prof. Ing. Vladimír SLIVKA, CSc., dr. h. c. ředitel ICT děkan Hornicko-geologické fakulty VŠB Technické univerzity Ostrava

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "prof. Ing. Vladimír SLIVKA, CSc., dr. h. c. ředitel ICT děkan Hornicko-geologické fakulty VŠB Technické univerzity Ostrava"

Transkript

1 prof. Ing. Vladimír SLIVKA, CSc., dr. h. c. ředitel ICT děkan Hornicko-geologické fakulty VŠB Technické univerzity Ostrava

2 DOZORČÍ RADA VĚDECKÁ RADA Ing. Miroslav Eis Ing. Pavel Koscielniak Prof. Dr. hab. Krzysztof Labus prof. Dr. Ing. Jiří Maryška, CSc. prof. Ing. František Pochylý, CSc. RNDr. Jiří Slovák prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. prof. RNDr. Radim Blaheta, CSc. Dr. Ing. Ján Fabián doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. PaedDr. Jaroslav Soural, CSc. prof. Ing. Bohumír Strnadel, DrSc. VÝKONNÝ ŘEDITEL prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c. ZÁSTUPCE ŘEDITELE ZA VŠB-TUO MANAŽER PRO INFRASTUKTURU RNDr. Václav Dombek, CSc. ZÁSTUPCE ŘEDITELE ZA ÚGN MANAŽER PRO VÝZKUM doc. Ing. Richard Šňupárek, CSc. VÝKONNÝ MANAGEMENT MANAŽER FINANCÍ Ing. Miroslava Bendová, Ph.D. MANAŽER RIZIK + OSOBA PRO KONTAKT S POSKYTOVATELEM Ing. Pavlína Gáliková THP PRO ADMINISTRATIVU Ing. Vladimíra Plačková MANAŽER MARKETINGU RNDr. Václav Dombek, CSc. Ing. Vladimíra Plačková VEDOUCÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 1 RNDr. Václav Dombek, CSc. VEDOUCÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 2 doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.

3 ZADÁNÍ POZNATKY O FYZIKÁLNÍCH, CHEMICKÝCH, IZOTOPOVÝCH, STRUKTURNÍCH A MECHANICKÝCH VLASTNOSTECH SLOŽEK HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ

4 NÁSTROJE MODERNÍ, ŠPIČKOVÁ A UNIKÁTNÍ INSTRUMENTÁLNÍ TECHNIKA

5 VÝSTUP ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLADY PRO NÁVRH ENVIRONMENTÁLNĚ ŠETRNÝCH TECHNOLOGIÍ PŘI EXPLOATACI NEROSTNÝCH SUROVIN

6 CÍLE VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 1 Cíl 1: Cíl 2: Cíl 3: Vymezení způsobu porušování geomateriálů v závislosti na jejich vnitřní stavbě, způsobu zatěžování a fyzikálních podmínkách. Využití nerostných surovin a odpadů k výrobě modifikovaných jílů a geopolymerů s aplikací ve stavebnictví a BAT technologiích pro životní prostředí. Identifikace původu uhlovodíků v horninovém prostředí a jeho využitelnost pro zvýšení vytěžitelnosti ložisek.

7 VÝZKUMNÝ CÍL 1 VYMEZENÍ ZPŮSOBU PORUŠOVÁNÍ GEOMATERIÁLŮ V ZÁVISLOSTI NA JEJICH VNITŘNÍ STAVBĚ, ZPŮSOBU ZATĚŽOVÁNÍ A FYZIKÁLNÍCH PODMÍNKÁCH doc. Ing. Jiří Ščučka, Ph.D.

8 CÍLE Neinvazivní vizualizace a kvantifikace 2D a 3D struktury a nehomogenit geomateriálů (CT tomografie, zpracování obrazu). Definice souvislostí mezi vnitřní stavbou materiálů a charakterem jejich zatěžování a porušování za různých fyzikálních podmínek. Tvorba výpočetních sítí pro matematické modelování chování geomateriálů na základě prostorové vizualizace struktur. Aplikace poznatků v geotechnice a podzemním stavitelství.

9 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Lis s triaxiální komorou Počítačový tomograf FT-IR spektrometr s Ramanovým modulem

10 VÝZKUMNÝ CÍL 2 VYUŽITÍ NEROSTNÝCH SUROVIN A ODPADŮ K VÝROBĚ MODIFIKOVANÝCH JÍLŮ A GEOPOLYMERŮ S APLIKACÍ VE STAVEBNICTVÍ A BAT TECHNOLOGIÍ PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ing. Jiří Mališ, Ph.D.

11 CÍLE Rozšíření poznatků o možném průmyslovém využití, úpravě a technologickém zpracování doprovodných produktů spjatých s těžbou a zpracováním energetických surovin. Přínos : snížení dopadů těžby a zpracování energetických surovin na ŽP; hledání nových a netradičních surovinových zdrojů, např. vedlejších energetických produktů (popílků, strusek), haldovin (jílů), apod.; výzkum nových silikátových materiálů na bázi geopolymerů, syntetických zeolitů, modifikovaných jílových materiálů.

12 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ RTG difrakce identifikace a charakterizaci práškových materiálů fázová analýza a identifikace krystalických látek Mikrosonda pro mikroanalýzu a analýzu strukturního uspořádání

13 VÝZKUMNÝ CÍL 3 IDENTIFIKACE PŮVODU UHLOVODÍKŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ A JEHO VYUŽITELNOST PRO ZVÝŠENÍ VYTĚŽITELNOSTI LOŽISEK prof. Ing. Petr Bujok, CSc.

14 CÍLE Vyšší využitelnost stávajících energetických zdrojů formou zvýšení vytěžitelnosti jejich ložisek. Vypracování a verifikace metodiky pro reálný odhad zdrojů ložisek uhlovodíků. Deponace CO 2 do propustných vrstev ložisek uhlovodíků s cílem zvýšení jejich vytěžitelnosti. Využití povrchově aktivních látek ke zvýšení vytěžitelnosti ložisek uhlovodíků.

