1. ÚVOD VSTUPNÍ DATA, CHYBY A TIPY NOVINKY VERZE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. ÚVOD... 3 6. VSTUPNÍ DATA, CHYBY A TIPY... 24 7. NOVINKY VERZE 2005... 25"

Transkript

1

2 Úvod 2 OBSAH 1. ÚVOD INSTALACE PROGRAMU... 4 A. INSTALACE NA SAMOSTATNÝ POČÍTAČ... 4 B. SÍŤOVÁ INSTALACE PRACOVNÍ PROSTOR PROGRAMU... 7 A. SPUŠTĚNÍ PROGRAMU... 7 B. OBRAZOVKA PROGRAMU A ÚLOHA... 7 C. NÁPOVĚDA V PROGRAMU PRÁCE S ÚLOHOU A. ADRESÁŘ PRO UKLÁDÁNÍ ÚLOH B. ZALOŽENÍ NOVÉ ÚLOHY C. OTEVŘENÍ JIŽ EXISTUJÍCÍ ÚLOHY D. ULOŽENÍ ÚLOHY POD JINÝM JMÉNEM E. UKONČENÍ PRÁCE S ÚLOHOU F. ZADÁVÁNÍ VSTUPNÍCH DAT a. Přehled vstupních dat b. Práce se vstupní položkou c. Práce s formuláři d. Konec práce s daty G. VÝPOČET ÚLOHY H. GRAFICKÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ ZÁKULISÍ PROGRAMU VSTUPNÍ DATA, CHYBY A TIPY NOVINKY VERZE PŘÍLOHY A. POSTUPY PRÁCE B. KATALOG MATERIÁLŮ C. KATALOG KONSTRUKCÍ D. KATALOG OKRAJOVÝCH PODMÍNEK E. INICIALIZAČNÍ NASTAVENÍ PROGRAMU TEPLO F. OMEZENÍ PROGRAMU G. SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY H. SPOJENÍ NA VÝROBCE Součást dodávky programového vybavení. Samostatně neprodejné. Tato příručka nesmí být rozmnožována po částech, ani jako celek, ani převáděna do jakékoli jiné formy, a to pro jakékoli účely, bez výslovného písemného svolení výrobce. Copyright 2005, Zbyněk Svoboda, Kladno. Všechna práva vyhrazena. Adresa výrobce: doc. Dr. Ing. Z. Svoboda, 5. května 3242, Kladno, Česká republika Program Teplo 2005 byl vytvořen v programovacích jazycích Microsoft Visual Basic 6.0 a Borland Delphi 3.0. Microsoft Visual Basic 6.0: , Microsoft Corporation. All rights reserved. Borland Delphi 3.0: 1996, Borland Int. All rights reserved. Microsoft, MS, MS-DOS, Microsoft Access jsou registrované ochranné známky a Windows, Windows 95 a Windows NT jsou ochranné známky firmy Microsoft Corporation.

3 Úvod 3 Kapitola 1. ÚVOD Program Teplo Popis programu Program TEPLO 2005 umožňuje výpočet základních tepelně technických parametrů stavebních konstrukcí podle ČSN EN ISO 6946, ČSN EN ISO a ČSN Program provádí výpočet tepelného odporu, součinitele prostupu tepla, vnitřní povrchové teploty, teplotního faktoru, teplotního útlumu, poklesu dotykové teploty podlahové konstrukce a roční bilance zkondenzované a vypařené vlhkosti. Je možné řešit konstrukce o maximálně 10 vrstvách v libovolných okrajových podmínkách. Výpočet celoroční bilance vodní páry je v programu proveden jednak podle nové evropské metodiky předepsané v ČSN EN ISO a jednak podle tradiční národní metodiky uvedené v ČSN Program je současně schopen do obou zmíněných bilancí zahrnout i případ povrchové kondenzace a vypařování z vnitřního povrchu. Děkujeme Vám za zakoupení programu Teplo 2005 a přejeme mnoho úspěchů při práci s programem. Teplo 2005 je původním programem, který byl vytvořen doc. Dr. Ing. Zbyňkem Svobodou v letech Požadavky pro instalaci a provoz programu jsou následující: Počítač IBM PC AT kompatibilní počítač s procesorem Pentium a vyšším, Microsoft Windows 95/98/NT a vyšší v české verzi, CD mechanika Místo na disku 17,0 MB Paměť RAM minimálně 64 MB Monitor Ukazovací zařízení Tiskárna minimální rozlišení 800 x 600 bodů, optimální rozlišení 1024 x 768 bodů Dvoutlačítková myš Microsoft nebo kompatibilní. Myš je velmi doporučena, ale není nutná. Musí být nainstalována libovolná tiskárna. Vztah k předchozím verzím Manuál a jeho části: Nutné znalosti Program ve verzi 2005 pracuje s odlišnou strukturou vstupních dat než Teplo 97 a nižší. Pokud se potřebujete vracet ke starším úlohám, ponechte si program Teplo 97 (nebo starší) nainstalovaný. Nový program pak nainstalujte do odlišného adresáře. Manuál je členěn do sedmi částí. V první části (Instalace) je popsána instalace programu, v druhé části (Pracovní prostor) je popsáno okno programu a jeho ovládací prvky, ve třetí části (Práce s úlohou) lze nalézt informace o zadání vstupních dat, o výpočtu a grafickém výstupu. Použité vztahy ve výpočtu naleznete ve čtvrté části (Zákulisí programu), v páté části (Vstupní data, chyby a tipy) jsou uvedeny některé praktické pokyny pro přípravu vstupních dat a konečně v sedmé části (Přílohy) lze nalézt informace o katalogu materiálů, inicializačním nastavení atd. Pro práci s programem a manuálem je nutné ovládat základní principy práce se systémem Microsoft Windows. Doporučená je alespoň základní znalost problematiky stavební fyziky. Upozornění Na webové stránce jsou pro registrované uživatele pravidelně k dispozici ke stažení zdarma aktualizované verze katalogů stavebních materiálů a katalogů stavebních konstrukcí a v některých případech i kompletní nové verze jednotlivých stavebně fyzikálních programů. Pokud chcete být informováni o novinkách, sledujte prosím tuto stránku.

4 Instalace programu 4 Kapitola 2. INSTALACE PROGRAMU A. Instalace na samostatný po íta Postup instalace Před instalací nového programu vždy nejprve odinstalujte jeho starší verzi (Teplo 2000 až 2004), pokud ji již používáte. Odinstalování není třeba provést, pokud budete instalovat nový program do jiného adresáře. Instalaci do nového adresáře použijte i tehdy, budete-li ponechávat na počítači nainstalovaný program Teplo ve verzi 97 a nižší. 1. Vložte CD-ROM do mechaniky. 2. Vyčkejte chvíli, než se objeví spouštěcí program. Pokud se spouštěcí program sám neobjeví, můžete jej spustit tlačítkem Start a příkazem Spustit. Do příkazového řádky můžete poté napsat X:CDSETUP (X je označení CD-ROM mechaniky, např. E) a stisknout OK. 3. Vyberte si ze seznamu instalovatelných programů aplikaci Teplo 2005 a stiskněte tlačítko Instalovat. 4. Po zahájení instalace zadejte adresář, kam budete chtít program umístit 5. Po ukončení instalace programu připojte hardwarový klíč HASP označený Software SVOBODA na paralelní port (tj. port, ke kterému je připojena tiskárna) nebo na USB port (podle typu klíče). 6. Na spouštěcím programu vyberte možnost Instalovat ovladač HW klíče HASP, vyberte si správný typ ovladače a stiskněte tlačítko Instalovat. 7. Po instalaci ovladače klíče můžete ukončit spouštěcí program tlačítkem Uzavřít. 8. V systémech Windows nižších než 98/NT stiskněte na hlavním panelu MS-Windows tlačítko Start a dále příkaz Vypnout. Zvolte možnost Restartovat počítač a stiskněte ANO. Po novém startu počítače vyzkoušejte funkce nově nainstalovaného programu. 9. Pokud provádíte upgrade programu z jeho starší verze (nižší než 2005) nebo pokud jste nově zakoupili program Teplo 2005 a paralelní klíč HASP fy Svoboda Software již vlastníte, je dále nutné provést překódování klíče HASP, a to následujícím postupem: a. Spusťte program. b. Po zobrazení okénka s upozorněním na špatné heslo, stiskněte tlačítko Zjistit ID číslo. c. Zobrazené ID číslo vašeho klíče HASP sdělte prosím dodavateli programu. d. Obratem (např. mailem, poštou, faxem, telefonicky) získáte buď písemně tvar kódového řetězce, nebo soubor Teplo2005.HSP, který tento kódový řetězec obsahuje v elektronické formě. e. Po získání kódového řetězce spusťte znovu program. Pokud obdržíte soubor Teplo2005.HSP, stiskněte tlačítko Načíst a načtěte s jeho pomocí obsah tohoto souboru do příslušné položky. Pokud budete znát přímo tvar kódového řetězce, můžete jej zapsat celý ručně do příslušné položky.

5 Instalace programu 5 f. Jakmile bude kódový řetězec zapsán v příslušné položce, stiskněte tlačítko Aktualizovat HW klíč HASP. Pokud se neobjeví žádné chybové hlášení, opusťte okénko stiskem tlačítka OK. g. Po aktualizaci klíče HASP již můžete spustit program Teplo 2005 a vyzkoušet jeho nové možnosti. Poznámky: Korespondenčně překódovat lze pouze klíč HASP pro paralelní port a krátký typ USB klíče (dodáván od konce roku 2005). Vlastníte-li dlouhý USB klíč HASP, kontaktujte prosím Vašeho dodavatele kvůli alternativnímu postupu. Jména adresářů na cestě k programu mohou mít libovolný počet znaků. Adresář pro program nemusí na disku existovat. Pokud budete instalovat na svůj počítač více programů naší firmy, upozorňujeme, že každý z programů musí mít svůj vlastní adresář. Pokud budete instalovat program a HW klíč do prostředí Windows NT, musíte mít privilegia administrátora ( Administrator privileges ). Při instalaci se může objevit následující upozornění: Ve většině případů je vhodné ponechat si soubor, který již na Vašem počítači je, tzn. stisknout na tuto výzvu tlačítko ANO. Při instalaci se může rovněž objevit toto upozornění: Pokud se objeví obdobné upozornění, stiskněte tlačítko Ignorovat. Potíže s registrací knihovny typu DLL nezpůsobí problémy instalovaným programem. B. Sí ová instalace Postup instalace 1. Nainstalujte program na každou stanici v síti podle postupu uvedeného v kap.2.a. 2. Pokud budete chtít instalovat program jen na server, dodržujte následující postup: a. Nainstalujte program do zvoleného adresáře na server podle postupu v kap. 2.A. b. Nastavte práva pro běžné uživatele tak, aby mohli zapisovat do adresáře s nainstalovaným programem. c. Knihovny DLL a OCX, které se nainstalovaly na server do podadresáře SYSTEM v adresáři Windows, musí být k dispozici i běžným uživatelům. Je tedy nutné buď tyto knihovny nainstalovat i do podadresáře SYSTEM na každou lokální stanici (to lze provést např. instalací programu na stanice a vymazáním adresáře s programem ze stanic), nebo umožnit stanicím přístup do podadresáře SYSTEM na serveru. d. Upravte potřebným způsobem inicializační nastavení programu v registru Windows, především nastavení implicitního adresáře dat. Vyvolejte program regedit.exe a upravte v oddíle příslušejícím programu Teplo 2005 následující nastavení (podrobnosti viz kap.10.c): [Data Directory]: Directory=dir kde dir je cesta do adresáře dat, který bude implicitně obsahovat data a výsledky výpočtů a do kterého budou moci běžní uživatelé zapisovat

6 Instalace programu 6 Pokud existuje jen jedno inicializační nastavení společné pro všechny uživatele, musí být cesta nastavena tak, aby ji mohli využít všichni. Implicitní adresář dat tak bude muset být pro všechny uživatele stejný. To ovšem neznamená, že by při zakládání nové úlohy či při otevírání úlohy již existující nemohl běžný uživatel použít libovolný adresář, do kterého může zapisovat. Podrobnosti o volbě adresáře při založení a otevření úlohy uvádějí kapitoly 4.B. a 4.C. 3. Připojte klíč NetHASP s označením Software SVOBODA k serveru nebo k libovolné stanici v síti 4. Vložte do mechaniky tohoto počítače instalační CD-ROM a spusťte instalační program LMSETUP.EXE, který najdete v adresáři SIT\SERVERS\WIN32. Instalační program vás postupně provede procesem instalace ovládačů nutných pro práci klíče v síti. 5. V prostředí Windows NT verze nižší než 4.0 poklepejte na ikonu Systém v okénku Ovládací panely. Klepněte na tlačítko Tasking v okně Systém. V rámečku Odezva na popředí/na pozadí nastavte Shodná a stiskněte OK. 6. Vypněte a znovu spusťte počítač s klíčem NetHASP. Všimněte si, že se po restartování počítače objeví mezi rezidentně běžícími aplikacemi program nhsrvw32.exe (NetHASP Licence Manager). Tento program musí být na počítači s klíčem NetHASP vždy spuštěn. 7. Vyzkoušejte spuštění a běh nainstalovaného programu. Poznámky: Výše uvedený stručný přehled platí pro síť Windows 95/98/NT/2000/XP. Podrobné informace k instalaci klíče NetHASP najdete na CD-ROM v souborech ManualHASPM4.PDF nebo ManualHASPHL.PDF (konkrétně v kapitole Installing NetHASP on a Network nebo HASP Licence Manager). Soubory ManualHASPxx.PDF jsou umístěny na CD-ROM v adresáři SIT. Na CD-ROM je i program pro diagnostiku chování klíčů NetHASP v adresáři SIT\DIAGNOSTICS a program pro sledování přihlašování ke klíči NetHASP v síti v adresáři SIT\MONITOR. V prostředí Windows NT se doporučuje nainstalovat program nhsrvw32.exe (NetHASP Licence Manager) jako NT service.

