101 praktických tipů pro každodenní hubnutí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "101 praktických tipů pro každodenní hubnutí"

Transkript

1 101 praktických tipů pro každodenní hubnutí

2 Byly doby, kdy na světě nebyla potřeba hubnout. Lidé jedli, ale také pracovali. Vstanuli brzo ráno a celé dny trávili těžkou práci na poli kopáním, oráním, setím či sklizní. Starali se o dobytek a farmu. Výsledkem bylo, že mohli jíst, cokoliv chtěli a nepřibírali. Ale to bylo. Svět se změnil. Na polích pracuje čím dál méně lidí a lidé změnili svůj životní styl a stroje jim značně všechno ulehčují. Výsledkem usnadnění je, že se vše změnilo. Většina lidí přijalo za svůj styl života, kdy celé dny sedí v práci a poté i doma bez jakéhokoliv pohybu. Věci se staly snadnými. Všechno je na dosah kliknutí na internetu nebo za rohem v obchodě, kam dojedeme autem. Usnadnění života si bere svou daň nadváha a obezita je na rekordní úrovni lidstva Není to o tom mít tělo jako z časopisu, ale o tom zůstat fit a zajistit si delší život bez nemocí. Kadžý ví, že váha navíc znamená nemoci. Celý svět mění svůj životní styl na zdravý a to zahrnuje i zhubnout. Tato kniha, jak zhubnout způsoby, které jste možná ještě neslyšeli. Ale pořád je tu věc, kterou je třeba mít v hlavě ztráta váhy nenastane sama od sebe... Kontrolujte, co jíte a cvičte. Jak bude procházet knihou, doufám, že budete překvapeni, jak všechny každodenní činnosti mohou vést k zhubnutí 5 kilo nebo více.

3 1 Pijte hodně vody. Tělo ji potřebuje, tak mu ji dopřejte. Voda nejenže očistí tělo od toxinů, ale budete se cítit i zdravější a štíhlejší. A nejlepší na vodě je, že má nula kalorií. 2 Začněte svůj den sklenici vody. Hned po vstanutí z postele do sebe vlijte sklenici studené vody. Budete méně jíst při snídani a také to příjemně probudí. Sklenice vody pomůže vyhnat z těla džusy, které tělu škodí. Svůj čaj pijte až po sklenici vody. Je to dobré pro vás. 3 Pijte sklenici vody než začnete jíst. Voda zabere v žaludku místo a budete plnější a sníte toho méně. 4 Pijte vodu i během jídla. Opět vám to pomůže s dřívějším nasycením, ale pijte ji po douškách. Pomůže jídlo dříve se usadit, takže se rychleji cítíte plní. Poznámka: Voda tvoří 66% váhy těla! Hraje důležitou roli při hlídání váhy. 5. Vyhýbejte se slazených nápojům, obzvláště sodovkám. Koly a různé lepivky jsou slazené cukrem a cukr rovná se kalorie. Čím méně jich pijete, tím lépe. 6. Zahrňte do vaši stravy věci, které jsou tvořeny z podstatné části vodou jako rajčata nebo meloun. Mají až 95% vody a to znamená i snadnější ztrátu váhy. Nasytí vás bez přibrání jediného deka. 7. Jezte čerstvé ovoce místo džusů. Džusy jsou slazené cukrem, ovoce má pouze ten přírodní. S ovocem jíte i vlákninu a vitamíny, které tělo potřebuje. 8. Chuť na džus zažeňte vymačkáním svého čerstvého namísto toho z obchodu. 9. Vybírejte vždy čerstvé ovoce. To z konzervy nebo jinak upravené neobsahuje tolik antioxidantů jako čerstvé a většinou je slazené. 10. Navyšte příjem vlákniny. Jezte zeleniny a ovoce, kolik jen můžete. 11. Zelenina je nejlepší pro hubnutí. Příroda nabízí velký výběr. Nejlepší jsou druhy s listy. Zkuste dělat saláty.

4 12. Jezte chytře. Rozdíl mezi člověkem a zvířetem je ten, že jsme řízení inteligenci, zatímco zvířata instinktem. Nejezte jen tak, protože cítíte, že něco jíte. Zeptejte se těla, jestli to skutečně potřebuje. 13. Sledujte, co jíte. Každé sousto kontrolujte. Často nevinné uždíbávání je horší než hlavní jídlo samotné. Nejsnadnější věc je jíst něco, aniž bychom si to uvědomovali a to je většinou to, co bychom neměli jíst při sledování televize brambůrky, tyčinky, Ovládejte chuť na sladké. Sladké znamená kalorie. Je to přirozené, že máme na to chuť. Při konzumací těchto věci si uvědomte, že se to někam přidává na vaše tělo. Příště si to třeba rozmyslíte. 15. Upravte časy pro vaše jídlo a plňte je. Mějte jídlo ve stejných časech každý den. Nepřekračujte odchylky o víc než půl hodiny. Budete se při dalším jídle zbytečně plnit více než chcete. 16 Jezte pouze, když jste hladoví. Někteří by nejraději jedli, vždy vidí li jídlo. Párty nejsou výmluvou pro vás. Chápejte efekt vaši diety přes týden a jeho zničení jedním párty jídlem. Když vám někdo něco nabídne, vezměte si kousek ze slušnosti. Pak už se držte. 17. Nesvačinkujte mezi jídly. Platí hlavně pro lidi na cestách. Jediné co se jim dostane je nekvalitní jídlo, které neplní žaludek tak, jako to kvalitní. Obsahuje navíc mnoho kalorií a tuku. Třeba hranolky nebo bagety. 18. Pokud máte hlad mezi hlavními jídly, řešte to zeleninou. Chroupání mrkve je dobrá zábava pro vaši mysl i žaludek. 19. Káva a čaj jsou bez problémů. Pokud nepřidáte smetanu nebo cukr... Šlehačka a dvě kostky cukru je stejné jako kus čokoládového dortu. 20. Vydržte s černou kávou či čajem. Jsou dobré pro člověka. Čaj obsahuje méně kofeinu, který nemusí být pro tělo to nejlepší. 21. Počítej kalorie, když jíte. Je dobré mít totiž přehled, ze kterých jídel jich přijímáte nevíce. Kontrolujte to na obalech. 22.

