Mgr. Jakub Černý asistent správce sítě Marek Lachman Vedoucí studijních skupin 1. ročník Dn Dana Staňková 2. ročník Dn 3. ročník Dn Richard Trča ročník DS PSP Jan Valeš

8 Vademecum 15 6 ád ETS Ÿ 1 Práva student Student má právo: 1. Ú astnit se vyu ování a odborné praxe podle rozvrhu hodin p íslu²né studijní skupiny (dále: ro níku) a být informován o p ípadných zm nách v obsahu i organizaci studia. 2. Být na po átku studia pou en o cílech vzd lávání, o moºnostech uplatn ní absolventa i o moºnostech dal²ího vzd lávání. 3. Být seznámen s u ebním plánem, asovým plánem ²kolního roku a ádem ETS i s jejich p ípadnými zm nami. 4. Být na zahájení výuky kaºdého p edm tu seznámen s u ebními osnovami, které obsahují anotaci p edm tu, poºadavky kladené na studenty, seznam literatury (s jasn ur eným po tem stránek k povinnému prostudování) a harmonogram kurzu pro dané období. Bude-li vyu ující poºadovat písemnou práci (seminární práci, recenzi, referát apod.), má student právo na za átku kurzu znát poºadovaný rozsah (tj. po et znak ) takové práce. 5. Zvolit si povinn volitelné i volitelné p edm ty pro p íslu²ný ²kolní rok. 6. Poºadovat po u iteli, aby zahajoval a kon il hodinu p esn podle rozvrhu. Pokud se u itel zpozdí o více neº deset minut, informovat studijní odd lení. 7. Vyuºívat knihovnu a po íta ovou u ebnu ETS. 8. Volit zástupce ro níku a zástupce student do Kolegia editele ETS. 9. Volit zástupce do ²kolské rady. 10. Poºádat editele o uznání p edchozího vzd lání na základ doklad o tomto vzd lání. 11. Být zkou²en ve stanovených termínech a stanovenou formou. 12. V p ípad, ºe z váºných doloºených d vod nemohl vykonat zkou²ku nebo uzav ít období, poºádat písemn o stanovení náhradního termínu. 13. Poºádat písemn editele o komisionální p ezkou²ení v p ípad pochybností o správnosti klasikace z n kterého vyu ovacího p edm tu, a to nejpozd ji do týdne od doby, kdy mu byla klasikace sd lena. 14. V od vodn ném p ípad poºádat písemn editele o uvoln ní z ú asti na p edm tu. 15. Poºádat písemn vedoucího studijního odd lení o e²ení nadm rného po tu absencí, pokud jsou zd vodn ny a doloºeny. 16. Poºádat písemn editele o p eru²ení studia, opakování ro níku nebo zm nu oboru.

9 Vademecum Vzná²et p ipomínky a dotazy ke koncepci i pr b hu výuky a praxe, p ípadn k dal²ím otázkám souvisejícím se studiem na ETS, a to bu vyu ujícím nebo zástupci editele pro v ci pedagogické nebo editeli. P i písemn podané ºádosti má student právo na písemnou odpov do jednoho m síce od data doru ení takové ºádosti do kancelá e ETS. 18. Studenti mají také právo pov it projednáním svých záleºitostí studentského zástupce v Kolegiu editele (viz dále oddíl Zásady studentské samosprávy). Ÿ 2 Povinnosti student Student je povinen: 1. ídit se zásadami k es anské etiky. 2. Plnit ustanovení ádu ETS, respektovat obecn závazné právní p edpisy a povinnosti stanovené Ministerstvem ²kolství, mládeºe a t lovýchovy ƒeské republiky (dále M MT). 3. Ú astnit se vyu ování, praxí a dal²ích povinností stanovených asovým plánem ²kolního roku a rozvrhem hodin pro p íslu²ný ro ník. 4. Docházet do vyu ování podle p edepsaného rozvrhu a v as. Absence studenta se zaznamenává do t ídní knihy; pozdní p íchod o deset a více minut je veden jako absence v dané hodin. 5. Plnit studijní úkoly a termíny stanovené ádem ETS, u ebními osnovami i konkrétními vyu ujícími. 6. Ú astnit se setkání, která mají napomáhat duchovnímu formování osobnosti a mají bohosluºebný rámec. Spln ní této povinnosti zapisuje do indexu ten, kdo je pov en vedením t chto setkávání. 7. Odpracovat v 1. a 2. ro níku vºdy ty icet hodin na ETS, z toho deset hodin p i úklidu budovy v ervnu. Touto brigádou se student podílí na úhrad náklad na studium. Spln ní pracovní povinnosti zapisuje do indexu kancelá studijního odd lení. 8. Platit ádn ²kolné ve stanovené vý²i a ve stanovených termínech. 9. Starat se o to, aby m l ve výkazu o studiu (dále: indexu) správn a v as ve²keré pot ebné údaje. Student je povinen prokázat se p i zkou²ce indexem. ádn vypln ný index je podmínkou pro vstup do vy²²ího ro níku. 10. P i hodinách nejíst a nepouºívat mobilní telefony. P enosné po íta e, diktafony apod. je moºné v hodin pouºívat pouze v souvislosti s výukou a se souhlasem vyu ujícího. Jedná se zejména o zákon. 561/2004 Sb. (²kolský zákon) a o Vyhlá²ku Ministerstva ²kolství, mládeºe a t lovýchovy ƒeské republiky. 10/2005 Sb.

10 Vademecum Zacházet ²etrn s majetkem ²koly a respektovat pokyny správce budovy. 12. Pe ovat o osobní majetek. ETS nezodpovídá za osobní majetek student v budov ETS. Ÿ 3 Zásady studentské samosprávy v denní form studia 1. Kaºdá studijní skupina si zvolí svého zástupce. 2. Zástupce studijní skupiny (a) spolu s vedoucím studijní skupiny nese duchovní odpov dnost za ro ník, (b) zabezpe uje komunikaci mezi ro níkem a vedením ETS na organiza ní rovin tak, aby individuální za izování bylo omezeno na zdravé minimum, (c) asistuje vyu ujícím podle pot eby, (d) stará se o t ídní knihu. 3. Shromáºd ní v²ech student volí jednoho zástupce student. Za kandidáta na zástupce student mohou být krom zástupc ro ník navrºeni i dal²í studenti. Zástupce student : (a) zastupuje studenty v Kolegiu editele ETS, (b) spolu s Kolegiem editele ETS nese duchovní odpov dnost za seminá, (c) ú astní se jednání Kolegia editele ETS s právem hlasovacím, (d) napomáhá svými p ipomínkami a návrhy zlep²ení organizace a studijních podmínek na ETS, tlumo í návrhy a p ipomínky zástupc ro ník i jednotlivých student (e) informuje zástupce ro ník o rozhodnutích Kolegia editele ETS týkajících se student a d lí se s nimi o úkoly vyplývající z jednání Kolegia editele ETS 4. Kaºdý t etí rok volí studenti ze svých ad dva zástupce do ²kolské rady. Organizace, práva a povinnosti ²kolské rady se nacházejí v Ÿ 167 a Ÿ 168 Zákona. 561/2004 Sb. 5. P i volbách musí být p ítomny nejmén dv t etiny p íslu²ných student. Zástupce musí být zvolen nadpolovi ní v t²inou p ítomných student. Pokud p i volbách poºádá n který student o tajnou volbu, je volba provedena tajn na hlasovacích lístcích.

11 Vademecum 15 9 Ÿ 4 Disciplinární ád 1. ETS nevede známky z chování, protoºe takové hodnocení není d stojné student vy²²í odborné ²koly. 2. Za poru²ení zásad k es anské etiky nebo povinností stanovených ádem ETS je student napomenut. Stupn napomenutí: (a) napomenutí editelem (b) ve ejné napomenutí editelem p ed v²emi studenty (c) podmín né vylou ení ze studia (d) vylou ení ze studia 3. O stupních napomenutí rozhoduje editel, který je projedná v Kolegiu editele ETS a student se proti nim m ºe odvolat k Rad ETS. Stupn cd jsou doru eny studentovi písemn. 4. ETS netoleruje ºádné formy opisování, plagiátorství i jiného podvád ní p i studiu. Eventuální p ípady budou projednány v Kolegiu editele a e- ²eny ve spolupráci s u itelem daného kurzu. Prokázání t chto a podobných aktivit m ºe vést k vylou ení studenta z kurzu v p íslu²ném roce, nep ipu²t ní k obhajob absolventské práce, ve zvlá²t závaºných p ípadech i k vylou ení ze studia. Ÿ 5 Organizace studia a ²kolního roku 1. Organizace studia vy²²í odborné ²koly se ídí platnými právními p edpisy, zejména ²kolským zákonem 561/2004 Sb. ve zn ní jejich novel, a vyhlá²kami, zejména Vyhlá²kou M MT. 10/2005 Sb. 2. kolní rok se lení na zimní a letní období. Zimní období trvá od do , letní období trvá od do V kaºdém období je t ináct týdn výuky podle rozvrhu, t i týdny zkou²kového období a dal²í výuka podle u ebního plánu. Vyu ovacích týdn je za rok ty icet. 3. Podrobnosti organizace studia pro p íslu²ný ²kolní rok stanoví zástupce editele pro v ci pedagogické vºdy k za átku ²kolního roku. 4. Zm ny v rozvrhu a u ebním plánu jsou v kompetenci zástupce editele pro v ci pedagogické. 5. ádným termínem uzav ení klasikace za zimní období je 31. leden. ádným termínem uzav ení klasikace za letní období je 30. erven. 6. Do vy²²ího ro níku postoupí student, který úsp ²n splnil podmínky stanovené akreditovaným vzd lávacím programem pro p íslu²ný ro ník. 7. V p ípad, ºe studenta nelze hodnotit ze závaºných d vod, hodnocení musí být uzav eno nejpozd ji do konce následujícího období.

12 Vademecum Ÿ 6 Klasika ní ád 1. Zp soby hodnocení: (a) zápo et (b) klasikovaný zápo et (c) zkou²ka (d) odborná zkou²ka 2. Zp sob hodnocení (1a1d) jednotlivých p edm t stanoví u ební plán. 3. Vyu ující je povinen formu hodnocení, podklady a kritéria student m písemn oznámit na za átku p íslu²ného období. Vlastní hodnocení je v kompetenci vyu ujícího. 4. Pr b ºné hodnocení studenta se provádí na základ test, prezentací, projekt, seminárních prací, diskusí, pohovor, apod. 5. Zápo et potvrzuje, ºe student v p íslu²ném p edm tu splnil poºadavky pr b ºné kontroly a ve stanoveném rozsahu se zú astnil výuky daného p edm tu. V pr b hu období se p edpokládá pr m rn t icet minut domácí práce na jednu hodinu práce ve ²kole. 6. Klasikovaný zápo et potvrzuje, ºe byl student pr b ºn klasikován a ve stanoveném rozsahu se zú astnil výuky daného p edm tu. V pr b hu období se p edpokládá pr m rn ²edesát minut, u seminá pr m rn devadesát minut domácí práce na jednu vyu ovací hodinu. 7. ETS o ekává, ºe jedné hodin domácí p ípravy odpovídá nastudování asi patnácti stran odborného textu. ƒasové nároky na vypracování písemné práce v rozsahu ²esti tisíc znak jsou odhadnuty na p ibliºn p t hodin práce. 8. Zkou²ka m ºe být teoretická (ústní, písemná) nebo praktická. P edpokládá se, ºe se student ve stanoveném rozsahu zú astnil výuky daného p edm tu. Hodnocení zkou²kou vylu uje pr b ºné hodnocení. Výjimku tvo í výuka jazyk, ve které je moºné kombinovat pr b ºné hodnocení se zkou²kou. 9. Odborná zkou²ka je soubornou zkou²kou v dané disciplín. 10. Prosp ch se klasikuje podle stupnice: 1 výborn 2 velmi dob e 3 dob e 4 nevyhov l 11. Hodnocení, s výjimkou stupn 4 nevyhov l, zapí²e vyu ující do indexu, p ipojí datum a podpis. Výsledek v²ech hodnocení se rovn º zaznamenává do klasika ního archu.

