JAK REAGOVAT NA NENÁVIST NA INTERNETU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JAK REAGOVAT NA NENÁVIST NA INTERNETU"

Transkript

1 JAK REAGOVAT NA NENÁVIST NA INTERNETU snadno a rychle! A ještě se u toho pobavit.

2 Asi jste si všimli, že se na internetu někteří lidé nemají tak úplně rádi. Na sociálních sítích nebo v diskusích pod články může člověk lehce nabýt dojmu, že žije v apokalyptickém pekle na pokraji občanské války. Je obklopen zlem, které dokáže rozpoznat a napravit jen hrstka spravedlivých ( Já vím, co s cikánama/ teploušema/muslimama/ženskýma za volantem/bezdomovcema! Vyhnat, zavřít, vyhladit, zrušit! Tyto návrhy řešení jsou často zakončeny oblíbeným: Jak dlouho si to ještě necháme líbit?! ). Možná jste si také položili otázku, zda se s tím dá něco dělat. Má to vůbec cenu? Věřte, že má. Na první pohled se může zdát, že existují jen dva způsoby řešení: 1 2 Nenávist ignorovat a marně doufat, že se sama někam vytratí, nebo že se hejtři požerou mezi sebou. Postavit je plošně mimo zákon a jejich autory postihovat. Ale kde přesně leží hranice mezi tím, co je v diskusi ještě přípustné, a co už ne? A kdo by o tom měl rozhodovat? Každý tuto hranici vnímáme trochu jinde. Vtip o Osvětimi a plynu u někoho vzbudí salvy nekonečného smíchu ( Vždyť jde přece jen o nevinnou legraci, ne? ), pro jiného je silně za hranou. Ani jeden z těchto přístupů není ideální. Ten první zapomíná na oběti takových útoků, které jsou donekonečna přirovnávány k parazitům, špínám, homokládám, pánbíčkářům nebo tlustoprdům. Ne každý se nad tím dokáže nebo chce povznést. Ustát takové urážky není jednoduché. O to víc pro člověka, který svou podstatu buďto nemůže změnit proč taky? - nebo není spravedlivé po něm tuto změnu požadovat nebo je osočován za jednání někoho jiného ( Romové by si mezi sebou měli udělat pořádek! Češi by měli přestat vyžírat Evropskou unii!). Druhý přístup zavání cenzurou. Nálepkování každého diskutéra rasistou za to, že vyslovil nějaký názor (ať je sebevíc mimo), jen těžko jeho pohled změní. Naopak ho utvrdí ve vlastní představě o tom, že je za svůj názor postihován. Probudí v něm mučednické pocity. (Mám pravdu a oni se mě snaží umlčet!) Naštěstí však existuje i prostor mezi těmito dvěma póly. Nenávistné příspěvky nenecháváme bez odezvy, ale místo represe na ně reagujeme buď věcně (používáním argumentů) nebo vtipem. Chcete-li odhalit víc, máme pro vás jednoduchého průvodce.

3 Když je smysluplná diskuse stále možná Mít vůči ostatním předsudky a podléhat stereotypům je přirozené. Jde o způsob, jakým si děláme pořádek v okolním světě, pomůcka, která dá chaosu řád. Už na základní škole jsme si za nepřátele zvolili vedlejší třídu. Když jsme ji pak po devítce opouštěli, zjistili jsme, že jsou tam vlastně fajn lidi jako my. Problém ovšem nastává, pokud jsou tyto předsudky důvodem pro slovní nebo fyzické napadání (zejména) nevinných lidí jenom proto, že jsou trochu jiní. Naložit s vlastními předsudky přitom není tak složité. Přiznejme si, že je každý máme, částečně jim podléháme. Ale nezůstaňme jen u toho neustále si je musíme uvědomovat, pracujme s nimi, ptejme se, proč se jimi necháváme ovládat. Pokud narazíte na člověka, který upřímně hledá odpovědi, není nutné jít hned do protiútoku. Může vycházet z osobní špatné zkušenosti, mít zkreslené informace z médií, z vlastní rodiny, může mít prostě strach, nebo je v těžké životní situaci a hledá viníky. Někdy stačí místo souboje argumentů spíše naslouchat a snažit se pochopit, co ho k danému názoru vede. Je šance, že si třeba sám uvědomí, že problém může být v něčem jiném. Pokud narazíte na nenávistný komentář, ale zdá se vám, že jeho autor není ani neonacista, ani chronický roznašeč nenávisti a máte chuť diskutovat, pusťte se do toho. Jeho názor možná nezměníte, ale můžete ho aspoň nahlodat. 1 2 Argumentuje váš protějšek informací, která se podobá hoaxům, jež neustále kolují po internetu a jejichž důvěryhodnost nebyl nikdy nikdo schopný potvrdit? Navštivte naši sekci HOAXOMAT a hoďte mu pod komentář náš link, čímž nejenom zpochybníte důvěryhodnost hoaxu, ale také vám to umožní na dané informace reagovat fakty, které k těmto hoaxům poskytli odborníci nebo příslušné instituce. Fakta nefungují nebo jste reakci a informaci týkající se diskutérova argumentu na našich stránkách nenašli? Zkuste na něj jít přes své vlastní zkušenosti nebo osobní příběh.

