kabaretu, jako masérka v masážním salonu, jako hosteska důležitá. Dodá Ti cenné informace a upozornění, a poskytne

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "kabaretu, jako masérka v masážním salonu, jako hosteska důležitá. Dodá Ti cenné informace a upozornění, a poskytne"

Transkript

1 STELLA č e s k y

2

3 Pracuješ-li příležitostně nebo pravidelně jako tanečnice v kabaretu, jako masérka v masážním salonu, jako hosteska v baru, jako nevěstka na ulici nebo v salonu či děláš doprovodný servis (escort), potom je tato brožura pro Tebe důležitá. Dodá Ti cenné informace a upozornění, a poskytne Ti odpovědi na Tvoje otázky jako: Bezpečný sex (safe sex)? Kdo platí, když onemocním? Povolení k pobytu a sexuální řemeslo? Kde si mohu nechat udělat test HIV?... a celou řadu dalších!

4

5 Tato brožura byla vypracována v rámci projektu APiS švýcarské organizace Pomoci při AIDS (Aids-Hilfe Schweiz). APiS je nabídka prevence proti HIV/Aids pro ženy ze zahraničí, které pracují v oblasti sexuálních služeb.pokud máš zájem o další informace, obra se na mediátorku, která Ti tuto brožuru dala, nebo zatelefonuj na některé z níže uvedených kontaktních míst. Mediátorky jsou ženy se zkušenostmi v oblasti integrace cizinců, které Tě budou pravidelně navštevovat v kabaretech, barech, salonech, na ulici nebo u Tebe doma. Ony Ti doručí informační materiál a prezervativy, a také Ti mohou, když budeš chtít, sdělit důležité adresy a pokyny. Nabídka APiS se nachází v následujících regionech: Aargau Aids-Hilfe Aargau Tel Basel Aids-Hilfe beider Basel Tel Bern Xenia Tel /40 Fribourg Grisélidis Tel Genéve Aspasie Tel Graubünden Aids-Hilfe Graubünden Tel Liechtenstein Fa6 Fachstelle für Sexualfragen und HIV- Prävention Tel Luzern Aids-Hilfe Luzern Tel Schwyz Gesundheit Schwyz Tel Solothurn Verein Lysistrada Tel St. Gallen MARIA MAGDALENA Tel Thurgau/Schaffhausen Aids-Hilfe Thurgau- Schaffhausen Tel Ticino Aiuto Aids Ticino Tel Valais/Wallis Antenne Sida du Valais Romand Tel Aidshilfe Oberwallis Tel Vaud/Waadt Fleur de Pavé Tel Winterthur Aids-Infostelle Winterthur Tel Zürich Isla Victoria Tel /

6

7 Aids a ostatní nemoci přenosné pohlavním stykem Test HIV Hepatitida (žloutenka) Bezpečný sex (safe sex), aneb: jak se mohu nejbezpečněji chránit při sexu? Pracuj bezpečně a spoléhej se přitom na svůj pocit! Popovídejme si o prezervativech Tvoje zdraví není věc náhody, můžeš ho ovlivnit! Ochrana před početím Onemocněla jsi! Kdo platí? Práva a povinnosti a co o nich musíš vědět! Sex, no drugs & roll, roll, roll, O drogách a práci nevěstky Pohlavní nemoci (nemoci přenosné pohlavním stykem)

8

9 7 Aids a ostatní nemoci přenosné pohlavním stykem Co jsou nemoci, které se přenášejí pohlavním stykem? Jsou to nemoci, kterými se můžeš nakazit při pohlavním styku nebo při jiných sexuálních praktikách. Některé z těchto nemocí můžeš poznat pouhým okem, většinu z nich však ne. Pokud na Tebe dělá zákazník dojem, že je zdravý, tak to ještě zdaleka neznamená, že Tě nemůže nakazit nějakou nemocí. Některé pohlavní nemoci je dnes možno správným zdravotnickým ošetřením dobře léčit, existují však také nemoci, které mohou způsobit těžké škody na zdraví. Proto je důležité, abys pravidelně pozorovala změny na svém těle a chodila na pravidelné lékařské prohlídky. Na poslední straně této brožury najdeš tabulku, která Ti pomůže změny na svém těle rozpoznat. Aids Aids lze léčit, nelze ji však vyléčit. Dnes již existují léky, které vývoj nemoci zpomalují, a tím prodlužují život nemocného. Virus HIV způsobuje nemoc Aids. Nakazit se můžeš, když se dostanou tělesné tekutiny, jako např. sperma, poševní výměšky nebo krev, které obsahují virus HIV, přímo nebo prostřednictvím sliznic do krevního oběhu. K přenosu viru dochází nejčastěji při sexu. Rizikový je zejména vaginální, anální nebo orální pohlavní styk bez prezervativu. Virus HIV může být přenášen také jinými cestami: Když použiješ pro vstříknutí drogy jehlu nebo injekční stříkačku, kterou již před Tebou někdo jiný použil, můžeš se také nakazit virem HIV, a kromě toho také virem hepatitidy (žloutenky = zánětu jater) nebo původcem jiné nemoci. Při vstřikování drogy použij tedy bezpodmínečně čistý materiál (lžičku, filtr, vatu) a sterilní injekční stříkačku.

10 Žena, která je infikovaná virem HIV, může své dítě nakazit tímto virem v těhotenství, v průběhu porodu a při kojení. Ve Švýcarsku se od roku 1985 virem HIV nakazilo přibližně lidí. Většina z nich nemá žádné příznaky nemoci. Tito lidé vypadají zdravě, cítí se zdravě, nemají žádné potíže, nosí ovšem virus v sobě a mohou ho předávat dále. Každý den se ve Švýcarsku nakazí v průměru dvě osoby virem HIV. Téměř polovina nově nakažených byla infikována hetero-sexuální cestou. Zda je někdo infikovaný virem HIV lze s jistotou zjistit krevní zkouškou (testem HIV). 8

11 9 Test HIV Test HIV je prostředek, kterým se dokazuje infekce virem HIV. Tento test neposkytuje žádnou ochranu proti nákaze. Před virem HIV jsi chráněna pouze tehdy, použiješ-li důsledně prezervativ při každém pohlavním styku. Testování má zpravidla smysl teprve tři měsíce po posledním rizikovém chování. Teprve po této době je jeho výsledek spolehlivý. Důležité je, abys také! během těchto tří měsíců důsledně praktikovala bezpečný sex (sex s prezervativem = safe sex). V případě, že test dopadne pozitivně, musí být proveden další test. Pokud tento dopadne též pozitivně, nejsou již žádné pochybnosti o nákaze virem HIV. Zda nemoc Aids propukne, a za jakou dobu, je však nejisté. My Ti doporučujeme, abys v každém případě požádala o radu na níže uvedených adresách a nechala si udělat zcela anonymní test. Anonymní testovací místa nalezneš v každém větším městě. Test stojí asi 50 Franků.

