Katalog je sestaven z divadelních představení a pořadů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Katalog je sestaven z divadelních představení a pořadů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou"

Transkript

1 Katalog je sestaven z divadelních představení a pořadů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání, účinkující a jejich webové stránky. Začátky představení a pořadů jsou stanoveny na 9.00 a hodin. Začátky První pomoci jsou stanoveny na 8.45 a hodin. Cestopisné pořady budou začínat v 8.30 a hodin. Představení, pořady, výchovné a hudební programy budou probíhat v KC 12, Jordana Jovkova 3427/20, Praha 4. Cestopisné pořady budou probíhat v KULTURNÍM CENTRU 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4. Vstupné do konce roku 2011 zůstává 50,- Kč, stejné jako v předchozích letech. Vzhledem k tomu, že naše organizace je plátcem DPH, je nutné počítat s tím, že výše vstupného se může od 1. ledna 2012 s ohledem na plánované změny v oblasti DPH navýšit. Z důvodu, že tyto změny nebyly s definitivní platností schváleny, nemůžeme stanovit konečnou výši vstupného v roce 2012 v předstihu. Nastane-li situace, že bude navýšení od 1. ledna 2012 nutné, budeme Vás včas informovat a snažit se o přijatelné navýšení. Děkujeme za pochopení. Spojení do KC 12, Jordana Jovkova 3427/20, Praha 4 bus 139, 150, 157, 173, 205, 253 do stanice Tylova čtvrť bus 117 a 165 do stanice Poliklinika Modřany tram 3, 17 a 21 do stanice Poliklinika Modřany Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 139 a 253 do stanice Pavelkova Objednávku zasílejte písemně nebo em do na adresu KULTURNÍ CENTRUM 12 Jordana Jovkova 3427/ Praha 4 - Modřany Kontaktní osoba Martina Slívková telefon , slivkova@kc12.cz

2 Děti se naučí veselou formou znát a tančit základy nejznámějších českých i světových tanců: polka, mazurka, twist, charleston, letkis, rock and roll, macarena, country, blues a další. Pořad je určený pro zábavu a relaxaci, ale i k rozvíjení základních pohybových schopností. Jednotlivé díly na sebe volně navazují, v každém dalším díle se děti učí nové tance a variace do tanců, které již znají z předchozího dílu. Vhodné pro: ročník ZŠ / jeden díl Termín: 1. díl - říjen díl - listopad díl - leden díl - únor díl - duben díl - květen 2012 Účinkuje: Divadlo Andromeda - Andrea Sousedíková a Dodo Slávik Webové stránky:

3 Příběh Pejska a Kočičky o tom, co všechno Pejsek prožil, než se poprvé vypravil do školy. Ale v Psí škole Pejsek ostudu neudělal a přinesl domů velikou jedničku....dneska půjdu do školy, jdu se učit úkoly, číst, psát a počítat, dělit, sčítat a odčítat... Vhodné pro: 1. ročník ZŠ Termín: říjen 2011 Účinkuje: Divadélko Romaneto - Jaroslava Nárožná a Roman Korda Webové stránky:

4 Pořad poutavou formou seznamuje mladé diváky se sedmi starozákonními příběhy: Stvoření světa, Adam a Eva, Kain a Ábel, Potopa světa, Babylonská věž, Mojžíš a David a Goliáš. Pořad chce motivovat posluchače k přečtení biblických příběhů a pochopení, že bible není modlitební kniha, ale kniha plná moudrostí našich předků, zašifrovaných do různých podobenství, kterým stojí za to porozumět. Vhodné pro: 5. ročník ZŠ Termín: říjen 2011 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Pořad přispívá k rozšíření znalostí z oblasti dopravy. Cílem pořadu je veselé pobavení a nenásilné poučení dětí. Do přednášky totiž zamíchá šašek Dopravka ve "značkovém oblečení". Převážně vážně, ale hlavně trochu nevážně si povídáme o přechodech, značkách, chování na silnici a vybavení jízdního kola. Přechody pro chodce probíráme zvlášť důkladně, děti si v rolích herců zahrají různé situace, které se jim na přechodu pro chodce můžou stát. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: říjen 2011 Účinkuje: Jana Rychterová a Hanka Strnadová Webové stránky:

5 Co se všechno může stát ve světě broučků, když se na paloučku potkají brouk Svalík, brouk Škodík, Beruška a ještě k tomu najdou ubrečenou mravenčí kuklu. O tom se mohou děti, ale nejenom děti, dozvědět v naší pohádce. Tato dětská klauniáda je postavena na prvcích klasického herectví, pantomimy, žonglování, klasické klauniády v přímém kontaktu herců s dětmi. Scénu tvoří obří model dětské stavebnice, která umožňuje hercům stavět jednoduché objekty. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: říjen 2011 Účinkuje: Divadlo Krapet Webové stránky:

6

7 Čapkovo povídání je podtrženo řadou vizuálních nápadů realizovaných různými druhy loutek, které jsou vytvořeny v duchu ilustrací Josefa Čapka. V představení se poznají děti, které se nerady myjí, jsou líné, bojí se zubaře, nechtějí snídat a podobně. Ale dozvědí se také, jak by to s nimi mohlo dopadnout. Autor však nevychovává se vztyčeným ukazovákem, ale s humorem a laskavým pohlazením. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: říjen 2011 Účinkuje: Anima Candida - Kateřina Táborská a Miroslav Táborský Webové stránky:

8 Lidové písničky, říkadla, pranostiky a pohádky. Eva a Katka provedou děti českým rokem, zazpívají si písničky, které znají, poslechnou si i písničky méně známé, zahrají si hry, které znali jejich dědečkové a babičky. Hlavní role v pohádkách hrají samozřejmě samy děti. Povědí si, co jsou to roční období, kterými naše Země prochází každý rok. A vyjmenují si dvanáct měsíců. Některým to jde už zpaměti. Co je to? Dvanáct čápů, dvaapadesát koroptví, třistašedesát pět vrabců - jedno vejce snesli. Děti se dovědí, co znamená, když je babí léto, co se děje, když má svátek Matouš, co máš udělat na svatou Kateřinu nebo na čem přijíždí svatý Martin a také v jaké pohádce jsou důležité housličky. Je odhaleno tajemství jistého pecaře, představí se dráteníček, trochu vyhubujeme bednářovi a poprosíme kováře o podkovičku. A alespoň na chviličku si přivoláme Vánoce. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: říjen 2011 Účinkuje: Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila - Eva Hrušková a Kateřina Hovorková Webové stránky:

9 Kdo je krásnější? Královna nebo Sněhurka? Je myslivec krutý? A jsou trpaslíci pořádkumilovní? Myslíte si, že znáte tuto pohádku opravdu dobře? Kdo uvidí, pochopí. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: říjen 2011 Účinkuje: Divadlo Lokvar - Ivana Lokajová a Peter Varga Webové stránky:

10

11 Pohádka, odehrávající se na Karlově mostě, je plná pověstí, písniček a příběhů, které se hravou formou snaží přiblížit dětem naše české pověsti a zároveň bohatou historii našeho hlavního města... Pověst o Libuši, o Karlově mostě, čertovský příběh doktora Fausta a Golema, příběh o mistru Hanušovi. To vše se děti dozví přímo od pražské flašinetářky Růženy, jejího bratra Josífka a od vodníkovy dcery Ploutvičky. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: listopad 2011 Účinkuje: Divadlo Ludvík Webové stránky:

12 Pořad vypráví o Odysseových dobrodružstvích, seznamuje s antickými hrdiny, vyzdvihuje jejich etické vlastnosti, statečnost, spravedlnost a touhu po vítězství. Program seznámí žáky i se jmény bohů, se kterými se posluchači setkávají i v současnosti. Vhodné pro: 5. ročník ZŠ Termín: listopad 2011 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Komorní představení jednoho šaška a jeho pěti loutek, které nenechá nikoho chladným. Divák se stane na okamžik vojákem ve velké bitvě, prožívá boj udatného prince Bajaji při souboji s drakem. Vše samozřejmě končí svatební hostinou. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: listopad 2011 Účinkuje: Teátr Víti Marčíka - Víťa Marčík Webové stránky:

13 Rodinná pohádka Jiřího Chalupy a Jaromíra Klempíře pro nejmenší děti s mnoha písničkami a krásnými loutkami. Autorem scénáře a textů k písničkám je známý televizní dramaturg a autor mnoha pohádek Jiří Chalupa. Děti dostanou krátkou lekci ze správné mluvy od Jana Přeučila, zatančí si na plese, děvčátka si zahrají na sudičky, všichni společně pomohou hodnému zahradníkovi, aby přemohl stoletý spánek i nebezpečné trní. Kouzelné loutky stvořila Šárka Váchová, autorka Večerníčků a známého dětského televizního pořadu Kostičky. Pohádka je plná krásných písniček od hudebního skladatele Jaromíra Klempíře. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: listopad 2011 Účinkuje: Divadlo Evy Hruškové - Eva Hrušková a Jan Přeučil Webové stránky:

14

15 Jsou lidé, kteří nemají dům ani byt, ba ani svůj vlastní pokoj. Není však živáčka, který by nebydlel alespoň v sobě. Je to tak, naše tělo je náš hrad. Pojďte se na něj podívat. Při neobvyklé exkurzi za přítomnosti šašků získáte důkazy o škodlivosti cukru, tabáku, alkoholu, prášků. Nechcete, aby Váš hrad chátral? Nechcete ruinu, zříceninu? Pak neváhejte ani na vteřinu a vstupte. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 55 minut Termín: listopad 2011 Účinkuje: Divadlo Piškot - Miriam a Petr Peškovi Webové stránky:

16 Perníkovému dědkovi a bábě se již nelíbí číhat na děti ve své perníkové chaloupce, a tak se vydají do světa hledat štěstí. Díky své nenasytnosti dědek zůstane uvězněn v chlívku s čuníkem a o pomoc musí požádat Mařenku. Jestli se mu podaří dostat se na svobodu a jak to všechno dopadne, uvidí děti v naší veselé pohádce s mnoha písničkami. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: listopad 2011 Účinkuje: Divadlo Andromeda - Andrea Sousedíková a Dodo Slávik Webové stánky:

17 Představení je koncipováno tak, aby se při něm bavili i poučili i ti nejmenší diváci. Přestože název zní Pověsti české, jsou to vlastně pohádky o naší minulosti. Dětem je zprostředkují veselé postavy Jiráska a Jiráskové. Na jevišti se odvíjejí příběhy praotce Čecha, kněžny Libuše a silného Bivoje, ale i drama Ctirada a Šárky. Poutavé písničky Zdeňka Bartáka, které vtipně dokreslují situaci jednotlivých scének, si děti zpívají spolu s herci. Malí diváci se nejen pobaví vtipným řešením loutek Jaroslava Doležala, ale sami se také zúčastní děje na jevišti a zahrají si některou z historických postav. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: listopad 2011 Účinkuje: Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila - Eva Hrušková a Jan Přeučil Webové stránky:

18 Pohádka na motivy Boženy Němcové. Čert bývá považován za bytost, která lidi svádí ke zlu, ale v českých pohádkách často vystupuje jako bytost vtipná a spravedlivá, která se staví na stranu ubožáků a zlé a hříšné lidi odnáší do pekla. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 45 minut Termín: listopad 2011 Účinkuje: Divadlo ANPU - Bela Schenková, Renata Kubišová a Naďa Jamníková Webové stránky:

19 V tanečním pořadu děti zažijí plnou nůši legrace a her v předvánoční sváteční atmosféře. Připraveny jsou písničky o adventních strašidlech a zvycích, soutěže s vánoční tématikou, zpívaní koled a výuka tanců. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Divadlo Andromeda - Andrea Sousedíková a Dodo Slávik Webové stánky: V pořadu se děti přenesou do dřívějších dob, kdy ještě v období adventu chodily po vesnicích různé maškary - jako třeba Barborky, Lucky, Mikuláška, Ambrož a Perechta. Dozví se o starých zvycích, poslechnou si veselé písničky o maškarách. Na závěr je připraveno malé Carusošou z nejznámějších koled. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Divadlo Andromeda - Andrea Sousedíková a Dodo Slávik Webové stánky:

20 Vánoční setkání Divadélka Romaneta s panem Myslivcem a paní Myslivcovou, děj plný říkanek, hádanek a vánočních koled, kdy v závěru celý les plný zvířátek oslaví společně Štědrý večer. Vhodné pro: 1. ročník ZŠ Doba trvání: 45 minut Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Divadélko Romaneto - Jaroslava Nárožná a Roman Korda Webové stránky:

21 V divadelním představení se děti leccos dozvědí, nahlédnou do své budoucnosti při odlévání vosku či házením pantoflem. Až přijdou opravdové Barborky se svým mulise, mulise, mulise nebo Lucie s velkými zobáky, budou se možná i trochu bát. Ambrože budou jistě z bezpečné vzdálenosti škádlit halasným a veselým pokřikováním. Co kdyby někoho opravdu strčil do velkého pytle? Jen co odejdou dávná strašidla, nastává v našem pořadu čas vánoční. S dětmi postavíme Betlém, zazpíváme si koledy a vzpomeneme další krásné štědrovečerní zvyky, to aby dávné časy našich prababiček znovu ožily... Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Studio dell arte - Stanislava Kočvarová a Sylva Malinková Webové stránky:

22 Představení se odehrává uprostřed několika přátel, kteří se sejdou ke společnému slavení Vánoc. Zahrají si lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. A vytvoří si atmosféru klidu a pohody. Pod skořápkou této idylické atmosféry se však skrývá napětí a očekávání příchodu ženy - Marie, kterou v loňském roce nebyli schopni přijmout a vyhodili ji. Toto napětí se provalí při štědrovečerní večeři, kdy se celá uměle vytvořená atmosféra zhroutí a vyplynou na povrh neuzdravené vztahy a neschopnost přijmout se navzájem. Příběh končí svědectvím o důležitosti odpuštění. Protože: Teprve, když si odpustíme, mohou začít ty pravé Vánoce. Nálada příběhu je umocněna zajímavě zpracovanými koledami. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Teátr Víti Marčíka - Vítězslav Marčík, Pavel Šmíd, Jitka Wernerová a Eva Juříčková Webové stránky:

23

24 Tradičně netradičně podaný tradiční příběh se smyslem pro humor, který je nám vlastní, vlastně jsem chtěl říct, nechte se překvapit, stojí to za to! Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 40 minut Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Loutkové divadlo Já to jsem - Víťa Marčík ml. a Adam Berger Webové stránky:

25 Proč se skřítek Grumla netěšil na Vánoce a jak to víla Sněženka zařídila, že si společně zazpívali vánoční koledy, zahráli pohádku o dvou sněhulácích a nakonec se dočkali i vánočního stromečku. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: prosinec 2011 Účinkuje: Divadlo Kukadlo - Jeremiáš Polcar a Šárka Polcarová Erbanová

26 Bajka je, když zvířata jednají jako lidé, protože když lidé jednají jako zvířata, tak o tom radši nepíšeme, říkával Jan Werich. Jaký je osud bajky? Jak se vyvíjela do dnešních dnů? Co nám může říci? A proč ji máme rádi? Od Ezopa přejdeme k autorům pozdějším - jako je La Fontaine, Krylov, Čapek až po současné Fryntu a Žáčka. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: leden 2012 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Interaktivní představení plné krátkých pohádek, hádanek, říkadel, her, rozpočitadel a písniček, uvádějící děti nenásilně a s humorem do tajů lidové slovesnosti a apelující na dětskou tvořivost a spontánnost. Víte co se stane, když se dva rozpustilí zvědaví kluci setkají s opravdovským pohádkovým Hloupým Honzou, který, jak se ukáže, má pod čepicí? Začnou si spolu hrát a společně s dětmi poznávat lidové písničky, básničky, říkadla i rozpočítávadla, hádanky i zábavné hry. Dozví se o strašidlech a hejkalech, ale třeba i o tom, jak vlastně vznikala taková obyčejná lidová písnička. Dětem připomenou známé i méně známé lidové pohádky, ve kterých se vzrůstající chutí a nadšením vystřídají několik převleků a rolí, aby nakonec pochopili, že Hloupý Honza je vlastně kamarád, který jim ukázal, že lidová slovesnost není žádná věda, ale spíš zábava a veliká legrace. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: leden 2012 Účinkuje: Divadlo Žlutá houpačka - Libor Jeník, Ivan Čermák a Jiří Kohout Webové stránky:

27

28 Komediant vypráví příběh, který osobně prožil, vše viděl a lidé mu to musí uvěřit. Sám oživí loutkového krále, královnu, princeznu, sudičky, prince a babici Aranu. Důvěrně známá pohádka se odehrává v zajímavě řešené dřevěné kulise. Představení je založeno na dialogu herce a diváka. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: leden 2012 Účinkuje: Teátr Víti Marčíka - Víťa Marčík Webové stránky:

29 Představení začíná klaunskými výstupy klasického střihu v moderní úpravě. Řada komických výstupů okořeněná šarmem hlavních představitelů rozesmává diváky každého věku. Pak jsou diváci vtaženi do pomíjivého a křehkého světa barev a třpytu mýdlových bublin v nejrůznějších velikostech a obměnách, které se zjevují a mizí před užaslými zraky publika. Můžete je vidět stokrát, a přesto vás znovu okouzlí, dojmou a překvapí. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: leden 2012 Účinkuje: Václav Strasser a Kateřina Jiránková Webové stránky:

30 Veselá pohádka s loutkami netradičních rozměrů a velmi dramatickou hudbou. Loupežníci v životní velikosti a jejich nezměrná ukrutnost, kterak vejce Kryštof a jeho povedení přátelé kohout René, osel Otokar a užovka Věra putovali tam a zase zpátky. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: leden 2012 Účinkuje: Divadelní společnost Koňmo Webové stránky:

31 Námořnická pohádka o čestném a dobrém kapitánu Hromovi, který se na své lodi Bublině vydává za svým snem... na ostrov Hukakulu. Podle starých námořních legend zde žijí překrásné mořské panny. Jestli kdy námořník Hrom dá své srdce ženě, tak jedině mořské panně z Hukakulu. Avšak díky nešťastným shodám okolností, kapitán ztrácí muže za mužem, z celé posádky už zbývá jen lodní kuchařka Marmeláda a on sám. Při prudké bouři kapitán Hrom zachraňuje piráta Kudličku a ujímá se jeho výchovy. Úkol to však není jednoduchý. Kudlička je uličník, lhář a nevychovanec. Děti společně s Hromem a Marmeládkou jej musí naučit nejen slušnému chování, ale také všemu, co by pravý námořník měl umět a znát. A Kudlička? Pomůže na oplátku kapitánu Hromovi najít svůj sen? Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 55 minut Termín: leden 2012 Účinkuje: Divadlo Ludvík Webové stánky: Písničky na vyjmenovaná slova, pády a vzory podstatných jmen dokazují, že ani ta obávaná čeština nemusí být nuda, když si z ní člověk trochu utahuje... Pořad plný písniček, které si děti rovnou zazpívají a básniček Emanuela Frynty. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: leden 2012 Účinkuje: Jana Rychterová Webové stránky:

32 Úsměvně laděná zimní pohádka na klasické motivy, kde moudří vládci přírody dopomohou spravedlnosti a hodné Marušce k svatbě s Honzou. "... Měsíčci milí, kouzelné síly, květiny rozkvetly v ruce je mám, běžím teď k chaloupce, k sestřičce, k mamince, radost jim všem, jistě udělám Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 45 minut Termín: leden 2012 Účinkuje: Divadélko Romaneto - Jaroslava Nárožná a Roman Korda Webové stránky:

33 Stěžejním prvkem celého představení je jedna velká stará popelnice. Jedná se o několik (5) krátkých, plynule na sebe navazujících příběhů, věcí vyhozených v popelnici. Ty se z ní během představení postupně vyndavají. Postavy obou herců jsou tak trochu uličníci, kluci z ulice, na scénu se dostanou při honičce a měli by připomínat Toma Sawyera a Huckleberryho Finna. Během hry si oba všimnou naší popelnice a při vyndávání zdánlivě nepotřebných, povětšinou rozbitých věcí, postupně odhalují nejen jejich poutavé příběhy, ale i příběhy lidí, kteří je vlastnili, žili s nimi a kdysi je vyhodili. Smyslem představení je najít fantazii ve věcech starých, jakoby špinavých, odložených a odhalit imaginativnost těchto věcí v příbězích, kterými si prošly a které ještě nezažily věci nové. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: únor 2012 Účinkuje: Divadlo z Praku - Karel Zima a Jarmil Škvrna Webové stránky:

34

35 První pohádka vypráví o tom, jak se tatínek a maminka seznámili. Ve druhé se dovídají, že v domě, ve kterém bydlí, straší a ve třetí onemocní dítě. Hrají dva herci, živě, s velkými i malými loutkami a v bohaté výpravě, kde je drak lidožrout, radnice, město, domov, sklep, strašidla i sousedé. A taky dva psi. A všechno je to o tom, že se tatínek a maminka mají rádi, i jejich děti - bratr se setrou, drží spolu, přestože se někdy hádají a perou. A jedině tak se podaří všechna strašidla, nemoci a draky překonat. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: únor 2012 Účinkuje: Divadlo Lokvar - Ivana Lokajová a Peter Varga Webové stránky:

36

37 Plyšově jemně strašidelná pohádka se odehrává ve dva metry vysokém domečku pro hračky. Chrabrý hrdina medvídek Medoušek nade vše miluje knihy a med. Jednoho dne ho však mlsnost připraví o hlavu, protože ji nechá ve sklenici medu. To ho ponoukne k výpravě na půdu, kde zažije nevídané dobrodružství. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: únor 2012 Účinkuje: Divadlo Mimotaurus - Dominik Tesař Webové stránky:

38

39 Na příkladu postav Jeníčka a Mařenky, kteří se v našem příběhu jmenují Křupík a Smaženka, Michaela ukazuje, kam to vede, když jsou děti ochotné obětovat smažené a křupavé pochutiny, které jejich organizmus zatěžují, za svoje zdraví, štíhlou pohyblivost a dokonce za lásku svých nejbližších. V příběhu vystupuje Babice Připálenice, která tady funguje coby majitelka rychlého občerstvení s osmaženým až připáleným sortimentem jídel. Přesně takovým, jaké naše děti milují. Další děj ukáže, kam to může dojít, když je někdo zavřený a násilím nucený tyhle věci sníst. Nejenže se mu to zprotiví ale ještě navíc příšerně ztloustne. Ke ztloustnutí na jevišti skutečně dojde! Tento příběh, který samozřejmě dobře skončí, by měl ukázat, jak chutné a zábavné mohou být ty zdravé a netučné a přesto hodnotné potraviny. Příběhem se vinou písničky na téma jídla a pochutnávání, soutěže, ve kterých děti samy určují a hádají, na co je která potravina dobrá a ze které se jenom tloustne. Celý příběh končí tím, že Babice Připálenice musí změnit sortiment jídel z nezdravých na zdravá. Děti by jí měly napovídat, které. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: únor 2012 Účinkuje: Michaela Dolinová a Milan Duchek

40 Interaktivní divadelní představení celé v angličtině. Děti se naučí nebo si procvičí barvy, čísla, krátké věty. V tomto komickém vystoupení se Vám představí Dr Klutz, roztržitý kouzelník, kterému se přes všechnu snahu příliš nedaří jeho kouzla a děti mu musí anglicky poradit. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 55 minut Termín: březen 2012 Účinkuje: Schelie Nielsen Webové stránky:

41 Volné pokračování pohádky Příhody včelích medvídků provázené písničkami Petra Skoumala a texty písní Zdeňka Svěráka. A co se všechno dozví děti v naší pohádce? Víte, jak se Čmeláčci chystají na zimu? Proč je podzim tak sladký? Kde spí v zimě pavouk? Co dělají Čmeláčci o Vánocích? Kdo je to bílé strašidlo s pometlem? Čí jsou stopy ve sněhu? Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: březen 2012 Účinkuje: Divadlo Krapet Webové stránky:

42

43 Trampoty smutného Kačátka, které soudili podle zevnějšku. Opravdu záleží na barvě pápěří? Opravdu v životě o nic neběží? Kde hledat odpověď, možná se ptáte. V šedivém vajíčku anebo ve zlatém? Rozluštit hádanku není tak těžké, v láskyplném srdci, a to nám věřte. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: březen 2012 Účinkuje: Divadlo Piškot-Miriam a Petr Peškovi Webové stránky:

44 Sedm divů světa patří k nejstarším dílům lidského umu a talentu, a přece o nich moc nevíme. Proč sedm? Co je to div? Má každá doba svých sedm divů? Jaké jsou divy současnosti? To jsou otázky, které si účinkující spolu s posluchači položí. Pořad přináší příběhy s tajemstvími, která sedm antických divů provází. Vhodné pro: 5. ročník ZŠ Termín: březen 2012 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Klauna Hanka a zpěvule Jana v pořadu vtipnou formou přiblíží základy společenského chování - podávání ruky, zdravení, chování u stolu, v divadle i v tramvaji a neopomene ani nošení čepice či žvýkání ve společnosti. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: březen 2012 Účinkuje: Jana Rychterová a Hanka Strnadová Webové stránky:

45 Představení 2 pohádky na břiše jsou inspirované pohádkami Karla Jaromíra Erbena Jirka s kozou a staročeskou pohádkou O Lenimírovi a Dobromilovi. Divadlo využívá herce, loutky, masky a výrazný hudební doprovod. Především ale nápaditou a novou scénografií, kdy herci mají pověšená loutková divadla na břiše. Obě pohádky jsou hravé a svěží a vzniká bezprostřední kontakt mezi herci a publikem. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 45 minut Termín: březen 2012 Účinkuje: Divadlo ANPU - Bela Schenková a Petr Stach Webové sránky:

46 Zábavný pořad, ve kterém se děti dozví něco o starých zvycích jara, ale také o velikonočních svátcích a tradicích, uslyší písničky a nebude chybět ani velikonoční soutěž. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: březen 2012 Účinkuje: Divadlo Andromeda - Andrea Sousedíková a Dodo Slávik Webové stránky:

47 Rozmarná Blaženka si myslí, že se všechno musí točit kolem ní. Stále si vymýšlí a sama nikomu nepomůže. Trápí jí, že o Velikonocích nemá mládence, kterému by mohla dát červené vajíčko, které se dává z lásky. Jednou se právě před velikonočními svátky u Blaženky objeví kouzelná babička, jakoby spadla z nebe. Pomáhá Blažence s přípravou velikonočních oslav. Učí jí, co všechno se má udělat, aby se koledování vydařilo a přitom nenápadně dívce napoví, jak se polepšit. Co myslíte, bude od Blaženky někdo nakonec chtít červené vajíčko? Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: březen 2012 Účinkuje: Liduščino divadlo Praha Webové stránky:

48 Jakou barvu mají dny pašijového týdne, co zpívají koledníci a jak je to s velikonoční pomlázkou? O tom vypráví a zpívají Janek s Káčou. Nakonec zahrají veselou pohádku o vlku, který dostal místo kůzlátek velikonočního beránka. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: březen 2012 Účinkuje: Divadlo Kukadlo - Jeremiáš Polcar a Šárka Polcarová Erbanová

49 Co vlastně víme o životě jezinek? Proč unášejí jen malé zlobivé chlapečky? To se snaží odhalit odhalit dva potrhlí vědátoři doktor Smolík a docent Jelének. Protože žádnou jezinku nikdy nelapili, ba dokonce ani neviděli, hledají inspiraci v pohádkách. Tam se to jezinkami jenom hemží! Na konci nejsou naši badatelé o nic moudřejší než na začátku. Potvrdili však jednu starou známou pravdu, že jezinky jsou nesmrtelné. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: duben 2012 Účinkuje: Divadlo Elf Webové stránky: Ó ta husa, jak se leskne a jak je cenná, všechny přivábí a přilepí. Jen nejmladší ze tří bratrů, kterého mají všichni za hloupého, ji raději vezme ukázat princezně, to proto, že se mu princezna líbí a chce ji rozesmát. A vlastně by si ji klidně vzal za ženu. Jenže pan král je proti, a tak musí přijít na pomoc jedna hodná obryně. Prostě chamtivost se nevyplácí, smutek je špatný rádce a i ten poslední a vysmívaný se nakonec může stát králem. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 45 minut Termín: duben 2012 Účinkuje: Buchty a loutky Webové stránky:

50

51 Pohádka o třech českých komediantech, kteří procestovali celou Francii, a teď přijeli k nám se svým představením Strakaté bajky. Kratičkými bajkami Vás nejen pobaví, ale přinesou Vám i mravní ponaučení. Komedianti pohotově střídají role i kostýmy zvířátek, na jejichž charakterech nastaví dětem zrcadlo lidských vlastností. Každá bajka končí ponaučením jasně pochopitelným pro dětského diváka. Pohádka rozvíjí dětskou fantazii i pomoci rytmických a snadno zapamatovatelných písniček. Děti se mohou těšit, že se do představení aktivně zapojí a domů si tak odnesou nejen zážitek z pohádky, ale i hlubší pohled na svět. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: duben 2012 Účinkuje: Divadlo Ludvík Webové stránky:

52 Loutková rytířská komedie Aucassin a Nicoletta na motivy středověké francouzské legendy. Odehrává se ve středověké Francii. Mladý hrabě Aucassin se zamiluje do Nicoletty, o které nikdo neví, jakého je původu, protože ji jako malé dítě koupili od pirátů. Aucassenův otec jejich lásce nepřeje, a tak se musí milenci rozhodnout utéct za moře. V daleké Tramtárii je Nicoletta opět unesena a zdánlivě nenávratně ztracena. Ale velká láska nezná překážky a nakonec se jejich cesty opět sejdou. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: duben 2012 Účinkuje: Divadlo Lokvar - Peter Varga a Martin Veliký Webové stránky:

53

54 Hudebně zábavný, ale zároveň výchovný pořad pro děti, zaměřený na ekologická a etická témata současnosti jako je třídění odpadů, ochrana vody a lesů, ochrana zvířat, péče o vlastní zdraví, zvíře není věc, nebuďme na sebe hrubí, humanita a solidarita. Písničky mají moderní aranžmá a děti nenásilnou formou vnímají v písňových textec i v dialozích protagonistů problémy, které nás obklopují a týkají se každého z nás. Pořad je věkově rozdělen do dvou kategorií. 1. kategorie pro 1. a 2. třídu - kostrou pořadu jsou písničky na témata: voda, třídění odpadů, zvíře není hračka, ochrana lesů. Pořad je interaktivní. 2. kategorie pro 3. až 5. třídu - pořad má formu vědomostní soutěže mezi družstvy. Soutěží tři družstva, ale do hry je zapojeno i publikum, které může svoje body přidělovat vybranému družstvu. Několik otázkových okruhů je propojeno písničkami na témata související s ekologií, zdravým životním stylem a také s etikou. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: duben 2012 Účinkuje: Vanda a Standa - Vlaďka Vohralíková a Lukáš Čermák Webové stránky:

55 Nevíte? Poradí Vám cirkusoví klauni! Recept zní: kvalitní informace, kousek humoru, trocha odvahy, špetka skromnosti, malá dávka volného času, větší dávka dobré vůle. Zamícháme a pak Slyšíte to veselé bublání? Vidíte ty pestré barvy? Cítíte tu svěží vůni? To je chuť čisté přírody. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 55 minut Termín: duben 2012 Účinkuje: Divadlo Piškot-Miriam a Petr Peškovi Webové stránky:

56 Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Žáci se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu Jana Ámose. Dozví se málo známé podrobnosti z jeho života a přímo se účastní hraní divadelní hry. Vážnějším momentem je závěr představení, kdy žáci společně recitují Komenského odkaz dnešku. Vhodné pro: 5. ročník ZŠ Termín: duben 2012 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Komu se podaří zachránit zámeckou dceru Lesněnku ze strašidelné krčmy čarodějnice Maggi? Bude to silák Divobij či starostův syn Chytrolín, kterým jde jenom o peníze? Nebo to dokáže drvoštěp Kuba, který má Lesněnku doopravdy rád? Kouzla, čáry, víly, ale také spousta písniček čeká děti v naší hudební pohádce. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: květen 2012 Účinkuje: Divadlo Andromeda - Andrea Sousedíková a Dodo Slávik Webové stránky:

57 Představení na motivy našich dějin. Pražské pověsti svou koncepcí navazují na Pověsti české. Eva Hrušková a Jan Přeučil hrají Horymíra, Křesomysla, chudého studenta a čerta, ale samozřejmě i oblíbeného Jiráska s Jiráskovou. Vědí si rady s Golemem i se vzpurnými horníky. Projdou se s dětmi po Praze, po Starém i Novém Městě Pražském, navštíví Faustův dům, Pražský hrad i Vyšehrad. V tomto úsměvném i poučném představení se pražští i mimopražští diváci dovědí více o našem hlavním městě a nechají se inspirovat k výletům a procházkám po naší krásné Praze. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: květen 2012 Účinkuje: Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila - Eva Hrušková a Jan Přeučil Webové stránky:

58 V dnešní době patří kytara k nejoblíbenějším nástrojům. O její historii není však příliš mnoho známo. V našem pořadu se podíváme, jak kytara dospěla do současné podoby, projdeme jednotlivá historická období a zavítáme k Indiánům. V pořadu je použito jak obrázků historických nástrojů, tak nástrojů skutečných: kytara španělská, kytara dvanáctistrunná, kytara gibson, kytara vídeňka, kytara dětská, kytara elektrická, kytara basová, loutna kytarová, arciloutna, mandola, mandolína, ukulele, citera, africká harfa, perské a egyptské kytarky. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: říjen 2011 Účinkuje: Milada Karez Webové stránky: Nový projekt DRUM-in, je syntézou zábavy a výchovy. Nenásilnou formou se žáci seznámí s původem hudebních žánrů současnosti. Důležitým aspektem pro práci s dospívajícími žáky je propojení aktuálních hudebních žánrů Hip-hop, beatbox, atd., jež jsou mezi dospívajícími nejoblíbenější poslechovou hudbou a které lze vnímat jako velmi kreativní a perspektivní hudební činnost nejmladší generace, s komplexnějším kontextem, bez kterého se tyto žánry stávají povrchní zábavou. Posluchači během programu pochopí a nahlédnou do zákulisí vzniku a původu současné hudby, minulost a přítomnost dostane kontinuitu. Důraz je kladen na interaktivitu programu. Žáci budou mít příležitost si žánry vyzkoušet a pod profesionálním vedením se dostat hravou formu do role zpěváka, bubeníka, rapera, beat boxera... Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: únor 2012 Účinkuje: Miloš Dvořáček

59 Interaktivní, výchovně vzdělávací a zábavný pořad pro děti a mládež je zaměřený na největší a nejznámější hvězdy pop music z let , obohacený o videoprojekci. Dvojice Milan Parnahaj a Pepa Šlik Vás seznámí s tvorbou slavných hudebních osobností různého žánru. V průběhu pořadu budou probrány ukázky z hudební tvorby muzikantů jako jsou například B. Hall, B. Brown, R. Charles, Simon-Guffunkel, Elton John či Mike Oldfield. V průběhu pořadu neopomeneme ani na hudební velikány jakými jsou The Doors, Beach Boys, a také kapely Led Zeppelin, Bee Gees, AC/DC a pro mnohé nezapomenutelná ABBA. Vhodné pro: 5. ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: leden 2012 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik Výchovně vzdělávací a zábavný pořad pro děti a mládež, volně navazuje na 1. díl, tentokrát je zaměřený na největší a nejznámější hvězdy pop music z let , také obohacený o videoprojekci. Opět se setkáte s naší známou dvojicí Milanem Parnahajem a Pepou Šlikem. Věříme, že pořad obohatí žáky a studenty o nové a zajímavé informace z oblasti moderní populární hudby. Vhodné pro: 5. ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: březen 2012 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

