Obsah. Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření...3. Téma: Účinky síly, znázornění síly a skládání sil...6. Téma: Těžiště tělesa...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obsah. Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření...3. Téma: Účinky síly, znázornění síly a skládání sil...6. Téma: Těžiště tělesa..."

Transkript

1 Téma: Síla Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006

2 Obsah Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření...3 Téma: Účinky síly, znázornění síly a skládání sil...6 Téma: Těžiště tělesa...10 Téma: Gravitační síla, tlaková síla a třecí síla...12 Téma: Pohybové zákony...16

3 Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Fyzika 6.ročník Cíl: Žák pozná účinky síly, seznámí se s měřením síly pomocí siloměru Tělesa na sebe vzájemně působí např. noha působí na míč a míč působí na nohu. Vzájemné působení ruky a pružiny na stojan upevníme pružinu a zkusíme ji natáhnout, pociťujeme při tom, že pružina působí na naší ruku. Strana 3 (celkem 19)

4 Úkol: Připrav si z internetu referát - I. Newton. 1 N je síla, kterou přitahuje Země těleso o hmotnosti 100 g. Větší jednotky síly jsou kilonewton (kn) a meganewton (MN). 1 kn = N 1 MN = N Druhy sil: magnetická (např. magnet a ocelová sponka se přitahují) elektrická (např. hřeben z plastu a vlasy se při česání přitahují) gravitační (např. Země přitahuje padající míč) Jaké jsou účinky síly? Působení síly poznáme ze tří účinků: působením síly se mění pohyb tělesa (těleso se dává do pohybu, urychluje se, zpomaluje se nebo se mění směr jeho pohybu) např. roztlačování vozíku, úder raketou při tenisu působením síly se mění tvar tělesa (pružná tělesa se natáhla, zkrátila, plynná tělesa se stlačují) např. stlačování vzduchu hustilkou, deformace houby na tabuli působením síly se těleso rozdělí na několik částí (přetržení, přelomení) přetržení provázku, sekání dřeva Strana 4 (celkem 19)

5 Čím měříme sílu? Sílu měříme siloměrem. ZŠ a MŠ Ostrava Zábřeh, Kosmonautů 15, příspěvková organizace Základní části pružinového siloměru Jak se měří siloměrem? Na každém siloměru je uveden měřící rozsah zjisti jaký je rozsah siloměru. Na každé stupnici je nejmenší dílek kolika newtonům odpovídá nejmenší dílek stupnice. Po zavěšení závaží se pružina prodlouží a my můžeme na stupnici odečíst velikost síly. Důležité pojmy: Síla, jednotky síly, účinky síly, měření síly Mezipředmětové vztahy: Tv: Vliv síly a jejich vlastností v různých sportech - např. fotbal, vzpírání, tenis, hokej. Př: Síla zvířat. Použitá literatura: RAUNER Karel a kol. Fyzika pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 6. ročník základní škol. 2. upravené vydání. Praha: Prometheus, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 7. ročník základní škol. 2. upravené vydání. Praha: Prometheus, ISBN Strana 5 (celkem 19)

6 Téma: Účinky síly, znázornění síly a skládání sil Fyzika 6.ročník Cíl: Žák pochopí na čem závisí účinek síly, naučí se sílu graficky znázornit, naučí se graficky a početně skládat síly stejného a opačného směru DEMONSTRAČNÍ POKUS: Působení stejně velkých sil různého směru na pružinu Pružinu můžeme stejně velkou silou natáhnout např. ve vodorovném směru, šikmo nahoru nebo šikmo dolů. Účinky síly závisí nejen na její velikostí, ale také na směru síly.. Otevírání okna silami stejné velikosti a směru v různých místech Nejsnadněji se okno pohne při působení v bodě C. Strana 6 (celkem 19)

7 Účinek síly závisí i na místě, kde síla na těleso působí. Toto místo budeme nazývat působiště síly. Jak sílu znázorňujeme? Znázornění síly Úkol: Znázorni graficky sílu velikosti 5 N. Skládání sil stejného směru. DEMONSTRAČNÍ POKUS: a) Na dva stejné siloměry zavěsíme současně dvě závaží o hmotnosti 100 g a 200 g. První z nich napíná pružinu siloměru silou o velikosti F 1 = 1 N svisle dolů a druhé silou o velikosti F 2 = 2 N rovněž svisle dolů. b) Na jeden ze siloměrů dáme obě závaží s celkovou hmotností 300 g. Závaží působí na pružinu siloměru celkovou silou o velikosti F = 3 N svisle dolů. Shrnutí pokusu: Výslednice dvou sil stejného směru má s oběma silami stejný směr a její velikost se rovná součtu velikostí obou sil. F = F 1 + F 2 Strana 7 (celkem 19)

