PROČ CITOVAT? Vţdy je však nutné citovat!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROČ CITOVAT? Vţdy je však nutné citovat!"

Transkript

1

2 CO JE TO CITACE? Citace je uvedení cizího výroku nebo textu v rámci vlastního dokumentu doprovázené obvykle přesnou identifikací pramene, ze kterého daný výrok nebo text pochází, tedy bibliografickou citací. V textu je obvykle uvedena uvozovkami, odsazením anebo typem písma. Bibliografická citace je formalizovaný údaj o dokumentu, který autor bezprostředně pouţil při přípravě své práce. Odkazy na citovaný dokument jsou v textu uvedeny formou číselných ukazatelů nebo zkrácených citací. 1. Přímá citace Jedná se o doslovné převzetí části textu. Přímá citace se uvádí v uvozovkách nebo kurzivou. 2. Parafráze Jedná se o volně přeformulované myšlenky jiného autora. Parafráze je většinou oddělena odstavcem. 3. Obecně známá informace Obecně známé informace se citují pouze v případě, ţe doslovně přebíráte text z jiného zdroje.

3 PROČ CITOVAT? Karel Jánoš uvádí 3 důvody, proč citovat: 1. ověření uvedených tezí 2. získání širšího kontextu ohledně dané tématiky 3. informační etika Autorský zákon umoţňuje pouţít výňatky z cizích děl v následujících případech: v odůvodněné míře citace výňatků ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle zařazení celých drobných zveřejněných děl do svého samostatného díla určeného k vyučovacím účelům pro objasnění jeho obsahu uţití zveřejněného díla v přednášce výlučně k účelům vědeckým nebo vyučovacím Vţdy je však nutné citovat!

4 KOLIK CITOVANÉ LITERATURY POUŽÍT? mnoţství pouţitých zdrojů závisí na rozsáhlosti práce a obsáhlosti tématu platí, ţe čím více pouţijete literatury, tím bohatší je pak teoretická část práce přemíra citování sniţuje původnost díla nutný kompromis Vědecká práce vysoké úrovně (článek v odborném časopise, kniha, ale např. i diplomová práce) by neměla překročit limit 10% přímých citací na celkovém objemu textu. Prohřešky: citování díla, které jste nepouţili necitování díla, které jste pouţili citování vlastních děl, která nemají souvislost s novým dílem (tzv. autocitace) nepřesné citování, znemoţňující identifikaci díla

5 ODKAZY NA CITACE V TEXTU Existuje několik metod, jak zapisovat odkazy na citace v textu. Všechny metody mají svá pro a proti. Doporučujeme metodu odkazování v závěrečných pracích volit na základě poţadavků fakulty či ústavu, popř. po dohodě s vedoucím práce. 1. Harvardský systém - hojně pouţívaná zejména v USA, známá také jako metoda prvku a data 2. Metoda číselných odkazů metoda pouţívaná především v přírodních a technických vědách 3. Metoda poznámek - často se kombinuje se seznamem zdrojů na konci dokumentu

6 HARVARDSKÝ SYSTÉM Na intrapersonální úrovni se komunikační výzkum soustřeďuje na zpracování informace (McQuail, 2002, s. 29). Například Holá (2006) tvrdí, ţe komunikaci lze charakterizovat jako proces sdílení určitých informací. Řečené však ještě neznamená slyšené (Šuleř, 2009b, s. 75) Jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje jsou uvedeny v textu ve formě jménodatum v kulatých závorkách. Pokud se jméno tvůrce vyskytuje přirozeně v textu, následuje pouze rok v kulatých závorkách. Lokace citace ve zdroji (rozsah stran, ze kterých bylo citováno) se uvádí do závorek za rok. Pokud mají dva nebo více zdrojů stejného tvůrce i rok vydání, odlišují se malými písmeny abecedy přiřazenými k roku vydání. Nutno uvést i v závěrečném soupisu bibliografických citací. Dva či více zdrojů se uvádějí v jedněch kulatých závorkách a oddělují se středníkem. V případě chybějícího autora se pouţije zkratka Anon. V případě většího mnoţství autorů se píše do závorky pouze první a doplňuje se zkratkou et al. (=a jiní).

7 HARVARDSKÝ SYSTÉM Bibliografické citace jsou uspořádány v seznamu v abecedním pořadí podle příjmení autorů. Rok vydání se u této metody neuvádí aţ za nakladatele, ale přímo za tvůrce po čárce. Jako datum vydání se uvádí pouze přesnější datum, je-li známé. Seznam je moţné i číslovat. V textu: Na intrapersonální úrovni se komunikační výzkum soustřeďuje na zpracování informace (McQuail, 2002, s. 29). Například Holá (2006) tvrdí, ţe komunikaci lze charakterizovat jako proces sdílení určitých informací. Řečené však ještě neznamená slyšené (Šuleř, 2009b, s. 75) V seznamu: HOLÁ, Jana, Interní komunikace ve firmě. Brno: Computer Press. ISBN McQUAIL, Denis, Úvod do teorie masové komunikace. Vyd. 2. Praha: Portál. ISBN ŠULEŘ, Oldřich, 2009b. 100 klíčových manažerských technik: komunikování, vedení lidí, rozhodování a organizování. Brno: Computer Press. ISBN

8 METODA ČÍSELNÝCH ODKAZŮ Číslem v kulatých závorkách, hranatých závorkách nebo horním indexu odkazujeme v textu na citované zdroje v pořadí, v jakém jsou citovány poprvé. Bibliografické citace jsou uspořádány dle výskytu v dokumentu v číslovaném seznamu. V textovém editoru se propojují kříţovými odkazy. Následné odkazy stejného citovaného zdroje obdrţí stejné číslo jako první. Lokace citace v dokumentu se píše po číslicích.

9 METODA ČÍSELNÝCH ODKAZŮ V textu: Na intrapersonální úrovni se komunikační výzkum soustřeďuje na zpracování informace [15]. Například Holá [25] tvrdí, ţe komunikaci lze charakterizovat jako proces sdílení určitých informací. Řečené však ještě neznamená slyšené. [8, s. 75] V seznamu: [8] ŠULEŘ, Oldřich. 100 klíčových manažerských technik: komunikování, vedení lidí, rozhodování a organizování. Brno: Computer Press, ISBN [15] McQUAIL, Denis. Úvod do teorie masové komunikace. Vyd. 2. Praha: Portál, 2002 ISBN [25] HOLÁ, Jana. Interní komunikace ve firmě. Brno: Computer Press, ISBN

10 OBECNÉ ZÁSADY CITOVÁNÍ 1. bibliografická citace by měla jednoznačně identifikovat citovaný dokument 2. údaje pro bibliografickou citaci přebíráme z citovaného zdroje 3. pořadí údajů je přesně stanoveno normou 4. bibliografická citace by měla být co nejpřesnější 5. pokud některý údaj chybí, vynechává se a pokračuje se následujícím 6. v případě, ţe některý z údajů přebíráme z jiného zdroje, uvádíme jej v hranaté závorce 7. údaje se zapisují v jazyce, ve kterém jsou uvedeny v citovaném dokumentu 8. podoba bibliografických citací musí být jednotná v celém dokumentu (styl, formát, interpunkce)

11 STRUKTURA BIBLIOGRAFICKÉ CITACE V citaci se setkáte s povinnými a nepovinnými údaji. Povinný údaj musí být VŢDY uveden, pokud je zjistitelný. Pokud není v dokumentu uveden, v citaci se zastupuje předepsanými formulacemi, odhaduje se, nebo vynechává. Jméno tvůrce. Název: podnázev. Vedlejší název [Typ nosiče]. Vydání. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Datum aktualizace/revize, Číslování [Datum citování]. Název edice a číslování. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup. Lokace. Poţadavky na systém. Poznámky.