5 Když přijmete kalorie navíc, uzavřete se sebou dohodu, že je spálíte do konce každého týdne. Nezačínejte týden v dluhu. Dejte si procházku navíc, abyste dluh smazali. 23. Držte se dále od smažených jídel. Čím více se jich zbavíte, tím méně naberete na váze. Olej nebo tuk, na kterém se jídlo připravuje se ukryje uvnitř jídla a neodsajete jej ani ubrouskem. 24. Nevynechávejte jídla. To je nejhorší věc, kterou můžete udělat. Potřebujete nejméně 4 jídla pravidelně během dne. 25. Čerstvá zelenina je lepší než vařená nebo v plechovce. Jezte zeleninu syrovou. Při vaření se ztrácí až polovina vitamínů. V plechovce to je velmi podobné. Při nakupování je dobré vybírat zeleninu bez pesticidů. 26. Jedno vejce denně je maximum. Nejlépe však tři do týdne. 27. Čokoláda musí být pro vás luxusem. Neměla by být části jídelníčku. Sáhněte raději po té kvalitnější s více procenty kakaa. 28. Mějte pestrý jídelníček. Zkoušejte nové věci. 29. Řekněte ne alkoholickým nápojům. Je v nich spousta kalorií, které vás dělají tlustějším. Narušuje to také váš metabolismus. 30. Zkuste snídat do hodinu od vstanutí. Tělo bude mít z čeho brát. Nečekejte na hlad až 55% vaši stravy by měly být sacharidy. Sacharidy jsou hotovým zdrojem energie a měly by být ve vaši stravě. Základem je jejich omezení, protože běžná strava jich obsahuje příliš % vaši stravy by měly být bílkoviny. Různé procesy a aktivity v těle pracují právě díky bílkovinám. Věci se rozbíjejí a skládají zpět. Odolnost musí být vybudována, obnova těla po nemocech je potřeba a právě pro to je třeba jíst hodně bílkovin, které zajišťují odolnost vůči nemocem, zlepšují regeneraci a další důležité faktory našeho bytí. 33.

6 Tuky by měly být zastoupeny 15 20%. Tuky jsou pro naše tělo potřeba, je však důležité vybírat ty zdraví prospěšné rybí tuk, olivový olej či ořechy. 34. Zkuste a osvojte si stravu vegetariána. Jejich strava je nepochybně lepší pro zdraví. Existuje mnoho výhod pro to býti vegetariánem, ale není účelem knihy přemlouvat k této stravě. Zkuste však, co nejvídce prvků jejich stravy zařadit do své omezte maso, zkuste dny bez masa, naučte se jíst více luštěnin. 35. Upřednostňujte bílé maso před červeným. Bílým masem jsou ryby a drůbež a je lepší volbou pro ty, co zkoušejí zhubnout. Červené maso zahrnuje hovězí či vepřové. 36. Celozrnné pečivo je lepší než bílé. Snažte se navýšit příjem vlákniny, což celozrnné pečivo splní. Celozrnné pečivo má rovněž lepší výživovou hodnotu i obsahuje více bílkovin. 37. Snižte příjem vepřového. Nepomáhá při hubnutí. A vepřové znamená i třeba šunka, slanina či klobasy. 38. Omezte příjem cukru. 39. Jezte 5 až 6 jídel denně. Místo tří jídel, zkuste zařadit pět či šest menších. Sníte toho pravděpodobně méně. 40. Mějte své podváděcí jídla, ale pouze pro chuť. Jsou věci, které byste měli vyřadit z jídelníčku, ale máte pro ně slabost. Nemusíte je vyřazovat úplně. Nazvěte je podváděcím jídlem a zařaďte je jednou za čas. Množství však výrazně omezte a mějte tato jídlo pouze pro uspokojení chuti. O zbytek se podělte s ostatními. 41. Sledujte příjem tuku. Gram má 9 kalorií, přečtením celkových kalorií a zjištění obsahu tuku, můžete odhadnout procento tuku. Neměl by přesáhnout 30%, výjimkou jsou snad pouze ořechy nesolené a čisté. 42. Nepřehánějte to se solí. Sůl je jednou z příčin obezity. Opravdu omezte sůl. Snižte jej minimálně na polovinu toho, co do teď. 43. Snažte se kupovat máslo bez cholesterolu, je zdravější volbou a chutná podobně. Podobné malé změny mohou ve finále znamenat velké snížení váhy. 44.

