On-line trendy PŘÍLOHY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "On-line trendy PŘÍLOHY"

Transkript

1 PŘÍLOHY

2 Mediální osa času Pracovní list, tužka, nůžky (pouze pro variantu 2) min Studentům rozdáme pracovní listy. Jejich úkolem čárou spojit událost v dějinách se správným letopočtem, kdy se událost stala. Následně jim sdělíme správné řešení, případné chyby opravíme. Může následovat krátká diskuze. Varianta 2 Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentůve skupině). Každá skupina obdrží pracovní list rozstříhaný na jednotlivé kartičky. Úkol pak zůstává stejný jako v předešlé variantě. Řešení vynález knihtisku (Johannes Gutenberg) Henry Mill patentoval první podobu psacího stroje česky psané periodické noviny - Český postilión neboli Noviny české promítán 1. film na plátno pro diváky (bratři Lumièrové) založena Československá tisková kancelář ČTK zahájeno pravidelné barevné televizní vysílání v Československu spuštěna 1. webová stránka - (Tim Berners-Lee) elektronický časopis - Neviditelný pes (Ondřej Neff, zakladatel) zkušební digitální tel. vysílání v ČR - České radiokomunikace a. s spuštění sociální sítě - Facebook v USA (Mark Zuckerberg, zakladatel)

3 Mediální osa času pracovní list Henry Mill patentoval první podobu psacího stroje 1. elektronický časopis - Neviditelný pes spuštěna 1. webová stránka - vynález knihtisku 2000 zkušební digitální tel. vysílání v ČR - České radiokomunikace a. s založena Československá tisková kancelář ČTK promítán 1. film na plátno pro diváky spuštění sociální sítě - Facebook v USA česky psané periodické noviny - Český postilión neboli Noviny české 1996 zahájeno pravidelné barevné televizní vysílání v Československu

4 Mediální mapa města Slepá mapa města, tužka 15 min Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentů ve skupině). Každá skupina obdrží slepou mapu města. Do této slepé mapy pak zakresluje (píše) jim známá média, která v daném městě působí. Na závěr po skupinách své výsledky prezentují ostatním, lektor může případně jejich výsledky doplnit. Poznámka V případě, že ve vašem městě žádná média nepůsobí, je vhodnější vytvořit slepou mapu větší oblasti, například kraje. Toto se týká především menších obcí, kde pravděpodobnost výskytu nějakého místního média je minimální.

5 Popiš, zahraj, nakresli 2 sady kartiček, počítač (notebook), dataprojektor, promítací plátno min Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentůve skupině). Na stůl rozložíme odděleně od sebe dvě sady kartiček (viz. příloha 2). Losem určíme pořadí týmů, jak se po sobě budou střídat. Tým, který začne hru, si zvolí jednoho člena, který bude jako první znázorňovat vylosovaný pojem. Tento hráč si nejdříve vybere jednu kartičku s pojmem z první sady a pojem na kartičce si přečte tak, aby ho nikdo jiný neviděl. Tato kartička se již zpět nevrací. Pak si vylosuje kartičku z druhé sady. Kartička určí, jakým způsobem bude dotyčný pojem znázorňovat ostatním. Tuto kartičku vrací zpět. Zvoleným způsobem se pak snaží vylosovaný pojem znázornit ostatním. Tým, který jako první správně uhádne znázorňovaný pojem, dostává bod. Týmy se pak ve znázorňování podle vylosovaného pořadí střídají, stejně tak se v dalších kolech střídají i jednotliví členové týmů. Vyhrává tým, který má nejvíce bodů. Pro způsoby znázornění platí následující pravidla: Nakresli: Pojem se kreslí pomocí myši a počítače např. v programu malování, který je součástí každého operačního programu Windows. Obraz se pomocí dataprojektoru přenáší z počítače na plátno. Kreslící hráč nesmí mluvit ani gestikulovat. Může ale například kývnutím hlavy dát najevo, že část pojmu uhodli správně. Kresba nesmí obsahovat písmena ani čísla. Popiš: Pojem musí být slovně opsán. Nesmí být použito jak slovo samotné, ani jeho část, tak ani jeho kořen nebo slovo od něj odvozené. Zahraj: Pojem musí být přiblížen pantomimicky. Znázorňující hráč nesmí ani mluvit, ani vydávat jakékoli zvuky a ani používat jakékoliv předměty nebo na ně ukazovat. Smí však ukazovat na části vlastního těla.

6 Popiš, zahraj, nakresli kartičky (uvedené pojmy jsou orientační, lektor si může připravit i jiné dle svého uvážení) 1. sada POPIŠ ZAHRAJ NAKRESLI 2. sada FACEBOOK POČÍTAČOVÝ VIRUS NETIKETA NICK AVATAR CHAT WI-FI SPAM BLOG

7 Porcování sítě Papír z flipchartu, fixy 20 min Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentůve skupině). Každá skupina dostane prázdný papír z flipchartu a fix. Na papír si nakreslí siluetu člověka (viz. obrázek). Úkolem je se zamyslet nad tím, co lidé na internetu dělají, jaké stránky nebo služby využívají. Siluetu pak rozporcují podle toho, jak si myslí (viz. obrázek). Čím více lidí danou služby využívá, tím větší část siluety odkrojí. Každá skupina pak ostatním svůj výsledek prezentuje. Následuje diskuze.