7 Pracovní prostor programu 7 Kapitola 3. PRACOVNÍ PROSTOR PROGRAMU Tato část obsahuje základní informace o oknu programu Teplo 2005, o panelu úlohy, o způsobu práce s panely úloh a o vyvolávání nápovědy. A. Spušt ní programu Po skončení instalace se objeví v nabídce Start pod položkou Programy nový řádek - Tepelná technika. Spustit program Teplo 2005 je možné klepnutím na jeho název. B. Obrazovka programu a úloha Obrazovka programu Po spuštění programu Teplo 2005 se objeví prázdné okénko programu s vodorovným menu a tlačítky na panelu nástrojů. příkazy menu panel nástrojů úvodní dialogový box

8 Pracovní prostor programu 8 Jakmile založíte novou úlohu, nebo otevřete již existující úlohu, objeví se na zatím prázdném panelu programu Teplo 2005 nové menší okénko - panel úlohy, který obsahuje název úlohy a tři tlačítka pro rychlé vyvolávání povelů. Úloha Úloha je vlastně seskupení několika souborů, které popisují vstupní data pro daný problém a výsledky jeho výpočtového posouzení. Úloha sestává celkem ze sedmi souborů: FileName.tpl Obsahuje jméno úlohy. FileName.dt1 Obsahuje údaje charakterizující konstrukci a okrajové podmínky, v kterých je umístěna. Obsahem souboru může být jak jediná konstrukce, tak více konstrukcí, které budou programem řešeny postupně za sebou. FileName.out FileName.grf FileName.csn FileName.grp FileName.wrk Obsahuje výsledky výpočtu úlohy s komentářem a lze ho tisknout a zpracovávat libovolným textovým editorem. Obsahuje hodnoty nutné pro grafický výstup. Obsahuje data nutná pro vyhodnocení podle vybraných norem. Obsahuje pomocná data pro grafický výstup. Obsahuje pracovní data, ze kterých načítá výpočtový modul programu. Tento soubor je možné i samostatně modifikovat (např. v případě, kdy je třeba měnit faktor difuzního odporu určité vrstvy konstrukce v čase). Z hlediska uživatele se úloha tváří jako jediný soubor FileName.tpl. Všechny soubory se bez výjimky ukládají do zvoleného datového adresáře. Panel úlohy Program Teplo 2005 umožňuje otevřít současně několik úloh a přepínat mezi nimi pomocí klepnutí myši nebo pomocí povelu Okna v horizontálním menu programu: neaktivní úloha úloha zmenšená do ikony aktivní úloha

9 Pracovní prostor programu 9 Aktivní úloha Okna Pokud je úloha tzv. aktivní, týkají se jí všechny povely v horizontálním menu programu Teplo Pokud je naopak tzv. neaktivní, nebo je zmenšená do ikony, nelze s ní pracovat. Uspořádat panely jednotlivých úloh můžete pomocí povelů Kaskády (uspořádá panely za sebou), Dlaždice (uspořádá panely vedle sebe) a Uspořádat ikony (srovná ikony zmenšených úloh) v nabídce Okna. C. Nápov da v programu Součástí programu Teplo 2005 je kontextově citlivá nápověda. Jedná se o výkonný nástroj umožňující nalézt okamžitě informace k prováděné činnosti. Nápověda používá standardního okénka pro nápovědy MS Windows a podporuje všechny obvyklé funkce, jako např. vyvolání definic pojmů a provádění odskoků na odkazy. Pro práci s nápovědou je možné využít funkcí Vyhledej (hledá nápovědu podle klíčových slov) a Obsah (zobrazí obsah nápovědy), které můžete vyvolat rovnou z nabídky Nápověda. Nejobvyklejším způsobem vyvolání nápovědy je však stisk tlačítka F1 během práce s programem. Program Teplo 2005 reaguje na tento povel okamžitým vyvoláním nápovědy k prováděné činnosti. Informace o programu (výrobní číslo, oprávněný uživatel) najdete pod příkazem O programu v nabídce Nápověda. Požadavky norem Informace o požadavcích vybraných norem (ČSN , STN ) na hodnocenou stavební konstrukci z hlediska tepelného odporu, vnitřní povrchové teploty, poklesu dotykové teploty podlahové konstrukce a z hlediska difuze vodní páry najdete pod příkazem Požadavky norem v nabídce Nápověda:

10 Práce s úlohou 10 Kapitola 4. PRÁCE S ÚLOHOU V této části můžete nalézt postup práce s úlohou od zadání vstupních dat, přes výpočet a zpracování protokolu o výpočtu až ke grafickému vyhodnocení výsledků. A. Adresá pro ukládání úloh Úlohy se přednostně ukládají do adresáře pro ukládání úloh, který je možné nastavit pomocí příkazu Adresář pro ukládání úloh v nabídce Soubor. Příkaz je k dispozici jen tehdy, když jsou všechny úlohy uzavřené. Samozřejmě je možné při otevírání již existujících úloh natahovat tyto úlohy i z jiných adresářů. B. Založení nové úlohy Novou úlohu můžete vytvořit dvěma způsoby. Buď stisknete příslušné tlačítko na nástrojové liště programu Teplo, nebo vyberete příkaz Nová úloha v nabídce Soubor. V obou případech se objeví okénko, do kterého lze zadat jméno nové úlohy (maximálně 250 znaků bez přípony). Po stisku tlačítka OK se objeví panel nové úlohy s jejím jménem. Změna adresáře Každá nová úloha se implicitně ukládá do nastaveného adresáře úloh. Pokud budete chtít novou úlohu uložit do odlišného adresáře, klepněte na záložku Adresář pro úlohu a adresář pro novou úlohu nastavte s pomocí tlačítka Změnit adresář. C. Otev ení již existující úlohy Pokud chcete pracovat s již existující úlohou, můžete opět postupovat dvěma způsoby. Buď stisknete příslušné tlačítko na nástrojové liště programu Teplo, nebo vyberete příkaz Otevřít úlohu v nabídce Soubor. Objeví se standardní dialogový box MS Windows pro načtení souboru, pomocí kterého můžete měnit adresáře a zvolit jméno požadované úlohy. Po volbě úlohy se objeví její panel na obrazovce. Variantně můžete použít dialog rozšířeného otevření úlohy, který umožňuje buď výběr z nedávno řešených či z existujících úloh a nebo založit zcela novou úlohu. Rozšířené otevření úlohy můžete vyvolat stiskem příslušné ikony v nástrojové liště programu Teplo. D. Uložení úlohy pod jiným jménem Pokud chcete uložit úlohu pod jiným jménem, nebo do jiného adresáře, zvolte příkaz Uložit jako v nabídce Soubor. Po jeho volbě se objeví standardní dialogový box MS Windows pro uložení souboru a budete moci určit adresář a jméno úlohy.

11 Práce s úlohou 11 E. Ukon ení práce s úlohou Formulář F. Zadávání vstupních dat Ukončit práci s úlohou můžete buď příkazem Zavřít úlohu v nabídce Soubor, nebo dvojnásobným stiskem levého tlačítka na levém horním rohu panelu úlohy, nebo klepnutím na symbol x v pravém horním rohu. Do režimu zadávání vstupních dat se můžete dostat buď přes tlačítko Vstupní data na panelu úlohy, nebo přes příkaz Zadání a úpravy úlohy v nabídce Vstupní data. Objeví se formulář pro zadání vstupních dat: aktuální položka nabídka povelů seznam formulářů číslo aktuálního formuláře začátek a konec bloku panel nástrojů a. Přehled vstupních dat Na zadávacím formuláři jsou celkově tři záložky: informace o pomůckách pro aktuální položku Skladba konstrukce Skladba konstrukce Tato záložka obsahuje položky pro zadání skladby hodnocené konstrukce, a to na dvou dalších záložkách. Na záložce Základní parametry konstrukce je nutné zadat údaje popisující tloušťky jednotlivých vrstev konstrukce a jejich základní materiálové charakteristiky. Na záložce Doplňující parametry je možné zadat doplňkové údaje (počáteční zabudovanou vlhkost, praktickou vlhkost apod.).

12 Práce s úlohou 12 Skladba konstrukce Okrajové podmínky výpočtu Doplňkové údaje je nutné vyplnit pouze tehdy, pokud chcete počítat při hodnocení celoroční bilance vlhkosti s redistribucí vlhkosti z vlhkých zón do okolí. V takovém případě je rovněž nutné zaškrtnout položku při výpočtu uvažovat redistribuci. K jednotlivým doplňujícím údajům je k dispozici podrobnější nápověda dostupná po stisku klávesy F1. Teoretické pozadí výpočtu s redistribucí vlhkosti je uvedeno v kapitole 5. Pokud budete chtít provést standardní výpočet celoroční bilance podle ČSN EN ISO 13788, můžete ponechat údaje na záložce Doplňující parametry nevyplněné. Pokud budete ovšem chtít hodnotit proces postupného vysychání konstrukce s použitím postupu ČSN EN ISO 13788, musíte zadat na této záložce počáteční množství zabudované vlhkosti v jednotlivých vrstvách konstrukce. Okrajové podmínky výpočtu Tato záložka obsahuje položky pro zadání okrajových podmínek, v nichž se nachází hodnocená konstrukce. přepínač typu stanovení vnitřní relativní vlhkosti návrhové hodnoty teplot a vlhkostí průměrné měsíční hodnoty teplot a vlhkostí Při zadávání okrajových podmínek je nutné nejprve zvolit typ zadávání vnitřní relativní vlhkosti. Podporovány jsou tři metody stanovení vnitřní relativní vlhkosti: Vnitřní vlhkostní podmínky přímé zadání hodnot, které se použije, pokud jsou výpočtové a průměrné měsíční hodnoty relativní vlhkosti vnitřního vzduchu známy (tato možnost je určena především pro prostory, kde je uměle upravována vlhkost vzduchu, např. klimatizací) výpočet na základě tříd vnitřní vlhkosti, který je v ČSN EN ISO doporučen jako běžný standard pro přirozeně větrané místnosti (optimální je volit 4. vlhkostní třídu pro běžné bytové a občanské stavby)

