FILMY V PROGRAMU EXPEDIČNÍ KAMERY 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FILMY V PROGRAMU EXPEDIČNÍ KAMERY 2015"

Transkript

1 FILMY V PROGRAMU EXPEDIČNÍ KAMERY 2015 Časy jsou zatím orientační, přesné budou doplněny později!!!! HLAVNÍ FILMY povinně promítané filmy Himalaya (vizuál) Režie: Berta Tilmantaitė, Litva, 2015, 5 min Slyšeli jste o mně, viděli jste mě mnohokrát, ale víte, kdo jsem? Podejte mi ruku, povedu vás, budete muset za sebou nechat svoje slabosti a strachy a překonat sami sebe Himaláj je legenda, kterou nám vítr šeptá do uší, když stoupáme v horách výš a výš. Její jméno Himaláj znamená domov sněhu a ona je přitom domovem devíti z deseti nejvyšších vrcholů na zemi, které jsou pokryty věčným sněhem a ledem. Je ochránkyní nejvyšší hory světa Mount Everest, nepálsky Sagarmatha, tibetsky Chomolungma, Božské matky Země. Vyvěrají z ní tři mocné řeky Ganga, Indus a Brahmaputra a také je domovem tisíců lidí rozprostřených po pěti zemích: Nepálu, Indie, Bhútánu, Číny (Tibetu) a Pákistánu a z jejich oken neustále slyšíte obvyklé namasté. Pokud chcete najít odpověď na otázku, kým vším je Himalaya, nenechte si ujít vizuálně působivý film, který vznikl během třítýdenního treku litevské filmařky Berty Tilmantaite. Ve snímku jsou použity záběry z vrcholu Mount Everestu, které patří Editě Nichols, první Litevce, která tuto horu zdolala. Berta Tilmantaite je litevská multimediální žurnalistka, fotografka a vypravěčka příběhů. Procestovala mnoho zemí od jihovýchodní Asie až po Gruzii a Mongolsko, aby zachytila krásu každé z těchto zemí na fotografiích i v dokumentech. Publikovala v National Geographicu, Al Jazeera, GEO a dalších předních magazínech z celého světa. Za své fotografie získala řadu cen. Berta se také věnuje potápění s bombou i freedivingu. SURI (přírodní kmeny) Režie: Pavol Barabáš, Slovensko 2015, 65 min Členové expedice: Ivan Bulík, Pavol Barabáš, Miro Dušek, Maťo Fabiánek, Tomáš Lukačovič Z této země neodejdu. Pokud nás budou nutit, bude válka. Zůstanu v této vesnici, buď živý na zemi, nebo mrtvý pod ní, říká náčelník obávaného afrického kmene Suri. Nejnovější film Pavla Barabáše diváky tentokrát zavede na dobrodružnou plavbu po neznámé africké řece i putování pralesem, na jehož konci je území unikátního přírodního etnika, které se rozhodlo bojovat za svoje tradice a

2 původní způsob života. Lidé kmene Suri věří, že pití dobytčí krve dodává sílu a energie. Budou mít tolik síly odolat tlaku moderní civilizace a zabránit postupnému zanikání jejich kultury? Film byl oceněn na Mezinárodním festivalu horských filmů v Popradu a na Festivalu Wildlife&Environment v indické Kalkatě. Pavol Barabáš. Slovenský režisér a dobrodruh natočil desítky dokumentárních snímků z těch nejodlehlejších oblastí světa nejen o extrémních výpravách, ale také o respektu k přírodě a duchovním hodnotám. Jeho filmy spojuje vždy silný příběh, objevování dosud neobjevených míst a výjimečné výkony lidí v extrémních podmínkách. Získal přes stovku ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Na Expediční kameře i Snow film festu patří jeho filmy k těm nejoblíbenějším. Například Pygmejové děti džungle diváci zvolili jako nejlepší film Expediční kamery 2014, Polárník ve stejném roce získal cenu diváka na Snow film festu. KARUN (expedice) Režie: Rhys Thwaites-Jones, Velká Británie 2014, 16 min Dva britští dobrodruzi Tom Allen a Leon McCarron se rozhodnou sjet íránskou nejdelší řeku Karun od pramene až k místu, kde se vlévá do Perského zálivu. Karun jim ale brzy ukáže, že si ukousli příliš velké sousto. A tak přichází na řadu alternativní plán. Kromě adrenalinu na divoké řece je jejich cílem zejména poznat kulturu tohoto tajuplného starobylého národa, jehož obraz v západní části společnosti se liší od reality. Snímek se tak snaží bourat tyto představy a bojovat proti rostoucí nenávisti vůči kulturám této části světa. Tom Allen je cestovatel, spisovatel a oceňovaný dokumentarista. O Írán se dlouhodobě zajímá už od své první návštěvy v roce 2008, mluví jazykem farsi a zřejmě jako jediný cestovatel jí instatní nudle i v době, kdy není na expedici. Leon McCarron je severoirský filmař a dobrodruh. Je členem Královské geografické společnosti. Účastí se pravidelně expedic na dlouhé vzdálenosti, např. šestiměsíční pěší přechod napříč Čínou. Diváci Expediční kamery ho znají z filmu o přechodu pouště Empty Quarter. Bylo velmi obtížné natáčet v Íránu a já jsem rád přijal tuto výzvu, stejně náročné pak bylo dělat postprodukci, říká režisér filmu Rhys Thwaites-Jones. Rád točí dobrodružné dokumenty, v současné době se podílí na tvorbě filmu Seaside Donkey o tisícimílovém pochodu Walesem jedné cestovatelky, jejíž jedinou společností na cestě je osel.

