Souhrnná teritoriální informace Súdán

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Súdán"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Egyptě ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu ská republika (al-džumhurija as-sudan) (Republic of Sudan) Právní systém: Sharia (islámské právo), aplikovaný na obchodní i trestní právo, s částečnými výjimkami pro jižní Rozloha Celkem 2, km 2 (8,3 % rozlohy Afriky - největší země kontinentu) Z toho pevnina 2, km 2 (obydleno 15%, kultivováno 5%) je největší africkou a arabskou zemí. Sousedí s 9 zeměmi. Celková délka hranic km, z toho se Středoafrickou republikou km, s Čadem km, s Egyptem km, s Eritreou 605 km, s Etiopií km, s Keňou 232 km, s Libyí 383 km, s Ugandou 435 km, se Zaire 628 km. Délka pobřeží je 853 km. Klima u je tropické směrem od rovníku, subtropické ve středu a kontinentální na severu země. Pobřeží Rudého moře je charakterizováno středomořským klimatem se zimními dešti Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva Odhad 7/2010: 41,087 mil. obyvatel (zdroj: CIA) Vzhledem ke skutečnosti, že všechny informace o počtu obyvatel jsou kvalifikovanými odhady, lze se setkat i s jinými čísly. Některé zdroje uvádějí i vyšší čísla (Middle East and Africa Monitor odhaduje počet obyvatel na 43,2 mil).počet obyvatel řadí na 29 místo ve světě. Je trvale proměnlivý v důsledku dlouhodobé občanské války, hladomoru a emigrace do Čadu a Ugandy na jedné straně a přílivu uprchlíků z Etiopie, Eritreji na straně druhé. Hustota obyvatelstva značně kolísá, od 1,8 obyv. na km 2 v Severní provinci až po 219,5 obyv. na km 2 v provincii Gezíra. Průměrná hustota je 12,44 /km 2. Městská populace činí 43%, na venkově žije 57% obyvatel. Rozložení populace dle územního členění: západní státy 30% jižní státy 17% střední státy 21% východní státy 12% severní státy 5% chartúmská oblast 15% Venkovská populace je stále velmi mobilní, existuje přibližně 2 mil. kočovných Nomádů, kromě toho asi sezónních dělníků, kteří se pohybují mezi přírodně a uměle zavlažovanými oblastmi. V produktivním věku se nachází 23 mil. obyvatel (2010). Z toho pracuje pouze cca 57 %. V zemědělství působí 80%, v průmyslu 7%, ve státních službách 13%. Oficiálně je nezaměstnanost udávána ve výši 18,7 %. 2/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

3 (Zdroj: CIA) 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Roční přírůstek se pro rok 2010 očekává ve výši 2,143 % (shodně jako v minulém roce). Do r je odhadován pokles na úroveň 2,0 %. Období průměrný počet dětí na 6,7 4,72 4,48 matku Demografická struktura obyvatelstva v % (Zdroj: US Bureau of Census, International Database) Věk Celkem (%) Muži(tis) Ženy(tis) , , , Celkem 100, (50,7%) (49,3%) Délka dožití a vzdělanost: Průměrná délka života: 51,42 let Vzdělanost (starší 15ti let, kteří 61,1 % umějí číst a psát): Gramotnost dospělých muži 71,8 % ženy 50,5 % Míra vzdělanosti je podobná ve srovnání se sousedními zeměmi, ale znatelně horší v porovnání s jinými arabskými zeměmi. základní školní docházka chlapci 59 % dívky 45 % středoškolské vzdělání chlapci 24 % dívky 19 % vysokoškolské vzdělání 3 % Muži musí před vysokoškolským studiem absolvovat plnou vojenskou přípravu Národnostní složení Dominantní skupinu tvoří černošské obyvatelstvo - celkem 52%, následují Arabové 39%, Bedžové 6% a 2% jiné národnosti Náboženské složení Na severu zemně převládá islám - 70% (sunitští muslimové) dále kmenová náboženství - 25% a křesťanství 5% (Khartoum). Na jihu země tvoří animisté až 60% obyvatelstva, křesťané okolo 20%. 3/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

4 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky Úředním jazykem je arabština, kterou hovoří 60% populace. Hlavně na jihu země se používá angličtina. Dále 115 kmenových jazyků (nubijský, nilótský, nilo-hamitický, atd.) Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Administrativně správní členění tvoří 26 následujících států: Stát Hlavní město Počet provincií Počet obyvatel (tis.) Unity Bentiu Upper Nile Malakal Warrap Warrap West Bahr El Ghazzal Wau West Darfur Geneina West Equatoria Yambio West Kordofan El Fola White Nile Rabak Bahr El Jebel Juba Blue Nile Damazeen Buheirat Rumbek East Equatoria Kopoeta Gedarif Gedarif Vezíra Wad Medani Jonglei Bor Kassala Kassala Khartoum Khartoum Nile El Damer North Bahr El Ghazzal Aweil North Darfur El Fasher North Kordofan El Obeid Northern Dongola Red Sea Port Sudan Sennar Sindja South Darfur Nyala South Kordofan Kadugli Populačně nejosídlenější je stát Chartúm, který má přibližně 5,1 mil. obyvatel, dále Gezira (3,5 mil.), Southern Darfur (2,9 mil), Western Darfur (1,6 mil). Naopak nejméně obydlené jsou státy Unity a West Equatoria, s , respektive obyvateli. Rozlohou největším je stát Northern State ( km 2 ), dále Read Sea State ( km 2 ) a North Darfur ( km 2 ). Nejmenší je Warrap (přesná plocha nezjištěna) a Unity km 2. Hlavní město Khartoum (je tvořeno trojměstím Khartoum, Khartoum North a Omdurman) má celkem 3,8 mil. obyvatel. Další větší města: Port Sudan Kassala El-Obeid Wad Medani Gedaref 305 tis. 234 tis. 228 tis. 219 tis. 189 tis. 4/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

5 Juba 115 tis Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn Začátkem roku 2007 byla zavedena po celé zemi nová měna súdánská libra. Nahradila dosavadní súdánský dinár (ten byl od roku 1999) v hodnotě SP 1-SD 100. Cílem je udržet směnný kurz SP2 USD 1. Průměrný kurz v roce 2007 byl SP 2.02 USD 1. Reálný kurz pro směnu valut se v roce 2008 pohyboval na úrovni SP 2,2 USD 1. Konečná čísla za rok 2009 uvádějí že SP dále oslabila na SP 2,34 USD Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Státním svátkem je Den vyhlášení nezávislosti 1. leden Den revoluce 30. června Dále se slaví jak národní, tak náboženské svátky, např. pro rok 2009 Narození proroka Mohameda 26. únor 2010 Kotské velikonoce 4. dubna 2010 Eid al-fitr září 2010 Eid al-adha listopadu 2010 Islámský nový rok 7. prosince Vánoce 25. prosince Časový rozdíl: 2 hodin napřed od GMT Pracovní doba: Pracovní týden pro státní instituce a banky je od soboty do čtvrtka. Některé obchody a úřady mají zavřeno v neděli a jsou otevřeny v pátek. Velvyslanectví většinou pracují dle pracovní doby v mateřské zemi. Neděle je volným dnem v jižních státech. Otevírací doba: Banky Státní instituce Státní pošty a telekomunikace Obchody a Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Základní odlišností u od evropských států je faktor islámu. Muslimové jsou velmi citliví na některé projevy evropského chování, které urážejí jejich náboženské cítění. V této souvislosti je nezbytné upozornit na vhodné oblékání, zejména dívek, které by mělo být oproštěno od krátkých kalhot, dámských šatů bez ramínek, hlubokých výstřihů a podobně. Absolutní nevhodnost je pití alkoholických nápojů na veřejnosti a některých, v Evropě běžných, společenských projevů, jako vodění žen za ruku, polibky na veřejnosti atd. Muži jsou vždy hlavou rodiny, místním ženám by neměla být věnována pozornost. ci nezachovávají pravidla osobního prostoru během schůzek a setkání. Není uctivé se vymaňovat z jejich blízkosti (netýká se žen). Před zahájením jednání je nutné pozdravit všechny přítomné pevným stiskem pravé ruky. Je nutno vyhradit dostatek času na občerstvení před zahájením jednání. Pro zdravení, gestikulaci a občerstvení nikdy nepoužívejte levou ruku, je považována za nečistou. Neukazujte na nikoho prstem, je-li to nutné pak celou paží. Vnímejte pozorně to, co vám druhá strana 5/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