60 1. Teorie - krátké povídání o záchranné službě a o nouzovém volání na linku umělé dýchání a srdeční masáž včetně ukázky na resuscitačním modelu 2. Nácvik resuscitace - Bojovka Děti se rozdělí na dva týmy. Jeden tým s lektorkou prakticky nacvičuje resuscitaci na modelu. Druhý tým společně s vyučujícím připravuje řešení a odpovědi úkolů, jejichž zadání obdrží na kartičkách, k nim zároveň dostane i příslušné pomůcky - inhalátor pro astmatika, obvazy, trojcípý šátek. Odpovědi a návrhy se zapisují na připravené papíry. Témata a úkoly Bojovky - volání krizových čísel - píchnutí vosy do krku - krvácení z nosu - zlomená noha - popálení ruky, - nevolnost u diabetika - inhalátor pro astmatika, - obvázání hlavy a ruky 3. Týmy se prohodí a opakuje se bod Společné zodpovězení a předvedení správných řešení z Bojovky Na otázky odpovídají kapitáni týmů. Lektorka pak každou odpověď upřesní a provede řešení. Vítězný tým získá Diplom pro záchranáře. Celá třída pak dostane Osvědčení pro záchranáře. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 90 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Bc. Laďka Kalašová, Dis

61 Navštívíme nejznámější národní park Aljašky, nejvyšší horu severní Ameriky či eskymácké vesnice, budeme putovat severskou pustinou, stovky kilometrů tundrou i horami, setkáme se s mědvědy - s největší formou medvěda hnědého na světě ( ostrov Kodiak ), s losem, zlatokopy a s místy nerozlučně spjatými s historií slavné zlaté horečky. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky: Průřez Jižní Amerikou - od Venezuely přes Brazílii, Bolívii, Peru ažpo jih Argentiny a Chile. Povídání je doplněno diapozitivy a je založeno na osobní zkušenosti autora a jeho dlouhodobých opakovaných a dobrodružných výpravách na jihomerický kontinent. Mezi místa obsažená v pořadu mj. patří plavba po Orinoku, stolové hory, bolivijské Altiplano, Andy, Patagonie, atd... Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

62 Dvě překrásné, neuvěřitelně zelené země na severu Jižní Ameriky... Kolumbie: málo navštěvovaná země, která nabízí nádhernou přírodu, divoké hory i originální indiánské památky. Ekvádor: mimo jiné se podíváme na místo, kterým prochází rovník a rozhodneme, kdo ho určil lépe, zda francouzští učenci z 18. století nebo původní předkolumbovští indiáni? Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky: ALTIPLANO, ANDY, PRALESY A BÝVALÉ JEZUITSKÉ MISIE BOLIVIJSKÉHO ORIENTU Život indiánů, zapadlé vesničky a samoty, lamy, pusté scenérie, unikátní největší solná pánev na světě Salar de Uyuni, putování na korbách náklaďáků a v období dešťů i pěšky... Východ země skrývá něuvěřitelně malebný svět - pozůstatky tajemného jezuitského státu ale i Evropu v Americe : v pralesích ztracenou sektu menonnitů, žijících záměrně v izolaci od hříšné civilizace. Také se vydáme po Stezce zlata dávných Inků, týdenní pochod z andských vrcholků až do tropického pralesa. Toto putování zahrnuje setkání se zlatokopy a jízdu po nejnebezpečnější silnici světa do La Pazu - hlavního města Bolívie, jednoho z nejkrásněji umístěných velkoměst světa v obří vysokohorské kotlině. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

63 ŽIVOT V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH Přednáška dokonale přibližuje polární prostředí a zimování tří mužů na svérázné polární základně, jejich každodenní život i dobrodružství při výpravách do okolí pěšky, na lyžích či na lodi. Především ale fotografie zachycují velice detailně život tučňáků, tuleňů, rypoušů, lachtanů a dalších živočichů, často od samého narození až po tvrdý boj o přežití v nehostinné polární přírodě během celoročního cyklu. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

64 Z VRCHOLKŮ MRAKODRAPŮ AŽ DO PRALESŮ BORNEA Malajsie je fascinující směsí moderního světa a tradiční Asie. V jedné zemi najdeme nejmodernější budovy a jinde lidi na úrovni doby kamenné. Ve městech moderních i historických pospolu žijí Malajci, Číňané, Indové, potomci Portugalců nebo třeba potomci lovců lebek. Často se v těsném sousedství nacházejí chrámy muslimské, hinduistické, křesťanské či buddhistické. V přírodě můžeme narazit na opice makaky, krokodýly, hady a pavouky stejně jako na orly nebo na vzácné nosaté opice či orangutany na Borneu. Dostaneme se na nejvyšší horu jihovýchodní Asie - Mount Kinabalu, i pod mořskou hladinu do ráje potápěčů - u ostrova Sipadán. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky: O české komunitě v rumunských Karpatech, sestaveno z několika návštěv v létě i zimě. Neopakovatelná atmosféra šesti českých vesnic, roztroušených v pustých horách Banátu. Putování po neuvěřitelně krásných lokalitách rumunských hor: věčný rampouch, nikdy nehasnoucí oheň, bahenní sopky či údolí pokryté solnými krystaly, romantická soutěska řeky Galbena i krasové strže Ponorné Hrady. Zařazena je videoukázka z putování Rumunskem s rodinou na koni. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

65 TAJEMNÝ BUDDHISTICKÝ LADAK OČIMA ČESKÉ RODINY Povídání s promítáním diapozitivů o současném životě buddhistického Ladaku v severní Indii (tzv. Malý Tibet), který je stále ostrůvkem původní tibetské kultury. O jeho lidech a přírodě. O tom, jaká je škola v Ladaku a co se tam dětí učí. O životě venkovanů a jejich tradicích. O chození po horách pěšky, na hřbetě osla i koně. A také o tom, jak to všechno ve starém ladackém domě na okraji města Le přežila jedna česká rodina se dvěma malými dětmi. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

66 Afghánistán na vlastní oči se jeví úplně jinak, než jak ho známe z médií. Je to země ohromně hrdých a pohostinných lidí, země s dlouhou historií a s významnou polohou na křižovatce kultur. Země krásných hor a drsného života v nich. Povídání je sestaveno na základě dvou návštěv a zkušeností se zimním přejezdem Hindukuše. Navštívíme všechny hlavní lokality země. Promítání sestaveno z materiálů také ze dvou návštěv - za vlády Tálibánu a po jeho pádu. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

67 ZEMĚ DLOUHÝCH KOŠIL ANEB ÚDOLÍM INDU DO KARÁČÍ AŽ PO HORSKÉ OBLASTI KOLEM KARAKORAM HIGHWAY Seznámení s minulostí i současností kulturně nesmírně bohaté a různorodé islámské země. Pákistán je přelidněným domovem neuvěřitelné směsice národů. Představeny budou vykopávky starověkého města Harrapa, středověké hrady, impozantní mughalské památky či ukázky britské architektury, ale podíváme se i do krásných velehor, např. pod osmitisícovku Nanga Parbat nebo na pověstná kmenová území, kam se autorovi podařilo proniknout v přestrojení za místního... Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: v průběhu celého školního roku Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

Katalog je sestaven z divadelních představení a pořadů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání, účinkující

Více

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K Dti se nauí veselou formou znát a tanit základy nejznámjších eských i svtových tanc: polka, mazurka, twist, charleston, letkis, rock and roll, macarena, country, blues a další. Poad je urený pro zábavu

Více

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek Pořad vypráví o Odysseových dobrodružstvích, seznamuje s antickými hrdiny, vyzdvihuje jejich etické vlastnosti, statečnost, spravedlnost a touhu po vítězství. Program seznámí žáky i se jmény bohů, se kterými

Více

Krtek a potopa (15 min.) Kdo zachrání myšku? Přece její kamarádi krtek, zajíc a ježeček. Veršovaná pohádka s obrázky.

