TEST PRZYKŁADOWY EGZAMIN Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B1. za cały egzamin możesz uzyskać 160 punktów

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEST PRZYKŁADOWY EGZAMIN Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B1. za cały egzamin możesz uzyskać 160 punktów"

Transkript

1 TEST PRZYKŁADOWY EGZAMIN Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B1 odpowiedzi na pytania do testów 1, 2, 3.1, 3.2 i 3.3 wpisuj na kartę odpowiedzi numer 1 odpowiedzi na pytania do testów 3.4, 3.5 i 4 wpisuj na kartę odpowiedzi numer 2 za cały egzamin możesz uzyskać 160 punktów Do wszystkich części egzaminu dołączone są instrukcje. Przeczytaj je uważnie zanim przystąpisz do rozwiązywania zadań testowych. INSTRUKCJA TESTOWA Otrzymałaś/-eś książeczkę testową oraz dwie karty odpowiedzi. ROZWIĄZUJ TESTY 1, 2, 3.1., 3.2., 3.3. (PYTANIA 1-60) NA KARCIE ODPOWIEDZI NUMER 1 W NASTĘPUJĄCY SPOSÓB: Do każdego pytania podane są trzy odpowiedzi do wyboru, oznaczone literami A, B, C. Wybieraj za każdym razem jedną prawidłową odpowiedź. Możesz wykorzystywać książeczkę testową do zaznaczania odpowiedzi na brudno. Na kartę odpowiedzi nanieś ostateczną wersję, zaznaczając DOKŁADNIE wybraną przez siebie literę. ROZWIĄZUJ TESTY 3.4, 3.5. (PYTANIA 61-90) ORAZ TEST 4 NA KARCIE ODPOWIEDZI NUMER 2 W NASTĘPUJĄCY SPOSÓB: Wszystkie odpowiedzi wpisuj DŁUGOPISEM na karcie odpowiedzi. Niniejszą książeczkę testową możesz wykorzystać do rozwiązywania testu na brudno. Test 4 możesz napisać na brudno na odwrocie stron książeczki testowej. Pisz wyraźnie! Nieczytelne pismo nie będzie brane pod uwagę!

2 EGZAMIN KOŃCOWY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B1 TĘ CZĘŚĆ TESTU ROZWIĄZUJ NA KRACIE ODPOWIEDZI NR 1 Test 1 Rozumienie ze słuchu Usłyszysz teraz dwukrotnie krótki tekst. Wybierz jedną z trzech podanych do każdego pytania możliwości. Odpowiedzi wpisz na kartę odpowiedzi nr 1 Uslyšíte teď dvakrát krátký text. Poslouchejte a z nabízených variant vyberte správnou možnost. Odpovědi označte v záznamovém archu Úschovny zavazadel a) jsou jenom na některých nádražích b) jsou každém větším nádraží c) jsou na malých a větších nádražích 2. Když přijdete pro své věci do úschovny a) musíte dát pracovníkovi úschovny lístek, který jste od něj dostali b) musíte ukázat pracovníkovi úschovny svůj pas c) jdete dovnitř do úschovny a vyberete si svoje věci 3. a) Studentce Věře bylo devatenáct let a) Studentce Věře bylo přes dvacet let b) Nevíme, jak stará byla studentka Věra 4. Tento příběh se odehrává a) v zimě b) v létě c) na podzim 5. Vojáci a) odnesli tašku Věry ze skříňky b) řekli Věře, že nějaký muž odnesl její tašku c) rychle utekli, když uviděli Věru 6. V tašce Věry a) bylo oblečení a jídlo b) bylo jenom jídlo c) bylo jenom oblečení

3 7. Knížky z tašky a) dostala Věra k Vánocům b) si Věra koupila před odjezdem domů c) půjčila Věra z univerzitní knihovny 8. Podle vojáků zloděj a) určitě půjde s taškou pěšky b) pojede metrem nebo autobusem c) pojede taxíkem 9. Vojáci, když našli zloděje, a) zatelefonovali na policii b) vzali ho do kasáren c) vzali tašku Věry a nechali zloděje odejít 10. Tento člověk a) ještě nikdy nic neukradl b) kradl už dlouhá léta na nádražích v Praze c) do té doby kradl jenom na nádražích v jiných městech