6 říká, neobracejte se k ní zády. Nikdy na nikoho nevystrkujte chodidlo, nebo podrážku boty. Během Ramadánu muslimům nenabízejte jídlo ani pití. Pro alkohol a vepřové to platí po celý rok. Nezaplétejte se do náboženských diskusí Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Zdravotnický systém v u tvoří státní a soukromé nemocnice, jejichž úroveň však zdaleka nedosahuje evropského standardu. Informace o místních zdravotních zařízeních nejsou dostupné, uvádíme proto pouze seznam nemocnic v Chartúmu bez znalosti jejich specializace, úrovně, vhodnosti použití a požadovaných cen. Nemocnice Ahmed Gasim Children s Hospital, Qasr Avenue, Khartoum; tel , Dar el Shifa Hospital, Khartoum South, New Extension Str. 77; tel , Doctor s Clinic, Khartoum Medani Highway; tel El Aamiriya Hospital, El Tabiya Str. Khartoum; tel El Faisal Clinic, Khartoum 2, Moh. Naguib Str.; tel , Khartoum Specialized Hospital, Khartoum, New Extension Str. 41; tel Lékárny Abu Yousif Modern Pharmacy, Baladiya Str. Kharoum North El Thorayia, Omdurman, El-Morada Ave. El Male Nimir, Baladiya Str. Khartoum Khartoum Popular Pharmacy, Pyou You Quan Str. Všechny uvedené lékárny jsou otevřeny 24 hodin denně. Nejvhodnějšími nemocnicemi pro případné ošetření v Chartúmu jsou : Ibn Sina Hospital, 317 New Extention Sudanese Medical Association Hospital, Africa Street, blízko mezinárodního letiště San Francis Maternity Hospital Mezinárodní očkovací průkaz není při vstupu do země vyžadován. V některých případech požadují pohraniční orgány potvrzení, že návštěvník není nositelem viru AIDS a Ebola. Praxe však prokázala vhodnost očkování návštěvníků proti žloutence typu A a B, tetanu a užívání antimalarik Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Doklady: Pro vstup do u je vyžadován platný pas (cestovní, služební, diplomatický) s platností nejméně tři měsíce po ukončení platnosti uděleného víza. Vízum získá žadatel na Zastupitelském úřadě u ve Vídni, v naléhavých případech, zejména při obchodních cestách do u, je možné získat vízum na velvyslanectví u v Káhiře. Víza: Velvyslanectví ské republiky vydává pouze jeden typ víza - vízum pro jeden vstup. Toto vízum je v zásadě platné maximálně 1 měsíc od vystavení a během této doby musí žadatel překročit hranice země. V u je následně možné po přihlášení se na oddělení cizinecké policie Ministerstva vnitra 6/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

7 získat prodloužení víza na potřebnou dobu. Cestovat do u bez platných víz v žádném případě nedoporučujeme. Lhůta pro vydání víza na velvyslanectví u v Káhiře se pohybuje okolo 14 dnů. K vyplněné žádosti ve 4 kopiích pro cestovní pasy (ve 3 pro diplomatické a služební) je nutné předložit zpáteční letenku, případně pozvání od osoby či organizace k návštěvě země. Při odletu ze u platí držitel cestovního pasu zvláštní poplatek 20 USD (neplatí pro držitele diplomatických a zvláštních pasů). Doprava do u: Vzhledem ke geografické vzdálenosti a neexistenci odpovídající infrastruktury v u je jediným vhodným prostředkem k dopravě do hlavního města Chartúmu letecká doprava. Pravidelné lety provozují např. společnosti Lufthansa, KLM a Egypt Air. Přihlašování osob: Každý individuální návštěvník u se musí zaregistrovat v průběhu 3 dní na oddělení cizinecké policie MV u. V případě pobytu v hotelu plní ohlašovací povinnost ubytovací zařízení. Při pobytu v u delším než 3 měsíce je nutné si zajistit od orgánů cizinecké policie výstupní vízum. Výběr z celních předpisů: Do u je přísně zakázán dovoz alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Z dosavadních informací ZÚ upozorňuje, že je zakázán vývoz slonoviny, památek, tygřích kůží a podobných trofejí chráněných zvířat. Toto omezení se netýká suvenýrů zakoupených v obchodech. Videokamery, fotoaparáty, počítače a další vybrané elektrické přístroje jsou propuštěny do vázaného celního oběhu, v některých případech je požadováno složení kauce, která je při odjezdu ze země vrácena. Směna valut: Institut povinné směny valut v u neexistuje. Místní devizové předpisy navíc umožňují směněné, ale nevyužité dináry směnit zpět na konvertibilní měnu. Doporučuje se směňovat v místech k tomu určených (banky, směnárny mezinárodních hotelů apod.).turisté nejsou na hranicích žádáni o prokázání dostatečných finančních prostředků k pobytu. Před vstupem do u je nutné vyplnit celní deklaraci s uvedením částky valut, které návštěvník přiváží do země. Při odjezdu ze země je možné vyvézt pouze valuty do výše uvedené ve vstupní celní deklaraci. V posledních letech hojně dochází k tomu, že místa určená ke směňování valut odmítají dolarové bankovky staršího vydání, než je rok 2006 Služby: a) hotelové ubytování: Úroveň hotelového ubytování v u s výjimkou vybraných mezinárodních hotelů neodpovídá evropskému standardu. Vhodné ubytování si lze zajistit za částku cca 120 USD na osobu a noc. b) restaurace: Podobně jako u hotelů se ceny v restauračních zařízeních liší v závislosti na jejich kvalitě. V této souvislosti upozorňujeme, že je třeba klást důraz na hygienickou úroveň stravovacího zařízení. Pro evropského strávníka je zcela nevhodná konzumace ovoce a zeleniny, která nebyla dostatečným způsobem omyta, dále jakýchkoliv pouličně prodávaných potravin a jídel a pití vody z veřejného vodovodního řadu. c) doprava: není vzhledem ke stále napjaté situaci mezi severní a jižní částí země zatím příliš připraven na přijímání turistů. Turistické památky jsou přístupné pouze na základě zvláštního povolení, jehož vyřízení 7/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

8 může trvat i několik dní. Cesty mají většinou nezpevněný povrch, v období dešťů (červen - září) je většina z nich zcela nesjízdná. Pro dopravu po u se doporučuje pronájem soukromého taxi (nejlépe terénní vůz). Cena za pronájem na 24 hodin s řidičem bez omezení počtu kilometrů je cca 90 USD. Cestování do jednotlivých států u je možné pouze na základě zvláštního povolení, které vydává ministerstvo vnitra. Platnost povolení je 1 měsíc s možností prodloužení Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi v současné době není zemí, která by byla nakloněna cestám individuálních turistů. I přes uzavření mírové smlouvy mezi jižními povstalci (SPLM/A = Southern People Liberation Movement / Army) a vládou není situace v u přehledná. Velmi riziková zůstává západní oblast u (Dárfúr), neklidná je též východní část země (Red Sea Guvernorate). V souvislosti s připravovaným referendem o oddělení Jižního u lze v následujících měsících očekávat růst napětí v celé zemi, zejména pak na jejím jihu. Z bezpečnostního hlediska je považováno za přijatelné pouze nejbližší okolí hlavního města. Nedoporučuje se též fotografovat vojenské objekty, osoby v uniformách, nádraží, vládní budovy, železniční stanice apod. Pro fotografování vybraných historických památek si je třeba včas zajistit potřebné povolení. ská vláda se po 11. září 2001 po krátkém váhání přihlásila k protiteroristické koalici, ale situace ohledně možného působení teroristických skupin na území u je stále velmi nepřehledná. Aktuální informace k cestám do u je možné získat na honorárním konzulátu ČR v Chartúmu () a dále je možné se obrátit na velvyslanectví ČR v Káhiře (Egyptská arabská republika) Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Adresa ZÚ Embassy of the Czech Republic 4, Dokki Street Giza (Cairo), Egypt tel.: 00202/ , fax: 00202/ Automatické telefonní spojení po pracovní době a ve volných dnech na službu: tel. : / , / fax : 00202/ cairo@embassy.mzv.cz 8/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