8 Umění posuzovat a rozlišovat Počítač s připojením k internetu min Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentů ve skupině). Každá skupina si sedne k jednomu počítači s připojením k internetu. Otevřou si internetové stránky některého Informačního centra pro mládež (dále jen ICM); jejich seznam naleznou na Na základě získaných informací o činnosti ICM pak zhodnotí jejich webové prezentace. Důraz by měl být kladen nejen na obsah, ale i na vzhled, atraktivitu, přehlednost, zda dané stránky vyhovují požadavkům mládeže. Každá skupina pak své hodnocení prezentuje ostatním. Následuje diskuze.

9 Od reality k ideálu Čistý papír (alespoň velikost A3 nebo z flipchartu), pastelky, fixy min navazuje na předešlou aktivitu Umění posuzovat a rozlišovat. Studenti zůstanou ve stejných skupinách. Každá skupina dostane prázdný papír a úkolem je nakreslit (vytvořit) úvodní stránku ICM, jak by měla ideálně vypadat. Studenti sice kreslí pouze úvodní stránku, ale zamyslí se i nad celkovou koncepcí takových ideálních stránek. Výsledky své práce pak prezentují ostatním.

10 Vygoogli a vyhraj Pro každou skupinu 1 počítač s připojením k internetu, pro lektora počítač (notebook), dataprojektor, promítací plátno, powerpointová prezentace (na přiloženém CD) 15 min Příprava: Před samotnou realizací programu je potřeba navštívit internetové stránky a změnit datum založení na Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentů ve skupině). Každá skupina si sedne k jednomu počítači s připojením k internetu. Před zahájením soutěže studenty upozorníme, že s některými otázkami nebo odpověďmi možná nebudou souhlasit, vysvětlení přijde na závěr při vyhodnocení soutěže. Postupně jim pomocí powerpointové prezentace zadáváme otázky. Úkolem studentů je pomocí internetu vyhledat co nejdříve správné odpovědi. Skupina, která odpoví správně jako první dostává bod. Pokud ani jedna ze skupin správnou odpověď není schopna vyhledat, nečekáme příliš dlouho a pokračujeme k další otázce. Vyhrává skupina, která získá nejvíce bodů. Na závěr si ještě jednou společně projdeme otázky a studentům správné odpovědi odůvodníme. Otázky, správné odpovědi a závěrečné odůvodnění Upozornění! Ihned po ukončení programu nezapomeňte změnit datum založení Poličky zpět na správný letopočet 1265.

11 Vygoogli a vyhraj - řešení Otázky, správné odpovědi a závěrečné odůvodnění 1. Ve kterém roce bylo založeno ICM Uherské Hradiště? správná odpověď: duben 2001 odůvodnění: Tato odpověď je jediná správná. Odpověď studenti nejspíš nalezli buď přímo na webu ICM Uh. Hradiště nebo na webu Národního informačního centra pro mládež. Informace na webech jednotlivých Informačních center pro mládež by měly být aktuální a správné. 2. Potřebuji anti-malarika při cestě do Kambodži? správná odpověď: ano, ne, není nutné, záleží na zvážení odůvodnění: Všechny podobné odpovědi jsou správné. Při cestě do Kambodži antimalarika nejsou povinná, záleží na nás. Nalezená informace je správná, dává nám však možnost volby a rozhodnutí je na nás. 3. Ve kterém roce bylo založeno město Polička? Použijte Wikipedii!! správná odpověď: 1315 (Odpověď 1265 nelze uznat, neboť měla být využita Wikipedie) odůvodnění: Lektor vyzve studenty, aby se pokusili najít datum založení Poličky někde jinde než na Wikipedii. Určitě naleznout datum Proč se čísla liší? Problém je v tom, že články na Wikipedii může upravovat každý, je proto lepší si informace ověřovat z více zdrojů. Mnoho studentů na Wikipedii hledá podklady pro své seminární práce, takže pozor na to. 4. Myslíte si, že Internet Security Suite je užitečný program? správná odpověď: ano, ne, nedokážu posoudit odůvodnění: Tento program slouží k ochraně počítače, správná odpověď by tedy měla být ano. Všichni ale nejsme odborníky na IT technologie, z nalezených informací nemusíme být schopni užitečnost posoudit, někomu tento program může připadat zbytečný, zastaralý, nedostatečně účinný, má sympatie k jinému programu Proto můžeme uznat všechny odpovědi. 5. Podívejte se na twitterový účet Co je to za stránky? K čemu slouží? správná odpověď: komerční stránky, prodej triček odůvodnění: Tato stránka se na první pohled tváří různě, například jako stránka ekologických aktivistů. Při podrobném průzkumu však zjistíme, že opravdu slouží k prodeji triček. 6. Co dnes dělá Barack Obama? správná odpověď: nelze jednoznačně říct odůvodnění: Na stránkách Bílého domu případně přímo pana prezidenta lze jistě nějaký jeho program najít. Tato osoba je ale tak společensky významná a podléhá vysokému stupni ochrany, že asi nikdy nemůžeme stoprocentně říct, co právě dělá.