7 Místo smažení zkuste pečení bez tuku. Pečení je o hodně zdravější metodou přípravy než smažení. Nevyžaduje tolik tuku ani oleje. 45. Používejte pánev s nepřilnavým povrchem, čímž omezíte množství použitého oleje. Zlatým pravidel je omezit a vyhnout se oleji, co jen to jde, nepřilnavá pánev je řešení. 46. Zeleninu jezte nejlépe čerstvou. Vařením se ztrácí cenné látky. Pokud nemáte rádi zeleninu, zkuste ji uvařit na páře bez žádných přidaných látek. 47. Petržel je skvělou volbou jako svačinka. Kromě mnoho vitamínů a zahnání hladu, je to skvělý způsob pro lepší dech. 48. Vybírejte nízkoučné náhrady nebo jídlo bez tuku. Existuje řada těchto produktů. Je to lepší pro srdce. V dnešních obchodech najdete celou řadu výrobků. Objevují se jako houby po dešti. Příště vyberte místo klasiky, nízkotučnou verzi. Pamatujte, že tělo potřebuje živiny a ne pouze kalorie. Tuk nám dává živiny také, ale má více kalorií než bílkoviny nebo sacharidy. 49. Vyhněte se špatným dietám. Jsou špatné pro zdraví a přiberete zpět to, co jste ztratili. Může se zdát, že něco ztratíte, ale v momentě, kdy přestanete, máte je zpět. Podívejte se na to takto. Myslíte si, že je možné, aby člověk přežil na takové dietě po zbytek života? Určitě ne! Musíte se vzdát jednou provždy těchto diet a v budoucnu uvidíte, že diety napáchaly více škod. Tyto diety mnoho slibují, ale zřídkakdy to splní. Tyto rychlé diety často lidé drží, aby se vešli do starých šatů nebo pro danou příležitost. To je jediný účel, kterému mohou sloužit a být užitečné. 50. Musíme si vybudovat zvyk žvýkání všeho jídla i toho tekutého či zmrzlin. Je nutné přidat k jídlu své sliny, cukr je tráven pouze v případě, kdy jsou přítomny sliny. Často nestíháme používat sliny během žvýkání. Přitom velmi pomáhají v trávení. 51. Suché víno je lepší než sladké. Ta obsahují přirozeně mnoho cukru. Ale na druhou stranu, v suchých vínech je mnoho cukru odstraněno během fermentace. Zhlediska cukru jsou lepší ta suchá. 52.

8 Když se rozhodnete začít cvičit, začněte zlehka a neodrazujte se, pokud nedosáhnete svého cíle během prvního týdne. Mnoho lidí dělá tuto chybu. Myslí si, že mohou zhubnout za pár cvičení. Pokud budete talčit příliš na pilu, je pravděpodobné, že vás postihne nepříjemné zranění s přetrénování i chyb v technice. Pravidlo pomalu, ale trvale, vítězí. 53. Zvažte se před cvičením pro sledování změn, nečekejte, že nastanou změny okamžitě. Potrvá to zhruba dva týdny než se něco změní. Je důležité sledovat svou váhu. Držte se toho, že každá ztráta kil je úspěch. 54. Když zaznamenáte změnu, odměňte se. Odměnou není na mysli žádné sladké či čokoládu. Běžte do kina nebo si kupte nový kus oblečení. Právě toto je věc, která vám pomáhá pokračovat. Je dobrý nápad odkládat si peníze, které ušetříte ze sladkostí či zmrzliny a pak si za ně koupit odměnu. 55. Den v týdnu si dejte volno od cvičení. Je to důležitá součást vaši rutiny. Tělo potřebuje regenerovat. 56. Cvičte venku, jak jen můžete. Má řadu výhod. Jedna je čerstvý vzduch a slunce. Další je změna prostředí oproti zbývajícímu času dne. 57. Snažte se získávat informace o cvičení, je mnoho věcí, co můžete dělat doma. Řada věci je snadno dostupná pro každého. Zkuste projít webem nebo si poříďte knihu. Bude to užitečné pro celkové vaše cvičení. 58. Najděte si kamaráda/kamarádku pro cvičení. Pomůže vám to lépe v motivaci i ve vytrvání na cestě. V dnech, kdy se cítíte unaveně nebo máte problém vylézt z postele, se hodí mít někoho, kdo vás vybudí ke cvičení. Další výhodou je diskuze o proměně, pocitech a strachu, což je určitě přínosem. Skvělá příležitost pro motivaci. 59. Přestaňte, když má tělo příliš. Nemá to smysl. Když jste cvičili po dlouhou dobu, vaše tělo vám dá signál. Řiďte se těmito signály. Postupujte jeden krok za čas. Přestaňte, když vám dojde dech nebo část tělo řekne,

9 že má dost. 60. Chcete li prodloužit čas pro vaši rutinu, dělejte to postupně ne ve skocích. 61. Zvolte si cvičební program, který vyhovuje vašemu životnímu stylu. Každý máme jiný a jiné zaměstnání, není tedy důvod striktně dodržovat knihu. Zkuste a následujte cvičební rutinu, která je pro vás vhodná. Důležitější pro úspěch je vytrvalost než samotné cvičení. Pokud tedy nevyberete něco, co se hodí do vašeho stylu, nebudete to pak ani dodržovat. 62. Nestůjte, choďte. Pokud můžete chodit, dělejte tak. Nestůjte v jedné pozici. Chůze pomůže i vašemu myšlení. 63. Neseďte, stůjte. Můžete li stát, neseďte. Vybírejte pozici, která je vám méně příjemná. 64. Neležte, seďte. Stejné pravidlo jako v pravidle Nebuďte povaleč. Je nejjednodušší věc, stát se povalečem. Pokud máte nakročeno stát se jím, zničte tento návyk, přesekněte jej v zárodcích. Odneste pohodlné křeslo a gauč a nechte tam pouze židle, které nejsou tak pohodlné pro sledování TV. To vás odradí bezpečně.

