A h A D A D A D G A 2. Ať na rtech nemám slovo zlé a srdce záštím prolezlé,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "A h A D A D A D G A 2. Ať na rtech nemám slovo zlé a srdce záštím prolezlé,"

Transkript

1 1. AMBROŽOVA RANNÍ PÍSEŇ podle Ambrožova hymnu ze 4.st./L. Rejchrt A h A D A D A D A 1. Už svítá jasný bílý den. Já k Bohu v duchu pokorném D A h A h A h e F # se modlím: Tvá se vůle staň. Buď ty má stráž, buď Ty můj Pán, e A 7 D buď ty má stráž, buď Ty můj Pán. A h A D A D A D A 2. Ať na rtech nemám slovo zlé a srdce záštím prolezlé, D A h A h A h e F # ať nezotročí pohled můj, když marnost láká, při mně stůj, e A 7 D když marnost láká, při mně stůj. A h A D A D A D A 3. Ať přímost mého jednání přec tvrdosti se ubrání. D A h A h A h e F # o tělo chce, to zlom a ztiš. Hlad, žízeň nebuď na obtíž, e A 7 D hlad, žízeň nebuď na obtíž. A h A D A D A D A 4. Až potom slunce zapadne a tma se vkrade v soumrak dne, D A h A h A h e F # všech břemen svých a strachu prost zazpívám chválu za milost, e A 7 D zazpívám chválu za milost. 2. AŽ SE ČAS NAPLNÍ Stanislav Ferdus D e A D 1. Až se čas naplní a přijde den, kdy přijde Pán, D e A D svou slávou zastíní každého, kdo je k němu zván. D A začne radost, která neskončí, D e A D D 2 D až se čas naplní a přijde den, kdy přijde Pán. D e A D 2. Až se čas naplní a přijde den, kdy přijde Pán, D e A D hned každý dobře ví, kde svoje nové místo má, D kdo konal dobro, k hostině je zván, D e A D D 2 D kdo činil bezpráví, ten pozná, co je to být sám. D e A D 3. Už se čas přiblížil, tak pojďme tam, kde čeká Pán, D e A D aby nás naplnil svým Duchem, který je nám dán, D on je tou silou, co nás promění, D e A D D 2 D už se čas přiblížil, tak pojďme tam, kde čeká Pán. A h A D A D A D A 5. Buď chvála Otci našemu a Synu jeho milému D A h A h A h e F # e A 7 D i Duchu, v němž je útěcha budoucí, dnešní, odvěká, budoucí, dnešní, odvěká.

2 3. BETLÉMSKÁ HVĚZDA text M.Heryán D D e D D A 1. Ty, hvězdo betlémská, směr ukaž nám, přiveď nás ku jeslím, doveď nás tam. D h e A D D D Posviť nám na cestu, chceme jít dál, /:ty hvězdo betlémská, kde je náš Král.:/ D D e D D A 2. Ty, hvězdo betlémská, nezůstaň stát, úzká je cesta, jíž máme se brát. D h e A D D D Vedeš nás do stáje, kde dítě spí, /:to, hvězdo betlémská, nás překvapí.:/ D D e D D A 3. Ty, hvězdo betlémská, už nejdeš dál, v tvé záři leží tu nebeský Král. D h e A D D D o nikdo netušil, stalo se zde, /:ó, hvězdo betlémská, za noci té.:/ D D e D D A 4. Ó, hvězdo betlémská, zde je náš cíl, na místě chudém jej Bůh připravil. D h e A D D D Dobře jsi vedla nás, vděčni ti jsme, /:zde, hvězdo betlémská, zůstaneme.:/ 4. AŽ ZAZNÍ HLAS ZVONŮ Učedníci D D 1. Až zazní hlas zvonů a přijde k nám Pán, f # A sus4 A tak vezmu svou víru a půjdu s ní sám. D f # h f # A s poslední prosbou k Bohu i k vám. D e 7 D To až zazní hlas zvonů a přijde k nám Pán. D D 2. Až zazní hlas zvonů, tak začneme žít f # A sus4 A a z poháru lásky všichni budeme pít. D f # h f # Ty největší sbory k díkům zaplní chrám. D e 7 D To až zazní hlas zvonů a přijde k nám Pán. D D 3. Až zazní hlas zvonů na poslední soud, f # A sus4 A ti, kdo nechtěli lásku, ti změní se v troud. D f # h f # Kdo neměl v životě štěstí, tak přidá se k nám. D e 7 D To až zazní hlas zvonů a přijde k nám Pán. D D 4. Až zazní hlas zvonů a přijde k nám Pán, f # A sus4 A všichni vrátí se domů, kam každý je zván. D f # h f # A společně sejdem se v jediný chrám. D e 7 D To až zazní hlas zvonů a přijde k nám Pán.

3 5. BOŽÍ RADOST JAK ŘEKA E A E c # F #7 H (EAE) 1. /:Boží radost jak řeka, Boží radost jak řeka, Boží radost ať plní duši mou.:/ E A E c # F #7 H (EAE) 2. /:Boží láska jak řeka, Boží láska jak řeka, Boží láska ať plní duši mou.:/ E A E c # F #7 H (EAE) 3. /:Boží pokoj jak řeka, Boží pokoj jak řeka, Boží pokoj ať plní duši mou.:/ E A E c # F #7 H (EAE) 4. /:Boží radost jak řeka, Boží láska jak řeka, Boží pokoj ať plní duši mou.:/ 6. BOŽÍ MLÝNY E E 7 A 7 E Ref.: Slyším Boží mlýny, jak se otáčí, slyším Boží mlýny, jak se otáčí, #7 c # E H A slyším Boží mlýny, jak se otáčí, otáčí, otáčí, otáčí. E 1. Ty mlýny melou celou noc a melou celý den, A 7 E melou bez výhod a melou stejně všem, melou doleva jen, nebo doprava, F # H melou pravdu i lež, když zrovna vyhrává, E A 7 E melou otrokáře, melou otroky, melou na minuty, na hodiny, na roky, #7 c # E H E melou pomalu a jistě, ale melou včas, já už slyším jejich hlas. Ref. E 2. Ó, já chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem, A 7 E Pane, já bych mlel, až by se chvěla zem. F # H To mi věřte, uměl bych dobře mlít, já bych věděl komu ubrat, komu přidělit. E A 7 E Ty mlýny čekají někde nad námi, až zdola zazní naše volání, #7 c # E H E až zazní jeden lidský hlas: No tak už melte, je čas. Ref. 7. BLESS THE LORD MY SOUL z Taizé h E h A D F # 1. Bless the Lord my soul, and bless his holy name, h E h A h bless the Lord my soul, he rescues me from death. h E h A D F # 2. hval duše Pána, chval jeho svaté jméno, h E h A h chval duše Pána, vykoupil ze smrti. 8. BOŽÍ BERÁNKU F a d d Boží Beránku, jen Tobě patří čest, Boží Beránku, jen Tobě patří čest! F e a F F Tvá velebnost a moc naplní celý svět, když Ty usedneš na svůj trůn F e a7 d F a národy se Tobě vděčně pokloní, jsi Slunce spravedlnosti. 9. BOŽÍ SYN Učedníci A Narodil se Boží syn, nebe se raduje s ním, D A miminko začalo žít, Boží slovo zkouší pít, E D A učí se radovat, v životě kralovat, s trápením za Otcem jít. c # D A c # D A E Boží láska nádherná, čistá jako sníh zapálila plamínek Ducha v očích tvých.

4 10. BUDIŽ HVÁLEN JEŽÍŠ KRÁL F F e 7 d 7 7 Ref.: Budiž chválen Ježíš Král, haleluja, budiž chválen Ježíš Král, hale - lu - ja. F F e 7 d V Betlémě se narodil, haleluja, syn Boží i lidský byl, hale - lu - ja. F F e 7 d Na olgatě umíral, haleluja, triumfálně z hrobu vstal, hale - lu - ja. F F e 7 d hce nám hříchy odpustit, haleluja, vírou v Něj když budem žít, hale - lu - ja. F F e 7 d Jednou přijde okamžik, haleluja, kdy Mu vzdáme v nebi dík, hale - lu - ja. 11. BUĎ BOHU VŠEHNA HVÁLA, ČEST Adam Michna z Otradovic/ e D a D L. Rejchrt 1. Buď Bohu všechna chvála, čest a požehnání, e D a D že uslyšet jsme mohli zvěst o zmrtvýchvstání. D A D A D V úsvitu ještě ztemnělé velikonoční neděle D 7 a D 7 hrob životu je dán, když vyšel z něj náš Pán. e D a D 2. A od té chvíle život ten už nepřestává. e D a D I ve tmách vzchází každý den Otcova sláva. D A D A D Hle, vzkvétá znovu planý fík a vždycky nový učedník D 7 a D 7 se k církvi přidává, když Krista vyznává. e D a D 3. Království Boží víc a víc k nám všem se blíží. e D a D Když On vstal z mrtvých, pak už nic nám neublíží. D A D A D Jen Jemu důvěru dejme a v Jeho slibech doufejme, D 7 a D 7 vždyť naši slabost zná moc Jeho vítězná. 12. BŮH, JEN BŮH raham Kendrick a Steve Thompson předehra: D D D D D D D D sus4 D D D D D Ref.: /: Bůh, jen Bůh je láska, velký a nádherný, D D /E a 7 /D 1. D/F # D/A /H D úžasný v své kráse, ať země chválou zní.:/ 2. D/F # D/A /H #dim a F 1. Za roucho má důstojnost, nádherný šat, do závoje světla se přiodívá, /H a 7 D On nebesa učinil domovem hvězd, má moc vichrem nechat se nést. #dim a F 2. On moudrostí vytvořil nádhernou zem, moře a oceán vše, co je v něm, /H a 7 D rozličná zvířata učinil Pán, všechno to v péči své má. #dim a F 3. Víš, deštný prales je katedrálou, záplava květin v něm voní chválou. /H a 7 D I všechna stvoření chorálem zní, mohutnou harmonií. #dim a F 4. Nade vším stvořením trůní On sám, příliv i odliv ve své moci má. /H a 7 D Tep srdcí všech lidí On dobře zná, pro Něj noc den vystřídá. #dim a F 5. Ať salvou mu hromy ke cti zaduní a prapory západy slunce zbarví, /H a 7 D andělé volají: Svatý, svatý, v nebesích prozpěvují.