9 Honorární konzulát České republiky v u (Chartúm): Mr. Farouk Diab Parlament St. Popis spojení z letiště El Sheikh Moustafa El Amin New Building Khartoum, Sudan tel.: , , fax: Spojení z letiště na HK, respektive do středu Chartúmu (kde se prozatím HK nachází) je velmi jednoduché, protože letiště v Chartúmu je vzdáleno od středu města jenom 15 až 20 minut jízdy autem. Na letišti i ve městě jsou taxi, kterými je možno pohodlně cestovat. Velvyslanec u pro ČR: Velvyslanec u sídlí v Rakousku Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) V u není zřízeno zastoupení žádné z českých institucí, jakými jsou Česká centra, Czech Trade a Czech Invest Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) V Chartúmu existuje centralizovaný systém záchranné služby, policie a hasičů tel.: Internetové informační zdroje Adresy významných institucí Sudanese Chamber of Commerce Mr. Ahmad Jusif Ahmad Director 9/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

10 Džumhúríjat Street mobil Sudanese Busines Association Mr. Bakrí Júsif Umar General Secretary /48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

11 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému vyhlásil nezávislost v roce 1959 a od této doby byla země (kromě 11 let klidu) zmítána občanskou válkou. Až byla uzavřena mírová dohoda (CPA = Comprehensive Peace Agreement) mezi SPLM/A a vládou a občanská válka byla ukončena. Koncem 70. let se situace vyhrotila v tzv. muslimsko-křesťanský konflikt, došlo prakticky k rozdělení země na geograficky větší severní část, která zůstala pod kontrolou muslimů, a křesťanský jih kontrolovaný skou lidovou osvobozeneckou armádou (SPLA). Situace se vystupňovala v roce 1989, kdy se formou vojenského převratu chopilo moci Revoluční vojenské vedení, hlavou státu a premiérem se stal Omar Bašír. Jedinou oficiální politickou stranou se stala Národní islámská fronta (NIF) s hlavním představitelem Hassanem Al Turábím. Dlouhotrvající neshody mezi prezidentem O. Bašírem a předsedou Parlamentu H. Turábím kulminovaly v prosinci 1999 rozpuštěním Parlamentu a vyhlášením výjimečného stavu (původně tříměsíční výjimečný je až do současnosti stále prodlužován). Po uskutečnění předčasných voleb v prosinci 2000 (potvrzení O. Bašíra ve funkci presidenta na příštích 5 let) a zatčení bývalého spojence Hasana Turábího se současné vládnoucí elitě podařilo eliminovat ideologický vliv H. Turábího na politickou situaci v zemi. V zahraničněpolitické oblasti pokračoval trend zlepšování vztahů se sousedními zeměmi, zejména s Etiopií a Ugandou, se kterou normalizoval vztahy jmenováním velvyslanců. Po vypuknutí ozbrojeného odporu v Dárfúru (západní súdánská provincie) se súdánská vláda (i přes podpis mírové smlouvy se SPLM/A 9. ledna 2005) postupně znovu propadla do mezinárodní izolace. Dne 28. září 2001 odhlasovala RB OSN poměrem 14:0 (USA se zdržely hlasování) zrušení sankcí (zahrnovaly především omezení styků s oficiálními představiteli země, omezení počtu súdánských diplomatů, omezení leteckého provozu se em a organizaci mezinárodních konferencí) proti u, které byly zavedeny v roce Zrušení sankcí v RB OSN bylo možné pouze po změně stanoviska Spojených států, které do té doby blokovaly jakoukoliv diskusi o změně sankčního režimu proti u. Během roku 2001 došlo k výraznému posunu v americko-súdánských vztazích (obnovení amerického zastoupení na úrovni CDA, jmenování zvláštního představitele USA, bývalého senátora Johna C. Danfortha pro apod.), které signalizovaly modifikaci přístupu vůči u. V platnosti však nadále zůstávají americké bilaterální sankce, týkající se zejména ekonomické oblasti. také zůstává na seznamu State Departementu jako země podporující terorismus. Dne 9. ledna 2005 byla v Nairobi podepsána mírová smlouva (Comprehensive Peace Agreement), která ukončila dvě desetiletí probíhající občanskou válku v zemi. Smlouva řeší rozdělení moci a bohatství v zemi. Např. zisky z prodeje ropy mají být děleny rovnoměrně 50:50 a na jihu země nebude zaváděno islámské právo. Rozdělení křesel ve vládě bylo ustanoveno na 52:28 %, zbytek obsadí západosúdánská opozice a rebelové. Vůdce SPLM/AJ Garang, který se stal v červenci 2005 súdánským prvním viceprezidentem a zároveň hlavou jižní vlády, zahynul v srpnu téhož roku při leteckém neštěstí. Jeho nástupcem se stal Salva Kiir. Prezident O. Bašír podepsal v červenci novou ústavu, která dává jižnímu u větší autonomii. Nejpozději v roce 2011 se má jih u rozhodnout, zda vyhlásí nezávislost. Rezolucí 1590/2005 byla vytvořena mise OSN UNMIS, která mimo jiné schvaluje rozmístění vojáků a policistů na jihu u. V centru pozornosti zůstává krizová situace v oblasti Dáfúru, kde pokračují s proměnlivou intenzitou boje mezi vládními vojsky a povstalci. Dáfúrská mírová smlouva (Darfur Peace Agreement) z nigerijské Abuji z května 2006, kterou podepsala jen jedna z frakcí povstaleckých skupin (SLM/ A Minni Minawi), neznamenala skutečné ukončení bojů (spíše jejich eskalaci) a neukončila přetrvávající fragmentaci a vzájemnou nesnášenlivost povstaleckých skupin a hnutí. Pozitivní vývoj v tomto směru přinesla až jednání v Arushi v červenci 2007, během kterých se vůdci dárfúrských povstaleckých skupin shodli na společné platformě v oblastech sdílení moci a bohatství, bezpečnostního uspořádání, půdy a humanitárních otázek pro finální rozhovory s Chartúmskou vládou. Jednání by se podle povstalců měla 11/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