4 Test 2: Rozumienie tekstu pisanego Przeczytaj uważnie poniższy tekst i wybierz właściwą odpowiedź na podane poniżej pytania. Swój wybór zaznacz na karcie odpowiedzi nr 1. Přečtěte si následující text. Z nabízených variant vyberte správnou možnost. Odpovědi označte v záznamovém archu 1. Jak asi miluje svou manželku? Při návštěvě parku s divokými zvířaty v Jižní Africe se turistce z Velké Británie obzvláště zalíbili gepardi. Jinak obvykle poměrně klidným zvířatům, zvyklým na lidské návštěvníky, se ale snaha Skotky pohladit je znelíbila a probudili se v nich dravci. Původně to měla být krásná, exotická dovolená. Paní Violeta dostala od svého chotě k šedesátým narozeninám cestu na jih černého kontinentu. Pár z Aberdenu tam navštívil i park s divokými zvířaty, když se náhle stalo cosi strašného, píše anglický list Daily MaMail. Když se turistka přiblížila k jednomu gepardovi, zvíře se najednou stalo agresivním. Kratičce předtím udělal pan D Mello fotografii své ženy. Ukazuje Violetu, jak jemně hladí zvíře po hlavě. Gepard se ale z ničeho nic vrhl na ženu a začal ji drápat. Další gepard kousl návštěvnici do týla, až začala krvácet. Kuriozní bylo, že její manžel ji nepřispěchal na pomoc a útok gepardů dále fotografoval. Napadená se zatím snažila gepardům bránit a odehnat je. Muž poté tvrdil, že pořizoval snímky dále, protože si rychle neuvědomil, že zvířata na jeho drahou polovičku zaútočila. Violettu D Mellovou převezli do nemocnice. Podle svého muže měla velké štěstí. Tlapa geparda s drápy se dostala nebezpečně blízko k ženině oku. Stačilo málo a žena by oslepla.

5 11. Gepardi a) nikdy ještě neviděli lidi b) byli na lidi zvyklý c) žili doma s lidmi 12. Turistka a) se jenom procházela kolem zvířete b) se dotkla zvířete c) si vůbec zvířete nevšímala 13. Violeta a) byla v Africe na služební cestě b) dostala cestu do Afriky jako dárek c) si koupila cestu do Afriky za ušetřené peníze 14. Violeta a) je mladá žena b) je starší žena c) neuvádí se její věk 15. Manžel Violety ji nepomohl: a) protože byl rád, že na ni zaútočil gepard b) protože nevěděl, že zvířata zaútočila na jeho manželku c) protože u toho nebyl Ve stanici Stochov na Kladensku vjel osobní vlak na obsazenou kolej. Zastavil asi sto metrů před stojícím nákladním vlakem. Při události nevznikla žádná škoda. Případ vyšetřuje Drážní inspekce, vlaky se patrně dostaly na stejnou kolej kvůli chybě pracovníka drah. Provoz byl obnoven po zhruba dvou hodinách po sedmé hodině ranní. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala zřejmě chyboval pracovník drah. "Pravděpodobnou příčinou je selhání někoho z okolí dráhy," řekl Drápal. Inspektoři podle něj případ stále vyšetřují, budou například vyslýchat svědky a porovnávat data ze záznamových zařízení, která by měla příčiny objasnit. Nehoda dvou vlaků se na stejné trati stala na konci roku 2010 ve stanici v Kamenných Žehrovicích na Kladensku, která je pouze o několik kilometrů blíž k Praze. Při srážce osobního vlaku a posunovací lokomotivy se tehdy zranilo 15 lidí. Jeden těžce zraněný člověk byl do nemocnice přepraven vrtulníkem, zbývající lidé byli zraněni lehce nebo středně těžce. Škoda se vyšplhala na 4,1 milionu korun.

