Železniční doprava. Železniční trať

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Železniční doprava. Železniční trať"

Transkript

1 Železniční doprava Železniční trať Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Železniční tratí se ze stavebně technického hlediska rozumí dopravní cesta, po níž se uskutečňuje železniční doprava. Skládá se z následujících částí: 1) železniční spodek, 2) stavby železničního spodku, 3) železniční pláň, 4) železniční svršek, 5) stavby a zařízení železničního svršku.

3 1) Železniční spodek Železniční spodek je uměle upravené zemní těleso nesoucí železniční svršek. Základní druhy železničního spodku si uvedeme na konkrétním příkladu řezu krajinou, kterou chceme trať vést. Provedeme-li příslušné řezy, z příčných pohledů vidíme nutné úpravy terénu.

4 Podélný řez krajinou A A

5 Příčný řez A A Výkop původní terén železniční pláň svah výkopu odvodňovací příkop

6 původní terén výkop Ukázka výkopu

7 Podélný řez krajinou B B

8 Příčný řez B B železniční pláň Násep svah náspu zemní těleso původní terén odvodňovací příkop

9 Odřez železniční pláň původní terén

10 Zpevnění terénu železniční pláň původní terén

11 0,5 m Orientační rozměry zemního tělesa 6 m 0,4 m

12 2) Stavby železničního spodku Jde o stavby, které železniční spodek buď nahrazují, nebo ochraňují. a) Mosty Most slouží k překlenutí údolí, vodního toku nebo dopravní cesty (pozemní komunikace, železnice).

13 b) Viadukty Viadukt je stavba, která má obdobnou konstrukci jako most. Slouží jako náhrada náspu tam, kde by byl násep těžko proveditelný.

14 Viadukt (Smržovka)

15 c) Tunely Tunel je umělé podzemní spojení skrz terén (náhrada výkopu). Velmi nákladná stavba! Tunel je ukončen portálem, uvnitř tunelu musí být po každých maximálně 50 m vybudovány bezpečnostní výklenky. Kvůli odvodnění je podélný sklon min. 2.

16 d) Propustky Propustek slouží k převodu malých vodních toků nebo srážkových vod skrz těleso náspu. Rozlišujeme 3 typy propustků: klenuté, deskové, trubní.

17 Klenutý propustek

18 e) Opěrné zdi Opěrná zeď podpírá násep (případně odřez) je pod úrovní železniční pláně. Buduje se tam, kde není dostatek prostoru pro svah náspu (případně odřezu).

19 opěrná zeď železniční pláň Násep

20 železniční pláň opěrná zeď Odřez

21 f) Zárubní zdi Zárubní zeď nahrazuje svah výkopu (případně odřezu) je nad úrovní železniční pláně.

22 železniční pláň zárubní zeď Výkop

23 železniční pláň zárubní zeď Odřez

24 3) Železniční pláň Železniční pláň tvoří přechod mezi železničním spodkem a svrškem. Protože je při provozu velmi namáhána, musí mít velkou únosnost (3 6 kg/cm²). Šířka pláně je min. 6 m u jednokolejné tratě a 10 m u dvoukolejné tratě.

25 4) Železniční svršek Železniční svršek je konstrukce, která tvoří jízdní dráhu pro pohybující se železniční vozidla. Jeho hlavní funkcí je: bezpečné vedení vozidel, přenos všech zatížení do železničního spodku.

26 Železniční svršek se skládá z: a) kolejového (štěrkového) lože, b) kolejového roštu kolejnice, upevňovadla, pražce.

27 Kolejový rošt kolejnice pražec upevňovadlo

28 a) Kolejové (štěrkové) lože Je vrstva štěrku (zrnění ~ 50 mm), která se klade na železniční pláň. Do kolejového lože se zapouštějí pražce. Úkolem kolejového lože je: - přenos tlaků vozidel z pražců na pláň, - zajištění směrového vedení koleje, - odvod srážkové vody.

29 b) Kolejový rošt Kolejnice - zachycují všechny síly, které na kolej působí (svislé, podélné, příčné). Tvar kolejnice prošel dlouhým vývojem, dnes se nejčastěji používají: - širokopatní kolejnice, - žlábkové kolejnice (tramvajové dráhy).

30 Obrázek znázorňuje uložení nápravy (dvojkolí) na kolejnicích.

31 Širokopatní a žlábková kolejnice Širokopatní kolejnice se používá zejména u klasických železnic, v metru nebo u tramvajových tratí, kde je dráha oddělena od jiných druhů dopravy. Žlábková kolejnice je pak určena hlavně pro tramvajové tratě, neboť ji lze zapustit mezi panely, aby po ní mohla jezdit i silniční vozidla a chodit chodci.