12 Testujeme sami sebe Papíry, tužky 10 min Lidé, kteří jsou v případě kyberšikany oběťmi, jsou také často sami agresory. Než se sami před sebou začnete cítit špatně, udělejte si níže uvedený test a zjistěte, zda i vy jste součástí problému kyberšikany. Studentům čteme jednotlivé věty a oni sami sebe ohodnotí podle níže uvedené škály, zda a kolikrát se dopustili popsané činnosti. Na závěr body sečtou a lektor přečte hodnocení. Bodovací škála 0 = nikdy 1 = 1 2krát 2 = 3 5krát 3 = více než 5krát Už jsem (se) někdy - přihlásil(a) cizím přihlašovacím jménem, abych získal(a) informace? - poslal(a) nebo online pohlednici z cizího účtu? - vydával(a) na Internetu za někoho jiného? - obtěžoval(a) nebo zastrašoval(a) někoho přes Internet? - zamlčel(a) svoji identitu s tím, aby ostatní hádali, kdo jsem? - předal(a) dál soukromou konverzaci z kecálků nebo bez souhlasu druhé zúčastněné osoby? - změnil(a) profil tak, abych někoho zmátl(a) nebo vystrašil(a)? - poslal(a) fotky nebo nějaké informace o někom na web bez jeho souhlasu? - vyhlásil(a) o někom na Internetu nebo přes kecálky hlasování o čemkoli bez jeho souhlasu? - použil(a) informace dostupné na webu k pronásledování, obtěžování, nebo matení někoho konkrétního? - poslal(a) někomu urážlivé nebo zastrašující zprávy, i když byly myšleny jako vtipy? - hovořil(a) na webu sprostě?... - přihlásil(a) někoho jiného pro nějakou aktivitu na webu bez jeho svolení? - použil(a) úmyslně takový nick v kecálcích nebo ovou adresu, která vypadá jako identita někoho jiného? - použil(a) z jakéhokoli důvodu něčí heslo bez jeho svolení? - napadl(a) cizí počítač, poslal(a) virus nebo Trojského koně? - napadl(a) někoho v interaktivní webové herně? - poslal(a) na web nadávky nebo lži o někom jiném? - zúčastnil(a) hlasování o výprasku 47 nebo poslal do webové návštěvní knihy urážlivé a sprosté příspěvky?

13 Testujeme sami sebe - hodnocení 0 5 bodů: Kybersvatoušek Gratulujeme! Jste kybersvatoušek! Vaše chování na webu je vzorné. Jen tak dál! 6 10 bodů: Kyberhazardér Inu, nejste perfektní. Sice jste se nedopustil ničeho hrozného, spíš vám šlo jen o legraci. Zkuste ale neopakovat své chování, obzvláště pokud bylo útočné. Mějte na paměti bolest, kterou vaše legrace může způsobit ostatním! bodů: Kybermizera Vaše chování na webu se musí zlepšit! Už jste se dopustil mnoha kyber-prohřešků! Mějte na paměti, že tyto praktiky jsou nebezpečné, špatné a trestuhodné. Očistěte si svůj kyber-trestní rejstřík! Více než 18 bodů: Kyberagresor Šlápněte na brzdy a okamžitě vypněte svůj počítač! Řítíte se velice špatným směrem. Beze vší pochybnosti jste kyberagresor. Odpojte se a přemýšlejte, jaké drastické důsledky může mít vaše jednání pro vás a hlavně vaše oběti pokud už k těmto důsledkům nedošlo!

14 (nejen)kyberšikana Papíry, tužky, počítače s připojením k internetu, kartičky s pojmy 30 min Příprava: Na malé kartičky napíšeme následující pojmy (na každou kartičku jeden) : Kyberšikana, outing, kybergrooming, stalking (kyberstalking), hoax, sexting Studenty rozdělíme do skupin s nejméně 2 studenty (záleží podle velikosti kolektivu, ideálně 4 5 studentů ve skupině). Každá skupina si vylosuje jednu kartičku s pojmem. Úkolem každé skupiny je vylosovaný pojem vysvětlit ostatním. Aby to ale nebylo tak jednoduché, musí tak učinit formou scénky nebo básničky. Může se stát, že studenti neznají význam vylosovaného pojmu. Pak je možno informace hledat na internetu.

