Přijímací test na střední školu do školního roku 2011/2012 Český jazyk

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přijímací test na střední školu do školního roku 2011/2012 Český jazyk"

Transkript

1 Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola varianta A Přijímací test na střední školu do školního roku 2011/2012 Český jazyk Pamatuj Čas k vypracování testu je 45 min. Test obsahuje 40 úloh Každá úloha má jen jedno řešení Za každou úlohu můžeš získat jeden bod Za špatnou odpověď se odečítá u odpovědí s dvěma možnostmi 0,5 bodu, u odpovědi se čtyřmi možnostmi 0,25 bodu Odpovědi zapisuj do přiložené tabulky Do testových archů můžeš psát Hodnocení testu je anonymní U každé z vět v úlohách 1-10 rozhodni, zda je napsána bez pravopisné nebo mluvnické chyby: 1. Tento rok sice vzrostla cena pobytu v našem hotelu, na druhou stranu se také zvýšil počet nabízených služeb. 2. Richard Parry-Jones, technický ředitel Fordu, se domnívá, že v roce 2050 může být běžný standart spotřeba průměrného rodinného automobilu 1,5 l/100 km. 3. Lucie Bílá v tom roce opět obdržela Zlatého slavíka, který získala již po jedenácté. 4. Které svatební šaty by sis vybrala ty, Kristýno?

2 5. Hrob prezidenta Masaryka je v Lánech, druhý československý prezident Edvard Beneš je pohřben v Sezimově Ústí. 6. Připravil si referát o současném českém režisérovi Janovi Hřebejkovi. 7. Odebíráme jeden deník a dva týdeníky. 8. Mytologie, např. řecká, germánská nebo slovanská, je soubor bájí neboli mýtů. 9. Kdyby někdo tu skříňku otevřel, připomněl kapitán Fletcher: Stane se velké neštěstí. 10. České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec a Hradec Králové jsou krajská města ležící v České Republice. 11. Kterou část ve slově vozík tvoří kmen? A) voz B) vozí C) vozík D) slovo nemá kmen 12. U dvojice slov oblek šaty se jedná o vztah: A) souznačnost B) protikladnost C) nadřazenost D) žádný z uvedených 13. Rozhodněte, ve které větě je slovo zdraví přívlastkem: A) Oba jeho sourozenci jsou zdraví. B) Srdečně vás z výletu zdraví kvinta. C) Nejdůležitější je pro člověk jeho zdraví. D) Zdraví psi mají vyšší prodejní cenu.

3 14. Označte větu, ve které je chyba: A) Dej ji to! B) To je pro mě? C) Zeptej se nejdřív jí. D) Půjčíš mně své poznámky? 15. Ke slovu robustní není synonymem výraz: A) statný B) stálý C) masivní D) zavalitý 16. Ve větě To byl ale dobrej film. je slovo dobrej z hlediska spisovnosti: A) slovo spisovné B) slovo spisovné hovorové C) slovo nespisovné slangové D) slovo nespisovné obecně české 17. Označte větu (souvětí), ve které je chybně čárka (chybí nebo naopak přebývá): A) I díky enormnímu nasazení, se jim podařilo vyhrát. B) Hynku, Viléme, Jarmilo! C) Nevěděl přesně, kudy má jít, zda zahnout hned nebo až za dalším domem. D) Hezky jste to udělali, děkujeme. 18. Určete druh věty vedlejší v souvětí Ve smlouvě doslova stálo, že kupující bude platit hotově. A) podmětná B) přívlastková C) přísudková D) předmětná 19. Která z následujících vět je jednočlenná? A) Kdo je tam? B) Prosím o vodu. C) Bolí mě v zádech. D) Venku padal sníh. 20. Určete poměr mezi větami hlavními: Chodil pozdě, dokonce někdy nepřišel vůbec. A) slučovací B) odporovací C) vylučovací D) stupňovací

