Základy optických sítí pro pracovníky ISP. / 2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy optických sítí pro pracovníky ISP. zdenek.svarc@freebone.cz / 2009"

Transkript

1 Základy optických sítí pro pracovníky ISP / 2009

2 Klíčová slova RF overlay Gbit/s EDFA PON přímá metoda AONWDM-PON 10G-PON Vlnová délka (λ) CWDM DWDM cirkulátor G.652 G.657 triple play FSO FTTB OTDR 9 µm útlum odrazu FTTN & FTTC disperze přímá metoda WWDM IPTV Braggova mřížka SFP 1310 vložný útlum nm splitter central office big scary laser singlemode POF C-pásmo Ramanovský zesilovač svár 125 µ SC laser PC/APC FTTH LED HDPE 1130 nm jádro 1490 nm LC mikrokabel multimode plášť nm

3 Základní fakta Rychlost světla ve vakuu je metrů za sekundu ( ,8 km/h), zatímco v optickém kabelu je cca o 30% pomalejší. První úspěšný přenos světla byl demonstrován v polovině devatenáctého století pomocí proudu vody. První úspěšné změření rychlosti světla proběhlo v roce Optická datová komunikace je stále více cenově dostupnější, proto se posouvá stále více ke koncovým uživatelům (FTTH, FTTD). Běžně dostupné 1 Gbit/s a 10 Gbit/s aktivní prvky, ve vývoji 40 a 100 Gbit/s přenosové systémy.

4 Vlnová délka (λ) Vlnová délka označuje vzdálenost dvou nejbližších bodů vlnění kmitajících ve fázi. Viditelné světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 380 až 780 nm (nanometrů). Menší vlnovou délku než viditelné světlo má ultrafialové záření 100 nm 380 nm a větší vlnovou délku infračervené záření 780 nm až 1 mm, z něhož je pro telekomunikační optické přenosy využíváná vlnová délka od 800 nm do 1675 nm.

5 Atmosféra jako prostředí pro přenos optického signálu Atmosféra (vakuum, kosmický prostor), není vhodná z hlediska spolehlivosti. Při průchodu atmosférou dochází k absorbci a rozptylu světla vlivem různých plynných složek atmosféry (vodní pára, oxid uhličitý, oxid uhelnatý, ozon atd). Přesto existují komerční řešení (FSO - free space optics) na krátké vzdálenosti v řádu stovek metrů až kilometrů o rychlostech 100 až 1000 Mbit/s. Vzhledem k nízké spolehlivosti je však nutné FSO spoje zálohovat jiným spojem na jiné technologii.

6 Optické vlákno jako prostředí pro přenos optického signálu Využívají se skleněná vlákna Si s příměsí germania nebo plastová vlákna (POF). Nejvhodnější známé prostředí pro přenos optického signálu je singlemode skleněné vlákno, které útlumem okolo 0,2 db/km v závislosti na vlnové délce. U multimode optického vlákna je útlum okolo 3 db/km pro typickou vlnovou délku 850 nm a jeho používání je stále vzácnější na úkor singlemode vlákna. Plastová vlákna jsou používána pro vzdálenosti v řádově metrech (audio systémy), neboť disponují velkým útlumem v řádech stovek db/m. Moderní POF mají útlum na úrovni 10 db/m a uvažuje se o jejich nasazení pro stovky metrů uživatelských sítí (vlnové délky 850 a 1300 nm). Optické vlákno je imunní vůči elektromagnetickému rušení, mluvíme o tzv. galvanickém oddělení. Využívá se rozdílného indexu lomu různých světlovodných prostředí (jádro vs. plášť).

7 Struktura skleněného optického vlákna 1. Jádro 9 µm u singlemodu, 50 nebo 62,5 µm u multimodu s gradientním indexem lomu. 2. Plášť 125 µm shodný jak u singlemodu tak u multimodu. 3. Primární ochrana 250μm. 4. Sekundární ochrana 900 μm. Pozn. Výběhový MM se skokovým indexem má větší rozměry jádra i pláště.

8 Rozdělení vláken podle šíření vidů, singlemode vs multimode Multimode vlákno slouží k současnému přenosu několika vidů (neplést s vlnovými délkami) v pásmu zpravidla 850 nm. Používá se na kratší vzdálenosti do 2-3 km a využívá levnější zdroje záření (LED diody). Vlákna využívají buď skokového indexu lomu nebo gradientního indexu lomu. Singlemode vlákno slouží s přenosu jednoho vidu, který se šíří přímo. Je použita laserová dioda.

9 Obecné rozdělení kabelů Podle počtu vláken zpravidla 1, 2, 4, 8, 16, 24, 48, 72, 96, 144 Podle způsobu ochrany proti vlhosti (gelové, bezgelové). Podle těsnosti sekundární ochrany (těsná, polotěsná, volná) z PVC nebo LSOH materiálu, přičemž gelové kabely nemusí obsahovat sekundární ochranu, kterou supluje právě gel. Podle určení použití vnitřní, vnější, univerzální, zda obsahují tahové prvky, zda jsou vhodný i pro horizontální instalace atd. Rizer kabel slouží k integrovaným vnitřním v/h rozvodům. Ribbonové kabely obsahují svazky 12 vláken vedle sebe a mohou tak dosahovat hustoty až 844 vláken v jednom kabelu. Podle splnění doporučení standardizační komise ITU-T.

10 Rozdělení kabelů dne standardizační komise ITU-T Standardizační komise při telekomunikační unii ITU-T stanovuje doporučení pro výrobce optických kabelů, která nejsou závazná, avšak jsou výrobci respektována. G.651 MM vlákna. G.652 SM vlákna nejpoužívanější v transportních sítích. G.653, G.654, G.655, G.656 SM vlákna s posunutou disperzní charakteristikou, resp. mezní vlnovou délkou, vhodná pro dálkové trasy. G.657 SM vlákno s důrazem na malý poloměr ohybu, po svém uvedení na trh zcela vytlačilo G.652 z prvních metrů přístupových sítí.

11 ITU-T G.652 Nejpoužívanější singlemodový kabel v transportních a částečně i přístupových optických sítích. Rozdělen do čtyřech kategorií označených písmenem A-D: A. Standardní optické vlákno optimalizované pro 1310 nm (1550 nm také možno, avšak s horší charakteristikou). B. Vlákno s vnořeným indexem lomu. C. Vlákno s eliminací útlumu způsobených ionty vody (tzv. water peek). D. Podobné jako vlákno C. + ještě lepší eliminace water peaku a příznivější charakteristika poloměru ohybu. Na trhu dnes převládají zpravidla kabely s vlákny dle G.652 D.