8 Skládání sil opačného směru Při paraglidingu působí v určitém okamžiku svisle vzhůru odporová síla vzduchu F o = 400 N a svisle dolů gravitační síla Země o velikosti F g = 700 N. Výslednice obou sil F má velikost F = 700 N 400 N = 300 N a směr větší síly, tj. svisle dolů. Výslednice dvou sil opačného směru má stejný směr jako větší síla a její velikost se rovná rozdílu velikostí obou sil. F = F 1 F 2 Skládání různoběžných sil 1. Nakreslíme síly F 1, F 2 ve vhodném měřítku se správným úhlem 2. Z koncového bodu síly F 1 nakreslíme přímku rovnoběžnou s F 2, z koncového bodu síly F 2 nakreslíme rovnoběžku s F Spojíme šipkou působiště obou sil s průsečíkem sestrojených přímek. Úhlopříčka rovnoběžníka je výslednice sil F 1, F Na výslednici nakreslíme dílky odpovídající zvolenému měřítku a určíme velikost výslednice. Strana 8 (celkem 19)

9 Výslednicí dvou různoběžných sil se stejným působištěm je síla, kterou můžeme určit graficky jako úhlopříčku rovnoběžníku vycházející ze společného působiště. Zkusme měnit velikost úhlu α, který svírají síly F 1 = 3 N a F 2 = 3 N. Při zvětšování velikostí úhlu α, který síly F 1 a F 2 svírají, se jejich výslednice F zmenšuje. Důležité pojmy: Působiště síly, výslednice sil Mezipředmětové vztahy: Čj: Pohádka O veliké řepě. TV: Přetahování lanem. Použitá literatura: RAUNER Karel a kol. Fyzika pro 7. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 6. ročník základní škol. 2. upravené vydání. Praha: Prometheus, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 7. ročník základní škol. 2. upravené vydání. Praha: Prometheus, ISBN Strana 9 (celkem 19)

10 Téma: Těžiště tělesa Fyzika 6.ročník Cíl: Žák pozná jaké vlastnosti má těžiště, naučí se hledat těžiště těles DEMONSTRAČNÍ POKUS: Zkus položit tužku na vodorovně natažený prst tak, aby nespadla. Rovnovážná poloha tužky Bod T se nazývá těžiště tělesa. Každé těleso má jen jedno těžiště. Do těžiště umísťujeme působiště výsledné gravitační síly F g, kterou Země působí na těleso. Poloha těžiště závisí na rozložení látky v tělese. Tělesa zavěšená nad těžištěm nebo v těžišti zůstávají v klidu. Strana 10 (celkem 19)

11 Určení polohy těžiště tenké čtvercové stejnorodé desky a koule Těžiště stejnorodé tenké čtvercové desky je v průsečíku úhlopříček. Těžiště tenké kruhové desky je ve středu kruhu. Důležité pojmy: Těžiště Použitá literatura: RAUNER Karel a kol. Fyzika pro 7. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 7. ročník základní škol. 2. upravené vydání. Praha: Prometheus, ISBN Strana 11 (celkem 19)

12 Téma: Gravitační síla, tlaková síla a třecí síla Fyzika 6. ročník Cíl: Žák pochopí vlastnosti a princip působení těchto sil Gravitační síla Gravitační síla působí na povrchu Země a v jejím okolí na všechna tělesa. Působí vždy do středu Země. Gravitační síla působí i na měsíci, je 6x menší než na Zemi. Čím dále je těleso od povrchu Země, tím na něj působí menší gravitační síla. Na čem závisí velikost gravitační síly? Gravitační sílu označujeme F g. Velikost gravitační síly závisí na hmotnosti těles roste s rostoucí hmotností. F g = m. g hmotnost gravitační zrychlení g = 9,81 N/kg g 10 N/kg Strana 12 (celkem 19)

13 Příklad: ZŠ a MŠ Ostrava Zábřeh, Kosmonautů 15, příspěvková organizace Jak velkou gravitační silou působí Země na chlapce, který má hmotnost 70 kg? m = 70 kg g = 10 N/kg F g =? (N) F g = m. g F g = F g = 700 N Chlapec je přitahován k Zemi gravitační silou o velikosti 700 N. Gravitační síla, kterou Země přitahuje tělesa o různé hmotnosti Strana 13 (celkem 19)

14 ZŠ a MŠ Ostrava Zábřeh, Kosmonautů 15, příspěvková organizace Lyžař s lyžemi na nohou nebo s lyžemi na rameni tlačí na sníh silou stejné velikosti. Proč tedy s lyžemi na nohou stlačuje sníh mnohem méně, než když má lyže na rameni? V obou případech působí lyžař stejně velkou tlakovou silou, ale pokaždé na jinou plochu. Tlaková síla, která je rozložena na velkou plochu, způsobí menší deformaci než stejná síla soustředěná na menší plochu. Říkáme, že v prvním případě vyvolá menší tlak. Tlak označujeme písmenem p. Tlak p vypočítáme, když velikost tlakové síly F dělíme obsahem plochy S, na kterou síla působí kolmo. p=f:s Jednotkou tlaku je pascal Pa. Jednotka tlaku pascal byla nazvána podle významného francouzského matematika a fyzika B. Pascala. Úkol: Připrav si z internetu referát B. Pascal Další jednotky tlaku: hektopascal kilopascal megapascal hpa kpa MPa 1 hpa = 100 Pa 1 kpa = 1000 Pa 1 MPa = Pa Třecí síla Třecí síla vzniká př Tm()Tj/R7 12 Tf0.vzájemném pohybu dvouěles. dotýkajících Třecí sílasepůsobí t proti pohybu tělesa, snaží se mu zabránit. Na čem závisí třecí síla? na tlakové síle, kterou působí těleso kolmo na podložku na materiálu na drsnosti ploch Je třecí síla užitečná? Bez třecí síly bychom nezabrzdili automobil, nábytek by klouzal po podlaze. Klidová třecí síla uvádít ělesa do pohybu. Strana 14 (celkem 19)

15 Strana 15 (celkem 19)

16 Téma: Pohybové zákony Fyzika 6. Ročník Cíl: Žák se seznámí s tím, jak se mění pohyb těles pod vlivem síly, vytvoří si základní představu o mechanice popsané třemi pohybovými zákony Zákon síly Působí-li na těleso síla, mění se jeho rychlost. To znamená, že síla uvede těleso z klidu do pohybu, pohyb tělesa se urychlí, zpomalí, zastaví nebo se změní jeho směr. uvedení do pohybu Posuvné účinky síly: Strana 16 (celkem 19)

17 Čím větší síla po určitou dobu na těleso působí, tím je změna jeho rychlosti větší. Čím větší má těleso hmotnost, tím je změna jeho rychlosti působením síly po určitou dobu menší. Závislost pohybových účinků na velikosti působící síly na hmotnosti tělesa Příklady z praxe, které potvrzují tento zákon. Například k rozjetí prázdného vozíku určitou rychlostí stačí menší síla než při vozíku plně naloženém. Pokud je v automobilu pět osob, rozjíždí se pomaleji, než když je v něm jen řidič. Také k zastavení plně obsazeného automobilu je třeba brzdit větší silou (těžší auto má delší brzdnou dráhu). Úkol: Strana 17 (celkem 19)

18 Kdo roztlačí vozík rychleji? Zákon setrvačnosti Těleso setrvává v klidu nebo v pohybu rovnoměrném přímočarém, pokud není nuceno tento stav změnit působením jiných těles. S důsledky zákona setrvačnosti se setkáváme na každém kroku: neseme-li talíř s polévkou, nemůžeme se rychle dát do pohybu ani se rychle zastavit, aniž bychom polévku vylili zakopneme-li, padáme vpřed automobil se ani po vypnutí motoru ani při brždění nezastaví okamžitě Velkou pozornost musíme věnovat projevům setrvačností, když se pohybují tělesa s velkou hmotností. Rychle jedoucí vlak musí brzdit již daleko před stanicí, aby zastavil přesně na nádraží. Veliké nákladní lodi (tankery) dokonce zastaví plavbu před přístavem a do přístavu je táhne malý vlečný člun. Zákon akce a reakce Působí-li jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první stejně velkou silou opačného směru. Síly vzájemného působení současně vznikají a současně zanikají, každá však působí na jiné těleso. Zákon akce a reakce nás provází neustále: Strana 18 (celkem 19)

19 Neseme-li tašku, působí taška na ruku silou směrem dolů. Ruka působí na tašku stejně velkou silou opačným směrem (nahoru). Je jedno, kterou ze sil nazveme akce a kterou reakce. Dívka působí silou na sáňky, sáňky působí na ruku dívky stejně velkou silou opačného směru. Působiště obou sil jsou na koncích provázku. Důležité pojmy: Zákon síly, zákon setrvačnosti, zákon akce a reakce Mezipředmětové vztahy: Tv: Využití síly k urychlení a změně směru při různých sportech, setrvačnost ve sportu (hokej, cyklistika). D: Pohyb děla po výstřelu námořní bitvy, pirátství. Z: Zakřivení trajektorií těles ve sluneční soustavě vlivem gravitační síly. Použitá literatura: RAUNER Karel a kol. Fyzika pro 7. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 7. ročník základní škol. 2. upravené vydání. Praha: Prometheus, ISBN Strana 19 (celkem 19)

Měření třecí síly. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-04

Měření třecí síly. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-04 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření třecí síly (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-04 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída Autor: Mgr. Monika

Více

Vzájemné působení těles

Vzájemné působení těles Vzájemné působení těles Podívejme se pozorně kolem sebe. Na parapetu stojí květináč, na podlaze je aktovka, venku stojí auto Ve všech těchto případech se dotýkají dvě tělesa. Květináč působí na parapet,

Více

Síla je vektorová veličina

Síla je vektorová veličina Dynamika vyšetřuje příčiny pohybu, resp. změny pohybového stavu těles Za příčinu je označována síla od toho název (Dynamis řecky síla) Aristoteles (3. stol. př.n.l), Galilei (16.-17. stol) klasická* dynamika

Více

Sada: VY_32_INOVACE_4IS

Sada: VY_32_INOVACE_4IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_4IS Pořadové číslo: 12 Ověření ve výuce Třída: 8.A Datum: 20. 3. 2013 1 Elektrické pole Předmět: Ročník: Fyzika 8.

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Pohyb a klid těles. Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, když celkovou dráhu dělíme celkovým časem.

Pohyb a klid těles. Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, když celkovou dráhu dělíme celkovým časem. Pohyb a klid těles Pohyb chápeme jako změnu polohy určitého tělesa vzhledem k jinému tělesu v závislosti na čase. Dráhu tohoto pohybu označujeme jako trajektorii. Délku trajektorie nazýváme dráha, označuje

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

Věra Keselicová. červen 2013

Věra Keselicová. červen 2013 VY_52_INOVACE_VK67 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová červen 2013 9. ročník

Více

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Vzájemné působení těles Pozoruj a popiš vzájemné působení sil Statické a dynamické působení sil čtvrtku).

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

Optika. VIII - Seminář

Optika. VIII - Seminář Optika VIII - Seminář Op-1: Šíření světla Optika - pojem Historie - dva pohledy na světlo ČÁSTICOVÁ TEORIE (I. Newton): světlo je proud částic VLNOVÁ TEORIE (Ch.Huygens): světlo je vlnění prostředí Dělení

Více

STEREOMETRIE. Vzdálenost bodu od přímky. Mgr. Jakub Němec. VY_32_INOVACE_M3r0113

STEREOMETRIE. Vzdálenost bodu od přímky. Mgr. Jakub Němec. VY_32_INOVACE_M3r0113 STEREOMETRIE Vzdálenost bodu od přímky Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_M3r0113 VZDÁLENOST BODU OD PŘÍMKY V PROSTORU Při hledání vzdálenosti bodu od geometrického útvaru v prostoru je nutné si vždy úlohu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona: Název materiálu: Autor: CZ..07/.4.00/.356 III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_3_INOVACE_0/07_Délka

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem

4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem 4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem Předpoklady: 4501 1820 H. Ch. Oersted objevil, že vodič s proudem působí na magnetku elektrický proud vytváří ve svém okolí magnetické pole (dříve nebyly k dispozici

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více

SÍLY A JEJICH VLASTNOSTI. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

SÍLY A JEJICH VLASTNOSTI. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda SÍLY A JEJICH VLASTNOSTI Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Vzájemné působení těles Silové působení je vždy vzájemné! 1.Působení při dotyku 2.Působení na dálku prostřednictvím polí gravitační pole

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 5. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_FY_A

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 5. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_FY_A Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 5. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanika

Více

Síla SÍLA. VY_32_INOVACE_200.notebook. May 28, 2013

Síla SÍLA. VY_32_INOVACE_200.notebook. May 28, 2013 Síla Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

1. Kruh, kružnice. Mezi poloměrem a průměrem kružnice platí vztah : d = 2. r. Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r.

1. Kruh, kružnice. Mezi poloměrem a průměrem kružnice platí vztah : d = 2. r. Zapíšeme k ( S ; r ) Čteme kružnice k je určena středem S a poloměrem r. Kruh, kružnice, válec 1. Kruh, kružnice 1.1. Základní pojmy Kružnice je množina bodů mající od daného bodu stejnou vzdálenost. Daný bod označujeme jako střed kružnice. Stejnou vzdálenost nazýváme poloměr

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Gravitace Původ gravitace V tomto případě není správná ani jedna odpověď. Správné vysvětlení je, že kolem každého

Metodické poznámky k souboru úloh Gravitace Původ gravitace V tomto případě není správná ani jedna odpověď. Správné vysvětlení je, že kolem každého Metodické poznámky k souboru úloh Gravitace Původ gravitace V tomto případě není správná ani jedna odpověď. Správné vysvětlení je, že kolem každého tělesa (tedy i kolem Země) se vytváří gravitační pole,

Více

Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I.

Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I. Kapitola I - Množiny bodů daných vlastností I.a Co je množinou všech bodů v rovině, které mají od daných dvou různých bodů stejnou vzdálenost? I.b Co je množinou středů všech kružnic v rovině, které prochází

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_368 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena Krejčíková

Více

Opakované měření délky

Opakované měření délky Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Opakované měření délky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-10 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Newtonovy pohybové zákony

Newtonovy pohybové zákony Newtonovy pohybové zákony Zákon setrvačnosti = 1. Newtonův pohybový zákon (1. Npz) Zákon setrvačnosti: Těleso setrvává v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, jestliže na něj nepůsobí jiná tělesa (nebo

Více

4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky

4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky 4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky Předpoklady: 4205 Pedagogická poznámka: Tuto hodinu učím jako běžnou jednohodinovku s celou třídou. Některé dvojice stihnou naměřit více odporů. Voltampérová

Více

a) Síla v rovině. Obr. 1.

a) Síla v rovině. Obr. 1. TECHNICKÁ MECHANIKA I. - STATIKA 1. Základní pojmy 1.1. Prostor V technické mechanice znamená prostor soubor všech míst v nichž může být umístěno těleso. V našich úvahách vystačíme s Newtonovou definicí

Více

Pomůcka pro demonstraci momentu setrvačnosti

Pomůcka pro demonstraci momentu setrvačnosti Pomůcka pro demonstraci momentu setrvačnosti Cílem pomůcky je pochopit význam geometrických charakteristik pro pohybové chování těles na něž působí vnější síly. Princip pomůcky je velmi jednoduchý, jde

Více

Obsah 11_Síla _Znázornění síly _Gravitační síla _Gravitační síla - příklady _Skládání sil _PL: SKLÁDÁNÍ SIL -

Obsah 11_Síla _Znázornění síly _Gravitační síla _Gravitační síla - příklady _Skládání sil _PL: SKLÁDÁNÍ SIL - Obsah 11_Síla... 2 12_Znázornění síly... 5 13_Gravitační síla... 5 14_Gravitační síla - příklady... 6 15_Skládání sil... 7 16_PL: SKLÁDÁNÍ SIL - řešení... 8 17_Skládání různoběžných sil působících v jednom

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I 9.2.5 Sčítání pravděpodobností I Předpoklady: 9203 Pedagogická poznámka: Následující problém sice zadávám jako příklad, ale minimálně na začátku s žáky počítám na tabuli. I kvůli tomu, aby jejich úprava

Více

Mechanika - síla. Zápisy do sešitu

Mechanika - síla. Zápisy do sešitu Mechanika - síla Zápisy do sešitu Síla a její znázornění 1/3 Síla popisuje vzájemné působení těles (i prostřednictvím silových polí). Účinky síly: 1.Mění rychlost a směr pohybu 2.Deformační účinky Síla

Více

Úlohy 22. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády - Havana, Cuba

Úlohy 22. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády - Havana, Cuba Úlohy 22. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády - Havana, Cuba Petr Pošta Text pro soutěžící FO a ostatní zájemce o fyziku 2 1. úloha Obrázek 1.1 ukazuje pevný, homogenní míč poloměru R. Před pádem na

Více

15 s. Analytická geometrie lineárních útvarů

15 s. Analytická geometrie lineárních útvarů 5 s Analytická geometrie lineárních útvarů ) Na přímce: a) Souřadnice bodu na přímce: Bod P nazýváme počátek - jeho souřadnice je P [0] Nalevo od počátku leží čísla záporná, napravo čísla kladná. Každý

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o.

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. METODICKÝ LIST DA41 Název tématu: Autor: Předmět: Ročník: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Poměry III. postupný poměr Astaloš Dušan Matematika sedmý frontální, fixační samostatná práce upevnění znalostí

Více

Astronomie 1 ... 3. Dopiš do správných míst schématu vývoje hvězdy následující pojmy: bílý trpaslík, černá díra, globule, neutronová hvězda, obr

Astronomie 1 ... 3. Dopiš do správných míst schématu vývoje hvězdy následující pojmy: bílý trpaslík, černá díra, globule, neutronová hvězda, obr Astronomie Autor: Miroslav Randa. Poloměr Slunce je přibližně stokrát větší než poloměr Země. Kolikrát je větší objem Slunce než objem Země? Poloměr Země je 6 78 km.. Doplňovačka se skrytou tajenkou nejvzdálenější

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 7.10.2013

Více

UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE

UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin

Více

KONSTRUKČNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ UŽITÍM MNOŽIN BODŮ

KONSTRUKČNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ UŽITÍM MNOŽIN BODŮ Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol KONSTRUKČNÍ

Více

FYZIKA. Newtonovy zákony. 7. ročník

FYZIKA. Newtonovy zákony. 7. ročník FYZIKA Newtonovy zákony 7. ročník říjen 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443 Projekt

Více

Mechanika tuhého tělesa. Dynamika + statika

Mechanika tuhého tělesa. Dynamika + statika Mechanika tuhého tělesa Dynamika + statika Moment hybnosti U tuhého tělesa není hybnost vhodnou veličinou pro posouzení dynamického stavu rotujícího tělesa Definujeme veličinu analogickou hybnosti, která

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

Obsah 11_Síla _Znázornění síly _Gravitační síla _Gravitační síla - příklady _Skládání sil _PL:

Obsah 11_Síla _Znázornění síly _Gravitační síla _Gravitační síla - příklady _Skládání sil _PL: Obsah 11_Síla... 2 12_Znázornění síly... 5 13_Gravitační síla... 5 14_Gravitační síla - příklady... 6 15_Skládání sil... 7 16_PL: SKLÁDÁNÍ SIL... 8 17_Skládání různoběžných sil působících v jednom bodě...

Více

NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH

NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA DRUHÝ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 10. BŘEZNA 2013 Název zpracovaného celku: NAMÁHÁNÍ NA TAH NAMÁHÁNÍ NA TAH Přímá tyč je namáhána na tah, je-li zatíţena dvěma silami

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0880

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Zlomky sčítání a odčítání. Dušan Astaloš. samostatná práce, případně skupinová práce

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. Zlomky sčítání a odčítání. Dušan Astaloš. samostatná práce, případně skupinová práce METODICKÝ LIST DA2 Název tématu: Autor: Předmět: Zlomky sčítání a odčítání Dušan Astaloš Matematika Ročník:. Učebnice: Kapitola, oddíl: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Získané dovednosti: Stručný

Více

7. Na těleso o hmotnosti 10 kg působí v jednom bodě dvě navzájem kolmé síly o velikostech 3 N a 4 N. Určete zrychlení tělesa. i.

7. Na těleso o hmotnosti 10 kg působí v jednom bodě dvě navzájem kolmé síly o velikostech 3 N a 4 N. Určete zrychlení tělesa. i. Newtonovy pohybové zákony 1. Síla 60 N uděluje tělesu zrychlení 0,8 m s-2. Jak velká síla udělí témuž tělesu zrychlení 2 m s-2? BI5147 150 N 2. Těleso o hmotnosti 200 g, které bylo na začátku v klidu,

Více

Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: Datum vytvoření:

Více

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám. registrační číslo projektu:cz.1.07/1.5.00/34.1026

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám. registrační číslo projektu:cz.1.07/1.5.00/34.1026 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:cz.1.07/1.5.00/34.26 Autor: Mgr. Vladimír Mikel zpracováno: 14.11.12 ročník (obor) tematická oblast Předmět

Více

Diferenciální počet funkcí jedné proměnné

Diferenciální počet funkcí jedné proměnné Diferenciální počet funkcí jedné proměnné 1 Diferenciální počet funkcí jedné proměnné - Úvod Diferenciální počet funkcí jedné proměnné - úvod V přírodě se neustále dějí změny. Naší snahou je nalézt příčiny

Více

1 Statické zkoušky. 1.1 Zkouška tahem L L. R = e [MPa] S S

1 Statické zkoušky. 1.1 Zkouška tahem L L. R = e [MPa] S S 1 Statické zkoušky 1.1 Zkouška tahem Zkouška tahem je základní a nejrozšířenější mechanická zkouška. Princip: Přetržení zkušební tyče a následné stanovení tzv. napěťových a deformačních charakteristik

Více

( ) 2.5.7 Neúplné kvadratické rovnice. Předpoklady: 020501

( ) 2.5.7 Neúplné kvadratické rovnice. Předpoklady: 020501 ..7 Neúplné kvadratické rovnice Předpoklady: Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi vzácné výjimky, kdy naprostá většina studentů skončí více než pět minut před zvoněním. Nechávám je dělat něco jiného

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_33 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena

Více

Fyzika_6_zápis_8.notebook June 08, 2015

Fyzika_6_zápis_8.notebook June 08, 2015 SÍLA 1. Tělesa na sebe vzájemně působí (při dotyku nebo na dálku). Působení je vždy VZÁJEMNÉ. Působení na dálku je zprostředkováno silovým polem (gravitační, magnetické, elektrické...) Toto vzájemné působení

Více

2.1.13 Funkce rostoucí, funkce klesající I

2.1.13 Funkce rostoucí, funkce klesající I .1.13 Funkce rostoucí, funkce klesající I Předpoklad: 111 Pedagogická poznámka: Následující příklad je dobrý na opakování. Můžete ho studentům zadat na čas a ten kdo ho nestihne nebo nedokáže vřešit, b

Více

1.2.9 Tahové a tlakové síly

1.2.9 Tahové a tlakové síly 129 Tahové a tlakové síly Předpoklady: 1201, 1203, 1207 Teď když známe Newtonovy pohybové zákony, můžeme si trochu zrevidovat a zopakovat naše znalosti o silách Podmínky pro uznání síly: Existuje původce

Více

a) Slovní úlohy o směsích b) Slovní úlohy o pohybu c) Slovní úlohy o společné práci

a) Slovní úlohy o směsích b) Slovní úlohy o pohybu c) Slovní úlohy o společné práci 9. ročník a) Slovní úlohy o směsích b) Slovní úlohy o pohybu c) Slovní úlohy o společné práci d) Logické slovní úlohy Obecný postup řešení slovní úlohy: 1. Určení neznámých 2. Stanovení dvou vztahů rovnosti

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika VUT FSI BRNO ÚVSSaR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY JMÉNO: ŠKOLNÍ ROK: 2010/2011 PŘEDNÁŠKOVÁ SKUPINA: 1E/95 LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika ROČNÍK: 1. KROUŽEK: 2EL SEMESTR: LETNÍ UČITEL: Ing.

Více

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI Příklad 1: Domácí úkol DU01_p MAT 4AE, 4AC, 4AI Osm spolužáků (Adam, Bára, Cyril, Dan, Eva, Filip, Gábina a Hana) se má seřadit za sebou tak, aby Eva byly první a Dan předposlední. Příklad : V dodávce

Více

Variace. Mechanika kapalin

Variace. Mechanika kapalin Variace 1 Mechanika kapalin Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Pascalův zákon, mechanické vlastnosti

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 28

Více

DUM téma: KALK Výrobek sestavy

DUM téma: KALK Výrobek sestavy DUM téma: KALK Výrobek sestavy ze sady: 2 tematický okruh sady: Příprava výroby a ruční programování CNC ze šablony: 6 Příprava a zadání projektu Určeno pro : 3 a 4 ročník vzdělávací obor: 23-41-M/01 Strojírenství

Více

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8 Tyto technické podmínky stanovují řadu vyráběných velikostí připojovacích skříní v ekonomickém provedení, které lze použít k čelním deskám VVM, VVPM, ALCM a ALKM. Platí pro výrobu, navrhování, objednávání,

Více

23_Otáčivý účinek síly 24_Podmínky rovnováhy na páce 25_Páka rovnováha - příklady PL:

23_Otáčivý účinek síly 24_Podmínky rovnováhy na páce 25_Páka rovnováha - příklady PL: Obsah 23_Otáčivý účinek síly... 2 24_Podmínky rovnováhy na páce... 2 25_Páka rovnováha - příklady... 3 PL: Otáčivý účinek síly - řešení... 4 27_Užití páky... 6 28_Zvedání těles - kladky... 6 29_Kladky

Více

Elektrolýza (laboratorní práce)

Elektrolýza (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-01 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová

Více

Tepelná výměna. výměna tepla může probíhat vedením (kondukce), sáláním (radiace) nebo prouděním (konvekce).

Tepelná výměna. výměna tepla může probíhat vedením (kondukce), sáláním (radiace) nebo prouděním (konvekce). Tepelná výměna tepelná výměna je termodynamický děj, při kterém dochází k samovolné výměně tepla mezi dvěma tělesy s různou teplotou. Tepelná výměna vždy probíhá tak, že teplejší těleso předává svou vnitřní

Více

Tělesa, látky a síla Pracovní listy pro skupinovou práci

Tělesa, látky a síla Pracovní listy pro skupinovou práci Tělesa, látky a síla Pracovní listy pro skupinovou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Tělesa, látky a síla Ročník: 6. Klíčová slova: vlastnosti látek a těles, skupenství, silové

Více

Fyzika - Kvarta Fyzika kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy

Fyzika - Kvarta Fyzika kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy - Kvarta Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo magnetické

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Omezení osobní svobody I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 16.10.2013

Více

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil

Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Páka - výpočty rovnováhy na páce, výpočet momentu síly, rovnováha momentů sil Teoretická část: Páka je jednoduchý stroj, ve fyzice velmi důležitý pojem pro působí síly či celé skupiny sil. Ve své podstatě

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D07_Z_OPAK_M_Mechanika_kapalin_a_plynu_T Člověk a příroda Fyzika Mechanika kapalin

Více

DUM 01 Skladba výpověď, věta, větné vztahy a jejich vyjadřování, 9. roč..notebook February 20, 2014

DUM 01 Skladba výpověď, věta, větné vztahy a jejich vyjadřování, 9. roč..notebook February 20, 2014 Téma dnešní hodiny poznáte podle nápovědy. Skladba (syntax) Výpoveď, věta, větné vztahy a jejich vyjadřování VÝPOVĚĎ základní jednotka komunikace, která je pronesena nebo napsána v konkrétní komunikační

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3309 Booleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů

Název: VY_32_INOVACE_PG3309 Booleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů Název: VY_32_INOVCE_PG3309 ooleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů utor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 05 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika,

