VY_32_INOVACE_IV./14_Dějepis Bezpečnostní složky Třetí říše

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VY_32_INOVACE_IV./14_Dějepis Bezpečnostní složky Třetí říše"

Transkript

1 VY_32_INOVACE_IV./14_Dějepis Bezpečnostní složky Třetí říše

2 Budování a struktura bezpečnostních složek Třetí říše do napadení Polska

3 Ernst Julius Röhm ( ) důstojník za I. sv. války - velitel a spoluzakladatel SA -ve vězení se sblížil s Hitlerem a jako jediný mu tykal - zvolen do Reichstagu za Národně socialistickou stranu svobody po rezignaci odjel do Bolívie jako vojenský pozorovatel SA (Sturmabteilung Úderné oddíly) Paramilitární jednotky NSDAP nazývané hnědé košile - hlavní úkol: zpočátku ochranka A. Hitlera při jeho projevech - později demonstrace síly NSDAP na manifestacích proti demokratům a komunistům - členové se rekrutovali z řad jedinců krajně pravicového lumpenproletariátu - Mnichov zapojení SA do Pivního puče pod velením gen. E. Ludendorffa a A. Hitlera skončilo potlačením pokusu o převrat - přechodný zákaz SA od dubna 1924 do března Znak SA Poštovní známka zobrazující Pivní puč Členská známka SA Fotografie členů SA po obnovení organizace v roce 1926

4 Jednotky SA na demonstraci NSDAP zadržují skandující dav při pořádkové službě.

5 Jednotky SA shromážděné před domem Karla Liebknechta, hlavního sídla komunistické strany Německa, Bülowplatz Berlín (22. leden 1933)

6 Hitler řeční na sjezdu SA.

7 zvýšení počtu Hitlerových voličů z na 6,5 milionu hlasů vzrůst počtu příslušníků SA ze 100 tisíc na 300 tisíc července 1932 získala NSDAP 37,4 % hlasů. V předčasných volbách 6. listopadu 1932, vypsaných kvůli vládní krizi, získala NSDAP 33,1 % hlasů. Stala se tak nejsilnější stranou v Německu. V Reichstagu však neměla většinu Filmový plakát nacistického propagandistického snímku léta roku Hlídka SA před židovským obchodem.

8 Vážně předvídám, že tento mizerný muž Hitler přivede naši říši do propasti a zavede náš národ do neštěstí. Budoucí generace tě proklejí v hrobě za to, co jsi udělal. Úryvek z dopisu Ludendorfa adresovaný von Hinderburkovi, poté co jmenoval Hitlera kancléřem. - během pokračující vládní krize jmenoval prezident von Hindeburg přes svůj odpor Hitlera říšským kancléřem

9 - ve 22: února1933 byl založen požár v Reichstagu únor 1933 vydán Dekret o požáru Říšského sněmu (Reichstagsbrandverordnung) - omezil mnohá lidská práva týkající se osobní svobody, svobody projevu, svobody tisku, práva shromažďovacího, telefonního a poštovního tajemství Hlavním podezřelým byl Marinus van der Lubbe (nahoře). Mezi dalšími zatčenými byli Ernst Torgler, šéf komunistického poslaneckého klubu (dole vpravo); Bulhar Georgij Dimitrov, (dole vlevo); a jeho kolegové Blagoi Popov (uprostřed vpravo), a Vasil Tanev března 1933 proběhly opětné volby do Říšského sněmu, v nichž NSDAP získala 43,9 %. Na prvním zasedání Říšského sněmu bylo vyloučeno všech 81 řádně zvolených komunistických poslanců března Zmocňovací zákon umožňoval vládě přijímat zákony bez jejich schválení Říšským sněmem po dobu čtyř let - na základě těchto zákonů byla zakázána Německá komunistická strana a později i Sociální demokracie. Bylo zatčeno na členů těchto stran Zakázaný tisk na základě Dekretu o požáru říšského sněmu.

10 Členové Gestapa a Bezpečnostní policie - Shupo [Schutzpolizei] prohledávají centrálu německé komunistické strany v Berlíně (23. února 1933).

11 SA-man asistuje při zatýkání členů opozičních stran. Nejčastěji šlo o komunisty.

12 Jednotka SA při obsazování centrály svobodných odborů.

13 Členové SA zabavují tiskoviny v židovském novinovém stánku v Mnichově (1. dubna 1933).

