Povaha a vlastnosti znečišťujících látek. Praha 2006

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Povaha a vlastnosti znečišťujících látek. Praha 2006"

Transkript

1 Povaha a vlastnosti znečišťujících látek Praha 2006

2 Pod pojmem znečišťující látky jsou v naší současné legislativě označovány tuhé, kapalné a plynné látky, které přímo anebo po chemické či fyzikální změně v ovzduší, nebo po spolupůsobení s jinou látkou nepříznivě ovlivňují ovzduší, a tím ohrožují a poškozují zdraví lidí, ostatních organismů nebo majetek. Látky znečišťující (dále jen ZL) ovzduší jsou tedy hmotné látky, které nepříznivým způsobem ovlivňují životní prostředí. Nepříznivé ovlivňování se může projevovat různými způsoby, např.: škodami na zdraví lidí a zvířat; poškozováním prostředí (nebo některé jeho složky); nepříznivými změnami přirozeného ovzduší; obtěžováním okolí, zhoršením pohody prostředí (pachem, snížením viditelnosti atd.). Nejčastěji se ZL rozdělují podle: skupenství; chemického složení; míry škodlivosti (nebezpečnosti, rizikovosti). Podle skupenství se ZL rozdělují na tuhé, kapalné a plynné. Tyto tři skupiny látek se v praxi někdy spojují do skupin podle různých hledisek (způsobu odlučování, stanovení úletu atd.). Z hlediska chemického složení ZL se rozdělují do skupin podle sloučenin jednotlivých prvků.

3 Tuhé a kapalné znečišťující látky Tuhé a kapalné znečišťující látky jsou částečky těchto látek, které mohou vytvářet se vzduchem dvojfázové disperzní systémy, v nichž je vzduch disperzním prostředím a tuhé a kapalné částice - dispergovanou látkou. Podle stability disperzního systému dělíme zhruba tyto látky na prachy a aerosoly. Pod pojmem prach jsou tedy zahrnuty malé částice tuhých látek, které po rozptýlení v klidném disperzním systému mají pádovou rychlost, která odpovídá zákonům volného pádu. Patří sem polétavé prachy, hrubé prachy, jemné prachy a různé nečistoty. Pod pojmem aerosol jsou zahrnovány tuhé a kapalné částice, které po rozptýlení v klidném disperzním systému tvoří stabilní systém. V praxi užíváno termínu "mají zanedbatelnou sedimentační rychlost".

4 Aerosoly podle vzniku rozdělujeme na: disperzní, vzniklé rozmělněním nebo destrukcí látek (prachové aerosoly, kouře); kondenzační, vzniklé srážením par nebo reakcemi v ovzduší (mlhy, dýmy, opary). Velikosti částic aerosolů jsou v rozmezí od 10-2 do 102 µm, tj. od makromolekul až po jemné částice prachu (při silném větru). Menší částice než 0,1 µm ulpívají po nárazu na předmětu (špinění budov, textilu atd.) nebo na zemském povrchu. V ovzduší vykonávají nepravidelný pohyb (Brownův pohyb) a při vzájemných nárazech se shlukují do větších celků (koagulují). Větší částice než 0,l - 0,5 µm se z ovzduší usazují (sedimentují). Částice větší než 5 µm jsou při vdechování zadrženy v dýchacích cestách (nosem). Částice 0,25-5 µm jsou zadrženy v alveolách (plicních sklípcích) a částice < 0,25 µm vydechujeme. Z hlediska lidského zdraví jsou nejnebezpečnější částice v uvedeném středním intervalu. Z hlediska ochrany životního prostředímajíznačný význam aerosoly, které mohou mít buď inertní, ale i toxický nebo karcinogenní charakter. Původ vzdušných aerosolů může být: přirozený (zvířený prach ze zemského povrchu, mořské soli, popel z lesních požárů, mimozemské částice atd.); umělý (zemědělská, průmyslová činnost, doprava atd.)

5 Plynné znečišťující látky a částice Různé plyny a páry se do ovzduší dostávají přírodní cestou. Plynné škodliviny se do ovzduší dostávají následkem různých fotochemických reakcí, elektrickými výboji, vulkanickou činností apod. Mimo bezprostřední výskyt je však koncentrace těchto plynů a par velmi nízká. Nejvyšší množství těchto škodlivin se do ovzduší dostává následkem lidské činnosti. Jsou to především zplodiny spalování, vznikající ze stále rostoucího množství paliv, používaných k vytápění domácností, průmyslu, v energetice, dopravě a k jiným účelům. Dalším důležitým zdrojem těchto škodlivin jsou průmyslové technologie, zejména hutnického a chemického průmyslu a koksárenství

6 Sloučeniny síry Oxid siřičitý je bezbarvý plyn, který reaguje na povrchu různých tuhých suspendovaných částic. Snadno se rozpouští ve vodě a může být oxidován uvnitř vodních kapiček rozptýlených vovzduší. K emisím, které lze do této skupiny zařadit patří oxid siřičitý, sírový, sulfan, sirouhlík a různé organické sloučeniny síry. Hlavní složkou přírodního původu je sulfan. V přepočtu na síru činí jeho podíl na emisích 46,1% zatímco oxidu siřičitého 33,2% a síranu a siřičitanů 20,7%. Z antropogenních zdrojů se na znečišťování atmosféry sirnými sloučeninami nejvíce podílí oxid siřičitý. Oxid siřičitý SO 2 je hlavní znečišťující látkou v ovzduší, a to co do množství i co do účinků na životní prostředí. Oxid siřičitý během určité doby přechází fotochemickou nebo katalytickou reakcí na oxid sírový: SO 2 + 0,5 O 2 = SO 3 SO 3 + H 2 O = H 2 SO 4

7 Rychlost oxidace závisí na povětrnostních podmínkách, tj. na teplotě, na slunečním svitu, na přítomnosti katalyzujících částic atd. Běžně se odstraní během jedné hodiny z ovzduší 0,l % až 2 % přítomného SO 2. Vzniklý oxid sírový je okamžitě hydratován vzdušnou vlhkostí na aerosol kyseliny sírové, který může reagovat s prachovými alkalickými částicemi v ovzduší za vzniku síranů. Sírany se postupně usazují na zemský povrch, nebo jsou z ovzduší vymývány srážkami. Při nedostatku alkalických částic v ovzduší dochází k okyselení srážkových vod až na ph < 4,0. Kyselé deště uvolňují z půdy hliníkové a další kovové ionty (Cu, Pb, Cd), které potom poškozují půdní mikroorganismy, znehodnocují vodu a způsobují úhyn ryb atd.

8 Oxid siřičitý negativně působí na zdraví živočichů, zejména na zdraví lidské a na rostlinstvo, SO 2 poškozuje především dýchací systém. U člověka zvyšuje výskyt akutního a chronického astmatu, bronchitidy a plicního emfyzému (rozedmu plic). Při vyšších koncentracích způsobuje a působí: 100 µg.m -3 - dráždění očí, horních cest dýchacích; 500 µg.m -3 -na činnost mozkové kůry; µg.m -3 - na snížení průchodnosti v plících. Dlouhodobé působení SO 2 při koncentraci 50 µg.m -3 vede ke zvýšení úmrtnosti na choroby krevního oběhu a chronickou bronchitidu. Absorpce oxidu siřičitého na povrchu nosních sliznic a sliznic horních cest dýchacích je důsledkem jeho rozpustnosti ve vodném prostředí. Tato absorpce závisí na koncentraci: v nosní dutině dochází k 85 % absorpci při 4-6 µg.m -3 a k přibližně 99 % absorpci při 46 mg/m3. Pouze minimální množství oxidu siřičitého pronikne až do dolních cest dýchacích. Z dýchacích cest se oxid siřičitý dostává do krve. Vylučování oxidu siřičitého se děje hlavně močí (po biotransformaci na sírany, k níž dochází v játrech).

