Písně Václava Štývara pro přípravné dětské sbory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Písně Václava Štývara pro přípravné dětské sbory"

Transkript

1 Písně Václava Štývara pro přípravné dětské sbory Mgr. Jan Nowak Katedra hudební výchovy Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě RESUMÉ Příspěvek mapuje tvorbu Václava Štývara pro přípravné dětské sbory, snaží se popsat jejich typické vlastnosti, zdůrazňuje improvizační charakter některých jejich složek. Zvláštní důraz je kladen na pojetí instrumentální složky Štývarových písní. KLÍČOVÁ SLOVA sborová hudba, písně pro přípravné sbory, dětské písně, Václav Štývar ABSTRACT The paper surveys Václav Štývar's works for preparatory children's choirs, tries to describe their typical qualities. The improvisational character of some of the songs' elements is emphasized. A particular stress is laid on the instrumental accompaniment of Štývar's songs. KEY WORDS choral music, songs for preparatory choirs, children's songs, Václav Štývar Václav Štývar Sbormistr, skladatel a pedagog Václav Štývar se narodil v roce 1932 v Ostravě. Sbormistrem dětského sboru tehdejšího Domu pionýrů a mládeže v Třinci se stal v roce 1964, tři roky po jeho založení. Později se pro sbor ujal název Štývarův dětský sbor (ŠDS), který nese dodnes. Hned v roce 1965 vznikl přípravný sbor Budulínek, v roce 1973 pak přípravný sbor Klubíčko, a v roce 1984 přípravný sbor Zvoneček 1. Sbormistrem hlavního dětského sboru 2 zůstal Václav Štývar až do roku Od prvních let se sbormistr u svého sboru angažoval i skladatelsky. Komponoval písně pro všechny věkové kategorie dětských zpěváků a už jeho nejstarší díla spojená s ŠDS nesou pečeť 1 V dobách plného fungování všech tří přípravných sborů byli zpěváci rozděleni zhruba takto: Zvoneček 1. třída základní školy, Klubíčko 2. třída, Budulínek třída. 2 Štývarův dětský sbor je stále součástí téže instituce, dnes Dům dětí mládeže, Třinec, příspěvková organizace (DDM Třinec).

2 nezaměnitelného rukopisu. Nevyhnul se ani písním pro nejmenší zpěváčky, kterých za celý život zkomponoval minimálně několik desítek, spíše se však jejich počet bude blížit stovce, a není vyloučeno, že toto číslo bylo již překročeno. Některé základní rysy Štývarova komponování pro dětské sbory (obecně) Václav Štývar je autorem jak hudby, tak i textů naprosté většiny svých písní. Dokáže komponovat velmi spontánně, rychle reaguje na dění kolem sebe, inspiruje se světem dětí, jejich myšlením, prožitky. Mnoho písní napsal na pěveckých táborech, motivován hrami, přírodou, příhodami dětských táborníků. Díky momentálním vnuknutím vznikaly jak skladby trvanlivé, tak i jednorázové popěvky či jednoduché melodizované rýmovačky (k různým příležitostem). Je proto těžké určit, kolik dětských písní Václav Štývar vlastně zkomponoval, seznam jeho tvorby v archivu oddělení souborů Domu dětí a mládeže Třinec čítá téměř 150 položek. Upravoval také skladby jiných autorů a lidové písně a koledy. Míra propracovanosti instrumentálních partů jeho písní je různorodá od přesných partitur po zcela chybějící nástrojové linky a přesně ilustruje Štývarovo skladatelské pojetí skladeb pro dětské sbory: jen u mála z nich (teoreticky u žádné) je nezbytné dodržet předepsanou instrumentaci, u většiny je možno s ní variabilně pracovat a u velkého množství je vytvoření nástrojového doprovodu součástí interpretačního pojetí. Sám autor v roli sbormistra často nedodržoval své partitury, a to z důvodů zcela praktických, málokdy měl totiž k dispozici všechny nástroje, které předepsal, spokojil se pak s doprovodem klavíru. Pro část svých písní nikdy doprovod nenapsal (případně napsal, ale není známo, že by byl někdy použit), zaznamenal jen harmonii pomocí akordových značek a spoléhal na spolupráci se stálými klavíristy nebo na tábornický způsob doprovodu s užitím hlavně kytar. 3 Improvizovanost na více úrovních (byť ne vždy) je tedy důležitým rysem Štývarovy tvorby pro děti. Které Štývarovy písně jsou určeny přípravným sborům? Předkládaný výběr si neklade za cíl být kompletním soupisem skladeb Václava Štývara vhodných pro přípravné sbory (dle našeho názoru takový ani zpracovat nelze, viz výše), považujeme jej však za dostatečně reprezentativní a charakterizující tuto stránku autorovy tvorby. Rukopisné partitury, ani přepisy či rozmnožené kopie partitur a partů písní Václava Štývara 3 Podrobnější rozbor Štývarovy instrumentace nemá pro téma této práce význam, neboť bohatší aranžmá se u písní pro přípravné sbory vyskytuje zřídka.