Více

Věra Keselicová. duben 2013

Věra Keselicová. duben 2013 VY_52_INOVACE_VK53 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová duben 2013 7. ročník

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 441 Autor: Silvie Lidmilová Datum: 12.9.2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní obraz

Více

a : b : c = sin α : sin β : sin γ

a : b : c = sin α : sin β : sin γ 12 Řešení becnéh trjúhelníku, věta sinvá a ksinvá Sinvá věta - platí v becném trjúhelníku (nemusí být pravúhlý) a : b : c sin α : sin β : sin γ Pměr délek stran je rven pměru sinů prtilehlých vnitřních

Více

MONOTÓNNOST FUNKCE. Nechť je funkce f spojitá v intervalu I a nechť v každém vnitřním bodě tohoto intervalu existuje derivace f ( x)

MONOTÓNNOST FUNKCE. Nechť je funkce f spojitá v intervalu I a nechť v každém vnitřním bodě tohoto intervalu existuje derivace f ( x) 11.+12. přednáška S výjimkou velmi jednoduchých unkcí (lineární, parabolické) potřebujeme k vytvoření názorné představy o unkci a k načrtnutí jejího grau znát další inormace o unkci (intervaly monotónnosti,

Více

Finanční matematika Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková

Finanční matematika Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková Finanční matematika Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková Název školy Název a číslo projektu Název modulu Obchodní akademie a Střední odborné učiliště, Veselí nad Moravou Motivace žáků ke studiu technických

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Polarita σ vazeb v organických sloučeninách V uhlovodíkových řetězcích může být atom uhlíku vázán s jiným atomem prvku s výrazně nižší nebo

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. VII Název: Měření indukčnosti a kapacity metodou přímou Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_87 Jméno autora: Mgr. Eva Mohylová Třída/ročník:

Více

Kvadratické rovnice pro učební obory

Kvadratické rovnice pro učební obory Variace 1 Kvadratické rovnice pro učební obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jkaékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Kvadratické

Více

- světlo je příčné vlnění

- světlo je příčné vlnění Podstata polarizace: - světlo je příčné vlnění - směr vektoru el. složky vlnění (el. intenzity) nemá stálý směr (pól, ke kterému by intenzita směrovala) takové světlo (popř.vlnění) nazýváme světlo (vlnění)

Více

F - Dynamika pro studijní obory

F - Dynamika pro studijní obory F - Dynamika pro studijní obory Určeno jako učební text pro studenty dálkového studia a jako shrnující a doplňkový text pro studenty denního studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_4_Počítačové_pirátství Vyučovací předmět: Informatika

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_4_Počítačové_pirátství Vyučovací předmět: Informatika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_4_Počítačové_pirátství Vyučovací

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 05_2_Kinematika hmotného bodu Ing. Jakub Ulmann 2 Kinematika hmotného bodu Nejstarším odvětvím fyziky,

Více

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3 ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT - Název úlohy: Měření vlastností regulačních prvků Listů: List: Zadání: Pro daný regulační prvek zapojený jako dělič napětí změřte a stanovte: a, Minimálně regulační

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007 TEST Z FYZIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO FAST-F-2006-01 1. Převeďte 37 mm 3 na m 3. a) 37 10-9 m 3 b) 37 10-6 m 3 c) 37 10 9 m 3 d) 37 10 3 m 3 e) 37 10-3 m 3 2. Voda v řece proudí rychlostí 4 m/s. Kolmo

Více

Jakub Juránek. 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí?

Jakub Juránek. 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí? Jakub Juránek UČO 393110 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí? Kvádr a b c, a, b, c {1, 2,..., 10} a b c = c a b -

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

F - Mechanika kapalin pro učební obory

F - Mechanika kapalin pro učební obory F - Mechanika kapalin pro učební obory Autor: Mgr. Jaromír Juřek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument

Více

EXPONENCIÁLNÍ A LOGARITMICKÁ FUNKCE

EXPONENCIÁLNÍ A LOGARITMICKÁ FUNKCE Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol EXPONENCIÁLNÍ

Více

M - Rovnice - lineární a s absolutní hodnotou

M - Rovnice - lineární a s absolutní hodnotou Rovnice a jejich ekvivalentní úpravy Co je rovnice Rovnice je matematický zápis rovnosti dvou výrazů. př.: x + 5 = 7x - M - Rovnice - lineární a s absolutní hodnotou Písmeno zapsané v rovnici nazýváme

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Síla, gravitační

Více

Coriolisova síla. - projevy Coriolisovy síly na Zemi

Coriolisova síla. - projevy Coriolisovy síly na Zemi Coriolisova síla - projevy Coriolisovy síly na Zemi Coriolisova síla: - je setrvačná síla působící na tělesa, která se pohybují v rotující soustavě tak, že se mění jejich vzdálenost od osy otáčení - je

Více