12 Adresy Aargau Aids-Hilfe Aargau Entfelderstr. 17, 5001 Aarau Tel Basel Aids-Hilfe beider Basel Clarastr. 4, 4058 Basel Tel Bern Aids-Hilfe Bern Monbijoustr. 32, 3001 Bern Tel Fribourg Empreinte Bd. de Pérolles 57, 1700 Fribourg Tel Genéve Groupe Sida Genéve 17, rue Pierre-Fatio, 1204 Genéve Tel Graubünden Aids-Hilfe Graubünden Lürlibadstr. 15, 7000 Chur Tel Jura Groupe Sida Jura Rte de Porrentruy 6, 2800 Delémont Tel

13 11 Liechtenstein fa6 Fachstelle für Sexualfragen und HIV-Prävention Im Malarsch 4, FL-9494 Schaan Tel Luzern Aids-Hilfe Luzern Museggstrasse 27, 6004 Luzern Tel Neuchâtel Groupe Sida Neuchâtel Grand-Rue 18, 2034 Peseux Tel Schaffhausen Aids-Hilfe Thurgau/Schaffhausen Rathausbogen 15, 8200 Schaffhausen Tel Schwyz Gesundheit Schwyz Fachstelle für Aidsfragen Centralstrasse 5d, 6410 Goldau Tel St. Gallen/Appenzell AHSGA - Fachstelle für Aids- und Sexualfragen Tellstr. 4, 9001 St. Gallen Tel Ticino Aiuto Aids Ticino Via Bagutti 2, 6900 Lugano Tel Thurgau Aids-Hilfe Thurgau/Schaffhausen Zeughausstr. 16a, 8500 Frauenfeld Tel Valais/Wallis Antenne Sida du Valais Romand rue des Condémines 14,1951 Sion Tel Aids-Hilfe Oberwallis Spittelgasse 2, 3930 Visp Tel Vaud/Waadt Point Fixe avenue de la gare 17, 1003 Lausanne Tel Winterthur Aids-Infostelle Technikumstr. 84, 8401 Winterthur Tel Zug Aids-Hilfe Zug Oberallmendstrasse 20, 6300 Zug Tel Zürich Zürcher Aids-Hilfe Kanzleistr. 80, 8004 Zürich Tel

14 12 Hepatitida (žloutenka) Hepatitida je onemocnění (zánět) jater, které je často způsobeno virem. Existují tři hlavní typy virů hepatitidy, a to A, B a C. Hepatitida A Hepatitida A je přenášena příjmem znečištěné vody nebo zamořených potravin, nedostatečnou hygienou a také kontaktem s výkaly přede vším při kontaktu úst s análním (řitním) otvorem. Tato nemoc se projevuje zažívacími problémy, horečkou, únavou, někdy jsou oči a kůže žlutě zabarveny. Proti hepatitidě A se lze a také se doporučuje očkovat. Onemocnění je ve většině případů léčitelné bez trvalých následků. Hepatitida B Hepatitida B je přenášena krví, spermatem, poševními výměšky a slinami. Během těhotenství a porodu může být virus přenesen na dítě. Známky tohoto onemocnění mohou být: únava, ztráta chuti k jídlu, nevolnost, horečka a snížení tělesné hmotnosti. Mnoho infikovaných lidí si není svého onemocnění vědomo. 5 procent takto nakažených lidí se stává chronickými nositeli hepatitidy B, často s pozdějšími těžkými trvalými následky. Ve Švýcarsku žije asi osob, které trpí chronickou hepatitidou B a mohou tuto nemoc přenášet dále. Jako ochranu před těmito nemocemi: Nevyměňuj si s nikým jehly a injekční stříkačky. Při pohlavním styku používej vždy prezervativ. Nechej se očkovat. Očkování je velice účinné a je prováděno ve třech dávkách. Výdaje na očkování jsou propláceny zdravotní pojiš ovnou.

15 13 Hepatitida C Hepatitida C je přenášena skoro výhradně krví. Půjčování a výměna jehel a injekčních stříkaček mezi konzumenty drog je jednou z hlavních cest nákazy. Tři procenta světového obyvatelstva jsou nositeli viru hepatitidy C. Projevy této nemoci mohou být stejné jako u ostatních typů hepatitidy, avšak mnoho infikovaných lidí nemá žádné potíže. Diagnóza je často zjištěna náhodně, v rámci běžného vyšetření. Je nutné, abys zabránila každému kontaktu s krví nakažené osoby, tak jako společnému používání toaletních potřeb (zubního kartáčku, žiletky na holení). Léčba hepatitid V akutní fázi neexistuje žádná specifická léčba. Ošetřovaná osoba potřebuje odpočinek, klid a lékařskou péči. Chronický stav nemoci se dá léčit, ovšem ne všichni pacienti reagují na tuto léčbu dobře. V každém případě je nutné se vyhnout alkoholu a určitým lékům. Na konci této brožury najdeš podrobný rozpis dalších nemocí přenášených pohlavním stykem, jejich příznaky a možnosti léčby.

16

17 15 Bezpečný sex (safe sex), aneb: jak se mohu nejbezpečněji chránit při sexu? V následujícím rozpisu najdeš různé sexuální praktiky. Některé z těchto praktik jsou bez ochrany velmi nebezpečné, používej při nich vždy důsledně prezervativ. Anální a vaginální sex Při análním a vaginálním pohlavním styku je riziko nákazy HIV či jednou z ostatních pohlavních nemocí největší. Proto je vždy nutné, abys používala prezervativ. Používej vždy prezervativ se značkou jakosti ok a rovněž vždy lubrikační prostředek bez obsahu tuku. Velmi tenké, nopkované a vroubkované prezervativy nejsou vhodné pro anální styk. Důležité je, abys nasazení prezervativu nikdy neponechala na svém klientovi. Ty mu musíš sama prezervativ natáhnout a při pohlavním styku jej držet. Dej také pozor na to, aby měl klient ruce nahoře a nemohl si prezervativ odstranit. Při vysunutí bys měla kondom za všech okolností držet. Orální sex Mnoho lidí věří, že je orální sex bezpečný. Ty však nemůžeš nikdy odhadnout, kdy dojde k výronu semene. Pokud se dostane infikované sperma (semeno) do Tvých úst, můžeš se nakazit. Z tohoto důvodu I musíš použít prezervativ, který Tě mimo jiné také ochraňuje před jinými sexuálně přenosnými nemocemi. Pokud měníš sexuální praktiky (anální, vaginální, orální sex), musíš pokaždé vyměnit také prezervativ. Masáž análního otvoru K ní používej vždy gumové rukavice. Tyto můžeš koupit v lékárně. Pokud k masírování používáš anální masážní vibrátor, přesuň přes něj vždy prezervativ. Pokaždé po skončení masáže vibrátor vyčisti 70% roztokem alkoholu (dostaneš jej v drogerii) a následně jej umyj vodou a mýdlem.

18 16 Cunnilingus (kontakt úst s pochvou) Při kontaktu úst s pochvou nehrozí žádné nebezpečí nákazy virem HIV. Ale pozor: infikovaná menstruační krev může při kontaktu s ústy způsobit nákazu. Během menstruace by ses v každém případě měla chránit použitím ochranné latexové fólie. Tato ochranná latexová fólie Tě také ochraňuje před jinými sexuálně přenosnými nemocemi. Anilingus (kontakt úst s análním otvorem) Při kontaktu úst s análním otvorem nehrozí nákaza virem HIV, můžeš se ale nakazit jinými nemocemi (např. hepatitidou). Používej proto vždy; ochrannou latexovou fólii. Ruční masáž Pokud nemáš na rukou žádná otevřená poranění, je tato masáž bezpečná. Spermatická masáž Pokud se sperma (semeno) nedostane na sliznice (ústa, pochva, anální otvor) nebo na otevřená poranění, nehrozí žádné nebezpečí. Skupinový sex Vyvaruj se přímého kontaktu cizí krve a spermatu s Tvými sliznicemi nebo poraněnou kůží. Použij vždy nový prezervativ při každé výměně partnera. Sadomasochistické hry Pokud se krev nebo sperma Tvého klienta nedostane do kontaktu s Tvými sliznicemi nebo poraněnou kůží, nejsou sadomasochistické hry nebezpečné. Vyčisti ale následně vždy všechen použitý materiál alkoholem (70%) a umyj jej vodou a mýdlem. Nenechej se nikdy trýznit Tvým klientem (nepodŕizuj se, nebu submisivní). Pokud i k tomu dojde, ujednej s klientem vždy předem, že musí používat prezervativy.