9 Přítomnost SO 2 už ve velmi malých koncentracích působí na rostlinstvo. Jedny z nejcitlivějších jsou lišejníky, které rychle hynou. Účinky SO 2 však působí i na vyšší rostliny, je poškozován jejich fotosyntetický aparát, což vede k poškození a odumírání keřů a stromů a hynutí celých lesních porostů (nejvíce jsou napadeny rostliny s neopadavými listy, tedy jehličnany). Emisní limity SO 2 pro elektrárny a teplárny jsou v ČR stanoveny podle jejich výkonu v rozmezí od 500 do mg.m -1 spalin (pro velké > 300 MW, platí nižší hodnota). Nejvyšší přípustné přízemní koncentrace (imisní limity) jsou pro SO2 IHd (denní) 150 µg.m -3 a pro IHk (krátkodobý - 30 minut) 500 µg.m -3. Oba uvedené IL mají stejnou hodnotu jak pro SO 2, tak pro polétavý prach (prachový aerosol). Koncentrace SO 2 ve znečištěné atmosféře se pohybují v rozsahu µg.m -3. Střední čas setrvání SO 2 v čisté atmosféře je 2-6 dní. V tomto časovém úseku se může přemístit až na vzdálenost 1000 km. Studium chemických transformací však potvrdilo, že jeho koncentrace v ovzduší rychle klesá, hlavně v důsledku oxidace na oxid sírový, který se za přítomnosti vodní páry mění na kyselinu sirovou.

10 Oxid sírový vzniká při spalování vedle oxidu siřičitého v množství 1-2 % a dále již uvedenou oxidací oxidu siřičitého v ovzduší. Někdy bývají s SO 2 ve spalinách označovány jako oxidy síry SO x. Oxid sírový okamžitě reaguje se vzdušnou vlhkostí a vytváří aerosol kyseliny sírové. Mlha kyseliny sírové je tvořena v převážné míře částicemi menšími než 1 µm. Částice tohoto rozměru mohou pronikat hluboko do plic s dráždivým účinkem ještě horším než SO 2. Aerosol H 2 SO vyvolává spasmy (vůlí neovlivnitelná svalová kontrakce, křeč) a poškozuje sliznici průdušek.

11 Kyselina sírová (H 2 SO 4 ) je silná kyselina, která vzniká reakcí oxidu sírového (SO 3 ) s vodou. Kyselina sírová je silně hygroskopická. V čistém stavu je to průzračná bezbarvá kapalina s bodem varu 330 C. Hydrogensíran amonný (NH 4 HSO 4 ), který je méně kyselý než kyselina sírová, je v čistém stavu krystalická tuhá látka s bodem tání 147 C. Suspendované částice představují složitou směs organických a anorganických látek. Jejich hmota a složení vede obvykle k rozdělení do dvou hlavních skupin: hrubé částice s aerodynamickým průměrem větším než 2,5 µm a jemné částečky s aerodynamickým průměrem menším než 2,5 µm. Menší částečky obsahují sekundárně vytvořené aerosoly (vzniklé kondenzací plynných složek), částice ze spalování a znovu zkondenzované organické či kovové páry. Větší částice obvykle obsahují materiál zemského povrchu a zvířený prach ze silnic a průmyslových závodů. Kyselá složka suspendovaných částic a většina jejich mutagenního účinku je obecně obsažena v jemné frakci, ačkoliv jistý podíl hrubých kapiček kyselin je přítomný i v mlhách.

12 Sloučeniny uhlíku Většina plynných sloučenin uhlíku se do ovzduší dostává z přírodních zdrojů. Převážně se jedná o biologické procesy, lesní a stepní požáry apod. K antropogenním zdrojům významně přispívá průmysl a doprava. Oxid uhelnatý Oxid uhelnatý (CO) je bezbarvý plyn bez zápachu a chuti, o něco málo lehčí nežvzduch. Reaguje s hemoglobinem za vzniku karboxyhemoglobinu (COHb). Afinita hemoglobinu k oxidu uhelnatému je více než 200krát vyšší než ke kyslíku. K hlavním přírodním zdrojům oxidu uhelnatého v atmosféře patří oxidace methanu, rozklad chlorofylu, fotooxidace terpenů, lesní požáry, vulkanická činnost, bakteriální rozklad organických látek zejména v oceánech atd.

13 Vdechnutý oxid uhelnatý reaguje s železem protohemu hemoglobinu a vytváří s ním velmi pevnou vazbu. Rozdělení oxidu uhelnatého v organismu je ovlivněno perfuzí orgánů, zejména v počátečních fázích příjmu oxidu uhelnatého nebo při zvýšení koncentrací oxidu uhelnatého ve vnějším ovzduší. Výsledný karboxyhemoglobin je u člověka přibližně 250krát stabilnější než oxyhemoglobin, u většiny druhů zvířat je tato stabilita nižší. Koncentrace karboxyhemoglobinu v krvi roste velmi rychle v srdečních a mozkových arteriích a pomaleji v periferních orgánech a končetinách. Po dosažení ustáleného stavu je rozdělení oxidu uhelnatého určeno parciálním tlakem kyslíku a oxidu uhelnatého v orgánech a tkáních a rovněž různou afinitou ve vztahu k množství jednotlivých hemoproteinů.

14 Účinky na lidské zdraví spojeno s expozicemi oxidu uhelnatého při nízkých koncentracích: nejnižší koncentrace, při které byly pozorovány účinky. Koncentrace CO (%) 2,3-4,3 2,9 4,5 5 5,5 Účinky statisticky významné snížení (3-7 %) ve vztahu mezi dobou práce a stavem vyčerpání při fyzické zátěži zdravých mladých mužů statisticky významné snížení schopnosti cvičit {zkrácení doby fyzické zátěže do nástupu bolesti) u pacientů s anginou pectoris a prodloužení doby trvání příznaků statisticky významné snížení maximální spotřeby kyslíku a doby výdrže fyzické zátěže mladých zdravých mužů během usilovné až namáhavé fyzické zátěže < 5 žádné statisticky významné snížení pozornosti po expozicích oxidu uhelnatému 5 7,6 statisticky významné snížení pozornosti u zdravých testovaných osob statisticky významné snížení vizuálního vnímání, manuální obratnosti, schopnosti učit se nebo výkonnosti při složitých senzomotorických úlohách (např. při řízení vozidel a pilotování letadel) statisticky významné snížení maximální spotřeby kyslíku během intenzivní fyzické zátěže zdravých mladých mužů

15 Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém spalování. Je součástí kouřových a výfukových plynů, koksárenského, vysokopecního a generátorového plynu. Cigaretový kouř obsahuje až 2 % CO. Ve výfukových plynech aut se nachází asi 3,5 % CO a je jejich nejškodlivější složkou. Snížení obsahu CO ve spalinách je technicky náročné a obvykle spočívá v dohoření spalin. V ovzduší přechází CO fotochemickou oxidací na oxid uhličitý. Oxidace probíhá poměrně pomalu, poločas se odhaduje na několik měsíců až několik let. V troposféře i ve stratosféře se na transformaci oxidu uhelnatého podílí reakce s volnými OH radikály.