4 Pár příkladů: V domě, ve kterém bydlím, nebydlí ani jedna romská rodina ani cizinci. Nedávno mi někdo na chodbě ukradl kolo. Znamená to, že tedy všichni Češi kradou? Pamatuju si, že když jsem po revoluci jezdil do Německa / rodiče mi vyprávěli, že když po revoluci jezdili do Německa, na obchodech visely nápisy: Češi, nekraďte!. Myslíte, že s tím mám / měli něco společného? A jaký myslíte, že to byl pocit? Mám několik romských přátel. Pravidelně se navštěvujeme. Ještě se mi nestalo, že by mi doma někdo z nich něco ukradl. Za svůj život jsem byla už dvakrát přepadena na ulici, ani jednou to nebyli Romové. Vadí ti u nás cizinci a migranti? Myslíš, že nám berou práci? A neznáš náhodou někoho, kdo jel sbírat jablka do Anglie? Byla jsem v Egyptě, a nevypadalo to, že by mě tam chtěl někdo ukamenovat nebo znásilnit. Ale možná jsem se špatně dívala. Lidi v našem vchodě pořád hází odpadky mimo popelnice. Ani jedna romská rodina v něm nebydlí. Kdo to tedy podle vás dělá? Opravdu si myslíte, že jsou vztahy heterosexuálů mnohem stabilnější? Proč se ale půlka manželství rozpadne? Vám opravdu vadí Prague Pride? A co říkáte na karneval v Riu? Tam jste se nikdy nechtěla zajet podívat? Pokud máte chuť zavtipkovat a diskutéra trochu popíchnout, obraťte jeho vlastní komentář na jinou skupinu lidí a poukažte tak na jeho absurditu. (např. Ajťáci nepracují, poflakování mají v genech. / Pražáci kradou, vždy to byla součást jejich kultury. / Mně heterosexuálové vůbec nevadí, ale nemusí to pořád dávat tak na odiv. Apod.) Jako příklad uvádíme také historku jedné z našich fanynek.

5 Je třeba rozlišovat individuální vinu. Všichni bychom měli být zodpovědní za vlastní činy. Co má s tím, že nějaký Franta něco udělal v Ústí, společného Veronika z Břeclavi? To že patří ke stejné etnické nebo jiné skupině není žádným důvodem k tomu, aby si musela vyslechnout spršku nenávisti. 3 4 Nechce se vám vstupovat do diskuse (ať už pro nedostatek sebedůvěry, argumentů nebo prostě nemáte náladu)? Podpořte komentáře, které jsou vám sympatické alespoň svým lajkem nebo podpůrným komentářem. Všichni jsme rádi (ať už to chceme přiznat nebo ne), když vidíme, že existuje více lidí, kteří to vidí podobně a že jsme je zaujali. Kromě tohoto symbolického gesta podpory to má i ryze praktický význam příspěvky a komentáře s větším počtem lajků se díky algoritmům Facebooku zobrazují více lidem. Odpověď je tedy jasná: Ano, každý váš lajk má smysl! Existují diskuse, v nichž lze pozorovat snahu se tématu upřímně věnovat, bez zbytečné nenávisti, ale diskutující se dopouštějí klasických argumentačních faulů (ať už vědomě či nevědomě). V takových případech na to protistranu upozorněte. Sadu nejčastějších faulů najdete v sekci Co dělat, když... na našem webu.

6 Když smysluplná diskuse není možná Máte sto chutí zareagovat na největší nesmysly a zastat se těch, kteří jsou těmto výpadům vystaveni? Zároveň se ale obáváte, že ničeho nedosáhnete a budete se jen rozčilovat a unavovat? Ocitnete-li se v situaci, kdy už čelíte pouhým urážkám a diskusní protějšek jen šíří nenávist nebo hoaxy, využijte následujících osvědčených triků. Zlepšíte si náladu a možná pobavíte i ostatní. A třeba si diskutér některé ze svých poznámek příště odpustí, aby nebyl k smíchu. Nebojte se poukázat na absurditu některých argumentů a občas si třeba i trochu utahovat z jejich šiřitelů. Internet je často nekorektním prostředím a proto občas nezbývá, než se nenávisti postavit humorem. Pokud se zrovna necítíte jako rození vtipálci nebo vám chybí odvaha, podpořte ty zkušenější lajkem nebo sdílením. Někdy je agresivita diskutujících tak vysoká, že je lepší vůbec se do diskuse nepouštět a rovnou se pokusit o její smazání nahlášením. Tuto možnost využívejte zvláště v případě extrémně nenávistných a nebezpečných projevů, nebo v případech, kdy vás žádné vtipné a současně smysluplné reakce na ně nenapadají. Nejčastěji nahlašujeme nenávistné facebookové stránky nebo skupiny, případně události, které vyzývají k násilí, omezování práv některé skupiny osob apod. Přestože vnímáme diskusi nebo drobné legrácky jako efektivnější způsob jak reagovat na nenávistné příspěvky na internetu, nahlašování je legitimním a čím dál účinnějším způsobem boje proti nenávisti na Facebooku. Pokud chcete, aby mělo vaše nahlášení vyšší procento úspěšnosti, získejte pro ně co nejvíce svých přátel a známých. Čím více nahlášení, tím lépe.