13 Práce s úlohou 13 Třídy vlhkosti výpočet na základě produkce vodní páry v interiéru, který se použije, pokud je známa produkce vodní páry, násobnost výměny vzduchu a objem vzduchu v hodnoceném prostoru. Pokud zvolíte druhou či třetí možnost, nebude možné přímo zadat hodnoty relativní vlhkosti vnitřního vzduchu - program je vypočte sám na základě ostatních zadaných hodnot. Standardní postup ČSN EN ISO předpokládá, jak již bylo uvedeno výše, pro přirozeně větrané místnosti výpočet vnitřní relativní vlhkosti na základě zvolené třídy vnitřní vlhkosti. Vlhkostní třídy jsou definovány v ČSN EN ISO v příloze A. Každou budovu s určitým provozem lze zařadit do specifické vlhkostní třídy podle míry produkce vodní páry v interiéru. Jednotlivým vlhkostním třídám přísluší určitá přirážka k parciálnímu tlaku vodní páry v exteriéru. Parciální tlak vodní páry v interiéru a následně relativní vlhkost se stanovuje tak, že se přirážka příslušející vlhkostní třídě přičte k parciálnímu tlaku vodní páry ve vnějším vzduchu a tím se získá parciální tlak vodní páry ve vnitřním vzduchu. Aktuální nastavení přirážek je možné zjistit (a případně změnit) s pomocí příkazu hlavního menu programu Vstupní data a Možnosti. Pokud použijete třetí možnost - výpočet vnitřní relativní vlhkosti na základě produkce vodní páry - je nutné zadat produkci vodní páry v interiéru, objem vzduchu v interiéru a násobnost výměny vzduchu. Pro všechny tyto položky je k dispozici pomocný výpočet. Samotný výpočet vnitřní relativní vlhkosti je proveden podle ČSN EN ISO 13788, příloha E. Standardně se při tomto výpočtu uvažuje, že v teplejších měsících (květen až září) je výměna vzduchu dvojnásobná oproti hodnotě, kterou zadáte do vstupního formuláře. Pokud budete chtít míru zvýšení (či snížení) násobnosti výměny vzduchu upravit, můžete tak udělat s pomocí příkazu hlavního menu programu Vstupní data a Možnosti. Typy podmínek Závěrem poznámka o typech okrajových podmínek. Návrhové hodnoty teplot a vlhkostí se v programu používají pro stanovení případné oblasti kondenzace v konstrukci při návrhovém zatížení (např. při teplotě -15 C). Program pro tyto okrajové podmínky stanoví průběh teplot a tlaků a případnou okamžitou míru kondenzace vodní páry. Dále na základě těchto podmínek vypočte celoroční bilanci zkondenzované a vypařitelné vodní páry podle národního postupu uvedeného v ČSN Celoroční bilance vodní páry podle ČSN EN ISO se stanovuje pro průměrné měsíční hodnoty teplot a vlhkostí. Pro tyto okrajové podmínky program stanoví nejen běžnou celoroční bilanci, ale i bilanci s vlivem redistribuce vlhkosti či s vlivem počáteční zabudované vlhkosti. Pokud nemáte k dispozici průměrné měsíční teploty a vlhkosti vzduchu, můžete zadat pouze hodnoty návrhové. V takovém případě se vypočte celoroční bilance jen podle metodiky ČSN Zadáte-li všechny okrajové podmínky (tj. návrhové teploty a vlhkosti i průměrné měsíční teploty a vlhkosti), vypočte program celoroční bilanci podle ČSN i podle ČSN EN ISO

14 Práce s úlohou 14 Doplňující parametry výpočtu Doplňující parametry výpočtu Tato záložka obsahuje několik položek pro podrobnější specifikaci volitelných parametrů výpočtu. V běžné situaci není třeba žádnou z uvedených položek měnit. b. Práce se vstupní položkou Vstupní data se zadávají do jednotlivých vstupních položek, které mohou sloužit buď pro vstup textů nebo pro vstup čísel. V druhém případě lze do položky zadat jen číslice, znaménko a oddělovač desetinné části. Pomůcky Pomocné výpočty Korekce souč. prostupu tepla na vliv mostů Pro aktuální položku lze stiskem klávesy F1 vyvolat nápovědu s podrobnějšími informacemi o veličině včetně odkazů na normu a případných normových hodnot. Pro faktor difuzního odporu je k dispozici pomocný výpočet dostupný přes klávesu F2, který umožní vypočítat faktor difuzního odporu pro materiály, u nichž dochází k prostupu vodní páry tzv. sparovou difuzí. Obdobný pomocný výpočet (dostupný opět přes klávesu F2) je k dispozici pro součinitel tepelné vodivosti uzavřených vzduchových vrstev a tepelných izolací, pro zabudovanou vlhkost, pro výměnu vzduchu v místnosti, pro produkci vodní páry v místnosti, pro objem místnosti, pro tepelný odpor při přestupu na vnitřní a vnější straně konstrukce a pro relativní vlhkost vzduchu. Nově se v programu Teplo 2005 objevuje pomocný výpočet korekce součinitele prostupu tepla na vliv systematických tepelných mostů, na vliv netěsností v tepelných izolacích, na vliv bodových kotevních prvků a na vliv srážek u obrácených střech: Systematické tepelné mosty jsou takové tepelné mosty, které se ve skladbě konstrukce pravidelně opakují a jsou nedílnou součástí konstrukce (např. krokve v šikmé zateplené střeše). Na výše uvedeném okénku, které můžete vyvolat opět stiskem klávesy F2 z příslušné vstupní položky, postačí zadat skladbu konstrukce v místě (či místech) mostu a v místě mimo most a podíl plochy mostu z charakteristického výseku konstrukce - a stiskem tlačítka Vypočítat získáte korekci vyjadřující vliv tepelného mostu. Vypočtenou korekci můžete posléze snadno stiskem tlačítka OK přenést do formuláře pro zadání vstupních dat. Okénko pomocného výpočtu korekce na vliv tepelných mostů navíc nabízí i možnost vytisknout si protokol o tomto pomocném výpočtu stiskem tlačítka Protokol o výpočtu.

15 Práce s úlohou 15 Všechny uvedené pomocné výpočty lze vyvolat i povelem Pomocný výpočet v nabídce Pomůcky v horizontálním menu formuláře. V nabídce Pomůcky lze nalézt i příkazy Výpočet souč. prostupu tepla (vypočte součinitel prostupu tepla zatím zadané skladby, umožní porovnání s normovými požadavky a umožní výpočet potřebné tloušťky libovolné vrstvy konstrukce), Katalog materiálů (vyvolá katalog materiálů pro aktuální řádku skladby), Katalog konstrukcí (vyvolá katalog konstrukcí, s pomocí kterého lze zadat souvrství do aktuální řádky a do řádek následujících) a Katalog okr. podmínek (vyvolá katalog okrajových podmínek, s jehož pomocí lze zadat rychleji parametry vzduchu v interiéru a v exteriéru). Všechny příkazy nabídek jsou přístupné jen tehdy, pokud to má smysl. Nemusíte se tedy obávat jejich nesprávného použití. A ještě jedna rada: pro rychlejší práci má řada nejpoužívanějších příkazů tzv. klávesové zkratky, které umožňují příkaz rychle provést bez jeho hledání v nabídce. Klávesové zkratky jsou uvedeny u položek v menu. Pohyb po formuláři Úpravy Práce s řádkou skladby Upozornění Nový formulář Mezi jednotlivými položkami se lze pohybovat s pomocí: myši klávesy Enter klávesy Tab klávesy CTRL + Ukažte myší na příslušnou položku (kurzor myši se změní ze šipky na svislou čáru) a stiskněte levé tlačítko. Provede se přesun na další položku v logické posloupnosti zadávání. Provede se přesun na další položku v logické posloupnosti zadávání. Dále je možné dostat se pomocí této klávesy na ovládací prvky formuláře (tlačítka, panel se seznamem formulářů). Jedná se o současný stisk kláves CTRL a šipky vlevo. Provede se přesun na předchozí položku v logickém sledu zadávání. Při práci s položkou můžete dále využít funkce v nabídce Úpravy. Jedná se o příkaz Zpět (vrátí právě provedenou akci při psaní), Znovu (vrátí provedenou opravu do původního stavu), Vyjmout označený text (vyjme text a umístí jej do schránky Windows), Kopírovat označený text (zkopíruje text do schránky Windows) a Vložit text (vloží text ze schránky do položky). Při zadávání skladby konstrukce se s výhodou mohou využít funkce pro práci s řádkou, které jsou rovněž v nabídce Úpravy. Jde o příkazy Vyjmout řádku ze skladby (vyjme aktuální řádku ze skladby a umístí ji do schránky), Kopírovat řádku (zkopíruje aktuální řádku do schránky), Vložit řádku ze schránky (vloží před nebo za aktuální řádku řádku uschovanou ve schránce) a Vložit prázdnou řádku (vloží před nebo za aktuální řádku prázdnou řádku). Při práci s funkcí Vložit prázdnou řádku a Vložit řádku ze schránky je třeba mít na paměti, že poslední řádka (desátá) se vždy odsune z obrazovky, tzn. dojde k jejímu vymazání. Pro rychlejší vyvolání nabídky Úpravy lze stisknout nad aktuální položkou pravé tlačítko myši. Nejprve se objeví systémové menu Windows, které odstraníte např. stiskem klávesy Esc. Dále se již objeví v místě myši tzv. plovoucí menu s obsahem nabídky Úpravy. c. Práce s formuláři Data popisující úlohu mohou obsahovat jen jednu stavební konstrukci, ale také dvě, tři a více. Každá konstrukce (její skladba a okrajové podmínky) se zadávají na jeden formulář. Pokud budete chtít po vyplnění prvního formuláře vyplňovat formulář další, stiskněte tlačítko Další formulář v pravé části formuláře, nebo klávesu F4. Program se vás zeptá, zda chcete

16 Práce s úlohou 16 nový formulář založit, a pokud odpovíte ANO, objeví se před vámi další shodný, ale prázdný formulář. Pokud budete chtít, aby se i na dalším formuláři opakovala hlavička úlohy včetně okrajových podmínek, vyvolejte funkci Hlavička s okr. podmínkou v nabídce Formulář. Nastavte požadovanou hlavičku s okrajovými podmínkami a zaškrtněte možnost Vkládat hlavičku. Seznam Rychlé posuny Formulář Blok Pozor (prázdný formulář) Seznam všech formulářů najdete v pravé části formuláře. Pomocí myši, a to klepnutím levým tlačítkem nad jménem požadovaného formuláře, se můžete rychle přesouvat mezi jednotlivými formuláři. Podobně se můžete přesouvat pomocí tlačítek Další formulář a Předchozí formulář. Rozsáhlejší možnosti nabízí nabídka menu Rychlé posuny, kde můžete nalézt příkazy Předchozí formulář, Další formulář, Skok na 1. formulář, Skok na poslední formulář a Skok na vybraný formulář. Pro práci s formuláři je určena hlavně nabídka Formulář. Najdete v ní funkci Vložit prázdný formulář, která umožní vložit před aktuální formulář další prázdný formulář, dále funkci Zrušit aktuální formulář, která zruší právě zobrazený formulář a konečně i funkce pro práci s blokem formulářů. Začátek bloku formulářů můžete stanovit pomocí příkazu Označit začátek bloku, konec pak pomocí příkazu Označit konec bloku. Aktuální nastavení bloku se ukazuje pod panelem se seznamem formulářů. Rychleji můžete blok nastavit tak, že dvojnásobně klepnete myší na políčku se zobrazením počátku a konce bloku a do okénka přímo zadáte číslo počátku a konce bloku. Nastavený blok formulářů můžete následně vložit před nebo za aktuální formulář pomocí příkazu Vložit vybraný blok, nebo ho zrušit pomocí povelu Zrušit vybraný blok. V souboru formulářů popisujících jednotlivé hodnocené konstrukce nesmí být prázdný formulář (tj. nevyplněný). V takovém případě dojde k chybovému hlášení a výpočet neproběhne. Prázdný formulář musíte vymazat ze souboru formulářů pomocí funkce Zrušit aktuální formulář v nabídce menu Formulář. d. Konec práce s daty Práci se vstupními daty můžete ukončit buď přes nabídku Konec práce s daty, nebo přes dvojnásobný stisk levého tlačítka myši nad levým horním rohem formuláře. Automat. ukládání dat Pokud se v tomto okamžiku začínáte ptát, jak se vstupní data ukládají, aby o ně člověk po dlouhé práci nepřišel, je ten pravý čas. Program Teplo je proti nebezpečí ztráty již vytvořených dat ošetřen pro uživatele velice příjemným způsobem. Vstupní data jsou totiž ukládána automaticky před každou operací s daty, tj. i před koncem práce. G. Výpo et úlohy Výpočet úlohy můžete vyvolat buď přes tlačítko Výpočet na panelu úlohy, nebo přes příkaz Výpočet úlohy v nabídce Výpočet. Nároky na RAM Pro výpočet je použit samostatný program t_calcw.exe. Je třeba upozornit, že při spuštění výpočtu je nutné uvolnit operační paměť od ostatních programů, aby měl výpočtový modul dostatek paměti pro svou činnost (optimálně 2 MB volné paměti RAM). V opačném případě se výpočtový modul nespustí a výpočet neproběhne. Pokud nalezne výpočtový modul programu Teplo v zadání chybu, oznámí ji a výpočet neprovede.