12 uskutečnit do 2-3 měsíců. Na jednáních chyběli Abdelwahid Nour, vůdce jedné z frakcí SLM a Suleiman Jamous, humanitární koordinátor napojený na frakci Sudan Liberation Army Unity. Dalším pozitivním vývojem na dárfúrském poli znamenalo přijetí rezoluce RB OSN 1769, která dává mandát k vyslání mírové mise OSN v počtu 26 tisíc osob do západosúdánského Dárfúru. UNAMID se stane v případě plné implementace největší operací OSN a včlení současnou AU misi v Dárfúru AMIS. ská vláda tuto rezoluci přijala a zavazuje se k plnění těch částí rezoluce, které se jí týkají. Ve dnech dubna 2010 se v u uskutečnily celonárodní volby, které se konaly na šesti úrovních: prezident u, prezident jižního u, Národní shromáždění (dolní komora parlamentu), Legislativní výbor jižního u, parlamenty v jednotlivých státech, guvernéři v jednotlivých státech. Konání voleb se uskutečnilo v souladu s mírovou dohodou CPA ( Coprehensive Peace Agreement) uzavřenou v lednu 2005 znamenající ukončení dlouhá léta trvající občanskou války v zemi. Ve volbách zvítězila dosavadní vládní strana NCP a ve funkci prezidenta byl potvrzen O. Bašír. V Jižním u zvítězila SPLM, prezidentem byl potvrzen S. Kiir. V červnu 2010 byla jmenována centrální vláda u (GoNU), v níž je 35 ministrů a 42 státních ministrů, rovněž byla jmenována vláda Jižního u. V současné době je prioritní záležitostí v souladu s CPA příprava referenda o Jižním u plánovaného na leden K tomuto účelu byla jmenována Komise pro referendum v Jižním u. Průzkum veřejného mínění mezi obyvateli Jižního u svědčí o podpoře vzniku samostatného státního celku. Souběžně byla zahájena jednání o post-referendovém uspořádání země za účasti hlavních dvou politických stran NCP a SPLM, facilitátorem jednání je panel AU Africká Unie vedený T. Mbekim (AUHIP). Dále probíhá Dárfúrský mírový proces, společný hlavní zprostředkovatel OSN a AU D. Bassolé usiluje o to, aby se do negociací v Dauhá zapojila všechna významná povstalecká hnutí. Odmítavý postoj zastává především hnutí JEM. Prezident O. Bašír hodlá jednání postupně přenášet na domácí úroveň do regionů Dárfúru a zapojit do negociací nově zvolené regionální instituce. Pozice prezidenta O. Bašíra na mezinárodním poli je dále oslabena rozšířením obvinění ze strany ICC za zločin genocidy spáchaný v Dárfúru, přičemž stále platí vydaný zatýkací rozkaz na súdánského prezidenta.v pořadí druhý zatýkací rozkaz Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu k zatčení prezidenta O. Bašíra, byl vydán dne 12. července Referendum o Jižním u, který by se měl uskutečnit 9. ledna 2011 bude mít klíčový význam pro budoucnost země. Vážné obavy mezinárodního společenství vzbuzuje skutečnost, že v příprava referenda neprobíhá podle plánu a časový harmonogram realizace těchto příprav je značně narušen. Navíc zůstává nedořešena otázka statusu území Abyei po referendu (území ležící na hranici Jižního a Severního u, bohatého na ropu) a obdobně je nedořešena i bezpečnostní a humanitární situací v Dárfúru. Otevřenou zůstává i otázka zda v případě, že referendum rozhodne o vytvoření samostatného Jižního u bude tento nově vzniklý státní subjekt schopen samostatného fungování Hlava státu (jméno, kompetence) je republikový stát federálního uspořádání, v jehož čele stojí prezident volený dle ústavy přímou volbou. Prezident jmenuje 2 vicepresidenty. Prezident a předseda vlády : Generál Omar Hasan Ahmed Al-Bashir (NC) První viceprezident : Salva Kiir (SPLM) Druhý viceprezident : Ali Uthman Mohammed Taha (NC) Funkční období je pětileté. Zákonodárné orgány 12/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

13 Parlament spolu s prezidentem tvoří nejvyšší legislativní orgán v zemi. Poslední volený parlament byl rozpuštěn v roce V současnosti se jedná o parlament jmenovaný v roce Má dvě komory: 1. Národní shromáždění, které má 450 poslanců především z řad vládní strany, částečně jsou zastoupeni i rebelové a další opozice. 2. Rada států, která má 50 nepřímo volených členů Složení vlády Jmenování nové vlády v u Na základě výsledků voleb v dubnu 2010 byl jmenován nový kabinet. Federální vláda: president: první vicepresident: druhý vicepresident : ministr pro presidentské záležitosti: ministr pro záležitosti kabinetu: ministr zahraničních věcí: ministr obrany: ministr vnitra: ministr elektřiny a přehrad: ministr ropného průmyslu: ministr spravedlnosti: ministr zahraničního obchodu: ministr kultury: ministr památek, turismu a volné přírody ministr financí: ministr dopravy: ministr zemědělství: ministr mezinárodní spolupráce ministr průmyslu ministr vzdělání ministr vyššího vzdělávání a vědeckého výzkumu: ministr práce ministr vědy a technologie ministr zvířectva a rybolovu ministr životního prostředí, lesnictví a městského rozvoje ministr rozvoje lidských zdrojů ministr řízení a dotací ministr zdravotnictví ministr informací ministr zavlažování a vodních zdrojů ministr blahobytu a sociálních věcí ministr mládeže asportu ministr investic ministr nerostných zdrojů ministr caest a mostů ministr parlamentních záležitostí ministr humanitárních záležitostí ministr komunikace a informační technologie Lt. Gen. Omar al-bashir Salva Kiir Ali Uthman Mohammed Taha Bakri Hassan Salih Luka Byong Ali Ahmed Karti Abdel-Rahim Muhammed Hussein Ibrahim Mahmoud Hamid Osama Abdalla Mohamed Al-Hassan Lual Achwel Deng Mohamed Bushra Dousa Elias Neyama Lel Al-Samawa`al Khalafalla Al-Quraish Ahmed Babiker Nihar Ali-mahmood Abdul-Rasool Chol Ram Pang Abdul-Halim Ismail Al.Mutaafi Jalal Yousif Al-Degir Awas Ahmed Al-Jaz Farah Mustafa Abdalla Peter Adok Neyaba Dak Dok Pishop Eissa Bushra Mohamed Faisal Hassan Ibrahim Joseph Malwal Dong Kamal Abdul-Latif Azhari Al-Tigani Awad Al-Sayid Tabdalla Tiya Guma`a Kamal Mohamed Obeid Kamal Ali Mohamed Amira Al-Fadil Mohamed Al-Fadil Haj Magid Siwar George Poreng Neombe Abdul.Bagi AL-Gailani Abdul-Wahab Mohamed Osman Halima Hassaballa Al-Naeem Joseph Lual Achwel Yahiya Abdalla Mohamed Hamad 13/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

14 3. Zahraničně-politická orientace 3.1. Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních je členem následujících mezinárodních organizací: ABEDA, ACP, AFDB, AL, AFESD, AMF, CAEU, CCC, COMESA, ECA, FAO, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IGAD, ILO, IMO, IMF, INTELSAT, INTERPOL, IOC, IOM (pozorovatel), ITU, NAM, AU, OIC, OPEC (pozorovatel od 2001), PCA, UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNU, UPU, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO, WTRO (pozorovatel). V Chartúmu jsou kanceláře těchto významných světových a regionálních institucí: Arab Bank for African Economic Development; Arab Fund for Investment & Agricultural Development; Arab Organization for Agricultural Development; FAO; ICRC; UNDP; UNESCO; UNHCR; UNICEF; WHO 3.2. Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách - neuvedeno 3.3. Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap viz. Kap /48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