7 Jak Facebook nahlášený obsah hodnotí? Toť otázka. Společnost Facebook obecně není příliš sdílná v tom, jak její algoritmy fungují. Z různých vyjádření si lze ale utvořit základní představu. Facebook má tři hlavní centrály: v Austinu, v indickém Hyderabádu a v Dublinu. Evropa vesměs spadá pod Dublin. Proces hodnocení je do jisté míry automatizovaný. Docela to funguje u obrázků je-li zobrazena svastika či jiný nenávistný symbol, je hodnocení snadné (i přesto je až absurdní, jak rychle Facebook rozpozná a zablokuje fotografii kojící matky, ale mnohé nenávistné projevy nechává bez povšimnutí). Administrátoři pracují z domova a pomocí online rozhraní neustále sledují příval všech obrázků, videí a komentářů, které někdo nahlásil jako nevhodné. Po porovnání s cenzorskou příručkou pak každý příspěvek buď smažou nebo ho na Facebooku ponechají. Některé přeposílají k vyhodnocení na vyšší úroveň, kde je dostanou do ruky přímo zaměstnanci Facebooku. Problém nastává, pokud se jedná o text v místním jazyce. Administrátoři nejsou schopni odhadnout, zda se o závadný obsah jedná či nikoliv, proto jej často vyhodnotí jako nezávadný. Zdá se, byť to zástupci společnosti veřejně nesdělují, že teprve když na konkrétní obsah v krátkém období upozorní velký počet lidí, začnou se jím zabývat detailněji (včetně přizvání mluvčího daného jazyka). Facebook v podstatě od svého rozjezdu čelí kritice, že je prostorem pro šíření nenávisti, nezdá se však, že bychom mohli očekávat nějaké výrazné změny. Zdroj: ihned a proklik na cenzuruje-facebook Trollením proti nenávisti Poměrně nové slovo, které se objevilo s rozvojem internetu, sociálních sítí a diskusí. Klasický troll je někdo, jehož cílem je většinou jen někoho vytočit a pak si to užít. Nejde tedy o diskusi. Pokud nedokážete včas rozpoznat trolla, hrozí vám, že se budete vztekat, snažit se argumentovat, a tím více přispívat k jeho pobavení. Taktika trollingu se však dá účinně využít, když chcete hravou formou narušit nenávistné diskuse a aktivity. I zde je však dobré dodržovat určitá pravidla. Pamatujte na to, že hejtři jsou povětšinou lidé, kteří měli v životě smůlu na přátele, často jsou osamělí, zahořklí, nacházejí se v bezvýchodné sociální situaci bez vyhlídek na zlepšení. Útoky na Romy a další menšiny jim dávají zapomenout na bezútěšnost vlastní existence. V nekontrolovaném prostředí internetu však existují jasné hranice, kdy se z trollingu stává kyberšikana, která je nebezpečná, nepřijatelná a ubližuje. Mějte tedy i s hejtry soucit, nedělejte si legraci z jejich života, neurážejte je jako osoby, ale ukažte jim, že svět může být příjemnějším a veselejším místem, než se zdá.

8 Kde začít, když nemám zkušenost? 1 Pomozte vlastencům a jiným slušným Čechům s gramatikou a pravopisem. 2 Svěřte se v diskusi se svými vlastními obavami z instalatérů, brýlatých, Lanškrouňáků, maratonců a dalších skupin, jimiž se cítíte ohroženi. Moje tradiční rodina je tak ohrožená registrovaným partnerstvím homosexuálů, že jsem si na svého manžela / partnera musela opatřit alarm. Mně zase hrozně štvou maratonci, celý den nám tady běhají po městě a dávají nám na odiv svoje vypracovaná těla. Kdo se na to má koukat?

9 3 Navrhněte obohacení akcí (pochodů a demonstrací neonacistů) o různé pomůcky a doplňky: nášivky s Rumcajsem, čepičky, klaunské nosy, šátky a burky, karnevalové škrabošky, balónky - Místo baseballových pálek bereme na pochod kuchyňské smetáčky. Za čisté ulice! - Podle dobře informovaných zdrojů nám policajti nedovolí zapálit kontejnery. Převezeme je tím, že si vezmeme aspoň lampiony a balónky štěstí. - Všem slušným lidem protestujícím proti queer pride zapůjčíme potřebné maskovací vybavení: tanga, řetězy, kokardy, duhové vlajky. 4 Pomozte hejtrům dotáhnout do konce jejich projekty. Cikáni k lopatě! Děkujeme za nabídku desítek tisíc pracovních míst a prosíme o zaslání adresy, na které se můžou zaměstnanci zítra hlásit. 5 U nikoli záměrně nenávistných, ale spíše nešikovných a nenávist vyvolávajících příspěvků, vtipně či seriózně upozorněte autory či správce, že pravděpodobně došlo k omylu.

10 Reakce lidí na rozhodnutí pořadatele Běhu Lužánkami, který nedovolik vozíčkářce se závodu zúčastnit

11 Společnost O2 nabízela pro své klienty oblečení oblíbené neonacisty se slevou 20%. Po upozornění akci stáhla. Více ZDE obeceni-neonacistu -ftg-/domaci.aspx?c=a130805_150102_domaci_jj) 6 Podpořte lajkem nebo komentářem ty, kteří udělají nějaký pozitivní čin například zruší ve svém klubu koncert neonacistické kapely.

12 7 Obrázek vždy potěší víc než spousta slov vytvořte si v našem generátoru mem, který pak můžete vkládat do diskusí. Doporučujeme pak zejména obrázky kočiček, pejsků a jiných roztomilých stvoření nebo naše HateFree memy, které parodují nenávistné memy vyskytující se na internetu. Reakce na oblíbenou větu Nejsem rasista, ale... HateFree variace na světově rozšířený nenávistný meme

13 8 Love-bombing Vidíte, že diskuse nikam nevede, a hejtr se chce jen pohádat a využít prostor pro své nenávistné komentáře? Reagujte na jeho nenávist láskou tedy srdíčky, polibky nebo mu pošlete nějakou zamilovanou písničku.