5 13. ČAS RADOSTI, VESELOSTI antus catholici 1656 E H A E f # H E 1. Čas radosti, veselosti, světu nastal nyní, H A E f # H E neb Bůh věčný, nekonečný narodil se z panny. A E A E H A E H E V městečku Betlémě, v jesličkách na slámě /:leží malé pacholátko na zimě.:/ E H A E f # H E 2. To jsme všichni lidé hříšní radostně čekali, H A E f # H E co andělé dnes vesele nám jsou zvěstovali. A E A E H A E H E A protož plésejme, všichni se radujme, /:pacholátku, nemluvňátku zpívejme.:/ E H A E f # H E 3. Spasiteli, kvítku milý, Pane náš Ježíši, H A E f # H E z čisté panny narozený, poklade nejdražší! A E A E Králi náš, Pane náš, skloň se k nám jako Pán, H A E H E /:dej milosti, tvé radosti dojít nám.:/ 14. ČEKÁ MĚ DEN P.Eben h f # D e h f # Ref.: Čeká mě den a když tě potkám, Pane, ponesu lehčej jeho žár. h f # D e f # A h Čeká mě noc a cokoliv se stane, nestihne moji duši zmar. h e h 1. Už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout. e h Už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout. e A 7 D D f # h f # A A bratru platí odpuštění, úsměv můj a pozdravení, k bratru chci teď usednout. h e h 2. Už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout. h e h Už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout. e A 7 D D f # h f # A A tobě platí naše prosby, bychom byli společenství, kterému dáš pomoc svou. h e h 3. Už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout. h e h Už spojily se naše cesty, tys nám dal prohlédnout. e A 7 D D f # h f # A A upřímné jsou naše prosby, abys nám dal odpuštění, mysl vždycky pokornou. 15. ČEKÁM NA TO STÁLE spirituál D f # D e h Ref.: /:Čekám na to stále, čekám na to stále, čekám na to stále, A 7 D 7 D D že uzřím Jeruzalém jako Jan.:/ D f # h D 7 7 D D 1. Jan řek, že město je do čtyř stran, uzřím Jeruzalém jako Jan, f # h D 7 7 D D prý až já půjdu z jeho bran, uzřím Jeruzalém jako Jan. D f # h D 7 7 D D 2. Když Petr kázal v letní den, uzřím Jeruzalém jako Jan, f # h D 7 7 D D byl svatým Duchem osvícen, uzřím Jeruzalém jako Jan.

6 16. ČEKÁME PŘÍHOD TVŮJ spirituál / Josef Hrdlička D 7 A 7 D f # e 7 A 7 Ref.: Čekáme příchod tvůj, Pane, přijď a neprodlévej! D 7 A 7 h E 7 A 7 D 7 D Čekáme příchod tvůj, Pane, přijď a neprodlévej! h e 7 A 7 D f # e 7 A 7 1. Já písní tě chválím, ty jsi radost pravá, Pane, přijď a neprodlévej! D h E 7 A 7 h E 7 A 7 D 7 D Vždyť láska tvá mi tolik darů dává, Pane, přijď a neprodlévej! h e 7 A 7 D f # e 7 A 7 2. Když uštván jsem prací, starostmi a shonem, Pane, přijď a neprodlévej! D h E 7 A 7 h E 7 A 7 D 7 D Když víra slábne, pomoz mi svým Slovem, Pane, přijď a neprodlévej! h e 7 A 7 D f # e 7 A 7 3. Když bloudím, jak cizí, v davu osamělý, Pane, přijď a neprodlévej! D h E 7 A 7 h E 7 A 7 D 7 D Rozlámej mříže, odstraň, co nás dělí, Pane, přijď a neprodlévej! h e 7 A 7 D f # e 7 A 7 4. Já toužím být čistý od hříchu a viny, Pane, přijď a neprodlévej! D h E 7 A 7 h E 7 A 7 D 7 D Dej vstát v tvé síle, světlem zažeň stíny, Pane, přijď a neprodlévej! 17. ČERNOBÍLÝ FILM A c #7 f # #7 D A h 7 E Petr Ulrych A E 1. Černobílý film mám raději než barevný, f # #7 černobílý film, to je dlouhá řada všedních dní, D A ve věčném kině život se černobíle promítá h 7 E a nahoře pan promítač černou i bílou počítá. A E Ref1: Ten moudrý pán má léta a nenechá se oklamat, f # #7 černá zůstane černou, i když se dlouho bílou mohla zdát, D A ve věčném kině život se denodenně promítá h 7 E A c #7 f # #7 D A h 7 E a nahoře pan promítač všechno spravedlivě spočítá. A E Ref2: Pan promítač má léta a nenechá se oklamat, f # #7 černá zůstane černou, i když se dlouho bílou mohla zdát, D A ve věčném kině život se denodenně promítá h 7 E A c #7 f # #7 D A h 7 E a nahoře pan promítač všechno spravedlivě spočítá.

7 18. ČISTÁ JAK STUDÁNKA Bob Fliedr d Ref.: Čistá, čistá, čistá jak studánka, duše, co setřásla hřích, d čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná, jak napadlý sníh. a F a 1. Do našich srdcí tě zvem, hřích Pane odhazujem. 7 d Pomoz ať čisté, čisté, průzračné studánky vrátí se na naši zem. a F a 2. Láska to je tvoje zbraň, tou děti, Ježíši, chraň, 7 d ať jejich duše jsou jak voňavé zahrady, ne jako zemdlená pláň. a F a 3. Ježíši, dej nám svou zbroj, když ďábel začíná boj, 7 d i každé drobné drobné drobounké zranění prosíme rychle nám zhoj. 19. DÁL PŘI MNĚ STŮJ Učedníci D A e D A e 1. Viděl s můj příchod, slyšel s můj křik, první slunce východ, můj první vzlyk. D A e D A e Viděl s mě hrát si, mé první krůčky, pískem kapsy cpát si, házet s míčky. D A e Ref.: /:Dál při mně stůj.:/ D A e D A e 2. Vidíš mě smát se, vidíš mé slzy, s temnotou prát se a co mě mrzí, D A e D A e znáš moji touhu, znáš moje chyby, čeho mám příliš a co mi chybí. D A e D A e 3. Vidíš mě stoupat, vidíš mou pýchu, vidíš mě padat, někdy jsem k smíchu. D A e D A e Vidíš mé zmatky, viděl s můj omyl, nechci už zpátky, tys oči omyl. D A e 4. Kdo mým srdcem vládne, s kým o vše chci se dělit, D A e kam mě to táhne, kterou cestu zvolit. D A e D A e Já jen tě prosím, pryč neodcházej, v srdci tě nosím, tys má naděj. 20. DEJ MI, PANE, BDĚLÉ SRDE P. Eben / podle T. Akvinského J.Hrdlička f # e h f # D 7 h f # e A 1. Dej mi, Pane, bdělé srdce, ať se ti dnes nevzdálím nerozvážným smýšlením. f # e h f # D 7 h f # h e A D Dej mi srdce ušlechtilé, jež by žádný špatný cit nedokázal ponížit. f # e h f # D 7 h f # e A 2. Dej mi, Pane, pevné srdce, které nikdy nezlomí nesnáze či pohromy. f # e h f # D 7 h f # h e A D Dej mi srdce nezávislé, svobodné a odvážné, povznesené nad vášně. f # e h f # D 7 h f # e A 3. Dej mi rozum, jenž tě hledá, moudrost, která nalezne život podle vůle tvé. f # e h f # D 7 h f # h e A D Dej mi pravou, pevnou víru, lásku, v níž se přetvořím a stanu se zcela tvým. 21. DĚTI, POJĎTE KE MNĚ Jiří Zajíc /H a / F maj7 1. Děti, pojďte ke mně, ve vás moje země má svůj klíč. /H a / F maj7 Děti, nebojte se, se mnou nebojte se, nepošlu vás pryč. d 7 7 F d 7 Ref.: Mé království je domovem dětí, do mého království chodí ze všech stran. 7 F d 7 a d F d 7 7 Mé království je domovem dětí, mé království patří hlavně vám. 1.