17 Práce s úlohou 17 Protokol o výpočtu Výsledkem výpočtu je protokol o výpočtu, který obsahuje: 1. rekapitulaci vstupních dat 2. tepelný odpor, součinitel prostupu tepla, difuzní odpor, vnitřní povrchovou teplotu při zatížení výpočtovými teplotami 3. teplotní útlum a fázový posun (léto), pokles dotykové teploty podlahové konstrukce 4. vnitřní povrchové teploty a teplotní faktory pro jednotlivé měsíce 5. výpis průběhu teplot a tlaků a aktuální míra kondenzace vodní páry pro výpočtové okrajové podmínky 6. bilanci vodní páry v celoročním průběhu podle ČSN EN ISO i podle ČSN (pokud jsou zadány návrhové i průměrné měsíční teploty a vlhkosti vzduchu v interiéru a v exteriéru), nebo jen bilanci podle ČSN (pokud jsou zadány jen návrhové okrajové podmínky). Protokol o výpočtu je textový soubor ve formátu RTF (rich text format), který obsahuje českou diakritiku a lze jej načíst do libovolného textového editoru pro MS Windows 95 a novějších. Charakteristickou vlastností formátu RTF je uchovávání typů písma a formátování. Prohlížecí modul Protokol o výpočtu je možné po ukončení výpočtu zobrazit v jednoduchém editoru - v prohlížecím modulu programu Teplo. Prohlížecí modul je samostatný program TLIST.EXE. Současně může být spuštěno více prohlížecích modulů s jedním nebo s více protokoly o výpočtu. Zda bude prohlížecí modul vyvoláván, je možné nastavit s pomocí položky Možnosti v nabídce Výpočet. Položka Možnosti umožňuje ještě několik dalších nastavení. Pokud budete chtít například použít místo interního prohlížecího modulu libovolný jiný textový editor, můžete s pomocí této položky nastavit cestu k tomuto programu. Pokud použijete interní prohlížecí modul, objeví se na obrazovce následující okénko: nabídka příkazů protokol o výpočtu Po provedeném výpočtu lze vyvolat jen prohlížecí modul pomocí příkazu Protokol o výpočtu v nabídce Výpočet. Práce s protokolem Protokol o výpočtu lze v prohlížecím modulu upravovat pomocí příkazů v nabídce Písmo (změna typu písma), Úpravy (kopírování, mazání, vkládání) a Soubor (uložení změn, uložení pod jiným jménem, tisk, nastavení tiskárny).

18 Práce s úlohou 18 Před použitím příkazu Písmo je nutné označit myší nebo klávesnicí část textu nebo celý text. Úprava písma se bude následně vztahovat jen na označený text. Tisk Prohlížecí modul umožňuje před samotným tiskem jednak nastavit okraje pro tisk s pomocí příkazu Nastavení stránky v nabídce menu Soubor, a jednak nastavit parametry tiskárny s pomocí příkazu Nastavení tiskárny v nabídce menu Soubor. Tisk dokumentu je možné provést příkazem Tisk v nabídce Soubor, nebo stiskem příslušné ikony na panelu nástrojů. Tisk z prostředí prohlížecího modulu je prováděn s pomocí knihovní funkce MS Visual Basicu 6.0 a je tudíž ovlivněn vzájemnou interakcí mezi ovládačem tiskárny a knihovnami MS Visual Basicu. Kvalita tisku lze ovlivnit pouze tehdy, když to umožňuje ovládač tiskárny. Pokud nastanou s tiskem potíže nebo pokud budete chtít vyšší kvalitu tisku, využijte prosím skutečnosti, že lze protokol o výpočtu bez problémů načíst nebo přenést přes schránku do libovolného textového editoru a vytiskněte protokol z něj. Ukončit práci s prohlížecím modulem můžete stiskem klávesy Esc, přes příkaz Konec v nabídce Soubor, nebo přes dvojnásobné klepnutí myší nad levým horním rohem okénka. H. Grafické vyhodnocení výsledk Typy grafů Vyvolat grafické vyhodnocení výsledků můžete buď stiskem tlačítka Grafický výstup na panelu úlohy, nebo pomocí příkazů v nabídce Grafika. K dispozici je celkem šest typů grafických výstupů: 1. průběh tlaků částečných vodní páry s případnou oblastí kondenzace vodní páry Tento grafický výstup je k dispozici jednak pro výpočtové okrajové podmínky a jednak pro jednotlivé měsíce. Vodorovná osa je na tomto grafu buď v měřítku ekvivalentních difuzních tlouštěk, tepelných odporů nebo tlouštěk jednotlivých vrstev. Na svislé ose jsou vynášeny parciální tlaky vodní páry. Hranice jednotlivých vrstev konstrukce jsou znázorněny tenkou svislou čárou. Nasycené tlaky vodní páry jsou vykresleny světle červenou, teoretický průběh částečných tlaků vodní páry pak tmavě červenou barvou. Skutečný průběh částečných tlaků vodní páry je znázorněn tmavě zelenou barvou. Levá hranice kondenzační oblasti je označena A, pravá B. 2. průběh teplot v konstrukci Tento grafický výstup je k dispozici jednak pro výpočtové okrajové podmínky a jednak pro jednotlivé měsíce. Vodorovná osa je na tomto grafu podobně jako v předchozím případě buď v měřítku ekvivalentních difuzních tlouštěk, tepelných odporů nebo tlouštěk jednotlivých vrstev. Na svislé ose jsou vynášeny teploty. 3. akumulované množství zkondenzované vlhkosti v konstrukci Tento grafický výstup ukazuje změny v akumulovaném množství zkondenzované vlhkosti v jednotlivých kondenzačních zónách v konstrukci během modelového roku. Na vodorovné ose jsou vyneseny jednotlivé měsíce počínaje výchozím měsícem výpočtu, na svislé ose je vynášeno akumulované množství kondenzátu na konci každého měsíce. V pravém horním rohu je schéma umístění zobrazené kondenzační zóny v konstrukci. 4. aktuální míra kondenzace a odparu vodní páry Tento grafický výstup ukazuje velikost aktuální míry kondenzace a odparu vodní páry v jednotlivých kondenzačních zónách v konstrukci během modelového roku. Na vodorovné ose jsou vyneseny jednotlivé měsíce počínaje výchozím měsícem výpočtu, na svislé ose je vynášena aktuální míra kondenzace či odparu během jednotlivých měsíců. V pravém horním rohu je schéma umístění zobrazené kondenzační zóny v konstrukci. 5. povrchové teploty a teplotní faktory Tento grafický výstup ukazuje minimální požadované a vypočtené hodnoty teplotního faktoru a vnitřní povrchové teploty pro jednotlivé měsíce v modelovém roce.. Na vodorovné ose jsou vyneseny jednotlivé měsíce počínaje lednem, na svislé ose jsou vynášeny buď teploty, nebo teplotní faktory.

19 Práce s úlohou okrajové podmínky Tento grafický výstup ukazuje rozložení zvolených okrajových podmínek během jednotlivých měsíců v modelovém roce. Na vodorovné ose jsou vyneseny jednotlivé měsíce počínaje lednem, na svislé ose je vynášena buď teplota nebo relativní vlhkost. Pokud stisknete tlačítko Grafický výstup na panelu úlohy, zobrazí se vždy nejprve průběh tlaků vodní páry s případnou oblastí kondenzace. Pokud použijete příkazů v nabídce Grafika, budete moci přímo určit, jaký typ grafu chcete nejprve vidět. V obou případech je samozřejmě možné dále měnit typ grafického výstupu už přímo v prostředí grafického modulu. Grafický modul Grafický modul obsahuje tyto ovládací prvky: nabídka příkazů grafický výstup legenda grafu panel nástrojů rychlý výběr konstrukce tlačítka pro rychlou volbu typu grafického výstupu Grafický modul je samostatný program TGRAPH.EXE. Současně může být spuštěno více grafických modulů s jedním nebo s více výsledky výpočtu. Zobrazení Měřítko Výběr konstrukce Měnit typ grafického výstupu můžete buď pomocí tlačítek v pravé části okénka, nebo pomocí příkazů v nabídce Zobrazení. Typ měřítka na vodorovné ose můžete určit s pomocí nabídky Měřítko, nebo s pomocí tlačítek v nástrojové liště programu. Pokud vaše data obsahují větší počet konstrukcí, můžete si pro grafické vyhodnocení vybrat konstrukci pomocí nabídky Výběr kce. Po volbě tohoto příkazu se objeví na obrazovce malé okénko se seznamem názvů všech konstrukcí v dané úloze a vy si z něj budete moci vybrat požadovanou konstrukci. Variantně (a rychleji) můžete změnit konstrukci s pomocí seznamu v pravé části okénka.

20 Práce s úlohou 20 Popisky Tisk Přenesení do schránky Uložení do souboru Další možností grafického modulu je obohacení výstupu o popisky, které můžete vložit do grafu pomocí příkazu Vložit další z nabídky Popisky. Popiska se vloží do levého horního rohu grafu a je připravena pro zápis libovolného textu. Rovněž ji lze technikou uchop a pusť přesunout myší do libovolného místa grafu. Zrušit popisku můžete příkazem Zrušit nebo Zrušit vše z nabídky Popisky. Pokud stisknete nad popiskou pravé tlačítko, objeví se v místě myši plovoucí menu s nabídkou práce s popiskou. Vytvořený grafický výstup můžete vytisknout pomocí tlačítka s ikonou tiskárny nebo pomocí příkazu Tisk v nabídce Soubor. Před samotným tiskem lze jednak nastavit okraje pro tisk s pomocí příkazu Nastavení stránky v nabídce menu Soubor, a jednak nastavit parametry tiskárny s pomocí příkazu Nastavení tiskárny v nabídce menu Soubor. Tisk z prostředí grafického modulu je prováděn s pomocí knihovní funkce MS Visual Basicu 6.0 a je tudíž ovlivněn vzájemnou interakcí mezi ovládačem tiskárny a knihovnami MS Visual Basicu. Kvalita tisku lze ovlivnit pouze tehdy, když to umožňuje ovládač tiskárny. Pokud nastanou s tiskem potíže nebo pokud budete chtít vyšší kvalitu tisku, využijte prosím skutečnosti, že grafický výstup lze přes schránku Windows přenést snadno do libovolného textového či grafického editoru a vytisknout z něj. Přenést grafický výstup do schránky Windows a odtud do libovolné aplikace pro MS Windows, která pracuje s grafikou, můžete pomocí příkazu Přenést do schránky z nabídky Soubor. Grafický výstup můžete i uložit do grafického souboru (bitová mapa typ BMP). Pro tuto možnost volte buď tlačítko s ikonou diskety, nebo příkaz Uložit do souboru z nabídky Soubor.

21 Zákulisí programu 21 Kapitola 5. ZÁKULISÍ PROGRAMU V této části manuálu můžete nalézt základní informace o použitých výpočtových vztazích v programu Teplo. Odkazy na literaturu jsou uvedeny v části Přílohy. Základní hodnocení obvodové stěnové či střešní konstrukce Obvodová stěnová či střešní konstrukce se podle ČSN [1] hodnotí z hlediska tepelného odporu, resp. součinitele prostupu tepla a z hlediska vnitřní povrchové teploty. Nově je v ČSN EN ISO [4] zavedeno i hodnocení z hlediska teplotního faktoru. Tepelný odpor a souč. prostupu Vnitřní povrch. teplota Teplotní faktor Doplňkové hodnoty Tepelný odpor konstrukce a součinitel prostupu tepla je počítán podle ČSN EN ISO 6946 [3]. Součinitel prostupu tepla zabudované konstrukce je počítán podle vztahu (B.33) v ČSN [1] s použitím orientačních hodnot uvedených v poznámce u čl. B.9.2 citované normy. Vnitřní povrchová teplota je počítána ze vztahu (A.3) v ČSN [1], přičemž jsou buď uvažovány návrhové hodnoty teplot (výsledek je poté ve výstupu označen jako Povrch. teplota při návrhovém zatížení ) nebo průměrné měsíční teploty (výsledek je poté ve výstupu označen jako Povrch. teplota ). Teplotní faktor je v programu počítán ze vztahu (1) v ČSN Tento vztah je v programu Teplo používán jak pro zjištění teplotního faktoru hodnocené konstrukce, tak pro stanovení požadavku na minimální teplotní faktor dle čl. 5.3 v ČSN EN ISO [4]. Při výpočtu požadavku na teplotní faktor je místo vypočtené vnitřní povrchové teploty dosazována minimální požadovaná vnitřní povrchová teplota, která zajistí, aby relativní vlhkost na vnitřním povrchu konstrukce nepřekročila 80%, resp. 100%. Požadavek na teplotní faktor je v programu Teplo vyčíslován jen pro ty měsíce, ve kterých je minimální požadovaná teplota vnitřního povrchu vyšší než vnější teplota. Program Teplo stanovuje pro obvodové konstrukce ještě doplňkové parametry, mezi které patří teplotní útlum (výpočet je proveden dle čl. A5 v ČSN ), fázové posunutí teplotního kmitu (výpočet dle čl. A6 v ČSN ) a difuzní odpor (výpočet dle čl. D2 v ČSN ). Základní hodnocení podlahové konstrukce Podlahová konstrukce se podle ČSN hodnotí z hlediska tepelného odporu, vnitřní povrchové teploty a poklesu dotykové teploty. Nově je v ČSN EN ISO [4] zavedeno i hodnocení z hlediska teplotního faktoru. Výpočet tepelného odporu, součinitele prostupu tepla, vnitřní povrchové teploty a teplotního faktoru je proveden shodným postupem s použitím stejných vztahů jako v případě obvodových konstrukcí (viz výše). Tepelná jímavost podlahové konstrukce je počítána dle přílohy C2 v ČSN [1]. Pokles dotykové teploty se stanovuje podle přílohy C1 opět v ČSN [1]. Difuze vodní páry při vnější návrhové teplotě Program Teplo stanovuje pro návrhové okrajové podmínky průběh teplot, částečných tlaků Difuze vodní páry vodní páry a částečných tlaků nasycené vodní páry podle ČSN (příloha D). Případnou oblast kondenzace vodní páry program stanovuje podle přílohy D v ČSN Aktuální míru kondenzace vodní páry v jednotlivých kondenzačních zónách stanovuje program ze vztahů (22) až (24) v ČSN EN ISO Posouzení difuze vodní páry při výpočtových podmínkách je v programu Teplo zabudováno především proto, aby bylo možno zjistit, zda při běžných extrémech v zimním období dochází v hodnocené konstrukci ke kondenzaci vodní páry a jak intenzivní je tato kondenzace. Při tomto výpočtu program neuvažuje počáteční zabudovanou vlhkost. Celoroční bilance vlhkosti podle ČSN Na posouzení kondenzace vodní páry v návrhových okrajových podmínkách navazuje výpočet celoroční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry podle ČSN