16 Část CO spotřebují půdní bakterie, váže se na rostliny rozpouští se v oceánech. Oxid uhelnatý je silně toxický. S krevním barvivem vytváří velmi pevný karboxyhemoglobin, což vede k omezení přenosu kyslíku z plic do krevního oběhu. K akutní otravě, která se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, zvracením, hučením v uších, dýchacími těžkostmi, zvýšenou srdeční činností, spánkem až bezvědomím (poškození mozku), dochází při expozici 0,06-0,12% CO ve vzduchu za hodinu. Při expozicí 0,35 % CO za hodinu nastává smrt. Oxid uhelnatý se všeobecně nezařazuje mezi hlavní skleníkové plyn, protože nepohlcuje tepelné záření (dvou atomové molekuly plynů prakticky neabsorbují IR a tepelné záření, jsou průteplivé). Oxid uhelnatý v atmosféře se poměrně rychle oxiduje na CO 2.

17 Z posledních analýz a výzkumu vyplývá, že potenciál globálního oteplování, pocházejícího z množství CO (i když není přímým skleníkovým plynem), je vyšší než ze stejného množství CO 2. Je to způsobeno tím, že CO má v atmosféře dvojí účinek. Za prvé prodlužuje průměrnou dobu přetrvání CH 4 vatmosféře o 20%. Za druhé se v konečné fázi CO přemění na CO 2. Spolupůsobením těchto dvou účinků je celkový vliv emisí CO cca 2,2krát vyšší než stejné množství emisí CO 2. Z toho vyplývá, že snižování emisí CO má větší význam než snižování emisí CO 2.

18 Oxid uhličitý Oxid uhličitý je stálou složkou koloběhu uhlíku v přírodě. Jeho výměna mezi biosférou a atmosférou probíhá kontinuálně. K hlavním zdrojům CO 2 patří respirace a oxidace odumřelého rostlinného materiálu. Emise z nejdůležitějšího antropogenního zdroje spalování fosilních paliv, představuje pouze kolem 4 % z celkového množství CO 2 přicházejícího do ovzduší. V důsledku spalování fosilních paliv stoupá jeho obsah v ovzduší, což se nepříznivě projevuje v oteplování Země, v tzv. skleníkovém plynu.

19 Oxid uhličitý nepodléhá v atmosféře žádným chemickým reakcím a setrvává v ní několik let. K jeho fotolytickému rozkladu dochází částečně ve stratosféře a zejména pak v termosféře. V nízkých koncentracích není CO 2 jedovatý. V krvi je trvale přítomný. Vzniká oxidačními pochody v organismu a vylučuje se dýcháním. Při vdechování většího množství oxidu uhličitého může dojít k udušení.

20 Za posledních 120 let se zvýšil obsah CO 2 v ovzduší přibližně o 14% tj. z 530 mg.m -3 na 606 mg.m -3. Z tohoto důvodu se CO 2 pokládá z celosvětového hlediska za nejzávadnější znečišťující látku. Další vzrůst jeho obsahu v atmosféře může vést k dlouhodobým nepříznivým klimatickým změnám. Numerické modely dlouhodobého vývoje světových emisí CO 2 naznačují, že ke stabilizaci současného stavu by bylo zapotřebí snížení celkových emisí CO 2 o 60 až 70%. Antropogenní oxid uhličitý je uvolňován do atmosféry prakticky dvěma základními technologickými procesy; oxidací látek obsahující uhlík (spalovací procesy, energetika atd.), rozkladem uhličitanů (vápenky, cementárny atd.) a cukrů (kvasné procesy v potravinářském průmyslu).

21 Polycyklické aromatické uhlovodíky Polycyklické aromatické uhlovodíky /PAU/ jsou velmi bohatě zastoupeny skupinou organických látek obsažených v troposféře znečištěné emisemi produktů nedokonalého hoření. K jejich antropogenním zdrojům patří zejména spalování tuhých paliv při výrobě tepelné a elektrické energie, doprava a některé průmyslové technologie jako např. výroba železa, koksu a zpracování ropy a dehtu. K přírodním zdrojům patří sopečná činnost a velké lesní požáry.

22 Mezi doposud identifikovanými PAU ve znečištěném ovzduší se vyskytuje 12 sloučenin prokazatelně karcinogenních při testování na pokusných zvířatech. Jedním z nejsilnějších a nejčastěji sledovaných karcinogenů z této skupiny je benzo/a/pyren. První členy řady PAU se vyskytují v troposféře v plynné fázi, se zvětšující se molekulou se nachází stále větší procento PAU v sorbavaném stavu na tuhých částicích: naftalen 100 % v plynně fázi, anthracen, fenanthren 97 %, fluoranthen 75 % pyren 50 %, benzofluoren %, benz/a/anthracen 30 % v plynné fázi, benzo/a/pyren 10 %, benzo/k/fluoranthen 9 %, karonen 3 %.

23 Transformace přímo emitovaných mateřských PAU na polárnější deriváty nebo rozkladné produkty jsou velmi důležité z hlediska jejich biologické aktivity. Donedávna se předpokládalo, že samy mateřské PAU odpovídají za převážnou část karcinogenní a mutagenní aktivity městského ovzduší. Dnes je však jasné, že doposud identifikované nejaktivnější mutagenní komponenty jsou deriváty PAU, obsažené v méně i více polárních frakcích získaných dělením extraktů hlavně z částic pocházejících z výfukových plynů. Předpokládá se, že vedle kyslíkových derivátů způsobují nitroderiváty FAU % přímé mutagenní aktivity extraktů tuhých aerosolových částic, zejména popílku a sazí

24 Dioxiny Dioxin je název pro dvě skupiny sloučenin blízkých si strukturou a chemickým chováním. Tyto skupiny jsou polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD) a polychlorované dibenzofurany (PCDF), přičemž první skupina zahrnuje asi sedmdesát a druhá asi sto-třicet jednotlivých látek. Dioxiny patří k nejjedovatějším látkám na zemi vůbec, dokonce ještě v koncentracích jedna ku miliardě jsou životu nebezpečné (jsou sedmdesátkrát jedovatější než kyanid draselný). Navíc jsou látkami karcinogenními a teratogenními (schopnými poškozovat nenarozený plod). Dioxiny jsou nerozpustné ve vodě, málo v tucích, nejlépe pak v chlorovaných organických rozpouštědlech. Organismem jsou zpracovávány a vylučovány velice pomalu, takže může docházet k jejich kumulaci v organismu (zejména v tukových tkáních), což vede ke kontaminaci potravních řetězců.

25 PCDD/F jsou v čistém stavu bílé krystalické látky, pouze velmi málo těkavé (teplota tání tt = C, teplota varu tv = 446 o C). Dioxiny jsou vysoce nepolární hydrofobní sloučeniny ve vodě špatně rozpustné, rozpustnost klesá se zvyšujícím se stupněm chlorace. Vyznačují se vysokou chemickou stabilitou. Jsou dobře rozpustné v organických rozpouštědlech a v koncentracích obvyklých v biologických materiálech se rozpouštějí a hromadí v tucích (přesněji v lipidech). Jsou vysoce termostabilní, úplný tepelný rozklad 2,3,7,8 TCDD nastává při teplotě nad 850 C. Na světle dioxiny podléhají fotochemické destrukci molekul. Ultrafialové, sluneční i umělé světlo vyvolává fotolytickou dechloraci dioxinů. V pevné fázi jsou PCDD/F stabilnější než v roztoku. Mohou být odbourány ozónem při minimální koncentraci 3% objemu v plynu