Krtek a potopa (15 min.) Kdo zachrání myšku? Přece její kamarádi krtek, zajíc a ježeček. Veršovaná pohádka s obrázky. Organizační pokyny Besedy i knihovnické lekce provádíme v pracovní dny (mimo čtvrtek) v dopoledních hodinách. Na každou akci je nutné se přihlásit (osobně, telefonicky nebo emailem) alespoň týden předem,

Více

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ Celý prosinec se nesl v andělské náladě. Ve školce po celý advent poletovaly dvě velké andělky obklopené spousty malých andělíčků. BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY Jelikož

Více

Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí

Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí v Skolní ~zdělávací program ~ro zájmové vzdělávání Skolní družina při ZS Spálené Poříčí v Skolní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání v v Skolní družina při ZS Spálené Poříčí Obsah: 1) Identifikační

Více

Prohlídka zámeckých interiérů

Prohlídka zámeckých interiérů Malebný barokní zámek, který byl postaven hrabětem Janem Ludvíkem Harbuval Chamaré v roce 1749, je ideálním místem pro malé i velké, pro jednotlivce i skupiny, pro ty co hledají historii a kulturu, ale

Více

Časopis MŠ. Prosinec 2015

Časopis MŠ. Prosinec 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Prosinec 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Zimní školáček Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Milí čtenáři, Vítám vás na stránkách zimního čísla našeho školního časopisu, který vydáváme

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ

S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ Účastníci: děti a učitelky Mateřské školy Orlová Lutyně K. Dvořáčka 1228 okres Karviná, příspěvková organizace Program vedli: lektoři občanského sdružení ROZCHODNÍK - Ostrava

Více

ekarolinka Hasičská zbrojnice v Trávničku

ekarolinka Hasičská zbrojnice v Trávničku Podještědský měsíčník Sdružení obcí Podještědí ekarolinka Ročník XVII. Číslo 5. Květen 2012 e Hasičská zbrojnice v Trávničku Z mikroregionu Již podle obrázku na titulní stránce je možno poznat, který měsíc

Více

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Z r nk Z učebního cyklu Pouta milosti (GraceLink) Ročník I., první čtvrtletí Přeloženo z anglického originálu: Beginner Bible Study Guide, GraceLink

Více

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek Bajka je, když zvířata jednají jako lidé, protože když lidé jednají jako zvířata, tak o tom radši nepíšeme, říkával Jan Werich. Jaký je osud bajky? Jak se vyvíjela do dnešních dnů? Co nám může říci? A

Více

1 HRDINOU můžeš být i TY aneb NA PRÁZDNINY VŽDY PŘIPRAVEN Oslava 12. výročí zahájení činnosti INFORMAČNÍHO CENTRA Jaderné elektrárny Temelín IC ZÁMEČEK JE TEMELÍN U NÁS JE KAŽDÝ HNED VÍTANÝ HOST, MÁME

Více

Tá bo r ov ý p ro g ra m p ro šk ol á ky k té m at u

Tá bo r ov ý p ro g ra m p ro šk ol á ky k té m at u Tá bo r ov ý p ro g ra m p ro šk ol á ky k té m at u Přehled témat na jeden týden Lekce k tématu "Evoluce/stvoření" Náměty na závěrečnou slavnost Sešit "Hodinky zlatokopů" (na čtení bible s dětmi) s povolením

Více

Kalendář všech akcí 2016. Divadlo Járy Cimrmana leden 2016 Janské Lázně Pořadatel: OB Lánovy, Naděžda Bezstarosti, tel.

Kalendář všech akcí 2016. Divadlo Járy Cimrmana leden 2016 Janské Lázně Pořadatel: OB Lánovy, Naděžda Bezstarosti, tel. Kalendář všech akcí 2016 Divadlo Járy Cimrmana leden 2016 Janské Lázně Ples mysliveckého sdružení Dolní Lánov 22. 1. 2016 KD Dolní Lánov Tradiční ples myslivců s bohatou tombolou Pořadatel: MS Malá Sněžka

Více

,, Školka plná pohody

,, Školka plná pohody ,, Školka plná pohody 1. Identifikační údaje o mateřské škole Název: Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice Adresa: ZŠ a MŠ Horní Moštěnice, Pod Vinohrady 30, 751 17 Zřizovatel školy: OÚ Horní

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů

Nabídka vzdělávacích seminářů Nabídka vzdělávacích seminářů Vzdělávací semináře na nabízená témata je možné si objednat přímo pro vaší organizaci. Poptávku lze zasílat na emailovou adresu vzdelavani@amalthea.cz. Seznam vzdělávacích

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

Výroční zpráva. za rok 2009

Výroční zpráva. za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 leden 2010 Obsah: Členská základna 3 Činnost výboru 3 Uskutečněné akce 4 Zájezd do knihoven Příbramska 4 Zájezd na happening do Vsetína 4 Klubka dětských knihoven 5 Další činnosti

Více

Základní škola Hošťálkovy

Základní škola Hošťálkovy Základní škola Hošťálkovy Výroční zpráva o činnosti školy Školní rok 2006 / 2007 1 Obsah Část I. Základní charakteristika školy str. 3-4 Část II. Výsledky výchovy a vzdělávání str. 4 Část III. Údaje o

Více

Živá abeceda str. 2 4 analýza počáteční hlásky, prostorová a pravolevá orientace. průpravné a uvolňovací cviky, Moje první psaní

Živá abeceda str. 2 4 analýza počáteční hlásky, prostorová a pravolevá orientace. průpravné a uvolňovací cviky, Moje první psaní Zpracováno dle učebnic pro český jazyk nakladatelství Nová škola - duhová řada - Živá abeceda, Slabikář, písanky a metodický průvodce Obsahuje čtení, psaní a literární výchovu Český jazyk pro 1. ročník

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

SPRÁVNÝM SMĚREM V NOVÉM ROCE 2016. VAŠI KNIHOVNÍCI

SPRÁVNÝM SMĚREM V NOVÉM ROCE 2016. VAŠI KNIHOVNÍCI SPRÁVNÝM SMĚREM V NOVÉM ROCE 2016. VAŠI KNIHOVNÍCI PS. KDO NEVÍ, TAK DOSPĚLÍ VYRAZÍ SMĚR MASARYKOVA A DĚTI NA ZAŠOVSKOU :-) Leden v knihovně I v novém roce pro vás připravujeme řadu zajímavých akcí. Budou

Více

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES.

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. PROJEKT NOVÝ PRALES NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES V roce 2010 se Nový Prales rozkládá

Více

Správní obvod (název a sídlo) Městská část Praha 12 se sídlem Písková 830/25, 143 12 Praha 4. Charakteristika mateřské školy

Správní obvod (název a sídlo) Městská část Praha 12 se sídlem Písková 830/25, 143 12 Praha 4. Charakteristika mateřské školy Výroční zpráva za škoní rok 2014/2015 Mateřská škola - Točná, K Výboru 8 Se sídlem Základní škola a mateřská škola Na Beránku v Praze 12, Pertoldova 3373/51, 143 Praha 4 - Modřany Správní obvod (název

Více

O metodě storytellingu a jeho využití ve školství. Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky

O metodě storytellingu a jeho využití ve školství. Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky O metodě storytellingu a jeho využití ve školství Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky Co je to storytelling ve zkratce řečeno vyprávění příběhů. Je

Více

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová.

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. ZA POHÁDKOU POHÁDKA MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. Integrované bloky 1. Kamarádi, ti se mají 2. Za lesními skřítky 3. Než zazvoní zvoneček 4. Zima čaruje 5. Voňavé království

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

Provozní řád školy. Eva Jindřichová, zástupkyně ředitelky školy pro ekonomiku a provoz. Mgr. Renáta Zajíčková, ředitelka školy

Provozní řád školy. Eva Jindřichová, zástupkyně ředitelky školy pro ekonomiku a provoz. Mgr. Renáta Zajíčková, ředitelka školy Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Adresa: Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, IČ: 281 97 682 tel./fax: +420 251 550 846, e-mail: info@gmvv.cz Provozní řád školy Vypracoval: Schválil: Eva

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

DLOUHODOBÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY DLOUHODOBÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Zpracovaný na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO), č.j. 16745/2008 22.) JAKO

Více

KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ

KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 tel.: 585 412 493, e-mail: skola@gcajkol.cz vlastimil.kaspir@post.cz www.gcajkol.cz KRAJSKÉ KOLO SOUTĚŽE VE ŠPANĚLSKÉM JAZYCE PRO SŠ Datum a místo konání: 21.3.2016 v

Více

ZŠ 50 30. 2012 10.30 50,- K

ZŠ 50 30. 2012 10.30 50,- K Představení se odehrává uprostřed několika přátel, kteří se sejdou ke společnému slavení Vánoc. Zahrají si lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. A

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Číslo jednací: 113/2007 Předkladatel : Základní škola a mateřská škola, Černožice, okres Hradec Králové

Více

Základní škola a mateřská škola Lužná, okres Rakovník. Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINA při ZŠ a MŠ Lužná, okres Rakovník IZO: 114 100 144

Základní škola a mateřská škola Lužná, okres Rakovník. Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINA při ZŠ a MŠ Lužná, okres Rakovník IZO: 114 100 144 Základní škola a mateřská škola Lužná, okres Rakovník. Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ DRUŽINA při ZŠ a MŠ Lužná, okres Rakovník IZO: 114 100 144. Identifikační údaje Název ŠD Školní družina při ZŠ a

Více

Upozornění!!! Od nového roku mění se pořad mší sv. Zpravodaj Křesťanské Modřany. Drazí farníci, Vánoce 2003 6/2003. Úvodní slovo

Upozornění!!! Od nového roku mění se pořad mší sv. Zpravodaj Křesťanské Modřany. Drazí farníci, Vánoce 2003 6/2003. Úvodní slovo Upozornění!!! Od nového roku mění se pořad mší sv. Farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Praha 4 - Modřany Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Úterý Čtvrtek Sobota Neděle 9,30 hod. mše

Více

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2014/2015

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2014/2015 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2014/2015 ZÁŘÍ téma: Naše škola a její okolí - vítáme se a seznamujeme se - řád ŠD a pravidla oddělení - zásady správného stolování

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

MŠ 50 5. 2012 9.00 50,- K

MŠ 50 5. 2012 9.00 50,- K Představení začíná klaunskými výstupy klasického střihu v moderní úpravě. Řada komických výstupů okořeněná šarmem hlavních představitelů rozesmává diváky každého věku. Pak jsou diváci vtaženi do pomíjivého

Více

Letní program občanského sdružení Open Art Nová Paka pro rok 2007 ROŠKOPOV 1 + 3. (termíny a programy jednotlivých akcí):

Letní program občanského sdružení Open Art Nová Paka pro rok 2007 ROŠKOPOV 1 + 3. (termíny a programy jednotlivých akcí): Letní program občanského sdružení Open Art Nová Paka pro rok ROŠKOPOV 1 + 3 (termíny a programy jednotlivých akcí): 4.-14.7. 15.-21.7. 22.-28.7. 29.7.- 4.8. 5.-11.8. 12.-18.8. 19.-25.8. Filmová dílna Divadelní

Více

A PROTO VÁS PROSÍME, ABY JSTE SE SPOLEČNĚ S NÁMI POKUSILI ZAVÉST MASOPUSTNÍ TRADICI I DO NAŠEHO MĚSTA.