12 TVŮRCE Tvůrcem jsou fyzické osoby nebo korporace odpovědné za obsah dokumentu. V případě, ţe není tvůrce známý, tento údaj se vynechává a je vhodné uvádět vedlejší tvůrce. V některých případech lze jako tvůrce uvést významného editora. Jména tvůrců se uvádějí v takové podobě, v jaké jsou uvedena v dokumentu. ČAPEK, Karel. KOMENSKÝ, J. A. LA FONTAINE, Jean de. Pokud mají tvůrci stejnou roli, měli by být všichni uvedeni v bibliografické citaci. Pokud je tvůrců více, nebo nemají stejnou roli, píše se první tvůrce a přidává se zkratka et al. (= aj.). Jméno prvního tvůrce se píše v invertovaném pořadí, ostatní se mohou psát v přirozeném pořadí. Dva poslední se oddělují spojkou a. KLEMEŠ, Jiří et al. KULHAVÝ, František a Zbyněk KULHAVÝ. BRIGGS, R. O., P. ANTUNES, G.-J. de VREEDE a A. S. READ, ed.

13 jméno se uvádí bez titulů (dávají se jen pro odlišení) upřesnění místa u korporací se stejným jménem není-li součást nezávislá, uvádí se v hierarchii jurisdikce se uvádí se v jazyce citace (např. u zákonů a vyhlášek) pokud není tvůrce, vynechá se hodí se uvést vedlejšího tvůrce je-li více tvůrců a ţádný nemá dominantní roli (např. u filmu), uvádí se jako vedlejší tvůrci uvádí se, pokud je to pro identifikaci dokumentu nutné uvádí se pseudonym, popř. pravé jméno do závorky NOVÁK, Jan, Mgr. NOVÁK, Jan, MUDr. MCDONALD [Londýn]. MCDONALD [Praha]. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Fakulta humanitních studií. IMPERIAL CHEMICAL INDUSTRIES. Paints Division. FRANCIE pro République française (pokud píšeme text např. v angličtině, pouţijeme v citaci anglický tvar FRANCE) ČESKO pro Českou republiku Pravidla českého pravopisu. International Conference on Scientific Information. Black Swan [film]. Directed by Darren AROFONSKY. Výlet [film]. Reţie Alice NELLIS. STEEL, Alfred. Engineered plumbing design II. Revised by A. C. LAWS. HERBERT, Zbigniew. Barbar v zahradě. Přeloţil Josef MLEJNEK. STENDHAL. VRCHLICKÝ, Jaroslav [pseud. Emila Bohuslava FRÍDY].

14 NÁZEV Název by měl být uveden ve tvaru, v jakém se nachází v citovaném zdroji, a píše se kurzivou. Pokud jsou uvedeny i alternativní názvy, měl by být pouţit ten nejvýznamnější. Název zapisujeme v takové podobě, v jaké je na titulním listě. Pokud má několik forem názvů stejnou váhu, měly by být uvedeny v tomto pořadí: název v jazyce a písmu citovaného zdroje, název s významným místem v uspořádání názvů (např. tučně vytištěný, typograficky oddělený od ostatních názvů apod.), název v jazyce hlavní cílové skupiny, další názvy. U webových stránek se název přebírá z hlavního názvu na stránce, poté z názvu v hlavičce webu a dále z jakéhokoliv jiného významného místa na webové stránce.

15 pokud je u díla vícejazyčný název, uvádí se všechny má-li dílo oficiální a populární název, je moţné uvést obojí příliš dlouhý název je moţné zkrátit, nebo vynechat některé jeho části (nahrazuje se třemi tečkami) je-li třeba název upřesnit, uvede se doplněk v závorce jestliţe název chybí, uvádí se populární nebo tradiční název v hranatých závorkách, popř. se uvede specifický námět obsahu, druh citované poloţky či název znázorněného objektu pro odlišení se přidává jméno vydávající organizace nebo místo publikování do závorky Stará Šumava, Der Alte Böhmerwald. Chorvatské pobřeží, Kroatische Küste, Croatian Coast. Mona Lisa [Portrét Lisy Gherardini]. Beatles [White album] [CD]. Ve zdroji: Interaction of Bending Stressed Piles and the Subsoil with Respect to the Creep of Both Piles and Subsoil Materials Piles are Fixed-ended at Their Foots. V bibliografické citaci: Interaction of Bending Stressed Piles Statistical digest of the war [ ]. Guil s eye view [HughTown, St Mary s, ScillyIsles]. [Wild life sanctuaries of Trinidad]. Bez názvu [Dáma se psem] [fotografie]. [Hong Kong. 1: Series HP1C]. National Geographic (Washington). National Geographic (Praha).

16 TYP NOSIČE A VYDÁNÍ Typ nosiče je povinný údaj u všech druhů dokumentů kromě tištěných. Tento údaj se píše v jazyce tvorby bibliografické citace do hranaté závorky. [online] [Braillovo písmo] [CD] [DVD] [Blu-ray disk] [mapa] [fotografie] [notový zápis] Vydání se uvádí ve tvaru, v jakém je zapsáno v dokumentu včetně všech symbolů, a lze jej zkrátit. Tento údaj je povinný v případě, ţe se nejedná o první vydání dokumentu. 3rd ed., revised. 2. přeprac. vyd. V bibliografické citaci dokumentů, které mohou být aktualizovány, změněny nebo zcela nahrazeny (např. operační systém, program, webová stránka), se uvádí datum aktualizace či údaj o verzi, která byla citována. ADOBE SYSTEMS. Adobe Captivate [program]. Version 2. San Jose: Adobe systems, INTERNATIONAL DOI FOUNDATION. DOI Handbook [online]. 2006, updated 19 September 2007.

17 NAKLADATELSKÉ ÚDAJE Místo vydání: Nakladatel, Rok vydání. nebo [s.l.: s.n., b.r.] Místo vydání se uvádí ve tvaru, v jakém je uvedeno v citovaném zdroji. V případě více míst vydání se uvádí pouze první, typograficky zvýrazněné, popř. významné místo vydání. Nakladatel (vydavatel) je osoba nebo korporace odpovědná za publikování dokumentu. V případě více nakladatelů (vydavatelů) se uvádí pouze první. Uvádí se většinou pouze rok (vţdy číslicemi), ale u některých druhů dokumentů (el. dokumenty, noviny, patenty, televizní vysílání apod.) je nezbytný téţ přesný měsíc, den, popř. čas a časové pásmo. Pokud se uvádí copyright, píše se před rok značka. Datum publikování uvádíme ve tvaru, v jakém se objevuje v citovaném dokumentu.