22 Zákulisí programu 22 Jedná se o klasický bilanční výpočet již tradičně v ČR zavedený a známý. V programu jsou pro něj použity vztahy z ČSN , příloha D. Celoroční bilance vlhkosti podle ČSN EN ISO Postup výpočtu Množství akumulované vlhkosti Metodiku výpočtu celoroční bilance přebírá program Teplo z ČSN EN ISO [4]. Výpočet se provádí po jednotlivých měsících s uvažováním průměrných měsíčních teplot a vlhkostí v interiéru i v exteriéru. Výchozí měsíc výpočtu se stanoví v programu buď přímou volbou (provede uživatel podle svých potřeb), nebo standardním výpočtem podle čl v ČSN EN ISO (najde se první měsíc, ve kterém dochází ke kondenzaci - v našich klimatických podmínkách se jedná nejčastěji o říjen). Následně se podle čl a v ČSN EN ISO stanoví průběh teplot, částečných tlaků vodní páry a částečných tlaků nasycené vodní páry v konstrukci v daném měsíci a stanoví se případné kondenzační zóny s aktuální mírou kondenzace vodní páry podle čl v ČSN EN ISO Pokud v předchozím měsíci výpočtu docházelo v některém místě konstrukce ke kondenzaci vodní páry, upraví se průběh částečných tlaků vodní páry tak, aby v tomto místě dosáhl částečný tlak vodní páry hodnoty částečného tlaku nasycené vodní páry (čl v ČSN EN ISO 13788). Pokud vyjde vypočtená míra kondenzace záporná, jedná se o odpařování. Jednotlivé aktuální měsíční míry kondenzace či odparu se přenásobí délkou příslušného měsíce a postupně se v pořadí měsíců k sobě sčítají. Výsledkem je postupně se měnící množství akumulované vlhkosti v jednotlivých kondenzačních zónách konstrukce. Program současně určuje i maximální množství akumulované vlhkosti v jednotlivých kondenzačních zónách. Pokud jsou na konci modelového roku všechny kondenzační zóny suché, stačil se vzniklý kondenzát odpařit. V opačném případě se bude kondenzát v konstrukci postupně hromadit. Celoroční bilance s vlivem počáteční zabudované vlhkosti Ačkoliv ČSN EN ISO [4] přímo možnost výpočtu s vlivem počáteční zabudované vlhkosti (např. technologické vlhkosti či naakumulované vlhkosti z předchozího provozu konstrukce) nepodporuje, je metodiku této normy možné pro zjednodušený výpočet chování Vliv počáteční zabudované vlhkosti konstrukce se zabudovanou vlhkostí použít. Vrstva se zabudovanou vlhkostí se v programu Teplo formálně považuje za kondenzační zónu s určitým množstvím naakumulované vlhkosti. Tato zóna ovlivní průběh částečných tlaků vodní páry již ve výchozím měsíci výpočtu. Zbylá část výpočtu již odpovídá standardnímu postupu ČSN EN ISO 13788, který byl popsán výše. Výpočet celoroční bilance s vlivem počáteční zabudované vlhkosti je pouze orientačním výpočtem. Ukazuje především tendence ve vlhkostním chování konstrukce a nelze od něj vzhledem k jeho jednoduchosti očekávat vysokou přesnost konkrétních výsledků. Celoroční bilance s vlivem redistribuce vlhkosti Program Teplo umožňuje zavést do výpočtu celoroční bilance jednoduchou redistribuci zkondenzované vlhkosti z kondenzační zóny do okolních vrstev konstrukce. Tuto možnost Redistribuce vlhkosti zmiňuje jako jedno z přípustných rozšíření i ČSN EN ISO v příloze F [4]. Principielně dojde k redistribuci vlhkosti z kondenzační zóny do okolí, pokud jsou splněny následující podmínky: množství vlhkosti v kondenzační zóně překročí kritické množství vody pro danou vrstvu vrstva, v níž dochází ke kondenzaci, umožňuje vedení kapalné fáze (tj. umožňuje redistribuci) vrstvy v okolí kondenzační zóny umožňují vedení kapalné fáze (tj. umožňují redistribuci). Pokud jsou výše uvedené podmínky splněny, dojde k rozšíření kondenzační zóny z původní šířky na šířku vyjádřenou vztahem d w M w a = (2), cr kde Ma je množství akumulované vlhkosti ve vrstvě, w cr je kritické množství vody ve vrstvě. Další výpočet po tomto rozšíření kondenzační zóny je již prováděn podle standardní metodiky ČSN EN ISO

23 Zákulisí programu 23 Přepočet tepelné vodivosti Uvažování redistribuce ve výpočtu celoroční bilance vede obvykle k příznivějším výsledkům posouzení. Při výpočtu s uvažováním redistribuce je dále programem Teplo automaticky upravován součinitel tepelné vodivosti jednotlivých vrstev v závislosti na jejich aktuální vlhkosti. Součinitel tepelné vodivosti se v programu upravuje, pokud hmotnostní vlhkost vrstvy překročí praktickou hmotnostní vlhkost. Změna součinitele tepelné vodivosti je v programu lineární, přičemž uživatel může zadat, kolikrát se součinitel tepelné vodivosti zvýší z běžné hodnoty, pokud obsah vody v materiálu dosáhne svého maxima. Celoroční bilance v podmínkách povrchové kondenzace Podle [5], kap. 1.2, 1.4 a 1.6 lze do celoroční bilance zahrnout i případ povrchové Povrchová kondenzace kondenzace a vypařování z vnitřního povrchu. Pokud dojde ke kondenzaci na vnitřním povrchu konstrukce (teplota povrchu je nižší než teplota rosného bodu), lze hustotu toku vodní páry vstupující do konstrukce ztotožnit s množstvím vodní páry kondenzujícím na vnitřním povrchu. Množství vodní páry kondenzující na vnitřním povrchu se zjišťuje podle přílohy D6 v ČSN [1] v příloze I.

24 Vstupní data, chyby a tipy 24 Kapitola 6. VSTUPNÍ DATA, CHYBY A TIPY V této části můžete nalézt poznámky k přípravě vstupních dat a praktické tipy. Způsob zadávání skladby konstrukce Jednotlivé vrstvy stavební konstrukce se do výpočtu zadávají vždy směrem z interiéru do exteriéru. Tloušťky jednotlivých vrstev musí být zadány v metrech! Hodnocení dvouplášťových konstrukcí Pokud hodnotíte programem Teplo dvouplášťovou konstrukci s provětrávanou vzduchovou vrstvou, zadávejte jen vnitřní plášť této konstrukce. Jako tepelný odpor při přestupu tepla na vnější straně konstrukce zadejte hodnotu shodnou s tepelným odporem při přestupu na vnitřní straně. Výpočet povrchové kondenzace Vzhledem k tomu, že metodika ČSN pro výpočet povrchové kondenzace není příliš stabilní a v některých případech dochází při iteračním procesu k divergenci místo ke konvergenci, berte prosím zjištěné výsledky s rezervou (především u konstrukcí s velmi nízkým tepelným odporem ve velmi vlhkých prostředích). Odstranění běžných chyb Násobení deseti při zadávání čísel Příliš velký počet formulářů Prázdný formulář Čárky v zadání názvu úlohy atd. Pokud se zadané číslo při každém opuštění vstupní položky zvětší desetkrát, ťukněte na tlačítko Start, na příkaz Nastavení a Ovládací panely. Poklepejte na ikonu Místní nastavení (symbol zeměkoule) a podívejte se na nastavení Čísla. Formát by měl být nastaven tak, aby oddělovač skupin číslic byla mezera a desetinný oddělovač čárka nebo tečka. Pokud tomu tak není, oba oddělovače nastavte podle výše uvedeného pravidla. Pokud tomu tak je, a přesto se násobení deseti objevuje, oddělovače nastavte znovu. Stiskněte tlačítko OK. Maximální počet formulářů (a tedy i konstrukcí), které mohou být obsaženy v jedné úloze, je 50. Překročení tohoto počtu může vést k chybě při práci programu. V souboru formulářů nesmí být žádný nevyplněný formulář. Pokud tomu tak je, dojde k chybovému hlášení a výpočet se neprovede. Prázdný formulář zrušíte tak, že jej zobrazíte na obrazovce a použijete funkci Zrušit aktuální formulář v nabídce menu Formulář. Vyhněte se tomu, abyste v zadání názvu úlohy, zpracovatele, zakázky, varianty a data výpočtu používali jako oddělovač čárku. Je nutné použít buď tečku nebo lomítko. Program zadávání kontroluje a zadání čárky nepřipustí.

25 Novinky verze Kapitola 7. NOVINKY VERZE 2005 Aktualizace na novou ČSN V této části můžete nalézt základní informace o nejdůležitějších novinkách, které oproti starším verzím přináší verze 2005 programu. Nová verze programu Teplo je plně kompatibilní s novou ČSN z roku 2005, a to včetně okrajových podmínek, požadavků, vlastností materiálů a okrajových podmínek. Zohlednění vlivu srážek u obrácených střech Nově je v programu Teplo doplněna možnost zohlednit nepříznivý vliv srážek na součinitel prostupu tepla obrácených střech podle dodatku A1 k ČSN EN ISO Zadání vlivu systematických tepelných mostů V programu Teplo je od verze 2004 možné orientačně počítat s vlivem systematických tepelných mostů, jakými jsou např. krokve v šikmých střechách apod. Máte-li konstrukci s pravidelně se opakujícími tepelnými mosty, můžete vliv těchto mostů zavést do výpočtu přes korekci součinitele prostupu tepla, kterou je možné zadat na formuláři pro zadání vstupních dat. Tato korekce byla sice již obsažena i ve starších verzích programu Teplo, ale umožňovala započítat pouze vliv netěsností v tepelných izolacích a vliv kotev podle ČSN EN ISO Nyní je přes pomocný výpočet k dispozici i výpočet vlivu složitějších tepelných mostů (podle ČSN EN ISO 6946). Postačí zadat skladbu konstrukce v místě mostu a v místě mimo most a podíl plochy mostu z charakteristického výseku konstrukce - a stiskem tlačítka získáte korekci vyjadřující vliv tepelného mostu. Vypočtenou korekci můžete posléze snadno přenést do formuláře pro zadání vstupních dat. Okénko pomocného výpočtu korekce na vliv tepelných mostů navíc nabízí i možnost vytisknout si protokol o tomto pomocném výpočtu. Rozšíření výpočtu celoroční bilance vodní páry Program Teplo umožňuje od verze 2002 současný výpočet celoroční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry podle ČSN (dosavadní výhradní a budoucí variantní národní výpočet) a podle ČSN EN ISO (evropsky platný výpočet). Výpočet bilance podle ČSN se provádí vždy. Výpočet bilance podle ČSN EN ISO se provádí pouze v případě, že jsou zadány průměrné měsíční teploty a vlhkosti vzduchu v interiéru a v exteriéru. Máte-li tedy k dispozici pouze návrhové hodnoty teplot a vlhkostí vzduchu pro hodnocenou konstrukci, zadejte je do formuláøe a průměrné měsíční hodnoty ponechte nulové. Program pak provede výpočet bilance vlhkosti pouze podle ČSN Zadáte-li kompletní data popisující okrajové podmínky, program vypočte obě celoroční bilance. Máte pak možnost jejich vzájemného porovnání a případného výběru nepříznivìjšího výsledku.