14 Trolling na netu už mám v malíčku, co dál? Organizace nenávistných demonstrací, pochodů a napadání už dávno opustila uzavřená diskusní fóra. K jejich účinné veřejné propagaci a organizaci slouží Facebook. Využijme toho! Nelze totiž organizátorům zaručit, že jim ta organizace půjde tak hladce 1 Může se stát, že v komentářích někdo začne opravovat nepřesné údaje ohledně místa a času konání akce: Tak jak je to tedy? Je sraz ve tři na náměstí, nebo ve čtyři na nádraží? Já slyšel, že na nádraží, je to pravda? Pochod proti Romům je z bezpečnostních důvodů odkloněn na turistickou stezku. Sraz v 17 hodin u rozcestníku 3 km za městem. Svačinky a pláštěnky s sebou.

15 Snaha zmást organizátory nenávistných akcí opravováním času pochodu

16 2 Může se stát, že nakonec nikdo vlastně neví, kdo je kdo. 3 Často se ukáže, kdo vlastně organizátoři jsou a co mají na svědomí, dejte o tom vědět i ostatním. Máme ověřené informace, že organizátor pochodu proti chudým a nezaměstnaným je sám chudý a nezaměstnaný! Hanba mu! 4 Zúčastněte se se svými přáteli ankety a hlasujte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí O:)

17 5 Požádejte místní sportovní klub (hokejový, fotbalový), aby aktivně vystupoval proti nenávisti.

18 6 Před nenávistnými akcemi ve veřejném prostoru přimějte místní osobnosti (od starosty po majitele smíšeného zboží), aby se vůči takovým akcím ohradili. Prohlášení institucí i jednotlivců na stránce

19 7 Aktivně spolupracujte s organizátory akcí; nemůžete za to, že vám na poslední chvíli něco znemožní dotáhnout věc do konce O:) Falešná zvukařka napálila organizátora protiromských demonstrací a podvodníka Lukáše Kohouta

20 Slovníček pojmů Lajk, lajkovat z angl. like to se mi líbí. Původně facebookový výraz pro označení obliby (symbol zdviženého palce) se přenesl i mimo prostředí této sítě. Počeštěný výraz lajkování neznamená jen to, že se vám něco líbí, ale hlavně to, že to dáte veřejně najevo. Lajkem můžete podpořit jiného člověka, který se do diskuse s hejtry pustil. Proto pokud nemáte sami chuť nic komentovat, zkuste podpořit aspoň ostatní. Udělá jim to radost. Lajky a podpůrné komentáře jsou velmi důležité zejména v okamžiku, kdy se jedinec veřejně proti nenávisti postaví a je následně zasypán dalšími hejty. To, že s ním v duchu souhlasíte, nestačí. Veřejně deklarovaný lajk je symbolem podpory. Pokud k ní nedojde, bude se cítit osamocen a příště raději bude mlčet z obavy, že bude utlučen nenávistnými komentáři. Hejtr z angl. hater nenávistný člověk, který dává průchod své frustraci mimo jiné prostřednictvím diskusí na webu (dělá to i v hospodě, ale tam neobtěžuje tak veřejně). Jeho pozornost upoutá jakákoli odchylka od jeho představy správného světa: jiná sexuální orientace, barva pleti, stravovací návyky, životní styl, původ, dopravní prostředek, oblečení. Intenzita jejich hejtů je stejná bez ohledu na téma: bezdomovce na lavičce před domem dokáže hejtr nenávidět stejně jako někoho, kdo lije do polévky horkou zásmažku místo studené ( Zásmažku si nech na Moravě, ty smažko vidlácká, u nás se říká jíška! ). Nejsemrasistaale (slušný Čech) v diskusi ho poznáte podle oblíbených frází nejsem rasista, ale, znám i pár slušných cikánů, ale. Taky se obvykle vyžívá v rádobyvtipných novotvarech hnědočeši, Indočeši a pseudokorektních pojmenováních nepřizpůsobiví, tmavší spoluobčané atd. Jeho chování je do velké míry ovládáno předsudky, to ale nejsemrasistaale nikdy nepřizná. Narozdíl od nácka je ale často možné s ním vést diskuzi bez urážek a skrze argumentaci otupit jeho nesnášenlivost.

