Metodické zhodnocení e-learningové výuky anglického jazyka na nižším stupni gymnázia

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodické zhodnocení e-learningové výuky anglického jazyka na nižším stupni gymnázia"

Transkript

1 Metodické zhodnocení e-learningové výuky anglického jazyka na nižším stupni gymnázia Cíle e-learningové výuky Zpracovala PhDr. Hana Talhoferová Na nižším stupni gymnázia je první povinný cizí jazyk anglický, který se vyučuje ve všech ročnících. Od tercie studenti si musí zvolit i druhý cizí jazyk. Mohou si vybrat mezi francouzským, německým a španělským jazykem. Jazyková výuka cizích jazyků byla od školního roku 2009/10 obohacena o e-learningovou výuku. Tato forma byla zvolena pro výuku anglického jazyka v primách, sekundách a terciích, v kvartách studenti měli možnost volit podle svého zájmu jazyk francouzský nebo německý. Základním cílem bylo obohatit výuku jazyků o moderní, aktivní formy studia. Pro naplnění tohoto smyslu byly stanoveny následující cíle: upevnit získané vědomosti a jazykové schopnosti nenásilnou, hravou formou, doplnit získané poznatky z běžné výuky pomocí aktivní práce žáků při samostatném studiu, využít přirozené tendence mladých lidí hledat informace na síti Internet k rozvoji jejich jazykových kompetencí, umožnit žákům bezprostřední zpětnou vazbu ke korekci jejich chyb, umožnit studentům i učitelům průběžně sledovat výsledky a hodnotit tendence úspěšnosti. Tyto obecné cíle byly naplňovány zejména zapojením do celoroční akce nazvané Hra gangů, která byla průběžně doplňována dalšími formami jako například prací s elektronickými slovníky, vyhledávání informací na zahraničních webových stránkách apod. Obecné principy a postupy výuky V následujícím textu jsou uvedeny obecné principy výuky metodou e-learningu, které byly použity na nižším gymnáziu. Tento text se odkazuje i na zpracované metodické hodnocení Hry gangů, v kterém jsou uvedeny příklady postupů. Technické a programové vybavení Technické zabezpečení výuky bylo realizováno zabezpečením přenosných počítačů Apple MacIntosh., na kterých studenti pracovali během vyčleněných hodin v jazykové učebně pod vedením svých učitelů. Pro samostatnou práci doma měli možnost využívat i vlastní počítače.

2 Hlavní formou vlastní výuky bylo použití systému Škola za školou (ŠZŠ), který byl na gymnáziu vybrán. Systém ŠZŠ technologicky a provozně zajišťovala společnost Centre for Modern Education (CZ), s.r.o. (CFME). Uplatněné metodické postupy Základní prostředek pro e-learningovou výuku - programový systém ŠZŠ, je vytvořen tak, aby tematicky odpovídal používaným učebnicím v jednotlivých předmětech a umožnil: 1. bezprostřední procvičení právě probírané látky; 2. souhrnné procvičení dřívějšího učiva, 3. připomenutí důležitých mluvnických a lexikálních kapitol; 4. zadávání domácích úkolů; 5. zadávání testů a zkoušek na hodině. Studijní podklady Jednotlivé moduly ve ŠZŠ doplňují konkrétní učebnice používané ve výuce, které vyučující společnosti CFME zadali. Rozdělení všech cvičení do jednotlivých kapitol odpovídá těmto učebnicím a usnadňuje jak studentům, tak učitelům orientaci v těchto cvičeních. Většina modulů poskytuje zpětnou vazbu. Systém si pamatuje veškerou činnost uživatele, poskytuje mu vyhodnocení a umožňuje mu sledovat pokroky v učení. Cvičení Z podkladových studijních materiálů byly připraveny pro všechny vyučované jazyky a pro všechny ročníky různé typy procvičování. Procvičování jsou prováděna formami Cvičení, Prosvištění, Přiřazování, Skládání vět a Testík. Cvičení tvoří souvislý text, který se studentovi zobrazí najednou. Do textu musí student doplnit vynechané údaje. Tento modul lze dobře použít pro procvičení slovesných tvarů, členů apod. Při Prosvištění student dostává v náhodném pořadí sentence jedné sady, do kterých doplňuje podle významu nebo instrukce jedno slovo. Každé slovo, které student zodpoví správně, je pro tu chvíli vyřazeno ze zkoušení, pokud udělá chybu, je mu slovo nabídnuto za chvíli znovu. Prosvištění je ukončeno, když jsou všechna slova takto vyřazena počítá se s tím, že student látku umí. Tento typ cvičení je vhodný pro doplňování slov, členů, předložek apod. do vět, které nemusí být řazeny za sebou. Významným typem prosvištění jsou Slovíčka. Princip je podobný. Student doplňuje významy slov v českém a cizím jazyce. Skládání vět je zaměřeno na vytváření správné posloupnosti slov ve větách. V jednotlivých jazycích se posloupnost používá k procvičování slovosledu. U Přiřazování je nutné přiřazovat jednotlivá slova do vět tak, aby věty dávaly smysl. Poslední formou je Testík. Student vybírá správné řešení z nabídky několika možností, přičemž zde může být jedna i více správných odpovědí.