A PROTO VÁS PROSÍME, ABY JSTE SE SPOLEČNĚ S NÁMI POKUSILI ZAVÉST MASOPUSTNÍ TRADICI I DO NAŠEHO MĚSTA. MASOPUST VE SMEČNĚ MASOPUSTNÍ TRADICE Jakýmsi předělem mezi zimním časem a časem probouzející se přírody je masopustní období. Nebývá každý rok stejně dlouhé. Jeho délka se určuje podle velikonoc. Začíná

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422 POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy v České republice z.s. Noclehárna, číslo služby 48

Více

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě Kocourek Modroočko literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě POMŮCKY: obrázky zavřené oči, otevřené modré oči, hlava kocourka

Více

Plán činnosti ve školní družině. Školní rok 2014-2015. Vypracovala: Bc. Irena Staňková

Plán činnosti ve školní družině. Školní rok 2014-2015. Vypracovala: Bc. Irena Staňková Plán činnosti ve školní družině Školní rok 2014-2015 Vypracovala: Bc. Irena Staňková ZÁŘÍ: - rozhovory s dětmi o zážitcích z prázdnin - poslech pohádek a příběhů - povídání o přírodě, pozorování změn v

Více

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Milá školičko, na školku v přírodě pojedete do Srbské Kamenice v Českém Švýcarsku. Zavítáte do krajiny tak malebné, jakou znáte z pohádek Pyšná princezna

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 63

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 63 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 63 Obsah: Slovo ředitele školy. Jarní prázdniny, plavecký výcvik. Školní projekt- jíme zdravě, divadelní představení,

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Poznáš mě? Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_38_03 Tématický celek: Gramatika, skladba, sloh Autor: Mgr. Jarmila

Více

Ukaž, co v tobě je! Novináři, nevyspání, a přece neutuchající nadšení

Ukaž, co v tobě je! Novináři, nevyspání, a přece neutuchající nadšení Per aspera ad Mars Výpravy k cizím planetám a vesmírným tělesům nelétají každý rok. A co teprve ty pilotované. Slyšeli jste už někdy o Expedici Mars? Pod zkratkou EM se ukrývá mezinárodní soutěž pro děti

Více

D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí.

D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí. D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí. Tento certifikát má hodnotu jedné ivé a zdravé kozy. Díky pomoci eských dárc nakupuje lov k v tísni tato veselá zví ata pro rodiny v chudých zemích Afriky a Asie.

Více

RODINNÉ CENTRUM BLANSKO. Výroční zpráva 2009

RODINNÉ CENTRUM BLANSKO. Výroční zpráva 2009 RODINNÉ CENTRUM BLANSKO Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva 2009 2/24 Základní informace Motto naší činnosti: Domov je místo, kam můžeš přijít a nikdo se tě neptá, proč jsi přišel. Aby člověk našel ve své

Více

Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA www.cpkchrpa.cz

Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA www.cpkchrpa.cz Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA Výroční zpráva 2004 www.cpkchrpa.cz Vážení přátelé našeho občanského sdružení, miliony let před okamžikem kdy se na naší planetě objevil první člověk,

Více

Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. Lidická 86, 796 01 Prostějov. Poskytované služby: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem

Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. Lidická 86, 796 01 Prostějov. Poskytované služby: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. Lidická 86, 796 01 Prostějov Poskytované služby: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem ČTYŘLÍSTEK PRO ŠTĚSTÍ -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Výstavka. Přednáška ===========================================================================

Výstavka. Přednáška =========================================================================== Výstavka foto Štěpán Kučera Zveme Vás na výstavku ke 100. výročí narození Jarmily Hanzálkové, která je přístupná od 15. ledna do 17. února 2010 na dospělém oddělení knihovny. Přednáška autor Karelj Městská

Více

Výroční zpráva pro rok 2011

Výroční zpráva pro rok 2011 Výroční zpráva pro rok 2011 Domov sv.anežky Velký Újezd č. 7 675 32 Třebelovice 1 Obsah: 1. Představení společnosti. 3 1.1. Identifikační údaje.. 3 1.2. Identifikační údaje zřizovatele.. 3 1.3. Správní

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Školka blízká přírodě 2013/2014

Školka blízká přírodě 2013/2014 Školka blízká přírodě 2013/2014 Mateřská škola, Praha 13, Husníkova 2076 Husníkova 2076/6, 158 00 Praha 5 Charakteristika školy Jsme sídlištní mateřská škola. Máme pět tříd. Chodí k nám 120 dětí. Pracujeme

Více

uvádí představení pro děti:

uvádí představení pro děti: uvádí představení pro děti: (V Á) N O Č N Í S K Ř Í T E K aneb Pohádka o hračkách a statečné mamince Když se Jirka včetně Honzy Když se večer mámě vzpouzí Když si Věrky rovněž Kačky Když si nepoklízí hračky

Více

8. návštěva třídy Berušek v knihovně v Lidické ulici

8. návštěva třídy Berušek v knihovně v Lidické ulici 8. návštěva třídy Berušek v knihovně v Lidické ulici V úterý 6. 5. 2014 se předškoláci od paní knihovnice Míši Čápové dozvěděli, proč je jazyk důležitý. Dále následovaly pohádky a slovní soutěže. V každé

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.19/2016 Začal nový školní rok 2015/2016 Letní prázdniny uběhly jako voda a začal další školní rok. Tentokrát ve znamení

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Aktivita: Poslech bez textu nebo opakování textu. Rozstříhat a skládat nebo řadit pomocí čísel. Kontrola poslechem.

Aktivita: Poslech bez textu nebo opakování textu. Rozstříhat a skládat nebo řadit pomocí čísel. Kontrola poslechem. Lekce 11 Komunikace: Studenti se naučí základní slovní zásobu a komunikaci na téma Lidské tělo a U doktora. Budou umět podat základní informace o svém zdravotním stavu a porozumí jednoduše formulovaným

Více

Tematický plán Školní rok: 2015/2016 Vychovatelka: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Šárka Ženíšková Téma: Z MÍSTA NA MÍSTO Časový plán

Tematický plán Školní rok: 2015/2016 Vychovatelka: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Šárka Ženíšková Téma: Z MÍSTA NA MÍSTO Časový plán Tematický plán Školní rok: 2015/2016 Vychovatelka: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Šárka Ženíšková Téma: Z MÍSTA NA MÍSTO Časový plán pomůcky, učební materiály, ZÁŘÍ Uvedení do celoročního družinového projektu

Více

DĚTSKÝ KLUB/ŠKOLKA K2 mateřská škola s integrovaným lesním programem. Charakteristika školního vzdělávacího programu ROSTEME S PŘÍBĚHY

DĚTSKÝ KLUB/ŠKOLKA K2 mateřská škola s integrovaným lesním programem. Charakteristika školního vzdělávacího programu ROSTEME S PŘÍBĚHY METODIKA DĚTSKÝ KLUB/ŠKOLKA K2 mateřská škola s integrovaným lesním programem Charakteristika školního vzdělávacího programu ROSTEME S PŘÍBĚHY Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. 1 Obsah 1. Charakteristika

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek.

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

Víkendový jarní balíček 3 dny/2 noci

Víkendový jarní balíček 3 dny/2 noci Víkendový jarní balíček 3 dny/2 noci Balíček pro 2 osoby na 2 noci s polopenzí ( platí v termínech 1.5.-26.6. a 1.9.-31.10.2016 ) (ceny balíčku se mění dle aktuální obsazenosti, neplatí v období svátků

Více

Na další číslo našeho nového časopisu se můžete těšit už začátkem ledna!!!

Na další číslo našeho nového časopisu se můžete těšit už začátkem ledna!!! Na další číslo našeho nového časopisu se můžete těšit už začátkem ledna!!! Vydal: DDM DOMINO Domažlice ve spolupráci se studenty VOŠ Číslo: prosinec 2010 Odpovědná osoba: Lenka Zimmerová Náklad: 100 Ks

Více

Myšlenkové mapy pro děti

Myšlenkové mapy pro děti Zamysli se nad tím, o kolik jednodušší a zábavnější bude tvůj život: můžeš ohromovat kamarády tím, že budeš vědět, kdo vstřelil který gól v jakémkoli zápase tvého oblíbeného týmu; nezůstaneš na holičkách,

Více

02/2013 KIP tým výcvik: Není nad to, mít s sebou dost čaje...

