Největší přírodní zajímavosti Německa

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Největší přírodní zajímavosti Německa"

Transkript

1 Tiskové zprávy Tematická kampaň na rok 2016: Dovolená ve fascinující německé přírodě Největší přírodní zajímavosti Německa Světové přírodní dědictví UNESCO Mělčinové moře Dolní Sasko, Hamburk, Šlesvicko-Holštýnsko Mělčinové moře, nejvýznamnější přírodní krajina v Německu a nejbohatší ptačí území v Evropě, je součástí světového přírodního dědictví UNESCO od roku Jedinečný ekosystém na severu země zahrnuje vedle mělčinového moře ovlivňovaného střídáním přílivu a odlivu také dlouhé pláže, slané louky a duny a bezpočet jejich zvířecích obyvatel. Když voda při přílivu klesne na nejnižší úroveň, je možné se procházet po mořském dně i bez potápěčské výbavy. Na dlouhých procházkách s odborným průvodcem po mělčinovém moři tak mohou návštěvníci objevovat nedotčenou přírodní krajinu. Národní park Jasmund s křídovými útesy na Rujáně Meklenbursko-Přední Pomořansko Na severovýchodě Německa se nachází fascinující jedinečná krajina křídových útesů, mokřadů a několik století starých bukových lesů s bohatstvím živočišných a rostlinných druhů. Největší ostrov Německa obklopuje deset kilometrů dlouhé pobřeží z křídových útesů sahajících do výšky až 117 metrů. K nejpozoruhodnějším patří světově známé křídové útesy kolem Královského stolce (Königsstuhl). Až ke Královskému stolci vás zavede turistická stezka Národním parkem Jasmund. Je to zhruba desetikilometrová snadná okružní turistická stezka, která vede z Lohme po pobřeží zelenými bukovými pralesy, odkud je nádherný výhled na modré moře. Dalšími atrakcemi jsou maják Ranzow vyčnívající vysoko nad útesové pobřeží a jezero Herthasee s pozůstatky hradiště ze slovanské doby.

2 Přírodní park Uckermärkische Seen Braniborsko Podobu tohoto přírodního parku určuje víc než dvoustovka jezer, která představují divokou domovinu pro orlovce říčního, jeřába, bobra, vydru říční a dokonce i evropskou želvu bahenní. Půvab a hodnotu této krajiny tvoří také pozoruhodné močály, potoky a malé vodní plochy, které zvou na důkladné objevné túry na kole, pěšky nebo na kánoi. Naprosto jedinečný zážitek: dovolená na voru. K řízení voru není zapotřebí řidičský průkaz. Vor slouží jako dopravní prostředek a zároveň i jako ubytování. Koupání, rybaření a lenošení na slunci ve dvou, s přáteli nebo s rodinou. Na voru běží čas pomaleji. Přírodní park Barnim Berlín, Braniborsko Tento přírodní park ležící na sever od Berlína se vyznačuje rozlehlými lesy, idylickými jezery, nezkrotnými říčními toky a prapůvodními mokřady. Nabízí zcela odlišné zážitky. Památkově chráněný kanál Finowkanal je svědkem vyspělého vodního stavitelství našich předků. Polootevřenou krajinu lesních pastvin pomáhají utvářet stáda koniků a fjordských koní, skotského náhorního skotu a masného skotu plemena Uckermärker. Pohodlně po celém okrese Barnim: Na trase tzv. vřesové dráhy Heidekrautbahn mezi Berlínem a zastávkou Wilhelmsruher Damm a Basdorf, resp. Schmachtenhagen si můžete rezervovat jízdu tradičním vlakem s parní lokomotivou. Národní park Harz Sasko-Anhaltsko, Dolní Sasko, Durynsko Národní park, který se rozprostírá v nejsevernějším německém středohoří, je vklíněn do jednoho z nejoblíbenějších turistických a lyžařských regionů v severním Německu. Nejvyšší horou pověstmi opředeného pohoří Harz je Brocken s metry. Vystoupat na něj můžete po svých nebo se můžete nechat vyvézt parním vlakem Brockenbahn. Turistické stezky Goetheweg a Hexenstieg lákají na objevné túry do bájných lesů a tajuplných vrchovišť a podél nespoutaných říček a potoků. Úzké traily, prudké sjezdy, kamenité pasáže. Harz nabízí všechno, co si může cyklista na horském kole jenom přát. Nabídka výletů na horském kole je široká a sahá od třídenních výletů za sportem a zábavou až po pohodové vyjížďky včetně pronájmu elektrokol.

3 Národní park Kellerwald-Edersee Hesensko V zeleném středu Německa se na ploše přibližně hektarů rozprostírá národní park, který patří k posledním velkým souvislým a nenarušeným listnatým lesům ve střední Evropě. Za pouhou půlhodinu jízdy z Kasselu se ocitnete uprostřed krajiny, jejíž jedinečný charakter určují buky, lípy velkolisté, jasany ztepilé a jilmy horské, ale také orchidejové louky a nivy porostlé hvozdíkem sivým. Zatímco v národním parku se opět rodí nová divočina, žije ve velkých oborách parku divokých zvířat WildtierPark Edersee dnes již opět místní divá zvěř jako vlci, rysi, divoké kočky, bizoni, jeleni lesní nebo divocí koně. Před velkolepou kulisou jezera Edersee se každý den konají přehlídky dravců. Obdivovat můžete orly skalní, supy bělohlavé nebo výry velké. Národní park Hainich Durynsko Bývalý uzavřený vojenský prostor je dnes největším souvislým smíšeným lesním porostem v Evropě a stal se domovem vzácných zvířat jako kočky divoké, čápa černého nebo netopýra velkouchého. Vesnice divokých koček Hütscheroda s výběhem, informačním centrem a vyhlídkovou plošinou Hainichblick je vynikající příležitostí k pozorování této mimořádné rarity v národním parku. Stezka v korunách stromů nedaleko hradu Thiemsburg vede návštěvníky národního parku Hainich ve výšce 44 metrů nad zemí do pralesa uprostřed Německa. Tato část národního parku je jinak nepřístupná. Národní park Saské Švýcarsko Sasko Jihovýchodně od Drážďan leží Děčínská vrchovina zvaná též Labské pískovce. Tato bizarní krajina formovaná erozí láká návštěvníky na cestu do dávné doby křídové. Tvoří ji skalní útvary, hluboká údolí, stolové hory a rokle a je domovem vzácných zvířat, například výra velkého, vydry říční nebo plcha velkého. Proslavený je výhled z Bašty (Bastei) na Labe. Pozoruhodnou krajinu můžete objevovat i na samotné řece z kánoe, veslice nebo kolesového parníku. Saské Švýcarsko je domovem volného lezení, protože do pískovce, který je citlivý na povětrnostní vlivy, se nesmějí zatloukat háky a skoby a nesmějí se používat ani žádné jiné podobné pomůcky. Platí tu zvláštní pravidla pro lezení a zvláštní stupnice obtížnosti, a proto je výstup na vrchol pro každého horolezce mimořádný zážitek.