15 CÍLE Geochemická sekvestrace CO 2 v uhelných slojích a doprovodných propustných vrstvách včetně zvodní s cílem těžby slojového metanu. Identifikace chemického složení a dalších charakteristik zemního plynu, metanu a CO 2 v závislosti na genetických podmínkách a horninovém prostředí. Výzkum možností navyšování kapacitních parametrů podzemních zásobníků plynu.

16 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Analýza vrtných jader Izotopová analýza Systém vyhodnocující zhoršení kolektorských vlastností vrstev

17 VÝZKUMNÝ PROGRAM 2 NOVÉ ENVIRONMENTÁLNĚ ŠETRNÉ TECHNOLOGIE Vedoucí výzkumného programu doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.

18 ZADÁNÍ Řešení problematiky pevné, kapalné a plynné fáze horninového prostředí, které jsou ve vzájemné interakci při těžbě fosilních paliv.

19 PŘÍNOS ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE, EFEKTIVNÍ DOBÝVÁNÍ A VYUŽÍVÁNÍ NEROSTNÝCH SUROVIN, OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VE VAZBĚ NA EXPLOATACI NEROSTNÝCH SUROVIN

20 CÍLE VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 2 Cíl 1: Cíl 2: Cíl 3: Cíl 4: Zajištění technologie pro čištění důlních vod vyhovující požadavkům rámcové směrnice vodní politiky 2000/60/EC. Vývoj technologie přípravy minerálních prekurzorů a nosičů nanočástic cestou dezintegrace vysokorychlostním vodním paprskem. Technologie dobývání ochranných pilířů v uhelných dolech s minimálními vlivy na deformace povrchu a stanovení provozních parametrů dobývací techniky. Bezpečnostní aspekty environmentálně šetrných technologií souvisejících s těžbou nerostných surovin z hlediska výbušnosti, hořlavosti, samovzněcování a klimatizace dolů.

21 VÝZKUMNÝ CÍL 1 ZAJIŠTĚNÍ TECHNOLOGIE PRO ČIŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD VYHOVUJÍCÍ POŽADAVKŮM RÁMCOVÉ SMĚRNICE VODNÍ POLITIKY 2000/60/EC Ing. Jan Thomas, Ph.D.

22 CÍLE Hodnocení vývojových trendů chemického složení důlních vod pro různé ložiskové formace. Určení formy výskytu prvků v důlních vodách pro návrh optimální membránové technologie. Vývoj metod odstraňování těžkých kovů s využitím geopolymerů. Verifikace technologických podmínek pro odstranění rozpuštěných a nerozpuštěných látek s využitím membránových procesů.

23 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Elektromembránová separační jednotka. Adiabatický mikrokalorimetr. Laserový optický systém pro sledování chování částic.

24 VÝZKUMNÝ CÍL 2 VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY MINERÁLNÍCH PREKURZORŮ A NOSIČŮ NANOČÁSTIC CESTOU DEZINTEGRACE VYSOKORYCHLOSTNÍM VODNÍM PAPRSKEM Ing. Josef Foldyna, CSc.

25 CÍLE Numerická simulace třífázového proudění vody, a minerálních částic v mlecí komoře. Verifikace numerického modelu proudění v mlecí komoře metodou PIV. Experimentální výzkum dezintegrace minerálů s ohledem na jejich morfostrukturní a disperzní charakteristiky. Konstrukce mlecí komory pro dezintegraci minerálních částic vodními paprsky.

26 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Zařízení pro řezání vodním paprskem. Zařízení pro měření kapalinových proudů metodou PIV. Software ANSYS. Elektronová mikrosonda. RTG-difraktometr. Ramanovský spektrometr.

27 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Zařízení pro řezání vodním paprskem

28 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Zařízení pro měření kapalinových proudů metodou PIV OBRÁZEK

29 VÝZKUMNÝ CÍL 3 Technologie dobývání ochranných pilířů v uhelných dolech s minimálními vlivy na deformace povrchu Ing. Petr Koníček, Ph.D.

30 CÍLE Technologie dobývání uhelných zásob v ochranných pilířích. Dimenzování pilířů a chodbic. Metodika dimenzování kotevní výztuže chodbic. Metodika zjišťování rozpojitelnosti hornin. Optimální parametry dobývací techniky pro konkrétní podmínky.

31 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Počítačový tomograf Zatěžovací lis s triaxiální buňkou Přístroj pro měření rozpojovacích sil

32 VÝZKUMNÝ CÍL 4 Bezpečnostní aspekty environmentálně šetrných technologií souvisejících s těžbou nerostných surovin z hlediska výbušnosti, hořlavosti, samovzněcování doc. Dr. Ing. Aleš Bernatík

33 CÍLE Snižování rizik výbuchů prachoplynových směsí (hybridních směsí). Modelování výbuchů a jejich šíření v uzavřených a polootevřených prostorech. Snižování rizik samovzněcovacích procesů v podmínkách vyšších teplot horninového masívu.

34 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Výbuchový autokláv pro stanovení podmínek exploze a expanze materiálů. Software pro analýzu rizik výbuchů. Mikroskop pro identifikace změn materiálů při hoření a výbuchu. Pec pro samozáhřev pro stanovení podmínek samozáhřevu pevných látek.

35 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Pec pro samozáhřev

36 PŘÍSTROJE, ZAŘÍZENÍ Software pro modelování

37

38 Dobývací metoda Room & Pillar Nová dobývací metoda v OKD, a.s. Projektovaná pro potřeby OKD, a.s. jako bezpoklesová resp. s minimálními poklesy Založena na ponechání stabilních uhelných pilířů V případě úspěchu umožní zpřístupnit značné množství zásob vázaných s ohledem na ovlivnění povrchu v tzv. senzitivních oblastech Pro ověření provozu byla vybrána oblast ochranného pilíře jam závodu Sever Dolu ČSM 38

39 Důl ČSM závod Sever Jámy závodu Sever 39

40 Geologie, struktura, zásoby 800 M 12 až M Celkem zásoby: tun 40

41 Technologické zařízení pro dobývání Feeder Breaker Shuttle Car Scoop (Fairchild) Svorníkovací stroj (Alminco) 41

42 Miner Bolter dobývací a svorníkovací stroj 2 jednotky pro stropní svorníky na každé straně 5,2 m široká frézovací hlava s vodními tryskami pro eliminaci prachu Frézovací a svorníkovací sekvence 1. Frézování uhlí 2. Svorníkování stropu a boků 3. Znova frézování uhlí 1 jednotka pro boční svorníky na každé straně 42

