BARVA V ORGANICKÝCH MOLEKULÁCH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BARVA V ORGANICKÝCH MOLEKULÁCH"

Transkript

1 BARVA V ORGANICKÝCH MOLEKULÁCH Hana Zahradníková Ústav fyzikální a spotřební chemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně, Purkyňova 118, Brno, Česká republika, ustohalova.hana@post.cz 1. Úvod Jedno z nejstarších barviv je indigo, které se používá již více než 4000 let. Bylo používáno k barvení hábitů Egyptských mumií. Když v roce 55 před Kristem napadl Julius Caesar Británii, zjistil, že místní lidé, kteří se nazývali Piktové, mají těla pomalována modrou barvou, formou indiga. Dnes se indigo, samozřejmě již vyráběné synteticky, používá například k barvení modrých Jeanů. Prvním synteticky vyrobeným barvivem byl anilinový purpur, také zvaný mauverin. V roce 1856 se ho podařilo syntetizovat teprve osmnáctiletému W. H. Perkinovi, zatímco připravoval deriváty uhelného dehtu pro svého profesora. Protože okamžitě rozpoznal jeho možný potenciál, opustil školu a založil tak průmysl barviv z uhelného dehtu. Tento průmysl se začal rapidně rozrůstat a poskytoval celou škálu barviv brilantních odstínů, které dříve nebylo možno z přírodních látek vyrobit. Tyto barviva také měla mnohem lepší odolnost. S rozvojem nových barviv bylo nutné najít nějaký vztah mezi jejich barvou a chemickou strukturou těchto látek. Empirické řešení tohoto problému bylo navrženo v roce 1876 O. N. Wittem a poskytlo řešení barevnosti na mnoho desetiletí. Podle tohoto řešení barviva obsahují barvu produkující chromogeny. Chromogeny jsou složeny z chromoforů, což je skupina, která nemusí nutně produkovat barevnost, a k nim jsou připojeny různé pomocné skupiny nazývané auxochromy vedoucí k produkci barvy. Chromofory obsahují uhlíkatý řetězec, ve kterém je konjugovaný systém dvojných vazeb (pravidelně se střídajících dvojných vazeb s jednoduchými), ale také azo skupiny, thio skupiny, nitroso skupiny a další. Auxochromy zahrnují skupiny jako NH 2, - NHR, -NR 2, kde R representuje organické skupiny jako jsou NO 2, -CH 3, -OH, -OR, -Br, -Cl atd. Je patrné, že některé z těchto skupin jsou elektrondonorní, například NH Obr.1: Posuny maxima absorpce [1] 2, a některé elektronakceptorní, například NO 2 nebo Br.

2 Problémem této teorie ale bylo, že například centrální seskupení v molekule indiga neposkytovalo tmavou barvu v jiných strukturách, které byl ve shodě s Wittovým konceptem. Další teorie barevnosti organických molekul je široce používána dodnes (obr.1). Pokud organická látka má maximální absorpci v blízkosti ultrafialové hrany viditelného spektra, může být auxochromy, které mají bathochromní efekt, posunuta k delším vlnovým délkám. Auxochromy, které naopak absorpci posunují blíže k nižším vlnovým délkám, mají hypsochromní efekt. Auxochromy s hyperchromním efektem mohou zvyšovat intensitu barvy a naopak, auxochromy s efektem hypochromním intensitu barvy snižují. 2. Polyenová barviva Obr.2: p z orbitaly molekuly 2,4- hexadienu [1] Obr.3: Energetické uspořádání π orbitalů [1] Jestliže je systém konjugovaných vazeb dostatečně rozlehlý, tzv. polyeny, absorbuje světlo ve viditelné oblasti spektra a tak poskytuje barvu. Lze uvažovat tři skupiny organických barviv: necyklické polyeny, nebenzoidní cyklické systémy a benzoidní systémy. Uvažujme nyní molekulu jako je 2,4-hexadien (C 6 H 10 ). Tato molekula má konjugovaný systém dvojných vazeb skládající se ze dvou dvojných vazeb, které jsou odděleny jednou jednoduchou vazbou. Uhlíkové atomy jsou spojeny jednoduchými vazbami σ. Dále jsou ve struktuře čtyři atomové p z orbitaly (obr.2), které jsou zodpovědné za vznik dvojných vazeb π. Je patrné (obr.3), že nejnižší energii má takový π orbital, kdy se všechny kladné p z orbitaly spojí v jeden lalok a záporné taktéž. Změnou znamének jednotlivých p z orbitalů postupně dostaneme π orbitaly s vyšší energií. Čtyři elektrony, jeden pro každý p z orbital, se pospojují do párů a vyplní tak orbitaly s nejnižší energií. Poskytují tak konfiguraci základního stavu. π π přechody jsou provázeny zářením o vlnové délce kolem 230nm, tedy v ultrafialové oblasti. Pokud je ve sloučenině přítomen delší řetězec konjugovaných dvojných vazeb, maximum absorpce se posouvá k delším vlnovým délkám, do viditelné oblasti spektra. U sloučeniny obecného složení H 3 C(-CH=CH) n -CH 3 se do viditelné oblasti spektra dostaneme při n = 7 až n = 8. Pokud umístíme CH=CH skupinu vedle skupiny CH=N- jsou změny odstínu pouze malé.

