VÍDEŇ. Praktické informace na cestu. Otevírací doba

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÍDEŇ. Praktické informace na cestu. Otevírací doba"

Transkript

1 VÍDEŇ Praktické informace na cestu Otevírací doba Otevírací dobu rakouských obchodů striktně upravuje zákon. Otevřeno může být v pondělí až pátek od 6.00 do 19.30, v sobotu do 17 h a v neděli a ve státní svátky je zavřeno. Skutečná provozní doba obchodů se v rámci těchto mezí liší. Nejobvyklejší bývá od 9 h do 18 h (obchody s potravinami od 8 h) a v sobotu od 8 h do 12 h. Obchody zpravidla přes poledne zavírají až na dvě hodiny, s výjimkou velkých měst a turistických oblastí. Tam se může ve všední dny pracovat až do 21 h, v sobotu do 18 h. Obchody na nádražích a letištích mohou mít otevřeno až do 23 h. Pošta Poštovní úřady mají otevřeno různě. Běžná otevírací doba je a h od pondělí do pátku, v sobotu h. Hlavní pošty ve velkých městech částečně fungují i v noci (některé dokonce 24hod.) a o víkendech a svátcích. Známky je možné zakoupit na poště, ale i v prodejnách tabáku (Tabak Trafik). Poštovní schránky jsou natřeny žlutě, popřípadě oranžově. Internet a telefon Internetové kavárny najdete ve většině měst, internet bývá k dispozici i v turistických návštěvních centrech a na některých poštách. Ceny se pohybují kolem 5eur/hod. Telefonní automaty jsou v zásadě vhodné pro volání po tuzemsku i do zahraničí. Pozor, některé telefonní budky fungují v Rakousku pouze na telefonní karty. Spropitné Jste-li spokojeni, je zvykem v restauracích a barech zaokrouhlit účet nahoru o 5%. Platí se obsluhujícímu rovnou, nenechávejte peníze na stole. Taxikáři očekávají 10% spropitné. Ceny jsou pevné, takže o zboží či službě se běžně nesmlouvá. Lékařská péče Lékařské ordinace a lékárny najdete ve všech městech a obcích. Horské oblasti mají potom každá svoji vlastní horskou záchrannou službu. Pohotovostní služby lékařů ve městech Vám poskytne místní policejní stanice. Lékárny mají střídavě službu v noci a v neděli. Na zavřených lékárnách je uvedená nejbližší otevřená lékárna.

2 CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ: Než se vydáte na cestu do Rakouska, sjednejte si raději Cestovní úrazové pojištění. Nejlepším způsobem je kontaktovat svoji zdravotní pojišťovnu, která Vám pojištění do zahraničí zprostředkuje. Vyhnete se tak komplikacím s peněžním vypořádáním po úrazu, nemluvě o vysokých částkách za ošetření. Noste u sebe stále průkazku s telefonním číslem asistenční služby, kde v případě potřeby, vyřídí veškeré formality, na které během ošetřování případného úrazu nemáte ani pomyšlení.!!!pozor!!! Kartičku pojištěnce platnou v České republice mějte s sebou také, lehká ošetření nebo běžné dětské nemoci lze vyřídit i s pomocí této karty, v rámci mezinárodních smluv mezi Českou republikou a Rakouskem. Vídeň (německy Wien; v jazyce bar Wean) je hlavní město Rakouska, současně také statutární město a zároveň od 1. ledna 1922 jedna z jeho spolkových zemí, zcela obklopená územím spolkové země Dolní Rakousy. Leží na řece Dunaj a se svými 1,8 miliony obyvatel je největším rakouským městem a současně nejvýznamnějším kulturním, politickým a hospodářským centrem země. Historické centrum Vídně bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. V seznamu měst podle kvality života sestaveném firmou Mercer se v roce 2011 Vídeň umístila na první příčce Vídeňské pamětihodnosti z doby císařství Vydejte se po stopách bývalé habsburské monarchie, navštivte nádherné barokní zámky Schönbrunn a Belvedere, nahlédněte do Hofburgu, centra někdejší obrovské říše, projděte se velkolepou Okružní třídou (Ringstrasse). Lesk a slávu bývalých císařů dává tušit dóm sv. Štěpána, Španělská jízdárna či Obří kolo v Prátru stejně jako sarkofág v Císařské kryptě. Vídeňská Ringstraße Na délku má vídeňská Ringstraße 5,3 kilometrů. To je dost na to, aby podél ní našlo místo bezpočet monumentálních staveb, které byly vybudovány v období historismu v 60. až 90. letech 19. století. Tyto budovy od Státní opery až po Uměleckohistorické muzeum dnes patří k těm nejdůležitějším pamětihodnostem Vídně. Toť má vůle..." - těmito slovy nařídil stavbu Ringstraße v roce 1857 sám císař František Josef. A šlechta i bohatí měšťané se předháněli, kdo si u tohoto výstavního bulváru postaví pompéznější palác. Mnohé z těchto bývalých soukromých domů můžeme obdivovat dodnes (i když většinou jenom zvenku). Styl, v němž byly tyto domy postaveny, vešel do dějin jako styl Ringstraße (jedna z odnoží historismu). Vyznačuje se stylovou pluralitou, kdy jsou napodobovány různé architektonické formy minulých dob. Okružní třídu Ringstraße slavnostně otevřel 1. května 1865 sám císař František Josef. V roce 2015 tak tento výstavní bulvár oslaví už 150. narozeniny:

3 Těmi nejpozoruhodnějšími stavbami ale nejsou soukromé paláce, nýbrž spíš velké veřejné budovy jako Státní opera (postavená v novorenesančním slohu), budova parlamentu, radnice (vlámská gotika), divadlo Burgtheater (novobarokní sloh), univerzita (novorenesanční sloh), Muzeum užiného umění, budova vídeňské burzy nebo votivní chrám (novogotický sloh), které byly vesměs postaveny ve druhé polovině 19. století. Za prohlídku rozhodně stojí také dvě muzejní budovy - budova Uměleckohistorického a Přírodohistorického muzea. Obě byly postaveny v novorenesančním slohu. Vedle toho, že v sobě ukrývají velkolepé umělecké a přírodní poklady, jsou zároveň i mistrovskými architektonickými díly. Podobu Ringstraße utvářeli stavitelé jako Theophil von Hansen, Karl Freiherr von Hasenauer, Gottfried Semper, Heinrich von Ferstel nebo Friedrich von Schmidt. Období architektury Ringstraße vystřídala na konci 19. století vídeňská secese, která se od na odiv vystavované okázalosti a přepychu zase odvrátila. Klenotnice Nejvýznamnější sbírka skvostů na světě je vskutku hodna obdivu: zde v nejstarší části Hofburgu (13. století), najdete nejen císařskou korunu Svaté říše Římské (z doby okolo r. 962) a císařskou korunu rakouskou (1602), ale také poklad burgundský z 15. století a poklad Řádu zlatého rouna. Kuriózní skvosty, někdejší vlastnictví Habsburků, mezi nimi téměř dva a půl metru dlouhý "jednorožec" jsou zde vystaveny právě tak, jako koruna císaře Rudolfa II. ( ). Říšské jablko a žezlo Rakouského císařství sloužily po staletí jako symbol moci a důstojnosti. Vzácnými drahokamy osazené klenoty nejsou pouze němými svědky minulosti, mají také vysokou finanční hodnotu. Vstup do Klenotnice se nachází na nádvoří Schweizerhof, jehož jméno upomíná na zde kdysi patrolující švýcarskou gardu. Císařská (kapucínská) hrobka Císařská hrobka se nachází pod kapucínským kostelem. Je určena pro příslušníky bývalého rakouského panovnického rodu. Pohřbívá se do ní od roku Místo posledního odpočinku v ní nalezlo 149 Habsburků, z toho 12 císařů a 19 císařoven a královen. Nádherný dvojitý sarkofág pro Marii Terezii a jejího chotě, císaře Františka I. Štěpána Lotrinského, je dílem Balthasara Ferdinanda Mollse. Ostře s ním kontrastuje prostá rakev jejich syna Josefa II. Posledním zde pochovaným císařem byl František Josef I. (1916). V hrobce, o kterou pečují kapucíni, jsou uloženy také sarkofágy císařovny Alžběty a korunního prince Rudolfa. Srdce Habsburků byla v letech 1654 až 1878 pochovávána v tzv. hrobce srdcí v augustiniánském kostele. Pohřby se v císařské hrobce konají dodnes. V roce 1989 zde byla pohřbena poslední rakouská císařovna Zita a 16. července 2011 zde spočinul také její nejstarší syn, bývalý korunný princ a evropský politik Otto Habsburský, který je v hrobce pochován se svojí manželkou Reginou.

