ENERGIE-OBCE-GEM 3. Zpravodaj prosinec 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENERGIE-OBCE-GEM 3. Zpravodaj prosinec 2012"

Transkript

1 ENERGIE-OBCE-GEM 3 Zpravodaj prosinec 2012 Vážení zástupci měst a obcí Jihočeského kraje, právě čtete třetí číslo zpravodaje projektu Úspory energií, obnovitelné zdroje energie (OZE) a trvale udržitelný rozvoj příhraničních oblastí Jihočeský kraj Horní Rakousko (zkratka projektu: ENERGIE-OBCE- GEM). Tento projekt je podporován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a potrvá do června Nabízí Vám řadu aktivit, do kterých se Vaše obec a město může zapojit. Jsme rádi, že řada z Vás již tuto možnost využila. Co všechno Vám v rámci projektu nabízíme? Nezávislé energetické poradenství týkající se úspor energií v budovách v majetku obce, a to jak v oblasti stavební problematiky (zateplení, výměna oken, rekonstrukce budov na nízkoenergetický standard, výstavba nových budov apod.), tak také v oblasti vytápění a TZB (volba zdroje tepla, zaregulování otopné soustavy, využití OZE apod.). Vzdělávací semináře z oblasti úspor energií a OZE pro vaše občany na Vámi preferované téma Den bezplatného energetického poradenství pro občany Vaší obce Exkurze do Horního Rakouska na téma energeticky úsporná výstavba, obnovitelné zdroje nebo třeba energetické koncepce a akční plány V případě Vašeho zájmu Vám rádi sdělíme podrobnější informace nebo se je můžete dočíst na v sekci Energie-Obce-Gem. V roce 2013 bude v rámci tohoto projektu zpracováno sedm územních energetických koncepcí pro sedm jihočeských měst a obcí. Věříme, že tyto koncepce pomůžou těmto obcím a městům vyřešit řadu otázek a ušetřit nemalé peníze. Těšíme se na spolupráci i s Vaší obcí a Vaším městem v roce 2013! S přáním všeho dobrého do nového roku SEDM JIHOČESKÝCH OBCÍ VYBRAL LOS Dne 17. července 2012 bylo v Českých Budějovicích za účasti radního Jihočeského kraje Ing. Karla Vlasáka, zástupců starostů zúčastněných měst a obcí a notáře vylosováno sedm jihočeských měst a obcí, které získají v rámci projektu EU ENERGIE-OBCE-GEM finanční příspěvek na zpracování územní energetické koncepce a akčního plánu. Losování se ujal Lubomír Málek, starosta Kestřan, obce oceněné v soutěži Vesnice roku 2012 v kategorii Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí. Ze třiceti jihočeských měst a obcí, které se do losování přihlásily, získají finanční podporu Nové Hrady, Adamov, Trhové Sviny, Mokrý Lom, Černá v Pošumaví, Planá nad Lužnicí a Velešín. Blahopřejeme! Mgr. Ivana Klobušníková jednatelka poradenského střediska Energy Centre České Budějovice (ECČB)

2 PRŮKAZY ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI (PENB) PRO VEŘEJNÉ BUDOVY V létě roku 2012 byla schválena novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Byla zveřejněna formou změny, a to zákonem č. 318/2012 Sb. ze dne s účinností od 1. ledna Změna zákona byla vyvolána implementací Směrnice EP a Rady č. 2010/31/EU o energetické náročnosti budov. Změna obsahuje řadu nových ustanovení o účinnosti užití energie, o kontrolách kotlů, rozvodů a klimatizačních systémů, o snižování energetické náročnosti budov, o energetických auditech a posudcích a o oprávněných osobách, které mohou provádět instalace obnovitelných zdrojů energie (OZE) v budovách nebo provádět výpočty. V médiích jsou nejčastěji skloňovaným tématem průkazy energetické náročnosti budov (PENB), nazývané často jako štítky, o nichž novela rovněž hovoří a jichž se také týkají některé změny. PENB nejsou úplnou novinkou. Stavebníci vědí, že od roku 2009 jsou PENB povinnou součástí dokumentace pro stavební řízení u všech novostaveb a u větších změn stávajících budov. Novela rozšiřuje povinnosti vypracovat PENB při prodeji a pronájmu budov a postupně zavádí povinnost mít zpracovaný PENB i pro všechny bytové domy, administrativní budovy a veřejné budovy. Výjimkou jsou rodinné domy, kdy majitel, pokud nestaví, neprovádí renovaci, neprodává, či nově nepronajímá, nevztahují se na něho žádné požadavky tohoto zákona. Jiné je to u budov veřejných (v zákoně označených jako budovy užívané orgánem veřejné moci). Zde je zákon poměrně nekompromisní a předepisuje plošně zpracovat a veřejně vystavit průkaz do poloviny roku 2013, a to pro budovy s energeticky vztažnou plochou (zhruba vnější plocha všech vytápěných podlaží) nad 500 m 2 a do poloviny roku 2015 pro budovy nad 250 m 2, což znamená prakticky všechny tyto veřejné budovy. Protože dosud (polovina prosince 2012) nebyly k zákonu vydány nové prováděcí předpisy včetně vyhlášky o PENB, zůstávají zatím v platnosti (zřejmě až do dubna 2013) původní vyhlášky. Bohužel průkaz, resp. jeho grafická část, zpracovaný podle stávající metodiky má menší vypovídající hodnotu. Pro veřejné budovy bez rozdílu samozřejmě platí povinnost zpracovat PENB při výstavbě budovy nové nebo při její větší změně. Možná důležitější změnou, než je otázka PENB, je povinnost stavět veřejné budovy, přesněji budovy vlastněné a užívané orgánem veřejné moci nebo jím zřízenou institucí postupně jako budovy s téměř nulovou potřebou energie. Tato povinnost platí již od 1. ledna 2016, a sice pro budovy s energeticky vztažnou plochou větší než 1500 m 2 a od 1. ledna 2017, resp. 1. ledna 2018 pro budovy s energeticky vztažnou plochou větší, resp. menší než 350 m 2. Prakticky to znamená, že veřejné budovy budou navrhovány v pasivním standardu a jejich zásobování energií (budova jako taková nemůže mít nulovou potřebu energie pro svůj provoz) bude z velké části pokryto z obnovitelných zdrojů energie. Pro ostatní budovy je tato povinnost posunuta o dva roky.