8 22. DO DLANĚ Martin řiva add9 add9/4 1. Tak vidíš, konečně jsi tu, jen neboj, máš ve mně jistotu, add9 F že už se těšil celý svět, až se narodíš. add9 add9/4 Není to omyl ani klam, že mě máš a že já tebe mám, add9 F jak někdo může jiný být, těžko pochopíš. d 7 F Ref1: Do dlaně napíšu ti hned, že pro mě jsi víc než celý svět d 7 B 7+ E 7/4 E a kdyby někdo vyměnit tě chtěl, nikdy tě nedám. add9 add9/4 2. Tak vidíš, konečně jsi tu, to Ježíš tě pozval k životu add9 F a chce ti svoje zbraně dát, jeho meč a luk. add9 add9/4 Je těžká cesta životem, když ztratíš se v trní za plotem, add9 F ale s ním nemusí se bát holka nebo kluk. d 7 F Ref2: Do dlaně zapsal si tě hned, jsi po něho víc, než celý svět, d 7 B 7+ E 7/4 E jen neztratit, co sám ti darem dal a co ještě dá. 23. DO STÍNU KŘÍDEL TVÝH (kánon) Ž 57,2 Jiří Černý h h 7 6 h maj7 F #4 F # I - Do stínu křídel tvých se ukrývám, do lásky tvé, do slitování, h h 7 6 h maj7 F #4 F # II do stínu křídel tvých se ukrývám. Ó, Bože náš, Bože náš, h h 7 6 h maj7 F #4 F # III chráníš nás ty sám, ty sám. 24. DO ZEMĚ SE SKRÝVÁ francouz. středověká melodie/j.m.rum 1928/T.Najbrt e A e a h e A e a h e 1. Do země se skrývá zrnko pohřbené, klíček zdvíhá vzhůru, hledá světlo dne. e a h e a h e A e a h e Láska, když se zdá, že chřadla dlouhý čas, náhle jako tráva zelená se zas. e A e a h e A e a h e 2. Boží zrnko v srdcích dusí bodláčí, do kamení vsáté vzklíčit nestačí. e a h e a h e A e a h e Přijde třetí den a tmu vystřídá jas, láska jako tráva zelená se zas. e A e a h e A e a h e 3. Světu láska Boží byla na obtíž. Před hrob valí kámen - málo jim byl kříž. e a h e a h e A e a h e hvíli smutek vládne, když však přijde čas, láska jako tráva zelená se zas. 25. DOBROŘEČ DUŠE MÁ HOSPODINU Ž 103,1-4 Daniel Kyzlink D D /:Dobrořeč duše má Hospodinu a celé nitro mé jeho svatému jménu,:/ D D a nezapomínej na žádné jeho dobrodiní, on ti všechny tvé nepravosti promíjí, D D ze všech nemocí uzdravuje tělo tvé, tebe korunuje svou milostí a slitováním. 26. DOBROU ZPRÁVU HLÁSEJ spirituál / F.Novotný 7 7 Ref.: Mou dobrou zprávu hlásej, vrátil se den, kdy píseň zní. F 7 Mou dobrou zprávu hlásej, vítej čas vánoční. d 7 d 7 1. Pojď úvozem i strání, teď vím už kam se dát. d 7 F 7 Dál hvězdná zář nás chrání a v dálce slyším hrát, haleluja. d 7 d 7 2. Dál půjdem cestou známou, jít s námi každý smí, d 7 F 7 k té stáji kryté slámou, kde dítě milé spí, haleluja!

9 27. DVA LIDÉ STOJÍ PŘED TEBOU Ženeva 1562, J.rüger 1653 / V.von Strauss und Torney 1843 / L.Härtelová D D h A D A D D A D 1. Dva lidé stojí před tebou a touží jedno být, D A D A h e D A D svůj život v lásce, věrnosti, v tvém jménu započít. D D h A D A D D A D 2. hraň, Pane, jejich manželství, ať je čas nezmění. D A D A h e D A D Buď jejich věrným Přítelem v radosti, v trápení. D D h A D A D D A D 3. Dej, ať si pevnou oporou jsou v štěstí, v nemoci. D A D A h e D A D Prosíme, Bože laskavý, vždy buď jim pomocí. 28. EMANUEL D/ / D/ E H/E 1. Jde nad obzorem nové slunce, dějinami září A/E H/E a rozsvítí i nejtemnější kouty našich tváří. E H/E Už není temno, mizí stíny, světlo lidem hlásá, A/E A/H H E E/ # A E/H H že bude žít, kdo hledat pravdu neodmítá, á... E H/E 2. Jdem ze všech stran do Jeho města, kroky vede víra, A/E H/E jsou slyšet ve zdech slova Písma, ten zvuk neumírá. E H/E Zní jásot z města, jásot z nebe, jásot všemi ústy, A/E A/H H že mohou lidé bez rozdílu s Ježíšem žít. c #7 H/A A Ref1: Jsme tu s ním, ve světle jeho krásy, f # A/H H pod křížem naší spásy, zpíváme všemi hlasy: E H/E A/E E H/E E H/E A D Bůh, Emanuel, Emanuel, Emanuel. Bůh, Emanuel, Emanuel. D/ 3. Tak velký dar Bůh světu dává, Krista, svého Syna. / D/ V něm lidé byli zachráněni, byla smyta vina. D/ Je plný božství, plný lidství, pokrm lidem dává, / /D D svým tělem sytí každou duši, chléb je On sám. e 7 D/ Ref2: Jsme tu s ním, ve světle jeho krásy, a /D D pod křížem naší spásy, zpíváme všemi hlasy: D/ / D/ D/ H Bůh, Emanuel, Emanuel, Emanuel. Bůh, Emanuel, Emanuel.

10 E H/E 4. Věk smrti končí, sílu ztrácí, Ježíš z hrobu vstává. A/E H/E Duch Boží vane do všech srdcí, smíme volat: Sláva! E H/E A církev, panna zasnoubená, za ženichem míří, A/E A/H H smí tvořit spolu věčné Boží společenství. c #7 H/A A Ref1: Jsme tu s ním, ve světle jeho krásy, f # A/H H pod křížem naší spásy, zpíváme všemi hlasy: E H/E A/E E H/E E H/E A D Bůh, Emanuel, Emanuel, Emanuel. Bůh, Emanuel, Emanuel. D/ 5. Je nové jaro, doba květů, doba nové síly, / D/ je čas, kdy všichni mohou kráčet ke stejnému cíli. D/ Čas nových šancí, nových činů, doba nové lásky, / /D D čas volání, že Bůh je s námi a my jsme s ním. e 7 D/ Ref2: Jsme tu s ním, ve světle jeho krásy, a /D D pod křížem naší spásy, zpíváme všemi hlasy: D/ / D/ D/ Bůh, Emanuel, Emanuel, Emanuel. Bůh, Emanuel, Emanuel. 29. FREEDOM F F B F d 1. Jménem lásky, jménem hněvu zpívám, černý lide můj: A d B 7 Nejvíc svobody si važ a čím víc ji postrádáš, F B F o to víc v dobách zlých při ní stůj. F F B F d Ref.: Oh Freedom, Oh Freedom, Oh Freedom, over me. A d B 7 Before I d be a slave, I d be buried in my grave F B F and go home to my Lord and be free. 3. No more weeping 4. There be singing 5. No more crying 30. LORIA (kánon) Sláva na výsostech Bohu, J.Berthier, z Taizé h e A D h e A D h e A D h e A D I loria, gloria, II in excelsis Deo! III loria, gloria, IV aleluja, aleluja! 31. HALELUJA francouzská středověká melodie/j. Tisserand/M.Esterle e f # h e Ref.: Haleluja, haleluja, haleluja. D h e D h e 1. Tři z žen šly s bázní úsvitem, tam stál muž v rouchu zářivém. D h D h e Proč ptát se dál jen po mrtvém? Haleluja. Ref. D h e D h e 2. Mou zprávu smíte hlásat všem: Od skály kámen odvalen, D h D h e Pán z kříže stal se vítězem, haleluja. Ref. D h e D h e 3. Kdo z vás tu stísněn zůstal stát, má dál teď jít a zvěstovat: D h D h e Všem Pán chce život darovat, haleluja. Ref.

11 32. HALELUJA (Agnus Dei) Michael W.Smith / překl.k.řežábek, O.Malina Ref.: /: Haleluja, haleluja, vládne nám všemocný Bůh a Král.:/ D D e D 1. Haleluja, svatý, svatý, svatý Pán Bůh všemohoucí, a 9 /H a 9 /H hoden je On sám, Beránek náš Pán, přijmout chválu, D e D svatý, svatý Pán Bůh všemohoucí, a 9 /H a 9 /H D hoden je On sám, Beránek náš Pán, přijmout chválu. Ref. D D e D 2. Haleluja, svatý, svatý, Ty jsi náš Bůh všemohoucí, a 9 /H a 9 /H přijmi, Pane náš, přijmi, Pane náš, naši chválu, D e D svatý, Ty jsi náš Bůh všemohoucí, a 9 /H a 9 /H D přijmi, Pane náš, přijmi, Pane náš, chválu. 33. HALELUJA, SLÁVA, ČEST K.Řežábek D a 7 D a 7 /D D Ref.: /:Haleluja, sláva, čest i chvála s dobrořečením, D a 7 D /D síla i moc, úcta i dík Tobě navěky náleží.:/ e D/E e D/E 1. Přišel jsi plamenem zažehnout knoty vírou jen doutnající, D maj7 /D D/E změnit pustinu v zahradu rozkvetlou v srdcích bez lásky strádajících, a 7 h 7 e v srdcích bez lásky strádajících. Ref. e D/E e D/E 2. Svatý se dotýkal nečistých, sloužil ten, kdo měl být uctíván, D maj7 /D D/E Král umýval nohy svým poddaným, nevinný za hřích byl potrestán, a 7 h 7 e nevinný za hřích byl potrestán. Ref. 34. HLEDEJ NEJDŘÍV BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ e F F d 1. Hledej nejdřív Boží království, co mu náleží! e F F d Ostatní Bůh dá ti, o tvé nouzi ví, halelu hale-lu-ja! e F F d 2. Pouhým chlebem hlad nenasytíš! Božím slovem jen e F F d svou duši lačnící uspokojit smíš, halelu hale-lu-ja! e F F d 3. Věrně pros a odpoví ti Pán, hledej, nalezneš! e F F d Pak dveře otevře před tebou On sám, halelu hale-lu-ja! e F F d e F F d Ref.: Haleluja, haleluja, haleluja, halelu hale-lu-ja. 35. HAVENU SHALOM ALEHEM a d Havenu shalom alechem, havenu shalom alechem, E a E a havenu shalom alechem,havenu shalom, shalom, shalom alechem. 36. HŘÍHY spirituál / M.Esterle a F a Ref.: Hříchy tvý tě jednou doženou, zkoušíš spálit mosty za sebou, a F a F a všechno zlý v duši dál si vláčíš tmou, hříchy tvý tě jednou doženou. a a a 1. Váháš, jestli má cenu se prát, váháš, jestli znova začít hrát, F a hříchů svých snad začít litovat. a a a 2. Troufám si ti dát to, oč jsi stál, troufám si tě vést zas o krok dál, F a /:hříchy tvý na sebe jeden vzal.:/

