NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT"

Transkript

1 Kulturníček č. září 00 OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PŘÁTEL ČESKÉ BŘÍZY NOVINKY Léto nám pomalu mává na rozloučenou. Věříme, že vám přineslo správný odpočinek, mnoho nezapomenutelných zážitků, hrdých výpěstků na zahrádce i příjemná posezení s přáteli při grilování. Velmi nás těší přibývající počet příznivců Sdružení - k dnešnímu dni je zapsáno padesát jedna členů. Jedním z nových členů je také MVDr. Pavel Dušek, kterému děkujeme za peněžitou podporu, jež bude využita na dárky pro děti na našich podzimních akcích. Všem přátelům Sdružení děkujeme za podporu a spolupráci. Ani my jsme přes prázdniny nezaháleli. Kromě vydání nového čísla Kulturníčku se nám podařilo získat finanční prostředky na dvě dětská pružinová houpadla. Obě budou s laskavým svolením Obce Česká Bříza umístěna na místním dětském hřišti do konce letošního roku. V neposlední řadě jsme sestavili plán akcí do konce roku 00. A co nás čeká? NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT V sobotu. září 00 od.00 hodin vás zveme na akci s názvem PODZIMNÍ PARÁDA, která se bude konat na místním hřišti. Připravili jsme pro vás pestrý program, který zahrnuje soutěže pro děti, ukázku sanitního vozu a práce jednotky záchranné služby, výstavu modelů letadel, možnost svezení se na koních a závěrečný Sranda turnaj ve vybíjené (do turnaje se můžete přihlásit předem prostřednictvím mailu nebo poštovní schránky Sdružení). Dobrovolným vstupným podpoříte další akci Sdružení. Přijďte se podívat, pobavit a příjemně občerstvit!

2 Kulturníček č. září 00 Na sobotu. října 00 pro vás připravujeme LAMPIÓNOVOU POUŤ ZA POKLADEM. Lampiónový průvod dětí i dospělých vyrazí s lampiónem a s chutí hledat podklad v.0 hodin od kapličky na návsi. Součástí akce bude soutěž o nejoriginálnější rodinné svítidlo. Lampióny můžete zakoupit v papírnictvích, hypermarketech, prostřednictvím internetu nebo přímo na místě před začátkem akce. Pro vaši inspiraci jsme zařadili jednoduchý návod na výrobu lampiónu do sekce Příspěvky našich čtenářů. Na sobotu. prosince 00 od.00 hodin svolává Občanské Sdružení do sálu kulturního domu v České Bříze SLAVNOSTNÍ VALNOU HROMADU. Všichni řádní členové jsou vítáni s doprovodem. Poslední akce letošního roku s názvem VÁNOCE JSOU TADY! vypukne v úterý. prosince 00 od.00 hodin na místním hřišti. Vánoční atmosféru doplníme příjemným programem a vůní svařeného vína. Z HISTORIE ZEMĚDĚLSTVÍ ČESKÉ BŘÍZY Na podzimní čtení pro vás Mirka vybrala z kroniky zajímavosti spojené se zemědělstvím: Objevil se mor vepřového dobytka, který způsobil jeho 0% ztráty. Tuhá zima měla za následek pomrznutí ovocných stromů. Škoda byla tehdy odhadnuta na 0 000,- Kč. Tentokrát udeřil slepičí mor, na který uhynulo 0% slepic. Velkou část úrody na polích zničily hojně se vyskytující myši. Občané obhospodařovali svá políčka, lesy a statky. Díky deštivému počasí se nemohly vybírat brambory a nemohlo se orat ani sít. Postupně vzniká místní JZD. Od roku již celá obec hospodařila společně. Byl vystavěn nový kravín. Poprvé se brambory sázely strojově. Tento rok byl velmi úrodný. Byl postaven druhý kravín a vepřín, zakoupeny traktory a jiné zemědělské stroje, které ulehčily těžkou práci v zemědělství. V JZD pracovalo mnoho lidí z vesnice. Pro zaměstnance družstva byla postavena bytovka. Byla zakoupena nová mostní váha. JZD Česká Bříza, Zruč, Druztová a Dolany se sloučila pod JZD se sídlem a vedením ve Zruči. Musela být poražena polovina ovocných stromů švestek, které byly napadeny nemocí zvanou šárka. Červnové mrazy zničily první úrodu brambor a zeleniny. Velká část úrody podlehla silnému krupobití a vichřici. např.