26 Situace, při nichž jsou obyvatelé této planety ohroženi dioxiny existují v zásadě tři: při použití chemických zbraní (byly jejich nechtěnou součástí), při haváriích v chemickém průmyslu a použitím jejich nesprávně vyrobených produktů (dioxiny vznikají jako nežádoucí vedlejší produkty, zejména při výrobě všech druhů pesticidů, bělení papíru chlorem a řady dalších látek) a konečně jejich emisemi do ovzduší v důsledku spalování látek obsahujících chlór. Mezi nejvýznamnější zdroje vzdušných emisí dioxinů patří spalování uhlí, spalovny odpadů, spalování dřeva konzervovaného pentachlorfenolem (kdysi užívaný nátěr proti hnilobě, dovážen do ČR do r. 1986) a chlórem běleného papíru. Dále vznikají dioxiny při výrobě železa a neželezných kovů, při požárech, hoření kabelů a elektromotorů, při kremacích. Rovněž někdejší užívání tzv. vynašečů (chlorované a bromované uhlovodíky, v ČSFR zakázané roku 1992) přidávaných do olovnatých benzinů, přispělo k celkové dioxinové zátěži. Při spalování se do ovzduší uvolňují dioxiny buď již přítomné ve spalovaném materiálu, nebo vznikající z prekursorů (sloučenin schopných přeměnit se na dioxiny) jakými jsou polychlorované bifenyly (PCB), polyvinylchlorid (PVC), pentachlorofenoly a některé chlorované pesticidy (v ČR se řadu let neužívají). Dioxiny vznikají nejvíce při teplotách o C, proto každá vteřina hoření v tomto teplotním rozmezí je nežádoucí. Naopak 2 sekundy hoření při teplotě 1050 o C by každý dioxin měly spolehlivě zneškodnit. Kontaminaci vody dioxiny způsobuje především bělení papíru chlórem.

27 Dioxiny mohou vyvolat poškození kůže, jater, různé neurologické účinky, poruchy imunity a některé studie naznačují podíl na odchylkách v sexuálním vývoji (poruchy plodnosti, opožděný vývoj). Dioxiny snižují hladinu mužských pohlavních hormonů a inzulínu (snižuje hladinu cukru v krvi), ovlivňují hladinu hormonů štítné žlázy (podílejí se na řízení tělesného růstu, vývoji mozku), glukokortikoidů (regulují hladinu cukru v krvi) a melatoninu (nastavuje denní rytmus). Do skupiny pravděpodobných kancerogenů (látky způsobující rakovinu) se dosud zařazuje jen TCDD. Popisuje se zvýšený výskyt zhoubných nádorů plic (karcinomů), měkkých tkání (sarkomů), žaludku a lymfatické tkáně (lymfomů).

28 Dusík Dusík je bezbarvý plyn bez chuti a bez zápachu. Je lehčí než vzduch. Ve vodě je méně rozpustný než kyslík. Nejdůležžitější fyzikální konstanty dusíku jsou uvedeny v tab. Fyzikální konstanty dusíku Hustota (0 o C, 0,1 MPa) 1, kg.m -3 Teplota tání Teplota varu Kritická teplota Kritický tlak - 209,99 o C - 195,82 o C -147,2 o C 3,35 MPa Kritická hustota 0,3110 g.cm -3

29 Oxidy dusíku Oxidy dusíku se vyskytují v atmosféře převážně v následujících formách. Jako N 2 O oxid dusný, NO oxid dusnatý, NO 2 oxid dusičitý, popř. jako dimer N 2 O 4. Vedle nich se nalézá v ovzduší ještě menší množství N 2 O 3 oxidu dusitého. Z uvedených plynů není N 2 O (označovaný jako rajský plyn) považován za škodlivinu. Vzniká převážně bakteriálním rozkladem dusíkatých látek, není reaktivní a ve velkých výškách se fotochemicky rozkládá na kyslík a dusík. Pokud hovoříme o oxidech dusíku jako o škodlivých látkách, jsou tím míněny NO a NO 2 a označovány jako NO x. Při stechiometrických výpočtech vyjadřujeme NO x jako NO 2.

30 Oxid dusičitý Oxid dusičitý je červenohnědý plyn rozpustný ve vodě a silné oxidační činidlo. Oxid dusičitý má štiplavý dusivý zápach. Menší část NO x je produkována bakteriálními procesy. Převážná část NO x pochází ze spalování fosilních paliv při vysokých teplotách, z výroby kyseliny dusičné, z nitrace organických látek apod. Produkce je soustředěna do průmyslových center a velkých městských aglomerací, kde koncentrace NO x převyšuje průměrnou hodnotu naměřenou ve volné krajině. Mezi zdroje patří také výfukové plyny ze spalovacích motorů. Většina oxidu dusičitého vzniká přímo ve znečištěné atmosféře oxidací oxidu dusnatého. Tvoří se taképři různých procesech jako např. nitraci, výrobě kyseliny dusičné, NPK hnojiv, při úpravě kovů atd. Oxidy dusíku zvyšují oxidační potenciál atmosféry a působí nepříznivě na vnitřní orgány lidí. NO x se v krvi váže na červené krevní barviva zhoršuje přenos kyslíku z plic do krevního oběhu. Dále zhoršují choroby srdce, vyvolávají cyanózu (modrofialové zbarvení kůže a sliznic způsobené nedostatečným okysličováním krve), rozšiřuje krevní cévy a tím snižují krevní tlak. Škodlivě působí na rostliny listy blednou, osychají a odumírají.

31 Při spalovacích pochodech se NO x tvoří v zásadě třemi základními mechanismy: oxidací dusíku ze spalovacího vzduchu za vysoké teploty (tzv. vysokoteplotní NO x ), oxidací chemicky vázaného dusíku v palivu (tzv. palivový NO x ), z chemicky vázaného dusíku radikálovými reakcemi na rozhraní plamene (tzv. promptní NO x ). Množství tvorby NO x je tím větší, čím je vyšší spalovací teplota, čím je větší poměr vzduchu (přebytek vzduchu) a čím je delší doba zdržení spalin v pásmu spalné teploty (ve spalovacím prostoru). Jejich množství závisí na druhu paliva (uspořádání) spalovacího zařízení. Obsah NO x ve spalinách se proto pohybuje ve velmi širokém rozmezí podle uvedených podmínek spalování.

32 Vzhledem k vysokým teplotám při spalování je do ovzduší emitován pouze NO. Konverzi NO na NO 2 urychlují volné hydroxylové radikály. Důležitá je přitom přítomnost oxidu uhelnatého, aldehydů a uhlovodíků při současné exposici slunečnímu záření. Emise NO x se významným způsobem podílejí na vzniku fotooxidačního smogu, vznikající např. v době dopravních špiček za teplých slunečních dnů. Zbarvený NO x absorbuje sluneční záření v širokém rozsahu. Přitom dochází k jeho fotodisociaci na oxid dusnatý NO a atomární kyslík. Vzniklé atomy kyslíku reagují dále s molekulárním kyslíkem za vzniku ozonu. Obsah NO x v kouřových plynech domácích topenišť se odhaduje v rozmezí 1,5-2, % obj., v kouřových plynech z průmyslových procesů asi 0,05 % obj. a ve výfukových plynech automobilových motorů 0,005-0,3 % obj. NO x jsou rovněž významné skleníkové plyny. Nárůst jeho koncentrace v atmosféře od doby preindustriální je pouze 8% a to proto, že především vzniká při přírodním rozkladu dusíkatých látek. Vatmosféře přetrvá 100 let.