32 Příklad využití žlábkových kolejnic na trati povrchového metra, kde se pohybují i chodci (Porto Portugalsko).

33 Upevňovadla slouží k upevnění kolejnice k pražci. Kolejnice je zakotvena v podkladnici a ta je připevněna k pražci. Používají se dva typy upevnění: - přímé (kolejnice podkladnice pražec), - nepřímé (kolejnice podkladnice, podkladnice pražec). Nové tratě se budují s nepřímým upevněním.

34 Příklad nepřímého upevnění kolejnice k betonovému pražci.

35 Pražce slouží k přenosu tlaků z kolejnice do štěrkového lože a k upevnění kolejnic. Rozdělení pražců: - z hlediska materiálu: - betonové nejpoužívanější - pro své dobré vlastnosti (pevnost, pružnost, dlouhá životnost, nízké výrobní náklady); - dřevěné používaly se více dříve, jsou dražší a mají kratší životnost; - ocelové spíš výjimečně. - z hlediska uspořádání: - příčné nejčastější; - podélné (tam, kde je nutný přístup k vozidlu zespoda např.: v depu); - osamělé podpory (např.: ve stanicích pražského metra).

36 Rozchod koleje je kolmá vzdálenost mezi hlavami kolejnic, měřená 14 mm pod temeny kolejnic. Rozlišujeme 3 kategorie rozchodu: normální = 1435 mm (ve většině zemí - včetně ČR), úzký < 1435 mm (např.: některé tratě ve Švýcarsku, u nás Obrataň Nová Bystřice, Třemešná ve Slezsku Osoblaha), široký > 1435 mm (např.: Rusko, Ukrajina, Portugalsko).

37 Rekonstrukce žel. trati (Strančice) vpravo železniční pláň připravená pro pokládku kolejového roštu a zasypání štěrkem.

38 Pokládka kolejového roštu

39 5) Stavby a zařízení železničního svršku a) Železniční přejezdy Železniční přejezdy (V ČR ~ 8500) zabezpečené nezabezpečené chráněné (V ČR ~ 3500) nechráněné (V ČR ~ 5000)

40 Přejezdy umožňují úrovňové křižování železničních tratí s pozemními komunikacemi. Vhodnější, ale obvykle dražší a stavebně náročnější je mimoúrovňové křižování pomocí mostů, viaduktů, nadjezdů, podjezdů aj. (je bezpečnější a plynulejší).

41 b) Výhybky Výhybka umožňuje přejezd vlaku z jedné koleje na druhou bez zastavení. Výhybky: jednoduché - jsou základním typem křižovatkové složitější

42 přídržnice výměna jazyky opornice srdcovka

43 jízda proti hrotu jízda po hrotu začátek výhybky

44 c) Točny, přesuvny Točny a přesuvny jsou zařízení, která umožňují přejezd vlaku z jedné koleje na druhou se zastavením.

45 d) Trakční vedení Železniční tratě vybavené trakčním vedením označujeme za elektrifikované. Výhody elektrické trakce: ekologicky šetrný provoz, malá hlučnost vozidel, vyšší účinnost elektromotoru, velký výkon vozidel, rychlé a snadné provozní ošetření.

46 Nevýhody elektrické trakce: vysoké náklady na vybudování a údržbu, závislost na dodávce elektrické energie, při nehodách větší zranitelnost trati. Trakční soustavy v ČR: 1) Stejnosměrná 3000 V (sever) 2) Stejnosměrná 1500 V (Tábor Bechyně) 3) Střídavá V, 50 Hz (jih)

47 e) Výkolejky Výkolejka je zařízení zabraňující ujetí vozidel. f) Zarážedla Zarážedlo je zařízení, jímž je ukončena kusá kolej. g) Ostatní stavby a zařízení Jedná se o součásti zabezpečovacích a sdělovacích zařízení, nástupiště...

48 Příklad ozubnicové trati (Švýcarsko)

49 Nejstrmější železnice na světě vede na Horu Pilatus ve Švýcarsku (až 480 %o).

50 Zdroje: KUBÁT, Bohumil. Železniční tratě a stanice. Praha : ČVUT, ISBN KRÁL,Vojtěch. Základy dopravy. Praha : VOŠ a SPŠD 1. Autor obrázků a fotografií Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 09. Charakteristika a konstrukce železniční trati Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Výhybky a výhybkové konstrukce

Výhybky a výhybkové konstrukce Konstrukce jednoduché výhybky, výhybkové pražce, drobné kolejivo a upevňovadla. Výměnové závěry Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru

Více

Přednáška č. 11 KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍ TRATI. 1. Klasifikace tras

Přednáška č. 11 KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍ TRATI. 1. Klasifikace tras Přednáška č. 11 KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍ TRATI 1. Klasifikace tras Pro klasifikaci železničních tras je určující jejich poloha v závislosti na konfiguraci terénu. Rozlišujeme trasy: - údolní - svahové - náhorní