3 Kulturníček č. září 00 V současné době patří místní farma s malým počtem zaměstnanců pod Třemošenskou a. s. Na farmě se věnují rostlinné výrobě a chovu krav. Naši občané mají možnost od zemědělského družstva celoročně odebírat obědy. Porce jsou prý velké, chutné a za jednu zaplatíte 0,- Kč. Soukromým zemědělcem je pan Ladislav Roubal, který chová krávy a obhospodařuje svá pole a louky. V obci máme celkem čtyři rodiny, které chovají koně. VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ JUBILEA NAŠICH ČLENŮ Září: Říjen: 0 let Alena Stupková let Renáta Pittrová let Veronika Čečáková let Eva Nekolová let Vlasta Roubalová let Mgr. Světlana Lisová 0 let Michal Bedzír 0 let Otilie Pechová let Jaroslav Kulich let MUDr. Karel Svoboda let Drahomíra Mottlová let Miroslav Martínek Listopad: let Zuzanka Beránková let Kateřina Jirková let Daniela Kroftová Přejeme vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a mnoho splněných přání! Během letních prázdnin přibyla v České Bříze dvě klučicí miminka Adámek Riedl a Vojtíšek Duchoslav. Šťastným rodičům gratulujeme a chlapečkům přejeme hodně zdraví. Nově přistěhovalým manželům Menclovým s dcerou Terezkou přejeme příjemné zabydlení v naší vesničce.

4 Kulturníček č. září 00 PŘÍSPĚVKY NAŠICH ČTENÁŘŮ RECEPTY Dozvěděli jsme se, že jste recepty uveřejněné v minulém čísle řádně vyzkoušeli, což nás moc těší, a za odměnu přinášíme další dva: Od MUDr. Karla Svobody jsme získali postup, jak naložit Utopence: Na pěti litrovou sklenici budeme potřebovat:, kg špekáčků (Majer!) / kg cibule Špekáčky oloupeme, podélně hluboce nařízneme, do nářezu vložíme cibuli a takto upravené naskládáme do sklenice. Zbytkem cibule je ještě proložíme a pak zalijeme následujícím nálevem: litr vody kávových lžiček soli kuliček jalovce litr octa kávová lžička anýzu 0 hřebíčků / kávové lžičky chilli kávová lžička fenyklu 0 bobkových listů 0 kuliček celého pepře kávová lžička zázvoru 0 kuliček nového koření kávová lžička tymiánu Nálev přivedeme do varu a necháme vychladnout. Studeným nálevem pak špekáčky přelijeme a nahoru ještě přidáme kulaté feferonky tak, aby byly potopené. Špekáčky pak necháme proležet minimálně týden ve tmě a chladu (ne v lednici!). V průběhu týdne se špekáčky postupně přemění ve vynikající utopence. Podáváme s chlebem, nebo i jen tak samotné jako chuťovku, v kterékoliv denní i noční době. Pozn. Osvědčilo se mi nakládání mezi 0.. prosincem, protože pak přes Vánoce a po Novém roce, když jsou všichni již přejedení sladkého, přijdou často k chuti. Mám vyzkoušeno, že ve sklepě vydrží i měsíc po otevření, protože jsem jednou na jejich zbytek zapomněl a našel jsem je až koncem ledna. U nedělní kávy jistě oceníte Buchtu s ořechy dle receptu paní Marcely Janouškové: Těsto: konzerva ananasu (i se šťávou) hrnek krystalového cukru hrnek hladké mouky hrnek polohrubé mouky hrnek rozemletých ořechů prášek do pečiva Poleva: rozemleté ořechy a čokoládová poleva Krém: ½ másla pomazánkové máslo ½ hrnku cukru

5 Kulturníček č. září 00 Ingredience na těsto smícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme. Suroviny na krém ušleháme a potřeme jimi upečenou buchtu. Posypeme rozemletými ořechy a polijeme čokoládovou polevou. Dáme ztuhnout. Dobrou chuť! STŘÍPKY Z MIRČINY DOVOLENÉ Po dlouhém plánování, přípravách a nekonečném těšení jsme letos v červnu vyrazili s manželem a pár přáteli poznávat krásy dvou severských zemí: Norska a Švédska. Ráda se s vámi podělím o své pocity a poznatky a těm, kteří uvažují o cestě podobným směrem, přidám pár rad. V Norsku, kde jsme strávili nejvíce času z cest, nás přivítala krásná neponičená příroda se spoustou vodopádů, jezer a skal. Příjemně nás překvapilo, že nejčastěji se vyskytujícím stromem byla bříza se silným kmenem. Směrem na sever byly už jen břízky zakrslé a pokroucené, lišejníky, sníh, praskající kry v jezerech a holá pohoří. Malebnost krajiny doplňovaly typické norské červeně natřené domky, které mívají na střeše namísto krytiny travní porost se zakrslými stromky. V horách jsou silnice úzké, ale velmi dobře zpevněné, tvořící úchvatné serpentiny. Horské cesty patří ovcím a kravám, které z klidu nevyrušilo ani naše auto. Počasí bylo velmi proměnlivé. Během dne se nám vystřídalo sluníčko, déšť i vítr. Norové před deštěm neutíkají, berou ho jako přirozenou věc. Teploty se mezi zelenými oblastmi fjordů a sněhem pokrytými horami tyčícími se nad nimi lišily až o C. Proto, vydáte-li se na túry, nepodceňujte oblečení! Turistické stezky bývají značené červenými písmeny na kamenech. Měli jsme štěstí pozorovat půlnoční slunce a na vlastní kůži zažít krátké noci, kdy se jen lehce zešeří. Norové umí dobře anglicky, bez problémů jsme se domluvili i v zapadlých městečkách. Pečou výborný chléb, který může být i sladký. Jeho cena se pohybovala od 0 norských korun (v přepočtu asi 0,- Kč). Plastové láhve i plechovky zálohují, čímž dbají na ekologii. V supermarketech mě zaujaly peněžní automaty. Do nich jsme při placení vhazovali mince nebo nám naopak drobné na zpět vypadly. Pokladní tedy s drobnými mincemi nepřijde vůbec do styku. S ubytováním jsme po celou dobu neměli žádný problém. Všude byla spousta pěkných kempů, které byly čisté a velmi dobře vybavené.