13 Vademecum Krom prvního ádného termínu zkou²ky má student nárok na dva dal²í opravné termíny. 13. Komisionální zkou²ka se koná: vºdy v p ípad druhé opravné zkou²ky, v p ípad, ºe student poºádá editele o p ezkou²ení z d vodu pochybností o správnosti hodnocení svého vzd lávání. (a) Komisionální zkou²ka se ídí Ÿ 6 Vyhlá²ky. 10/2005. Komisi pro zkou²ku jmenuje editel. Komise je t í lenná; tvo í ji p edseda, kterým je editel nebo jím pov ený u itel, zkou²ející u itel, jímº je vyu- ující studenta danému p edm tu, a p ísedící, kterým je jiný vyu ující téhoº nebo p íbuzného p edm tu. Výsledek zkou²ky ur í komise v t²inou hlas. O komisionální zkou²ce se po izuje protokol, který se stává sou ástí pedagogické dokumentace studenta. Výsledek komisionální zkou²ky je kone ný, dal²í p ezkou²ení není moºné. (b) Student se m ºe ze závaºných d vod od komisionální zkou²ky omluvit. Pokud je jeho omluva uznána, stanoví editel náhradní termín zkou²ky. Od náhradního termínu zkou²ky se lze omluvit pouze jednou. (c) Konkrétní obsah a rozsah komisionální zkou²ky stanoví editel ²koly v souladu s akreditovaným vzd lávacím programem. Zkou²ka m ºe být ústní, písemná nebo praktická, formy zkou²ky se mohou kombinovat. Komisionální zkou²ka je ve ejná. 14. editel m ºe uznat studentovi spln ní studijní povinnosti z daného p edm tu na základ jinde dosaºeného vzd lání. ƒiní tak na ºádost studenta po vyjád ení vedoucího p íslu²né katedry ETS, který m ºe doporu it nap. vykonání rozdílové zkou²ky. Student je pln odpov dný za v asné p edjednání takové záleºitosti (tj. p ed zahájením kurzu i zkou²ky). Ÿ 7 Prezence 1. Ú ast na výuce jednotlivých p edm t je sou ástí hodnocení p edm tu. Vyu ující má v p ípad seminá e právo zapo ítávat ú ast do celkového hodnocení. 2. Maximální povolená absence v jednom p edm tu za jedno období je stanovena takto: (a) seminá a jazyky: ty i vyu ovací hodiny, pokud má hodinovou dotaci dvacet ²est hodin. (b) p edná²ka: osm vyu ovacích hodin, pokud má hodinovou dotaci dvacet ²est hodin.

14 Vademecum P i jiné hodinové dotaci se povolená absence stanoví pom rn dle vý²e uvedených po t hodin. 3. Pokud student p ekro í tuto povolenou míru absence, m ºe být v daném p edm tu klasikován: nevyhov l. 4. V p ípad dlouhodobé, i opakované nemoci, váºných osobních, i rodinných problém, m ºe student písemn poºádat zástupce editele pro v ci pedagogické o individuální nahrazení zame²kané výuky. V p ípad kladn vy ízené ºádosti ur í zástupce editele po konzultaci s p íslu²ným vyu ujícím zp sob nahrazení výuky a náhradní klasikaci. 5. K absenci z rodinných, i osobních d vod trvající déle neº dva dny, je nutné p edem schválení editele. 6. P ehled o prezenci student i vyu ujících je veden v t ídních knihách. 7. O výjimkách hodných zvlá²tního z etele rozhoduje editel. 8. Student musí absolvovat v²echna soust ed ní v pr b hu studia. Pouze z váºných d vod je moºné se omluvit maximáln z jednoho soust ed ní za celé studium. Soust ed ní se povaºuje za absolvované pouze p i ú asti studenta na celém soust ed ní. Ÿ 8 Postup do vy²²ího ro níku, zm na oboru, zm na formy studia 1. Student postupuje do vy²²ího ro níku a k absolutoriu, jestliºe splnil v²echny povinnosti stanovené u ebním plánem a ádem ETS, v etn zaplacení ²kolného pro p íslu²ný ²kolní rok ve stanoveném termínu. 2. Do vy²²ího ro níku a k absolutoriu postupuje student na základ zápisu spojeného s kontrolou indexu. Zápis provádí zástupce editele pro v ci pedagogické, p ípadn vedoucí oboru, p ípadn vedoucí dálkové formy studia. Termín zápisu je 1. týden v zá í. Potvrzení o studiu bude studentovi vydáno aº na základ zápisu. Koná se i kontrola indexu za zimní období a to v pr b hu prvního m síce výuky v letním období. P esný termín stanovuje vedoucí studijního odd lení. Ve zvlá² od vodn ných p ípadech m ºe být studentovi povolen editelem podmíne ný postup do vy²²ího ro níku. 3. Studentovi m ºe být na základ písemné ºádosti povoleno opakování ro níku, a to za dobu studia jednou. P i opakování musí student v kaºdém roce absolvovat minimáln ²edesát procent kmenových p edm t, celkov pak minimáln dvacet hodin výuky týdn. P edm ty ádn klasikované student nemusí znovu opakovat. 4. Student m ºe b hem studia zm nit obor nebo formu studia na základ písemné ºádosti, a to jednou. Zm na je moºná pouze k za átku nového ob-

15 Vademecum dobí ²kolního roku (ZO/LO). Podmínkou je úsp ²né vykonání rozdílových zkou²ek. 5. O výjimkách hodných zvlá²tního z etele rozhoduje editel. Ÿ 9 P eru²ení a p ed asné ukon ení studia 1. Z váºných osobních nebo rodinných d vod m ºe student poºádat písemn editele o p eru²ení studia, a to na dobu nejvý²e dvou let. V p ípad t hotenství nebo mate ství má studentka na p eru²ení studia právo. 2. Po dobu p eru²ení studia není student studentem ETS. 3. Po uplynutí p eru²ení studia student pokra uje ve studiu v tom období ²kolního roku, ve kterém mu bylo studium p eru²eno. editel m ºe studentovi povolit pokra ovat ve vy²²ím ro níku. Podmínkou je vykonání rozdílových zkou²ek. 4. Student m ºe p ed asn ukon it studium na ETS na základ svého písemného oznámení editeli. 5. Pokud není studentovi povolen podmíne ný postup do vy²²ího ro níku, opakování ro níku nebo p eru²ení studia, ukon í mu editel studium. 6. Pokud se student bez ádné omluvy neú astní vyu ování po dobu více neº dvacet vyu ovacích dní, hrozí mu ukon ení studia ( kolský zákon 561/2004 Ÿ 98, odst. 2). 7. Vylou ení ze studia je disciplinárním opat ením (Ÿ 4, odst. 2d). 8. O výjimkách hodných zvlá²tního z etele rozhoduje editel. Ÿ 10 Absolutorium 1. Ukon ení studia absolutoriem je upraveno ŸŸ Zákona. 561/2004 Sb. a ŸŸ 79 Vyhlá²ky. 10/2005 Sb. Absolutorium se koná p ed zku²ební komisí a je ve ejné. 2. ádný termín konání absolutoria stanoví editel v období od 1. do 30. ervna, p ípadné opravné a náhradní termíny od 1. do 30. zá í a od 2. do 31. ledna. 3. Student m ºe vykonat absolutorium nejpozd ji do p ti let od úsp ²ného ukon ení posledního ro níku studia. V p ípad odloºení absolutoria je nutno splnit poºadavky studia za poslední ro ník nejpozd ji do konce následujícího zimního období. 4. Student se m ºe dostavit k absolutoriu, jestliºe splnil v²echny povinnosti stanovené u ebním plánem a ádem ETS. Podmínkou p ístupu k absolutoriu je zápis spojený s kontrolou indexu provedený zástupcem editele

16 Vademecum pro v ci pedagogické. V p ípad student dálkové formy studia kontrolu provádí vedoucí dálkového studia. 5. Za p ihlá²ku k absolutoriu se povaºuje odevzdání kone né verze absolventské práce v ádném termínu. 6. Absolutorium se skládá z obhajoby absolventské práce, teoretické zkou²ky z odborných p edm t a zkou²ky z cizího jazyka. 7. Teoretická zkou²ka v studijním programu Teologická a pastora ní innost se skládá z t chto p edm t : Systematická teologie, Pastorální teologie, Misiologie. 8. Teoretická zkou²ka v studijním programu Pastora ní a sociální práce se skládá z t chto p edm t : Sociální práce: teorie a metody, Sociální politika, Pastora ní sm ry. 9. Celkové hodnocení absolutoria provádí zku²ební komise podle této stupnice: (a) Prosp l s vyznamenáním jestliºe student není hodnocen z ºádné zkou²ky ani z obhajoby známkou hor²í neº 2 a pr m rný prosp ch není hor²í neº 1,5. (b) Prosp l jestliºe student není hodnocen z ºádné zkou²ky ani z obhajoby známkou hor²í neº 3. (c) Neprosp l jestliºe má student z n které zkou²ky nebo obhajoby známku Celkové hodnocení absolutoria, v etn hodnocení jeho jednotlivých ástí, oznámí studentovi p edseda zku²ební komise v den, ve kterém student absolutorium vykonal. 11. Neprosp l-li student z n které zkou²ky nebo neobhájil-li absolventskou práci, m ºe vykonat opravnou zkou²ku z této zkou²ky nebo opravnou obhajobu do ²esti m síc od ádného termínu absolutoria. Opravnou zkou²ku nebo opravnou obhajobu je moºné konat nejvý²e dvakrát. 12. Pokud se student ke zkou²ce nebo obhajob nedostaví a svou nep ítomnost ádn omluví nejpozd ji do t í pracovních dn od konání zkou²ky p edsedovi zku²ební komise nebo nekonal absolutorium z d vodu neukon- ení posledního ro níku vzd lávání, má právo konat náhradní zkou²ku. Nedodrºení stanovené lh ty m ºe v závaºných p ípadech p edseda zku- ²ební komise prominout. Konáním náhradní zkou²ky není dot eno právo studenta konat opravnou zkou²ku. 13. Jestliºe se student ke zkou²ce nebo obhajob bez ádné omluvy nedostavil, jeho omluva nebyla uznána nebo byl ze zkou²ky vylou en, posuzuje se, jako by zkou²ku nebo obhajobu vykonal neúsp ²n. 14. Student, který vykonal zkou²ku absolutoria nebo obhajobu absolventské