26 Přílohy 26 Kapitola 8. P ÍLOHY V této části můžete nalézt stručné postupy práce s programem, poznámky ke katalogu materiálů a popis inicializačního nastavení v registru Windows. A. Postupy práce Pro úplné začátečníky uvádíme stručné postupy práce. Ještě než začnete, důležité upozornění. Program má pro Vás připravenou kontextovou nápovědu ke všem položkám menu a k většině dalších ovládacích prvků. Pokud si nebudete jisti, co se od Vás očekává, stiskněte bez obav klávesu F1. Práce s novou úlohou 1. Vyberete příkaz Nová úloha z položky Soubor hlavního horizontálního menu. 2. Zadejte jméno úlohy. 3. Na panelu (okénku) úlohy stiskněte tlačítko Vstupní data. 4. Vyplňte vstupní formulář. 5. Ukončete práci s ním přes příkaz Konec práce s daty. 6. Stiskněte tlačítko Výpočet na panelu úlohy. 7. Prohlédněte si výsledky v prohlížecím modulu a případně je vytiskněte. 8. Opusťte prohlížecí modul stiskem klávesy Esc nebo výběrem příkazu Konec v položce Soubor hlavního menu. 9. Stiskněte tlačítko Grafika na panelu úlohy. 10. Vyzkoušejte si všechny možnosti grafického modulu programu. 11. Opusťte grafický modul stiskem klávesy Esc nebo výběrem příkazu Konec v položce Soubor hlavního menu. 12. Opakujte v libovolném pořadí některý z předchozích kroků. Práce s již existující úlohou 1. Vyberete příkaz Otevřít úlohu z položky Soubor hlavního horizontálního menu. 2. Vyberte si v dialogovém boxu jméno úlohy, případně i adresáře. 3. Na panelu (okénku) úlohy stiskněte tlačítko Vstupní data. 4. Podívejte se na vstupní formulář a případně ho upravte. 5. Ukončete práci s ním přes příkaz Konec práce s daty. 6. Stiskněte tlačítko Výpočet na panelu úlohy. 7. Prohlédněte si výsledky v prohlížecím modulu a případně je vytiskněte. 8. Opusťte prohlížecí modul stiskem klávesy Esc nebo výběrem příkazu Konec v položce Soubor hlavního menu. 9. Stiskněte tlačítko Grafika na panelu úlohy. 10. Vyzkoušejte si všechny možnosti grafického modulu programu. 11. Opusťte grafický modul stiskem klávesy Esc nebo výběrem příkazu Konec v položce Soubor hlavního menu. 12. Opakujte v libovolném pořadí některý z předchozích kroků. B. Katalog materiál Katalog materiálů je výkonná pomůcka, která umožňuje zadat parametry jednotlivých vrstev konstrukce pouhým výběrem materiálu v databázi. Materiály obsažené v katalogu jsou uloženy v databázovém souboru KATAL32.MDB, který je ve formátu rozšířeného databázového programu Microsoft Access. Katalog materiálů obsahuje:

27 Přílohy 27 políčko pro rychlé vyhledávání panel se seznamem kategorií materiálů karta s výpočt. hodnotami karta s charakt. hodnotami a podmínkami karta s tloušťkou karta s poznámkou přepínač typu hodnoty Lambda použít aktuální materiál nepoužít materiál přidat materiál zrušit aktuální materiál Políčko pro rychlé vyhledávání Panel se seznamem kategorií materiálů Políčko rychlého hledání v katalogu umožňuje prohledávání katalogu podle jména materiálu. Pokud budete chtít využít tuto funkci, ťukněte myší na okénko a začněte psát název materiálu. V okénku se postupně ukazují názvy, které odpovídají zadávaným počátečním písmenům. Jakmile se v okénku objeví hledaný materiál, stiskněte vpravo umístěné tlačítko OK. Následně se katalog prohledá a otevře se přesně na vybraném materiálu. Panel se seznamem kategorií materiálů slouží k prohledávání katalogu materiálů. Mezi jednotlivými kategoriemi je možný pohyb pomocí šipek nahoru a dolů, kláves PgDn (o stránku dolů), PgUp (o stránku nahoru), CTRL+Home (na začátek) a CTRL+End (na konec). Samozřejmě je možné použít i levé tlačítko myši. Pokud stisknete na jméně kategorie klávesu Enter, dojde k otevření kategorie a v panelu se objeví všechny stavební materiály, které jsou v kategorii obsaženy. Stejný efekt má dvojitý stisk levého tlačítka myši na jméně kategorie nebo jednoduchý stisk levého tlačítka myši na znaménku plus vlevo u jména kategorie. Zavření kategorie je možné provést pomocí stejného postupu: klávesou Enter nebo dvojitým klepnutím myši na jméně kategorie, případně jednoduchým klepnutím myši na znaménku mínus vlevo u jména kategorie. Mezi jednotlivými materiály se lze pohybovat pomocí stejného postupu jako mezi kategoriemi. Jakmile vyberete v panelu kategoriií nějaký materiál, automaticky se objeví jeho parametry a název na kartách v pravé části katalogu.

28 Přílohy 28 Karty První karta - Výp. hodnoty Čtyři karty řazené za sebou obsahují ve vstupních položkách parametry zvoleného materiálu a lze mezi nimi přepínat pomocí záložek v horní části. Parametry uvedené v jednotlivých vstupních položkách lze přímo na kartách upravovat; pohyb mezi položkami lze realizovat pomocí levého tlačítka myši, případně kláves Enter (na další položku), Tab (totéž) a CTRL+šipka vlevo (na předchozí položku). První karta obsahuje návrhové hodnoty ve smyslu ČSN pro daný materiál: - návrhovou hodnotu součinitele tepelné vodivosti Lambda - návrhovou hodnotu měrné hmotnosti Ro - návrhovou hodnotu měrné tepelné kapacity C - návrhovou hodnotu faktoru difuzního odporu Mi - návrhovou hodnotu součinitele difuzního odporu Delta. Všechny uvedené hodnoty jsou převzaty buď z ČSN nebo z dalších podkladů (jiný zdroj než ČSN je uveden na kartě Poznámka). Mezi parametrem Delta a Mi je zaveden přepočítávací vztah µ = 0, ^9/δ. V dolní části karty je přepínač, který umožní uživateli vybrat, zda bude chtít používat součinitel tepelné vodivosti ve formě výpočtové hodnoty, charakteristické hodnoty nebo zda ho bude chtít vypočítat na základě součinitelů podmínek působení. Druhá karta - Podmínky působení Třetí karta - Tloušťka Čtvrtá karta - Poznámka Druhá karta obsahuje charakteristické hodnoty ve smyslu ČSN pro daný materiál: - charakteristickou hodnotu součinitele tepelné vodivosti Lambda - vlhkostní součinitel materiálu Z u - hmotnostní vlhkost u 23/80 Dále lze na kartě nalézt přepínač typu konstrukce, přepínač tlaku vodní páry v interiéru a podmínky působení: - součinitel materiálu Z 2 - praktickou vlhkost u exp Pro bližší význam všech parametrů je nutné konzultovat přímo ČSN Třetí karta obsahuje seznam výrobních tlouštěk vybraného materiálu. Pokud se materiál vyrábí pouze v jediné tloušťce, nastaví se tato tloušťka automaticky jako aktuální. Pokud je materiál vyráběn v širším sortimentu, objeví se všechny tloušťky v seznamu, ze kterého je možné některou z nich vybrat. Jakmile je některá z tlouštěk nastavena jako aktuální, automaticky se vloží při použití materiálu spolu s dalšími parametry do zadávacího formuláře. Čtvrtá karta obsahuje textové pole, do kterého lze napsat libovolnou poznámku, vážící se k danému materiálu. Uživatel zde může nalézt informace o zdroji údajů uvedených v katalogu, o tloušťce hydroizolačních pásů, případně i o rozměrech zdících materiálů. Dále katalog obsahuje čtyři tlačítka pro práci s katalogem materiálů. Tlačítko Použít materiál Tlačítko Návrat bez výběru Tlačítko Přidat materiál Tlačítko Vymazat materiál Po stisku tohoto tlačítka bude právě zobrazený materiál vložen do aktuální řádky na formuláři. Po stisku tohoto tlačítka bude proveden návrat do prostředí formuláře bez vložení zobrazeného materiálu do aktuální řádky. Po stisku tohoto tlačítka lze přidat do katalogu další materiál. Nejprve se objeví okénko, pomocí kterého si uživatel vybere kategorii, do níž nový materiál zařadí (lze vybrat z existujících kategorií, nebo zadat úplně novou kategorii). Dále uživatel vyplní vstupní položky na první, případně i druhé a třetí kartě. Na závěr stiskne buď tlačítko Uložit materiál (materiál se zařadí do katalogu) nebo tlačítko Neuložit (materiál se nezařadí). Pozor: Jméno materiálu může existovat v katalogu pouze jednou! Po stisku tohoto tlačítka je možné vymazat právě zobrazený materiál z katalogu.

29 Přílohy 29 C. Katalog konstrukcí Katalog konstrukcí je výkonná pomůcka, která umožňuje zadat více vrstev konstrukce pouhým výběrem souvrství v databázi. Konstrukce obsažené v katalogu jsou uloženy v databázovém souboru KCE32.MDB, který je ve formátu rozšířeného databázového programu Microsoft Access. V okamžiku nainstalování programu Teplo jsou v katalogu okenní a dveřní konstrukce převzaté z ČSN (nelze je ovšem využít v programu Teplo - jsou zde jen z důvodu kompatibility s dalšími tepelně technickými programy) a zateplovací systémy firem STO, ispo, Ekolak, Baumit, Alsecco atd. Každý uživatel si může podle potřeby katalog doplňovat o další konstrukce průsvitné i neprůsvitné. Katalog konstrukcí obsahuje: panel se seznamem kategorií konstrukcí karta s výpočt. hodnotami karta se skladbou konstrukce karta pro výpočet R a k karta s poznámkou použít aktuální konstrukci nepoužít konstrukci přidat konstrukci vymazat aktuální konstrukci Panel se seznamem kategorií konstrukcí Panel se seznamem kategorií konstrukcí slouží k prohledávání katalogu konstrukcí. Mezi jednotlivými kategoriemi je možný pohyb pomocí šipek nahoru a dolů, kláves PgDn (o stránku dolů), PgUp (o stránku nahoru), CTRL+Home (na začátek) a CTRL+End (na konec). Samozřejmě je možné použít i levé tlačítko myši. Pokud stisknete na jméně kategorie klávesu Enter, dojde k otevření kategorie a v panelu se objeví všechny stavební konstrukce, které jsou v kategorii obsaženy. Stejný efekt má dvojitý stisk levého tlačítka myši na jméně kategorie nebo jednoduchý stisk levého tlačítka myši na znaménku plus vlevo u jména kategorie. Zavření kategorie je možné provést pomocí stejného postupu: klávesou Enter nebo dvojitým klepnutím myši na jméně kategorie, případně jednoduchým klepnutím myši na znaménku mínus vlevo u jména kategorie.