15 Ledolamky Slavná osobnost Základní otázka: Kdybyste se mohli setkat s nějakou slavnou osobností (současnou nebo z minulosti), která by to byla a proč? Členové napíší jméno své osobnosti, oblast jejího působení, rozmyslí si, proč by se s ní chtěli potkat a napíší 3 otázky, které by jí chtěli položit. Následně se vytvoří libovolné Slavná osobnost čtveřice, které se vzájemně podělí o své informace. Následně můžete požádat dobrovolníky, aby se podělili o své zápisky se všemi. Základní otázka: Kdybyste se mohli setkat s nějakou slavnou osobností (současnou nebo z minulosti), která by to byla a Kreslení poslepu proč? Každý dostane papír Členové a tužku, napíší pastelku, jméno posléze své osobnosti, se mu oblast zaváží jejího oči. působení, Zadá se nějaký jednoduchý předmět, rozmyslí který mají si, proč za úkol by se nakreslit s ní chtěli (domeček, potkat a sluníčko, napíší 3 strom otázky, atd.). které by jí chtěli položit. Následně se vytvoří libovolné čtveřice, které se vzájemně podělí o své informace. Následně můžete Molekuly požádat dobrovolníky, aby se podělili o své zápisky se všemi. Studenti se pohybují chaoticky jako molekuly po místnosti a tvoří skupiny podle čísla, které určí lektor utvořte trojice, pětice, osmice apod. krátkém časovém limitu např. než napočítám do pěti. Studenti, kteří se nevejdou do skupiny, mohou v krátkém rozhovoru popsat své pocity jak se cítíš, když tě skupina nechtěla, když jsi zbyl apod.

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV Analýza Název lekce Cíle lekce (znalosti, dovednosti, postoje) Cílová skupina (věk, charakteristiky) Časová dotace Osnova (průběh) lekce Bezpečí na síti Seznámení s nebezpečím

Více

V digitálním světě slušně a odpovědně

V digitálním světě slušně a odpovědně V digitálním světě slušně a odpovědně Co se naučíte V digitálním světě existují určitá pravidla jednání a komunikace, kterým říkáme netiketa (slovo vzniklo složením dvou slov: net = digitální síť a etiketa

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026)

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 6 NÁZEV HODINY/TÉMA: MENU Časová jednotka (vyuč.hod.): 1 h (45 minut) Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: třetí Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Myšlenková mapa, Alfa box, Pětilístek

Více

Název DIAMANT Cílová skupina Čas Počet osob Pomůcky Cíle Průběh Poznámky

Název DIAMANT Cílová skupina Čas Počet osob Pomůcky Cíle Průběh Poznámky DIAMANT žáci, učitelé 15 30 min. 8 a více barevné lepící papírky, propisky, nebo připravené karty s výroky, flipchart/tabule Seřazení témat, kterými se parlament může zabývat podle priorit, jaké jim žáci

Více

MALUJEME. ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ. Autor prezentace Mgr. Hana Nová

MALUJEME. ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ. Autor prezentace Mgr. Hana Nová MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ. Autor prezentace Mgr. Hana Nová K ČEMU SLOUŢÍ PROGRAM MALOVÁNÍ Program Malování slouží ke kreslení, barvení a úpravám obrázků.

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.16.20 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 31. 03. 2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Výuka v blocích ve 4. ročníku

Výuka v blocích ve 4. ročníku Výuka v blocích ve 4. ročníku Zpracovala: Ivana Krumplová Obsah: 1. Kontext 2. Východiska 3. Anotace 4. Cíle 5. Realizace projektu 6. Přílohy 1. KONTEXT Základní škola Krásovy domky Pelhřimov je zapojena

Více

Vážený respondente, vážená respondentko,

Vážený respondente, vážená respondentko, Vážený respondente, vážená respondentko, jsem studentkou Mendelovy univerzity v Brně a součástí mojí bakalářské práce je průzkumné šetření týkající se kyberšikany na středních školách. Ráda bych Vás požádala

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENCE, PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ A PROGRAM PROTI ŠIKANĚ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENCE, PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ A PROGRAM PROTI ŠIKANĚ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENCE, PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ A PROGRAM PROTI ŠIKANĚ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA DOBŘÍŠ, KOMENSKÉHO NÁM. 35, OKRES PŘÍBRAM Žije-li dítě káráno, naučí se odsuzovat.

Více

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Internet Komunikace a přenosy dat Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Komunikace po síti Elektronická pošta IRC internet relay chat (odvozen webchat) Instant Messagement

Více

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit Téma Komplexní prosociálnost, mezilidské vztahy a komunikace, spolupráce, pozitivní hodnocení druhých Aplikovaná etická výchova - ochrana přírody a životního prostředí Třída 8. Počet žáků 26 Časový rozsah

Více

VÁCLAV HAVEL A LITERATURA

VÁCLAV HAVEL A LITERATURA VÁCLAV HAVEL A LITERATURA Obsahový cíl: - Žák pozná a jednoduše popíše obrazové básně. - Žák se seznámí s dílem Antikódy a Dopisy Olze od Václava Havla. - Žák se seznámí s osobností Václava Havla a s jeho

Více

Psychomotorické: žáci: - vyrobí si talířek - nakreslí, vystřihnou a nalepí potraviny

Psychomotorické: žáci: - vyrobí si talířek - nakreslí, vystřihnou a nalepí potraviny Zdravá strava Vypracovaly: Anna Matušková, Jana Pavelová Typ studia: PS Obor: Učitelství pro I. stupeň ZŠ Skupina: E Ročník: 5. Školní rok: 2007/2008 I. NÁVRH PROJEKTU Název: Zdravá strava Autoři: Anna

Více

Animals on the island

Animals on the island Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Animals

