Prevence rizik v oblasti metalurgie a zpracování kovů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prevence rizik v oblasti metalurgie a zpracování kovů"

Transkript

1 Prevence rizik v oblasti metalurgie a zpracování kovů Seminář 3M Institutu Metalurgie & Zpracování kovů RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D.

2 Úvod Přehled profesí v odvětví Metalurgie & Zpracování kovů Rizikové faktory pracovních podmínek Hodnocení rizik Požadavky na pracoviště Pracovní prostředí Pracovní zátěž

3 Hutnictví, slévárenství a kovárenství (NSP) 65 samostatných profesí Hutní inženýr (6) Kovárenský inženýr (2) Slévárenský inženýr (5) Technolog lisovny specialista (1) Samostatný hutní technik (5) Samostatný slévárenský technik (4) Hutní technik (8) Kovárenský technik (3) Slévárenský technik (8) Technik lisovny (2) Expedient metalurgických výrobků (1) Hutník (5) Hutník tažeč kovů (1) Hutník valcíř kovů (1) Koksař (2) Kovář (2) Laborant v metalurgii (1) Lisař (3) Modelář ve slévárenství (1) Práškový metalurg (1) Slévač (2) Pomocný pracovník v hutnictví 1)

4 Rizikové faktory pracovních podmínek Fyzikální (hluk, vibrace, neionizující záření včetně laserů, el-mag. pole) Chemické (žíravé, toxické, zdraví škodlivé) Nepříznivé mikroklimatické podmínky (extrémní teplo a vlhkost) Zraková zátěž Prach (aerosoly, kovové páry, hrubé částice) Fyzická zátěž (celková fyzická a lokální svalová zátěž, pracovní poloha) Psychická zátěž (práce v noci, směnnost) Zvýšené riziko úrazu Zvýšené riziko obecného ohrožení

5 Rizikové faktory pracovních podmínek

6 Prevence rizik Soustavné vyhledávání nebezpečných činitelů a procesů pracovního prostředí a pracovních podmínek ( 102, odst. 3 ZP), což nutně zahrnuje: zjišťování jejich příčin a zdrojů vyhledávání a hodnocení rizika přijímání opatření k odstranění rizik poučení se z předchozích událostí (lessons learnt) ZP hovoří o vyhodnocení rizik, čímž je míněno ocenění nebo ohodnocení rizik. Pro to ale potřebujeme vhodnou metodiku a měrnou stupnici, která nám umožní vyjádřit jak je riziko velké. Zvládnutí rizika zahrnuje zavedení opatření pro omezení rizik na úroveň přijatelnou pro jednotlivce i společnost.

7 Analýza rizik Analýza = postup založený na dekompozici celku na elementární části. Cílem je identifikovat klíčové vlastnosti elementárních částí celku, poznat jejich podstatu a zákonitosti. Analýza něčeho tedy nutně vyžaduje znalost: co to něco je, kde to něco můžeme najít, jakým způsobem to něco máme zkoumat. Analýza rizika = systematické použití dostupných informací k identifikaci nebezpečí a k odhadu rizika pro jednotlivce nebo obyvatelstvo, majetek nebo životní prostředí.

8 Posouzení rizik Souhrnný proces analýzy a hodnocení rizika vedoucí k posouzení rizika z hlediska přijatelnosti. Zahrnuje: Identifikaci nebezpečí = rozpoznání, že existují nebezpečí, a definování charakteristik nebezpečí. Určení scénáře = popis nejpravděpodobnější nebo nejzávažnější scénář. Vyhodnocení rizika = utvoření úsudku o přijatelnosti rizika, přičemž se berou v úvahu nejrůznější faktory (sociální hlediska, ekonomická hlediska a hlediska vlivu na životní prostředí). Posouzení rizik by mělo pokrýt jen ta pracovní rizika, která lze rozumně předvídat, nikoli rizika vyvolaná běžnými životními aktivitami, pokud je pracovní činnost nebo organizace práce nezvyšuje.

9 Faktory ovlivňující závažnost rizik Měřitelné faktory: trvání působení nebezpečí, čas, expozice parametry výrobní technologie nebo strojních zařízení rychlost vzniku nebezpečné situace (náhlost) atd. Neměřitelné faktory: spolehlivost personálu (lidský faktor), osobnostní charakteristiky konfliktní situace, naschvály faktory ovlivňující kvalitu lidského výkonu (PIF) charakteristiky prováděného úkolu, organizační faktory úroveň údržby, kvalita kontrolních, revizních a zkušebních činností výkonnostní parametry hardware a kvalita software vč. srozumitelnosti spolehlivost a udržovatelnost bezpečnostních opatření rozpoznatelnost výskytu ohrožení atd.

10 Požadavky na pracoviště Pracovní místo v odvětví metalurgie a zpracování kovů je ovlivněno širokým spektrem aspektů. Při hodnocení rizik a faktorů praconvích podmínek je potřeba se zaměřit na: zaujímané pracovní polohy vykonávané pracovní pohyby pracovní rovinu hmotnosti manipulovaných břemen vzdálenosti na níže se se břemeny manipuluje úchopové vlastnosti břemen zorné podmínky rozmístění ovládacích prvků a sdělovačů zdroje emisí, tepla, prachu apod. stav pracoviště, dispoziční řešení, vybavení strojním zařízení apod.