3 Systém práce Každý student je registrovaným uživatelem systému ŠZŠ a má v systému své konto, na které se mu připisují body za práci jak ve škole, tak i při domácí přípravě. Tyto body se mu po celý rok sčítají a je možné ve spolupráci se zabezpečující organizací průběžně nebo výročně vyhodnocovat jeho výkonnost a vývoj. Jako motivační faktory jsou zde uplatněné prvky vzájemné soutěživosti a týmové spolupráce, které se odrážejí v pravidlech Hry gangů. Dalším motivačním faktorem je pravidelné hodnocení nejlepších gangů a nejlepších jednotlivců v rámci všech zúčastněných studentů z celé republiky. Tito nejlepší studenti získávají různé ceny jako například knihy, stolní a počítačové hry, CD apod. Kromě systému ŠZŠ byly používány i jiné formy e-learningové výuky jako je práce s elektronickými on-line webovými slovníky, práce se studijními materiály na zahraničních webech apod. Organizace výuky E-learningová výuka byla zahájena na počátku školního roku 2009/10 ve všech ročnících. Úvodní podmínky a školení Na počátku školního roku se uskutečnil metodický workshop, kterého se účastnili všichni vyučující cizích jazyků na nižším i vyšším stupni gymnázia. Zde se postupně připravovali na využití metody e-learningu ve svých hodinách. Po workshopu byli se systémem práce seznámeni studenti. Byl jim vysvětlen postup registrace do systému a byla jim ukázána práce se ŠZŠ. Do vlastní výuky byl systém zaveden od poloviny září V tomto období každý vyučující cizích jazyků odučil jednu hodinu e-learningu v každé skupině. Systém práce s e-learningem Během celého školního roku probíhala e-learningová výuka pravidelně v jazykové učebně. Všichni vyučující cizích jazyků postupně začali využívat všechny možnosti, které jim moderní systém poskytuje. E-learningová výuka umožňuje společnou i individuální práci studentů jak ve škole při výuce, tak i při své samostatné práci doma. Ve škole studenti spolu s vyučujícím společně pracují na cvičeních v rámci učebnic a lekce, kterou právě probírají. To znamená, že učitel oznámí studentům číslo lekce a rovněž úkoly. Studenti posléze na těchto úkolech pracují a společně komentují jednotlivé nejasnosti či obtížnější jazykové jevy. Další metody rozvíjejí individuální práci studentů. Vyučující například zadá, respektive pošle studentům úkoly elektronicky. Každý úkol, který se vyučující rozhodne poslat, musí být opatřen jménem příslušné třídy, limitem pro jeho splnění, názvem a popř. podrobnějšími informacemi.

4 Variantou, která nutí studenty k vyšší výkonnosti je, když vyučující pošle úkoly žákům z domova s určitým časovým předstihem a limitem pro jeho splnění. Po uplynutí limitu se úloha žákovi znepřístupní, respektive je odstraněna. Pak může být postup stejný jako u předchozího bodu nebo učitel může takto poslané úkoly považovat za domácí práci a pak je i ohodnotit. Učitel má možnost vytvořit si vlastní cvičení. K tomu využívá programový nástroj na tvorbu vlastních úkolů. Jedná se zpravidla o různé typy jazykových cvičení. Takto vytvořená cvičení pak pošle studentům buď z domova, nebo přímo v hodině svým studentům. Jednou z možností, jak testovat znalosti studentů, je vytištění si testu na požadovanou látku ze systému ŠZŠ a po okopírování ji rozdat studentům k vypracování. Každý učitel, který pracuje se systémem má na svém počítači možnost kontroly jednotlivých žáků. Zobrazuje se mu procentuální úspěšnost každého žáka, chyby a čas, který žák potřeboval ke splnění úkolu. S těmi, jejichž výsledek je méně uspokojivý, učitel provede individuální konzultaci daného problému. Může rovněž dojít k tomu, že učitel zpozoruje u většího počtu studentů totožnou chybu, pak se problém řeší se všemi přítomnými studenty a je na učiteli, aby své žáky povzbuzoval k tzv. sebekorekci a k nalezení správného řešení samotnými žáky. Ukázky jednotlivých forem jsou v materiálu Metodické zhodnocení Hry gangů na nižším stupni gymnázia. Přijaté metodické postupy v anglickém jazyce (primy, sekundy a tercie NG) Prima E-learningové hodiny anglického jazyka v primách probíhaly v návaznosti na učebnice Project English I s použitím výukového programu Škola za školou. Každý student zadával pro vstup do tohoto programu svoji ovou adresu a heslo. Samotní vyučující používali následující obvyklé postupy práce. Po předchozím vysvětlení látky učitel vybral z výukového programu vhodná cvičení na jejich upevnění a procvičení. Žákům je zadával buď hromadně, nebo jen vybraným studentům. Na cvičeních studenti zpravidla pracovali i společně s učitelem. Kombinací samostatné práce na počítači a mluveného slova učitele si žáci snáze zapamatovali daný jev. Pro upevnění probírané látky vyučující pravidelně zadávali úkoly jako samostatnou práci žáků, včetně domácích cvičení. V systému Škola za školou bylo možné se začátečníky procvičovat slovní zásobu i gramatiku formou překladu, přiřazování, vkládání, doplňování či výběru správné možnosti. Vzhledem k tomu, že se učiteli pracujícímu se systémem zobrazují výsledky jednotlivých studentů, měl možnost vstupovat do hodnocení a provádět individuální nebo plošnou

5 konzultaci se studenty. Tímto způsobem byli studenti povzbuzováni k tzv. sebekorekci a nalezení správného řešení. Výhodou celého systému byla okamžitá kontrola správnosti a procentuální vyhodnocení. Tato práce byla pro žáky zajímavá, hravá a přistupovali k ní pozitivně. Důležitá byla i následná zpětná vazba. Jistou nevýhodou programu byla někdy samotná vyhodnocení odpovědí, protože program vyžaduje pouze jednu přesnou odpověď a například zdrobněliny jsou vyhodnoceny jako odpověď nesprávná. Jako součást samostatné práce studenti po celý školní rok zpracovávali samostatné projekty na zadaná témata. I v tomto případě pracovali metodami e-learningu. Celkově lze hodnotit, že i studenti nižších ročníků, zpravidla začátečníci, se velmi rychle naučili se systémem pracovat a e-learningové hodiny se pro ně staly běžnou a vítanou součástí učebního procesu. Práce s počítačem vnesla do výuky jazyků zpestření a byla bezesporu motivujícím faktorem. Sekunda Při e-learningové výuce anglického jazyka v sekundách studenti pracovali s učebnicí Project English II. Rovněž jako v primách využívali vyučující především systému Škola za školou jako základní metody pro procvičování a upevňování probraného učiva. V těchto cvičeních si žáci opakovali slovní zásobu, gramatiku. Při opakování slovní zásoby studenti slovíčka nejen psali, ale také poslouchali jejich výslovnost jak samostatně, tak i ve větách. Tím si utvrzovali správnou výslovnost daných slov. Gramatická cvičení si opakovali za pomoci různých typů cvičení jako je např. přiřazování slov, doplňování apod. Výhodou tohoto systému bylo, že vyučující mohl využít Školu za školou i pro zadávání domácích úkolů, testů a navíc se mohl odkázat i na zde vysvětlenou gramatiku. I studenti v sekundách byli po celý rok motivováni Hrou gangů. Za splnění každého cvičení získávali určitý počet bodů, který se jim přičítal do Hry gangů. Po celé školní období bylo vidět, že studenty práce baví, nadšeně sbírají body a pravidelně sledují na nástěnce školy vyhodnocování hry. Stejně jako v primě studenti kromě práce se ŠZŠ po celý rok samostatně zpracovávali projekty na zadaná témata. I v tomto případě pracovali metodami e-learningu. Zkušenosti z e-learningové výuky jsou vesměs pozitivní. Z hlediska metodiky výuky systém přináší moderní formy, které jsou dnešním mladým lidem blízké a baví je. Současně nenásilnou formou rozvíjí u žáků jejich dovednosti a schopnosti používat cizí jazyk v praxi. Dalším nesporným kladem je, že studenti pracují tempem, které jim vyhovuje. Pokud cvičení nedodělají ve škole, mohou je dokončit doma. Tento typ práce je velmi výhodný pro studenty s poruchami učení jako jsou dysgrafie, dyslexie apod.

6 Tercie Vyšší úroveň jazykové vybavenosti studentů tercií umožnila v rámci e-learningu využívat jednak systém Škola za školou, jednak pracovat i s některými jinými webovými stránkami jako je např. BBC Learning English nebo Help For English. V systému ŠZŠ byla za základ použita učebnice Project English III. Z této učebnice byla využívána aktuální cvičení právě probírané lekce. Vyučující při výuce pracovali v zásadě stejnými metodickými postupy jako v primách a sekundách, samozřejmě na jiné znalostní úrovni. Některé jazykové jevy z používané učebnice byly však procvičovány i pomocí jiných poskytovaných zdrojů, které systém nabízí. Zejména se jednalo o nabízené učebnice Matrix Pre-Intermediate, New Headway Pre-Intermediate nebo Criss Cross Beginner. Jako velice vítaným doplňkem bylo využití veřejně přístupných webových stránek, které obsahují výukové materiály. Šlo zejména o stránky BBC (http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/) a Help For English (http://www.helpforenglish.cz/). Webové stránky BBC Learning English jsou vhodné pro mírně pokročilé studenty. Výhodou zde je, že stránky obsahují aktuální témata světového dění a samozřejmě se nabízejí i možnosti procvičování jazyka pod položkami Grammar, Vocabulary, Quizzes a Pronunciation. U poslední položky je vhodné využít i audiotechniku, protože jsou zde uváděny správné výslovnosti hlásek, slov, vět i celých textů. Obsah stránek je pro motivované studenty velmi přínosný. Webové stránky Help For English poskytuje český provozovatel a lze si rovněž vybrat z nabízené škály - Testy, Slovní zásoba, Gramatika, Výslovnost, Zábava nebo Reálie. Naposled jmenovaná položka je u studentů poměrně oblíbená, protože se dovídají často zajímavé informace, které v učebnicích nenajdou. Kromě výše uvedených metod studenti stejně jako v primě a sekundě po celý rok samostatně zpracovávali projekty na zadaná témata. I v tomto případě pracovali metodami e-learningu. Celý používaný systém e-learningu byl pro výuku v terciích značně přínosný. Obohatil ji o aktivní a nenásilné formy a rozvíjel u studentů všechny jazykové dovednosti. Ukázky práce Na následujících obrázcích jsou uvedeny příklady zpracovaných studentský projektů a ukázky práce v hodinách v jazykové učebně vybavené notebooky Apple MacIntosh.

7 Projekt 1 This is our neighbourhood Vinohrady. This is my house. I live there with my family on the eleventh floor. There are three shops in Vinohrady, a post office and a bank.there are a lot of nice parks. There is a tennis court. We play tennis there. This is my favourite place. It s pizzeria K1. Delicious pizzas are sold here.

8 Projekt 2 Questionnaire Have you got a pet? In my class five people haven't got a pet, three pupils have got a cat or fish, two people have got a parrot and one pupil has got a guinea pig, a rat, a rabbit or a tortois. What do you collect?

9 Seven people don't collect things, four people collect stamps, two people collect badges or postcards and one girl collects animal toys. Do you play a musical instrument? In my class six people don't play a musical instrument, five pupils play the recorder, two persons play the piano and one child plays the flute, guitar or keyboard. What is your favourite colour?

10 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 In my class four pupils like blue, three like orange and green, two people like black and red and one pupil likes pink and white.

11 Projekt 3 People This is Avril Lavigne. She is from Canada. She has got long blond hair. She has got blue eyes, a small nose and a quite big mouth. She is slim and quite tall. She is wearing a black T-shirt and jeans. She is a singer and an actress. She is standing in this picture. This woman is Martina Sáblíková. She is from the Czech Republic. She has got short brown hair. Her eyes are brown. She has got a small nose and a small mouth. She is slim. She is wearing a blue-orange-white sweatshirt. She is a skater. She is laughing in this picture.

12 This is Amy Macdonald. She is from Scotland. She's got long black hair. Her eyes are grey. She's got a small nose and a small mouth. She is slim and quite tall. She's wearing a black jacket and a black and white T-shirt. She plays the guitar and she is a singer. She is sitting in this photo. This man is Leonardo da Vinci. He is from Italy. He's got dark eyes, a long nose and a small mouth. His beard is long. He is wearing a hat. He is a painter, a sculptor and an inventor. He's looking at something in this picture.

13 Projekt 4 My horror family This is me. I'm a white lady. I have got long white hair and a white dress.this is my family. This is my daddy.he's a werewolf. He's got four legs. He's got small yellow eyes and big teeth. His coat is long. This elf is my mother.she is slim. She has got very long blue hair. Her ears are pointed. She's got a blue dress. This ghost is my uncle. He's legs. small. He's got a long tail and wings, Lady Pegasus. She's our pet. She has got four Her mane and tail are very long. She's got

14 big claws. He hasn't got any legs. too. She's pink. Her name is Aranis. Ukázky z výuky metodou e-learningu

15 Zkušenosti a hodnocení e-learningové výuky a závěry pro další aplikaci výuky v budoucnu Na nižším gymnáziu byly vesměs pozitivní zkušenosti s metodou e-learningu. Výuka sloužila především k upevnění probrané látky, ale byla i často využívána k testování a zadávání domácích úkolů. Základem práce byl systém Škola za školou. Žáci s tímto programem pracovali velmi rádi, protože správným vyplněním každého cvičení získávali body pro své skupiny do soutěže nazvané Hra gangů. Práce na počítači byla pro ně zábavnější než procházení cvičení v učebnicích. Také mohli pracovat individuálním tempem, takže si učivo aktivně procvičili všichni. Velkou výhodou je, že při dokončení cvičení počítač žákovi okamžitě sdělí chyby, čas, za který cvičení vyplnil. Další výhodou systému je možnost dopracovat cvičení doma v případě, že student nestihl dokončit práci ve škole. Tento typ výuky je velmi výhodný i pro studenty s poruchami učení jako jsou dysgrafie, dyslexie apod. Systém ŠZŠ byl doplněn i dalšími formami e-learningu, jako například vyhledávání informací na jiných webových stránkách, používání elektronických slovníků a zpracovávání projektů na zadaná témata. I tyto metodické činnosti se plně osvědčily. Všichni učitelé cizích jazyků vidí v zavedení metod e-learningu jako pozitivní krok a doporučují v těchto aktivních formách pokračovat i v příštím školním roce.

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Hello Bye Good morning Children Yes No Good afternoon Good night Good evening Dobrý den děti Ahoj Ano Dobrou noc Dobré

Více

Angličtina hravě - první stupeň

Angličtina hravě - první stupeň INV E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2010 - I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2010 - I. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1) K obrázkům přiřaďte následující číslovky, členy nebo ukazovací zájmena tak, aby dvojice dávaly věcný smysl a byly zároveň mluvnicky

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_30 Jméno autora: Lenka Korenová Vestková Třída/ročník:

Více

Následná aktivita: překlad vět, varianta A a B, varianta B pro žáky se SPCHU (příloha 3, a 4)

Následná aktivita: překlad vět, varianta A a B, varianta B pro žáky se SPCHU (příloha 3, a 4) Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Drawing dictation Pořadové číslo: III_2-05_01 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Opakování vazby THERE IS/THERE ARE a předložek

Více

PS 1 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Have got - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já mám králíka (plné tvary).

PS 1 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Have got - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já mám králíka (plné tvary). www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Have got - oznamovací věty Cvičení: Já mám králíka (plné tvary). I have got a rabbit. Já mám králíka.

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to Emily?

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2015 - I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2015 - I. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1. Vyškrtni jedno slovo ze tří v každém sloupci, které se liší výslovností samohlásky. four father sister add tailor badge watch brother

Více

Project 1. My projects

Project 1. My projects Project 1 My projects Project 1: Unit 1 About me Úkol: Najdi (nakresli) fotky / obrázky, které zobrazují tebe a věci, které se tě týkají Napiš k nim popisky a věty. Výstup: plakát, 8 vět Nápady: moje hobby

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva po pololetí

Více

Chit Chat 1 - Lekce 5

Chit Chat 1 - Lekce 5 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit a face obličej a mouth ústa a nose nos an ear ucho

Více

1. Presentation. 2. Vocabulary and useful phrases. 3. Describing a person

1. Presentation. 2. Vocabulary and useful phrases. 3. Describing a person 3. Describing a person Cíl hodiny: Vytvořit prezentaci "Popis osoby", umět popsat vzhled člověka a oblečení, zopakovat si přítomný čas slovesa mít. Učebnice Project 2, Introduction strana 4 1. Presentation

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2015 - II. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2015 - II. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1. Vyškrtni jedno slovo ze tří v každém sloupci, které se liší výslovností samohlásky. draw son slim hat bike dad long class finish best

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma Slovenská 2. stupeň základní Angličtina Překladová

Více

www.czenglish.net/czenglish-1/ctyri/ Czenglish 1 (301-400)

www.czenglish.net/czenglish-1/ctyri/ Czenglish 1 (301-400) 1 301 Larry is a kind boy. Larry je milý chlapec. 302 Julian's an undisciplined boy. Julian je neukázněný chlapec. 303 David is a nice boy. David je milý chlapec. 304 Tina's a nice girl. Tina je milá dívka.

Více

ČÁST I MLUVNICE A SLOVÍČKA

ČÁST I MLUVNICE A SLOVÍČKA ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/808 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: ČÁST I MLUVNICE A SLOVÍČKA Pečlivě přečtěte následující pokyny, pak podle nich jednotlivá cvičení vypracujte. 1. Vyberte vždy jedno slovo

Více

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Hello,

Více

shirt T-shirt skirt jacket suit wear kostým prádlo

shirt T-shirt skirt jacket suit wear kostým prádlo Autor: Taťána Konečná Datum vytvoření: únor 2013 Ročník: 1. až 4. ročník středních škol s maturitní zkouškou Klíčová slova: suit, shoes, jacket, T-shirt, dress, wear, Cíl práce a způsob použití: práce

Více

POSLECH. Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big party for her friends. She met her friend John.

POSLECH. Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big party for her friends. She met her friend John. POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-pos-14 Z á k l a d o v ý t e x t : Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : My family, my hobbies Present simple and continuous, Wh- questions

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : My family, my hobbies Present simple and continuous, Wh- questions PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Eva Prokšová j5-doc-pro-psa-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Johny, My name s Pavel Novák and I m twelve years old. I m from Prague which

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Pololetní písemná práce pro 5. ročník Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A11 Pořadové číslo: 11.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Pololetní písemná práce pro 5. ročník Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A11 Pořadové číslo: 11. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Pololetní písemná práce pro 5. ročník Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A11 Pořadové číslo: 11. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. ledna 2012 Datum ověření:

Více

Věty k překladu From Introduction, Project 2

Věty k překladu From Introduction, Project 2 Věty k překladu From Introduction, Project 2 Introduction - translation practice 1. Dobrý den paní Webbová. Dobré ráno George. Jak se máš? Hello, Mrs Webb. Good morning, George. How are you? 2. Mám se

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-psa-08 Z á k l a d o v ý t e x t : M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : Tematická

Více

ČASOVÁNÍ TO BE. Autor: Mgr. Zdeňka ŠTORKOVÁ Předmět: Anglický jazyk Třída: EU 12: Poznáváme náš svět II EU 12-15: Časování to be

ČASOVÁNÍ TO BE. Autor: Mgr. Zdeňka ŠTORKOVÁ Předmět: Anglický jazyk Třída: EU 12: Poznáváme náš svět II EU 12-15: Časování to be ČASOVÁNÍ TO BE Autor: Mgr. Zdeňka ŠTORKOVÁ Předmět: Anglický jazyk Třída: 3.-5. EU 12: Poznáváme náš svět II EU 12-15: Časování to be Časování slovesa to be be = být, existovat ve všech osobách mimo 1.os.č.j.

Více

a) big... d) good... b) old... e) long... c) thick... f) tall...

a) big... d) good... b) old... e) long... c) thick... f) tall... Okruhy pro opakování a přípravu na srovnávací práce - 6. ročník 1) Napiš protiklady přídavných jmen: a) big... d) good... b) old... e) long... c) thick... f) tall... 2) Napiš krátkou odpověď: a) Has your

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : a PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-psa-04 Z á k l a d o v ý t e x t : Facebook My friends M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é

Více

A human body - Don t lose your head!

A human body - Don t lose your head! Jméno autora práce: Dana Lambertová Název práce: A human body - Don t lose your head! Zaměření, cíle práce: Naučit se anglicky správně pojmenovat části lidského těla +správná výslovnost, správný pravopis,

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to Emily?

Více

Questions and Answers

Questions and Answers Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Questions

Více

Hello. Hello. y words. My Picture Dictionary Objects. 1 Přečtěte si v učebnici znovu stranu 4. Co jsou oblíbené věci těch osob?

Hello. Hello. y words. My Picture Dictionary Objects. 1 Přečtěte si v učebnici znovu stranu 4. Co jsou oblíbené věci těch osob? Hello Hello My Picture Dictionary Objects 1 Přečtěte si v učebnici znovu stranu. Co jsou oblíbené věci těch osob? dog Doplňte do tabulky věci o sobě. Name Age Class Favourite colour Favourite thing my

Více

Project 1, 3.vydání, lekce 6

Project 1, 3.vydání, lekce 6 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Project,.vydání, lekce (p_v_lekce_.jbb) Project,.vydání, lekce Lekce: Lekce Cvičení: SLOVÍČKA - A My friends bald holohlavý beard vousy, plnovous

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY I. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-1-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1. Doplň křížovku. tajenka: anglicky - přezdívka 2. Přiřaď slova z rámečku k následujícím slovesům. Každé slovo můžeš použít jen jednou.

Více

SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY)

SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY) SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY) a teacher = učitel, učitelka a map = mapa a blackboard = tabule a door = dveře a picture = obraz a window = okno a radio = rozhlas a clock = hodiny

Více

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomné časy v angličtině jsou: Present simple Přítomný čas prostý Present continuous Přítomný čas průběhový Present perfect Předpřítomný čas Present perfect

Více

Project 1, 3.vydání, 3.lekce My world

Project 1, 3.vydání, 3.lekce My world www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Project,.vydání,.lekce My world (p_u_zv.jbb) Project,.vydání,.lekce My world Lekce: A. I ve got a computer bedroom ložnice bike jízdní kolo camera

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY II. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY II. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-1-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1. Doplň křížovku. Tajenka: anglicky - počítač 2. Přiřaď slova z rámečku k následujícím slovesům. Každé slovo můžeš použít jen jednou.

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to Oliver?

Více

William Taylor. John Black. Martin Novák. Helga Weber. I am John Black. I am from the USA. I am from New York. I am

William Taylor. John Black. Martin Novák. Helga Weber. I am John Black. I am from the USA. I am from New York. I am John Black I am John Black. I am from the USA. I am from New York. I am 1 12 years old. I have got a sister. Her name is Jane. She is 16 years old. I have got a computer. I have got a dog. I like hamburgers

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Vzdělávání a komunikace v cizím jazyce Název: Rozdíl v používání as/ like Autor: Mgr.Tompos Monika Datum, třída:

Více

ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA NEOTVÍREJ ZADÁNÍ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA jméno: (Napiš své jméno ČITELNĚ TISKACÍM PÍSMEM.) OTÁZKY PŘED TESTEM. Vybranou odpověď dej celou do kroužku. 1. Jak dobře podle tvého názoru

Více

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Half term test, 6yr Pořadové číslo: III_2-05_54 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Pololetní písemná práce Vyučující: Ing. Olga

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : zvířata, části těla, barvy, části domů, přídavná jména

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : zvířata, části těla, barvy, části domů, přídavná jména ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-čte-13 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Hello! My name is Peter and I am an old magician. When

Více

Chit Chat 2 - Lekce 2

Chit Chat 2 - Lekce 2 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit bedroom ložnice bathroom koupelna kitchen kuchyně living

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Pořadové číslo projektu:* Sada:* Šablona:* Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Datum:

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Pořadové číslo projektu:* Sada:* Šablona:* Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:* CZ.1.07/1.4.00/21.0268 Šablona:* III/2 Sada:* 2 Jazyk a jazyková komunikace Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Datum:

Více

Věty k překladu From Unit 1 part A, Project 2

Věty k překladu From Unit 1 part A, Project 2 Věty k překladu From Unit 1 part A, Project 2 Unit 1 part A - translation practice 1. Jmenuji se Jessica Poole. Mám dvanáct let a žiji v Londýně. My name's Jessica Poole. I'm twelve years old and I live

Více

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Ve školním roce 2012/2013 bude zahájena výuka anglického jazyka od 1.ročníku. ad 4.1. Tabulace učebního plánu 1. stupně Vyučovací předmět

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření: 10. června 2012 Datum ověření:

Více

Chit Chat 1 - Lekce 7

Chit Chat 1 - Lekce 7 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce 7 (ch_lekce7.jbb) Chit Chat - Lekce 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit head hlava body tělo arm paže leg noha hand ruka

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-05 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Judy, My name s Caroline and I m from Leeds. I m 11 years old. I ve got

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

II_ _Listening Pracovní list č. 2.doc II_ _Listening Pracovní list č. 3.doc II_ _Listening Řešení 1,2.doc

II_ _Listening Pracovní list č. 2.doc II_ _Listening Pracovní list č. 3.doc II_ _Listening Řešení 1,2.doc Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: Listening Pořadové číslo: II_2-01-06 Předmět: Anglický jazyk Třída: 9. AC Téma hodiny: Problémy Vyučující: Mgr. Milena Polášková Cíl hodiny:

Více

Chit Chat 1 - Lekce 10

Chit Chat 1 - Lekce 10 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit hippo hroch lion lev giraffe žirafa monkey opice elephant

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-18 Z á k l a d o v ý t e x t : Mark: Is this your photo album, Kate? Kate: Yes, it is. Mark: Can I have

Více

Sport, sportování a hry

Sport, sportování a hry Sport, sportování a hry Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 Předpokládaný čas:

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková Aj5-usk-hej-psa-03.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Kate is describing their house and her bedroom. M e t o d i c k é p o

Více

Anglický jazyk 2. ročník

Anglický jazyk 2. ročník ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov Anglický jazyk 2. ročník Birthday, toys opakování z 1. třídy Vypracovala: Mgr. Lenka Šťovíčková 1 Pořadové číslo projektu Nově a lépe s počítači Šablona č.: III/2 Datum

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: GSZUTIZ) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 07 08 02 Obecná škola Otázka

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. června

Více

ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ

ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ ČLEN URČITÝ A NEURČITÝ VY_32_INOVACE_AH_2_01 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název

Více

To have got VY_32_INOVACE_ANJ_11

To have got VY_32_INOVACE_ANJ_11 VY_32_INOVACE_ANJ_11 To have got Autor: Jana Tesaříková Použití: 5. třída Datum vypracování: 1.11.2012 Datum pilotáže: 9.1.2013 Anotace: Tato prezentace slouží jako pomůcka k teoretickému výkladu slovesa

Více

VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29. Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings

VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29. Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29 Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings Hlavní část žák čte text s porozuměním, s textem pracuje, odpovídá na otázky, které se k textu vztahují,

Více

The apple is the plate. The apple is the cup.

The apple is the plate. The apple is the cup. 1. Vyber podle obrázku správnou předložku. (A) in (B) next to (D) between (E) on The apple is the plate. 2. Vyber podle obrázku správnou předložku. (A) next to (B) around (D) between (E) in The cup is

Více

Kód DUM : VY_22_INOVACE_CJ_III/2. 19 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, Dobronín

Kód DUM : VY_22_INOVACE_CJ_III/2. 19 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, Dobronín Kód DUM : VY_22_INOVACE_CJ_III/2. 19 Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162

Více

Věty k překladu From Unit 2 part B, Project 2

Věty k překladu From Unit 2 part B, Project 2 Věty k překladu From Unit 2 part B, Project 2 Unit 2 part B - translation practice 1. Proč jsou Mickey a Millie doma odpoledne? Why are Mickey and Millie at home in the afternoon? 2. Proč nejde Mut do

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY I. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1. Vyškrtni jedno slovo ze tří, které do skupiny nepatří na základě jiné výslovnosti samohlásky. catch show find long sink foot badge

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více

Chit Chat 1 - Lekce 11

Chit Chat 1 - Lekce 11 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit a ball míč an aeroplane letadlo a radio rádio a poster

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: PESYF) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 40

Více

Obsah. D) Česká písnička - Když jsem já sloužil... 9

Obsah. D) Česká písnička - Když jsem já sloužil... 9 Obsah Obsah... 1 14. ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" -ROZDÍL MEZI VESNICÍ A MĚSTEM... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Vesnice a město... 2 B) Aktivita - Rozdíl mezi vesnicí a městem... 2 C) Tvorba s dětmi - Moje město...

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Marina Hozmanová Třída/ročník:

Více

Věty k překladu From Unit 4 part A, Project 2

Věty k překladu From Unit 4 part A, Project 2 Věty k překladu From Unit 4 part A, Project 2 Unit 4 part A - translation practice 1. Máš rád kávu? Ne, nemám. Nikdy ji nepiji. Do you like coffee? No, I don't. I never drink it. 2. Můžu, prosím, mít sendvič

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to George?

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to George?

Více

spn_5 Lekce: 2 - Kdo je kdo? www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA Cvičení: 1 - Dear Larry, WHO IS WHO? - UNIT TWO Dear Larry,

spn_5 Lekce: 2 - Kdo je kdo? www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA Cvičení: 1 - Dear Larry, WHO IS WHO? - UNIT TWO Dear Larry, www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu spn_ (spn ukázka a lekce.jbb) spn_ Lekce: - Kdo je kdo? Cvičení: - Dear Larry, WHO IS WHO? - UNIT TWO KDO JE KDO? - LEKCE Dear Larry, Drahý Larry,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Tento pracovní list slouží k ověřování znalostí žáků formou rozhovorů, překladu, kvízu a hádanky. Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků)

Tento pracovní list slouží k ověřování znalostí žáků formou rozhovorů, překladu, kvízu a hádanky. Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků) Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 6.05 Ověř si své znalosti (pro 6. ročník) Tento pracovní list slouží k ověřování znalostí

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

www.czenglish.net/czenglish-1/tri/ Czenglish 1 (201-300)

www.czenglish.net/czenglish-1/tri/ Czenglish 1 (201-300) 1 201 Where's your school bag? Kde je tvoje aktovka? 202 Is she married? Je vdaná? 203 Are you tired? Jste unavení? 204 Aren't you tired? Nejsi unavený? 205 This dog is big but that dog is small. Tento

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-čte-07 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Hallo! My name is Megan. This summer I am at language

Více

Otázky pro 3.ročník. Hello, my name s Ivana.

Otázky pro 3.ročník. Hello, my name s Ivana. Otázky pro 3.ročník 1/ Co znamená: Hello, what s your name? Hello, my name s Ivana. 2/ Doplň vhodné slovo: My favourite.. is blue. Co znamená tato věta? :. Vyjmenuj alespoň 6 barev: 3/ Napiš slovy číslo,

Více

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh:

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh: Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: Test your English Pořadové číslo: III_2-05-46 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. AC Téma hodiny: Přítomný čas prostý Vyučující: Mgr. Milena

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to Oliver?

Více

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS VY_INOVACE_61 MODAL VERBS Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník:8. 1. Choose the correct pronunciation and translate MUST /must/ /moust/ /mast/ /most/ MUSTN

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech / Čtení s porozuměním Slovní zásoba / Gramatika / Konverzace / / 0/4 0/2 0/8 0/7 0/2 Obecná

Více

Czenglish 1 ( )

Czenglish 1 ( ) 1 1 I am Czech. Jsem Češka. 2 I am Czech. Jsem Čech. 3 Is he English? Je to Angličan? 4 He is English. Je Angličan. 5 She is English. Je Angličanka. 6 What is it? Co to je? 7 It is a good book. Je to dobrá

Více

Chit Chat 1 - Lekce 9

Chit Chat 1 - Lekce 9 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit fish ryba chicken kuře pizza pizza sausages párky salad

Více

Metodický list. Radmila Válková

Metodický list. Radmila Válková Projekt: Zlepšení podmínek pro vzdělávání Příjemce: Základní škola Integra Vsetín Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3764 Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Metodický list Datum vytvoření 9.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

VY_22_INOVACE_CJ_III/2.21

VY_22_INOVACE_CJ_III/2.21 Kód DUM : Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_22_INOVACE_CJ_III/2.21 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162

Více

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 7 (ch_unit7.jbb) Chit Chat - Unit 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit English angličtina Maths matematika It s nine o clock.

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Present simple (přítomný čas prostý)

Present simple (přítomný čas prostý) Present simple (přítomný čas prostý) MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_12 Tématický

Více

ANGLICKÝ JAZYK. Třída: Páťáci 2013

ANGLICKÝ JAZYK. Třída: Páťáci 2013 Výsledky testování třídy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Třída: Páťáci 2013 Termín zkoušky: 13. 05.

Více

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I.

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I. 1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim a/ s _ i b/ s t _ c/ d e 2/ Dokonči odpověď na otázku: Can you play the piano? Yes, I.. No, I. Otázku

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Happy House 2 - lekce 6

Happy House 2 - lekce 6 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Happy House - lekce (happy_house unit_.jbb) Happy House - lekce Lekce: At home Cvičení: Strana 8 - poslech I m at home today. Dnes jsem doma.

Více

Anotace: VY_32_INOVACE_01_B_10.notebook. July 08, 2013

Anotace: VY_32_INOVACE_01_B_10.notebook. July 08, 2013 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou milevsko.cz MUST vs. HAVE TO Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Hana Filipová VY_32_INOVACE_01_B_10_ANJ

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Metodický list. Anotace materiálu: Pracovní list pro žáky přítomný čas průběhový, otázky s Who, What, Where.

Metodický list. Anotace materiálu: Pracovní list pro žáky přítomný čas průběhový, otázky s Who, What, Where. Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Metodický list Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků (II/2) Sada: 2 Číslo: EU-OPVK-CJ-A1ST-64 Předmět:

Více