12 ITU-T G.657 Nejpoužívanější singlemodový kabel v prvních metrech přístupových sítí, stejně jako propojovacích kabelů. Rozdělen do třech kategorií označených písmenem A-C: A. Geometrické a mechanické parametry shodné s G.652D, avšak lepší charakteristika pro makroohyby (útlum 0,7 db pro 1550 nm na poloměru 1 mm) B. Ještě příznivější charakteristika pro makroohyby (útlum 0,5 db pro 1550 nm na poloměru 7,5 mm) C. Připravované vlákno, které bude možné instalovat stejným způsobem, jako jakýkoliv běžný měděný kabel. Pro správné svaření G.657 na G.652 stačí zpravidla upgradovat firmware automatické svářečky. Na trhu dnes převládají kabely s vlákny dle G.657 B a předpokladem je postupná dominance kabelu G.657 C po jeho uvedení na trh.

13 Bezpečnost práce s laserovým paprskem Nikdy se nedíváme okem do zdroje záření. K tomu slouží zkušební a inspekční přístroje. Vysoká koherence a malý rozptyl laserového paprsku způsbuje, že přijímaný paprsek je soustředěn pouze do malého bodu na sítnici, kde může způsobit přehrátí a trvalé poškození zraku. třída I třída II Možný trvalý pohled do svazku laserových paprsků. Kontinuální a viditelné záření, přímý pohled do zdroje možný, oko ochrání mrkací reflex. třída III a) Totéž jako třída II, ale oko již může být poškozeno za pohledu do zdroje pomocí optické soustavy. b) Nebezpečí poškození oka, nutno používat ochranné pomůcky (i při pozorování odrazu), max. emise 0,5 W. třída IV Totéž jako třída III b), emise překračuje výkon 0,5 W.

14 Značení laserového zařízení

15 Spojování optických vláken Konektorování Konektor je nejrychlejší způsob spojení vláken. Dochází zde však k výraznému vložnému útlumu a také značnému útlumu odrazu zpět proti pricházejícímu směru. Svařování Svár vykazuje nejlepší charakteristiku z hlediska vložného útlumu a minimálního útlumu odrazu. Mechanické spojky Spojky pomůžou tam, kde je třeba spojit optická vlákna bez použití svářecí soupravy. Vyžadují však zručnost, která minimalizuje vytvořený vložný útlum a útlum odrazu.

16 Konektorování optických vláken Rozeznáváme několik druhů konektorů podle způsobu provedení, jejiž společnou částí je však vždy optická ferule. Šikmé konektory APC (zelené, úhel 8 ) vykazují mnohem lepší útlum odrazu oproti přímým konektorům PC (modré). Konektorové spojky se také liší barevným provedním, avšak pro účely stanovení kvality provední. Spojky nemají vliv na šikmost konektorů. Pamatujte dvě zásady: Není možné navzájem spojovat šikmé a přímé konektory. Před každým použitím konektoru je třeba do sucha očistit feruli.

17 Běžné provedení konektorů

18 Svařování optických vláken Práce s dnešními svářecími soupravami je oproti prvním verzím poměrně snadná. Vždy je však potřeba dbát na vlákno řádně zbavené nečistot a správně zalomené. Svářecí soupravy dělíme dle způsobu centrování vláken: - PAS svářečky (3D) centrují svár podle jádra. - LID svářečky (3D) centrují svár podle ideální charakteristiky útlumu. - Svářečky s pevnou V-drážkou centrují podle pláště. Postup provedení sváru 1. Příprava vláken jejich vyjmutím z kabelu a zbavením ochran. 2. Navlečení ochrany sváru na jedno ze spojovaných vláken. 3. Očištění pomocí Isopropyl alkoholu a bezprašného kapesníčku. 4. Přesné zalomení vláken. 5. Založení do svářečky a spuštění svářecího programu (příp. kontrolní oblouk). 6. Vyjmutí ze svářečky, převlečení ochrany sváru a založení do pícky. Více viz praktická ukázka.

19 Spojování optických vláken pomocí mechanických spojek Nejpoužívanější mechanické spojky dodává společnost 3M pod názvem Firbrlok. Vlákna před samotným spojením je třeba připravit podobně jako u přípravy ke svařování tzn. především řádně očistit a zalomit. Mechanická spojka v sobě obsahuje imerzní gel, který ošetřuje navázání vidů z obou vláken. Spojku je možné použit opakovaně. Spojky vyžadují speciální hřebínek v optické kazetě. Cena spojky cca Kč 120,- Mechanické spojování je možné aplikovat také na konektory.

20 Problematika vložného útlumu a útlumu odrazu U přístupových sítí není třeba řešit řadu jevů, které jsou charakteristické pro delší vzdálenosti. Problematika je v podstatě zúžena na řešení vložného útlumu a útlumu odrazu. Vložný útlum vzniká jak na vlákně samotném (SM 0,2 db/km), tak především na vláknových spojích, jako jsou konektory (0,3 db), mechanické spojky (0,1-1,5 db) a minimálně pak na svárech (do 0,05 db). Útlum vzniká také vyvázáním paprsku z jádra, ke kterému dochází při větším ohybu v závislosti na vlnové délce a charakteristice vlákna (ITU-T). Vložný útlum měříme přímou metodou. Útlum odrazu vzniká zpětným odrazem proti zdroji záření a případně kmitáním mezi těmito odrazy. Nejmarkatnější odraz vzniká na optických konektorech (20-50 db). Z toho důvodu se, především v transportních sítích, prosazují šikmé konektory (60-70 db). Odrazu se využívá v měřeních reflektometrickou metodou (OTDR) pro zjišťování poruch na trase.

21 Problematika CD a PMD disperzí V singlemode přístupových sítí není potřeba se problematikou disperzí zabývat. Avšak u transportních sítí v řádech desítek kilometrů a více již tvoří závažnou problematiku, kterou je třeba se ošetřit. Chromatická disperze (CD) vzniká na základě charakteristiky (materiálové, vlnovodné a profilové) použitého vlákna. Není možné mít nulovou chromatickou disperzi v celé frekvenční charakteristice vlákna v případě vlnového multiplexu, neboť vidy by se šířily stejnou rychlostí a navzájem si předávaly energii. Kompenzaci CD je možné řešit balancováním trasy použitím vlákna s opačnou charakteristikou CD, vložením kompenzačního vlákna nebo vložením braggovy mřížky s cirkulátorem. Polarizační vidová disperze (PMD) vzniká na trase nedefinovatelně a nelze ji zásadním způsobem eliminovat. Příčinou mohou být různá geometrie jádra, ohyby na vlákně atd. Má spíše statistický charakter.

22 Problematika water peak Vlákna obsažená ve starších generacích optických kabelů trpěla jevem zvaným water peak (OH peak), kde docházelo k útlumu způsobeného ionty vody. Tento problém se stal zásadním s nástupem technologie vlnového multiplexu Výrobci optických vláken postupně tento problém eliminovali, proto se můžeme setkat s vlákny označenými jako low water peak nebo zero water peak.