11 Mikroklimatické podmínky Tepelné podmínky na pracovišti musí být přizpůsobeny místním klimatickým podmínkám, přičemž je potřeba vzít v úvahu: teplotu vzduchu radiační a konvektivní teplo (problém představují významné zdroje tepla); vlhkost vzduchu; rychlost proudění vzduchu; tepelné vyzařování pracovníka (eliminace nadměrného kalorického výdeje); pocení; intenzitu fyzické práce; vlastnosti oblečení, pracovního vybavení a ochranných prostředků;

12 Tepelná zátěž Člověk je schopen snášet teplotu kolem 50 C po dobu asi 4 hodin. Při stoupající vlhkosti vzduchu tato hranice výrazně klesá. Nadměrné teploty způsobují nástup únavy a nesoustředěnost vedoucí až k nebezpečnému jednání. Dlouhodobé expozice nadměrným teplotám se mohou projevit v řadě fyziologických změn, zdravotních obtíží nebo změn chování. NV č. 361/2007 Sb. stanoví dlouhodobě a krátkodobě přípustnou dobu práce, režim práce, bezpečnostní přestávky a ztráty tekutin. Teplota kůže při pobytu člověka v chladném prostředí (vlevo) a v teplém prostředí (vpravo).

13 Tepelná zátěž Zátěž teplem se hodnotí podle průměrné operativní teploty, kterou se rozumí teplota vypočtená jako časově vážený průměr za efektivní dobu práce. Operativní teplota T o ( C) = jednotná teplota uzavřeného černého prostoru, ve kterém by tělo sdílelo radiací a konvekcí stejně tepla, jako ve skutečném teplotně nehomogenním prostředí. Hodnocení podle průměrné operativní teploty lze za podmínky v a 0,2 m.s -1 nahradit hodnocením podle výsledné teploty kulového teploměru. T r T o T r T g = výsledná teplota kulového teploměru o průměru 0,15 m; A =koeficient rychlosti proudění vzduchu A. ø T a T 4 8 0,6 øt 273 2,5.10. v. øt øt 0, g A a 0,16 0,75. va r g a( g)

14 Tepelná zátěž WBGT (wet bulb globe temperature) = index pro hodnocení tepelné pohody WBGT 0,3. T g 0,7. T w T w = teplota mokrého teploměru Doporučené mezní hodnoty WBGT v závislosti na energetické náročnosti dané práce (kj/hod) při různé době výkonu (práce vs. přestávky). Poznámka: při fyzicky náročné práci je energetický výdej kj/hod.

15 Tepelná zátěž Závislost WBGT, náročnosti práce a druhu použitého oděvu. Poznámka: NL = bez omezení

16 Tepelná zátěž Přehled hodnot ukazatelů ovlivňujících tepelnou pohodu člověka. Fyzická náročnost vykonávané práce Náročná práce Tepelný odpor oděvu (clo) 0 0,5 1,5 Rychlost proudění (m/s) Teplota tepelného komfortu ( C) 0,3 22, ,5 23, ,0 24, ,3 9, ,5 16, ,0 18, ,3 3, ,5 4, ,0 5, Množství tepla produkovaného průměrným člověkem Teplo Množství spotřebované na Konvekční Radiační odpařenéh teplo (W) teplo (W) o potu výpar potu (g/hod) (W)

17 Zraková zátěž Prací se zrakovou zátěží se rozumí trvalá práce spojená s neodstranitelným oslňováním ( 34, odst. 1, písm. d) NV 361/2007 Sb.). Práce se zrakovou zátěží musí být přerušována bezpečnostními přestávkami v trvání 5 až 10 minut po každých 2 hodinách od započetí výkonu práce nebo musí být zajištěno střídání činností nebo zaměstnanců. Osobní ochranné pracovní prostředky naprostou nezbytností.

18 Neionizující záření K expozici dochází při používání zařízení, které je zdrojem neionizujícího záření, včetně laserů, a které přesahuje nejvyšší přípustné hodnoty dle NV č. 291/2015 Sb. Zjišťování expozice se provádí výpočtem nebo měřením: modifikované intenzity elektrického pole indukovaného v těle exponované osoby, měrného absorbovaného výkonu v těle exponované osoby, hustoty zářivého toku a spektrální záře, intenzity elektrického pole, magnetické indukce nebo kontaktního proudu.

19 Neionizující záření Při hodnocení expozice neionizujícímu záření ve frekvenční oblasti od 0 Hz do 1, Hz se mimo nejvyšších přípustných hodnot a referenčních hodnot zohledňují dále zejména: přímé biofyzikální účinky, intenzita záření, frekvenční spektrum, trvání a typ expozice, expozice polím a zářením s různými kmitočty a expozice více zdrojům neionizujícího záření, informace poskytnuté výrobcem zařízení produkujícího neionizující záření, včetně zařazení laserů do třídy v rozsahu požadavků příslušné technické normy, a nepřímé biofyzikální účinky, včetně rizik spojených s dočasným oslněním optickým zářením.

20 Lasery

21 Tepelná zátěž, neionizující záření a zraková zátěž

22 Aerosoly a nanočástice U částic <20 nm se začínají uplatňovat kvantové jevy. U částic <5 nm pak vlastní povrch vytváří již více jak 50 % všech molekul, což má velký vliv na jejich chování. Povrch ani vnitřní struktura takto malých částic není kontinuem připomíná spíše pěnový míček. Charakteristiky povrchu a tvar částic určují chování částic i jejich nebezpečnost. Velmi malé částice rychle agregují toxicita se snižuje.