3 Typickými konjugovanými polyenovými barvivy jsou karotenoidy. Mezi ně patří i β-karoten, který je hlavní oranžovou součástí mrkve a jiných druhů zeleniny. Štěpí se na poloviny a v játrech se přeměňuje na vitamín A 1. β-karoten se používá k barvení margarínů a dalších potravin, jako součást léků a kosmetických přípravků. Další významnou sloučeninou patřící mezi karotenoidy je crocin, který je hlavní součástí žlutého barviva nazývaného saffron. Je extrahován z rostliny, která se jmenuje crocus sativus, což je druh krokusu, který roste Obr.4: Struktura Chlorophylu a hemu [1] brzy na jaře. Toto barvivo se nejčastěji používá k vytvoření rýžově žluté barvy. Obr.5: Struktura p z orbitalů u molekuly benzenu [1] Karotenoidy se také mohou vyskytovat v tělech živočichů, například jako žluté, oranžové nebo červené ptačí peří. Látkou blízce příbuznou β-karotenu a vitamínu A 1 je rhodopsin, viditelný purpur v očích. Je hlavním zprostředkovatelem vnímání světla. Maximální absorpce rhodopsinu je v oblasti kolem 500nm a způsobuje citlivost tyčinek. Příkladem polyenů patřících do skupiny cyklických nebenzoidních polyenů jsou porphyriny. Nejdůležitějšími z těchto látek jsou chlorophyl a hemová struktura (obr.4). Tyto dvě molekuly jsou si v mnohých ohledech velmi podobné. Chlorofyl je zelený pigment v rostlinách, který absorbuje světelné záření a přeměňuje ho na chemickou energii v procesu, který se nazývá fotosyntéza. Hem je červený pigment přítomný v savčí krvi, který transportuje kyslík.

4 Posunem jednoduchých a dvojných vazeb se struktura chlorophylu mění na strukturu hemu. Toto jsou dvě hlavní rezonanční formy. Musí být tedy vyměněny také atomy kovů.centrální kov Mg 2+ poskytuje pouze dva elektrony, tedy jeden pár, zatímco Fe 3+ má také jeden nespárovaný elektron. Kation Fe 3+ může také poskytovat barvu sám o sobě, ale tento způsob vzniku barvy je založen na teorii ligandových polí. Červenou barvu hemu zapříčiňuje konjugovaný systém dvojných vazeb. Chlorofyl je jedním z mála přírodních barviv, které nejsou nahraditelná žádným syntetickým produktem. používá se k barvení mýdel, vosků, žvýkaček, ústních vod, potravinářských produktů a k barvení kůží. Absorpční spektrum chlorofylu a ukazuje maximální absorpci na obu krajích viditelného spektra, tedy v modré a červené oblasti a propouští světlo centrální oblasti viditelného spektra, Obr.6: Energetické uspořádání molekul benzenu, podle umísttění p z orbitalů [1] atomů a třech dvojných vazeb uspořádaných do kruhu. Existuje zde šest p z atomových orbitalů vedoucích ke vzniku šesti molekulových orbitalů π. Vrchní laloky každého molekulového orbitalu jsou ekvivalentní k sadě laloků opačného znaménka pod benzenovým kruhem. Orbital π 1 je tedy orbital s nejnižší energií a orbital π 6 naopak orbital s nejvyšší energií (obr.5,6). Přechody mezi energetickými hladinami vedou ke vzniku tří absorpčních pásů, které jsou z historických důvodů označeny jako p, α a β (obr.7). Jestliže se molekuly benzenu spojí do rozlehlejšího konjugovaného systému, dochází k bathochromnímu posunu, jak je vidět například u anthracenu. Jakmile se spojí šest aromatických cyklů, vzniká žlutě zbarvená látka 1,2,7,8-dibenznaphtacen s absorpčním spektrem, které ukazuje křivka C. U křivek B a C můžeme pozorovat, že relativně slabý α pás se spojil absorpčním pásem p. tedy v zelené oblasti. Poslední skupinou polyenových barviv jsou cyklické benzoidní systémy. Zástupcem je benzen, který se skládá ze šesti uhlíkových Obr.7: Přechody mezi energetickými hladinami [1] Benzoidní polyeny zahrnují barviva jako krystalová violeť, phenolphtalein a fluorescein. Všechny tyto látky patří mezi triphenyl methanová barviva. Vypuštěním jedné N(CH 3 ) 2 skupiny z těchto barviv dostaneme malachitovou zeleň a vypuštěním jednoho ze tří benzenových kruhů získáme Michlerovu hydrolovou modř.

5 3. Zelená barviva K vytvoření žlutých, oranžových a červených barviv postačuje jeden absorpční pás v modro- Fialovo-zelené oblasti. Podobně jeden absorpční pás v červeno-oranžovo-žluté oblasti bude produkovat fialovou a modrou barvu a střední modro-zeleno-žlutý absorpční pás bude poskytovat barvu purpurovou. Pouze pro zelenou barvu jsou nutné dva absorpční pásy, což bývá závažným problémem pro Obr.8: Struktura zeleného barviva [1] navrhovatele organických barviv. Při jeho řešení se často uchylují ke směsím modrých a žlutých barviv, ale to neposkytuje často tak intensivní barvy jako jediná organická molekula se dvěma absorpčními pásy. Navíc různé vymývání těchto barviv může vést ke změně odstínu barvy. Jednou z technik, které mohou být použity pro navržení takového barviva, je použití některých zablokujících skupin, které zabrání konjugaci mezi žlutým barvivem molekuly D 1 a modrým barvivem molekuly D 2 (obr.8). Tyto dvě molekuly potom budou absorbovat nezávisle na sobě. Dobrým příkladem spojení nebo oddělení dvou konjugovaných skupin je phenolphtalein (obr.9). V kyselém roztoku nejsou tři benzenové kruhy ve struktuře v konjugaci a mohou tak absorbovat Obr.9: Oddělení dvou konjugovaných skupin u molekuly pouze v ultrafialové phenolphtaleinu [1] oblasti spektra a sloučenina je tudíž bezbarvá. V zásaditém roztoku molekula pozvolna mění svou strukturu na zcela konjugovanou a phenolphtalein pak absorbuje v oblasti kolem 555nm a poskytuje tak tmavočervenou barvu. Z tohoto důvodu je phenolphtalein používán jako indikátor při acidobazických titracích. Změna barvy spojená se změnou kyselosti roztoku se někdy nazývá halochromismus. Phenolphtalein nefluoreskuje, protože vnitřní konverze umožňuje mnohem rychlejší cestu pro rozptýlení absorbované energie. Ale pokud do struktury přidáme jeden kyslíkový můstek, vznikne plochá, žlutě zbarvená molekula fluoresceinu s intensivní tmavozelenou fluorescencí. Sloučeniny jako je phenolphtalein, fluorescein nebo krystalová violeť patří do skupiny