14 Oficiálně plánovaná akce pálení neněmecké literatury (10. května 1933).

15 Marinus van der Lubbe byl přes nedostatek důkazů odsouzen v Lipsku k trestu smrti, ostatní spoluobžalovaní byli osvobozeni.

16 Tak zvané gleichšaltování. První schůze Sjednoceného hamburského občanstva pod dohledem jednotek SA (10.května 1933)

17 Umění ve službách nacistické propagandy

18 Abwehr vojenská rozvědka a kontrarozvědka -byla založená roku do roku 1938 podléhala říšskému ministru války, poté přešla pod vrchní velitelství branné moci - od té doby měl Abwehr spíš za úkol sledovat odpůrce Hitlera, protože tam byli mnozí lidé, kteří nesympatizovali s nacismem a práce jim dodávala krytí (agenti Abwehru nemuseli žádat o potvrzení o příslušnosti k árijské rase!!!) - jako jediná nebyla podřízena gestapu a SS - jejím nejvýznamnějším velitelem byl admirál Wilhelm Canaris od roku 1935 až do roku v tomto roce začalo Abwehr prošetřovat SD z podezření o napojení na západní spojence. Wilhelm Franz Canaris se narodil 1. ledena Byl německý námořní důstojník a pozdější admirál, který byl od 1. ledna 1935 do 11. února 1944 vedoucím Abwehru, vojenské zpravodajské služby OKW. Podílel se na atentátu na Hitlera z července roku 1944 za což byl popraven 9. dubna 1945.

19 Politické zastrašování na náměstí v Kasselu: Jen hloupý osel skončí v koncentračním táboře (1933).

20 GESTAPO Geheime Staatspolizeiamt tajná státní policie zřízena zákonem dne 26. dubna 1933 jako nástupce Pruské politické policie původně podřízena výhradně Hermannu Göringovi určena k likvidaci politické protinacistické opozice dochází k velkým kompetenčním sporům mezi policií a gestapem na straně jedné a SS a SA na straně druhé Centrálou Gestapa se stává budova bývalé uměleckoprůmyslové školy v Berlíně, Prinz-Albrecht-trasse 8. Hermann Göring byl v březnu 1933 jmenován velitelem Pruské policie a později se stal sběratelem funkcí (polní maršál Luftwaffe, hlavní říšský lovčí, ).

21 I když se dopustíme chyb, hlavní je to, že jednáme. Střílím možná trochu divoce, ať tak, nebo onak. Ale aspoň střílím! Každá kulka, která opustí hlaveň policejní pistole, je má kulka. Jestli to někdo nazve vraždou, pak jsem to já, kdo vraždil. Jájsem to všechno nařídil, já si za tím stojím. Přijímám za to zodpovědnost a nebojím se tak učinit. Citáty Hermanna Göringa z knihy Edmunda L. Blandforda: Nacistické tajné služby Hernam Göring se narodil 12. ledna 1893 v bavorském Rosenheimu. V první světové válce byl jedním z leteckých es německého letectva. Roku 1923, po seznámení se s Hitlerem a vstupu do NSDAP, byl během pokusu o národní převrat postřelen do nohy. Během léčení se stal závislým na morfiu, kvůli kterému trpěl obezitou. Sbíral obrazy a exponáty. Roku 1928 se stal poslancem Reichstagu za NSDAP, roku 1930 také předsedou Říšského sněmu. Později se stal také sběratelem funkcí : ministrem letectví a roku 1935 vrchním velitelem Luftwaffe (maršálem letectva), říšským maršálem, zástupce Hitlera po většinu druhé světové války, zmocněncem pro čtyřletý plán a vrchním říšským lovčím. SS a SA svěřil řadu policejních pravomocí.

22 Schutzhaftbefehl - ochranná vazba na neurčitou dobu, byla zřízena na základě Zákona k ochraně lidu a státu proti komunistickým útokům ze dne 28. února 1933 gestapo hraje roli žalobce, soudce a vykonavatele bez soudního dohledu H. Himmler na inspekci KT Dachau. Vězni byli v Dachau vystaveni mučení a krutému zacházení. Protokol ochranné vazby byl v podstatě vynuceným souhlasem zatčených osob s uvězněním v koncentračním táboře.