3 neobsahují (nebo pouze výjimečně) žádné určení, pro jakou věkovou kategorii dětských sborů je dílo zamýšleno. Výběr písní byl tedy součástí práce na přípravě této stati. Ne vždy lze jednoznačně rozhodnout, zda se jedná o skladbu vhodnou či zamýšlenou pro přípravný sbor. Volit podle toho, zda je píseň jedno- či vícehlasá, není zcela spolehlivé, neboť některé Štývarovy jednohlasé písně se zdají být (byť výjimečně) pěvecky náročnější a textově neodpovídající námi zvolené cílové skupině, naopak ve výčtu figuruje i píseň Čmelákova kapela, která je psána pro až čtyři hlasy. Ve většině případů byl ale výběr jednoduchý, klíčem k zařazení nejednoznačných případů byla kombinace parametrů počtu hlasů, charakteru melodií (zvláště intonační aspekty) a textové složky. Záměrně byly zcela opomenuty tzv. táborové písně, které představují patrně nejcharakterističtější typ Štývarových písní a jsou za téměř celou dobu existence Štývarova dětského sboru tak výrazným fenoménem, že je o nich potřeba pojednat zvlášť. Textově jsou navíc určeny spíše pro starší dětské sbory, což ale jejich případnému použití některých z nich u sborů přípravných nebrání. Rovněž nejsou zahrnuty úpravy lidových písní, které ale nejsou pro přípravné sbory příliš typické (pro převážně jednohlas není potřeba lidové písně upravovat). Zdánlivou výjimku tvoří například Kočka leze dírou a Já mám koně, které ovšem značně přesahují hranice úpravy, neboť lidovou píseň užívají jen jako jádro pro další rozvíjení, odehrávající se již zcela na autorské bázi, a to hudebně i textově. Štývarovy písně pro přípravné sbory VOKÁLNÍ SLOŽKA Naprostá většina písní se pohybuje v rozsahu c 1 - d 2. Jen výjimečně se vyskytují písně v mollovém tónorodu, téměř všechny jsou psány v dur, což odpovídá jejich obvykle hravému, žertovnému charakteru. Většina písní je strofických, písně s refrénem se příliš nevyskytují, v některých případech se jedná o jeho náznak. Poněkud prokomponovanější jsou například Kočka leze dírou, Týden v notách nebo Intervaly. Počet slok není vždy jednoznačný, protože autor při přepisu někdy sloky doplňuje, ty jsou ale obvykle od původních (vytvořených i o desítky let dříve) rozeznatelné. Melodie písní jsou zpěvné, diatonické (což platí i o harmonii), některé nejsou nepodobné melodiím písní lidových. Působí velmi plynule, vyhýbají se větším intervalovým skokům, pokud nejsou opodstatněné. Pro většinu písní platí, že jsou jednohlasé. Pro nejstarší přípravné sbory jsou určeny písně dvojhlasé. Dvojhlasost je však relativní, protože několik těchto písní je z velké části jednohlasých, dvojhlasá sazba se objevuje až v posledním úseku skladby (Kočka leze dírou, Týden v notách, Co se děje), navíc je ustrojena tak, že vypuštění druhého hlasu se zdá být možné. Stejně

4 tak nejsou dva hlasy maximem, poslední takty Kočka leze dírou nebo Slepičího bálu jsou tříhlasé. Diskutabilní může být zařazení již zmiňované čtyřhlasé písně Čmelákova kapela, ve které je ovšem čtyřhlasý opět pouze závěr, jinak je píseň převážně dvojhlasá, a protože je čtyřhlasých jen šest taktů a navíc tři hlasy jsou prokazatelně doprovodné a zpívány na slabiky ( tá-tá, šrum-šrum ), nabízí se opět možnost je vypustit či interpretovat instrumentálně a k vokálnímu provedení přistoupit jen v případě dosti početného a zdatného přípravného sboru. INSTRUMENTÁLNÍ SLOŽKA je u písní pro přípravné sbory spíše skromnější. Většina písní počítá se sopránovou zobcovou flétnou, někdy i dvojicí či trojicí zobcových fléten. Sice jen výjimečně je výslovně předepsána zobcová flétna, obvykle je uvedeno flétna, ale příčná flétna velmi pravděpodobně míněna není. 4 K některým písním vypracoval autor zdařilý klavírní doprovod. Velká část písní je opatřena pouze akordickými značkami, podle kterých by měl být hrán nejčastěji opět klavírní doprovod, nijak se ale nevylučuje i doprovod kytarový či případné aranžmá pro více nástrojů. V žádném případě nelze předpokládat, že by písně bez vypsaného harmonického nástroje nebo dokonce ani akordických značek měly být zpívány a capella. Toto je pravděpodobné pouze u kánonů, které jsou ale spíše hudebními hříčkami nebo metodickými popěvky. Pokud chybí i akordické značky, je potřeba harmonii dotvořit (což není problémem, neboť k tomu dochází jen u některých velmi prostých písní). TEMATIKA PÍSNÍ Ve Štývarových písních pro nejmenší převažuje tematika hudební a zvířecí. O něco menší, ale stále hojné množství písní se pohybuje v rovině pohádkové nebo pojednává o přírodě. Naopak se nevyskytuje ani latentně tematika vztahová. Úspěšně a zcela se Václav Štývar vyhnul tendenčním dětským písním, které se u mnohých autorů objevují, byť se může jednat o určitou daň politickému režimu, a to navíc ve formě, která by se (snad i po právu) posluchači bez znalosti dobového kontextu mohla zdát zcela nezávadná. Alespoň krátce ilustrujme a komentujme Štývarovu slovní vynalézavost a hravost na ukázkách jeho písňových textů. Písně hudební popisují často pěveckou činnost dětí nebo artefakty hudební života například notopis či hudební nástroje. Dotýkají se tak přímo sborového zpěvu, malí zpěváci vlastně zpívají o zpívání a i textově se přenášejí do fantazijních světů hudby. Kromě dvou písní, jejichž texty zde uvádíme, do této skupiny patří například i Zvon, Tón, Rozcvička kánon, Trumpeta, Intervaly aj. 4 Přes přípravný sbor by se příliš prosazovala, hráč na příčnou flétnu není tak často k dispozici.