6 triphenylmethanových barviv, protože kruhy nahrazují tři vodíky v centrální molekule methanu CH Donor-akceptorová barviva Velká většina organických barviv může být viděna jako spojení rozsáhlých chromoforních systémů, ke kterým jsou připojovány elektrondonorní nebo elektronakceptorní skupiny. Při řešení absorpce světla pomocí vibrujících atomů bylo nezbytné hledat lehčí atomy, kratčeji a pevněji spojené s růstem frekvence vibrací při posunutí absorpce z oblasti infračervené do oblasti viditelné. V našem případě však naopak posouváme absorpci z oblasti ultrafialové do oblasti viditelné snižováním frekvence. To můžeme uskutečnit rozšířením velikosti konjugovaného systému a to buď přímo rozšířením chromoforu nebo přidání donorové nebo akceptorové skupiny. Tyto skupiny mohou buď přímo rozšířit konjugaci nebo mohou orientovat nevazebné p orbitaly tak, že budou silně interagovat s π systémem. Přidané elektrony tak mohou být přímo z donorů pumpovány do konjugovaného systému. Pro každé dva dodané elektrony se vytvoří nová energetická hladina, která je přidána ke konjugovanému systému a to buď vazebně, nevazebně nebo protivazebně. Ačkoliv roste rozsah energií pokrytých hladinami tím, že je pokaždé přidána nová hladina, průměrná vzdálenost mezi těmito hladinami se snižuje, což vede ke snižování četnosti dovolených přechodů, tzn. bathochromnmnímu posunu. Typická donor-akceptorová resonanční situace může být popsána na příkladu krystalové violeti, kde jedna skupina N(CH 3 ) 2 působí jako donor elektronů a druhá skupina N(CH 3 ) 2 jako elektronakceptor. Nevazebné elektrony tedy poskytují n orbitalů pro n π přechody. Donor-akceptorní interakce nezávisí pouze na velikosti konjugovaného systému, ale také na jejich vzájemné poloze v cyklickém systému. Příkladem může být nitrophenylendiamin (obr.10), u kterého se významně mění vlnová délka absorpčního maxima v závislosti na vzájemné poloze aminových skupin na benzenovém jádře. Nahrazení skupiny NH 2 skupinou NR 2 nebo NHR vede k další sérii bathochromních posunů. Tyto látky poskytují širokou škálu barev a jsou používány především v barvách na vlasy, protože jejich malý Obr. 10: Ovlivnění absorpce vzájemnou polohou substituentů [1] objem usnadňuje penetraci do vlasu. V tomto případě můžeme mluvit o trošku více než tisíci použitelných barviv. Mnohem větší skupinou barviv jsou tzv. azo barviva, která ve svých konjugovaných systémech obsahují jednu nebo více azo skupin N=N-. Příkladem monoazobarviv je toluidinová červeň a alizarinová žluť. Mezi diazobarviva obsahující dvě azo skupiny řadíme například Bismarkovu hněď. Existují také triazo- a polyazobarviva, jejichž příkladem může být například kyselá hněď 120.