23 Aerosoly a nanočástice

24 Zdroj: Nanomaterials and nanoparticles, Biointerphases vol. 2, issue 4, 2007.

25 Model ICRP depozice částic v dýchacích cestách (Zdroj: Hinds, 1999)

26 Posouzení expozice Hlavní fyzikální charakteristiky, které ovlivňují biologické účinky aerosolů: početní koncentrace částic v ovzduší (distribuce velikostí), převažující velikost částic a jejich měrný povrch, hmotnostní koncentrace aerosolu, charakteristiky expozice (doba, cesty vstupu, fyzická zátěž...), expoziční dávka (počet deponovaných částic a zasažená plocha).

27 Nanočástice v lidském těle

28 Toxicita kovových par Chróm a nikl - zpočátku jen dráždí dýchací cesty a způsobuje vřídky na nosní sliznici; při opakovaném působení Cr 6+ a slitin niklu se může po delší době vyvinout i rakovina nosní sliznice. Měď a fluoridy - mohou dráždit nosní a krční sliznice a vyvolávat nevolnost; páry s vysokou koncentrací fluoridů obsažených v tavidlech a obalech některých elektrod mohou při dlouhodobém působení vyvolat otok plic a poškodit kostní tkáně. Fe 2 O 3 - dlouhodobé působení může vyvolat siderózu (plicní fibrózu). Olovo - k akutním příznakům intoxikace patří nechutenství, kovová pachuť v ústech, zácpa, úzkostnost, únavy, bledost, malátnost, bolesti kloubů a průjem; dlouhodobé působení nízkých koncentrací může poškodit periferní nervy, močové cesty, reprodukční a krvetvorné orgány; silná otrava postihuje centrální nervový systém, ledviny a paralýzu svalů. Mangan - může působit poruchy nervového systému a ve velkých koncentracích může vyvolávat příznaky podobné zápalu plic. Vanad - může způsobovat silnou pneumonitidiu (zánět plic), zánět průdušek, otok plic a zezelenání jazyka a jemný třes končetin. 28

29 Opatření pro snížení expozice Snížení rizika u zdroje: design zařízení, procesů a pracoviště, náhrada nebezpečných látek, procesů a vybavení, bariéry proti emisi částic. Technická opatření: nucená výměna vzduchu, Čištění vzduchu v uzavřeném okruhu, monitoring kontaminace pracovního ovzduší.

30 Opatření pro snížení expozice aerosolů Organizační opatření: zkrácení expoziční doby, školení a výcvik, osobní hygiena pracovníků, lékařské preventivní prohlídky, čištění a úklid, řízení provozu a preventivní údržba, bezpečnostní značení. Prostředky osobní ochrany: prostředky pro ochranu dýchacích orgánů, prostředky pro ochranu kůže a povrchu těla. Předběžná opatrnost: je-li možné očekávat škodu na zdraví, byť nemáme bližší informace o toxicitě a expozici, je nutné přijmout ta nejlepší dostupná ochranná opatření.

31 OOPP / technické prostředky Zdroj: 3M Česko, s.r.o.

32 Fyzická zátěž a pracovní poloha Celková fyzická zátěž Zátěž při dynamické fyzické práci vykonávané velkými svalovými skupinami, při které je zatěžováno více než 50 % svalové hmoty. Posuzuje se z hlediska energetické náročnosti práce pomocí hodnot energetického výdeje vyjádřených v netto hodnotách a pomocí hodnot srdeční frekvence. Lokální svalová zátěž Zátěž malých svalových skupin při výkonu práce končetinami. Posuzuje se na základě zjištěných hodnot vynakládané svalové síly, počty pohybů a pracovní polohy končetin v závislosti na rozsahu statické a dynamické složky práce při práci v průměrné osmihodinové směně. Práce spojená s celkovou fyzickou zátěží a lokální svalovou zátěží, překračující hygienické limity, musí být přerušována bezpečnostními přestávkami v trvání 5 až 10 minut po každých 2 hodinách od započetí výkonu práce nebo musí být zajištěno střídání činností nebo zaměstnanců.

33 Manipulace s břemeny Nedodržování stanovených hygienických limitů. Problematické měření (práce častá vs. občasná). Manipulace s břemeny je často opomíjenou skupinou ergonomických rizik. Pracovní úrazy vykazují větší počet dnů prac. neschopnosti ekonomická nevýhodnost pro společnost. Zaměstnavatelé nevěnují manipulaci s břemeny dostatečnou pozornost v rámci školení o BOZP. Zaměstnanci manipulaci s břemeny podceňují - co by se mi mohlo stát?

34 Fyzická zátěž a pracovní poloha

35 Rizika spojená s pracovištěm a používanými technickými zařízeními Skrytá (latentní) rizika: Jsou sice všeobecně známá, ale pro svou povahu jsou považována za marginální. Obvykle vyplývají ze situací, které většině lidí připadají jako absurdní, nemožné či stěží očekávatelné. Není na ně náležitě upozorňováno, takže u řady pracovníků vzniká pocit, že jich se tyto hrozby netýkají. Mezi práce spojené se skrytými riziky se řadí především ty, při nichž se jednotlivé dílčí pracovní úkoly provádějí ve specifických režimech, za mimořádných či neobvyklých podmínek, anebo způsobem, který by laik označil až za hazardérství. Zbytková (reziduální) rizika: Zůstávají i po použití všech opatření systému řízení rizik. Jsou nedílnou součástí stroje/zařízení neboť vycházejí z jeho designu, přičemž se má za to, že konstruktér do návrhu implementoval všechna požadovaná/dostupná bezpečnostní opatření. Vztahují se obvykle pouze k vybrané fázi životního cyklu k normálnímu provozu probíhajícímu bez jakýchkoli odchylek.