5 Notová osnova (1978) Nakreslíme linek pět, na začátku klíček, do těch linek celý svět ze samých písniček. Noty jsou jak třešničky, nebo taky jabka, každý zpěvák maličký do taktu si capká. Neposedné noty (1977) Skáčí noty po papíře jako vrabci na dvorku, jedna sem, druhá tam, jak já to teď zazpívám? Skáčí noty po papíře jako vrabci na dvorku, pan kapelník v dobré míře poslal na ně Barborku. Barborka si vzala klíček, je to klíček houslový, ťukla sem, ťukla tam, už ty všechny noty mám. Barborka si vzala klíček, je to klíček houslový, srovná noty do písniček, do notové osnovy. Dobře zpívat, to je práce, musíš noty znát! Cé, dé, e, ef, gé, a, há, cé. Hurá! Naučit se bez legrace z listu zazpívat. Celé noty i ty drobné naučí se každý rád, když je pěkně zazpíváme, hned se to dá poslouchat. Písně o zvířatech se dotýkají většinou zvířat domácích, proto jsou dětem blízké a dostupné. Někdy evokují vesnické prostředí. Zvířecí tematika se odráží i do názvů těchto písní. Opět uveďme dva příklady, tentokrát neúplné. Co se děje (1997) Potkala jsem kvočnu, nevím co si počnu. Tak jí říkám panímámo, zda-li je vám tohle známo, že i malá holčička ráda snídá vajíčka. Myška snědla jíšku, teď jí kručí v bříšku, zeptala se sovy v poli, co dělat když bříško bolí? Pokud zuby netrnou, kousej mátu peprnou. Slepičí bál (1985) Ráno na slepičím bále, hrálo kůzle na cimbále. Kozlík u všech všudy mačkal svoje dudy. Naše hospodyňka malá, slípkám zrní nasypala.

6 Kozlík nechce zrní, kůzle jak na trní křičí: Tohle pro nás není, dejte nám lupení! Známé pohádky využil Václav Štývar například v písni Budulínek, kterou i aktualizoval zasazením do reálií současnosti babička s dědečkem získají lstí odlákaného vnuka zpět výměnou za tranzistorové rádio. Píseň vypráví příběh a je ozvláštněna vloženou recitací sboru, a ačkoliv jinak obsahuje tři hudebně totožné sloky, působí jako malé epické dílko. Budulínek (1973) Budulínek, malý synek, bývá sám a nemá strach. Nesmí pouštět lidi cizí, dívá se na televizi a k večeři mívá hrách. Tranzistor je pohodlí, tak se spolu dohodli. Budulínek doma léčí z dobrodružství oděrky, lišky hudbu poslouchají, až jim dojdou baterky. METODICKÉ PÍSNĚ Malou kapitolu Štývarovy tvorby tvoří drobnější písně, které jsou svou funkcí spíše hlasová, intonační, deklamační nebo jiná cvičení. Prostou, ale chytlavou melodií a vhodným textem jsou pro malé sboristy lákavější alternativou pěveckých cviků, k provádění koncertnímu nejsou samozřejmě příliš vhodné. Typickým příkladem je píseň Moucha klouže po sklenici, která se běžně provádí tímto způsobem: úvodní sloka několik slok na různé vokály závěrečná sloka ( Koupala se vážka v rose... ). Melodie písní Rozcvička kánon a Do-mi-sol obsahují několik rozložených akordů a jsou tak vhodné k procvičování tohoto prvku. Rozcvička úvodní a Všichni jsme muzikanti jsou koncipovány

7 jako písně s ozvěnou, jsou to vlastně interaktivní hry děti opakují melodie po sbormistrovi nebo učiteli. DOPROVOD NEBO KONCERTNÍ PROVEDENÍ? (teze k práci korepetitora) Pro práci s přípravným sborem není vždy snadné získat ochotného a kvalitního korepetitora. V případě doprovázení řady Štývarových písní (a samozřejmě i písní jiných autorů) musí být korepetitor schopen tvořit doprovod podle akordických značek. Na elementární úrovni je toho schopen jistě nejeden klavírista, u mnoha písní Václava Štývara se však naskýtá otázka, zda je tato úroveň dostačující. To se týká i některých písní pro přípravné sbory. Jistě jsou takové písně, které jsou melodicky i harmonicky prosté a jednoduchý doprovod je pak adekvátním partnerem, prokomponovanější klavírní průvod by mohl být i na škodu. Zdůrazněme proto, že u nejjednodušších písní je doprovod blízký elementárnímu vhodný a neměl by být pro provedení písně jako celku degradující. 5 Ve Štývarově tvorbě pro přípravné sbory nalezneme ale i písně umělecky mnohem hodnotnější, kterým je potřeba ušít na míru doprovod odpovídající obvykle hravému charakteru melodie a textu tedy podpořit rytmickou stránku písně a nebo ji dotvořit zajímavou rytmicko-harmonickou strukturou; vystavět celou píseň nebo alespoň každou sloku, tedy podpořit formu písně či vnitřní ustrojení menších celků, a to včetně předehry, mezihry nebo případné dohry. Protože opět asi ne vždy je na zkouškách přítomen například hráč na zobcovou flétnu, je rovněž potřeba umět zastoupit často psaný melodický nástroj tak, aby posléze při jeho začlenění nebyl pro zpěváky problém se zorientovat. Toto vše již není samozřejmostí pro každého klavíristu, vyžaduje to hráčskou a hudebně-teoretickou pohotovost, základní kompoziční myšlení, tvořivost a schopnost reagovat na sbor (dynamika, frázování). A ačkoliv je jistě možno hrát i složitější písně zcela elementárně, tak toto již považujeme za handicap, protože s rostoucí pěveckou úrovní a paralelně rostoucí obtížností a zajímavostí repertoáru by neměla instrumentální složka zaostávat. Nelze tudíž zcela souhlasit s možným pojetím, že pro děti, u kterých není na prvním místě výsledek, ale práce a vývoj, na výsledku až tolik nezáleží. Dobře zazpívaná píseň opírající se o kvalitní a vhodně volený instrumentální průvod je bezpochyby radostí a zároveň i motivací do další činnosti, a motivace je v práci s mládeží jednou z nejdůležitějších (a snad i nejobtížnějších) složek. DÁŠA, VÁŠA A MUZIKÁČ V roce 2006 se Václavu Štývarovi podařilo vydat vlastním nákladem (z prostředků 5 Je nicméně zřejmé, že nejjednodušším písním se sbormistr přípravného sboru při sestavování veřejného vystoupení patrně vyhne a že tento repertoár použije spíše na počátku školního roku, kdy se snaží malé zpěváky naučit základním pěveckým a sborovým návykům. Žádné z těchto tvrzení ale nemůžeme považovat za absolutní.