6 Kulturníček č. září 00 Na cestách si dávejte pozor na včasné dotankování nádrže, neboť benzínky zvláště v horách nejsou na každém rohu. Ty s obsluhou mívají otevřeno jen do.00 hod., samoobslužné stojany jsou v provozu nonstop, ale platit na nich musíte platební kartou. Benzín je zde jeden z nejdražších v Evropě. V Norsku jsme projeli nespočetným množstvím úžasných tunelů a mostů. Počítejte s tím, že za přejezdy větších mostů, využití trajektů, mýtné i vjezd do větších měst řádně zaplatíte. Typickým norským suvenýrem je postavička bájného potomka obrů Trolla. Z Norska jsme přejeli do Švédska, kde bylo jedním z našich cílů největší a hlavní město Stockholm. Rušné město se rozkládá na čtrnácti ostrovech a pobřeží jezera Mälaren a Baltského moře, bývá nazývané též jako Benátky severu. V jádru starého města jsme procházeli úzkými uličkami lemovanými cihlově červenými domky. Město na nás dýchlo atmosférou podobně jako náš Český Krumlov. Sídlo královské rodiny střeží stráž, která běžně hovoří s kolemjdoucími a může se na rozdíl od naší hradní stráže pohybovat. Švédi jsou zdatní cyklisté, zvláště ve městech jsme viděli mnoho cyklostezek. Uvedla jsem pouze střípky svých zážitků z cesty na sever. Tamní atmosféru nejlépe poznáte na vlastní kůži a oči, což vřele doporučuji. Pokud se tak rozhodnete, nechte si na dovolenou delší čas. Přejezdy v horách trvají déle z důvodu úzkých silnic, převýšení a hlavně zastávek na kochání se zdejší přírodou. Přeji vám šťastné cesty nejen na sever. VYROBTE SI LAMPIÓN Zde přinášíme slíbenou inspiraci, jak si za prodlužujících se zimních večerů vyrobit lampión. Vydejte se spolu s námi. října na Lampiónovou pouť! Procházka tmou s rozsvíceným světýlkem bude pro svoji kouzelnou atmosféru nezapomenutelná. Co budeme potřebovat: kulatou krabičku od tavených sýrů silnější drát ks barevného papíru formátu A dřevěnou tyčku voskovky čajovou svíčku kuchyňský olej, papírový ubrousek tužku, nůžky, pravítko, lepidlo Jak budeme postupovat:. Dva barevné papíry slepíme kratší stranou k sobě. Obvod běžné krabičky od sýrů je asi cm, proto si ponecháme délku papíru o cm delší tedy cm. Výšku lampiónu můžeme ponechat nebo libovolně zkrátit.. Připravený papír vyzdobíme voskovkami. Lépe vyniknou větší motivy.. Pomalovaný papír potřeme po celé ploše olejem. Papír zesílí a zprůhlední. Přebytek oleje odsajeme papírovým ubrouskem.

7 Kulturníček č. září 00. Na spodní stranu krabičky od sýrů nalepíme čajovou svíčku. V horní části krabičky vystřihneme kulatý otvor. Zpevníme jím horní část lampiónu.. Přilepíme vyzdobený papír ke krabičce. Lepené strany důkladně přitiskneme a necháme zaschnout.. Na horní stranu připevníme drát, zavěsíme lampión na tyčku a můžeme vyrazit! Lampión si můžete vyzdobit mnoha způsoby. Necháme se překvapit, zda se rozhodnete použít barevný papír a voskovky, čtvrtku, akvarelové barvy, hedvábný papír, nalepovací ozdoby, vystřihávání otvorů anebo cokoliv jiného. INZERCE Vyměním venkovní bílou kalu za jinou barvu, či jinou barvu kaly zakoupím. Mirka Cigánková, Česká Bříza. Prodám starší brožurky z různých edic nakladatelství Harlequin 0ks / 0,- Kč. Markéta Kraftová, Česká Bříza. Zde vyhrazujeme prostor vám všem, kteří něco sháníte či se chcete zbavit věcí pro vás nadbytečných. Prostřednictvím naší inzerce můžete koupit, prodat, vyměnit i darovat. Inzeráty do příštího vydání Kulturníčku přijímáme až do. listopadu. REKLAMA Veterinární ordinace pro malá zvířata MVDr. Pavel Dušek Česká Bříza (pod areálem Zem. družstva), tel., mobil: Ordinační hodiny: Po, St, Pá:,0,00 hod. (ošetření mimo ordinační dobu je možné po předchozí telefonické domluvě) Nabízím možnost objednat značková krmiva a diety pro psy a kočky a granule pro králíky. Oprava oděvů a šití bytové dekorace Lenka Bártová Česká Bříza, Tel.: Ušiji záclony, bytové dekorace, dečky, polštářky, opravím vaše oděvy, vyměním zipy, zkrátím kalhoty. Vše rychle a kvalitně!