23 Problematika nelineárních jevů Vznik nelineárních jevů je podmíněn velkými hustotami světelného výkonu ve vlákně. S příchodem vlnového multiplexu na delší vzdálenosti je potřeba začleňovat do trasy optické zesilovače, jejiž výkony se při práci s desítkami kanálů sčítají. Výběr z řešených nelineárních jevů: stimulovaný rozptyl, brilluinův rozptyl, ramanův rozptyl, vlastní fázová modulace, křížová fázová modulace, čtyřvlnné směšování.

24 Rozdělení optického spektra pro účely WDM Pro účely nasazení vlnového multiplexu došlo k rozdělení optického spektra na pásma, která jsou označována písmeny : O E S C L U original extended short conventional long ultralong

25 Optické zesilovače Dopované optické zesilovače využívají příměse různých chemických prvků do vlákna, ve kterém provádíme navázání výkonu (erbium, praseodym, thulium, ytterbium) v závislosti na zesilovaném optickém spektru. Nejčastěji je v praxi využíván EDFA erbiem dotovaný zesilovač, který dokáže zesílit signál v C pásmu a L pásmu až o 50 db. Jeho použití může být na začátku trasy (booster), uprostřed trasy (in-line) nebo na konci optické trasy (pre-amp). Ramanovské zesilovače využívají Ramanovského rozptylu k zesílení signálu proti směru jeho šíření. Umísťují se tedy zpravidla na konec optické trasy. Laserová pumpa o zvolené vlnové délce je schopna zesílit signál o cca 15 až 20 db. Každý optický zesilovač nám zvyšuje nejen hladinu užitečného signálu, ale také šum.

26 CWDM Levnější varianta DWDM. CWDM coarse (hrubý) wavelength division multiplexing využívá 20 nm šířky kanálů pro distribuci napříč optickým spektrem od 1280 nm do 1620 nm v závislosti na použitém vlákně (až 12, 16 kanálů) Co dělá CWDM levným. Není třeba tepelně stabilizované zdroje záření. Na kratší vzdálenosti není třeba optických zesilovačů. Je možné využít SFP moduly v kombinaci s mux/demux nebo all-in-one řešení.

27 DWDM DWDM dense wavelength division multiplexing využívá 0,4 nebo 0,8 nm šířku kanálu v C pásmu, což umožňuje provozovat až 80 nebo 160 samostatných kanálů. DWDM je možné vnořit do CWDM systému využitím C pásma na úkor CWDM kanálů. Úzká kanálová rozteč klade nároky na stabilitu laserových zdrojů záření, které je potřeba tepelně stabilizovat. Všeobecně se očekává zlevňování DWDM technologie a její pronikání i do přístupových sítí (WDM PON).

28 Bi-directional WDM a WWDM Bi-directional WDM využívá dvě vlnové délky pro obousměrnou komunikaci v rámci jednoho singlemode vlákna. Typicky 1300 nm a 1550 nm. Obvykle je integrován v rámci SFP modulu. WWDM wide (široký) wavelength division multiplexing využívá zpravidla čtyř vlnových délek v oblasti 850 nm u multimode a 1300 nm u singlemode vláken. Jeho vyžití nalezneme u 1 GE a 10 GE koncových bodů

29 Splitter, coupler, cirkulátor, interleaver, pásmový filtr Jedná se o pasivní optické mechanizmy. Splitter slouží ke sloučení směrů v určitém poměru 1:2, 1:4 1:64. Je využíván zpravidla u PON sítí. Coupler představuje splitter 1:2 a dokáže nám zprostředkovat obousměrnou komunikaci na jednom vlákně a jedné vlnové délce. Cirkulátor dokáže sloučit/oddělit optický signál na stejné vlnové délce. Standardně obsahuje tři porty, vstup portu 1 je směrován na port 2 a vstup z portu 2 je směrován na port 3. Použití např. v aplikaci braggovi mřížky nebo pro rozdělení směrů při nasazení EDFA. Interleaver rozděluje DWDM pásmo s odstupem 100 GHz na dvě pásma s odstupem 200 GHz (sudá a lichá pro každý směr) a umožňuje tak rozdělení směrů například při nasazení EDFA. Pásmový filtr slouží například oddělení kanálů u DWDM na horní a spodní pásmo.

30 Měření na optických trasách Mezi běžně používané měřící metody patří měření vložného útlumu (přímá metoda), měření útlumu odrazu (OTDR) a spektrální analýza. Již méně časté je měření CD a PMD disperzí vzhledem k nákladům na pořízení měřících přístrojů. Přímá metoda slouží k měření celkového útlumu trasy na různých vlnových délkách. OTDR slouží k lokalizaci poruch a prvků na trase, nutnost aplikace předřadného vlákna, projev mrtvých zón.

31 Inspekce konektorů optickým mikroskopem, detek. živých vláken Zjišťování kvality čela optických konektorů (ferulí). Klasická konstrukce nebo elektronický kamerový mikroskop (verze i pro USB). Identifitkace živých vláken pracuje na principu vyvázání vidu metodou ohybu. Je možné kombinovat s generátore impulzů, který pracuje na opačném principu a identifikovat tak i určité vlákno např. v rámci ODF.

32 Technologie pokládky optických kabelů Optický kabel je instalován zpravidla formou zafukování nebo zatahování do HDPE (vysokohustotní polyethylen) trubek a mikrotrubiček. Trubky HDPE, vnější/vnitřní průměr v mm: 25/20; 32/27; 40/33; 50/42 Mikrotrubičky HDPE, typický vnější/vnitřní v mm: tlustostěnné pro přímou pokládku 14/10; 12/8; 10/7, tenkostěnné pro indoor nebo zafukování do HDPE trubky 5/3,5; 7/5,5; 10/8 Do HDPE trubky je možné instalovat běžné kabely a mikrokabely (2 až 3) a tenkostěnné mikrotrubičky (max. počet dle možností užitých rozměrů). Do mikrotrubičky lze instalovat pouze jeden mikrokabel. ODF (optical distribution frame), agreguje optická zakončení. Central office, DC (distribution center), agreguje optické přístupové sítě na transportní síť.