18 můţe-li dojít k záměně místa vydání, nebo je třeba zpřesnění, uvede se v závorce jméno nakladatele se zkracuje (vynechávají se hlavně obchodní zkratky) je-li rok zjevně chybný, uvede se oprava v hranaté závorce. v případě, ţe není datum publikování uvedeno, dohledáváme jej z jiného zdroje či odhadujeme v případě více dat vydání (popř. data copyrightu či reprintu) se uvádí všechna London (Ontario) Virginia (Nevada) V dokumentu: Grada Publishing, a.s., John Wiley & Sons, Cambridge University Press V bibliografické citaci: Grada, Wiley, Cambridge University Pres 1959 [1995] [2011] [cca. 1750] [16. století] 2009, reprint , u periodik se uvádí rozsah dat, v případě, ţe dokument stále vychází, uvádí se pouze rok publikování první části a za pomlčku mezera , vol

19 ČÍSLOVÁNÍ, STRÁNKOVÁNÍ, EDICE Údaje o číslování se vypisují ve tvaru, v jakém se nachází v dokumentu. Popisné údaje je moţné také vynechat a čísla odlišit typograficky. Větší vţdy předchází menšímu. 2010, roč. 5, č. 8, s nebo 2010, 5(8), Citujeme-li část díla, uvádí se také rozsah stran, ze kterých bylo citováno (a to jak u přímé citace, tak i u parafráze). Toto se zapisuje v jazyce tvorby bibliografické citace, uvádíme tedy s , nikoliv např. p Je-li citováno celé dílo, údaj o počtu stránek se můţe vynechat. ŠKRHA, Jan. Diabetes mellitus 2. typu jako subklinický zánět. Časopis lékařů českých. 2010, roč. 149, č. 6, s ISSN nebo ŠKRHA, Jan. Diabetes mellitus 2. Typu jako subklinický zánět. Časopis lékařů českých. 2004, 149(6), ISSN Pokud publikace obsahuje název edice, uvádí se do bibliografické citace včetně průběţného číslování. Název edice se uvádí ve tvaru, v jakém je uveden v dokumentu. Je-li edice uvedena, je tento údaj povinný. Edice FLEET, sv. 10

20 IDENTIFIKÁTORY, LOKACE, POZNÁMKY Pokud má citovaný zdroj mezinárodní standardní číslo, nejčastěji ISBN (knihy), ISSN (časopisy) nebo DOI (digitální objekty), je povinné ho v bibliografické citaci uvést. Týden. ( ) ISSN Latex pro začátečníky. ( ) ISBN Routing around censorship. Network security ( ) DOI /S (11) Pokud existuje jen omezený počet kopií citovaného zdroje, uvádí se v bibliografické citaci lokace zdroje. GOSSE, Sylvia. The Garden, Rowlandson House [lept a akvatinta, 1912]. V: London: British Museum, Department of Prints and Drawings. Register number V bibliografické citaci je moţné uvést i další informace nutné pro identifikaci dokumentu (tzv. poznámka). Poznámku je moţné uvést na jakémkoliv místě v citaci, pokud dovysvětluje některý z údajů (např. informaci o překladu dáme k údaji o vedlejších tvůrcích). Pokud není vázána na ţádný údaj, uvádí se na konci.

21 MODELY MONOGRAFIE Jméno tvůrce. Název: podnázev. Vedlejší název. Vydání. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování. Název edice a číslování. Standardní identifikátor. Poznámky. WEINBERG, Steven. První tři minuty: moderní pohled na počátek vesmíru. 2. aktualizované vydání. Přeloţil Michal HORÁK. Praha: Mladá fronta, Kolumbus, sv ISBN Model citace pro monografii, která je dostupná i v digitální podobě : Jméno tvůrce. Název: podnázev. Vedlejší název. Vydání. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování. Název edice a číslování. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup. Poznámky. ARMS, William Y. Digital Libraries. Cambridge (Mass): MIT Press, ISBN Online vydání dostupné od roku 2005 také z:

22 MODELY MONOGRAFIE ÚKOL Kniha Anglicky psaná kniha

23 Kvalifikační práce Jméno tvůrce. Název: podnázev. Vedlejší název. Místo odevzdání práce, Datum odevzdání práce. Dostupnost a přístup. Druh práce. Název instituce, kde byla práce napsána. Vedoucí kvalifikační práce. Poznámky. Nevydaná kvalifikační práce: KNOTEK, P. Kultura jako péče o duši. Praha, Diplomová práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na katedře andragogiky. Vedoucí diplomové práce Zdeněk Kratochvíl. Vydaná kvalifikační práce: AXMAN, Petr. Návrh a vývoj zařízení pro řešení vybraných biomechatronických problémů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inţenýrství, Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky, PhD. Thesis, sv ISBN Dostupné také z:

24 MODELY MONOGRAFIE ÚKOL Bakalářská práce

25 Patenty, normy, zákony Autorem je majitel nebo ţadatel patentu, následuje název patentu, název nebo kód země a oficiální označení řady, ve které je patent číslován. U číslování stačí uvést patentové pořadové číslo. NOVOTNÝ, Jiří. Propustek s deformační zónou. IPC: E01F 5/00. Česká republika. Patentový spis, CZ B Dostupné také z: 302/ pdf. ČSN ISO 690. Informace a dokumentace Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, s. Třídící znak Norma ČSN ISO 690 neřeší citování zákonů a dalších legislativních dokumentů. U zákonů se do pole tvůrce píše jméno země (ve smyslu působnosti zákona). Konvenční jméno ČESKO se uţívá pro dokumenty vydané od Česká republika je nepreferovaným výrazem. Zákon se cituje obdobně jako část jednoho ročníku seriálové publikace. ČESKO. Zákon č. 111 ze dne 22. dubna 1998 o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách). In: Sbírka zákonů České republiky. 1998, částka 39, s ISSN Dostupný také z:

26 MODELY MONOGRAFIE ÚKOL Patent Zákon

27 MODELY ČÁSTI MONOGRAFIÍ Kapitola v knize Jméno tvůrce knihy. Název knihy: podnázev knihy. Vedlejší název knihy. Vydání. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Lokace citace v dokumentu (rozsah stran). Název a číslo kapitoly. Název edice a číslování. Standardní identifikátor. Poznámky. PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. 3. doplněné a přepracované vydání. Příbram: Pistorius & Olšanská, 2011, s Kap Práva autora. ISBN Příspěvek: Jméno tvůrce příspěvku. Název příspěvku. In: Jméno tvůrce mateřského dokumentu. Název mateřského dokumentu. Vedlejší název. Vydání. Další tvůrce mateřského dokumentu. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování. Číslování svazku obsahujícího příspěvek, Rozsah stran příspěvku. Název edice a číslování. Standardní identifikátor. Poznámky. ŠIMŠA, Jaromír. Důkazy beze slov. In: TROJÁNEK, A., J. NOVOTNÝ a D. HRUBÝ, eds. Matematika, fyzika a vzdělávání: sborník z XI. semináře o filozofických otázkách matematiky a fyziky. Velké Meziříčí: Komise pro vzdělávání učitelů matematiky a fyziky JČMF, 2004, s ISBN