36 Rozstřik roztaveného kovu / rozlet žhavých okují

37 Pracoviště a technická zařízení

38 Závěr Nikdy nelze vyhodnotit všechna rizika, ačkoli to ZP vyžaduje. Okolnosti si v praxi vynucují akceptovat řadu rizik, protože pro zajištění životního standardu není možné všechna rizika eliminovat. V metalurgii a zpracování kovů je nutné mnohdy hodnotit široké spektrum možných negativních vlivů = kumulativní účinky. Princip předběžné opatrnosti je nutné aplikovat vždy, když si nejsme jistí, zda máme pro vyhodnocení rizik k dispozici všechny potřebné informace. Skrytá a zbytková rizika NIKDY nesmíme podceňovat a přehlížet!

39 Děkuji za pozornost RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D. ERGOWORK s.r.o. Znalecký ústav bezpečnosti a ochrany zdraví, z.ú. E: ergowork@ergowork.cz skrehot@zuboz.cz T:

Ve středu pozornosti: páry z kovů. Kovové páry

Ve středu pozornosti: páry z kovů. Kovové páry Ve středu pozornosti: páry z kovů Kovové páry Není náhoda, že řada pracovníků v kovozpracujícím průmyslu trpí něčím, co se podobá chřipkovým onemocněním, s příznaky jako je rýma, bolení v krku, zvýšená

Více

Automotive & Zpracování kovů

Automotive & Zpracování kovů Ergonomie na pracovišti Seminář 3M Institutu Automotive & Zpracování kovů RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D. Ergonomie Ergonomie je multioborová vědní disciplína, zabývající se vztahem člověk stoj a člověk-prostředí

Více

Zdeňka Podzimková. BIOANALYTIKA CZ s.r.o.

Zdeňka Podzimková. BIOANALYTIKA CZ s.r.o. Zdeňka Podzimková BIOANALYTIKA CZ s.r.o. 1 Měření mikroklimatických podmínek Legislativa Metodika Hodnocení mikroklimatických podmínek Tabulky pro určení krátkodobě a dlouhodobě únosné doby práce Výpočtové

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Chloramin TS Další názvy látky: přípravek

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Chloramin T Další názvy látky:

Více

Bezpečnost práce při svařování

Bezpečnost práce při svařování SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 10 Bezpečnost práce při svařování Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 2 3 Rizikové

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 9.9.2004 Datum revize: 8.12.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 9.9.2004 Datum revize: 8.12.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 9.9.2004 Datum revize: 8.12.2008 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2 Použití

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová. Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová. Ministerstvo zdravotnictví ČR Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví ČR Kategorizace prací je metoda hodnocení úrovně zátěže zaměstnance zdravotními riziky při práci 13 faktorů pracovních podmínek sledován

Více

BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ

BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ Odborné výrazy Elektromagnetické záření, ultrafialové a infračervené záření, plazmového řezání, řezání plamenem, plamenové svařování, obloukové svařování, dýmy zplodiny a

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO PROFI

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku: Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Látka Číslo Číslo CAS 64742-54-7 Číslo ES (EINECS) 265-157-1 Další názvy látky 1.2. Příslušná určená použití

Více

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Autor RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Blok BK14 - Sekundární prašnost Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 SELENOL

ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 SELENOL 1.1 Identifikátor výrobku: Selenol Indexové číslo: nemá Číslo CAS: nemá Číslo ES (EINECS): nemá Název podle registrace: jedná se o směs Registrační číslo: jedná se o směs Další názvy látky nebo směsi:

Více

Chloramix D. Chloramix D. (4,6-dichlor-1,3,5-triazin-2-olát sodný, dihydrát; troclosen sodný, dihydrát). Chemický vzorec látky:

Chloramix D. Chloramix D. (4,6-dichlor-1,3,5-triazin-2-olát sodný, dihydrát; troclosen sodný, dihydrát). Chemický vzorec látky: Datum vydání: 12.6.2006 Datum revize: 16.7.2008 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: dichlorisokyanurát

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ISŘ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Název: KATEGORZACE Revize č.: 1 Aktualizace: 17. 4. 2014 Platí od: 17. 4. 2014 OBSAH ÚVOD... 2 IDENTIFIKACE SUBJEKTU... 2 ROZDĚLENÍ PRACÍ DLE... 3 LÉKAŘ POSKYTUJÍCÍ PRACOVNĚ LÉKAŘSKÉ

Více

ANTIQUE RELEASE AGENT

ANTIQUE RELEASE AGENT 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1. Identifikace přípravku 1.1.1. Obchodní název přípravku: 1.1.2. Další názvy přípravku: - 1.1.3. Registrační číslo: Nepřiděleno (není chemická látka ve smyslu

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

č. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003,

č. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, č. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

OXID BARNATÝ. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

OXID BARNATÝ. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) OXID BARNATÝ Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název: Oxid

Více

Příručka praktického rádce zaměstnavatele, podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP při provádění údržby a oprav komunikací

Příručka praktického rádce zaměstnavatele, podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP při provádění údržby a oprav komunikací Příručka praktického rádce zaměstnavatele, podnikatele (vedoucího zaměstnance) pro oblast BOZP OBSAH: 1. Základní požadavky na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)... 1-1 1.1 Vymezení

Více

SAVO PEREX svěží vůně / SAVO PEREX květinová vůně

SAVO PEREX svěží vůně / SAVO PEREX květinová vůně Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize: 3.12.2009 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: Savo Perex 1.2

Více

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty;

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty; 1. ERGONOMIE Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti, kterou lze souhrnně označit