33 Širokopásmové přístupové sítě, triple play data, hlas, video Rozvoj internetu s sebou strhává vývoj telekomunikačních sítí směrem ke konvergenci a poskytování tzv. triple play služeb. Pro triple play služby je potřeba zajistit dostatečnou šířku pásma na spolehlivost síťové vrstvy (latence, packet loss). Největší současný konzument šířky pásma je HD video na úrovni 15 Mbit/s/stream. Budoucnost může patřit 3D videu a ultravysokým rozlišením s násobně vyšší potřebou přenosové kapacity. PSTN sítě se dostaly na technický a morální limit své životnosti. Sítě operátorů kabelové TV dokáží ze své podstaty nabídnout vyhrazené video, avšak data (včetně VoD) sdílejí společné medium. Bezdrátové sítě vynikají rychlou instalací, avšak nejsou schopny dostát požadavkům triple play, neboť sdílejí přístupové medium o nízké rychlosti a čelí různým interferencím více než ostatní přístupová media. Optické sítě jsou ultimátní řešení přístupových sítí. V transportních sítích již zcela dominují a očekává se jejich dominance v celém spektru datových sítí.

34 Přehled širokopásmových PSTN (telefonní) síť přístupových sítí ADSL, ADSL2+ (28 Mbit/s download, 3,5 Mbit/s upload) VDSL, VDSL2 (100 Mbit/s download, 100 Mbit/s upload) Sítě operátorů kabelové TV EuroDOCSIS 1.x (50 Mbit/s download, 9 Mbit/s upload) * EuroDOCSIS 2.0 (50 Mbit/s download, 27 Mbit/s upload) * EuroDOCSIS 3.0 čtyřkanálový (200 Mbit/s, 108 Mbit/s upload) * EuroDOCSIS 3.0 osmikanálový (400 Mbit/s, 108 Mbit/s upload) * Bezdrátové sítě 802.1a,b,g (linková rychlost 54 Mbit/s, užitečná cca %) * WIMAX (linková rychlost 70 Mbit/s, užitečná???) *,** Optické sítě FTTH xpon (2,5Gbit/s download, 1,25 Mbit/s upload) * 10G-EPON (10 Gbit/s download, 1 Gbit/s upload) *,** WDM-PON (10 Gbit/s download, 1 Gbit/s upload) *** AON (10 Gbit/s upload, 10 Gbit/s download) * sdílené medium, ** komerčně nerozšířeno, *** ve stadiu vývoje nebo standardizace

35 FTTx fiber to the... FTTx označuje míru proskelnatění směrem ke koncovému zákazníkovi. FTTN, FTTC, fiber to the neiborhood, fiber to the curb vlákno zakončené ve čtvrti nebo ulici je využíváno zpravidla operátory kabelové TV a xdsl operátory FTTB, fiber to the building vlákno zakončené v domě je považováno za přechodnou variantu k plnému proskelnatění přístupové sítě. FTTH, fiber to the home vlákno zakončené v domácnosti. Může být realizováno PON nebo AON. Ideální řešení přístupové sítě. FTTD, fiber to the desk vlákno zakončeno přímo v počítači koncového uživatele.

36 PON vs. WDM-PON vs. AON xpon (passive optical network) sdílí přístupové medium pomocí pasivních splitterů, označuje se také jako point-to-multipoint. Preferováno velkými telekomunikačními operátory. Využívá jedno vlákno k uživateli. WDM-PON (wavelength division multiplexing PON) sdílí přístupovém medium podobně jako PON, avšak každý koncový uživatel komunikuje vůči přístupovému terminálu vyhrazenou vlnovou délkou. Obecně se považuje za logického nástupce PON, avšak operátoři mohou v budoucnu z různých důvodů preferovat upgrade z xpon na 10G-PON. Využívá jedno vlákno k uživateli. DOCSISoPON může být evoluční krok kabelových operátorů CatTV pro přechod na optické sítě FTTH. AON (active optical network) označované jako point-to-point představuje vyhrazenou komunikaci zákazník přístupový terminál (L3 switch). Je preferováno menšími operátory s oddůvodněním z AON na PON můžeme přejít kdykoliv, z PON na AON těžko. Zpravidla je použito jedno optické vlákno o vlnových délkách 1300 nm od uživatele a 1550 nm k uživateli.

37 IPTV vs. RF overlay IPTV představuje distribuci video streamů ke koncovému uživateli po IP vrstvě (UDP paket), nejčastěji formou skupinového vysílání (multicast). Naproti tomu RF overlay (radiofrekvenční překryv) představuje možnost, kterak dostat ke koncovém zákazníkovi video ve formě DVB (C/T/S) nebo analogu, s použitím vyhrazeného vlákna nebo vlnové délky. V případě použití vlnové délky pro RF overlay je zpravidla využito schéma: 1310 nm pro data od uživatele 1490 nm pro data k uživateli 1550 nm pro RF overlay

38 Použité zdroje V prezentaci byly použity informace a obrazová dokumentace z řady zdrojů: Propagační materiály EXFO Elektronická dokumentace Profiber s.r.o. Elektronická dokumentace RLC Praha a.s. Kniha Optoelektronika pro telekomunikace a informatiku Wikipedia.org Kam pro další informace: Specializované školení vláknové optiky Profiber s.r.o. Kniha Optoelektronika pro telekomunikace a informatiku Kniha Učebnice elektroniky 3. díl

Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě

Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě Kafka Petr Pondělí 10.00-11.30 2006 Úvod Optika do domu není levnou záležitostí pro řešení první míle (poslední míle). Určitou

Více

11. Počítačové sítě protokoly, přenosová média, kapacity přenosu. Ethernet

11. Počítačové sítě protokoly, přenosová média, kapacity přenosu. Ethernet 11. Počítačové sítě protokoly, přenosová média, kapacity přenosu. Ethernet Protokoly Protokol je soubor pravidel, který popisuje způsob vzájemné komunikace síťových zařízení. Protokoly popisují, jakým

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7 Úloha č. 7 Difrakce na mřížce Úkoly měření: 1. Prostudujte difrakci na mřížce, štěrbině a dvojštěrbině. 2. Na základě měření určete: a) Vzdálenost štěrbin u zvolených mřížek. b) Změřte a vypočítejte úhlovou

Více

Systémy pro sběr a přenos dat. metalická přenosová cesta optická přenosová cesta bezdrátová přenosová cesta

Systémy pro sběr a přenos dat. metalická přenosová cesta optická přenosová cesta bezdrátová přenosová cesta Systémy pro sběr a přenos dat metalická přenosová cesta optická přenosová cesta bezdrátová přenosová cesta Metalická přenosová cesta Prvek bezeztrátového modelu metalického vedení L 0 /2 L 0 /2 C 0 L 0

Více

Obr.1: Návaznost optické přístupové sítě na optickou metropolitní síť

Obr.1: Návaznost optické přístupové sítě na optickou metropolitní síť Měření a diagnostika v optických přístupových sítích FTTx Vratislav Blažek, Jan Brouček MIKROKOM s.r.o Publikováno na semináři ČVTSS 8.-9.6. 2005, Praha Úvod Optická vlákna pronikají v telekomunikační

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA V paprskové optice jsme se zabývali optickým zobrazováním (zrcadly, čočkami a jejich soustavami).