28 MODELY ČÁSTI MONOGRAFIÍ ÚKOL Kapitola v knize Příspěvek

29 MODELY PERIODIKUM Název periodika. Vedlejší název. Vydání. Místo publikování: Vydavatel, Datum publikování, Číslování. Standardní identifikátor (ISSN). Poznámky. Citace seriálu jako celku: Molecular microbiology. Edited by Tony PUGSLEY. Oxford: Blackwell, Vychází 6x ročně. ISSN X. (Spojovník a mezera za datem prvního vydání znamená, ţe seriál stále vychází.) Citace jednoho čísla: CHIP: magazín informačních technologií. Praha: Vogel, 1999, č. 12. ISSN Dostupné také z: Článek: Jméno tvůrce příspěvku. Název příspěvku. Název periodika. Vedlejší název. Vydání. Místo publikování: Vydavatel, Datum publikování, Číslování, Rozsah stránek příspěvku. Standardní identifikátor (ISSN). Poznámky. SLAVÍK, Petr. Terénní cyklisté v les škodná nebo příleţitost? Lesnická práce: časopis pro lesnickou vědu a praxi. Kostelec nad Černými lesy: Lesnická práce, 2008, roč. 87, č. 8, s ISSN nebo SLAVÍK, Petr. Terénní cyklisté v les škodná nebo příleţitost? Lesnická práce: časopis pro lesnickou vědu a praxi. Kostelec nad Černými lesy: Lesnická práce, 2008, 87(8), ISSN nakladatelské údaje je moţné vynechat

30 MODELY PERIODIKUM ÚKOL Článek v časopise

31 MODELY ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY Jméno tvůrce. Název: podnázev. Vedlejší název [Typ nosiče]. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Datum aktualizace/revize [Datum citování]. Název edice a číslování. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup. Lokace. Poţadavky na systém. Poznámky. Typ média pro elektronické informační zdroje by měl být uveden jako typ nosiče. Píše se v hranaté závorce za názvem v jazyce tvorby bibliografické citace. Většinou se pouţívá univerzální označení [online], citovaný zdroj je ale moţné specifikovat, např. [online blog], [online databáze], [online časopis], [podcast] apod. Povinným údajem pro el. zdroje je i datum citování, které se uvádí do hranaté závorky. Uvozuje se formulací cit. (= citováno). Doporučujeme zapisovat datum (popř. i čas) ve tvaru [cit. RRRR-MM-DD, HH:MM časové pásmo]. Posledním povinným údajem pro el. dokumenty je dostupnost a přístup. Informace o umístění se uvádějí formulací Dostupné z: a měly by odkazovat na zdroj, který byl skutečně otevřen (přesné URL, URI apod.)

32 MODELY ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY ÚKOL Webové sídlo

33 MODELY ČÁSTI ELEKTRONICKÝCH DOKUMENTŮ Webová stránka (nesamostatná část) Jméno tvůrce webového sídla. Název webové stránky. Název webového sídla: podnázev. Vedlejší název [Typ nosiče]. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Datum aktualizace/revize [Datum citování]. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup webové stránky. Lokace. Poznámky. WESTCOM. O nás. Webnode.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Příspěvek do webového sídla (samostatná část má jiného autora neţ webové sídlo) Jméno tvůrce příspěvku. Název příspěvku: podnázev. In: Jméno tvůrce webového sídla. Název webového sídla: podnázev. Vedlejší název [Typ nosiče]. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Datum aktualizace/revize [Datum citování]. Standardní identifikátor. Dostupnost a přístup příspěvku. Lokace. Poznámky. KAN, Michael. China blocks LinkedIn, ramps up Internet censorship. In: Macworld [online]. Feb 25, 2011, 2 pm [cit ]. Dostupné z: 2011/02/linkedin_china.html.

34 MODELY ČÁSTI ELEKTRONICKÝCH DOKUMENTŮ ÚKOL Webová stránka Příspěvek do webového sídla

35 MODELY ELEKTRONICKÉ PERIODIKUM Název periodika. Vedlejší název [Typ nosiče]. Vydání. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Číslování [Datum citování]. Standardní identifikátor (ISSN). Dostupnost a přístup. Lokace. Poznámky. Elektronické periodikum jako celek JEP: the journal of electronic publishing [online časopis]. Ann Arbor (Michigan, USA): University of Michigan Press, [cit ]. ISSN Dostupné z: Jedno číslo elektronického periodika JEP: the journal of electronic publishing [online časopis]. Ann Arbor (Michigan, USA): University of Michigan Press, 2010, vol. 13, no. 1 [cit ]. ISSN Dostupné z: publications;q1= *. nebo JEP: the journal of electronic publishing [online časopis]. Ann Arbor (Michigan, USA): University of Michigan Press, 2010, 13(1) [cit ]. ISSN Dostupné z:

36 Opět je mnohem častější citovat spíše články z elektronických časopisů. Jméno tvůrce příspěvku. Název příspěvku. Název periodika. Vedlejší název [Typ nosiče]. Vydání. Místo publikování: Nakladatel, Datum publikování, Číslování, Rozsah stránek příspěvku [Datum citování]. Standardní identifikátor (ISSN). Dostupnost a přístup. Lokace. Poznámky. SRBECKÁ, Gabriela. Rozvoj kompetencí studentů ve vzdělávání. Inflow: information journal [online]. 2010, roč. 3, č. 7 [cit ]. ISSN Dostupné z: rozvoj-kompetenci-studentu-ve-vzdelavani nebo SRBECKÁ, Gabriela. Rozvoj kompetencí studentů ve vzdělávání. Inflow: information journal [online]. 2010, 3(7) [cit ]. ISSN Dostupné z: rozvoj-kompetenci-studentu-vevzdelavani. nakladatelské údaje je moţné vynechat

37 MODELY ELEKTRONICKÉ PERIODIKUM ÚKOL Článek v elektronickém periodiku

38 MODELY OBRÁZKY, TABULKY A GRAFY Záleţí na tom, zda je obrázek/tabulka samostatnou nebo nesamostatnou součástí jiného díla, ať uţ tištěného nebo elektronického. Cituje se pak dle příslušného modelu. Příklad citace obrázku, který je příspěvkem v tištěné monografii COUBERT, Gustave. Malířův ateliér [olej na plátně, 1855]. In: PIJOAN, José. Dějiny umění 11. Praha: Kniţní klub, 2000, s ISBN Příklad citace obrázku, který je nesamostatnou součástí webového sídla CHAM, Jorge. Cecilia in Thesisland, Pt. 3: To be sure, this is generally what happens when you think. Pilled Higher & Deeper: a grad student comic strip [online] [cit ]. Obrázek ve formátu GIF. Dostupné z: archive.php?comicid=1276. Příklad citace tabulky ze stránek Českého statistického úřadu ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD. Tab. Průměrná hrubá měsíční mzda - na přepočtené počty (podnikatelská, nepodnikatelská sféra). Český statistický úřad [online] [cit ]. Dostupné z:

39 MODELY OBRÁZKY, TABULKY A GRAFY ÚKOL Obrázek na internetu (cituje se jako příspěvek do webového sídla) Graf na internetu

40

Pokyny pro autory. (Times, 14, tučně, kapitálky) (Times, 10, tučně, kurzívou) (Times, 10, normálně)