30 Přílohy 30 Mezi jednotlivými konstrukcemi se lze pohybovat pomocí stejného postupu jako mezi kategoriemi. Jakmile vyberete v panelu kategoriií nějakou konstrukci, automaticky se objeví její parametry a název na kartách v pravé části katalogu. Karty První karta - Výpočt. hodnoty Čtyři karty řazené za sebou obsahují ve vstupních položkách parametry zvolené konstrukce a lze mezi nimi přepínat pomocí záložek v horní části. Parametry uvedené v jednotlivých vstupních položkách lze přímo na kartách upravovat; pohyb mezi položkami lze realizovat pomocí levého tlačítka myši, případně kláves Enter (na další položku), Tab (totéž) a CTRL+šipka vlevo (na předchozí položku). První karta obsahuje výpočtové hodnoty ve smyslu ČSN pro danou konstrukci: - výpočtovou hodnotu tepelného odporu R - výpočtovou hodnotu součinitele prostupu tepla U - výpočtovou hodnotu součinitele vzduchové průvzdušnosti i -plochu konstrukce (okna) A -délku spáry okna L. Všechny uvedené hodnoty jsou převzaty buď z ČSN nebo z dalších podkladů. V dolní části karty je přepínač, který umožní uživateli vybrat, zda bude chtít přenést z katalogu všechny údaje (včetně plochy a délky spáry), nebo jen první tři (odpor, souč. prostupu a souč.průvzdušnosti). Druhá karta - Skladba konstrukce Třetí karta - Výpočet parametrů Čtvrtá karta - Poznámka V horní části karty je navíc ještě přepínač typu konstrukce - pokud se jedná o okno či dveře, je nutné přepínač zaškrtnout. V opačném případě (stěny, střechy, podlahy apod.) zůstane přepínač nezaškrtnutý. Tato karta je funkční jen pro neprůsvitné konstrukce (stěny, střechy apod.). Nabízí celkem 10 řádek, do kterých lze zapsat skladbu konstrukce (od interiéru). Pro zápis skladby konstrukce lze použít i katalog materiálů, který je přístupný přes tlačítka se symbolem?. Tato karta je funkční opět jen pro neprůsvitné konstrukce. Slouží pro výpočet tepelného odporu a součinitele prostupu tepla skladby zadané na záložce Skladba konstrukce. Výpočet parametrů lze provést stiskem tlačítka Vypočítat tepelný odpor a součinitel prostupu. Vypočtené hodnoty se vloží do příslušných položek na záložce Výpočtové hodnoty. Tato karta obsahuje textové pole, do kterého lze napsat libovolnou poznámku, vážící se k dané konstrukci. Uživatel zde může nalézt informace např. o zdroji údajů uvedených v katalogu. Dále katalog obsahuje čtyři tlačítka pro práci s katalogem konstrukcí. Tlačítko Použít konstrukci Tlačítko Návrat bez výběru Tlačítko Přidat konstrukci Po stisku tohoto tlačítka bude právě zobrazená konstrukce vložena do příslušných položek na formuláři (tj. do aktuálního řádku a do řádků následujících). Toto tlačítko je aktivní jen pro neprůsvitné konstrukce. Po stisku tohoto tlačítka bude proveden návrat do prostředí formuláře bez vložení zobrazené konstrukce. Po stisku tohoto tlačítka lze přidat do katalogu další konstrukci. Nejprve se objeví okénko, pomocí kterého si uživatel vybere kategorii, do níž nová konstrukce zařadí (lze vybrat z existujících kategorií, nebo zadat úplně novou kategorii). Dále uživatel vyplní vstupní položky na první, druhé, třetí a čtvrté kartě. Parametry konstrukce lze zadat i pomocí importu dat z aktuálního formuláře pomocí tlačítka Import dat. Na závěr stiskne uživatel buď tlačítko Uložit konstrukci (konstrukce se zařadí do katalogu) nebo tlačítko Neuložit (konstrukce se nezařadí). Pozor: Jméno konstrukce musí být ve své kategorii pouze jednou!

31 Přílohy 31 Tlačítko Vymazat konstrukci Po stisku tohoto tlačítka je možné vymazat právě zobrazenou konstrukci z katalogu. D. Katalog okrajových podmínek Katalog okrajových podmínek je výkonná pomůcka, která umožňuje zadat okrajové podmínky potřebné k výpočtu pouhým výběrem lokality či místnosti v databázi. Okrajové podmínky obsažené v katalogu jsou uloženy v databázovém souboru OPODM32.MDB, který je ve formátu rozšířeného databázového programu Microsoft Access. V okamžiku nainstalování programu Teplo jsou v katalogu klimatická data převzatá z ČSN a z podkladů Českého hydrometeorologického ústavu. Katalog okrajových podmínek je otevřená databáze, kterou si může každý uživatel podle potřeby doplňovat a libovolně upravovat. Katalog okrajových podmínek obsahuje: panel se seznamem kategorií karta s výpočt. hodnotami karta s prům. měsíčními hodnotami karta s poznámkou Panel se seznamem kategorií Panel se seznamem kategorií slouží k prohledávání katalogu okrajových podmínek. Mezi jednotlivými kategoriemi je možný pohyb pomocí šipek nahoru a dolů, kláves PgDn (o stránku dolů), PgUp (o stránku nahoru), CTRL+Home (na začátek) a CTRL+End (na konec). Samozřejmě je možné použít i levé tlačítko myši. Pokud stisknete na jméně kategorie klávesu Enter, dojde k otevření kategorie a v panelu se objeví všechny lokality či místnosti, které jsou v kategorii obsaženy. Stejný efekt má dvojitý stisk levého tlačítka myši na jméně kategorie nebo jednoduchý stisk levého tlačítka myši na znaménku plus vlevo u jména kategorie. Zavření kategorie je možné provést pomocí stejného postupu: klávesou Enter nebo dvojitým klepnutím myši na jméně kategorie, případně jednoduchým klepnutím myši na znaménku mínus vlevo u jména kategorie. Mezi jednotlivými lokalitami se lze pohybovat pomocí stejného postupu jako mezi kategoriemi.

INSTALACE PROGRAMU...

INSTALACE PROGRAMU... Úvod 2 OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. INSTALACE PROGRAMU... 5 A. INSTALACE NA SAMOSTATNÝ POČÍTAČ... 5 B. SÍŤOVÁ INSTALACE... 6 3. PRACOVNÍ PROSTOR PROGRAMU... 8 A. SPUŠTĚNÍ PROGRAMU... 8 B. OBRAZOVKA PROGRAMU A

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

TEPELNÁ TECHNIKA 1D. Základy práce s aplikací. Verze 3.0.0

TEPELNÁ TECHNIKA 1D. Základy práce s aplikací. Verze 3.0.0 TEPELNÁ TECHNIKA 1D Základy práce s aplikací Verze 3.0.0 OBSAH 1. Přehled verzí aplikace... 5 2. Spuštění aplikace... 8 2.1. Ze stránek www.stavebni-fyzika.cz... 8 2.2. Z jiné aplikace... 8 3. Princip

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek k uživatelské příručce Autorská práva ZoomText Magnifier Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Všechna práva vyhrazena. ZoomText Magnifier/Reader Copyright

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

X-Sign Basic Uživatelská příručka

X-Sign Basic Uživatelská příručka X-Sign Basic Uživatelská příručka Copyright Copyright 2015, BenQ Corporation. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána do systému pro

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Web n walk Manager. Návod pro uživatele

Web n walk Manager. Návod pro uživatele Web n walk Manager Návod pro uživatele Obsah 1. Úvod 3 2. Požadavky na HW a SW 4 3. Instalace SW a nastavení přístupu prostřednictvím služby Internet 4G 5 4. Instalace SW a nastavení přístupu prostřednictvím

Více

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod www.terra.cz info@terra.cz NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod Návod pro NET Client verze 5.3 Revize

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití ČERNÁ SKŘÍŇKA Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití Návod na použití záznamníku teploty COMET ZT, ZT1ext Přístroj je určen pro měření a záznam teploty vzduchu, příp. teploty z externí sondy s odporovým

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900

WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900 WinTV-HVR-930C-HD WinTV-HVR-930C WinTV-HVR-900-HD WinTV-HVR-900 Stručný průvodce instalací Hauppauge Computer Works, Ltd Bank Chambers 6-10 Borough High Street London SE1 9QQ tel: (+44) 0207 378 1997 fax:

Více

1. ÚVOD VSTUPNÍ DATA, CHYBY A TIPY NOVINKY V PROGRAMU...34

1. ÚVOD VSTUPNÍ DATA, CHYBY A TIPY NOVINKY V PROGRAMU...34 Úvod 2 OBSAH 1. ÚVOD...3 2. INSTALACE PROGRAMU...5 A. INSTALACE NA SAMOSTATNÝ POČÍTAČ...5 B. SÍŤOVÁ INSTALACE...9 3. PRACOVNÍ PROSTOR PROGRAMU...11 A. SPUŠTĚNÍ PROGRAMU...11 B. OBRAZOVKA PROGRAMU A ÚLOHA...11

Více

ADMINISTRAČNÍ PŘIRUČKA verze 1.1.19. Strana 2 (celkem 20) Strana 3 (celkem 20) 1. Obsah 1. Obsah...3 2. Úvod...5 2.1. Požadavky na hardware...5 2.2. Požadavky na software...5 2.3. Instalace...5 2.4. Výchozí

Více

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2 Knihomol Manuál pro verzi 1.2 Strana - 2 - I. Základy práce s programem Úvod do práce s programem Knihomol: Program knihomol slouží pro vedení evidence spojené s provozem malé knihovny. Je určen především

Více

Česky. Pen Tablet. Uživatelská příručka. Windows 2000 / XP / Vista

Česky. Pen Tablet. Uživatelská příručka. Windows 2000 / XP / Vista Pen Tablet Uživatelská příručka Windows 2000 / XP / Vista 1 I. Obecné informace 1. Přehled Vítejte ve světě počítačových per! Zjistíte, jak snadné je ovládat váš počítač nikoli myší, ale bezdrátovým perem.

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone IP002 Sweex USB Internet Phone Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet. Pro dosažení bezchybné

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Instalace aplikačního a komunikačního serveru str. 03 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti str. 08 Aktivace produktu str. 11

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 ALVA - řada BC6 Stručný průvodce Verze 4 UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 Optelec 2993 LT Barendrecht Nizozemsko Telefon: +31 (0)88 6783 444. Fax +31 (0)88

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

Diva 852 ISDN T/A. Návod k rychlé instalaci. www.eicon.com

Diva 852 ISDN T/A. Návod k rychlé instalaci. www.eicon.com Diva 852 ISDN T/A Návod k rychlé instalaci www.eicon.com Obsah Obsah... 2 Úvod... 2 Kontrolky... 2 Zákaznický servis... 2 Instalace v systému Windows... 3 Instalace v poèítaèích Macintosh... 4 Instalace

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

HP Backup and Recovery Manager

HP Backup and Recovery Manager HP Backup and Recovery Manager Příručka uživatele Verze 1.0 Obsah Úvod Instalace Postup při instalaci Jazyková podpora HP Backup and Recovery Manager Připomínky Naplánované zálohy Co je možné naplánovat?

Více

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Příručka pro instalaci programů Čeština Verze A Úvod Charakteristika P-touch Editor Ovladač tiskárny Usnadňuje vytváření široké škály vlastních štítků v různých návrzích

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Měření odporu spouště v1.0. návod k obsluze

Měření odporu spouště v1.0. návod k obsluze Měření odporu spouště v1.0 návod k obsluze OBSAH: 1. ÚVOD A HARDWAROVÉ POŽADAVKY...3 1.1 ÚČEL PROGRAMU...3 1.2 HARDWAROVÉ A SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...3 1.3 INSTALACE PROGRAMU...3 1.4 ODINSTALOVÁNÍ PROGRAMU...3

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

Kubatury, hydraulika vodní toky 4

Kubatury, hydraulika vodní toky 4 AutoPEN, Ing. Lubomír Bucek, Halasova 895, 460 06 Liberec 6 www.autopen.net, autopen@volny.cz 481 120 160, 606 638 253 Kubatury, hydraulika vodní toky 4 Uživatelský manuál obsah Kapitola Stránka 1 Instalace

Více

REVEXplus USB. Instalace USB ovladačů. Nastavení a používání programu Hyperterminál. Instalace a spuštění programu REVEXplusPC.

REVEXplus USB. Instalace USB ovladačů. Nastavení a používání programu Hyperterminál. Instalace a spuštění programu REVEXplusPC. REVEXplus USB Instalace USB ovladačů Nastavení a používání programu Hyperterminál Instalace a spuštění programu REVEXplusPC Řešení problémů Způsob komunikace s PC, příkazy pro ovládání přístroje z PC OBSAH

Více

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 FRIATOOLS CS Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 1 1 Obsah 1. Představení softwaru FRIATRACE 3 2. Instalace softwaru FRIATRACE 4 3. Instalační program 4 4. Instalace v systémech Microsoft Windows 2000,

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

Program je určen pro děti se specifickými poruchami učení.