43 Miner-Bolter dobývací a svorníkovací stroj Záběr na celou šířku 5,2 m Svorníkování boků Svorníkování stropu Frézovací hlava 1,8 m až 4,5 m 43

44 Cyklus dobývání 1. Kombajn dobývá uhlí a nakládá ho na shuttle car č. 1, mezitím shuttle car č. 2 čeká. - animace I 2. Shuttle car č. 1 převáží uhlí na feeder, mezitím shuttle car č. 2 je nakládán. 3. Shuttle car č. 1 vyklopí náklad na feeder breaker 4. Feeder breaker drtí uhlí a vykládá na pásový dopravník 44

45 Sloj 30 - Návrh plánu dobývání Jednotlivé dobývky Základní okruh Severní jámy 45

46 Potrubí pro rozvod médií cca 43 m max. Větrní závěs Ventilátor Feeder Breaker Miner Bolter Shuttle car Energetická centrála

47 Schéma svorníkování Schéma svorníkování pro dobré stropní podmínky ideální návrh Rozsah možností svorníkování stropu dle technologie JOY 47

48 Příklady z praxe Strop a stěny budou zasíťovány. Možný koncept zasíťování při použití sítě Huesker na strop a boční stěny. 48

49 Příklady z praxe Bolted roof with mesh and straps and polyethylene water pipe Dinner hole Laser sight

50 Příklady z praxe Primary support Belt hangers (Not on primary support) 50

51 Příklady z praxe Slinger type rock dusting equipment 51 (Fits in bucket of scoop)

52 Příklady z praxe DSI Foam rock dusting equipment 52

53 Příklady z praxe Rock dust bag type explosion barrier 14 bags across Dubaco (South African company) 53

54 Příklady z praxe Valves to control airflow Fiberglass ventilation tubing 54

55 Příklady z praxe Wire mesh on the roof Tensar plastic mesh on the ribs Flexible ventilation duct 55

56 Příklady z praxe Feeder Breaker 56

57 Příklady z praxe Shuttle car Shuttle car Text Shuttle Box car Continuous miner 57

58 Příklady z praxe Power center (7200 incoming voltage) 58

59 Děkuji za pozornost ict.hgf.vsb.cz

prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3

prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3 prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3 VYUŽITÍ OPUŠTĚNÝCH DŮLNÍCH DĚL A UZAVŘENÝCH HLUBINNÝCH UHELNÝCH DOLŮ PRO GEOSEKVESTRACI CO

Více

PRACOVIŠTĚ A LABORATOŘE ICT

PRACOVIŠTĚ A LABORATOŘE ICT PRACOVIŠTĚ A LABORATOŘE ICT RNDr. Václav Dombek, CSc. PRACOVIŠTĚ/LABORATOŘE VP 1 Výzkumný cíl I/1 I/2 Pracoviště Odpovědná osoba Místnost Pracoviště tepelných, hydraulických a mechanických procesů v horninách

Více

CZ.1.07/2.3.00/30.0065

CZ.1.07/2.3.00/30.0065 Textilní fakulta Technické univerzity v Liberci vypisuje v rámci projektu Podpora tvorby excelentních výzkumných a vývojových týmů na Technické univerzitě v Liberciˮ, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0065 výběrové

Více

VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko - geologická fakulta Institut geologického inženýrství. 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava - Poruba

VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko - geologická fakulta Institut geologického inženýrství. 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava - Poruba VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko - geologická fakulta Institut geologického inženýrství 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava - Poruba předčasně ukončený projekt ČBÚ č. 60-08 Možnosti geosekvestrace

Více

Informace o projektu APSYS

Informace o projektu APSYS Informace o projektu APSYS Název projektu: Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání ve VaV Poskytovatel podpory: Evropský sociální fond, přes MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum

Více

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl

Více

CENTRUM PRO INOVACE V OBORU

CENTRUM PRO INOVACE V OBORU CENTRUM PRO INOVACE V OBORU NANOMATERIÁLŮ A NANOTECHNOLOGIÍ Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i. Projekt Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií s číslem CZ 2.16/3.1.00/21089

Více

Způsob řízení architektury ve Skupině ČEZ

Způsob řízení architektury ve Skupině ČEZ Způsob řízení architektury ve Skupině ČEZ Seminář ČSSI 3.12.2010, VŠE Praha Pavel Sládek, ČEZ ICT Services, Skupina ČEZ O Skupině ČEZ Skupina ČEZ v číslech (výroční zpráva 2009) Celkem 185 společností

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Doc. Ing. Michal Korecký, Ph.D. Ing. Václav Trkovský, CSc. Management rizik projektů se zaměřením na projekty v průmyslových podnicích Vydala Grada

Více

Příručka pro uchazeče. (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích

Příručka pro uchazeče. (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích Č. j.: TACR/10441/2013 Příručka pro uchazeče (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích programu GAMA 2014 Číslo formuláře:

Více

Seznam členů vědeckých rad Fakulty stavební

Seznam členů vědeckých rad Fakulty stavební Seznam členů vědeckých rad Fakulty stavební 2006 Doc. Ing. Jaroslav Broul, CSc., FAST VŠB-TU Ostrava (do 17.11.2006) Doc. Ing. Radim Čajka, CSc., FAST VŠB-TU Ostrava Ing. František Kuda, CSc., FAST VŠB-TU

Více

VŠB Technická univerzita a možnosti spolupráce v oblasti jaderné energetiky

VŠB Technická univerzita a možnosti spolupráce v oblasti jaderné energetiky VŠB Technická univerzita a možnosti spolupráce v oblasti jaderné energetiky Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz http://vondrak.vsb.cz 21. dubna 2011 Hlavní