3 82 vrcholů (alpinismus) Režie: Samuel Gyger, Švýcarsko, 2015, 49 minut Sv.Mořic Interlaken- Zermatt-Chamonix-Gran Paradiso- Masiv Écrins. Co mají tato místa společného? Všechny mají více než 4000 metrů, nacházejí se v Alpách a také jsou součástí trasy, kterou se dvojice horalů ve složení Ueli Steck a Michael Wohlleben rozhodla zdolat. V plánu mají slézt nejen tyto, ale kompletně všechny čtyřtisícové vrcholy švýcarských, italských a francouzských Alp, kterých je právě 82. Navíc chtějí překonat vzdálenosti mezi jednotlivými vrcholy pouze vlastními silami jen s nejnutnějším vybavením. Čeká je 1000 kilometrů na kole, nastoupají přes výškových metrů toto vše chtějí stihnout za neuvěřitelných 80 dní! Žádný motor, jen síla lidského odhodlání a energie. Film je natáčeny ze dvou perspektiv z pohledu protagonistů, kteří točí sami sebe, ale také je na cestě doprovází helikoptéra s filmovou posádkou. Díky této kombinaci film nabízí dechberoucí výhledy, ale také autentické záběry alpinistů, které dají divákovi pocit, že je součástí tohoto dobrodružství. Pokud se chcete stát svědky nadlidského sportovního výkonu, nenechte si ujít 82 summits! Ueli Steck, přezdívaný švýcarská mašina začal s lezením ve dvanácti letech a v osmnácti už slezl severní stěnu Eigeru. Podařilo se mu uskutečnit prvovýstupy na Aljašce, v Nepálu nebo Gasherbrum II v Pákistánu. Bez kyslíku zdolal Everest a novou cestu jižní stranou Annapurny. Michi Wohlleben začal s lezením už v osmi letech a svoji první čtyřtisícovku pokořil ve věku čtrnácti let. Ještě jako náctiletému se mu podařilo uskutečnit výlety jako Antro.po.cene 500m/8a v Maroku, nebo "Hystrix" 250m/8a+ na Sicílii. V jednadvaceti letech se stal jedním z nejmladších horských průvodců pro IVBV. Mizející Delta (příroda) Režie: Pete McBride, USA 2014, 16 min Na počátku dvacátého století bylo ústí řeky Colorado obklopeno rostlinami, kdysi mohutný tok ale už více než dvě dekády nespatřil moře. Vyschl vždy dřív, než se k němu dostal. Až do jara Dva státy se dohodly, že učiní pokus spojit jednu zapomenutou řeku s mořem. Filmař Pete McBride, rodák z Colorada, strávil více než čtyři roky dokumentováním své milované řeky. Tento unikátní záchranný pokus si nemohl nechat ujít vzal s sebou pár kamarádů, paddle boardy a kamery a vyrazili na řeku, aby zachytili okamžiky, kdy se obyvatelé delty radují z návratu vody, ale také, jak lidé využívají a plýtvají vodou, a je-li možná nějaká náprava.

4 S nepředvídatelným počasím jako kulisou, s pádlem v ruce třináct hodin denně i všudypřítomnými komáry McBride vypráví dramatický příběh coloradské řeky a snaží se předat naléhavé sdělení, abychom si uvědomili, že voda je přírodním zdrojem, který má dopad na životy lidí, živočichů i celých ekosystémů, jako je právě ten v coloradské deltě. Pro filmaře, oceňovaného fotografa a spisovatele Petea McBridea bylo natočení tohoto filmu srdcovou záležitostí. Coloradský rodák rád točí o tématech, která jsou mu blízká. Film Delta Dawn, který získal cenu mj. na festivalu Banff Mountain Film Fest. BONUSOVÉ FILMY zařazení do programu není povinné Sníh na Nilu (expedice) Režie: Nate Dappen & Neil Losin, USA, 2013, 20 min Na hranicích mezi Ugandou a Demokratickou republikou Kongo v samotném srdci Afriky se nachází jedno pozoruhodné místo. Říká se mu Měsíční hory, Rwenzori. Vrcholky tohoto pohoří se zvedají do výšky 5000 metrů a jsou jedním z mála míst na zemi, na kterém se nacházejí rovníkové ledovce. Jejich objev v roce 1906 znamenal světovou senzaci. Tato legendární expedice pod vedením vévody Abruzziho inspirovala dva vědce Neila Losina and Natea Dappena, kteří se rozhodli vydat po jejích stopách. Během posledního století ledovce ztratily 80% své původní rozlohy a vědci předpovídají tomuto unikátnímu místu smutnou budoucnost. Poslední zbytky ledu by měly roztát během příštích dvaceti let. Budoucnost hor i lidu kmene Bakonjo, který zde má domov, je tak nejistá. Vizuálně působivý snímek se snaží zdokumentovat nejen náročné podmínky expedice, silný příběh, ale zejména rychlost, s jakou tají tyto ledovce. Slavné fotografie ledovců, které na počátku minulého století pořídil Vitorio Sella, a snímky, které zachytily současnou podobu krajiny, se stávají němými svědky dopadu klimatických změn. Nate Dappen a Neil Losin vlastní společnost Day's Edge Productions, která stojí kompletně za realizací tohoto snímků. Kromě toho se oba dva věnují vědě, filmařině a fotografování.