02/2013 KIP tým výcvik: Není nad to, mít s sebou dost čaje... Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 02/2013 KIP tým výcvik: Není nad to, mít s sebou dost čaje... 2 OBSAH Povede se to?... 3 Kalendář uskutečněných akcí... 5 Plán činnosti... 6 Bilance...

Více

RÁMCOVÝ HARMONOGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT PRO ROK 2015

RÁMCOVÝ HARMONOGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT PRO ROK 2015 Příloha k usnesení Rady MČ Praha 1 č. UR15_0292 ze dne 09.03.2015 Středisko sociálních služeb, Dlouhá 23, Praha RÁMCOVÝ HARMONOGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT PRO ROK 2015 Obsah Pravidelná činnost 3 Jednorázové

Více

na sále Kulturního domu v Rudolticích dne 7. října 2013

na sále Kulturního domu v Rudolticích dne 7. října 2013 Zápis ze schůzky zástupců obce s domovními důvěrníky Zahájení v 16.00 hod. Účast: na sále Kulturního domu v Rudolticích domovní důvěrníci, popř. zástupci: dne 7. října 2013 o přítomni: Eva Chládková, Jana

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Cyranovy boty, z.s. Motto: Tanec je pohyb a pohyb je život. (Ludmilla Chiriaeff) Cyranovy boty, z.s. Lidická 50 658 12 Brno IČO: 26534711 Email: cyranovyboty@seznam.cz www.cyranovyboty.cz

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech NÁHRADA ŠKODY - zaměstnanec i zaměstnavatel mají obecnou odpovědnost za škodu, přičemž každý potom má svou určitou specifickou odpovědnost - pracovněprávní odpovědnost rozlišuje mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem

Více

ukázka teambuildingu ČSOB v lesní školce 97 kilometrů plných zábavy a interaktivních her 1 uvítací rituál s představením lesní školky

ukázka teambuildingu ČSOB v lesní školce 97 kilometrů plných zábavy a interaktivních her 1 uvítací rituál s představením lesní školky ukázka teambuildingu ČSOB v lesní školce 97 kilometrů plných zábavy a interaktivních her 1 uvítací rituál s představením lesní školky 146 vrbových proutků, ze kterých jsme postavili živou stavbu - bunkr

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Cvičení pro uvolnění ruky jsou určeny pro vzdělávání žáků v základní škole speciální a plně respektují

Více

metodická příručka DiPo násobení a dělení (čísla 6, 7, 8, 9) násobilkové karty DiPo

metodická příručka DiPo násobení a dělení (čísla 6, 7, 8, 9) násobilkové karty DiPo metodická příručka DiPo násobení a dělení () PLUS násobilkové karty DiPo OlDiPo, spol. s r.o. tř. Svobody 20 779 00 Olomouc telefon: 585 204 055 mobil: 777 213 535 e-mail: oldipo@oldipo.cz web: www.oldipo.cz

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2008/2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2008/2009 Škola Kavčí hory Mateřská škola, Základní škola a Střední odborná škola služeb Praha 4, K Sídlišti 840 VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2008/2009 Zpráva obsahuje část: Mateřská škola V Praze dne 30. 9. 2009

Více

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 53. září 2014 Zámecké listy Děti a škola v 19. století Od vydání tereziánského školního zřízení roku 1774 se stala škola běžnou součástí každodenního

Více

Dopravně bezpečnostní projekt POMÁHAT, CHRÁNIT A HRÁT SI

Dopravně bezpečnostní projekt POMÁHAT, CHRÁNIT A HRÁT SI Mateřská škola, Lanškroun, VANČUROVA 87, okres Ústí nad Orlicí tel.: 465 321 061, 777 497 955 e-mail: msvancurova@inlan.cz PSČ 563 01 Dopravně bezpečnostní projekt POMÁHAT, CHRÁNIT A HRÁT SI Vedoucí projektu:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 KYNOLOGICKÝ KLUB DRAHELČICE RUDNÁ, O.S. Obsah ÚVODNÍ SLOVO...3 DŮVOD EXISTENCE A CÍLE OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ...3 LIDÉ V OBČANSKÉM SDRUŽENÍ...4 ČINNOST V ROCE 2009...4 Výcvik základní poslušnosti

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2012 Městské kulturní středisko Horní Slavkov, příspěvková organizace Dlouhá 717, 357 31 Horní Slavkov Zpracovala Mgr. Soňa Kvasničková, ředitelka MKS Únor

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10

VÝROČNÍ ZPRÁVA škol. rok 2009/10 Soukromá základní umělecká škola Trnka o.p.s., Rodinná 39, 312 00 Plzeň IČO.26347687, IZO.150035365, identifikátor zařízení: 650035356, bankovní spojení: 279204310247/0100, DIČ. CZ-26347687 VÝROČNÍ ZPRÁVA

Více

Závěr: Je potřeba vytvořit simulaci a propočítat, zda krácení dle rozpočtu a člověkohodin bude spravedlivé.

Závěr: Je potřeba vytvořit simulaci a propočítat, zda krácení dle rozpočtu a člověkohodin bude spravedlivé. Zápis ze schůze pracovní skupiny projektu NNO a neformální vzdělávání v JMK konané dne 28. 5. od 17.00. Zúčastnili se: Roman Dvořák (Junák, ANNO JMK), Jana Heřmanová (SVČ Ivančice), Miloslav Hlaváček (Sdružení

Více

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích ředitel školy: vedoucí vychovatelka: Mgr. Jaroslav Lohynský Dagmar Ciráková Charakteristika, umístění,

Více

4. ročník. Zpracovala: Mgr. Zuzana Ryzí, ZŠ Lysice, 1. stupeň

4. ročník. Zpracovala: Mgr. Zuzana Ryzí, ZŠ Lysice, 1. stupeň Zpracovala: Mgr. Zuzana Ryzí, ZŠ Lysice, 1. stupeň 1. Anotace Úkol je zařazen do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci budou řešit úkoly společně, ve dvojicích, ale i ve skupině. Každá skupina

Více

PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE

PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE PROSOCIÁLNÍ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE Eva Svobodová PF JČU České Budějovice Proč prosociální činnosti Prosociálnost se vyznačuje pozitivním sociálním chováním, které vede k pomoci druhému člověku či lidem.

Více

Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace. Dopravní výchova

Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace. Dopravní výchova Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace Dopravní výchova Dopravní výchova má v základních školách své nezastupitelné postavení a významné opodstatnění. Především

Více

Školní řád Předškolky Leonky

Školní řád Předškolky Leonky Školní řád Předškolky Leonky Předškolka Leonka je nestátní předškolní zařízení pro děti od 3 let věku, které provozuje Centrum volného času Leonardo, Dolní Měcholupy (více o CVČ na ). Charakter Předškolky

Více

Základní škol Tečovice, příspě organizace ú 2 a a Mateřská škola vková no n r o

Základní škol Tečovice, příspě organizace ú 2 a a Mateřská škola vková no n r o Základ ní škola a Mate řská šk ola Tečovic e, přísp ěvková organiz ace V leto ním roce p ipadly na první ový týden jarní prázdniny. A hned po návratu do M ekala na v echny spousta práce s p ípravou masopustu.

Více

Školní družina Lanškroun, Dobrovského 630, okr. Ústí nad Orlicí Školní vzdělávací program ZÁKLADNÍ ŠKOLA

Školní družina Lanškroun, Dobrovského 630, okr. Ústí nad Orlicí Školní vzdělávací program ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro školní družinu ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ DRUŽINA KDO CO DĚLÁ S CHUTÍ, MILE, PRÁCE JEST MU KRATOCHVÍLE ZÁKLADNÍ ŠKOLA LANŠKROUN, DOBROVSKÉHO 6 30, OKR. ÚSTÍ NAD ORLICÍ 1 Identifikační

Více

Staň se královnou svého života!

Staň se královnou svého života! Chceš být žena, která ví, co v životě chce, kam směřuje a proč? Chceš si být vědoma svých darů a předností a dokázat se za ně ocenit? Chceš se přestat trápit se svými nedostatky, ale naučit se s nimi pracovat?

Více

Pavel Brunclík Diverse

Pavel Brunclík Diverse Pavel Brunclík Diverse 7 Čtyři okruhy Pavel Brunclík se ve svých fotografiích soustřeďuje na několik základních témat. K některým z nich se s přestávkami vrací, jiným se věnuje jen v určitých obdobích.

Více

Nová Ves u Nového Města na Moravě

Nová Ves u Nového Města na Moravě 1. Základní údaje o škole Základní škola a Mateřská škola Nová Ves u Nového Města na Moravě, okres Žd ár nad Sázavou, příspěvková organizace Nová Ves u Nového Města na Moravě 70 592 31 Nové Město na Moravě

Více

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti)

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) Máte doma děti a nevíte, čím je motivovat, přitáhnout ke cvičení a zapojit některé aktivity do jejich dne? Mám pro vás sadu cvičení, které se dají velmi

Více