Více

PŘEDSTAVENÍ INFORMAČNÍHO PROGRAMU

PŘEDSTAVENÍ INFORMAČNÍHO PROGRAMU OBSAH: 1) CHARAKTERISTIKA PROGRAMU 2) ODBORNÁ VÝCHODISKA A TERMINOLOGIE PROGRAMU 3) CÍLE PROGRAMU 4) HLAVNÍ PILÍŘE PROJEKTU 5) ZÁŠTITY PROGRAMU 6) REALIZACE PROGRAMU 7) SOUTĚŽE PRO STUDENTY TECHNICKÝCH

Více

Zápis ze 176. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného dne 25. 11. 2008 v Opavě

Zápis ze 176. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného dne 25. 11. 2008 v Opavě Zápis ze 176. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného dne 25. 11. 2008 v Opavě Přítomni: Vaněk, Sedlář, Kolibová, Mrověcová, Botlík, Vojtal, Harasimová, Urbanec, Janiš, Foltýn, Fidler,

Více

EUROGAS a.s. Program VaV ČBÚ Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor.

EUROGAS a.s. Program VaV ČBÚ Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor. EUROGAS a.s. Program VaV ČBÚ Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor. Projekt č. 23/2003 : Využití důlní degazace pro předcházení

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2. kolokvium Josefa Božka, Praha 31. 1. 1. 2. 2007

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2. kolokvium Josefa Božka, Praha 31. 1. 1. 2. 2007 Obecné cíle Zlepšení parametrů: Mechanická převodná ústrojí: Výzkum vlastností čelních ozubených kol automobilových převodů. Vývoj metodiky predikce pittingu na čelním ozubení automobilových převodovek.

Více

Údaje o vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií

Údaje o vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Příloha č. 4 k žádosti o akreditaci habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem v oboru Přírodovědné inženýrství na Fakultě mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Technické univerzity

Více

Základní koncept programu Smart cities. Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.

Základní koncept programu Smart cities. Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut. Základní koncept programu Smart cities Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.cz Problematika chytrých měst a regionů OBYVATELÉ Komerční

Více

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714 HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714 1 Oblast studijní a pedagogická 1.1 Výuka - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, výpočetní techniky, algoritmizace, numerických

Více

Výroční zpráva. rok 2006

Výroční zpráva. rok 2006 Výroční zpráva Akreditační komise vyššího odborného vzdělávání rok 2006 Praha, únor 2006 Předkládá Doc. Mgr. Ing. Karel Chadt, Csc. předseda AK VOV Obsah: 1. Úvod 2. Složení AK a jejích pracovních skupin

Více

Studentská vědecká konference 2004

Studentská vědecká konference 2004 Studentská vědecká konference 2004 Sekce: ANORGANICKÉ NEKOVOVÉ MATERIÁLY I, 26.11.2004 Zahájení v 9:00 hodin, budova A, posluchárna A02 Komise (ústav 107): Prof.Ing. Josef Matoušek, DrSc. - předseda Ing.

Více

Václav Mentlík Pavel Trnka, Magdaléna Trnková Lumír Šašek. Spolehlivostní aspekty elektrotechnologie

Václav Mentlík Pavel Trnka, Magdaléna Trnková Lumír Šašek. Spolehlivostní aspekty elektrotechnologie Václav Mentlík Pavel Trnka, Magdaléna Trnková Lumír Šašek Spolehlivostní aspekty elektrotechnologie Praha 2011 Kniha navazuje na dříve vydané Dielektrické prvky a systémy ISBN 80-7300- 189-6, Praha:BEN

Více

PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012

PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012 PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012 která se bude konat ve dnech 19. 3. 21. 3. 2012 v konferenčních prostorách KONGRESOVÉHO CENTRA HOTELU VORONĚŽ I. BRNO

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ KOLEGIA DĚKANA HGF č. 1/2014

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ KOLEGIA DĚKANA HGF č. 1/2014 VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta ZÁPIS Z JEDNÁNÍ KOLEGIA DĚKANA HGF č. 1/2014 Datum konání: 13. 1. 2014 Přítomni: Omluveni: Program: prof. Slivka, I. Čelechovský, M. Bendová,

Více

Ložisková hydrogeologie. Úvod

Ložisková hydrogeologie. Úvod Ložisková hydrogeologie Úvod Tématický přehled 1. Úvod 2. Hydrogeologická klasifikace ložisek nerostných surovin 3. Hydrogeologické práce při průzkumu ložisek nerostných surovin 4. Přítoky důlních vod

Více

MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium.

MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. MBA Management a obchod Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc., MBA, Dr.h.c. Komu určeno: Studium je určeno všem podnikatelům, manažerům, vedoucím

Více

Výchova ke zdraví a kvalita života II. mezinárodní konferenci. Termín konání: 8. - 10. 10. 2009 Místo konání: zámecký hotel Štekl Hluboká nad Vltavou

Výchova ke zdraví a kvalita života II. mezinárodní konferenci. Termín konání: 8. - 10. 10. 2009 Místo konání: zámecký hotel Štekl Hluboká nad Vltavou Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta - Katedra výchovy ke zdraví ve spolupráci se Zdravotně sociální fakultou JU, Státním zdravotním ústavem Praha a ČSVV pořádá pod záštitou

Více

Prof.ing. Boleslav Taraba, CSc., Ing. Zdenek Pavelek, PhD.*, Prof.Ing. Pavel Prokop, CSc.**

Prof.ing. Boleslav Taraba, CSc., Ing. Zdenek Pavelek, PhD.*, Prof.Ing. Pavel Prokop, CSc.** PROBLEMATIKA SAMOVZNĚCOVÁNÍ UHLÍ VE ZNOVUZPŘÍSTUPŇOVANÝCH LOKALITÁCH ČERNOUHELNÝCH DOLŮ Prof.ing. Boleslav Taraba, CSc., Ing. Zdenek Pavelek, PhD.*, Prof.Ing. Pavel Prokop, CSc.** Ostravská univerzita,

Více

5. NÁRODNÍ POLITIKA VaV A NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU

5. NÁRODNÍ POLITIKA VaV A NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU 5. NÁRODNÍ POLITIKA VaV A NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU 5.1. NÁRODNÍ POLITIKA VÝZKUMU A VÝVOJE ČR 2004 2008 Národní politika výzkumu a vývoje ČR na léta 2004 2008 (dále NPVaV) byla schválena usnesením vlády