33 Oxid dusný Oxid dusný N 2 O je nejrozšířenějším oxidem dusíku v atmosféře. Prakticky jediným jeho zdrojem jsou přírodní procesy. Podílejí se na nich denitrifikační bakterie v půdě a v povrchových vrstvách oceánů. Vzhledem k malé reaktivitě je jeho množství v troposféře rovnoměrně rozděleno. N 2 O nemá prakticky žádný vliv na chemické reakce ve volném ovzduší, ani nemá nepříznivé účinky na životní prostředí. K jeho rozkladu dochází až ve stratosféře, kde rychlost úbytku vzrůstá se vzrůstající výškou.

34 Amoniak Většina plynných škodlivin vykazuje v atmosféře kyselé vlastnosti. Jediným plynem se zásaditou reakcí je amoniak. K hlavním zdrojům amoniaku v ovzduší patří spalovací procesy, výroba syntetických hnojiv, mikrobiologické procesy. Amoniak reaguje v troposféře velmi rychle s kyselinami kyselinou sírovou a dusičnou. V nižších vrstvách atmosféry je amoniak oxidován ozonem, volnými hydroxylovými radikály a fotolýzou.

35 Limity znečišťování ovzduší Podle současné legislativy (zákona č. 309/1991 Sb., o ovzduší) rozeznáváme tři limity: Emisní limit je nejvýše přípustné množství znečišťující látky vypouštěné do ovzduší ze zdroje znečišťování vyjádřené jako hmotnostní nebo objemová koncentrace znečišťující látky v odpadních plynech nebo hmotnostní tok znečišťující látky za jednotku času nebo hmotnostní množství znečišťující látky vztažené na jednotku produkce. Imisní limit je nejvýše přípustná hmotnostní koncentrace znečišťující látky obsažená v ovzduší. Depoziční limit je nejvýše přípustné množství znečišťující látky usazené po dopadu na jednotku zemského povrchu za jednotku času. Emisní faktory (součinitele) používané v praxi vyjadřují hmotnostní koncentraci znečišťující látky vztaženou na objemovou jednotku odpadního plynu (obvykle na 1 m 3 ) nebo vztaženou na hmotnostní jednotku výroby (obvykle 1 t).

36

Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o.

Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o. VIRTUÁLNÍ CENTRUM informací o životním prostředí Výukový materiál OVZDUŠÍ pro 2. stupeň základních škol ENVItech Bohemia s.r.o. OVZDUŠÍ Stručný popis složení atmosféry-vrstvy a složení vzduchu Země je

Více

Chemické procesy v ochraně životního prostředí

Chemické procesy v ochraně životního prostředí Chemické procesy v ochraně životního prostředí 1. Vliv výroby energie na životní prostředí 2. Zpracování výfukových plynů ze spalovacích motorů 3. Zachycování oxidů síry ve spalinách 4. Výroba paliv pro

Více

SSOS_ZE_2.01 Atmosréra

SSOS_ZE_2.01 Atmosréra Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.01

Více

TOXICITA. Ing. Hana Věžníková, Ph. D.

TOXICITA. Ing. Hana Věžníková, Ph. D. TOXICITA Ing. Hana Věžníková, Ph. D. OBSAH Toxicita Toxický účinek Expozice Toxicita plynných zplodin hoření Oxid uhelnatý Oxid uhličitý Synergický účinek 2 TOXIKOLOGIE Vědecká disciplína na pomezí několika

Více

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013. Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013. Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013 Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší Nástroje regulující úroveň znečišťování (1/2) Regulační nástroje omezování emisí

Více

J.Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

J.Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě POP s v ovzduší MSK J.Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Ve spolupráci a za podpory Partyzánské náměstí 7 702 00 Ostrava tel.:596200111 fax:596118661 www.zuova.cz Látky známé z ovzduší Prašný aerosol

Více

3. FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ VLASTNOSTI A TECHNICKO BEZPEČNOSTNÍ PARAMETRY NEBEZPEČNÝCH LÁTEK

3. FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ VLASTNOSTI A TECHNICKO BEZPEČNOSTNÍ PARAMETRY NEBEZPEČNÝCH LÁTEK 3. FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ VLASTNOSTI A TECHNICKO BEZPEČNOSTNÍ PARAMETRY NEBEZPEČNÝCH LÁTEK V této kapitole se dozvíte: Co jsou fyzikálně chemické vlastnosti. Co jsou technicko bezpečnostní parametry. Které

Více

7 denní experimentální měření imisí v lokalitě Košíky u Otrokovic

7 denní experimentální měření imisí v lokalitě Košíky u Otrokovic 7 denní experimentální měření imisí v lokalitě Košíky u Otrokovic 11.12.2012 ENVItech Bohemia s.r.o. Obsah 1 Úvod... 2 2 Technická specifikace... 3 3 Meteorologické podmínky... 6 3.1 Teplota vzduchu...

Více

Ekologické aspekty záměny fosilních paliv za biomasu

Ekologické aspekty záměny fosilních paliv za biomasu VŠB - Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum Metodická příručka Ekologické aspekty záměny fosilních paliv za biomasu Tadeáš Ochodek, Jan Koloničný, Michal Branc v rámci projektu Možnosti

Více

Dusík a jeho sloučeniny

Dusík a jeho sloučeniny Dusík a jeho sloučeniny Mgr. Jana Pertlová Copyright istudium, 2008, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení

Více

Výsledky měření emisí v roce 1999

Výsledky měření emisí v roce 1999 Výsledky měření emisí v roce 1999 Parametr / (mg/nm 3 ) Emisní limit pro spalovny komunálního odpadu dle Vyhl. 117/97 Sb. Doporučený emisní limit pro EU dle směrnice 89/369 Emise Termizo a.s. Liberec změřené

Více

"...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli...

...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli... Vlivy a účinky na ŽP "...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli..." ŽP (příroda)... nikdy není zakonzervovaná

Více

Technologie pro úpravu bazénové vody

Technologie pro úpravu bazénové vody Technologie pro úpravu GHC Invest, s.r.o. Korunovační 6 170 00 Praha 7 info@ghcinvest.cz Příměsi významné pro úpravu Anorganické látky přírodního původu - kationty kovů (Cu +/2+, Fe 2+/3+, Mn 2+, Ca 2+,

Více

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Autor RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Blok BK14 - Sekundární prašnost Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

A) Vytápění v domácnostech

A) Vytápění v domácnostech Aby se nám dýchalo lépe Opět nám začala topná sezóna a podzimní úklid pálením. Obzvláště v době inverzí je pro mnohé z nás vysvobozením prchnout do hor, rozhlédnout se do kraje a sledovat duchnu znečištěného

Více

Emise zážehových motorů

Emise zážehových motorů Emise zážehových motorů Složení výfukových plynů zážehového motoru 1. Plynné složky: - oxid uhličitý CO 2 - oxid uhelnatý CO - oxidy dusíku NO x (majorita NO) - nespálené uhlovodíky HC (CH x ) Nejvýznamnější

Více

4.2 Vliv dopravy na životní prostředí. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

4.2 Vliv dopravy na životní prostředí. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 4.2 Vliv dopravy na životní prostředí Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky 1. Obecné pojmy, typy dopravy 2. Struktura dopravy

Více

Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice. II. ročník (obor DMML) Brádle Vladimír

Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice. II. ročník (obor DMML) Brádle Vladimír Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice II. ročník (obor DMML) Brádle Vladimír Název práce: Automobil jako zdroj emisí, provoz a legislativa Prohlášení Prohlašuji, že předložená práce je mým

Více

Základní látky znečišťující životní prostředí

Základní látky znečišťující životní prostředí Základní látky znečišťující životní prostředí Vliv chemických látek na prostředí chemie výrazně zasahuje do vzájemných vztahů člověka a prostředí člověk běžně používá chemické látky: v domácnosti, průmyslu,

Více

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015 ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 215 215 Obsah 1 Úvod... 2 2 Imisní limity... 3 3 Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích... 4 3.1 Suspendované částice PM 1,

Více

Balíček k oběhovému hospodářství PŘÍLOHY. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

Balíček k oběhovému hospodářství PŘÍLOHY. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.3.2016 COM(2016) 157 final ANNEXES 1 to 5 Balíček k oběhovému hospodářství PŘÍLOHY návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví pravidla pro dodávání

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY A SMĚSI Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních částic: atomů, iontů a... 1. Přiřaďte látky: glukóza, sůl, vodík a helium k níže zobrazeným typům částic.