23 SA-mani přivlékali na policejní stanice obrovské množství politických vězňů 20. března 1933 zřídil Heinrich Himmler jeden z nejstarších koncentračních táborů Dachau. O dva dny později byli do Dachau přivezeni první vězni. Zpočátku ovládalo tábor SA, ale později přešlo do rukou SS, které ovládlo všechny ostatní tábory Mapa koncentračních táborů zobrazuje situaci po ovládnutí východní Evropy Třetí říší. Letecký snímek Spojenců pochází až z konce války.

24 Za pouhých pět měsíců přibylo v Dachau politických vězňů. Nucené práce vězňů v koncentračním táboře Dachau (24. květen 1933). Vězňové na nástupu v oranienburgském táboru ochranné vazby. Poblíž Berlína (1. květen 1933).

25 SS Schutzstaffel - Ochranný oddíl ozbrojená složka Hitlerovi osobní stráže (vznik 1925) - přímým předchůdcem byl elitní oddíl SA nazvaný Stabswache (Štábní stráž), která měla na počátku 8 členů Aby se členové SS odlišili od SA použili na svých černých uniformách motiv umrlčí hlavy, která měla původ u elitních oddílů pruské armády. Runové znaky SS se staly dalším symbolem této zločinecké organizace. Na fotografii je zachycena jednotka SS-Leibstandarte Adolf Hitler na pochodu během šestidenního cvičení. (1936)

26 Heinrich Himmler - hlavním tvůrce SS - byl jmenován Reichsfuhrerem SS říšským vedoucím SS - přeměnil rasovou otázku na "organizační princip pro výstavbu jednotek SS" - rasovou teorii v rasovou praxi - koncentrační tábory se pod jeho vedením staly tábory smrti - árijská" nadvláda byla upevňována systematickým a organizovaným vyhlazováním Židů, Slovanů a Romů "Neexistuje lepší živý důkaz dědičnosti a rasových zákonů, než koncentrační tábor, kde se nacházejí hydrocefalici, šilhající a deformovaná individua, položidé - nezanedbatelný počet podřadných podlidí Úkolem německého lidu je bojovat za likvidaci těchto podlidí všude na světě, kde se sdružují proti Německu, které je jádrem nordické rasy, proti Německu, jádru germánského národa, proti Německu, nositele lidské kultury." Citát Heinricha Himmlera z knihy Edmunda L. Blandforda: Nacistické tajné služby Heinrich Himmler se narodil 7. října 1900 v Mnichově, kde roku 1922 vystudoval zemědělskou fakultu. V roce 1923 vstoupil do NSDAP a zúčastnil se neúspěšného pokusu o převrat v listopadu V lednu 1929 byl jmenován velitelem Hitlerovi osobní ochranky SS, která v té době měla 200 mužů. V roce 1930 byl zvolen poslancem Říšského sněmu za NSDAP. V roce 1933 již SS disponoval členy.

27 SD Sicherheitsdienst Bezpečnostní služba soukromá zpravodajská služba SS a NSDAP - v roce 1931 byla zřízena z iniciativy Reichsführera SS říšského vedoucího SS Heinricha Himmlera - pod označením SD byla od července 1932 pod vedením Reinharda Heydricha, který ji původně vedl ze svého jediného pronajatého pokoje - většina informátorů horlivě podávala všemožné informace a šeptandy bezplatně - Heydrich a jeho nadřízený Himmler tak získávali velké množství informací na své odpůrce Nacionální socialismus neuznává stát, ale národ (Volk). Stát je nástroj, či instituce ve službách rasy, jejímž úkolem je zajistit zachování a rozvoj společenství lidských bytostí, které se vyznačují týmiž fyzickými i morálními vlastnostmi. Proto my známe pouze nepřátele národa. Jsou stále stejní, stále titíž. Jsou protivníky, kteří neuznávají rasovou, národní a duchovní podstatu našeho národa. Citát R. Heidricha z knihy E. Hussona: Heydrichkonečné řešení židovské otázky Narodil se v Halle. Stal se členem Freikorpsu. Nastoupil k námořnictvu odkud byl 1931 propuštěn. Hrál výborně na housle a šermoval. Od roku 1931 byl členem NSDAP a SS. V roce 1932 byl pověřen řízením Sicherheitsdienstu (SD). V roce 1934 byl jmenován šéfem gestapa. Byl také rezervním stíhacím pilotem Luftwaffe. Byl hlavním autorem "konečného řešení židovské otázky".