3 AKTUÁLNĚ DNY ENERGETICKÉHO PORADENSTVÍ V rámci projektu Energie-Obce-Gem bylo ve spolupráci s jihočeskými městy a obcemi v roce 2012 zorganizováno šest tzv. Dnů energetického poradenství. Rataje, 11. října 2012 Den energetického poradenství v hostinci Rataje ve spolupráci s Obecním úřadem Rataje Města a obce, které o tuto aktivitu projevily zájem, poskytly prostory pro konání akce a Energy Centre České Budějovice město/obec navštívilo se dvěma energetickými poradci, odborníky na problematiku úspor energií při stavbách a rekonstrukcích domů, při vytápění, na využívání obnovitelných zdrojů energie a dotace pro energeticky úsporná opatření. ECČB zajistilo ve spolupráci s daným městem či obcí propagaci akce formou plakátů, pozvánek v obecních zpravodajích, informování v místním rozhlase atd. Ve vybraný den byly odborníci ECČB k dispozici pro dotazy účastníků a seznámili je se zásady energeticky úsporné výstavby a rekonstrukce domů a vytápění domů. Veškeré tyto aktivity byly hrazeny z finančních prostředků EU a z vlastních zdrojů ECČB, takže byly pro města a obce i pro účastníky bezplatné. Kdy a kde se Dny energetického poradenství konaly? První Den energetického poradenství se konal ve Vodňanech v květnu 2012, o něm jsme Vás informovali již ve Zpravodaji č. 2. Zde přinášíme informace o dalších: Tábor, 19. září 2012 Den energetického poradenství v KD Střelnice ve spolupráci s Městským úřadem Tábor Řepeč, 18. října 2012 Den energetického poradenství v hostinci v Řepči ve spolupráci s Obecním úřadem Řepeč Strmilov, 25. října 2012 Den energetického poradenství v sále MěÚ Strmilov ve spolupráci s Městským úřadem Strmilov

4 Adamov, 8.listopadu 2012 Den energetického poradenství v sále obecního úřadu ve spolupráci s obecním úřadem Adamov Strakonice, 4. prosince 2012 Seminář Rekonstrukce domů, zateplování a povinné průkazy pro budovy od ledna 2013 v zasedací místnosti Městského úřadu ve Strakonicích se konal ve spolupráci se Zdravým městem Strakonice. Seminář zahájil pan místostarosta Ing. Pavel Pavel, poté následovaly čtyři přednášky s diskuzí. SEMINÁŘE V JČ MĚSTECH A OBCÍCH Pro města a obce jihočeského kraje bylo v rámci projektu Energie-Obce-Gem v roce 2012 zorganizováno pět seminářů s přednáškami odborníků v oblasti úspory energií a OZE. Největší zájem byl o problematiku průkazů energetické náročnosti budov, které budou pro určité budovy povinné od roku Řepeč, 22. listopadu 2012 Seminář Solární energie, biomasa, tepelná čerpadla pro vytápění domů a přípravu teplé vody v hostinci v Řepči ve spolupráci s Obecním úřadem Řepeč zahájil pan starosta Jiří Vozábal a poté následovaly 4 přednášky a diskuze. Planá nad Lužnicí, 10. prosince 2012 Seminář Povinné průkazy pro budovy od ledna 2013 koho se týkají a jak na ně? Volba dodavatele elektřiny a plynu jak postupovat? v obřadní síni radnice v Plané nad Lužnicí ve spolupráci s Městem Planá nad Lužnicí. Účastníky semináře přivítal pan starosta Ing. Jiří Šimánek. Poté proběhly tři přednášky a seminář byl zakončen diskuzí.