7 Další významnou skupinou barviv jsou barviva obsahující chinonové skupiny. Mezi ně můžeme zařadit dobře známé barvivo madder, což je přírodní červené barvivo extrahované z kořenů rostlin Rubiaceae již od dob Starého Egypta. Dnes je známé pod názvem alizarin nebo také turecká červeň. Další tři významné látky jsou kermes, přírodní barvivo produkované hmyzem, a blízce příbuzný šarlat a šelaková barviva. Kermes byl extrahován v antické Indii z určitého druhu vší žijících na dubech. Šarlat byl získáván také v antické Indii z pryskyřice. Šelakové barvivo bylo produkováno již v Kortézských časech v Mexiku z hmyzu žijícího na kaktusech a jeho přípravu se podařilo udržet v tajnosti více než sto let. Indigo, modré barvivo používané k barvení Jeanů, bylo zmíněno již na začátku tohoto článku. K barvení se používá v bezbarvé formě, protože modrá forma tohoto barviva je nerozpustná ve vodě. Aktivní indigoidní chromofor, který je také někdy pro jeho neobvyklý tvar nazýván H-chromofor, může zahrnovat několik rezonančních forem. Indigo je nejstarším organickým barvivem, používá se již více než 4000 let a bylo získáváno z keře druhu Indigofera a to převážně z Indigofera sumatrana a Indigofera arrecta. Borytová modř, kterou používali Pictové před více než 2000 lety obsahuje indigo a byla získávána z modře zbarvených rostlin nebo modrého dřeva Isatis tictoria. Další historicky významnou formou indiga je barvivo Tyrian purpur, které používali k barvení svých oděvů císařové a další šlechta. Toto barvivo bylo vyráběno z bílého hlenu, který vylučovali v malých množstvích měkkýši Murex brandaris. Tento hlen na vzduchu a na světle oxidoval a vznikal tak načervenalý purpur. Exklusivním a velice drahým barvivem je 6,6 -dibromindigo. Na výrobu jednoho gramu tohoto barviva je nutné spotřebovat až 10 tisíc lastur. Dnes se již ale komerčně nevyrábí, protože stejný odstín poskytují i mnohem levnější barviva. Další formou indiga je indirubin, který je přítomen v přírodním indigu, a thioindigo, kde dvě NH skupiny jsou nahrazeny skupinami S s malým hypsochromním posunem. Flavony a anthocyaniny mají brilantní odstíny a jsou součástí pigmentů mnoha zahradních květin. Zahrnují světložluté barvivo quercetin a cyanidin, které se v kyselém roztoku mění na červenou, a purpur v přírodním stavu se mění v zásaditých roztocích na modrou. Tyto látky mohou být použity jako acidobazické indikátory. Na závěr bychom měli zmínit hnědé barvivo melanin, které dává barvu například lidským vlasům nebo zvířecí srsti, pokožce a kůži. Termochromismus je změna zbarvení závislá na změně teploty. Může být způsoben jednak změnami ligandových polí s přechodem kovových iontů, ale také mnoha organickými barvivy, které mění svoji barvu s teplotou. Převážně jde o vratné strukturní změny v roztoku, ale v pevné fázi dochází také k trvalým změnám barvy při ochlazení na pokojovou teplotu. Příkladem může být žlutý barvivo anil, kde se při zahřátí mění hydroxidová skupina na skupinu chinoidní a barva se mění na červenou. Fotochromismus je změna barvy způsobená absorpcí fotonů nebo ultrafialového záření. Příkladem je bezbarvý 2-benzyl-3-benzoyl-chromon, který se po vystavení ultrafialovému záření mění na oranžový a ve tmě se vrací do původního stavu. Tuto změnu způsobuje pohyb vodíkového atomu a změna ketoskupiny na skupinu enolovou.

8 5. Závěr Větší a více komplikované organické molekuly mohou absorbovat světlo do energetických hladin zahrnujících organické molekuly. Tyto molekuly jsou založeny hlavně na π vazbách uspořádaných do konjugovaného systému s vazbami jednoduchými, ke kterým mohou být připojeny elektron-donorní nebo elektron-akceptorní skupiny. Takové molekuly zahrnují většinu biologických barviv, barviv obsažených v rostlinných a živočišných tkáních, barviva přírodní i syntetická. 6. Literatura [1] Nassau, K.: The Physic and Chemistry of Color, The Fifteen Cause of Color. 2 nd ed. New York: J. Wiley and sons,2001. ISBN

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola 6. ročník Základní EVVO Fotosyntéza

Více

Kovy. Úvod. Obr.1. Odpor typických izolantů, polovodičů a kovů. [1]

Kovy. Úvod. Obr.1. Odpor typických izolantů, polovodičů a kovů. [1] Kovy Marek Cihlář Ústav fyzikální a spotřební chemie, Fakulta chemická,vysoké učení technické v Brně, Purkyňova 118, 612 00 Brno email: cihlar@fch.vutbr.cz Úvod Obr.1. Odpor typických izolantů, polovodičů

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

BIOKATALYZÁTORY I. ENZYMY

BIOKATALYZÁTORY I. ENZYMY BIOKATALYZÁTORY I. Obecné pojmy - opakování: Katalyzátory látky, které ovlivňují průběh katalyzované reakce a samy se přitom nemění. Dělíme je na: pozitivní (aktivátory) urychlující reakce negativní (inhibitory)

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Elektrické napětí Elektrické napětí je definováno jako rozdíl elektrických potenciálů mezi dvěma body v prostoru.

Více

Atomová absorpční spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru

Atomová absorpční spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru tomová absorpční r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru r. 1953 Walsh sestrojil první analytický atomový absorpční spektrometr díky vysoké selektivitě se tato metoda stala v praxi

Více

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 -

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 - Číslicová technika učební texty (SPŠ Zlín) str.: - -.. ČÍTAČE Mnohá logická rozhodnutí jsou založena na vyhodnocení počtu opakujících se jevů. Takovými jevy jsou např. rychlost otáčení nebo cykly stroje,

Více

Potenciometrie. Obr.1 Schema základního uspořádání elektrochemické cely pro potenciometrická měření

Potenciometrie. Obr.1 Schema základního uspořádání elektrochemické cely pro potenciometrická měření Potenciometrie 1.Definice Rovnovážná potenciometrie je analytickou metodou, při níž se analyt stanovuje ze změřeného napětí elektrochemického článku, tvořeného indikační elektrodou ponořenou do analyzovaného

Více

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích Základní východiska Nejbouřlivější vývoj v posledním období probíhá v oblasti vývoje a zdokonalování světelných zdrojů nazývaných obecně LED - Light Emitting

Více

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY Přestože jsou sinice a řasy často spojovány, jedná se o zcela rozdílné skupiny. Sinice jsou bakterie, které získaly schopnost fotosyntézy. V jejich buňkách