Více

Napájení elektrifikovaných tratí

Napájení elektrifikovaných tratí Napájení elektrifikovaných tratí Elektrická trakce je pohon hnacího vozidla pomocí metrického točivého stroje elektromotoru kterému říkáme trakční motor. Přívod proudu do elektrických vozidel je realizovaný

Více

PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE REKTIFIKAČNÍ PODPORA

PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE REKTIFIKAČNÍ PODPORA PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE REKTIFIKAČNÍ PODPORA PRAŽEC B 03 UHERSKÝ OSTROH Pražec B 03 APP 80-19 Výroba a dodávka betonových předepjatých pražců typu B 03 s pružným bezpodkladnicovým upevněním kolejnic

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy L u k á š T ý f a ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 7 Anotace: základní terminologie zabezpečení žel. přejezdů umístění žel. přejezdů přejezdové konstrukce

Více

Filozofie Pandrol. Úplný přechod k principu SSA (Simple Spring Action) a tím Trvalá souhra chování pružně uložené kolejnice a železničního dvojkolí

Filozofie Pandrol. Úplný přechod k principu SSA (Simple Spring Action) a tím Trvalá souhra chování pružně uložené kolejnice a železničního dvojkolí Pandrol Fastenings Filozofie Pandrol Každá kolejová dráha má svůj charakter, pro něj musí být dimenzovaná konstrukce koleje. Pružné prvky koleje a zejména upevnění kolejnic mají zásadní význam pro : -

Více

Systém vozidlo kolej Část 2

Systém vozidlo kolej Část 2 Systém vozidlo kolej Část 2 Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fakultě stavební VUT v Brně a nesmí

Více

VÝUKA IVT pro MATEŘSKÉ ŠKOLKY

VÝUKA IVT pro MATEŘSKÉ ŠKOLKY VÝUKA IVT pro MATEŘSKÉ ŠKOLKY Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 16. 11. 24. 11. 2012 Ročník: mateřské školky Vzdělávací oblast: TĚLO, OBLIČEJ, PRSTY Anotace: Děti se seznámí s pojmenováním

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické

Více

Vývoj systému RoadPAC 2009-2013

Vývoj systému RoadPAC 2009-2013 Vývoj systému RoadPAC 2009-2013 Ing. Jeráček Karel, Ing. Ivan Sitař CSc. 21.5.2013, Praha Nové vlastnosti programového systému RoadPAC : Opuštění platformy VBA a úplný přechod na platformu.net DLL, pro

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 28

Více

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL 4.1.1 PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL POUŽITÍ Předpjaté stropní panely SPIROLL slouží k vytvoření stropních a střešních konstrukcí pozemních staveb. Pro svou vysokou únosnost, odlehčení dutinami a dokonalému

Více

Téma: Zemní práce III POS 1

Téma: Zemní práce III POS 1 Téma: Zemní práce III POS 1 Vypracoval: Ing. Josef Charamza TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN E VR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Ocelové a hliníkové systémy roubení

Více

OPRAVA OPĚRNÉ ZDI NA POZEMCÍCH P. Č. 427 A 270/1 V NÁCHODĚ U TÁBORA. F. Dokumentace objektů 1 Pozemní objekty

OPRAVA OPĚRNÉ ZDI NA POZEMCÍCH P. Č. 427 A 270/1 V NÁCHODĚ U TÁBORA. F. Dokumentace objektů 1 Pozemní objekty OPRAVA OPĚRNÉ ZDI NA POZEMCÍCH P. Č. 427 A 270/1 V NÁCHODĚ U TÁBORA Dokumentace přikládaná k žádosti o vydání stavebního povolení F. Dokumentace objektů 1 Pozemní objekty 1.1 Architektonické a stavebně

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

Kótování oblouků, děr, koulí, kuželů, jehlanů, sklonu a sražených hran

Kótování oblouků, děr, koulí, kuželů, jehlanů, sklonu a sražených hran Kótování oblouků, děr, koulí, kuželů, jehlanů, sklonu a sražených hran 1. Kótování oblouků veškeré oblouky kružnic se kótují poloměrem a jedním z těchto rozměrů: - středovým úhlem - délkou tětivy - délkou

Více

PRVKY PRO PEVNOU JÍZDNÍ DRÁHU, ŽELEZNIČNÍ PRAŽCE Z POHLEDU EVROPSKÉ LEGISLATIVY. Ing. Mojmír Nejezchleb

PRVKY PRO PEVNOU JÍZDNÍ DRÁHU, ŽELEZNIČNÍ PRAŽCE Z POHLEDU EVROPSKÉ LEGISLATIVY. Ing. Mojmír Nejezchleb PRVKY PRO PEVNOU JÍZDNÍ DRÁHU, ŽELEZNIČNÍ PRAŽCE Z POHLEDU EVROPSKÉ LEGISLATIVY Ing. Mojmír Nejezchleb Pražec B 355.3 U60M po 650 mm Kolejnice UIC 60 VOSSLOH 300 Roznášecí vrstva HGT Příčná výztuž betonové