Více

VŠB-TUO, Fakulta strojní Záznam z jednání Vědecké rady Fakulty strojní Garant dokumentu: Děkan FS ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ

VŠB-TUO, Fakulta strojní Záznam z jednání Vědecké rady Fakulty strojní Garant dokumentu: Děkan FS ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ Pracoviště Vědecká rada Fakulty strojní VŠB TU Ostrava Zaznamenal Ing. Anděla Kojdecká Funkce tajemnice Vědecké rady Spojení Telefon: 59 732 1216 Fax: 59 691 6490 E-mail: andela.kojdecka@vsb.cz

Více

ODVODNENÍ URBANIZOVANÝCH ÚZEMÍ - KONCEPČNÍ PRÍSTUP

ODVODNENÍ URBANIZOVANÝCH ÚZEMÍ - KONCEPČNÍ PRÍSTUP ODVODNENÍ URBANIZOVANÝCH ÚZEMÍ - KONCEPČNÍ PRÍSTUP. Hlavní autor/koordinátor: Ing. Vladimír Krejčí, DrSc., EAWAG Dubendorf/Zurich, Spoluautofi: Prof. Dr. Willi Gujer, ETH/EAWAG Zurich Prof. Ing. Petr Grau,

Více

Technologická agentura České republiky, její účel a programy

Technologická agentura České republiky, její účel a programy Technologická agentura České republiky, její účel a programy Petr Hladík Kancelář TA ČR 15.6.2010 Založení TAČR organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly súčinností od 1. 7. 2009 vznik na

Více

Atlas tepelného potenciálu důlních vod ČR

Atlas tepelného potenciálu důlních vod ČR ISATech s.r.o. Industrial Safety Assessment Technicians Atlas tepelného potenciálu důlních vod ČR Pavel Bílý, Jana Kasíková, Jana Michálková, Petr Novák, Jarmila Pospíšilová, Michal Vaněček ISATech s.r.o.,

Více

Výzva k podání nabídky a zadávací dokumentace

Výzva k podání nabídky a zadávací dokumentace Výzva k podání nabídky a zadávací dokumentace Zadavatel: název: Mikrobiologický ústav AV ČR,v.v.i. sídlo: Vídeňská 1083, 142 00 Praha 4 IČ: 61388971 DIČ: CZ61388971 zastoupený: RNDr. Martinem Bilejem,

Více

OBVODNÍ BÁŇSKÝ ÚŘAD P R O Ú Z E M Í K R A J Ů M O R A V S K O S L E Z S K É H O A O L O M O U C K É H O R O Z H O D N U T Í. I.

OBVODNÍ BÁŇSKÝ ÚŘAD P R O Ú Z E M Í K R A J Ů M O R A V S K O S L E Z S K É H O A O L O M O U C K É H O R O Z H O D N U T Í. I. OBVODNÍ BÁŇSKÝ ÚŘAD P R O Ú Z E M Í K R A J Ů M O R A V S K O S L E Z S K É H O A O L O M O U C K É H O Číslo jednací: SBS/04696/2013/OBÚ-05/10/511/Ing. Sk V Ostravě dne 4. 4. 2013 R O Z H O D N U T Í

Více

Příprava polarizačního stavu světla

Příprava polarizačního stavu světla Příprava polarizačního stavu světla Konzultant: RNDr. Jakub Zázvorka (zazvorka.jakub@gmail.com) Projekt bude zaměřen na přípravu a charakterizaci polarizačního stavu světla pro spinově závislou luminiscenci

Více

Zahraniční nabídky a poptávky

Zahraniční nabídky a poptávky Zahraniční nabídky a poptávky ČÍSLO 5/2013 Nabídky a poptávky lze vyhledávat dle oboru, kterého se nabídka nebo poptávka převážně týká. Nabídky a poptávky, které jsou zaměřeny na více oborů zároveň, se

Více

VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM

VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM VÝZKUMNÉ ENERGETICKÉ CENTRUM VŠB Technická univerzita Ostrava Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Stručně o VEC Založeno roku 1999 pracovníky z Katedry energetiky Od roku 2001 samostatný vysokoškolský ústav Zaměstnanců:

Více

ZESÍLENÍ VÝZTUŽE CHODBY č. 320 393/1 NA DOLE ČSM, ZÁVOD JIH POMOCÍ KOTVENÍ

ZESÍLENÍ VÝZTUŽE CHODBY č. 320 393/1 NA DOLE ČSM, ZÁVOD JIH POMOCÍ KOTVENÍ Ing. Karel Adamec, POL-ALPEX, s.r.o., Petrovice u Karviné č.262, tel. : 59 634 0760 Ing. Karel Blahut, ČMD, a.s., člen koncernu KARBON INVEST, a.s., Důl ČSM Stonava, tel. 59 645 2400 ZESÍLENÍ VÝZTUŽE CHODBY

Více

Surovinová politika ČR a její vztah ke Státní energetické koncepci

Surovinová politika ČR a její vztah ke Státní energetické koncepci Surovinová politika ČR a její vztah ke Státní energetické koncepci Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu Důvody aktualizace surovinové

Více

INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ

INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ VIII. ročník mezinárodní konference INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ pod záštitou Doc. PhDr. Vnislava Nováčka, CSc., děkana Fakulty managementu a ekonomiky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu

Více

Témata disertačních prací pro 2. kolo přijímací řízení akademický rok 2015-2016

Témata disertačních prací pro 2. kolo přijímací řízení akademický rok 2015-2016 Témata disertačních prací pro 2. kolo přijímací řízení akademický rok 2015-2016 školitel: prof. RNDr. Pavel Danihelka, CSc. Rozhodovací procesy s vysokým stupněm nejistoty v řízení rizik nanotechnologií

Více

20. KONFERENCE MONITORING ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

20. KONFERENCE MONITORING ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 20. KONFERENCE MONITORING ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ÚSTŘEDÍ MONITORINGU ZDRAVOTNÍHO STAVU OBYVATELSTVA STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV, PRAHA MILOVY 6. 8. října 2015 P R O G R A M K O N F E R E N C E Úterý 6.

