PLÁN ČINNOSTI SAMOSTATNÉHO ODDĚLENÍ BESIP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PLÁN ČINNOSTI SAMOSTATNÉHO ODDĚLENÍ BESIP"

Transkript

1 PLÁN ČINNOSTI SAMOSTATNÉHO ODDĚLENÍ BESIP 2013

2 Plánovaná činnost samostatného oddělení BESIP MDČR na rok 2013 Samostatné oddělení BESIP MDČR v letošním roce svou činností systémově naváže na aktivity realizované v roce V zásadě tak bude pokračováno v rozvíjení následujících čtyř základních programových oblastí:

3 Dopravní výchova dětí a mládeže Dopravní výchova je považována za klíčový prvek v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Nejen že je zaměřena na předávání potřebných teoretických znalostí a praktických dovedností dětem a mládeži, ale rovněž tak od samého prvopočátku má významný potenciál při budování tzv. hodnotového systému. Hodnotový systém každého člověka se významnou měrou podepisuje na jeho každodenním chování v silničním provozu. Budou-li položeny pevné základy v útlém věku, dá se očekávat jejich perzistence po zbytek života. Kvalitně pojatá dopravní výchova zásadně ovlivňuje postoje budoucích řidičů k problematice bezpečnosti sil. provozu, nadto formuje postoje nastupující generace v oblasti sociálních vztahů. V roce 2012 byla ve spolupráci s MŠMT zpracována koncepce dopravní výchovy pro 1. stupeň základních škol, byl zpracován a odzkoušen nový program určený středoškolákům (jedná o řízenou diskusi s mladými lidmi, kdy je poukazováno především na dlouhodobé socioekonomické následky závažných dopravních nehod). Během prvního pololetí 2013 dojde k vypracování koncepce dopravní výchovy určené žákům druhého stupně základních škol, dále pak k aktualizaci multimediálního pořadu určeného středoškolákům a konečně pak k tvorbě série televizních pořadů, jejichž obsah bude zaměřen na předávání potřebných znalostí dětem v mateřských školkách i jejich rodičům. Tím bude na konci letošního pololetí kompletně dopracována koncepce dopravní výchovy dětí v ČR a mládeže. Všechny kroky jsou konzultovány se zástupci MŠMT. Systém dopravní výchovy je pojat jako modulární, témata probraná v nižších typech škol a jejich ročnících nebudou pasivně opakována, ale naopak účelově rozvíjena. V úvahu je brána i budoucí provázanost se vzdělávacími programy zaměřenými na přípravu nových řidičů. Bude tak dosaženo potřebné atraktivity pro žáky a studenty škol, současně pak bude program v maximálně možné míře efektivní. Pozornost je věnována i pedagogům podílejícím se na dopravní výchově.

4 Dopravně bezpečnostní kampaně a další aktivity Nemyslíš, zaplatíš Klíčovou roli by měla sehrát druhá série kampaně Nemyslíš, zaplatíš (s termínem realizace na podzim 2013). Na rozdíl od předchozí řady nebude pracovat s brutálními výjevy z míst dopravních nehod, naopak se zaměří na práci s emocemi. Cílem je v maximální míře demonstrovat skutečnost, že jakákoliv závažnější dopravní nehoda svými následky dlouhodobě zásadně ovlivní životy jejích účastníků (tj. na individuální úrovni v podobě předčasně ukončeného či zkaženého života) i celé společnosti (dopad na životy blízkých osob, ovšem i na celospolečenské v podobě socioekonomických dopadů). Mělo by být dosaženo vysoké míry zainteresovanosti obyvatelstva vůči bezpečnosti silničního provozu, ideálně pak by měla být na rozdíl od dnešní situace vyvolána celospolečenská poptávka po bezpečnosti na pozemních komunikacích. Tomu by měla napomoci paralelně zpracovávaná strategie PR zaměřená (mj.) na představitele hromadných sdělovacích prostředků. Zranitelní účastníci silničního provozu (T.: duben říjen) Dopravně bezpečnostní kampaně a outdoorové aktivity jsou zaměřeny na aktuální problémy bezpečnosti silniční dopravy. Věnují se širokému spektru témat, na rok 2013 jsou připravovány následující programy: Bezpečnost chodců (v souladu s Dekádou OSN v oblasti bezp. sil. provozu); vyvrcholením aktivit bude týden od 6. do 12. května 2013, kdy je celosvětově vyhlášen Organizací spojených národů Týden bezpečnosti silničního provozu (Road Safety Week), a to se zaměřením na problematiku bezpečnosti chodců na silnicích. Součástí akce bude série dopravně bezpečnostních aktivit pořádaných krajskými koordinátory BESIP ve spolupráci s policejními složkami. Plánována je i série akcí zaměřených na bezpečnost cestujících prostředky hromadné přepravy osob (ve spolupráci se Sdružením dopravních podniků ČR). Komunikace se zaměří na detailní informování chodců na chyby, jež jsou nejčastějšími příčinami závažných dopravních nehod, rovněž tak řidiči motorových vozidel budou informováni o tom, jak se správně chovat vůči chodcům. Cyklisté, pozornost bude zaměřena na všechny věkové kategorie cyklistů, tj. i na dospělou populaci a seniory, s ohledem na loňský nárůst usmrcených cyklistů bude problematika jejich bezpečnosti komunikována v rámci Týdne bezpečnosti silničního provozu, rovněž tak se bude jednat o sérii dopravně bezpečnostních akcí ve spolupráci s PČR. Cyklistům budou dány detailní informace, jak se správně chovat v silničním provozu a jak vypadá správně vybavené jízdní kolo. Pozornost se zaměří také na chování řidičů motorových vozidel vůči cyklistům.

5 Bezpečnost motocyklistů v loňském roce byl v ČR zaznamenán nárůst počtu usmrcených motocyklistů, i to je jeden z důvodů, proč bude této kategorii účastníků silničního provozu věnována v letošním roce zvýšená pozornost. Na rok 2013 je plánována celá řada aktivit (významným partnerem je Motocyklová sekce Svazu dovozců automobilů). Jedná se o sérii motosrazů, tvorbu jednotných metodik použitelných pro edukaci účastníků motosrazů, akci Jezdíme na krev zaměřenou na získávání dobrovolných dárců krve z řad motorkářů, akční demonstraci možných nebezpečí číhajících na silnicích na jezdce v jedné stopě na Mobil salonu v Českých Budějovicích, účast na akci určené řidičům skútrů (s názvem Skútršňůra) apod. Akce zaměřené na řidiče osobních vozidel Jedná se o akce s participací členů autosekce Svazu dovozců automobilů, pozornost je zaměřena především na demonstraci potenciálu moderních asistenčních systémů, problematiku defenzivní a ekonomické jízdy, seznámení nejširší veřejnosti s moderními pohonnými systémy, komunikována bude též příprava vozidla na sezónu, problematika jízdy na letní dovolenou, příprava na zimu atp. Připraven je i formát určený ženám a matkám malých dětí. Profi řidiči Za významnou lze považovat nově navázanou spolupráci se Sdružením dopravních podniků ČR, příslušné aktivity budou zaměřeny mj. na problematiku střetů chodců s prostředky MHD a bezpečnost cestujících při přepravě. Analyzována je i možnost dlouhodobě participovat na akci zaměřené na chování profesionálů v silničním provozu a jejich vztahy s ostatními skupinami účastníků silničního provozu. Rekonstrukce D1 Metodická pomoc při tvorbě série edukativních spotů vytvářených ŘSD, jak se správně chovat na dálnici, jak si počínat v případě nehody, uvíznutí v dopravní zácpě atp. Léto (T.: červen srpen) Pozornost bude věnována komunikaci témat souvisejících s dlouhými přepravami do zahraničních turistických destinací (únava za volantem, správný stravovací režim, rovněž tak rozdíly v pravidlech silničního provozu ve vybraných evropských státech, jak se chovat při nehodě v zahraničí apod.). Nově bude pozornost zaměřena i na zahraniční řidiče projíždějící ČR (zvláštnosti pravidel siln. provozu v ČR, jak se chovat při nehodě, základní informace o sankčním a bodovém systému v naší zemi). Krajští koordinátoři BESIP navštíví vybrané letní dětské tábory, komunikována budou aktuální témata se vztahem k bezpečnosti děti a mládež v silničním provozu.

6 Společně s Bezpečně na silnicích, o.p.s. a Horskou službou bude realizován projekt Na kole jen s přilbou, jehož cílem je ovlivnit cyklisty směrem k odpovědnějšímu a bezpečnějšímu chování. Projekt je lokalizován do dvou hojně navštěvovaných oblastí do Jizerských hor a Krkonoš, kam zejména o prázdninách přijíždí velké množství cyklistů. Pravidla silničního provozu Znalost a správný výklad ustanovení zákona č. 361/2001 Sb. (Pravidel silničního provozu) jsou klíčovými předpoklady ke snižování dopravní nehodovosti. Na webovém portálu BESIP bude od jara roku 2013 umístěn materiál podrobně vysvětlující příslušná ustanovení uvedeného zákona, vč. doprovodného obrazového materiálu a spotů. Senioři (T.: září prosinec) Dlouhodobě je dosahováno příznivých výsledků dopravní nehodovosti dětí a mládeže a rovněž tak nemalá pozornost je věnována střední generaci, senioři však jako kdyby stáli v ústraní. Celosvětově je apelováno věnovat jim zvýšenou pozornost, neboť se jedná o osoby potenciálně více ohrozitelné v dopravě a navíc pak bude jejich podíl v populaci trvale vzrůstat. Období od září do prosince 2013 proto bude ve znamení akcí a aktivit zaměřených na starší osoby, budou voleny formáty, jež mají reálný potenciál oslovit seniory přímo, současně pak bude vhodně působena i na jejich okolí. Viditelnost a čitelnost (T.: celoročně) Dlouhodobě je závažnost dopravních nehod za tmy a snížené viditelnosti výrazně nadprůměrná. Celoročně je tak zvýšená pozornost věnována viditelnosti účastníků silničního provozu (především pak chodců, cyklistů a motocyklistů), rovněž tak jsou plánovány aktivity, jež si kladou za cíl zvýšit povědomí řidičů o možných poruchách zraku a jejich výrazně negativním vlivu na bezpečné řízení vozidel. Platí zásada vidět a být viděn. Plánovány jsou proto akce na podporu používání reflexních materiálů zranitelnými účastníky siln. provozu (a to včetně aktivit v rámci Týdne bezpečnosti silničního provozu viz výše). Ve spolupráci se Společenstvem českých optiků a optometriků a PČR proběhnou v rámci celé ČR akce, při nichž si budou moci řidiči nechat prověřit stav svého zraku, v případě zjištění problémů obdrží rady, jak postupovat. Pozornost bude rovněž věnována problematice správného osvětlení motorových vozidel. K mnoha dopravním nehodám by nedošlo, pokud by byl účastníky silničního provozu zamýšlený úkon avizován zřetelně včas, tedy pokud by byl každý účastník pro ostatní dostatečně čitelný. Uvedená zásada bude proto při všech aktivitách Besipu zdůrazňována. Alkohol a drogy v dopravě (T.: celoročně) V roce 2012 došlo k výraznému snížení počtu osob usmrcených při nehodách s přítomností alkoholu. Bohužel však i tak jsou celospolečenské dopady velmi vysoké, nadto

7 se začíná ČR potýkat se zvyšujícím se počtem jedinců řídících vozidla pod vlivem drog či dokonce pod vlivem alkoholu ve spojení s drogami. Závažnost uvedených nehod (tj. počet usmrcených na dopravních nehod) je přitom vysoce nadprůměrná. Besip problematice alkoholu v dopravě proto věnuje zvýšenou pozornost celoročně, nadto měsíc prosinec tradičně patří k obdobím se zvýšenou konzumací alkoholu, pozornost Besipu se proto výrazně zaměří tímto směrem. Zima (T.: konec října 2013 březen 2014) Každoročně jsou především řidiči zaskočeni příchodem zimního období. Série sdělení a outdoorových aktivit upozorní v předstihu na hrozící nebezpečí a poskytne rady, jak se správně chovat během zimy a jak nejlépe zamezit riziku účasti na dopravní nehodě. Pozornost bude věnována též zimním cestám do zahraničí, specifikům silničního provozu v nejnavštěvovanějších zemích. Den obětí dopravních nehod Celosvětově je třetí listopadová neděle zasvěcena vzpomínkám na oběti dopravních nehod. Série akcí bude upozorňovat na nemalé celospolečenské socioekonomické dopady dopravních nehod a apelovat na změnu postojů široké veřejnosti vůči problematice bezpečnosti silničního provozu. Akce bude významným prvkem výše uvedené hodnotové kampaně. Besipky Pokračování série vzdělávacích spotů Besipky (vysílaných na ČT1, celkem na rok 2013 plánováno 34 spotů na aktuální témata bezpečnosti silničního provozu.

8 Informační nástroje BESIP Webový portál BESIP Webové stránky BESIP na konci loňského roku prošly zásadní změnou. V současné době tak na nich široká veřejnost i odborníci na bezpečnost silničního provozu najdou nejširší možné spektrum informací v textové či obrazové podobě. Na samém konci roku 2012 došlo k zahájení budování konceptu komunikace na sociálních sítích. Za pomoci virálního marketingu tak bude budována značka BESIP a samozřejmě též budou efektivně komunikována příslušná dopravně bezpečnostní témata cílovou skupinou jsou především mladí lidé ve věku do 30 let (tedy jedinci celoevropsky vykazující nejnepříznivější statistiky dopravní nehodovosti), na které se pomocí oficiálních kanálů cílí velmi obtížně. Info zpravodaj BESIP Nově připravovaný informační zpravodaj BESIP si klade za cíl pravidelně informovat představitele všech významnějších masmédií a rovněž tak další relevantní subjekty s aktuálními dopravně bezpečnostními problémy, statistikami dopravní nehodovosti v ČR a zahraničí, pořádanými či plánovanými outdoorovými akcemi apod. Zpravodaj bude kromě textové části obsahovat bohatý obrazový materiál a rovněž tak odkazy na příslušné spoty. Krajští koordinátoři BESIP V jednotlivých krajích sehrávají nezastupitelnou roli krajští koordinátoři BESIP, kteří úzce spolupracují s místními a regionálními samosprávami, dále pak s PČR a složkami IZS. Praktické aktivity jsou zaměřeny především na organizování dopravní výchovy předškolní a školní mládeže, besedy, semináře a další akce určené široké veřejnosti, akce pro řidiče, kurzy bezpečné jízdy, akce a soutěže pro děti, obecně pak na prezentaci a komunikaci dopravně bezpečnostní problematiky v jednotlivých krajích a obcích. Jejich činnost výrazně zefektivňuje BESIP Team. Jedná se o mobilní výstavní systém, který provází specializovaný, proškolený, profesionální, informovaný, zkušený a aktivní tým osob určený k přímé komunikaci s veřejností k aktuálním i dlouhodobým tématům na úseku prevence k bezpečnosti silničního provozu (např. alkohol, drogy, viditelnost, chodci, cyklisté, motocyklisté, nepřiměřená rychlost apod). Technické zázemí týmu je postupně dobudováváno.

9 Spolupráce s externími subjekty Při realizaci výše navrhovaného programu je využíváno nejen veřejných finančních zdrojů, ale nově jsou postupně zapojovány i komerční subjekty. Konkrétní aktivity jsou plánovány, resp. již realizovány se členy Svazu dovozců automobilů (SDA) a Sdružením automobilového průmyslu (AutoSAP). Mezi další subjekty patří společnosti 3M Česko, Samsung, ČEZ, vybraní dopravci, dopravní podniky atp. Za klíčové jsou rovněž považovány dobré vztahy s představiteli hromadných sdělovacích prostředků. Za klíčovou je také tradičně považována spolupráce s PČR, jednotlivými složkami IZS, s představiteli krajů a místních samospráv, MŠMT apod.

INFORMACE. o činnosti BESIP

INFORMACE. o činnosti BESIP INFORMACE o činnosti BESIP 2012 BESIP v roce 2012 oslavil 45. výročí svého vzniku. Jedná se o známou značku, jež bývá tradičně spojena s preventivními programy a aktivitami zaměřenými na všechny skupiny

Více

Ing. Blanka Sunkovská

Ing. Blanka Sunkovská Aktivity it Ministerstva i t dopravy v oblasti dopravní výchovy Ing. Blanka Sunkovská Ministerstvo i dopravy BESIP Aktivity it Ministerstva i t dopravy v oblasti dopravní výchovy Zaměření dopravní výchovy:

Více

I jízda na motocyklu může být bezpečná

I jízda na motocyklu může být bezpečná I jízda na motocyklu může být bezpečná EU27 - usmrceno o 43 % osob méně EU15 usmrceno o 47 % osob méně EU10 usmrceno o 38 % osob méně Změna počtu usmrcených v EU v letech 2001 2010 (v procentech) zdroj:

Více

Bezpečnost silničního provozu -osvědčené a aktuální projekty BESIP - Ministerstvo dopravy

Bezpečnost silničního provozu -osvědčené a aktuální projekty BESIP - Ministerstvo dopravy Bezpečnost silničního provozu -osvědčené a aktuální projekty BESIP - Ministerstvo dopravy Mgr. Zuzana Ambrož vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Národní síť Zdravých měst, m MD - 18. 5. 2009 Systematická

Více

Vliv kvality osvětlení pozemních komunikací na dopravní nehodovost

Vliv kvality osvětlení pozemních komunikací na dopravní nehodovost Vliv kvality osvětlení pozemních komunikací na dopravní nehodovost Počet obětí dopravních nehod na světě ročně: 1 250 000 Počet zraněných při dopravních nehodách ročně: Celosvětové náklady silničních dopravních

Více

Aktivity BESIP v oblasti dopravní výchovy. Ing. Blanka Sunkovská Ministerstvo dopravy BESIP

Aktivity BESIP v oblasti dopravní výchovy. Ing. Blanka Sunkovská Ministerstvo dopravy BESIP Aktivity BESIP v oblasti dopravní výchovy Ing. Blanka Sunkovská Ministerstvo dopravy BESIP Aktivity BESIP v oblasti dopravní výchovy 30% Počet usmrcených dětí do 15 let, ČR, leden - září 2007 15% 20% 35%

Více

Bezpečnost seniorů v silničním provozu porovnání dění v ČR a Evropě

Bezpečnost seniorů v silničním provozu porovnání dění v ČR a Evropě Bezpečnost seniorů v silničním provozu porovnání dění v ČR a Evropě Nejen evropská, ale i česká populace stárne. Podíl seniorů (osob ve věku 64+) na celkové populaci činil v roce 2012 16,2 %, v roce 2030

Více

Vývoj dopravní nehodovosti

Vývoj dopravní nehodovosti Vývoj dopravní nehodovosti v roce 217 plk. Ing. Tomáš LERCH Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti v roce 217 2 Vývoj dopravní nehodovosti v roce 217 3 Usmrcené

Více

Vývoj dopravní nehodovosti

Vývoj dopravní nehodovosti Vývoj dopravní nehodovosti v roce 2017 plk. Ing. Tomáš LERCH Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti v roce 2017 2 Vývoj dopravní nehodovosti v roce 2017 3

Více

Dopravní nehodovost v roce 2012

Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Martin Červíček policejní prezident Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Tomáš Kužel náměstek policejního prezidenta pro vnější

Více

Aktivity BESIP v roce 2008. Mgr. Zuzana Ambrožová Vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy

Aktivity BESIP v roce 2008. Mgr. Zuzana Ambrožová Vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy Aktivity BESIP v roce 2008 Mgr. Zuzana Ambrožová Vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy Priority oddělení BESIP pro rok 2008 Mladí řidiči Alkohol za volantem u mladých řidičů Motocyklisté

Více

Nový školní rok začíná

Nový školní rok začíná Nový školní rok začíná Začátek nového školního roku Zdeněk Žák Ministerstvo dopravy Roman Budský BESIP Začátek ateaateatad nového školního roku www.ibesip.cz www.facebook.com/ibesip www.youtube.com/ibesip

Více

Dopravní nehody zaviněné pod vlivem alkoholu v červnu 2007 a 2008 bez rozlišení účastníka silničního provozu

Dopravní nehody zaviněné pod vlivem alkoholu v červnu 2007 a 2008 bez rozlišení účastníka silničního provozu TISKOVÁ INFORMACE PRAHA (FÓRUM PSR, 30.07.2008) Dopravní nehody zaviněné pod vlivem alkoholu v červnu 2007 a 2008 bez rozlišení účastníka silničního provozu Celkové statistické údaje Červen je každoročně

Více

Aplikace osvědčených postupů v prevenci dopravních nehod v České republiky

Aplikace osvědčených postupů v prevenci dopravních nehod v České republiky Aplikace osvědčených postupů v prevenci dopravních nehod v podmínk nkách České republiky Mgr. Zuzana Ambrožov ová Vedoucí samostatného oddělen lení BESIP Ministerstva dopravy Vývoj dopravních nehod v roce

Více

Údaje jsou převzaty z http://www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-178464.aspx

Údaje jsou převzaty z http://www.policie.cz/clanek/statistika-nehodovosti-178464.aspx Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Údaje

Více

Královéhradecký. Plzeňský kraj. Ústecký kraj. kraj

Královéhradecký. Plzeňský kraj. Ústecký kraj. kraj TABULKA 1 Celkové následky nehod Celkem nehod 84 398 18 593 11 266 3 557 3 121 8 230 4 164 6 701 8 288 4 432 3 314 3 696 3 622 3 788 1 626 Usmrceno 583 29 88 54 43 48 37 55 68 27 35 36 35 20 8 Zraněno

Více

Policejní prezidium ČR Oddělení tisku a prevence. Nehodovost cyklistů

Policejní prezidium ČR Oddělení tisku a prevence. Nehodovost cyklistů Policejní prezidium ČR Oddělení tisku a prevence Rok 214 zavinění dopravní nehody Viník, zavinění nehody rok 214 v porovnání s 213 Počet nehod rozdíl Počet usmrcených rozdíl Počet těžce zraněných rozdíl

Více

1. Globální týden bezpečnosti silničního provozu Organizace spojených národů, 23. - 29. dubna 2007

1. Globální týden bezpečnosti silničního provozu Organizace spojených národů, 23. - 29. dubna 2007 1. Globální týden bezpečnosti silničního provozu Organizace spojených národů, 23. - 29. dubna 2007 Informace o Příručce pro organizátory akcí v rámci Týdne (anotace) V prosinci 2006 vydala OSN Příručku

Více

Bezpečnost chodců a cyklistů z pohledu Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Bezpečnost chodců a cyklistů z pohledu Národní strategie bezpečnosti silničního provozu Bezpečnost chodců a cyklistů z pohledu Národní strategie bezpečnosti silničního provozu Bezpečnost ve městech a obcích, 22. listopadu 2016 » První Národní strategie BESIP: 2004 2011 (usnesení vlády ČR

Více

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu vrámci českého předsednictví EU

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu vrámci českého předsednictví EU Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu vrámci českého předsednictví EU Ing. Josef Mikulík, CSc. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 10. zasedání Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden prosinec Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden prosinec Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 16.1.2016 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

Bezpečnost (nejen) cyklistů zajistí jen komplexní přístup. Olomouc 30. 4. 2015

Bezpečnost (nejen) cyklistů zajistí jen komplexní přístup. Olomouc 30. 4. 2015 Bezpečnost (nejen) cyklistů zajistí jen komplexní přístup Olomouc 30. 4. 2015 Nehodovost cyklistů v České republice 81 % usmrcených cyklistů nemělo na hlavě přilbu Téměř třetina zaviněných nehod pod vlivem

Více

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016 Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA

PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA Základní škola,dětský domov,školní družina a Školní jídelna,vrbno p.pradědem nám.sv.michala 17, příspěvková organizace,psč: 793 26, tel./fax 554 751 720,fax.ředitel. 554 753 162 IČO:00852619;účet: 4438771/0100

Více

Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017

Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017 Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ

Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů. Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Zlínský kraj Prevence sociálně patologických jevů Uherský Brod 28.3.2008 II. konference k prevenci SPJ Osnova prezentace Prevence z pohledu krajského úřadu Výskyt SPJ ve Zlínském kraji Předpoklady pro

Více

Dopravní nehody

Dopravní nehody 1 Statistika nehodovosti rok 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 20.7.2016 Obsah

Více

Statistika nehodovosti první pololetí 2018

Statistika nehodovosti první pololetí 2018 1 Statistika nehodovosti první pololetí 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen).

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen). S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za 1.pololetí 212 (leden až červen). Leden až červen 212 rozdíl stejné období roku 211 POČET NEHOD 38.923 zvýšení o 4.55 = 11,6 % USMRCENO 31 snížení

Více

Program Zdraví 21 cíl č. 9 snížení výskytu poranění způsobených násilím a úrazy

Program Zdraví 21 cíl č. 9 snížení výskytu poranění způsobených násilím a úrazy Úrazy u dětíd Program Zdraví 21 cíl č. 9 snížení výskytu poranění způsobených násilím a úrazy MUDr. Jana Daňková Krajská hygienická stanice Pardubického kraje Odbor podpory zdraví Úrazy jsou hlavní příčinou

Více

VELIKONOCE aneb (nejen) alkohol zabíjí

VELIKONOCE aneb (nejen) alkohol zabíjí VELIKONOCE aneb (nejen) alkohol zabíjí 22. března 2016 V období Zeleného čtvrtka až Velikonočního pondělí došlo v minulém roce k celkem 1 076 dopravním nehodám, při kterých bylo 14 osob usmrceno, 33 osob

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 14.10.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

Kvalitní veřejné osvětlení výrazně ovlivňuje bezpečnost silničního provozu

Kvalitní veřejné osvětlení výrazně ovlivňuje bezpečnost silničního provozu Kvalitní veřejné osvětlení výrazně ovlivňuje bezpečnost silničního provozu Pár čísel ze statistiky DN Počet nehod šetřených Policií ČR v roce 2015 je od roku 1990 7. nejnižší (nejméně bylo v roce 2009

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Úspěšný projekt Goodyear Bezpečná školka se v roce 2009 rozšiřuje

Úspěšný projekt Goodyear Bezpečná školka se v roce 2009 rozšiřuje KONTAKT: Markéta Valtrová Marketing Coordinator Goodyear Dunlop Tires Czech s. r. o. Tel.: + 3 9 7 E-mail: marketa_valtrova@goodyear.com Martin Stehlík Weber Shandwick Tel.: + 8 367 E-mail: mstehlik@webershandwick.cz

Více

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017 Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - září Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - září Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 9.10.2016 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

Nehody_1. pololetí 2019

Nehody_1. pololetí 2019 1 Statistika nehodovosti první pololetí 219 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 16.7.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2011

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2011 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v Policie ČR za prvních 7 měsíců letošního roku šetřila celkem 40 897, při kterých bylo 385 osob usmrceno, 1 680 osob těžce zraněno a 12 111 osob zraněno

Více

Statistiky motocyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody motocyklistů a jejich následky

Statistiky motocyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody motocyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody motocyklistů a jejich následky 5.3.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 2.1

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až listopad 2013. Leden až listopad 2013 rozdíl stejné období roku 2012 POČET NEHOD 77.318 zvýšení o 3.228 = 4,4 % USMRCENO 529

Více

Statistika nehodovosti třetí čtvrtletí 2018

Statistika nehodovosti třetí čtvrtletí 2018 1 Statistika nehodovosti třetí čtvrtletí 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 12.7.2018 Obsah 1. Úvod... 5 1.1 Národní databáze... 5 2. Strategické cíle... 6 2.1

Více

Vyhodnocení Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) a nehodovosti v podmínkách ČR (aktuální poznatky)

Vyhodnocení Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) a nehodovosti v podmínkách ČR (aktuální poznatky) Vyhodnocení Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) a nehodovosti v podmínkách ČR (aktuální poznatky) Ing. Veronika Valentová, Ph.D. Ředitelka Divize dopravního inženýrství, bezpečnosti

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až říjen 2011

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až říjen 2011 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v Policie ČR za 10 měsíců letošního roku šetřila celkem 61 387, při kterých bylo 588 osob usmrceno, 2 588 osob těžce zraněno a 18 917 osob zraněno lehce.

Více

Nejčastějším druhem nehody byla srážka jedoucích vozidel a srážka s pevnou překážkou. Celkový počet evidovaných nehod za I. Q v letech

Nejčastějším druhem nehody byla srážka jedoucích vozidel a srážka s pevnou překážkou. Celkový počet evidovaných nehod za I. Q v letech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Statistické

Více

stromem Srážka se Základní statistické ukazatele doplněné o mapové podklady a Hloubkovou analýzu dopravních nehod

stromem Srážka se Základní statistické ukazatele doplněné o mapové podklady a Hloubkovou analýzu dopravních nehod 2.5.219 Srážka se stromem Základní statistické ukazatele doplněné o mapové podklady a Hloubkovou analýzu dopravních nehod DOKUMENT ANALYZUJE NÁSLEDKY NEHOD PŘI SRÁŽKÁCH SE STROMEM Obsah 1. Úvod... 4 1.1

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až červenec 213. Leden až červenec 213 rozdíl stejné období roku 212 POČET NEHOD 47.46 zvýšení o 1.655 = 3,6 % USMRCENO 315 snížení

Více

Bezpečnost chodců a cyklistů v silničním provozu z pohledu Národní strategie BESIP

Bezpečnost chodců a cyklistů v silničním provozu z pohledu Národní strategie BESIP Bezpečnost chodců a cyklistů v silničním provozu z pohledu Národní strategie BESIP Konference o bezpečnosti v obcích a městech, hotel International, 16. dubna 2015 Národní strategie BESIP do roku 2020

Více

Vyhodnocení Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) a nehodovosti v podmínkách ČR (aktuální poznatky)

Vyhodnocení Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) a nehodovosti v podmínkách ČR (aktuální poznatky) Vyhodnocení Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) a nehodovosti v podmínkách ČR (aktuální poznatky) Ing. Veronika Valentová, Ph.D. Ředitelka Divize dopravního inženýrství, bezpečnosti

Více

Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací

Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Publikováno: 10. 8. 2018 Ing. Josef Mikulík, CSc. Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Článek byl publikován v Silničním obzoru č. 4/2018 Ing. Josef Mikulík,

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012 Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 12 479 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 19.2.2015 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Roudnice nad Labem

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Roudnice nad Labem Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Roudnice nad Labem Téma: Bezpečnost v dopravě Tento výstup byl financován z prostředků ESF

Více

POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÝ VÝBOR. V. volební období z 20. schůze,

POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÝ VÝBOR. V. volební období z 20. schůze, POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÝ VÝBOR V. volební období 2010 PODVÝBOR PRO DOPRAVU Z Á P I S z 20. schůze, která se konala dne 11. března 2010 od 14.30 hod. v místnosti č. 306,

Více

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018 1 Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a

Více

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ

METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ Aplikace Statistické zobrazení nehodovosti v silničním provozu na vybrané pozemní komunikaci v mapě METODIKA PRÁCE S TOUTO APLIKACÍ červen 13 Obsah ÚVOD 3 PŘÍSTUP DO APLIKACE 3 DEFINOVÁNÍ KRITÉRIÍ VYHLEDÁVÁNÍ

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až září 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až září 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až září 2013. Leden až září 2013 rozdíl stejné období roku 2012 POČET NEHOD 61.924 zvýšení o 2.293 = 3,8 % USMRCENO 436 snížení

Více

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%.

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%. o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 13 064 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo 72 osob usmrceno, 284 osob

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2014.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až listopad 2014. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až listopad 2014. Leden až listopad 2014 rozdíl stejné období roku 2013 POČET NEHOD 78.090 zvýšení o 651 = 0,84 % USMRCENO 577

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2017 Počet listů: 32 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Tisková konference viditelnost chodců a cyklistů. plk. Ing. Leoš

Tisková konference viditelnost chodců a cyklistů. plk. Ing. Leoš Tisková konference..0 viditelnost chodců a cyklistů plk. Ing. Leoš Leoš Trž Tržil - ŘSDP PP ČR Počty usmrcených chodců po měsících 0 mes rok/měsíc leden únor březen duben květen červen červenec srpen září

Více

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečná cesta do školy Vývoj dopravní nehodovosti s účastí dítěte v ČR

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečná cesta do školy Vývoj dopravní nehodovosti s účastí dítěte v ČR Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Bezpečná cesta do školy Vývoj dopravní nehodovosti s účastí dítěte v ČR plk. Ing. Tomáš LERCH Index - rok 2006 = 100 % Následky dopravních nehod

Více

Naplňujme Evropskou chartu bezpečnosti silničního provozu září 2007

Naplňujme Evropskou chartu bezpečnosti silničního provozu září 2007 Naplňujme Evropskou chartu bezpečnosti silničního provozu září 2007 ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s. - založena v roce 1995 - je společným podnikem zahraničních akcionářů Unipetrol/PKN, Eni, Shell - zabývá se zpracováním

Více

9.1.2015 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2014

9.1.2015 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 CELKOVÉ NÁSLEDKY DOPRAVNÍCH NEHOD CELKEM DN USMRCENO TĚŽCE ZRANĚNO LEHCE ZRANĚNO HMOTNÁ ŠKODA (*100 Kč) ALKOHOL (u viníka DN) OPL (u viníka

Více

Dopravní strategie PČRP

Dopravní strategie PČRP Policejní prezidium České republiky Ředitelství služby dopravní policie Dopravní strategie PČRP požadavky na infrastruktury investice do dopravní výstavba dálniční síťe a více rychlostních silnic změny

Více

Nákladní automobily. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Nákladní automobily. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody nákladních automobilů a jejich následky 17.5.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropské databáze...

Více

Projekt NEHODA NENÍ NÁHODA

Projekt NEHODA NENÍ NÁHODA Projekt NEHODA NENÍ Hlavní cíl projektu Ve spolupráci několika subjektů vzdělávat a předávat informace (prožitkovou a jinou formou) o prevenci úrazů u dětí v různých rolích (např. chodce, cyklisty, cestujícího,

Více

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 METODIKA PRO ŽADATELE O NADAČNÍ PODPORU Nadace Proměny (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2015 v programu Zahrada hrou (dále jen grantová výzva ). Program Zahrada

Více

Statistika nehodovosti 1. čtvrtletí 2016

Statistika nehodovosti 1. čtvrtletí 2016 Statistika nehodovosti 1. čtvrtletí 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až srpen 2013.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až srpen 2013. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až srpen 2013. Leden až srpen 2013 rozdíl stejné období roku 2012 POČET NEHOD 54.526 zvýšení o 1.774 = 3,4 % USMRCENO 377 snížení

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 Policie České republiky v období I. čtvrtletí letošního roku šetřila 17 493 na pozemních komunikacích, při kterých bylo

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2015.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2015. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až červenec 2015. Leden až červenec 2015 rozdíl stejné období roku 2014 POČET NEHOD 51.589 zvýšení o 3.748 = 7,83 % USMRCENO 342

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. prosince 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. srpna 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září Počet stran: 13 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen Od počátku

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - říjen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - říjen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. listopadu 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden aţ červenec 2012.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden aţ červenec 2012. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden aţ červenec 2012. Leden aţ červenec 2012 rozdíl stejné období roku 2011 POČET NEHOD 45.574 zvýšení o 4.473 = 10,9 % USMRCENO 376

Více

Příprava Národní strategie bezpečnosti silničního provozu Ing. Josef Mikulík,, CSc. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Příprava Národní strategie bezpečnosti silničního provozu Ing. Josef Mikulík,, CSc. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Příprava Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 2020 Ing. Josef Mikulík,, CSc. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Základní cíl NSBSP (2004-2010) 2010) snížit do roku 2010 počet usmrcených