Program je určen pro děti se specifickými poruchami učení. Program je určen pro děti se specifickými poruchami učení. Program byl vyvinut ve spolupráci s Okresní pedagogicko - psychologickou poradnou v Klatovech Co oceníte: Program lze velice snadno modifikovat

Více

universální monitorovací program

universální monitorovací program MtUni universální monitorovací program MtUni 8/10 Rev.2 THERMOPROZESS s.r.o. Riegrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 e-mail: info@thermoprozess.cz http://www.thermoprozess.cz

Více

Technologie počítačových sítí 1. cvičení

Technologie počítačových sítí 1. cvičení Technologie počítačových sítí 1. cvičení Obsah prvního cvičení Microsoft Windows 2003 server Operační systém Windows 2003 server - Vytvoření nového virtuálního stroje pro instalaci Windows 98 - Příprava

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

Příručka k programu Wkasa Restaurační verze

Příručka k programu Wkasa Restaurační verze Příručka k programu Wkasa Restaurační verze Obsah : I. Instalace...3 1. Instalace...3 II. Objednávka ostré verze, licence...7 III. Příručka obsluhy...9 1. Spouštění programu, přihlášení...9 2. Základní

Více

Síťové propojení, konfigurace počítačů a programu Praktik

Síťové propojení, konfigurace počítačů a programu Praktik Síťové propojení, konfigurace počítačů a programu Praktik Propojení počítačů 2 počítače bez internetu Pokud potřebujeme propojit 2 počítače mezi sebou a vytvořit síť (lékař + sestra), lze je propojit kabelem

Více

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Druhé vydání (leden 2007) Copyright Lenovo 2005, 2007. Portions Copyright International Business Machines Corporation

Více

Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE. Manager

Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE. Manager Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE Manager Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu 06 Nastavení možností

Více

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme Verze 1.0 12/09 Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 2009 Xerox Corporation. Všechna práva vyhrazena. Nepublikovaná práva jsou vyhrazena v rámci autorských práv platných v USA. Obsah této

Více

CADKON/TZB verze 2007.1

CADKON/TZB verze 2007.1 Stránka č. 1 z 12 Pospis propojení programů CADKON/TZB a PROTECH (TZ, DIMOSW) CADKON/TZB verze 2007.1 Výpočet tepelných ztrát Rozmístění otopných těles Vkládání těles z databáze PROTECHu Vykreslení půdorysných

Více

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/37012 Název projektu: Na svobodu připraven! Období realizace: 1.1.2015 31.10.2015 Řešení bylo vyvinuto v rámci realizace

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP BOXU MOTOROLA VIP 1003 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone with Display. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet.

Více

CLIENT-SERVER PRODUKTY FIRMY YAMACO SOFTWARE PRVODCE PRO KONFIGUROVÁNÍ PROVOZU V SÍTÍCH WINDOWS A LINUX V PROSTEDÍ DB SERVERU FIREBIRD

CLIENT-SERVER PRODUKTY FIRMY YAMACO SOFTWARE PRVODCE PRO KONFIGUROVÁNÍ PROVOZU V SÍTÍCH WINDOWS A LINUX V PROSTEDÍ DB SERVERU FIREBIRD CLIENT-SERVER PRODUKTY FIRMY YAMACO SOFTWARE PRVODCE PRO KONFIGUROVÁNÍ PROVOZU V SÍTÍCH WINDOWS A LINUX V PROSTEDÍ DB SERVERU FIREBIRD INFORMACE O INSTALACI LOKÁLNÍHO SERVERU FIREBIRD INFORMACE O INSTALACI

Více

Kompletní průvodce programem. Google Earth 5

Kompletní průvodce programem. Google Earth 5 Svět podle Google Earth 5 Google Earth už dávno není jen nástroj pro zobrazení snímků zemského povrchu. S jeho prostřednictvím se sice můžete toulat světem i vesmírem, nebo nakouknout do hlubin oceánu,

Více

Příručka k programu Wkasa Obchodní verze

Příručka k programu Wkasa Obchodní verze Příručka k programu Wkasa Obchodní verze Obsah : I. Instalace...3 1. Instalace...3 II. Objednávka ostré verze, licence...7 III. Příručka obsluhy...9 1. Spouštění programu, přihlášení...9 2. Základní prodej...9

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této dohody.

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Obsah Úvod... 2 Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Instalace pro uživatele Windows... 3 Instalace pro uživatele Mac OS X... 3 Quick start... 4 Spuštění KORG KONTROL

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme

Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme Microsoft Windows 7: Příručka Začínáme Nastavení operačního systému Windows 7 Váš počítač Dell obsahuje předinstalovaný operační systém Microsoft Windows 7, pokud jste jej vybrali již během objednání.

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se

Více

Uživatelský manuál verze BP

Uživatelský manuál verze BP Multifunkční pedometr Uživatelský manuál verze BP www.e-corazonplus.cz 1 Co je ecorazon+? ecorazon+ je multifunkční zařízení s USB připojením k PC a kompatibilním zařízením, a s následujícími funkcemi:

Více

Editor formulářů Money S3

Editor formulářů Money S3 Editor formulářů Money S3 Obsah I Obsah Část I 2 1 Co je Editor formulářů... 2 Co je to formulář... 3 Struktura formuláře... 3 Nastavení tisku... v Money S3 3 Základní ovládání... 4 Svislá lišta ikon...

Více

Školní knihovna pro Windows. Verze 2.0

Školní knihovna pro Windows. Verze 2.0 Školní knihovna pro Windows Verze 2.0 Uživatelská pøíruèka 1999 1 Copyright 1999 Ing. Radomír Kadlec 2 Školní knihovna pro Windows Obsah Úvod... 5 Instalace a spuštìní programu... 7 Požadavky na technické

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 4 Nadpis kapitoly Mojmír

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer 1 První certifikační autorita, a.s. 8.9.2011 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Podvojné účetnictví DeCe ÚČTO, verze W5.40 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, březen 2005 O B S A H

Podvojné účetnictví DeCe ÚČTO, verze W5.40 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, březen 2005 O B S A H O B S A H I. OBECNÁ ČÁST...5 Úvodní informace...5 Základní princip...5 Použití v síti...6 Technické požadavky...6 Tisk na tiskárnu v textovém režimu...6 Ochrana systému...7 Speciální verze...7 Rady na

Více

Plně hybridní videorekordér

Plně hybridní videorekordér IWH3216 instalační manuál Plně hybridní videorekordér IWH3216 Touch II Instalační manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba

Více

SCIA.ESA PT. Galerie výkresů

SCIA.ESA PT. Galerie výkresů SCIA.ESA PT Galerie výkresů 2 VÍTEJTE 5 GALERIE VÝKRESŮ 6 Otevření Galerie výkresů... 6 Správce Galerie výkresů... 6 STRÁNKA VÝKRESU 8 Vložit obrázek... 10 Vlastnosti obrázku... 14 Hlavička a razítko...

Více

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s.

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s. Aktivní saldo Copyright 1 Money S3 Aktivní saldo Obsah Co lze od modulu Aktivní saldo očekávat... 2 Instalace modulu Aktivní saldo... 2 Aktivní saldo... 5 Hierarchický seznam Aktivní saldo... 6 Obecné

Více

ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI

ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI 22, odst. 2, zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a vyhl. č. 431/2001 Sb., přílohy 1-4 Odběr podzemní vody ( 10 vyhl. č. 431/2001

Více

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002 LAN SUITE 2002 Obsah OBSAH... 1 NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA SERVERU... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA STANICÍCH V SÍTI... 3 INSTALACE LAN SUITE... 3 KONFIGURACE LAN SUITE... 4 PRŮVODCE KONFIGURACÍ...

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

LabelShop 8. Stručná úvodní příručka. Quick Start Guide

LabelShop 8. Stručná úvodní příručka. Quick Start Guide LabelShop 8 Stručná úvodní příručka Quick Start Guide Rychlý pruvodce pro zacátek DOC-OEMCS8-QSM-CZ-27-02-06 Informace v tomto dokumentu není smluvní a muže býti modifikována bez predbežného upozornení.

Více

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener)

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) MODEL AR-M56 AR-M6 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) ÚVOD PŘED POUŽITÍM FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU POUŽITÍ FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU ODSTRAŇOVÁNÍ POTÍŽÍ DODÁNÍ METADAT SPECIFIKACE

Více

LASERJET PRO 300 COLOR MFP LASERJET PRO 400 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M375 M475

LASERJET PRO 300 COLOR MFP LASERJET PRO 400 COLOR MFP. Stručná referenční příručka M375 M475 LASERJET PRO 300 COLOR MFP LASERJET PRO 400 COLOR MFP Stručná referenční příručka M375 M475 Použití nástroje HP Smart Install pro připojení k počítači, kabelové síti nebo bezdrátové síti Instalační soubory

Více

Digital Video Recorder. Uživatelská příručka V4.0

Digital Video Recorder. Uživatelská příručka V4.0 Digital Video Recorder Uživatelská příručka V4.0 Prohlášení: Copyright 2014 Bez písemného souhlasu společnosti, nemůže žádná společnost či jednotlivec, kopírovat část nebo celý obsah této příručky a šířit

Více

Rack Station RS409, RS409+, RS409RP+ Stručná instalační příručka

Rack Station RS409, RS409+, RS409RP+ Stručná instalační příručka Rack Station RS409, RS409+, RS409RP+ Stručná instalační příručka BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Před použitím si pozorně přečtěte tyto bezpečnostní pokyny a uschovejte tuto příručku na bezpečném místě pro budoucí

Více

Technologie počítačových sítí 5. cvičení

Technologie počítačových sítí 5. cvičení Technologie počítačových sítí 5. cvičení Obsah jedenáctého cvičení Active Directory Active Directory Rekonfigurace síťového rozhraní pro použití v nadřazené doméně - Vyvolání panelu Síťové připojení -

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

Elektronická monitorovací zpráva 1.4 ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

Elektronická monitorovací zpráva 1.4 ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Elektronická monitorovací zpráva 1.4 ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1. Obecná pravidla aplikace Benefit7... 3 1.1 Přístup

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

českém Úvod Obsah balení IP004 Sweex Wireless Internet Phone

českém Úvod Obsah balení IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení zařízení Sweex Wireless Internet Phone. S tímto internetovým telefonem si můžete rychle a snadno začít povídat

Více

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 Návod na instalaci Fuksa Ladislav Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 223 010 785, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz

Více

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013 Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013 Obsah 1. První pohled 3 1.1 Seznamte se 3 1.2 Co je Daňová kancelář? 3 2. Nároky na systém, změny systémových součástí při

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka OM-Link Uživatelská příručka Verze: 2.1 Prosinec 2006 Copyright 2005, 2006 ORBIT MERRET, s r.o. I Nápověda k programu OM-Link Obsah Část I Úvod 3 Část II Základní pojmy a informace 3 1 Připojení... 3 2

Více

První přihlášení do datové schránky krok za krokem

První přihlášení do datové schránky krok za krokem První přihlášení do datové schránky krok za krokem Dostali jste do rukou přístupové údaje ke vstupu do Vaší datové schránky a nevíte, kde začít? Stačí pět základních kroků, aby Vaše datová schránka byla

Více

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: KAPITOLA 2 Začínáme V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: Jak ZoomText instalujete a aktivujete. Jak ZoomText spustíte a ukončíte. Jak ZoomText zapnete a vypnete. Jak

Více

TE-218 TG-218 TW-218. Electronic Publishers EURO INTERPRETER. Návod k použití

TE-218 TG-218 TW-218. Electronic Publishers EURO INTERPRETER. Návod k použití 24 Electronic Publishers TE-218 TG-218 TW-218 EURO INTERPRETER Návod k použití 1 Licenční smlouva NEŽ ZAČNETE VÝROBEK POUŽÍVAT, PŘEČTĚTE SI TUTO LICENČNÍ SMLOUVU. POUŽÍVÁNÍ VÝROBKU ZNAMENÁ, ŽE JSTE AKCEPTOVALI

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu Program pro flexibilní tvorbu evidencí VIKLAN - Evidence Uživatelská příručka pro seznámení se základními možnostmi programu Vlastimil Kubínek, Ing. Josef Spilka VIKLAN - Evidence Verse 1.11.8.1 Copyright

Více

Česky. Funkce kamery VideoCAM GF112. Instalace kamery VideoCAM GF112. 2 Objektiv 3 Nastavitelná základna

Česky. Funkce kamery VideoCAM GF112. Instalace kamery VideoCAM GF112. 2 Objektiv 3 Nastavitelná základna Funkce kamery VideoCAM GF112 1 Tlačítko pro fotografování 2 Objektiv 3 Nastavitelná základna Instalace kamery VideoCAM GF112 1. Nejdříve nainstalujte ovladač a potom k portu USB připojte zařízení VideoCAM

Více

Windows. snadno a rychle

Windows. snadno a rychle Nová kniha známých českých odborníků podrobně seznamuje čtenáře s operačním systémem Windows 10. Čtenář se pod vedením autorů naučí spouštět programy a přepínat mezi nimi (multitasking), vytvářet virtuální

Více

Kompletní průvodce programem Nespalte se

Kompletní průvodce programem Nespalte se Nespalte se při vypalování CDBurnerXP 4 Potřebujete občas vypálit CD nebo DVD médium, převést hudbu anebo si vytvořit obal DVD? Pokud netrváte na profesionálních funkcích a umíte ocenit jednoduché a přehledné

Více

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání.

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. C100 Rychlý návod k použití Česky Děkujeme Vám za zakoupení mobilního telefonu ALIGATOR. Prosíme, prostudujte si tento rychlý

Více

Smart PSS dohledový systém

Smart PSS dohledový systém Smart PSS dohledový systém Uživatelský manuál OBSAH Spuštění...3 Obecné nastavení...4 Účty...5 Přidat uživatele...5 Úprava a vymazání uživatele...6 Správce zařízení...7 Přidat zařízení...7 Nastavení parametrů...9

Více