Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů. v ČR a zahraničí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů. v ČR a zahraničí"

Transkript

1 Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů v ČR a zahraničí Ing. Richard Turek Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava 1. Úvod Řízení motorového vozidla představuje zvýšené nároky na koncentraci. Řidič motorového vozidla musí vnímat, vyhodnocovat a přiřazovat váhu jednotlivým podnětům. V průběhu 20. století došlo k výraznému nárůstu počtu automobilů. Rostoucí počet automobilů má za následek přetěžování komunikačního systému měst a vznik kongescí. Společně se zvyšováním intenzit se úměrně zvyšují nároky na koncentraci a dobu strávenou ve vozidle, což se negativně projevuje nepřiměřenou rychlostí, nesprávným způsobem jízdy a větší agresivitou řidičů. Řešení bezpečnosti silničního provozu představuje komplex dílčích problémů. Míru bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích ovlivňuje především chování účastníků silničního provozu, stav pozemní komunikace, technický stav vozidla a kombinace těchto faktorů. Společnost na celém světě má zájem na snižování nehodovosti z hlediska vnímání tragických následků dopravních nehod a požadavku na prosazování účinných opatření přispívajících ke zvýšení bezpečnosti. 2. Zkušenosti s technikou sledování dopravních konfliktů v zahraničí Metodika sledování dopravních konfliktů patří mezi nepřímé ukazatele bezpečnosti. Využívá se především jako: - hodnotící nástroj, - diagnostický nástroj. Obecně se TCT častěji používá pro diagnostický účel. První účel je náročnější, protože klade vyšší nároky na reliabilitu a validitu TCT. V souladu s ICTCT bude metodika sledování dopravních konfliktů značena TCT

2 USA, Kanada Spojené státy jsou jedním z prvních států, kde byla aplikována TCT. První zmínka o této technice je datována na konci 60. let. V roce 1967 vědci z výzkumné laboratoře General Motors formulovali definici a vytvořili postupy pro sledování konfliktů na křižovatkách. Původně se jednalo o analýzu rozdílu v řízení automobilů GM a ostatních vozidel. V Kanadě byl obdobný přístup použit až v 70. letech. Dopravní konflikt byl definován jako událost zahrnující dva nebo více účastníků silničního provozu, při které jednání jednoho účastníka způsobí dalšímu účastníkovi nutnost výhybného manévru k zabránění srážky. Technika General Motors patří mezi kvalitativní přístupy. V případě této metody je sledována technika jízdy se zaměřením na agresivní způsob jízdy, zaznamenává se např. smyk, brzdění. Kromě těchto jevů jsou evidovány také přestupky (např. nerespektování signálu Stůj ). Určitou nevýhodou této techniky je, že chybí stupnice závažnosti a registrované údaje jsou tak zaznamenávány bez ohledu na jejich závažnost. Kanadská metodika využívá kombinaci objektivního a subjektivního hodnocení. V případě tohoto přístupu se sleduje čas do kolize ve třech časových zónách, druhá stupnice subjektivně hodnotí míru brzdění a z plynoucí riziko kolize. Ze součinu těchto aspektů je stanoven stupeň rozsahu 2-6. Grafické vyjádření vztahu vzdálenosti, času do kolize a hodnocení, je znázorněno na obr.. 1.

3 Obr. 1: Grafické vyjádření vztahu vzdálenosti, času do kolize a hodnocení Zdroj: [1] Aplikace v USA byla provedena na křižovatkách řízených SSZ. Specifikem v obou státech je fakt, že při sledování není zvykem sledovat chodce. Doba sledování činí 16 hodin tj. 2 dny. U prvních aplikací americké TCT trvalo sledování 12 hodin 3 dny po sobě. Podle později vytvořeného manuálu se počítá délka pozorování na základě intenzity a požadované přesnosti. Počet hodin se podle typu konfliktu pohybuje v rozpětí 3 39 hod. Ve Spojených státech a Kanadě k širšímu uplatnění TCT nedošlo. Důvodem opuštění manuálního konceptu byly především náklady, zejména při přepravě na větší vzdálenosti. Dalším důvodem je pravděpodobně absence závažnosti amerického přístupu. V současné době se objevují aplikace videodetekce, ovšem i tato technika je nákladná a vyžaduje použití více videokamer.

4 Kromě videodetekce existuje v USA ještě další využití TCT. Jedná se o sledování chování řidičů a interakcí za jízdy. Prvotní závěry zatím potvrzují vztah mezi četností faktorů přispívajících k nehodám i konfliktům. Velká Británie V první polovině 70. let se obdobné aktivity objevily také v Evropě. Nejprve ve Velké Británii, následně ve Švédsku (univerzita v Lundu) a dalších zemích zejména severní a západní Evropy. S tímto vývojem je nedílně spojena činnost asociace ICTCT. V roce 1977 byl formulována následující definice konfliktu: Konflikt je pozorovatelná situace, při které se k sobě dva nebo více účastníků silničního provozu přiblíží v prostoru a čase natolik, že hrozí riziko kolize, pokud se jejich pohyb nezmění. Definice vylučuje konflikty jen s jedním vozidlem (sjetí z komunikace) nebo srážky s pevnou překážkou. Dále vylučuje také např. nehody v noci, kdy se pozorování neprovádí. V případě anglické metodiky jsou z uvedené definice vyjmuty dopravní přestupky a situace při nichž se jedná o parkující vozidla a nehody jednoho vozidla. Termín účastníci silničního provozu zahrnuje dvoustopá a jednostopá vozidla (motocykly, malé motocykly a jízdní kola). Definice se nevztahuje na konflikty chodců s vozidly. Obecná definice vychází z faktu, že ne všem nehodám musí nutně předcházet nějaká forma úhybného manévru. Na základě důkazů o nízkém procentu nehod, kterým konflikt nepředcházel je pozornost věnována především nehodám, které je možné očekávat. Výzkum konfliktů ve Velké Británii nenahrazuje výzkum nehodovosti ale slouží pro doplnění informací o nehodovosti (zjišťují se problémy v dané lokalitě a pohyb zúčastněných vozidel, na základě výsledků je pak proveden návrh na potřebná opatření),

5 zhodnocení míry efektivity provedených opatření bez čekání na vývoj nehodovosti v daném místě. Anglická metodika hodnotí čtyři vlastnosti: - čas do kolize, - intenzitu a komplexnost úhybného manévru, - blízkost vozidel. Uvedené vlastnosti lze dále slovně popsat. Kombinace poměru z těchto stupnic definuje čtyři stupně závažnosti. Aplikace anglické TCT provedena byla především u křižovatek v intravilánu. Doba sledování činí 10 hodin (8 18) po dobu 3 dnů tj. celkem 30 hodin. Anglická TCT doporučuje kombinaci manuálního sledování a videoanalýzy, aplikace byla prováděna na křižovatkách v extravilánu. V dalším vývoji byla pozornost věnována možnostem využití automatizace. Příkladem může být např. využití indukčních smyček u přechodů pro chodce. Ve studii z Velké Británie byla z takto získaných dat odvozena závislost mezi časem do kolize a zpomalením vozidel. Jedná se o rychlé vyhodnocení bezpečnosti chodců na přechodech. Německo, Rakousko Německé zkušenosti jsou popsány v publikaci Verkehrskonflikttechnik Grundlagen und Anwendungsbeispiele a Verkehrskonflikttechnik Handbuch fur Durchftihrung und Auswertung. Za základ pro definici konfliktu slouží situace nebo sled událostí, které mohou vést s určitou pravděpodobností k nehodě. Na rozdíl od anglické TCT se němečtí autoři přiklánějí k možnosti zabránit nehodě brzděním, vyhnutím se či zrychlením, anglická verze nepočítá možnost zrychlení. Podobně jako v případě anglické metodiky zahrnuje německá metodika hodnocení závažnosti s tím rozdílem, že jsou definovány jen tři stupně závažnosti.