5 I-View (záchrana v horách) Režie: Claudio Rossoni, Itálie 2015, 31 minut Simone Moro není jen tak obyčejný sportovec vždy má sen, který se zdá být téměř neuskutečnitelný. Jako jediný alpinista zdolal tři osmitisícové vrcholy (Shisha Pangma, Makalu a Gasherbrunn II) během jediné zimní sezóny. Obdržel Cenu Pierra de Coubertina za fair play i od italského prezidenta za extrémní záchrannou operaci, kterou provedl na nepálské Lhotse (8516m) na vlastní pěst, ve tmě, s vysokým lavinovým rizikem a bez použití kyslíku. Kdyby měl alpinismus tolik mediální pozornosti jako fotbal, Simone by byl mezinárodní celebrita. Když mu bylo 41 let, v době, kdy čerstvě zdolal Makalu, rozhodl se zahájit novou životní etapu. Jeho snem bylo odvděčit se Nepálcům za jejich pomoc při výpravách a v hlavě se mu zrodil plán na nové dobrodružství. V Nepálu nefungoval efektivní záchranný systém za pomoci helikoptér, přitom v těchto extrémních výškách právě helikoptéry mohou zachránit nejeden život. Simone se rozhodne to změnit. Začne brát soukromé lekce a během jednoho měsíce získá licenci pro řízení soukromé helikoptéry. Dalším nadlidským úkolem je pak sehnat helikoptéru a dopravit ji do Nepálu. Za svůj život zdolal hory, které před ním ještě nikdo nezdolal, tady ale stojí na samém začátku. Podaří se mu zdolat i tyto překážky a založit nový záchranný systém v Nepálu? Tento unikátní a velmi záslužný projekt sleduje snímek I-View režiséra Claudia Rossoniho. I- View je kód jedné speciální helikoptéry a jednoho neuvěřitelného příběhu. India - Victor - India - Eco - Whiskey. Srdce Kalahari (příroda) Režie: Martin Šíl, Česká republika, 2015, 18 minut Stojíte uprostřed kilometrů čtverečných divočiny a nad vámi jsou tisíce hvězd. Noc kolem vás je překvapivě tichá. Hlasy přírody umlkly s posledními paprsky slunce. Přímo v srdci čarovné pouště Kalahari, která jako poušť vlastně vůbec nevypadá, leží rezervace Central Kalahari Game Reserve. Místo, kde se musíte postarat sami o sebe. Musíte si dovézt jídlo, vodu i benzín, a pokud vám dojde, máte problém. Tři účastníci expedice Srdce Kalahari ovšem ukážou, že v divočině, kde velmi jednoduše zahynete žízní, lze najít i klid, harmonii a souznění s krajinou. Že to, co jiní pokládají za handicap samota a prázdnota může paradoxně člověka naplnit mnohem více než davy kolem něj. Na vlastní kůži poznali, jak vypadá pozdní zima v téhle neobyčejné poušti a setkali se s tamními zvířaty tak, jak to v jiném africkém parku nezažijete. Objevte spolu s

6 cestovatelem Martinem Šílem jedno z posledních divokých míst černého kontinentu a vydejte se hledat kalaharskou harmonii. Cestovatel Martin Šíl se zamiloval do Afriky už od své první cesty na černý kontinent v roce Během svých cest fotí, píše, točí snímky a pak o afrických cestách vypráví. Projel JAR, Svazijsko, Namibii, Zambii, Zimbabwe, Mozambik i Botswanu. Pravidelně přispívá do časopisů a Příroda, do češtiny přeložil sbírku křováckých legend. V roce 2014 zorganizoval expedici k vodopádu Tugela Falls, aby ověřil, zda se spekulace o jeho možném prvenství v tabulkách zakládají na pravdě. Letos se k vodopádu vrací, aby pomocí geodetických měření potvrdil nebo vyvrátil to, že Tugela Fals může být nejvyšším vodopádem světa. Provozuje weby PoAfrice.cz a DoNeznama.cz. Travailen (trail běh) Režie: Dean Lesile, JAR, 2014, 27 minut Legendární traverz ve výšce 3000 m n.m. Dračími horami, jedna z nejtěžších cest jižní Afriky, existuje už od nepaměti. Na jeho překonání potřebujete několik dní a vynikající kondičku. Trasa není značená. Čeká vás skalnatý terén a často exponované úseky. Teprve v roce 1999 ho proslavili sourozenci Gavin a Laurie Raubenheimerovi, kteří trasu překonali za 104 hodin a 39 minut. Od tohoto momentu se přibližně 220 km dlouhý traverz, stal vyhledávanou výzvou elitních vytrvalostních běžců, kteří se snažili rekord překonat. 15 pokusů selhalo, přibyly tři nové rekordy. Před pěti lety Ryno Griesel a Cobus Van Zyl zaběhli nový rekord za 60 hodin, 29 minut a 30 vteřin. Ryno ale pořád nebyl spokojený a jednoho dne kontaktoval jihoafrického ultratrailového běžce Ryana Sandese, přezdívaného Hedgie. Podaří se jim překonat už tak neuvěřitelný čas a posunout zase o kus dál hranice lidských možností? Snímek Travailen sleduje oba sportovce od příprav až po samotný pokus o rekord. Ukáže krásu Dračích hor i dobrodružný výkon v té nejautentičtější podobě. Dokonalá kamera, úžasná příroda a neuvěřitelný sportovní výkon! Režisér filmu Dean Leslie spolu s producentem Gregem Fellem už v roce 2006 založili společnost The African Attachment s cílem točit nezávislé filmy s nezaměnitelným rukopisem a vizuálně krásnými příběhy. Doposud společně vytvořili filmy ze všech 7 kontinentů a získali nejrůznější ocenění na mezinárodních festivalech.

filmový festival PROGRAM FESTIVALU 2016 ÚNOR - DUBEN 221 MĚST ČR A SR DOBRODRUŽSTVÍ CESTOVÁNÍ NEUVĚŘITELNÉ VÝKONY DIVOKÁ PŘÍRODA ODVAHA

filmový festival PROGRAM FESTIVALU 2016 ÚNOR - DUBEN 221 MĚST ČR A SR DOBRODRUŽSTVÍ CESTOVÁNÍ NEUVĚŘITELNÉ VÝKONY DIVOKÁ PŘÍRODA ODVAHA filmový festival PROGRAM FESTIVALU 2016 ÚNOR - DUBEN 221 MĚST ČR A SR DOBRODRUŽSTVÍ CESTOVÁNÍ NEUVĚŘITELNÉ VÝKONY DIVOKÁ PŘÍRODA ODVAHA Vítáme vás na filmovém festivalu Expediční kamera 2016 2 Vážení milovníci

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014

Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 Další využití expediční práce z let 2013 a 2014 tvorba dokumentárních filmů a podkladů pro informační tabule Matyáš Kadlčík profilová práce Autor: Matyáš Kadlčík Datum odevzdání práce: Vedoucí práce: Mgr.

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Nabídka cestopisných besed a promítání

Nabídka cestopisných besed a promítání Nabídka cestopisných besed a promítání Cestovatelé 1 Irian Jaya Papua Nová Guinea život mezi kanibaly 2 Další besedy: 1. Sulawesi Celebes 3 2. Bali ostrov Bohů 4 3. Lombok větší bratr Bali 4 4. Borneo

Více

prvohory - kaledonské hercynské janšanské alpinsko-himalájské

prvohory - kaledonské hercynské janšanské alpinsko-himalájské ASIE POLOHA - podle asyrského asu = země východu - rozlohou km 2 je největším kontinentem (30 % souše) - kromě velké výškové členitosti má i značně členité pobřeží (3 největší ostrovy ) - většina ostrovů

Více

Petra Doležalová VIZITKA. Léto Dnes slovník

Petra Doležalová VIZITKA. Léto Dnes slovník Léto Dnes slovník VIZITKA Petra Doležalová se narodila v roce 1976, vystudovala ekonomiku v Brně a Media Relations v Kalifornii. l Je šéfredaktorkou lifestylového Volvo magazínu LIV a vede svou PR&Publishing

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

Ceuta Atlas. Káhira Suez. Asuánská přehrada. Súdán. pirátství. Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro. Zambezi. Madagaskar.

Ceuta Atlas. Káhira Suez. Asuánská přehrada. Súdán. pirátství. Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro. Zambezi. Madagaskar. Ceuta Atlas Káhira Suez Asuánská přehrada Súdán pirátství Serengeti Ngoro Ngoro Kilimanžáro Zambezi Madagaskar Kapské Město Atlas je pohoří v severozápadní Africe táhnoucí se v délce 2 400 km přes Maroko,

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Vyhledá americký kontinent a určí jeho geografickou polohu

Více

RUDOLF MEDEK (1890 1940)

RUDOLF MEDEK (1890 1940) RUDOLF MEDEK (1890 1940) Pracovní list úroveň B Číňánek Li Když v roce 1914 začala válka, mnoho Čechů se dívalo s nadějí na Rusko. Doufali, že tato veliká slovanská země je osvobodí od rakouské nadvlády.

Více

Pracovní list č.8 Myšlenková mapa Teplota

Pracovní list č.8 Myšlenková mapa Teplota Pracovní list č.8 Myšlenková mapa Teplota Napište referát na téma Teplota. Nejprve si vytvořte myšlenkovou mapu (osnovu) a následně podle ní napište text. Jedno z možných řešení: Teplota Teplota je charakteristika

Více

EXPEDICE MIKROKOSMOS ANEB NAŠE CESTA PO ZÁPADNÍ EVROPĚ 2.-5.10.2007

EXPEDICE MIKROKOSMOS ANEB NAŠE CESTA PO ZÁPADNÍ EVROPĚ 2.-5.10.2007 EXPEDICE MIKROKOSMOS ANEB NAŠE CESTA PO ZÁPADNÍ EVROPĚ 2.-5.10.2007 Naše cesta tam a zase zpět malé městečko na pozadí Alp je situováno asi 130 km od Ženevy ve směru na Lausanne, na opačném konci Ženevského

Více

Metodický list Význam českých alejí (střední školy)

Metodický list Význam českých alejí (střední školy) Metodický list Význam českých alejí (střední školy) SŠ Cíl lekce: Studenti znají význam stromů pro přírodu a pro člověka a znají pojem alej a význam stromořadí v krajině, chápou, čím jsou aleje specifické

Více

VY_32_INOVACE_Z7 1. Téma: Povrch Asie. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Asie

VY_32_INOVACE_Z7 1. Téma: Povrch Asie. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Asie VY_32_INOVACE_Z7 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Téma: Povrch Asie Jméno autora: Mgr. Lucie Racková Datum ověření materiálu ve výuce: 29. 3. 2011 Ročník:

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas 12. ledna 2015 Michal Hruška, pro idnes.cz Maroko není jen poušť a oceán. Městečko Tafraoute, uhnízděné v nádherném, klidném údolí Ameln, je

Více

JEZERA CHILE, BOLÍVIE A PERU

JEZERA CHILE, BOLÍVIE A PERU JEZERA CHILE, BOLÍVIE A PERU 24.02.2009 NÁRODNÍ PARK SAJAMA byl založen už v roce 1939, což z něj činí nejstarší bolivijský národní park. Dnes se rozkládá na 10 023 km 2 při hranicích s Chile, kde na něj

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

Africké dobrodružství s Richardem Marksem Cestovatel: Richard Marks Rozpočet: 87 400 Kč Volná místa: 0

Africké dobrodružství s Richardem Marksem Cestovatel: Richard Marks Rozpočet: 87 400 Kč Volná místa: 0 Africké dobrodružství s Richardem Marksem Cestovatel: Richard Marks Rozpočet: 87 400 Kč Volná místa: 0 Odkaz: www.vypravy-s-cestovateli.cz/17-vyprava V objetí Atlantického a Indického oceánu Jihoafrická

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor zaokrouhlování na desítky zaokrouhlování na stovky zaokrouhlování na tisíce zaokrouhlování na desetitisíce zaokrouhlování na statisíce 235 431 235 430 532 465

Více

CELEBRITY s.r.o Petr Hudský Jiřím Mádlem

CELEBRITY s.r.o Petr Hudský Jiřím Mádlem CELEBRITY s.r.o., komedie v lehkém francouzském stylu, svým námětem vychází z úspěšné divadelní hry Antonína Procházky (zvaného český Moliére), která byla prověřená stovkami repríz na divadelních scénách

Více

ZOO Dvůr Králové plní své poslání

ZOO Dvůr Králové plní své poslání ZOO Dvůr Králové plní své poslání Dana Holečková Deborah s tříměsíční dcerou Hillou - 20.12.2011. ( ) Za mco v 70. letech 20. stole vozila královédvorská zoologická zahrada pod vedením tehdejšího ředitele

Více

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor zaokrouhlování na desítky zaokrouhlování na stovky zaokrouhlování na tisíce zaokrouhlování na desetitisíce zaokrouhlování na statisíce 235 431 235 430 532 465

Více

Kurz mírotvorné antropologie Kišiněv 2012

Kurz mírotvorné antropologie Kišiněv 2012 Kurz mírotvorné antropologie Kišiněv 2012 Drazí kolegové, drahé kolegyně, srdečně vás zveme na Kurz mírotvorné antropologie Kišiněv 2012, kde se dosti unikátním způsobem slučuje obor kulturní antropologie

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Podzim 2011 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU, drţíte v rukou druhé, podzimní, vydání časopisu Listy a lístky ze Šafránu. Přinášíme vám i vašim dětem novinky o činnosti naší organizace,

Více

Amerika Ekvádor Kolumbie Venezuela Guyana Surinam. Evropa Česká republika Polsko Litva Rusko

Amerika Ekvádor Kolumbie Venezuela Guyana Surinam. Evropa Česká republika Polsko Litva Rusko Evropa Česká republika Polsko Litva Rusko Asie Kazachstán Čína Laos Thajsko Malajsie Indonésie Austrálie a Oceánie Záp. Austrálie Již. Austrálie Nový Již. Wales Queensland Amerika Ekvádor Kolumbie Venezuela

Více

Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO

Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO 15 - denní zájezd Poznávací zájezd, 15 dní, 3*/4* hotely, snídaně, vč. všech vstupů! PRIVÁTNÍ PROGRAM s vlastním průvodcem CK - žádné velké skupiny!

Více

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti.

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. 1 Bratislava 2011 2 Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. Autoři: Doc. JUDr. Karel Schelle,

Více

KORUNA HIMÁLAJE 2010. www.radekjaros.cz

KORUNA HIMÁLAJE 2010. www.radekjaros.cz KORUNA HIMÁLAJE 2010 Everest K2 Kangchenjunga Lhotse Makalu Cho Oyu Dhaulagiri Manaslu Nanga Parbat Annapurna Gasherbrum I Broad Peak Gasherbrum II Shishapangma 8 848 m 8 611 m 8 586 m 8 516 m 8 462 m

Více

* Zkompilováno podle informací dostupmých na webu, zejména www.robin.horolezci.cz a. www.mounteverest.net

* Zkompilováno podle informací dostupmých na webu, zejména www.robin.horolezci.cz a. www.mounteverest.net n e p a l s k ý h i m a l á j - d h a u l a g i r i - 8, 1 6 7 m Projekt SKI 8167 >> výzva - v malém týmu amatérských horolezců a skialpinistů - vystoupit na Dhaulagiri, sedmou nejvyšší horu světa - bez

Více

EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl

EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl 5. 5. ČTVRTEK Dnešní den trávíme v táboře, v muzeu a na loukách plných rozkvetlých orchidejí. I přesto, že dnešní den přinesl spoustu zajímavého,

Více

Zajímavosti o olympijských hrách

Zajímavosti o olympijských hrách Ahoj kluci a holky, pomalu se blíží doba letního slunovratu a léto. Určitě se už těšíte, až odložíte školní brašny a budete moct ráno dlouho spát a chvilku zapomenout na úkoly a povinnosti ve škole. Máte

Více

VY_32_INOVACE_ Kvarta_český jazyk a literatura/literatura pro nižší GY _02_16. Český jazyk a literatura/literatura pro nižší gymnázium

VY_32_INOVACE_ Kvarta_český jazyk a literatura/literatura pro nižší GY _02_16. Český jazyk a literatura/literatura pro nižší gymnázium Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež Nabídka knihovnických lekcí a besed Rádi bychom Vám nabídli přehled lekcí a besed, které připravuje naše oddělení pro všechny žáky mateřských a

Více

Na kterých litosférických deskách leží Afrika?

Na kterých litosférických deskách leží Afrika? Na kterých litosférických deskách leží Afrika? - Afrika je součástí Africké a Somálské litosférické desky Africká deska se posouvá severním směrem (cca. 1,5 cm/rok) naráží do Eurasijské desky zemětřesení

Více

Tomáš Holý. Kluk, který nikdy nezestárl. Jan Brdička

Tomáš Holý. Kluk, který nikdy nezestárl. Jan Brdička Tomáš Holý Kluk, který nikdy nezestárl Jan Brdička Tomáš Holý Kluk, který nikdy nezestárl Jan Brdička Motto: Každý den je malý život každé probuzení a vstávání je malé narození, každé čerstvé jitro je

Více

vzpomínáme 25. Pelikánův seminář Lékařské komise ČHS a Společnosti horské medicíny 25. - 26. října 2014, MUDr. Ivan Rotman

vzpomínáme 25. Pelikánův seminář Lékařské komise ČHS a Společnosti horské medicíny 25. - 26. října 2014, MUDr. Ivan Rotman vzpomínáme 25. Pelikánův seminář Lékařské komise ČHS a Společnosti horské medicíny 25. - 26. října 2014, MUDr. Ivan Rotman Vzpomínka na členy Společnosti horské medicíny 25. Pelikánův seminář Lékařské

Více

Žádost. DOBRÝ DEN v Pelhřimově,

Žádost. DOBRÝ DEN v Pelhřimově, 1 Žádost Dobrý den.jmenuji se Jiří Sáblík,jsem velitelem SDH Nové Dvory a obracím se na Vás s prosbou o pomoc.každý rok děláme v okrsku námětové cvičení dálkové dopravy vody.při té příležitosti mně napadl

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

BALÍČEK ČERNÝCH PETRŮ

BALÍČEK ČERNÝCH PETRŮ KAPITOLA 21 BALÍČEK ČERNÝCH PETRŮ Pravděpodobně tou největší změnou, kterou kdy moderní přístroje v oceánech naměřily, je pokles salinity subpolárních moří v severním Atlantiku. Daniel Glick, National

Více

13:45-14:30 Martin & Renáta Stillerovi Sardinie - ze svatby na svatební cyklocestu 14:45-15:45 Franta Šesták Route 66 - dárek k životnímu výročí

13:45-14:30 Martin & Renáta Stillerovi Sardinie - ze svatby na svatební cyklocestu 14:45-15:45 Franta Šesták Route 66 - dárek k životnímu výročí I letos se v rámci prestižních sportovních veletrhů na brněnském výstavišti uskuteční oblíbený a úspěšný festival Cyklocestování, jehož hosté-promítající nás zavedou do všech koutů světa a společně s nimi

Více

Horké. srdce. kanadské. na návštěvě ve srubu

Horké. srdce. kanadské. na návštěvě ve srubu na návštěvě ve srubu Horké kanadské 1 srdce Nezažili jsme snad nikdy na našich cestách za návštěvami srubů dobrodružnější cestu k domu. Hluboký les u rakouských hranic, nekončící cesta, úzký průsek. Pak

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Rok bez zimy Pokusy o haiku

Rok bez zimy Pokusy o haiku Rok bez zimy Pokusy o haiku K minulým Vánocům jsem dostal krásný, ručně vyrobený notýsek. Při přemýšlení, čím jeho stránky zaplnit, mě inspiroval další dárek útlá sbírka haiku od Bašóa. Vzhledem k tomu,

Více

jivova. g6.cz NEZÁVISLÝ LITERÁRNĚ SPOLEČENSKÝ OBČASNÍK OBSAH: číslo I. / datum vydání: 1.11.2010 ź Úvod ź Ohlédnutí za volbami ź Co umí strom

jivova. g6.cz NEZÁVISLÝ LITERÁRNĚ SPOLEČENSKÝ OBČASNÍK OBSAH: číslo I. / datum vydání: 1.11.2010 ź Úvod ź Ohlédnutí za volbami ź Co umí strom číslo I. / datum vydání: 1.11.2010 NEZÁVISLÝ LITERÁRNĚ SPOLEČENSKÝ OBČASNÍK OBSAH: ź Úvod ź Ohlédnutí za volbami ź Co umí strom ź Literární koutek ź Zadek jivova. g6.cz PROSTOR PRO SVOBODU SLOVA Úvod Proč?

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

SKUPINA RYCHLÉHO NASAZENÍ SRN.

SKUPINA RYCHLÉHO NASAZENÍ SRN. Airsoft Je tu další měsíc a s ním i další číslo Očka s rubrikou airsoft. Dneska bych Vám chtěl představit airsoftovou jednotku Dolních Domaslavic. Já sám jsem jejím členem. Byla založena 4.října 2008 pod

Více

Podklady poznámky pro PPT1

Podklady poznámky pro PPT1 Podklady poznámky pro PPT1 Slide 1 Změna klimatu Věda nabízí přesvědčivé důkazy Cílem prezentace je představit téma klimatických změn a poskytnout (stručný) přehled aktuálních vědeckých poznatků. Naposledy

Více

5 L OV A SBĚR: OBŽIVA TRADIČNÍCH PYGMEJŮ

5 L OV A SBĚR: OBŽIVA TRADIČNÍCH PYGMEJŮ Obr. 19 Pygmejský luk. 109 P YGMEJOVÉ ty pygmejské skupiny, které se kromě lovu a sběru živí také zemědělstvím. Misionář a etnolog Pavel Jáchym Šebesta 218 při svých cestách Afrikou zjistil, že původním

Více

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016 Milý řešiteli, vítáme Tě u 3. a zároveň poslední série úloh 2. ročníku korespondenčního semináře MoRoUS. Takže neváhej a pořádně zabojuj o místa ve výsledkové listině, protože nehrajeme jen o ceny, ale

Více

Kanada. Ve zkratce o Kanadě

Kanada. Ve zkratce o Kanadě 1 Kanada Kanada je zajímavou kombinací kultury americké a evropské se špetkou kultury ryze kanadské. Člověku by se mohlo zdát, že se od Spojených států, které s ní jako jediná země sousedí, Kanada moc

Více

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010.

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010. Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010 VITAMÍN D - BOŽSKÝ VITAMÍN Rona H: Nejdražší přátelé, poselství pro tento měsíc musím začít vysvětlením Během uplynulých tří

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Počet hráčů: 2-4 Věk hráčů: 10-99 let Hra obsahuje: 1 herní plán 36 šestiúhelníkových tabulek, znázorňujících prostor, odhalovaný

Více

OZVĚNY EKOFILMU 2015 pro Krkonoše

OZVĚNY EKOFILMU 2015 pro Krkonoše OZVĚNY EKOFILMU 2015 pro Krkonoše Filmový minifestiválek Ozvěny Ekofilmu 2015 pro Krkonoše KCEV Krtek ve Vrchlabí Kdy: ve středu 27. ledna 2016 od 8.00 do 14.30 (ne)jen pro školy od 17.00 do 21.30 (ne)jen

Více

SEVEROČESKÉ DOLY DATA A FAKTA

SEVEROČESKÉ DOLY DATA A FAKTA SEVEROČESKÉ DOLY DATA A FAKTA Bílina Chomutov Kadaň Litvínov DOLY BÍLINA Most DOLY NÁSTUP TUŠIMICE SRN K r u š n é h o r y Teplice Bílina Ohře Ústí n. L. Litoměřice Děčín N Žatec Ředitelství SD a. s. Elektrárny

Více

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela Václav Klein Text a fotografie 2015 Václav Klein Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-7536-012-0

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

NABÍDKA ŠKOLNÍCH PŘEDSTAVENÍ - říjen 2012 - leden 2013

NABÍDKA ŠKOLNÍCH PŘEDSTAVENÍ - říjen 2012 - leden 2013 NABÍDKA ŠKOLNÍCH PŘEDSTAVENÍ - říjen 2012 - leden 2013 mateřské školy základní školy střední školy Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, do rukou se Vám dostává nabídka dopoledních a zájezdových představení

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Krkonošské muzeum vystavuje sáňky, rohačky, vlčky

TISKOVÁ ZPRÁVA. Krkonošské muzeum vystavuje sáňky, rohačky, vlčky Vrchlabí 1. února 2010 Krkonošské muzeum vystavuje sáňky, rohačky, vlčky Výstavní síň Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí obsadily na několik příštích týdnů sáňky, rohačky a vlčky. Výstava návštěvníkům

Více

CESTA DO LADAKHU 1.-18.9. 2016. Osmnáctidenní himalájská prožitková a transformační Cesta

CESTA DO LADAKHU 1.-18.9. 2016. Osmnáctidenní himalájská prožitková a transformační Cesta CESTA DO LADAKHU 1.-18.9. 2016 Osmnáctidenní himalájská prožitková a transformační Cesta Po příletu do Lehu se aklimatizujeme v centru Ladakhu a poté se vydáme na Cestu napříč horami, kde objevíme magická

Více

Venuše ve science fiction

Venuše ve science fiction Venuše ve science fiction Otázkou existence mimozemského života se nezabývali jen vědci a filosofové. Stala se ústředním motivem mnoha pžíběhů a románů. Fantazie měla naprosto volnou ruku. Už ve starověku

Více

KORUNA HIMÁLAJE 2012. www.radekjaros.cz

KORUNA HIMÁLAJE 2012. www.radekjaros.cz Everest K2 Kangchenjunga Lhotse Makalu Cho Oyu Dhaulagiri Manaslu Nanga Parbat Annapurna Gasherbrum I Broad Peak Gasherbrum II Shishapangma 8 848 m 8 611 m 8 586 m 8 516 m 8 462 m 8 201 m 8 167 m 8 163

Více

Vstupní brána - Portál

Vstupní brána - Portál Vstupní brána - Portál Vstupní brány znázorňují hranici, oddělují prostory: prostor vnějšího světa od prostoru domácí intimity; prostor hluku od prostoru ticha; prostor každodenního života od hlubokých

Více

Zelená brána Černé země

Zelená brána Černé země směr Evropa francie Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zelená brána Černé země Dříve tu lidé žili kvůli rašelině, dnes tady díky její těžbě hnízdí ptáci. Během tisíců let vystřídaly zdejší lesy porosty

Více

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce.

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce. Šprdzpravodaj Sdružení dìtí a mládeže pro volný èas, pøírodu a recesi Interní nepravidelník sdružení Vychází jednou za uherský mìsíc Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 Nikdo neví, kam se jede Cyklistický jídelníèek

Více

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Přezdívka:............................. Jméno Příjmení:............................. Adresa:.......................................................................................

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

11 Vyhraje fotosyntéza či fotovoltaika? Učební list

11 Vyhraje fotosyntéza či fotovoltaika? Učební list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 11 Vyhraje fotosyntéza

Více

Barevné kombinace hotových odstínů

Barevné kombinace hotových odstínů Barevné kombinace hotových odstínů Zveme vás na procházku po krajině našich barev, protože věříme že barvy jsou nádherné spojení vědy a umění. Skutečně dobré barevné kombinace jsou pak vzácným pokrmem

Více

Změny klimatu v cestovním ruchu a dopad na lázeňství. dr. Nora Dolanská, MBA ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism Rakousko

Změny klimatu v cestovním ruchu a dopad na lázeňství. dr. Nora Dolanská, MBA ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism Rakousko Změny klimatu v cestovním ruchu a dopad na lázeňství dr. Nora Dolanská, MBA ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism Rakousko Úvodem Následující příspěvek si nečiní žádné nároky na objektivní hodnocení