28 - mezi nacistickými pohlaváry se rozpoutal drsný boj o to, která z bezpečnostních organizací získá v Říši klíčovou moc (bude to Gestapo, SS či SA?) - SS po vítězství nacismu viděla svou budoucí roli v zabezpečení národně socialistického státu - SA si přála pokračování národně socialistické revoluce a ovládnutí armády - původní protivníci v boji o moc Göring a Himmler se sblížili proti svému spolupartajníkovi Röhmovi. 20. dubna 1934 Göring jmenoval Himmlera celoříšským šéfem gestapa. Začalo prorůstání gestapa a policie s členkou základnou SS. Gestapo pod Himmlerovým a Heydrichovým vedením začalo spřádat komlot proti stávajícímu velení SA.

29 Noc dlouhých nožů 30. července1934 Zejména velení armády se nezamlouvala snaha Röhma o ovládnutí početně silnější SA. Hitlerovi nečinilo nejmenší problém obětovat svého starého známého. Na snímku je Hitler ještě zadobře s Röhmem. Luitpoldhalle: Sjezd NSDAP 31. srpna 1933

30 Policie, gestapo a zejména SS byla již připravena na likvidaci Röhmova vedení, ale Hitler hrál s Röhmem dvojí hru. Jmenoval jej ministrem bez portfeje, samozřejmě s nulovými pravomocemi a v červnu jej poslal na měsíční dovolenou. Snímek pochází právě z posledních chvil odpočinku velitele SA.

31 -30. června 1934 ve 4 hodiny ráno přijel Hitler osobně zatknout Ernsta Röhma do hotelu Hanslbauer ve Wiessee (na snímku vpravo). - V mnichovského vězení Stadelheim Ernst Röhm odmítl sebevraždu se slovy: Pokud mne chce Hitler zabít, tak ať to udělá sám Röhm byl zastřelen Sturmbannführerem SS Michelem Lipertem, za přítomnosti brigadeführera SS Theodora Eickeho, šéfa koncentračního tábora Dachau (na snímku). -během akce Kolibřík pozatýkali a postříleli berlínští SS-mani další nepohodlné nacistické pohlaváry (mj. Gregora Strassera a von Schleicher).

32 - pro běžné Němce byla noc dlouhých nožů bleskem z čistého nebe -oficiálním zdůvodněním masakru stovek nacistických pohlavárů bylo zlikvidování tzv. protihitlerovského Röhmova puče Titulní strana Völkischer Beobachter hlásající zlikvidování tzv. druhé revoluce (3. červenec 1934). - SS se osamostatnilo zbavením se svého dosavadního nadřízeného Röhma a společně s gestapem totálně ovládli Třetí říši

33 - SD disponovala desetitisíci bezplatnými špehy bezvýhradně z řad přesvědčených nacistů, kteří podávali zprávy také pro potřeby gestapa - gestapo v polovině 30. let rozrostlo na byrokratický aparát o osob -gestapo a policejní orgány měly vést boj proti nepřátelům národně socialistického státu, SD vyhledávala, zjišťovala a dávala policii podněty k boji proti nepřátelům Byli jsme dovedeni do obrovského sálu, v němž stály mohutné kartoteční skříně. V rohu seděl náš velitel v hodnosti scharfürera SS. Tady jsem zažil první horor Musili jsme abecedně seřadit kartotéku Z výpovědi Adolfa Eichmanna před jeruzalémským soudem, když vzpomínal na svůj vstup do SD. Citát z knihy Jochena von Langa: Gestapo Adolf Eichmann, později šéf referátu IV.b RSHA, který byl zodpovědný za genocidu Židů, byl rakouský nacista. Ucházel se o funkci člena osobní Himmlerovi stráže. Byl však přidělen na administrativní práci u SD na Wilhelmstrasse v Berlíně.

