Bezpečná komunikace online

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečná komunikace online"

Transkript

1 Bezpečná komunikace online E-learning pro seniory, Lekce 2. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková, Mgr. Rostislav Jakoubek

2 Obsah lekce 1. Obsah lekce 2. Online komunikace úvod. 3. Bezpečná komunikace ve filmu. 4. Nejčastější typy komunikace online. 5. Fakta X. 6. Bezpečná komunikace. Jak na to? 7. Rizikové faktory online komunikace. 8. Hesla. 9. Osobní údaje. 10. Sociální inženýrství. 11. Socializace. 12. Útok na identitu. 13. Spam a Spim. 14. Právní okénko. 15. Výzkumná zjištění I. 16. Výzkumná zjištění II. 17. Rady pro bezpečnou komunikaci online. 18. Desatero bezpečné komunikace online. 19. Rada k zapamatování. 20. Kde zjistit víc. 21. Kam se obrátit o pomoc.

3 Online komunikace úvod. Jednou z věcí, kterou internet světu přinesl, je právě usnadnění komunikace. Díky komunikaci on-line se prodlevy mezi předáním jakékoli informace adresátovi zkrátily na naprosté minimum. Rychlostí, jakou předáváme zprávu, předáváme i obsah a vzhledem k povaze celé on-line komunikace již většinou nejsme schopni nijak sledovat další osud námi odesílaných informací. Usnadnění komunikace prostřednictvím internetu s sebou proto nese i jistá rizika a musíme s nimi počítat. Obezřetnost při posílání citlivějšího obsahu, jako jsou osobní data či soukromé materiály, je proto na místě. Zdroj: komunikace/default.aspx

4 Bezpečná komunikace ve filmu. Osvětový projekt sdružení CZ.NIC formou krátkých videí, moderovaných sympatickým Romanem Zachem, přibližuje problematiku Internetu. Komunikace přes Internet je praktická, rychlá, dostupná a finančně nenáročná. Lze ji praktikovat přes pevnou počítačovou sestavu, notebook, chytrý telefon, tablet atd.

5 Nejčastější typy komunikace online. Základní typy komunikace: 1) Nemohu počítat s okamžitou odezvou adresáta. Patří sem . 2) Mohu počítat s okamžitou odezvou adresáta. Patří sem: ICQ I Seek You = Hledám tě. Volně dostupný program umožňující komunikaci mezi uživateli v reálném čase. SKYPE umožňuje telefonování po internetu a slouží i jako IM. Účastníci se mohou vidět přes webovou kameru. GOOGLE TALK je to hlasový a IM klient poskytovaný službou Googl. JABBER IM bez omezení, prostupný pro různé komunikační uzly. FACEBOOK (a další sociální sítě) rozsáhlá sociální síť, kde je možné komunikovat mezi uživateli, sdílet multimediální data, udržovat vztahy a bavit se. Je přeložen do 84 jazyků, je to největší světová společenská síť. INSTANT MESSENGER (IM) program umožňující real-time komunikaci mezi uživateli po síti. 3) Datová schránka komunikace s úřady. Obsah je považován za doručený okamžikem odeslání.

6 Fakta X Digitální vydírání a krádež identity hrozí polovině populace / Kyberzločinci kladou na uživatele téměř dokonalé pasti. Doporučení k ochraně vás a vašich dat. Zdroj: MEDIAKOM 74 % Čechů již obdrželo od podvodníka, zcizení on-line identity přiznalo 13 % respondentů. Mobily a tablety má nezabezpečené téměř polovina uživatelů. Kyberzločince lákají zejména rostoucí počty uživatelů mobilních forem bankovnictví. On-line bankovnictví využívá na počítači 76 % uživatelů, na mobilu 22 % a na tabletu 17 % uživatelů. Podle Národního centra bezpečnějšího internetu jsme teprve na začátku boomu kyberzločinnosti. Nestačí už jen obezřetnost, kyberzločincům je třeba se bránit i pomocí bezpečnostních aplikací.

7 Bezpečná komunikace. Jak na to? Jak na bezpečnou komunikaci? Při každé online komunikaci je třeba zvážit i rizika, která mohou vzniknout a podle toho volit množství sdělované informace. V běžném životě si tato rizika nepřipouštíme, ani nad nimi nepřemýšlíme. O to větší problém může nastat, pokud dostatečně nechráníme své soukromí. Největším rizikem je samotný uživatel! E mail: Obsah Vaší zprávy může být přeposlán dál, nebo mohou být zneužity Vaše osobní údaje. Chat: Možnost komunikovat s více lidmi najednou. Snadná komunikace i s neznámými lidmi, kteří mohou vystupovat pod přezdívkou. Nikdy nevíte, s kým vlastně mluvíte. Skype: můžete nejenom telefonovat, ale přes webovou kameru vést videohovory. Druhá strana nás tedy nejenom slyší a vidí, ale také si může takový hovor ukládat. Sociální sítě

8 Rizikové faktory online komunikace. Hesla Mé heslo je tak tajné, že jej nesmí znát ani můj kocour! Osobní údaje Všechny mé osobní údaje a fotografie mohou být zneužity! Sociální inženýrství Triky, podvodná upozornění, dárky zdarma, výhry. Spam a Spim Copak mi to em přišlo za lákavou nabídku? A ve svém IM mám novou zprávu! Socializace Seznamování se, navazování online přátelství. Útoky na identitu Nastavení bezpečnosti, otestování bezpečnosti, aktualizace bezpečnosti,