Pokyny pro autory. (Times, 14, tučně, kapitálky) (Times, 10, tučně, kurzívou) (Times, 10, normálně) Pokyny pro autory Doporučujeme všem autorům, aby pro psaní článku použili předem definovaný vzor šablony pro autory, která je již upravena dle požadavků. Šablona pro psaní článků je pevně definovaná, zvolené

Více

Bibliografické odkazy a citace dokumentů

Bibliografické odkazy a citace dokumentů Bibliografické odkazy a citace dokumentů aneb Brouk Pytlík říká ve svém díle toto: Všechno vím, všechno znám 1 Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Proč citovat Norma Citace, bibliografická

Více

Předmluva k prvnímu českému vydání. 0 Úvod. 1 Příprava písemné práce 1.1 Časový plán

Předmluva k prvnímu českému vydání. 0 Úvod. 1 Příprava písemné práce 1.1 Časový plán Předmluva k prvnímu českému vydání 0 Úvod 1 Příprava písemné práce 1.1 Časový plán 2 Úprava elektronické písemné práce 2.1 Forma 2.2 Znaky, písmo, jazyk 2.3 Papír 2.4 Okraje 3 Formát a rozsah 3.1 Formát

Více

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Norma ISO 690:1987 a ISO 690-2:1997 krátká forma bibliografického záznamu k čemu slouží? identifikace dokumentu

Více

Jak právně citovat a odkazovat na citace v textu

Jak právně citovat a odkazovat na citace v textu Jak právně citovat a odkazovat na citace v textu Při psaní odborného textu jakéhokoliv typu se vyžaduje uvedení odkazů na zdroje, z nichž jste při psaní textu čerpali. Uvádění bibliografických citací je

Více

Metody zpracování informací 1. Citační norma

Metody zpracování informací 1. Citační norma Citační norma Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení. Praha: Karolinum, 1998. Článek: STIEG, M.F. The information needs of historians. College and Ressearch Libraries. 1981, 42 (6),

Více

Požadavky na zpracování maturitní práce

Požadavky na zpracování maturitní práce Požadavky na zpracování maturitní práce Formální úprava maturitní práce 1. Struktura maturitní práce Maturitní práce má následující členění: 1. Titulní list (viz Příloha) 2. Prohlášení (viz Příloha), poté

Více

Metody zpracování informací 1

Metody zpracování informací 1 Citační norma ISO 690 : 1987. Documentation. Bibliographic references. Content, form and structure ČSN ISO 690 : 1996. Bibliografické citace : Obsah, forma a struktura Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace,

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

Bibliografická citace norma ČSN ISO 690

Bibliografická citace norma ČSN ISO 690 Bibliografická citace norma ČSN ISO 690 norma uvádí prvky, které je třeba uvádět v bibliografických citacích publikovaných monografických a seriálových publikací, kapitol, článků atd. a patentových dokumentů

Více

PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI. Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová

PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI. Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová O ČEM Píšeme odbornou práci Elektronické knihovní katalogy České a zahraniční zdroje Citování MINIMUM PRO PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ

Více

Zásady formálního zpracování diplomové práce

Zásady formálního zpracování diplomové práce Zásady formálního zpracování diplomové práce Stránkový rozsah diplomové práce, musí být odvozen od jejího obsahu, to je věcného splnění zadání. Diplomová práce má být napsána na počítači na bílém neprůsvitném

Více

Formální úprava bakalářské/diplomové práce. Jak správně citovat

Formální úprava bakalářské/diplomové práce. Jak správně citovat Formální úprava bakalářské/diplomové práce Jak správně citovat Jak na bakalářskou (diplomovou) práci Obecné pokyny na MUP Závazná metodika pro psaní kvalifikačních prací Obecný rámec Autorský zákon, publikační

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP)

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP) FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP) Textové požadavky a náležitosti Zásady psaní textu dány normou ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory. Text maturitní

Více

Formální pravidla pro písemné práce na muzeologii

Formální pravidla pro písemné práce na muzeologii Formální pravidla pro písemné práce na muzeologii Lucie Jagošová Následující informace platí nejen pro bakalářské a magisterské diplomové a oborové (tedy závěrečné) práce, ale pro všechny druhy a formy

Více

STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA BOSKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE. Pokyn ředitelky školy k vypracování ročníkové písemné prezentační práce

STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA BOSKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE. Pokyn ředitelky školy k vypracování ročníkové písemné prezentační práce STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA BOSKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Pokyn ředitelky školy k vypracování ročníkové písemné prezentační práce Boskovice 2015 Střední pedagogická škola Boskovice, příspěvková organizace

Více

Bibliografické odkazy a citace dokumentů

Bibliografické odkazy a citace dokumentů Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 (01 0197) platné od 1. dubna 2011 Olga Biernátová, Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jan Skůpa, Vysoké učení technické v Brně, Ústřední knihovna

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85. Vyšší odborná škola

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85. Vyšší odborná škola Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce (neuvádí se na deskách) Plzeň květen 2013 Jméno a příjmení autora

Více

Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání

Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání Licenční studium PYTHAGORAS Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání Ing. Blanka Jankovská blanka.jankovska@upce.cz 5. 2. 2010 Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice CASLIN - Souborný katalog

Více

Harvardský systém. Co je to tedy odkaz?

Harvardský systém. Co je to tedy odkaz? Harvardský systém Co je to tedy odkaz? Citace je text / web / obrázek / graf apod., který přebíráte z jiného zdroje a vkládáte do textu své práce. Citaci přebíráte buď doslova (přímá citace) nebo parafrázujete.

Více

diplomové práce pro obor Lesní inženýrství Martin Rejžek Martin Svátek Radim Matula

diplomové práce pro obor Lesní inženýrství Martin Rejžek Martin Svátek Radim Matula Příručka pro vypracování diplomové práce pro obor Lesní inženýrství na LDF MENDELU Martin Rejžek Martin Svátek Radim Matula Vytvořeno v roce 2014 v rámci projektu OP VK: Implementace vědy a výzkumu do

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI ROČNÍKOVÉ PRÁCE A DLOUHODOBÉ MATURITNÍ PRÁCE PRO ŽÁKY SPŠ A OA

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI ROČNÍKOVÉ PRÁCE A DLOUHODOBÉ MATURITNÍ PRÁCE PRO ŽÁKY SPŠ A OA VOŠ SPŠ OA ČÁSLAV Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 se sídlem Přemysla Otakara II. 938, 286 14 Čáslav 327 312 611 FAX 327 314 122 e-mail:

Více

Příloha 1 k manuálu Psaní seminárních prací

Příloha 1 k manuálu Psaní seminárních prací Příloha 1 k manuálu Psaní seminárních prací CITOVÁNÍ ZVLÁŠTNÍCH DOKUMENTŮ Brno 2014 Citování podle normy ČSN ISO 690 Pro citování dokumentů platí v současnosti (od března 2011) Česká technická norma ČSN

Více

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 Citační záznam slouží k jednoznačné identifikaci zdroje, tedy např. knihy, časopisu

Více

1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE

1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE 1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE 1. Přední strana obalu podle uvedeného vzoru (týká se jen absolventské práce) 2. Titulní list podle uvedeného vzoru 3. Abstrakt 4. Prohlášení - dle vzoru 5. Obsah