5 Trhové Sviny, 12.prosince 2012 Seminář Povinné průkazy pro budovy od ledna 2013 koho se týkají a jak na ně? Volba dodavatele elektřiny a plynu jak postupovat? v novém sále kulturního domu v Trhových Svinech se konal ve spolupráci s Městem Trhové Sviny. Seminář zahájil úvodním slovem starosta ing. Radislav Bušek. Na závěr tří přednášek proběhla diskuze a následovala zajímavá exkurze do výtopny na biomasu Tepelného hospodářství Města Trhové Sviny. Nové Hrady, 11. prosince 2012 Seminář Povinné průkazy pro budovy od ledna 2013 koho se týkají a jak na ně? Volba dodavatele elektřiny a plynu jak postupovat? ve spolkovém kulturním domě v Nových Hradech se konal ve spolupráci s Městem Nové Hrady. Účastníky semináře přivítal pan starosta Mgr. Vladimír Hokr. Na závěr tří přednášek proběhla diskuze. DNY ENERGETICKÉHO PORADENSTVÍ A SEMINÁŘE I VE VAŠÍ OBCI Máte zájem o uspořádání podobného semináře jako výše uvedené nebo o zorganizování Dne energetického poradenství také ve Vašem městě nebo ve Vaší obci? Veškeré náklady na tyto akce jsou hrazeny z rozpočtu projektu Energie-Obce- Gem a kofinancovány ECČB. Na Vás je vybrat si téma, které je pro Vaše město či obec aktuální, které zajímá Vaše občany a ECČB pozve odborníky na vybrané téma a zajistí propagaci a veškerou organizaci akce. Podrobnosti Vám rádi sdělíme na telefonu: nebo na u: petr@eccb.cz.

6 SEMINÁŘ ENERGIE V OBCÍCH Řada měst a obcí v Horním Rakousku realizuje projekty v oblasti zvyšování energetické účinnosti a hospodárného využívání energie a projekty na podporu obnovitelných zdrojů energie. Partnerem projektu Energie-Obce-Gem je Hornorakouský svaz pro úspory energií (O. Ö. Energiesparverband), který sídlí v Linci a má na starosti mj. podporu hornorakouských měst a obcí při realizaci výše uvedených aktivit. Již cca 160 měst a obcí z celkového počtu 444 se v Horním Rakousku zapojilo do programu nazvaného EGEM, který je finančně podporován hornorakouskou vládou a který je určený pro aktivní hornorakouská města a obce, na podporu zpracování územních energetických koncepcí a akčních plánů pro tato města a obce a dalších souvisejících aktivit. Dne 16. listopadu 2012 se ve Welsu konal již tradiční seminář Energie v obcích, na kterém se setkaly obce zapojené do programu EGEM i obce, které o účasti v tomto programu uvažují. Akce se zúčastnilo více než 80 zástupců měst a obcí. Dalšími tématy byla e-mobilita, tedy možnosti využití elektromobilů (dle průzkumů cca 80 % aut jezdí denně méně než 40 km, elektroauta se svou spotřebou jen 20 kwh na 100 km by tedy byla pro tyto pojížďky ideálním řešením) a téma energeticky úsporných opatření v kancelářích a administrativních budovách. Na semináři se představilo pět měst a obcí, které se angažují v programu EGEM. V neposlední řadě zazněly také další zajímavé informace: v současné době je cca 70 % veškeré potřeby elektřiny vyráběno z obnovitelných zdrojů energie a z OZE je také kryto asi 50 % potřeby tepla pro vytápění. Do roku 2030 chce Horní Rakousko oba tyto podíly zvýšit na 100 %. Jaká témata byla na semináři prezentována, jaká jsou v současnosti aktuální pro města a obce v Horním Rakousku? Jednak fotovoltaika, a to menší fotovoltaické instalace na střechách, hornorakouská vláda podporuje instalaci fotovoltaických zařízení na střechách základních a středních škol. Do tohoto projektu se zapojilo již 285 hornorakouských škol, což je cca jedna třetina všech škol. Nejedná se pouze o instalaci zařízení na střeše školy, jsou organizovány semináře pro učitele, aby uměli téma fotovoltaika hravou formou zařadit do vyučování a každá škola sleduje, kolik elektřiny fotovoltaické zařízení vyrobilo a může své výsledky porovnat s ostatními školami na Dále školy samy organizují soutěže a realizují další aktivity na podpory osvěty fotovoltaiky. Územní energetické koncepce má zpracováno a schváleno orgány města/obce již 114 měst a obcí a dalších 47 měst a obcí má energetické koncepce ve fázi zpracování. Obce si tak samy stanoví, jaká energeticky úsporná opatření chtějí realizovat. Nejčastěji je to energeticky vědomá rekonstrukce budov v majetku obce nebo event. výstavba pasivních budov nebo instalace veřejného LED osvětlení, často financované pomocí energy performance contracting (EPC).

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Exkurze pro jihočeské základní, střední a vysoké školy, 4.10., 9.10.,

Více

ZPRAVODAJ. pro jihočeská města a obce Prosinec 2015

ZPRAVODAJ. pro jihočeská města a obce Prosinec 2015 ZPRAVODAJ 9 pro jihočeská města a obce Prosinec 2015 Vážená paní starostko, vážený pane starosto, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje, ačkoliv došlo v souvislosti se změnou legislativy k

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech červenec až září 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Vylosování 7 jihočeských měst a obcí v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

ENERGIE-OBCE-GEM 5. Zpravodaj prosinec 2013. Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje,

ENERGIE-OBCE-GEM 5. Zpravodaj prosinec 2013. Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje, ENERGIE-OBCE-GEM 5 Zpravodaj prosinec 2013 Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážení představitelé měst a obcí Jihočeského kraje, většina aktivit zaměřených na jihočeská města a obce v rámci

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2015 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Bezplatné měření termovizní kamerou s elektromobilem od E.ONu, 1.1. 18.2.2015...