12 37. HVĚZDA JMÉNEM NADĚJE Petr Ulrych 1. Kam nám oči ukážou, kam nás nohy ponesou, F kam nás cesty povedou, kam nás vozy povezou, půjdem za tou maličkou blikající hvězdičkou, F která přivolává smích, kterou vídám v očích tvých. F a F Ref.: Není v žádných atlasech, občas ji máš ve vlasech, a D 7 naši malou hvězdu jménem naděje. 2. Pěšky cestou za humny, co je vždycky blátivá, F člověk, co je rozumný, raději nechodívá, jede raděj asfaltkou, jede raděj dálnicí, F jenže z auta není vidět hvězda sotva svítící. Ref. 3. Ten, kdo chce víc mít než být, marně hledá její svit, F může projet celý svět a nikdy ji nevidět, koho zlato oslní, projde vždycky mimo ni, F pro toho je ztemnělá tahle hvězda nesmělá. Ref. 4. Ten, kdo si občas zapláče a sám sobě zasměje, F kdo už dávno pochopil, že všechno krásné prosté je, kdo se vrací domů z cest kvůli malé hvězdě hvězd, F s tím jdem za tou maličkou blikající hvězdičkou. Ref. 38. HVĚZDY TIŠE VYŠLY J.Zelinka / H.Kohoutová D A D e A A 7 D 1. Hvězdy tiše vyšly, kuřátka šla spát, v ochranu Tvou, Bože, chci se odevzdat. D A D e A A 7 D 2. Děkuji i prosím za dar života, za vše, co mi dává Tvoje dobrota. D A D e A A 7 D 3. Opatruj mi všechny, které mám tak rád, uč mě mluvit pravdu, lži se vystříhat. D A 4. Buď tak jako ve dne, v noci se mnou zas, D e A A 7 D k práci včas mne probuď opět v jitřní čas. 39. HI SLUNEM BÝT spirituál / Dušan Vančura d A d 1. hci sluncem být a ne planetou, až se k nám právo vrátí. A d hci setřást bázeň staletou, až se k nám právo vrátí. A proto zpívám: d F d A d A Ref.: Já čekám dál, já čekám dál, já čekám dál, až se k nám právo vrátí, vrátí, d F d A d Já čekám dál, já čekám dál, já čekám dál, až se k nám právo vrátí. d A d 2. Kam chci tam půjdu a co chci budu číst, až se k nám právo vrátí. A d A na co mám chuť to budu jíst, až se k nám právo vrátí. d A d 3. Já nechci už kývat, chci svůj názor mít, až se k nám právo vrátí. A d Já chci svůj život jako člověk žít, až se k nám právo vrátí. A proto zpívám: d A d 4. hci klidně chodit spát a beze strachu vstávat, až se k nám právo vrátí. A d Své děti po svém vychovávat, až se k nám právo vrátí. d A d 5. Už se těším, až se narovnám, až se k nám právo vrátí. A d Své věci rozhodnu si sám, až se k nám právo vrátí. A proto zpívám:

13 40. HODI NEBO POUTNÍI F F F F B F F B F F F Petr Ulrych 1. Kam nás vede tahle cesta zakončená obzorem, g chodíme tu jenom sem tam, nebo někam putujem, F kam nás vede tahle cesta k obzoru se kroutící, g jsme tu na ní jenom chodci nebo také poutníci. B F hodci nebo poutníci, chodci nebo poutníci, F všichni šlapem tuhle cestu k obzoru se kroutící, B F kdo chce pomník zaživa, ať se dobře podívá, F každý máme cestu stejnou, co se blátem kroutívá. F 2. Kam to nese tahle řeka bílou pěnou peřejí g malé papírové loďky, jakou mají naději, F některé z nich plují rovně, jiné bloudí ve víru, g ale rozmočí se všechny, protože jsou z papíru. B F Ať už plujem nebo jdem, ať už nechcem nebo chcem, F všichni sejdeme se jednou za dalekým obzorem, B F chudí nebo bohatí, chudí nebo bohatí, F hlavně ať na téhle cestě nikdo srdce neztratí. 41. HVÁLU VZDEJTE Dagmar Klugarová /H F/A F/ hválu vzdejte, vyzpívejte Hospodinu Králi. /H F/A F/ Jeho jméno vyvyšujte, že se k nám všem sklání. a e F F/ d F/ /:Hospodinu, Králi svému každý chválu pěj!:/ 42. HTĚL BYH BÝT MAJÁKEM z něm. J.Luhan d g 7 1. htěl bych být majákem, v příboji stát, A 7 d chtěl bych být majákem, lodím směr dát, F g 7 7 /B a E 7 F d 7 A 7 sus4 A 7 chtěl bych být majákem uprostřed vln, a bývám sám zbloudilý prám. d d/ B A 7 d htěl bych být majákem, majákem. d g 7 2. htěl bych i zvonem být, svou písní znět, d chtěl bych i zvonem být, ať slyší svět, F g 7 7 /B a E 7 F d 7 A 7 sus4 A 7 chtěl bych i zvonem být v bouřlivý čas, a mívám sám nejistý hlas. d d/ B A 7 d htěl bych i zvonem být, zvonem být. d g 7 3. htěl bych být plamenem, když zebe chlad, A 7 d chtěl bych být plamenem, svítit a hřát, F g 7 7 /B a E 7 F d 7 A 7 sus4 A 7 chtěl bych být plamenem, noc změnit v den, a bývám sám nezapálen. d d/ B A 7 d htěl bych být plamenem, plamenem. d g 7 4. htěl bych i mostem být přes dravý tok, A 7 d chtěl bych i mostem být, pro pevný krok, F g 7 7 /B a E 7 F d 7 A 7 sus4 A 7 chtěl bych i mostem být, ve službě všech, a často sám hledám svůj břeh. d d/ B A 7 d htěl bych i mostem být, mostem být. d g 7 A 7 d 5. Ježíš nám majákem může se stát, duši mé zvonem být, píseň mi dát, F g 7 7 /B a E 7 F d 7 A 7 sus4 A 7 sám je mi plamenem, noc mění v den, On je můj Pán, není to sen, d d/ B A 7 d Ježíš je vítězem, vítězem. A 7

14 43. HVÁLÍM TĚ, ZEMĚ MÁ Jaroslav Uhlíř / Zdeněk Svěrák D D A D D A D 1. hválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená dál vábí nás. D D A D D A D 2. Máš závoj z oblaků bílých jak sníh, hvězdo má, bárko zázraků na nebesích. D A Ref.: Ať před mou planetou hvězdný prach zametou. D D A 3. Dej vláhu rostlinám, dej ptákům pít, D D A D prosím, svou přízeň dej i nám, dej mír a klid. 4. = 3.zpěv + 1.rec., 5. = 2.rec., Ref.(zpěv+rec.), 6. = 3.zpěv+rec. D D A D oda: svou přízeň dej i nám, dej mír a klid. 44. HVALTE PÁNA P. Eben / podle Ž 136 J. Hrdlička hf #7 h hf #7 h D e f # e f # h e D 1. hvalte Pána, chvalte Pána, vždyť je dobrotivý, tvůrčí mocí koná velké divy. D f # h 7 D D h 7 e 7 f # D Ref.: Jeho láska je věčná, nikdy nepřestává. hf #7 h hf #7 h D e f # e f # h e D 2. hvalte Pána, chvalte Pána, stvořil zem i nebe, tichým hlasem volá mne i tebe. hf #7 h hf #7 h D e f # e f # h e D 3. On je tvůrce, on je tvůrce velehor i moří, k jeho slávě celý vesmír hoří. hf #7 h hf #7 h D e f # e f # h e D 4. Zná své dítky, zná své dítky v každém pokolení, vodí pouští k zaslíbené zemi. hf #7 h hf #7 h D e f # e f # h e D 5. V jeho síle, v jeho síle nad zlem zvítězíme, u něj skvělé dědictví nám kyne. hf #7 h hf #7 h D e f # e f # h e D 6. Dá nám jísti, dá nám píti, všechny tvory živí, chvalte Pána, vždyť je dobrotivý. 45. I KDYŽ SE ROZHÁZÍME K. Rommel / Z. oufal h e A D 1. /:I když se rozcházíme, ty s námi zůstáváš,:/ h f # e D h f # A h e h jak nám jsi slíbil zdávna, ó Pane náš, jak nám jsi slíbil zdávna, ó Pane náš. h e A D 2. /:Tvůj hlas na naší pouti nás dále provází,:/ h f # e D h f # A h e h i víra když se hroutí, on blíž nám zní, i víra když se hroutí, on blíž nám zní. h e A D 3. /:Tak v síle slova tvého dál každý smíme stát,:/ h f # e D h f # A h e h v té síle, která chrání jak pevný hrad, v té síle, která chrání jak pevný hrad. h e A D 4. /:Ten hrad, co skrýši skýtá i nám všem bloudícím,:/ h f # e D h f # A h e h kde rád každého vítáš a jídáš s ním, kde rád každého vítáš a jídáš s ním. h e A D 5. /:I když se rozcházíme, ty vedeš k setkání,:/ h f # e D h f # A h e h tam, kde tvé světlo září, tvá píseň zní, tam, kde tvé světlo září, tvá píseň zní. 46. JÁ HVÁLU PÁNU VZDÁM D A h A D 1. Já Bohu v nebesích dnes chválu vzdávám, A F #7 h e E 7 A 7 chci vzdávat mu dík, že je můj Panovník, srdce své mu při tom dávám. D A h A D Já Bohu v nebesích dnes chválu vzdávám, A F #7 h e A 7 D /:já šťastný jsem a mám radost v srdci svém, haleluja.:/ D A h A D 2. Já Kristu v nebesích dnes chválu vzdávám, A F #7 h e E 7 A 7 že má mne tak rád, život svůj přišel dát, proto i já svůj mu dávám. D A h A D Já Kristu v nebesích dnes chválu vzdávám, A F #7 h e A 7 D /:já s Ním chci jít, jednou u Něj v nebi být, haleluja.:/