19 17 Erotické pomůcky Všechny pomůcky (např. dildo = nevibrující umělý pohlavní úd), vibrátor, erekční kroužky na mužský pohlavní úd, Venušiny kuličky, atd.) musíš je po použití vždy vyčistit alkoholem a následně umýt vodou a mýdlem. Pokud si pomůcky s jinými lidmi vyměňuješ, použij vždy nový prezervativ. Tělesné výměšky Při kontaktu s močí nebo výkaly nehrozí nebezpečí nákazy virem HIV. Vyvaruj se ale styku moči a výkalů s Tvými sliznicemi v ústech, pochvě a análním otvoru, jelikož by ses touto cestou mohla infikovat ostatními nemocemi. V následujícím shrnutí nalezneš nejdůležitější pravidla bezpečného sexu, jejichž dodržování Tě ochrání a už pŕed nákazou virem HIV, tak i před jinými nemocemi. Pozor! Nikdy sperma do pochvy, nikdy sperma do análního otvoru! Nikdy sperma (semeno) do úst, nikdy sperma nepolykat! Nikdy přímý styk úst a pochvy při menstruaci! Pozor! Vaginální sex vždy s prezervativem, a vždy používej lubrikační prostředky! Anální sex vždy s prezervativem, a vždy používej lubrikační prostředky! Orální sex vždy s prezervativem! Pozor! Používej pouze lubrikační prostředky, které neobsahují tuky! Erotické pomůcky (dildo, vibrátor apod.) nepoužívej společně, až po vyčištění 70% roztokem alkoholu půjčuj dále!

20 Pracuj bezpečně a spoléhej se přitom na svůj pocit! Snaž se každého zákazníka prohlédnout a zjistit, zda netrpí pohlavní nemocí. I když při orálním, análním a vaginálním styku stále používáš kondomy, můžeš se v oblasti ohanbí nakazit pohlavně přenosnými nemocemi nebo parazity, například filckami či bradavicemi. Ale pozor: Příznaky většiny pohlavně přenosných nemocí nejsou viditelné pouhým okem, jako například HIV (virus nemoci AIDS) nebo chlamydie. Trvej proto vždy na tom, aby zákaznik použil kondom! Jak to provést? Prohlídka zákazníka pro něj může být slastná. Nenápadně jej můžeš prohlédnout při erotické masáži nebo při nasazování kondomu. Snaž se jej prohlédnou ještě před tím, než se vysprchuje a vymočí, protože určité příznaky nelze následně již rozpoznat. Dbej na to, aby při prohlídce zákazníka byl dostatek světla. Tipy pro prohlídku zákazníka Prohlédni zákazníka a ujisti se, zda nemá bradavice, pupínky, zčervenalou kůži, otoky, rány, vyrážku nebo vši. Dávej zejména pozor na puchýřky a rozpraskanou či potrhanou kůži. Stiskni dřík penisu palcem a prstem směrem od dříku k žaludu penisu. Tím zjistíš případný neobvyklý nebo také páchnoucí výtok. Zjistíš-li při prohlídce zákazníka záněty, puchýřky a poranění v ústní dutině nebo krvácení dásní, nenechej se od něho ani líbat ani lízat. 18

21 19 Mimochodem: Světlý a jako sýr vypadající povlak pod předkožkou penisu muže bez obřízky není pohlavní nemoc, nýbrž pouze nedostatečná hygiena. Tento povlak lze snadno umýt. Po prohlídce si umyj ruce nebo použij intimní kapesníček. Co dělat, zjistíš-li, že něco není v pořádku? Máš-li pocit, že se zákazníkem něco není v pořádku, můžeš mu nabídnout praktiky, které Tě neohrozí, například intimní masáž lubrikačním gelem a gumovými rukavicemi nebo erotickou celotělovou masáž. Máš samozřejmě právo zákazníka odmítnout. Je stokrát lepší ztratit jednoho zákazníka než onemocnět.

22

23 21 Popovídejme si o prezervativech Které? Jak? Používej jen značkové prezervativy se značkou jakosti O.K. nebo CE Nr...., např. Ceylor. Dodržuj a zjisti si vždy záruční dobu. Prezervativy můžeš koupit v lékárně, drogerii, kondomerii nebo v sexshopu. Vyjmi prezervativ opatrně z obalu. Pozor: špičaté nehty nebo zuby ho mohou poškodit. Zmáčkni špičku na konci prezervativu dvěma prsty, čímž vytvoříš místo pro sperma (semeno). Roluj prezervativ jednou rukou až ke kořeni ztopořeného pohlavního údu, druhou rukou přejížděj shora přes špičku - takto je prezervativ nejlépe nasazený a nejlépe přilne. Používej při vaginálním, análním a orálním pohlavním styku prezervativ vždy spolu s lubrikačním prostředkem (gelem) bez obsahu tuku, např. ky" nebo některé modely značky Ceylor". Neužívej nikdy takové prostředky, které obsahují tuky, jako např. Niveu, vazelínu nebo Bepanhen, nebo tyto prostředky prezervativ poškodí! Lubrikační gel velikosti hrachu, nanesený do pochvy nebo do análního otvoru také zpříjemní pohlavní styk. Dávej pozor na dobu trvanlivosti. Lubrikační prostředek (gel) bez tuku můžeš koupit v lékárně, drogerii, kondomerii nebo v sex-shopu. Nepoužívej nikdy dva prezervativy přes sebe, jelikož o sebe drhnou, a mohou proto rychleji sklouznout. Jeden kondom je bezpečnější než dva.

24 Kontroluj před každým vniknutím, zda je prezervativ stále správně nasazený. Někteří klienti se jej pokouší zase stáhnout. Po výronu semene vyjmi ještě ztopořený pohlavní úd s prezervativem ven a přitom pevně drž jeho gumový okraj. Každý kondom užij jen jednou. Použité prezervativy vyho do odpadu, nikdy do WC. Chraň prezervativy před přímým slunečním zářením, před teplem a špičatými předměty. Uschovej je tam, kde je potřebuješ, ale ne v lednici! Trpíš-li Ty nebo klient alergií na latex nebo gumu, používej prezervativy bez latexu Original" od firmy Ceylor"; tyto obdržíš v sex-shopech, lékárnách nebo kondomeriích. Prostředek Femidom (prezervativ pro ženy) chrání také před nemocí Aids a těhotenstvím. Je ovšem relativně drahý a ne zcela snadno se nasazuje. Nejsnadněji a nejlevněji získáš Femidorm v obchodu organizace Aids-Hilfe ( Pokud se ale zacvičíš, máš s ním lepší kontrolu z hlediska bezpečného sexu, a je také bez latexu. Než s tímto prostředkem začneš provádět pohlavní styk, měla by sis dobře přečíst návod a jeho nasazování a odstraňování bys měla několikrát vyzkoušet. Jazyk a ústní sliznici (u sebe nebo svého klienta) nejlépe ochráníš, když při styku úst s análním otvorem nebo pochvou během menstruace, použiješ latexovou fólii. Zakoupíš ji v kondomeriích, nebo si ji můžeš zhotovit sama vystřihnutím z prezervativu. 22

25 23 S kým? Je důležité, abys prezervativ používala vždy, a to i u klientů, kteří Ti říkají, že jsou Ti věrní, a že by Tě virem HIV nikdy nenakazili. Tomu ale nesmíš věřit. Totéž možná vyprávějí i svým a jiným ženám... Prezervativy bys měla používat i při pohlavním styku s Tvým přítelem, především během prvních tří měsíců. Potom se můžete nechat otesto- vat. Pokud je test negativní a Vy oba používáte vždy při sexuálním styku s jinými osobami prezervativ, můžeš mít s Tvým přítelem pohlavní styk i bez kondomu. Promluv si s ním ale o riziku nechtěného těhotenství! Pomoc, prezervativ praskl!! Prezervativ se může roztrhnout, pokud je příliš malý, moc starý nebo příliš suchý, když použiješ lubrikační prostředek obsahující tuk, anebo pokud nasadíš dva prezervativy přes sebe. Co dělat? Ihned ukončit pohlavní styk! Snaž se - v sedící pozici - sperma (semeno) vytlačit, a umyj si intimní místa vlažnou vodou a mycí emulzí značky Lactacyd-Femina (Lactacyd-Femina-Waschemulsion) nebo jiným jemným mýdlem. Snaž se potom zjistit, zda je Tvůj klient HIV pozitivní. V případě, že tomu tak je, nebo si nejsi v tomto ohledu jistá, pak bys měla co možná nejrychleji (nejpozději do 72 hodin) navštívit lékaře/lékařku nebo nemocnici a měla by sis nechat poradit, případně se nechat ošetřit. Mnoho klientů požaduje stále ještě bez" ( ohne"). Nenechej se přemluvit, i když by Ti nabízeli více peněz. Zda-li je klient nakažený virem HIV nebo ne nemůžeš poznat, nejspíš to neví ani on sám. Řekni mu, že život bez nemoci je krásnější, a že sex s prezervativem trvá mnohem déle, je vice vzrušující, a tak dále. Tvoje tělo je te také Tvůj pracovní nástroj, a proto by ses měla o něj starat a také myslet na svoji budoucnost..