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV 1) Mediální gramotnost 2) Analýza - Hodnocení zdrojů / informací - Hledání souvislostí - Analýza textu - Interpretace, shrnutí a formulace - Tvorba textového dokumentu 3)

Více

METODIKA WORKSHOPŮ WORKSHOPY CÍLOVÁ SKUPINA 6-9 LET

METODIKA WORKSHOPŮ WORKSHOPY CÍLOVÁ SKUPINA 6-9 LET METODIKA WORKSHOPŮ Popis projektu: Cílem projektu Nenech sebou zametat! je neformálně vzdělávat děti a mládež v oblastech Úmluvy o právech dítěte, šikany a kyberšikany formou workshopů, do jejichž průběhu

Více

Informatika. 19 Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu

Informatika. 19 Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Informatika 19 Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Zásady práce u počítače Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika. Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit

Více

Základní informace o projektu

Základní informace o projektu E-bezpečí Základní informace o projektu Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu a souvisejícími

Více

GEOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 2016/2017

GEOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 2016/2017 GEOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 2016/2017 Pokud uvažujete o účasti v soutěži Geologická olympiáda, založte si nejprve účet ke geologické olympiádě (I.), na který se můžete později přihlašovat (II.). Po přihlášení

Více

Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu

Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Zásady práce u počítače Zásady chování na internetu Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika. Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé zdravotní potíže: bolesti

Více

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 Sociální sítě v pojetí žáků a školní výuky Daniel Bradbury Dočekal, 10. prosince 2012 Co víme o dětech v Evropě? Děti ve věku 9 16 let tráví online v průměru 88 minut denně.

Více

Webináře manuál OBSAH

Webináře manuál OBSAH Webináře manuál OBSAH CO je webinář?...2 PROČ webinář?...2 CO POTŘEBUJETE na webinář?...2 PŘIHLÁŠENÍ na webinář?...3 PRŮBĚH webináře?...3 POPIS učebny pro webinář...6 CO je webinář? Slovo WEBINÁŘ vzniklo

Více

Dětská delikvence v prostředí internetu

Dětská delikvence v prostředí internetu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014 Metodický materiál Dětská delikvence v prostředí internetu Tento projekt je prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost financován

Více

ŠKOLENÍ PRO UČITELE SCÉNÁŘ

ŠKOLENÍ PRO UČITELE SCÉNÁŘ ŠKOLENÍ PRO UČITELE SCÉNÁŘ SAN Září 2016 Úvod Cílem školení pro učitele je představení tří modulů, které se liší časovou náročností. Modul A (90 minut bez přestávky) nejkratší verze obsahuje některé integrační

Více

Představení projektu COST Definice kyberšikany. Mgr. Lenka Dědková

Představení projektu COST Definice kyberšikany. Mgr. Lenka Dědková Představení projektu COST Definice kyberšikany Mgr. Lenka Dědková 1 COST projekt Copingové strategie kyberšikany u adolescentů Výzkumný tým: doc. PhDr. David Šmahel, Ph.D., Mgr. Anna Ševčíková, Ph.D.,

Více

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Použití Office 365 na telefonu s Androidem Použití Office 365 na telefonu s Androidem Úvodní příručka Kontrola e-mailů Telefon s Androidem si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny)

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) Digitální svět Co se naučíte Získáte přehled o digitálních zařízeních kolem nás a o tom, jak je můžete v životě použít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o hardwarových prostředcích digitálního světa. Kolik

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mail I víme o něm vše?

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mail I víme o něm vše? Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Písemná práce jak rozumět zadání

Písemná práce jak rozumět zadání U písemné práce se setkáme se 2 dokumenty: Písemná práce jak rozumět zadání 1) TESTOVÝ SEŠIT 1. strana = informace 2. a další strany = zadání 2) ZÁZNAMOVÝ ARCH 1. strana = volba tématu 2. a další strany

Více

Materiál. 4 hodnotící karty 1 karta hracích kol 4 tužky. 100 křížů pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min.

Materiál. 4 hodnotící karty 1 karta hracích kol 4 tužky. 100 křížů pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Phil Walker-Harding 100 křížů - 1000 pokladů Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Materiál 47 map pokladů Od každé barvy (fialová, oranžová, zelená, šedá) je k dispozici vždy 12 karet

Více

Manuál pro úplnou registraci klienta

Manuál pro úplnou registraci klienta Manuál pro úplnou registraci klienta 1 1. Načtěte si stránky www.maxitip.cz a vpravo nahoře vyberte ZAREGISTRUJTE SE. 2. Otevře se Vám registrační formulář. 2 3. První zadáte přihlašovací údaje: Přihlašovací

Více

Google Apps. kalendář 2. verze 2012

Google Apps. kalendář 2. verze 2012 Google Apps kalendář verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Vytvoření události... Vytvoření události v daném čase... Vytvoření celodenní události... 6 Vytvoření opakované události... 6 Vytvoření vícedenní události...