15 47. JÁ MÁM TĚ RÁD E f # E f # E E 7 A E f # F #7 H 7 f # H 7 1. Já mám Tě rád, Tobě náležím a vším, co mám Tebe chválím. E f # E f # E E 7 A E f # H 7 E Ref.: Teď jásám, Bůh je přítel můj, haleluja, vím, co mám, když Tebe znám. E f # E f # E E 7 A E f # F #7 H 7 f # H 7 2. Ty Pán jsi můj, k Tobě přicházím, když žízeň mám, Ty mi dáváš pít. 48. JÁ PŘIVÍTAT HI PÁNA a 7 Já přivítat chci Pána, kde svou zastávku má. 7 F 7 Ref.: /:Už můj vlak v dáli duní, už můj vlak v dáli duní, a 7 já přivítat chci Pána tam, kde s ním zůstane stát.:/ F F 7 1. I kdybych byl slepý a tmou musel jít, a 7 já přivítat chci Pána tam, kde s ním zůstane stát. Ref. F F 7 2. I když jak Lazar chromý bych sám nemoh jít, a 7 já přivítat chci Pána tam, kde s ním zůstane stát. Ref. 49. JÁ TOBĚ NYNÍ HVÁLU VZDÁM 1. Já Tobě nyní chválu vzdám, Ty jsi můj Bůh, Ty jsi můj Pán. a D 7 /D Tys zemřel tam, kde měl jsem já, já Tobě nyní chválu vzdám. a D Ref.: Jenom Ty, jenom Ty, jenom s láskou žít. a D 7 /D Jenom Ty, jenom Ty, jenom s láskou žít. 2. Já Tobě nyní díky vzdám 3. = JÁ VÍM D A 7 D 1. Já vím, Ježíš má mne rád. Já vím, Ježíš má mne rád. Já vím, Ježíš má mne rád. D A 7 D D A 7 D Já vím, já vím, Ježíš má mne rád, já vím, já vím, Ježíš má mne rád. 2. Já vím, Ježíš za mne mřel 3. Já vím, Ježíš z hrobu vstal 4. Já vím, Ježíš přijde zas 51. JAK PROUDY ŘÍČEK DVOU D f # A 1. Jak proudy říček dvou se náhle v řeku spojí D f # A a dál pak jedno jsou, už nic je nerozdvojí. D f # e A f # h Tak spoj se naše láska v jediný mocný proud, e f# h A D jež přenese přes úskalí bezpečně naší loď. D f # A 2. Jak slunce každý den svítí a neumdlévá D f # A a stejně dává všem, nesoudí, nevybírá, D f # e A f # h tak stejně naše láska, ať svítí lidem všem, e f# h A D ať poznají, že Ježíš Král je naším průvodcem. D f # A 3. Hale-haleluja, zvony v nebesích znějí, D f # A že vzplála radost nám v Ježíši Spasiteli, D f # e A f # h že láskou požehná nám, za ruku vede nás, e f# h A D /:tak pojďme s ním a mějme vždy jen pro něj všechen čas.:/

16 52. JAK DOBRÉ A UTĚŠENÉ Ž 133,1 h e h F# h 1. /:Jak dobré a utěšené, žijí-li bratří v lásce.:/ e h F# h Ref.: /:Radost mají, v lásce když přebývají.:/ h e h F# h 2. /:Jak dobré a utěšené, žijí-li sestry v lásce.:/ h e h F# h 3. /:Jak dobré a utěšené, žijí-li všichni v lásce.:/ 53. JDEM V NEBESKÉ VÝZBROJI Ef 6,11; Ex 14,16 e D e D e 1. Jdem v nebeské výzbroji obsadit zem, ten boj za nás bojuje Bůh, D e D e žádná lidská zbraň proti nám neobstojí, ten boj za nás bojuje Bůh. D e D e Ref.: Na tvé víře záleží, v Bohu je síla a moc. D e D e Světlo s ránem vítězí, boj prohraný bojuje noc. e D e D e 2. Když temnoty moc jako příval bouří, ten boj za nás bojuje Bůh. D e D e Kdo u něj se skrývá, ten neustoupí, ten boj za nás bojuje Bůh. e D e D e 3. Když nepřítel útočí, z čeho strach mít? Ten boj za nás bojuje Bůh. D e D e Tak pevně stůj v důvěře ve vítězství, ten boj za nás bojuje Bůh. 54. JDU K TOBĚ, PANE D/F # e h 7 e 1. Ty jsi Pán a Bůh, k Tobě přichází můj Duch. D D e D Změň prosím srdce mé, máš tu moc, jsi Král. D/F # e h 7 e Můj drahý táto, já Tvou milost poznávám a vím, D D D e D Tvá láska postačí, aby změnila nás. e D DeD e D a 7 /H a 7 Ref.: Můj Pane, drž mě pevně láskou svou. Můj Pane, sílu mi dáváš. e D A já čekám, že jako orel vzlétnu výš, D/F # e D /D / jen v moci lásky Tvé, jak orel vzlétnu výš, Duchem Tvým dám se vést. D/F # e h 7 e 2. Otče můj chci být tím, kdo Tebe zná a mít D D e D Tvé lásky plný stůl, pro druhé tu být. D/F # e h 7 e hci konat vůli Tvou, tak žít na každý den s vírou, D D D e D že Ty mě proměníš, to je naděje má. 55. JE KLID A MÍR Učedníci 1. Noc už se končí, rodí se den, vesmír se loučí, rozkvétá len, h Bůh na nebi rozsévá len. Stvořil jsi nebe, Midjánskou zem, stráň plnou květů, i to, že tu jsem, h /:stvořil jsi lásku mou, mou.:/ a a Ref.: Je klid a mír, tvůj klid a mír. 2. Jsme tvoje děti a ty jsi náš Bůh, patříme k sobě jak voda a vzduch, h /:patříme k sobě víc a víc.:/

17 56. JEDNOU BUDEM DÁL spirituál / Ivo Fišer F F F 7 a D Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím. F F 7 a F 7 F 7 Ref.: Jen víru mít, doufat a jít, jednou budem dál, já vím. 2. Není proč se bát 7. íl je blízko nás 3. Pomůže nám Pán 8. Jednou přijde mír 4. Půjdem s druhem druh 9. My to vyhrajem 5. Budem svobodni 10. Kristus zvítězí 6. Budem v míru žít 11. Brzo přijde Pán 57. JEN V TEBE DŮVĚRU MÁM Jana Peřtová D/F # d 7 /F E 7 a 7 D 7 a D 7 1. Uprostřed zkoušek a všech nesnází, jen v Tebe důvěru mám. D/F # d 7 /F E 7 a 7 D 7 a D 7 Když skoro vůbec nic mi nevychází, jen v Tebe důvěru mám. a 7 h 7 maj7 a 7 D 7 a D 7 Ref.: Ó, Hospodine, jen v Tebe důvěru mám. a 7 h 7 maj7 a 7 D 7 D/F# d 7 /F E 7 1. a 7 D 7 Ó, Hospodine, jen v Tebe důvěru mám. oda: a 7 D 7 D/F # d 7 /F E 7 a 7 D 7 a D 7 2. Když mračna stahují se nad mou hlavou, jen v Tebe důvěru mám, D/F # d 7 /F E 7 a 7 D 7 a D 7 pak místo deště slzy z očí kanou, jen v Tebe důvěru mám. D/F # d 7 /F E 7 a 7 D 7 a D 7 3. Když do mysli se vkrádá porážky stín, jen v Tebe důvěru mám, D/F # d 7 /F E 7 a 7 D 7 a D 7 zas k Tobě přijdu s prostou vírou že smím, jen v Tebe důvěru mám. Ref. a 7 D 7 oda: Jen v Tebe důvěru mám. 58. JEŽÍŠI KRISTE, PASTÝŘI NÁŠ Daniel Henych D A D F # h E 7 A 1. Ježíši Kriste, Pastýři náš, my, tvoje ovečky, známe Tvůj hlas, D A D F # h A 7 D kterým nás voláš za sebou teď. Prosíme, po celý život nás veď. A e A f # H e A 7 D Ref.: Zvonky tvých oveček Tebe chválí, nebeský Pastýři a náš Králi. D A D F # h E 7 A 2. Tvá věrná náruč laskavě zve zlekaná jehňátka ve chvíli zlé. D A D F # h A 7 D Ráno i večer Ty při nás stůj a jednou přijmi nás v ovčinec svůj. 59. JSI VŠÍM, O MÁM Kelly arpenter / J.Černohorský A D sus2 /A E/A A Lásko odvěká, toužím znát tě víc. E/ # D/F # f # 7 D maj7 Teď smím u Tvého trůnu stát a s úctou chválu, dík Ti vzdát. A D sus2 /A E/A A Ty jsi touha má, já Tě blíž chci mít. E/ # D/F # f #7 D maj7 Když svou mi dáváš lásku znát, pak smím se ve Tvém žáru hřát. A/E E sus4 A E sus4 E Dej mi sílu Tvou, sám buď vůdcem mým. A E/A D sus2 /A A A/ # D sus2 E 7 Jsi vším, co mám, jsi vším, co mám a ztrácím. A E/A D sus2 /A h 7 E 7 A D sus2 /A E/A Jsi vším, co mám, pomoz mi Tvým vždy být.