6 16. Na stanici Stohov a) se stala nehoda b) se málem stala nehoda c) nikdy nevzniklo žádné ohrožení 17. Vlaky jely po jedné koleji a) kvůli chybě zaměstnance b) protože je tam vůbec jenom jedna kolej c) protože špatně fungovala zařízení 18. Jízda dvou vlaků po jedné koleji a) neměla žádné svědky b) měla svědky c) se odehrála za tmy 19. Na této trati a) nikdy nebyla žádná nehoda b) byla nehoda před dvěma léty c) byla nehoda, ale před revolucí 20. a) Nemocné do nemocnice vozí jenom sanitky b) Nemocné do nemocnice vozí sanitky a občas i vrtulníky c) Nemocní do nemocnice se musí dopravit sami. Test 3: Formy i struktury językowe w komunikacji 3.1. Przeczytaj uważnie poniższe zdania, a następnie uzupełnij brakujące miejsca wybierając za każdym razem jedną z trzech możliwości (A, B, C) podanych pod zdaniami. Swój wybór zaznacz na karcie odpowiedzi nr 1. Přečtěte si následující věty a na prázdná místa doplňte jednu z nabízených variant. Odpovědi označte v záznamovém archu Včera.. a) ses ptal b) sis ptal c) jsi ptal na cestu. 22. Tam stojí Milena. Viděl jsem a) jej b) ji c) ni. 23. Bojí se.. a) toho muže b) toho může c) toho mužů. 24. Můj bratr zná a) dvou Němců b) dva Němce c) dva Němci. 25. Kdyby nepršelo,.. a) nemuseli bysme b) nemuseli bychom c) nemusela bychom brát deštník. 26. Nekoupíš to auto, když nemáš a) moc peníze b) moc peníz c) moc peněz.

7 27. Nebudeš to mít bez a) těžké práce b) těžké práci c) těžké prácí. 28. Nerozuměl a) těm lidem b) těch lidí c) těmi lidmi. 29. Nestůjte tak,. a) jdi b) jdete c) jděte kousek dál! 30. Jsou tam.. a) velké ptáky b) velcí ptáci c) velký ptáky. 3.2 Przeczytaj uważnie podany tekst, a następnie uzupełnij brakujące miejsca wybierając za każdym razem jedną z trzech możliwości (A, B, C) podanych pod tekstem. Swój wybór zaznacz na karcie odpowiedzi nr 1. Přečtěte si následující text a na prázdná místa doplňte jednu z nabízených variant. Odpovědi označte v záznamovém archu 1. Dovolte 31).., abych se představil. 32) Jan Novák. Narodil 33) března ). 35).. jsem bydlel s rodiči na 36).. Bylo to krásné dětství uprostřed 37)... Často jsem si hrál na Kampě a 38) to byl skutečně rajský ostrov. Na střední škole jsem se zajímal 39)., a potom jsem ji také studoval na vysoké škole. Po promoci v starobylém Karolinu jsem byl připraven na vstup 40). Můj otec pracuje 41).. u 42).. Nepochází z Prahy, ale má Prahu rád. Jeho firma 43). staré historické domy a 44).. Má 45). 46).. se narodila v Praze. Žila s rodiči v bytě, kde teď žijeme i my. Byla dlouho 47).. a starala se o děti. Dnes pracuje v obchodním domě. Mám 48) Bratr už má rodinu, ženu a 49). Sestra je ještě 50)..

8 31 a) mi b) mě c) mne 32 a) Jmenuji se b) Jmenuje se c) Jmenují se 33 a) jsem se b) jsem c) se 34 a) v Praha b) na Praze c) v Praze 35 a) Nejdříve b) Brzy c) Nejdřive 36 a) Starým Městě b) Starém Městem c) Starém Městě 37 a) historickým domům b) historických domu c) historických domů 38 a) na jaře b) na jaro c) v jaře 39 a) o historii b) v historii c) na historii 40 a) na život b) v životě c) do života 41) a) jako inženýr b) inženýrem c) za inženýra 42) a) jedné firmy b) jedni firmy c) jedné firem 43) a) opravuje b) napravuje c) přepravuje 44) a) jiné památky b) jiný památky c) jiných památek 45) a) zajímavou práce b) zajímavé práci c) zajímavou práci 46) a) Moje matka b) Moja matka c) Moji matka 47) a) v domácnosti b) v domově c) u domácnosti 48) a) dva sourozence b) dvou sourozenců c) dvoje sourozenců 49) a) dvě děti b) dva děti c) dva dětí 50) a) svobodná b) volná c) ženatá