8 získaných z grantů) sborník písní a CD nazvané Dáša, Váša a Muzikáč. Sborník čítá 24 písní (a dvě další v přiloženém doplňku) převážně pro zpěváky na prvním stupni základní školy, některé se zdají být zařazeny poněkud nad rámec ostatních tím, že jejich úroveň výrazně překračují (jsou spíše materiálem do budoucna ). Významnou část písní vybral Václav Štývar ze své starší tvorby, jsou zde však i písně nové. Převážná většina z nich je opatřena klavírním doprovodem, který je někdy psán vyloženě klavírně, někdy více připomíná dva party (například bas a melodický), se kterými lze nakládat volněji. K vybraným skladbám jsou k dispozici i party pro orffovské nástroje. CD nazpívala pro tuto příležitost sestavená skupina osmi dětských zpěváků (byť poněkud starších, než je cílová skupina sborníku) a obsahuje 17 vzorových nahrávek písní a 21 nahrávek doprovodů tedy bez vokálního partu, většina doprovodů je klavírních, některé doplňují zobcové flétny. Komplet sborníku a CD má více možností využití. Poslouží jako prostý notový materiál, obohacený o ukázkové nahrávky. Díky nahrávkám doprovodů jej lze použít v hodinách hudební výchovy na prvním stupni základní školy, kde umožňuje pracovat s písněmi tak, že si je žáci mohou vyslechnout, pak se je naučit a ve vyučování zpívat s nahrávkou, která zastoupí instrumentální složku, pokud není k dispozici klavír, orffovské nástroje, nebo pedagog není dostatečně hbitý klavírista. Zároveň může CD sloužit jako inspirace pro práci s dětskou písní, protože nahrávky u některých písní nerespektují autorův zápis hudebních nástrojů, čímž přinášejí další možnost, jak písně interpretovat (transpozice; nahrazení pravé ruky klavíru zobcovou flétnou, pravá ruka pouze doplňuje harmonii; transkripce celého partu klavíru do zobcových fléten apod.). Nejtypičtější je ale použití sborníku a CD v hodinách hudební výchovy na školách, což bylo i jádrem autorova záměru. Václav Štývar sám provádí na základních školách v Moravskoslezském kraji metodická školení pro učitele základních škol, na kterých svou koncepci převážně vokálních činností v hodinách hudební výchovy představuje, školy zároveň takto vybavuje sborníky a CD. PÍSNĚ VÁCLAVA ŠTÝVARA V PŘÍPRAVNÝCH SBORECH DDM TŘINEC Mnohá dílka rozebíraná v tomto příspěvku si vybudovala pevnou pozici v repertoáru přípravných sborů DDM Třinec. Nelze to však říci bez výjimky o všech, dětská mysl není předvídatelná a přijetí písní u zpěváků je různé. Jako ilustrace poslouží alespoň nejstarší přípravný sbor DDM Třinec Budulínek. Jeho dlouholetá sbormistryně Vlasta Kantorová úspěšně a opakovaně využívá písní Já mám koně, 6 Týden v notách, Kočka leze dírou nebo Budulínek. Dobře přijímané jsou i písně Slepičí bál a Trumpeta, naopak malý úspěch u dětí měl při svém jediném zařazení Kos. 7 6 O této písni Vlasta Kantorová říká: Já mám koně považuji za ʻBudulínkovskou pěveckou hygienuʼ píseň je velmi oblíbená zatím u všech generací Budulínku. Zpíváme ji pokaždé, známý jednohlas děti naladí a zradu dvojhlasé obměny zvládnou s chutí. 7 Autor článku děkuje Mgr. Vlastě Kantorové za cenné informace.

9 POZNÁMKY K PŘILOŽENÉMU SOUPISU PÍSNÍ V oddílu Dáša, Váša a Muzikáč jsou uvedeny pouze písně, které se dříve v seznamu neobjevují. Výčet písní z tohoto sborníku zde tedy není kompletní, aby nedošlo k duplicitám. Instrumentace je uvedena tak, jak je napsáno na notových materiálech, které jsme měli k dispozici. S velkou jistotou lze předpokládat, že flétnou je většinou míněna sopránová zobcová flétna. Písně bez uvedených nástrojů jsou obvykle opatřeny akordickými značkami a provádění a capella se u nich nepředpokládá (viz výše). Soupis není a nemůže být kompletním (rovněž viz výše). NOTOVÉ PŘÍLOHY Utíkej zajíčku (1978) píseň pro nejmladší přípravné sbory Rozcvička kánon (1967) vhodná i jako rozezpívání pro starší dětské sbor