Více

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY Široký sortiment betonových prvků pro vnější architekturu nabízí také prvky, z nichž lze buď suchou montáží anebo kombinací suché montáže a monolitického betonu zhotovit opěrné stěny. Opěrná stěna je velmi

Více

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích Základní východiska Nejbouřlivější vývoj v posledním období probíhá v oblasti vývoje a zdokonalování světelných zdrojů nazývaných obecně LED - Light Emitting

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205 Ėlektroakustika a televize TV norma.......... Petr Česák, studijní skupina 205 Letní semestr 2000/200 . TV norma Úkol měření Seznamte se podrobně s průběhem úplného televizního signálu obrazového černobílého

Více

PŘÍLOHA 1.3 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PŘÍSTUP K ŠIROKOPÁSMOVÝM SLUŽBÁM

PŘÍLOHA 1.3 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PŘÍSTUP K ŠIROKOPÁSMOVÝM SLUŽBÁM PŘÍLOHA 1.3 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PŘÍSTUP K ŠIROKOPÁSMOVÝM SLUŽBÁM Obsah 1 Přehled Služeb...3 2 Služba Internet CA...5 3 Upgrade Služby Internet CA...8 4 Služba Multimedia

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

EDFA měření. Příloha. Teoretický úvod:

EDFA měření. Příloha. Teoretický úvod: Příloha EDFA měření Zadání: 1) Seznamte se se zesilovačem EDFA CLA-P(B)-01F 2) Změřte výkony vlnových délek na vtupu do optického zesilovače. 3) Změřte výstupní výkony při různých hodnotách u, výstupních

Více

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ Jiří Čermák Letní semestr 2005/2006 Struktura sítě GSM Mobilní sítě GSM byly původně vyvíjeny za účelem přenosu hlasu. Protože ale fungují na digitálním principu i

Více

BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK. BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK. BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY Datum: Počet stran: Strana: TPNM 01/01 10.1.2011 8 1 Tato průvodní dokumentace obsahuje technické podmínky, které stanovují údaje o výrobku,

Více

LEVEL INSTRUMENTS CZ LEVEL EXPERT

LEVEL INSTRUMENTS CZ LEVEL EXPERT LEVEL INSTRUMENTS CZ LEVEL EXPERT s.r.o. Příbramská 1337/9, 710 00 Ostrava Tel.: 599 526 776 Fax : 599 526 777 HOT LINE: 774 464 120 www.levelexpert.cz Návod k instalaci a seřízení Plovákový snímač výšky

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

FWA (Fixed Wireless Access) Pevná rádiová přípojka

FWA (Fixed Wireless Access) Pevná rádiová přípojka FWA (Fixed Wireless Access) Pevná rádiová přípojka Technologie FWA (Fixed Wireless Access, FWA) je obecné označení pro skupinu technologií, které umožňují zřízení pevné rádiové přípojky prostřednictvím

Více

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky KLADENÍ VEDENÍ 1. Hlavní zásady pro stavbu vedení 2. Způsoby kladení vedení Ostrava, prosinec 2003 Ing. Ctirad Koudelka,

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 7.5.2012 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: - Hodnocení: Mikrovlny Abstrakt V úloze je studováno šíření vln volným

Více

Přezkoumání vhodnosti použití zvýšené podlahy pro aplikace datových středisek

Přezkoumání vhodnosti použití zvýšené podlahy pro aplikace datových středisek Přezkoumání vhodnosti použití zvýšené podlahy pro aplikace datových středisek White Paper #19 Revize 0 Resumé V tomto dokumentu jsou popsány okolnosti, které daly podnět k vývoji a používání zvýšených

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

13. Sítě WAN. Rozlehlé sítě WAN. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme rozlehlé sítě typu WAN. Doba nutná k nastudování

13. Sítě WAN. Rozlehlé sítě WAN. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme rozlehlé sítě typu WAN. Doba nutná k nastudování 13. Sítě WAN Studijní cíl Představíme rozlehlé sítě typu WAN. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Rozlehlé sítě WAN Uvedená kapitola vychází ze zdroje [1]. Rozlehlé sítě umožňují komunikaci (přenos dat,

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

MS měření teploty 1. METODY MĚŘENÍ TEPLOTY: Nepřímá Přímá - Termoelektrické snímače - Odporové kovové snímače - Odporové polovodičové

MS měření teploty 1. METODY MĚŘENÍ TEPLOTY: Nepřímá Přímá - Termoelektrické snímače - Odporové kovové snímače - Odporové polovodičové 1. METODY MĚŘENÍ TEPLOTY: Nepřímá Přímá - Termoelektrické snímače - Odporové kovové snímače - Odporové polovodičové 1.1. Nepřímá metoda měření teploty Pro nepřímé měření oteplení z přírůstků elektrických

Více

VPS1 1/5. POPIS SIGNALIZAČNÍCH LED Červená připraveno k provozu, nebo komunikaci s PC Zelená čip přiložen (nekomunikuje s PC)

VPS1 1/5. POPIS SIGNALIZAČNÍCH LED Červená připraveno k provozu, nebo komunikaci s PC Zelená čip přiložen (nekomunikuje s PC) VÝBĚR ZE TŘECH VERZÍ 8,16 A 24 PATER POHODLNÉ OVLÁDNÍ POMOCÍ DALLAS ČIPŮ MOŽNOST PŘIPOJIT AŽ 200 UŽIVATELŮ EDITACE KLÍČŮ POMOCÍ PC ZATÍŽITELNOST VÝSTUPNÍCH KONTAKTŮ 1A VPS1 ver 1.1 Univerzální přístupový

Více

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 POZNÁMKA: Požadavky této kapitoly neplatí pro obaly, které budou používány dle 4.1.4.1, pokynu pro balení

Více

evohome Honeywell VÍCEZÓNOVÝ REGULÁTOR S DOTYKOVÝM DISPLEJEM Použití Hlavní rysy KATALOGOVÝ LIST září 2009

evohome Honeywell VÍCEZÓNOVÝ REGULÁTOR S DOTYKOVÝM DISPLEJEM Použití Hlavní rysy KATALOGOVÝ LIST září 2009 září 2009 evohome VÍCEZÓNOVÝ REGULÁTOR S DOTYKOVÝM DISPLEJEM KATALOGOVÝ LIST Použití Zónový regulátor s označením evotouch je moderní regulátor umožňující nezávislé ovládání až 8 zón. Regulátor je vybaven

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření

6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření 6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření Zadání: 1. Změřte spektrální charakteristiky předložených elektroluminiscenčních diod (červená, zelená, žlutá, modrá, bílá, IR, atd.), 2.