8 Kulturníček č. září 00 VOLNÝ ČAS Pro všechny nadšené luštitele připravila Katka křížovku. Tajenku označenou jménem a adresou nám doručte ke slosování nejpozději do. listopadu, a to buď mailem nebo prostřednictví naší poštovní schránky na adrese Sdružení. Tři vylosovaní výherci obdrží poukázky na odběr svařeného vína na akci Vánoce jsou tady! Správné řešení naleznete v příštím čísle. (TAJENKA) v neštěstí zažene hned půlku zla. Vodorovně: A A - Zařízení k čekání na zvěř, arabské město a přístav. B B - Kolem, prarodič. C C - Africká země, velmi jasný meteor. D D - SPZ Loun, stále. E E - Inic. astronauta Aldrina, brát bez zaplacení, povzdech. F F - Dřeviny s kmenem, prací prostředek. G G - Pás po stranách rovníku, korálový ostrov H H - Buddhistický kněz, téměř. I I - Bylina (Aconitum), hltavě pít. Nápověda: EDIL, TLO Svisle: - Snížení, dřevěný strop (nářeč.). - Prostředek k čištění skla, břevno. - Dívčí jméno (..), mimo. - Domácky Eliška, být v koncích, citoslovce překvapení. - TAJENKA. - Latinská předložka, obilniny, slovensky "jak". - Pracovat, edém. - Starořímský úředník, francouzská hořčice. - Předložka, hloubkoměr. Správné řešení z minulého čísla: Výherci poukázek v hodnotě 00,- Kč:. Vendula Mottlová. Alena Stupková ml.. Marie Jirková Na další číslo Kulturníčku se můžete těšit v první polovině prosince 00. My se naopak těšíme na vaše příspěvky (recepty, zamyšlení, inzeráty, řešení křížovky), které doručíte našemu Sdružení nejpozději do. listopadu 00. Děkujeme. Přejeme vám krásné podzimem zbarvené dny a těšíme se na vás na našich akcích! Vaše Občanské sdružení

9 Kulturníček č. září 00 Kontakt: Občanské sdružení přátel České Břízy Česká Bříza, 0 Třemošná cigankova.m@volny.cz

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2011

Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2011 Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2011 ze dne: 10. prosince 2011 počet přítomných členů: 40 (viz prezenční listina) Program: 1. Zahájení 2. Zpráva o činnosti Sdružení za rok 2011 3. Zpráva

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016

DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA 2015 / 2016 DRUŽINOVÁ KUCHAŘKA Děvčata a chlapci, končí naše desetiměsíční spolupráce. Poznali jste řadu nových kuchařských nástrojů a přístrojů, seznámili se se spoustou nových receptů

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

1. Guláš z buřtů Obsah. 2. Vuřt guláš Obsah. 3. Vuřtový guláš Obsah. 4. Vuřty na pivu č. 1 Obsah. 5. Vuřty na pivě č. 2 Obsah

1. Guláš z buřtů Obsah. 2. Vuřt guláš Obsah. 3. Vuřtový guláš Obsah. 4. Vuřty na pivu č. 1 Obsah. 5. Vuřty na pivě č. 2 Obsah Uzeniny Obsah: 1. Guláš z buřtů... 2 2. Vuřt guláš... 2 3. Vuřtový guláš... 2 4. Vuřty na pivu č. 1... 2 5. Vuřty na pivě č. 2... 2 6. Špekáčky na pivě... 2 7. Vuřty v pivním těstíčku... 2 8. Vuřty plněné

Více

Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2013

Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2013 Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2013 ze dne: 14. prosince 2013 počet přítomných členů: 36 (viz prezenční listina) Program: 1. Zahájení 2. Zpráva o činnosti Sdružení za rok 2013 3. Zpráva

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní

Více

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I E-BOOK DARY BABÍHO LÉTA EDICE BAVÍME SE S DĚTMI Z á ř í j e p l n é b a r e v, h o j n o s t i a p l o d ů n a d o s a h. N a s t á v á s k l i z e ň t o h o, c o j s m e n a j a ř e z a s e l i a o c