18 60. JERUZALÉM ZE ZLATA A d 7 a d a E a izrael.hymna A d A 1. Horský vzduch čistý jak víno ve větru stmívání d a/e E a přináší borovou vůni a ze všech míst zvony zní. A d A Ticho stromů a bílý kámen ve spánku objímá d a/e E a to město až k bolesti krásné, co v srdci svém zeď má. d 7 F a Ref.: Jeruzaléme ze zlata, z mědi a záře tajemství, F E a E a pohleď i já jsem jeden z tónů všech písní tvých. d 7 F a F E a E a Jerušalajim šel zahav vešel nechošet vešel or halo lechol širjajich ani kinor. A d A 2. Smutek sedá na trh prázdný a k vyschlým cisternám, d a/e E a jen lítost chodí Starým městem k hoře, kde stával chrám. A d A V jeskyních tisíc sluncí zhaslých jen vítr rozdmýchá, d a/e E a nemohu jít k Mrtvému moři, nemohu jít do Jericha. A d A 3. Ať mi jazyk můj na patro přilne a ruce neslouží, d a/e E a když zapomenu tvoje jméno budu pít hořkou vodu z kaluží. A d A Jak sabra, která vprostřed pouště vždy znovu rozkvétá, d a/e E a tak budu já o tobě zpívat, Jeruzaléme ze zlata. A d A 4. Tak málokdy a přece zázrak, zeď je zhroucená, d a/e E a šofar volá na Horu hrámu, na trh a k plným cisternám. A d A V jeskyních tisíc sluncí září, až téměř nedýchám d a/e E a a mohu jít k Mrtvému moři a mohu jít do Jericha. 61. KDO VÍ, O BUDE PAK a d a d 1. Kdo ví, co bude pak, až otevře prvně oči. Kdo ví, co bude pak, až otevře je víc. F a F F /:Zda najde cestu svou nebo cizí dlážděnou a v davu půjde si či v čele procesí.:/ a d a d 2. Kdo ví, co bude pak, zda podrží si ideály, kdo ví, co bude pak, zda si je udrží, F a F F /:co bude vlastně zač, zbabělec nebo rváč, chladný jako sníh či hořet jako vích.:/ a d 3. Kdo ví, co bude pak, až hlavou vrazí prvně do zdi, a d kdo ví, co bude pak, až prvně narazí, F a F F /:zda se jen otřese anebo ohne se, zda nebude se bát si vždycky za svým stát.:/ a d 4. Kdo ví, co bude pak, zdali ho lež neudolá, a d kdo ví, co bude pak, jestli ho nesrazí, F a F F /:bude mít zelenou či žít na kolenou a zdali bude svět za pětadvacet let.:/ a d 5. Kdo ví, co bude pak, zdali taky ptát se bude, a d F a kdo ví, co bude pak, jestli se bude ptát, /:zda ještě čekat vlak anebo jít jen tak, F F ať slunce nebo mrak, kdo ví, co bude pak.:/

19 62. KAMARÁD e 4 e e 4 e /e 1. Každý z nás prožil dětský věk, učil se chápat, co je vděk, mládí je radost, D /e D h e h tak měj rád a nepokládej akorát otázku: Jakou cenu má život náš? e 4 e e 4 e /e Tak proč tu žiji, co náš svět, slyšíš jen slova prázdných vět, běží o přízeň D /e D h e h voličů, jsem děti našich rodičů. Prosím vás, jakou cenu má život náš D7 a D Ref.: Před Bohem až každý z nás rovný s rovným bude stát, e h D jeden druhému ruku podá, každý bude kamarád. D7 a D Před Bohem až každý z nás rovný s rovným bude stát, e h a D jeden druhému ruku podá, každý bude, každý bude kamarád. e 4 e e 4 e /e D 2. Zástupy našich otázek, ty sám si utvoř obrázek, žijeme dvojím životem, /e D h e h upřímnost pláče za plotem. Přemýšlí jakou cenu má život náš e 4 e e 4 e /e Tlačí nás čas, hledáme směr, život je cesta plná děr, zakopneš, spadneš, D /e D h e h vstaneš zas, z nebe tě volá Boží hlas. Uvažuj jakou cenu má život náš e 4 e e 4 e /e 3. Právě tě volá Boží Syn, smyj už tu špínu těžkých vin, dost bylo jedovatých D /e D h e h slin, křesťanství není rajský plyn. Vysvětlí jakou cenu má život náš e 4 e e 4 e /e D Tvůj život stál tu námahu objevit Boží povahu, teď snad už víš, že smysl má /e D h e h Ježíše cesta křížová. Říká ti jakou cenu má život náš 63. KAŽDÝ DEN MI PÁN SÍLU DÁVÁ z Taizé F B F B A d 1. Každý den mi Pán sílu dává, písní mou je můj Pán. On se stal mým spasením, F B a d B F když kráčím s Ním nemusím se bát, když kráčím s Ním nemusím se bát. F B F B A d 2. Každý den stále o tom snívám, píseň má je můj Pán, že se vrátí na zem k nám, F B a d B F On v slávě své, věčně budem s Ním, jen spolu s Ním, věčně budem s Ním. F B F B A d 3. Moja múdrosť a moja nádej, moja pieseň je Pán, on je Boh a Spasitel náš, F B a d B F tak sa nebojte Ježiš je tu, nebojte sa, veď náš Pán je tu. 64. KDOPAK TU ZVÍTĚZÍ Michaela Novozámská F 1. Kdopak tu zvítězí nad zlem a hloupostí, kdopak tě pohlídá, když budeš spát? F Kdopak ti zahojí kolínka rozbitá a ve tvém pokoji s tebou je rád? a F Ref.: Pán Bůh (Pán Bůh), vždy trpělivý a starostlivý a obětavý. a F Pán Bůh (Pán Bůh) je stále věrný a věčně tě bude mít rád. F 2. Kdopak tu zvítězí nad zlem a hloupostí, kdopak tě pohlídá, když budeš spát? F Kdopak ti pofouká trápení veliká a ve tvém pokoji vždy bude rád? F 3. S ním je nám moc dobře na tom velkém světě, v každičkém koutečku F najde si nás, ať pláčem, zlobíme, nebo lenošíme, naučí, vysvětlí, potěší nás.

20 65. KDEKDO TO ZNÁ tradicionál/p.dvořáček h e h E h Kdekdo to zná, kdekdo to prožil, jít světem sám, bědným a zlým, e h E h f # byť bych se dál sebevíc soužil, teď znám svůj cíl, o zemi vím, h e f # h F #7 /:kde matku svou já jistě potkám, tam bloudění, tam nepoznám tmu, h e h e F #7 h už nejsem sám, já přejdu Jordán, ten kraj už znám, cestu domů.:/ 66. KDYBYS VĚDĚL J.Černohorský D A 9 / # D 9 /H D 9 /F # 1. Kdybys věděl jak mi chybíš, jak toužím po lásce tvý. D 9 / D 9 /F # D 9 / A sus4 A o nadělám, když tě nezajímám, musím čekat dál. D A 9 / # D 9 /H D 9 /F # Tak ti píšu, snad se ozveš, svobodu máš. D 9 / D 9 /F # e A sus4 A Láska nenutí milovat s nechutí, vždyť láska se nedá vzít. D A D 9 Ref.: Já mám, mám tvý jméno vepsaný do dlaní. D A e D 9 /F # 9 Já mám, mám tvý jméno vepsaný do dlaní. ú D A 9 / # D 9 /H D 9 /F # 2. Kdybys věděl jak tě hledám, kde všude jsem s tebou byl. D 9 / D 9 /F # D 9 / A sus4 A Tys mě neviděl, ani neslyšel, musím čekat dál. D A 9 / # D 9 /H D 9 /F # Jen si vzpomeň, když jsi na dně, v drogách se utápíš, D 9 / D 9 /F # e A sus4 A o tobě vím, o tobě sním, kdy už pochopíš? Ref. D A 9 / # D 9 /H D 9 /F # 3. Kdybys věděl jak mi chybíš, jak toužím po lásce tvý. D 9 / D 9 /F # D 9 / A sus4 A Nic nevyčítám, křivdy nepočítám, já svobodu ti dám. D A 9 / # D 9 /H D 9 /F # Já vím, jseš zklamanej, bojíš se citům průchod dát. D 9 / D 9 /F # e A sus4 A Už tolikrát chtěls mít rád, vzpomínky bolí. Ref. 67. KDYŽ TMAVÁ NO BYLA L. Rejchrt D A D A h A D e D A D 1. Když tmavá noc byla, nikde neměli místa. A D A h A D A D Panna porodila Pána Jezu Krista. D A E 7 A D h E 7 A D A D A h A D A D Ref.: V tomto čase radujte se! Vám, vám, ó věrní křesťané, dnes narodil se! D A D A h A D e D A D 2. Pastýřům zvěstoval anděl tu divnou zprávu, A D A h A D A D že Bůh se snížil v stáj, tak zjevil svou slávu. Ref. D A D A h A D e D A D 3. Hle, v jesličkách teď spí Král králů všemohoucí. A D A h A D A D Přijal v ponížení naše člověčenství. Ref. 68. KRAJINA ZLATEJH POHODNÍ Alena Režná, Via cantatium e h 1. Opatruj nám svoji lásku v našich srdcích, e h opatruj nám svoji cestu v našich krocích, e e h e když se bojíme, že neprotneme cíl, když se bojíme ujít navíc deset mil. e h e h 2. Opatruj nám svoji víru v našich dlaních, ledová tříšť možná ráno bude na nich, e e h e tak zahřej nás a půjdem svobodní setmělou krajinou zlatejch pochodní.