10 Soupis vybraných písní Václava Štývara pro přípravné dětské pěvecké sbory Název písně rok rozsah melodické a harmonické nástroje Hlasová cvičeníčka 1966 Louka široká (dvojhlas) d 1 - h 1 v.6 Moucha klouže po sklenici c 1 - a 1 v.6 Zvon g 1 - c 2 č.4 Tón c 1 - a 1 v.6 Kouzelná trubička d 1 - d 2 č.8 flétna Popěvek na koncerty? c 1 - c 2 č.8 Ve Frydku truběli? c 1 - c 2 č.8 Rozcvička kánon (jednohlas/tříhlas) 1967 c 1 - d 2 v.9 Houby 1969 c 1 - d 2 v.9 Budulínek 1973 d 1 - d 2 č.8 flétna, klavír Kočka leze dírou (verze C-dur, jedno-dvojhlas) 1973 h - d 2 m.10 klavír Tluče bubeníček 1976/2006 h - c 2 m.9 klavír Neposedné noty 1977 c 1 - c 2 č.8 klavír Notová osnova 1978 d 1 - h 1 v.6 klavír Utíkej zajíčku 1978 h - a 1 m.7 klavír Noty 1978 d 1 - d 2 č.8 flétna, metalofon Zvonky zvoní 1978 c 1 - c 2 č.8 flétna, metalofon Písnička do památníčku (O ptáčkovi) 1979 d 1 - d 2 č.8 flétna, metalofon Hledači pokladů 1983 d 1 - c 2 m.7 2x flétna Čmelákova kapela (čtyřhlas) 1983 c 1 - e 2 v.10 2x flétna Cvičeníčka pro Klubíčka 1985 Slepičí bál (dvojhlas) c 1 - d 2 v.9 flétna nebo 2x flétna Mac a Pac d 1 - d 2 č.8 2x flétna Zvonky zvoní (odlišná od stejnojmenné výše) c 1 - c 2 č.8 klavír Kdo si píská c 1 - c 2 č.8 pravděpodobně flétna Trumpeta (dvojhlas) d 1 - d 2 č.8 Písničky pro děti a různé havěti?/1997 Co se děje (dvojhlas) h - g 1 m.6 klavír Kočičí kánon c 1 - d 2 v.9 Pohádka o kůzlátkách d 1 - d 2 č.8 klavír Zlobivý pejsek cis 1 - a 1 m.6 3x flétna Popletená písnička 1983 d 1 - e 2 v.9 Zlatá brána (text M. Florián) 1985 d 1 - h 1 v.6 Táborové strašidýlko 1987 h - cis 2 v.9 Nesmělá kapela 1990 d 1 - e 2 v.9 3x zobcová flétna, kytara Lekce jazyková (Bum, bác) 1992 c 1 - d 2 v.9 Bubák Ú 1994 d 1 - hes 1 m.6 Tulácká 1995 d 1 - a 1 č.5 Já mám koně (dvojhlas) 1999 c 1 - d 2 v.9 flétna Do-mi-sol - kánon (jednohlas/dvojhlas) 1999 h - c 2 m.9 flétna Vrabčáci (dvojhlas) 2003 c 1 - d 2 v.9 klavír Týden v notách (jedno-dvojhlas) 2004 c 1 - d 2 v.9 flétna Večerníček 2004 d 1 - d 2 č.8 zobcová flétna Vlaštovičky 2004 c 1 - c 2 č.8 flétna Kukačky 2004 c 1 - d 2 v.9 flétna Zvířátka v ZOO 2004 c 1 - d 2 v.9 flétna Toulavé štěně 2004 d 1 - d 2 č.8 Intervaly 2004 c 1 - d 2 v.9 flétna Dáša, Váša a Muzikáč 2006 Rozcvička úvodní d 1 - a 1 č.5 klavír Dáša, Váša a Muzikáč c 1 - a 1 v.6 2x flétna, 2x kytara, klavír Pra-pra-věci (Brontosauři) d 1 - a 1 č.5 klavír Pohádkové rozpočítadlo c 1 - a 1 v.6 klavír Siouxové c 1 - d 2 v.9 flétna Všichni jsme muzikanti d 1 - a 1 č.5 flétna

11

12

13 Prameny: notový archív písní Václava Štývara v Domě dětí a mládeže Třinec Kontakt: jannowak@ .cz

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně a rytmicky čistě, v jednohlase či dvojhlase v durových i mollových tóninách Žák využívá jednoduché hudební nástroje k doprovodné hře Vokální činnosti Instrumentální

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Hudební výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Naděžda Kubrichtová Vokální činnosti zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase či dvojhlase

Více

5.7.1 Hudební výchova povinný předmět

5.7.1 Hudební výchova povinný předmět 5.7.1 Hudební výchova povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tento předmět vede y k porozumění

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SÓLOVÝ ZPĚV Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů a

Více

Bi, ČJ, TV, D. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Sborový zpěv 1

Bi, ČJ, TV, D. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Sborový zpěv 1 Vyučovací předmět Sborový zpěv Týdenní hodinová dotace 5 hodin Ročník Kvinta Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy uplatňuje zásady hlasové hygieny v běžném

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV SBOROVÝ ZPĚV Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Hudební výchova - 1. ročník Zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. vokální činnosti - pěvecký a mluvní projev (pěvecké dovednosti, hlasová hygiena) - hudební rytmus

Více

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 10 HUDEBNÍ VÝCHOVA Žák zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase. Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vokální činnosti Využití vokální činnosti Pěvecký a mluvený projev Nácvik správného

Více

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď)

INSTRUMENTÁLNÍ ČINNOSTI Rytmizace,melodizace: hudební hry (ozvěna, otázka odpověď) Vzdělávací oblast:umění a kultura Ročník:1. - zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase VOKÁLNÍ ČINNOSTI Pěvecký a mluvní projev: pěvecké dovednosti (dýchaní, výslovnost),

Více

Do Čj (1. ročník): Hlasová výchova. KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ UČITEL umožňuje žákům zažít úspěch

Do Čj (1. ročník): Hlasová výchova. KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ UČITEL umožňuje žákům zažít úspěch 1.1.1. HUDEBNÍ VÝCHOVA I. ST. - ve znění dodatků č.33 - platný od 1.9.2011, č.34 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010, změn platných od 1.9.2013 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

Dotazník pro členy HPS Kladno k Diplomové práci

Dotazník pro členy HPS Kladno k Diplomové práci PŘÍLOHA č. 1 Dotazník pro členy HPS Kladno k Diplomové práci muž žena 1. Věk: do 30 let 30 40 let 40 50 let 50 a více 2. Délka členství ve sboru?... 3. Jak jste se stal členem? vlastní zájem a iniciativa