10 66. Máte li sedavé zaměstnání, vstaňte a protáhněte se každou půlhodinu. Většina prací je dnes sedavá. Zvláště ta u počítače. Vstaňte každou půl hodinu a protáhněte se. 67. Při telefonování zkuste chodit. 68. Použivejte schody místo výtahu. Dělají nás lenivými. Při dvaceti patrech je možná dobré jej užít, ale minimálně při sestupu použijte schody. Není tam takový rozdíl zhlediska času. Čekání na výtah a otevírání výtahu v každém patře zabere věčnost. 69. Kouření je špatné pro hubnutí. Nesouvisí s hubnutím, ale vede k jiným návykům nevyrovnaný stravovací režim nebo závislost třeba na kávě. 70. Pokud nesnašíte běh, nemusíte běhat maratony, abyste byli fit. 10 minut kardia denně je dostatek pro většinu. 71. Pokud nemůžete běžet, choďte. 15 minut rychlé chůze je také dostačující. 72. Každá vzdálenost je dosažitelná chůzi, pokud máte čas, zvažte chůzi na místa, kam normálně jedete (práce nebo obchod, není li to příliš daleko). Možná to zabere více času, ale dopad na zdraví bude navěky. 73. Možná to zní divně, ale lidé, kteří pili kávu před cvičením, zhubnuli více. Nejsou žádná jasná data, výživový poradci spekulují, že kofein přepíná tělo na energii z tuku během cvičení. Stojí za to, to zkusit. 74.

11 Vyhněte se však přehnané konzumaci kávy, sníží totiž tento efekt, který kofein na tělo má. 75. Nepoužívejte dálkové ovládání. V dobách bez ovladače nebyly TV tak populární, lidé se museli namáhat pro přepnutí televize. Nepoužívejte ani lidí jako dálkový ovladač. 76. Věci jako odnášení věcí, vypínání dělejte sami. Často úkolujeme druhé. 77. Otázka pro vás. Výtahy : 1. urychlují náš přesun nahoru a dolů 2. pomáhají příbírat na váze 3. nutí nás hloupě stát 4. nutí nás dívat se dolů, když jedeme dolů 5. nutí nás dívat se nahoru, když jedeme nahoru Všechny možnosti jsou správně. Příště pouze nestujte (nebo vezměte schody) 78. Během reklam choďte. Dejte očím oddych od obrazovky. Protáhněte se a dotkněte se vašich nohou nebo dělejte cokoliv, co rozproudí krev. 79. Protahujte vaši prsty, kdykoliv můžete. Pomáhá to úlevě od stresu a zaměstnáváte alespoň své prsty. Prsty jsou dobrým indikátorem stavu celého těla a v jaké kondici je. 80. Pusťte si hudbu a tančete jako blázen. Vraťte se do dětství. Zavřete dveře, zapněte hudbu na nejvyšší hlasitost (abyste však nerušili sousedy) a dělejte tanec, jaký jen můžete vymyslet. Skákejte na a z postele. Předstírejte, že jste Madonna nebo Jackson. 81. Noste s sebou frisbee. Hoďte jej a dojděte k němu. Skvělý způsob pro zdolání stresu. Člověkovi se uleví, když může něco jen tak zahodit. Frisbee navíc nemůžete rozdíl, co vás zastaví? Není to o házení, ale shýbáním se pro frisbee se protahujete, jak svaly tak klouby.

12 82. Vystupte z tramvaje či autobusu před vašim blokem a dojděte zbytek pěšky. Když nemáte čas, ujistěte se, že každý den se projdete. Parkujte své auto dále od své kanceláře. 83. Když se nikdo nedívá, kružte pánvi. Právě tato část je nejméně procvičována a přibrání na váze se nejvíce projeví tady. Stejný důvod je, když se snažíme zhubnout. Zkuste této části dát více pozornosti. Sklapovačky jsou možná příliš pro začátek. Kroužení s pánvi je pro začátek vhodnější, navíc věnujete se všem směrům. 84. Snažte se mít zatahnutý pupek, kdykoliv jdete. Mějte správnou formu a nenechte nikdy přepadnout pupek přes pásek. Pokaždé kdy vdechnete, posilujete své svaly v oblasti břicha. 85. Vyzkoušejte dechové cvičení. Při správném provedení může pomoci ztrátě váhy. Pocítíte tlak ve střední části těla. Dýchání stahuje a roztahuje svaly. Dýchejte správně, je to pro vás. 86. Zkuste jógu. Jóga je jeden z nejlepších způsobů, jak zhubnout. Díky józe můžete kontrolovat každý sval a kloub v těle. 87. Zkuste udělat masáž svému partnerovi. Je to zábavný způsob. Potěší to vašeho partnera a vaše námaha lehce pomůže vašemu cíli. Nemusí to být jen masáž z vaši strany, můžete si pak role vyměnit. Je fajn, když partneři mají společnou rutinu. Navzájem se mohou kontrolovat či motivovat. Je spousta činností, které dokáží dvojice nechat fyzicky aktivní. 88. Nenepadá li vás další, zkuste box do polštáře. Ne každý má boxovací pytel, polštář může být dobrá náhrada.

13 Nebuďte brutální, polštář se může rozthnout. Důležitý je počet úderů. Zkuste 50 v jedné sérii. Zkuste si na místě polštáře představit osobu, kterou nenavidíte. Dá vám to i pocit spokojenosti. 89. Zkuste brát schody po dvou. 90. Máte li psa, vezměte jej s sebou na běhání a nechte, aby vás vedl. Zvářata jsou vnímavá a ví, že potřebují hodně pohybu, nechte je vést. 91. Přihlaste se do tanečních. Tanec je skvělá příležitost, jak spálit kalorie navíc. Při tanci pálíte hodně kalorií. Není na mysli pomalý tanec na plese, je řeč o rychlých tancích. 92. Kdykoliv můžete opřete se o zeď rukami a snažte se obličejem ji přiblížit. Pak použijte sílu rukou k odtlačení se od zdi. Dva až tři v sérii. 93. Máte li možnost plavat, choďte plavat. Plavání je jedno z nejlepších cvičení. Studená voda je skvělým antistresorem. 94. Zkuste hrát tenis nebo basket. Hry jsou zábava a pomohou v hubnutí. Je více vzrušující něco hrát než pouze cvičit o samotě. Sporty jsou návykové. Najdete si přátele a budete v pohybu častěji. Je to něco, na co se budete těšit. Čím více si hrajete, tím méně si uvědomujete, že je to součást hubnutí. Po spálení pár kilo, budete schopni rozšířit vaše kruhy přátel. 95. Každý trénink by měl začít protažení a zahřatím, stejně tak končit. Tělo potřebuje určitý stupeň připravenosti pro danou akci. Ten dosáhnete zahřatím. 96. Nenoste svůj mobil s sebou, nechte jej tam, kde jej usylšíte zvonit. Alespoň tehdy vstanete. Potřebujete ten důvod pro chůzi.