4 Národní park Hunsrück-Hochwald Porýní-Falc, Sársko Nejmladší národní park Německa byl otevřen teprve na jaře Tento první národní park ve spolkových zemích Porýní-Falc a Sársko se vyznačuje štíhlými buky, mystickými mokřady, ladnými divokými kočkami, kamenitými haldami, pestrobarevnými květinovými loukami a pozoruhodnými skalními krajinami. Ideální trasa, po které můžete poznávat celý region, vede po turistické stezce Saar- Hunsrück-Steig, která měří přes 410 kilometrů. Její 9. až 12. etapa vedou přímo národním parkem Hunsrück-Hochwald přes keltský kruhový val napříč bukovými lesy, po kopcích Dollberge až k vrchovištím kolem hory Erbeskopf a na zříceninu hradu Wildenburg s desetihektarovým volným výběhem, v němž můžete vedle místních lesních zvířat pozorovat také kočky divoké nebo vlky. Biosférická rezervace UNESCO Bliesgau Sársko V jihovýchodním cípu Sárska se nachází mírně zvlněný pás země, v němž si domov našli sýček obecný, luňák červený, jazýček kozlí nebo kokrhel. Tvoří ho mozaika poskládaná z rozlehlých ovocných sadů, cenných bukových lesů, bezpočtu druhů orchidejí a pozoruhodné lužní oblasti. Turistické, cyklistické a jezdecké stezky sledují stopy římského a keltského osídlení a regionem prochází také Svatojakubská cesta. V kraji orchidejí Gersheim roste na úzkém prostoru zhruba 30 ze 60 druhů orchidejí, které se vyskytují v Německu. V rámci prohlídky s průvodcem je můžete obdivovat od začátku května do začátku července. Národní park Černý les Bádensko-Württembersko Tento národní park založený teprve v roce 2014 s nadmořskou výškou i přes metrů se vyznačuje drsným klimatem a četnými srážkami. Jedinečný charakter místní krajiny utvářejí velkolepé výhledy do dálky a divoké jehličnaté lesy, hluboká ledovcová jezera a temné močály. Divokou přírodu a krásu severní části Černého lesa můžete poznávat především v ochranných lesích, z nichž některé jsou starší než 100 let. Národní park Černý les nabízí výlety s průvodcem. Nejkratší okruh vede po Lotharově stezce a v sezóně se koná každý víkend. Kromě toho jsou pořádány několikahodinové výlety k vodopádům Všech Svatých, k jezeru Wilder See nebo na horu Hornisgrinde.

5 Biosférická rezervace UNESCO Rhön Bavorsko, Hesensko, Durynsko Tento kraj otevřených dálek ležící v bývalém hraničním pásmu dělá svému jménu všechnu čest a turistům, sportovcům i rekreantům nabízí v jedinečném prostředí středohor všechny možnosti. Nezaměnitelný ráz dávají krajině nezvyklé skalní útvary a pralesy, ovocné sady, pestrobarevně kvetoucí louky a pastviny s poklidně se pasoucími ovcemi, ale také hora Wasserkuppe, která platí za kolébku bezmotorového létání. V hvězdném parku nabízí pohoří Rhön nerušený výhled na noční oblohu. V Německu zbývá už jen málo míst, jako je toto, kde můžete nahlédnout hluboko do vesmíru. Biosférická rezervace UNESCO Povodí Labe Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Braniborsko, Sasko-Anhaltsko Tato jedinečným způsobem utvářená přírodní a kulturní krajina se rozprostírá od nížiny na středním toku Labe až po Severoněmeckou nížinu. Mohutný říční tok na jeho cestě pěti spolkovými zeměmi až do Severního moře obklopuje původní říční krajina posetá poklady světového kulturního dědictví. Cítí se tu dobře jeřábi, severské husy a čejky chocholaté, ale také čápi, bobři, vydry a orli mořští. Při výletech na kánoích s průvodcem se návštěvníci dostanou do těsného kontaktu se světem živočichů a rostlin v této polabské krajině. Na břehu mohou hledat stopy po bobrech, berneškách nebo husách velkých. Národní park Eifel v přírodním parku Hohes Venn Eifel Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc Krajinu tohoto mezinárodního německo-belgického přírodního parku určují lesy, vodní plochy a do dálky se táhnoucí horské hřbety, miliony kvetoucích divokých narcisů i hrady a zámky. Voda tu hrála zásadní roli už ve starověku. Regionem tehdy procházel římský akvadukt. Jeho trasu dnes kopíruje 111 kilometrů dlouhá turistická stezka Römerkanal (Římský kanál), která vede z Nettersheimu až do Kolína nad Rýnem. V samém srdci přírodního parku se nachází Národní park Eifel, jediný národní park ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Pokud se zajímáte o život v různých regionech Porýní, můžete si ve skanzenu Krajinného svazu Porýní (LVR) v Kommernu prohlédnout na 60 staveb z dob minulých. Jsou mezi nimi statky, větrné mlýny, dílny, venkovské společenské stavby jako třeba škola nebo pekárna, taneční sál, kaple a mnoho dalších.