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Soutěžte s pořadem Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika Pondělí, 15 Říjen :15 - Aktualizováno Pondělí, 15 Říjen :28

Soutěžte s pořadem Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika Pondělí, 15 Říjen :15 - Aktualizováno Pondělí, 15 Říjen :28 Od října tohoto roku mohou diváci stanice TV Paprika sledovat lokální produkci věnovanou především českým divákům. V pořadu Hezky česky s Vendy Vendulou Špetlíkovou a Adamem Novotným se mohou těšit všichni,

Více

Zápis z valné hromady členů Občanského sdružení 02/10

Zápis z valné hromady členů Občanského sdružení 02/10 Zápis z valné hromady členů Občanského sdružení 02/10 ze dne: 11. prosince 2010 počet přítomných členů: 39 (viz prezenční listina) Program: 1. Zahájení 2. Zpráva o činnosti Sdružení za rok 2010 3. Zpráva

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Provensálská kuchyně. Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou. Rouille. Papeton d aubergine - jemná lilková pěna

Provensálská kuchyně. Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou. Rouille. Papeton d aubergine - jemná lilková pěna Provensálská kuchyně Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou Rouille Papeton d aubergine - jemná lilková pěna Les cotes d agneaux grillées - grilované jehněčí kotletky Carottes

Více

Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3

Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3 Jablka Plněná jablka... 1 Jablečná roláda... 1 Jablečné palačinky 1... 2 Jablečné palačinky 2... 2 Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3 Čatní

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ Mladecké noviny ČÍSLO 66 PROSINEC NEPRODEJNÉ 12/2015 Vážení spoluobčané, přeji vám všem i vašim blízkým příjemné prožití vánočních svátků, které budou naplněny radostí, štěstím, vnitřní harmonií a pohodou.

Více

Malá kuchařka regionálních svačinek

Malá kuchařka regionálních svačinek Malá kuchařka regionálních svačinek 1. Dalamánková omeletka dalamánek vajíčka pepř trošku másla Na pánvi rozehřejem toršku másla, přidáme vejce, osolíme, opepříme. Vše vložíme do dalamánku. Dáme do svačinového

Více

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse

Více

24 z listového těsta. Lístkové roládky. Ingredience. Postup

24 z listového těsta. Lístkové roládky. Ingredience. Postup 24 z listového těsta Lístkové roládky lístkové těsto, anglická slanina, tvrdý sýr, sterilované okurky, hořčice, kečup, vejce na potření, sezamová semínka Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rozkrájíme

Více

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny MUFFINOVÁ KUCHAŘKA Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny Obsah Sladké varianty:... 3 Muffiny stracciatellové... 3 Kefírové muffiny s nutellou a čokoládou

Více

Sladkovodní ryby. Losos a jeho pečení. Candát na fenyklu. Pstruh pečený na alobalu se zeleninou. Pošírovaný pstruh. Tartare z lososovitého pstruha

Sladkovodní ryby. Losos a jeho pečení. Candát na fenyklu. Pstruh pečený na alobalu se zeleninou. Pošírovaný pstruh. Tartare z lososovitého pstruha Sladkovodní ryby Losos a jeho pečení Candát na fenyklu Pstruh pečený na alobalu se zeleninou Pošírovaný pstruh Tartare z lososovitého pstruha Losos a jeho pečení 600 g lososa - filet s kůží 1 lžíce mořské

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že:

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že: Vánočka 12. 12. 2018 Vánočka Toto sladké pečivo se jedlo už ve 14. století. Bylo připravováno v jiné formě, ale chutí bylo podobné vánočce, jak ji známe dnes. Recepty a tipy, o které se s vámi podělím,

Více

RECEPTY STUDENTŮ SŠ. kuchař = stupeň náročnosti na přípravu (1 snadné, 2 mírně obtížné, 3 více obtížné, 4 náročné)

RECEPTY STUDENTŮ SŠ. kuchař = stupeň náročnosti na přípravu (1 snadné, 2 mírně obtížné, 3 více obtížné, 4 náročné) V této části publikace naleznete originální recepty studentů středních škol Libereckého kraje, kteří se zúčastnili soutěže Ovoce a zelenina pětkrát denně. Všechny recepty jsou otištěny dle textových a

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Žebra & křídla Zapečené chilli nachos Buffalo křidélka Crudité s dipem z modrého sýra Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Grilovaná kukuřice Salát Coleslaw Česneková bageta Zapečené chilli nachos

Více

Chlebová jarní polévka (4 porce)

Chlebová jarní polévka (4 porce) POLÉVKY Chlebová jarní polévka (4 porce) Ingredience: kostka zeleninového bujónu; 40 g sádla; cibule; 4 plátky chleba; 4 vejce; špetka muškátového oříšku; pažitka; petrželka; kopřivy; mletý zázvor; sůl;

Více

Dobrá sezóna v kuchyni

Dobrá sezóna v kuchyni Dobrá sezóna v kuchyni Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová Dobrá sezóna v kuchyni e-kniha Copyright Albatros Media a. s.,

Více

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás.