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Umění a kultura 2 Vzdělávací obor: Hudební 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zpívá na základě svých dispozic intonačně

Více

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU

5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5 VZDĚLÁVACÍ OBSAH UMĚLECKÝCH OBORŮ 5.1 VZDĚLÁVACÍ OBSAH HUDEBNÍHO OBORU 5.1.1 Studijní zaměření Hra na klavír Studijní zaměření Hra na klavír se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Hudební výchova 2.období/ 4. 5. ročník 1hod. / týd V tomto předmětu je žák veden k porozumění

Více

5.4. Umění a kultura Hudební výchova

5.4. Umění a kultura Hudební výchova 5.4. Umění a kultura 5.4.1. Hudební výchova Vzdělávání v předmětu Hudební výchova směřuje: k porozumění hudebnímu umění, k aktivnímu vnímání hudby a zpěvu a jejich využívání jako svébytného prostředku

Více

Hudební výchova

Hudební výchova 5.7.1 5.7.1 Hudební výchova HUDEBNÍ VÝCHOVA - 1. až 3. ročník 5.7.1/01 VOKÁLNÍ ČINNOSTI zazpívá podle svých možností intonačně čistě a rytmicky správně lidové písně a umělé písně pro děti rozliší notu

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Hudební výchova 1.-9. ročník

Více

5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na cimbál

5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Hra na cimbál 5.1.8 Studijní zaměření Hra na cimbál Studijní zaměření Hra na cimbál se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na cimbál, Hudební nauka, Komorní hra a v nepovinném předmětu Sborový zpěv. Charakteristika

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Studijní zaměření Sólový zpěv

Studijní zaměření Sólový zpěv Studijní zaměření Sólový zpěv Posláním výuky sólového zpěvu na základních uměleckých školách je položení základů pro přirozené a správné zacházení se zpěvním hlasem, rozvíjení schopnosti zpívat vícehlas,

Více

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA 5. 5 UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu. Kulturu,

Více

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D).

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D). Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební pojmy Ročník: 8. Datum vytvoření: prosinec 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.15

Více

Umění a kultura. Hudební výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Umění a kultura. Hudební výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Umění a kultura Hudební výchova 1. 9. ročník 1 hodina týdně třídy, učebna estetické výchovy kultivovat hudebnost

Více

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník

Vzdělávací obor Hudební výchova 1. - 3. ročník Zákaldní škoa Děčín VI, Na Stráni 879/2-příspěvková organizace 1. - 3. ročník Hlavní kompetence Učivo 1. VOKÁLNÍ k. komunikativní, pracovní pěvecký a mluvený projev k, sociální, personální - pěvecké dovednosti

Více

Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru

Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru Studijní zaměření Hra na klasickou kytaru Nástroje strunné drnkací jsou považovány za jedny z nejstarších vůbec. Jejich původ bychom mohli hledat v pravěkém hudebním luku, který vznikl úpravou luku loveckého.

Více

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura, oboru hudební výchova.

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 7 7 U k á z k a k n i h

Více

Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele

Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele První část metodiky - Hra akordů a doprovodů - je zaměřena na nácvik zjednodušených i úplných hmatů základních kytarových akordů a na nácvik základních kytarových

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

7.7 UMĚNÍ A KULTURA Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně

7.7 UMĚNÍ A KULTURA Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně 7.7 UMĚNÍ A KULTURA 7.7.1 Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně Hudební výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 1. 5. ročníku

Více

Hudební výchova ve 4. ročníku

Hudební výchova ve 4. ročníku Hudební výchova ve 4. ročníku září učivo výstupy náměty Na základě svých dispozic zpívá intonačně čistě a rytmicky přesně 1. setkání: Dopis v jednohlase. učebnice strana 5 7 Pohybový doprovod znějící hudby

Více

Předmět: Hudební výchova

Předmět: Hudební výchova HV1 1. zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase používá nejméně dvacet písní, rozvíjí své receptivní a reprodukční schopnosti VOKÁLNÍ ČINNOSTI pěvecký a mluvní projev

Více

Předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. zpívá a intonuje čistě seznamuje se s notami a notovou osnovou rozpoznává tón, zvuk, mluvený hlas a zpěv Pěvecká činnost Tv- 1.roč. rytmizuje a melodizuje jednoduché texty, improvizuje v rámci

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA

Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu HUDEBNÍ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Hudební výchova 1.-9. ročník

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.6. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.6. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.6. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Stupeň Vzdělávací obor Hudební výchova náleží v etapě základního vzdělávání do oblasti

Více

Název předmětu : Hudební výchova Vzdělávací oblast : Umění a kultura. Ročník: 1.

Název předmětu : Hudební výchova Vzdělávací oblast : Umění a kultura. Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Umění a kultura Hudební výchova HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu na 1. stupni Obsahové, časové a organizační vymezení hudební

Více

Studijní zaměření Hra na akordeon

Studijní zaměření Hra na akordeon Studijní zaměření Hra na akordeon Akordeon je poměrně mladý hudební nástroj, který má ale vedle klasických hudebních nástrojů své významné místo. Je oblíbeným sólovým, doprovodným i souborovým nástrojem,

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje

Školní výstupy Učivo Vztahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje Hudební výchova - 1. ročník jednohlase využívá jednoduché hudební nástroje poslouchá soustředěně ukázky hudby dokáže pochodovat do rytmu Hudební výchova - 2. ročník Pěvecké činnosti - lidové písně Zvuk

Více

5.2.2 Studijní zaměření Hra na housle

5.2.2 Studijní zaměření Hra na housle 5.2.2 Studijní zaměření Hra na housle Housle patří k nejznámějšímu a nejoblíbenějšímu nástroji ze skupiny smyčcových nástrojů. Svou dnešní podobu, na které mají zásluhu především italské houslové školy,