4 Chrám sv. Štěpána Chrám sv. Štěpána je symbol Vídně. Jeho stavba začala ve 12. století. Dnes je to nejvýznamnější gotická stavba v Rakousku. Chrám je dlouhý 107,2 metrů a vysoký 34,2 metrů. Má čtyři věže, z nichž nejvyšší, jižní, měří 136,44 metrů. Po 343 schodech vystoupáte do místnosti pro hlásné, z níž je úchvatný výhled na město. Celkem tu visí 13 zvonů. Ten nejznámější zvon chrámu sv. Štěpána zvaný Pummerin ale najdete v severní věži vysoké 68,3 metrů. Je to druhý největší zavěšený kostelní zvon v Evropě. Na střeše chrámu jsou z barevných střešních tašek vytvořeny c. a k. dvouhlavý orel, znak města Vídně a rakouský státní znak. Vnitřní výzdoba a vybavení chrámu se v průběhu staletí až do baroka neustále měnilo. Návštěvu chrámu sv. Štěpána by si neměl nechat ujít žádný návštěvník Vídně. Vedle několika cenných oltářů a bočních kaplí můžete obdivovat také pozoruhodný chrámový poklad: zlatem a drahokamy umělecky zdobené relikvie, monstrance, liturgické texty, knihy a roucha. Místo posledního odpočinku našlo v chrámu také několik významným osobností. Do pozoruhodného mramorového sarkofágu byl uložen císař Fridrich III. Jenom náhrobní deska váží osm tun. Ve vlastní kapli odpočívá princ Evžen Savojský. A v katakombách chrámu byl pohřben například habsburský vévoda Rudolf IV. zvaný Zakladatel, který v roce 1359 položil základní kámen nové gotické katedrály. Vedle něj mají v katakombách hrobku také vídeňští kardinálové a arcibiskupové. V chrámu sv. Štěpána se každý rok konají velikonoční a adventní koncerty. Hofburg pouze hradní kaple, kde se v neděli konají mše doprovázené zpěvem vídeňského chlapeckého sboru Wiener Sängerknaben... Uprostřed vídeňského Starého Města můžete při prohlídce soukromých komnat a reprezentačních prostor obdivovat lesk a krásu všedního dne nejvýznamnější rodiny rakouské monarchie. Četná muzea a veřejně přístupné sbírky prozrazují smysl císařů pro umění. Po více než sedm staletí bylo habsburské impérium řízeno právě z Hofburgu. Původně středověký hrad dnes připomíná Hofburg, obývaný členy habsburského Domu až do roku 1918, byl původně hradem, jehož založení sahá do 13. století. S postupným růstem moci Habsburků

5 a rozšiřováním území monarchie byl přestavován do podoby přepychové rezidence. V dnešním Hofburgu sídlí spolkový prezident, nachází se tu významné kongresové centrum a početné umělecké sbírky. Obdobou pražské Matějské pouti je ve Vídni Prater - pouťový zábavní park, který má po celý rok pro hravé návštěvníky přichystanou štědrou nabídku atrakcí. Rozkládá se poblíž stance metra Praterstern na červené lince U1 - jen tři zastávky od centrální stanice Stephansplatz. Stačí se chytit davu mládeže, která zde většinou také vystupuje a míří spolu s Vámi do světa adrenalinu a zábavy. Doporučujeme zakoupit si kartu, kterou lze nabít na libovolnou částku, na tuto kartu pak máte slevu 10%. Dominantou a známým symbolem nejen Prateru, ale i celé Vídně, je Obří kolo (Riesenrad). Bylo postaveno již v roce 1897 na počest Františka Josefa, po válce došlo z důvodu jeho poškození k obnově. Kolo je vysoké 61 metrů a má 15 kabinek, ze kterých si můžete vychutnat panorama města. Lístek pro dospělého stojí 8, pro děti od tří do čtrnácti let 3,20, k dispozici je i celá řada kombinovaných nebo rodinných lístků. Všechny potřebné informace jsou přístupné na Celý park je rozsáhlý labyrint, kde procházíte mezi jednotlivými zábavnými stanovišti za zvuku dunící pouťové hudby. Jsou zde nejrůznější klasické i více odvážné atrakce jako horské dráhy, domy hrůzy, kolotoče, točící a vystřelovací monstra, střelnice, herny, kasina - celkem přes dvě stovky míst, kde se lze pobavit. Vstupné se pohybuje od 1 do 10 podle typu atrakce. Mapu celého komplexu včetně přehledu atrakcí a jejich cen naleznete na Web je sice v němčině, ale dá se v něm celkem snadno zorientovat - seznam atrakcí naleznete pod odkazem "Attraktionen", kde si vyberete některou z položek a můžete vidět hned její cenu (Preis). Prater není jen pouť, ale i rozlehlý park hned v sousedství, který dříve zastával funkci císařské lovecké obory. Dnes je především místem odpočinku a centrem relaxačních sportů. Na kraji aleje se nachází známý fotbalový stadión Ernsta Happela, kde se odehrávalo i Mistrovství Evropy ve fotbale aréna hostila mimojiné finále turnaje. Obří kolo Riesenrad Nejznámější atrakce Prateru, 61 metrů vysoké kolo postavené v roce 1897 za Františka Josefa. Vstupné je 8,50 pro dospělé a 3,50 pro děti. Boomerang - horská dráha Rychlá horská dráha. Dostanete se do závratné výšky až 37 metrů rychlostí přes 85 km/h. Ideální adrenalinová atrakce, kde se projedete i hlavou dolů. Pověst park předchází, takže je jisté, že vy ani vaše děti nebudete mít o zábavu nouzi.