9 Hesla Heslo nikdy nevpisujte do online formulářů! Nikomu své heslo nesdělujte! Máte stejné uživatelské jméno a heslo pro všechny účty? Je Vaše heslo jméno domácího mazlíčka, nejbližších členů rodiny nebo číselná řada ? Hacker Jeho základním nástrojem je program prolamující hesla. Tento program vyhledává běžná jména, slova, čísla a jejich kombinace. Potom jste velmi snadno zranitelní! Vymyslete DOBRÉ heslo! Použijte minimálně 7 znaků z číslic a písmen, malých i velkých, a přidejte zvláštní symboly jako * #. (Např. číslo Petrova domu je 20, jeho domácí mazlíček se jmenuje Ralf a je to had: Ralf20 ) Dobré heslo je kombinace věcí, které si můžete snadno zapamatovat, ale způsob jejich kombinace nelze odhalit. Nebo můžete požít počítačový program SPRÁVCE HESEL, který sám na základě vašich požadavků vygeneruje heslo. NEPOUŽÍVEJTE stejné heslo pro více účtů!

10 Osobní údaje Nesdělujte své osobní údaje na internetu. Mohou být použity proti Vám, nebo zneužity! Vyplňujete své osobní údaje do online formulářů? Máte na sociální síti profil, kde máte pravdivě vypsané osobní údaje? Vkládáte fotografie své nebo svých blízkých např. na Rajče.net? Potom jste snadno identifikovatelní! Dávejte si pozor na to, co a kam vyplňujete a co s kým sdílíte. Neodhalujte své celé jméno, adresu, telefonní číslo, ani kam chodíte k lékaři. Nesdílejte nebo nesvěřujte Internetu nic, co byste nechtěli, aby o Vás věděli vaši blízcí nebo přátelé. Nastavte si soukromí sociální sítě, kterou používáte. Ale i tak mohou být Vaše údaje zjistitelné. Alespoň 1x za rok si vygooglujte svoji digitální stopu! Pozor na digitální stopu! Vše, co vložíme do online prostředí, v něm i zůstává!

11 Sociální inženýrství Triky, podvodná upozornění, dárky zdarma, výhry jediným úkolem je vylákat osobní informace nebo finanční údaje uživatelů Internetu. Máte rádi dárky zdarma? Potěší Vás oznámení o výhře v loterii? Přečtete si nabídku Zhubněte až 15 kg za měsíc? Chce po Vás banka, abyste aktualizovali svoje údaje? Phishing Pokus vylákat z uživatelů osobní informace nebo finanční údaje Rhybaření Lovení informací online. Právě jste se stali obětí sociálního inženýrství. Sociální inženýrství je umění klamu. Je to způsob manipulace lidí za účelem provedení nějaké akce nebo získání určité informace (např. osobních nebo finančních údajů). Cílem je vytvořit v člověku dojem, že situace je jiná, než ve skutečnosti opravdu je. Nevěřte krásným slibům (ve skutečnosti také nefungují). Kromě dárku zdarma nakoupíte sadu hrnců, televizi, kterou nepotřebujete, nebo nové křeslo do obývacího pokoje. Více se dozvíte v Lekci 3 - Kyberšmejdi.

12 Socializace Sociální sítě jsou častým cílem podvodníků. Někteří přátelé mohou být lumpové. Každý Váš online přítel má své přátele a ti své! Lump Patří sem lháři, slizouni, podvodníci, kyberstalkeři a jiná havěť. Rádi komunikujete na sociálních sítích s mnoha lidmi? Máte na sociální síti hodně přátel, které osobně neznáte? Chováte se na Internetu důvěřivěji, než ve skutečnosti? Můžete se stát obětí internetového lumpa. Pocit bezpečí na Internetu je zdánlivý. Nesdělujte osobní informace. Netolerujte jakékoliv obtěžování. Netolerujte jakoukoliv formu nátlaku. Komunikace tváří v tvář F2F face to face Ne každý člověk online je ten, za kterého se vydává. Nepoznáte to ani přes webkameru. Nevěřte všemu, co Vám kdo o sobě sdělí. Mnoho profilů na sociálních sítích je falešných. Každého nového přítele si raději ověřte.

13 Útoky na identitu. Nastavení, otestování a aktualizace bezpečnosti. Chrání Vaše data a tím i Vaši identitu! Zločinci chtějí Vaši identitu, aby tím získali výhodu PRO SEBE. O Vás jim vůbec nejde. Máte dostatečně zabezpečený počítač, chytrý telefon, nebo tablet? Používáte spamové filtry, antivirové programy, programy firewall? Pozor na zfalšovanou webovou adresu! Doména je nepravá. Nikdy neodpovídejte na y, kde jsou požadovány Vaše osobní údaje. Nikdy neposílejte své osobní údaje v u. Sledujte své finanční transakce. Jednejte pouze se společnostmi, které znáte, nebo které si můžete ověřit. Více se dozvíte v lekci 3 Kyberšmejdi. Vaše údaje mohou zločinci prodat dál, nebo je mohou využívat pro svoji potřebu. Požádají o úvěr a získají jej pod Vaším jménem. Hradí z Vašeho bankovního účtu své výdaje. Vyberou Vaše peníze. Prodají Vaše důležité údaje.

14 Spam a Spim SPAM ová zpráva, využívá sociálního inženýrství. SPIM Forma Spamu, šířená programy pro odesílání IM zpráv. Přečtete si každou zprávu, kterou dostanete em? Snažíte se na takovou zprávu odpovědět? Klikáte na odkazy v takových mailech? Podezřelé y mažte bez čtení! Vyhnete se virům a červům, i dalšímu SPAMu. Neklikejte na odkazy v ech. Neodpovídejte na SPAM. Dávejte pozor na to, kde zveřejňujete svoji ovou adresu. Používejte filtry na blokování Spamu. Předmět: RE: Váš Pravděpodobně jste otevřeli SPAM. Spammer loví ové adresy. Může je také odkupovat. Mnoho služeb si vyhrazuje právo sdílet, distribuovat nebo prodávat informace, které jim poskytnete (např. Váš ).