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

Kabeláž třídy Mission Critical Network - MCN

Kabeláž třídy Mission Critical Network - MCN Kabeláž třídy Mission Critical Network - MCN 1. Obecné poznatky a definice Pojmem Mission Critical je označován požadavek na plnou funkčnost systémů životně důležitých pro fungování organizace. V případě

Více

Převodníky rozhraní RS-485/422 na optický kabel ELO E243, ELO E244, ELO E245. Uživatelský manuál

Převodníky rozhraní RS-485/422 na optický kabel ELO E243, ELO E244, ELO E245. Uživatelský manuál Převodníky rozhraní RS-485/422 na optický kabel ELO E243, ELO E244, ELO E245 Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3 3.1 Připojení rozhraní RS-422...3 3.2 Připojení

Více

Metodika pro učitele Optika SŠ

Metodika pro učitele Optika SŠ Metodika pro učitele Optika SŠ Základní charakteristika výukového programu: Popis: V šesti kapitolách se žáci seznámí se základními principy geometrické optiky, s optickými klamy a světelným spektrem.

Více

DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE

DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE PIKAZ BRNO, spol. s r.o. Šumavská 31, 612 54 Brno, ČR tel.: +420 549 131 111, fax: +420 549 131 227, e-mail: info@pikaz.cz Investor : Správa železniční dopravní cesty s.o. Arch. č. : 1477-PB-S01-E-005

Více

Pokročilá rádiová komunikace jednoduše

Pokročilá rádiová komunikace jednoduše Pokročilá rádiová komunikace jednoduše Stay in touch Řešení TetraFlex lze libovolně kombinovat jak v provedeních outdoor a indoor, tak i v konfiguracích s jedním nebo několika vysílacími body. Technologie

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

Územní studie Horní Poříčí SO.6 severní část

Územní studie Horní Poříčí SO.6 severní část Územní studie Horní Poříčí SO.6 severní část Zhotovitel: Ing. arch. Dana Zákostelecká, Petra Bezruče 632, 386 01 Strakonice 1/10 2/10 TEXTOVÁ ČÁST ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE: 1. Základní identifikační údaje:

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén ANTÉNY Sehnal Zpracoval: Ing. Jiří Antény 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén Pod pojmem anténa rozumíme obecně prvek, který zprostředkuje přechod elektromagnetické

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 7.5.2012 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: - Hodnocení: Mikrovlny Abstrakt V úloze je studováno šíření vln volným

Více

1. Účel použití. Univerzální hořáky (27kW až 90kW)

1. Účel použití. Univerzální hořáky (27kW až 90kW) 1. Účel použití Univerzální hořáky (27kW až 90kW) Univerzální hořáky jsou určeny pro spalování tuhých paliv do zrnitosti 30mm. Hořáky jsou konstruovány tak, že k běžným materiálům, jako je hnědé uhlí ořech

Více

NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D

NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D OBSAH: str. 1. Určení 2 2. Funkce.. 2 3. Popis.. 4 4. Přednosti 4 5. Montáž... 5 5.1 Montáž mechanická... 5 5.2 Montáž elektro 5 5.3 Montáž čidel

Více

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek Dopravníky třísek doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě Pásový dopravník třísek Tabulka minimálních rozměrů pro jednotlivé rozteče Poz. Rozteč 75 mm Rozteč 100 mm Koe cient

Více

DOPRAVNÍ ZNAČENÍ do 30/2001: změna / doplnění nový název

DOPRAVNÍ ZNAČENÍ do 30/2001: změna / doplnění nový název "Stezka pro chodce" (č. C 7a), která přikazuje chodcům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky; jiným účastníkům provozu na pozemních komunikacích, než pro které je tento pruh nebo stezka

Více

TECHNOLOGICKY POSTUP PLETTAC SL70, MJ UNI 70/100

TECHNOLOGICKY POSTUP PLETTAC SL70, MJ UNI 70/100 TECHNOLOGICKY POSTUP PLETTAC SL70, MJ UNI 70/100 1 ÚVOD Tento návod pro montáž, použití a demontáž rámového systémového lešení PLETTAC SL70 a MJ UNI 70/100 je nutno prostudovat před prvním použitím lešení

Více

Katalog výrobků 2007/2008

Katalog výrobků 2007/2008 Katalog výrobků 2007/2008 Více než svařování www.kemper.cz Odsávací stoly Všeobecné informace... 85-86 Odsávací stoly se systémem 87-88 Konstrukce, volba velikosti... 89-90 Odsávací a filtrační technika

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Uložení potrubí Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Obsah: 1. Definice... 2 2. Rozměrový návrh komponent... 2 3. Podpěra nebo vedení na souosém

Více

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K2 E doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LISOVACÍ

Více

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit.

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit. Dobíjení baterie při jízdě automobilu. Přebíjení i nedobíjení škodí a zkracuje ţivotnost autobaterie. Dobře seřízená nabíjecí soustava udrţuje autobaterii v nabitém stavu. Při správném dobíjení a průměrných

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247 APLIKACE POČÍTAČŮ V MĚŘÍCÍCH SYSTÉMECH PRO CHEMIKY s využitím LabView 3. Převod neelektrických veličin na elektrické,

Více

HD satelitní přijímač SLOTH Opticum Ultra plus

HD satelitní přijímač SLOTH Opticum Ultra plus HD satelitní přijímač SLOTH Opticum Ultra plus recenze přijímače strana 1/16 Obsah: Představení přijímače... 3 Balení... 3 Přijímač... 4 Přední strana přijímače... 4 Zadní strana přijímače... 4 Levá strana

Více

Větrání s rekuperací tepla

Větrání s rekuperací tepla Větrání s rekuperací tepla přehled rekuperačních jednotek, příslušenství a vzduchotechnického potrubí REGULUS spol. s r.o. Do Koutů 1897/3, 143 00 Praha 4 Tel.: 241 764 506, Fax: 241 763 976 E-mail: obchod@regulus.cz

Více

Návod na montáž a údržbu zásobníku na dešťovou a pitnou vodu GRAF Herkules

Návod na montáž a údržbu zásobníku na dešťovou a pitnou vodu GRAF Herkules Návod na montáž a údržbu zásobníku na dešťovou a pitnou vodu GRAF Herkules Zásobník na dešťovou vodu a pitnou vodu Herkules pro umístění na zemi a instalaci pod zemí. Body uvedené v tomto návodu je nutné

Více

Fototermika a fotovoltaika [1]

Fototermika a fotovoltaika [1] Fototermika a fotovoltaika [1] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh

Více

Návod na použití kamerového systému do přívěsu

Návod na použití kamerového systému do přívěsu Návod na použití kamerového systému do přívěsu Obj. č: 33275 Úvod: Tento produkt pracuje v pásmu o rozsahu ISM-2,4GHz a proto může být legálně používán po celém světě bez povolení nebo schválení. Jsme