6 Vídeňský sachr dort, to je král tradičních čokoládových dortů. Ten slavný dort, který připravil tehdy šestnáctiletý Franz Sacher pro knížete Metternicha. Jeho syn Eduard potom dort vylepšil o polevu i marmeládu a založil hotel Sachr, který funguje dodnes. Jak vypadá originální sachr dort To je ten z Hotelu Sachr a má tajnou recepturu. Pokud se jí chcete maximálně přiblížit, váš dort bude: mít intenzivní čokoládovou chuť obsahovat meruňkovou marmeládu podávaný se šlehačkou Vídeňský řízek: z telecího masa, tedy "šnicl", musí být smažený na másle a pokrývat celý talíř. Slavný Wiener Schnitzel, tedy vídeňský řízek má ve svém rodokmenu nejen italskou, ale také českou stopu. Právě v Itálii si tuto úpravu telecího masa zamiloval slavný rakouský polní maršálek Radecký z Radče, pocházející z českého šlechtického rodu. Ten také vyhlášenou pochoutku přinesl v polovině 19. století do Vídně. Kolektiv pracovníků cestovní kanceláře AGL travel Vám přeje příjemnou a ničím nerušenou dovolenou, ze které si jistě přivezete ty nejkrásnější zážitky.

KOLONÁDA GLORIETTE. V případě zájmu o ještě větší výhled jde za necelá dvě eura vylézt na vyhlídkovou terasu, která se nachází na střeše Glorietty.

KOLONÁDA GLORIETTE. V případě zájmu o ještě větší výhled jde za necelá dvě eura vylézt na vyhlídkovou terasu, která se nachází na střeše Glorietty. VÍDEŇ Vídeň (něm. Wien) je hlavní město Rakouska, současně také statutární město a zároveň od 1. ledna 1922 jedna z jeho spolkových zemí, zcela obklopená územím spolkové země Dolní Rakousy. Leží na řece

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s památkou celonárodního

Více

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz Pozvání na hrady a zámky v květnu zámek Náchod snižuje na státní zámek vstupné, správa hradu a zámku Frýdlant se omlouvá za změnu již zveřejněných termínů speciálních prohlídek knihovny a věže Sychrov,

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice Program zájezdu 8:00 Sraz u klubí na Dubí 10:00 Plánovaná prohlídka Muzea tvarůžků Loštice 12:00 Příjezd do Olomouce, rozchod xx:xx Odjezd z Olomouce dle domluvy v autobuse Loštice Zdejší dominantou je

Více

Jižní Čechy harmonické

Jižní Čechy harmonické w w w. j i z n i c e c h y. c z Jižní Čechy harmonické hrady a zámky jako v pohádce Tento projekt Tvorba tiskových materiálů vč. elektronických verzí pro propagaci Jihočeského kraje v ČR i zahraničí 1.

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Králický Sněžník...6 Z kláštera na Hoře Matky Boží na Severomoravskou chatu... 8 Králické aleje...10 Vyhlídkový okruh Králickým Sněžníkem...12 Po hřebeni

Více

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

Císařsko-habsburské sbírky ve Vídni KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz Metro: linka U2 do stanice Museumsquartier, nebo U3 na Volkstheater Autobus: linka 48A, 57A Denně kromě pondělí 10 18 hod. Čtvrtek 10 21 hod. červen

Více

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů min. 5 max. 100 otázek, uzavřený (výběr z několika odpovědí)

Více

www.vyletynaden.cz ČB, Bavorovice, ZOO, Nám. ČB České Budějovice a okolí, Česká Republika 23,790 km Cyklo trasa Mapa

www.vyletynaden.cz ČB, Bavorovice, ZOO, Nám. ČB České Budějovice a okolí, Česká Republika 23,790 km Cyklo trasa Mapa www.vyletynaden.cz ČB, Bavorovice, ZOO, Nám. ČB České Budějovice a okolí, Česká Republika Cyklo trasa 23,790 km Snadná 29 m Mapa www.vyletynaden.cz Itinerář České Budějovice a okolí, Česká Republika Náměstí

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

VLASTIVĚDA / 4. ROČNÍK. Strategie (metody a formy práce)

VLASTIVĚDA / 4. ROČNÍK. Strategie (metody a formy práce) VLASTIVĚDA / 4. ROČNÍK Učivo Čas Strategie (metody a formy práce) Pomůcky Pravěk Kapitola o čase České země v pravěku 3 práce ve dvojicích přiřazování letopočtů staletí a tisíciletí samostatná práce vyhledávání

Více

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Září 2013 Čtvrtek 26. září 2013 (pro očekávaný velký zájem je náhradní termín čtvrtek 3. října 2013), 16 hod. NUTNÁ REZERVACE PŘEDEM! Podrobná

Více

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR ČESKÝ RÁJ Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

CLARINA - ROD (popisky k následujícím stránkám)

CLARINA - ROD (popisky k následujícím stránkám) CLARINA - ROD (popisky k následujícím stránkám) 01 Obrázek rodokmenu rožmberského rodu, jehož autorem je bibliografií mnohokrát jmenovaný archivář Václav Březan. Genealogické dílo pochází z doby okolo

Více

5.6. Vlastivěda 1 / 11

5.6. Vlastivěda 1 / 11 5.6. Vlastivěda obsah stránka 5.6.1. Charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.6.2. Začlenění průřezových témat 2 5.6.3. Zaměření na klíčové kompetence 2 5.6.4. Formy a metody práce 3 5.6.5. Způsoby, formy