9 3.3 Przeczytaj uważnie zdania, a następnie uzupełnij brakujące miejsca wybierając za każdym razem jedną z trzech możliwości (A, B, C). Swój wybór zaznacz na karcie odpowiedzi nr 1. Přečtěte si následující věty a doplňte prázdná místa. Z nabízených variant vyberte správnou možnost. Odpovědi označte v záznamovém archu Poděkoval jsem mu za pomoc, a on mi řekl: a) za málo b) nic se nestalo c) nápodobně. 52. Přítelovi zemřela maminka. Řekl jsem mu a) hodně štěstí b) všechno nejlepší c) upřímnou soustrast 53. Kamarád měl včera narozeniny. Přál jsem mu. a) ještě jednou b) příště to nedělej c) všechno nejlepší. 54. Číšník nám dlouho nepřinášel jídlo. Zeptali jsme se ho, proč to tak trvá, a on nám řekl: a) Hned to bude. b) Konečně bude. c) Jen klidně čekejte. 55. Jeli jsme vlakem. V jednom kupé seděli jenom tří lidé. Zeptali jsme se: a) Jsou tu volná místa? b) Smíme se zeptat? c) Je to místo svobodné? 56. Chtěl jsem vystoupit z tramvaje, ale u dveří někdo stal. Řekl jsem:.. a) S prominutím b) S dovolením c) Musím vystoupit. 57. Neviděli jsme se s kamarádem dlouho. Ptal se, co je u mě nového. Řekl jsem mu: a) dobře vypadáš b) jsem teď v práci c) přestěhoval jsem se. 58. Když chodím po horách a spím ve stanu beru s sebou. a) spací pytel b) oblek c) skládací postel. 59. Přišel jsem pozdě na setkání s kamarády a proto jsem řekl:. a) promiňte b) nic se nestalo c) mějte se hezky 60. Bratr jel do Itálie. Přál jsem mu:.. a) moc štěstí na společné cestě b) šťastnou cestu c) nepříznivé počasí.

10 3.4. Przeczytaj uważnie poniższy tekst i uzupełnij każdą lukę jednym słowem. Odpowiedzi wpisz na kartę odpowiedzi nr 2. Přečtěte si následující texty a na každé prázdné místo doplňte jedno slovo. Odpovědi označte v záznamovém archu 2. Aleš 61) dnes odpoledne potkal 62).. městě 63).. Milenou. Chtěli 64). jít 65). kavárny, ale Aleš potřebuje poslat dopis, který psal 66) večer. Proto šli 67). poštu. 68).. hale je několik okének, u kterých sedí 69)... Lidé posílají 70) obyčejně nebo doporučeně. Aleš jde 71).. okénku, kde visí nápis Zásilky. Stojí čtyři 72). Aleš čeká a potom říká: Chtěl 73) poslat tento dopis do USA. A ještě prosím tři 74) na dopis v České republice. Aleš chce ještě telefonovat na fakultu, ale nezná 75). Proto žádá úřednici o telefonní 76) Konečně je už Aleš hotový. Milena 77). Ptá, jestli už mohou 78). na kávu. Je unavená a má žízeň. 79). kavárně je moc lidí, dlouho 80).. volný stůl. 3.5 Wyobraź sobie, że znajdujesz się w sytuacjach przedstawionych poniżej. Jak na nie zareagujesz po czesku? Napisz zwrot lub zdanie najbardziej odpowiednie w danej sytuacji. Odpowiedzi wpisz na kartę odpowiedzi nr 2. Představte si, že se nacházíte v takové situaci. Jak zareagujete? Napište nejvhodnější frázi. Odpovědi označte v záznamovém archu Nie wiesz, gdzie jest dworzec. Pytasz o drogę. 82. Pytasz kolegę czy może polecić film, który widział wczoraj 84. Przepraszasz kolegę, że nie przyjdziesz na jego urodziny 85. Zapraszasz swego profesora na sztukę, w której grasz główną rolę 86. Przedstawiasz swemu szefowi swoją żonę.