17 Vademecum práce, m ºe do osmi dn ode dne, kdy mu byl oznámen výsledek zkou²ky, poºádat magistrát hlavního m sta Prahy o p ezkoumání jejího pr b hu a výsledku. 15. Dokladem o dosaºení vy²²ího odborného vzd lání je vysv d ení o absolutoriu a diplom absolventa. Absolvent poºívá ve²kerá práva absolventa ETS a je mu ud len titul diplomovaný specialista (DiS. za jménem). Ÿ 11 Absolventská práce 1. Závazná pravidla a termíny pro psaní absolventské práce jsou ve Vademecu v ásti Písemné práce na ETS a v dokumentu Písemné práce na ETS. Ÿ 12 Pracovní ád pro odbornou praxi 1. Hodina odborné praxe trvá ²edesát minut. Praxi lze provád t po dnech, lze ji i spojovat do týdn. Po et týdenních hodin praxe je nejvý²e ty icet hodin. 2. Nem ºe-li se student z nep edvídaného d vodu dostavit na praxi, je povinen se nejpozd ji do druhého dne na pracovi²ti omluvit a vedoucímu praxe p edloºit písemnou omluvenku. 3. Student se nesmí svévoln vzdálit z ur eného pracovi²t bez v domí pracovníka, kterému je pod ízen. Musí dodrºovat zásady bezpe nosti a ochrany p i práci a protipoºární opat ení, se kterými byl na pracovi²ti seznámen. 4. Student je povinen zú astnit se výuky praxe v plném rozsahu. Kaºdou neú ast na p edepsané praxi musí ádn p edem omluvit a po dohod s vyu ujícím nahradit v náhradním termínu. Zame²kané hodiny student nahrazuje v dob svého volna, zejména o víkendech, pop. v dob ²kolních prázdnin. Teprve po jejich absolvování je moºno uzav ít klasikaci. 5. Dal²í podrobnosti o praxi jsou uvedeny ve Vademecu v kapitole Praxe. Mgr. Jan Vale² editel ETS

18 Vademecum Studenti se speciálními vzd lávacími pot ebami Studentem se speciálními vzd lávacími pot ebami se rozumí osoba se zdravotním postiºením, zdravotním znevýhodn ním nebo sociálním znevýhodn ním. Zdravotním postiºením je t lesné, zrakové nebo sluchové postiºení, vada e i, soub ºné postiºení více vadami, autismus a vývojové poruchy u ení nebo chování, tj. dyslexie, dysortograe, dysgrae, sy ADHD, sy ADD. Za zdravotní znevýhodn ní je povaºováno zdravotní oslabení, dlouhodobá nemoc nebo leh í zdravotní poruchy vedoucí k poruchám u ení a chování, které vyºadují zohledn ní p i vzd lávání. Sociálním znevýhodn ním je mj. postavení azylanta a ú astníka ízení o ud lení azylu na území ƒeské republiky podle zvlá²tního právního p edpisu. Vzd lávání t chto student upravuje Ÿ 16 zákona. 561/2004 Sb. (²kolského zákona) a Vyhlá²ka. 73/2005 Sb. o vzd lávání d tí, ºák a student se speciálními vzd lávacími pot ebami. Tyto legislativní normy umoº ují za adit studenta VO s vý²e uvedenými obtíºemi do reºimu speciálního vzd lávání a vzd lávat ho podle individuálního vzd lávacího plánu. Student musí p edloºit na po átku studia na VO psychologické a speciáln -pedagogické vy²et ení ze ²kolského poradenského za ízení, tj. v p ípad specické poruchy u ení a chování z pedagogickopsychologické poradny, v p ípad ostatních zdravotních postiºení z p íslu²ných speciáln pedagogických center a v p ípad zdravotního znevýhodn ní doloºit odborný léka ský posudek. V individuálním vzd lávacím plánu bude upraveno asové a obsahové rozvrºení u iva, zp sob zadávání a pln ní úkol, zp sob hodnocení a klasikace, úprava konání absolutorií. Obsah individuálního vzd lávacího plánu bude s p íslu²ným studentem projednán.

19 Vademecum Informace spirituála Duchovní pé e je sou ástí na²í sluºby student m. Máme zájem na tom, aby kaºdý student duchovn prospíval a m l moºnost hovo it o svých otázkách a problémech. Jádrem duchovní pé e je práce u itel, kte í svým vyu ováním slouºí student m k odbornému, osobnímu i praktickému r stu, jehoº cílem je láska k Bohu a jeho slovu, a láska k bliºním se v²ím, co k ní pat í. Spoléháme p itom na moc a p sobení Ducha svatého. Lep²í koordinaci u itel slouºí tým sloºený z ro níkových u itel, u itele p edm tu Praxis pietatis, odborného pracovníka katedry pastorace a editele. Do budoucna plánujeme také v dálkovém studiu mít kontaktního u itele pro kaºdou studijní skupinu. Kaºdý ro ník denního studia má svého ro níkového u itele (vedoucí studijní skupiny). Ten se na zá ijovém soust ed ní setká s kaºdým studentem k rozhovoru nad seznamem otázek, které p ipravil Richard Tr a a Jan Vale². Na kv tnovém soust ed ní v podobném rozhovoru uplynulý ²kolní rok vyhodnotí. A mezi tím bude ro níkový u itel pr b ºn se svou t ídou v kontaktu. S ím se mohou studenti na svého u itele obracet? Studentská samospráva slouºí k e²ení organiza ních a p íp. studijních záleºitostí. Ve v²ech ostatních v cech se studenti mohou obrátit na svého ro níkového u itele. Dana Sta ková, Richard Tr a, Jan Vale², Pavel Raus

20 Vademecum Písemné práce na ETS Písemné práce na ETS (eseje, seminární písemné práce) jsou d leºitým výstupem studia. Psaním se student u í z eteln formulovat my²lenky získané studiem a formulovat své vlastní názory. Formální náleºitosti v²ech písemných prací jsou stanoveny v dokumentu Písemné práce na ETS: jemný úvod. V pr b hu studia si student vede portfolio písemných prací. Ke konci prvního ro níku má toto portfolio obsahovat písemné práce v celkovém rozsahu asi znak (v etn mezer). Ke konci druhého ro níku má toto portfolio obsahovat písemné práce v rozsahu asi znak v etn p ehledu bádání v souvislosti s psaním absolventské práce a v etn písemné práce v nované metod sociálního výzkumu u student oboru PSP (Tuto práci o rozsahu znak studenti oboru Pastorace a sociální práce vypracovávají ve spolupráci s vedoucím absolventské práce a s u itelem p edm tu Metody sociálního výzkumu.) Absolventská práce Absolventská práce poskytuje studentovi p íleºitost individualizace ásti studia. Student se v první fázi nau í kritické práci s relevantní sekundární literaturou. Ve druhé fázi se nau í ve vybraném poli formulovat problém, navrhnout odpovídající metody pro jeho e²ení, zpracovat získaná data a interpretovat je, získané výsledky shrnout a vyvodit z nich obecné záv ry. Student si osvojí schopnost kriticky a tvo iv myslet a psát. Absolventská práce m ºe být zpracována a obhajována spole n n kolika studenty; i v tomto p ípad jsou studenti hodnoceni jednotliv. Vedoucí katedry garantuje, ºe práce podaná na dané kated e má takovou kvalitu, ºe m ºe být p ipu²t na k obhajob. Etapy práce Níºe jsou uvedeny pouze základní etapy práce. P edpokládají se pravidelné konzultace, za kaºdé pololetí musí mít student zapsány v indexu minimáln dv konzultace. Ukon ení kaºdé z p ti etap práce musí být zapsáno v indexu slovy zapo teno. P i opakovaném nedodrºení termín studentem má vedoucí práce právo odstoupit od spolupráce. 1. První anotace Vyberte si obor. Na základ konzultace se zástupcem editele pro v ci pedagogické, resp. vedoucím katedry získejte vedoucího práce. Na základ konzultace s vedoucím práce si vyberte pole práce (speci t j²í neº obor, K dispozici na webu ETS na stránce p edm tu Seminá k absolventské práci.

21 Vademecum obecn j²í neº téma). Anotaci obsahující jméno vedoucího práce a formulaci pole odevzdejte schválenou p íslu²ným vedoucím katedry do kancelá e ETS. Metodou práce je v této fázi kritická práce s odbornou literaturou. Termín: v prvním ro níku. 2. P ehled bádání Na základ kritické práce s odbornou literaturou napi²te p ehled bádání v daném poli o rozsahu asi znak. P ehled bádání se odevzdává vedoucímu práce, který(á) spln ní této povinnosti potvrzuje zápisem do indexu. Termín: ve druhém ro níku. 3. Druhá anotace Na základ konzultace s vedoucím práce zformulujte ve vybraném poli problém, adekvátní metodu jeho e²ení a odpovídající téma práce. Rozvi te téma do pracovní osnovy práce. Anotaci obsahující téma, metodu a p iloºenou osnovu odevzdejte schválenou p íslu²ným vedoucím katedry do kancelá e ETS. Termín: ve druhém ro níku. 4. První verze práce P edloºte vedoucímu práce první verzi hotové práce k p e tení a p ipomínkování. První verzi práce doru í student k posouzení také vedoucímu katedry (sta í elektronická verze). O odeslání práce vedoucímu katedry vyrozumí student také vedoucího práce a studijní odd lení (nap. formou kopie u). Vedoucí katedry se v tuto chvíli vyjad uje pouze v p ípad, kdy se v asné dokon ení práce v odpovídající kvalit jeví být ohroºeno. Odevzdání si student nechá zapsat do indexu vedoucím práce. Termín: ve t etím ro níku. 5. Kone ná verze práce P edloºte vedoucímu práce a vedoucímu katedry kone nou verzi práce v rozsahu znak (vlastního textu práce, bez seznamu literatury a p íloh). Práci sta í zaslat elektronicky ve formátu pdf. Vedoucí katedry rozhodne o tom, zda a za jakých podmínek bude práce pu²t na k obhajob. V p ípad kladného vyjád ení odevzdejte hotovou práci ve dvou vyhotoveních a v elektronické podob (formát pdf) do kancelá e ETS, odevzdání práce a datum si nechte v kancelá i potvrdit do indexu. Termín: ve t etím ro níku. Pokud student neplánuje p istoupit k absolutoriu na konci t etího ro níku, musí práci minimáln k prvnímu tení odevzdat nejpozd ji do konce íjna následujícího zimního období.