Více

Martin Weiter vedoucí 2. výzkumného programu, proděkan

Martin Weiter vedoucí 2. výzkumného programu, proděkan Martin Weiter vedoucí 2. výzkumného programu, proděkan Název projektu: Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně Cíl projektu: Vybudování špičkově vybaveného výzkumného centra s názvem Centrum materiálového

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Úvod, typy modelů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru

Více

Financování aplikovaného výzkumu a vývoje. 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1

Financování aplikovaného výzkumu a vývoje. 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1 Financování aplikovaného výzkumu a vývoje 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1 Novela zákona 130/2002 Sb. o podpoře VaV Důvody novely Změna evropských pravidel pro poskytování veřejné podpory v této

Více

OBLASTI VEDENÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ PEDAGOGŮ INSTITUTU 545

OBLASTI VEDENÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ PEDAGOGŮ INSTITUTU 545 OBLASTI VEDENÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ PEDAGOGŮ INSTITUTU 545 Oddělení ekonomiky Ing. Igor Černý, Ph.D. 1. Strukturální pomoc EU ve vybraných oblastech a společnostech 2. Modelování vlivu vybraných faktorů na

Více

PhDr. Martin CHVÁL, Ph.D. doc. PhDr. Martina ŠMEJKALOVÁ, Ph.D. PhDr. Ivana KOLÁŘOVÁ, CSc. Mgr. Jitka ALTMANOVÁ. doc. RNDr. Eduard FUCHS, CSc.

PhDr. Martin CHVÁL, Ph.D. doc. PhDr. Martina ŠMEJKALOVÁ, Ph.D. PhDr. Ivana KOLÁŘOVÁ, CSc. Mgr. Jitka ALTMANOVÁ. doc. RNDr. Eduard FUCHS, CSc. Nezávislá odborná komise, která je poradním orgánem při přezkoumávání žádostí žadatelů v procesu přezkoumání výsledků zkoušek z didaktických testů pro rok 2014 (podle 82 školského zákona). Rozpočtové prostředky

Více

SYLABUS EKOLOGICKÉ ASPEKTY PODNIKÁNÍ

SYLABUS EKOLOGICKÉ ASPEKTY PODNIKÁNÍ SYLABUS DÍLČÍHO MODULU EKOLOGICKÉ ASPEKTY PODNIKÁNÍ VÍTĚZSLAV ZAMARSKÝ MIROSLAV KALOČ 2011 : Autoři: Vydání: Počet stran: Tisk: Vydala: EKOLOGICKÉ ASPEKTY PODNIKÁNÍ Miroslav Kaloč, Vítězslav Zamarský první,

Více

SZZ - magisterské studium ak. rok 2008/2009

SZZ - magisterské studium ak. rok 2008/2009 SZZ - magisterské studium ak. rok 2008/2009 Zkušební komise č. 1 Pondělí, 1. 6. 2009 Učebna č. dv. 506 8.00 Štojdl Jiří OH-N vedoucí DP: Ing. Vladimír Brůna oponent DP: Ing. Václav Nedbal téma DP: GIS

Více

Ekonomické souvislosti: hodnocení externalit z užití (a z těžby) uhlí za limity

Ekonomické souvislosti: hodnocení externalit z užití (a z těžby) uhlí za limity Ekonomické souvislosti: hodnocení externalit z užití (a z těžby) uhlí za limity Vojtěch Máca Litvínov, 12. květen 2015 EXTERNÍ NÁKLADY UŽITÍ UHLÍ ZA LIMITY 1 STUDIE EXTERNÍ NÁKLADY PROLOMENÍ LIMITŮ TĚŽBY

Více

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl projektu: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 738 048 tis. Kč Výstavba, technické vybavení

Více

3.1 Základní přírodní zdroje země. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

3.1 Základní přírodní zdroje země. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 3.1 Základní přírodní zdroje země Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky 1. Přírodní zdroje 2. Litosféra 3. Pedosféra 4.

Více

RUBRIKA 1 TÉMA B4I. REPORT projektu B4I vydání č.?

RUBRIKA 1 TÉMA B4I. REPORT projektu B4I vydání č.? RUBRIKA 1 TÉMA B4I REPORT projektu B4I vydání č.? Strana 1 Projekt Bridge4Innovation (b4i) se pomalu blíží ke svému závěru, ale jeho vize a poslání přebírá začínající projekt Jihočeského Univerzitního

Více

KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2016 XXV. Ročník 14. 3. 16. 3. 2016 Kongresové centrum hotelu VORONĚŽ I., Brno PROGRAM KONFERENCE

KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2016 XXV. Ročník 14. 3. 16. 3. 2016 Kongresové centrum hotelu VORONĚŽ I., Brno PROGRAM KONFERENCE KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2016 XXV. Ročník 14. 3. 16. 3. 2016 Kongresové centrum hotelu VORONĚŽ I., Brno PROGRAM KONFERENCE 1 PROGRAM KONFERENCE Pondělí 14. 3. 2016 16:00 19:00 Registrace účastníků

Více

Videokonference vzdělávací panely uskutečněné mezi ATH a VŠB-TUO

Videokonference vzdělávací panely uskutečněné mezi ATH a VŠB-TUO Videokonference vzdělávací panely uskutečněné mezi ATH a VŠB-TUO Program vzdělávacích stáží pro polské i české studenty, program přednášek a školení s tématikou inovace, technologií a podnikání 1) 30.11.2011

Více

Policejní akademie České republiky v Praze BEZPEČNOST INFORMACÍ

Policejní akademie České republiky v Praze BEZPEČNOST INFORMACÍ Policejní akademie České republiky v Praze Fakulta bezpečnostního managementu PRŮVODCE KOMBINOVANÝM STUDIEM Metodická studijní opora BEZPEČNOST INFORMACÍ Bakalářský studijní program Veřejná správa, studijní