11 87. Spóźniłeś się na spotkanie, usprawiedliwiasz się. 88. Prosisz w sklepie o pomoc nie wiesz, jaki prezent kupić matce. 89. Pytasz koleżankę, jak spędziła wakacje. 90. Kolega cię odwiedził, pytasz go czego się napije lub co zje. Test 4: Pisanie Byłeś/Byłaś na wakacjach za granicą. Opisz swoją podróż. W kraju, do którego pojechałeś/pojechłaś, nie czułeś/czułaś się dobrze i musiałeś/musiałaś iść do szpitala. Ale dalsza część podróży była bardzo przyjemna. Widziałeś/ widziałaś wiele interesujących rzeczy, poznałeś/poznałaś dziewczynę/chłopaka, z którym/którą chcesz się spotykać po powrocie do kraju. Napisz swój list w około 120 słowach.

12 Nr PESEL lub nazwisko studenta EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA... NA POZIOMIE B1 UNIWERSYTET WARSZAWSKI czerwiec 2012 KARTA ODPOWIEDZI NR 1 PYTANIA 1 60 Test 1, test 2, test 3.1, test 3.2, test A B C 31. A B C 2. A B C 32. A B C 3. A B C 33. A B C 4. A B C 34. A B C 5. A B C 35. A B C 6. A B C 36. A B C 7. A B C 37. A B C 8. A B C 38. A B C 9. A B C 39. A B C 10. A B C 40. A B C 11. A B C 41. A B C 12. A B C 42. A B C 13. A B C 43. A B C 14. A B C 44. A B C 15. A B C 45. A B C 16. A B C 46. A B C 17. A B C 47. A B C 18. A B C 48. A B C 19. A B C 49. A B C 20. A B C 50. A B C 21. A B C 51. A B C 22. A B C 52. A B C 23. A B C 53. A B C 24. A B C 54. A B C 25. A B C 55. A B C 26. A B C 56. A B C 27. A B C 57. A B C 28. A B C 58. A B C 29. A B C 59. A B C 30. A B C 60. A B C

13 Nr PESEL lub nazwisko studenta EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA... NA POZIOMIE B1 UNIWERSYTET WARSZAWSKI czerwiec 2012 KARTA ODPOWIEDZI NUMER 2 PYTANIA Test 3.4. pytania (wpisz jeden wyraz do każdej ponumerowanej luki) Test 3.5. pytania (wpisz swoje odpowiedzi do ponumerowanych rubryk)

14 Test 4 Napisz swój tekst na odwrocie strony

CERTYFIKAT JĘZYKOWY UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO EGZAMIN Z JĘZYKA CZESKIEGONA POZIOMIE B1 TEST PRZYKŁADOWY

CERTYFIKAT JĘZYKOWY UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO EGZAMIN Z JĘZYKA CZESKIEGONA POZIOMIE B1 TEST PRZYKŁADOWY CERTYFIKAT JĘZYKOWY UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO EGZAMIN Z JĘZYKA CZESKIEGONA POZIOMIE B1 TEST PRZYKŁADOWY Za cały egzamin możesz uzyskać 120 punktów. Egzamin trwa 120 minut. Do wszystkich części egzaminu

Více

CERTYFIKAT JĘZYKOWY UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO EGZAMIN Z JĘZYKA OBCEGO NA POZIOMIE B1 TEST PRZYKŁADOWY

CERTYFIKAT JĘZYKOWY UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO EGZAMIN Z JĘZYKA OBCEGO NA POZIOMIE B1 TEST PRZYKŁADOWY CERTYFIKAT JĘZYKOWY UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO EGZAMIN Z JĘZYKA OBCEGO NA POZIOMIE B1 TEST PRZYKŁADOWY odpowiedzi na pytania do testów 1.1, 1.2., 2.2, 2.3, 3.1 wpisuj na kartę odpowiedzi numer 1 odpowiedzi

Více

EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B2 TEST PRZYKŁADOWY

EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B2 TEST PRZYKŁADOWY EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B2 TEST PRZYKŁADOWY Do wszystkich części egzaminu dołączone są instrukcje. Przeczytaj je uważnie zanim przystąpisz do rozwiązywania zadań testowych.