Více

LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2016

LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2016 LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV 2016 Město Jáchymov Město Jáchymov ležící na severozápadním okraji Čech v Karlovarském kraji, pod hřbetem hory Klínovec, bude v roce 2016 slavit 500 let od svého založení. Jáchymov

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

PROGRAM AKCÍ KVĚTEN 2016

PROGRAM AKCÍ KVĚTEN 2016 VÝCHODOČESKÉ MUZEUM V PARDUBICÍCH PROGRAM AKCÍ KVĚTEN 2016 NOVÁ EXPOZICE PARDUBICE PŘÍBĚH MĚSTA otevření 8. 5. 2016 Pod názvem Pardubice příběh města vás ve Východočeském muzeu čeká cesta od nejstarších

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Hradec Králové

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Hradec Králové Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Hradec Králové Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

Projektový den. Vzájemná výuka

Projektový den. Vzájemná výuka Projektový den PD 05 Vzájemná výuka Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Člověk a společnost / Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Přírodopis / Zeměpis / Dějepis / Cizí jazyk Tematický okruh:

Více

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23

ČeskýKrumlov. zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 zs08_12.qxd:sestava 1 5.7.2012 11:29 Stránka 23 Snad nejtypičtějším symbolem Českého Krumlova je okrouhlá malovaná Zámecká věž. Foto Jaroslav Skalický ČeskýKrumlov V působivém prostředí meandrů řeky Vltavy

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Závěrečná zpráva Mezinárodní den památek 2016

Závěrečná zpráva Mezinárodní den památek 2016 Závěrečná zpráva Mezinárodní den památek 216 Letošní Mezinárodní den památek přilákal do českobudějovických památek a ulic nečekané množství návštěvníků. Ačkoliv se v den konání akce, v sobotu 16. dubna,

Více

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!!

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!! PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ČERVENCI A SRPNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628

Více

Tipy na výlety v Lungau s letní kartou LungauCard nebo Salcburskou kartou

Tipy na výlety v Lungau s letní kartou LungauCard nebo Salcburskou kartou Tipy na výlety v Lungau s letní kartou LungauCard nebo Salcburskou kartou S kartou "LungauCard" můžete navštívit různé přírodní a kulturní zajímavosti, lanovky, koupaliště atd. v regionu Lungau na jihu

Více

Deutschprachige Länder ÖSTERREICH

Deutschprachige Länder ÖSTERREICH Deutschprachige Länder ÖSTERREICH Německy mluvící země RAKOUSKO Německý jazyk- 7. ročník Mgr. Bc. Miroslava Popelková der offizielle Name- oficiální název- Republik Österreich Rakousko sousedí na severu

Více

YOUR INCOMING TOUR OPERATOR. True experts for the Pilsen region. nabídka programů a zážitků 2016-2017. pilsenjoy s.r.o.

YOUR INCOMING TOUR OPERATOR. True experts for the Pilsen region. nabídka programů a zážitků 2016-2017. pilsenjoy s.r.o. YOUR INCOMING TOUR OPERATOR True experts for the Pilsen region nabídka programů a zážitků 2016-2017 pilsenjoy s.r.o. Poznejte to nejlepší z Plzně během zážitkové prohlídky centra města. Projdete s námi

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

Naši sousedé ve střední Evropě

Naši sousedé ve střední Evropě Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Naši sousedé ve střední Evropě Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2015 (Čj.

Více

Nádherná země s překrásným pobřežím.

Nádherná země s překrásným pobřežím. Chorvatsko Nádherná země s překrásným pobřežím. Chorvatské pobřeží Jaderského moře patří vedle řeckého a norského k nejčlenitějším evropským pobřežím. S ostrovy a ostrůvky, jejichž počet překračuje tisíc,

Více

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE PONDĚLÍ 11. 7. 2016 AŽ NEDĚLE 17. 7. 2016 PROGRAM Informační centrum Jilemnice, Masarykovo náměstí 140, 514 01 Jilemnice tel.: 481 541 008 e-mail: info@jilemnice.cz PUTOVÁNÍ PO

Více

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012 ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ poznávací soutěž pro děti a mládež do 16-ti let jednotlivce i kolektiv V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15.

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Ekonomická fakulta. Bakalářská práce. 2008 Jana Švejdová

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Ekonomická fakulta. Bakalářská práce. 2008 Jana Švejdová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta Bakalářská práce 2008 Jana Švejdová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta Katedra řízení Studijní program: Ekonomika

Více

Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO

Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO 15 - denní zájezd Poznávací zájezd, 15 dní, 3*/4* hotely, snídaně, vč. všech vstupů! PRIVÁTNÍ PROGRAM s vlastním průvodcem CK - žádné velké skupiny!