Více

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, MET ODY A AKTIVITY Rádi bychom vám nabídli přehled možných technik, metod a aktivit, které můžete při své práci použít. 1 Věříme, že

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.7/1.5./4.8 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

MODERNÍ ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY / NORMALIZACE NORMALIZAČNÍ LOUTKA AKTIVITA

MODERNÍ ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY / NORMALIZACE NORMALIZAČNÍ LOUTKA AKTIVITA AKTIVITA ANOTACE: Aktivita žákům pomůže ujasnit základní rozdíly ve funkcích mládežnických organizací v totalitním systému a v demokracii. Žáci se seznámí s prostředky manipulace mládeže komunistického

Více

Složka případu. Neobvyklí podezřelí

Složka případu. Neobvyklí podezřelí Policie se již několik měsíců neúspěšně snaží dopadnout ne známého zloděje. A teď byl konečně přistižen při činu. Svědek má ale dost zvláštní paměť. Na tvář zloděje si vzpo menout nedokáže, zato o jeho

Více

Pokud se učitel rozhodne pro usměrněné složení skupin, vylosují zástupci lístek se slovním druhem (viz úkol č. 1).

Pokud se učitel rozhodne pro usměrněné složení skupin, vylosují zástupci lístek se slovním druhem (viz úkol č. 1). Název: Slovní druhy Cíl: Opakování slovních druhů Fáze vyučovacího procesu: opakování Organizační forma vyučování: skupinová Převažující myšlenková operace: analýza syntéza, třídění Pomůcky: lístky se

Více

Snad Vám daný komentář bude užitečný, V případě dotazů mne klidně kontaktujte na u uvedeném u dotazníků.

Snad Vám daný komentář bude užitečný, V případě dotazů mne klidně kontaktujte na  u uvedeném u dotazníků. Vážená paní, vážený pane. Děkuji Vám za účast na prováděném dotazníkovém šetření. Z několika škol se mi ozvali kantoři, že by rádi otázky ještě jednou probrali s žáky a mohli jim sdělit, o jaké trestné

Více

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny)

Časové poznámky najdete u úkolů. Potřebný čas můžete také upřesnit spolu s učitelem. koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) Digitální svět Co se naučíte Získáte přehled o digitálních prostředcích kolem nás a o tom, jak je můžete v životě použít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o hardwarových prostředcích digitálního světa. Kolik

Více

Časy přítomný prostý a průběhový, minulý prostý a průběhový, budoucnost s going to a will, předpřítomný Rozhovor, popis činností, porozumění textu

Časy přítomný prostý a průběhový, minulý prostý a průběhový, budoucnost s going to a will, předpřítomný Rozhovor, popis činností, porozumění textu Opakování Svět práce IX. X. Časy přítomný prostý a průběhový, minulý prostý a průběhový, budoucnost s going to a will, předpřítomný Rozhovor, popis činností, porozumění textu Velká čísla Práce s textem

Více

Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj

Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj Co se naučíte V různých situacích budete volit různé způsoby komunikace. Zjistíte při tom, kdy je vhodné komunikovat prostřednictvím digitálních prostředků a

Více

Copyright 2013 Martin Kaňka;

Copyright 2013 Martin Kaňka; Copyright 2013 Martin Kaňka; http://dalest.kenynet.cz Popis aplikace Hlavním cílem aplikace Cubix je výpočet a procvičení výpočtu objemu a povrchu těles složených z kostek. Existují tři obtížnosti úkolů

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

MANUÁL K WEBOVÝM STRÁNKÁM A E-LEARNINGOVÉMU KURZU

MANUÁL K WEBOVÝM STRÁNKÁM A E-LEARNINGOVÉMU KURZU MANUÁL K WEBOVÝM STRÁNKÁM A E-LEARNINGOVÉMU KURZU Praha 2010 www.britishcouncil.cz 15. května 2009 byly Střediskem náhradní rodinné péče, o.s. (dále jen SNRP) oficielně spuštěny webové stránky www.odchazim.cz,

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro možnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006 MALOVÁNÍ aplikace,

Více

Kyberšikana z pohledu prevence a intervence Anna Ševčíková a Lenka Dědková

Kyberšikana z pohledu prevence a intervence Anna Ševčíková a Lenka Dědková Kyberšikana z pohledu prevence a intervence Anna Ševčíková a Lenka Dědková Kyberšikana z pohledu prevence a intervence 1 O čem budeme mluvit - diskutovat Aktéři prevence/intervence Co by mělo být předmětem

Více

Založení blogu (pracovní list)

Založení blogu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-01 Založení blogu (pracovní list) Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana

Více

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Bezpečně na internetu Příručka pro rodiče Tato brožurka obsahuje základní informace, které se

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

- příručka pro redaktory -

- příručka pro redaktory - - příručka pro redaktory - Úvod Tato příručka slouží redaktorům Pražského zpravodaje ke správnému vkládání příspěvků do redakčního systému WordPress. Jednotlivé části jsou zde sepsány s podrobným popisem,

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

Jak si založit účet na fóru ČKR

Jak si založit účet na fóru ČKR Jak si založit účet na fóru ČKR Tento dokument byl vytvořen pro vysvětlení postupů a pojmů, se kterými se můžete setkat při registraci na fórum. V manuálu najdete informace o : pravidlech fóra a podmínkách

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-306

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-306 Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-306 Druh didaktického materiálu DUM Autor Ing. Renata Zárubová Jazyk čeština

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA základní úroveň obtížnosti PÍSEMNÁ PRÁCE CJMZP11C0T02 Maximální bodové hodnocení: 15 bodů Hranice úspěšnosti: 40 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Z nabízených 10 zadání

Více

Vy dnes všichni zvážíte sami sebe a také zvážíte hmotnost vybraných pomůcek na vyučování. Vše vzájemně porovnáte.