6 Národní park Berchtesgaden Bavorsko Národní park kolem masivu Watzmann, náhorní plošiny Steinernes Meer (Kamenné moře) a pohoří Hagengebirge patří k nejstarším chráněným územím v Alpách. O zachovalosti původní přírody tohoto horského regionu svědčí vynikající kvalita pitné vody ve známém jezeře Königssee. Ve volné přírodě tu na pozadí jedinečné kulisy žijí kozorožci, svišti, orli, zajíci běláci nebo mloci černí. Milovníci rostlin tu mohou obdivovat šalvějku pyrenejskou, pochybek Hausmannův nebo růžokeřník cistovitý. Fascinující výhled, ale i poznání místního života slibuje treking po horských chatách kolem pohoří Watzmann. Vrcholy této čtyřdenní túry po horských chatách jsou jezero Königssee, pohoří Watzmann a náhorní plošina Steinernes Meer. Na závěr si můžete vychutnat plavbu po jezeře Königssee na lodi poháněné elektromotorem. Přírodní park Schlei Šlesvicko-Holštýnsko Nejsevernější přírodní park Šlesvicka-Holštýnska láká návštěvníky na snové vesnice, rozlehlé louky, žlutá řepková pole a liduprázdné zátoky jako stvořené ke koupání, kde čas ubíhá mnohem pomaleji. Jako dávná životodárná tepna regionu a města Schleswig se záliv Schlei táhne v délce přes 40 kilometrů od Baltského moře do vnitrozemí. Pomezí mezi slanou a brakickou vodou tvoří biotop obývaný nejrůznějšími společenstvími rostlinných a živočišných druhů. Les stěžňů, plachet a plachtových otěží a mezi nimi občas nějaký ten lachtan. Na své si ale přijdou i suchozemci, například v muzejním přístavu v Kappeln. Mnozí majitelé lodí navíc nabízejí možnost vydat se na kolébajících se prknech poznávat německé a dánské vody. Další informace o vybraných přírodních krajinách najdete na našem webu O GNTB Německá centrála cestovního ruchu (GNTB) je celonárodní instituce podporující cestovní ruch. Její hlavní sídlo je ve Frankfurtu nad Mohanem. Německo jako turistickou destinaci zastupuje z pověření Spolkového ministerstva hospodářství a energetiky, které ji také z rozhodnutí Spolkového sněmu finančně podporuje. GNTB vytváří strategie, produkty a informační kampaně, jejichž cílem je rozvíjet dobrou pověst Německa v zahraničí jako turistické destinace a podporovat cestovní ruch směřující do Německa. Za tímto účelem má 30 zastoupení v zemích po celém světě. Další informace najdete v našem online tiskovém centru na webu

Tematická kampaň na rok 2016: Dovolená ve fascinující německé přírodě

Tematická kampaň na rok 2016: Dovolená ve fascinující německé přírodě Tisková zpráva Tematická kampaň na rok 2016: Dovolená ve fascinující německé přírodě Slovníček Národní přírodní krajiny Pod zastřešující pojem národní přírodní krajiny spadají v Německu národní parky,

Více

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES.

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. PROJEKT NOVÝ PRALES NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES V roce 2010 se Nový Prales rozkládá

Více

Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu

Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu Delegát zajišťuje výlety od smluvních italských partnerů za výhodnější množstevní slevy. CK AGMA tour neručí za případné změny cen a programu AQUAFOLIE - CAORLE V aquaparku vás čeká nový 150 metrů Dlouhý

Více

Studie proveditelnosti. Marketingová analýza trhu

Studie proveditelnosti. Marketingová analýza trhu Studie proveditelnosti Marketingová analýza trhu Cíl semináře Seznámení se strukturou marketingové analýzy trhu jakou součástí studie proveditelnosti Obsah 1. Analýza makroprostředí 2. Definování cílové

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 02. Příroda, krajina a životní prostředí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

DLOUHÉ 182 KM A ŠIROKÉ 60 KM LEŽÍ V NADMOŘSKÉ VÝŠCE 1 608 METRŮ MAXIMÁLNÍ HLOUBKA 668 METRŮ. je kyrgyzské moře Issyk-kul. tedy výše než naše Sněžka

DLOUHÉ 182 KM A ŠIROKÉ 60 KM LEŽÍ V NADMOŘSKÉ VÝŠCE 1 608 METRŮ MAXIMÁLNÍ HLOUBKA 668 METRŮ. je kyrgyzské moře Issyk-kul. tedy výše než naše Sněžka CESTOPIS KYRGYZSKÉ SLANÉ JEZERO ISSYK-KUL FOTO: PAVEL SVOBODA, WWW.PHOTO-SVOBODA.CZ 26 DLOUHÉ 182 KM A ŠIROKÉ 60 KM je kyrgyzské moře Issyk-kul LEŽÍ V NADMOŘSKÉ VÝŠCE 1 608 METRŮ tedy výše než naše Sněžka

Více

Prohlídka zámeckých interiérů

Prohlídka zámeckých interiérů Malebný barokní zámek, který byl postaven hrabětem Janem Ludvíkem Harbuval Chamaré v roce 1749, je ideálním místem pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny, pro ty co hledají historii a kulturu, ale

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

o omezení vstupu z důvodu ochrany přírody

o omezení vstupu z důvodu ochrany přírody Správa Krkonošského národního parku - Veřejná vyhláška - Vrchlabí 3.12.2012 č.j. KRNAP 09515/2012 Správa Krkonošského národního parku ve Vrchlabí (dále jen Správa ) jako orgán státní správy ochrany přírody