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Jihlavské listy. Třebíčský deník

Jihlavské listy. Třebíčský deník Jihlavské listy 18.08.2015 - (jv) - Kultura - str. 09 Vernisáž a dvě nové knihy o historii Brtnice BRTNICE - Dvě knihy o historii Brtnice budou představeny v nadcházejících dnech. Výstava obrazů Aloise

Více

Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem

Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem Muzeum místo setkávání Regionální muzeum v Litomyšli zřizované Pardubickým krajem TISKOVÁ ZPRÁVA 18. prosinec 2015 Permanentky pro školy Regionální muzeum v Litomyšli od roku 2016 nabízí speciální permanentky,

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011 ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovalt m.cz vedeni@zsladovalt m.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_06 Ověření ve výuce Sada: II. Třída: 8. A Datum:

Více

Velká cesta Portugalskem s Janem Burianem červen 2016

Velká cesta Portugalskem s Janem Burianem červen 2016 Velká cesta Portugalskem s Janem Burianem červen 2016 Cestovatel: Jan Burian Rozpočet: 55 400 Kč Volná místa: 0 Odkaz: www.vypravy-s-cestovateli.cz/8-vyprava Zažijte Portugalsko jinak Vážení spolupoutníci,

Více

Nádherná země s překrásným pobřežím.

Nádherná země s překrásným pobřežím. Chorvatsko Nádherná země s překrásným pobřežím. Chorvatské pobřeží Jaderského moře patří vedle řeckého a norského k nejčlenitějším evropským pobřežím. S ostrovy a ostrůvky, jejichž počet překračuje tisíc,

Více

Nabídka * NOC MUZEÍ * ADVENTNÍ ZÁJEZDY ZIMA 2014

Nabídka * NOC MUZEÍ * ADVENTNÍ ZÁJEZDY ZIMA 2014 Nabídka * NOC MUZEÍ * ADVENTNÍ ZÁJEZDY ZIMA 2014 10.9.2014 Noc muzeí ve Vídni sobota 4. 10. 2014 V dopoledních hodinách odjezd do rakouské metropole Vídně. Po příjezdu následuje krátký informativní okruh

Více

Metodický list: ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ

Metodický list: ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, p.o. ML číslo: 03 Metodický list: ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ Metodický okruh: 03. ORIENTACE A POHYB V MÍSTĚ BYDLIŠTĚ Téma: 03.01 až 03.4. Aktivity:

Více

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. Karel IV. Pán světa Zdeněk Ležák Byl jsem předurčen k tomu, abych vládl celému světu. JÁ jsem imperátor. JÁ jsem císař KAREL IV. Ve 3 letech mě vzali matce, v 15 jsem stál

Více

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY jaro 2016 VÍTEJTE Vážení přátelé dobrého jídla a pití, právě jste otevřeli první vydání nového čtvrtletníku společnosti Ventura Food & Catering. Jak napovídá již samotný název našeho magazínu, rozhodli

Více

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie BAROKNÍ KRAJINA 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE Plasy, Mariánská Týnice obnova kulturní krajiny po třicetileté válce a její majetkoprávní souvislosti, barokní krajina jako krajina formovaná uměleckým cítěním a zároveň

Více

Akce v Sušici a okolí leden 2015

Akce v Sušici a okolí leden 2015 hrad Kašperk 3.1. 4.1. 8.1. 8.1. 9.1. 9.1. 10.1. Akce v Sušici a okolí leden 2015, kostel sv. Václava, od 9:00 hodin Vánoce 2014 ve farnosti Slavnost Matky Boží, Panny Marie mše sv. s rodinami Hrad Kašperk,

Více

Slavnosti Pernštejnského panství 2012. 5. - 8. července KULTURNÍ PROGRAM. 18:30 THE MORIBUNDUS -koncert skupiny při Gymnáziu Bystřice n.p.

Slavnosti Pernštejnského panství 2012. 5. - 8. července KULTURNÍ PROGRAM. 18:30 THE MORIBUNDUS -koncert skupiny při Gymnáziu Bystřice n.p. Slavnosti Pernštejnského panství 2012 5. - 8. července KULTURNÍ PROGRAM NEDVĚDICE U RYBNÍKA Pořadatel Městys Nedvědice 5.7. ČTVRTEK 18:30 THE MORIBUNDUS -koncert skupiny při Gymnáziu Bystřice n.p. 20:00-01:00

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

NÁRODNÍ FINÁLE nejmladších minižákyň v basketbalu pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France JIČÍN 22. 24.

NÁRODNÍ FINÁLE nejmladších minižákyň v basketbalu pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France JIČÍN 22. 24. NÁRODNÍ FINÁLE nejmladších minižákyň v basketbalu pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France JIČÍN 22. 24. DUBNA 2016 1. Základní informace - Akreditace všech účastníků NÁRODNÍHO

Více

Danube Challenge Cup Gerasdorf První ročník 2012 7 červen - 8 červen 2014

Danube Challenge Cup Gerasdorf První ročník 2012 7 červen - 8 červen 2014 Danube Challenge Cup Gerasdorf První ročník 2012 7 červen - 8 červen 2014 Danube Challenge Cup Počet týmů: 74 Number of games: 5 Kategorie: mladší přípravka, starší přípravka, mladší žáci, starší žáci

Více

Olomouc za časů Lucemburků

Olomouc za časů Lucemburků Česko země příběhů Olomouc za časů Lucemburků Olomouc - Litovel - Uničov - Bouzov Délka: 63 Časová náročnost: 1 den Olomouc je od Prahy vzdálena přibližně 280 kilometrů, autem pojedete celou trasu po dálnici.