Vy dnes všichni zvážíte sami sebe a také zvážíte hmotnost vybraných pomůcek na vyučování. Vše vzájemně porovnáte. Centrum vědy a objevů Měřit hmotnost znamená zjišťovat, kolik co váží. Bez určování hmotnosti se v životě neobejdeme. Však se zkuste zamyslet ve skupině a napište na linku 10 různých druhů zboží, které

Více

Co je to sociální síť?

Co je to sociální síť? Sociální sítě Co je to sociální síť? Sociální síť je webová služba, která umožňuje jednotlivcům: vybudování veřejného nebo poloveřejného profilu v omezeném systému vytvořit seznam uživatelů, s nimiž něco

Více

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE!

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! Městská část Praha 14 a Národní centrum bezpečnějšího internetu srdečně zvou školy k účasti. Městská část Praha 14 a Národní centrum bezpečnějšího internetu realizují

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Téma: Příroda kolem nás Ročník: 1 Počet vyučovacích hodin: 4 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Motivace Můžete děti rozdělit do skupin mohou soutěžit Tajenka Návštěvníci a spolubydlící Kde kdo

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 2 8 U k á z k a k n i h

Více

VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08

VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08 DUM : VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08 Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: Datum : 13. 5. 2013 Ročník : Stupeň vzdělávání: Základní škola a Mateřská škola Dobronín,

Více

Jak namalovat obraz v programu Malování

Jak namalovat obraz v programu Malování Jak namalovat obraz v programu Malování Metodický text doplněný praktickou ukázkou zpracovanou pro moţnost promítnutí v prezentačním programu MS PowerPoint PaedDr. Hana Horská 20. 7. 2006, aktualizováno

Více

Gamifikujte Vaše firemní akce

Gamifikujte Vaše firemní akce Gamifikujte Vaše firemní akce Jste společnost, která realizuje trénink, workshop, nebo prostě chcete oživit firemní setkání? Využijte naše herní balíčky rozbal a hraj. Výhody: Kvalita zpracování Stručnost,

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE. Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2. Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta TÉMA: PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY

SEMINÁRNÍ PRÁCE. Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2. Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta TÉMA: PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2 TÉMA: PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY Vypracovala : Sylva Ježová UČO 174127 ZS1MK_RZT2 Akadem. rok 2009/10

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace s

Více

úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min.

úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min. úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min. Myšlenka hry 1.) V každém kole se hodí jedno číslo (2-12). Každý hráč

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3 Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace

Více

Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka

Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka TABLETY DO ŠKOL POMŮCKA PRO PEDAGOGA VE SVĚTĚ DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VÝUKA, PROCVIČENÍ A TESTOVÁNÍ Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka TÝMOVÉ VÝUKOVÉ AKTIVITY TABLET JAKO POMOCNÍK UČITELE

Více

Prezentace. Prezentace. 1. Základy dobré prezentace. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno: 28. 8. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 1. Základy dobré prezentace. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno: 28. 8. 2012. www.isspolygr.cz 1. Základy dobré prezentace www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno: 28. 8. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na

Více

ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ)

ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ) ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ) Obsah 1 ÚVOD 3 2 VYPRACOVÁNÍ TESTŮ 3 2.1 Přihlášení 3 2.2 Zkouška zvuku pro Poslechový test 5 2.3 Vypracování testu 5 3 Informace k testovým úkolům 7 3.1 Poslechové

Více

Zavedení kvadratické funkce

Zavedení kvadratické funkce Předmět: Matematika Doporučený ročník: 2 Vazba na ŠVP: Funkce Cíle Odvození grafu - paraboly Uvědomění, kde se s kvadratickou funkcí setkáváme ve světě kolem nás Stručná anotace Celohodinová aktivita,

Více

Počet hráčů: 2 4 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min

Počet hráčů: 2 4 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: min Autoři hry: Eilif Svensson a Kristian A. Østby Ilustrace: Kwanchai Moriya Počet hráčů: 2 4 Věk hráčů: 10+ Doba hraní: 20 30 min SOUČÁSTI HRY PŘÍPRAVA HRY 72 karet profesí Po 18 kartách v každé ze čtyř

Více

Námět hry. Mister X usiluje až do konce hry o to, aby svým pronásledovatelům unikl a skryl místo svého pobytu.