Více

PR MYSLOVÁ ZÓNA ZBOŽÍ

PR MYSLOVÁ ZÓNA ZBOŽÍ M STO DV R KRÁLOVÉ NAD LABEM PR MYSLOVÁ ZÓNA ZBOŽÍ Adresa: nám stí T. G. Masaryka 38 544 01 Dv r Králové nad Labem I O: 277 819 Telefon / Fax: 499 320 111 / 499 320 178 www: www.mudk.cz e-mail: starosta@mudk.cz

Více

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Milá školičko, na školku v přírodě pojedete do Srbské Kamenice v Českém Švýcarsku. Zavítáte do krajiny tak malebné, jakou znáte z pohádek Pyšná princezna

Více

Příslušné obce (města) Části města Katastrální území Zlaté Hory Dolní Údolí Dolní Údolí. Zlaté Hory, Rožmitál Zlaté Hory v Jeseníkách

Příslušné obce (města) Části města Katastrální území Zlaté Hory Dolní Údolí Dolní Údolí. Zlaté Hory, Rožmitál Zlaté Hory v Jeseníkách REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK ZLATÉ HORY 1. Základní údaje Mapové sekce : 14-22-20, 14-22-25, 14-24-05, 14-24-10, 14-24-15 15-11-16, 15-11-17, 15-11-21, 15-11-22, 15-13-01, 15-13-02, 15-13-06, 15-13-07, 15-13-11

Více

Velikost pracovní síly

Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly v kraji rostla obdobně jako na celorepublikové úrovni. Velikost pracovní síly 1 na Vysočině se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 257 tisíc osob

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Příloha č. 2 k ZD č.j.: MV- 10127-5/VZ-2013 P O K Y N Y

Příloha č. 2 k ZD č.j.: MV- 10127-5/VZ-2013 P O K Y N Y P O K Y N Y k jednotnému postupu při zabezpečování přehlednosti a zřetelnosti hraničního pruhu, volných kruhových ploch a dalších prací na státních hranicích České republiky Obsah: 1. Všeobecná ustanovení

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly

ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly MEUV 6228/2013 ORGANIZAČNÍ ŘÁD Městský úřad Úvaly Organizační řád městského úřadu vychází ze zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění. Tento vnitřní předpis schválila Rada města

Více

N á v r h Úprava rozpočtu 2.rozpočtové opatření

N á v r h Úprava rozpočtu 2.rozpočtové opatření Odbor finanční Zastupitelstvo města Dne 17.2.2016 N á v r h Úprava rozpočtu 2.rozpočtové opatření Zpráva se předkládá z důvodu: zákona o obcích 128/2000 Sb. Zprávu vypracoval: ing.ivana Polenová vedoucí

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Objevitelské vycházky pro rodiny s dětmi

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Objevitelské vycházky pro rodiny s dětmi Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Objevitelské vycházky pro rodiny s dětmi dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000370/2014/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DESNÁ ZA ROK 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DESNÁ ZA ROK 2014 Městská policie Desná, Údolní 633, Desná v Jizerských horách ZPRÁVA O ČINNOSTI MĚSTSKÉ POLICIE DESNÁ ZA ROK 2014 Městská policie Desná Zpracoval: Ing. Miroslav ERLEBACH Desná leden 2015 Obsah: 1. Obecná

Více

Revitalizace dolního úseku Hučiny v Hornovltavském luhu

Revitalizace dolního úseku Hučiny v Hornovltavském luhu Revitalizace dolního úseku Hučiny v Hornovltavském luhu ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Vimperk, 2009 1. ÚVOD 2. VÝCHOZÍ STAV 2.1. Lokalizace: Dolní úsek Hučiny je součástí širokého údolního systému na horním toku

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Změny 1 vyhláška č. 294/2015 Sb. Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu prvouka 2.období Prvouka ve 4.a 5.ročníku má časovou dotaci 3 hodiny týdně. Výuka je rozdělena do pěti oblastí : 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas

Více

Přírodou krok za krokem

Přírodou krok za krokem Blatské muzeum v Soběslavi a Hornické muzeum Příbram si Vás dovolují pozvat na exkurze 8. ročníku cyklu Přírodou krok za krokem (2010) Již poosmé Vás zveme na výpravy do přírody za poznáním zajímavých

Více

ZIMNÍ NABÍDKA ŠUMAVA

ZIMNÍ NABÍDKA ŠUMAVA ČESKÁ REPUBLIKA ŠUMAVA Šumava, jako jedno s nejstarších pohoří Evropy, je tvořena horninami prvohorního stáří, zejména žulami, rulami a svory. Je to lesnaté kopcovité pohoří s rozsáhlými náhorními plošinami

Více

JIŽNÍ ČECHY harmonické

JIŽNÍ ČECHY harmonické JIŽNÍ ČECHY harmonické ŽIVOT V PAMÁTKÁCH www.zijemevpamatkach.cz Dvacet let UNESCO v jižních Čechách.................................................... Český Krumlov.....................................................................

Více

Jihočeský kraj Poloha Znak O kraji Jihočeský kraj patří mezi území České republiky bohaté především na přírodní krásy. V podstatě je tvořen Budějovickou a Třeboňskou kotlinou, jeho hranice obklopují pohoří

Více

Karta Osttirol s Glockner Dolomiten Card

Karta Osttirol s Glockner Dolomiten Card Karta Osttirol s Glockner Dolomiten Card S kartou "Osttirol s Glockner Dolomiten Card" můžete jednou zdarma navštívit 22 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Osttirol

Více

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda

5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.7.Učební osnovy - Vlastivěda 5.4 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět 5.4.1 Vzdělávací obor Člověk a jeho svět 5.4.1.3 NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: VLASTIVĚDA 5.4.1.3.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

DOPORUČENÝ POSTUP PRO DIGITÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ PODKLADŮ PRO ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)

DOPORUČENÝ POSTUP PRO DIGITÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ PODKLADŮ PRO ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP) DOPORUČENÝ POSTUP PRO DIGITÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ PODKLADŮ PRO ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP) Vážení starostové, přáli bychom si, aby tento doporučený postup byl pro Vás určitým vodítkem při zpracování jevů

Více

3. V roce 1600 patřil Český Krumlov stále Rožmberkům, v roce 1690 Eggenberkům a v roce 1920 byl Český Krumlov schwarzenberským majetkem.