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky.

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky. 2 LEKCE 2 RODINA Popište obrázky. DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO 36 MINIDIALOGY 2 Poslouchejte, opakujte podle nahrávky a pak nahlas čtěte. MINIDIALOGY Minidialog 1 A: Dobrou chuť.

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

9. Akce bude probíhat a) v 12 studentských městech Evropy EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B2 TEST PRZYKŁADOWY

9. Akce bude probíhat a) v 12 studentských městech Evropy EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B2 TEST PRZYKŁADOWY EGZAMIN CERTYFIKACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE B2 TEST PRZYKŁADOWY Test 1 Rozumienie ze słuchu. Pytania 1-15 (30 pkt.) 1.1. Usłyszysz za chwilę rozmowę dotyczącą znajomości języków obcych i szans

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se Co je správně? 179/6 1. slunce zuří / září 2. rozzlobený člověk zuří / září 3. člověk, který chce to nejlepší, je náročný / špičkový 4 zboží, které má tu nejlepší kvalitu, je náročné / špičkové 5. situace

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Test 1 Rozumienie ze słuchu. Pytania 1-15 (30 pkt.)

Test 1 Rozumienie ze słuchu. Pytania 1-15 (30 pkt.) Test 1 Rozumienie ze słuchu. Pytania 1-15 (30 pkt.) 1.1. Usłyszysz za chwilę rozmowę z kuratorami i twórcami wystawy w praskim Muzeum Gastronomii. Zapoznaj się z pytaniami (1-8), a następnie po dwukrotnym

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

A. SŁUCHANIE ZE ZROZUMIENIEM (15 PKT)

A. SŁUCHANIE ZE ZROZUMIENIEM (15 PKT) SŁUCHANIE CZYTANIE GRAMATYKA/ LEKSYKA PISANIE LICZBA PUNKTÓW RAZEM PODPIS SPRAWDZAJĄCEGO TEST EGZAMINACYJNY Z JĘZYKA CZESKIEGO NA POZIOMIE A2 Imię i nazwisko:... Wydział, rok:...... Nr albumu:... A. SŁUCHANIE

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

JEŽÍŠ JE PRAVÝ BŮH Ježíš nám svými zázraky dal poznat, že je Pán všech věcí. Mohl dělat zázraky, protože byl Bůh. Katechismus o tom říká: Ježíš vrátil v pouhém okamžiku slepým zrak, hluchým sluch, němým

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.6.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Oblast I - Komunikace bazální

Oblast I - Komunikace bazální Oblast I - Komunikace bazální Úkol č. Zadání úkolu Cíl úkolu 1 Vyberte jenom jména Chápe jméno 2,3 Jak se jmenuje autor textu, Co odpovíte, na tyto Chápe jméno otázky? 4 Označte pouze křestní jména Chápe

Více

Cestování Obecné. Obecné - Základy. Obecné - Konverzace. Pro zeptání se na pomoc. Czy mówisz po angielsku? [form.:] Czy mówi Pan(i) po angielsku?

Cestování Obecné. Obecné - Základy. Obecné - Konverzace. Pro zeptání se na pomoc. Czy mówisz po angielsku? [form.:] Czy mówi Pan(i) po angielsku? - Základy Můžete mi pomoci, prosím? Pro zeptání se na pomoc Mluvíte anglicky? Pro zeptání se, zda člověk mluví anglicky Mluvíte _[language]_? Pro zeptání se, zda člověk mluví nějakým jazykem Nemluvím_[language]_.