21 Slovníček pojmů Nácek obecný, třebaže nepřesný pojem, kterým se označuje člověk, jenž razí podobně jednoduchá a přehledná řešení sociálních problémů, jaká slavila úspěch v nacistickém Německu (zavržení, vystěhování, likvidace). Zábavná fakta o náccích: Spousta z nich je na tom z hlediska společenského postavení a životních vyhlídek stejně špatně jako objekty jejich nenávisti. Míra nevzdělanosti jim často neumožňuje vést smysluplnou diskusi ani na jejich oblíbené téma. Názory přebírají od vůdců. Šíří čirou nenávist, na kterou lze účinně reagovat trollingem. Nahlášení na Facebooku existuje kouzelné tlačítko, jehož prostřednictvím se můžete pokusit odstranit ty nejodpornější příspěvky - například vyzývající k likvidaci některé ze skupin obyvatel. Buďte trpěliví, někdy trvá delší dobu, než stránku Facebook odstraní, pomůže ale, když jeden příspěvek nahlásí větší počet lidí. A pokud z vašeho pohledu překračuje nenávist všechny meze slušnosti a bezpečnosti, je také možnost podat trestní oznámení. Troll původně skandinávská mytologická postava, obr, skřet, zlý trpaslík. Dnes se tímto slovem označuje člověk, který se snaží rozvrátit diskuse nemístnými nebo záměrně provokativními příspěvky, tedy provozuje trollení neboli trolling. Klasický troll je někdo, jehož cílem je pouze někoho vytočit a pak si to užít. Nejde tedy o diskusi. Pokud nedokážete včas rozpoznat trolla, hrozí vám, že se budete vztekat, snažit se argumentovat a tím více přispívat k jeho či jejich pobavení. Trolling je samozřejmě vždy otravný; když ale otravnost aplikujeme na otravná témata, vznikne trolling hravý a zábavný. Skuteční mistři dokážou trolling přenést z internetového prostředí do reálného života; tehdy se trolling stává performancí, happeningem. Jen opět připomínáme, pokud trolling přímo uráží a znevažuje osobnost člověka, ne jeho postoje a projevy nenávisti, jedná se o kyberšikanu, která je nepřijatelná, ničemu nepomůže a ublíží.

22 Příklady urážlivého trollingu

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR Násilí z nenávisti Jednání motivované předsudky nebo nenávistí namířené proti osobě, skupinám, jejich

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Díky za všechny fantastické reakce a dotazy, které se objevily u prvního videa. Ještě jednou bych vás chtěl vyzvat, abyste se stejně aktivně zapojili také do

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Google Apps. kalendář 2. verze 2012

Google Apps. kalendář 2. verze 2012 Google Apps kalendář verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Vytvoření události... Vytvoření události v daném čase... Vytvoření celodenní události... 6 Vytvoření opakované události... 6 Vytvoření vícedenní události...

Více

V digitálním světě slušně a odpovědně

V digitálním světě slušně a odpovědně V digitálním světě slušně a odpovědně Co se naučíte V digitálním světě existují určitá pravidla jednání a komunikace, kterým říkáme netiketa (slovo vzniklo složením dvou slov: net = digitální síť a etiketa

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Proč podnikat na internetu?

Proč podnikat na internetu? Proč podnikat na internetu? Obchodovat na internetu je mnohem snazší, než si zařizovat kamenný obchod. Neznamená to ale, že je to bez práce, nebo že je úspěch zaručen. Tak jako klasické podnikání i to

Více

Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu.

Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu. Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu. Výzkumná agentura STEM/MARK již rok provozuje v rámci projektu epanel.cz diskusní fórum studentů a učitelů na téma státních maturit.

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Manuál úspěšného studenta

Manuál úspěšného studenta Manuál úspěšného studenta Jak správně studovat online jazykové kurzy ONLINE jazyky angličtina pro samouky, s.r.o. Do kurzu se přihlásím, co teď? Do kurzu se přihlásíte pomocí svých přihlašovacích údajů,

Více

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant pro zpřístupňování prostředí osobám se zrakovým postižením pořádaného o. s. Okamžik, modul Lektorské dovednosti.

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 aneb Snadné psaní bez pravidel Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Finanční trh je přesycen finančními poradci a zprostředkovali pojištění. Určitě využíváte všechny dostupné aplikace

Více

NÁVOD Jak vytvořit Událost na Facebooku. Kateřina Švidrnochová

NÁVOD Jak vytvořit Událost na Facebooku. Kateřina Švidrnochová NÁVOD Jak vytvořit Událost na Facebooku Kateřina Švidrnochová VYTVOŘTE UDÁLOST 1. Otevřete si svou Facebook Stránku. 2. Klikněte na tlačítko Vytvořit událost. Jsou 2 cesty, jak se k tlačítku dostat, viz

Více

Jak napsat e-mail, který prodává

Jak napsat e-mail, který prodává Jak napsat e-mail, který prodává Tři kouzla prodejních mailů Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Obsah Prodejní e-mail str. 3 Principy prodejního e-mailu str. 6 Načasování str. 7 Odesílatel

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Lekce 2: Sebeuvědomění

Lekce 2: Sebeuvědomění Lekce 2: Sebeuvědomění Teoretický úvod: Důležitou součástí vnímání emocí je sebeuvědomění neboli uvědomování si sebe sama jako objektu svých pocitů, svého vlastního prožitku. Sebeuvědomění odráží naši

Více

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE Cílová skupina Cíl Časová dotace Pomůcky 4. 5. třída Osvojení pravidel chování na YouTube 40 minut papír A2, psací potřeby, barevné papíry, sada karet s příklady chování POSTUP:

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Vážený respondente, vážená respondentko,

Vážený respondente, vážená respondentko, Vážený respondente, vážená respondentko, jsem studentkou Mendelovy univerzity v Brně a součástí mojí bakalářské práce je průzkumné šetření týkající se kyberšikany na středních školách. Ráda bych Vás požádala

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Jak mluvit s roboty. Dokážeš naprogramovat robota tak, aby postavil kelímky ve správnou stavbu?