Více

Pracovní rizika a zátěž na operačním sále

Pracovní rizika a zátěž na operačním sále Pracovní rizika a zátěž na operačním sále XXII. Mezinárodní konference nemocniční epidemiologie a hygieny Hotel Slovan Brno 22. - 23. 9. 2015 MUDr. Lenka Hobzová Rizikové faktory 1. Chemické látky a aerosoly

Více

Lidická 326, 735 95 Bohumín, ČR Identifikační číslo: 276 54 087 Telefon / Fax 042 596 091 111 / 042 596 012 870 e-mail :

Lidická 326, 735 95 Bohumín, ČR Identifikační číslo: 276 54 087 Telefon / Fax 042 596 091 111 / 042 596 012 870 e-mail : Datum vydání: 6. 9. 2004 Strana: 1 / 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi

Více

Bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy

Bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 24 Bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany

Více

Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11

Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11 Datum revize: 15. 2. 2015 Stránka 1 z 11 ODDÍL 1: Identifikace látky / směsi a společnosti / podniku 1.1 Identifikátor výrobku SONET Dezon Aktiv 1.2 Příslušná určená užití látky nebo směsi a nedoporučené

Více

Název složky Obsah (%) Číslo CAS Číslo ES Klasifikace R-věty Chlorid sodný Do 99% 99-100 7647-14-5 Neklasifikován Neuvedeny

Název složky Obsah (%) Číslo CAS Číslo ES Klasifikace R-věty Chlorid sodný Do 99% 99-100 7647-14-5 Neklasifikován Neuvedeny BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č.356/2003 Sb. v platném znění a Nařízení ES č.1907/2006 (REACH) Datum vydání: 14.5.2010 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU 1.1 Chemický název látky/ obchodní

Více

Úloha KHS v ochraně ovzduší konference NCONZO Brno, 2.10.2009

Úloha KHS v ochraně ovzduší konference NCONZO Brno, 2.10.2009 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Úloha KHS v ochraně ovzduší konference NCONZO Brno, 2.10.2009 MUDr. Helena Šebáková Ing.Jaroslav Kubina Ing.Miroslava Rýparová helena.sebakova@khsova.cz

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003,

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PEROXID SODÍKU. Peroxid sodíku

BEZPEČNOSTNÍ LIST PEROXID SODÍKU. Peroxid sodíku BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006/EC (REACH), v platném znění PEROXID SODÍKU Datum vydání: 23.7.2010 Datum revize: 7.8.2015 ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH)

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení Datum revize BEZPEÈNOSTNÍ LIST 25. bøezen 2007 12. duben 2009 1. Identifikace látky/pøípravku a spoleènosti/podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo Další názvy látky/pøípravku

Více

Počítače a zdravotní problémy - RSI

Počítače a zdravotní problémy - RSI Počítače a zdravotní problémy - RSI Pro mnohé nás jsou počítače zdrojem obživy, ale i zábavy. Trávíme před monitorem desítky hodin, ať už se věnujeme seriózní práci, hraní her nebo ubíjíme čas flirtováním

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 12.9.2007 Strana: 1 z 7 Datum revize: 12.9.2007 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 12.9.2007 Strana: 1 z 7 Datum revize: 12.9.2007 Název výrobku: Datum vydání: 12.9.2007 Strana: 1 z 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Název látky nebo přípravku (totožný s označením na štítku a v souladu

Více

432/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kate...

432/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kate... Stránka č. 1 z 15 432/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro

Více

MR STEEL GROUP s.r.o. Bořivojova 878/35 130 00 Praha 3 - Žižkov IČ: 24756890

MR STEEL GROUP s.r.o. Bořivojova 878/35 130 00 Praha 3 - Žižkov IČ: 24756890 Oznamovatel : MR STEEL GROUP s.r.o. Bořivojova 878/35 130 00 Praha 3 - Žižkov IČ: 24756890 Název dokumentu: Sběrna MR STEEL GROUP s.r.o. Bruntál, navýšení kapacity + nakládání s akumulátory Oznámení záměru

Více

Kategorizace prací z hlediska prachu

Kategorizace prací z hlediska prachu Kategorizace prací z hlediska prachu Ing. Jitka Hollerová Státní zdravotní ústav Praha Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory 26. konzultační den 19. února 2009 Kategorizace prací

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: Revize: Strana: 02.01.2006 01.06.2008 1 / 5 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Další

Více

AQUAMAR ph+ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

AQUAMAR ph+ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Datum vydání: 17. 12. 2008 Strana: 1 / 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky Název: AQUAMAR ph + Další názvy: Nejsou uvedeny 1.2 Použití látky Popis funkce:

Více

Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže.

Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže. Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Řecko 1. BEZPEČNOSTNÍ LIST IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku Kód produktu Popis

Více

Ethanol absolutní denaturovaný 4% acetonu Indexové číslo: 603-002-00-5 Číslo CAS: 64-17-5 Číslo ES (EINECS): 200-578-6 Další názvy látky:

Ethanol absolutní denaturovaný 4% acetonu Indexové číslo: 603-002-00-5 Číslo CAS: 64-17-5 Číslo ES (EINECS): 200-578-6 Další názvy látky: podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 EC (REACH), ve znění nařízení 453/2010/EC Datum vydání: 16.6.2011 Datum revize: 1.6.2015 ETHANOL absolutní denaturovaný 4% acetonu ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST. dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 30. 6. 2010 Strana: 1/7 Datum revize: Název výrobku: SYNTEKO RETARDER 1670 Číslo výrobku: 1670 1. Identifikace látky nebo přípravku a