Více

Absolventská a bakalářská práce

Absolventská a bakalářská práce Absolventská a bakalářská práce Smysl absolventské práce aneb co mám ukázat, že umím Rozšířit vědomosti, akademické i praktické schopnosti a dovednosti Samostatná práce s literaturou a citacemi Vytvoření

Více

Pravidla Nakladatelství AMU

Pravidla Nakladatelství AMU Verze platná od dubna 2016 Pravidla Nakladatelství AMU 1. Jazyk Řídíme se platnými Pravidly českého pravopisu se schváleným dodatkem, tj. používáme progresivní češtinu. Tedy např. volíme z za základní

Více

Absolventská práce formální úprava

Absolventská práce formální úprava Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Praha 1, Alšovo nábřeží 6 Absolventská práce formální úprava Obecná struktura absolventské práce - titulní list - čestné prohlášení - poděkování

Více

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace. Maturitní práce. (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH. 1. Obecná ustanovení... 2

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace. Maturitní práce. (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH. 1. Obecná ustanovení... 2 Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace Maturitní práce (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH 1. Obecná ustanovení... 2 2. Organizace a realizace... 3 3. Termíny... 3 4. Hodnocení zpracování a obhajoby

Více

Zásady psaní odborného textu

Zásady psaní odborného textu Zásady psaní odborného textu Pro odborné texty existuje standardní struktura, od které by se žádný text neměl příliš odchylovat. Jednotlivé části (kapitoly) mohou být pojmenovány podle potřeby, u krátkých

Více

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu a vývoje RIV Rejstřík informací o výsledcích 2009

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu a vývoje RIV Rejstřík informací o výsledcích 2009 Předávání údajů do Informačního systému výzkumu a vývoje RIV Rejstřík informací o výsledcích 2009 Dokument je zveřejněn od 13. listopadu 2008 na www.vyzkum.cz. Obsah: 1. Základní informace...1 2. Pravidla

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Jak citovat. Zpracovala: Mgr. Ilona Trtíková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT. - Prosinec 2009 -

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Jak citovat. Zpracovala: Mgr. Ilona Trtíková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT. - Prosinec 2009 - ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Jak citovat Zpracovala: Mgr. Ilona Trtíková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT - Prosinec 2009 - Bibliografické citace by měly být součástí každé odborné publikace, tedy i textu

Více

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE SNADNO A RYCHLE PROSTŘEDNICTVÍM INTERNETU

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE SNADNO A RYCHLE PROSTŘEDNICTVÍM INTERNETU BIBLIOGRAFICKÉ CITACE SNADNO A RYCHLE PROSTŘEDNICTVÍM INTERNETU Martin Krčál, DiS. Úvod Při psaní odborných textů se často setkáváme s problémem, jak správně citovat použitou literaturu. K tomuto účelu

Více

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV Rejstřík informací o výsledcích 2011

Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV Rejstřík informací o výsledcích 2011 Předávání údajů do Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací RIV Rejstřík informací o výsledcích 2011 Dokument je zveřejněn od 5. ledna 2011 na www.vyzkum.cz. Obsah: 1. Základní informace...

Více

Bibliografické odkazy a citace dokumentů

Bibliografické odkazy a citace dokumentů Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 (01 0197) platné od 1. dubna 2011 Olga Biernátová, Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jan Skůpa, Vysoké učení technické v Brně, Ústřední knihovna

Více

ZÁVAZNÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ, DIPLOMOVÉ A DISERTAČNÍ PRÁCE

ZÁVAZNÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ, DIPLOMOVÉ A DISERTAČNÍ PRÁCE ZÁVAZNÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ, DIPLOMOVÉ A DISERTAČNÍ PRÁCE Bakalářskou/diplomovou prací se ověřují vědomosti a dovednosti, které student získal během studia a jeho schopnosti využívat je při

Více

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY 4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY V písemných pracích se bohatě využívá odborné literatury. Při tom však nesmíme zapomínat, že existují autorská práva a že tudíž jsme povinni

Více

POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP)

POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP) POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP) 1) Hlavní fakta..str.1 2) Sep.sks.cz..str.2 3) Téma. str.2 4) Postupy psaní BP.str.3 5) Projekt.str.4 6) Metody...str.5 7) Struktura BP. str.5 8) Formální úprava...str.7

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o.

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Studijní obor: 64-31-N/10 Řízení malého a středního podniku METODICKÝ POKYN KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Studijní materiál Ostrava 2015/2016 Úvod

Více

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé citace jsou ty, do

Více

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu výukovém materiálu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.140.20 Březen 2011 Informace a dokumentace Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů ČSN ISO 690 01 0197 Information and documentation Guidelines for

Více

Bibliografické citace elektronických dokumentů podle normy ČSN ISO 690

Bibliografické citace elektronických dokumentů podle normy ČSN ISO 690 Bibliografické citace elektronických dokumentů podle normy ČSN ISO 690 Vzory a příklady citací jsou vytvořeny v souladu s normou ČSN ISO 690: 2010. Informace a dokumentace Pravidla pro bibliografické odkazy

Více

Redakční standard autorského příspěvku

Redakční standard autorského příspěvku Redakční standard autorského příspěvku Redakce přijímá výhradně příspěvky v elektronické podobě, zpracované v textovém editoru MS Word. Základními parametry příspěvku je písmo Times New Roman, velikost

Více

POKYNY PRO AUTORY. Kvasný průmysl publikuje výsledky základního a aplikovaného výzkumu (recenzované

POKYNY PRO AUTORY. Kvasný průmysl publikuje výsledky základního a aplikovaného výzkumu (recenzované POKYNY PRO AUTORY Kvasný průmysl publikuje výsledky základního a aplikovaného výzkumu (recenzované články) ze všech oblastí sladařství, pivovarnictví, kvasného a nápojového průmyslu, např. z chemie, biochemie,

Více

Seminární práce obecné a technické pokyny

Seminární práce obecné a technické pokyny Seminární práce obecné a technické pokyny Rozsah běžné seminární práce Orientačně 10 normovaných stran skutečného textu (Úvod, Hlavní část, Závěr). Obvyklá struktura seminární práce Vlastní struktura,

Více

Bibliografické citace Obsah, forma a struktura ČSN ISO 690

Bibliografické citace Obsah, forma a struktura ČSN ISO 690 Bibliografické citace Obsah, forma a struktura ČSN ISO 690 Tato norma specifikuje prvky, které je třeba uvádět v bibliografických citacích. Stanoví a předepisuje pořadí prvků citace a ustavuje pravidla

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Brno, Merhautova 15 ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Oborové požadavky na zpracování absolventské práce navazují

Více

Zlatý fond českého ekonomického

Zlatý fond českého ekonomického Zlatý fond českého ekonomického myšlení Bibliografické citace Seriály, články Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE Praha a CIKS VŠE Praha 1 Bibliografické citace Co je bibliografická

Více

Gymnázium Lovosice SEMINÁRNÍ PRÁCE. Název práce. Autor práce: Třída: Školní rok: Místo vzniku práce a rok vytvoření

Gymnázium Lovosice SEMINÁRNÍ PRÁCE. Název práce. Autor práce: Třída: Školní rok: Místo vzniku práce a rok vytvoření Gymnázium Lovosice SEMINÁRNÍ PRÁCE Název práce Autor práce: Třída: Školní rok: Místo vzniku práce a rok vytvoření Prohlášení Prohlašuji, že jsem svou seminární práci vypracoval/a samostatně a použil/a

Více

Organizační pokyny a formální úprava bakalářské práce (dále jen BP) Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování (dále jen FR)

Organizační pokyny a formální úprava bakalářské práce (dále jen BP) Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování (dále jen FR) Organizační pokyny a formální úprava bakalářské práce (dále jen BP) Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování (dále jen FR) Verze platná pro studenty, kteří si do STAGu zadali téma BP v ak. roce 2013/2014

Více

NORMA RELIGIO. Je třeba každou citaci ukončit tečkou!