Námět hry. Mister X usiluje až do konce hry o to, aby svým pronásledovatelům unikl a skryl místo svého pobytu. CZ + + + N APÍNAVÁ HONIC KA ZA M ISTREM X NAPR ÍC L ONDÝNEM + + + Autore: Projekt Team III, Michael Schacht Design: Felix Harnickel, DE Ravensburger Ilustrace: Franz Vohwinkel, TorstenWolber Návod: DE

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1. Úvod Služba IP TELEVIZE vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve Vaší domácnosd. Díky připojení k internetu můžete

Více

Habermaaß-hra 3616A /4717N. Zvířecí pyramida karetní hra

Habermaaß-hra 3616A /4717N. Zvířecí pyramida karetní hra CZ Habermaaß-hra 3616A /4717N Zvířecí pyramida karetní hra Zvířecí pyramida karetní hra Rozechvělá hra pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99 let. Obsahuje dvě herní varianty. Autor: Ilustrace: Poskytovatel

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová Bezpečně na internetu Vlasta Šťavová Soukromí na internetu Soukromí Nápomocný množinový diagram Bezpečně na sociálních sítích To, co o sobě zveřejníte na Internetu, už obvykle nejde vzít zpět. Nikdy. Nikdy

Více

MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY

MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY MANUÁL PŘIHLÁŠEK SVČ ODRY 1.) Pro přihlášení účastníka do kroužku SVČ Odry na webových stránkách www.svcodry.cz zvolte v menu sekci KROUŽKY a klikněte na kroužek, o který máte zájem: 2.) U vybraného kroužku

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2327 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_vtv_2_01

Více

PROGRAM SKYPE. Návod Skype. www.workline.cz VERZE NÁVODU A PROGRAMU VYUŽITÍ PRO V TOMTO NÁVODU SE NAUČÍTE. STÁHNUTÍ A INSTALACE

PROGRAM SKYPE. Návod Skype. www.workline.cz VERZE NÁVODU A PROGRAMU VYUŽITÍ PRO V TOMTO NÁVODU SE NAUČÍTE. STÁHNUTÍ A INSTALACE PROGRAM SKYPE VERZE NÁVODU A PROGRAMU Verze 1 1.7.2008 Verze Skype 3.5.0.239 VYUŽITÍ PRO Telekonference pro více účastníků Videokonference pro 2 účastníky Instant Messaging (chat) Zasílání souborů V TOMTO

Více

Téma č.2 - Boudo, budko

Téma č.2 - Boudo, budko KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.2 - Boudo, budko Učící se málotřídky (CZ. 02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000522) 1 Klíčové kompetence:

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 4 3.2. Autorizace webového prohlížeče... 6 3.3. Instalace a autorizace

Více

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE Cílová skupina Cíl Časová dotace Pomůcky 4. 5. třída Osvojení pravidel chování na YouTube 40 minut papír A2, psací potřeby, barevné papíry, sada karet s příklady chování POSTUP:

Více

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková Téma: Kyberšikana a bezpečný internet Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat, nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí zahrnuje

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERR

Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERR Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Německý jazyk (NEJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERR Kvarta 4 hodiny týdně Dataprojektor Téma Péče o domácí mazlíčky Zvířata Cestování v Evropě i do

Více

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Co si v knize přečtete 9

Obsah. Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Co si v knize přečtete 9 Obsah Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Co si v knize přečtete 9 Kapitola 1 Seznamte se se svým počítačem 11 Co je před vámi 11 Máte stolní počítač? 11 Pořídili jste si některé z přenosných zařízení? 12

Více

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! I v letošním roce usilujeme o bezpečnější internet a mobilní technologie pro děti Prahy 14.

PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! I v letošním roce usilujeme o bezpečnější internet a mobilní technologie pro děti Prahy 14. PRAHA 14 BEZPEČNĚ ONLINE POKRAČUJE! I v letošním roce usilujeme o bezpečnější internet a mobilní technologie pro děti Prahy 14. Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Městská část Praha 14 ve spolupráci

Více

Manuál pro studenty. Obsah

Manuál pro studenty. Obsah Manuál pro studenty Studovat můžete v čase, který Vám vyhovuje a z jakéhokoliv prostředí. Náklady na cestovné a ubytování tímto ušetříte! Kurz Vás nebude nic stát! Počet kurzů bude záviset jen na Vás.

Více

Učitel mezitím rozdá každému páru namnožený arch s úkoly. Žáci vše zapisují do rozdaných listů.

Učitel mezitím rozdá každému páru namnožený arch s úkoly. Žáci vše zapisují do rozdaných listů. Název: Druhy podstatných jmen Cíl:: Procvičení odchylek ve vyjadřování čísla u substantiv Fáze vyučovacího procesu: procvičování Organizační forma vyučování: skupinová (práce ve dvojicích), písemná, reprodukční

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti a útočníka, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem)

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Téma: Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ,

Více

15 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Žena 12 80% Muž 3 20%

15 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Žena 12 80% Muž 3 20% 15 odpovědi Souhrn Zobrazit úplné odpovědi 1) Jsem Žena 12 80% Muž 3 20% 2) Můj věk je méně než 20 let 0 0% 21-30 let 1 7% 31-40 let 2 13% 41-50 let 4 27% 51-60 let 7 47% 61 a více 1 7% 3) Učím na Základní

Více

III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více