15 Právní okénko. Kterých trestných činů se kyberzločinci dopouští? Podle zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. Vydírání 175 Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán. Pomluva 184 Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vazby nebo způsobit mu jinou vážnou újmu a čin spáchá veřejně přístupnou počítačovou sítí, bude potrestán. Krádež 205 Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, bude potrestán. Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací 230 Kdo neoprávněně získá přístup k počítačovému systému nebo nosiči informací a užije, zničí, padělá, pozmění data nebo učiní jiný zásah, bude potrestán. Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat 231 Kdo úmyslně sobě nebo jinému poskytne prostředek vytvořený nebo přizpůsobený k neoprávněnému přístupu nebo k získání dat, bude potrestán. Zákon č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů. Obětí je každá fyzická osoba, která v důsledku trestného činu utrpěla újmu.

16 Výzkumná zjištění. V roce 2014 byl podíl uživatelů internetu v Čechách ve věku let 79,7% osob, což je více než průměr unijních zemí (78%). Senioři jako uživatelé PC Senioři jako uživatelé Internetu

17 Výzkumná zjištění II. kamrad.htm Výzkum z roku 2009.

18 Rady pro bezpečnou komunikaci online. 10 Pravidel pro bezpečnou komunikaci na internetu, která byste měli znát.

19 Desatero bezpečné komunikace online. 1. Nikdy nezveřejňujte své osobní údaje, telefonní číslo nebo adresu. 2. Neposílejte nikomu svoji fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit. 3. Udržujte všechna hesla (i PIN) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci (ani svému kocourovi). 4. Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily či vzkazy. 5. Seznámíte se přes internet? Nedomlouvejte si schůzku, aniž byste o tom řekli někomu jinému. 6. Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte. 7. Nechcete s někým komunikovat? Nekomunikujte. 8. Nesdělujte informace o tom, kde se pohybujete nebo že odjíždíte např. na dovolenou. Mohli byste být vykradeni. 9. Používáte webovou kameru? Buďte obezřetní. Kdokoli na druhé straně může hovor nahrávat. 10. Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání. Zdroj: (

20 Rada k zapamatování. Pamatujte, když se vám stane na internetu jakékoli příkoří, nikdy si ho nenechávejte pro sebe. Vždy existuje nějaké východisko nebo někdo, kdo vám může v dané situaci pomoci.

21 Kde zjistit víc? Knihy na dobrou noc Buď pánem svého prostoru elektr. verze Hustej internet. L. Seifertová, L. Eckertová Bezpečnost dětí na internetu. L. Eckertová Internet pro seniory. M. Šanc Notebook pro seniory. J. Lapáček Kde zjistit víc:

22 Lekce 2. - Bezpečná komunikace online. Kam se obrátit o pomoc. Linka pomoci BKB: Linka bezpečí: Linka pomoc v krizi Policie ČR: Policie ČR Potřebujete pomoc nebo radu? helpline@saferinternet.cz Telefon: Chcete nahlásit nezákonný a nevhodný obsah na internetu?

23

Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat.

Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat. Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat http://www.seniorionline.cz Online komunikace úvod. Jednou z věcí, kterou internet světu přinesl, je právě usnadnění

Více

Jak nenaletět kyberšmejdům

Jak nenaletět kyberšmejdům Jak nenaletět kyberšmejdům E-learning pro seniory, Lekce 3. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková e-mail: seniori@saferinternet.cz www.seniori.bezpecne-online.cz

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook

Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook Twitter, Youtube / Vimeo a další Zaměřeno na knihovny: specializované

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů.

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů. Při práci a pohybu na Internetu hrozí nám i našemu počítačovému vybavení řada nebezpečí. Řekneme si, jak postupovat, aby práce s Internetem neohrozila naše soukromí, nebo techniku, kterou využíváme. Ohrožení

Více

11. Služby internetu (www, e-mail, on-line komunikace, bezpečná komunikace, hledání informací)

11. Služby internetu (www, e-mail, on-line komunikace, bezpečná komunikace, hledání informací) 11. Služby internetu (www, e-mail, on-line komunikace, bezpečná komunikace, hledání informací) - Vysvětlit pojem hypertext, - umět pracovat s prohlížečem webu (načíst stránku, používat odkazy, vracet se

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem 6/10 Co dělají přátelé? Všechna výše uvedená nastavení se týkají především vašich vlastních aktivit na Facebooku. Mnohem častěji ale budete pracovat s částí označenou Hlavní stránka. Hlavní stránka je

Více

Internet, E-mail, Vyhledávání informací. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp

Internet, E-mail, Vyhledávání informací. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp Internet, E-mail, Vyhledávání informací Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

INTERNET SERVIS MANUÁL

INTERNET SERVIS MANUÁL INTERNET SERVIS MANUÁL VÍTÁME VÁS! Právě jste otevřeli manuál Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen RSTS ) pro práci s první aplikací internetového servisu s aktivními operacemi pro stavební spoření

Více

Online komunikace a videokonference. Břetislav Regner regner@ics.muni.cz

Online komunikace a videokonference. Břetislav Regner regner@ics.muni.cz Online komunikace a videokonference Břetislav Regner regner@ics.muni.cz HW videokonferenční zařízení Výhody Používají standardy pro komunikaci (H.323, SIP) Mohou komunikovat zařízení různých výrobců Může

Více

VY_32_INOVACE_IKTO2_1260 PCH

VY_32_INOVACE_IKTO2_1260 PCH VY_32_INOVACE_IKTO2_1260 PCH VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 NÁZEV PROJEKTU: ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY: III/2 DATUM VYTVOŘENÍ:

Více

Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy. Závěrečný test Základy informační bezpečnosti pro uživatele. Verze: 1.

Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy. Závěrečný test Základy informační bezpečnosti pro uživatele. Verze: 1. Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy Závěrečný test Základy informační bezpečnosti pro uživatele Verze: 1.2 Test - Základy informační bezpečnosti pro uživatele Stránka 2 z

Více

Manuál pro administrátory. Manuál. Verze 1.0.11. pro administrátory

Manuál pro administrátory. Manuál. Verze 1.0.11. pro administrátory Manuál Verze 1.0.11 pro administrátory Obsah 1 Přihlášení do administračního rozhraní... 3 2 Administrační rozhraní... 5 2.1. Hlavní stránka... 5 2.2. Společnost... 6 2.2.1 Stav online... 6 2.2.2 Uživatelé...

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení

1. krok Přihlaste se. Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Klikněte na políčko Přihlášení 1. krok Přihlaste se Zadejte své uživatelské jméno a heslo Rada: Pokud si heslo nepamatujete, použijte nápovědu Zapomněli jste své heslo?. 2. krok Aktualizujte

Více

B7:7B:9E:D2:1F:C8:B3:0C:12:DA:0A:5E:13:53:26:7B:F2:8 D:70:D7, po aktualizaci certifikátu s touto správnou

B7:7B:9E:D2:1F:C8:B3:0C:12:DA:0A:5E:13:53:26:7B:F2:8 D:70:D7, po aktualizaci certifikátu s touto správnou Obchodní podmínky pro elektronickou správu účtů vedených bankou Fio banka, a.s., IČ 61858374, Praha 1, V Celnici 10, PSČ 117 21, zapsanou v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze, spis.

Více

hledání na internetu, užitečné stránky, pokročilé vyhledávání, bezpečné vyhledávání

hledání na internetu, užitečné stránky, pokročilé vyhledávání, bezpečné vyhledávání Užitečné weby Co dělaly děti ve škole Učitel sestavil skupiny a každé skupině rozdal pracovní listy s obrázky internetových stránek. Žáci ve skupině vybírali ty stránky, které znají, a diskutovali spolu

Více

Zabezpečení dat. Literatura: Pavel Roubal: Informatika a výpočetní technika pro střední školy str. 76-84

Zabezpečení dat. Literatura: Pavel Roubal: Informatika a výpočetní technika pro střední školy str. 76-84 Zabezpečení dat Literatura: Pavel Roubal: Informatika a výpočetní technika pro střední školy str. 76-84 Data mají cenu zlata. mnoho lidí a firem má většinu potřebných informací uloženu ve formě počítačových

Více

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10 Obsah Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Forma výkladu 9 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 10 Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem 11 Kde se Internet v počítači bere 11 Prohlížíme Internet

Více

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Co to je počítačový spam? Otázka 1 Počítačový virus Masově šířená zpráva Šunka, prodávaná online Druh spywaru Odpověď 1 Počítačový spam je nevyžádané masově šířené mediální sdělení,

Více

Obsah. Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12

Obsah. Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12 Obsah Úvodem 11 Komu je kniha určena 11 Forma výkladu 11 Co Internet nabízí a co se dozvíte v této knize 12 Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem 13 Kde se Internet v počítači bere 13 Prohlížíme Internet

Více

Komunikace na webu ICQ, Skype, Facebook

Komunikace na webu ICQ, Skype, Facebook Komunikace na webu ICQ, Skype, Facebook Martin Hejtmánek hejtmmar@fjfi.cvut.cz http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ hejtmmar Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT Znalci 12. března 2009 Osnova kurzu

Více

Rozhraní mojeid pro smartphone

Rozhraní mojeid pro smartphone Rozhraní mojeid pro smartphone Pavel Černý & Vojtěch Kůrka NIC-MOB-2 Zadání Cíle Cílem tohoto projektu je navrhnout uživatelské rozhraní služby mojeid pro prohlížeče moderních dotykových telefonů pro současné

Více

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Bezpečně na internetu Příručka pro rodiče Tato brožurka obsahuje základní informace, které se

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Vyřízení reklamace obdržení přístupových údajů do datové schránky Vytvořeno dne: 20.1.2010 Aktualizováno: 8.2.2011 Verze: 1.2 2009 MVČR Obsah

Více

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Internet Komunikace a přenosy dat Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Komunikace po síti Elektronická pošta IRC internet relay chat (odvozen webchat) Instant Messagement

Více

Aku vrtačka. model: J0Z-KT03-18. návod k použití

Aku vrtačka. model: J0Z-KT03-18. návod k použití Aku vrtačka model: J0Z-KT03-18 návod k použití Aku vrtačka CZ Návod k použití Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám projevil nákupen tohoto výrobku. Věříme, že s ním budete plně spokojen.