22 Vademecum Obhajoba Zástupce editele pro v ci pedagogické ve spolupráci s p íslu²ným vedoucím katedry ur í oponenta. Student dostane nejpozd ji sedm dní p ed absolutoriem písemný posudek od vedoucího práce i oponenta, v etn vyjád ení, zda lze práci pustit k obhajob. Vlastní obhajoba je sou ástí absolutoria. Struktura a formální náleºitosti práce Strukturu a formální náleºitosti absolventské práce stanovuje dokument Písemné práce na ETS: jemný úvod. Kritéria hodnocení práce 1. Volba tématu a formulace problému vymezení, originalita, odvaha, p ínos 2. Pouºitá metoda adekvátnost, originalita, konzistence 3. Struktura práce logika a p ehlednost, funkce a proporce úvodu, stati, záv ru 4. Obsah zpracování tématu napln ní zám ru, e²ení problému, prokázání odbornosti ve zvoleném tématu teologická kvalita: biblické zakotvení, vyváºenost a hloubka (týká se zejména teologicky orientovaných prací) kritická práce s odbornou literaturou, zasazení do odborného kontextu p ínos originalita my²lení, tvo ivost, samostatnost integrace praktické a teoretické ásti výzkumu (pokud jsou tyto kombinovány) reexe vlastní praktické zku²enosti v kontextu odborné diskuze (zejména v p ípad pastora ní a sociální práce, p ípadn psychologie) 5. Forma formální úprava, poznámkový aparát, bibliograe jazyková úrove za nedodrºení poºadované formální nebo jazykové úrovn se sniºuje hodnocení práce o jeden stupe 6. Práce s literaturou: V práci má být pouºito nejmén dvacet odborných lánk i monograí, z toho alespo sedm cizojazy ných.

23 Vademecum Cena za nejlep²í absolventskou práci V p ípad mimo ádn kvalitní práce udílí vedoucí kateder cenu za nejlep²í absolventskou práci. Na tuto cenu navrhne práci vedoucí práce, podmínkou je téº kladný oponentský posudek. Vedoucí práce svým doporu ením souhlasí se spoluú astí na publikování výsledk práce. Ceny budou ud leny p i slavnostním vyslání student do sluºby v rámci Dne ETS. Viktor Ber, Th.D. zástupce editele pro v ci pedagogické

24 Vademecum Praxe Praxe student je integrální sou ástí studia. Spolu s teoretickou výukou tvo í základ p ípravy student pro jejich povolání. Cílem praxe je, aby studenti v pr - b hu studia: Mohli uplatnit získané teoretické poznatky, prakticky si vyzkou²et metody, se kterými se seznámili teoretickým studiem, a konfrontovat je s ºivotní realitou. Mohli si ov it a rozvíjet svoje komunika ní, psychosociální a pastora ní dovednosti v p ímé práci s lidmi r zných v kových skupin. Prohlubovali své schopnosti pracovat pod odborným vedením, spolupracovat v týmu pracovník a ve vedoucí pozici. M li p íleºitost si v praxi prov it a prokázat svoje k es anské etické hodnoty, zásady a postoje. Poznali svoje limity a oblasti, ve kterých necht jí a nemohou pracovat. Mohli odborn, osobnostn a duchovn r st Nápl praxe a výb r za ízení, ve kterých studenti praxi vykonávají, jsou ur- ovány typem pracovních inností, pro které studijní programy Teologická a pastora ní innost respektive Pastora ní a sociální práce poskytují kvalikaci a korespondují s prolem absolventa. Zp sob organizace praxe student Pr b ºné a souvislé (blokové) praxe Probíhají ve studentem vybraných a ²kolou schválených sborech, pracovi²tích i za ízeních na základ smluv mezi ²kolou, p íslu²nou organizací a studentem. Konkrétní nápl praxe ur uje vedoucí praxe po konzultaci s u iteli p íslu²ných p edm t, ke kterým se praxe vztahuje, a se zástupci jednotlivých za ízení. B hem studia jsou studenti obou studijních program povinni absolvovat ²est pr b ºných praxí, dále pak ty i souvislé (blokové) praxe (Teologická a pastora ní innost) respektive osm souvislých (blokových) praxí (Pastora ní a sociální práce). B hem studia jsou studenti studijního programu: Teologická a pastora ní innost povinni absolvovat ²est pr b ºných praxí (6 52 hodin) a ty i souvislé (blokové) (4 40 hodin), Pastora ní a sociální práce povinni absolvovat ty i pr b ºné praxe (4 52 hodin), osm souvislých (blokových) praxí (8 40 hodin) a dv specializa ní (2 52 hodin), které se tematicky váºí k absolutoriu.

25 Vademecum Zp sob hodnocení praxe P íprava na praxe i jejich vyhodnocování slouºí p edev²ím k rozvíjení praktických dovedností a schopností. K jejich posuzování a hodnocení slouºí dva systémy kompetencí: Kompetence v práci teologa a kompetence v pastora n sociální práci. Praxe jsou hodnoceny zápo tem, který ud luje vedoucí praxe na základ spln ní následujících poºadavk : Pr b ºná praxe ZO 1. p edloºení vypln né smlouvy nejpozd ji týden p ed nástupem na praxi 2. p edloºení p edb ºného osobního plánu praxe nejpozd ji týden p ed nástupem na praxi 3. absolvování praxe v plném rozsahu 52 hodin 4. p edloºení zprávy z praxe dle daného formulá e 5. p edloºení hodnocení praxe konzultantem dle daného formulá e 6. p edloºení pr b ºn psaného deníku Termín odevzdání: do konce zkou²kového období LO. Pr b ºná praxe LO 1. p edloºení vypln né smlouvy nejpozd ji týden p ed nástupem na praxi 2. p edloºení p edb ºného osobního plánu praxe nejpozd ji týden p ed nástupem na praxi 3. absolvování praxe v plném rozsahu 52 hodin 4. p edloºení zprávy z praxe dle daného formulá e 5. p edloºení hodnocení praxe konzultantem dle daného formulá e 6. p edloºení pr b ºn psaného deníku Termín odevzdání: do konce zkou²kového období LO. Souvislé (blokové) praxe 1. p edloºení vypln ných smluv nejpozd ji týden p ed nástupem na praxi a prázdninovým obdobím ( ervenec, srpen) 2. p edloºení p edb ºných osobních plán praxí nejpozd ji týden p ed nástupem na praxe a prázdninovým obdobím ( ervenec, srpen) 3. absolvování praxí v plném rozsahu 40 hodin týdn 4. p edloºení zpráv z jednotlivých praxí dle daného formulá e 5. p edloºení hodnocení jednotlivých praxí konzultanty dle daného formulá e 6. p edloºení pr b ºn psaných deník

26 Vademecum Termín odevzdání: do konce následujícího ZO. Ve²keré dokumenty a formulá e k praxi jsou k dispozici ke staºení na webu ETS na stránce p edm tu Praxe souvislá 1. Studenti p ed nástupem na praxi odevzdají vedoucí praxe k zaloºení jeden ádn vypln ný a podepsaný exemplá Smlouvy k praxi. Ostatní poºadované dokumenty zakládají do svého portfolia. Portfolio je majetkem studenta, který má povinnost jej p edloºit vedoucí praxe p i ud lování zápo t a zku²ební komisi p i absolutoriích. Praxe student jsou provázeny povinným seminá em k praxi, který má charakter informativní, prezenta ní, organiza ní a supervizní. PhDr. Alena He manová vedoucí praxe

27 Vademecum Stipendia Prosp chové stipendium ve vý²i K dostane koncem zá í p t student s nejlep²ím prosp chem za p edchozí rok. Stipendium má motivovat k tvo- ivému pouºívání sv ených dar. Nutnou podmínkou získání stipendia je zápis do vy²²ího ro níku bez podmíne ných poloºek. Stipendium nelze nárokovat. Finan ní podpora ke studiu: Cílem stipendia je pomoci student m, kte í se dostali do nan ní tísn, kterou nemohou zvládnout sami, ani za pomoci rodiny i blízkých p átel. Formulá ºádosti je elektronicky na ²kolním serveru. Vypln nou ºádost konzultuje student s editelem ²koly. šádost na doporu ení zástupce student schvaluje Kolegium editele. Maximální vý²e se rovná ástce, kterou student b hem ²kolního roku zaplatí ²kole (tj. ²kolné). Stipendium nelze nárokovat. Podmínky pro poskytování nan ní podpory ke studiu: Student se podílí na nancování studia svými úsporami nebo áste nou výd le nou inností. Student plní ádn své studijní povinnosti. P i opakování ro níku se podpora vyplácí jen v mimo ádných p ípadech. Student dal podklady k tomu, aby byl za azen do akceadopce student ETS (viz níºe). Stipendium se vyplácí podle domluveného harmonogramu. Vedení ETS m ºe vyhlásit dal²í stipendijní programy. Program Adopce studenta ETS Vedení ETS musí ro n získat sponzorské dary ve vý²i K, aby mohly být hrazeny výdaje spojené se studiem jednoho studenta. Je to zp sobeno tím, ºe ²kolné tvo í v sou asné dob pouze t ináct procent skute ných výdaj, jeº jsou nezbytné k pokrytí výdaj na jednoho studenta ro n. Vedení ETS proto o ekává, ºe studenti ETS budou ochotni pomoci p i získávání sponzorských dar nezbytných pro nan ní zabezpe ení jejich studia tím, ºe dají souhlas k tomu, aby se ú astnili akce Adopce student ETS. Ú ast na této akci bude pro n znamenat to, ºe dají vedení ETS k dispozici svou digitální fotograi a stru né písemné sv dectví o sob a své ví e v Jeºí²e Krista a ochot mu v ºivot slouºit. Pokud se n kdo rozhodne zasílat ETS nan ní ástku na podporu hrazení výdaj spojených s jeho studiem, student

28 Vademecum písemn za toto rozhodnutí pod kuje a sponzorovi za²le minimáln dvakrát ro n (v únoru a v ervnu) písemnou informaci o pr b hu svého studia a dal²í informace, které mají slouºit jako podn t k modlitebným p ímluvám. Uvítáme, kdyº se studenti sami p ihlásí k ú asti na této akci, která napom ºe tomu, aby nan ní podpora ur ená k hrazení výdaj ETS na jejich vzd lání byla p evedena na osobn j²í rovinu. Mgr. Jan Vale², editel ETS

29 Vademecum Moºnosti vysoko²kolského studia Akredita ní komise M MT schválila bakalá ský studijní programsociální práce, obor Pastora ní a sociální práce, který p ipravila Univerzita Karlova v Praze, Evangelická teologická fakulta (dále UK ETF) ve spolupráci s ETS. Student m pastora ní a sociální práce je umoºn no, aby v pr b hu studia na ETS po sloºení p ijímacích zkou²ek na UK ETF paraleln studovali p íbuzné studijní obory na obou ²kolách. Takto propojené studium bude trvat celkem ty i roky a bude ukon eno po t etím roce studia titulem diplomovaný specialista z vy²²í odborné ²koly a po tvrtém roce studia vysoko²kolským titulem bakalá. Toto studium spl uje standardy vzd lávání v sociální práci a absolventi najdou uplatn ní jako pastora ní a sociální pracovníci v církevních, soukromých i státních organizacích. Podrobnosti lze nalézt na webových stránkách UK ETF. Absolvent m denního studia ETS, obor TPƒ, je v p ípad p ijetí do bakalá ského studia oboru Evangelická teologie na UK ETF uznáno dosavadní studium na ETS v rozsahu 136 kredit z celkového po tu 180 kredit bakalá ského studia. Jiho eská univerzitateologická fakulta vyjád ila pot ²ení z dosavadní spolupráce a je p ipravena na²im absolvent m v p ípad studia na JU TF zapo íst ur itý objem studijních povinností na základ dosavadního studia na ETS. Na základ písemné dohody s Highland Theological College v Dingwallu ve Skotsku absolventi ETS mohou pokra ovat v dal²ím studiu a získat bakalá ský titul v teologii, který je uznávaný v Evropské unii. Absolventi ETS mohou téº pokra ovat ve svém studiu na International Baptist Theological Seminary v Praze a na Evangelische Theologische Faculteit v HeverleeLeuven v Belgii a získat úplné magisterské vzd lání. Podrobn j²í informace a doporu ení podává studijní odd lení ETS. Viktor Ber, Th.D. zástupce editele pro v ci pedagogické