34 Glivický incident - záminka k přepadení Polska -31. srpna 1939 byl proveden přepad německé radiostanice v Gliwicích -byl zorganizován Reinhardem Heydrichem a Heinrichem Müllerem -V noci malá skupina německých vojáků dobyla vysílací stanici a poslala zprávu v polštině, která tvrdila, že Poláci chtějí napadnout Němce -cílem tohoto přepadení bylo způsobit zdání, že útok provedli protiněmečtí polští sabotéři - aby útok vypadal přesvědčivěji, Němci na radiostanici přivedli Franciszeka Honioka, Němce, který pomáhal Polákům a který byl den předtím zatčen gestapem - měl sloužit jako důkaz polského útoku pro policii a tisk

35 Fotografie:

36

VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus

VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus Nacismus www.moderni-dejiny.cz Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % situace vhodná

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Německo, německý nacismus VY_32_INOVACE_D0114

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Německo, německý nacismus VY_32_INOVACE_D0114 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

NACISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_38

NACISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_38 ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_38 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava NACISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ Základní charakteristika Nacismus

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, třída Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Historie české správy

Historie české správy Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ NACISTICKÉ OKUPACE (1938 1945) 2. část: Protektorát Čechy a Morava Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod pohrůžkou přenechání Slovenska Maďarsku. 14. března byl

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 2383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus

Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus Komunismus Situace v Rusku po 1. světové válce: - pokles výroby, málo potravin, neúroda, hladomor, rolnická povstání a stávky - 1921 zaveden NEP (nová

Více

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_37 PROTEKTORÁT ČECHY

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-11-Nastup_Hitlera_k_moci. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného tématu.

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-11-Nastup_Hitlera_k_moci. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného tématu. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-11-Nastup_Hitlera_k_moci Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SV. VÁLKY

ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SV. VÁLKY ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SV. VÁLKY PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA 14. března 1939 odtržení Slovenska - Slovenský štát 15. března 1939 okupace zbytku území ČSR Němci 16. března 1939 vyhlášen protektorát Čechy a

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Pracovní list - nacismus

Pracovní list - nacismus Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Pracovní

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY 12 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY Na mapě vykresli státy spadající pod nadvládu Německa a SSSR do pol. roku 1940 VYPUKNUTÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY v letech 1938 1939 se snaží Fr. a V. B. odvrátit válku vedou

Více

Cesta Adolfa Hitlera k moci

Cesta Adolfa Hitlera k moci Cesta Adolfa Hitlera k moci 1908 smrt matky Narozen 1889 v rakouském Braunau 1906 Vídeň chce se stát malířem - MARNĚ živoří až do války 1914 již v Mnichově narukuje do německé armády získává železný kříž

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_02_NACISTICKE_NEMEC

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Opakování Mnichovská dohoda Německu připadly Sudety, Polsku připadlo Těšínsko a část s. Slov., Maďarsko získalo část J. Slov.

Opakování Mnichovská dohoda Německu připadly Sudety, Polsku připadlo Těšínsko a část s. Slov., Maďarsko získalo část J. Slov. Opakování Mnichovská dohoda 29.9.1938 Německu připadly Sudety, Polsku připadlo Těšínsko a část s. Slov., Maďarsko získalo část J. Slov. a Podkarpatské Rusi. ČSR přišla o cca 30% svého území s 1 450 000

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_3_Norimberský

Více

Československý odboj, Heydrichiáda

Československý odboj, Heydrichiáda Československý odboj, Heydrichiáda ODBOJ a) zahraniční b) domácí A) Zahraniční odboj - byl tvořen prvorepublikovými politiky a emigranty (hlavně vojáci) CÍL uznání neplatnosti Mnichovské dohody FORMY ODBOJE

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

v Indii, se často objevovala právě svastika.

v Indii, se často objevovala právě svastika. Nahoře: Ve 30. letech, než si nacisté začali vojensky podmaňovat evropské země, existovaly spolky pěstující německo-americké a německo-anglické přátelství. Jejich úkolem bylo podporovat styky s anglicky

Více

PRACOVNÍ LISTY K VÝSTAVĚ Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013

PRACOVNÍ LISTY K VÝSTAVĚ Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013 Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013 PRACOVNÍ LISTY K VÝSTAVĚ Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Součástí pracovních listů jsou i pokyny pro učitele a další pracovní listy a náměty pro

Více

Autorka: Michaela Jiroutová

Autorka: Michaela Jiroutová Pojmy 2. světová válka nezaměstnanost likvidovat/likvidace odpůrce konference pohraničí zástupce vůdce nadřazený izolovaný manuální práce oslava žid odboj násilí parašutista atentát popravit vypálení 1

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA DOMÁCÍ ODBOJ III. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA DOMÁCÍ ODBOJ III. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA DOMÁCÍ ODBOJ III. ČÁST DOMÁCÍ PROJEVY ODPORU Většina lidí okupaci trpělivě snášela. Za projevy nepřátelství vůči říši hrozil trest smrti nebo koncentrační

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) Datum zpracování

Více

Časově-tematický plán Dějepis 9

Časově-tematický plán Dějepis 9 Časově-tematický plán Dějepis 9 Měsíc Tematický celek - učivo Září Opakování učiva 8. roč. Svět po I. SV Pařížská mírová konference versailleský systém Nové uspořádání Evropy, rozpad Rakousko-Uherska Vznik

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s životem českých lidí během druhé

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

Střední škola obchodní a právní, s.r.o. Jablonec n. N.

Střední škola obchodní a právní, s.r.o. Jablonec n. N. Střední škola obchodní a právní, s.r.o. Jablonec n. N. Vzdělávací oblast: Evropa mezi světovými válkami Název: Německo na cestě k fašismu Autor: PhDr. Vlastislav Kotek Třída: P2 Stručná anotace: Žáci se

Více

Opakování -hospodářská krize ve světě

Opakování -hospodářská krize ve světě Opakování -hospodářská krize ve světě Evropa i USA jsou v hospodářské krizi, r. 1929 se zhroutila burza v New Yorku (černý pátek), V Evropě dochází k vlnám nezaměstnanosti, hladomoru, rozpadu společnosti

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy Lidice Strana 1 Základní údaje Status: obec Kraj: Středočeský Okres: Kladno Obec s rozšířenou působností a pověřená obec: Kladno Historická země: Čechy Katastrální území: Lidice Katastrální výměra: 4,74

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0103. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0103. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Studená válka. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Studená válka. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Studená

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Historie policie I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 5.9.2013

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva. Poděkování. Kapitola 1 ÉRA CHLADNÝCH ZBRANÍ TŘETÍ ŘÍŠE 1

OBSAH. Obsah. Předmluva. Poděkování. Kapitola 1 ÉRA CHLADNÝCH ZBRANÍ TŘETÍ ŘÍŠE 1 OBSAH Obsah Předmluva Úvod Poděkování i iv vii x Kapitola 1 ÉRA CHLADNÝCH ZBRANÍ TŘETÍ ŘÍŠE 1 Kapitola 2 DOSTUPNÁ REFERENČNÍ LITERATURA.. ľ 13 Originální katalogy chladných zbraní Solingen 15 Doporučená

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946)

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946) Gaulle, Charles de (nar.1890) francouzský vojenský a politický činitel. Po vítězném německém tažení na Západ v roce 1940 uprchl do Velké Británie a vytvořil zde hnutí Svobodná Francie. V letech 1944 1946

Více

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO

VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL NĚMECKO VY_12_INOVACE_04_02_VL ANOTACE NĚMECKO Popis Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Více

Historie parlamentarismu a české ústavnosti

Historie parlamentarismu a české ústavnosti Historie parlamentarismu a české ústavnosti Zemské sněmy Předchůdce moderního parlamentu V Praze, Brně a Olomouci Od 13. století Revoluční rok 1848 Řetězec revolucí, které se roku 1848 prohnaly Evropou,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Politické procesy v Československu

Politické procesy v Československu Politické procesy v Československu Anotace: prezentace věnující se politickým procesům v 50. letech v Československu. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ E)Literatura v době okupace E) Literatura v době okupace 15.3.1939 obsadila německá vojska o Sudety okleštěné české země a vznikl Protektorát Čechy a Morava hlavním

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

VY_32_INOVACE_03_IV./6_Dějepis Sudetoněmecká strana

VY_32_INOVACE_03_IV./6_Dějepis Sudetoněmecká strana VY_32_INOVACE_03_IV./6_Dějepis Sudetoněmecká strana Sudetoněmecká strana do roku 1938 nástup Hitlera k moci a dopady hospodářské krize (pohraničí osídlené německou menšinou, vázáno ve velké míře na export

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

GYMNÁZIUM BRNO-BYSTRC

GYMNÁZIUM BRNO-BYSTRC Autoři Iva Černá Tereza Černá Veronika Nevřivá Michaela Obrovská Jan Procházka Alžběta Rádsetoulalová Tereza Smékalová Natálie Tejkalová Pedagogické vedení PhDr. Jana Henzlová Spolubojovníci ve válce proti

Více

Výmarská republika Německá říše

Výmarská republika Německá říše Výmarská ústava Výmarská republika Výmarská republika je označení pro historický stát Německa po pádu monarchií v Německu v roce 1918 až do nástupu nacistů k moci v roce 1933 Přestože oficiální název Německa

Více

OBSAH O AUTOROVI PŘEDMLUVA VÁCLAVA KLAUSE K 1. VYDÁNÍ KNIHY PREZIDENT REPUBLIKY......

OBSAH O AUTOROVI PŘEDMLUVA VÁCLAVA KLAUSE K 1. VYDÁNÍ KNIHY PREZIDENT REPUBLIKY...... O AUTOROVI.............................................................. 10 PŘEDMLUVA VÁCLAVA KLAUSE K 1. VYDÁNÍ KNIHY PREZIDENT REPUBLIKY................................................. 11 PŘEDMLUVA

Více

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Počátky Československé republiky (1918 1920) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Z kterého dokumentu je tento úryvek? Národ náš touží se všemi demokraciemi

Více

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10 51 Lupáčova 1065/11 V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. 52 Milešovská 1986/10 V domě bydlel skaut a protikomunistický odbojář Jiří Řehák. V květnu 1949 se podílel na přípravě

Více

Svědectví vězně z ďáblovy dílny http://www.nacr.cz/c-fondy/znasichfondu.aspx

Svědectví vězně z ďáblovy dílny http://www.nacr.cz/c-fondy/znasichfondu.aspx Svědectví vězně z ďáblovy dílny http://www.nacr.cz/c-fondy/znasichfondu.aspx Národní archiv začal přebírat osobní archiv jednoho z našich nejznámějších penězokazců. Archivní dokumenty vydávají svědectví

Více

VY_32_INOVACE_03_IV./7_Dějepis Cesta k rozbití ČSR

VY_32_INOVACE_03_IV./7_Dějepis Cesta k rozbití ČSR VY_32_INOVACE_03_IV./7_Dějepis Cesta k rozbití ČSR Cesta k rozbití ČSR v roce 1938 pohraniční opevnění Od dubna roku 1938 připravovala SdP ve spolupráci s generálním štábem Wehrmachtu válečný úder proti

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

NĚMECKÉ INSIGNIE ÚPLNÝ PRŮVODCE NĚMECKÝMI NACISTICKÝMI INSIGNIEMI Z OBDOBÍ TŘETÍ ŘÍŠE. URČENO PRO MUZEA, SBĚRATELE A ORGÁNY STÁTNÍ SPRÁVY.

NĚMECKÉ INSIGNIE ÚPLNÝ PRŮVODCE NĚMECKÝMI NACISTICKÝMI INSIGNIEMI Z OBDOBÍ TŘETÍ ŘÍŠE. URČENO PRO MUZEA, SBĚRATELE A ORGÁNY STÁTNÍ SPRÁVY. NĚMECKÉ INSIGNIE ÚPLNÝ PRŮVODCE NĚMECKÝMI NACISTICKÝMI INSIGNIEMI Z OBDOBÍ TŘETÍ ŘÍŠE. URČENO PRO MUZEA, SBĚRATELE A ORGÁNY STÁTNÍ SPRÁVY. Symbolem SS se stala umrlčí lebka podložena zkříženými hnáty,

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP D9, 30

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP D9, 30 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada:ČP D9, 30 Ověření ve výuce: dějepis Třída: IX. Datum: 13. 02. 2011 Předmět: dějepis Ročník: IX. Klíčová slova: Protektorát Čechy

Více

-totální kontrola nad obyvatelstvem; jedinec pouze jako příslušník celku (národa, strany)

-totální kontrola nad obyvatelstvem; jedinec pouze jako příslušník celku (národa, strany) Otázka: Totalitní systémy v Evropě 1918-1939 Předmět: Dějepis Přidal(a): Sabina komunismus fašismus nacismus -totální kontrola nad obyvatelstvem; jedinec pouze jako příslušník celku (národa, strany) -ideologie

Více

PRACOVNÍ LISTY doplnění pro práci v hodině Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy.