Více

T e r m í n y. M o ž n o s t i :

T e r m í n y. M o ž n o s t i : T e r m í n y k podání žádosti o Kotlíkovou dotaci v jednotlivých krajích: Královéhradecký : příjem žádostí 11.01. 30.06. 2016 Pardubický : příjem žádostí od 27.01. 2016 Jihočeský : příjem žádostí 18.01.

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech duben až červen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Setkání energetických poradců ECČB, 4.4.2012....... 2 1.2 Exkurze jihočeských

Více

ZÁKON č. 406/2000 Sb.

ZÁKON č. 406/2000 Sb. ZÁKON č. 406/2000 Sb. ze dne 25. října 2000 o hospodaření energií ČÁST PRVNÍ ( 1-14) HLAVA I - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ( 1-2) 1- Předmět zákona Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 (dále

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech červenec až září 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Energetický audit pro 2. Mateřskou školu v Protivíně, 30.7.2013 2 1.2

Více

EFEKT MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU

EFEKT MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA K SEMINÁŘŮM ENVIROS, s. r. o. PROSINEC 2008 EFEKT MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU INFORMAČNÍ DEN: ENERGETICKY ÚSPORNÁ OPATŘENÍ PRO OBEC EV. Č. ISPROFIN 122142-8225 FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY

Více

Aktuální informace v oblasti energetiky z pohledu OK

Aktuální informace v oblasti energetiky z pohledu OK Aktuální informace v oblasti energetiky z pohledu OK Odbor strategického rozvoje kraje oddělení regionálního rozvoje 25. Března 2013, Litovel Obsah prezentace 1. Územní energetická koncepce OK Aktualizace

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo stránky: 1.1 Odborný seminář a setkání EKIS, 2. 3.10.... 2 1.2 Dny energetického poradenství

Více

406/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 25. října 2000. o hospodaření energií ČÁST PRVNÍ HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět zákona

406/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 25. října 2000. o hospodaření energií ČÁST PRVNÍ HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět zákona 406/2000 Sb. ZÁKON ze dne 25. října 2000 o hospodaření energií Změna: 359/2003 Sb. Změna: 694/2004 Sb. Změna: 180/2005 Sb. Změna: 177/2006 Sb. Změna: 214/2006 Sb. Změna: 574/2006 Sb. Změna: 177/2006 Sb.

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE KE KOTLÍKOVÝM DOTACÍM

ZÁKLADNÍ INFORMACE KE KOTLÍKOVÝM DOTACÍM ZÁKLADNÍ INFORMACE KE KOTLÍKOVÝM DOTACÍM Kotlíkové dotace jsou určeny pro fyzické osoby na výměnu zdroje vytápění v rodinných domech. Po schválení krajského projektu ze strany Ministerstva životního prostředí

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

Naše činnosti. Energetické audity. Průkazy energetické náročnosti. Energetické projekty, rekonstrukce a poradenství. Pasivní domy - poradenství

Naše činnosti. Energetické audity. Průkazy energetické náročnosti. Energetické projekty, rekonstrukce a poradenství. Pasivní domy - poradenství Naše činnosti : Energetické audity Průkazy energetické náročnosti Energetické projekty, rekonstrukce a poradenství Pasivní domy - poradenství Termovizní měření Optimalizace dodávek energií Vyregulování

Více

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Požadavky legislativy a jejich dopad do navrhování a provozování budov Konference Energie pro budoucnost XII 24. dubna 2014, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů

Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů Příležitosti pro financování energeticky úsporných projektů Tomáš Chadim Tábor 4.2.2010 Představení SEVEn SEVEn je konzultační společnost zaměřená na oblast energetiky a životního prostředí, zejména na

Více

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU , směrnice EU Ing. František Plecháč 1 Zákon byl vydán pod č. 406/2000 Sb. Hlavní důvody posledních novelizací zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. (EAZK) byla založena v roce 2006 za podpory programu EU Inteligent Energy Europe. Zakladatelem a 100%

Více

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Budovy s téměř nulovou spotřebou energie prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Miroslav Urban Michal Kabrhel Daniel Adamovský Stanislav Frolík KLIMATICKÉ

Více

Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing.

Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing. Vydal: nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice Autor textů: Ing. Josef Šťastný Fotografie poskytli: Ing. Otakar Chlouba, Ing. Martin Halama a Ing. Edvard Sequens ze Sdružení Calla, OÖ

Více

Ivo Slavotínek předseda APES

Ivo Slavotínek předseda APES Perspektivy metody EPC v České republice 29.4.2013, Praha Možnosti dalšího vývoje EPC Ivo Slavotínek předseda APES EPC energetické služby s garantovanou úsporou I. Energy Performance Contracting (EPC)

Více

Základní vzor žádosti o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1

Základní vzor žádosti o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Základní vzor žádosti o poskytnutí dotace v rámci Prioritní osy 2, Specifický cíl 2.1 Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících

Více

Zákon č. 406/2000 Sb. - jeho novela č. 318/2012 Sb. ve vztahu na současný stav prováděcích vyhlášek

Zákon č. 406/2000 Sb. - jeho novela č. 318/2012 Sb. ve vztahu na současný stav prováděcích vyhlášek Zákon č. 406/2000 Sb. - jeho novela č. 318/2012 Sb. ve vztahu na současný stav prováděcích vyhlášek Odborná činnost k politice územního rozvoje a územně plánované dokumentaci podle zákona č. 458/2000 Sb.,

Více

ENERGY CENTRE BUDWEIS

ENERGY CENTRE BUDWEIS ENERGY CENTRE BUDWEIS Zpráva o činnostech říjen až prosinec 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Streetlight-EPC - Úvodní meeting ve Welsu, 30.9. 2.10.2014... 3 1.2 Exkurze

Více

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10. Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.2007 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Typy

Více

Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1

Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1 Implementační dokument OPŽP návrh hodnocení projektů v oblasti ochrany ovzduší a v oblasti využívání OZE 10. 10. 2006 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Implementační dokument Typy

Více

Poskytování energetických služeb. komplexní řešení

Poskytování energetických služeb. komplexní řešení Mezinárodní konference o úsporách energie Úspory energie a EPC 27.11.2012, Praha Poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem komplexní řešení Ivo Slavotínek předseda APES EPC energetické služby

Více

Revitalizace bytových domů

Revitalizace bytových domů Revitalizace bytových domů Ing. Pavel Zteiskar obchodní ředitel Program Představení skupiny Dům plný úspor Dotace pro bytové domy v ČR Nová zelená úsporám 2016 Případová studie Kdy začít s přípravou Jak

Více

Přílohy II. Petr J. Kalaš v.r. ministr životního prostředí

Přílohy II. Petr J. Kalaš v.r. ministr životního prostředí Přílohy II Směrnice Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR na opatření v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/12 Aktualizováno k zákonu 371/2011 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Zákon 406/2000 Název právního předpisu Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 15.1.2014... 2 1.2 Seminář v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech duben až červen 2015 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Felix & Maira Chytré hlavičky Zemi rozumí, 1.4. 30.6 2015...2 1.2 ECCB

Více

Zpráva činnosti CTI ČR za období říjen-prosinec 2014. Semináře, kurzy, soutěže.

Zpráva činnosti CTI ČR za období říjen-prosinec 2014. Semináře, kurzy, soutěže. Zpráva činnosti CTI ČR za období říjen-prosinec 2014 Semináře, kurzy, soutěže. Cech topenářů a instalatérů České republiky, o.s. ve spolupráci se SŠP, Jílová 36g, Brno a za přispění Střediska mědi pořádal

Více

NABÍDKA ENERGETICKÝCH SLUŽEB

NABÍDKA ENERGETICKÝCH SLUŽEB NABÍDKA ENERGETICKÝCH SLUŽEB Dr. Ing. Veneta Zlatareva, manažer energetických služeb, energetický auditor, držitel osvědčení č. 0193/2003 o zapsání do Seznamu energetických auditorů vedeném MPO podle 10

Více

Posuzování OZE v rámci PENB. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.

Posuzování OZE v rámci PENB. Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. Posuzování OZE v rámci PENB 1 Zákon 406/2000 Sb. O hospodaření energií.. 7 Snižování energetické náročnosti budov 7a Průkaz energetické náročnosti. Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov Průkaz

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 18.1.2012.... 2 1.2 Baumit Akademie, 24.1.2012....2

Více

Energetický audit Energetický audit Povinnost zpracovat energetický audit 1 500 GJ/rok, 000 GJ/rok 700 GJ/rok Energetický audit

Energetický audit Energetický audit Povinnost zpracovat energetický audit 1 500 GJ/rok, 000 GJ/rok 700 GJ/rok Energetický audit Energetický audit Energetický audit slouží pro zhodnocení využívání energií v daném objektu - v budově, ve výrobním provozu anebo při instalaci nového zdroje energie. V rámci auditu se identifikují možnosti

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Úspory energie ve městech a obcích v rámci projektu ENERGIE-OBCE-

Více

Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose 5 OPŽP 2014-2020

Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose 5 OPŽP 2014-2020 Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose 5 OPŽP 2014-2020 Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose

Více

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Důvody pro novelizace směrnic Směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II) Připravovaná novelizace směrnice

Více

Příležitosti a hrozby pro udržitelnou energetiku

Příležitosti a hrozby pro udržitelnou energetiku Příležitosti a hrozby pro udržitelnou energetiku Petr Holub, 31. května 2011 Praha, konference HBS Část 1: Úsporné budovy Máme problém....a jeho řešení Reálné ceny energie rostou Zdroje pochází z nestabilních

Více

Ukazatele Východočeská energetika, poskytovatelé. Celkové náklady (Kč v tis.) VČE a.s. alternativních tras. r.2006. Částka-odhad (tis.