Více

Zvyšování kapacity tratí v ČR

Zvyšování kapacity tratí v ČR Ing. Radim Brejcha, Ph.D. Odbor strategie VÚŽ 13. listopadu 2014 Definice pojmů modernizace a kapacita: Propustná výkonnost (propustnost, kapacita) je v železniční nebo jiné kolejové dopravě veličina,

Více

CENÍK 824-2 DRÁHY KOLEJOVÉ-MĚSTSKÉ

CENÍK 824-2 DRÁHY KOLEJOVÉ-MĚSTSKÉ CENOVÉ PODMÍNKY 2016/ I. CENÍK 824-2 DRÁHY KOLEJOVÉ-MĚSTSKÉ I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU 11. Členění 111. Ceník obsahuje položky stavebních prací (dále jen položky ) pro: Část

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I.

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I. Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Lidské aktivity a životní prostředí

Více

Plechy válcované za tepla

Plechy válcované za tepla Plechy válcované za tepla Plechy válcované za tepla jsou vyráběny na širokopásové válcovací trati P 500 Steckel do svitků, které jsou dále příčně děleny za studena na dělících linkách výrobního závodu.

Více

Vývoj počítačů. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Vývoj počítačů. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Vývoj počítačů Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického

Více

Název společnosti: PUMPS-ING.BAKALÁR. Telefon: +421557895701 Fax: - Datum: - Pozice Počet Popis 1 MAGNA1 40-80 F. Výrobní č.

Název společnosti: PUMPS-ING.BAKALÁR. Telefon: +421557895701 Fax: - Datum: - Pozice Počet Popis 1 MAGNA1 40-80 F. Výrobní č. Pozice Počet Popis 1 MAGNA1 4-8 F Telefon: +42155789571 Výrobní č.: 97924176 Pozn.: obr. výrobku se může lišit od skuteč. výrobku Oběhové čerpadlo MAGNA1 s jednoduchou volbou možností nastavení. Toto čerpadlo

Více

Nízké protihlukové clony BRENS BARIER - alternativní řešení hluku z kolejové dopravy v zastavěných aglomeracích

Nízké protihlukové clony BRENS BARIER - alternativní řešení hluku z kolejové dopravy v zastavěných aglomeracích Jan Eisenreich 1 Nízké protihlukové clony BRENS BARIER - alternativní řešení hluku z kolejové dopravy v zastavěných aglomeracích Klíčová slova: železnice, železniční trať, tramvajová trať, vysokorychlostní

Více

MK 1c. Martinice od domu č. p. 40 za dům č. p. 119. Protokol o zaměření místní komunikace. staničení MK (v km) číslo staničení

MK 1c. Martinice od domu č. p. 40 za dům č. p. 119. Protokol o zaměření místní komunikace. staničení MK (v km) číslo staničení MK 1c Martinice od domu č. p. 40 za dům č. p. 119 popis umístění poznámka 1 0,000 začátek úpravy napojení na silnici III/2951 9 penet.makadam 2 2 0,002 propustek betonový, průměr 0,5m bez čel 3 0,006 změna

Více

Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky

Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky Tvorba a využití výukových animací pro praktikum z genetiky RNDr. Pavel Lízal, Ph.D. Oddělení genetiky a molekulární biologie Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU 2008 Vznikají první

Více

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba.

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Elektrická trakce Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Způsob pohonu hnacích kol elektromotorem má odborný název elektrická trakce a elektromotor

Více

Základy frézování, druhy frézek - test

Základy frézování, druhy frézek - test 1. Při frézování: A se obrobek i nástroj otáčí, B se obrobek otáčí proti zatímco podélné saně se směru výsledné řezné síly, obvykle pohybuje Czatímco nástroj, tj. fréza, přímočaře se pohybuje rovnoběžně

Více

Haga clic para modificar el estilo de título del patrón

Haga clic para modificar el estilo de título del patrón de PAS SYSTÉM subtítulo VÝSTRAHY del patrón CHODCŮ ŘEŠENÍ PRO SNÍŽENÍ RIZIKA KOLIZÍ VYSOKOZDVIŽNÝCH VOZÍKŮ A CHODCŮ ZÁKAZNÍCI de 2 de 3 PAS - HISTORIE ICNITA je jednou z největších španělských společností

Více

Staveniště a zařízení staveniště

Staveniště a zařízení staveniště Staveniště a zařízení staveniště Staveniště - místo určené k realizaci stavby nebo udržovacích prací - zahrnuje zejména pozemek ve vlastnictví investora, ale i další pozemky, které jsou nutné k provedení

Více

Svařování a bezstyková kolej Novelizace předpisu SŽDC S3/2 Bezstyková kolej

Svařování a bezstyková kolej Novelizace předpisu SŽDC S3/2 Bezstyková kolej Svařování a bezstyková kolej Novelizace předpisu SŽDC S3/2 Bezstyková kolej Ing. Petr Szabó Železniční dopravní cesta 2012, Děčín, 29.2.2012 Obsah Úvod Vývoj konstrukce Vývoj předpisové základny Požadavky

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Pohyb a klid těles. Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, když celkovou dráhu dělíme celkovým časem.