26

27 25 Tvoje zdraví není věcí náhody, můžeš ho ovlivnit! Intimní hygiena Pochva obsahuje přirozenou tekutinu, která chrání před bakteriemi. Tato tekutina je někdy bezbarvá, jindy bělavá nebo světlá, bez vůně a zápachu. Když se v pochvě vytváří nahnědlá nebo nazelenalá, nepříjemně páchnoucí tekutina nebo je výtok velmi silný, měla bys, pokud možno co nejdříve, vyhledat lékařku či lékaře, a nebo se nechat gynekologicky vyšetřit v nejbližší nemocnici. Je totiž možné, že ses nakazila nějakou pohlavní nemocí. Mysli na to, že si před gynekologickým vyšetřením nemáš pochvu vymývat. Pozor: vyvaruj se pokud možno vymývání vnitřku pochvy (nedělej žádný poševní výplach), jelikož se tím změní rovnováha vnitřního prostředí (poševní flóry), a tím se zvýší riziko vaginální infekce. Mysli také na to, že Tě neustálé sprchování v žádném případě nechrání před Aids nebo jinými pohlavními nemocemi. Myj si vnější pohlavní orgány

28 vodou bez mýdla a jiných prostředků (pokud Ti nebyly nějaké jiné takovéto prostředky předepsány lékařem). Používej jen čistou, raději chladnější vodu a přidej do ní eventuelně - ne však více než jednou denně - jednu polévkovou lžíci octa: ten dezinfikuje, aniž by narušoval vnitřní ochranné prostředí v pochvě. Můžeš také použít výrobek Lactacyd Femina" (obdržíš jej v drogeriích nebo lékárnách). Vzhledem k riziku vaginální infekce je nebezpečné obsluhovat zákazníky v době menstruace. Pokud můžeš, měla by sis v těchto dnech vzít volno. Je-li to nemožné, měla bys kromě prezervativu použít také houbičku. Mysli na to, že bys měla po každém klientovi houbičku vyměnit, a tím snížit riziko infekce. Nepoužívej žádné tampony. 26

29 27 Ochrana před početím Důsledné používání prezervativu Tě chrání nejenom před sexuálně přenosnými nemocemi, nýbrž také před nechtěným těhotenstvím. Spolu s prezervativem používej ještě hormonální antikocepční prostředek, například nitroděložní tělísko (spirálu), hormonální antikoncepční pilulky, diafragmu (pesar), nebo tříměsíční hormonální injekce. V každém případě si nechej poradit, který antikoncepční prostředek je pro Tebe nejlepší. Jestliže jsi nepoužila žádný z antikoncepčních prostředků a prezervativ během pohlavního styku praskl, hrozí riziko otěhotnění. Do 72 hodin máš možnost užít pilulku po styku ( die Pille danach"), abys zabránila nechtěnému těhotenství. Je k dostání v každé lékárně. Jseš těhotná! Interrupce? Pokud se Ti nedostaví menstruace do 16 dnů od očekávaného termínu, je možné, že jsi těhotná. Dobře si rozmysli, jak se rozhodneš zda pro interrupci nebo pro dítě. Obra se na svou gynekoložku nebo svého gynekologa, na oddělení pro plánování rodiny nebo na poradnu pro ženy (Frauenberatungsstelle). Tam Ti poradí a dostaneš přesné informace. Obra se s důvěrou na tyto organizace, nebo jejich pracovníci jsou mlčenlivostí. Interrupce musí být uskutečněna do 12. týdne těhotenství. Pokud máš platné pracovní povolení, výlohy za tento zákrok uhradí Tvá zdravotní pojiš ovna, u které jsi pojištená.

30 Adresy Aargau Beratungsstelle für Familienplanung, Schwangerschaft und Sexualität Metzgergasse 20, 5000 Aarau Tel Basel Frauenspital Basel Spitalstr. 21, 4056 Basel Tel Bern Inselspital Bern Universitäts-Frauenklinik Effingerstrasse 102/Eingang Bern Tel Fribourg Service de planning familial et d'information sexuelle Rue Grand-Fontaine Fribourg Tel Genéve CIFERN Boulevard de la Cluse Genéve Tel Graubünden adebar, Beratungsstelle für Familienplanung, Sexualität, Schwangerschaft und Partnerschaft Sennensteinstr. 5, 7000 Chur Tel

31 29 Jura Centre d'information et de planning familial Rue de la Moliére 13, 2800 Delémont Tel Luzern Ehe-, Lebens- und Schwangerschaftsberatung Hirschmattstr. 30b, 6003 Luzern Tel Neuchâtel Planning familial et centre de consultation en matiere de grossesse rue St. Maurice 4, 2000 Neuchâtel Tel Schaffhausen Beratung für Schwangerschaft und Familienplanung Frauengasse 24, 8201 Schaffhausen Tel Schwyz Fachstelle für Paar- und Familienberatung Steistegstr. 3, 6430 Schwyz Tel Solothurn Schwangerschaft, Familienplanung und Sexualität Rossmarktplatz 2, 4500 Solothurn Tel St. Gallen Beratungsstelle für Familienplanung, Schwangerschaft und Sexualität Vadianstrasse 24, 9000 St. Gallen Tel Ticino Pianificazione familiare Ospedale Civico Via Tesserete 46, 6900 Lugano Tel Thurgau Beratungsstelle für Schwangerschaftsfragen Zürcherstrasse Frauenfeld Tel Valais/Wallis Centre SIPE Rue des Remparts 6, 1950 Sion Tel SIPE Zentrum Alte Simponstrasse 10, 3900 Brig Tel Vaud/Waadt Planning familial et consultation de grossesse av. Georgette 1, 1005 Lausanne Tel Winterthur Aids-Infostelle Technikumstr. 84, 8401 Winterthur Tel Zürich Infodona Langstrasse 21, 8004 Zürich Tel

32

33 31 Onemocněla jsi! Kdo platí? Kdo ve Švýcarsku pracuje, musí mít uzavřené pojištení u některé ze zdravotních pojiš oven. Ženy, které se chtejí dostat do Švýcarska na turistické vízum, musí ve Švýcarsku uzavřít cestovní pojištění pro případ nemoci a nehody. U lékaŕských předpisů a léčiv existuje zdravotní pojiš ovnou stanovený roční limit, tzv. Jahresfranchise". To znamená, že se jedná o určitý limit: než jej dosáhneš, musíš si náklady za faktury a léky hradit sama. Tento minimální limit 300 Franků musíš zaplatit každý rok sama. (Stav 2010). Poté si musíš platit už jen 10 procent za lékařské faktury až do maximální výše 700 Franků za rok (Stav 2010), to je takzvaný vlastní podíl (Selbstbehalt). I státní příslušnice členských zemí EU musejí předložit potvrzení o zdravotním pojištění. V opačném případě nedostanou povolení k práci. V daném případě stačí potvrzení o stávajícím platném zdravotním pojištění v domovské zemi (EU), pokud příslušná zdravotní pojiš ovna hradí náklady lékařské péče poskytované ve Švýcarsku a pokud se jedná jen o přechodný pobyt pojištěné osoby. Jestliže jsi neuzavřela žádné pojištění, musíš zaplatit celou částku (uvedenou na faktuře). Pokud budeš ale v nutném případě dopravena do nemocnice, budeš v každém případě ošetřena, a již náklady zaplatit můžeš či ne. Když si nejsi jistá, zda musíš určitou fakturu zaplatit nebo ne, obra se na svou pojiš ovnu, nebo na některou z adres, které jsou uvedeny na straně 36/37.