3. V roce 1600 patřil Český Krumlov stále Rožmberkům, v roce 1690 Eggenberkům a v roce 1920 byl Český Krumlov schwarzenberským majetkem. Úkol 1 1. časová osa 2. Poslední rožmberský vladař se potýkal s finančními problémy, kvůli těmto problémům koupil část majetku Rožmberků Rudolf II v roce 1601, po tomto roce byl tedy rozsah rožmberského

Více

Obec Blížejov Zastupitelstvo obce 346 01 Blížejov čp. 151. Obecně závazná vyhláška obce Blížejov. č. 2/2009 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE

Obec Blížejov Zastupitelstvo obce 346 01 Blížejov čp. 151. Obecně závazná vyhláška obce Blížejov. č. 2/2009 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE Obec Blížejov Zastupitelstvo obce 346 01 Blížejov čp. 151 Obecně závazná vyhláška obce Blížejov č. 2/2009 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE Zastupitelstvo obce Blížejov se na svém zasedání dne 5.11.2009

Více

Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova

Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova 2009 Výroční zpráva Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova pro seniory. Byl to pro nás velký okamžik, po několika

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ)

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY BZ Jsou zkouškami, jejichž absolvováním získá pes loveckou upotřebitelnost pro honitby s odstřelem spárkaté zvěře.

Více

Obec Anenská Studánka MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE ANENSKÁ STUDÁNKA NA OBDOBÍ 2016-2018. Zpracováno pro obec Anenská Studánka

Obec Anenská Studánka MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE ANENSKÁ STUDÁNKA NA OBDOBÍ 2016-2018. Zpracováno pro obec Anenská Studánka Obec Anenská Studánka MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE ANENSKÁ STUDÁNKA NA OBDOBÍ 2016-2018 Zpracováno pro obec Anenská Studánka Schváleno na veřejném zasedání zastupitelstva obce dne 12.02.2016.. Růžena

Více

N A B Í D K A Z Á J E Z D Ů. pro seniory MO Plzeň 3 na jaro 2016

N A B Í D K A Z Á J E Z D Ů. pro seniory MO Plzeň 3 na jaro 2016 N A B Í D K A Z Á J E Z D Ů pro seniory MO Plzeň 3 na jaro 2016 ÚŘAD MĚSTSKÉHO OBVODU PLZEŇ 3, SADY PĚTATŘICÁTNÍKŮ 7-9, PLZEŇ zahajuje v pátek 18. 3. 2016, v 8:00 hodin ve 3. patře budovy Sněmovní sál

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Pravidla pro poskytování dotací na sportovní činnost Město Mariánské Lázně rozhodlo dne 11.12.2012 usnesením zastupitelstva města č. ZM/481/12 vydat tato Pravidla pro poskytování

Více

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29 3. Bytová výstavba v okresech Královéhradeckého kraje podle fází (bez promítnutí územních změn) Ekonomická transformace zasáhla bytovou výstavbu velmi negativně, v 1. polovině 90. let nastal rapidní pokles

Více

Výroční zpráva pro rok 2011

Výroční zpráva pro rok 2011 Výroční zpráva pro rok 2011 Domov sv.anežky Velký Újezd č. 7 675 32 Třebelovice 1 Obsah: 1. Představení společnosti. 3 1.1. Identifikační údaje.. 3 1.2. Identifikační údaje zřizovatele.. 3 1.3. Správní

Více

Domovní řád. Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.4.2014 1.4.2014 1

Domovní řád. Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.4.2014 1.4.2014 1 Domovní řád Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.4.2014 1.4.2014 1 Dne: 24.3.2014 Dne: 31.3.2014 1 / 7 Domovní řád Za účelem zabezpečení pořádku a čistoty v domech, k zajištění podmínek řádného užívání

Více

Přírodověda Sesuvy v Českém středohoří

Přírodověda Sesuvy v Českém středohoří Sesuvy v Českém středohoří Martinská stěna u obce Čeřeniště Jan Klimeš, Tomáš Marek Exotické kouzlo krajiny Českého středohoří zanechá chladným jen málokterého návštěvníka a prakticky každý ví, že za jeho

Více

Předmět: Člověk a jeho svět

Předmět: Člověk a jeho svět 9 rozlišuje hlavní orgány státní moci a některé jejich zástupce, symboly našeho státu a jejich význam 16 orientuje se v základních formách vlastnictví; používá peníze v běžných situacích 5 určí světové

Více

Blaženě žil, kdo v skrytu prožíval život. Ovidius

Blaženě žil, kdo v skrytu prožíval život. Ovidius Blaženě žil, kdo v skrytu prožíval život. Ovidius Projekt Vila SKRYJE: Skryje je malá obec v malebném údolí řeky Bobrůvky s pouze 60 obyvateli. Obklopuje ji krásná příroda s loukami plnými léčivých bylin

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis Téma: Jihomoravský kraj pracovní list ( práce s informacemi z videokazety )

Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis Téma: Jihomoravský kraj pracovní list ( práce s informacemi z videokazety ) Název: Škola: Autor: VY_32_INOVACE_Z_9A_4CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 9. Tematický okruh, předmět: Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis

Více

Občan ČR může cestovat do Bulharska na základě platného cestovního pasu nebo platného občanského průkazu.