30 Vademecum Placení ²kolného a kurzovného ETS má ú et u Komer ní banky a.s., pobo ka Náchodská 1880, Praha 9, íslo ú tu: /0100. Jako variabilní symbol pouºijte prvních ²est íslic svého rodného ísla. Jako konstantní symbol pouºijte kolné a kurzovné je moºné zaplatit nejlépe bankovním p evodem s uvedením variabilního symbolu a s va²ím jménem na p íkazu k platb nebo pokladní sloºenkou Komer ní banky, kterou je moºné vyzvednout na kterékoliv pobo ce KB nebo v kancelá i ETS. Je moºné ástku zaplatit i na po²t sloºenkou typu A, jde v²ak o nejmén prokazatelný zp sob pro nás, ºe jste ástku uhradili. Platba v hotovosti není ºádoucí. Uvítáme, kdyº nás o prob hlé platb uv domíte. P i p ijetí ke vzd lávání v pr b hu ²kolního roku uhradí student pom rnou ástku za p íslu²né období nejpozd ji do patnácti dn ode dne, kdy rozhodnutí o p ijetí nabylo právní moci. P i p eru²ení studia nebo ukon ení vzd lávání v pr b hu zimního nebo letního období se ²kolné nevrací (vyhl. 10/2005 Sb., Ÿ 15, odst. 3). Vý²e ²kolného je splatná ve dvou ástkách (viz vyhlá²ku 10/2005 Sb., Ÿ 15): kolné denního studia: K ro n : v zimním období K splatných do patnácti dn po obdrºení rozhodnutí o p ijetí pro studenty 1. ro níku a do pro studenty dal²ích ro ník denního studia v letním období K splatných do pro studenty v²ech ro ník denního studia kolné pro denní studium v kombinaci program PSP VO a SP Bc: Na tuto kombinaci je poskytována 50% sleva a navíc p ísp vek K na kaºdé z obou soust ed ní (zá ijové a kv tnové) student denního studia v zimním období: K do 30. zá í pro studenty dal²ích ro ník denního studia v letním období: K do 31. ledna pro studenty v²ech ro ník denního studia kolné dálkového studia: K ro n : v zimním období K splatných do patnácti dn po obdrºení rozhodnutí o p ijetí pro studenty 1. ro níku a do pro studenty dal²ích ro ník dálkového studia v letním období K splatných do pro studenty v²ech ro ník dálkového studia

31 Vademecum Neakreditované programy a kurzy kolné programu Sborový pracovník K za celý program: První polovina kurzovného, tj K je splatná do konce prvního m síce, tj. 30. zá í (resp. do 28. února u t ch, kdo nastupují v únoru). Druhá polovina kurzovného je splatná na konci druhého semestru, tj. 31. kv tna (resp. do 31. ledna). kolné se v programu Sborový pracovník platí v prvním roce. Studium lze ov²em rozloºit do dvou nebo t í let. V t chto letech se jiº ºádné dal²í ²kolné neplatí. Kurzovné (denní i dálková forma) Kurs i soust ed ní (audit): 500 K (kurs/soust ed ní je moºné absolvovat jako náslech, abslovent neºádá certikát). Kurs (kredit): ETS vystaví potvrzení o absolvování kursu Standardní kurz (26 vyu ovacích hodin v denním resp., 14 konzulta ních hodin v dálkovém studiu): K P edm t v polovi ním rozsahu: 800 K Soust ed ní (kredit): ETS vystaví potvrzení o absolvování kursu Standardní soust ed ní (20 vyu ovacích hodin): K Soust ed ní v dvojnásobném rozsahu: K Samostatná zkou²ka: 1000 K ƒástka kursovného je splatná vºdy p ed zahájením kursu. Pro jeho splatnost platí stejné podmínky jako u ²kolného pro dálkovou formu studia, stejn jako ísla ú tu i ostatní podmínky. Do kancelá e ETS je nutné dodat kopii dokladu o Va²í platb s jasn vyzna eným jménem, za koho platba na ú et seminá e p i²la. Platba v hotovosti do pokladny ETS se výjime n p ipou²tí. Ve ²kolném ani kursovném nejsou obsaºeny platby za u ebnice, knihy, kopírované materiály ani jiné pom cky k výuce. Pro studium jednotlivých p edm t platí, ºe absolventi, kte í ádn ukon ili studium na ETS sloºením absolutoria (p íp. v d ív j²ích letech maturity) platí 50 % kursovného. Kurzovné pro studenty ETS, kte í mají aktuáln p eru²eno, je stanoveno jednotn 500 K za kurz. D razn ºádám o dodrºení termín splatnosti. Ostatní poplatky stanovuje aktuální Sazebník poplatk na ETS. Ing. Eva Jaklová zástupce editele pro záleºitosti ekonomické

32 Vademecum Provozní ád budovy ETS ve Chvalech (sm rnice. 18) 1. Nebezpe í poºáru! P i provozu varné konvice se musí vºdy zkontrolovat, jestli je v konvici voda. Ani na vypnutý va i se nesmí nic odkládat. Opatrnost v nujte i ostatním domácím spot ebi m (elektrické plotýnky, ºehli ky... ) 2. No ní klid v budov ETS je od do 6.00 hodin. Nutno dodrºovat zvlá²t s ohleduplností na obyvatele sousední budovy Bethesda. 3. Dodrºujte istotu v celém objektu ETS, do v²ech místností ²koly se p ezouvejte a obuv, p íp. oble ení ukládejte na místech k tomu ur ených. Nikde nenechávejte zbytky jídel a nápoj. 4. V ubytovacích prostorách si úklid a vyná²ení odpadkových ko² zabezpe ují ubytovaní studenti sami. Úklid ostatních prostor je rozepsán do pravidelných sluºeb. 5. Po skon ení vyu ování je nutné zkontrolovat zhasnutí sv tel, uzam ení balkónových dve í u eben a uzav ení oken v u ebnách, studovn a knihovn. Do úklidu pat í kaºdý den také vynesení odpadkových ko², set ení tabule, umytí nádobí a po ádek ve t íd v etn srovnání ºidlí. Za úklid zodpovídá zástupce student kaºdého ro níku. 6. V celém areálu Chvaly a v budov ETS v. balkon platí bez výjimek zákaz kou ení. 7. etrné zacházení s vybavením ²koly je velmi ºádoucí. V²echny p ípadné závady a poruchy je nutno oznámit v kancelá i seminá e. 8. P espání nebo ubytování jiných osob v seminá i se ídí zvlá²tním reºimem a je zpoplatn no ceníkem ETS. šádosti o ubytování se podávají minimáln den p edem v kancelá i ETS (moºno také telefonicky, em), pop. sluºb pro ubytování. P enocování studenta ETS stojí 100 K /noc, p enocování hosta 250 K /noc. Nocleºné je moºno zaplatit v kancelá i ETS, pop. zaslat na ú et seminá e. Po 22. hodin nejsou povoleny náv²t vy v dom. 9. P i návratu student ve ve erních hodinách do ubytovny je t eba nechat zabezpe ovací systém v p vodním stavu: byl-li zapnutý, zapnout, byl-li vypnutý, nechat jej vypnutý. 10. Student m není dovoleno regulovat i jinak manipulovat s p enosnými termostaty plynového vytáp ní v u ebnách, studovn a knihovn. 11. P emís ovat stoly a ºidle do jiných místností není dovoleno. 12. P i pouºívání meotaru nebo dataprojektoru se musí zacházet velmi opatrn, aby nedo²lo k po²kození drahé výbojky. Ing. Eva Jaklová zástupce pro záleºitosti ekonomické

33 Vademecum Charakteristika dálkového studia Kurz Základní studijní jednotkou je kurz. Kurz se skládá z konzulta ních hodin. Konzulta ní hodina ( k hod) trvá ty icet p t minut. Celkový objem práce ve ²kole je stanoven na 216 konzulta ních hodin. Z tohoto po tu p ipadá 112 k hod na vlastní konzultace, 40 k hod na víkendová soust ed ní, 40 na týdenní soust ed ní a 24 k hod na zkou²ky. Podmínkou pro otev ení kurzu je minimální po et sedmi ú astník. Míru domácí práce je dobré pr b ºn monitorovat a vyla ovat s vyu ujícím. Uvedené mnoºství domácí práce je nastaveno jako pr m rné. Vytvá í p edpoklad pro pr m rné hodnocení: 2. Kurz m ºe mít r znou formu. Pr b ºný kurz Pr b ºný kurz tvo í sedm konzulta ních setkání po dvou konzulta ních hodinách, na kurz m ºe navazovat osmé setkání v nované klasikaci (konkrétní p ípady upravuje rozvrh). Jedné k hod odpovídají p ibliºn dv hodiny domácí práce. Pr b ºné kurzy se konají o sobotách dle harmonogramu na daný ²kolní rok. Studijní soust ed ní Studijní soust ed ní je realizováno formou týdenního soust ed ní. Jedná se o kurz s dotací 40 k hod, p i emº se p edpokládá 20 hodin domácí práce. Víkendové soust ed ní Víkendové soust ed ní je realizováno formou výukového víkendového bloku o 20 k hod s p edpokladem 20 hodin domácí práce. Povinn volitelné kurzy Celkem 188 k hod za celé studium p ipadá na povinn volitelné kurzy. Tyto si p ed za átkem ²kolního roku vybírá studijní skupina z nabídky povinn volitelných kurz (ve spolupráci s vedoucími kateder ji p ipravuje vedoucí dálkového studia). Praxe pro studenty dálkového studia Student m dálkového studia je jako pr b ºná praxe uznána stávající i dosavadní praktická innost odpovídající svým charakterem studovanému oboru. Tato innost m ºe být uznána se zp tnou platností t i roky, bylali vykonávána po dobu jednoho aº dvou let. Kaºdý student b hem studia absolvuje alespo t i týdny (3 40 hodin) povinné praxe realizované formou blokovou nebo pr - b ºnou v ur ených oblastech odli²ných od praxe jiº uznané. Praxe jsou hodnoceny zápo tem, který ud luje vedoucí praxe na základ spln ní následujících poºadavk : 1. P edloºení uzav ené smlouvy nejdéle týden p ed nástupem na praxi. 2. P edloºení zprávy z praxe dle daného formulá e. 3. P edloºení hodnocení studenta konzultantem dle daného formulá e. 4. P edloºení deníku psaného v pr b hu praxe. Ve²keré doklady k praxi odevzdají studenti vedoucí praxe a v kopii si je zakládají do svého portfolia p edkládaného p i absolutoriu. Termín odevzdání: K zápisu do následujícího ro níku, resp. ke kontrole indexu p ed absolutoriem. Sou ástí praxe student jsou povinné seminá e k praxi, které mají informativní, prezenta ní a supervizní charakter. Cíle praxe jsou uvedeny v oddílu Praxe. Specická ustanovení pro dálkové studium 1. Na dálkové studium se vztahují ád ETS a dal²í kapitoly Vademeca p im en. Níºe jsou vyjmenována ta ustanovení, která jsou pro dálkové studium specická. 2. Za rozvrh a organizaci dálkového studia odpovídá vedoucí dálkového studia. 3. Na dálkové studium se nevztahuje Ÿ 3 Zásady studentské samosprávy. 4. V reºimu dálkového studia se absence e²í následujícím zp sobem. Absence se v zásad d lí na omluvitelné (výhradn váºné rodinné d vody, nemoc studenta, nemoºnost se