Pohyb a klid těles. Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, když celkovou dráhu dělíme celkovým časem. Pohyb a klid těles Pohyb chápeme jako změnu polohy určitého tělesa vzhledem k jinému tělesu v závislosti na čase. Dráhu tohoto pohybu označujeme jako trajektorii. Délku trajektorie nazýváme dráha, označuje

Více

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 cs-cz Poznámky k verzi Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 Verze 2.27 nahrazuje verzi 2.26 programu Scania Diagnos & Programmer 3 a podporuje systémy ve vozidlech řady P, G, R a T a řady F, K a N

Více

MIMOÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY I. (MÚK) Michal Radimský

MIMOÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY I. (MÚK) Michal Radimský MIMOÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY I. (MÚK) Michal Radimský ZÁKLADNÍ NORMY A PŘEDPISY ČSN 73 6101 Projektování silnic a dálnic ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích TP 135 Projektování okružních

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů. Prezentace pro 45. konferenci ČKS 1. část: metrologické požadavky

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů. Prezentace pro 45. konferenci ČKS 1. část: metrologické požadavky Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů Prezentace pro 45. konferenci ČKS 1. část: metrologické požadavky Lukáš Rutar, GŘ Brno Související nařízení a předpisy: TPM 5210-08 Metody zkoušení při

Více

Drážní úřad Rail Authority

Drážní úřad Rail Authority Povolování staveb v souvislosti s evropskou legislativou 2. část Praha - 13.3.2012 RNDr. Jan Karnolt ČVTSS, Praha 13.3.2012 1 Dokumenty upravující problematiku 1. Evropské: Směrnice Evropského parlamentu

Více

ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY Informační systémy. 9. hodina typy a druhy informací. prezentace. další harmonogram předmětu

ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY Informační systémy. 9. hodina typy a druhy informací. prezentace. další harmonogram předmětu ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY Informační systémy 9. hodina typy a druhy informací prezentace další harmonogram předmětu Principy IDS Jednotný regionální dopravní systém založený na preferenci páteřní

Více

PODVOZEK GP 200 MINULOST, SOUČASNOST A BUDOUCNOST

PODVOZEK GP 200 MINULOST, SOUČASNOST A BUDOUCNOST PODVOZEK GP 200 MINULOST, SOUČASNOST A BUDOUCNOST Ing. Tomáš Heptner Ing. Jan Malinský VÚKV a.s. Bucharova 1314/8 158 00 Praha 5 heptner@vukv.cz, malinsky@vukv.cz www.vukv.cz 1 OBSAH PODVOZEK GP 200 HISTORIE

Více

Financování dopravní infrastruktury v České republice. Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI

Financování dopravní infrastruktury v České republice. Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI Financování dopravní infrastruktury v České republice Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI Čerpání rozpočtu SFDI v roce 2015 Schválený rozpočet 94,4 mld. Kč Celkové čerpání 91,5 mld. Kč / cca 97 % (Ve srovnání

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy O n d ř e j T r e š l ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 3 Železniční spodek Anotace: těleso železničního spodku klasifikace a parametry zemin a hornin konstrukční

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy Lukáš Týfa, Tomáš Javořík ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 4 Železniční svršek Anotace: sestavy železničního svršku izolované styky dilatační zařízení podpražcové

Více

ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_12_INOVACE_137_Dopravní značky práce se slovy a obrázky AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK: 3. DATUM: 3.5.2012 VZDĚL.

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace OBRAZOVÝ KATALOG

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace OBRAZOVÝ KATALOG Správa železniční dopravní cesty, státní organizace 2012 OBRAZOVÝ KATALOG S O U Č Á S T Í Ž E L E Z N I Č N Í C H Z A Ř Í Z E N Í Důležité kontakty Škody způsobené krádežemi na železnici v roce 2011 dle

Více

Bezstyková kolej. Teorie a zřizování. Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Název projektu: Věda pro život, život pro vědu

Bezstyková kolej. Teorie a zřizování. Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Bezstyková kolej Teorie a zřizování Bezstyková kolej Teorie Ing. Miroslava Hruzíková, Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně STYKOVANÁ KOLEJ volná dilatace

Více

Metodika - Postupy optimálního využití moderních komunikačních kanálů

Metodika - Postupy optimálního využití moderních komunikačních kanálů Informatika v telemedicíně FBMI ČVUT Metodika - Postupy optimálního využití moderních komunikačních kanálů Kolektiv autorů: David Gillar, Jiří Brada, Mikuláš Miček, Miroslav Poledňák, Marie Tichá, Martin