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. MOU NÍKY 2012 Jablíčkový dort Simona Urbánková 100g polohrubé mouky, 100g cukru moučka, 100g másla nebo Hery, 1 lžička prášku do pečiva, 2 balíčky skořicového

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

1) ALKOHOLOVÁ AROMATA

1) ALKOHOLOVÁ AROMATA 1) ALKOHOLOVÁ AROMATA obsah alkoholu dávkování v kg na 100l trvanlivost značení 50023 Ananasové aroma 60 % 1 6 měs. aroma 50125 Aroma sladké mandle 40 % 3 6 měs. přírodní aroma 50010 Anglické hořké aroma

Více

TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4. Selský chléb

TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4. Selský chléb TECHNOLOGICKÝ LIST Č. 4 Selský chléb SLOŽENÍ voda, droždí, cukr, hladká mouka, sůl a kmín výživové hodnoty na 100 g: 1,63 g tuky, 50,77 g sacharidy, bílkoviny 8,26 g, vláknina 4,288 g, vápník 97,172 mg,

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 TOULCŮV DVŮR AKCE LISTOPAD 2015 Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 V našem hlavním městě se stále častěji setkáváme s různými plazími uprchlíky z

Více

Multikulturní výchova pracovní list

Multikulturní výchova pracovní list Multikulturní výchova pracovní list Předmět Ročník Informatika 6.-9. ročník Jméno Vzdělávací program Téma ŠVP ZŠ - Berlička Jídlo Výstupy - potraviny typické pro různé světadíly - globalizace - náměty

Více

Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ

Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ Katalog pochutin Domácí produkty VSTUPTE DO NAŠÍ KUCHYNĚ PLNÉ RADOSTÍ V jedinečných prostorách starého mlýna uprostřed přírody vznikají venkovsky laděné domácí produkty, které jsou tvořeny s láskou k venkovu,

Více

Světlo z Betléma v 14 h U kapličky v Sibřině

Světlo z Betléma v 14 h U kapličky v Sibřině Světlo z Betléma 24. 12. 2016 v 14 h U kapličky v Sibřině Již tradičně pro vás přivezeme do Sibřiny ke kapličce na Štědrý den světlo, jež bylo zažehnuto v místech narození Ježíška. Přijďte se společně

Více

Pečené kuře. Ingredience pro 6 osob. Omáčka gr Kuře z volného chovu (BIO) 600 gr Brambory (nové) 1 ks Citron BIO.

Pečené kuře. Ingredience pro 6 osob. Omáčka gr Kuře z volného chovu (BIO) 600 gr Brambory (nové) 1 ks Citron BIO. Pečené kuře Ingredience pro 6 osob 1500 gr Kuře z volného chovu (BIO) 600 gr Brambory (nové) 1 ks Citron BIO 1 hlávka Česnek 6 snítek Tymián 40 gr Máslo 2 lžíce Olivový olej extra panenský 5 gr Sůl p.p.

Více

projekt dotek Horní Maršov, Krkonoše (dům obnovy tradic, ekologie a kultury horní maršov) rokyt cypřišovitý

projekt dotek Horní Maršov, Krkonoše (dům obnovy tradic, ekologie a kultury horní maršov) rokyt cypřišovitý projekt dotek (dům obnovy tradic, ekologie a kultury horní maršov) AKCE Pro VEŘEJnoST Horní Maršov, Krkonoše rokyt cypřišovitý ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Cíl projektu Smyslem projektu DOTEK je vybudování společenského,

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Leden Únor 2017 Významné dny 6. 1. Tři králové 12. 1. Světový den manželství 27. 1. Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 28.

Více

Májové vydání 2015-2016 1

Májové vydání 2015-2016 1 Májové vydání 2015-2016 1 Úvod Milí čtenáři, naše redakce si pro vás připravila speciální Májové číslo. Nebude chybět anketa s učiteli, zajímavosti o zvířatech a mnoho dalšího super čtení. Všem zamilovaným

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

VY_32_INOVACE_CVS17. Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. Autor: Mgr. Martin Kovačka

VY_32_INOVACE_CVS17. Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. Autor: Mgr. Martin Kovačka Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. VY_32_INOVACE_CVS17 Autor: Mgr. Martin Kovačka Předmět: Člověk ve společnosti (Občanská výchova) Ročník: 7. Tematický celek: Kultura. Stručný popis aktivity:

Více

"Original" Odborné recepty s Balkánským sýrem značky

Original Odborné recepty s Balkánským sýrem značky Odborné recepty s Balkánským sýrem značky "Original" Neven 7 s.r.o. Zavřená 27, Brno, PSČ 634 00 Mobil: +420775263544 info@neven.cz www.balkansky-syr.cz, www.sirene.cz Obsah 1. Gratinované brambory se

Více

Orientální pokrmy k čaji

Orientální pokrmy k čaji Orientální pokrmy k čaji Ku laskavému povšimnutí, nabídka rozšířena o netradiční indickou kuchyni jest. Pokrmy též veganům ku potěše. Popis jídel lehkou stravitelnost a zdravost dokazujíc. Ku čaji velejemnému

Více

Firemní katalog. Cukrářské a pekařské produkty

Firemní katalog. Cukrářské a pekařské produkty Firemní katalog Cukrářské a pekařské produkty Sestaven pro rok 2015 / 2016 Obsah Úvod... 3 O nás... 4 Seznam alergenů... 5 Pekařské produkty... 6 Chlebíčky... 7 Lahůdky... 10 Cukrářské produkty... 12 Muffiny...

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

Falešná dršťková polévka z ovesných vloček

Falešná dršťková polévka z ovesných vloček Falešná dršťková polévka z ovesných vloček cibule, česnek, ovesné vločky, paprika, voda, sůl, pepř, bujón, koření (mletý kmín, majoránka, pepř) Na oleji osmahnout cibuli, přidat hrstku ovesných vloček,

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

VÁNOCE 2017 VÁNOCE VÁNOCE Nabídka novoročních přání

VÁNOCE 2017 VÁNOCE VÁNOCE Nabídka novoročních přání VÁNOCE 2017 VÁNOCE 2017 VÁNOCE Nabídka novoročních přání 2016 a kalendářů Vážení obchodní partneři, dostává se Vám do ruky nabídka novoročenek pro rok 2017. Tyto novoročenky byly navrhnuty a vyrobeny v

Více

MALÁ BONBONIÉRA OBLÍBENÉ. Sada 9 ks čokoládek. Mléčná nebo hořká čokoláda. Motiv univerzální nebo firemní. Vánoční motiv od 1 ks, firemní od 50 ks.

MALÁ BONBONIÉRA OBLÍBENÉ. Sada 9 ks čokoládek. Mléčná nebo hořká čokoláda. Motiv univerzální nebo firemní. Vánoční motiv od 1 ks, firemní od 50 ks. 2 MALÁ BONBONIÉRA OBLÍBENÉ Sada 9 ks čokoládek. Mléčná nebo hořká čokoláda. Motiv univerzální nebo firemní. Vánoční motiv od 1 ks, firemní od 50 ks. Cena za kus Od 50 ks Od 100 ks 75 Kč 65 Kč 61 Kč Ceny

Více

Velikonoční rostlinné recepty Eva Benek

Velikonoční rostlinné recepty Eva Benek Velikonoční rostlinné recepty Eva Benek www.evabenek.com 01 Mandlový sýr Eva Benek www.evabenek.com Suroviny: 2 šálky loupaných mandlí (hranolky, najdete na www.papejzdrave.cz ) 2 stroužky česneku 1 lžička

Více

Základní recept na špecle

Základní recept na špecle Základní recept na špecle Pro 4 6 osob 4 l 500 g 1 lžička 5 220 ml vařící osolené vody hrubé pšeničné mouky soli vajec (střední velikost) vlažné vody bílý pepř Přísady šleháme v Apollo Míse na šlehání

Více

SYTÉ. Hříbková polévka. Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů.

SYTÉ. Hříbková polévka. Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů. příprava 20 min plus stání vaření 1 h Hříbková polévka Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů. 30 g sušených hříbků 3 lžíce extra panenského olivového oleje plus

Více

Svačinky naslano. Toto byla při hubnutí má nejčastější varianta.

Svačinky naslano. Toto byla při hubnutí má nejčastější varianta. Tady dávám na ukázku nachystané jídlo den předem. Jsou to 3 svačinky. Vždy 1 žitný chléb a různé variace uvnitř. Další krabička je plná zeleniny. Toto je ukázka, jak by mělo vypadat nachystané jídlo při

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti. Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou

Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti. Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse s malinovou omáčkou Vepřová krkovička na černém pivu

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Pokud nám zbude náplň, můžeme dát doprostřed talíře.

Pokud nám zbude náplň, můžeme dát doprostřed talíře. Jablkové škebličky 1 porce 100 g Listové těsto 400 g Mouka na vyválení 40 g Jablka 1 kg Cukr 100 g Skořice 2 g Vejce na potření 2 ks Cukr moučka 200 g Vanilkový cukr 2 ks Nastrouháme jablka, smícháme s

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

Toast se šunkou a křenem

Toast se šunkou a křenem Toasty (apetit) Toast se šunkou a křenem 8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 8 rajčat (malá), 1 pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, mletý pepř, mletá paprika Krajíčky toastového

Více

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 TJ ROZVOJ TRSTĚNICE 353 01 Mariánské Lázně, Trstěnice 124 Ohlédnutí Tělovýchovné jednoty za rokem 2014 Vážení občané, Naše obec, Tělovýchovná

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Tchibo GmbH D Hamburg 80185AS2X3VZACE

Tchibo GmbH D Hamburg 80185AS2X3VZACE Forma na pečení s kouskem na ochutnání cs Informace o výrobku a recept Nepřilnavá vrstva Díky nepřilnavé vrstvě je možné hotový dort z formy výborně vyjmout a forma se snadno čistí. Na ochranu nepřilnavé

Více

Recepty pro týden 29.8.-4.9.