Ukazatele Východočeská energetika, poskytovatelé. Celkové náklady (Kč v tis.) VČE a.s. alternativních tras. r.2006. Částka-odhad (tis. Opatření 4.1 Zásobování elektřinou 4.1.2 Vymezit řešení zásobování elektrickou energií v havarijních případech řešení záložních zdrojů a alternativních tras. Četnost a doba odstávek Roční doba využití

Více

Číslo: 5/2002 15.5. 2002

Číslo: 5/2002 15.5. 2002 Číslo: 5/2002 15.5. 2002 Vydává: Energy Centre České Budějovice, Pražská 99, 370 04 České Budějovice tel.: 038 / 731 25 80, fax: 038 / 731 25 81, e-mail: office@eccb.cz, http://www.eccb.cz OBSAH: 1. Výstava

Více

PŘÍLOHA Č. 4 ZDROJE PRO FINANCOVÁNÍ OPATŘENÍ ÚEK LK

PŘÍLOHA Č. 4 ZDROJE PRO FINANCOVÁNÍ OPATŘENÍ ÚEK LK PŘÍLOHA Č. 4 ZDROJE PRO FINANCOVÁNÍ OPATŘENÍ ÚEK LK LIBERECKÝ KRAJ 1 OBSAH 1 PŘEHLED FINANČNÍCH ZDROJŮ PRO FINANCOVÁNÍ OPATŘENÍ VČ. VYUŽITÍ DOTAČNÍCH TITULŮ...3 1.1 Možné zdroje financování...3 1.2 Strukturální

Více

MODEL ENERGETICKÝ MANAGEMENT MĚST

MODEL ENERGETICKÝ MANAGEMENT MĚST MODEL ENERGETICKÝ MANAGEMENT MĚST Energetická legislativa PORSENNA o.p.s. 1 Cíle a priority české vlády v oblasti využívání energetických zdrojů jsou uvedeny Státní energetickou koncepcí schválenou usnesením

Více

Erneuerbare Energie in Tschechien: Potenziale, Nutzung & Perspektiven

Erneuerbare Energie in Tschechien: Potenziale, Nutzung & Perspektiven Erneuerbare Energie in Tschechien: Potenziale, Nutzung & Perspektiven Mag. Bohuslav Čtveráček Energy Centre Budweis 3. August 2017, Großschönau Energy Centre České Budějovice (ECČB) gegründet in 1998 im

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti. Ing. Simon Palupčík, MBA

Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti. Ing. Simon Palupčík, MBA Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti Ing. Simon Palupčík, MBA Snímek 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Členské státy zajistí, aby podniky, které nejsou malými a středními podniky,

Více

Odborný seminář Protherm 2013

Odborný seminář Protherm 2013 ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Odborný seminář Protherm 2013 Novinky v legislativě oboru technických zařízení budov v roce 2012 Prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Doc. Ing.

Více

NEWSLETTER č. 3 V čem Vám CESBA může pomoci?

NEWSLETTER č. 3 V čem Vám CESBA může pomoci? Projekt CEC5 Cílem projektu CEC5 Demonstrace energetické efektivnosti a využití obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách je podpora zvyšování energetické účinnosti a podílu obnovitelných zdrojů

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013.

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013. Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

Solární energie v ČR a v EU

Solární energie v ČR a v EU Solární energie v ČR a v EU v ČR a EU 1 Elektřina ze slunečního záření jako součást OZE OZE v podmínkách České republiky: Vodní energie Větrná energie Energie slunečního záření Energie biomasy a bioplynu

Více

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015 Energetický management města Litoměřice Praha, 12. května 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany klimatu A Energetický plán města Geotermální

Více

MODEL ENERGETICKÝ MANAGEMENT MĚST

MODEL ENERGETICKÝ MANAGEMENT MĚST MODEL ENERGETICKÝ MANAGEMENT MĚST PORSENNA o.p.s. 1 Cíle a priority české vlády v oblasti využívání energetických zdrojů uvádí Státní energetická koncepce. Nástrojem k naplnění cílů koncepce je Státní

Více

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání

Více

DOTAZNÍK Obnova osvětlení montážní a skladovací haly

DOTAZNÍK Obnova osvětlení montážní a skladovací haly DOTAZNÍK Obnova osvětlení montážní a skladovací haly Následující dotazník umožní prvotní posouzení, zda může být obnova osvětlení provedena ekonomicky a zda může být EPC vhodnou volbou. Dotazník lze využít

Více

Úspory energie pro města a obce

Úspory energie pro města a obce Úspory energie pro města a obce Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Obsah 1. Úvod... 1 2. Porovnání charakteristiky kraje a rozvoje infrastruktury v obcích ČR a v

Více

majetku státu s možností využití metody EPC

majetku státu s možností využití metody EPC Seminář Komplexní řešení při renovaci budov v majetku státu s možností využití metody EPC 14. října 2014 MPO SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI Energetická účinnost (EE) v rámci strategie Evropa

Více

Kotlíkové dotace nejčastější otázky, na něž chcete znát odpověď

Kotlíkové dotace nejčastější otázky, na něž chcete znát odpověď Kotlíkové dotace nejčastější otázky, na něž chcete znát odpověď 1. Jsou podmínkou k získání dotace mikroenergetická opatření nebo zateplení? Tzv. mikroenergetická opatření jako např. dílčí výměna oken,

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Efektivní využívání energie Energie pro budoucnost XXIII Brno, 21. března 2018 1 Evropská legislativa v oblasti energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE. Ing. Lucie Stuchlíková. PORSENNA o.p.s.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE. Ing. Lucie Stuchlíková. PORSENNA o.p.s. LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE Ing. Lucie Stuchlíková PORSENNA o.p.s. Projekt je realizován za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie

Více

Co je to průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)?