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník

HUDEBNÍ VÝCHOVA. 1. ročník 1. ročník Rytmická deklamace, hra na ozvěnu. Řeč šeptem, slabě, pomalu, rychle. Rozlišování zvuků. Pozorné a soustředěné naslouchání. Pokusy o zpívaný dialog: Jak se jmenuješ? Rozlišování vysokého a nízkého

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 5. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 5 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Pěvecká hlasová výchova

Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova. Učební plán pro Přípravné studium I. stupně Pěvecká hlasová výchova 5.1.15 Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova Studijní zaměření Pěvecká hlasová výchova se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Pěvecká hlasová výchova, Hudební nauka, Komorní zpěv a v nepovinném předmětu

Více

Cílem hudební výchovy je rozvíjet u dětí kladný vztah k hudbě, a to především zpěvem a poslechem hudby.

Cílem hudební výchovy je rozvíjet u dětí kladný vztah k hudbě, a to především zpěvem a poslechem hudby. Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Cílem hudební výchovy je rozvíjet u dětí kladný vztah k hudbě, a to především

Více

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r.

Vyučovací předmět 1. r. 2. r. 3. r. 4. r. 5. r. 6. r. 7. r. VOLITELNÉ Studijní zaměření - I. stupeň Charakteristika předmětu Žáci, kteří přicházejí do prvního ročníku ZUŠ, mají různou míru talentu i uměleckých předpokladů. V rámci předmětu získají základní pěvecké

Více

RVP výstupy ŠVP výstupy Učivo HV zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase

RVP výstupy ŠVP výstupy Učivo HV zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 1 1 1 1 1 1 9 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

Hudební výchova v 5. ročníku

Hudební výchova v 5. ročníku Hudební výchova v 5. ročníku září učivo výstupy náměty Na základě svých dispozic zpívá intonačně čistě a rytmicky přesně durovou tóninu. Pohybový doprovod znějící hudby, reakce na změny v proudu znějící

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZUV č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč. Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Dodatek k ŠVP ZUV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Duhový klíč Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní umělecká škola Dolní Újezd, okres Svitavy Ředitelka školy:

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Obor vzdělávací oblasti : Hudební výchova Ročník: 1. Výstupy - kompetence -zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase dbá na správné

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

Heřmánek Praha, ŠVP 2016. Hudební výchova

Heřmánek Praha, ŠVP 2016. Hudební výchova 1. - 3. ročník Výstupy z RVP ZV Školní výstupy Kompetence žáka Hudební výchova Učivo Mezipředmětové přesahy zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase rytmizuje a melodizuje

Více

I. Sekaniny1804 Hudební výchova

I. Sekaniny1804 Hudební výchova Hudební výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících vždy 1 hodinu týdně.

Více

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika

Člověk a jeho svět ČJ a literatura TV. Matematika VZDĚLÁVACÍ BLAT: tupeň: bdobí: mění a kultura čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky přesně v jednohlase intonuje

Více

5.1.9 Studijní zaměření Hra na trubku. Učební plán pro I. stupeň Základního studia Hra na trubku

5.1.9 Studijní zaměření Hra na trubku. Učební plán pro I. stupeň Základního studia Hra na trubku 5.1.9 Studijní zaměření Hra na trubku Studijní zaměření Hra na trubku se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na klavír, Hudební nauka a Komorní hra. Charakteristika vyučovacícho předmětu Hra na trubku.

Více

Hudební výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu

Hudební výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací obor: Hudební výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Hudební výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1.-5. ročník 1 hodina týdně Vzdělávací obor Hudební výchova obsahuje různé

Více

5.8. Hudební výchova 1 / 9

5.8. Hudební výchova 1 / 9 5.8. Hudební výchova obsah stránka 5.8.1. Charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.8.2. Začlenění průřezových témat 2 5.8.3. Zaměření na klíčové kompetence 2 5.8.4. Formy a metody práce 3 5.8.5. Způsoby,

Více

Hudební výchova ročník TÉMA

Hudební výchova ročník TÉMA Hudební výchova CASOVÁ DOTACE 1- Hudební a hudebně pohybová výchova 1- dovedností dětí 1- VÝSTUP žák: orientuje se v současné hudební kultuře a její historii; analyzuje hudební díla z hlediska jejich historického

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Správné držení těla, dýchání a výslovnost Žák: správně drží tělo, dýchá a vyslovuje - dechová cvičení - uvolňovací cviky - správná výslovnost, otevírání úst,

Více

Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Elektronické klávesové nástroje (dále EKN) jsou v dnešní době nedílnou součástí globálního hudebního vývoje. EKN se uplatňují především v hudbě

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Vyučovací předmět Hudební výchova, 1. - 3. ročník, strana 1 - zazpívat jednoduché písně - rozlišit sílu zvuku - soustředit se na poslech a krátké skladby - správně a hospodárně dýchat - zazpívat krátkou

Více

Hudební výchova ročník TÉMA

Hudební výchova ročník TÉMA Hudební výchova ročník TÉMA 1-4 Hudební a hudebně pohybová výchova 1-4 dovedností dětí orientuje se v současné hudební kultuře a její historii; analyzuje hudební díla z hlediska jejich historického zařazení,

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Hudební výchova (Hv) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva 1 Hv OSV 8 (technika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

V mluvním i pěveckém projevu správně dýchá a zřetelně dechová a artikulační cvičení vyslovuje.