34

35 Práva a povinnosti a co o nich musíš vědět! Pracovní povolení Ve Švýcarsku není prostituce zakázaná. K tomu, abys však tuto činnost mohla vykonávat, potřebuješ bud' tzv. Právo švýcarského občana (Schweizer Bürgerrecht) nebo tzv. Povolení k výkonu činnosti C (Niederlassungsbewilligung C), nebo Povolení k pobytu s výkonem pracovní činnosti (B-Ausweis mit Erwerbstätigkeit), nebo musíš být státní občankou členské země EU s pracovním povolení. Pokud jsi držitelkou tzv. Pracovního povolení tanečnice v kabaretu, nesmíš pracovat jako prostitutka. Na druhé straně Tě k této činnosti také nemůže nikdo nutit, ani Tvůj zaměstnavatel. Stejně tak je tomu i v případě, vlastníš-li Turistické vízum (Touristinnenvisum) pro pobyt ve Švýcarsku: potom nesmíš pracovat, a také ne jako prostitutka. V případě dotazů se můžeš obrátit na jedno z poradenských míst uvedených na straně 36/37. Policejní kontroly Policie provádí kontroly v oblasti sexuálních služeb velmi často, a sice ve stále rostoucím měřítku. Je proto důležité znát svá práva, ovšem i práva policie, aby ses případně mohla bránit. Zadržení Policie Tě smí vzít s sebou na policejní stanici, pokud se proviníš proti švýcarskému cizineckému zákonu. To může nastat například: jestliže nemůžeš prokázat svoji totožnost; 33 když Tvoje povolení k pobytu nebo turistické vízum pozbylo platnosti; pokud bys byla bez pracovního povolení přistižena při činnosti nevěstky. K tomu ovšem potřebuje policejní úředník pevné důkazy, musí Tě například přistihnout v dráždivém erotickém oblečení nebo při poskytování sexuálních služeb. Policie Tě smí zadržet tak dlouho, dokud nebude Tvoje totožnost prošetřena.

36 Ty máš právo: ihned zatelefonovat své/svému advokátce/advokátovi své kamarádce, aby Ti advokátku sehnala; nebo zavolat požadovat tlumočnici (-íka); nepodepisovat žádný dokument, dokud se neobjeví Tvá/Tvůj advokátka/advokát; před vykázáním si dojít pro svá zavazadla do svého apartmá. Bez povolení k domovní prohlídce nemá policie žádné právo: vstoupit do Tvého bytu; kontrolovat Tvůj pas, když jsou dveře pokoje zavřené a Ty máš návštěvu; prohlížet Tvůj byt nebo Tvoje osobní věci a kontrolovat Tvoje peníze; počítat Tvoje prezervativy. Nikdy a za žádných okolností nemá policie právo činit Ti násilí. Jiní uniformovaní příslušníci bezpečnostních složek, kteří nepatří k policii, nemají žádné právo požadovat po Tobě doklady nebo Tvoje věci k prohlídce. Pokud Tě přistihnou při nějakém deliktu, smí Tě vzít s sebou, ale musí tě odvést přímo na policejní stanici. Jinak nemají tito lidé více práv než ostatní civilní osoby. 34

37 35 Zóny, kde je povoleno provozovat prostituci V některých švýcarských městech byly určeny přesně definované zóny, ve kterých je uliční prostituce povolena. Mimo tyto oblasti je prostituce na ulici zakázána. Je důležité, aby ses informovala, zda se v Tvém městě takové zóny nacházejí a kde jsou. Informační leták Tanečnice v kabaretech Spolkového úřadu pro migraci Tato brožura, kterou obdržíš na velvyslanectví své země nebo na přihlašovacím úřadě (Einwohneramt), Ti může prokázat dobré služby. Obsahuje důležité informace k tématům: pracovní smlouva, zdravotní pojiš ovna, nájem, atd. Najdeš ji také v různých poradnách. Přídavky na děti Pokud máš ve Švýcarsku nebo v cizině děti, informuj se v jedné z následujících poraden, kde se nachází nejbližší úřední oddělení s názvem Familienausgleichskasse (jedná se o obdobu oddělení péče o rodinu na sociálním úřadě v České republice), zda-li máš nárok na přídavky na děti.

I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích

I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích Sexuálně přenosné infekce (STS, angl. sexually transmitted infections) se mohou přenášet snadno, některé pouhým dotykem pokožky. Stoprocentní

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Pohlavně přenosné nemoci Anotace Pracovní list vede ke čtení s porozuměním, informuje žáka o druzích pohlavních

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby

Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby Příloha 1 Dotazník Pohlavně přenosné choroby Dobrý den, DOTAZNÍK pohlavně přenosné choroby jmenuji se Zuzana Pokorná a jsem studentkou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zpracovávám bakalářskou

Více

UKÁZKY Z VÝUKY LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ. Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS

UKÁZKY Z VÝUKY LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ. Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS UKÁZKY Z VÝUKY SEXUÁLN LNÍ VÝCHOVY NA II. STUPNI ZŠZ Téma: Pohlavní nemoci HIV / AIDS Ing.Eva Trynerová,, FZŠ Brdičkova, Praha 5 RVP ZV Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je realizována s ohledem na věk

Více

Když už máš C - zlom :10 Stránka 1 TRITON

Když už máš C - zlom :10 Stránka 1 TRITON TRITON Laura Krekulová, Vratislav Řehák když už máš Céčko Věnováno všem, kteří hledají sílu něco změnit Obsah Máš Céčko?..................................11 Co je Céčko?.................................14

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

Jméno: Michal Štefek Datum:

Jméno: Michal Štefek Datum: Jméno: Michal Štefek Datum: 8.6.2009 Referát na téma: Pohlavní nemoci Pohlavní nemoci Jsou nemoci obvykle přenášené mezi partnery nějakou formou sexuální aktivity, nejčastěji přes vaginální sex, orální

Více

Výchova ke zdraví AIDS

Výchova ke zdraví AIDS VY III/2 INOVACE 78 Tělesná výchova Výchova ke zdraví AIDS Autor DUM Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy ŠVP Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Téma (klíčová slova) Očekávaný

Více

AIDS. BIOLOGIE 1.Ročník ZA,SC,OS BIO/ZA+SC+OS/01/01 BIO/ZA+SC+OS/01/01/06-20 Mgr.Petra Siřínková

AIDS. BIOLOGIE 1.Ročník ZA,SC,OS BIO/ZA+SC+OS/01/01 BIO/ZA+SC+OS/01/01/06-20 Mgr.Petra Siřínková AIDS Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Datum vzniku 1.9. 2012 BIOLOGIE 1.Ročník ZA,SC,OS BIO/ZA+SC+OS/01/01 BIO/ZA+SC+OS/01/01/06-20 Mgr.Petra Siřínková Projekt EU peníze středním školám Inovace

Více

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník Příloha 1 - Anonymní dotazník Anonymní dotazník Vážení studenti, tento anonymní dotazník bude sloužit pro zpracování bakalářské práce Komparativní analýza úrovně znalostí v oblasti lidské sexuality mezi