NORMA RELIGIO. Je třeba každou citaci ukončit tečkou! NORMA RELIGIO Norma Religio se drží ISO, nakladatelství OIKOYMENH a českého religionistického periodika Religio. Její výhoda je, že nenutí čtenáře k neustálému listování na konec textu, aby si zkontroloval

Více

Citace. Proč, kdy a jak

Citace. Proč, kdy a jak Citace Proč, kdy a jak Citace 3 základní důvody, proč citovat: Nevydávat cizí myšlenky za své vlastní 1. Ověření uvedených tezí umožňuje nalézt teze, z nichž výzkum vychází a práce, na nichž jsme stavěli.

Více

ČASOVÉ ŘADY graf. Náhradu je nejjednodušší provést po překopírování tabulky do Wordu; klávesová zkratka Ctrl+H:

ČASOVÉ ŘADY graf. Náhradu je nejjednodušší provést po překopírování tabulky do Wordu; klávesová zkratka Ctrl+H: ČASOVÉ ŘADY graf Vývoj ČŘ lze zobrazit spojnicovým ( čárovým ) grafem (příp. xy-bodovým, kde x jsou roky) Př: Počty novotvarů hlášených za každý rok (1995-2008) v Ústeckém kraji ČASOVÉ ŘADY graf ČASOVÉ

Více

Směrnice. Směrnice ředitele č. 3/2010, kterou se stanoví náležitosti kvalifikačních prací na Vyšší odborné škole SOKRATES

Směrnice. Směrnice ředitele č. 3/2010, kterou se stanoví náležitosti kvalifikačních prací na Vyšší odborné škole SOKRATES Strana: 1/11 Směrnice ředitele č. 3/2010, kterou se stanoví náležitosti kvalifikačních prací na Vyšší odborné škole SOKRATES Ředitel, v souladu se Studijním a zkušebním řádem stanovuje: Část I.: Společná

Více

Schválil: Mgr. Pavel Cielecký Podpis: Mgr. Pavel Cielecký, v. r.

Schválil: Mgr. Pavel Cielecký Podpis: Mgr. Pavel Cielecký, v. r. Příkaz ředitele č. 8a Povinná zkouška profilové části maturitní zkoušky z odborných předmětů formou Název předpisu: vypracování maturitní práce a její obhajoby Datum platnosti: od 1. února 2016 Inovace

Více

ČSN ISO 690 ČSN ISO 690-2

ČSN ISO 690 ČSN ISO 690-2 Od prosince roku 1996 platí pro bibliografické citace norma ČSN ISO 690 Bibliografické citace. Obsah, forma, struktura. V lednu 2000 byla vydána norma pro citování elektronických dokumentů ČSN ISO 690-2

Více

ZÁKLADY INFORMATIKY 14ZINF. citace, plagiátorství, informační zdroje na ČVUT

ZÁKLADY INFORMATIKY 14ZINF. citace, plagiátorství, informační zdroje na ČVUT ZÁKLADY INFORMATIKY 14ZINF citace, plagiátorství, informační zdroje na ČVUT Citace ve Wordu Karta Reference Část Vložit citaci.. Výběr stylu + jeho záměnu kdykoliv Vytvoření + spravování bibliografických

Více

pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory:

pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory: Zásady pro vypracování seminární a maturitní práce Úprava písemností zpracovaných textovými editory norma ČSN 01 6910 pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory: určuje způsob psaní

Více

Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce. PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna

Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce. PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna Vytváření a ověřování citací pro kvalifikační práce PhDr. Eva Valdmanová Národní lékařská knihovna Máme téma začínáme psát Při psaní odborného textu, kterým je i kvalifikační práce, je třeba se podřídit

Více

Definice, zásady, norma, skladba citací, příklady

Definice, zásady, norma, skladba citací, příklady Definice, zásady, norma, skladba citací, příklady Definice citace Bibliografická citace = stručný dokumentační záznam, který odkazuje na jinou práci, která byla použita pro vlastní psaní práce. Proč citovat

Více

Metodika k vypracování. bakalářské a diplomové práce

Metodika k vypracování. bakalářské a diplomové práce ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Metodika k vypracování bakalářské a diplomové práce Ludvík Eger Hana Kunešová Plzeň 2015 Název: Autor: Vydavatel: Metodika k vypracování bakalářské a diplomové

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. 1. Bakalářská a diplomová práce se odevzdává ve třech výtiscích v pevné vazbě. Práce musí být svázaná

Více

Pravidla bibliografických citací v semestrálních a závěrečných pracích studentů SU OPF včetně komentáře

Pravidla bibliografických citací v semestrálních a závěrečných pracích studentů SU OPF včetně komentáře Pravidla bibliografických citací v semestrálních a závěrečných pracích studentů SU OPF včetně komentáře A. Bibliografická citace knihy nebo jiného samostatně vydaného monografického dokumentu Bibliografické

Více

Harvadský systém jak si poradit s tímto způsobem odkazování v rámci citační normy ISO 690

Harvadský systém jak si poradit s tímto způsobem odkazování v rámci citační normy ISO 690 Harvadský systém jak si poradit s tímto způsobem odkazování v rámci citační normy ISO 690 Směrnice rektora týkající se závěrečných prací i vědeckých spisů nařizují se při citování řídit pravidly normy

Více

Projekt inovace vzdělávání na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Pokyny pro zpracování ročníkové práce z předmětu FIKTIVNÍ FIRMA. Verze 1.

Projekt inovace vzdělávání na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Pokyny pro zpracování ročníkové práce z předmětu FIKTIVNÍ FIRMA. Verze 1. Projekt inovace vzdělávání na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou Pokyny pro zpracování ročníkové práce z předmětu FIKTIVNÍ FIRMA Verze 1.1 Tento projekt byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Tajovského 2, 736 01 Havířov Podlesí. Pokyn pro zpracování maturitní práce

Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Tajovského 2, 736 01 Havířov Podlesí. Pokyn pro zpracování maturitní práce 1. Téma maturitní práce Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Tajovského 2, 736 01 Havířov Podlesí Pokyn pro zpracování maturitní práce Žák si téma maturitní práce vylosuje, na losovaném

Více

Normalizovaná úprava písemností

Normalizovaná úprava písemností Normalizovaná úprava písemností Normy v úpravě písemností proč? jednoznačné a přehledné sdělení jak? dle standardních norem a interních pravidel pro psaní ročníkových prací stručný přehled norem ČSN 01

Více

S T A N D A R D M A T U R I T N Í P R Á C E

S T A N D A R D M A T U R I T N Í P R Á C E S T A N D A R D M A T U R I T N Í P R Á C E Žáci zpracovávají maturitní práci na závěr svého studia v posledním ročníku k naplnění maturitních zkoušek. Standard se týká všech čtyřletých oborů vzdělávání.