Občan ČR může cestovat do Bulharska na základě platného cestovního pasu nebo platného občanského průkazu. Stačí vám na cestu občanka nebo si musíte nechat udělat pas? A co když vám pas za měsíc po dovolené projde, pustí vás třeba do Egypta? V dnešním článku se dozvíte, jaké doklady potřebujete na cestu do

Více

Postup při úmrtí. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1.LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc

Postup při úmrtí. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1.LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc Postup při úmrtí Ústav soudního lékařství a toxikologie 1.LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc 1 Postup při úmrtí Úmrtí osoby nebo nález těla mimo zdravotnické zařízení poskytovatele se

Více

zastavěné plochy a nádvoří 1,5% vodní plochy 1,4% lesní pozemky 38,4%

zastavěné plochy a nádvoří 1,5% vodní plochy 1,4% lesní pozemky 38,4% Rakovník Správní obvod Rakovník se rozkládá v západním cípu Středočeského kraje, kde sousedí s kraji Plzeňským a Ústeckým. Hraničí s obvody Slaný, Kladno a Beroun. Území obvodu leží na rozhraní Plzeňské

Více

Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vzniku Labe arény Ústeckého kraje

Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vzniku Labe arény Ústeckého kraje Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vzniku Labe arény Ústeckého kraje příloha 1 Partneři memoranda: Ústecký kraj Sídlo: Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem Identifikační číslo: 70892156

Více

Srní. Kostel Nejsvětější Trojice na Srní

Srní. Kostel Nejsvětější Trojice na Srní Srní Obec vznikla roku 1727 za barona Schmiedla. Její jméno vzniklo po značném množství srnčí zvěře, která se zde zdržovala. Původními obyvateli Srní byli převážně dřevaři, což se přirozeně projevilo i

Více

Zbavili jsme pivo těla. Zůstala tak pouze jeho esence, podstata, jeho nejčistší spirit. B:CRYO

Zbavili jsme pivo těla. Zůstala tak pouze jeho esence, podstata, jeho nejčistší spirit. B:CRYO Zbavili jsme pivo těla. Zůstala tak pouze jeho esence, podstata, jeho nejčistší spirit. B:CRYO Naše novinka vychází z maximální snahy potěšit pivní gurmány originální specialitou, která bude plně respektovat

Více

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství DOTAČNÍ INFO K 24. 3. 2016 Ministerstvo zemědělství 2.kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova 2014-2020 Příjem žádostí bude probíhat pouze prostřednictvím Portálu farmáře v termínu od 3. května

Více

Občanské sdružení PLZEŇANÉ PROTI SPALOVNĚ CHOTÍKOV IČ 22869867 Studentská 69, 323 00 Plzeň e-mail: nespalovne@email.cz

Občanské sdružení PLZEŇANÉ PROTI SPALOVNĚ CHOTÍKOV IČ 22869867 Studentská 69, 323 00 Plzeň e-mail: nespalovne@email.cz Občanské sdružení PLZEŇANÉ PROTI SPALOVNĚ CHOTÍKOV IČ 22869867 Studentská 69, 323 00 Plzeň e-mail: nespalovne@email.cz Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí Škroupova 18 306 13 Plzeň

Více

Metodický návod č. 3. Řádek číslo

Metodický návod č. 3. Řádek číslo Metodický návod č. 3 Standard sledovaných jevů pro územně analytické podklady (vyjma údajů o technické a dopravní infrastruktuře, které jsou obsaženy v metodických návodech č. 1 a 2): Zpodrobněná příloha

Více

PŘÍLOHA KE SMLOUVĚ O OBCHODNÍM ZASTOUPENÍ

PŘÍLOHA KE SMLOUVĚ O OBCHODNÍM ZASTOUPENÍ PŘÍLOHA KE SMLOUVĚ O OBCHODNÍM ZASTOUPENÍ Příloha č. 1 PRACOVNÍ POSTUP PRO UZAVÍRÁNÍ POJISTNÉ SMLOVY CESTOVNÍHO POJIŠTĚNÍ pro účastníky zájezdů (typ 721 a 722) I. ÚVOD Cestovní pojištění pro účastníky

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. DOMOVNÍ ŘÁD Družstvo Tobrucká 713, družstvo 1 / 6

DOMOVNÍ ŘÁD. DOMOVNÍ ŘÁD Družstvo Tobrucká 713, družstvo 1 / 6 DOMOVNÍ ŘÁD DOMOVNÍ ŘÁD Družstvo Tobrucká 713, družstvo 1 / 6 Družstvo Tobrucká 713, družstvo Tobrucká 713/25, 160 00 Praha 6 IČO: 25148826, tel: 235363485, mob: 602 941235, e-mail: tobrucka713@seznam.cz

Více

Výroční zpráva. za rok 2009

Výroční zpráva. za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 leden 2010 Obsah: Členská základna 3 Činnost výboru 3 Uskutečněné akce 4 Zájezd do knihoven Příbramska 4 Zájezd na happening do Vsetína 4 Klubka dětských knihoven 5 Další činnosti

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b)

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b) vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Dovolená v oblasti Nei Pori (Platamonas) s I.S.C.Sports a cestovní kanceláří Pradok

Dovolená v oblasti Nei Pori (Platamonas) s I.S.C.Sports a cestovní kanceláří Pradok GREECE TOUR 2011 Dovolená v oblasti Nei Pori (Platamonas) s I.S.C.Sports a cestovní kanceláří Pradok Po úspěších v minulých letech pokračujeme v pořádání oblíbené dovolené spojené se sportovním vyžitím.