Více

OCHRÁNIT. VAKCÍNU, VAŠE BUDOUCNOST JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁS MÙ E POMOCI

OCHRÁNIT. VAKCÍNU, VAŠE BUDOUCNOST JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁS MÙ E POMOCI VAŠE BUDOUCNOST JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA VAKCÍNU, KTERÁ VÁS MÙ E POMOCI OCHRÁNIT. Registrovaná ochranná známka MERCK & CO., INC., Whitehouse Station, N.J., U.S.A. Copyright MERCK & CO., INC., Whitehouse

Více

8.1. Příloha 1 Dotazník určený pro učitele. Výuka sexuální výchovy na školách v Libereckém kraji

8.1. Příloha 1 Dotazník určený pro učitele. Výuka sexuální výchovy na školách v Libereckém kraji 8. Přílohy 8.1. Příloha 1 Dotazník určený pro učitele Výuka sexuální výchovy na školách v Libereckém kraji Dobrý den, Jmenuji se Lucie Buriánková a jsem studentkou 4. ročníku Přírodovědecké fakulty Karlovy

Více

Možnost, jak vést výuku u dětí, které jsou ve stejné partě a škole již 9 let Obr. č.21

Možnost, jak vést výuku u dětí, které jsou ve stejné partě a škole již 9 let Obr. č.21 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 1 Materiál pro výuku sexuální výchovy a výchovy odpovědnosti ke zdraví Pro 8. a 9. ročník ZŠ (14-1515 let) Vypracovala: Petra Kubecová, UČO: 394939 MULF obor porodní

Více

OTESTUJ SE! Dreamstime.com 1

OTESTUJ SE! Dreamstime.com 1 Název: Text: Otestuj se! MUDr. Veronika Šikolová Jiří Stupka, DiS. MUDr. Daniela Fránová MUDr. Eva Jílková Grafika: Mgr. art. Olga Pluháčková Recenze: MUDr. Hana Zákoucká Vydal: Státní zdravotní ústav,

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník Příloha 1 - Anonymní dotazník Anonymní dotazník Vážení studenti, tento anonymní dotazník bude sloužit pro zpracování bakalářské práce Komparativní analýza úrovně znalostí v oblasti lidské sexuality mezi

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu AIDS a virus HIV Anotace Pracovní list obsahuje základní informace o AIDS a o možnostech jeho přenosu,

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Co znamená HIV? Co znamená AIDS? HIV/AIDS minulost a současnost

Co znamená HIV? Co znamená AIDS? HIV/AIDS minulost a současnost Co znamená HIV? HIV je zkratka názvu viru lidského imunodeficitu (anglicky Human Imunodeficiency Virus), který v lidském těle napadá a ničí určitou skupinu bílých krvinek (T lymfocytů), buněk hrajících

Více

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ Každá část tvého těla, od hlavy až k patě, má něco na práci. Máš oči, aby ses mohl dívat na svět kolem sebe. Máš uši, abys mohl poslouchat. Máš nohy, abys mohl chodit. V hlavě máš

Více

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje?

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje? Pravidla hry 1. Přečti otázku na pravdu nahlas. 2. Když si vybereš pravdu, uveď otevřenou a upřímnou odpověď. 3. Pokud se tě odpovědi ostatních dotýkají emocionálně nebo chceš uvést názor opačného pohlaví,

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 3 Obsah: 1) krátké zopakování minulé lekce (anatomické uspořádání pohlavních orgánů a jejich funkce, menstruační cyklus, početí a vývoj plodu, těhotenství ) 2)

Více

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví?

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví? Zdraví Registrační číslo: CZ.1.07/.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Zdraví, nemoc, úraz 1. a 2. ročník Zdraví máme jenom jedno. Měli bychom si ho proto chránit. Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník,

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND HIV/AIDS PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND HIV/AIDS PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND HIV/AIDS PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Co je HIV/AIDS? HIV = virus, který způsobuje selhání imunity

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu  ; ISSN OTRAVY AnotacePrezentace seznamuje žáky s druhy otrav a poskytnutím rychlé první pomoci. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný Žák ví, co je to otrava. Ví, s jakými druhy otrav se může setkat.

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Poučení o 1 lidském těle 1 4 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Antikoncepce musí být LDV Levná, dostupná, vratná správná

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Mendelova, Karviná

Více

PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV. Návod k použití. ueergeography

PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV. Návod k použití. ueergeography PrEPPre-Expoziční Profylaxe HIV Návod k použití ueergeography Pre-Expoziční PrEP Profylaxe HIV Návod k použití autor: RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D. odborný obsah: RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D. MUDr. Daniela

Více

POHLAVNÍ NEMOCI. Pavla Stárková Lenka Švecová

POHLAVNÍ NEMOCI. Pavla Stárková Lenka Švecová POHLAVNÍ NEMOCI Pavla Stárková Lenka Švecová KAPAVKA Přenos choroby: gonokok Neisseria gonorrhoeae, přenos pohlavním stykem, vzácně nepřímou cestou Inkubační doba: 2 8 dní Průběh onemocnění: akutní hnisavé

Více

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Onanie se jinak nazývá M masturbace správná odpověď náhradní otázka 2) Hymen znamená

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Nemoci imunitního systému Označení materiálu:

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET žádné hormony nemyslím na antikoncepci

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET Váš lékař Vám doporučil nitroděložní

Více

ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ. schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství

ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ. schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství ANTIKONCEPCE ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství DĚLENÍ: ŽENSKÁ, MUŽSKÁ SPOLEHLIVOST ANTIKONCEPCE

Více

WHO: Studie substituční terapie závislosti na opioidech a HIV/AIDS

WHO: Studie substituční terapie závislosti na opioidech a HIV/AIDS WHO: Studie substituční terapie závislosti na opioidech a HIV/AIDS ODDÍL 7: ZUNGOVA SEBEHODNOTÍCÍ ŠKÁLA ID Ú?ASTNÍKA: / / / / / / ID TAZATELE: / / / / / Ú?ASTNICKÉ CENTRUM PC: / / / DATUM: DEN / M?S /

Více

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Lenka Klimešová V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983

Více

Co je prasečí chřipka?

Co je prasečí chřipka? Co je prasečí chřipka? Prasečí chřipka je respirační onemocnění u prasat způsobené virem chřipky typu A, které u nich často propuká. Lidé za normálních okolností touto nemocí neonemocní, ale k nakažení

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CANESTEN KRÉM (Clotrimazolum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CANESTEN KRÉM (Clotrimazolum) sp.zn. sukls10591/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CANESTEN KRÉM (Clotrimazolum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje. Přípravek Canesten

Více

DOTAZNÍK. Studie Gynekologická péče a reprodukční zdraví uživatelek drog. Datum:.. Zařízení: I. Sociodemografické údaje 1) Kolik Vám je let?

DOTAZNÍK. Studie Gynekologická péče a reprodukční zdraví uživatelek drog. Datum:.. Zařízení: I. Sociodemografické údaje 1) Kolik Vám je let? DOTAZNÍK Studie Gynekologická péče a reprodukční zdraví uživatelek drog Datum:.. Zařízení: I. Sociodemografické údaje 1) Kolik Vám je let? 2) Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání? a) Základní b) Střední

Více

Člověk a příroda Biologie člověka Stavba a funkce lidského těla, 8.ročník. Žák si prohlubuje a získává informace o pohlavně přenosných nemocích.