Více

2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla

2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla 2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla Kde všude se s odrazem světla můžeme setkat? Úhel odrazu je roven úhlu dopadu. Odražený paprsek leží v rovině dopadu (ta je určena dopadajícím paprskem a

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

Deska zvukové signalizace DZS

Deska zvukové signalizace DZS Deska zvukové signalizace DZS Návod k montáži a obsluze Vydání: 1.1 Počet listů: 5 TTC TELSYS, a.s. Tel: 234 052 222 Úvalská 1222/32, 100 00 Praha 10 Fax: 234 052 233 Internet: http://www.ttc-telsys.cz

Více

Snímače tlaku a síly. Snímače síly

Snímače tlaku a síly. Snímače síly Snímače tlaku a síly Základní pojmy Síla Moment síly Tlak F [N] M= F.r [Nm] F p = S [ Pa; N / m 2 ] 1 bar = 10 5 Nm -2 1 torr = 133,322 Nm -2 (hydrostatický tlak rtuťového sloupce 1 mm) Atmosférický (barometrický)

Více

Dvoupásmový přístupový bod pro venkovní použití Návod k obsluze - EC-WA6202 (EC-WA6202M)

Dvoupásmový přístupový bod pro venkovní použití Návod k obsluze - EC-WA6202 (EC-WA6202M) Dvoupásmový venkovní přístupový bod / most podporuje pevná bezdrátová propojení point-to-point nebo point-to-multipoint. Jediné propojení mezi dvěma body lze použít pro připojení vzdáleného místa k větší

Více

D.1.1. Dokumentace stavebních objektů. Technická zpráva. Dokumentace pro realizaci stavby

D.1.1. Dokumentace stavebních objektů. Technická zpráva. Dokumentace pro realizaci stavby D.1.1. Dokumentace stavebních objektů ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTRECHNIKY A BLESKOSVODŮ Technická zpráva Silnoproudá elektrotechnika Bleskosvody Bezpečnost a ochrana zdraví Příloha č.1: Analíza řízení rizika

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady)

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady) Unie neslyšících Brno, z.s. zakládající člen a sídlo Českomoravské jednoty neslyšících Palackého tř. 114, 612 00 Brno, tel.: 541 245 321, mob.: 725 605 216, IČO: 65761201, DIČ: CZ65761201 www.unieneslysicichbrno.ch

Více

Počítání s decibely (není třináctá komnata matematiky)

Počítání s decibely (není třináctá komnata matematiky) očítání s decibely (není třináctá komnata matematiky) Hlavním úkolem decibelů je zjednodušit a zpřehlednit výpočty s nimi prováděné a ne prožívat studentské útrapy u tabule, při písemných pracích a u maturitních

Více

Novinky v oblasti emisních přístrojů BOSCH pro stanice měření emisí (SME) v ČR

Novinky v oblasti emisních přístrojů BOSCH pro stanice měření emisí (SME) v ČR Novinky v oblasti emisních přístrojů BOSCH pro stanice měření emisí (SME) v ČR NOVÉ Firma Bosch přichází v současné době s inovovanými typy emisních přístrojů určenými pro měření emisí zážehových. U osvědčených

Více

Návod k obsluze StereoMan 2

Návod k obsluze StereoMan 2 Návod k obsluze StereoMan 2 2.4 GHz bezdrátová sluchátka 1 1. Obsah. 1 Obsah 2 2 Rozsah dodávky / popis zařízení 3 3. Prosím, přečtěte si jako první 4 3.1 Provozní prostředí 4 3.2 Prohlášení výrobce 4

Více

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Část 4 Podpis Konsorciální smlouvy V předchozím čísle seriálu o Managementu projektů 7. rámcového programu pro výzkum, vývoj a demonstrace (7.RP) byl popsán

Více

Technická specifikace požadovaného řešení

Technická specifikace požadovaného řešení Technická specifikace požadovaného řešení V tomto dokumentu jsou uvedeny technické podmínky kladené na dodávky zařízení, technického a programového vybavení, které jsou předmětem plnění veřejné zakázky

Více

GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR

GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR Obsah A B Úvodní slovo Ochranná známka Český výrobek 1. Barevná a černobílá podoba známky 2. Rozkres známky a rozkres známky v segmentu

Více

ČTYŘHRANNÉ VZDUCHOTECHNICKÉ POTRUBÍ

ČTYŘHRANNÉ VZDUCHOTECHNICKÉ POTRUBÍ KATALOGOVÝ LIST ČTYŘHRANNÉ VZDUCHOTECHNICKÉ POTRUBÍ KM 0059/05a Z POZINKOVANÉHO PLECHU TL. 1,25 mm Vydání: 8/07 PRO ODVOD TEPLA A KOUŘE Strana: 1 Stran: 7 Čtyřhranné vzduchotechnické potrubí z pozinkovaného

Více

Příručka uživatele návrh a posouzení

Příručka uživatele návrh a posouzení Příručka uživatele návrh a posouzení OBSAH 1. Všeobecné podmínky a předpoklady výpočtu 2. Uvažované charakteristiky materiálů 3. Mezní stav únosnosti prostý ohyb 4. Mezní stav únosnosti smyk 5. Mezní stavy

Více

SPOJE ŠROUBOVÉ. Mezi nejdůleţitější geometrické charakteristiky závitů patří tyto veličiny:

SPOJE ŠROUBOVÉ. Mezi nejdůleţitější geometrické charakteristiky závitů patří tyto veličiny: SPOJE ŠROUBOVÉ Šroubové spoje patří mezi nejstarší a nejpoužívanější rozebíratelné spoje se silovým stykem. Všechny spojovací součástky šroubových i ostatních rozebíratelných spojů jsou normalizované.

Více

Merkur MC30F2T - 4osá CNC frézka

Merkur MC30F2T - 4osá CNC frézka Merkur MC30F2T - 4osá CNC frézka Ing. Richard Němec 1. Stroj MC30xxx Stroj Merkur MC30 je malá stolní tříosá CNC frézka stavebnicové koncepce s variabilním provedením a možností rozšíření na 4 osy. Výrobcem

Více

Repeatery pro systém GSM

Repeatery pro systém GSM Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 2010 12 3 Repeatery pro systém GSM Repeaters for GSM system Petr Kejík, Jiří Hermany, Stanislav Hanus xkejik00@stud.feec.vutbr.cz Fakulta elektrotechniky a

Více

Jak zajistit přesné měření útlumu na optických kabelech a trasách

Jak zajistit přesné měření útlumu na optických kabelech a trasách Jak zajistit přesné měření útlumu na optických kabelech a trasách Brno, 11.3.2016 Jan Brouček, Ján Ďurovka Přesné měření útlumu kabelů a tras 1. Zvolit vhodnou měřicí metodu 2. Vybrat vhodnou měřicí techniku