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

POKUS PRVNÍ. Život je drama

POKUS PRVNÍ. Život je drama POKUS PRVNÍ Život je drama (Je to literární klišé?) 1 Vítr nese semínko pampelišky Na hladinu rybníka? Na kousek hlíny? Do otevřených úst? Na šlehačkový dort? Do kouta chodby? Na betonový dvorek? Do praskliny

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A Pracovní list 6 Březinová, Ivona. Lentilka pro dědu Edu. Úkoly pro děti, které četly celou knihu: Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: H _ děda E děda A _ maminka J tatínek O _ Jaké bylo jejich příjmení? K

Více

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Zkouška z českého jazyka pro cizince Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Tato část zkoušky má 4 úlohy. Maximální počet bodů je 25. Řešení napište do ZÁZNAMOVÉHO ARCHU. Budete psát obyčejnou tužkou. Můžete

Více

výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list obsahuje pohádku O Červené Karkulce, obrázky k jednotlivým částem pohádky a kviz Autor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Čtení s porozuměním porozumění pokynům výstup Speciální

Více

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová

MATĚJ A STEGOSAURUS. prro prv. v ňáč ky. Z. Pospíšilová / I. Autratová Také miluješ dinosaury jako Matěj z téhle knížky? Pak je tento neuvěřitelný příběh právě pro tebe! S Matějem a jeho dinosauřím kamarádem tě čtení bude bavit jako procházka po dinoparku. Některé knihy mají

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela Václav Klein Text a fotografie 2015 Václav Klein Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-7536-012-0

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka Poseidon číslo 1 ročník 2009 datum vydání 6.3.2009 časopis 8.vodního oddílu sídlícího v Ostravě- Porubě Ozvěny roku 2008 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce Vánoce pro zvířátka Sešli

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011.

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy Program Comenius - návštìva v Lukavici Den 1. Cesta ze Dvora Králové n.. L. do

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Tereza Čierníková PŘELOMOVÝ OKAMŽIK. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Tereza Čierníková PŘELOMOVÝ OKAMŽIK. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 Tereza Čierníková PŘELOMOVÝ OKAMŽIK 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Copyright: Autorka: Tereza Čierníková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-152-3

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

test č.1 1. Které zájmeno patří mezi záporná zájmena : a) někdo b) ničí c) kdosi d) lecjaký 2. Číslovky řadové vyjadřují : a) pořadí b) počet c)

test č.1 1. Které zájmeno patří mezi záporná zájmena : a) někdo b) ničí c) kdosi d) lecjaký 2. Číslovky řadové vyjadřují : a) pořadí b) počet c) test č.1 1. Které zájmeno patří mezi záporná zájmena : a) někdo b) ničí c) kdosi d) lecjaký 2. Číslovky řadové vyjadřují : a) pořadí b) počet c) zlomek d) počet druhů 3. Které slovo je neohebné : a) moje

Více

Scénář Kráčmera Krnov. obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně

Scénář Kráčmera Krnov. obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně Scénář Kráčmera Krnov obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně Kráčmera letí balonem a najednou slyší policejní vrtulník. Kráčmera se otočí a vidí jak se k němu rychle přibližuje, rozhodne se uhnout,

Více

Před vstupem do lekce: Studenti by si měli zopakovat všechna místa a lokality, která znají. Slouží k tomu následující aktivity:

Před vstupem do lekce: Studenti by si měli zopakovat všechna místa a lokality, která znají. Slouží k tomu následující aktivity: Lekce 7 Komunikace: Studenti se naučí aktivně používat názvy běžných lokalit v lokálu sg. (např. supermarket v supermarketu, škola ve škole, restaurace v restauraci...). Naučí se také mluvit o tom, kde

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

zastřelení zatčený Víte, kolik se v ČR prodalo novin v roce 2012? Podívejte se na statistiku. Odpovězte na otázky. 139/9+

zastřelení zatčený Víte, kolik se v ČR prodalo novin v roce 2012? Podívejte se na statistiku. Odpovězte na otázky. 139/9+ Substantivum, nebo adjektivum? Rozdělte výrazy do tabulky. Přečtěte je nahlas a pečlivě vyslovujte koncovky -ný nebo -ní. Pak použijte tyto výrazy ve větách. 139/9 zastřelený znásilněný přepadení zatčení

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan

Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Zuzana Pospíšilová ilustroval Drahomír Trsťan Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové,

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Vydáno nákladem více než ekonomickým Vytisknuto mimo pracovní dobu Úvodní slovo MiČ Ilustrace PaJu Grafické a textové úpravy by Elouk - PaJu