14 Život dnes je o tom mít vše na dosah ruky. Jen mačkat tlačítka. Zaměstnává to však pouze vaše prsty. Charles Darwin vymyslel teorii o užívání a zneužívání. Část těla užívání, která je v neustálém používání se vyvíjí, ta, která ne, je menší a menší. Příkladem je žirafí krk, který se prodlužuje při neustálém natahování po stravě. Lidem se postupně vytratil ocas, který přestáli užívat. Pokud je Darwinova teorie pravdivá, jak léta plynou, člověk skončí s velkou hlavou, prsty a možná několik dalších části těla. Proto se musíme hýbat. Telefon byl pouze příkladem. 97. Ve výtahu zkuste alespoň stoupat na špičky a zpět několikrát za cestu. Stejně tak napínejte svaly na zadku. Je hodně svalů, které můžeme protahovat, aniž by to někdo viděl. I kdyby to někdo viděl, protažení je věc nutná pro život. Pokud vás někdo nazve šílencem do zdraví, pořád je to lepší než být povalečem. 98. Vyslečte se a zírejte na sebe v zrcadle. Jste li nespokojeni, máte další důvod cvičit. Uchopte přebytečný tuk, zjistíte na čem je třeba pracovat. Otočte se na stranu a máte dobrý přehled z profilu. Skvělý způsob, jak zjistit kolik tuku máte na břiše navíc. Vdechněte a pak se podívejte do zrcadla znovu. Vidíte, kam až můžete jít. Můžete ztratit centimetry během pár dnů. Vážení je také dobrý nápad, zrcadlo je však přesnější. Kila navíc neodradí, pohled ano. 99. Máte li zábradlí, které může být vaši podporou, sedněte si na něj jako na kolo, nespadněte. Může to znít bláznivě, ale i to může pomoci Nezapadněte do křesla, snažte se držet vzpřímenou postavu se vtaženým pupkem. Vsunutí do křesla je špatný návyk, ničí vám to záda, ale dělá to tělo ochablejším. Seďte vždy s rovnými zády, může to pomoci od bolesti zad.

15 101. Poslední tip na to, jak zlepšit oblast břicha, neplatí pro těhotenství a období po. Vdechněte jak jen můžete, držte břicho pár sekund vtažené a pomalu vydechěte. Snažte se to dělat často. Tato rutina při každodenním vykonávání pomůže pár centimetrům z vašeho pasu. Na závěr přehled činností a spálených kalorií při 20 minutách. Aerobic Rotoped Kolo Běh, 8km/h Chůze do schodů Plavání 350 Rychlá chůze Nezapomeňte se stát fanouškem na Facebooku, pravidelně číst a odebírat tipy do e mailu. Napište rovněž, jak se vám tyto tipy líbily.

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU DUBEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU Několik jednoduchých změn ve vašem stravování dnes vám pomůže vypadat a cítit se perfektně, až přijde léto. Je to takhle: bezpečná a

Více

Zdravý životní styl u pacientů Healthy Lifestyle

Zdravý životní styl u pacientů Healthy Lifestyle Healthy Lifestyle Chronic s chronickým kidney disease chapter onemocněním 5 ledvin Chronické onemocnění ledvin Vysoký krevní tlak, cukrovka, chronické onemocnění ledvin (CKD) a kardiovaskulární onemocnění

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě 16/2/2015 5. vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. 6 Slevy triky návody Do formy a do plavek! V y k u

Více

Dodržujte zde uvedené rady a znatelný výsledek na sobě můžete pozorovat už 4. den.

Dodržujte zde uvedené rady a znatelný výsledek na sobě můžete pozorovat už 4. den. Úvod Dodržujte zde uvedené rady a znatelný výsledek na sobě můžete pozorovat už 4. den. Na následující straně se seznámíte s účinnými cviky, na které nemusíte mít žádné vybavení a můžete je provozovat

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

NÁVOD JAK NA TO TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA POMŮCKA PRO VÁS

NÁVOD JAK NA TO TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA POMŮCKA PRO VÁS TADY JEŠTĚ PROMÝŠLÍM LEPŠÍ NADPIS..ALE CO TŘEBA NÁVOD JAK NA TO POMŮCKA PRO VÁS Tento letáček slouží jako pomůcka k vylepšení stravovacích a pohybových zvyklostí. Pro dobrý základ může posloužit pravidlo

Více

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy.