34 Vademecum uvolnit ze zam stnání) a na neomluvitelné. V p ípad omluvitelné absence je povinností studenta v dostate ném p edstihu informovat u itele kurzu, dále pak samostatn si zjistit probranou látku a vypracovat zadané úkoly. Pokud je toto spln no, nemá absence vliv na klasikaci, u omluvitelných absencí se nesleduje jejich po et. V²echny dal²í absence (jiné d vody absence, neinformování u itele kurzu, nedopln ní si v domostí) jsou povaºovány za neomluvitelné a kaºdá z nich m ºe vést ke zhor²ení známky o jeden stupe. 5. V reºimu dálkového studia se uplat ují benevoletn j²í m ítka p i podmíne ném zápisu do vy²²ího ro níku. P i podmíne ném zápisu do vy²²ího ro níku vypí²e vedoucí dálkového studia nespln né poloºky a písemn zaznamená termín, do kdy mají být tyto poloºky spln ny. 6. Student je povinen splnit v²echny poloºky u ebního plánu, aby mohl p istoupit k absolutoriu. Nevykonává-li student absolutorium bezprost edn po ukon ení studia, vztahuje se i na studenty dálkového studia bod 3 Ÿ 10 ádu ETS (viz str. 13). 7. Kritéria pro absolventskou práci i obsah jednotlivých etap práce z stávají nezm n ny. Specické jsou termíny: První anotace: ve druhém ro níku, p ehled bádání: ve t etím ro níku, druhá anotace: ve t etím ro níku, první verze práce: ve tvrtém ro níku, kone ná verze práce: ve tvrtém ro níku. 8. Studijní skupiny jsou denovány takto: 1+2 TPƒ; 3+4 TPƒ; 1+2 PSP; 3+4 PSP.

35 Vademecum U ební plány a rozvrhy pro dálkové studium Akreditovaný u ební plán: Teologická a pastora ní innost

36 Vademecum Akreditovaný u ební plán: Pastora ní a sociální práce

37 Vademecum 15 35

38 Vademecum 15 36

39 Vademecum 15 37

40 Obsah Plán ²kolního roku U ební plán denního studia Personální zabezpe ení ád ETS Informace pro postiºené, spirituál na ETS Písemné práce na ETS Praxe Stipendium, program Adopce studenta ETS Informace o moºnosti vysoko²kolského studia Placení ²kolného a kurzovného Provozní ád budovy ETS Charakteristika dálkového studia Specická ustanovení pro dálkové studium U ební plány a rozvrhy pro DS

41 Evangelikální teologický seminá vy²²í odborná ²kola teologická a sociální Stoli ská 2417/41a PrahaHorní Po ernice kancelá, administrativa Eva Jaklová denního studia info@etspraha.cz ekonomka ekonom@etspraha.cz Jan Vale² editel reditel@etspraha.cz vedoucí Viktor Ber studijního odd lení studijni@etspraha.cz Alena He manová koordinátor PSP a SP Bc alena.hermanova@etspraha.cz Lidija Procházková knihovna knihovna@etspraha.cz vedoucí Christof Lange dálkového studia dalkove@etspraha.cz Marek Lachman asistent IT admin@etspraha.cz Materiál ETS c 2010 Sazba LATEX

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ze dne 21.01.2016 Částka 10/2016 Účinnost od 01.09.2016 (za 184 dní) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie, o.p.s. se sídlem Bílá 1, 160 00 Praha 6 - Dejvice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 8/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

Část I. Požadavky bakalářských a magisterských studijních programů podle studijního a zkušebního řádu univerzity

Část I. Požadavky bakalářských a magisterských studijních programů podle studijního a zkušebního řádu univerzity UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Pedagogické fakulty se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1 písm. e) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

Předměty pro vytváření učebních plánů (tabulka) pastorační zaměření Název vzdělávacího programu Kód a název oboru vzdělávání

Předměty pro vytváření učebních plánů (tabulka) pastorační zaměření Název vzdělávacího programu Kód a název oboru vzdělávání Předměty pro vytváření učebních plánů (tabulka) pastorační zaměření Název vzdělávacího programu Kód a název oboru vzdělávání Název zaměření č. Název předmětu Předměty povinné Úvod do Starého 1 2 3 Úvod

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : 27. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Strana 234

Více

Fakulta financí a účetnictví

Fakulta financí a účetnictví Fakulta financí a účetnictví Vysoká škola ekonomická v Praze Vyhláška děkana Fakulty financí a účetnictví č. 1/2012 o přijímacím řízení ve znění Dodatku č. 1 z 3. října 2012 1 Rozsah platnosti Tato vyhláška

Více

č. 16 / 2011 CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

č. 16 / 2011 CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ čj. OU-12415/45-2011 SMĚRNICE DĚKANA č. 16 / 2011 CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Část první OBECNÁ USTANOVENÍ Článek

Více

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU 1. Oblast použití Řád upravující postup do dalšího ročníku ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU na Německé škole v Praze 1.1. Ve školském systému s třináctiletým studijním cyklem zahrnuje nižší stupeň

Více

STATUT AKREDITAČNÍ KOMISE

STATUT AKREDITAČNÍ KOMISE STATUT AKREDITAČNÍ KOMISE schválený Vládou ČR usnesením č. 744 ze dne 28. července 2004 Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Akreditační komise (dále jen komise ) pečuje o kvalitu vysokoškolského vzdělávání

Více

OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA

OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA Stanovy OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA 1/5 1 Jméno a sídlo sdružení 1. Jméno sdružení: OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA (dále jen AY) 2. Sídlo sdružení: Na Poříčí 12, 115 30 Praha 1. 3. AY je občanské sdružení podle

Více

Studijní a zkušební řád Červen 2014 Praha

Studijní a zkušební řád Červen 2014 Praha Studijní a zkušební řád Červen 2014 Praha CEVRO Institut Studijní a zkušební řád 1 Článek 1. Studium na vysoké škole 1. Studium v bakalářském a navazujícím magisterském studijním programu je uskutečňováno

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 a odst. 4, 41 odst. 2 a 87 písm. a) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých

Více

Směrnice pro vedení, vypracování a zveřejňování bakalářských prací na Vysoké škole polytechnické Jihlava

Směrnice pro vedení, vypracování a zveřejňování bakalářských prací na Vysoké škole polytechnické Jihlava Vysoká škola polytechnická Jihlava Č. j. KR/11/00111 11/02088 Směrnice pro vedení, vypracování a zveřejňování bakalářských prací na Vysoké škole polytechnické Jihlava Úvod Tato směrnice obsahuje základní

Více

FAKULTA PEDAGOGICKÁ (FPE)

FAKULTA PEDAGOGICKÁ (FPE) FAKULTA PEDAGOGICKÁ (FPE) Sedláčkova 38, 306 14 Plzeň tel.: 377636010 až 15, fax: 377636002, 377636022 e-mail: vosahlik@fpe.zcu.cz nebo mkrakor@fpe.zcu.cz WWW stránky: http://www.fpe.zcu.cz Den otevřených

Více

Stanovy horolezeckého oddílu "ROT SPORT"

Stanovy horolezeckého oddílu ROT SPORT Stanovy horolezeckého oddílu "ROT SPORT" Horolezecký oddíl "ROT SPORT" je dobrovolným občanským sdružením zájemců o horolezecký sport, navazující na sportovní a duchovní hodnoty českých a saských horolezců

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ ZE DNE 29. ČERVENCE 2015 Vnitřní předpisy Ostravské univerzity v Ostravě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst.

Více

Učitelství pro střední školy na FF UK v Praze. 1. Obecné informace

Učitelství pro střední školy na FF UK v Praze. 1. Obecné informace Učitelství pro střední školy na FF UK v Praze 1. Obecné informace 1.1 Profil absolventa učitelských studijních programů Absolvent studijního programu Učitelství pro střední školy má založeny základní kompetence

Více

STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM SMĚRNICE REKTORA Č. 3/2011 STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM S M Ě R N I C E P R O U J E P Platná od: 10. 11. 2011 Zpracoval/a: prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc. prof.

Více

Výzva k podání nabídky na

Výzva k podání nabídky na Výzva k podání nabídky na činnost koordinátora BOZP při realizaci zakázky: Inženýrské sítě - dešťová kanalizace, jednotná a splašková kanalizace a plynovod v ulicích Otakarova, Štafova a v části Kollárovy

Více

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Čl. I Úvodní ustanovení 1. Petrov, občanské sdružení pro práci s dětmi a mládeží brněnské diecéze, ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

Absolventské práce 9. ročníku pravidla pro tvorbu, průběh obhajob, kritéria hodnocení

Absolventské práce 9. ročníku pravidla pro tvorbu, průběh obhajob, kritéria hodnocení Absolventské práce 9. ročníku pravidla pro tvorbu, průběh obhajob, kritéria hodnocení Absolventská práce je jednou z forem, pomocí které škola ověřuje dovednosti, schopnosti a znalosti žáka, který končí

Více

Věstník vlády. Ročník 13 Vydán dne 18. prosince 2015 Částka 6 OBSAH

Věstník vlády. Ročník 13 Vydán dne 18. prosince 2015 Částka 6 OBSAH Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí Ročník 13 Vydán dne 18. prosince 2015 Částka 6 OBSAH 1. Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. j. MSMT-34867/2015-2 ze dne 7. prosince 2015,

Více

SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh. Čl. I Název a sídlo. Čl. II Účel spolku. Čl. III Hlavní činnost spolku

SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh. Čl. I Název a sídlo. Čl. II Účel spolku. Čl. III Hlavní činnost spolku SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh Čl. I Název a sídlo 1. SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. (dále jen spolek ) má své sídlo na adrese Praha 10 - Vršovice, Vladivostocká ulice 1460/10,

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

Smlouvu o uskutečnění programu celoživotního vzdělávání (dále jen jako Smlouva ) I. Předmět Smlouvy

Smlouvu o uskutečnění programu celoživotního vzdělávání (dále jen jako Smlouva ) I. Předmět Smlouvy Smlouva o uskutečnění programu celoživotního vzdělávání doplňující a rozšiřující studium Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta se sídlem M. D. Rettigové 4, 116 39 Praha 1 zastoupená děkankou

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromé základní umělecká škola D-MUSIC s.r.o.