Více

Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnosti

Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnosti Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnosti 2014 Základní škola Třebíč, Cyrilometodějská 22 Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná

Více

Uživatelský manuál - CZ IN 5375 Koloběžka JD BUG Progipo (MS108) Přečtěte a uschovejte tento manuál DŮLEŽITÁ ZPRÁVA PRO RODIČE: Manuál obsahuje důležité informace. Z bezpečnostních důvodů je nezbytné,

Více

14 bezpečnostních předpovědí pro rok 2014

14 bezpečnostních předpovědí pro rok 2014 Check Point Software Technologies (Czech Republic) s.r.o. Pobřežní 3/620, 186 00 Praha 8 www.checkpoint.com Kontakt pro média: David Řeháček drehacek@checkpoint.com Mobil: 603 536 812 Jana Kulísková jana.kuliskova@colin.cz

Více

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová Bezpečně na internetu Vlasta Šťavová Soukromí na internetu Soukromí Nápomocný množinový diagram Bezpečně na sociálních sítích To, co o sobě zveřejníte na Internetu, už obvykle nejde vzít zpět. Nikdy. Nikdy

Více

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ

INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ INTERNETOVÉ BANKOVNICTVÍ Základní informace pro správnou funkčnost služby Internetového bankovnictví Obsah 1. Úvod 2 2. Základní informace pro správnou funkčnost SLUŽBY INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ 3 1/4

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

Uživatelská příručka služeb

Uživatelská příručka služeb Uživatelská příručka služeb Odteď máte nonstop k dispozici moderní formy internetového a telefonního bankovnictví. SERVIS 24 Internetbanking dostupný na internetové adrese: www.servis24.cz SERVIS 24 Telebanking

Více

půjčka cetelem jak to vidí. Hlavní předností je právě tato rychlost s jakou vše vybavíte

půjčka cetelem jak to vidí. Hlavní předností je právě tato rychlost s jakou vše vybavíte půjčka cetelem jak to vidí. Hlavní předností je právě tato rychlost s jakou vše vybavíte půjčka cetelem jak to vidí. Recenzi můžete charakterizovat jako kompletní názor na půjčku se snahou být nestanný.

Více

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy.

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy. Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce "ERMMA" dne 25. 11. 2014 v 10:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené

Více

Rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou

Rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou Jana Razakowská Rozdíl l mezi šikanou a kyberšikanou Šikana je: jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat, nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí zahrnuje jak fyzický

Více

Manuál pro používání Google Apps

Manuál pro používání Google Apps Manuál pro používání Google Apps Co vše Google Apps žákům školy nabídne? Všichni žáci školy získají jednotnou vlastní e-mailovou adresu ve tvaru: jmeno.prijmeni@zscernilov.cz s neomezenou kapacitou velikosti

Více

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/37012 Název projektu: Na svobodu připraven! Období realizace: 1.1.2015 31.10.2015 Řešení bylo vyvinuto v rámci realizace

Více

Petr Vybíral 10.10. 2015

Petr Vybíral 10.10. 2015 Petr Vybíral 10.10. 2015 DIDAKTICKÉ TECHNOLOGIE 1 SYLABUS PŘEDMĚTU 1.Didaktické technika 2.Média používaná ve výukovém procesu 3.E-learning 4.IS MU(osobní administrativa - Zápis předmětů, známky, rozvrh,

Více

Unified Communications. Client Applications. Cisco Unified Personal Communicator. Cisco Unified IP Communicator. Hlavní výhody.

Unified Communications. Client Applications. Cisco Unified Personal Communicator. Cisco Unified IP Communicator. Hlavní výhody. Client Applications Cisco Unified Personal Communicator Mnoho uživatelů je dnes přetěžováno nutností používat různé komunikační nástroje, z nichž každý funguje odlišně, používá jiná pravidla a adresáře.

Více

NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P

NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P Vážený zákazníku, vítáme Vás v síti T-Mobile. Velmi si vážíme Vaší volby využívat službu Hlasová linka

Více

Návod k použití. O 2 TV Nahrávání

Návod k použití. O 2 TV Nahrávání Návod k použití O 2 TV Nahrávání Pomocí Tv Pomocí internetu Pomocí telefonu Pomocí iphone O 2 TV Nahrávání nastavení nahrávání přes iphone 1. Stažení aplikace 2 možnosti: Pomocí PC. Jděte na adresu http://itunes.apple.com/si/app/o2tv/id311143792?mt=8

Více

Bezpečnost na sociálních sítích (s přihlédnutím ke specifikům komunikace na internetu)

Bezpečnost na sociálních sítích (s přihlédnutím ke specifikům komunikace na internetu) UNIVERZITA KARLOVA Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví Seminární práce pro předmět Základy informační politiky Bezpečnost na sociálních sítích (s přihlédnutím ke specifikům komunikace

Více

Webové surfování a prohlížeče 15

Webové surfování a prohlížeče 15 Obsah Úvodem 13 Webové surfování a prohlížeče 15 1. Jaký webový prohlížeč si mám vybrat 15 2. Výhody surfování v panelech a jak na ně 16 3. K čemu je dobrá antiphishingová ochrana 16 4. Jak poznám, že

Více

Postačí z hlediska bezpečnosti ochrana heslem?