21 69. KOLIK JE NA SVĚTĚ /D - A/ 4x D h 7! A 7 D e 1. Kolik je na světě očí, kolik je na světě snů, f # A sus4 A kolik se koleček točí, kolik je nocí a dnů. D h 7! A 7 D e 2. Kolik je na světě moří, kolik je na světě řek, f # A sus4 A kolik je smutků a hoří, kolik je rozlitých mlék. D A Ref1: Toho i toho je mnoho, lidí a věcí a jmen, D A h D jediné slunce je jedno, a to když vyjde, je den. D h 7! A 7 D e 3. Kolik je na světě poupat, kolik je na světě knih, f # A sus4 A kolik je jezevčích doupat, kolik je jezevců v nich. D h 7! A 7 D e 4. Kolik je na světě školek, kolik je na světě škol, f # A sus4 A kolik je kluků a holek, kolik je šlapacích kol. D A Ref2: Toho i toho je mnoho, toho i toho je moc, D A h D jediné slunce je jedno a to když zajde, je noc. 70. KRÁLOVSTVÍ SVÉ DÁ ON HUDÝM d a 1. Skrytý přišel k nám, dítě v jeslích leží, F d a svět uvěří stěží, že chudý, tak chudý sklonil se k nám Pán. d a Na svět přišel Král, místo pro něj není, F d a Betlém zůstal němý, hluchý, slepý, nebyl přijat Král. F a F 7 Ref.: /:Království své dá on chudým, Král i pastýř právo má.:/ d a 2. Slyší strážci stád, dítě v jeslích leží, F d a s radostí tam běží, vidí, věří, narodil se Král. d a Hvězdou zářivou království se řídí, F d a mocní, duchem chudí nocí táhnou za světlem betlémským.

22 71. KRISTUS JE MÁ SÍLA 1567 a a e a F a e a a e a 1. Kristus je má síla i spasení, potěšení ve všem mém zarmoucení, e a a a e a já v jeho moci, ve dne, také v noci žádám pomoci. a a e a F a e a a e a 2. Neodloučí mne zde nic od něho. Doufám v něho, neb všechno mám od něho. e a a a e a On mne spravuje, řídí, opatruje i ochraňuje. a a e a F a e a a e a 3. V něm jsem já živ, smrti se nebojím, tím se kojím, že vždy při něm obstojím. e a a a e a Neumřu věčně, jist jsem tím bezpečně i dostatečně. a a e a F a e a a e a 4. o budu živ, budu ho chváliti, velebiti, skutky ho slaviti. e a a a e a Řeknu vesele: Nuž duše má, směle chval Spasitele! a a e a F a e a a e a 5. Ó budiž Tobě chvála, svatému Kristu, Pánu našemu jedinému, e a a a e a neb s toho hoden vždycky a každý den na věky. Amen. 73. KŘÍDLA E 7 A H E E 7 A H Petr Ulrych / Ladislav Kopecký E H E A E H E H 4 Kolik dní, kolik let, kolik hlásek a vět, kolik zázraků, než narostla nám křídla, E H E A E H E H E kolik pádů a ran, kolik závor a bran, kolik přízraků, než narostla nám křídla. H E E 7 A E H /: Jsou křehká a vzácná jak úsměv na tvé tváři E E 7 A E H a sluší jim vítr a výšky s modrou září, E H E A nehledej teplou skrýš, úděl svůj nezměníš, E H E H 4_3 E H E A E H E H E musíme vzhůru, když narostla nám křídla.:/ 72. KRISTUS KRALUJE Agapé e D D e D A D e D H e D 1. Kristus kraluje, nás obhajuje před tváří Otce, tam v nebesích. e D D e D A D e D H e D 2. On jest síla má, v něm se ukrývám, stále se raduje duše má. e D D e D A D e D H e D 3. Lépe zpívati, v Boha doufati, než v lidech naději skládati. e D D e D A D e D H e D 4. hvalmež slavného Krále věčného, s písněmi předstupmež před Něho.

23 74. KTO SI TY D Jana Dzurišová, Janais D na n na n na Kto ma chápe, keď nie Ty hore, kto ma dvíha, keď padám dole, D kto ma nájde tam, kde nikto už nehľadá. Kto je blízko, vždy na pomoci, D kto mi svieti v najtmavšej noci, kto ma chráni a nič za to nežiada. D Ref1: Kto si Ty, že ma máš, nado mnou držíš stráž, D kto si Ty, že vždy vieš, kedy prísť, zostaneš, zostaneš! 3. Kto si, že Ťa nevidím vchádzať, kto si, že už nechcem Ťa strácať, D kto si, že vždy zlomené zacelíš. Kto si, že ma hladíš a dvíhaš, D s láskou moje modlitby prijímaš, kto si, že Ti na mne, na mne tak záleží. D Ref1: Kto si Ty, že ma máš, nado mnou držíš stráž, D kto si Ty, že vždy vieš, kedy prísť, zostaneš, zostaneš! D Ref2: Kto si Ty, že Ťa mám, kto som ja, biedny chrám, D kto si Ty, mi rozumieš, navždy so mnou zostaneš, zostaneš! D Ref3: Kto si Ty, kto som ja, Ty si svetlo, ja tma, D daj nech stanem sa dňom, svetlu vrátiš dom. D Ty si vánok aj dážď, moje zlé stopy zmaž, D veď aj tma mizne napokon nadránom. současně Ref1, Ref2 + Ref3 5. Kto ma ľúbi, keď nie Ty hore, kto ma dvíha, nech vidím zore, D kto ma láskou najväčšou naplní? 75. KŘÍŽ Učedníci d F d 1. Trním, blátem jsi šel, s křížem těžkým jak kov. F d o přijde sám jsi věděl, smrt přijal jsi beze slov. F d Ve tváři pot, v dlaních krev, pod bičem tě pacholek hnal. F d Ty usmál ses na každý hněv, ty dokázal s všem, kdo je Král. F B F d Ref. Zavřu oči svý, vidím kříž a na něm tělo tvý, on mi odpoví, proč máme tu žít. d F d 2. Nepřátel máš na tisíc, že řekl s, jak odvrátit chlad, F d řekl s, kdo chudý je, má mnohem víc, že má mít člověk člověka rád. F d A na všechny kolem se směj a nechtěj sám pro sebe žít. F d A co máš rád někomu dej a radost sám budeš pak mít. 76. LAUDATO SII (hválen buď, ó můj Pane) D h Ref.: Laudato sii, o mi Signore, laudato sii, o mi Signore, A laudato sii, o mi Signore, laudato sii, o mi Signore. D h 1. Dík za všechno, co stvořil s, Pane, dík za teplo, když slunce plane, A dík za hvězdy a vánek svěží, dík za vodu, za hudbu z věží. Ref. D h 2. Dík za vesmír, planetu Zemi, dík za chvíle, kdy dobře je mi, A za přírodu, když všechno vzkvétá, moře, hory, za krásu světa. Ref. D h 3. Za to všechno dík ti vzdáváme, spolu s bratry žalmy zpíváme,

24 A ať každý z nás, z blízka i z dáli, celým srdcem tě, Pane chválí. Ref. 77. LÁSKY KRÁL The Followers/H.W.Baker/S.Verner D h e A D h A 1. Je Lásky král mým pastýřem, mým vůdcem v cestě žitím, D f # g D h 7 e A 7 On můj a já když jeho jsem, pak nouze nepocítím. D h e A D h A 2. Mne k vodám tichým vodí sám a na zelené nivy, D f # g D h 7 e A 7 chléb nebeský za pokrm mám, mne Slovem věčným živý. D h e A D h A 3. Tak občerstvuje duši mou na stezkách spravednosti, D f # g D h 7 e A 7 když bloudím, rukou laskavou mne vrátí, zmatku zprostí. D h e A D h A 4. Byť stínu smrti údolím mně dostalo se jíti. D f # g D h 7 e A 7 Tvůj prut a hůl a kříž Tvůj, vím, vpřed útěchou mně svítí. D h e A D h A 5. Ty strojíš stůl před tváří mou, mou hlavu olej skrápí, D f # g D h 7 e A 7 pln můj je kalich přízní Tvou, ret zprahlý v něm se ztápí. 78. LID, KTERÝ HODÍ V TEMNOTÁH K.Řežábek d F g A 1. Lid, který chodí v temnotách, uvidí veliké světlo, d F d A d těm, kteří bydlí ve stínu smrti, z Betléma zazáří světlo. d F g A Neboť se nám Syn narodí, dítě bude nám dáno, d F d A d na Jeho rameni spočine vláda, bude mít nádherné jméno: d B F d F A d B F A Ref.: Divuplný rádce, božský bohatýr, sám pokoje vládce, Otec věčnosti. d B F d F A d A d Divuplný rádce, božský bohatýr, sám pokoje vládce, Otec věčnosti. d F g A 2. Duch Boží na něm spočine, v něm Bůh bude zjeven, d F d A d z Jákoba hvězda zářivá vzejde, Mesiáš s nádherným jménem. d F g A On bude světlem v temnotách, majákem, když zuří bouře, d F d A d před lidskou zlobou bezpečnou skrýší, pramenem uprostřed pouště. Ref. D h e A D h A 6. Tak milost Tvá i dobrota vždy věrně se mnou kráčí D f # g D h 7 e A 7 D B D a cesta všech dnů života v dům otcovský se stá - čí.