Recepty pro týden 29.8.-4.9. Rizoto s houbami Jarní cibulka 2 polévkové lžíce olivového oleje houby (dle chuti) mletý kmín 200 g rýže trošku vody 2 hrnky kuřecího vývaru pepř sůl Na olivovém oleji osmahneme jarní cibulku, přidáme

Více

SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT

SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT KVĚTEN 2015 Raut Třída 2. HOT Vás srdečně zve na slavností raut. Datum: 28.5.2015 Čas: 15:00 Místo konání: Gymnázium a Střední odborná škola, Rýmařov Julia Sedláka 18 Budeme se moc

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Street Food z Vietnamu

Street Food z Vietnamu Street Food z Vietnamu Salát Nom Hoa Chuoi Špízy Nem Lui Bagety Banm Mi Nakládaná mrkev a ředkev Bun Bo Nam Bo Salát Nom Hoa Chuoi 1 banánový květ šťáva z ½ citronu 300 g kuřecího masa (ideálně stehno)

Více

To nejlepší z Asie - festival asijských chutí

To nejlepší z Asie - festival asijských chutí To nejlepší z Asie - festival asijských chutí Napařované knedlíčky Dim sum plněné pekingskou kachnou s chilli omáčkou Vietnamská hovězí polévka Pho Bo Indonéská smažená rýže Nasi Goreng s kuřecím masem

Více

Belgické Flandry a její čokoláda. Coko Newsletter

Belgické Flandry a její čokoláda. Coko Newsletter Newsletter Flanderské turistické informační kanceláře Táboritská 23 / 1000, hotel Olšanka, 130 87 Praha 3, Czech Republic tel.: + 420 267 092 444, fax: + 420 267 092 650, http://www.flandry.cz/ Coko Newsletter

Více

kuchyňský robot RM5000 recepty

kuchyňský robot RM5000 recepty kuchyňský robot RM5000 recepty příslušenství k vašemu robotu Concept Momento hnětací metla na kynutá a tuhá těsta mixér se skleněnou tepluvzdornou nádobou o objemu 1,5 l s dokonale těsnícím víkem A-metla

Více

RŮŽOVÝ LIKÉR KARAMELOVÝ LIKÉR

RŮŽOVÝ LIKÉR KARAMELOVÝ LIKÉR RŮŽOVÝ LIKÉR 15 květů z růže, 150 g cukru, 750 ml bílého rumu Květy opatrně opláchněte studenou vodou a nechte dobře odkapat. Dejte je do větší zavařovací sklenice spolu s cukrem a zalijte je rumem. Sklenici

Více

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky Carpaccio tortillas Chimichangas Guacamole Pico de gallo salsa Churros Empanadas plněné taštičky Těsto 600 g hladké mouky 80-100 g másla sůl 2 ks vejce 100

Více

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů Zdenka Horecká Vladimír Horecký Pomazánky A Saláty 150 receptů ÚVoD Pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí studené kuchyně. Můžeme je podávat jako předkrm, k snídani a některé i jako večeři. Bez pomazánky

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 7. týden ŽENA S OBEZITOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 7. týden ŽENA S OBEZITOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 7. týden ŽENA S OBEZITOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s obezitou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz. Časopis CHOBOTNICE

Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz. Časopis CHOBOTNICE Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz Časopis CHOBOTNICE Říjen 2011 TŘÍDNÍ UČITEL 1. Třídní učitel má pravdu. 2. Třídní učitel má vždy pravdu. 3.

Více

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 JOGURTOVO JABLEČNÝ DORT (Kábelová Martina, Pěnčín Vinohrady) KORPUS: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička PDP, lžíce kakaa JOGURT:

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

TVAROHOVÝ ZÁKUSEK S MERUŇKAMI

TVAROHOVÝ ZÁKUSEK S MERUŇKAMI TVAROHOVÝ TUNEL S BANÁNEM Těsto: 4 vejce a 4 lžíce cukru moučka vyšleháme do pěny, vmícháme 4 lžíce polohrubé mouky s 2 lžícemi kakaa a 1 lžící strouhané čokolády. Náplň: 13 dkg změklého másla a 13 dkg

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ LEDEN ÚNOR 2015 Něco z pranostik lednových Jak vysoko v lednu leží sníh, tak vysoko tráva poroste. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. Je-li teplo v lednu, sahá

Více

Orientální pokrmy k čaji

Orientální pokrmy k čaji Orientální pokrmy k čaji Ku laskavému povšimnutí, nabídka rozšířena o netradiční indickou kuchyni jest. Pokrmy též veganům ku potěše. Popis jídel lehkou stravitelnost a zdravost dokazujíc. Ku čaji velejemnému

Více