Postačí z hlediska bezpečnosti ochrana heslem? Postačí z hlediska bezpečnosti ochrana heslem?... (ne)dostatečná ochrana osobního prostoru a dat uživatelů online Jiří Palyza, NCBI palyza@saferinternet.cz http://www.saferinternet.cz http:// www.ncbi.cz

Více

vědět, jak si nainstalovat program ICQ; umět nainstalovat a používat program Skype;

vědět, jak si nainstalovat program ICQ; umět nainstalovat a používat program Skype; POKYNY KE STUDIU 1 Rozšiřující data na Internetu Pracovní materiály Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 6 SYSTÉM KOMUNIKACE Čas ke studiu: 2 hodiny Cíl: Po prostudování této kapitoly

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace s

Více

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058 Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra Dne: 11. 1. 2012 VY_32_Inovace/1_058 1 Anotace: Interaktivní prezentace seznamuje žáka s nejběžnějšími typy PC virů a způsoby, jak se před nimi bránit. Prezentace

Více

SEZNAM OTÁZEK PRO ŠETŘENÍ DOMÁCNOSTÍ O VYUŽÍVÁNÍ INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 2011. (Dotazník s filtry)

SEZNAM OTÁZEK PRO ŠETŘENÍ DOMÁCNOSTÍ O VYUŽÍVÁNÍ INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 2011. (Dotazník s filtry) SEZNAM OTÁZEK PRO ŠETŘENÍ DOMÁCNOSTÍ O VYUŽÍVÁNÍ INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 0 (Dotazník s filtry) Filtr Číslo otázky Otázka a odpovědi Mohu Vám položit několik otázek z oblasti informačních technologií?

Více

Realita všedního dne, nebo sci-fi?

Realita všedního dne, nebo sci-fi? Škodlivý kód a počítačová bezpečnost Roman Bartoš Realita všedního dne, nebo sci-fi? J e 19.53, zapínám počítač a čekám, až budu moci spustit internetový prohlížeč a zaplatit přes internet ty zpropadené

Více

Nastavení rodičovského účtu Microsoft

Nastavení rodičovského účtu Microsoft Nastavení rodičovského účtu Microsoft Přihlášení pomocí účtu Microsoft Gratulujeme, pokud jste se při instalaci Windows přihlásili přes svůj účet Microsoft! Pokud ne, nic se neděje, můžete se přihlásit

Více

Bezpečnostní zásady. d) Disponent je povinen při používání čipové karty nebo USB tokenu, na nichž je

Bezpečnostní zásady. d) Disponent je povinen při používání čipové karty nebo USB tokenu, na nichž je Bezpečnostní zásady Česká národní banka (ČNB) věnuje trvalou pozornost nadstandardnímu zabezpečení aplikace ABO-K internetové bankovnictví (dále jen ABO-K ), proto využívá moderní technologie pro ochranu

Více

Online komunikace Hurá na internet!

Online komunikace Hurá na internet! Online komunikace Hurá na internet! Mgr. Bohdana Rambousková Agenda Internet V dnešní době médium číslo 1 a přitom nejlevnější. Obracíme se na něj pro informace, pro zábavu, komunikaci, nákup. Snadno jeho

Více

Světem Internetu s prohlížečem

Světem Internetu s prohlížečem Kapitola 1 Světem Internetu s prohlížečem Kde se Internet v počítači bere Prohlížíme Internet s prohlížečem Spuštění prohlížeče Jak se pohybovat v prostředí Internetu Jak správně zadávat WWW adresu Zaznamenáváme

Více

III. znalostní test zaměřený na bezpečnou komunikaci na internetu. Správné odpovědi

III. znalostní test zaměřený na bezpečnou komunikaci na internetu. Správné odpovědi III. znalostní test zaměřený na bezpečnou komunikaci na internetu Správné odpovědi 1. Pokud umísťuji své fotografie na internet: a) je to bezpečné, protože je můžu z internetu kdykoliv odstranit a nikde

Více

Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami

Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami Vážení klienti, v souvislosti s poskytováním platebních služeb naší společností SAB Finance a.s., IČO: 24717444, se sídlem Praha 1 - Nové Město, Senovážné

Více

Počítačová bezpečnost Aktualizace OS a aplikačních programů Firewall a další bezpečnostní nástroje

Počítačová bezpečnost Aktualizace OS a aplikačních programů Firewall a další bezpečnostní nástroje Počítačová bezpečnost aktualizace operačního systému a aplikačních programů firewall a další bezpečnostní nástroje počítačové viry a červy, spyware metody útoků přes webové stránky a elektronickou poštu

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_101_ IVT_MSOFFICE_01_OUTLOOK

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_101_ IVT_MSOFFICE_01_OUTLOOK Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_101_ IVT_MSOFFICE_01_OUTLOOK Ing. Pavel

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO PLATEBNÍ KARTY PPF banky a.s.

OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO PLATEBNÍ KARTY PPF banky a.s. OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO PLATEBNÍ KARTY PPF banky a.s. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Obchodní podmínky PPF banky a.s. pro platební karty (dále jen,,podmínky ) jsou vydávány k úpravě vzájemných práv a povinností smluvních

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -9. modul Dobré finanční návyky

Finanční gramotnost pro SŠ -9. modul Dobré finanční návyky Modul č. 9 Ing. Miroslav Škvára O financích O financích Svět financí určitě není vůbec jednoduchý. Ale pokud budete dodržovat určitá pravidla a zvyknete si je používat, budete úspěšní. Každý z vás má určité

Více

Bezpečnostní zásady. d) Disponent je povinen při používání čipové karty nebo USB tokenu, na nichž je

Bezpečnostní zásady. d) Disponent je povinen při používání čipové karty nebo USB tokenu, na nichž je Bezpečnostní zásady Česká národní banka (ČNB) věnuje trvalou pozornost nadstandardnímu zabezpečení aplikace ABO-K internetové bankovnictví (dále jen ABO-K), proto využívá moderní technologie pro ochranu

Více

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti Aktuální informace o elektronické bezpečnosti a digitální vydírání, fenomén současnosti? Jiří Palyza, Národní centrum bezpečnějšího internetu Konference Řešení kybernetické kriminality, KÚ Kraje Vysočina,

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / pondělí 6. 11. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