15 4. Ekonomická charakteristika země Přes značné přírodní bohatství je extrémně chudou zemí jak z hlediska regionálního, tak mezinárodního. Špatné řízení ekonomiky spolu s dalšími vlivy způsobené občanskou válkou zablokovaly rozvoj hospodářství. Ačkoliv v poslední době, díky mírové dohodě z roku 2005 mezi vládou a Jihem, dochází k postupnému oživení ekonomiky. Konflikt v Darfúru však stále pokračuje a bude trvat desítky let než budou překonána destrukce uvnitř země. měl dlouhodobě zápornou obchodní bilanci. V roce 1999 došlo k jejímu výraznému zlepšení, téměř o 65 %, a to v důsledku zahájení významného vývozu ropy a ropných produktů a naopak podstatného snížení dovozu v této komoditě. V roce 2000 došlo k dalšímu podstatnému omezení dovozu ropných produktů a zároveň k výraznému nárůstu exportu ropy a ropných produktů. To mělo za následek, že v roce 2000 zaznamenal přebytek ve své obchodní bilanci. Roky 2001 a 2002 s sebou přinesly nárůst dovozů a tím opětovný nárůst deficitu. Obchodní bilance v roce 2004 skončila deficitem 298 mil. USD, v polovině r deficit obchodní bilance vzrostl na 395 mil. USD. Největší zásluhu na tomto stavu měl nárůst dovozu strojů, zařízení a dopravní techniky, který nedokázal pokrýt ani trvale rostoucí vývoz ropy. Následkem toho došlo ke zvýšení deficitu běžného účtu na 531mil. USD (1-6/2005). Svoji zásluhu na dnešním stavu má také specifický vývoj domácí ekonomiky, zvláště pak v ropném průmyslu a zahájení některých velkých státních projektů. Rovněž tak došlo ke značnému zvýšení domácí poptávky. V roce 2004 a 2005 zaznamenal nárůst příjmů z exportu i zahraničních investic, což mělo pozitivní vliv na tok zahraniční měny a umožnilo Centrální bance zmírnit výdajové restrikce. Podle údajů Bank of Sudan došlo začátkem roku 2005 k posílení konvertibilních rezerv na rekordní úroveň 1,8 mld. USD. I přes značný nárůst výdajů na dovozy představují tyto reservy jejich 3 měsíční krytí, což je více než trojnásobek stavu z konce r Nejvyšší dynamiku, vedle ropného průmyslu, zaznamenal vývoz dobytka, který byl v roce 2001 omezen uvaleným embargem z důvodu nemoci Rift Valley Fever. Okamžitě po jeho odvolání tak export zaznamenal obrovský růst, především do Saudské Arábie. Ropný průmysl si vedl velmi dobře, jelikož ceny ropy zůstávají vysoko a objem těžby se rovněž zvyšuje. Přestože exportuje také přebytek některých rafinovaných produktů, více než 90 % příjmů z ropného průmyslu pochází z prodeje surové ropy, kterou začal těžit v r Na základě tohoto vývoje zaznamenal v roce 2006 obrovský nárůst příjmů i výdajů státního rozpočtu. vytvořil za rok 2006 HDP v hodnotě 39,8 mld. USD. Tento růst i pokračoval i v následujících letech a v roce 2009 se HDP pohybuje na úrovni 70,2 mld USD. I přes mírné zpomalení dynamiky růstu od roku 2007 lze odhadovaný růst na úrovni 8,4% za rok 2009považovat za úspěch súdánské ekonomiky. Odhadovaná míra inflace poklesla v roce 2009 z 10% za rok 2008 na 8,5%. ská libra si nepodlehla inflačním tlakům a naopak po propadu z let mírně posílila na úroveň 2,34 SDG/USD v roce V roce 2010 se i díky přenesení dopadů globální krize do afrického prostředí počítá s mírným oslabením na 2,27 SDG/USD. Hrubý domácí produkt na 1 obyvatele za rok činil podle údajů MEAM USD 1424 oproti USD 1401 v předchozím roce. V roce 2010 se očekává výraznější nárůst na USD Vnější zadluženost v absolutních číslech zůstává v podstatě na stejné úrovni jako v předchozích letech (USD 22,7 mld) významný je však pozitivní vývoj ve vztahu k HDP, kdy dluh zaznamenává pokles ze 37 % HDP v roce 2009 na 30% v tomto roce Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje Hlavní ekonomické indikátory za rok /48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

16 vytvořil za rok 2010HDP v nominální hodnotě 75,5 mld USD oproti 60,4 mld. USDv roce předchozím. Meziruční růst HDP za rok 2010 představuje 7,0% což představuje výrazné oživení oproti 4,3% z roku Míra inflace v roce 2009 klesla na úroveň na 11,2% oproti 14,3 % za rok Pro rok 2010 je odhadován výsledek na úrovni 10,0%, což by znamenalo další zlepšení Rovněž se daří udržovat stabilní hodnotu súdánské libry a dlouhodobě dokonce dochází k mírnému zhodnocování měny. Hrubý domácí produkt na 1 obyvatele za rok 2009 činil USD 1.424,- a pro rok 2010 je odhadován výrazný nárůst na úroveň USD 1.748/obyvatele Deficit státního rozpočtu za rok 2009 byl 4.0 mld. USD. Pro rok 2010 je díky vývoji ceny ropy naopak očekáván přebytek rozpočtu na úrovni 2,4 mld USD. Vnější zadluženost v hodnotě 22,220 mld. USD z roku 2009 se opět zvýšila na 22,744 mld. USD v roce Tento mírný růst by měl pokračovat i v příštím roce, kdy se očekává nárůst na úroveň 23,555 mld. USD. se snaží změnit svoji dřívější politiku získávání půjček na politiku přímých zahraničních investic. Ty směřovaly v posledních pěti letech téměř výhradně do oblasti těžby ropy, v současnosti jsou již také směrovány do výroby elektrické energie, léčiv, telekomunikací, letecké dopravy, výroby automobilů, těžby, zemědělského sektoru a produkce masa. Dominantním investorem je Čína. Probíhající reformní program pod patronací Mezinárodního měnového fondu přinesl u významné ekonomické výsledky. Inflace ostře poklesla, měna se stabilizovala a vládní opatření přinesly zřetelný nárůst ekonomiky. Tento pozitivní trend je výsledkem hlavně inkasa za vývoz ropy a ropných produktů, které umožňují zvyšování vládních výdajů. Rovněž se zvýšily přímé zahraniční investice do súdánské ekonomiky (odhad) 2011 (předpověď) růst HDP % 10,2 6,8 4,3 7,0 5,1 (stálé ceny) těžba ropy b/d inflace 8,1 14,3 11,2 10,0 8,0 (spotřeb. ceny) % export zboží 8,9 11,7 10,0 15,3 16,6 mld USD import zboží 7,7 8,2 7,8 8,4 9,2 mld USD saldo běž. účtu - 3,4-1,3-2,2 2,2 2,4 % HDP vnější dluh mld 19,569 19,949 22,220 22,744 23,555 USD SD/USD SP/ USD 2,01 2,08 2,32 2,27 2,17 Zdroj: Middle East and Africa Monitor Zdroj: Předpověď na rok 2011 Dosavadní vývoj dává za pravdu optimistickým očekáváním z loňského roku. Vládě se do značné míry daří naplňovat své cíle a to i přesto, že letošní rok byl již do jisté míry ovlivněn vnitropolitickým vývojem (jarní parlamentní a presidentské volby a především očekáváním pojícím se k referendu o rozdělení u, které je plánováno na počátek příštího roku). Pro rok 2011 lze jen těžko odhadovat ekonomický vývoj země. Přesto, že se všeobecně očekává rozpad země, lze jen stěží předpovídat jakou formou k němu dojde a jaké následky to pro nástupnické 16/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

17 země bude v ekonomické oblasti mít. Je však jasné, že pro zemi, která je do značné míry závislá na zahraničních investicích má jakákoliv nestabilita, která znejistí investory velmi zásadním problémem. Není ani jasné, jak dlouhé bude přechodné období po referendu a jakým způsobem dojde k přerozdělení příjmů z ropy mezi oběma nástupnickými státy. Ačkoliv súdánská vláda nijak nespěchá se splácením svých zahraničních dluhů, ke svým dvěma největším věřitelům z Asie přistupuje velmi obezřetně, jelikož je na nich poměrně závislá. Dosud však nikdo nespecifikoval podle jakého klíče budou dluhy země děleny v případě očekávaného výsledku referenda Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) Hrubý domácí produkt(hdp) Rok (odhad) 2011 (předpověď) Tržní 46,5 57,9 60,2 75,5 88,8 ceny ( mld.usd) Nominální růst 18,7 29,0 15,3 22,8 12,4 v SDG Reálný nárůst v % 10,2 6,8 4,3 7,0 5,1 Zdroj: The Economist Inteligence Unit (EIU ), Bank of Sudan, MEAM Hrubý domácí produkt na obyvatele Rok (odhad) 2011 (předpověď) USD Zdroj: MEAM Sektorový podíl při tvorbě HDP v %: zemědělství průmysl a těžba služby Zdroj: MF u, Bank of Sudan, World Bank 4.3. Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Průmyslový sektor u trpí chronickými problémy zahrnujícími nedostatek kvalifikované pracovní síly, surovin a deviz na nákup technologií a strojů. Zmíněné nedostatky se nejvíce projevují v textilním a potravinářském průmyslu a v cukrovarnictví. Přitom potraviny, které dováží, by mohl sám pěstovat. Prvotní pro rozvoj súdánského průmyslu je v současné době potřeba investic. Průmyslová výroba se v roce 2009 podílela na HDP 30%. Tento sektor se začal obnovovat v podstatě až od roku V současnosti je nejmenším tvůrcem HDP. Stabilizace měny a makroekonomického prostředí umožnilo po delší době umisťovat do tohoto oboru investice. Rovněž postupná reforma bankovnictví, umožňující lepší úvěrovou politiku, vedla k posilování podílu soukromého sektoru v průmyslu. 17/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