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Chloramin TS Další názvy látky: přípravek

Více

Ovzduší. Roční průměry SO 2, NO 2 a PM 10 v MS kraji v roce 2005. Barevně v tabulce označeno překročení limitních hodnot.

Ovzduší. Roční průměry SO 2, NO 2 a PM 10 v MS kraji v roce 2005. Barevně v tabulce označeno překročení limitních hodnot. Ovzduší Kvalita ovzduší je v posledních týdnech velmi diskutovaným tématem. Zajímají se o ni mnohé sdělovací prostředky a leckdy jsou informace ovlivněny hlavně snahou upoutat pozornost čtenářů. Přinášíme

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

Modul 02 - Přírodovědné předměty

Modul 02 - Přírodovědné předměty Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 - Přírodovědné předměty Hana Gajdušková Výskyt

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_číslo šablony_inovace_číslo přílohy Autor Datum vytvoření vzdělávacího

Více

ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 SELENOL

ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 SELENOL 1.1 Identifikátor výrobku: Selenol Indexové číslo: nemá Číslo CAS: nemá Číslo ES (EINECS): nemá Název podle registrace: jedná se o směs Registrační číslo: jedná se o směs Další názvy látky nebo směsi:

Více

Jsou problémy s formaldehydem minulostí? Aktuální pohled na zdravotní účinky. MUDr.Helena Kazmarová MUDr.Helena Velická Státní zdravotní ústav

Jsou problémy s formaldehydem minulostí? Aktuální pohled na zdravotní účinky. MUDr.Helena Kazmarová MUDr.Helena Velická Státní zdravotní ústav Jsou problémy s formaldehydem minulostí? Aktuální pohled na zdravotní účinky MUDr.Helena Kazmarová MUDr.Helena Velická Státní zdravotní ústav Proč? Formaldehyd je všudypřítomný, je významnou škodlivinou

Více

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů Princip: Rozdrcený materiál je termicky rozložen zejména na vodu (forma páry) a CO 2, Mezi

Více

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních stavebních částic: atomů, iontů a... Látky se liší podle druhu částic, ze kterých se skládají. Druh částic

Více

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný.

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný. Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-151 WaterBase Thinner Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-151 WaterBase Thinner

Více

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Obsah 1.0 Úvod 2.0 Základní pojmy 3.0 Základní obecné povinnosti právnických a fyzických osob 3.1 Paliva

Více

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Komentář ke hře: 1. Třída se rozdělí do čtyř skupin. Vždy spolu soupeří dvě skupiny a vítězné skupiny se pak utkají ve finále. 2. Každé z čísel skrývá otázku.

Více

Hydroxid sodný perle. Bezpečnostní list dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES)č.1907/2006

Hydroxid sodný perle. Bezpečnostní list dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES)č.1907/2006 Hydroxid sodný Bezpečnostní list dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES)č.1907/2006 Datum vydání: 21. 03. 2012 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní název: Hydroxid

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 6. 9. 2007 Datum revize: Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 6. 9. 2007 Datum revize: Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6 Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-7 WaterBase Special Black Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-7 WaterBase Special

Více

Úprava podzemních vod

Úprava podzemních vod Úprava podzemních vod 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek z vody (Rn,

Více

Dekompozice, cykly látek, toky energií

Dekompozice, cykly látek, toky energií Dekompozice, cykly látek, toky energií Vše souvisí se vším Živou hmotu tvoří 3 hlavní organické složky: - Bílkoviny, cukry, tuky Syntézu zajišťuje cca 20 biogenních prvků - Nejdůležitější C, O, N, H, P

Více

List číslo:1 / Listů:7 BEZPEČNOSTNÍ LIST. č. 02/09

List číslo:1 / Listů:7 BEZPEČNOSTNÍ LIST. č. 02/09 List číslo:1 / Listů:7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: EPOXYBAN - složka B Číslo CAS: - Číslo ES: - Další názvy látky: - 1.2

Více

tvorbou anionu tato schopnost je menší než u kyslíku

tvorbou anionu tato schopnost je menší než u kyslíku Chalkogeny Elektronová konfigurace:. => valenčních elektronů => maximální oxidační číslo je Odlišnost vlastností O 2 a ostatních prvků způsobeny: vysokou elektronegativitou O neschopností O tvořit excitované

Více

Kvalita ovzduší na území Statutárního města Opava

Kvalita ovzduší na území Statutárního města Opava Kvalita ovzduší na území Statutárního města Opava Obsah Vybrané základní pojmy Shrnutí Úvod Hlavní znečišťující látky jejich charakteristika Monitorování ovzduší Výsledky měření - AIMS Opava-Kateřinky

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: MOGUL LA 2 Chemický název: Směs Registrační číslo: Není Indexové číslo: Není 1.2 Příslušná určená použití

Více

Martin Hynouš hynous@ghcinvest.cz gsm: 603 178 866

Martin Hynouš hynous@ghcinvest.cz gsm: 603 178 866 Martin Hynouš hynous@ghcinvest.cz gsm: 603 178 866 1. VODA 2. LEGISLATIVA 3. TECHNOLOGIE 4. CHEMIE H 2 0 nejběţnější sloučenina na světě tvoří přibliţně 71% veškerého povrchu Země je tvořena 2 atomy vodíku

Více

Chloramix D. Chloramix D. (4,6-dichlor-1,3,5-triazin-2-olát sodný, dihydrát; troclosen sodný, dihydrát). Chemický vzorec látky:

Chloramix D. Chloramix D. (4,6-dichlor-1,3,5-triazin-2-olát sodný, dihydrát; troclosen sodný, dihydrát). Chemický vzorec látky: Datum vydání: 12.6.2006 Datum revize: 16.7.2008 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: dichlorisokyanurát

Více

) se ve vodě ihned rozpouští za tvorby amonných solí (iontová, disociovaná forma NH 4+ ). Vzájemný poměr obou forem závisí na ph a teplotě.