Co je to průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)? Co je to průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)? Průkaz energetické náročnosti budov (PENB) slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy udává veškeré energie spotřebované při standardizovaném

Více

Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc

Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc 20. 2. 2018 Obsah zákona 3 Státní energetická koncepce 4 Územní energetická koncepce 5 Program

Více

Základní pravidla NZÚ pro 3. výzvu pro rodinné domy

Základní pravidla NZÚ pro 3. výzvu pro rodinné domy Základní pravidla NZÚ pro 3. výzvu pro rodinné domy OBLASTI PODPORY A. Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů B. Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností C. Efektivní

Více

UDRŽITELNÁ ENERGETIKA jako společné téma pro rok 2008 Chrudim, 12. března 2008 NSZM ČR 1

UDRŽITELNÁ ENERGETIKA jako společné téma pro rok 2008 Chrudim, 12. března 2008 NSZM ČR 1 UDRŽITELNÁ ENERGETIKA jako společné téma pro rok 2008 Chrudim, 12. března 2008 NSZM ČR 1 SPOLEČNÁ TÉMATA NSZM 2007: UDRŽITELNÁ DOPRAVA 2008: UDRŽITELNÁ ENERGETIKA [Zdroje a úspory] Téma roku 2008 bylo

Více

Dosavadní proces implementace směrnice o energetické účinnosti / Národní akční plán energetické účinnosti, jeho aktualizace a plnění závazků ČR

Dosavadní proces implementace směrnice o energetické účinnosti / Národní akční plán energetické účinnosti, jeho aktualizace a plnění závazků ČR Dosavadní proces implementace směrnice o energetické účinnosti / Národní akční plán energetické účinnosti, jeho aktualizace a plnění závazků ČR Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti

Více

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem České vysoké učení technické v Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem prof.ing.karel 1 Energetický audit

Více

ČLÁNKY 3, 4. Petr Sopoliga. ENVIROS, s.r.o. 8. ledna 2006. Operativní hodnocení energetické náročnosti budovy Referenční budova

ČLÁNKY 3, 4. Petr Sopoliga. ENVIROS, s.r.o. 8. ledna 2006. Operativní hodnocení energetické náročnosti budovy Referenční budova ČLÁNKY 3, 4 energetické náročnosti budovy budova Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. 8. ledna 2006 ČLÁNKY 3, 4 Obsah přednášky Směrnice evropského parlamentu a rady č. 2002/91/ec zákona č. Návrh vyhlášky, kterou

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 5. 12. 2012 Pořadové číslo 03 1 Jaderná elektrárna Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

Konference Energetika Most 2014 Petr Karas

Konference Energetika Most 2014 Petr Karas Konference Energetika Most 2014 Petr Karas ENERGETICKÁ BEZPEČNOST JE NUTNÉ SE ZNEPOKOJOVAT? JE NUTNÉ SE ZNEPOKOJOVAT? hlavním posláním SEK je zajistit nepřerušené dodávky energie v krizových situacích

Více

Možnosti finanční podpory v novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Renata Kořínková

Možnosti finanční podpory v novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Renata Kořínková Možnosti finanční podpory v novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Renata Kořínková Programy podpory OP PIK Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4

Více

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Vedoucí katedry TZB Předseda Společnosti pro

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013 Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

Stručný přehled o harmonogramu výzvy: Příjem Registračních žádostí: Projekty z oblasti OZE: 21. 5. 2012 (od 12h) 8. 6.

Stručný přehled o harmonogramu výzvy: Příjem Registračních žádostí: Projekty z oblasti OZE: 21. 5. 2012 (od 12h) 8. 6. Dne 2. května 2012 byla vyhlášena III. Výzva - prodloužení k předkládání žádostí v programu Eko-Energie z Operačního programu Podnikání a inovace. Rádi Vás touto cestou informujeme o způsobu, jak podat

Více

Obnova veřejného osvětlení

Obnova veřejného osvětlení Dotazník Obnova veřejného osvětlení Následující dotazník umožní prvotní posouzení, zda může být obnova veřejného osvětlení provedena ekonomicky a zda může být EPC vhodnou volbou. Dotazník lze využít následujícím

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE OBSAH: ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Informační večer Potenciál obnovitelných zdrojů energie se zaměřením na

Více

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem?