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy. ZDRAVÉ DÍTĚ z pohledu výživy www.kpclinic.cz VÍM, CO JÍM A JÍM ZDRAVĚ Miminku stačí mateřské mléko, aby rostlo Čím jsme starší zvyšují se nároky organismu na energii ABYSTE SPRÁVNĚ ROSTLY, POTŘEBUJETE

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Pohyb. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Pohyb. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Pohyb pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Chybí vám radost ze života? Máte pocit, že tělo i duše chátrá a žijete v uspěchané době bez zážitků, potěšení a chvil jen pro

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

PRAVÁJÁ REDUKCE VÁHY

PRAVÁJÁ REDUKCE VÁHY REDUKCE VÁHY Jde to i bez drahých jídelníčků na míru, dietních nápojů, výživových doplňků a není nutné být celé týdny bez dobrého jídla a běhat desítky kilometrů týdně! www.pravaja.cz Stránka 1 ÚVOD Shodit

Více

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

FIGUACTIV OTÁZKY A ODPOVĚDI ČASTO KLADENÉ OTÁZKY K PRODUKTŮM LR FIGUACTIV

FIGUACTIV OTÁZKY A ODPOVĚDI ČASTO KLADENÉ OTÁZKY K PRODUKTŮM LR FIGUACTIV FIGUACTIV OTÁZKY A ODPOVĚDI ČASTO KLADENÉ OTÁZKY K PRODUKTŮM LR FIGUACTIV Obsah I. Co je Figuactiv? S 3 II. Jaké pokrmy lze nahradit produktem Figuactiv? S 3 III. Zasytí mě Figuactiv, nebo je povolena

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

www.dietyahubnuti.cz 1

www.dietyahubnuti.cz 1 www.dietyahubnuti.cz 1 101 tipů JAK ZHUBNOUT JEDNOU PROVžDY 101 tipů jak zhubnout 1. vydání Copyright Diety a Hubnutí, ZoneMedia s.r.o., 2014 Návrh obálky a grafická úprava: ZoneMedia s. r. o. (www.zonemedia.cz)

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6.

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6. Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

Dietní režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Dietní režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč potřebuji dodržovat speciální dietu? I když se pomocí dialýzy z těla odstraní mnoho odpadních látek, musíte být při stravování stále opatrní, abyste

Více

Warrior diet. výzkum fáze I

Warrior diet. výzkum fáze I Warrior diet výzkum fáze I Tento dokument obsahuje stravovací rozpis pro protokol přerušovaného hladovění (Intermittent fasting), zvaný Warrior Diet. Jedná se o jeho nejstriktnější možnou variantu, kdy

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník Vážená paní, vážená slečno, Dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který slouží jako podklad ke zpracování mé diplomové práce. Práce je zaměřena na zjištění stravovacích zvyklostí

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku BŘEZEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ Dobrá výživa pro dobrý noční spánek Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku Tip na dobrou výživu pro dobrý noční spánek Vápník potřebný pro udržení

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Základní informace o klientovi. Jméno: Bydliště: Tel. číslo: Věk: Váha: Výška:

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Základní informace o klientovi. Jméno: Bydliště: Tel. číslo:   Věk: Váha: Výška: VSTUPNÍ DOTAZNÍK Základní informace o klientovi Jméno: Bydliště: Tel. číslo: e-mail: Věk: Váha: Výška: 1 Choroby: Operace a úrazy: Užívané léky: Antikoncepce: Vitaminy, minerální látky, doplňky výživy,

Více

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky K nákupu nad 500,-Kč Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky v hodnotě 147,-Kč - Oliva med šampón 35ml - Oliva med kondicionér 35ml - Oliva pomeranč sprchový gel 35ml - Oliva pomeranč tělové mléko

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

REDUKCE VÁHY bez placení

REDUKCE VÁHY bez placení REDUKCE VÁHY bez placení Jde to lehce bez drahých jídelníčků na míru, dietních nápojů, doplňků a vůbec není nutné celé týdny se hlídat, být bez dobrého jídla a běhat desítky kilometrů týdně! www.pravaja.cz

Více

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte.

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. 60 [6] Otočte dítě na břicho. Namasírujte mu záda. Začněte u ramen a pokračujte po obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. [7] Dokončete masáž. Obraťte dítě na záda a lehce mu jezděte

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu Jana Sládková www.revolucni-dieta.cz WWW.REVOLUCNI-DIETA.CZ Rozhodujete se taky jako já, jakým způsobem dosáhnout

Více

OSTROV RADOSTI pro pedagogy

OSTROV RADOSTI pro pedagogy URČENO PRO 3. ROČNÍK CÍL: Žák pozná rozdíly mezi zdravým a nezdravým životním stylem. POMŮCKY (PRO KAŽDOU DVOJICI): 2 sady otázek, hrací plánek a hrací figurka, nůžky, lepidlo, čistý list papíru. MOTIVACE

Více

Jste připraveni získat zdraví?

Jste připraveni získat zdraví? Jste připraveni získat zdraví? Kdo jsme a co děláme Jsme: Profesionální wellness koučové Pro naše klienty zajišťujeme následující servis: Wellness profil ZDARMA Návrhy na zlepšení stravovacích návyků Pomoc

Více

Žáci (81 odpovědí): 1. Obědváte ve ŠJ? Ano 93,8% (76) Ne 1,2% (1) Ano, ale nepravidelně 4,9% (4) 2. Jste:

Žáci (81 odpovědí): 1. Obědváte ve ŠJ? Ano 93,8% (76) Ne 1,2% (1) Ano, ale nepravidelně 4,9% (4) 2. Jste: Žáci (81 odpovědí): 1. Obědváte ve ŠJ? Ano 93,8% (76) Ne 1,2% (1) Ano, ale nepravidelně 4,9% (4) 2. Jste: Žák 1. stupně (1. - 5. třída) 63% (51) Žák 2. stupně (6. - 9. třída) 37% (30) 3. Jak jste spokojen

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu. aneb. LADISLAV TUROŇ /

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu. aneb. LADISLAV TUROŇ / Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu LADISLAV TUROŇ / WWW.HUBNUTI-PODLE-GENU.CZ Stránka 1 ÚVOD: Rozhodujete se taky jako já před půl rokem, jakým

Více

Životní styl ovlivňuje prevenci i léčbu chronických ran

Životní styl ovlivňuje prevenci i léčbu chronických ran Životní styl ovlivňuje prevenci i léčbu chronických ran Máme společný cíl. Vyléčit vaši ránu. Pravidelné návštěvy u lékaře a dodržování léčebných postupů jsou samozřejmě správné kroky jak pro prevenci,

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK. 1. Základní údaje

Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK. 1. Základní údaje Pro krásnou postavu.cz DOTAZNÍK 1. Základní údaje Datum vyplnění: Jméno a příjmení: Věk: Výška: Současná váha: Požadovaná váha: Obvod pasu: Obvod boků: Obvod hrudníku: 2. Co je Vaším cílem? Např. upravit

Více

Proč nám chutná Nezdravé?