Více

POKUS: Acidobazické indikátory Není červená jako červená

POKUS: Acidobazické indikátory Není červená jako červená POKUS: Acidobazické indikátory Není jako Vypracovala: Kim Hoangová, Biskupské gymnázium Brno, 2011 V této laboratorní práci se zabývám zkoumáním chování červených rostlinných barviv, snažím se najít příčinu

Více

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Popis systému ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy představují úplně nově

Více

Horkovzdušná pistole. Obj. č.: 81 19 51

Horkovzdušná pistole. Obj. č.: 81 19 51 NÁVOD K OBSLUZE Horkovzdušná pistole Obj. č.: 81 19 51 Vč. 4-dílů. Souprava trysek (bodová-, otočná-, širokoúhlá- a okrajová tryska). Ideální pro domácnost, hobby, domácí dílnu apod. k odstranění barev,

Více

Fototermika a fotovoltaika [1]

Fototermika a fotovoltaika [1] Fototermika a fotovoltaika [1] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh

Více

Příloha 5. Pracovní list z chemie. Úkol č. 1: Důkaz thiokyanatanových iontů ve slinách

Příloha 5. Pracovní list z chemie. Úkol č. 1: Důkaz thiokyanatanových iontů ve slinách Příloha 5 Pracovní list z chemie Úkol č. 1: Důkaz thiokyanatanových iontů ve slinách teorie: Sliny jsou u člověka vylučovány třemi páry slinných žláz (příušní, podčelistní a podjazykové). Produkce slin

Více

V molekulách obou skupin uhlovodíků jsou atomy uhlíku mezi sebou vázány pouze vazbami jednoduchými (sigma).

V molekulách obou skupin uhlovodíků jsou atomy uhlíku mezi sebou vázány pouze vazbami jednoduchými (sigma). ALKANY, CYKLOALKANY UHLOVODÍKY ALIFATICKÉ (NECYKLICKÉ) CYKLICKÉ NASYCENÉ (ALKANY) NENASYCENÉ (ALKENY, ALKYNY APOD.) ALICYKLICKÉ (NEAROMA- TICKÉ) AROMATICKÉ (ARENY) NASYCENÉ (CYKLO- ALKANY) NENASYCENÉ (CYKLOALKENY

Více

DYNAMICKÉ VÝPOČTY PROGRAMEM ESA PT

DYNAMICKÉ VÝPOČTY PROGRAMEM ESA PT DYNAMICKÉ VÝPOČTY PROGRAMEM ESA PT Doc. Ing. Daniel Makovička, DrSc.*, Ing. Daniel Makovička** *ČVUT v Praze, Kloknerův ústav, Praha 6, **Statika a dynamika konstrukcí, Kutná Hora 1 ÚVOD Obecně se dynamickým

Více

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů)

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

Molekulová absorpční spektrometrie (Spektrometrie ve viditelné a UV oblasti)

Molekulová absorpční spektrometrie (Spektrometrie ve viditelné a UV oblasti) Molekulová absorpční spektrometrie (Spektrometrie ve viditelné a UV oblasti) Využívá se (především) absorpce elektromagnetického záření roztoky stanovovaných látek. Látky jsou přítomny ve formě molekul

Více

Přechodové děje při startování Plazmatronu

Přechodové děje při startování Plazmatronu Přechodové děje při startování Plazmatronu Ing. Milan Dedek, Ing. Rostislav Malý, Ing. Miloš Maier milan.dedek@orgrez.cz rostislav.maly@orgrez.cz milos.maier@orgrez.cz Orgrez a.s., Počáteční 19, 710 00,

Více

Měření změny objemu vody při tuhnutí

Měření změny objemu vody při tuhnutí Měření změny objemu vody při tuhnutí VÁCLAVA KOPECKÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Anotace Od prosince 2012 jsou na webovém portálu Alik.cz publikovány

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

Obsah. 1. Nastartujte svůj den 11. 2. Polévky a předkrmy 21. 3. Lehké svačiny a obědy 33. 4. Hlavní chod 47. 5. Přílohy 91. 6. Moučníky a dezerty 101

Obsah. 1. Nastartujte svůj den 11. 2. Polévky a předkrmy 21. 3. Lehké svačiny a obědy 33. 4. Hlavní chod 47. 5. Přílohy 91. 6. Moučníky a dezerty 101 ÚVOD 3 Obsah Úvod 4 1. Nastartujte svůj den 11 2. Polévky a předkrmy 21 3. Lehké svačiny a obědy 33 4. Hlavní chod 47 5. Přílohy 91 6. Moučníky a dezerty 101 7. Domácí pečivo 113 Seznam receptů a jejich

Více

Čtyři atesty a přece není pravá

Čtyři atesty a přece není pravá ZNALECKÁ HLÍDKA Čtyři atesty a přece není pravá Jde o jednu z nejvzácnějších známek naší první republiky, 10 K Znak Pošta československá 1919 na žilkovaném papíru - a nadto v úzkém formátu! Zezadu je opatřena

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

Polovodiče typu N a P

Polovodiče typu N a P Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Polovodičové materiály, vlastnosti křemík arsenid galitý GaAs selenid kademnatý CdSe sulfid kademnatý CdS Elektrické vlastnosti polovodičů závisí na: teplotě osvětlení

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Hnědé kontejnery jsou určeny k odkládání bioodpadu. Tříděním bioodpadu klesá objem komunálního odpadu přibližně o 40% a snižuje se jeho zápach.