Více

ŽELEZO PRÁŠKOVÉ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU. Železo práškové 2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ LIST

ŽELEZO PRÁŠKOVÉ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU. Železo práškové 2. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ LIST BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) ŽELEZO PRÁŠKOVÉ Datum vydání: 18.12.2010 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Název:

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 5.4.2004 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA, NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: Samonivelační hmota

Více

Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení

Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 2 Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO 1.2 Použití

Více

Datum vydání: 29.9.2008 Strana: 1 / 8 Datum revize: 19.7.2012 nahrazuje revizi ze dne: 5.10.2009 Název výrobku:

Datum vydání: 29.9.2008 Strana: 1 / 8 Datum revize: 19.7.2012 nahrazuje revizi ze dne: 5.10.2009 Název výrobku: Datum vydání: 29.9.2008 Strana: 1 / 8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi

Více

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: superalka - H11 index.číslo: registrační číslo: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

S-CIN-05-250-SAC305FL05

S-CIN-05-250-SAC305FL05 BEZPEČNOSTNÍ LIST Datum vytvoření: 8.11.2013 Datum revize: 14.6.2012 Podle nařízení REACH (ES) č. 1907/2006 a nařízení CLP (ES) č. 1272/2008 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1

Více

SMITHS COLOR. 1. Identifikace přípravku a společnosti. 2. Identifikace nebezpečnosti. 3. Informace o složkách

SMITHS COLOR. 1. Identifikace přípravku a společnosti. 2. Identifikace nebezpečnosti. 3. Informace o složkách 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1. Identifikace přípravku 1.1.1. Obchodní název přípravku: FLOOR 1.1.2. Další názvy přípravku: Smiths Paint color 1.2. Použití přípravku 1.2.1. Doporučený účel

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.9.2004 Datum revize: 14.4.2009 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.9.2004 Datum revize: 14.4.2009 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 21.9.2004 Datum revize: 14.4.2009 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: přípravek 1.2

Více

Obchodní název: DEZIKON Strana 1 (celkem 5) 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku Identifikace látky/ Obchodní název látky/ D E Z I K O N Doporučený účel použití: Koncentrovaný prostředek

Více

Chlorid železnatý tetrahydrát

Chlorid železnatý tetrahydrát BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), ve znění nařízení 453/2010/EC Datum vydání: 8.2.2011 Datum revize: 1.6.2015 CHLORID ŽELEZNATÝ TETRAHYDRÁT ODDÍL 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI

Více

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 FORMALDEHYD 36-38% vodný roztok

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 FORMALDEHYD 36-38% vodný roztok podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 FORMALDEHYD 36-38% vodný roztok 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace látky nebo

Více

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TŘEBÍČ Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem MUDr. Stanislav Wasserbauer Hana Pokorná Jihlava, září 2012 Obsah: 1 Úvod...4

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Postup poskytovatelů zdravotních služeb při propouštění novorozenců

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Postup poskytovatelů zdravotních služeb při propouštění novorozenců Věstník Ročník 2013 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 8 Vydáno: 9. PROSINCE 2013 Cena: 74 Kč OBSAH: 1. Postup poskytovatelů zdravotních služeb při propouštění novorozenců do vlastního sociálního

Více

BEZPEČNOSTNÍ Dle Nařízení (ES) č. 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ Dle Nařízení (ES) č. 1907/2006 Příloha č. 4 Bezpečnostní list (počet listů 6) BEZPEČNOSTNÍ Strana: 1 Počet stran: 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE/DOVOZCE 1.1 1.1 Obchodní název přípravku: Chemický název účinné látky :

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 453/2010

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 453/2010 1. Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: Obchodní název přípravku: AQATEX HP 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití: Kapalná složka pro

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO GLANC

Více

OXY-KOMPLEXON 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA

OXY-KOMPLEXON 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA Datum revize: Strana 1/8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název látky nebo přípravku: Další názvy látky

Více

ZNEČISTĚNÍ OVZDUŠÍ VE SVITAVÁCH PLYNNÝMI ŠKODLIVINAMI A PRACHEM

ZNEČISTĚNÍ OVZDUŠÍ VE SVITAVÁCH PLYNNÝMI ŠKODLIVINAMI A PRACHEM KVALITA OVZDUŠÍ MĚŘÍCÍ STANICE KVALITA OVZDUŠÍ VE SVITAVÁCH V ROCE 2013 Hodnocení imisní situace ve městě Svitavy se opírá o data poskytovaná měřící stanicí MLU č. ISKO 1195. Jedná se o automatickou stacionární

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení ES 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení ES 1907/2006 Strana: 1/6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Chemický název látky/obchodní název přípravku: Název : Další názvy přípravku: Použití látky nebo přípravku Určené nebo doporučené použití

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) v souladu s Nařízením (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: Revize: Strana: 02.01.2006 01.06.2008 1 / 5 1. Identifikace látky/přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Další

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH)

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení Datum revize BEZPEÈNOSTNÍ LIST 10. kvìten 2005 25. listopad 2010 1. Identifikace látky/smìsi a spoleènosti/podniku 1.1. Identifikace látky nebo smìsi Èíslo Další názvy látky/smìsi Asfaltový

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Nouzové telefonní číslo: Toxikologické informační středisko, Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2, telefon (24 hod./den) 224 919 293; 224 915 402

Nouzové telefonní číslo: Toxikologické informační středisko, Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2, telefon (24 hod./den) 224 919 293; 224 915 402 Datum vydání: 12.01.2004 Strana: 1 01 IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Označení produktu: Účel použití: HERBOL-PU-SIEGEL GLAENZEND stavební nátěr 1.1. Dodavatel: AKZO NOBEL DECO GMBH, POSTFACH