Více

Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků

Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků Zásady pro navrhování podlahových souvrství z materiálů společnosti TBG Pražské malty a PORIMENT. Úvod Společnost TBG Pražské

Více

Kluzné uložení a prvky pro nastavení výšky

Kluzné uložení a prvky pro nastavení výšky Přehled produktů 6.0 Kluzné uložení pro optimální kompenzaci teplotní dilatace 6.1 Sada kluzná H3G 6.2 Příklady použití sady kluzné H3G a 2G 6.3 Příklady použití sady kluzné H3G a 2G 6.4 Zásady kluzného

Více

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 351/2012 ze dne 23. dubna 2012, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 661/2009, pokud jde o požadavky pro

Více

Příloha Průběžné zprávy. Shrnutí návrhu algoritmu

Příloha Průběžné zprávy. Shrnutí návrhu algoritmu Příloha Průběžné zprávy Shrnutí návrhu algoritmu Obsah 1. Zadání a definice 2. Předpoklady použitíalgoritmu 3. Ocenění lesní půdy Ocenění zemědělské půdy Oceněníbudov a zastavěných ploch Ocenění vodních

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Počítačové sítě Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK1 Hodina: 14-15 Číslo: III/2 3. Typy

Více

Lisovací oka pro silové kabely Montáž nepájených lisovacích ok na silové kabely

Lisovací oka pro silové kabely Montáž nepájených lisovacích ok na silové kabely Lisovací oka pro silové kabely Montáž nepájených lisovacích ok na silové kabely 2 Řešení v oblasti lisovacích ok pro silové kabely A Řešení v oblasti lisovacích ok pro silové kabely Obsah Systém olor-keyed

Více

Product name: Date: 24.02.2011. Description: www.cybertronic-labs.cz. Cybertronic Elektronic Descaler

Product name: Date: 24.02.2011. Description: www.cybertronic-labs.cz. Cybertronic Elektronic Descaler Product name: CED Date: 24.02.2011 Manufacturer: Description: CYBERTRONIC Labs www.cybertronic-labs.cz Cybertronic Elektronic Descaler OBSAH: Seznam symbolů 03 Všeobecné pokyny 04 Reklamační podmínky 04

Více

CENÍK SLUŽBA ETHERNET. Účinnost od 1. 1. 2012 Ceny uvedeny bez i s 20% DPH 1. PODMÍNKY

CENÍK SLUŽBA ETHERNET. Účinnost od 1. 1. 2012 Ceny uvedeny bez i s 20% DPH 1. PODMÍNKY CENÍK SLUŽBA ETHERNET Účinnost od 1. 1. 2012 Ceny uvedeny bez i s 20% DPH 1. PODMÍNKY 1. Poskytování služby Ethernet se řídí Provozními podmínkami pro poskytování Veřejně dostupné služby Přenosu dat a

Více

Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s.

Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s. Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s. A) Výroba plášťů z produkce MITAS a.s. je založena na nejnovějších poznatcích a nejmodernějších technologiích. Tyto pláště svými technickými parametry (tj.

Více

Kalení rychlořezných ocelí : metalurgické výhody soli

Kalení rychlořezných ocelí : metalurgické výhody soli Kalení rychlořezných ocelí : metalurgické výhody soli Proč se výsledky tepelného zpracování - zvláště v případě kalení rychlořezných nástrojových ocelí - vždy srovnávají s výsledky, které je možné získat

Více

Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika

Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam bude průběžně doplňován U každého pokusu je uvedeno číslo přednášky, ve které s největší pravděpodobností pokus

Více

Napájení požárně bezpečnostních zařízení a vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech. Ing. Karel Zajíček

Napájení požárně bezpečnostních zařízení a vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech. Ing. Karel Zajíček Napájení požárně bezpečnostních zařízení a vypínání elektrické energie při požárech a mimořádných událostech Ing. Karel Zajíček Vyhláška č. 23/ 2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb.

Více

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004)

Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Bude nás sledovat inteligentní prach? Ing. Bibiána Buková, PhD. (17. 12. 2004) Využití inteligentního prachu je návrh futuristický, uvažuje s možností využít zařízení, označovaného jako inteligentní prach

Více

ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů.

ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů. ATHÉNSKÁ CHARTA CIAM (1933) Zásady plánování měst, zrevidovaná verze charty vypracovaná v roce 2002 Evropskou radou urbanistů. Prvá část: VŠEOBECNĚ MĚSTO A JEHO REGIONY 1. Město je pouze součástí ekonomického,

Více

Řešení IP v síti kabelové televize. Ing. Václav Jirovský, CSc. MFF UK, Praha Dattelkabel a.s., Praha

Řešení IP v síti kabelové televize. Ing. Václav Jirovský, CSc. MFF UK, Praha Dattelkabel a.s., Praha Řešení IP v síti kabelové televize Ing. Václav Jirovský, CSc. MFF UK, Praha Dattelkabel a.s., Praha Cíl projektu Maximálně využít kmitočtové pásmo v rozvodech HFC (5-870 MHz) Nabídnout co nejširší rozsah

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 2 LOŽISKA

Více

OBEC. Oldřiš PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ

OBEC. Oldřiš PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ geodetická a projekční kancelář OBEC PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ PozGeo, spol. s r.o. Miličova 13, 796 01 Prostějov IČ 277 20 071, DIČ CZ27720071 provoz: Bankovní spojení: Raiffeisen BANK tel.: + 420 582

Více

Spacial. Objevte novou generaci rozváděčů: Spacial SF systém řadových skříní Spacial SM samostatně stojící skříň. univerzálnost čas efektivita služby

Spacial. Objevte novou generaci rozváděčů: Spacial SF systém řadových skříní Spacial SM samostatně stojící skříň. univerzálnost čas efektivita služby Spacial Objevte novou generaci rozváděčů: Spacial SF systém řadových skříní Spacial SM samostatně stojící skříň univerzálnost čas efektivita služby Specifikace rozváděčových skříní > www.schneider-electric.cz

Více

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Aplikační list C 206 Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Cenově příznivé, komfortní řešení regulace vybíjení akumulace Akumulace dovoluje provozovat zdroj tepla s maximální účinností

Více

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu Marketing Modul 3 Zásady marketingu Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Příloha III TECHNICKÉ A PROVOZNÍ PARAMETRY VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CEST MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU

Příloha III TECHNICKÉ A PROVOZNÍ PARAMETRY VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CEST MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU Příloha III TECHNICKÉ A PROVOZNÍ PARAMETRY VNITROZEMSKÝCH VODNÍCH CEST MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU (a) Technické parametry vodních cest E Hlavní technické parametry vodních cest E mají v zásadě odpovídat klasifikaci

Více