Více

Volný čas a sportování

Volný čas a sportování Volný čas a sportování Žáci 7. tříd ZŠ a 2. ročníků osmiletých gymnázií (2012) Tento dotazník je součástí výzkumu, který právě provádí studenti sociologie Fakulty sociálních věd UK v Praze. Zajímá nás,

Více

VECTRA a Milan KOLÁČEK

VECTRA a Milan KOLÁČEK VECTRA a Milan KOLÁČEK REPORT PROJEKTU SÓLOVÉHO JACHTINGU 2014 18. listopadu 2014 Rok 2014 byl takzvaně seznamovací s lodní třídou Figaro Beneteau 2. Cílem bylo absolvovat maximální možný počet tréninků

Více

Seminární práce pozitivní a negativní vlivy cestovního ruchu na přírodní prostředí

Seminární práce pozitivní a negativní vlivy cestovního ruchu na přírodní prostředí Seminární práce pozitivní a negativní vlivy cestovního ruchu na přírodní prostředí Klára Lakomá MCR 2. ročník 16. října 2006 Úvod Jako jeden ze světově nejrozsáhlejších průmyslů a jeden z nejrychleji rostoucích

Více

HLEDÁNÍ. Projekce pro školy. dětem

HLEDÁNÍ. Projekce pro školy. dětem Jeden svět Festival dokumentárních filmů o lidských právech HLEDÁNÍ Projekce pro školy Jeden svět dětem Filmy pro žáky ZŠ Letos můžete vybírat ze dvou projekcí, které jsou sestaveny dle věku diváků. Projekcí

Více

Plavba: Velký okruh Karibikem z Miami na lodi MSC Divina (Karibik)

Plavba: Velký okruh Karibikem z Miami na lodi MSC Divina (Karibik) Plavba: Velký okruh Karibikem z Miami na lodi MSC Divina (Karibik) Plavba s českým delegátem! Akční plavba! Vydejte se s námi na velký okruh po malebných karibských ostrovech na luxusní palubě lodi MSC

Více

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009 Kronika města Lanškrouna Rok 2009 Leden Už poosmadvacáté vyrazili turisté v sobotu na trasy pochodu Na Nový rok první krok, který pořádá lanškrounský odbor Klubu českých turistů. Tentokrát si jeho účastníci

Více

Tuaregové jsou národ hrdých bojovníků, kteří neuznávají hranice států a volně se pohybují na území Alžírska, Mali a Nigérie.

Tuaregové jsou národ hrdých bojovníků, kteří neuznávají hranice států a volně se pohybují na území Alžírska, Mali a Nigérie. Tuaregové jsou národ hrdých bojovníků, kteří neuznávají hranice států a volně se pohybují na území Alžírska, Mali a Nigérie. TEXT A FOTO: M D Stezkou Tuaregů Nebe plné hvězd od obzoru k obzoru, oheň rozdělaný

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s

SE PŘEDSTAVUJE. Dlouholeté působení nakladatelství na knižním trhu je spojeno zejména s SE PŘEDSTAVUJE Patří mezi nejstarší nakladatelské domy v České republice Založena bylo v roce 1954 jako sportovní a turistické nakladatelství Transformována na akciovou společnost v roce 1991 Dlouholeté

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

52.Afrika povrch Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

52.Afrika povrch Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Světadíly a oceány 52.Afrika Afrika Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy nového

Více

VAŠE RODINNÁ KRONIKA KROK ZA KROKEM. Plynulý tok příběhu

VAŠE RODINNÁ KRONIKA KROK ZA KROKEM. Plynulý tok příběhu VAŠE RODINNÁ KRONIKA KROK ZA KROKEM Plynulý tok příběhu 6 PLYNULÝ L TOK PŘÍBĚHU Pátrání po vlastních kořenech je zápasem, jehož průběh není vždy férový. Zatímco na vaší straně se investují hodiny a hodiny

Více

JUNIORFEST. Číslo 3 sobota 20. 9. 2008 OBSAH: Co se dosud událo na Juniorfestu nového?

JUNIORFEST. Číslo 3 sobota 20. 9. 2008 OBSAH: Co se dosud událo na Juniorfestu nového? JUNIORFEST Číslo 3 sobota 20. 9. 2008 OBSAH: Co se dosud událo na Juniorfestu nového? Promítání filmů pro ZŠ a středoškoláky Velká filmová rallye Vernisáž výstavy Stanislava Fišera Rozhovory s Bárou Štěpánovou

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

1 8 bodů. 2 10 bodů. Celkem 30 bodů

1 8 bodů. 2 10 bodů. Celkem 30 bodů Celkem 30 bodů Pomůcky: psací potřeby, Školní atlas světa (Kartografie Praha, a. s.), Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia (Kartografie Praha, a. s.) 1 8 bodů Česká cestovní

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin)

V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) V podstatných věcech jednotu, ve sporných svobodu, a ve všech lásku. (Sv. Augustin) Malé krůčky k bezpečné cestě do školy Již čtvrtým rokem působí na naší škole rodičovská dopravní skupinka, která se snaží

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu

Více

KOMFORT AMERIKA MEXIKO - VELKÝ OKRUH ŘÍŠÍ MAYŮ GUATEMALA, NIKARAGUA, KOSTARIKA, PANAMA STŘEDNÍ AMERIKA - GRAND TOUR KUBA - ABSOLUT TOTAL / ALL INCLUSIVE / HLEDÁNÍ RÁJE PERU, BOLÍVIE (+ AMAZONIE) ARGENTINA,

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější.

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější. Dýňový rok 2013 Po prvních pokusech s obděláváním našeho školního pozemku jsme se cítili na začátku třetího projektu už jako pokročilí pěstitelé. Ve školním roce 2010/2011 jsme se pustili do projektu Chleba

Více