Jak mluvit s roboty. Dokážeš naprogramovat robota tak, aby postavil kelímky ve správnou stavbu? Jak mluvit s roboty Dokážeš naprogramovat robota tak, aby postavil kelímky ve správnou stavbu? Témata: Algoritmy, Debuggování (opravy chyb) Během této hodiny se žáci naučí, jak předávat pokyny robotovi

Více

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Každý úspěšný člověk, jestliže chce dosáhnout svého cíle, se musí věnovat své práci na 100%. Náš cíl je jasný. Vydělávat snadno, rychle a neomezené

Více

VYJEDNÁVÁNÍ A PŘESVĚDČOVÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI

VYJEDNÁVÁNÍ A PŘESVĚDČOVÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI VYJEDNÁVÁNÍ A PŘESVĚDČOVÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI VZDĚLÁVACÍ M ATERIÁL KE KURZU M ANAG EMENT P RODEJE S L EZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARVINÁ 2 0 1 0-2013 Program ÚVOD PŘESVĚDČOVÁNÍ

Více

Zvyšování obchodní výkonnosti webových stránek. nejen e-shopů

Zvyšování obchodní výkonnosti webových stránek. nejen e-shopů Zvyšování obchodní výkonnosti webových stránek nejen e-shopů Jihočeská hospodářská komora, 20. 5. 2015 nejsme agentura Jsme tým nezávislých & kreativních lidí pro Váš web Martin Laudát Creative director

Více

1.V jakých situacích můžete být vy osobně v životě diskriminováni?

1.V jakých situacích můžete být vy osobně v životě diskriminováni? Diskriminace 1.V jakých situacích můžete být vy osobně v životě diskriminováni? V životě nalezneme hned několik situací, ve kterých se můžeme setkat s diskriminací. Hlavními důvody jsou: Rasa Věk Národnost

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

3 KAMPANĚ. Která z nich je pro vás ta pravá?

3 KAMPANĚ. Která z nich je pro vás ta pravá? 3 KAMPANĚ Která z nich je pro vás ta pravá? Výzkum ohledně programování alternativních narativů a kontranarativů ukazuje, že řada kampaní není nastavena tak, aby zasáhla konkrétní cílové publikum a změnila

Více

Správce učebny. Příručka učitele

Správce učebny. Příručka učitele Správce učebny Příručka učitele Obsah 1. Představení Správce učebny... 2 1.1. Co řešení nabízí?... 3 2. Jak používat Správce učebny... 3 2.1. Spuštění a přihlášení... 3 2.2. Základní pohled... 3 2.3. Základní

Více

Poradce vs. klient. Biostrukturální prodej a marketing KONFERENCE FINANČNÍCH PORADCŮ 2018: 29. listopad 2018 / PRAHA / 5 sálů s programem

Poradce vs. klient. Biostrukturální prodej a marketing KONFERENCE FINANČNÍCH PORADCŮ 2018: 29. listopad 2018 / PRAHA / 5 sálů s programem KONFERENCE FINANČNÍCH PORADCŮ 2018: Poradce vs. klient 29. listopad 2018 / PRAHA / 5 sálů s programem Biostrukturální prodej a marketing Milan Zajíček, Pražská manažerská akademie, s.r.o. Dotazy řečníkům:

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Registrace... 2 1.1. Základní údaje... 3 1.2. Informace o zařízení... 4 1.3. Fotografie... 4 1.4. Platba a podmínky... 5 1.5. Smlouva... 6 2. Přihlášení do

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více

Bellanzon, a.s. představuje: systém pro konzultační způsob prodeje

Bellanzon, a.s. představuje: systém pro konzultační způsob prodeje Bellanzon, a.s. představuje: systém pro konzultační způsob prodeje Naše vize: Před deseti lety neměla většina lidí mobil či osobní počítač. Stejně se svět změní v následujících deseti letech Steve Ballmer,

Více

10 chyb marketingu na sociálních sítích

10 chyb marketingu na sociálních sítích WWW..EU 10 chyb marketingu na sociálních sítích 10 chyb marketingu na sociálních sítích Adam Dolanský, Radim Koláček 1 Obsah Úvod... 3 Snažíte se být všude... 3 Jste egoističtí... 4 Nezkoumáte, co funguje

Více

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit?

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit? Jak jsou námitky klienta vnímány? Bohužel jako negativní signály. Postoj obchodníka: Strach, obavy, negativní představy, klient MNE odmítá. Když klient říká: Nemám čas. Nemám peníze. Nemám zájem. My už

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM 2 Co Vás odliší od průměru tisíců? Masérů je opravdu hodně. Těch opravdu dobrých je málo. Co patří k základním věcem, bez kterých se z průměru nedostanete? Co dělat, abyste

Více

INSIGHTS, AUDIENCES, ZAUJETÍ UDĚLEJTE SI S NÁMI POŘÁDEK V POJMECH, KTERÉ NA FACEBOOKU VÍDÁTE

INSIGHTS, AUDIENCES, ZAUJETÍ UDĚLEJTE SI S NÁMI POŘÁDEK V POJMECH, KTERÉ NA FACEBOOKU VÍDÁTE INSIGHTS, AUDIENCES, ZAUJETÍ UDĚLEJTE SI S NÁMI POŘÁDEK V POJMECH, KTERÉ NA FACEBOOKU VÍDÁTE Každý se na Facebooku stále učí něco nového a ledacos ho znovu a znovu překvapuje. Kdo se však chce věnovat

Více

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p Příznaky šikany: Za dítětem nepřicházejí domů spolužáci nebo jiní kamarádi. Dítě nemá kamaráda, s nímž by trávilo volný čas, s nímž by si telefonovalo apod. Dítě není zváno na návštěvu k jiným dětem. Nechuť

Více

Ve znamení Kříže. Výpisky z poutního deníku

Ve znamení Kříže. Výpisky z poutního deníku Ve znamení Kříže Výpisky z poutního deníku Tuto pouť jsem pojal jako křížovou cestu (každý den bude jedno zastavení) a chci jí obětovat za to, aby se lidé v naší farnosti otevřeli působení Ducha svatého.