Více

Bezpe nostní list podle Na ízení (ES) . 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace p ípravku a spole nosti 1.1 Identifikace p ípravku Obchodní název výrobku

Bezpe nostní list podle Na ízení (ES) . 1907/2006 (REACH) 1. Identifikace p ípravku a spole nosti 1.1 Identifikace p ípravku Obchodní název výrobku Vytištěno: 12.5.2010 Datum zpracování: 21/12/2009 strana:1 / 7 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1 Identifikace přípravku 650-002312 Woodprotector Obchodní název výrobku 620-002312 Woodprotector

Více

J.Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

J.Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě POP s v ovzduší MSK J.Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Ve spolupráci a za podpory Partyzánské náměstí 7 702 00 Ostrava tel.:596200111 fax:596118661 www.zuova.cz Látky známé z ovzduší Prašný aerosol

Více

chemický název látky koncentrace CAS nr/einecs nr/eg Index symbol nebezpečí R - věty

chemický název látky koncentrace CAS nr/einecs nr/eg Index symbol nebezpečí R - věty dle zákona 356/2003sb a vyhlášky 460/2005 93/112/EG strana 1 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce: Odstraňovač vosků Ciranova Debal Coatings NV, Industrieweg 29, B-8800 Beveren Roeselare,

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH)

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení Datum revize BEZPEÈNOSTNÍ LIST 19. listopad 2003 29. leden 2010 1. Identifikace látky/pøípravku a spoleènosti/podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo Další názvy látky/pøípravku

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: PÁJECÍ DRÁT FLUITIN 1532 (Sn60PbCu2)

1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: PÁJECÍ DRÁT FLUITIN 1532 (Sn60PbCu2) Datum vydání: 13.02.2013 Datum revize: 02.05.2010 Strana 1 (celkem 6) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: PÁJECÍ DRÁT FLUITIN 1532 (Sn60PbCu2) 1.2

Více

Použití přípravku: Odmašťovač. Pomocný přípravek do systému nátěrových hmot pro použití v automobilovém průmyslu. Viz Identifikace přípravku.

Použití přípravku: Odmašťovač. Pomocný přípravek do systému nátěrových hmot pro použití v automobilovém průmyslu. Viz Identifikace přípravku. Datum vydání: 04. 11. 2008 Strana 1 (celkem 8) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace přípravku: SILICONE REMOVER Odmašťovač Výrobní kód: 3-90 Použití přípravku: Odmašťovač.

Více

Pracovní rizika a zátěž na operačním sále

Pracovní rizika a zátěž na operačním sále Pracovní rizika a zátěž na operačním sále III. CELOSTÁTNÍ KRÁLOVÉHRADECKÝ KONGRES PERIOPERAČNÍCH SESTER 24. 25.9.2014 MUDr. Lenka Hobzová Oddělení nemocniční hygieny Rizikové faktory 1. Chemické látky

Více

(podle vyhlášky 231/2004 Sb., ve znění vyhlášky č. 460/2005 Sb.) Akzo Nobel Car Refinishes bv. Masarykova 31, 656 22 Brno

(podle vyhlášky 231/2004 Sb., ve znění vyhlášky č. 460/2005 Sb.) Akzo Nobel Car Refinishes bv. Masarykova 31, 656 22 Brno BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle vyhlášky 231/2004 Sb., ve znění vyhlášky č. 460/2005 Sb.) Datum vydání: 29. 1. 2006 Datum revize: 1 Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Název látky/obchodní

Více

LOVOHUMINE N ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006

LOVOHUMINE N ODDÍL 2: IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI. BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 1.1 Identifikátor výrobku: Identifikační číslo: nemá Číslo CAS: nemá Číslo ES (EINECS): nemá Název podle registrace: jedná se o směs Registrační číslo: jedná se o směs Další názvy látky nebo směsi: kapalné

Více

Návrh kategorizace prací. Kategorizace prací

Návrh kategorizace prací. Kategorizace prací Kategorizace prací Kategorizace prací vyjadřuje souhrnné hodnocení úrovně zátěže zaměstnanců faktory rozhodujícími ze zdravotního hlediska o kvalitě pracovních podmínek. Provádí se na základě zhodnocení

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 A 3030 PLASTIC BONDER

BEZPEČNOSTNÍ LIST. podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení Komise (EU) č. 453/2010 A 3030 PLASTIC BONDER ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Látka / směs: Směs Číslo A 3030 Další názvy směsi A 3030 PLASTIC BONDER 1.2. Příslušná určená použití směsi Určená použití

Více

Cot-1 DNA, Part Number 5190-3393. Uvedená použití

Cot-1 DNA, Part Number 5190-3393. Uvedená použití BEZPEČNOSTNÍ LIST ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku Part No. 5190-3393 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PŘÍPRAVKU Podle nařízení ES č. 1907/2006 Název prostředku IN EXCELLENT na skvrny

BEZPEČNOSTNÍ LIST PŘÍPRAVKU Podle nařízení ES č. 1907/2006 Název prostředku IN EXCELLENT na skvrny BEZPEČNOSTNÍ LIST PŘÍPRAVKU Podle nařízení ES č. 1907/2006 Název prostředku IN EXCELLENT na skvrny Datum vydání : říjen 2008 Datum revize: 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1. Identifikace přípravku:

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 5.10.2010 Datum revize: 10.11.2011 AMONIAK, vodný roztok 25-29% 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor

Více

CHLORID ŽELEZITÝ BEZVODÝ

CHLORID ŽELEZITÝ BEZVODÝ BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 28.12.2010 Datum revize: CHLORID ŽELEZITÝ BEZVODÝ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení 1907/2006/ES

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení 1907/2006/ES Strana: 1/6 1. Identifikace přípravku a společnosti Identifikace přípravku (obchodní název): Email syntetický rychleschnoucí Použití: Nátěrová hmota. Identifikace výrobce: BARVY LAKY Lanškroun s.r.o. Sídlo:

Více

Datum vydání: 3.6.2004 Strana: 1 / 7 Datum revize: 6.11.2012 nahrazuje revizi ze dne: 12.9.2011 Název výrobku:

Datum vydání: 3.6.2004 Strana: 1 / 7 Datum revize: 6.11.2012 nahrazuje revizi ze dne: 12.9.2011 Název výrobku: Datum vydání: 3.6.2004 Strana: 1 / 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO SMĚSI A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Další názvy směsi: přípravek 1.2 Příslušná určená použití látky

Více

podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006, přílohy II Stránka 1 z 9

podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1907/2006, přílohy II Stránka 1 z 9 Datum vydání : 15.9.2010 BEZPEČNOSTNÍ LIST 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIK 1.1. Identifikace látky nebo přípravku Název: Tepelně izolační malty: OM 208, TM 501, TO 502, TO

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01EU198* Čj: MSK 55825/2014 Sp. zn.: ŽPZ/13187/2014/KoL 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Ph. D. Lucie

Více

Kategorizace prací v příkladech truhlář. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Mgr. Tomáš Dombek

Kategorizace prací v příkladech truhlář. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Mgr. Tomáš Dombek Kategorizace prací v příkladech truhlář Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Mgr. Tomáš Dombek Obecný postup KAPR Identifikace nebezpečnosti identifikujeme jaké rizikové faktory

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.)

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 16.5.2005 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE, PRVNÍHO DISTRIBUTORA, NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: Číslo CAS: nemá

Více

Při vdechování můţe způsobit smrt. Způsobuje těţké poleptání kůţe a poškození očí. Při poţití můţe způsobit smrt.

Při vdechování můţe způsobit smrt. Způsobuje těţké poleptání kůţe a poškození očí. Při poţití můţe způsobit smrt. SIGMA-ALDRICH sigma-aldrich.com BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení (ES) č. 1907/2006 Verze 5.0 Datum revize 14.09.2012 Datum vytištění 02.10.2013 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/ SMĚSI A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikátory

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 29.6.2000 Datum revize: 20.11.2003 (revize1), 5.3.2006 (revize 2), 20.6.2009 (novelizace dle REACH) 1 Identifikace látky nebo přípravku a společnosti/podniku 1.1 Identifikace látky nebo přípravku

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení (ES) č. 453/2010) AGRO CS a.s.

BEZPEČNOSTNÍ LIST. (podle nařízení (ES) č. 453/2010) AGRO CS a.s. Verze č.: 1.1 Vydaná: 19. 6. 2014 Nahrazuje verzi č.: 1.0 BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle nařízení (ES) č. 453/2010) Oddíl 1: IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku: Chemický

Více

Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže.

Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže. Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Řecko 1. BEZPEČNOSTNÍ LIST IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo přípravku Název výrobku Kód produktu Popis

Více

Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY. Tel.: +49 4122 717 0 Fax.: +49 4122 717 158 Email: info@vosschemie.de

Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY. Tel.: +49 4122 717 0 Fax.: +49 4122 717 158 Email: info@vosschemie.de Datum vydání: 18.12.2007 Strana: 1 01 IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Označení produktu: Účel použití: Scandiccare HARTWACHS-ÖL TEKUTÝ VOSK NA PODLAHY stavební nátěr 1.1. Dodavatel: Voschemie

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH)

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení Datum revize BEZPEÈNOSTNÍ LIST 15. listopad 2004 31. leden 2010 1. Identifikace látky/pøípravku a spoleènosti/podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo Další názvy látky/pøípravku

Více

HG sprej na laminátové plovoucí podlahy. : HG sprej na laminátové plovoucí podlahy. +31 (0)36 54 94 777 09.00-17.00 Pouze pro zdravotnický personál.

HG sprej na laminátové plovoucí podlahy. : HG sprej na laminátové plovoucí podlahy. +31 (0)36 54 94 777 09.00-17.00 Pouze pro zdravotnický personál. Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II Česká republika BEZPEČNOSTNÍ LIST ODDÍL 1 Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Název výrobku Kód produktu Popis

Více

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH)

podle naøízení Evropského parlamentu a Rady (ES) è. 1907/2006 (REACH) Datum vytvoøení Datum revize BEZPEÈNOSTNÍ LIST 25. bøezen 2007 2. únor 2010 1. Identifikace látky/pøípravku a spoleènosti/podniku 1.1. Identifikace látky nebo pøípravku Èíslo Další názvy látky/pøípravku

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku: Strana 1/8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Číslo CAS U těchto směsí se nepoužívá Číslo ES U těchto směsí se nepoužívá Registrační číslo

Více

Příloha 2 Rizika a nebezpečí související s prácí a ochrana před nimi

Příloha 2 Rizika a nebezpečí související s prácí a ochrana před nimi Příloha 2 Rizika a nebezpečí související s prácí a ochrana před nimi INSTRUKTÁŽNÍ LIST Určeno jako pomůcka pedagogům pro metodické vedení žáků Úraz při práci může způsobit předmět (stroj, dopravní prostředek,

Více