) se ve vodě ihned rozpouští za tvorby amonných solí (iontová, disociovaná forma NH 4+ ). Vzájemný poměr obou forem závisí na ph a teplotě. Amoniakální dusík Amoniakální dusík se vyskytuje téměř ve všech typech vod. Je primárním produktem rozkladu organických dusíkatých látek živočišného i rostlinného původu. Organického původu je rovněž ve

Více

Gabriela Šedivcová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6

Gabriela Šedivcová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 VYUŽITÍ BIOTRANSFORMACE PRO SNÍŽENÍ TOXICITY PCDD A PCDF Gabriela Šedivcová ENVISAN-GEM, a. s. Biotechnologická divize, Radiová 7, Praha 10 Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 Inovativní

Více

a) pevná fáze půdy jíl, humusové částice vážou na svém povrchu živiny v podobě iontů

a) pevná fáze půdy jíl, humusové částice vážou na svém povrchu živiny v podobě iontů Otázka: Minerální výživa rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): teriiiiis MINERÁLNÍ VÝŽIVA ROSTLIN - zahrnuje procesy příjmu, vedení a využití minerálních živin - nezbytná pro život rostlin Jednobuněčné

Více

HYDROXYDERIVÁTY UHLOVODÍKŮ

HYDROXYDERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): Nemám - Samanta YDROXYDERIVÁTY ULOVODÍKŮ - deriváty vody, kdy jeden z vodíkových atomů je nahrazen uhlovodíkovým zbytkem alkyl alkoholy aryl = fenoly ( 3 - ; 3 2 - ;

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Chloramin T Další názvy látky:

Více

Atraktivní biologie. Ozonová díra Antarktida

Atraktivní biologie. Ozonová díra Antarktida zonová díra Antarktida zonová vrstva Umístění ozonové vrstvy v atmosféře ozonová vrstva Země je část stratosféry, s těžištěm výskytu ve výšce 25 35 km nad zemským povrchem, v níž je značně zvýšený poměr

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 9. 10. 2008 Datum revize: Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES č. 1907/2006 Datum vydání: 9. 10. 2008 Datum revize: Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6 Datum vydání: 9. 10. 2008 Název výrobku: 9-161 WaterBase Thinner Slow Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-161 WaterBase

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky toxické

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky toxické Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky toxické Methanol, CH 3 OH F, T R: 11-23/25 S: (1/2-)7-16-24-45 Bezbarvá kapalina charakteristické

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 29.6.2000 Datum revize: 20.11.2003 (revize1), 5.3.2006 (revize 2), 20.6.2009 (novelizace dle REACH) 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku

Více

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 4. přednáška Rafinace pohonných hmot, zpracování sulfanu, výroba vodíku

Více

Termochemická konverze biomasy

Termochemická konverze biomasy Termochemická konverze biomasy Cíle Seznámit studenty s teorií spalovacích a zplyňovacích procesů, popsat vlastnosti paliva a zařízení určené ke spalování a zplyňování Klíčová slova Spalování, biomasa,

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: CHIROSAN PLUS

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: CHIROSAN PLUS Datum vydání: 5.2.2009 Strana: 1 / 8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: přípravek 1.2 Příslušná určená použití látky

Více

Datum vydání: 3.6.2004 Strana: 1 / 7 Datum revize: 6.11.2012 nahrazuje revizi ze dne: 12.9.2011 Název výrobku:

Datum vydání: 3.6.2004 Strana: 1 / 7 Datum revize: 6.11.2012 nahrazuje revizi ze dne: 12.9.2011 Název výrobku: Datum vydání: 3.6.2004 Strana: 1 / 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: přípravek 1.2 Příslušná určená použití látky

Více

6.Úprava a čistění vod pro průmyslové a speciální účely

6.Úprava a čistění vod pro průmyslové a speciální účely 6.Úprava a čistění vod pro průmyslové a speciální účely Ivan Holoubek Zdeněk Horsák RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox.muni.cz; http://recetox.muni.cz Inovace tohoto předmětu je spolufinancována

Více

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU. 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: PARAMO OL-J 46

ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU. 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: PARAMO OL-J 46 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: PARAMO OL-J 46 Chemický název: Směs Registrační číslo: Není Indexové číslo: Není 1.2 Příslušná určená použití

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

Bratislava, 12. února 2013

Bratislava, 12. února 2013 Prachové částice a lidské zdraví Bratislava, 12. února 2013 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) způsobuje předčasnou smrt asi 370 tisíc Evropanů ročně

Více

Název přípravku: ŘEDIDLO S 6300

Název přípravku: ŘEDIDLO S 6300 podle nařízení č. 1907/2006/ES strana: 1/5 Datum vydání: 13. 6. 2008 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Identifikace přípravku: Ředidlo S 6300 1.2 Použití přípravku: K ředění epoxidových

Více

Ochrana půdy. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

Ochrana půdy. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Ochrana půdy Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky Vlastnosti půdy Změna kvality půdy Ochrana před chemickou degradací -

Více

S-CIN-05-250-SAC305FL05

S-CIN-05-250-SAC305FL05 BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vytvoření: 8.11.2013 Datum revize: 14.6.2012 Podle nařízení REACH (ES) č. 1907/2006 a nařízení CLP (ES) č. 1272/2008 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1

Více

3.5 CHEMISMUS MINAMATA 3.5.1. ZASTOUPENÍPRVKŮ V PŘÍRODĚ KOLOBĚH RTUTI. Obsahy prvků v zemské kůře. Zastoupení hlavních prvků

3.5 CHEMISMUS MINAMATA 3.5.1. ZASTOUPENÍPRVKŮ V PŘÍRODĚ KOLOBĚH RTUTI. Obsahy prvků v zemské kůře. Zastoupení hlavních prvků MINAMATA 3.5 CHEMISMUS člověk savci ptáci KOLOBĚH RTUTI přírodní i umělé zdroje C 2 H 6 UV 3.5.1. ZASTOUPENÍPRVKŮ V PŘÍRODĚ toxické účinky Hg (CH 3 ) 2 Hg kumulace rtuť v různých formách detoxikace potravní

Více

3. STRUKTURA EKOSYSTÉMU

3. STRUKTURA EKOSYSTÉMU 3. STRUKTURA EKOSYSTÉMU 3.4 VODA 3.4.1. VLASTNOSTI VODY VODA Voda dva významy: - chemická sloučenina 2 O - přírodní roztok plynné kapalné pevné Skupenství Voda jako chemická sloučenina 1 δ+ Základní fyzikální

Více

PŘÍLOHY. k návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. k návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.12.2013 COM(2013) 920 final ANNEXES 1 to 6 PŘÍLOHY k návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o omezení národních emisí některých látek znečišťujících ovzduší a o změně

Více

Bezpečnostní list. Datum vydání : 2. 11. 2004 Strana:1z 10 Verse č.: 1 Datum revize: 26.11.2004 9:51 dop. Datum vytištění: 7.3.2005 7:14 odp.

Bezpečnostní list. Datum vydání : 2. 11. 2004 Strana:1z 10 Verse č.: 1 Datum revize: 26.11.2004 9:51 dop. Datum vytištění: 7.3.2005 7:14 odp. Datum vydání : 2. 11. 2004 Strana:1z 10 1. Identifikace přípravku, výrobce a dovozce 1.1 Obchodní název přípravku FALCON 460 EC 1.2 Použití přípravku Přípravek na ochranu rostlin - fungicid 1.3 Identifikace

Více

Bezpečnostní list zpracovaný podle nařízení ES č. 1907/2006 Ledek amonný s dolomitem 27 % N

Bezpečnostní list zpracovaný podle nařízení ES č. 1907/2006 Ledek amonný s dolomitem 27 % N 1. IDENTIFIKACE LÁTKY (PŘÍPRAVKU) A SPOLEČNOSTI (PODNIKU) 1.1. Identifikace látky: - HNOJIVO ES Obchodní název: LAD 27 1.2. Použití látky: Ledek amonný s dolomitem se používá jako dusíkaté hnojivo. 1.3.