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY Ing. Petra Palasová TŘI OKRUHY I. Proč je toto téma v pedagogické praxi důležité II. Sebeprezentace III. Techniky SYSTÉM PRÁCE - TEORIE - PRAXE - ÚKOLY

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2015/2016 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2015/2016. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Ověřování informací v časech fake news a dezinformací

Ověřování informací v časech fake news a dezinformací Ověřování informací v časech fake news a dezinformací rsf.org/en/ranking (NE)ORIGINÁLNÍ FOTO http://jdem.cz/es2vm6 INFORMAČNÍ CHAOS TYPY MIS- A DEZINFORMACÍ SATIRA A PARODIE Satirický web se smyšlenými

Více

Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy. Josef Džubák www.hoax.cz

Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy. Josef Džubák www.hoax.cz Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy Josef Džubák www.hoax.cz HOAX? Co to je? Anglické slovo, znamená v překladu: - Mystifikace Podvod Žert Novinářská kachna Kde je začátek? Fámy

Více

Individuální nastavení počítače

Individuální nastavení počítače Individuální nastavení počítače Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

video komunikačními produkty Talk Fusion

video komunikačními produkty Talk Fusion Marketing na internetu se někdy může jevit jako nemožný úkol. E-mailový marketing je ale poměrně jednoduchá a neuvěřitelně účinná cesta; podle ředitele Direct Marketing Association má každý dolar, vynaložený

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

Co bylo ve škole? DOBRÝ. Šikana má spoustu podob. Chtějí to vykřičet, jen nevědí jak. POJĎME TO ZMĚNIT!

Co bylo ve škole? DOBRÝ. Šikana má spoustu podob. Chtějí to vykřičet, jen nevědí jak. POJĎME TO ZMĚNIT! Co bylo ve škole? DOBRÝ. Šikana má spoustu podob. Chtějí to vykřičet, jen nevědí jak. POJĎME TO ZMĚNIT! www.tobyloveskole.cz ŠIKANA JE Šikana není jen téma do učebnic a reportáží. Šikana prostě je. Na

Více

Průvodce řešením interních konfliktů

Průvodce řešením interních konfliktů Průvodce řešením interních konfliktů Copyright 2008 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 ŘEŠNÍ INTERNÍCH KONFLIKTŮ Podle těchto pokynů,

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Co je to doména? Doména je unikátní adresa na internetu. Je to něco, jako adresa Vašeho bydliště nebo firmy akorát v počítačovém světě, například

Co je to doména? Doména je unikátní adresa na internetu. Je to něco, jako adresa Vašeho bydliště nebo firmy akorát v počítačovém světě, například Co je to doména? Doména je unikátní adresa na internetu. Je to něco, jako adresa Vašeho bydliště nebo firmy akorát v počítačovém světě, například www.hostingomat.cz. Chcete-li zjistit, zda je doména volná,

Více

Compliance u nás. Jednat správně!

Compliance u nás. Jednat správně! Compliance u nás Jednat správně! Nejprve jsme se ptali, co to má všechno znamenat. Konečně víme, jak si máme počínat. Následně však zjistíme, že ve všedním pracovním dni přece není vždy všechno tak jednoznačné.

Více

PRAVIDLA SOUTĚŽĚ O NEJKRÁSNĚJŠÍ SVATEBNÍ FOTKU NA ZÁMKU SVIJANY

PRAVIDLA SOUTĚŽĚ O NEJKRÁSNĚJŠÍ SVATEBNÍ FOTKU NA ZÁMKU SVIJANY PRAVIDLA SOUTĚŽĚ O NEJKRÁSNĚJŠÍ SVATEBNÍ FOTKU NA ZÁMKU SVIJANY Pravidla soutěže o nejkrásnější svatební fotku pořádané na facebookové a webové stránce Zámku Svijany a souhlas se zpracováním osobních údajů.

Více

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com 9.3.2014 Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com Úkol ná předmět A4B39TUR Lenká Houdková houdklen@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Anotace... 3 1.2 Cílová skupina... 3 1.3 Testované případy užití...

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence. Pojem

Více

NECHTE MĚ BÝT, JAKÁ JSEM

NECHTE MĚ BÝT, JAKÁ JSEM anne frank house NECHTE MĚ BÝT, JAKÁ JSEM Příběhy dnešních mladých KARTY PRO PRŮVODCE Příběhy mladých lidí v současnosti Nechte mě být, jaká jsem Příběhy dnešních mladých Úvod k části výstavy týkající

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Stránka 1 z pravidel života PhDr. Katherine Koting

Stránka 1 z pravidel života PhDr. Katherine Koting Stránka 1 z 7 16 pravidel života PhDr. Katherine Koting Stránka 2 z 7 1. Jsme tu proto, abychom se učili a někam se posunuli. To si duše každého z nás před svým vtělením přála a tudíž hledejme na všem

Více

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory.

Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Jak se tvoří grafy a jeden krásný příklad z Exekutorské komory. Obrázky silně působí na mozek. Vidět tohle: se velmi rychle pochopí a pamatuje. Lépe než slova "pokleslo o třicet procent" Trochu profesionálněji

Více

GEOMETRICKÁ MÍSTA BODŮ V MATEMATICE ZŠ ÚVOD

GEOMETRICKÁ MÍSTA BODŮ V MATEMATICE ZŠ ÚVOD South Bohemia Mathematical Letters Volume 23, (2015), No. 1, 66-72. GEOMETRICKÁ MÍSTA BODŮ V MATEMATICE ZŠ MGR. JITKA NOVÁKOVÁ ABSTRAKT. S kvalitní výukou geometrie se musí začít již na základní škole.

Více

Jak si založit účet na fóru ČKR

Jak si založit účet na fóru ČKR Jak si založit účet na fóru ČKR Tento dokument byl vytvořen pro vysvětlení postupů a pojmů, se kterými se můžete setkat při registraci na fórum. V manuálu najdete informace o : pravidlech fóra a podmínkách

Více

Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti

Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti 1 Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti Po vzoru přednášek manželů Kalenských (kazatel CB a VŠ učitel a zdravotní sestra, oba se 4 dětmi a praxí 30 let práce s dětmi) zpracovala: Bc. Marie Jiroušková

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

O autorovi 10. 1. Odvaha přináší vyšší plat: Tak jen do toho! 15

O autorovi 10. 1. Odvaha přináší vyšší plat: Tak jen do toho! 15 Obsah O autorovi 10 Předmluva Špion v boji za vyšší plat 11 1. část Na cestě k jednání o platu 13 1. Odvaha přináší vyšší plat: Tak jen do toho! 15 1.1 Zvýšení platu - aneb jak přijít k penězům 15 1.2

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Nokia Autem 3.0 - Uživatelská příručka

Nokia Autem 3.0 - Uživatelská příručka Nokia Autem 3.0 - Uživatelská příručka 1.0. vydání 2 Obsah Obsah Aplikace Nokia Autem 3 Jízda k cíli 3 Uložení nebo zobrazení místa 4 Hlasové pokyny 4 Stahování a odebírání map 5 Navigace offline 5 Pomoc

Více

KLUB HOSTITELEK NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI (PRO PORADCE):

KLUB HOSTITELEK NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI (PRO PORADCE): KLUB HOSTITELEK NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI (PRO PORADCE): Obsah Jak přihlásit hostitelku do Klubu hostitelek?... 2 Jaké jsou povinné údaje pro přihlášení hostitelky do Klubu hostitelek?... 2 Proč je

Více

I. DUCHOVNÍ SVÌT. MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ

I. DUCHOVNÍ SVÌT. MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ MICHAEL NEWTON, PhD. UÈENÍ DUŠÍ I. DUCHOVNÍ SVÌT V okamžiku smrti vystoupí duše ze svého těla. Je-li duše starší a má zkušenosti z mnoha předchozích životů, ihned pozná, že je volná, a vydá se domů. Tyto

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Jak bych to v Mozille (ne)dělal lépe. Pavel Cvrček (Mozilla.cz)

Jak bych to v Mozille (ne)dělal lépe. Pavel Cvrček (Mozilla.cz) Jak bych to v Mozille (ne)dělal lépe Pavel Cvrček (Mozilla.cz) OpenAlt, Brno, 1. listopad 2014 Tady někde to začalo... Jak jsem o projekt zavadil Byl to vlastně trochu omyl. Rok 2002 a já chtěl jen nahlásit

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Textové popisky. Typ dat

Textové popisky. Typ dat Textové popisky Newsletter Statistica ACADEMY Téma: Možnosti softwaru, datová reprezentace Typ článku: Tipy a triky Máte ve svých datech kategorie ve formě textu? Víme, že někdy není úplně jasné, jak Statistica

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU

5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 5 FATÁLNÍCH CHYB, KTERÝCH BYSTE SE NEMĚLI DOPUSTIT PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE V NORSKU 1. JE MI JEDNO, CO BUDU DĚLAT Spousta z vás to často říká. I my jsme to na začátku říkali. Bylo nám to prostě jedno, jen jsme

Více

CRV Czech Republic je na facebooku!

CRV Czech Republic je na facebooku! CRV Czech Republic je na facebooku! Na to, abyste mohli prohlížet naše facebookové stránky, není třeba se registrovat. Stačí do internetového prohlížeče zadat adresu: http://www.facebook.com/pages/crv-czech-republic/198677136816177

Více

1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová

1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová I. PŘÍLOHA 1. DOTAZNÍK SVF 78 Wilhelm Janke, Gisela Erdmannová Pokyny ke zpracování dotazníku: Dotazník obsahuje řadu výroků způsobů, jak člověk může reagovat v situacích, kdy je něčím nebo někým poškozen,

Více

Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti

Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti Jsem moc rád, že jsi tady. Cením si to a zároveň tě chci pochválit! Patříš mezi lidi, kteří na sobě chtějí pracovat, tato mapa je pro tebe, budiž ti nápomocná při tvé cestě. Hodně štěstí! Marek Gerlich

Více

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ 2. ČÁST ÚDAJE PŘI VÝSTUPU Z PROJEKTU Tento dotazník slouží k zjištění přínosů účasti v projektech financovaných z Operačního programu Zaměstnanost, které jsou

Více