Více

CYKLOSTEZKA ŽIDOVICE HROBCE

CYKLOSTEZKA ŽIDOVICE HROBCE EMSTAV s.r.o., Na Popluží 11, 400 01 Ústí nad Labem Zapsaný u Krajského soudu v Ústí n.l., oddíl C, vložka 10879 CYKLOSTEZKA ŽIDOVICE HROBCE Dokumentace pro provedení stavby - DPS Objednatel: Obec Židovice,

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

Nabídka * NOC MUZEÍ * ADVENTNÍ ZÁJEZDY ZIMA 2014

Nabídka * NOC MUZEÍ * ADVENTNÍ ZÁJEZDY ZIMA 2014 Nabídka * NOC MUZEÍ * ADVENTNÍ ZÁJEZDY ZIMA 2014 10.9.2014 Noc muzeí ve Vídni sobota 4. 10. 2014 V dopoledních hodinách odjezd do rakouské metropole Vídně. Po příjezdu následuje krátký informativní okruh

Více

OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012

OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012 OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012 Obchodní právo JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc. Copyright Vysoká škola ekonomie a managementu 2012. Vydání první. Všechna práva vyhrazena. ISBN 978-80-86730-93-6

Více

SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PODYJÍ. Kalendář vycházek a exkurzí pro veřejnost na rok 2009. Duben

SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PODYJÍ. Kalendář vycházek a exkurzí pro veřejnost na rok 2009. Duben SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PODYJÍ Kalendář vycházek a exkurzí pro veřejnost na rok 2009 Duben 25.4. sobota Odpolední vycházka za geologickými zajímavosti Podyjí (pořádáno ve spolupráci s Jihomoravským muzeem

Více

Městský orientační systém a regulace reklamy v Miličíně výzva podnikatelům

Městský orientační systém a regulace reklamy v Miličíně výzva podnikatelům Městský orientační systém a regulace reklamy v Miličíně výzva podnikatelům Aktuálně se projednává záměr vytvoření městského orientačního systému a regulace reklamy v Miličíně. Cílem je: - zavést pořádek

Více

MĚSTO RTYNĚ V PODKRKONOŠÍ. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2015 o místních poplatcích

MĚSTO RTYNĚ V PODKRKONOŠÍ. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2015 o místních poplatcích MĚSTO RTYNĚ V PODKRKONOŠÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2015 o místních poplatcích Zastupitelstvo města Rtyně v Podkrkonoší se na svém zasedání dne 29. 4. 2015 usnesením č. 4/13 usneslo vydat, na základě

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / Z

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / Z I. název vzdělávacího oboru: ZEMĚPIS (Z) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: Vzdělávací obor Zeměpis spadá do vzdělávací oblasti 2. stupně základního vzdělávání Člověk a příroda. Ta

Více

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin Aktivity s GPS 3 Měření některých fyzikálních veličin Autor: L. Dvořák Cílem materiálu je pomoci vyučujícím s přípravou a následně i s provedením terénního cvičení s využitím GPS přijímačů se žáky II.

Více

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit.

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Určitě víte, kde leží Sněžka, Snad také víte, kde pramení Vltava, kde leží Pravčická brána, Černé jezero nebo Prachovské skály. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka, Pokličky nebo

Více

NABÍDKA HOLANDSKEM NA HISTORICKÉ PLACHETNICI 2015

NABÍDKA HOLANDSKEM NA HISTORICKÉ PLACHETNICI 2015 NABÍDKA HOLANDSKEM NA HISTORICKÉ PLACHETNICI 2015 HOLANDSKEM NA HISTORICKÉ PLACHETNICI PLACHETNICE: MAX. KAPACITA: klipper Wappen Fryslan 34míst v posádce + 2 osoby personál TERMÍN: 2. - 8.5. 2015 DESTINACE:

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období 968 Vládní návrh na vydání zákona kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

Fiche opatření (dále jen Fiche)

Fiche opatření (dále jen Fiche) Název MAS Havlíčkův kraj o.p.s. Fiche opatření (dále jen Fiche) Číslo Fiche 3.Název Fiche 5 Cestovní ruch - záruka prosperity Přiřazení Fiche k opatření PRV (číslo, název) 4.Hlavní opatření III.3. Název

Více

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Třídnické y Každé pondělí v 8. 30 začínají třídní učitelé ve svých třídách tzv.

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES L 201/18 Úřední věstník Evropské unie 1.8.2009 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES ze dne 13. července 2009 o hladině akustického tlaku kolových zemědělských a lesnických traktorů působícího

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014 Odbor dopravy V Písku dne: 11.11.2014 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.12.2014 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Žádosti o udělení výjimky k vydání rezidentní parkovací karty NÁVRH USNESENÍ Rada města,

Více

Jak zahájit podnikání: rozhodli jste se podnikat a nevíte kam se obrátit.

Jak zahájit podnikání: rozhodli jste se podnikat a nevíte kam se obrátit. Jak zahájit podnikání: rozhodli jste se podnikat a nevíte kam se obrátit. Pokud hodláte podnikat v oboru, který je živností, musíte ohlásit živnost nebo požádat o udělení koncese u živnostenského úřadu.

Více

Zpráva o zajištění stanovisek ústředních vodoprávních úřadů a Ministerstva pro místní rozvoj k návrhu Plánu oblasti povodí Horního a středního Labe

Zpráva o zajištění stanovisek ústředních vodoprávních úřadů a Ministerstva pro místní rozvoj k návrhu Plánu oblasti povodí Horního a středního Labe Zpráva o zajištění stanovisek ústředních vodoprávních úřadů a Ministerstva pro místní rozvoj k návrhu Plánu oblasti povodí Horního a středního Labe Povodí Labe, státní podnik, požádalo dopisy ze dne 15.2.2009

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

1. Cíle oblasti podpory Hlavní cíl: Zkvalitňovat a rozvíjet infrastrukturu a technické zázemí pro rozvoj udržitelného cestovního ruchu v regionu.

1. Cíle oblasti podpory Hlavní cíl: Zkvalitňovat a rozvíjet infrastrukturu a technické zázemí pro rozvoj udržitelného cestovního ruchu v regionu. oblast podpory: 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch vyhlášení výzvy: 5. května 2008 příjem žádostí: od 5. května do 7. července 2008 1. Cíle oblasti podpory Hlavní cíl: Zkvalitňovat a rozvíjet

Více

Zápis z jednání komise pro regeneraci panelového sídliště Šipší ze dne 25.6.2003. Přítomni: Ing.Jirásek, p.nováček, pí Hnátková, p.hlavatý, p.