Více

DOPRAVNÍ ZÓNA STUDÉNKA

DOPRAVNÍ ZÓNA STUDÉNKA DOPRAVNÍ ZÓNA STUDÉNKA 18. prosinec 2007 Dopravní zóna Studénka Strana 1 Cenová nabídka na prodej: Prodej DZ Studénka nabízíme formou: 1) přímého prodeje pozemků 2) prodeje účelové společnosti SPV 3) prodej

Více

PÁRA V LIBERCI VÝSTAVA K 30. VÝROČÍ UKONČENÍ PARNÍHO PROVOZU NA ČSD

PÁRA V LIBERCI VÝSTAVA K 30. VÝROČÍ UKONČENÍ PARNÍHO PROVOZU NA ČSD PÁRA V LIBERCI VÝSTAVA K 30. VÝROČÍ UKONČENÍ PARNÍHO PROVOZU NA ČSD 1980 2010 PÁRA V LIBERCI Pára a parní stroj jako mohutná a zkrocená síla v parní lokomotivě je nezvratný fenomén a symbol minulých takřka

Více

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci. Projekt realizuje

Více

Praha - kotevní stání nábřeží Edvarda Beneše

Praha - kotevní stání nábřeží Edvarda Beneše Praha - kotevní stání nábřeží Edvarda Beneše výstavba od 1/2008 do 12/2008 celkové náklady 65 mil. Kč dodavatel: sdružení firem Stavby silnic a železnic a.s. a Zakládání staveb a.s. 480 m dlouhé plovoucí

Více

Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o.

Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o. Plánované investice v distribučních sítích E.ON Distribuce, a.s. Lukáš Svoboda, Miroslav Točín E.ON Česká republika, s.r.o. Legislativa upravující provozování distribuční sítě Distribuční síť dále jen

Více

Google AdWords - návod

Google AdWords - návod Google AdWords - návod Systém Google AdWords je reklamním systémem typu PPC, který provozuje společnost Google, Inc. Zobrazuje reklamy ve výsledcích vyhledávání či v obsahových sítích. Platí se za proklik,

Více

DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku

DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu:

Více

SEKCE 1 BUDOVY. 112 Budovy dvou a vícebytové 1121 Budovy dvoubytové. ZT: - dvoubytové domky hrázného, jezného (se služebním vybavením)

SEKCE 1 BUDOVY. 112 Budovy dvou a vícebytové 1121 Budovy dvoubytové. ZT: - dvoubytové domky hrázného, jezného (se služebním vybavením) SEKCE 1 BUDOVY 11 Budovy bytové Poznámka: Pod pojmem budova se rozumí též hala (tj. budova s halovými prostory). Z: - budovy rodinné, budovy bytové typové nebo netypové, budovy bytové přízemní volně stojící

Více

Obchodní dispečink a vyrovnávací trh

Obchodní dispečink a vyrovnávací trh Obchodní dispečink a vyrovnávací trh Karel Vinkler IEE - 2015 Motivace výrobce elektřiny Při prodeji silové elektřiny: Závislost na liberalizovaném trhu Nutnost elektřinu vyrobit (kogenerace u tepláren)

Více

KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY. 1. Úvod. 2. Stav techniky, definice a zadání

KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY. 1. Úvod. 2. Stav techniky, definice a zadání KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY Jan Eisenreich ředitel společnosti a předseda představenstva PROKOP RAIL, a.s. 1. Úvod Hluk a vibrace - civilizační produkt, který svojí každodenní přítomností

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

CENÍK 831-1 HYDROMELIORACE ZEMĚDĚLSKÉ

CENÍK 831-1 HYDROMELIORACE ZEMĚDĚLSKÉ CENOVÉ PODMÍNKY 2012/ II. CENÍK 831-1 HYDROMELIORACE ZEMĚDĚLSKÉ OBSAH I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU... 1 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU... 1 11. Členění... 1... 1 2. PODSTATNÉ KVALITATIVNÍ A DODACÍ PODMÍNKY...

Více

a) zářez s ochranným a udržovacím prostorem

a) zářez s ochranným a udržovacím prostorem pokryvné vrstvy vegetační vrstva původní terén skrývka ornice pokryvná vrstva vegetační vrstva min.1,50 5% min.1,50 Nezvětrávající hornina 3:1-5:1 a) zářez s ochranným a udržovacím prostorem ochranný a

Více

Současnost odběru / výroby elektřiny a tepla Cena produkce Elektřina obvykle dána cenou nákupu / výkupu možný problém: časový průběh odběru elektřiny

Současnost odběru / výroby elektřiny a tepla Cena produkce Elektřina obvykle dána cenou nákupu / výkupu možný problém: časový průběh odběru elektřiny Klasifikace vstupů ekonomické analýzy výrobní faktory kapitál, práce a přírodní zdroje peněžní vyjádření Výnosy Energetické výrobny generují výnosy tržbami z prodeje zboží a služeb elektřina teplo Roční