V mluvním i pěveckém projevu správně dýchá a zřetelně dechová a artikulační cvičení vyslovuje. Vyučovací předmět: Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Hudební výchova (Hv) Školní výstupy Učivo (pojmy) 1 Hv OSV 8 (technika řeči) Čj, Tv V mluvním i pěveckém projevu správně dýchá a zřetelně

Více

5.7 UMĚNÍ A KULTURA. 5.7.1 Hudební výchova 1. stupeň

5.7 UMĚNÍ A KULTURA. 5.7.1 Hudební výchova 1. stupeň 5.7 UMĚNÍ A KULTURA Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa. Přináší umělecké osvojování světa s rozvojem specifického cítění, tvořivosti a vnímavosti

Více

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

Charakteristika předmětu Hudební výchova

Charakteristika předmětu Hudební výchova Charakteristika předmětu Vyučovací předmět se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací: v 1. 5. ročníku 1 hodina týdně Výuka probíhá ve třídách. Tento předmět vede žáky k porozumění

Více

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Prima 1 hodina týdně, tematická CD, DVD,,

Více

Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova

Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Příloha 8 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti oboru umění a kultura. V počáteční

Více

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060 5.7 UMĚNÍ A KULTURA 5.7.1 HUDEBNÍ VÝCHOVA 5.7.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Hudební výchova vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávacího oboru Hudební výchova. Hlavním cílem

Více

Studijní zaměření Hra na mandolínu

Studijní zaměření Hra na mandolínu Studijní zaměření Hra na mandolínu Mandolína je melodický, drnkací nástroj. Má zdvojené struny, které odpovídají strunám houslí, proto je možno vedle původních skladeb pro mandolínu čerpat také z houslové

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Hudební výchova 1. období/ 1.- 3. ročník 1hod. / týd V tomto předmětu je žák veden k

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ A VÝTVARNÝ OBOR Schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky dne

Více

Hudební výchova ve 1. ročníku

Hudební výchova ve 1. ročníku Hudební výchova ve 1. ročníku Září Vokální Zásady správného postoje a dýchání při zpěvu. Intonačně čistý zpěv písní. MPZ ( metodický průvodce, zpěvník) s. 5-10 U (učebnice) s.6-17 PL (pracovní listy) 1,2

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ-DRAMATICKÝ OBOR Pozn.: platné učební plány VO viz Vzdělávací

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY , Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění a kultura VZDĚLÁVACÍ OBOR: Hudební výchova

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný V: Intonace a vokální improvizace Žák: zpívá dle možností intonačně čistě zpívá v durových i mollových tóninách - intonace v dur v rozsahu oktávy - intonace v moll

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Hudební výchova vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a umění. Vytváří plnohodnotnou protiváhu k převážně vzdělávacím, naukově orientovaným

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2017/18 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA:

5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA: 5.1.16 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ SÓLOVÝ ZPĚV CHARAKTERISTIKA: Zpěv provází člověka od počátků civilizace a je jedním ze základních způsobů vyjadřování vnitřních prožitků a emocí. Studium sólového zpěvu nabízí

Více

Hudební výchova 1. ročník

Hudební výchova 1. ročník 1. Vokální činnosti: Ovládá pěvecký postoj (posez), snaží se o správné dýchání a artikulaci. Snaží se o navození hlavového tónu. Ovládá slova písní, zpívá jednohlasé písně odlišného charakteru. 2. Instrumentální

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 1 týdně, povinný V: Hlasová hygiena Žák: správně dýchá, dodržuje tón, nasazuje a vyslovuje - správné dýchání, dýchání v pauze - měkké nasazení, pauza - volný nástup - sjednocení hlasového rozsahu - pěvecké

Více

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň Hra na kytaru Kytara se dnes těší velké oblibě stejně jako dříve. Odjakživa je nástrojem, který nás doprovázel při zpěvu, ale její možnosti sahají od skladeb klasické hudby, přes španělské flamenco až

Více

Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru

Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru Studijní zaměření Hra na elektrickou kytaru Díky nemalému zájmu o elektrickou (přesněji elektrofonickou) kytaru je tento nástroj již řadu let vyučován také na některých základních uměleckých školách. Elektrická

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLAVÍR

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLAVÍR ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA KLAVÍR Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata,

Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Hudební výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách. Uplatňuje získané

Více

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 2. období 4. ročník

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 2. období 4. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo HUDEBNÍ VÝCHOVA HV-5-1-01 HV-5-1-02 HV-5-1-03 HV-5-1-04 zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a rytmicky

Více

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice TEMATICKÝ PLÁN. Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice TEMATICKÝ PLÁN. Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok TEMATICKÝ PLÁN Vyučující: Mgr. Chloubová Klára Školní rok: 2014/2015 Třída: 1D Předmět: Značka osnov: Ročník: Hodin týdně/rok: Hudební výchova s metodikou HVM první 20 konzultací za rok Charakteristika

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

1-3 Správné dýchání (v pauze a mezi frázemi) Správná výslovnost Rozšíření hlasového rozsahu Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty.

1-3 Správné dýchání (v pauze a mezi frázemi) Správná výslovnost Rozšíření hlasového rozsahu Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vzdělávací oblast: Estetická výchova Vyučovací předmět: ESTETICKÁ VÝCHOVA Období: 1. Oblast Předmět Období Hudební činnosti Zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a Rozvoj hlavového tónu 1-3 rytmicky

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA VIOLONCELLO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

Umění a kultura Hudební výchova 1. období 3.ročník

Umění a kultura Hudební výchova 1. období 3.ročník Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Hudební výchova 1. období 3.ročník Počet hodin : 33 Učební texty : Jindřiška Jaglová: Hudební výchova pro 3. ročník nakladatelství

Více

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu v 1. až 5. ročníku 1. stupně v časové dotaci vždy 1 vyučovací hodiny týdně.

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu v 1. až 5. ročníku 1. stupně v časové dotaci vždy 1 vyučovací hodiny týdně. HUDEBNÍ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu V tomto předmětu je třeba u žáků postupně vytvářet kladný vztah k hudbě, rozvíjet jejich hudebnost, podporovat schopnosti hudbu emocionálně prožít.

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2014/15 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více