Více

Případová studie (Karviná)

Případová studie (Karviná) Případová studie (Karviná) B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha Znečištění ovzduší a legislativa Vývoj kritérií řízení kvality venkovního ovzduší v ČR Do roku hygienický předpis č. z roku, doporučené nejvyšší

Více

Vymazání tuku. Odporný vzhled. Cizí předměty 8.9.2013

Vymazání tuku. Odporný vzhled. Cizí předměty 8.9.2013 Vybrané vady masných výrobků Prof. Ing. Petr Pipek, CSc. Příčiny a důsledky Příčiny: Špatná surovina Nevhodná receptura Oxidace tuků a barviv Nevhodná technologie Mikrobní zkáza Nevhodná úprava Cizí předměty

Více

Bezpečnostní list. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku. 2. Identifikace nebezpečnosti. 3. Složení / informace o složkách

Bezpečnostní list. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku. 2. Identifikace nebezpečnosti. 3. Složení / informace o složkách Strana: 1/5 Datum revize: - Datum vydání: 1.8.2008 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku: Chemický název látky: Nízkovroucí hydrogenovaný benzín

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Kyanid sodný technický Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST Kyanid sodný technický Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Datum vydání:3.4.2003 Strana: 1 / 8 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: kyanid sodný Číslo CAS: 143-33-9 Číslo ES (EINECS): 205-599-4

Více

Základy pedologie a ochrana půdy

Základy pedologie a ochrana půdy Základy pedologie a ochrana půdy 6. přednáška VZDUCH V PŮDĚ = plynná fáze půdy Význam (a faktory jeho složení): dýchání organismů výměna plynů mezi půdou a atmosférou průběh reakcí v půdě Formy: volně

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 434/2005 Sb. a vyhl. 460/2005 Sb. a dle směrnice Evropské komise 2004/73/ES HYDROXID SODNÝ 25%

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 434/2005 Sb. a vyhl. 460/2005 Sb. a dle směrnice Evropské komise 2004/73/ES HYDROXID SODNÝ 25% datum vydání: 17.02.2006 datum revize: 17.02.2006 BEZPEČNOSTNÍ LIST dle zák. č. 434/2005 Sb. a vyhl. 460/2005 Sb. a dle směrnice Evropské komise 2004/73/ES HYDROXID SODNÝ 25% 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30

BEZPEČNOSTNÍ LIST SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30 BEZPEČNOSTNÍ LIST SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Obchodní název SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30 Datum vydání 08/2008 Použití látky nebo přípravku

Více

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Ochranou ovzduší se rozumí předcházení znečišťování ovzduší

Více

Autor: Václav Triner Číslo a název DUM: 292 Uhlí Škola: Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace Datum vytvoření: 27. 3.

Autor: Václav Triner Číslo a název DUM: 292 Uhlí Škola: Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace Datum vytvoření: 27. 3. Autor: Václav Triner Číslo a název DUM: 292 Uhlí Škola: Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace Datum vytvoření: 27. 3. 2014 Anotace: Prezentace, kterou je možno využít při výkladu učiva

Více

Zplyňování. Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

Zplyňování. Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Zplyňování Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Statním rozpočtem ČR Technologie zpracování biomasy

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: MOGUL M6AD SAE 30 Chemický název: Směs Registrační číslo: Není Indexové číslo: Není 1.2 Příslušná určená

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku: Strana 1/8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Číslo CAS U těchto směsí se nepoužívá Číslo ES U těchto směsí se nepoužívá Registrační číslo

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST SERVIDUR 1214. 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce

BEZPEČNOSTNÍ LIST SERVIDUR 1214. 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Strana 1/8 v ČR: 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1.Obchodní název přípravku : 1.2. Číslo CAS : odpadá 1.3. Číslo ES (EINECS) : odpadá 1.4. Další názvy látky : odpadá 1.5.

Více

Zařazení nekovů v periodické tabulce

Zařazení nekovů v periodické tabulce Nekovy Zařazení nekovů v periodické tabulce pouze 17 nekovů [1] špatné vodiče tepla a elektřiny ochotně přijímají valenční elektrony jiných prvků Obecné vlastnosti nekovů izolanty oxidy nekovů jsou kyselinotvorné

Více

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku Amoniak 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku využití 20 % výroba dusíkatých hnojiv 80 % nejrůznější odvětví průmyslu (plasty, vlákna, výbušiny, hydrazin, aminy, amidy, nitrily a další organické

Více

SAVO PEREX svěží vůně / SAVO PEREX květinová vůně

SAVO PEREX svěží vůně / SAVO PEREX květinová vůně Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize: 3.12.2009 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: Savo Perex 1.2

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 22.3.2007 Strana: 1 z 8 Datum revize: 14.5.2007 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 22.3.2007 Strana: 1 z 8 Datum revize: 14.5.2007 Název výrobku: Datum vydání: 22.3.2007 Strana: 1 z 8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Obchodní název: a

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku: Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2

Více

2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 CK SOL

2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 CK SOL Datum vydání: 15.3.2008 Datum revize: 16.10.2012 revidována verze z 1.4.2009 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: CK sol Identifikační číslo: nemá Číslo CAS:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO 1.2 Použití

Více

Bezpečnostní list. 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora

Bezpečnostní list. 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora Strana: 1/5 Datum revize: 11.9.2006 Datum vydání: 1.12.2004 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora Identifikace látky nebo přípravku: Chemický název

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 a č.1272/2008

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 a č.1272/2008 BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 a č.1272/2008 Datum vydání: Strana: 1 9.3.2014 1 / 7 1. Identifikace látky nebo směsi a společnosti/podniku: 1.1 Identifikátory výrobku Název výrobku

Více

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících a užívajících těkavé organické látky

Více

Tento produkt je klasifikován jako ŽÍRAVÝ podle zákona č. 356/2003 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Výstražný symbol nebezpečnosti: C ŽÍRAVÝ

Tento produkt je klasifikován jako ŽÍRAVÝ podle zákona č. 356/2003 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Výstražný symbol nebezpečnosti: C ŽÍRAVÝ Datum vydání: 2.7.2004 Strana: 1 / 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: Grotan OD Chemický

Více

LUXON SODA KALCINOVANÁ

LUXON SODA KALCINOVANÁ podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 Strana: 1 z 6 1. Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku 1.1 Identifikátor výrobku: Číslo CAS: 497-19-8 Číslo ES (EINECS): 207-838-8

Více

Atmosféra Země a její složení

Atmosféra Země a její složení Atmosféra Země a její složení Země je obklopena vzduchovým obalem, který se nazývá atmosféra Země a sahá do výšky přibližně 1 000km. Atmosféra je složená z dusíku (78%), kyslíku (21%) vodíku, oxidu uhličitého,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST SHELL HELIX ULTRA 0W-40, 5W-40

BEZPEČNOSTNÍ LIST SHELL HELIX ULTRA 0W-40, 5W-40 BEZPEČNOSTNÍ LIST SHELL HELIX ULTRA 0W-40, 5W-40 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Obchodní název SHELL HELIX ULTRA 0W-40, 5W-40 Datum vydání 08/2008 Použití látky nebo přípravku

Více

Datum vydání: 29.9.2008 Strana: 1 / 8 Datum revize: 19.7.2012 nahrazuje revizi ze dne: 5.10.2009 Název výrobku:

Datum vydání: 29.9.2008 Strana: 1 / 8 Datum revize: 19.7.2012 nahrazuje revizi ze dne: 5.10.2009 Název výrobku: Datum vydání: 29.9.2008 Strana: 1 / 8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi

Více

Chemické výpočty. = 1,66057. 10-27 kg

Chemické výpočty. = 1,66057. 10-27 kg 1. Relativní atomová hmotnost Chemické výpočty Hmotnost atomů je velice malá, řádově 10-27 kg, a proto by bylo značně nepraktické vyjadřovat ji v kg, či v jednontkách odvozených. Užitečnější je zvolit

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: KONKOR 330 Chemický název: Směs Registrační číslo: Není Indexové číslo: Není 1.2 Příslušná určená použití

Více