Člověk a příroda Biologie člověka Stavba a funkce lidského těla, 8.ročník. Žák si prohlubuje a získává informace o pohlavně přenosných nemocích. VY_52_INOVACE_PCHA2_29_8A Vzdělávací oblast: Vzdělávací cíl: Kompetenční cíl: Autor: Člověk a příroda Biologie člověka Stavba a funkce lidského těla, 8.ročník Žák si prohlubuje a získává informace o pohlavně

Více

VAKCÍNU, OCHRÁNIT. JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁM MÙ E POMOCI VAŠI DCERU BUDOUCNOST VAŠÍ DCERY

VAKCÍNU, OCHRÁNIT. JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁM MÙ E POMOCI VAŠI DCERU BUDOUCNOST VAŠÍ DCERY BUDOUCNOST VAŠÍ DCERY JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA VAKCÍNU, KTERÁ VÁM MÙ E POMOCI VAŠI DCERU OCHRÁNIT. Registrovaná ochranná známka MERCK & CO., INC., Whitehouse Station, N.J., U.S.A. Copyright MERCK &

Více

Jak jsou propojena ústa s tělem? JAK VAŠE ORÁLNÍ ZDRAVÍ OVLIVŇUJE VAŠE CELKOVÉ ZDRAVÍ

Jak jsou propojena ústa s tělem? JAK VAŠE ORÁLNÍ ZDRAVÍ OVLIVŇUJE VAŠE CELKOVÉ ZDRAVÍ Jak jsou propojena ústa s tělem? JAK VAŠE ORÁLNÍ ZDRAVÍ OVLIVŇUJE VAŠE CELKOVÉ ZDRAVÍ u u u u u u Zdra ve jíst Pít méne alkoholu EALTH Být ve forme Dvakrát denne si cistit zuby Prestat kourit ŘEKNĚTEÁ

Více

Vývoj klientely v prostředí klubové a privátní prostituce v Plzni. Jitka Vrbová Martin Petr

Vývoj klientely v prostředí klubové a privátní prostituce v Plzni. Jitka Vrbová Martin Petr Vývoj klientely v prostředí klubové a privátní prostituce v Plzni Jitka Vrbová Martin Petr Ulice Agentura sociální práce terénní program Poslání: Terénní program občanského sdružení Ulice - Agentura sociální

Více

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice Dr. med. Claudia Croos-Müller ODVAHU! Knížka o přežití Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice 12 a ½ cvičení pro okamžitou pomoc pro získání klidu a odvahy V této knize najdeš následující cvičení:

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Ebola a Česká republika máme se bát? Jaké je riziko, že se Ebola dostane do České republiky a začne se tu šířit? Riziko pro turisty nebo obchodní

Více

Hygiena dospělého nemocného

Hygiena dospělého nemocného Hygiena dospělého nemocného Hygienická péče u klienta v nemocnici vychází z postupů, které denně vykonává zdravý člověk při dodržování hygieny. Cíl osobní hygieny: 1. preventivní: např. hygiena dutiny

Více

ALKOHOL, pracovní list

ALKOHOL, pracovní list ALKOHOL, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ALKOHOL V naší kultuře se alkohol pojímá jako tzv. sociální pití. Je

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

PRÁVA A POVINNOSTI HIV POZITIVNÍCH OSOB. JUDr. Jakub Tomšej, ČSAP

PRÁVA A POVINNOSTI HIV POZITIVNÍCH OSOB. JUDr. Jakub Tomšej, ČSAP PRÁVA A POVINNOSTI HIV POZITIVNÍCH OSOB JUDr. Jakub Tomšej, ČSAP Povinnosti HIV pozitivních osob 2 Zásada informovaného souhlasu vs. povinné testování některých skupin obyvatel: Dárci krve, tkání, orgánů,

Více

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/ AIDS

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/ AIDS MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 AIDS Mgr. Renata Müllerová, 2012 Úvod Použitá metoda: práce s Internetem, dotazník, happening Rozvíjení kompetencí: 1. k

Více

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž Výchova ke zdraví poučení A o lidském těle B C A-Z kviz finále D E F G H Ch I J K L M N O P R Ř S Š T U V W X Z Ž Trvalé osvojení dítěte se nazývá A adopce správná odpověď náhradní otázka Porucha stravování,

Více

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU e-mail: mizavrel@med.muni.cz I.E.S. Brno, 14. 10. 2014 Historie nákazy 1981 San Francisko, New York mladí pacienti s neobvyklými

Více

Důležité informace o přípravcích. předepsaných lékařem ke snížení rizika nákazy virem lidské imunodeficience (HIV)

Důležité informace o přípravcích. předepsaných lékařem ke snížení rizika nákazy virem lidské imunodeficience (HIV) Důležité informace o přípravcích s obsahem emtricitabin/tenofovirdisoproxilu předepsaných lékařem ke snížení rizika nákazy virem lidské imunodeficience (HIV) Informace pro osoby, kterým byl předepsán přípravek

Více

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Dutina ústní, hygiena dutiny ústní Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Radka Benešová ZUBY HYGIENA DUTINY ÚSTNÍ Základem zdravých

Více

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve!

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Někdo se krve bojí, někomu se z ní dělá špatně, ale někdo krev chodí darovat. Jsou lidé,

Více

LIDSKÁ SEXUALITA ANEB CO JE TO LÁSKA?

LIDSKÁ SEXUALITA ANEB CO JE TO LÁSKA? Co k lásce patří a co ne? Závažným problémem pohlavního života mládeže v současné době je konzumní vztah k sexu. Pohlavní styk není chápán jako vyvrcholení silných citových a harmonických vztahů mezi partnery,

Více

Příbalová informace: Informace pro pacienta. Clotrimazole Recordati 10 mg/g krém clotrimazolum

Příbalová informace: Informace pro pacienta. Clotrimazole Recordati 10 mg/g krém clotrimazolum sp.zn. sukls294281/2018 Příbalová informace: Informace pro pacienta Clotrimazole Recordati 10 mg/g krém clotrimazolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění

Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění Zdravotní pojištění a nemocenské pojištění Zaměstnanci jsou pojištěni ve státě, kde pracují. Pokud pracují zároveň ve dvou státech, musí se pojistit v zemi bydliště. Je třeba mít na zřeteli, že mezi ČR,

Více

průvodce bezpečnějším braním

průvodce bezpečnějším braním průvodce bezpečnějším braním Tento průvodce je určen výhradně lidem drogově závislým. Proto prosíme náhodné čtenáře, aby se nad ním nepohoršovali, neboť jeho obsahem pouze reagujeme na realitu drogové

Více

Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy

Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy Zákon č. 372/2011 Sb., o poskytování zdravotních služeb (ZPZS) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (ZOVZ) Prováděcí právní předpisy vyhláška č. 306/2012 Sb. vyhláška č. 473/2008 Sb. Trestní

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC- 08 Pracovní list Odběry krve na mikrobiologii a sérologii

Více

Mgr. Alexandra Doležalová prof. fphdr. Pt Petr Wi Weiss, PhD.

Mgr. Alexandra Doležalová prof. fphdr. Pt Petr Wi Weiss, PhD. Mgr. Alexandra Doležalová prof. fphdr. Pt Petr Wi Weiss, PhD. Konopné drogy jsou po alkoholu a tabáku třetí nejužívanější skupinou drog nejen u nás, ale i ve světě UNODC odhaduje počet uživatelů 162 miliónů

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze sp.zn. sukls204563/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 10 µg Engerix-B 20 µg antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Působení mikroorganizmů na vývoj plodu.

Působení mikroorganizmů na vývoj plodu. Projekt primární prevence vrozených vývojových vad Působení mikroorganizmů na vývoj plodu. Každá těhotná žena je v průběhu gravidity vystavena působení choroboplodných zárodků, či už běžných (rýma, zánět

Více

A) psychická závislost - dlouhodobá

A) psychická závislost - dlouhodobá David Vanda více významů: konzervovaný produkt z rostlin nebo živočichů látka, která mění jednu nebo více životních funkcí v těle látka, která vyvolává u člověka závislost A) psychická závislost - dlouhodobá

Více

MODELOVÝ DOTAZNÍK TABÁK ALKOHOL. 1. Kouříte tabák ve formě cigaret, doutníků nebo dýmky? 1 ano 2 ne 2. Kouřili jste již někdy v minulosti?