6 Rakouští dopravní psychologové (Handbuch zur Erhebung von Verkehrskonflikten mit Anleitungen zur Beobachterschulung) přistupují k této problematice s řadou inovací. Metodika klasifikuje takové konflikty jako těžké konflikty, nehody se smrtelnými následky, těžké a lehké nehody, skoronehody, lehké konflikty, chybné chování, normální chování. Autoři vycházejí z faktu, že každé nehodě předchází buď konflikt, či chybné chování řidiče. Ne každý konflikt a chybné jednání však vede k nehodě. Rozlišuje se 7 konfliktů, jedná se o: - nedodržení bezpečné vzdálenosti, - omezení při změně pruhu, - konflikt na pravoúhlých křižovatkách, - konflikt při předjíždění, - dopravní konflikt při odbočení do leva, - konflikt mezi vozidlem a chodcem či cyklistou, - konflikt mezi dvěma cyklisty či cyklistou a chodcem. Tato metodika patří spolu s metodikami v Německu, Francii a USA k tzv. sémantickým technikám. K určení stupně závažnosti různých událostí neexistují žádné závazné kvantifikačně pomocné ukazatele (např. čas do potenciální kolize). Rozhodnutí, zda se vůbec jedná o dopravní konflikt a definice stupně závažnosti konfliktu probíhá sémanticky, tzn. že vše je určováno na základě dojmu posuzovatele. V rakouské metodice je v dopravní situaci zapisováno datum, povětrnostní podmínky, identifikace pozorovatele a kód typu konfliktu. Dobou rozvoje byla 80. léta. V této době byla TCT prakticky používána např. německou policií, silniční správou ve Švédsku nebo úřady ve Francii. V důsledku některých nevýhod manuálního přístupu a nízké validace, která bránila vědeckému uznání metody bylo od této techniky postupně upuštěno. Při aplikacích se jako standard délky pozorování volí 12 hodin.

7 V Německu tak došlo k omezení využití TCT až do současnosti. Dalšími důvody, proč se zde manuální TCT více neujala, je nedostatečná informovanost dopravních inženýrů na úřadech a opozice odborníků, kteří prosazují analýzu nehod a ovlivňují tak příslušné orgány. Na univerzitě v Kaiserslautern byl dále vyvinut poloautomatický systém ViVAtraffic, provoz systému je však nákladný. TCT se tak stále používá pouze ve výzkumu, aktuálně např. k analýze bezpečnosti cyklistů v přístavní oblasti Hamburku. Švédsko Švédská TCT, vytvořená na Lundské univerzitě v Lundu, používá kvantitativní definici konfliktu prostřednictvím času do kolize a rozlišení lehkých a závažných konfliktů. Metoda nepoužívá videozáznam. Většinou se používá na křižovatkách ve městech. Na místě se odhaduje vzdálenost a rychlost, z nich se podle tabulky určuje čas do kolize. Na základě času do kolize a rychlosti vozidla provádějícího úhybný manévr se také rozlišuje závažnost konfliktu (viz. Obr. 2) Obr. 2: Graf k určení závažnosti konfliktu Zdroj: [4] Důraz je kladen na vyškolení pozorovatelů, kteří odhadují rychlosti a vzdálenosti. U vyškolených pozorovatelů byla zjištěna chyba odhadu rychlosti 3 km/h, chyba odhadu času do kolize byla následně průměrně 0,05 s.

8 O využití švédské metody projevila zájem švédská silniční správa; u každé její pobočky byl vyškolen jeden pozorovatel. Metoda byla dále (prostřednictvím Lundské univerzity v Lundu a ICTCT) rozšířena do dalších severských zemí. Postupně se tento přístup rozšířil do dalších zemí Evropy, např. Maďarska, Portugalska, Turecka, Jordánska, jižní a střední Ameriky i Afriky. Dlouhodobý výzkum, který zahrnuje také kalibrační studii z roku 1983 a výchova expertů přinesla technice sledování dopravních konfliktů ve Švédsku vědecké uznaní. Toto uznání vychází především z prokázání statistického vztahu závislosti mezi dopravními konflikty a nehodami. Doporučená doba sledování v intravilánu činí 6 hodin po dobu tří dnů, v extravilánu se doporučuje 8h. S vývojem technologií se zvyšuje uplatnění videozáznamu při TCT a zejména následné extrakce dat. TCT se tak stává součástí studia chování řidičů, dopravního proudu atd. Hlavní předností videodetekce je možnost zkrácení doposud nutného sledování videozáznamu a výběr událostí. Systém události sám identifikuje na základě rozpoznávacích algoritmů nebo na základě blízkosti trajektorií vozidel. Uvedené řešení představuje efektivní přístup, který umožňuje výraznou úsporu nákladů. 3. Přístupy ke sledování dopravních konfliktů v ČR V České republice se TCT je používána především v oblasti výzkumu, který zastupuje: - VŠB TUO, Fakulta strojní, Institut dopravy (autor doc. Folprecht), - ČVUT, Fakulta stavební (autor doc. Slabý). První aplikace TCT v ČR se objevily už v roce 1973 na pražském ÚSMD, které se tak řadí mezi první v Evropě. Inspirací byla americká TCT. Výzkum na VŠB-TU Ostrava je založen na metodě sledování a hodnocení chování účastníků silniční dopravy pomocí videoaparatury, zkráceně označovanou jako Videoanalýza konfliktních situací, vyvinutou v roce 1972 doc. Ing. Janem Folprechtem, CSc. Každá konfliktní situace vznikající na sledovaném místě je popsána trojmístným klasifikačním symbolem z číslice, písmene