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromé základní umělecká škola D-MUSIC s.r.o. Soukromé základní umělecká škola D-MUSIC s.r.o. Soukromá základní umělecká škola D-MUSIC s.r.o. Sídlo: 767 01 Kroměříž, Velehradská 625 Identifikační číslo: 600 003 612 IČO: 25319639 telefon: 573 338 891

Více

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13. Školní řád. Vypracoval: vedení školy

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13. Školní řád. Vypracoval: vedení školy Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13 Školní řád Vypracoval: vedení školy Projednáno Pedagogickou radou dne: 1. 9. 2005 Schváleno Školskou radou dne: 26. 9.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly MEUV 6228/2013 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly Organizační řád městského úřadu vychází ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění. Tento vnitřní předpis schválila Rada města

Více

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové Článek I Název a sídlo 1. Název Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové (dále jen DTJ) 2. Sídlo DTJ je Hradec Králové, Labské

Více

S M L O U V A O D Í L O. uzavřená podle ust. 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku v platném znění II.

S M L O U V A O D Í L O. uzavřená podle ust. 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku v platném znění II. S M L O U V A O D Í L O uzavřená podle ust. 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku v platném znění Čl. I. Smluvní strany Objednatel: Město Bílina Břežánská 50/4, 418 31 Bílina Zastoupení:

Více

STANOVY SDRUŽENÍ I. NÁZEV SDRUŽENÍ, PRÁVNÍ POSTAVENÍ, PŘEDMĚT ČINNOSTI II. VZNIK ČLENSTVÍ

STANOVY SDRUŽENÍ I. NÁZEV SDRUŽENÍ, PRÁVNÍ POSTAVENÍ, PŘEDMĚT ČINNOSTI II. VZNIK ČLENSTVÍ STANOVY SDRUŽENÍ I. NÁZEV SDRUŽENÍ, PRÁVNÍ POSTAVENÍ, PŘEDMĚT ČINNOSTI 1. Název sdružení: Sdružení rodičů a přátel školy při Gymnáziu Mor. Budějovice 2. Sídlo sdružení: Gymnázium, Moravské Budějovice,

Více

Směrnice č. 01/2015. Vyhlášení 1. kola přijímacího řízení do prvních ročníků školního roku 2015/2016

Směrnice č. 01/2015. Vyhlášení 1. kola přijímacího řízení do prvních ročníků školního roku 2015/2016 Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz Směrnice č. 01/2015 Vyhlášení 1.

Více

Základní škola a mateřská škola, Stráž pod Ralskem, příspěvková organizace se sídlem Pionýrů 141, 471 27 Stráž pod Ralskem Školní řád

Základní škola a mateřská škola, Stráž pod Ralskem, příspěvková organizace se sídlem Pionýrů 141, 471 27 Stráž pod Ralskem Školní řád Základní škola a mateřská škola, Stráž pod Ralskem, příspěvková organizace se sídlem Pionýrů 141, 471 27 Stráž pod Ralskem Školní řád Č.j.: ZSSTRAZ 369/2011 Účinnost od: 1. 9. 2011 Spisový znak: 1. 2 Skartační

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Povaha a cíl Fyzikální olympiády

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Povaha a cíl Fyzikální olympiády Organizační řád Fyzikální olympiády Č.j.: 22 125/2005-51 dne 8. 11. 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s 3 odst. 5 vyhlášky č. 55/2005 Sb., o podmínkách organizace a financování

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Ve smyslu 38 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) veřejné zakázky Smluvní výzkum a konzultace projektu

Více

NÚOV Kvalifikační potřeby trhu práce

NÚOV Kvalifikační potřeby trhu práce Zadavatel: Národní ústav odborného vzdělávání v Praze se sídlem: Weilova 1271/6, 102 00 Praha 10, IČ: 00022179 zastoupený : RNDr. Miroslavem Procházkou, CSc. prostřednictvím osoby pověřené výkonem zadavatelských

Více

Spolek Bubakov.net (dále jen spolek ) Stanovy spolku

Spolek Bubakov.net (dále jen spolek ) Stanovy spolku Spolek Bubakov.net (dále jen spolek ) Stanovy spolku Článek 1 Název spolku 1. Název spolku zní: Spolek bubakov.net 2. Povolená zkratka názvu: bubakov.net 3. Sídlo spolku je: Havlíčkova 500, 271 01 Nové

Více

Základní škola a základní umělecká škola

Základní škola a základní umělecká škola Základní škola a základní umělecká škola Bezdrevská ul. č. 3 České Budějovice PSČ 370 11 ŠKOLNÍ ŘÁD část pro ZUŠ Smyslem školního řádu je vytvoření příznivých podmínek pro vyučování a pro plné využití

Více

Úklidové služby v objektu polikliniky

Úklidové služby v objektu polikliniky Městská poliklinika Praha příspěvková organizace Hlavního města Prahy se sídlem Spálená 78/12, Praha 1, 110 00 Česká republika dále jen zadavatel vyhlašuje dle ustanovení 12 odst. 3 Zákona o veřejných

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Metodická pomůcka pro hodnotitele

Metodická pomůcka pro hodnotitele Metodická pomůcka pro hodnotitele Hodnocení činnosti vysokých škol a jejich součástí Akreditační komisí listopad 2015 Hodnocení vysokých škol Dle článku 3 Statutu Akreditační komise provádí Akreditační

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích služeb v rámci projektu Vzdělávání managementu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, příspěvkové organizace v metodách moderního řízení

Více

Jednací řád Rady města Třešť

Jednací řád Rady města Třešť Jednací řád Rady města Třešť Rada města Třešť (dále jen rada města) se usnesla podle 101, odst. 3 zákona čís. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), (dále jen zákon ), v platném znění na tomto svém jednacím

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

1 Úvodní ustanovení. 2) O otázkách upravených tímto jednacím řádem, popř. o dalších zásadách svého jednání, rozhoduje zastupitelstvo v mezích zákona.

1 Úvodní ustanovení. 2) O otázkách upravených tímto jednacím řádem, popř. o dalších zásadách svého jednání, rozhoduje zastupitelstvo v mezích zákona. 1 Jednací řád zastupitelstva Obce Havlovice Zastupitelstvo Obce HAVLOVICE (dále jen zastupitelstvo) se usneslo podle 96 zákona Parlamentu ČR č. 128/2000 Sb.,o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších

Více

Obměna výdejové části stravovacího systému

Obměna výdejové části stravovacího systému Lhotecká 559/7, 143 01 Praha 4 tel. 974828343 e-mail: trapp@polac.cz ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Obměna výdejové části stravovacího systému Zadávací dokumentace strana 1 (celkem 11) Zadávací dokumentace k veřejné

Více

Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6

Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6 Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6 MINISTERSTVO OBRANY ČR SEKCE VYZBROJOVÁNÍ V Y H L Á Š E N Í OPAKOVANÉ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE III. VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH NA VÝBĚR PROJEKTŮ DO PROGRAMU OBRANNÉHO

Více

220/1991 Sb. ZÁKON. České národní rady

220/1991 Sb. ZÁKON. České národní rady 220/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 8. května 1991 o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře Změna: 160/1992 Sb. Změna: 285/2002 Sb. Změna: 111/2007 Sb. Změna:

Více

(dle ustanovení 566 an. zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů)

(dle ustanovení 566 an. zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů) MANDÁTNÍ SMLOUVA NA KONTROLNÍ ČINNOSTI V PROGRAMU ZELENÁ ÚSPORÁM ČÁST 1: KONTROLY DODRŢENÍ PODMÍNEK PROGRAMU ZE STRANY PŘÍJEMCŮ PODPORY V PROGRAMU ZELENÁ ÚSPORÁM V OBLASTI PODPORY A, B, C SFZP 168887/2012

Více

KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ

KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 tel.: 585 412 493, e-mail: skola@gcajkol.cz vlastimil.kaspir@post.cz www.gcajkol.cz KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ Datum a místo konání: 21.3.2016 v

Více

O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení

O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD 1. Úvodní ustanovení Jednací řád Republikové rady seniorů ODBOROVÉHO SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ (dále jen OSŽ) upravuje

Více

PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ I. Vyhlašovatel výběrového řízení Vyhlašovatelem výběrového řízení je společnost ČEPS, a.s., se sídlem Elektrárenská 774/2, 101 52 Praha 10, IČ 25702556, DIČ CZ25702556, zapsaná

Více

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Personální zajištění Provoz ambulantního oddělení zajišťují: PhDr. Jan Smolka vedoucí SVP, speciální pedagog Mgr. Kateřina Pěkná speciální pedagog

Více

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE 13 7. ledna 2001 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE Směrnice ČBK VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 2001 (PRO VNITŘNÍ POTŘEBU) 1 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V

Více

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Jménem občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě,

Více

VYDÁVÁ ZADÁVACÍ DOKUMENTACI

VYDÁVÁ ZADÁVACÍ DOKUMENTACI Statutární město Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem VYDÁVÁ ZADÁVACÍ DOKUMENTACI na veřejnou zakázku malého rozsahu dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU S NÁZVEM

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU S NÁZVEM VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU S NÁZVEM STAVEBNÍ ÚPRAVA PROSTOR VE 4. NP BUDOVY CT V AREÁLU ÚSTAVU STRUKTURY A MECHANIKY HORNIN AV ČR, V. V. I., NA ADRESE V HOLEŠOVIČKÁCH 94/41, PRAHA

Více

Přijímací řízení ve školním roce 2012/2013 - Informace pro vycházející žáky a zákonné zástupce

Přijímací řízení ve školním roce 2012/2013 - Informace pro vycházející žáky a zákonné zástupce Přijímací řízení ve školním roce 2012/2013 - Informace pro vycházející žáky a zákonné zástupce Přijímací řízení ke vzdělávání ve středních školách a konzervatořích (dále jen SŠ ) se řídí, mimo jiné, následujícími

Více

SMĚRNICE Vyřizování stížností a petic SM 01/2008. Datum vydání: 8.1.2008 SM 01/2008

SMĚRNICE Vyřizování stížností a petic SM 01/2008. Datum vydání: 8.1.2008 SM 01/2008 Vydání č.: 1 Strana 1 / 10 VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC SM 01/2008 Účinnost od: 9.1.2008 Číslo dle rozdělovníku: 1 Funkce : Jméno : Datum : Podpis : Zpracoval : Tajemnice Mgr. Blanka Zmítková RM usn.č.

Více

Ministerstvo vnitra Odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Vstupní vzdělávání

Ministerstvo vnitra Odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Vstupní vzdělávání Ministerstvo vnitra Odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Vstupní vzdělávání úředníků územních samosprávných celků Metodické doporučení Praha 2002 Tento metodický materiál je určen pracovníkům personálních

Více

Příloha návrhu usnesení č. 1 (společné změny stanov, zde strany 1 až 6 )

Příloha návrhu usnesení č. 1 (společné změny stanov, zde strany 1 až 6 ) Příloha návrhu usnesení č. 1 (společné změny stanov, zde strany 1 až 6 ) Článek 14 Představenstvo 1. Představenstvo je statutárním orgánem společnosti, jenž řídí činnost společnosti a jedná jejím jménem.