4 Výchozí text k úlohám Mata Hari ( ) byla snad nejznámější špiónka všech dob. Sudičky jí daly zřejmě do vínku touhu po dobrodružství, které vyplnilo téměř celý její poměrně krátký život. Narodila se v rodině obchodníka s klobouky v holandském Leeuwardenu, ale již v sedmnácti letech ji život zavál na exotickou Jávu, kam odešla se svým manželem, důstojníkem, sloužícím v Holandské východní Indii. Po rozvodu se sice vrátila na skok domů, ale již v roce 1904 se usadila v městě nad Seinou. Vzhledem k tomu, že za pobytu na Jávě ji okouzlily exotické tance, se způsobem obživy neměla potíže. Pod uměleckým pseudonymem Mata Hari našla uplatnění nejdříve v pařížském cirkusu, později jako tanečnice a kurtizána, k jejímž klientům patřily špičky tehdejší vysoké společnosti. Milostné avantýry a touha po dobrodružství ji dovedly až k tomu, že se stala agentkou německé tajné služby a koketovala i s tajnou službou Francie. I když pravděpodobně žádné tajné informace nezískala ani nepředala, byla v roce 1917 zatčena a obviněna ze špionáže a v Paříži zastřelena. Teprve později kolem ní vznikla legenda o veliké špiónce, která se houževnatě udržuje v povědomí dodnes. 21. Výše uvedený text je: A) reportáží B) popisem C) vypravováním D) životopisem 22. Kde se Mata Hari usadila po rozvodu s manželem? A) na Jávě B) v Leeuwardenu C) v Paříži D) v Holandské východní Indii 23. Které dvě události v životě Mata Hari se pojí s Paříží? A) je místem jejího narození a byla zde zastřelena B) usadila se zde po návratu z Holandské východní Indie a získala zde slávu jako tanečnice a kurtizána C) okouzlily ji zde exotické tance a žila zde se svým manželem D) žila zde od 17 let a později zde byla zatčena a obviněna ze špionáže 24. Frazém sudičky jí daly do vínku znamená, že A) sudičky ji očarovaly B) sudičky se jí pomstily C) sudičky ji obdarovaly D) sudičky ji odsoudily 25. Vyberte správnou odpověď: A) Mata Hari získala nesmírně cenné informace pro německou tajnou službu. B) Mata Hari spolupracovala s francouzskou i německou tajnou službou. C) Mata Hari se stala slavnou špiónkou již za svého života. D) Mata Hari se proslavila nejen svým šarmem a tanečním uměním, ale i díky mimořádně důležitým tajným informacím, které získala pro německou špionážní službu.

5 Výchozí text k úlohám Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. Tento problém skutečně narůstá. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %. Výskyt obezity a nadváhy je u nás vyšší než v evropském průměru. Oproti zbytku Evropy je u českých mužů zejména vyšší výskyt obezity, u žen je nižší výskyt nadváhy a výrazně vyšší výskyt obezity. V dávných dobách, kdy ještě bylo běžné pravidelné střídání období dostatku potravy s týdny a měsíci strádání a kdy hlad a podvýživa byly častou příčinou úmrtí, staly se symbolem hojnosti, zdraví a plodnosti ušlechtilé tvary Věstonické Venuše. Od těch časů se ale mnohé změnilo. Téměř na každém kroku nás lákají nejrůznější potraviny a pochutiny. Často se stává, že jíme, aniž bychom vůbec měli pocit hladu. Naše tělo si ale stále udrželo zvyk veškerý přebytek ukládat na horší časy a tak jej hromadí ve formě zásobního tuku. Navíc dnešní moderní doba málokoho nutí k fyzické aktivitě a pohybu vůbec. 26. Určete, co bylo záměrem autora tohoto textu. A) upozornit na nárůst nadváhy a obezity v České republice B) upozornit, že hlad a podvýživa již nejsou příčinou úmrtí C) upozornit na špatné stravovací návyky u české populace D) upozornit na skutečnost, že často jíme, aniž máme pocit hladu 27. Které tvrzení nevyplývá z výchozího textu? A) u českých žen je výrazně vyšší výskyt obezity než nižší výskyt nadváhy B) počet mužů a žen s obezitou a nadváhou převyšuje 50% populace C) ve srovnání s Evropou je v České republice nižší počet obézních mužů D) výskyt obezity i nadváhy je u nás vyšší, než je evropský průměr 28. Důvodem nárůstu nadváhy a obezity v České republice není: A) nedostatek fyzické aktivity a pohybu B) konzumace potravin bez pocitu hladu C) ukládání přebytečného tuku na horší časy D) nedostatek potravin, hlad a podvýživa 29. Věstonická Venuše je považována za symbol: A) kyprosti tvarů a plodnosti B) štíhlé postavy C) ochrany domácího krbu D) Slovanů 30. Souslovím není spojení: A) Věstonická Venuše B) fyzická aktivita C) Česká republika D) evropský průměr

6 Text k úkolům Suchý, špičatý obličej páně Rybářův byl ozářen věčným úsměvem. Zvláštní podívání bylo na pana Rybáře, když šel po ulici. Každých dvacet kroků zůstal stát a obrátil se vpravo vlevo. Podobalo se, že jeho myšlénky nejsou v něm, že jdou uctivě asi krok za ním a pořád ho baví nějakými veselými nápady, takže pan Rybář musí se usmívat a občas se po čtverácích ohlídne. Když někoho pozdravoval, vyzdvihl jen ukazovač pravé ruky do výše a lehýnce hvízdnul. 31. Ukázka pochází z povídky Hastrman, která je uvedena v knize Povídky malostranské. