Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory"

Transkript

1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra klinických a preklinických oborů Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory Doporučený ročník: 2. Název předmětu: Stáří a sexualita Typ předmětu: volitelný Forma výuky: přednáška 1 hod/týden seminář 1 hod/týden Semestr: letní Způsob zakončení studijního předmětu: zápočet Požadavky na studenty k zápočtu: U studentů bude vyţadována 80% účast na seminářích, tolerovány budou 3 absence. Studentům budou zadána témata týkající se problematiky sexuality v souvislosti se stářím. Na toto téma studenti zpracují seminární práci, kterou odprezentují za pomoci Microsoft PowerPoint. Takto studenti prokáţí znalost základních pojmů a pochopení vztahů a souvislostí s nastudovanou problematikou. Bude kladen důraz na citace pouţité literatury. Všechny pouţité prameny a literatura musejí být řádně citovány.

2 Anotace předmětu: Předmět seznamuje studenty s involučními změnami, péčí o zdraví, zdravotním stavem a onemocněními ve vyšším věku. Studenti se seznámí se základními aspekty stáří a stárnutí v biologicko sociálním kontextu. Především ale předmět poskytuje informace o způsobech proţívání sexuality, typických změnách v anatomii a psychice seniorů. Dále se studenti seznámí se zdravotními problémy seniorů a s důsledky a sociálními dopady těchto onemocnění ve vztahu k sexualitě. Ve výuce je kladen důraz na odlišnosti individuálních potřeb lidí vyšších věkových skupin a způsob jejich uspokojování. Cíl předmětu: Cílem tohoto předmětu je zprostředkovat studentům poznatky týkající se stáří a stárnutí ve vztahu k sexualitě. 1. Student získá komplexní znalosti o sexualitě v poslední etapě lidského ţivota, včetně biologických a sociálních aspektů této problematiky. 2. Na základě přednesených témat přednášek a studia literatury s danou tématikou bude student schopen vnímat důleţitost této sloţky i pro osoby vyššího věku. 3. V rámci předmětu student pochopí komplikovanost poslední vývojové etapy v ţivotě člověka, pochopí změny v proţívání sexuality seniory i vliv veřejnosti na přístup k sexualitě ve stáří. Doporučená literatura 1. HROZENSKÁ, MARTINA. Sexualita osob vyššieho veku tabuizovaná téma. In Sborník z kongresu Pardubice 2003 [online]. [citováno ]. Dostupné z: 2. KLEVETOVÁ, D. DLABALOVÁ, I. Motivační prvky při práci se seniory. 1. vyd. Praha: Grada, s. ISBN KOSOVÁ, Kateřina. Sexualita ve stáří. České Budějovice: s. Bakalářská práce na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vedoucí práce: Lenka Motlová 4. STUART-HAMILTON, I. Psychologie stárnutí. Praha: Portál, TOŠNEROVÁ, T. Špatné zacházení se seniory a násilí v rodině. Ústav lékařské etiky 3. LF UK, Praha: 2002.

3 6. TRUHLÁŘOVÁ, ZUZANA MARKOVÁ DAGMAR. Společenské mýty o sexualitě seniorů. In Sborník z kongresu Pardubice 2007 [online]. [citováno ]. Dostupné z: 7. VENGLÁŘOVÁ, MARTINA. Problematické situace v péči o seniory. Příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, s. ISBN VIDOVIČOVÁ, L. Stárnutí, věk a diskriminace nové souvislosti. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, s. ISBN WEISS et al. Sexuologie. 1. vydání. Praha: Grada, s. ISBN ZVĚŘINA, J. Sexuologie (nejen) pro lékaře. 1.vyd.. Brno: Cerm, s. ISBN Témata pro přednášky: 1. Historie sexuologie Lékařský obor, který se zabývá zejména sexuálním vývojem, sexuálním ţivotem, sexuální preferencí a jejich poruchami. Zásluhou zakladatele české sexuologie Josefa Hynieho má právě lékařský přístup k sexu jiţ dlouhou tradici. 2. Anatomie ženského a mužského genitálu o ženské pohlavní orgány - zevní (velké stydké pysky, malé stydké pysky, klitoris, hymen, vagina) - vnitřní (vaječníky, vejcovody, děloha) o mužské pohlavní orgány - zevní (penis, šourek) - vnitřní (varlata, vývodné cesty semenné, akcesorní orgány) 3. Vývoj lidské sexuality Sexuální chování lidí je výsledkem mnohaletého evolučního procesu. Jde o velmi starou motivační strukturu, těsně spjatou se samotnou existencí druhu homo sapiens. Sexuální chování zahrnuje celou řadu aktivit, které mají nejen signalizovat sexuální zájem subjektu, ale i navodit sexuální zájem případných objektů.

4 4. Sexualita a její změny ve stáří Sexualita je jednou z důleţitých součástí lidského ţivota. Sexualita můţe mít vliv na obecnou pohodu a celkovou kvalitu ţivota člověka. Tato sloţka ve stáří jiţ není tak významná jako dříve, pro někoho jiţ nemusí být důleţitá vůbec. Sex není jen pohlavní styk. Ve stáří má sexuální ţivot trochu odlišný význam, neţ tomu bylo v mládí. Senioři sexualitu vnímají zejména po stránce citové, vztahové, nikoli jako pudovou záleţitost, která je charakteristická spíše pro mladší generaci. Důleţitým prvkem v sexuálním ţivotě seniorů není dosaţení orgasmu, ale především pocit duševní pohody. 5. Menopauza a andropauza (klimakterium ženy a muže) Ţenská menopauza je známá jiţ po staletí. Avšak to, ţe podobným procesem procházejí také muţi, zjistili odborníci mnohem později. Muţská obdoba menopauzy, tzv. andropauza byla popsána poprvé ve 40. letech minulého století a aţ moderní diagnostické metody v 90. letech umoţnili bliţší poznání tohoto procesu. 6. Onemocnění ovlivňující sexuální život ve stáří V období stáří mohou sexualitu negativně ovlivnit nemoci či aplikované léky. U ţen se zde podepisují navíc téţ hormonální změny. Sexualita je zejména ve stáří velmi citlivým tématem, a proto je nezbytné přistupovat k této problematice s maximální ohleduplností a respektem. 7. Sexuální dysfunkce ve stáří Sexuální dysfunkce jsou onemocnění, která mají mnoho příčin, tzn., ţe je zde etiologie multifaktoriální, ale především sniţují kvalitu ţivota jedince. Sexuální dysfunkce ve stáří popisuje Zvěřina ve své publikaci Sexuologie (nejen) pro lékaře. - sexuální dysfunkce u žen (sníţený zájem o sex nízká apetence, nízká sexuální vzrušivost frigidita, poruchy orgasmu, dyspareunie a algopareunie) - sexuální dysfunkce u mužů (nízká sexuální apetence, poruchy erekce a ejakulace)

5 Témata pro semináře: (jsou zároveň témata, která si studenti zvolí ke zpracování) 1. Sexuální život a intimita v institucích Starší lidé mají právo na sexuální projevy, a pokud pečovatelé chtějí seniorům poskytnout komplexní péči, musí uznávat jejich právo na sexualitu. Pochopení negativních vlivů působících na pacienta v péči instituce (nedostatek soukromí, dezorientace, odosobnění) by mohlo přinést i zásadní rozdíl v respektování sexuality u starších obyvatel a pacientů. Na sexualitě záleţí, jelikoţ nevyřešené problémy mohou způsobit zbytečné trápení a pečovatelé, kteří pochopili sexuální potřeby svých pacientů, tím poskytují naprosté uznání jejich lidskosti. 2. Mýty a předsudky o sexualitě ve vyšším věku Desinformace o reálném sexuálním ţivotě starších lidí spočívají v rozsáhlých mýtech o stáří, které přetrvávají ve všeobecném povědomí. Řada lidí má za to, ţe sexuální aktivita v jistém věku končí. V tomto období se kumulují faktory, které jsou pro období senia typické, coţ se také přirozeně promítne do sexuálního ţivota. Společenské předsudky týkající se sexuální aktivity seniorů významně ovlivňují postoj k sexu a aktivnímu způsobu ţivota seniorů samotných. 3. Výzkumy provedené na toto téma Jiţ od roku 1993 jsou zhruba v pětiletých intervalech realizovány výzkumy zaměřující se na sexuální chování českých ţen a muţů starších patnácti let. Poslední výzkum proběhl v roce 2008 na reprezentativním vzorku 2000 respondentů. Avšak oblast sexuálního ţivota starších jedinců je ve společnosti stále neprozkoumané téma. Nicméně v posledních letech přibývají absolventské práce s touto tematikou. 4. Pojetí sexuality ve stáří v zemích EU Student, který si vybere ke zpracování toto téma, se pokusí za pomoci dostupných zdrojů popsat, jak je vnímána sexualita ve stáří v jiných zemích EU. 5. Názory české veřejnosti na sexualitu ve stáří Na vnímání lidí v seniorském věku se podílí nejen naše osobní zkušenost, ale i prezentace této skupiny v médiích a postoj celé společnosti. A to se týká také oblasti sexuality. Zde je kladen důraz na pohled mladých a dospělých lidí na tuto problematiku, nikoliv pohled seniorů.

6 6. Názory samotných seniorů na sexualitu ve stáří Společenské mýty v oblasti sexuální aktivity seniorů výrazně ovlivňují postoj k sexu a aktivnímu způsobu ţivota samotných seniorů. Zde je kladen důraz na postoj k sexualitě seniorů samotných. 7. Film Harold a Maude (1971) a následná diskuse Milostný příběh dvacetiletého Harolda posedlého smrtí, a téměř osmdesátileté Maude, která vychutnává ţivot plnými doušky. Film o ţivotě bez předsudků, lásce a smrti. Reţie: Hal Ashby. Vyučovací metody - Monologická - (výklad, přednáška, instruktáž) Tato metoda spočívá v předávání poznatků a zkušeností epickou formou. Znaky jsou konkrétnost, dramatičnost, ţivost, vytváření představ. Často se v něm vyuţívá i emocionální přístup se záměrem vyvolat u posluchačů citové zaujetí. - Dialogická - (diskuse, rozhovor, brainstorming) Forma komunikace vyučujícího a studentů, při níţ si aktéři konverzace vyměňují názory na určité téma. Na základě znalostí uvádějí argumenty pro svá tvrzení a společně nacházejí řešení daného problému. Diskuse rozvíjí u studentů schopnost aktivně a pohotově vyuţívat myšlenkové operace, formulovat podstatu problému a také se přesně vyjadřovat. - E-learning Tento předmět je také rozšířen do podoby E-learningu. Jedná se o alternativní metodu výuky, kdy výukový program obsahuje tematické okruhy jako podpůrná témata přednášek kurzu, testy a úlohy pro studenty. Interaktivní výuka pomocí tohoto systému Moodle podpoří jejich samostatnou činnost.

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA FRVŠ Závěrečná zpráva o řešení projektu Předmět Stáří a sexualita a jeho interaktivní využití Hlavní řešitel: Mgr. Zdeňka Šachtová

Více

1.1. Lidská sexualita v kontextu historického vývoje. 1.2. Novodobé poznatky související se sexualitou

1.1. Lidská sexualita v kontextu historického vývoje. 1.2. Novodobé poznatky související se sexualitou Obsah Předmluva 1. Historie lidské sexuality 1.1. Lidská sexualita v kontextu historického vývoje 1.2. Novodobé poznatky související se sexualitou 1.3. Sexuologie jako klinický a vědecký obor 2. Mýty a

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Dìkuji rodièùm a všem blízkým osobám, které mi pomáhaly na mé cestì, stály u mì a v pøíznivém smìru mì ovlivnily v mém rozvoji. Rád bych jim podìkoval

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_14_TYPY_ZÁTĚŽOVÝCH_SITUA

Více

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. VY_32_INOVACE_3B_12_Osobnost a jáství. DATUM VZNIKU: Leden 2013 Luboš Nergl, Andrea Skokanová

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. VY_32_INOVACE_3B_12_Osobnost a jáství. DATUM VZNIKU: Leden 2013 Luboš Nergl, Andrea Skokanová NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_3B_12_Osobnost a jáství

Více

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI KLÍČOVÉ KOMPETENCE V OBLASTI ZDRAVÉHO ŢIVOTNÍHO STYLU SEMINÁŘ POŘÁDÁ: REGIONÁLNÍ KONZULTAČNÍ CENTRUM PRO ÚSTECKÝ KRAJ: LEKTOR SEMINÁŘE: MGR. BC. ANNA HRUBÁ GARANT SEMINÁŘE: ING. MICHAELA ROZBOROVÁ Obsah

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Mgr. Kateřina Šrámková Současný stav hudební výchovy na školách není uspokojivý. Proč tomu tak je, je předmětem zkoumání práce učitelů hudební výchovy

Více

Sexuální dysfunkce a poruchy sexuální preference. MUDr. Helena Reguli

Sexuální dysfunkce a poruchy sexuální preference. MUDr. Helena Reguli Sexuální dysfunkce a poruchy sexuální preference MUDr. Helena Reguli Sexuální normalita Statistická nejvíce se vyskytující Biologická dosažení cílu reprodukce Kutlturní akceptovaná danou kulturou Kriteria

Více

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce na Ústavu pedagogických věd FF MU Platný pro obory Pedagogika a Sociální pedagogika a poradenství od akademického roku 2010/2011 BAKALÁŘSKÁ OBOROVÁ PRÁCE

Více

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. DATUM VZNIKU: Prosinec 2012 Luboš Nergl, Andrea Skokanová

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. DATUM VZNIKU: Prosinec 2012 Luboš Nergl, Andrea Skokanová NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_3B_07_Motivace Seminář z

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

AUTORSKÉ PRÁVO. Literatura, zdroj informací. 1) zákon č. 121/2000 Sb. (tzv. autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů

AUTORSKÉ PRÁVO. Literatura, zdroj informací. 1) zákon č. 121/2000 Sb. (tzv. autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 KRAJE; TWS_02 Literatura, zdroj informací 1) zákon č. 121/2000 Sb. (tzv. autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů 2) Aplikace autorského zákona ve školách (č.j.

Více

Výuka IVT na 1. stupni

Výuka IVT na 1. stupni Výuka IVT na 1. stupni Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 13. 9. 15. 9. 2012 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS Anotace: Žáci se seznámí s naprosto novým pojmem operační

Více

B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Úvod Jednosemestrální předmět bakalářského stupně studia zakončený zápočtem (3 kredity). Anotace Předmět je zaměřen na problematiku zvládnutí náročnějších metodických

Více

Využití e-learningu pro kombinovanou formu studia nelékařských zdravotnických povolání

Využití e-learningu pro kombinovanou formu studia nelékařských zdravotnických povolání Využití e-learningu pro kombinovanou formu studia nelékařských zdravotnických povolání Hana Sochorová Zdravotně sociální fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Projekt ESF (OP RLZ) Implementace systému

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz MUDr. Erika Matìjková ØEŠÍME PARTNERSKÉ PROBLÉMY Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220

Více

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 Výuka paliativní péče v bakalářských a navazujících magisterských oborech Fakulty zdravotnických studií V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 PhDr. Kateřina Čermáková, DiS. Průmyslová

Více

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření)

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Autor Mgr. Monika Kamenářová Tematický celek Pohlavní soustava Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Anotace Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, s jeho pomocí

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_13_STARSI_SKOLNI_VEK

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA ÚSTAV SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH STUDIÍ Bakalářská práce Andrea Vymlátilová Sexualita seniorů Olomouc 2013 vedoucí práce: Mgr. Lucia Pastieriková, Ph.D.

Více

Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle)

Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle) Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle) Školní rok 2014-2015 Hlavní cíle: - prosazování zdravého životního stylu dětí a potažmo jejich rodin - rozvíjení protidrogových postojů

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta podnikohospodářská 3PA548 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Učební pomůcka pro magisterské navazující studium oboru Podniková ekonomika a management v distanční

Více

POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY

POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY 1. vnitřní pohlavní orgány: VAJEČNÍKY pohlavní žlázy uložené v dutině břišní produkují vajíčka a ženské pohlavní hormony = ESTROGENY při narození 400 tis. nezralých

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky

Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Možné finanční dopady oddlužení v období 2008 2014 na státní rozpočet České republiky Abstrakt: Stále se zhoršující ekonomická situace většiny českých rodin a seniorů, vede některé z nich do finančních

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_07_PRENATALNI_OBDOBI

Více

Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena

Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena Recenze Čtenářům Psychosomu není třeba představovat Lídu Trapkovou a Vláďu Chválu, ani jejich práci, protože obojí znají zblízka.

Více

Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE

Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Obsah: Úvod... 2 1 Zadání, harmonogram a vedení absolventských prací...

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoterapeutické směry MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 16 Název materiálu: Psychoterapeutické

Více

ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ (B-PeR) Téma 5: ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ 1 ÚKOLY ZÍSKÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

Více

PC, POWER POINT, dataprojektor

PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

SEXUALITA UŽIVATELŮ MARIHUANY OČIMA PARTNEREK

SEXUALITA UŽIVATELŮ MARIHUANY OČIMA PARTNEREK SEXUALITA UŽIVATELŮ MARIHUANY OČIMA PARTNEREK Mgr. Alexandra HROUZKOVÁ Katedra psychologie FFUK, Praha Prof. PhDr. Petr WEISS, PhD. Sexuologický ústav VFN a 1.LF UK, Praha ÚVODEM Konopné drogy jsou po

Více

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Specializace v pedagogice o b o r S o c i á l n í p e d a g o g i k a pro akademický rok 2015/2016 (kombinované

Více

Požadavky na zpracování maturitní práce

Požadavky na zpracování maturitní práce Požadavky na zpracování maturitní práce Formální úprava maturitní práce 1. Struktura maturitní práce Maturitní práce má následující členění: 1. Titulní list (viz Příloha) 2. Prohlášení (viz Příloha), poté

Více

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa:

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: 1) vejcovody 8) vaječníky 2) močový měchýř 9) tračník 3) stydká kost 10) děloha 4) bod G 11) poševní klenba 5) klitoris 12) děložní

Více

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie - psychologické aspekty výchovy a vyučování - Školní psychologie výchovné a vzdělávací problémy ve

Více

:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n (elektronická (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6866-3 Publishing, verze

Více

CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I

CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I Doc. Ing. Josef F. Palán, CSc. katedra podnikání a oceňování konzultace: pondělí 13.00 až 14.30 hod., místnost 310, nutná rezervace konzultací E-mailem: jpalan@bivs.cz CÍLE

Více

ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK

ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK Vzor citace: PRŮŠA, L., VÍŠEK, P., JAHODA, R. Alchymie nepojistných sociálních dávek. 1. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 280 s. KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ

Více

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Člověk a zdraví Výchova ke zdraví 3. období 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. respektuje přijatá

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM (Individuální plánování poskytovaných služeb) Jiří Miler Anotace: I lidé s mentální retardací mají vědomí sebe sama.

Více

Profil absolventa školního vzdělávacího programu

Profil absolventa školního vzdělávacího programu Technologie potravin - management Profil absolventa školního vzdělávacího programu Název školy: Střední škola potravinářství a služeb Pardubice Adresa školy: nám. Republiky 116, 531 14 Pardubice Zřizovatel:

Více

3 Pedagogická diagnostika

3 Pedagogická diagnostika 3 Pedagogická diagnostika Pedagogická diagnostika je speciální pedagogická disciplína, která se zabývá objektivním zjišťováním, posuzováním a hodnocením vnitřních a vnějších podmínek i průběhu a výsledků

Více

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PRO PORADENSKOU PRAXI NENÍ NIC PRAKTIČTĚJŠÍHO NEŢ DOBRÁ TEORIE Proto odborná výuka poradců má obsahovat především teoretické principy, na jejichţ základě lze

Více

Praktikum didaktických a lektorských dovedností

Praktikum didaktických a lektorských dovedností Praktikum didaktických a lektorských dovedností Učební text pro kombinované studium Učitelství odborných předmětů Pedagogická fakulta JU České Budějovice 2007 Mgr. Miroslav Procházka Obsah: I. Principy

Více

Bezpečná rodina. Marie Hanušová 7.3.2016

Bezpečná rodina. Marie Hanušová 7.3.2016 Bezpečná rodina Marie Hanušová 7.3.2016 Rodina je základ státu Rodina je solidární skupina osob navzájem spjatých manželstvím, příbuzenstvím nebo adopcí, které spolu dlouhodobě žijí a jejíž dospělí členové

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Téma 4: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU Nutnost Formulování

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku. Téma 9: PÉČE O ZAMĚSTNANCE, ZAMĚSTNANECKÉ VZTAHY

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku. Téma 9: PÉČE O ZAMĚSTNANCE, ZAMĚSTNANECKÉ VZTAHY VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B_RLZ) Téma 9: PÉČE O ZAMĚSTNANCE, ZAMĚSTNANECKÉ VZTAHY ZÁKLADNÍ VSTUPY Pracovník

Více

Vliv specializačního vzdělávání sester na úroveň ošetřovatelské péče na dětských psychiatrických odděleních

Vliv specializačního vzdělávání sester na úroveň ošetřovatelské péče na dětských psychiatrických odděleních Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Výzkum spotřebního chování v lázeňství

Výzkum spotřebního chování v lázeňství Výzkum spotřebního chování v lázeňství Ing. Lena MLEJNKOVÁ Vysoká škola ekonomická Praha Katedra cestovního ruchu 6.10.2010, Karlovy Vary Potřebujeme provádět výzkum? Oboru lázeňství se zatím vede celkem

Více

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Reklama v časopisech Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Co a jak jsme zjišťovali? 3 Kvantitativní část Metodologie Kvantitativní šetření zaměřené na následující okruhy: Konzumace časopisů a vnímání

Více

Monitoring a analýza sociálních deviací v pohádkách

Monitoring a analýza sociálních deviací v pohádkách Monitoring a analýza sociálních deviací v pohádkách Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2011 Zpracoval a předkládá: Mgr. Martin Kaliba Kontakt: martin.kaliba@uhk.cz, tel. 775 330 136

Více

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoanalytická psychologie MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 11 Název materiálu:

Více

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie 1. a) Prehistorie a vznik klinické psychologie (jeji filosofické

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Název DUM: VY_32_INOVACE_1C_18_ROZMNOŽOVACÍ_SOUSTAVA_DOPLNĚNÍ

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Název DUM: VY_32_INOVACE_1C_18_ROZMNOŽOVACÍ_SOUSTAVA_DOPLNĚNÍ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Přírodověda 4. - 5. Název DUM: VY_32_INOVACE_1C_18_ROZMNOŽOVACÍ_SOUSTAVA_DOPLNĚNÍ Vyučovací předmět:

Více

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd 6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd Obecné cíle výuky ZSV Předmět a výuka ZSV je koncipována tak, aby žáky vedla k pochopení dění ve světě. Žáci se učí respektovat společenskou skutečnost,

Více

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE Eva HEJNOVÁ, Růţena KOLÁŘOVÁ Abstrakt V příspěvku je prezentováno další z řady CD (Vlastnosti látek a těles) určených pro učitele základních

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

VLIV PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTEK NA SEXUALITU

VLIV PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTEK NA SEXUALITU VLIV PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTEK NA SEXUALITU Jana Justinová TK Sananim, 1.LF UK Problematika na pomezí Málo zmapovaná oblast Pomezí sexuologie, adiktologie, psychiatrie, psychologie Nedostatek výzkumů Nedostatek

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_73. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_73. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_73 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Swot, analýza Silné stránky Díky geologické stavbě

Více

ZÍSKÁVÁNÍ, ADAPTACE, UVOLŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

ZÍSKÁVÁNÍ, ADAPTACE, UVOLŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra managementu Předmět: PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Téma 3: ZÍSKÁVÁNÍ, ADAPTACE, UVOLŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ 1 ÚKOLY ZÍSKÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ Získávání

Více