Hnědé kontejnery jsou určeny k odkládání bioodpadu. Tříděním bioodpadu klesá objem komunálního odpadu přibližně o 40% a snižuje se jeho zápach. Hnědé kontejnery jsou určeny k odkládání bioodpadu. Tříděním bioodpadu klesá objem komunálního odpadu přibližně o 40% a snižuje se jeho zápach. Připravovaný nový zákon o odpadech přinese přísnější pravidla

Více

PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY

PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY (PŘÍSTUP K ŠIROKOPÁSMOVÝM SLUŽBÁM) Obsah 1. ÚČEL PROGRAMU 3 2. UZAVŘENÍ DOHODY O PROGRAMU 3 3. DÍLČÍ ZÁVAZKY V

Více

Historie korintských rozinek

Historie korintských rozinek Historie korintských rozinek Historie korintských rozinek Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin, kterou lidé pěstují. Prospěšné vlastnosti hroznů, vína i rozinek jsou všeobecně známé, ať už se jedná

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

GEOMETRICKÁ TĚLESA. Mnohostěny

GEOMETRICKÁ TĚLESA. Mnohostěny GEOMETRICKÁ TĚLESA Geometrické těleso je prostorový geometrický útvar, který je omezený (ohraničený), tato hranice mu náleží. Jeho povrch tvoří rovinné útvary a také různé složitější plochy. Geometrická

Více

Využití interaktivní tabule ve výuce

Využití interaktivní tabule ve výuce Využití interaktivní tabule ve výuce Vzdělávání je neustále inovováno využíváním moderní didaktické techniky a učebních pomůcek, které se pro dnešní generaci vzdělávání staly téměř nepostradatelnými. V

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria)

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Vývoj pohlavních buněk u živočichů zahrnuje několik dějů, které zajistí, že dojde k redukci a promíchání genetického materiálu a vzniklé buňky jsou

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha: 4 Název úlohy: Balmerova série Kroužek: po-do Datum měření: 10. března 014 Skupina: Vypracoval: Ondřej Grover Klasifikace: 1 Pracovní úkoly 1. (Nepovinné) V

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter.

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter. Dialogové okno Sloupce Vložení nového oddílu Pokud chcete mít oddělené jednotlivé části dokumentu (například kapitoly), musíte roz dělit dokument na více oddílů. To mimo jiné umožňuje jinak formátovat

Více

Společné stanovisko GFŘ a MZ ke změně sazeb DPH na zdravotnické prostředky od 1. 1. 2013

Společné stanovisko GFŘ a MZ ke změně sazeb DPH na zdravotnické prostředky od 1. 1. 2013 Společné stanovisko GFŘ a MZ ke změně sazeb DPH na zdravotnické prostředky od 1. 1. 2013 Od 1. 1. 2013 došlo k novelizaci zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen zákon o DPH ), mj. i

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

Nezávislost na veřejném zásobování vodou a odvádění odpadních vod

Nezávislost na veřejném zásobování vodou a odvádění odpadních vod Nezávislost na veřejném zásobování vodou a odvádění odpadních vod Ing. Marcela Synáčková,CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební, Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Kolik vody potřebujeme? Potřeba

Více

3. STRUKTURA EKOSYSTÉMU

3. STRUKTURA EKOSYSTÉMU 3. STRUKTURA EKOSYSTÉMU 3.1 ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ STRUKTURY ZÁKLADNÍ STRUKTURA Různé typy členění: na sféry prostředí -litosféra geologický podklad -pedosféra půda -hydrosféra voda -atmosféra vzduch -biosféra

Více

Zemědělská botanika. Vít Joza joza@zf.jcu.cz

Zemědělská botanika. Vít Joza joza@zf.jcu.cz Zemědělská botanika Vít Joza joza@zf.jcu.cz Botanika: její hlavní obory systematická botanika popisuje, pojmenovává a třídí rostliny podle jejich příbuznosti do botanického systému anatomie zabývá se vnitřní

Více

Marapur PU. Sítotisková barva

Marapur PU. Sítotisková barva Strana: 1/5 Marapur PU Sítotisková barva Rozsah použití Potiskované materiály Dvousložková barva vhodná na předupravený polyetylén a polypropylén jako hlavní oblast použití, ale je také vhodná na polyuretan

Více

PLETENÍ KOŠÍKŮ 2. z papírových pramenů

PLETENÍ KOŠÍKŮ 2. z papírových pramenů PLETENÍ KOŠÍKŮ 2 z papírových pramenů MONIKA KRÁLIKOVÁ pletení KOŠÍKŮ 2 z papírových pramenů monika králiková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

1. Účel použití. Univerzální hořáky (27kW až 90kW)

1. Účel použití. Univerzální hořáky (27kW až 90kW) 1. Účel použití Univerzální hořáky (27kW až 90kW) Univerzální hořáky jsou určeny pro spalování tuhých paliv do zrnitosti 30mm. Hořáky jsou konstruovány tak, že k běžným materiálům, jako je hnědé uhlí ořech

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-FINAS potahované tablety (finasteridum)

Příbalová informace: informace pro uživatele. APO-FINAS potahované tablety (finasteridum) Příbalová informace: informace pro uživatele APO-FINAS potahované tablety (finasteridum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. - Ponechte si příbalovou

Více

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 31 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku 1. POPIS PROBLÉMU Nedostatek kyslíku ve vodě je problémem na řadě úseků vodních

Více

Výstup. Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004. PaedDr. Vladimír Hůlka, PaedDr. Zdenka Kınigsmarková