Více

PŘÍLOHA: Učební plány

PŘÍLOHA: Učební plány PŘÍLOHA: Učební plány PŘÍLOHA: Učební plán 1 Přehled rozpracování obsahu vzdělávání v RVP do ŠVP Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání a komunikace Společenskovědní vzdělávání RVP ŠVP Minimální počet

Více

Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011

Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011 Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011 Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Zásady a podmínky pro poskytování dotací na

Více

VALNÁ HROMADA 2015. 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům.

VALNÁ HROMADA 2015. 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům. VALNÁ HROMADA 2015 1. Informace představenstva společnosti o přípravě řádné valné hromady společnosti a výzva akcionářům. 2. Informace a dokumenty související s odvoláním a volbou členů představenstva

Více

Základní škola, Jablonec nad Nisou, Liberecká 1734/31, příspěvková organizace

Základní škola, Jablonec nad Nisou, Liberecká 1734/31, příspěvková organizace Základní škola, Jablonec nad Nisou, Liberecká 1734/31, příspěvková organizace Organizační řád školy Č. j. PRO/1/2012 Spisový znak: A 20 Skartační lhůta: A 10 Vypracoval/a: Mgr. Fronika Burešová, ředitelka

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká republika Česká školní inspekce. Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká republika Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Vyšší odborná škola a Střední odborná škola elektrotechnická, Plzeň, Koterovská 85 Koterovská 85, 326 00

Více

STANOVY KOMORY PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ, Z. S.

STANOVY KOMORY PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ, Z. S. STANOVY KOMORY PROJEKTOVÝCH MANAŽERŮ, Z. S. Článek I NÁZEV A SÍDLO Název: Komora projektových manažerů, z. s. Sídlo: U Potoka 26, 252 65 Tursko Článek II PRÁVNÍ FORMA 1. Komora Projektových Manažerů, z.

Více

Spolek SEDM KRÁS. čl. I Název a sídlo. čl. II Charakter spolku

Spolek SEDM KRÁS. čl. I Název a sídlo. čl. II Charakter spolku Spolek SEDM KRÁS STANOVY SPOLKU zřízeného na základě zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějším předpisů čl. I Název a sídlo 1. Název spolku: Spolek SEDM KRÁS (dále jen spolek ) 2.

Více

Obchodní podmínky PRESPLAST s.r.o.

Obchodní podmínky PRESPLAST s.r.o. Obchodní podmínky PRESPLAST s.r.o. I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Obchodní podmínky. Obchodní společnost PRESPLAST s.r.o., se sídlem Česká Třebová, Kubelkova 497, PSČ 560 02, IČ 27502317, společnost zapsaná v obchodním

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

ŠKOLNÍ ŘÁD KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Č.j.: Vypracoval: Schválil: Základní škola T. G. Masaryka, Rodkovského 2, Blansko ŠKOLNÍ ŘÁD KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Pedagogická rada projednala dne: 1.4.2014 Nabývá účinnosti ode dne: 1.9.2014 ZSTGM/218/2014

Více

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU školní rok 2015/2016 Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Absolventské práce jsou pro žáky příležitostí nalézt propojení

Více

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace)

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) 1.Číslo zakázky 2.Název programu: 3.Registrační číslo projektu 4.Název projektu: 5.Název zakázky: Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/02.0129

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákona.137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, ve zn ní pozd jších p edpis (dále jen zákon ) Název ve ejné zakázky Rozší ení personálního ešení MMR Zadavatel ve ejné zakázky:

Více

STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY

STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Asociace nestátních neziskových organizací České republiky(dále jen ANNO ČR nebo Asociace ) je spolkem ve

Více

VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUŠKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN. Předmět úpravy

VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUŠKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN. Předmět úpravy 58 VYHLÁŠKA ze dne 10. února 2016 o státních zkouškách z grafických disciplín a o změně vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle

Více

MĚSTO ŽATEC JEDNACÍ ŘÁD ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATEC

MĚSTO ŽATEC JEDNACÍ ŘÁD ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATEC MĚSTO ŽATEC JEDNACÍ ŘÁD ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATEC Stránka 1 z 9 Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Zastupitelstvo města Žatce (dále jen zastupitelstvo města ) tímto ve smyslu 96 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích,

Více

K novému způsobu přijímacího řízení - říjen 2008

K novému způsobu přijímacího řízení - říjen 2008 http://www.msmt.cz/vzdelavani/k-novemu-zpusobu-prijimaciho-rizeni-rijen-2008 K novému způsobu přijímacího řízení - říjen 2008 Odpovědi MŠMT na časté dotazy k přijímacímu řízení do středních škol K novému

Více

Podrobnější informace ke studiu můžete získat na adrese:

Podrobnější informace ke studiu můžete získat na adrese: Rozhodujete se, kam jít na vysokou školu? Baví vás práce pro lidi a s lidmi? Chcete pomáhat lidem v obtížných životních situacích? Chcete pracovat v oboru, který za posledních 10 let prošel dynamickým

Více

uzavírají podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ), tuto

uzavírají podle ustanovení 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník ), tuto Statutární město Přerov IČ: 003 01 825 DIČ: CZ00301825 se sídlem Bratrská 709/34, Přerov I-Město, 750 02 Přerov zastoupené náměstkem primátora Pavlem Košutkem (dále jako Město ) MMPr/SML/2183/2015 a Česká

Více

SMLOUVA O DÍLO č.2/2015 uzavřená podle 2586 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, dále jen OZ

SMLOUVA O DÍLO č.2/2015 uzavřená podle 2586 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, dále jen OZ SMLOUVA O DÍLO č.2/2015 uzavřená podle 2586 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, dále jen OZ Smluvní strany 1. Mateřská škola Ostrava Dubina, F. Formana 13, příspěvková

Více

58/2016 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN

58/2016 Sb. VYHLÁKA ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ ZKOUKY Z GRAFICKÝCH DISCIPLÍN 58/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. února 2016 o státních zkoukách z grafických disciplín a o změně vyhláky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání Ministerstvo kolství, mládeže a tělovýchovy stanoví

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Adresa: Magistrát města Ústí nad Labem; Velká Hradební 2336/8; 401 00 Ústí nad Labem; Tel.

STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Adresa: Magistrát města Ústí nad Labem; Velká Hradební 2336/8; 401 00 Ústí nad Labem; Tel. STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Adresa: Magistrát města Ústí nad Labem; Velká Hradební 2336/8; 401 00 Ústí nad Labem; Tel.: 475271111 č. jednací : MM/ORM/35979/2014 č. evidenční:.../2014, 81/14 vyřizuje

Více

Obec Jino any : 00241342,252 25 Jino any

Obec Jino any : 00241342,252 25 Jino any Obec Jino any : 00241342,252 25 Jino any Oznámení zám ru V souladu s ust. 39 odst. 1 zákona. 128/2000 Sb. o obcích ve zn ní pozd jších p edpis oznamuje obec Jino any sv j zám r pronajmout tento nemovitý

Více

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov 1 Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov Úvodní komentář k případové studii: Střední zdravotnická škola působí v regionu

Více

Pravidla. pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu

Pravidla. pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 13. května 2015 č. 348 Pravidla pro uskutečňování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v oblasti lektorátů a Krajanského vzdělávacího programu I.

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Věc: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce s názvem: VÚ a ŠJ PŠOV, Nákup nového osmimístného vozidla

Věc: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce s názvem: VÚ a ŠJ PŠOV, Nákup nového osmimístného vozidla VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA PŠOV PŠOV 1 Podbořany 441 01 Tel. ředit: 415 211 297, Mobil ředit.: 736 633 595, Tel. ústředna: 415 214 615, e - mail: a.sava@seznam.cz, Fax: 415 211529, www.vupsov.cz Věc:

Více

Absolventské práce žák devátého ro níku

Absolventské práce žák devátého ro níku Absolventské práce žák devátého ro níku Absolventské práce jsou pro žáky p íležitostí nalézt propojení jednotlivých poznatk a dovedností s vlastními možnostmi. Jsou p íležitostí plánovat a zažít osobní

Více

o diplomových a bakalářských pracích

o diplomových a bakalářských pracích Vyhláška děkana č. 01/2006 o diplomových a bakalářských pracích 1 Úvodní ustanovení (1) Tato vyhláška upřesňuje pravidla při zadávání, zpracování, odevzdání a hodnocení bakalářských, resp. diplomových

Více

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU KULTURY, PAMÁTKOVÉ PÉČE, LÁZEŇSTVÍ A CESTOVNÍHO RUCHU Rada Karlovarského kraje (dále jen rada ) se usnesla na těchto Pravidlech pro

Více

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s.

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. Stanovy spolku I. Úvodní ustanovení 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. (dále jen spolek ). 2. Sídlo spolku : Třebestovice, Kerská 160, PSČ : 289 12, Česká republika 3. KLUB

Více

Sportovní a kondiční specialista prezenční studium

Sportovní a kondiční specialista prezenční studium Sportovní a kondiční specialista prezenční studium Název předmětu Semestr Počet kreditů Rozsah a struktura výuky Způsob zakončení Vyučující Odborná praxe I 1. 4 52 Z Doc. PhDr. H. Dvořáková, Odborná praxe

Více

Stanovy sdružení JM Net, o. s. ve zněním platném od 26.6.2009

Stanovy sdružení JM Net, o. s. ve zněním platném od 26.6.2009 Stanovy sdružení JM Net, o. s. ve zněním platném od 26.6.2009 Čl. 1 Základní ustanovení 1) Sdružení má název: JM Net, o. s. (dále jen sdružení ). 2) Sdružení je právnickou osobou ve smyslu zákona č. 83/1990

Více

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad Zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební prace mimo režim zák. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon ) veřejná zakázka na stavební prace s

Více

MĚSTO NOVÁ BYSTŘICE SMĚRNICE PRO ZADÁVÁNÍ A EVIDENCI VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU (VZMR)

MĚSTO NOVÁ BYSTŘICE SMĚRNICE PRO ZADÁVÁNÍ A EVIDENCI VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU (VZMR) MĚSTO NOVÁ BYSTŘICE SMĚRNICE PRO ZADÁVÁNÍ A EVIDENCI VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU (VZMR) Schválená Radou města Nová Bystřice dne 3. 6. 2015 usnesením RM č. 167/2015. PLATNÁ OD: 3. 6. 2015 ROZSAH PŮSOBNOSTI:

Více

Zkušební řád Profesní zkoušky Profesního sdružení Sanitace nápojových cest

Zkušební řád Profesní zkoušky Profesního sdružení Sanitace nápojových cest Zkušební řád Profesní zkoušky Profesního sdružení Sanitace nápojových cest 1 Účel zkoušky Účelem kvalifikační zkoušky je ověřit, zda má žadatel potřebné odborné znalosti a způsobilost vykonávat samostatně

Více