25 79. MADALÉNA D D D 6 D A D A D 1. Já cítím, jak se vzdávám citu, jejž nepoznávám, srdcem svým, tak vyprahlým, A f # h f # h D e D A Ježíš jméno má, prý i mě zná, k chudým promlouvá. D D D 6 D A D A D 2. Já lásku mužů znám, nyní jen touhu mám za ním jít, nablízku být, A f # h f # h D A D e 7 D on je mým tajemstvím, já tolik hříchů mám, on však je vším. F #7 h A D Ref1: Slyším jeho hlas, říká: Už je čas, bohatství se vzdej, hříchům odpírej. a D A Magdaléno, poslouchej, i tebe má Bůh rád. D D D 6 D A D A D 3. Já, Pane, tvou se stávám, vinu svou tobě dávám, lásko má, tak tajemná, A f # h f # h D A D e 7 D nehodnou mě znáš, nic neříkáš, já klesám k nohám tvým, proč netrestáš. F #7 h A Ref2: Slyším: Ženo, vstaň, čisté srdce chraň, hříchů svých se vzdej, D a D A odpuštění měj, Magdaléno, poslouchej, i tebe má Bůh rád. 80. MÁ DUŠE BOHA VELEBÍ V.J.Kříž / podle sv.ambrože ( ) A D E f # D E A D E 7 f # D E 7 A Ref. Má duše Boha velebí, chválu vzdává, Pánem je nejen na nebi, buď mu sláva. D f # e A e E 7 A D A A 7 D 1. Opuštění budou slouti lidem tvým, poníženým dáváš vládnout královstvím, h 7 f # B 6 D e A 7 D poníženým dáváš vládnout královstvím. Ref. D f # e A e E 7 A D A A 7 D 2. Ztrápení a chudí vyjdou z nesnází, bohatý a jistý s prázdnou odchází, h 7 f # B 6 D e A 7 D bohatý a jistý s prázdnou odchází. Ref. D f # e A e E 7 A D A A 7 D 3. Až do prachu srážíš mocné na trůnu a odnímáš pyšným meč i korunu, h 7 f # B 6 D e A 7 D a odnímáš pyšným meč i korunu. Ref. D f # e A e E 7 A D A A 7 D 4. Pro lačné stůl hojný připravený máš, žíznivým pak plný kalich naléváš, h 7 f # B 6 D e A 7 D žíznivým pak plný kalich naléváš. Ref. D D D 6 D A D A D 4. Já cítím, jak se vzdávám citu, jejž nepoznávám, srdcem svým, tak vyprahlým, A f # h f # h D A Ježíš jméno má, on i mě zná, ke mně promlouvá: D e 7 D D A D e 7 D Já chci ti říct, svůj rub změň v líc. Jdi, Magdaléno, a nehřeš víc.

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH OBSAZENÍ: MARIE:.. JOSEF:.. ANDĚL:. NEBESKÉ ZÁSTUPY:...... BETLÉMSKÁ HVĚZDA:... MUDRCI OD VÝCHODU:

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

noční motýl prosím tě otevři

noční motýl prosím tě otevři když spíš když spíš má ticho zvláštní něhu svět ustane v svém koloběhu když spíš co tvůj sen skrývá nemám zdání zdá se ti asi o létání když spíš pokoj má barvu zralých pšenic slunce už sahá do okenic když

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz DUBEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz DUBEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz DUBEN 2009 1. Po sklence (od milancholik) 2. Jak se dýchá ticho (od Lizzzie) 3. Noční víla (od nevěrná) 4. Po hádce (od ivkaja) 5. Vstoupil jsi (od Verena) 6.

Více

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka ( 8 ) předmluva Je mi líto, že se neumím vyjádřit veršem

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU. Praha, 22. dubna 2010

ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU. Praha, 22. dubna 2010 ŽIVOTNÍ CYKLUS ÚSPĚCHU Praha, 22. dubna 2010 1. Životní cyklus soukromé společnosti 1. Rok 1991 Založení firmy 1. Rok 1993 BB Centrum před dokončením 1. Rok 1996 Rok zahájení 1. etapy BB Centra 1. Rok

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013)

SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE. (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) SYCENÍ DUŠE CHIJIOKE NWAUCHE (Konference Kunčice pod Ondřejníkem, říjen 2013) Moc se mi líbilo, jak jsi mluvil o sedmi aktivitách duše. O sycení se, o kněžství Já věřím, že je pro mě velmi důležité, abych

Více

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu?

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Rada č. 1 Pracujme především na sobě, dítě je spolehlivé zrcadlo. Víra dítěte roste jeho účastí na víře rodičů. Malé děti se učí jednoduchým napodobováním a dítě důvěřuje.

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu.

Ježíš. On vysvobodí lidi od hříchů. Josef udělal, jak mu řekl anděl, a ještě téhož dne si vzal Pannu Marii za ženu. NAROZENÍ PÁNĚ Ježíšovo narození byla největší událost lidských dějin. Tehdy si však této události všimlo jen několik málo lidí. Pastýři přišli k jeskyni jenom proto, že je tam poslal anděl. Přišli také

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Křížová cesta A co já?

Křížová cesta A co já? Křížová cesta A co já? Úvod Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Úvodní modlitba: Pane Ježíši Kriste, který jsi za nás zemřel na kříži, pomoz nám na chvíli poodstoupit od všeho, co nás rozptyluje

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

Píseň: 176 Někdo mě vede za ruku

Píseň: 176 Někdo mě vede za ruku 1 Vršovice 6.3.2011 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v Neděli masopustní a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska Boží a přítomnost

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen.

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Kázání, Levice, 25.10.2015 Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Jan 6:14 21 Když lidé viděli znamení, které Ježíš učinil, říkali: "Opravdu je to ten Prorok, který má přijít na svět!"

Více

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA).

Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Svatební obřad ELCA Následující pořad svatby původně pochází od Evangelické lutherské církve v Americe (Evangelical Lutheran Church in America, ELCA). Direktář obřadu Manželství je dar od Boha, zamýšlený

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

Slovo dětem: Píseň ze Svítá:

Slovo dětem: Píseň ze Svítá: 1 Vršovice 5.12.2010 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v 2. neděli adventní, při kterých bude pokřtěna Viktorka Venclů a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost

Více

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY Ježíš umíral v opuštěnosti, ale odevzdal se do rukou Otce. Tento pokoj se stal příkladem i pro Dysmase, i on chce zcela důvěřovat Bohu, lotr po pravici chce ve své smrti napodobit

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 04/2014 Slovo víry A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 Právě máte v rukou další číslo netradičního, slovem, duchem a mocí nabitého, internetového časopisu, na jehož tvorbě se můžete podílet

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

neděle 20. (7.) září 2015

neděle 20. (7.) září 2015 neděle 20. (7.) září 2015 Narození Přesvaté Bohorodice pondělí 21. (8.) září Otázky na opakování 1. Jaká jsou dvě největší přikázání? 2. Co o Bohu víme a jak Ho můžeme poznávat? 3. Určete, která tvrzení

Více

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma 1. Centrální místo kříže Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové Tony Kalma Izajáš 53:4. Ježíš na sebe vzal naše bolesti a nesl naše nemoci. Učinil volnou cestu k Bohu, když vzal na sebe naše

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně

připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně Dýchání Petr Mezihorák na rozjezd tma lisuje obrazy zvýrazňuje hrany půlnoční štěkot psa virtuos v oboru ticha připadám si v tu chvíli a na tom místě zcela nepatřičně jako štěkot psa struktura odpoledne

Více

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera...

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky. (Žd13,8, Nová smlouva, Křesťanská misijní společnost, 1994) Kdy

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Filipským 3,2-11 - 1 Žižkov 26.2.2012 Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Jestliže účelem mého pobytu ve Francii má být, aby se ze mě stal člověk světa, prohlašuji, že peníze věnované k tomuto

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve únor 2009 3. ročník/2. číslo Jsi světlem, Kriste, jsi obrazem Otcovy tváře, Tvá láska září nám v temnotách... Slovo úvodem Milí sourozenci v Kristu, není

Více

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si.

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si. MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Prosinec 201 3 Ročník 9 Číslo 1 3 Milí farníci, sestry a bratři, adventní čas spěje k svému dovršení. Brzy oslavíme narození Ježíše Krista. Žasneme nad velikým tajemstvím, že

Více

Čtyři světla pasýře Šimona

Čtyři světla pasýře Šimona Čtyři světla pasýře Šimona Vánoční hra s písněmi na téma: Cesta k jeslim Úvod Obsah Jedne tmavé noci se pastýřský chlapec Simon vydá hledat ztracenou ovečku.pro jeho soucit a dobrotu rozdá cestou potřebným

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2010

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2010 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2010 VOCODE?! STÁL JSI NA POKRAJI SRÁZU DOPADNOUT TAK NA TVRDÝ SKÁLY JEŠTĚ KROK A BUDEŠ V HÁDU TAK PROČ OBRACÍŠ SE ZÁDY VOCODE VOCODE NIC TI NENÍ VHOD VO CO DE VOCODE NIC TI NENÍ DOST

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Díkčinění 2015. Libiš. Farní sbor Českobratrské církve evangelické

Díkčinění 2015. Libiš. Farní sbor Českobratrské církve evangelické Farní sbor Českobratrské církve evangelické Libiš Kazatelská stanice Kostelec nad Labem Díkčinění 2015 Člověk, jehož dny jsou jako tráva, rozkvétá jak polní kvítí; sotva ho ovane vítr, už tu není, už se

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

3 březen 2003. Muž spravedlivý

3 březen 2003. Muž spravedlivý 3 březen 2003 Muž spravedlivý J osef - muž Marie a před zákonem otec Ježíše Krista je v Písmu a liturgii spojován s příchodem Božího Syna na svět, tedy s událostmi kolem Kristova narození a dětství. Tam

Více

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád.

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 5 800044 640164 Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 1 24.5.2008 Po těžkém životě častokrát

Více

S e t k á n í š e s t é B o u ř e

S e t k á n í š e s t é B o u ř e S e t k á n í š e s t é B o u ř e Utíkáš po trávě, studí tě do bosých nohou, prší a z dálky duní bouřka. Dům není daleko, když zrychlíš utečeš hromům za svými zády. Nechceš se otočit, ale dunění se blíží

Více

Spasení z milosti a služba z lásky, část 1. strana 1

Spasení z milosti a služba z lásky, část 1. strana 1 Spasení z milosti a služba z lásky, část 1. strana 1 Spasení - záchrana, smíření s Bohem, věčný život máme jistotu, že jsme spasení? Nevědět, mít nejistotu, jestli jsem spasen je hrozné. Bůh to ví, a proto

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více