Proč nám chutná Nezdravé? Proč nám chutná Nezdravé? Česká společnost pro Výživu a vegetariánství stavíme mosty k vegetariánství Každý kdo chce udělat jeden nebo deset kroků směrem ke zdravé výživě Musí jít tou cestou, kterou již

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život SRPEN 2014 Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 Esenciální mastné kyseliny naše tělo neumí produkovat v dostatečném množství. Podporují růst, zrak a správnou funkci mozku. & omega 3 omega 6 Mastné kyseliny

Více

dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku dietní režim Vítejte Proč potřebuji dodržovat speciální dietu? I když se pomocí dialýzy z těla odstraní mnoho odpadních látek, musíte být při stravování stále opatrní, abyste se vyhnuli zhoršení Vašeho

Více

Velikonoční půst. Velikonoční půst. Nejprve, co je to půst:

Velikonoční půst. Velikonoční půst. Nejprve, co je to půst: Velikonoční půst 24. 3. 2019 Velikonoční půst Z časopisů, novin, televize na nás míří slovo detoxikace, půst, hladovky, očištění organismu. Můžu si to dovolit i já, když mám nemocné ledviny, nebo se mám

Více

HYDRATACE to nejjednodušší a nejdůležitější co můžete udělat pro své zdraví, energii a vitalitu

HYDRATACE to nejjednodušší a nejdůležitější co můžete udělat pro své zdraví, energii a vitalitu HYDRATACE to nejjednodušší a nejdůležitější co můžete udělat pro své zdraví, energii a vitalitu Pokud nepijete denně alespoň 2 až 3 litry čisté vody, je tento dokument právě pro vás... Fakta o vodě voda

Více

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3.

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. PŘÍLOHY Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. Příloha A: Fotopříloha analyzovaných vzorků Vzorek č. 1 Vzorek č. 2 Vzorek č. 3 Vzorek č. 4 Vzorek

Více

ZÁZNAMNÍK JÍDELNÍČEK. Pokyny pro vyplnění záznamového archu,,jídelníček,, Záznamník (pohybové aktivity)

ZÁZNAMNÍK JÍDELNÍČEK. Pokyny pro vyplnění záznamového archu,,jídelníček,, Záznamník (pohybové aktivity) ZÁZNAMNÍK JÍDELNÍČEK Vážená paní/ vážený pane, pro naši spolupráci ve výživové poradně je třeba, abychom získali co nejvíce informací o Vašem stravování a pohybových aktivitách. K tomu budou sloužit nejprve

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl Člověk a zdravý životní styl 14.Nordic walking v terapii a www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

DESATERO PRO VAŠE OČI

DESATERO PRO VAŠE OČI DESATERO PRO VAŠE OČI Tomáš Brouček ZRAK JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍM LIDSKÝM ORGÁNEM. ZPROSTŘEDKOVÁVÁ NÁM PŘES 90% INFORMACÍ Z TOHOTO SVĚTA. MÁLOKDO SI TO UVĚDOMUJE A MÁLOKDO O SVŮJ ZRAK PEČUJE. počet běžných očních

Více

10 TIPŮ NA VÝROBU NEJZDRAVĚJŠÍHO SMOOTHIE

10 TIPŮ NA VÝROBU NEJZDRAVĚJŠÍHO SMOOTHIE 10 TIPŮ NA VÝROBU NEJZDRAVĚJŠÍHO SMOOTHIE Milujeme smoothie! Máte to stejně? Pak jistě toužíte po super kombinaci, která by byla nejen chutná, ale především zdravá! Jak na výrobu nejzdravějšího smoothie?

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ Úvod...13 1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ 1. Zdravé a škodlivé tuky... 18 Tuky - základní živina... 22 Zdravé a škodlivé tuky... 23 Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)...26 Nejškodlivéjší látka všech

Více

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny?

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupujete potraviny? Zamyslete se, co je vašimi hlavními kritérii při nákupu potravin cena složení výživové údaje přítomnost éček chuť vzhled

Více

Detoxikace. Ing. Hanka Havlátová

Detoxikace. Ing. Hanka Havlátová Detoxikace Ing. Hanka Havlátová www.zazracnehubnuti.eu 0 den Během dne nejezte sladkosti, tučné jídlo a maso. Ideální by taky bylo nepít kávu. Večer - detoxikační lázeň Jde o velice jednoduchou a přitom

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E LE D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z HK OS T BY TÍ V Á Š P R Ů V O D C E bezproblémovým zažíváním. ÚVOD Zažívání je v dnešní době jedním z namísto nafoukle a unaveně. nejběžnějších problémů

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Datum vyplnění dotazníku: Povolání: Telefon: E-mail: Výška: cm. Váha: kg. Míra v pase: cm. Míra přes boky: cm.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. Datum vyplnění dotazníku: Povolání: Telefon: E-mail: Výška: cm. Váha: kg. Míra v pase: cm. Míra přes boky: cm. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Osobní údaje: Jméno a příjmení: Datm vyplnění dotazník: Rodné číslo: Věk: Povolání: Telefon: E-mail: Výška: cm. Váha: kg. Míra v pase: cm. Míra přes boky: cm. Cíl: 1. snížit hmotnost o

Více

Výživa při onkologických onemocněních. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa při onkologických onemocněních. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa při onkologických onemocněních Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Zásady výživy 1 energeticky bohatá zároveň vysoce biologicky hodnotná zajištěno pestrostí dieta proto: dostatek bílkovin

Více

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ Ahoj, jsem studentkou navazujícího magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ráda bych tě poprosila

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Dá se zhubnout tancem?