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

Zásady označování budov

Zásady označování budov MĚSTSKÝ ÚŘAD HORNÍ SLAVKOV Zásady označování budov Článek 1 Úvodní ustanovení Městský úřad Horní Slavkov určuje podle 32 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích v pl. znění barvu a provedení čísel popisných,

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-06

Identifikátor materiálu: ICT-1-06 Identifikátor materiálu: ICT-1-06 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Základní pojmy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní pojmy jako hardware,

Více

Hřídelové čepy. Podle tvaru, funkce a použití rozeznáváme hřídelové čepy: a) válcové b) kuželové c) prstencové d) kulové e) patní

Hřídelové čepy. Podle tvaru, funkce a použití rozeznáváme hřídelové čepy: a) válcové b) kuželové c) prstencové d) kulové e) patní Hřídelové čepy Hřídelový čep je část hřídele, která je ve styku s ložiskem. Každý hřídel je uložen nejméně na dvou ložiskách. Má tedy alespoň dva hřídelové čepy. Reakce vyvolané zatížením jsou přenášeny

Více

1. Ceny PHM a sazby stravného v tuzemsku od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015

1. Ceny PHM a sazby stravného v tuzemsku od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015 1. Ceny PHM a sazby stravného v tuzemsku od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015 Vyhláška č. 328 - platná od 1. 1. 2015 o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení

Více

ZA5472. Flash Eurobarometer 312 (Future of Transport) Country Questionnaire Czech Republic

ZA5472. Flash Eurobarometer 312 (Future of Transport) Country Questionnaire Czech Republic ZA5472 Flash Eurobarometer 312 (Future of Transport) Country Questionnaire Czech Republic FL 312 EUROBAROMETER PREPARATION FOR THE WHITE PAPER ON THE FUTURE OF TRANSPORT DEMO SECTION D1. Pohlaví [NEPTEJTE

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. E-mail: jares@ropid.mepnet.cz Místnost: K405 Více informací: ids.zastavka.net SEZNAM PŘEDNÁŠEK: 1. Úvod do IDS (5.10.) 2. Rozdělení integračních opatření

Více

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku hospodaření 4. Dividendová politika 1. Tvorba hospodářského

Více

21 vlastivěda dum Hlavní město Praha.notebook. February 05, 2014

21 vlastivěda dum Hlavní město Praha.notebook. February 05, 2014 1 21 vlastivěda dum Hlavní město Praha.notebook February 05, 2014 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3aprague_castle_from_vltava_bank.jpg 2 1 kraj Hlavní město Praha http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3ahlavn%c3%ad_mesto_praha_in_czech_republic.svg

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. zpracovaný dle zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/2015 Sb. a prováděcích předpisů

ENERGETICKÝ AUDIT. zpracovaný dle zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/2015 Sb. a prováděcích předpisů ENERGETICKÝ AUDIT zpracovaný dle zákona č. 40/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/201 Sb. a prováděcích předpisů pro projekt Energetická optimalizace provozní budovy HZS Světlá

Více

Coriolisova síla. - projevy Coriolisovy síly na Zemi

Coriolisova síla. - projevy Coriolisovy síly na Zemi Coriolisova síla - projevy Coriolisovy síly na Zemi Coriolisova síla: - je setrvačná síla působící na tělesa, která se pohybují v rotující soustavě tak, že se mění jejich vzdálenost od osy otáčení - je

Více

Hotelová klasifikace kategorie ubytovacích zařízení

Hotelová klasifikace kategorie ubytovacích zařízení Hotelová klasifikace kategorie ubytovacích zařízení Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.17 Integrovaná střední škola technická Mělník,

Více

Aktualizace krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje Příloha III. Příloha III

Aktualizace krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje Příloha III. Příloha III Příloha III Porovnání spalování paliv v malém stacionárním zdroji ASCEND s.r.o. Strana 1 (celkem 10) Dle výsledků projektu, který porovnával emise ze spalování hnědého uhlí a jiných typů paliv (Státní

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

NK 1 Konstrukce. Základní prvky konstrukce

NK 1 Konstrukce. Základní prvky konstrukce NK 1 Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno Představení projektu Spolupráce BIBS a CDV, Proč vlastně tento projekt? Jednou z možností,

Více

Petr Havíček HAV319. Rodina procesorů Intel Nehalem (historie a vývoj)

Petr Havíček HAV319. Rodina procesorů Intel Nehalem (historie a vývoj) Petr Havíček HAV319 Rodina procesorů Intel Nehalem (historie a vývoj) Úvod Nehalem je označení pro novou mikroarchitekturu procesorů od společnosti Intel. Je následníkem architektury Intel Core. První