Výstup. Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004. PaedDr. Vladimír Hůlka, PaedDr. Zdenka Kınigsmarková Projekt: Přispějme k ještě kvalitnější a modernější výuce na ZŠ Chotěboř Buttulova Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

1. LINEÁRNÍ APLIKACE OPERAČNÍCH ZESILOVAČŮ

1. LINEÁRNÍ APLIKACE OPERAČNÍCH ZESILOVAČŮ 1. LNEÁNÍ APLKACE OPEAČNÍCH ZESLOVAČŮ 1.1 ÚVOD Cílem laboratorní úlohy je seznámit se se základními vlastnostmi a zapojeními operačních zesilovačů. Pro získání teoretických znalostí k úloze je možno doporučit

Více

Rozdělení metod tlakového odporového svařování

Rozdělení metod tlakového odporového svařování Rozdělení metod tlakového odporového svařování Podle konstrukčního uspořádání elektrod a pracovního postupu tohoto elektromechanického procesu rozdělujeme odporové svařování na čtyři hlavní druhy: a) bodové

Více

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta Trojfázové asynchronní stroje Trojfázové asynchronní stroje někdy nazývané indukční se většinou provozují v motorickém režimu tzn. jako asynchronní motory (zkratka ASM). Jsou to konstrukčně nejjednodušší

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Odborná biologie, část biologie Společná pro

Více

Paralyzér v hodině fyziky

Paralyzér v hodině fyziky Paralyzér v hodině fyziky JOSEF HUBEŇÁK Univerzita Hradec Králové Experimenty s elektrickou jiskrou a s výboji v plynech jsou působivou součástí hodiny fyziky a mohou vyvolat trvalý zájem o předmět. V

Více

mísy na koření akční pole prostor pro karty koření 1 mlýnek na pepř

mísy na koření akční pole prostor pro karty koření 1 mlýnek na pepř Rajivský trh je největším lákadlem ve městě. Špičkoví kuchaři z celé země mezi sebou soutěží o jeho koření, vytváří nové kořenící směsi, a tedy nejnovější labužnický trend. Po smlouvání následuje zvláštní

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Pořízení a provoz konsolidované IT infrastruktury

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Pořízení a provoz konsolidované IT infrastruktury ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veřejné zakázce na dodávky zadávané v otevřeném řízení dle 21 odst. 1 písm. a) a 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Mechanické vlastnosti

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Metodický list - Coach

Metodický list - Coach Metodický list - Coach Optika POROVNÁNÍ SVITU ZÁŘIVKY A ŽÁROVKY Fyzikální princip Zářivka je nízkotlaká výbojka, která se používá jako zdroj světla. Tvoří ji zářivkové těleso, jehož základem je nejčastěji

Více

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.:

Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb.: 11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. listopadu 2001, kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Změna: 405/2004 Sb. Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Technická univerzita v Liberci Studentská 1402/2,461 17 Liberec IČ: 467 47 885 vyřizuje právní oddělení - referent veřejných zakázek VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.1 MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH EL. VELIČIN

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.1 MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH EL. VELIČIN Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.1 MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH EL. VELIČIN Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt

Více

Měření impedancí v silnoproudých instalacích

Měření impedancí v silnoproudých instalacích Měření impedancí v silnoproudých instalacích 1. Úvod Ing. Lubomír Harwot, CSc. Článek popisuje vybrané typy moderních měřicích přístrojů, které jsou používány k měřením impedancí v silnoproudých zařízeních.

Více

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

Pracovní listy s komponentou ICT

Pracovní listy s komponentou ICT Téma: Dálkový průzkum Země Časová dotace: 3 hodiny Pracovní listy s komponentou ICT Cíl: Pochopení principu dálkového průzkumu Země, práce se snímkem v prostředí programu MultiSpec, zobrazování snímku

Více

1. POLOVODIČOVÁ DIODA 1N4148 JAKO USMĚRŇOVAČ

1. POLOVODIČOVÁ DIODA 1N4148 JAKO USMĚRŇOVAČ 1. POLOVODIČOVÁ DIODA JAKO SMĚRŇOVAČ Zadání laboratorní úlohy a) Zaznamenejte datum a čas měření, atmosférické podmínky, při nichž dané měření probíhá (teplota, tlak, vlhkost). b) Proednictvím digitálního

Více

Provoz a poruchy topných kabelů

Provoz a poruchy topných kabelů Stránka 1 Provoz a poruchy topných kabelů Datum: 31.3.2008 Autor: Jiří Koreš Zdroj: Elektroinstalatér 1/2008 Článek nemá za úkol unavovat teoretickými úvahami a předpisy, ale nabízí pohled na topné kabely

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

na sále Kulturního domu v Rudolticích dne 7. října 2013

na sále Kulturního domu v Rudolticích dne 7. října 2013 Zápis ze schůzky zástupců obce s domovními důvěrníky Zahájení v 16.00 hod. Účast: na sále Kulturního domu v Rudolticích domovní důvěrníci, popř. zástupci: dne 7. října 2013 o přítomni: Eva Chládková, Jana

Více

ORGANICKÁ CHEMIE úvod

ORGANICKÁ CHEMIE úvod ORGANICKÁ CEMIE 1 ORGANICKÁ CEMIE úvod Organické látky = látky přítomné v organismu VIS VITALIS ŽIVOTNÍ SÍLA r. 1828 F. Wőhler připravil močovinu. Močovina byla první organickou sloučeninou připravenou

Více

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav V- Usměrňovače 1/1 Komutace - je děj, při němž polovodičová součástka (dioda, tyristor) přechází z propustného do závěrného stavu a dochází k tzv. zotavení závěrných vlastností součástky, a) komutace diod