PRACOVNÍ LISTY doplnění pro práci v hodině Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Severočeské muzeum v Liberci 13. 9. 31. 12. 2013 PRACOVNÍ LISTY doplnění pro práci v hodině Určeno pro 2. stupeň ZŠ a střední školy. Součástí pracovních listů jsou i pokyny pro učitele a další pracovní

Více

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_5.htm http://i.lidovky.cz/09/102/lngal/pks2e7562_odsun.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/czechoslovakia_location_map.svg/

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 296 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 20. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. OBRANA DEMOKRACIE V ČSR, TŘICÁTÁ LÉTA.notebook December 11, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OBRANA DEMOKRACIE V ČSR, TŘICÁTÁ LÉTA.notebook December 11, 2014 OBRANA DEMOKRACIE V ČSR T.G. Masaryk byl třikrát zvolen prezidentem, v roce 1935 abdikoval, ve funkci jej nahradil Edvard Beneš. (Masaryk zemřel 1937). Hitler začal uskutečňovat svoje plány a zvyšovat

Více

Holandští domácí nacisté NACISTÉ V ZAHRANIČÍ

Holandští domácí nacisté NACISTÉ V ZAHRANIČÍ NACISTÉ V ZAHRANIČÍ Nahoře: Sudetoněmecká vlastenecká fronta (Sudetendeutsche Heimatfront) byla založena v říjnu 1933 Konrádem Henleinem. V roce 1935 byla přejmenována na Sudetoněmeckou stranu (Sudetendeutsche

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s událostmi roku 1938 v Československu,

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Obrazová příloha. Vlevo nahoře: Č. 3, Příslušníci 3. tankové divize SS- Totenkopf obklíčení v Děmjanském kotli (únor-květen 1942).

Obrazová příloha. Vlevo nahoře: Č. 3, Příslušníci 3. tankové divize SS- Totenkopf obklíčení v Děmjanském kotli (únor-květen 1942). Obrazová příloha Vlevo: Č. 1, Pěchota Wehrmachtu. Polsko 1939. Začátek války v euforii. Vpravo: Č. 2, Jednotky Waffen SS měly pro nové uchazeče velmi přísná kritéria, která v průběhu války vzala za své.

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Otázka: Nejvýznamnější události 1. pol. 20. století. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Zdeňka. 1. Světová válka. Vznik Československa

Otázka: Nejvýznamnější události 1. pol. 20. století. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Zdeňka. 1. Světová válka. Vznik Československa Otázka: Nejvýznamnější události 1. pol. 20. století Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Zdeňka 1. Světová válka Vznik Československa Pařížský Versailleský systém Poválečné Československo Světová

Více

povšimneme si velice rychle jeho neuvěřitelné dynamiky. Gestapo během několika málo let mnohonásobně zvýšilo počty svých pracovníků, přičemž se

povšimneme si velice rychle jeho neuvěřitelné dynamiky. Gestapo během několika málo let mnohonásobně zvýšilo počty svých pracovníků, přičemž se ÚVOD Die Geheime Staatspolizei, zkráceně Gestapo, je symbolem nacistické vlády a teroru na území Třetí říše i v okupované Evropě. Jako hlavní výkonný orgán nacistického státu bylo Gestapo vybaveno rozsáhlými

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Velvyslance zastřelil člen jeho ochranky, který byl přidělen k jeho ochraně tureckou tajnou službou.

Velvyslance zastřelil člen jeho ochranky, který byl přidělen k jeho ochraně tureckou tajnou službou. VIDEO: Ruského velvyslance v Turecku zastřelil člen turecké tajné služby! Erdogan mluvil po telefonické lince s Putinem a snažil se uhasit hrozbu ruské vojenské odvety! VIDEO: Ruského velvyslance v Turecku

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2. Světová válka 5. ročník Mnichovská

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_08. Mgr.Eva Lepší. Občanská výchova. 9.roč. 17. listopad. prezentace spojená s interaktivitou.

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_08. Mgr.Eva Lepší. Občanská výchova. 9.roč. 17. listopad. prezentace spojená s interaktivitou. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací materiál

Více

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24.

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24. Válečný poklad Hra slouží k procvičení znalostí z našich dějin. Každý žák obdrží hrací kartu s válečným pokladem. Učitel si připraví 10 tvrzení související s probranými tématy z našich dějin. Tvrzení učitel

Více

2. světová válka. Skládačka

2. světová válka. Skládačka 2. světová válka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou

Více

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK, Dubí 1 Listina je Základním souborem práv člověka v měřítku českého

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností J. V. Stalina a jeho

Více

Dějiny Sovětského svazu

Dějiny Sovětského svazu Dějiny Sovětského svazu Sovětský svaz (zkr. SSSR) bylo dřívější Rusko. Sovětským svazem se stalo v roce po ruské bolševické revoluci v roce 1917 za První světové války vedením Vladimíra Iljičem Lenina.

Více