Více

GYM ÁZIUM A OBCHOD Í AKADEMIE MARIÁ SKÉ LÁZ Ě přesný název.semi ÁŘ 2007/2008 ázev seminární práce 25.4. 2008 Jméno a příjmení termín dokončení a odevzdání seminární práce třída Poděkování Zmínění toho,

Více

Pokyny pro zpracování maturitní práce pro obor zdravotnické lyceum.

Pokyny pro zpracování maturitní práce pro obor zdravotnické lyceum. Pokyny pro zpracování maturitní práce pro obor zdravotnické lyceum. Maturitní práce je ucelená odborná studie. Cílem je, aby student prokázal, že dokáže samostatně s použitím literatury pojednat o vybraném

Více

schopnost řečové komunikace apod.) jsou pro okolí zpravidla překvapivé a ne každému příjemné (Slowík, 2007, s. 119).

schopnost řečové komunikace apod.) jsou pro okolí zpravidla překvapivé a ne každému příjemné (Slowík, 2007, s. 119). Úvod do problematiky bibliografických citací a práce s rozhraním Citace.com Proč citujeme Možnost ověření Uvedení myšlenek do souvislostí Respektování etických zásad Respektování autorského zákona Obecné

Více

NORMY A TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA

NORMY A TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA CENTRUM TECHNICKÉHO CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘI VŠCHT PRAHA NORMY A TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA část 3 sazba bibliografických citací doporučené informační zdroje dokumentů a jejich částí Pravidla sazby velkými

Více

nahrazuje normu z roku 1996 a 2000

nahrazuje normu z roku 1996 a 2000 nahrazuje normu z roku 1996 a 2000 Bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů citace zdrojů v odborné literatuře zásady pro uvádění bibliografických informací dostatečné k jasné identifikaci citovaného

Více

210 mm. Rekvalifikační kurs Národní technické knihovny. Jmenná katalogizace II. Mgr. Hana Vyčítalová

210 mm. Rekvalifikační kurs Národní technické knihovny. Jmenná katalogizace II. Mgr. Hana Vyčítalová Rekvalifikační kurs Národní technické knihovny Jmenná katalogizace II. Mgr. Hana Vyčítalová Obsah přednášky Anglo americká katalogizační pravidla ISBD - International Standard Bibliographic Description

Více

Hodnoticí standard. Knihovník v knihovně pro děti (kód: 72-005-M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Knihovník v knihovně pro děti (kód: 72-005-M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Knihovník v knihovně pro děti (kód: 72-005-M) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Publicistika, knihovnictví a informatika (kód: 72) Týká se povolání: Knihovník v knihovně pro děti

Více

Seminární práce z fyziky stručné pokyny

Seminární práce z fyziky stručné pokyny Seminární práce z fyziky stručné pokyny Rozsah a obvyklá struktura seminární práce Orientační rozsah seminární práce je 10 normovaných stran vlastního textu (tím se rozumějí kapitoly Úvod, Hlavní část,

Více

I. kategorie Publikace (Týká se drtivé většiny publikačních výstupů na FFÚ VŠE v Praze)

I. kategorie Publikace (Týká se drtivé většiny publikačních výstupů na FFÚ VŠE v Praze) CHARAKTERISTIKA NĚKTERÝCH PUBLIKAČNÍCH VÝSTUPŮ, UZNATELNÝCH V RIVU VČETNĚ JEJICH BODOVÉHO HODNOCENÍ (Výňatek z Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů

Více

Bibliografické a rešeršní služby. Věra Svozilová

Bibliografické a rešeršní služby. Věra Svozilová Bibliografické a rešeršní služby Věra Svozilová Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech

Více

Směrnice rektora č. 15/2013

Směrnice rektora č. 15/2013 Slezská univerzita v Opavě Směrnice rektora č. 15/2013 k přidělování ISBN a ISSN na Slezské univerzitě v Opavě Vydáno: V Opavě, červen 2013 Směrnice rektora č. 15/2013 k přidělování ISBN a ISSN na Slezské

Více

9.dubna 2015 Pokyny k sepsání diplomové práce

9.dubna 2015 Pokyny k sepsání diplomové práce 9.dubna 2015 Pokyny k sepsání diplomové práce Každý diplomant je povinen při sepisování diplomové práce závazně dodržovat tyto pokyny. Vedoucí diplomové práce je naopak oprávněn vrátit studentovi diplomovou

Více

Diplomový seminář pro studenty ITaM. B. Miniberger LS 2012

Diplomový seminář pro studenty ITaM. B. Miniberger LS 2012 Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2012 Cíl semináře Seznámit studenty 1.r. mgr. oboru ITaM se základními dokumenty pro vypracování DP: Metodické pokyny BIVŠ dostupné (po předchozí autorizaci

Více

Pokyny k vypracování ročníkové seminární práce ve školním roce 2016/2017 na Biskupském gymnáziu Bohuslava Balbína v Hradci Králové

Pokyny k vypracování ročníkové seminární práce ve školním roce 2016/2017 na Biskupském gymnáziu Bohuslava Balbína v Hradci Králové Pokyny k vypracování ročníkové seminární práce ve školním roce 2016/2017 na Biskupském gymnáziu Bohuslava Balbína v Hradci Králové A) Organizační pokyny Volba tématu Každý student v průběhu septimy zpracovává

Více

Bibliografické citace specifických dokumentů dle normy ČSN ISO 690

Bibliografické citace specifických dokumentů dle normy ČSN ISO 690 Bibliografické citace specifických dokumentů dle normy ČSN ISO 690 Vzory a příklady citací jsou vytvořeny v souladu s normou ČSN ISO 690: 2010. Informace a dokumentace - Pravidla pro bibliografické odkazy

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická

Více

Citování literatury v odborném textu

Citování literatury v odborném textu Citování literatury v odborném textu ÚVOD DO PROBLEMATIKY BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ A PRÁCE S ROZHRANÍM CITACE.COM Pro studenty Jaboku připravila Eva Cerniňáková Praha, Jabok 2011 Proč citujeme Možnost ověř

Více

Metodika pro psaní bakalářských a diplomových prací na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze

Metodika pro psaní bakalářských a diplomových prací na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra hospodářské a sociální politiky Metodika pro psaní bakalářských a diplomových prací na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické

Více

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Podpora přednášky kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Osnova přednášky Úvod Terminologie Normy a zákony upravující

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Psaní

Více

Autorský zákon a autorská etika

Autorský zákon a autorská etika ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Autorský zákon a autorská etika Zpracovala: Mgr. Michaela Morysková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT - Květen 2010 - Při psaní odborných publikací, mezi něž vysokoškolské závěrečné

Více

Citace a citační etika

Citace a citační etika Citace a citační etika Proč citovat Povinnost uvádět ve své práci použité zdroje ukládá tzv. citační etika. Mezi zásady citační etiky patří: Uvést všechny použité prameny. Neuvádět prameny, které při práci

Více