Více

Karta Sommercard Schladming Dachstein

Karta Sommercard Schladming Dachstein Karta Sommercard Schladming Dachstein S kartou "Sommercard" můžete navštívit 100 různých přírodních a kulturních zajímavostí, lanovek, koupališť atd. v regionu Schladming - Dachstein. Kartu obdržíte u

Více

49 26'51.04"N 11 8'24.04"E. GPS poloha:

49 26'51.04N 11 8'24.04E. GPS poloha: ZOO Norimberk Delfinárium 49 26'51.04"N 11 8'24.04"E Delfinárium, jenž se nachází v areálu zoologické zahrady, bylo založeno v roce 1971. Jsou zde chováni delfíni, lachtani, a kapustňáci. Představení delfínů

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

Průvodce "Průvodce Německo"

Průvodce Průvodce Německo Rozhodně chci ještě někdy navštívit Drážďany!!! Park Drážďany - Grosser Garten 51 2'50.12"N 13 46'7.67"E Raně barokní palác z let 1678-85 uprostřed Velké zahrady (Grosser Garten) sloužil jako zázemí dvorských

Více

Bulharsko. Slunečné pobřeží Slunečné pobřeží. Pomorie Malé, živé městečko 20 km od Burgasu. Primorsko Malé rybářské městečko leží 60km

Bulharsko. Slunečné pobřeží Slunečné pobřeží. Pomorie Malé, živé městečko 20 km od Burgasu. Primorsko Malé rybářské městečko leží 60km Bulharsko Tel.: 972 243 053 www.cdtravel.cz Bulharsko SOFIJA Bulharsko se v posledních letech opět stalo vyhledávaným cílem našich turistů. Cestování lehátkovými nebo lůžkovými vozy je poměrně dobrou volbou,

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko MAULBRONN 12 D BADEN-WÜRTTEMBERG BÁDENSKO-WÜRTTEMBERSKO Mìsteèko s nejvìtším zachovalým

Více

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0618 Zlín a okolí Datum vytvoření: 1. 11. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina Polášková

Více

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KINO 1. neděle 17.00 Kniha džunglí 3D Dobrodružný film USA, P 3. úterý 19.00 Spotlight Životopisný film USA s čes. titulky, 12-N 4. středa 19.00 Jak se zbavit nevěsty ČR komedie,

Více

SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017

SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017 SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN INFORMACE PRO CESTOVNÍ RUCH 2016/2017 SVĚT PROŽITKŮ HAUS MEISSEN Míšeňská porcelánová manufaktura je první svého druhu v Evropě. Od svého založení v roce 1710 Augustem Silným

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz

neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz Ohlasy od Dřeva neperiodický zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz registrace u Ministerstva kultury ČR, odbor médií a audiovize v r. 2007 pod evidenčním

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 8.A Datum: 23.3.

Více

Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd.

Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd. Koupaliště Abtenau www.freibad.abtenau.at Tipy na výlety Lammertal, Golling, Gosau atd. otevírací doba: denně 9 19 h, od poloviny července do poloviny srpna až do 20.00 vstupné: 5,20 vstupné se Salcburskou

Více

Neobroušené sopečné klenoty

Neobroušené sopečné klenoty téma měsíce ITÁLIE Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Neobroušené sopečné klenoty Kdysi pyšně zdvihaly své hlavy vysoko nad mořskou hladinu a chrlily do vzduchu sloupy lávy. Dnes jsou už dávno vyhaslé

Více

16.1. - DRÁŽĎANY - povánoční nákupy v PRIMARKU. Cena 400 Kč.

16.1. - DRÁŽĎANY - povánoční nákupy v PRIMARKU. Cena 400 Kč. Jarda Pilnaj IČO: 46029940 Pod nádražím 281 411 72 Hoštka tel.: 601590318 objednávky a dotazy: jardapilnaj@email.cz fb: Jarda Pilnaj čú: 213837859/0600 Dobrý den, zasílám první nabídku zájezdů na rok 2016,

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 4 Ročník 2009 Praha 17. dubna 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 8 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek Příloha Opatření

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Místo, kde žijeme

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Místo, kde žijeme VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT VLASTIVĚDA VLASTIVĚDA 4. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Místo, kde žijeme žák zná nejbližší

Více

Slavnosti Pernštejnského panství 2012

Slavnosti Pernštejnského panství 2012 Slavnosti Pernštejnského panství 2012 5. - 8. 7. 2012 Mapa Nedvědice - orientační plánek parkovišť a stanoviště vrtulníku 1 parkoviště u hřbitova Kovářová Štěpánov nad Svratkou 2 parkoviště u kostela 3