9 a číslice (Obr. 3). Tento symbol popisuje účastníky konfliktu, způsob konfliktu a míru závažnosti konfliktu (Tab. 1). Obr. 3: Příklad trojmístného klasifikačního symbolu Zdroj: [5] Kategorie Kritérium Znak potenciální konfliktní situace (bez reakce) kofliktní situace (bez násilné reakce) konfliktní situace (ostrá reakce) dopravní nehoda snížení plynulosti provozu nebo akce bez možných následků narušení provozu nebo bez reakce, ale s možnými následky úhybná reakce - prudké brzdění nebo náhlé vybočení střet vozidel, s účastí chodce, havárie x x 1 x x 2 x x 3 x x 4 Tab. 1: Klasifikace podle závažnosti Zdroj: [5] Vyhodnocení videozáznamu se provádí v zatemněné místnosti ve větším počtu osob. Doba sledování záznamu by neměla přesáhnout 3 hodiny, záznam lze pozastavit, zpomalit a opakovat. Jako veličinu, která nám dá určitou představu o míře nebezpečnosti provozu na daném místě, je možno použít ukazatel relativní konfliktnosti, který udává počet konfliktních situací na 100 vozidel, resp. 100 chodců. Výpočet relativní konfliktnosti se provádí podle vzorce: k R P = I KS 2 10 [ks/100 vozidel (chodců)]

10 Výzkum na ČVUT je inspirovaná rakouskou TCT a byl vyvíjen od roku Zkušenosti byly sepsány v rámci projektu GAČR a dále diplomových pracích na FS ČVUT. Posléze se tato problematika přesunula na FD ČVUT. V průběhu výzkumu zde bylo zjištěno, že manuální sledování na místě je dostatečně vypovídající. Metoda nevyužívá videozáznam a video sloužit pouze jako doplněk přímého pozorování v terénu; jinak jsou principy obdobné výše uvedeným. Velký důraz je kladen na vysvětlení a správné pochopení způsobu hodnocení, rozlišení mezi stupni 1 a 2 bývá problematické, viz. tabulka č. 2 stupňů závažnosti a zápisu. Doporučuje se sledovat jen v místech s intenzitou > 300 vozidel v jednom směru za hodinu, sledování zpravidla probíhá 1 2 hod. V průběhu byly prováděny experimenty z tzv. plovoucího vozidla. Použití počátečních písmen pro označení účastníků konfliktu podle rakouské TCT umožňuje snadnější orientaci a snadnější zapamatovatelnost ve srovnání s číselným vyjádřením. Použití videozáznamu nabízí pohodlnější podmínky především při nepříznivých povětrnostních podmínek a možnost opětovného hodnocení nejednoznačných konfliktů. Tab. 2: Stupně závažnosti a zápisy Zdroj: [6] V obou přístupech je kladen velký důraz na vysvětlení nutnosti nezávislosti pozorovatelů ve vztahu k pozdějšímu vyhodnocení a také požadavku na shodu záznamu jednotlivých pozorovatelů při vyhodnocování totožné situace. S mírou shody zápisu identického konfliktu

11 souvisí správné pochopení způsobu vyznačení symbolu, který popisuje účastníky, způsob a závažnost sledovaného konfliktu do půdorysného schématu. Určitou nevýhodu klasifikace doc. Folprechta je, že nerozlišuje porušení pravidel a kontrolovaný manévr s omezením, kdy může v důsledku přestupku dojít nehodě (např. vozidlo stojící na přechodu pro chodce). Obě techniky jsou používány k výuce (Dr. Křivda - FAST VŠB-TUO, Dr. Frič - ID VŠB- TU Ostrava, Dr. Kocourek - FD ČVUT) a výzkumu, zejména při hodnocení bezpečnosti opatření, především přestaveb průsečných křižovatek na okružní. Metody byly také aplikovány na vybraných studiích na CDV, před použitím byly mírně upraveny. Sledování trvala vždy 1 hod., záznam vyhodnocovala 1 osoba. Při jednom sledování byla využita i videokamera pro záznam intenzit, sledování trvalo 2 hod. Další využití v praxi je nízké. V současnosti probíhá projekt Konflikt ( Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v českém prostředí, který vzniká v rámci Programu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA ). Cílem je vytvořit praktický nástroj hodnocení a řešení bezpečnosti silničního provozu v České republice. Na projektu se podílí CDV a ČVUT v Praze Fakulta dopravní. Metoda dopravních konfliktů je v porovnání s tradičním určováním bezpečnosti ze statistiky dopravních nehod časově i finančně efektivnější. 4. Závěr Většina aplikací TCT se soustřeďuje na křižovatky coby nejkritičtější místa silniční sítě, navíc především v intravilánu. Aplikaci v extravilánu je pozornost věnována jenom ve vybraných případech. Souhrnně lze říci, že metody TCT se sice liší způsobem provádění, ale mají stejný koncept a stejný cíl. Klíčovým problémem TCT je nákladnost. TCT nelze považovat za náhradu tradičního přístupu k hodnocení bezpečnosti, který je založen na analýze nehod, jedná se spíše o doplnění. Manuální TCT se v současnosti ve světě využívají pouze v rozvojových zemích. V těchto zemích, kde je nízká úroveň bezpečnosti a chybí databáze, slouží TCT jako jednoduchý nástroj hodnocení bezpečnosti. Často se jedná o aplikaci švédské TCT.

12 V ostatních státech jsou v souvislosti se snižování nákladů podporovány snahy o maximální kvantifikovatelnost a objektivitu, které vedou k poloautomatickým metodám (např. Švédsko). Podle profesora Hydéna z univerzity v Lundu TCT funguje nejlépe v kombinaci s jinými metodami, například studie chování, nehodové analýzy, studie interakcí a rozhovory s účastníky provozu. V České republice jsou aktuálně velmi přínosné aktivity CDV a ČVUT, které se zabývají vhodnou TCT pro české podmínky. Literatura [1] Perkins, S.R., Harris, J.I. Traffic Conflict Characteristics: Accident Potential at Intersections. General Motors Corporation, Warren, MI [2] Zimolong, B. Verkerskonflikttechnik Grundlagen und Anwendungen, Heft 35. Bergisch-Gladbach: Bundesanstalt fur Strassenwessen [3] Risser, R., Zuzan, WD., Tamme, W., Steinbauer, J., Kaba A. Handbuch zur Erhebung von Verkehrskonflikten mit Anleitungen zur Beobachterschulung, Lebensraum Verkehr Kleine Fachbuchreihe des Kuratorium fur Verkehrssicherheit KFV [4] Hydén, C. The development of a metod for traffic safety evaluation: The Swedish Traffic Conflict Technique. Lund University, Bulletin [5] Folprecht, J., Křivda V. Organizace a řízení dopravy I, Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2006, 158 s. ISBN [6] Kocourek, J. Metodika sledování dopravních konfliktů, Praha: ČVUT, 2011, 78 s. ISBN [7] Ambros, J. (2011). Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v českém prostředí. Dostupné z <

METODIKA SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ DOPRAVNÍCH KONFLIKTŮ

METODIKA SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ DOPRAVNÍCH KONFLIKTŮ METODIKA SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ DOPRAVNÍCH KONFLIKTŮ Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů Říjen 2013 Výstup řešení projektu: Příjemce projektu: Řešitel: Další účastník: Další řešitel:

Více

5. Není nutno čekat na nehody Ing. Jiří Ambros, CDV, Vlasta Michková, ŘSD ČR

5. Není nutno čekat na nehody Ing. Jiří Ambros, CDV, Vlasta Michková, ŘSD ČR 5. Není nutno čekat na nehody Ing. Jiří Ambros, CDV, Vlasta Michková, ŘSD ČR Abstrakt: Bezpečnost silničního provozu na vybraných místech se tradičně hodnotí prostřednictvím nehodovosti. Na potřebné množství

Více

Vliv povětrnostních podmínek na dopravní konflikty. a jejich pozorování

Vliv povětrnostních podmínek na dopravní konflikty. a jejich pozorování Vliv povětrnostních podmínek na dopravní konflikty a jejich pozorování 1. Úvod Ing. Michal Turek Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava Nevyhnutelnou součástí silniční dopravy jsou povětrnostní

Více

Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt

Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt doc. Ing. Josef KOCOUREK, Ph.D., Ing. Bc. Dagmar KOČÁRKOVÁ, Ph.D., Ing. Tomáš PADĚLEK Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů,

Více

Bezpečnost provozu na evropských dálnicích

Bezpečnost provozu na evropských dálnicích Bezpečnost provozu na evropských dálnicích Andreas Schepers a Susanne Reichwein Pro některé evropské země se srovnatelnými dopravními mezními podmínkami a USA jsou uvedeny analýzy bezpečnosti provozu na

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od TP 85 MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD - OPK č.j.... s účinností od Nabytím účinnosti se ruší a nahrazují v celém rozsahu TP 85 Zpomalovací

Více

Ve městě je vhodné vytvářet prostředí, které pohyb přiměřeně zvolní a zklidní.

Ve městě je vhodné vytvářet prostředí, které pohyb přiměřeně zvolní a zklidní. Uspořádání Uspořádání 59 Uspořádání veřejného prostranství musí vycházet z celkové kompozice prostoru, která zohledňuje funkční potřeby a jejímž cílem je pobytová kvalita místa. Ve městě je vhodné vytvářet

Více

Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů

Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů CZECH TRAFFIC CONFLICT TECHNIQUE GUIDELINES Ing. Jiří Ambros 1 ABSTRAKT: Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů může přispět k zefektivnění

Více

Alternativní řešení okružních křižovatek za účelem snižování dopravní nehodovosti

Alternativní řešení okružních křižovatek za účelem snižování dopravní nehodovosti Alternativní řešení okružních křižovatek za účelem snižování dopravní nehodovosti Ing. Vladislav Křivda, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB TU Ostrava 1. Úvod Okružní křižovatka

Více

Roztoky u Prahy, dubem 2009

Roztoky u Prahy, dubem 2009 Ing. Michal Sedlák GEMOS CZ, spol. s r.o. B.Smetany 1599 250 88 Čelákovice www.gemos.cz sedlak@gemos.cz Kamil Malý GEMOS CZ, spol. s r.o. B.Smetany 1599 250 88 Čelákovice www.gemos.cz maly@gemos.cz Roztoky

Více

přechod pro chodce Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování

přechod pro chodce Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování Noční přechod pro chodce z pohledu řidiče. Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování Co je vlastně přechod pro chodce Přechod pro chodce je místo na pozemní

Více

ROZŠÍŘENÉ ASISTENČNÍ SYSTÉMY, POLO-AUTONOMNÍ/AUTONOMNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ Z POHLEDU TECHNICKÝCH STANDARDŮ. Sdružení pro dopravní telematiku

ROZŠÍŘENÉ ASISTENČNÍ SYSTÉMY, POLO-AUTONOMNÍ/AUTONOMNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ Z POHLEDU TECHNICKÝCH STANDARDŮ. Sdružení pro dopravní telematiku ROZŠÍŘENÉ ASISTENČNÍ SYSTÉMY, POLO-AUTONOMNÍ/AUTONOMNÍ SYSTÉMY ŘÍZENÍ Z POHLEDU TECHNICKÝCH STANDARDŮ Sdružení pro dopravní telematiku ORGANIZACE PRO TVORBU NOREM Normotvorné organizace z pohledu autonomních

Více

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce Audit bezpečnosti pozemních komunikací Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce únor 2014 OBSAH Obsah... 2 1. ÚVOD... 3 1.1. Identifikace zhotovitele... 3 1.2. Obsah

Více

METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ŘÍJEN 007 CO JE TO BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ.... DEFINICE.... PROČ PROVÁDĚT BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE.... ZHODNOCENÍ BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH

Více

Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů

Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů Ing. Josef Kocourek, Ph.D. (*1978) - v roce 2003 vystudoval obor Dopravní infrastruktura v území

Více

Vývoj metodik pro nasvětlování přechodů pro chodce pomocí nových LED technologií za účelem zvýšení jejich bezpečnosti

Vývoj metodik pro nasvětlování přechodů pro chodce pomocí nových LED technologií za účelem zvýšení jejich bezpečnosti Vývoj metodik pro nasvětlování přechodů pro chodce pomocí nových LED technologií za účelem zvýšení jejich bezpečnosti Vedoucí úkolu: spoluautoři: prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. Ing. Zdeněk Bláha, Ph.D.

Více

VIRTUÁLNÍ SIMULACE S VYUŽITÍM BIOMECHANICKÝCH MODELŮ ČLOVĚKA JAKO PODPORA SOUDNÍHO ZNALECTVÍ

VIRTUÁLNÍ SIMULACE S VYUŽITÍM BIOMECHANICKÝCH MODELŮ ČLOVĚKA JAKO PODPORA SOUDNÍHO ZNALECTVÍ Abstrakt VIRTUÁLNÍ SIMULACE S VYUŽITÍM BIOMECHANICKÝCH MODELŮ ČLOVĚKA JAKO PODPORA SOUDNÍHO ZNALECTVÍ Luděk Hynčík 1, Hana Kocková 2, Jan Kovanda 3, Petr Krejčí 4 Častou dopravní nehodou je střet chodce

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.A DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní prvky Nutné podmínky pro umístění

Více

Modul 2 Nové metody a postupy hodnocení účinnosti podpory přírodovědné gramotnosti

Modul 2 Nové metody a postupy hodnocení účinnosti podpory přírodovědné gramotnosti Modul 2 Nové metody a postupy hodnocení účinnosti podpory přírodovědné gramotnosti Modul 2 představuje základní informace o důvodech a potřebách vyvinutí nových inspekčních standardů pro hodnocení rozvoje

Více

SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA

SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA Vladislav Křivda 1, Martin Blatoň 2 Anotace: Článek popisuje návrh dynamické metody sledování konfliktních situací z plovoucího vozidlo, která vychází

Více

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého předsednictví EU

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého předsednictví EU Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého předsednictví EU Prezentace na 10. zasedání Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu 1. Bezpečnost silničního provozu

Více

PRAHA BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZŠ JESENIOVA, PRAHA 3 - ŽIŽKOV

PRAHA BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZŠ JESENIOVA, PRAHA 3 - ŽIŽKOV 09-32 PRAHA BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZŠ JESENIOVA, PRAHA 3 - ŽIŽKOV ZÁŘÍ 2009 ANOTACE Projekt Bezpečné cesty do školy je zaměřen na zmapování všech přístupových cest do školy