Více

EVA VOLNÁ MARTIN KOTYRBA MICHAL JANOŠEK VÁCLAV KOCIAN

EVA VOLNÁ MARTIN KOTYRBA MICHAL JANOŠEK VÁCLAV KOCIAN Doc. RNDr. PaedDr. Eva Volná, PhD. RNDr. Martin Kotyrba, Ph.D. RNDr. Michal Janošek, Ph.D. Mgr. Václav Kocian UMÌLÁ INTELIGENCE Rozpoznávání vzorù v dynamických datech Praha 2014 Anotace: Cílem knihy je

Více

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Ing. Stanislava Rollová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Environmentální značení a prohlášení je dobrovolným,

Více

Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí

Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí Ministerstvo zemědělství Č.j.: 49 296/2003-7320 Ministerstvo životního prostředí Č.j.: 4089/OOV/03 Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring původní napjatosti doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Obrázek č. 1: Skladba pražcového podloží

Obrázek č. 1: Skladba pražcového podloží Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 7. číslo magazínu GEOmail (říjen 2010) Společnost Tensar International uvedla prostřednictvím naší společnosti v roce 2008 na český trh trojosou monolitickou stabilizační

Více

Informace o využití účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum na Západočeské univerzitě v Plzni v roce 2011

Informace o využití účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum na Západočeské univerzitě v Plzni v roce 2011 Informace o využití účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum na Západočeské univerzitě v Plzni v roce 2011 V roce 2011 Západočeská univerzita obdržela účelovou podporu na specifický vysokoškolský

Více

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Prezentace katedry www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 1 2 Cíl katedry CŠM Cílem je nejen vzdělávat profesionální

Více

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006 Mechatronika učebn ice Ladislav Maixner a kolektiv Computer Press Brno 2006 Obsah Predmluva l Úvod Úwd 3 Ing Gunnar Kunzel 1 Úvod do mechatroniky 5 obebezbez 11 Vznik,vývoj a definicemechatroniky 5 12

Více

V ý p i s. habilitační přednášky: Možnosti zneužití průmyslových škodlivin a agrochemikálií v terorismu.

V ý p i s. habilitační přednášky: Možnosti zneužití průmyslových škodlivin a agrochemikálií v terorismu. v Hradci Králové dne 30. ledna 2012 pořízený za účelem zveřejnění přijatého usnesení 12. Návrh na přijetí Usnesení z jednání VR FVZ a hlasování o návrhu aklamací schválila u s n e s e n í : 1. odsouhlasila

Více

Vliv aerace na množství sinic v sedimentech

Vliv aerace na množství sinic v sedimentech Vliv aerace na množství sinic v sedimentech Aerační technologie pro redukci klidových stádií sinic a biodostupnosti živin v sedimentech nádrží Projekt: NAZV QH81012 Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc.

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zakládání staveb Zakládání staveb ve zvláštních podmínkách doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento projekt

Více

Zasedání vědecké rady FCHI. 20. května 2011

Zasedání vědecké rady FCHI. 20. května 2011 Zasedání vědecké rady FCHI 20. května 2011 Program zasedání VR FCHI 20.05.2011 1. Zahájení 2. Volba skrutátorů pro tajné hlasování 3. Habilitační řízení Ing. Lubomír Hnědkovský, CSc. 4. Habilitační řízení

Více

2. Habilitační řízení Ing. Theodora Berana, PhD.

2. Habilitační řízení Ing. Theodora Berana, PhD. ZÁPIS Z JEDNÁNÍ Pracoviště Vědecká rada Fakulty strojní ZČU v Plzni Zaznamenal Ing. Milan Pinte, Ph.D. Funkce Tajemník FST Spojení Telefon: 377638003 E-mail: pinte@fst.zcu.cz Místo jednání UV 115 Datum

Více

Cvičení č.4 Centrální systémy vzduchotechniky

Cvičení č.4 Centrální systémy vzduchotechniky Cvičení č.4 Centrální systémy vzduchotechniky Základní tvarové řešení systémů centrálního větrání Výhradně přetlakový systém - do prostoru je pouze přívodní vzduch - odváděný vzduch odchází přes hranici

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ - ROZHODNUTÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ - ROZHODNUTÍ Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Čj.: KUOK 40723/2016 Olomouc 29. 4. 2016 SpZn: KÚOK/26105/2016/OŽPZ/7232 Vyřizuje: Ing. Zdeňka Kotrášová,

Více

materiálového inženýrství

materiálového inženýrství Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava listopad 2012 O hodnocení

Více

Metodika vyhodnocení vlivů politiky územního rozvoje a územně plánovací dokumentace na udržitelný rozvoj území

Metodika vyhodnocení vlivů politiky územního rozvoje a územně plánovací dokumentace na udržitelný rozvoj území Metodika vyhodnocení vlivů politiky územního rozvoje a územně plánovací dokumentace na udržitelný rozvoj území Příloha č. 1 Modelový příklad zpracování RURÚ v rámci ÚAP SO ORP Říčany Ing. Lubor Hruška,

Více

Prohloubení spolupráce VŠ v oblasti řízení kvality technického vzdělávání dle potřeb společnosti a znalostní ekonomiky

Prohloubení spolupráce VŠ v oblasti řízení kvality technického vzdělávání dle potřeb společnosti a znalostní ekonomiky Prohloubení spolupráce VŠ v oblasti řízení kvality technického vzdělávání dle potřeb společnosti a znalostní ekonomiky Centralizovaný rozvojový projekt na rok 2018 Technická univerzita v Liberci (TUL)

Více

Elsevier BV a Suweco CZ

Elsevier BV a Suweco CZ Elsevier BV a Suweco CZ ve snaze posílit zapojení mladé generace do výsledků výzkumu a vývoje ve prospěch následujících vědních oborů: Společenské vědy (A) Fyzika a matematika (B), Chemie (C) Vědy o zemi

Více

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006. Degradace nízkolegovaných ocelí v. abrazivním a korozivním prostředí

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006. Degradace nízkolegovaných ocelí v. abrazivním a korozivním prostředí ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006 Degradace nízkolegovaných ocelí v abrazivním a korozivním prostředí ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ seminář 27.10.2006 Odborný Curiculum Vitae Curiculum Vitae Michal Černý - 29.