Zápis z jednání komise pro regeneraci panelového sídliště Šipší ze dne 25.6.2003. Přítomni: Ing.Jirásek, p.nováček, pí Hnátková, p.hlavatý, p. Zápis z jednání komise pro regeneraci panelového sídliště Šipší ze dne 25.6.2003 Přítomni: Ing.Jirásek, p.nováček, pí Hnátková, p.hlavatý, p.polák Hosté: Ing.Suchánek, Ing.arch.Kremla Omluveni: p.hobl,

Více

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav 15.4.2007 Ponechal Lukáš, Hromková Lucie 1 Obec Nosislav leží v okolí řeky Svratky na hranici Ždánického lesa a Dyjskosvrateckého úvalu.

Více

Váš dopis zn./ze dne Naše značka Vyřizuje Linka Vrchlabí dne. KRNAP 07480/2014 OSS/Ing. Steklá/H 513 7.11.2014 R O Z H O D N U T Í

Váš dopis zn./ze dne Naše značka Vyřizuje Linka Vrchlabí dne. KRNAP 07480/2014 OSS/Ing. Steklá/H 513 7.11.2014 R O Z H O D N U T Í Správa Krkonošského národního parku Dobrovského 3, 543 01 Vrchlabí tel.: (+420) 499 456 111 fax: (+420) 499 422 095 e-mail: podatelna@krnap.cz www.krnap.cz Správa KRNAP OVV, oddělení správy majetku Dobrovského

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výtvarná výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Lidské

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 2. 4. 2015. Odbor stavební úřad, ţivotního prostředí a dopravy

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 2. 4. 2015. Odbor stavební úřad, ţivotního prostředí a dopravy MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 2. 4. 2015 Bod programu: 16 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Radka Ondriášová Odbor stavební úřad, ţivotního prostředí a dopravy

Více

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna Zpráva Mezinárodní komise UNESCO Vzdělávání pro 21. století zpracovaná v roce 1993 reflektovala změny globální společnosti

Více

Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie. Obsah:

Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie. Obsah: Zklidnění dopravy Sídliště a okolí dopravní studie Obsah: Obsah:... 1 1 Základní údaje... 2 1.1 Popis celkového záměru... 2 1.2 Hlavní cíle... 2 1.3 Upřesňující informace... 2 1.4 Zadavatel... 3 1.5 Zpracovatel...

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A.

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A. Město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav (dále jen jako město ) vyhlašuje v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb. Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (dále jen jako ZÁKON ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

PROGRAM PODPORY V OBLASTI TĚLOVÝCHOVNÝCH A SPORTOVNÍCH AKTIVIT ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ (ÚČEL PODPORY)

PROGRAM PODPORY V OBLASTI TĚLOVÝCHOVNÝCH A SPORTOVNÍCH AKTIVIT ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ (ÚČEL PODPORY) PROGRAM PODPORY V OBLASTI TĚLOVÝCHOVNÝCH A SPORTOVNÍCH AKTIVIT Poskytování dotací z rozpočtu města Letovice se řídí zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v platném znění

Více

Projekt NÁHRDELNÍK CHRUDIMKY dílčí část Inventarizace a zdravotní stav stromů

Projekt NÁHRDELNÍK CHRUDIMKY dílčí část Inventarizace a zdravotní stav stromů Projekt NÁHRDELNÍK CHRUDIMKY dílčí část Inventarizace a zdravotní stav stromů Průběžná zpráva V Hradci Králové dne 4.6.2013 Úvod Dřeviny jsou neodmyslitelnou součástí lidského života, které provázejí lidstvo

Více

Obce KAČICE Obecně závazná vyhláška č. 4/2014

Obce KAČICE Obecně závazná vyhláška č. 4/2014 Obce KAČICE Obecně závazná vyhláška č. 4/2014 O VEŘEJNÉM POŘÁDKU V OBCI Zastupitelstvo obce Kačice se na svém zasedání dne 20. 08. 2014 usnesením č. 43/2014 usneslo vydat na základě ustanovení 10, 35,

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství

VIZP Vodohospodářské inženýrství VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.3 3 Vodní toky Přirozené évodní ítoky Účel úprav vodních toků, návrhové veličiny Opevnění upraveného koryta Ekologizace l i vodních toků

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE: NAU NÁ STEZKA SVATÉ BARBORY V ERNÉM DOLE (KRNAP)

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE: NAU NÁ STEZKA SVATÉ BARBORY V ERNÉM DOLE (KRNAP) PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE: NAU NÁ STEZKA SVATÉ BARBORY V ERNÉM DOLE (KRNAP) Zpracovatel: 01/14 ZO SOP Natura, quo vadis?, I : 66005850 Rektorská 22, 108 00 Praha 10 - Malešice www.natura-praha.org Odpov dný

Více

Tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje

Tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje České dráhy, a.s. Krajské centrum osobní dopravy Brno Tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje Schváleno rozhodnutím ředitele Krajského centra osobní dopravy Brno dne 16. dubna 2014

Více

BOHUMÍN. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj 2004 1

BOHUMÍN. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj 2004 1 Správní obvod Bohumín tvoří pouze území 2 měst, jimiž jsou Bohumín a Rychvald, takže počtem obcí je na posledním místě v kraji. Pověřeným úřadem je město Bohumín. Rozkládá se na severovýchodě Moravskoslezského

Více

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: JUDr. Ing. Helena Horová IČ 16902645, se sídlem Praha 4, V luhu 18, PSČ 140 00, Okres Praha 4, insolvenční správce dlužníka TENNIS Zlín, a.s., IČ 46975764, se

Více