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2014.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až červenec 2014. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až červenec 2014. Leden až červenec 2014 rozdíl stejné období roku 2013 POČET NEHOD 47.619 zvýšení o 59 = 0,12 % USMRCENO 340 zvýšení

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012 o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za 9 měsíců 2012 Policie ČR za prvních devět měsíců letošního roku šetřila 59 440 nehod, při kterých bylo 505 osob usmrceno, 2 275 osob těžce zraněno

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. června 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

KRITÉRIA A POSTUP HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PROSTŘEDKYZ FONDU ZÁBRANY ŠKOD

KRITÉRIA A POSTUP HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PROSTŘEDKYZ FONDU ZÁBRANY ŠKOD KRITÉRIA A POSTUP HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PROSTŘEDKYZ FONDU ZÁBRANY ŠKOD podaných dle ust. 23a odst. 3 písm. c) a d) zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla,

Více

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR plk. Ing. Tomáš LERCH Vývoj dopravní nehodovosti za

Více

V Praze letos na silnicích umírají téměř výhradně chodci Tisková zpráva

V Praze letos na silnicích umírají téměř výhradně chodci Tisková zpráva V Praze letos na silnicích umírají téměř výhradně chodci Tisková zpráva 09. 08. 2018 V období ledna - července 2018 bylo v důsledku dopravních nehod na pozemních komunikacích v České republice usmrceno

Více

Preference veřejné dopravy v intravilánu Ing. Jan Vašíček Ing. Jan Spousta

Preference veřejné dopravy v intravilánu Ing. Jan Vašíček Ing. Jan Spousta Preference veřejné dopravy v intravilánu Ing. Jan Vašíček Ing. Jan Spousta Sdružení dopravních podniků ČR jednání Dopravně provozní skupiny Praha, 05.03.2015 EU: Akce COST TU1103, zkráceně COST Tram Operation

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2016 (leden až červen).

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2016 (leden až červen). S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za 1.pololetí 216 (leden až červen). Leden až červen 216 rozdíl stejné období roku 215 POČET NEHOD 47.236 zvýšení o 3.54 = 8,1 % USMRCENO 23 snížení

Více

Národní dny bez úrazů 2008 Chrudim 5.-25.6.2008

Národní dny bez úrazů 2008 Chrudim 5.-25.6.2008 Kampaň Národní dny bez úrazů je jednou z největších komunitních kampaní, která je zacílena na prevenci úrazů zejména u dětí a mládeže. Kampaň Národní dny bez úrazů, probíhající pod záštitou Světové zdravotní

Více

Statistika nehodovosti rok 2016

Statistika nehodovosti rok 2016 Statistika nehodovosti rok 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme

Více

Úrazy dětí v dopravě. Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje. plk. Ing. Leoš Tržil

Úrazy dětí v dopravě. Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje. plk. Ing. Leoš Tržil Úrazy dětí v dopravě Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Ing. Leoš Tržil V letech 1993 2015 zemřelo na českých silnicích celkem 751 dětí nejčastěji umíraly v osobních

Více

Železniční. přejezdy. Dopravní nehody a jejich následky

Železniční. přejezdy. Dopravní nehody a jejich následky 3.7.219 Železniční přejezdy ZÁKLADNÍ UKAZATELE NEHOD A NÁSLEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Základní fakta... 5 3. na železničních přejezdech... 6 3.1 Vývoj dopravních

Více

Vize 2020 KONCEPČNÍ PŘÍSTUP NEBO KAPITULACE - BEZPEČNOST SILNIČNÍHO PROVOZU V ČR

Vize 2020 KONCEPČNÍ PŘÍSTUP NEBO KAPITULACE - BEZPEČNOST SILNIČNÍHO PROVOZU V ČR Vize 2020 KONCEPČNÍ PŘÍSTUP NEBO KAPITULACE - BEZPEČNOST SILNIČNÍHO PROVOZU V ČR Ing. Jindřich Frič, Ph.D. ředitel Divize bezpečnosti a dopravního inženýrství www.cdv. Měsíc co měsíc stejný rozdíl? Madrid

Více

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů 1 OBSAH 1 PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH CÍLŮ... 3 1.1 Dálnice a silnice I. třídy... 3 1.2 Silnice II. a III. třídy... 4 1.3 Místní komunikace... 10 1.4 Síť

Více

Sběr a analýza dat z nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vztahu k Národní strategii bezpečnosti silničního provozu

Sběr a analýza dat z nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vztahu k Národní strategii bezpečnosti silničního provozu Sběr a analýza dat z nepřímých ukazatelů bezpečnosti ve vztahu k Národní strategii bezpečnosti silničního provozu Ing. Eva Simonová, Ing. Martin Lipl, Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. 1 ÚVOD Jedním

Více

Bezpečnost na místní úrovni

Bezpečnost na místní úrovni Bezpečnost na místní úrovni Regionservis III. Setkání starostů a místostarostů Karlovarského kraje, 5. dubna 2007 pro život na silnici. Společně. CZ-usmrcení 24h 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 1995

Více

Dopravní nehodovost 2017

Dopravní nehodovost 2017 Dopravní nehodovost 217 1 z 2 Dopravní nehodovost 217 Statistika nehodovosti leden až prosinec 217 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro

Více