Flow monitoring a NBA: Kdy, kde, jak a proč? Petr Špringl springl@invea.cz

Flow monitoring a NBA: Kdy, kde, jak a proč? Petr Špringl springl@invea.cz Flow monitoring a NBA: Kdy, kde, jak a proč? Petr Špringl springl@invea.cz Čím se zabýváme? Monitoring sítě správa, optimalizace, troubleshooting Máte přehled o síťových komunikacích nejen do Internetu

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / úterý 10. 10. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

1. KLÍČOVÁ ZJIŠTĚNÍ. 1.1. EU Kids Online šetření. 1.2. Klíčová zjištění

1. KLÍČOVÁ ZJIŠTĚNÍ. 1.1. EU Kids Online šetření. 1.2. Klíčová zjištění 1. KLÍČOVÁ ZJIŠTĚNÍ 1.1. EU Kids Online šetření Tato zpráva dává nahlédnout do základních zjištění z nového unikátního šetření navrženého a uskutečněného podle přesných standardů, daných EU Kids Online

Více

Technická příručka. on-line aplikace studijní a profesní orientace. www.profesni-orientace.cz

Technická příručka. on-line aplikace studijní a profesní orientace. www.profesni-orientace.cz Technická příručka on-line aplikace studijní a profesní orientace www.profesni-orientace.cz WBS - Webová podpora hledání zaměstnání Projekt Leonardo da Vinci Středisko podpory poradenských služeb Národního

Více

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty NÁVOD Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz Ověřeno mnoha spokojenými klienty Financování nemovitosti hypotékou je pro mnohé jedinou možností,

Více

Small Business Průvodci zabezpečením

Small Business Průvodci zabezpečením V PRÁCI Small Business Průvodci zabezpečením Počítačoví zločinci a rady, proti komu se chránit. Pět kroků pro zabezpečení webových stránek vašeho podniku a jejich obsahu Své počítače používáme k práci

Více

MANUÁL K APLIKACI SOFTRADE. 1. Pohyb v aplikaci 2. Aukce obálkového výběru 3. Aukce otevřená v ceně

MANUÁL K APLIKACI SOFTRADE. 1. Pohyb v aplikaci 2. Aukce obálkového výběru 3. Aukce otevřená v ceně MANUÁL K APLIKACI SOFTRADE 1. Pohyb v aplikaci 2. Aukce obálkového výběru 3. Aukce otevřená v ceně Přihlášení do aplikace aplikaci naleznete na webové adrese https://www.softrade.cz/lesycr v levé části

Více

Jablocom Essence. Telekomunikační řešení pro firmy

Jablocom Essence. Telekomunikační řešení pro firmy Jablocom Essence Telekomunikační řešení pro firmy Nižší náklady, vyšší flexibilita Jeden operátor, nižší náklady Řešení, které roste společně s vámi Převést mobilní volání a pevné linky pod jednoho operátora

Více

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014 UNICEF ČR Bezpečnost dětí a mobilní technologie Miroslav Uřičař, 20.5.2014 Používání Internetu a mobilních telefonů věková hranice klesá Omezení dětí při používání internetu (čas není to jediné.) Jaké

Více

N e j č a s t ě j š í d o t a z y k e k u k i t V

N e j č a s t ě j š í d o t a z y k e k u k i t V Nejčastější dotazy ke Kuki TV Nejčastější otázky a odpovědi ke Kuki TV Tvoje otázka? 1. Jak dlouho trvá vyexpedování STB Kuki? Set-top boxy ke službě Kuki expedujeme zpravidla do 3 (pracovních) dnů od

Více

1.1. Používání Předplatitelé nesmí bez předchozí dohody s One.com umísťovat na server velké objemy dat k volnému stahování nebo čtení.

1.1. Používání Předplatitelé nesmí bez předchozí dohody s One.com umísťovat na server velké objemy dat k volnému stahování nebo čtení. Smluvní podmínky One.com v.09 Následující podmínky platí u One.com od 1. září 2015. 1. Předplatné: Předplatné webového prostoru One.com umožňuje přístup k poštovním serverům One.com. Každé předplatné může

Více

Google Apps. dokumenty 5. verze 2012

Google Apps. dokumenty 5. verze 2012 Google Apps dokumenty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Formuláře... K čemu jsou formuláře dobré?... Spuštění formuláře... Nastavení formuláře... Vytváření otázek... 6 Změna vzhledu formuláře... 8 Zveřejnění

Více

Pomoc v krizi spojené s elektronickým násilím a kriminalitou. Tereza Dufková Klára Trefná 2015

Pomoc v krizi spojené s elektronickým násilím a kriminalitou. Tereza Dufková Klára Trefná 2015 Pomoc v krizi spojené s elektronickým násilím a kriminalitou Tereza Dufková Klára Trefná 2015 Linka důvěry DKC pro děti i dospělé nepřetržitě dostupná odborná pomoc v krizových či závažných situacích

Více

DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI. Daniel Bradbury Dočekal 2015/11

DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI. Daniel Bradbury Dočekal 2015/11 DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI Daniel Bradbury Dočekal 2015/11 Vždyť nás šmíruje NSA!? Čeho se více bojíte? a) NSA, KGB, FBI, GCHQ, NBÚ, FÚ b) Útoku mimozemšťanů c) Cizích neznámých lidí

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY 3. OBCHODNÍ PODMÍNKY A DALŠÍ PŘÍLOHY

OBCHODNÍ PODMÍNKY 3. OBCHODNÍ PODMÍNKY A DALŠÍ PŘÍLOHY OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. OBECNÁ USTANOVENÍ 1.1. Tyto obchodní podmínky (dále jen Obchodní podmínky ) upravují podmínky zveřejnění inzerce na internetovém serveru Zbavsetoho.cz dostupném na internetové adrese

Více

Průvodce investováním

Průvodce investováním 19 října 2012 Průvodce investováním Co je to ESMA? Zkratka ESMA označuje Evropský orgán pro cenné papíry a trhy. Je to nezávislý regulační orgán Evropské unie se sídlem v Paříži. Jedním z cílů orgánu ESMA

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Co je to sociální síť?