Více

5. Nehody podle druhu, příčin a způsobu zavinění

5. Nehody podle druhu, příčin a způsobu zavinění 5. Nehody podle druhu, příčin a způsobu zavinění V roce 2011 zavinili řidiči motorových vozidel 83 % dopravních nehod Dominantní postavení mezi viníky dopravních nehod mají podle očekávání řidiči motorových

Více

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH

Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch. Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH 7. června 2011 RF 00114 Bezpečnostní a asistenční systémy Bosch Dr. Werner Struth, President, Chassis Systems Control, Robert Bosch GmbH Přednáška k 60. mezinárodnímu kolokviu pro motoristický tisk Boxberg,

Více

KONFLIKTNÍ SITUACE NA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE S DVOUPRUHOVÝM OKRUŽNÍM PÁSEM CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LANE ROUNDABOUT

KONFLIKTNÍ SITUACE NA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE S DVOUPRUHOVÝM OKRUŽNÍM PÁSEM CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LANE ROUNDABOUT KONFLIKTNÍ SITUACE NA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE S DVOUPRUHOVÝM OKRUŽNÍM PÁSEM CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LANE ROUNDABOUT Vladislav Křivda 1 Anotace: Článek uvádí výsledky videoanalýz konfliktních situací provedených

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY

CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY 70% 3.1.8.A CYKLISTICKÁ DOPRAVA UKONČENÍ STEZKY PRO CYKLISTY Umístění Orientační rozměry Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní prvky

Více

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Část 1 pevné překážky (stromy): Německo, Rakousko

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Část 1 pevné překážky (stromy): Německo, Rakousko Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Část 1 pevné překážky (stromy): Německo, Rakousko Ing. Eva Simonová, Centrum dopravního výzkumu, eva.simonova@cdv.cz, mobil: 721 222 852 Martin Janata,

Více

KOPŘIVNICE Územní plán Doplnění posouzení vlivů dle zák. č. 100/2001 Sb. (březen 2008)

KOPŘIVNICE Územní plán Doplnění posouzení vlivů dle zák. č. 100/2001 Sb. (březen 2008) AQUATEST a. s. Geologická 4, 152 00 Praha 5 IČO 44 79 48 43 zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 1189 Pracoviště: divize Slezsko, Masná 10, 702 00 Ostrava Kód zakázky:

Více

Systém ak*vního snižování rychlos*

Systém ak*vního snižování rychlos* Systém ak*vního snižování rychlos* Základní informace Distrubutor: Longevus s.r.o. Na Příkopě 1047/17, 110 00, Praha Stránka 1 z 14 Systém Aktivního Snižování Rychlosti (Actibump) představuje mul@funkční,

Více

Přehled statistického zpracování dat. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník

Přehled statistického zpracování dat. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Přehled statistického zpracování dat Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Stanovení kritéria validity Reference zaměstnavatelů / nadřízených Dopravní nehody, přestupky,

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj VÝZKUMNÝ PROGRAM MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ NA LÉTA 200 2011 Název: VÝZKUM PRO ŘEŠENÍ REGIONÁLNÍCH DISPARIT ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI

Více

Úvod do dopravního inženýrství. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Úvod do dopravního inženýrství. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Úvod do dopravního inženýrství Ing. Michal Dorda, Ph.D. Pozemní komunikace Pozemní komunikace je liniová stavba sloužící především dopravě silničních dopravních prostředků, případně k pohybu chodců, cyklistů

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Roudnice nad Labem

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Roudnice nad Labem Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Roudnice nad Labem Téma: Bezpečnost v dopravě Tento výstup byl financován z prostředků ESF

Více

ANALÝZA STAVU DOPRAVNÍ NEHODOVOST

ANALÝZA STAVU DOPRAVNÍ NEHODOVOST ANALÝZA STAVU DOPRAVNÍ NEHODOVOST Ing.Václav Betka Předseda komise dopravy Obec PROBOŠTOV SLEDOVANÉ OBDOBÍ Pro zhodnocení stavu v obci byla použita data Policie ČR o dopravní nehodovosti v letech 2011,

Více

EN 12767 nový nástroj snižování nehodovosti

EN 12767 nový nástroj snižování nehodovosti EN 12767 nový nástroj snižování nehodovosti Doug Simpson 1 Nová norma pro pasivní bezpečnost podpěrných konstrukcí pro silniční vybavení byla formálně odhlasována orgánem CEN a v současnosti je vydávána

Více

15. Dopravní nehody v evropském srovnání

15. Dopravní nehody v evropském srovnání 15. Dopravní nehody v evropském srovnání Zdroje dat pro mezinárodní srovnání nehodovosti Dlouhodobý pokles nehodovosti v silniční dopravě v zemích EU vyústil v roce 2013 v nejnižší počet obětí v novodobé

Více

Možný přístup k vyhodnocení počtu dopravních nehod při sledování konfliktních situací

Možný přístup k vyhodnocení počtu dopravních nehod při sledování konfliktních situací Možný přístup k vyhodnocení počtu dopravních nehod při sledování konfliktních situací Ing. Petr Kozel Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava 1. Úvod Silniční doprava jako jeden z druhů doprav

Více

Samovysvětlující pozemní komunikace

Samovysvětlující pozemní komunikace Samovysvětlující pozemní komunikace Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, duben 2013 Abstrakt Dopravní inženýři v ČR se stále častěji, ve shodě s vývojem v zahraničí, setkávají s termínem

Více

Postoje českých řidičů v kontextu vývoje nehodovosti

Postoje českých řidičů v kontextu vývoje nehodovosti konference BRNOSAFETY 2014 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Mgr. Pavlína Skládaná, Ing. Josef Mikulík, CSc. Postoje českých řidičů v kontextu vývoje nehodovosti Centrum dopravního

Více

Koncepce bezpečnosti silničního provozu v Kraji Vysočina

Koncepce bezpečnosti silničního provozu v Kraji Vysočina Koncepce bezpečnosti silničního provozu v Kraji Vysočina 2012 Vydal: Kraj Vysočina Zpracoval: Odbor dopravy a silničního hospodářství květen 2012 www.kr-vysocina.cz 2 Ú V O D Národní strategie bezpečnosti

Více

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH

STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz STUDIE ÚPRAVY OKOLÍ PŘECHODU PRO CHODCE PŘED ZŠ V PRAZE KLÁNOVICÍCH Listopad 2009 Odpovědný řešitel: Řešitel: Ing. Josef Kocourek,

Více

(pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková)

(pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková) (pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková) Rozlišovány bývají dvě základních paradigmata pedagogické metodologie, resp. kvantitativní a kvalitativní metodologie.