Více

Škola. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Škola. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Datum vypracování Druh učebního materiálu C.1.07/1.5.00/34.0394 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

PRAHA. Významné čtvrti. Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na

PRAHA. Významné čtvrti. Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není

Více

Několik konkrétních osudů

Několik konkrétních osudů Robert Hemmrich (architekt) Narozen 1. 5. 1871, Jablonec nad Nisou Zemřel 15. 4. 1946, Jablonec nad Nisou Robert Hemmrich se narodil jako nejstarší syn zámečníka Franze Hemmricha. Studoval Státní průmyslovou

Více

AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy

AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy AKCE zima + jaro 2016 koncerty přednášky semináře zájezdy bližší info na www.sar-blochova.cz v sekci AKCE / koncerty, přednášky, semináře aj. LEDEN 16 17.1. OLOMOUC škola praktické muzikoterapie 18.1.

Více

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s SE PŘEDSTAVUJE Patří mezi nejstarší nakladatelské domy v České republice Založena bylo v roce 1954 jako sportovní a turistické nakladatelství Transformována na akciovou společnost v roce 1991 Dlouholeté

Více

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka Lucemburkové na českém trůně Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů Kat.. technologie staveb - 2011 PAMÁTKOVÁ PÉČE V ČR

Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů Kat.. technologie staveb - 2011 PAMÁTKOVÁ PÉČE V ČR PAMÁTKOVÁ PÉČE V ČR VZNIK PAMÁTKOVÉ PÉČE Lze najít řadu příkladů zájmu o památky již v dřívějších dobách, ať jde o sbírání ostatků, či uměleckých děl, práce vedutistů, či v pěstování historické vlastivědy.

Více

Nabídka výletů pro základní školy VLAKEM z Mostu CA FUTURA, Ostrava, e-mail: vylety.futura@seznam.cz, tel. 608 201 321,

Nabídka výletů pro základní školy VLAKEM z Mostu CA FUTURA, Ostrava, e-mail: vylety.futura@seznam.cz, tel. 608 201 321, Nabídka výletů pro základní školy VLAKEM z Mostu CA FUTURA, Ostrava, e-mail: vylety.futura@seznam.cz, tel. 608 201 321, www.ca-futura.webnode.cz PROGRAM 1 - Praha Techn. muzeum a Staroměstská radnice cena

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Návrh provozu turistických autobusů pro rok 2012 pracovní verze

Návrh provozu turistických autobusů pro rok 2012 pracovní verze Návrh provozu turistických autobusů pro rok 2012 pracovní verze Zpracoval: Dne: 28. 7. 2011 Přílohy: Bc. Vít Horáček, správce silniční dopravy, odbor dopravy MěÚ Česká Lípa Příloha 1 Zjednodušené schéma

Více

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 10. únor 2011 Zámecké listy Smečenské církevní památky Renesanční kostel Nejsvětější Trojice spolu s farou a smečenským zámkem tvoří velmi působivé

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI KLUBU. SHM Újezd u Brna. V Újezdě u Brna 15. března 2008

ZPRÁVA O ČINNOSTI KLUBU. SHM Újezd u Brna. V Újezdě u Brna 15. března 2008 ZPRÁVA O ČINNOSTI KLUBU SHM Újezd u Brna 2008 V Újezdě u Brna 15. března 2008 členská základna Na konci školního roku 2006/07 měl náš Klub 204 členů. V současné době, tedy v březnu 2008 se pohybujeme na

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

48 11'6.94"N 16 18'45.18"E. GPS poloha:

48 11'6.94N 16 18'45.18E. GPS poloha: Vídeň - Schönnbrunn Zámek 48 11'6.94"N 16 18'45.18"E Schönnbrunn patří k nejkrásnějším barokním zámkům v Evropě. Po větší část roku zde Habsburkové sídlili v nespočetných komnatách, které císařská velkorodina,

Více

Vysočina. Na skok k sousedům

Vysočina. Na skok k sousedům Vysočina Na skok k sousedům 1 Region Vysočina Zachovalá krajina Vysočiny se zalesněnými kopci a rozkvetlými loukami přitahuje především milovníky klidné rodinné dovolené, pěší trasy, cyklostezky a sportoviště

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

KATALOG NABÍDKY CENTRA BABYLON EXKLUZIVNÍ NABÍDKA PRO ODBORY KOVO MB

KATALOG NABÍDKY CENTRA BABYLON EXKLUZIVNÍ NABÍDKA PRO ODBORY KOVO MB KATALOG NABÍDKY CENTRA BABYLON EXKLUZIVNÍ NABÍDKA PRO ODBORY KOVO MB CENTRUM BABYLON LIBEREC - JEDINEČNÝ OSTROV ZÁBAVY Luxusní ubytování i originální zábava na jednom místě. Hotel - Wellness - Zábava Gastronomie

Více

velikonocní Sylva Šporková

velikonocní Sylva Šporková velikonocní tvorení Sylva Šporková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické

Více