Více

Napínání řetězů a řemenů / Pružné elementy Napínáky řetězů a řemenů

Napínání řetězů a řemenů / Pružné elementy Napínáky řetězů a řemenů typ TE Technické vlastnosti + 32 + 32 Velký úhel nastavení 32 Progresivní pružnost Tlumení vibrací a hluku ezpečnost ve všech provozních situacích 42 C + 85 C Vysoká odolnost vůči teplotám ez nároku na

Více

TECHNICKÉ ZNALECTVÍ. Oceňování strojů a zařízení. prof. Ing. Jan Mareček, DrSc. ÚZPET

TECHNICKÉ ZNALECTVÍ. Oceňování strojů a zařízení. prof. Ing. Jan Mareček, DrSc. ÚZPET TECHNICKÉ ZNALECTVÍ Oceňování strojů a zařízení ÚZPET prof. Ing. Jan Mareček, DrSc. Cena je obecně myšlena suma peněz, která musí být předána výměnou za výrobek nebo službu, které jsou nakupovány. Hodnota

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ]

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Návrh V Bruselu dne... C NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] kterým se stanoví technické požadavky a správní postupy v souvislosti s neobchodním letovým provozem a kterým

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

VRT Praha - Brno OBSAH

VRT Praha - Brno OBSAH OBSAH 1. Zadání dokumentace... 4 2. Výchozí podmínky... 6 3. Popis tras... 7 3.1 Varianta V7... 7 3.2 Varianta H4... 10 3.2.1 Vztah varianty H4 a ZÚR... 11 4. Parametry tras... 13 4.1 Směrové poměry...

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. E-mail: jares@ropid.mepnet.cz Místnost: K405 Více informací: ids.zastavka.net SEZNAM PŘEDNÁŠEK: 1. Úvod do IDS (4.10.) 2. Rozdělení integračních opatření

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Tato pravidla upravují jednotný standard pro výměnu digitálních dat mezi státní organizací Správa železniční dopravní cesty (dále jen SŽDC ) a jinými subjekty. (2) SŽDC doporučuje

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

*CRDUX001H634* CRDUX001H634

*CRDUX001H634* CRDUX001H634 *CRDUX001H634* CRDUX001H634 DRÁŽNÍ ÚŘAD, NERUDOVA 1, 772 58 OLOMOUC stavební sekce - oblast Olomouc Sp. Zn.: MO-SDO0035/10-5/Km V Olomouci dne 11. března 2010 Č. j.: DUCR-12678/10/Km Telefon: 602668934

Více

Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC

Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC Ing. arch. Pavel Andršt ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 2014 České Budějovice, 8.-10. dubna 2014 Základní legislativa Zákon č. 266/1994

Více

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura 2.1. Konstrukce železničních vozidel Dvojkolí. U železničních vozidel jsou běžně kola pevně nalisována na nápravách a vytvářejí tak dvojkolí, která

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

OBSAH: F.1.1.1.1 BOURACÍ PRÁCE F.1.1.1.2 ZEMNÍ PRÁCE F.1.1.1.3 ZÁKLADY F.1.1.1.4 ZPEVNĚNÉ PLOCHY F.1.1.1.5 VYBAVENÍ HŘIŠTĚ F.1.1.1.

OBSAH: F.1.1.1.1 BOURACÍ PRÁCE F.1.1.1.2 ZEMNÍ PRÁCE F.1.1.1.3 ZÁKLADY F.1.1.1.4 ZPEVNĚNÉ PLOCHY F.1.1.1.5 VYBAVENÍ HŘIŠTĚ F.1.1.1. 1 2 OBSAH: F.1.1.1.1 F.1.1.1.2 F.1.1.1.3 F.1.1.1.4 F.1.1.1.5 F.1.1.1.6 BOURACÍ PRÁCE ZEMNÍ PRÁCE ZÁKLADY ZPEVNĚNÉ PLOCHY VYBAVENÍ HŘIŠTĚ OBECNĚ 3 F.1.1.1.1 BOURACÍ PRÁCE Stávající umělý povrch (polypropylen

Více

16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka

16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka 16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka Skrývání implementace Základy objektového návrhu Připomenutí návrhu použitelných tříd Strana 2 / 17 Obsah přednášky 1 Připomenutí návrhu použitelných tříd

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu Bezpečná silniční infrastruktura: klíč ke snížen ení nehodovosti Mikulík Josef,, Eksler Vojtech Centrum dopravního výzkumu Proč infastruktura? 60% smrtelných nehod v EU25 v extravilánu Infrastruktura má

Více

Novinky v Maple T.A. 10

Novinky v Maple T.A. 10 Novinky v Maple T.A. 10 Maple T.A. 10 je nová verze aplikace Maple T.A., jejíž nová funkcionalita je zejména založena na požadavcích uživatelů z řad studentů, instruktorů, administrátorů. Došlo k rozšíření

Více