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

Vyučovací metody a formy ve výuce dopravní výchovy

Vyučovací metody a formy ve výuce dopravní výchovy 1 Vyučovací metody a formy ve výuce dopravní výchovy Cílem této části není podrobný popis vybraných výukových metod a organizačních forem výuky. Tato problematika je v literatuře dostatečně zpracována

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 13.6.2008 KOM(2008) 355 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o statistikách sestavených podle nařízení (ES) č. 2150/2002 o statistice

Více

Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče

Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče Vlasta Rehnová* Matúš Šucha** Centrum dopravního výzkumu, Praha* Katedra psychologie Filozofické fakulty, Univerzita Palackého Olomouc** vlasta.rehnova@cdv.cz,

Více

Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v českém prostředí 1. Výstup etapy E1 Rešerše a výběr vhodných metod 2

Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v českém prostředí 1. Výstup etapy E1 Rešerše a výběr vhodných metod 2 Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v českém prostředí 1 Výstup etapy E1 Rešerše a výběr vhodných metod 2 Obsah 1 Úvod, historie a vývoj TCT... 2 1.1 Účel a definice... 2 1.2 Rozdíly

Více

Absolventi středních škol a trh práce DOPRAVA A SPOJE. Odvětví: Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů

Absolventi středních škol a trh práce DOPRAVA A SPOJE. Odvětví: Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: DOPRAVA A SPOJE Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Praha 2015 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí žáci a absolventi

Více

Reklama z pohledu bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích v zahraničí

Reklama z pohledu bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích v zahraničí Reklama z pohledu bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích v zahraničí Problematika reklamy a bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích je ve středu zájmu ve všech motoristicky vyspělých

Více

MIKROSIMULAČNÍ MODEL ÚSEKU DÁLNICE D1 S APLIKACÍ LINIOVÉHO ŘÍZENÍ DOPRAVY. Milan Koukol, FD Ústav dopravních systémů

MIKROSIMULAČNÍ MODEL ÚSEKU DÁLNICE D1 S APLIKACÍ LINIOVÉHO ŘÍZENÍ DOPRAVY. Milan Koukol, FD Ústav dopravních systémů MIKROSIMULAČNÍ MODEL ÚSEKU DÁLNICE D1 S APLIKACÍ LINIOVÉHO ŘÍZENÍ DOPRAVY Milan Koukol, FD Ústav dopravních systémů Představení projektu INEP Systém identifikace nehod a zvýšení propustnosti liniových

Více

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Díl 3 záchytná a bezpečnostní zařízení (Německo, Norsko, Finsko)

Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Díl 3 záchytná a bezpečnostní zařízení (Německo, Norsko, Finsko) Problematika pasivní bezpečnosti pozemních komunikací Díl 3 záchytná a bezpečnostní zařízení (Německo, Norsko, Finsko) Ing. Eva Simonová, Centrum dopravního výzkumu, eva.simonova@cdv.cz, mobil: 721 222

Více

V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ K DOSAŽEN ENÍ POLITICKÝCH CÍLŮC. Ing. Josef KOCOUREK

V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ K DOSAŽEN ENÍ POLITICKÝCH CÍLŮC. Ing. Josef KOCOUREK ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ BEZPEČNÉ MĚSTO, PREZENTACE ŘEŠENÍ K DOSAŽEN ENÍ POLITICKÝCH CÍLŮC OBCÍ V OBLASTI BEZPEČNOSTI Ing. Josef KOCOUREK PŘECHODY PRO CHODCE Nehodovost chodců

Více

Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU

Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Dle zprávy Countdown to 2010, Only two more years to act (ETSC, červen 2008) zpracoval Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního

Více

Úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti českých patnáctiletých žáků - výsledky mezinárodního výzkumu PISA 1

Úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti českých patnáctiletých žáků - výsledky mezinárodního výzkumu PISA 1 Úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti českých patnáctiletých žáků - výsledky mezinárodního výzkumu PISA 1 V roce 2000 proběhl ve světě prestižní výzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci

Více

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA DVOUPRUHOVÉ OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE VE FRÝDKU-MÍSTKU

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA DVOUPRUHOVÉ OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE VE FRÝDKU-MÍSTKU ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA DVOUPRUHOVÉ OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE VE FRÝDKU-MÍSTKU ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LINE ROUNDABOUT IN FRYDEK-MISTEK Vladislav Křivda 1 Anotace: Článek uvádí výsledky

Více

Tisková informace. Autopříslušenství Senzitivní vozidlo - Dokonalý rozhled se snímači Bosch. Duben 2001

Tisková informace. Autopříslušenství Senzitivní vozidlo - Dokonalý rozhled se snímači Bosch. Duben 2001 Tisková informace Autopříslušenství Senzitivní vozidlo - Dokonalý rozhled se snímači Bosch Duben 2001 Martin Zechnall, mluvčí vedení úseku Polovodiče a řídící přístroje Robert Bosch GmbH.Přednáška na 55.

Více

PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh

PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh DOPRAVNÍ STUDIE VYHLAŠOVATEL GRANTOVÉHO PROGRAMU A GENERÁLNÍ PARTNER: POŘIZOVATEL: ZHOTOVITEL: ZŠ J.V. Sládka, Zbiroh, přísp. organizace Muchova 554 338 08 Zbiroh

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 2006 Projektování místních komunikací Leden ČSN 73 6110 Design of urban roads Dessins des communications local Projektierung der Stadtstrassen Nahrazení předchozích

Více

Pilotní analýza alternativních metod šetření příjezdového cestovního ruchu Prezentace hlavních výsledků. ppm factum research

Pilotní analýza alternativních metod šetření příjezdového cestovního ruchu Prezentace hlavních výsledků. ppm factum research Pilotní analýza alternativních metod šetření příjezdového cestovního ruchu Prezentace hlavních výsledků ppm factum research 1 SBĚR DAT V LOKALITÁCH POROVNÁNÍ F2F A GSM SBĚRU DAT Hlavní výsledky Hlavní

Více

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2007 březen 2008 2 ÚVOD Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce vykonávaly kontrolní

Více

Dopravně-bezpečnostní akce pořádaná v rámci Evropského týdne mobility ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst. souhrnné vyhodnocení

Dopravně-bezpečnostní akce pořádaná v rámci Evropského týdne mobility ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst. souhrnné vyhodnocení Dopravně-bezpečnostní akce pořádaná v rámci Evropského týdne mobility ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst souhrnné vyhodnocení Základní údaje o akci Dopravně-bezpečnostní akci zorganizoval projekt

Více

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION Lucie Váňová 1 Anotace: Článek pojednává o předpovídání délky kolony v křižovatce. Tato úloha je řešena v programu

Více

srovnávací právo právní kultury

srovnávací právo právní kultury Brno International Business School srovnávací právo právní kultury Pavel Hungr KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2008 Publikace byla vydána ve spolupráci se soukromou vysokou školou Brno International Business

Více

21.11.2005 otevření cyklostezky Prostějov - Bedihošť

21.11.2005 otevření cyklostezky Prostějov - Bedihošť 21.11.2005 otevření cyklostezky Prostějov - Bedihošť Dne 21.11.2005 starosta obce Bedihoště a města Prostějov, spolu s poslancem Ing. Miloslavem Vlčkem, radním pro dopravu Olomouckého kraje Mgr. Petrem