Více

Nabídka témat diplomových prací

Nabídka témat diplomových prací Nabídka témat diplomových prací Příklady témat nabízených vyučujícími katedry finančního účetnictví (individuální téma je možné po dohodě s konkrétním vyučujícím) Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D. účetnictví

Více

1. Úvod Přehled akreditovaných DSP/DSO: Hospodářská politika a správa

1. Úvod Přehled akreditovaných DSP/DSO: Hospodářská politika a správa Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava září 2012 O hodnocení doktorských studijních programů

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU V souladu s EN 15804 a ISO 14025 ISOVER AKU 70 mm Datum vyhotovení : prosinec 2013 verze : 1.3 Obecné informace Výrobce: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize

Více

Ing. Eva Jiránková, Ph.D., Ing. Marek Mikoláš, Ing. V 11 Petr Waclawik, Ph.D.

Ing. Eva Jiránková, Ph.D., Ing. Marek Mikoláš, Ing. V 11 Petr Waclawik, Ph.D. Ing. Eva Jiránková, Ph.D., Ing. Marek Mikoláš, Ing. V 11 Petr Waclawik, Ph.D. UTVÁŘENÍ POKLESOVÉ KOTLINY A HODNOCENÍ PORUŠOVÁNÍ PEVNÉHO NADLOŽÍ V PRŮBĚHU DOBÝVÁNÍ SLOJÍ 38, 39 A 40 V 9. KŘE DOLU KARVINÁ,

Více

BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s.

BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘID Důl BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘIDLICOVÝ DŮL Důl Radim, a.s. BŘ D O nás Hlubinný břidlicový Důl Radim a.s. se nachází v údolí Budišovky

Více

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ústav pro nanomateriály, pokročilé Technologie a inovace TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní Katedra částí a mechanismů strojů Oddělení aplikované mechaniky Představení

Více

SIMPROKIM METODIKA PRO ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ K IZOVÉHO MANAGEMENTU

SIMPROKIM METODIKA PRO ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ K IZOVÉHO MANAGEMENTU SIMPROKIM METODIKA PRO ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ K IZOVÉHO MANAGEMENTU SIMPROKIM Metodika pro školení pracovníků krizového managementu Kolektiv autorů Ostrava, 2014 Autorský kolektiv: doc. Ing. Vilém Adamec,

Více

Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2015/2016

Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2015/2016 Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2015/2016 1. Využití termodiagnostiky při hodnocení technického stavu podvozku vozidla T-810 Cílem řešení je provést rozbor metod a prostředků

Více

Integrace ergonomie do výuky na enýrství. Ing. Světla Fišerová, Ph.D.

Integrace ergonomie do výuky na enýrství. Ing. Světla Fišerová, Ph.D. Integrace ergonomie do výuky na Fakultě bezpečnostn nostního inženýrstv enýrství Ing. Světla Fišerová, Ph.D. Výuka ergonomie je koncepčně podřízena současnému vědeckému poznání i potřebám technické praxe

Více

Systémy pro podporu managementu 1

Systémy pro podporu managementu 1 Systémy pro podporu managementu 1 Přednášky pro im2, im3, im5, ai2, ai3 Ing. Karel Mls, Ph.D. 1 2 Základní literatura EFRAIM TURBAN, JAY E. ARONSON: DECISION SUPPORT SYSTEMS AND INTELLIGENT SYSTEMS. PRENTICE

Více

Výroční zpráva o činnosti Pedagogické fakulty UP za rok 2006

Výroční zpráva o činnosti Pedagogické fakulty UP za rok 2006 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Výroční zpráva o činnosti Pedagogické fakulty UP za rok 2006 Schváleno Kolegiem děkanky PdF UP dne 10. dubna 2007 Schváleno Akademickým senátem Pedagogické

Více

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY

Více

Evropská strategie Raw Materials Initiative

Evropská strategie Raw Materials Initiative Evropská strategie Raw Materials Initiative Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu Národní technická knihovna, 10.12.2012 Specifika

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 0 5 8 Ing. Boris Popesko,

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 Téma BAKALÁŘSKÉ PRÁCE MĚŘENÍ DEFORMACÍ A STAVU PORUŠENÍ

Více

Výstup důlního plynu v návaznosti na dopravní stavitelství

Výstup důlního plynu v návaznosti na dopravní stavitelství Seminář dne 12.12.2011 Lektor: doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Ing. Leopold Hudeček, Ph.D. SPŠ stavební Havířov, Kollárova 2 Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních oborů v

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb)

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Katedra řízení podniku ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Pavla Břečková pavla.breckova@vsfs.cz Vedoucí Katedry řízení podniku Fakulta ekonomických studií ŘÍZENÍ OBCHODU struktura 5 řízených konzultací 1. Podnik a

Více

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Výstup projektu Enviprofese č.

Více

Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714

Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714 Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, algoritmizace, numerických metod a statistiky

Více

Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele

Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2011, Horní Bečva 9. 10.11.2011 TÜV NORD

Více

Vývoj úrovně znečištění ovzduší: minulost, současnost RNDr. Leona Matoušková, Ph.D.

Vývoj úrovně znečištění ovzduší: minulost, současnost RNDr. Leona Matoušková, Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Vývoj úrovně znečištění ovzduší: minulost, současnost RNDr. Leona Matoušková, Ph.D. 50. léta: Historii sledování úrovní

Více

VŠB-TUO, Fakulta strojní Záznam z jednání Vědecké rady Fakulty strojní Garant dokumentu: Děkan FS

VŠB-TUO, Fakulta strojní Záznam z jednání Vědecké rady Fakulty strojní Garant dokumentu: Děkan FS ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ Pracoviště Vědecká rada Fakulty strojní VŠB TU Ostrava Zaznamenal Ing. Zuzana Kmětíková Funkce tajemnice Vědecké rady Spojení Telefon: 59 732 4474 Fax: 59 691 6490 E-mail: zuzana.kmetikova@vsb.cz

Více

Úvod do předmětu Technická Mineralogie

Úvod do předmětu Technická Mineralogie Úvod do předmětu Technická Mineralogie Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 1 Osnova přednášky Organizační plán přednášek a cvičení z TM Historie a současnost TM a

Více