18 Pro súdánské hospodářství je důležitá i modernizace stávajících průmyslových závodů (cukrovary, mlýny na obilí, textilní továrny), problémem však stále zůstává financování této potřeby. V posledních letech sice těží ropu, získané prostředky z jejího prodeje však na krytí potřeb národního hospodářství zdaleka nestačí. Hlavní průmyslová odvětví Cukrovarnický průmysl V u existují 4 státní cukrovary - Sennar, Genied, Asalaya a New Halfa, vyrábějící cukr pod hlavičkou Sudanese Sugar Company (SSC). Pátý cukrovar Kenanna, největší výrobce bílého cukru na světě. Zatímco produkce Kenanny je převážně určena na export, společnost SSC má za úkol krýt vnitřní spotřebu země. SSC dnes zaměstnává stálých pracovníků, dalších najímá na sklizeň téměř 1,35 mil. hektarů cukrové třtiny. V uplynulých letech SSC investovala do modernizace výroby přes 60 mil. USD, čímž zdvojnásobila svoji produkci až na 330 tisíc tun ročně a i na nadále hledá zahraniční investory. Pro r se plánovalo navýšení produkce na 1 mil. tun ročně. Výroba cukru je velice důležitá, dlouhodobá celková produkce dosahuje ročního objemu přes 650 tis. tun. Současná průměrná spotřeba cukru na hlavu je v u 17 kg za rok. je třetím největším producentem cukru v Africe za Jihoafrickou republikou a Egyptem. Vláda plánuje vybudování dalších pěstitelských ploch v oblasti Bílého Nilu. Úspěch cukrovarnického průmyslu láká zahraniční investory, především z Turecka a zemí Zálivu, kteří studují možnost výstavby dalších cukrovarů. Začátkem března 2008 oznámil ministr průmyslu Jalal al-dugair plán rozvoje cukrovarnictví jako,,strategického průmyslu prostřednictvím investic do nových projektů v celé zemi. Na podporu investic do produkce surového cukru vyhlásil kabinet zákaz dovozu bílého cukru s výjimkou případů nouze, kdy umožní dovoz, který bude rafinován v súdánských cukrovarech. V centru zájmu plánovaných investic je White Nile Sugar Project (Kenanna). V roce 2009 zahájila v oblasti Modrého Nilu výstavbu cukrovaru čínská společnost China national Machinery Industry Corporation v hodnotě USD 160 mil. Kapacita továrny bude představovat t. Do konce roku 2010 je odhadováno navýšení celkové súdánské produkce rafinovaného cukru na více než t. Další projekty zahrnují výstavu zařízení na výrobu etanolu jako energetického zdroje a exportní položky. Kožedělný průmysl, jeden z nosných oborů, vytváří ročně asi 6 % celkového exportu země. Lze jej rozdělit do zpracování surových kůží pro export, pro domácí trh, pro obuvnický průmysl a výrobu průmyslových řemenů, kožených oděvů a galanterie. V zemi existuje 7 hlavních koželužen, přibližně 290 tradičních dílen. Kůži zpracovává přibližně 70 výrobních závodů a provozoven, ročně je vyrobeno 40 mil. párů obuvi. Do budoucna může domácí výrobu ovlivnit nové umožnění vývozu surové kůže ze země. Tkalcovny a přádelny. Nejrozšířenější a nejstarší průmyslové odvětví. Výroba, která ročně poskytne 5,5 tis. tun česané bavlněné příze, 13,7 mil. metrů textilní metráže, 1,5 mil. oděvů, 1 mil. přikrývek a 400 tun bavlněných obvazů a gázy, však nestačí na narůstající poptávku a spotřebu v zemi. Od devadesátých led došlo k významnému zavírání přádelen a v roce 2006 jich zůstalo v provozu pouze 5. Mezi největší závody patří Friendship Textile Mill (u Wad Medani), vybudovaný s čínskou pomocí v r Vláda předložila následující investiční možnosti: zefektivnit stávající závody, vybudovat nové česárny příze, vybudovat nové textilky na metráž i hotové oděvy a zdravotní materiál. Uvést do provozu výrobny náhradních dílů pro všechny druhy textilek, poskytovat související služby, školení zaměstnanců, technický servis, apod. Potravinářský průmysl. Potravinářské závody jsou soustředěny v oblastech výroby a zpracování. Většina těchto závodů je soukromá. Do této skupiny patří i obalový průmysl. K perspektivním oborům lze také zařadit výrobu masné produkce, vzhledem k početným stádům chovaných zvířat, drůbeže a rybolovu. Dle Bank of Sudan je vývoz skotu (v hodnotě 115 mil. USD stále 3. nejvýznamnější položkou za ropou, sezamem. Dosahuje asi 18% celého neropného vývozu. Arabská guma. je největším producentem této přírodní suroviny získávané jako pryskyřice ze stromů zvaných "Senegalská akacie". Je také jejím největším dodavatelem, kryje 80% světové poptávky. Arabská guma, produkt bez chuti a zápachu, nachází uplatnění jako emulgátor nebo pojivo především v potravinářství, chemickém, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu a litografii, atd. Přibližně jedna šestina obyvatelstva je nějakým způsobem zapojena do výroby arabské gumy. V současné době narůstá u při pěstování této plodiny konkurence v Čadu, Mauretánii, Senegalu, Mali a Nigerii. Světová spotřeba arabské gumy však během posledních několika desetiletí poklesla na současných necelých 18/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