Co je to sociální síť? Sociální sítě Co je to sociální síť? Sociální síť je webová služba, která umožňuje jednotlivcům: vybudování veřejného nebo poloveřejného profilu v omezeném systému vytvořit seznam uživatelů, s nimiž něco

Více

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra Dětskou soutěž pořádá: Odbor tisku a public relations V Praze dne 30. března 2016 Cíl projektu

Více

3. Postup založení nového souboru pro data r. 2015: (Neplatí pro klienty, kteří mají data na vzdáleném serveru. Těm je určen bod 4.

3. Postup založení nového souboru pro data r. 2015: (Neplatí pro klienty, kteří mají data na vzdáleném serveru. Těm je určen bod 4. Sanitka.info Návod k založení nového souboru pro data na r. 2016 Info k Windows10 je na konci tohoto dokumentu. 1. Zkontrolujte si verzi programu Sanitka.info v Nápověda O aplikaci. Pokud máte verzi starší

Více

Nastavení telefonu Nokia 6303 Classic

Nastavení telefonu Nokia 6303 Classic Nastavení telefonu Nokia 6303 Classic Telefon Nokia 6303 Classic, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

půjčky ihned zlateslevy cz. Slevové servery a slevové agregátory Klasické slevové servery doplnily během pár měsíců takzvané slevové agregátory, zvané

půjčky ihned zlateslevy cz. Slevové servery a slevové agregátory Klasické slevové servery doplnily během pár měsíců takzvané slevové agregátory, zvané půjčky ihned zlateslevy cz. Slevové servery a slevové agregátory Klasické slevové servery doplnily během pár měsíců takzvané slevové agregátory, zvané též porovnávače. Na české scéně fungují slevové servery

Více

aplikace SeeMe Mobile uživatelská příručka

aplikace SeeMe Mobile uživatelská příručka aplikace SeeMe Mobile uživatelská příručka 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA APLIKACE MOBILE SeeMe Mobile Pokud je práce prováděna mimo kancelář a je důležité vědět, kde se nachází zaměstnanec a ne jen jeho vozidlo,

Více

Mobilní aplikace docházkového programu

Mobilní aplikace docházkového programu Mobilní aplikace docházkového programu 2010 2014 GACC s.r.o., Na Mlékárně 379, 666 01 Tišnov Strana 1/17 Obsah 1. Instalace a nastavení... 3 2. Popis funkcí... 7 3. Docházkový terminál... 8 4. Přehled

Více

INTERNET. Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt

INTERNET. Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt INTERNET Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt Obsah prezentace 1. Internet 2. Historie Internetu 3. Připojení k Internetu 4. Adresy na Internetu 5. Internetové služby 6. Informace na Internetu 7. Budoucnost Internetu

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Bezpečnost a virová problematika

Bezpečnost a virová problematika Počítačový virus: Program, který se dokáže šířit sám a bez vědomí uživatele. Vznik již na přelomu 60. a 70. let 20. stol. Vkládá vlastní škodlivý kód do jiných spustitelných souborů, dokumentů. Musí se

Více

Obsah. Úvod 9. Kapitola 1 Základní informace o Googlu 11. Kapitola 2 Základy vyhledávání 17. Kapitola 3 Vyhledávání pro pokročilé 47

Obsah. Úvod 9. Kapitola 1 Základní informace o Googlu 11. Kapitola 2 Základy vyhledávání 17. Kapitola 3 Vyhledávání pro pokročilé 47 Obsah Úvod 9 Konvence použité v této knize 9 Předpokládané znalosti 10 Kapitola 1 Základní informace o Googlu 11 Proč jsou vlastně potřeba vyhledávače 11 Co všechno Google nabízí? 12 Čím Google není a

Více

Katalog karet DEBETNÍ KARTY

Katalog karet DEBETNÍ KARTY Katalog karet Katalog karet DEBETNÍ KARTY Visa Electron elektronická osobní i služební - celkový denní limit až 50 000 - denní limit pro výběr v bankomatu až 50 000 - denní limit pro platbu u obchodníka

Více

Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji

Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz Přeloženo a

Více

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12 Elektronické bankovnictví IV. Hrozby elektronického bankovnictví Slepá důvěra a hloupost = možnost zneužití sociálního inženýrství Phishing Vážený kliente, obracíme se na Vás se žádostí ověření vašeho

Více

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace + E-Bezpečí Centrum prevence

Více

ESET Pokyny pro firmy. Datum: červenec 2015. Stav: Final 1.2

ESET Pokyny pro firmy. Datum: červenec 2015. Stav: Final 1.2 ESET Pokyny pro firmy Vedoucí autor: CITEVE Datum: červenec 2015 Stav: Final 1.2 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. O projektu SET... 4 3. ESET Tool (nástroj)... 5 3.1. Postup, vstupy a výstupy... 5 3.2.

Více

NETIQUETTE 1. Desatero netikety /podle Virginie Shea /

NETIQUETTE 1. Desatero netikety /podle Virginie Shea / NETIQUETTE 1 Netiquette složenina angl. net a franc. etiquette síťová nebo internetová etiketa možno používat český termín popis pravidel chování a komunikace na internetu, určité standardy různost služeb

Více