Dá se zhubnout tancem? Ano! Tanec je v současné době jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak aktivně trávit volný čas. Je to díky propojení příjemné hudby a svůdných pohybů a to vše s určitým emočním nábojem. Svou popularitu

Více

Centrum zdravého životního stylu

Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na 7 dní Stránka 1 z 6 Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na míru Rozpis jídel na 7 dní včetně přesného množství gramů potravin, množství bílkovin, sacharidů,

Více

Týdenní jídelníček pro hubnutí

Týdenní jídelníček pro hubnutí Týdenní jídelníček pro hubnutí Vždy platí, že pokud bude výdej energie vyšší než její příjem, tak bude docházet k hubnutí. Na začátku je proto třeba stanovit správný poměr příjmů/výdeje. Ideálně vám to

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc

Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc CO BY MĚLO DĚŤÁTKO UMĚT Znovu opakuji to, co v textu k minulým měsícům. Je třeba zdůraznit, že každé miminko je jiné. Následující řádky jsou pro vás informací,

Více

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Seznam příloh Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Příloha 1 Příloha 2 Dotazník Vážená paní/ vážený pane, jmenuji se Veronika Kuncířová a jsem studentkou

Více

Pokyny k sepsání jídelníčku

Pokyny k sepsání jídelníčku Pokyny k sepsání jídelníčku měl byste zaznamenat vše co sníte a vypijete během 2 všedních (po-pá) a 1 víkendového dne (so+ne) obecné zásady: jídelníček zapisujte průběžně nejlépe hned poté, co něco sníte

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější.

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. FÁZE Striktní bílkovinná dieta Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. Při přesném dodržování pokynů můžete počítat s redukcí hmotnosti 4 7 kg za měsíc, a to na úkor tukové a nikoliv svalové tkáně

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

Tělesné cvičení Physical Exercise. Chronické onemocnění ledvin. Chronic kidney disease chapter 6

Tělesné cvičení Physical Exercise. Chronické onemocnění ledvin. Chronic kidney disease chapter 6 Physical Exercise Chronické onemocnění ledvin Chronic kidney disease chapter 6 je jakákoliv aktivita, při které je tělo v pohybu, a která pomáhá udržet nebo zlepšit celkový zdravotní stav. Může se jednat

Více

Anketa školní jídelny celoškolní projekt Jíme zdravě s rozumem

Anketa školní jídelny celoškolní projekt Jíme zdravě s rozumem Anketa školní jídelny celoškolní projekt Jíme zdravě s rozumem 1. Při přípravě obědů ve školní jídelně bych uvítal(a) posun ve výběru surovin z dnešního pohledu k výživově vhodnějším: ANO - NE 2. Jsem

Více

Výrobník zmrzliny a jogurtovač

Výrobník zmrzliny a jogurtovač Výrobník zmrzliny a jogurtovač Návod k použití Obr. 1 VYSOKÉ NAPĚTÍ Nesundávejte kryty! Uvnitř je vysoké napětí! Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 Důležité varování TENTO SPOTŘEBIČ NENÍ

Více

Proč chůze? Vykročte ke šťastnému a zdravému životnímu stylu

Proč chůze? Vykročte ke šťastnému a zdravému životnímu stylu Proč chůze? Vykročte ke šťastnému a zdravému životnímu stylu proč chůze? Každý umí chodit, jedná se o jeden z nejsnazších způsobů fyzické činnosti na světě, který se dá provozovat prakticky kdekoliv, bez

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT?

Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb. co je OUT? Co se v moderní a zdravé školní jídelně nenosí, aneb co je OUT? Kombinace masová polévka + sladký pokrm + Gulášová polévka Honzovy buchty + Ruský boršč Šišky s mákem Proč out? Tuto klasiku jsme milovali.

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu?

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? 2 Průvodce dietami Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? Nové a zaručené diety se objevují s železnou pravidelností. Při podrobnějším pohledu

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Kalorické tabulky potravin

Kalorické tabulky potravin BMI, Body Mass Index - jednoduchým výpočtem zjistíte, jak jste na tom s vaší váhou. BMI = hmotnost (kg) / výška (m) 2 BMI je však pouhým statistickým nástrojem, u konkrétních osob se může klinický stav

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo.

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

Půjdu do toho? Zvažme zisky a ztráty při změně životního stylu

Půjdu do toho? Zvažme zisky a ztráty při změně životního stylu Půjdu do toho? Zvažme zisky a ztráty při změně životního stylu Pracovní e-book k projektu STOBkolo na www.stobklub.cz PhDr. Iva Málková, Mgr. Jana Divoká Kniha podléhá autorským právům. Je dovoleno ji

Více

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Foto: FTV Prima/Lukáš Grossl Pátý díl, páté jídlo dne dnes jsou na řadě večeře. Máme pro vás skvělé tipy

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU 1 Krásný den Jmenuji se Eva Peršinová a vítám vás na webových stránkách www.vitarianstyle.com. Pojďme se nyní podívat na třetí video s názvem: Jak na to, v podstatě

Více