19 tun ročně. Výroba arabské gumy je totiž do značné míry závislá na počasí, a tak světoví výrobci přešli na alternativu - želatinu, která je levnější a snáze vyrobitelná. má snahu tuto nepříznivou situaci zvrátit, a to namísto surové gumy vyvážet hotový výrobek. To si však vyžádá investice do zpracovatelských závodů. V roce 2010 vyprodukoval 49 tis. tun této suroviny, což představuje 80% veškeré africké a arabské produkce v celkové hodnotě 75 mil USD. Papírenský průmysl. Podle statistik UN FAO ubývá každoročně až 1% ročních porostů v u. V zemi existují dvě papírny. Celková potřeba je cca tun zahrnující 55% kartonáže, 35% tiskárenského a psacího papíru a 10% novinového papíru. Vzhledem k dostupnosti všech potřebných surovin, včetně laciné pracovní síly, je možno pohlížet na investice do zmíněného odvětví jako perspektivní. Těžba minerálů a nerostů. V zemi jsou ložiska mědi, zlata, chrómu, železné rudy, manganu, olova, wolframu, zinku, mědi, stříbra, uranu, diamantů. Dále mramoru, mastku a sádry. Zlato těží dva společné podniky, súdánsko-čínský a zejména súdánsko-francouzský (60% - 40%) v 10 dolech v ročním objemu 5 tun. Celkové zlaté rezervy jsou odhadovány na 37 tun. Chromitovou rudu těží státní firma Sudanese Mining Company (SMC) v oblasti Ingassana (jihozápadně od El-Damazinu) v objemu 3 tisíce tun ročně a je převážně určena na export do Evropy. Zásoby se odhadují na 1 mil. tun. Probíhá průzkum ložisek manganových rud, ale jejich celkové zásoby ve 20 nalezištích se odhadují zatím jen na 36 tis. tun. Průzkum zásob wolframu je teprve na počátku, očekávané rezervy jsou 1,5 mil. tun. Připravuje se těžba mědi v oblasti Western Cordofan britskou společností. Odhad zásob činí 10 mil. tun. Železná ruda se vyskytuje na západě země a u Rudého moře. Zásoby jsou odhadovány na 1,5 mld. tun. Rovněž těžba mramoru a vápence je prováděna několik let, a to především v oblasti Rudého moře. Výsledky průzkumných prací uvádějí 60 mil. tun zásob kvalitního vápence. Na pobřeží Rudého moře se těží také sádra, a to v ročním objemu tun pro potřebu dvou cementáren v Atbaře a Rabaku. Celkové zásoby sádry se odhadují na 500 mil. tun. Značná poptávka je po soli, jejíž roční výroba se pohybuje v rozmezí 100 až 120 tisíc tun, z čehož třetina je spotřebovávána v dalších odvětvích průmyslu (40 % koželužny, 2 % textilní závody, 1,5 % rybárny, 0,3 % konzervace potravin). V oblasti Rudého moře byla objevena rovněž ložiska křemitého písku, svou kvalitou (99 % SiO 2 ) vhodná pro sklářský průmysl. Výzkumnépráce nejsou dokončeny, ale předpokládají se zásoby více než 2 mil. tun. Významné zásoby magnesitu a mastku se nacházejí u Rudého moře a v oblastech Ingassana a Nuba. Rezervy se odhadují na 2,5 mil. tun (51% mastku, 43% magnesitu). Slibné jsou rovněž zásoby černého písku na plážích Rudého moře, obsahujícího titanové minerály. Vzhledem k obrovským zásobám nerostných surovin je jejich těžba zanedbatelná (vyjma ropy). Kromě chromitové rudy (roční export 3 tisíc tun) žádné další minerály prakticky nevyváží. Plánovaný rozvoj tohoto druhu průmyslu bude mít značný vliv na celkový růst průmyslu a tudíž ekonomiky v zemi. Největším problémem na cestě rozvoje těžby nerostných surovin tedy zůstávají chybějící investice. zdroj: Sudanow3/02, EIU, Sudan Tribune Ropný průmysl. Od počátku 80. let minulého století, kdy byly objeveny rozsáhlá ložiska ropy v oblasti Bentiu a Meletu, se ze u do dnešní dnů stal, hlavně v posledních letech, důležitý vývozce ropy. Průzkum a těžba se dynamicky rozvíjí i přes vnitropolitickou nestabilitu v některých regionech. Místo amerických a evropských ropných společností, které opustily v důsledku sankcí USA a vnitřním konfliktům, zaujaly pozici investoři z Číny, Malajsie, Indie a zemí Perského zálivu. Podíl ČLR na ropných koncesích, olejářské infrastruktuře a energetickém sektoru je dominantní. Podle posledních údajů činil export ropy a ropných produktů 90% všech súdánských vývozů a země je tak z hlediska příjmů zcela závislá na tomto odvětví. Skoro 50% celkového súdánského exportu je směrováno do Číny a do Japonska. Ačkoli ropná produkce je zatím v celosvětovém měřítku méně významná (asi 0,5 %), její význam v nadcházejících letech poroste. V úvahu je nutné vzít dynamický rozvoj v oblasti investic a 19/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

20 těžby, rovněž i kapacitu existujících a plánovaných ropných terminálů, tím se může usadit ve druhé desítce světových exportérů ropy. Ovšem za předpokladu elementární stability uvnitř země. během několika posledních let prudce zvýšil svoji těžbu ropy. Další zvýšení může jít na vrub použití vyspělých technologií na některých starších ropných polích a navýšení produkce v poli Fula, blok č 6 v Západním Kodofánu, kde těžba může vrůst díky novým nalezištím. Současná využívaná súdánská naleziště ropy a jednotlivé licencované bloky se táhnou především od jižních provincií Bahr al Džabal a Eastern Equatoria sousedící s Keňou a Ugandou v jedné větvi na severozápad v provinciích Lakes, Jonglei, Unity, Northern Bahr al Ghazal, Western a Southern Kordovan k provincii Southern Darfur a ve druhé, paralelní větvi na severovýchod v provinciích Upper Nile a White Nile, částečně zasahují i do dalších sousedních provincií. Celkem je rozdělen na 18 bloků, z nichž asi třetina je zcela nebo částečně volných. S ohledem na skutečnost, že se větší část nalezišť nachází v jižních provinciích země lze očekávat, že tato Od roku 1999, kdy byly uvedeny do provozu km dlouhý ropovod z bloku 1 (Heghlig) do Port u n rudomořském pobřeží a ropný terminál v Port u (investice ČLR), byl zahájen vývoz súdánské ropy (vysoce kvalitní s nízkým podílem síry, označované,,nile Blend nebo,,light-sweet trude ). Exportní terminál v Port u byl vybudován s kapacitou barelů za den s možností rozšíření na V lednu 2005 bylo konsorciem Greater Nile Petroleum Operating Com. (GNPOC) oznámeno plánované navýšení kapacity terminálu na barelů za den, na kterém se pracuje. V roce 2006 byla dokončena výstavba ropovodu v délce 870 km. Spojující blok 7 (Melut Basin) súdánskočínského konsorcia v provincii Upper Nile s dalším exportním terminálem u Port u. V roce 2007 dokončila indická ONGC ropovod v délce 741 km z rafinérie v Chartúmu do Port u. Hlavními subjekty působící na trhu je konsorcium GNPOC, založené mezi čínskou státní společností China National Petroleum Corp. (vlastní 40% podílu), malajskou státní společností Petronas (30%), indickou státní společností ONGC (25%) a súdánskou státní společností Sudapet (5%). Zahraniční státní společnosti dostávají 60% hrubého zisku z prodejů na úhradu svých nákladů a 40% příjmu získává. Vedle již zmíněných firem operují v teritoriu ještě katarská Gulf Petroleum Com. A Kuwait Foreign Petroleum Com. Na konci 90. let a na počátku tohoto století operovaly v u ještě další společnosti, které své podíly, pod tlakem humanitárních a nevládních organizací kritizujících porušování lidských práv v této zemi a rovněž vlivem embarga USA, prodaly nebo svoji činnost na čas utlumily. Jednalo se o kanadskou firmu Talisman Energy Inc, rakouskou OMV a švédskou firmu Lundin Oil. Vzhledem k pozvolnému obnovování obchodních vztahů se em lze výhledově očekávat opětovný návrat těchto společností do teritoria. V současnosti je denní produkce ropy v u na úrovni bbl/den, což z této země činí 3. největšího producenta v Africe a 31 na světě. Vlastní spotřeba se pohybuje na úrovni bbl/den a zbývající objem je exportován. Zásoby ropy jsou odhadovány na úrovni 6,8 mld bbl. Zemní plyn byl objeven při pobřeží Rudého moře. Bylo navrtáno 7 zdrojů a část již byla exportována. Jeho zásoby se odhadují na 99 mld. m Stavebnictví Na venkově jsou používány klasické stavební materiály jako nepálené cihly, sláma a kmeny. V důsledku dlouhotrvajících občanských nepokojů dochází k hromadnému přesidlování z venkova do měst (většina bytů je v soukromém vlastnictví). Zde se zvyšuje poptávka po cementu a ostatních stavebních materiálech. V zemi jsou dvě cementárny, jedna v Rabaku (White Nil), druhá v Atbaře (Nil). V roce 2010 se přiblížila dokončení investice egyptské skupiny Citadel Capital, resp její dceřiné společnosti ASEC Cement do výstavby cementárny v Takamulu. V nejbližších letech se bude jednat o jeden z nejrychleji se rozvíjejících sektorů. Stavebnictví se v roce 2009 podílelo na tvorbě HDP v rozmezí 4-5% a vzhledem k plánované industrializaci, urbanizaci a výstavbě zvláště kolem Chartúmu, kde vláda počítá vynaložit až USD 7mld., se i nadále význam stavebnictví bude posilovat. Největším současným invfrastrukturním projektem v u byla konstrukce přehrady na Merowe v hodnotě USD 2 mld. Investice byla realizována a financována dominantě z Číny. V oblasti dopravní infrastruktury je nejvyznamnější investční akcí 20/48 Zastupitelský úřad Káhira (Egypt)