Více

Obr. 30 - Příklady ručních nástrojů

Obr. 30 - Příklady ručních nástrojů Často je zapotřebí opracovat pultrudované profily před jejich konečným použitím. Jde o jednoduchý proces. Obrábění pultrudovaných profilů se dá porovnat s obráběním dřeva, a proto se také používá stejného

Více

SACHARIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 29. 1. 2013. Ročník: devátý

SACHARIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 29. 1. 2013. Ročník: devátý SACHARIDY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 29. 1. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s základními živinami

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Gliolan 30 mg/ml prášek pro perorální roztok Acidi aminolevulinici hydrochloridum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Gliolan 30 mg/ml prášek pro perorální roztok Acidi aminolevulinici hydrochloridum Příbalová informace: informace pro uživatele Gliolan 30 mg/ml prášek pro perorální roztok Acidi aminolevulinici hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

EAGLE 1 & EAGLE 2. Manuál pro uživatele. Univerzální detektory pohybu pro automatické dveře EAGLE 1 : jednosměrný radar EAGLE 2 : dvousměrný radar

EAGLE 1 & EAGLE 2. Manuál pro uživatele. Univerzální detektory pohybu pro automatické dveře EAGLE 1 : jednosměrný radar EAGLE 2 : dvousměrný radar EAGLE 1 & EAGLE 2 Manuál pro uživatele Univerzální detektory pohybu pro automatické dveře EAGLE 1 : jednosměrný radar EAGLE 2 : dvousměrný radar Technická specifikace Technologie : Vysoká frekvence a mikroprocesor

Více

Atopický ekzém - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicína

Atopický ekzém - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicína Atopický ekzém Co je to atopický ekzém atopický je slovo řeckého původu a znamená cizí, zvláštní, něco co vyvěrá na povrch. Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, provázené svěděním a suchostí pokožky,

Více

Měření základních vlastností OZ

Měření základních vlastností OZ Měření základních vlastností OZ. Zadání: A. Na operačním zesilovači typu MAA 74 a MAC 55 změřte: a) Vstupní zbytkové napětí U D0 b) Amplitudovou frekvenční charakteristiku napěťového přenosu OZ v invertujícím

Více

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ Jiří Čermák Letní semestr 2005/2006 Struktura sítě GSM Mobilní sítě GSM byly původně vyvíjeny za účelem přenosu hlasu. Protože ale fungují na digitálním principu i

Více

Informace BM2. Art. Nr. *22610 1. vydání, 09/05

Informace BM2. Art. Nr. *22610 1. vydání, 09/05 1 Informace BM2 Art. Nr. *22610 1. vydání, 09/05 2 Informace BM2 1 Důležitá bezpečnostní upozornění Moduly ABC BM1, BM2 a BM3 smějí být použity výhradně se systémem Digital plus by Lenz nebo jiným, běžně

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0

I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0 METPRODEST 80-5000 I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0 Vakuový destilační systém je koncipován pro úpravu až 20.000 m 3 odpadní vody za rok. Vakuová destilační jednotka je standardně vybavena samozavlažovacím

Více

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

Repeatery pro systém GSM

Repeatery pro systém GSM Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 2010 12 3 Repeatery pro systém GSM Repeaters for GSM system Petr Kejík, Jiří Hermany, Stanislav Hanus xkejik00@stud.feec.vutbr.cz Fakulta elektrotechniky a

Více

Model IS-ALM. Ondřej Potrebuješ Studentský Ekonomický Klub 10. 11. 2010

Model IS-ALM. Ondřej Potrebuješ Studentský Ekonomický Klub 10. 11. 2010 Model IS-ALM Ondřej Potrebuješ Studentský Ekonomický Klub 10. 11. 2010 Model IS-LM neokeynesianský makroekonomický model vyvinutý J.R. Hicksem v roce 1937 (pod názvem IS-LL) byl vytvořen krátce po vydání

Více

MSSF Benefit praktický průvodce pro žadatele v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MSSF Benefit praktický průvodce pro žadatele v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MSSF Benefit praktický průvodce pro žadatele v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MSSF Benefit dostupnost a instalace MSSF Benefit bude dostupný ke stažení na stránkách www.kr-olomoucky.cz

Více

Zálohování a obnova Uživatelská příručka

Zálohování a obnova Uživatelská příručka Zálohování a obnova Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Bezdrátová sada s klávesnicí a myší. Stručný návod k použití WUR - 0108T

Bezdrátová sada s klávesnicí a myší. Stručný návod k použití WUR - 0108T Bezdrátová sada s klávesnicí a myší WUR - 0108T Obsah Začínáme....................................................... 1 Funkce......................................................... 1 Příprava klávesnice,

Více

Technická zpráva ke konstrukční části:

Technická zpráva ke konstrukční části: Technická zpráva ke konstrukční části: ČOV Skalka: Popis navrženého konstrukčního systému: Objekt ČOV je dvoupodlažní. Nadzemní část je provedena jako tradiční zděná stavba, kterou lze charakterizovat

Více

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? 1 Chronické střevní problémy trápí stále více pacientů V posledních letech roste počet těch, kteří se potýkají s chronickými střevními záněty.

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

Pasport veřejného osvětlení

Pasport veřejného osvětlení Pasport veřejného osvětlení Černolice 2014 SATHEA VISION s.r.o 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Pasport veřejného osvětlení... 3 2.1 Rozvodná síť... 3 Rozvodna 1 U obecního úřadu (Černolice 64)... 3 Rozvodna 2 Nový

Více