MODELOVÝ DOTAZNÍK TABÁK ALKOHOL. 1. Kouříte tabák ve formě cigaret, doutníků nebo dýmky? 1 ano 2 ne 2. Kouřili jste již někdy v minulosti? MODELOVÝ DOTAZNÍK TABÁK 1. Kouříte tabák ve formě cigaret, doutníků nebo dýmky? 2. Kouřili jste již někdy v minulosti? ALKOHOL 3. Pili jste v průběhu posledních dvanácti měsíců nějaký alkohol? 4. Jak často

Více

SI O TOM PROMLUVIT JE NEJVYŠŠÍ ČAS. Rychlý průvodce otázkami sexuality a lidského papilomaviru (HPV) >> www.hpv-college.cz

SI O TOM PROMLUVIT JE NEJVYŠŠÍ ČAS. Rychlý průvodce otázkami sexuality a lidského papilomaviru (HPV) >> www.hpv-college.cz JE NEJVYŠŠÍ ČAS SI O TOM PROMLUVIT Rychlý průvodce otázkami sexuality a lidského papilomaviru (HPV) Vydáno pod odbornou záštitou Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a Sdružení soukromých gynekologů

Více

SIALON Evropská studie epidemií HIV a syfilis v komunitě MSM v zemích střední a jižní Evropy. MUDr. Džamila Stehlíková Jiří Stupka, DiS.

SIALON Evropská studie epidemií HIV a syfilis v komunitě MSM v zemích střední a jižní Evropy. MUDr. Džamila Stehlíková Jiří Stupka, DiS. SIALON Evropská studie epidemií HIV a syfilis v komunitě MSM v zemích střední a jižní Evropy MUDr. Džamila Stehlíková Jiří Stupka, DiS. SIALON Sialon séroepidemiologická a behaviorální studie zaměřená

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Infekce je proces, při kterém se choroboplodné mikroorganismy (bakterie, viry, paraziti) dostávají do styku s hostitelským makroorganismem a vyvolávají jeho onemocnění.

Více

VYTVAROVANÁ PRO ŽENY

VYTVAROVANÁ PRO ŽENY Nehormonální nitroděložní kulička VYTVAROVANÁ PRO ŽENY NEHORMONÁLNÍ, DLOUHODOBÁ, ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE www.nitrodeloznikulicka.cz Nehormonální nitroděložní kulička NOVINKA IUB TM BALLERINE NA

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

POHLAVNÍ NEMOCI. Pavla Stárková Lenka Švecová

POHLAVNÍ NEMOCI. Pavla Stárková Lenka Švecová POHLAVNÍ NEMOCI Pavla Stárková Lenka Švecová KAPAVKA Přenos choroby: gonokok Neisseria gonorrhoeae, přenos pohlavním stykem, vzácně nepřímou cestou Inkubační doba: 2 8 dní Průběh onemocnění: akutní hnisavé

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sp. zn. sukls175717/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Veregen 10% mast Camelliae sinensis folii viridis extractum siccum raffinatum (Suchý čištěný extrakt ze zeleného čaje) Přečtěte si

Více

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava 1/6 3.2.11.15 Cíl znát stavbu ženské a mužské pohlavní soustavy - umět vysvětlit její funkci - odvodit její význam - uvést onemocnění, příčiny, prevenci, ošetření Továrna na spermie a vajíčka - mužské

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19 Člověk V. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Poruchy cyklu močoviny a organické acidurie Pro mladší pacienty

Poruchy cyklu močoviny a organické acidurie Pro mladší pacienty Poruchy cyklu močoviny a organické acidurie Pro mladší pacienty www.e-imd.org Co je porucha cyklu močoviny/organická acidurie? Jídlo, které jíme, tělo rozkládá pomocí tisíců chemických reakcí, aby vytvořilo

Více

Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání. PhDr. Jiří Frýbert

Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání. PhDr. Jiří Frýbert Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání PhDr. Jiří Frýbert Situace - konec roku 2010 stížnosti na heroin - přechod na pervitin či náhrada jinými opioidy - od konce roku 2010 přechod na Vendal

Více

ERRATA DIPLOMOVÁ PRÁCE RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ ADOLESCENTŮ V OBLASTI REPRODUKČNÍHO ZDRAVÍ RISK BEHAVIOR ADOLESCENTS IN THE FIELD OF REPRODUCTIVE HEALTH

ERRATA DIPLOMOVÁ PRÁCE RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ ADOLESCENTŮ V OBLASTI REPRODUKČNÍHO ZDRAVÍ RISK BEHAVIOR ADOLESCENTS IN THE FIELD OF REPRODUCTIVE HEALTH ERRATA DIPLOMOVÁ PRÁCE RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ ADOLESCENTŮ V OBLASTI REPRODUKČNÍHO ZDRAVÍ RISK BEHAVIOR ADOLESCENTS IN THE FIELD OF REPRODUCTIVE HEALTH Bc. Anna Fendrichová Vedoucí práce: PhDr. Jiří Kučírek,

Více

JEŠTĚ NEDÁVNO SI SPOLU HRÁLI NA DĚTSKÉM HŘIŠTI. Nemůžete jim zabránit, aby vyrostli, ale můžete je ochránit.

JEŠTĚ NEDÁVNO SI SPOLU HRÁLI NA DĚTSKÉM HŘIŠTI. Nemůžete jim zabránit, aby vyrostli, ale můžete je ochránit. JEŠTĚ NEDÁVNO SI SPOLU HRÁLI NA DĚTSKÉM HŘIŠTI Nemůžete jim zabránit, aby vyrostli, ale můžete je ochránit. Seznamte se s fakty o HPV Pro svého syna či dceru děláte vše, co je ve vašich silách, tak byste

Více

zásady prevence zásady prevence zásady prevence Být si vzájemně věrní Abstinence Být si vzájemně věrní zásady prevence zásady prevence

zásady prevence zásady prevence zásady prevence Být si vzájemně věrní Abstinence Být si vzájemně věrní zásady prevence zásady prevence Abstinence Být si vzájemně věrní Být si vzájemně věrní Abstinence A B B A 1 2 2 1 C 3 Chraň se em Sexeso volně navazuje na interaktivní program v prevenci /, ostatních sexuálně přenosných infekcí a nechtěných

Více

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY Sliznice dutiny ústní a rtů je náchylná ke vzniku defektů. Toto lokální poškození sliznice může vést ke vzniku zánětů, nebo vytvořit prostředí, ke snazšímu

Více

MRSA? $EKONTAMINACE \ 3PRCHA \ +OUPEL $EKONTAMINACE \ 3PRCHA

MRSA? $EKONTAMINACE \ 3PRCHA \ +OUPEL $EKONTAMINACE \ 3PRCHA Co je MRSA? Co je MRSA? MRSA je označení pro Methicillin Rezistentní Staphylococcus Aureus. Staphylococcus aureus je bakterie, která se může neškodně vyskytovat na kůži i jinde u více než 60 % lidí. Někdo

Více

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci.

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. Česky BIOVISC ORTHO M Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. NÁVOD K POUŽITÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Kyselina hyaluronová Mannitol 20 mg 5 mg Fosfátem pufrovaný

Více

Hepatitida Pohlavni nemoci Tohle zamestnänt pr toho videt, mit vse p. Müzes se tu docist, pozor, abys nechytil. by ti mohly pomoc

Hepatitida Pohlavni nemoci Tohle zamestnänt pr toho videt, mit vse p. Müzes se tu docist, pozor, abys nechytil. by ti mohly pomoc Deutst Dieffenba 10967 Berlin Internet: http:// e-mail: dah@aidshil In Kooperation mit Madonna e.v. Gussstahlstral 44793 Bochur Dezember 200 Bestellnumme Redaktion: Joyce Dreezens-Fuhrke Bearbeitung: Christine

Více

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 11.3.2011 Mgr.Petra Siřínková Rozdělení živé přírody 1.nadříše.PROKARYOTA 1.říše:Nebuněční

Více