Vydáno nákladem více než ekonomickým Vytisknuto mimo pracovní dobu Úvodní slovo MiČ Ilustrace PaJu Grafické a textové úpravy by Elouk - PaJu Jan Bezděk Pavla Jurigová a Michal Čagánek Vydáno nákladem více než ekonomickým Vytisknuto mimo pracovní dobu Úvodní slovo MiČ Ilustrace PaJu Grafické a textové úpravy by Elouk - PaJu 0 Jan Bezděk Pavla

Více

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí Jedenáctá kapitola Narození mezi západem Slunce a půlnocí Okamžik, který je uprostřed mezi západem Slunce a půlnocí, se může velice lišit, protože v zimě může Slunce v severních zeměpisných šířkách zajít

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 Jana Javorská PROČ ŽENY NEKOUŘÍ DOUTNÍKY 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

ČISTIČKA. Miloš Nekvasil

ČISTIČKA. Miloš Nekvasil ČISTIČKA Miloš Nekvasil 1 V březnovém nedělním odpoledni jsem navštívil Muzeum stará čistírna (odpadních vod) v pražské Bubenči. Dojel jsem tam po kolejích tramvají a metra městskou dopravou. Pak jsem

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 Ověřovatelé: Mgr. Jiří Šolc Ing. Jiří Rutkovský K bodu č. 1 Zahájení Paní primátorka zahájila 7. mimořádnou

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ Hurá na Prahu a její věže! Jednoho letního dne se plyšový medvěd Karamel vydal na cestu z Londýna do Prahy. V učebnici vlastivědy četl, že tam mají přesně sto věží. Moc

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Školáček - Základní škola Vidlatá Seč KVĚTEN

Školáček - Základní škola Vidlatá Seč KVĚTEN KVĚTEN 10.5. 2010 Tento den jsme byli v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě. Zde jsme zhlédli divadelní představení Baví tě Kuk a Cuk. Jednalo se o pořad Hudebního divadla, který je tvořen pásmem hudby,

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929)

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Jsem psycholožka, učitelka a také spisovatelka, protože jsem napsala 25 knih, které byly přeloženy do 25 jazyků. Pomáhám dětem, které to mají složité se svými rodiči,

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ Název metodického

Více

Cvičení 1 Testuje se: poslech a porozumění. Za každou chybnou odpověď 1 bod.

Cvičení 1 Testuje se: poslech a porozumění. Za každou chybnou odpověď 1 bod. Vážené kolegyně, vážení kolegové, toto je první ze série testů, které v Příručce pro učitele budete nacházet k volnému stažení a kopírování. Test 1 prověřuje znalosti studentů po třetí lekci učebnice NEW

Více

Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj

Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj Pondělí, 26. října 2015 Zdroj: Regiony24.cz (odkaz) Rubrika: AKTUÁLNĚ/ SPOLEČNOST Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj. V pátek

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 23.6.2009 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Proszę pana/proszę pani Prozsę pana /pani, państwa. Proszę. Proszę bardzo.

Proszę pana/proszę pani Prozsę pana /pani, państwa. Proszę. Proszę bardzo. Obraty společenského styku Zwroty konwersacyjne Pozdravy Dobré jitro, Dobrý den Dobrý večer Nazdar/Ahoj Na shledanou Dobrou noc Pozdrowienia Dzień dobry Dobry wieczór Cześć/Serwus Do widzenia/do zobaczenia

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM

ČTVRTÁ ITERACE. Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM ČTVRTÁ ITERACE Nevyhnutelně se začnou vynořovat základní nestability. IAN MALCOLM HLAVNÍ CESTA Do střechy elektromobilu bubnoval déšť. Tim cítil, jak ho brýle pro noční vidění nepříjemně tlačí do čela.

Více

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Betynka Vybíráte porodnici?... 2 19.2.2014 Betynka str. 56 Miminko Českolipský deník Na okrese se šíří zaječí mor. Nejvíc u Brenné... 3 20.2.2014 Českolipský deník str.

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Jméno a příjmení: Patrik Hajas Třída: 5. Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání:

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební Noc s Andersenem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Noc s Andersenem Stručná anotace učební jednotky Noc s Andersenem se

Více