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? 2. října 2014 OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice o energetické účinnosti

Více

některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 13. 7. a 31.8. 2010

některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 13. 7. a 31.8. 2010 Vážení spoluobčané! Končí nejen další čtvrtletí letošního roku, ale zároveň i další volební období obecního zastupitelstva. V letošním roce nám připadli navíc ještě volby do části senátu, které budou probíhat

Více

Dotační tituly v novém programovém období 2014-2020

Dotační tituly v novém programovém období 2014-2020 Dotační tituly v novém programovém období 2014-2020 Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů Ministerstvo životního prostředí Program Nová zelená úsporám

Více

Kontroly zákona o hospodaření energií

Kontroly zákona o hospodaření energií Kontroly zákona o hospodaření energií Energetické audity, problematika budov s téměř nulovou spotřebou energie Marcela Juračková ředitelka odboru kontroly XXVIII.SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 24. ledna 2018 Luhačovice

Více

Implementace směrnic o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti včr

Implementace směrnic o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti včr Zakládající partneři Implementace směrnic o energetické náročnosti budov a energetické účinnosti včr Významní partneři Snižování energetické náročnosti budov Petr Holub 19. května 2015 Partneři Transpozice

Více

Jak číst v průkazu energetické náročnosti Novela vyhlášky o ENB

Jak číst v průkazu energetické náročnosti Novela vyhlášky o ENB Jak číst v průkazu energetické náročnosti Novela vyhlášky o ENB Ing. Jan Antonín technická podpora Šance pro budovy www.sanceprobudovy.cz 1/ 45 Úvod www.sanceprobudovy.cz 2/ 45 Spotřeba tepla na vytápění

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor XIII. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Směrnice

Více

Zákon 406/2000 Sb., o hospodaření energií (vč. změn) Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1

Zákon 406/2000 Sb., o hospodaření energií (vč. změn) Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1 Zákon 406/2000 Sb., o hospodaření energií (vč. změn) Ing. Jan Schwarzer, Ph.D. 1 Zákon 406/2000 (vč. změn) se změnami: 359/2003 Sb., 694/2004 Sb., 180/2005 Sb., 177/2006 Sb., 214/2006 Sb., 574/2006 Sb.,

Více

PŘEHLED STAVU ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V ČR - CURRENT STATE OF ENERGY EFFICIENCY AND RENEWABLE ENERGY IN THE CR

PŘEHLED STAVU ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V ČR - CURRENT STATE OF ENERGY EFFICIENCY AND RENEWABLE ENERGY IN THE CR PŘEHLED STAVU ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V ČR - CURRENT STATE OF ENERGY EFFICIENCY AND RENEWABLE ENERGY IN THE CR MIROSLAV ŠAFAŘÍK PORSENNA o.p.s. TÉMATA PŘEDNÁŠKY základní data

Více

Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR

Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR Metodický návod pro měření a hodnocení hluku a vibrací na pracovišti a vibrací v chráněných vnitřních prostorech staveb Částka 4 Str. 6 Věstník Ministerstva školství,

Více

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Zdroje tepla pro pasivní domy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Pasivní domy (ČSN 73 0540-2) PHPP: měrná potřeba primární energie

Více

Energetická politika a rozvoj města Litoměřice. Podnikatelské Fórum Ústeckého kraje Ústí nad Labem, 21. září 2015

Energetická politika a rozvoj města Litoměřice. Podnikatelské Fórum Ústeckého kraje Ústí nad Labem, 21. září 2015 Energetická politika a rozvoj města Litoměřice Podnikatelské Fórum Ústeckého kraje Ústí nad Labem, 21. září 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany

Více

Energeticky úsporná obec

Energeticky úsporná obec Energeticky úsporná obec Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2008 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících 10 až 15 letech mírný růst

Více

Jak postavit nízkoenergetický dům - Průkaz energetické náročnosti nízkoenergetických budov

Jak postavit nízkoenergetický dům - Průkaz energetické náročnosti nízkoenergetických budov Jak postavit nízkoenergetický dům - Průkaz energetické náročnosti nízkoenergetických budov Od ledna 2009 je povinnou součástí dokumentace ke stavebnímu povolení (na novostavby i rekonstrukce) Průkaz energetické

Více

Zpráva o průběžné evidenci průkazů energetické náročnosti budov za I. čtvrtletí 2019

Zpráva o průběžné evidenci průkazů energetické náročnosti budov za I. čtvrtletí 2019 Zpráva o průběžné evidenci průkazů energetické náročnosti budov za I. čtvrtletí 2019 říjen 2019 Odbor energetické účinnosti a úspor Abstrakt Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen ministerstvo ) připravilo

Více

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 196 154 1 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění

Více

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje

Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Plnění akčního plánu Územní energetické koncepce Olomouckého kraje Úspory energie a uhlíková stopa úřadu Olomouc dne 28. 8. Akční plán ÚEK OK Akční plán UEK Olomouckého kraje : prováděcí dokument, který

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Vícepalivový tepelný zdroj. s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči

Vícepalivový tepelný zdroj. s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Tréninkový kurz Solární energie pro technologické teplo v průmyslu (projekt So-Pro) Datum a místo konání: 5.5.2011, Krajský

Více

tituly Ing. Jiří Mazáček PORSENNA o.p.s. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

tituly Ing. Jiří Mazáček PORSENNA o.p.s. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Snižování Evropský zemědělský fond spotřeby pro rozvoj venkova: Evropa energie investuje do venkovských a dotační oblastí" tituly Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více