Více

Ekonomika a politika dopravy. programu. Následovat by mělo několik. na přelomu října a listopadu 2003 a následně byl odeslán do několika kol

Ekonomika a politika dopravy. programu. Následovat by mělo několik. na přelomu října a listopadu 2003 a následně byl odeslán do několika kol Ekonomika a politika dopravy otázka výše spolufinancování vybraných opatření u některých operačních programů, respektive možnost jejich spolufinancování z prostředků EU až do výše 80 % (ve výjimečných

Více

Výstavba Autobusového terminálu ve Znojmě s rekonstrukcí ulice Dr. Milady Horákové

Výstavba Autobusového terminálu ve Znojmě s rekonstrukcí ulice Dr. Milady Horákové Výstavba Autobusového terminálu ve Znojmě s rekonstrukcí ulice Dr. Milady Horákové Rozptylová studie a odhad ovlivnění imisní situace v okolí stavby Zpracovatel : Ing. Jiří Jedlička Autorizovaná osoba

Více

Nehodovost v ČR významný zdravotní, lní a ekonomický problém

Nehodovost v ČR významný zdravotní, lní a ekonomický problém Ing. Jiří Landa - CITYPLAN spol. s r.o. 1 Nehodovost v ČR významný zdravotní, sociáln lní a ekonomický problém Počty usmrcených a zraněných ných osob odpovídají stavu zjištěném do 24 hodin po nehodě. 2

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě.

EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě. EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy (ITS) Označení poloh pro geografické databáze Část 3:

Více

Odbor prevence MP Brno - Prázdninový program v roce 2007

Odbor prevence MP Brno - Prázdninový program v roce 2007 Odbor prevence MP Brno - Prázdninový program v roce 2007 DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ V LUŽÁNKÁCH - STRÁŽNÍCI PRO DĚTI (projekt prevence dopravní nehodovosti dětí - chodců a cyklistů) Na dětském dopravním hřišti v

Více

KRITERIA PRO STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI PROGRAMOVATELNÝCH SYSTÉMŮ A OVLÁDACÍCH PRVKŮ (PROJEKT Č. 54-07)

KRITERIA PRO STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI PROGRAMOVATELNÝCH SYSTÉMŮ A OVLÁDACÍCH PRVKŮ (PROJEKT Č. 54-07) doc.ing.karel Chmelík, doc.ing.jiří Koziorek, Ph.D., 1) 6 Ing. Martin Vinklárek 2) 1) VŠB-TU 2) DIOS s.r.o V KRITERIA PRO STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI PROGRAMOVATELNÝCH SYSTÉMŮ A OVLÁDACÍCH PRVKŮ (PROJEKT Č.

Více

Absolventi středních škol a trh práce PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE. Odvětví:

Absolventi středních škol a trh práce PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE. Odvětví: Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Praha 2015 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí

Více

V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE

V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V.1. NÁVRH HIERARCHIE STÁVAJÍCÍ A VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V dokumentu bylo potřebné stanovit hierarchii silniční sítě, přičemž stávající rozdělení

Více

Implementace inkluzívního hodnocení

Implementace inkluzívního hodnocení Implementace inkluzívního hodnocení Závěrečným bodem první fáze projektu Agentury s názvem Hodnocení v inkluzívních podmínkách byla diskuze a posléze výklad konceptu inkluzívní hodnocení a formulace souhrnu

Více

Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti

Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti Pevná paliva Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti Kamna, krbové vložky, sporáky a teplovodní kotle Výsledky statistických zjišťování za léta 2010 2014 únor 2016 Oddělení analýz a datové

Více

www.autoskolahumpolec.cz

www.autoskolahumpolec.cz www.autoskolahumpolec.cz VYHLÁŠKA č. 32/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o evidenci dopravních nehod Datum účinnosti: 31.1.2001 Ministerstvo dopravy a spojů stanoví podle 137 odst. 2 zákona č. 361/2000

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním 03.220.01, 35.240.70 materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Geografické datové soubory (GDF)

Více

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Pilot4Safety is supported by funding from the DG MOVE of the European Commission under grant agreement: MOVE/SUB/2010/D3/300-1/SI2.560087/PILOT4SAFETY

Více

část I. - analytická

část I. - analytická Plán udržitelné městské mobility města Brna část I. - analytická ČÁST B Analýza konkrétních problémů a příležitostí s vazbou na sledované indikátory Objednatel: Statutární město Brno Dominikánské náměstí

Více

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI

PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKT SNÍŽENÍ PRAŠNOSTI NA ÚZEMÍ MĚSTA KRÁLÍKY STUDIE PROVEDITELNOSTI Říjen 2011 O B S A H MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE... 5 2. INFORMACE O ŘEŠENÉ LOKALITĚ... 6 2.1. Charakteristika

Více

Odbor služby dopravní policie

Odbor služby dopravní policie Odbor služby dopravní policie V roce 2012 šetřila Policie České republiky na území hl. m. Prahy celkem 17 795 dopravních nehod, při kterých bylo 26 osob usmrceno, 236 osob těžce zraněno a 2 009 zraněno

Více

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol 5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol Při sčítání lidu, domů a bytů 2011, se stejně jako v minulém sčítání zjišťovalo, kam lidé dojíždí do zaměstnání a do škol. Vyjížďka a dojížďka jsou dva pojmy,

Více

Rok 2006 v ČR; R; ehk. Nehody na pozemních komunikacích ch a jejich následky. Pplk. Ing. Josef TESAŘÍK. Policejní prezidium ČR, ŘSDP

Rok 2006 v ČR; R; ehk. Nehody na pozemních komunikacích ch a jejich následky. Pplk. Ing. Josef TESAŘÍK. Policejní prezidium ČR, ŘSDP Rok 2006 v ČR; R; ehk Nehody na pozemních komunikacích ch a jejich následky Pplk. Ing. Josef TESAŘÍK Policejní prezidium ČR, ŘSDP Rok 2006 celkem nehod 187 965, usmrceno 1 063 osob, těžce zraněno no 3

Více

TÉMA: BRNO SMART CITY 10.12. 2015

TÉMA: BRNO SMART CITY 10.12. 2015 TÉMA: BRNO SMART CITY 10.12. 2015 DOPRAVNÍ TELEMATIKA OBSAH: 1.POČÁTKY SILNIČNÍCH DOPRAVNĚ TELEMATICKÝCH SYSTÉMŮ V BRNĚ 2.SOUČASNÝ INVESTIČNÍ ZÁMĚR PRO DTM (2015 2020) 3.HLAVNÍ OBLAST SOUČASNÝCH PROBLÉMŮ:

Více

Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Předjíždění Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 17 Předjíždění (1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy

Více

Absolventi středních škol a trh práce OBCHOD. Odvětví:

Absolventi středních škol a trh práce OBCHOD. Odvětví: Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: OBCHOD Mgr. Pavla Chomová Mgr. Gabriela Doležalová Ing. Jana Trhlíková Ing. Jiří Vojtěch a kolektiv autorů Praha 2014 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí

Více

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Analýza vlivu rychlosti na bezpečnost silničního provozu Miroslav Kuchařík

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Analýza vlivu rychlosti na bezpečnost silničního provozu Miroslav Kuchařík Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Analýza vlivu rychlosti na bezpečnost silničního provozu Miroslav Kuchařík Bakalářská práce 2012 ANOTACE Tato práce se zabývá rychlostí vozidel a jejím

Více

PROBLEMATIKA HOMOGENIZACE DOPRAVNÍHO PROUDU V SILNIČNÍ DOPRAVĚ PROBLEMS OF HOMOGENIZATION OF TRAFFIC FLOW IN ROAD TRANSPORT

PROBLEMATIKA HOMOGENIZACE DOPRAVNÍHO PROUDU V SILNIČNÍ DOPRAVĚ PROBLEMS OF HOMOGENIZATION OF TRAFFIC FLOW IN ROAD TRANSPORT PROBLEMATIKA HOMOGENIZACE DOPRAVNÍHO PROUDU V SILNIČNÍ DOPRAVĚ PROBLEMS OF HOMOGENIZATION OF TRAFFIC FLOW IN ROAD TRANSPORT Vladislav Křivda 1 Anotace: Článek se zabývá problematikou určování koeficientů

Více

07-42 KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE

07-42 KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE 07-42 KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ NA ZELENOU! BEZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÁ STUDIE ZÁŘÍ 2007 OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2 ÚVOD... 3 3 POUŽITÉ PODKLADY... 3 4 POPIS SOUČASNÉHO STAVU... 4 4.1

Více

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA SILNICI I/57 V NOVÉM JIČÍNĚ ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON THE ROAD I/57 IN NOVÝ JIČÍN

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA SILNICI I/57 V NOVÉM JIČÍNĚ ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON THE ROAD I/57 IN NOVÝ JIČÍN ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA SILNICI I/57 V NOVÉM JIČÍNĚ ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON THE ROAD I/57 IN NOVÝ JIČÍN Ivana Mahdalová 1, Vladislav Křivda 2 Anotace: Článek uvádí výsledky videoanalýz

Více

30.1.2012. Autoškoly a zaměstnavatelé jaký má být řidič profesionál?/ Kulatý stůl. Rozvoj aplikačního potenciálu CZ.1.07/2.4.00/17.0117.

30.1.2012. Autoškoly a zaměstnavatelé jaký má být řidič profesionál?/ Kulatý stůl. Rozvoj aplikačního potenciálu CZ.1.07/2.4.00/17.0117. Rozvoj aplikačního potenciálu CZ.1.07/2.4.00/17.0117 Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Autoškoly a zaměstnavatelé jaký má být řidič profesionál?

Více

Dopravní nehodovost a její důsledky v ČR v dlouhodobém pohledu

Dopravní nehodovost a její důsledky v ČR v dlouhodobém pohledu VÍCETÉMATICKÉ INFORMACE Ročník 214 Souborné informace V Praze dne 25. 1. 214 Kód publikace: 32254-14 Č.j.: 1531/214-1 Dopravní nehodovost a její důsledky v ČR v dlouhodobém pohledu Zpracoval: Bc. Jiří

Více

DOPRAVA V KLIDU ÚVODEM SOUČASNÁ SITUACE

DOPRAVA V KLIDU ÚVODEM SOUČASNÁ SITUACE DOPRAVA V KLIDU ÚVODEM Z dlouhodobého výzkumu vyplývá, že vozidlo se průměrně pohybuje 10% času a zbylých 90% je dočasně nebo trvale odstaveno. Z toho plynou velké plošné nároky pro dopravu v klidu. Velký

Více

Mobilita a bezpečnost stárnoucí populace

Mobilita a bezpečnost stárnoucí populace konference BRNOSAFETY 2014 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Mgr. Kamila Paráková Mobilita a bezpečnost stárnoucí populace Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. BRNOSAFETY 2014 1

Více

SITUACE VE MĚSTECH A JEJICH OKOLÍ ÚZEMÍ INTRAVILÁNU MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ PŘÍLOHA Č.1 PRVNÍ ČÁST

SITUACE VE MĚSTECH A JEJICH OKOLÍ ÚZEMÍ INTRAVILÁNU MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ PŘÍLOHA Č.1 PRVNÍ ČÁST Aktualizace koncepce cyklodopravy v Královéhradeckém kraji PŘÍLOHA Č.1 PRVNÍ ČÁST SITUACE VE MĚSTECH A JEJICH OKOLÍ ÚZEMÍ INTRAVILÁNU MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ Město Hradec Králové Ing. Karel Šimonek - leden

Více

TRITON Praha / Kroměříž

TRITON Praha / Kroměříž TRITON Praha / Kroměříž Jan Bouzek JAK SE DOMLUVIT S JINÝMI? Úvod do mezikulturní komunikace Jan Bouzek JAK SE DOMLUVIT S JINÝMI? Úvod do mezikulturní komunikace T R I T O N autor: Prof. PhDr. Jan Bouzek,

Více

Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích

Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích Porovnání nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vybraných krajích Ing. Pavel Havránek výzkumný pracovník Mgr. Martin Kyselý výzkumný pracovník Ing. Eva Simonová výzkumný pracovník Ing. Radim Striegler vedoucí

Více

5 PŘÍPADOVÉ STUDIE REGIONŮ ŘEŠENÍ DISPARIT ROZVOJEM CESTOVNÍHO RUCHU

5 PŘÍPADOVÉ STUDIE REGIONŮ ŘEŠENÍ DISPARIT ROZVOJEM CESTOVNÍHO RUCHU 5 PŘÍPADOVÉ STUDIE REGIONŮ ŘEŠENÍ DISPARIT ROZVOJEM CESTOVNÍHO RUCHU 5.1 Přehled použitých metod a jejich základní charakteristiky 5.1.1 Základní metody výzkumu Ze základních metod výzkumu byly použity:

Více

MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ MZDOVÝCH ÚROVNÍ A STRUKTUR

MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ MZDOVÝCH ÚROVNÍ A STRUKTUR MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ MZDOVÝCH ÚROVNÍ A STRUKTUR Za referenční rok 2002 bylo provedeno pan-evropské strukturální šetření mezd zaměstnanců (SES) ve všech dnešních členských státech Evropské unie kromě Malty

Více

Snižování hluku ze silniční dopravy

Snižování hluku ze silniční dopravy Snižování hluku ze silniční dopravy Josef Novák, Akustika Praha s. r. o. Josef.Novak@akustika.cz Hlavní složky hluku ze silniční dopravy Hluk motoru a výfuku (významný pro pomalá a těžká nákladní vozidla,

Více

Cíl: definovat zahraniční pracovní cest, vyjmenovat náhrady při zahraniční pracovní cestě a stanovit jejich výši.

Cíl: definovat zahraniční pracovní cest, vyjmenovat náhrady při zahraniční pracovní cestě a stanovit jejich výši. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více