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

Afrika Severní region. Státy část I

Afrika Severní region. Státy část I Afrika Severní region Státy část I Severní Afrika Přiřaď státy do mapy severní Afriky Súdán Egypt Libye Alžírsko Tunisko Maroko Západní Sahara Hry a testy o Africe (EN) Alžírsko Alžírská demokratická a

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Seminář organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR 28. března 2008 Ing. Vladimír Bomberovič vedoucí obchodně

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

PRACOVNÍ LIST K VÝUCE PROBLEMATIKY ZEMÍ BRICS

PRACOVNÍ LIST K VÝUCE PROBLEMATIKY ZEMÍ BRICS 1. část integrace a mezinárodní uskupení ve světě Vyjmenujte stádia ekonomické integrace od nejnižší po nejvyšší úroveň. 1) oblast volného obchodu 2) celní unie 3) společný trh 4) vnitřní trh 5) hospodářská

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

1. Největší státy počet obyvatel.

1. Největší státy počet obyvatel. AFRIKA 1. Největší státy počet obyvatel. 2. Hospodářsky nevýznamnější státy bohaté, vyspělé, rychle se rozvíjející podle celkového hrubého domácího produktu (mil. US dolarů) 2008 podle Světové banky (WB)

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Název: Rozvojové problémy

Název: Rozvojové problémy Název: Rozvojové problémy Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia)

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

ANALÝZA KAKAO LONG. Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost.

ANALÝZA KAKAO LONG. Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost. ANALÝZA KAKAO LONG Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost. Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30.6. 2015 Shrnutí Kakao je ve vědeckém světě známé

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola

Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola Témata k nostrifikační zkoušce ze zeměpisu střední škola 1. Geografická charakteristika Afriky 2. Geografická charakteristika Austrálie a Oceánie 3. Geografická charakteristika Severní Ameriky 4. Geografická

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing)

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Problémy Sahelu. Oktává

Problémy Sahelu. Oktává Problémy Sahelu David Hajdu Oktává 27.3. 2018 Sahel Sahel je název krajinného typu v severní Africe na jižním okraji Sahary, kterou odděluje od afrických tropických pralesů Zahrnuje pás stepí a savan

Více

Přírodní zdroje. Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie Neobnovitelné Nerostné suroviny

Přírodní zdroje. Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie Neobnovitelné Nerostné suroviny Přírodní zdroje Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie Neobnovitelné Nerostné suroviny Energetické zdroje (primární) 1. Ropa 38,1% 2004: 83,0 mil. barelů denně 2. Uhlí 24,0% 3. Zemní plyn 23,6%

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Bankovní systém v Egyptě OBSAH Největší banky v Egyptě Dokumentární platby Trade Facilitation Program - EBRD Bankovní záruky Exportní faktoring

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Lípa pro venkov i pro město

Lípa pro venkov i pro město 1 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Lípa pro venkov z.s. Lípa pro venkov i pro město Programový rámec PRV a oblasti podpory (fiche) Název fiche CLLD 7: Zemědělství Vazba na článek

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

Koncem roku 2012 měly územní samosprávy na svých bankovních účtech 112,3 mld. Kč, což je o 15 mld. více než v roce 2011.

Koncem roku 2012 měly územní samosprávy na svých bankovních účtech 112,3 mld. Kč, což je o 15 mld. více než v roce 2011. K hospodaření územních samospráv v roce 2012 Rozpočtové hospodaření územních samospráv, tedy krajů, obcí, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti, skončilo v roce 2012 přebytkem

Více

Ekonomický bulletin 6/2016 3,5E 7,5E

Ekonomický bulletin 6/2016 3,5E 7,5E konomický bulletin 30 6/2016 6 3,5 6 80 100% 53% 6 7,5 Hospodářský a měnový vývoj 1 Shrnutí Rada guvernérů na svém měnovém zasedání 8. září 2016 vyhodnotila hospodářské a měnové údaje, které byly zveřejněny

Více

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Postavení a vztahy Evropské

Více

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB Konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě..8 Brno Ekonomický růst Hrubý domácí produkt (meziroční

Více

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA Bc. Radek Feix OBSAH obecná charakteristika Moldavské republiky problémové faktory brzdící rozvoj státu hlavní rozvojoví partneři

Více

prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem

prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem Konference konaná v hotelu DAP dne 4. 11. 2014 O ICC ICC - International

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

Měsíční přehled 04/00

Měsíční přehled 04/00 Měsíční přehled 04/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 174,5 mld.kč, čímž stoupl

Více

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ing. Jan Zaplatílek 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu Ropa a její význam Ropa je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků.

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2007

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2007 Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve druhém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 1. Planetární geografie tvar a velikost Země rotace Země a její důsledky oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky pásmový čas, datová hranice slapové jevy 2. Kartografie

Více

Český národní zájem. Praha,

Český národní zájem. Praha, Český národní zájem Praha, 14. 2. 2017 Národní zájem ČR silný minimálně závislý stát Buďme minimálně soběstační v tom co můžeme sami produkovat To co nemusíme kupovat produkujme sami To co musíme kupovat,

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005)

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Korejská republika 1. Základní údaje o zemi 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Obyvatelstvo (mil.) 48,42 Přírůstek obyvatelstva 0,38 % Populace - do 14 let 19,4 % - 15 64 let 72,0 % - nad 65 let 8,6

Více

Databáze CzechTourism. Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003

Databáze CzechTourism. Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003 Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003 Březen 2004 Obsah Strana 1. Podíl cestovního ruchu na ekonomice státu 3 1.1. Devizové příjmy z cestovního ruchu 3 1.2. Podíl cestovního ruchu na základních

Více

Okna centrální banky dokořán

Okna centrální banky dokořán Měnová politika a ekonomický výhled Okna centrální banky dokořán Tomáš Holub člen bankovní rady Ekonomické fórum Komerční banky Praha, 6. prosince 2018 Dvacet let cílování inflace v ČR a transparence měnové

Více

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Jarní prognóza pro období 2012 2013: na cestě k pozvolnému oživení Brusel 11. května 2012 Po poklesu produkce koncem roku 2011 se odhaduje, že hospodářství EU je v současné

Více

Makroekonomická predikce pro ČR: 2012 a 2013

Makroekonomická predikce pro ČR: 2012 a 2013 Makropredikce 2/2012 Makroekonomická predikce pro ČR: 2012 a 2013 POSLEDNÍ UPDATE 7.8. 2012 VILÉM SEMERÁK Ukazatel 2012 2013 Změna predikce pro rok 2012 proti červenci 2012 (p.b.) Reálný růst HDP (%) -0.8

Více

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR: PŘEHLED A KOMENTÁŘE SP ČR ZPRACOVAL: BOHUSLAV ČÍŽEK (BCIZEK@SPCR.CZ) ZPRACOVÁNO K 30.10.2015 VÝZNAM PRŮMYSLU Průmysl (2014) 32,4% podíl na přidané hodnotě

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Zahraniční obchod v roce 2008

Zahraniční obchod v roce 2008 3 Zahraniční obchod v roce 28 Obrat zahraničního obchodu zaznamenal poprvé od vstupu České republiky do Evropské unie a podruhé v historii České republiky meziroční pokles. V porovnání s rokem 27 se obrat

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Kazachstán (KZ) je pro ČR již tradičním obchodním partnerem a v rámci regionu Střední Asie také nejvýznamnějším partnerem. Dosavadní výsledky

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa 1.7. 2014 Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa Převaha v dovozech potravin do ČR nad jejich vývozem nebyla za první čtyři měsíce letošního roku tak

Více

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4. 3. Váha nefinančních firem kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4.3.1. Spojitost s přílivem přímých investic Odlišnost pojmů Je třeba rozlišovat termín příliv přímých

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zelená linka pro export (ZLPE) je součástí proexportní politiky státu pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu již od roku 2006.

Více

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Politická situace Ovlivňuje hospodářský a sociální rozvoj každého státu K extrémnímu ovlivnění hospodářství a sociálních poměrů dochází

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více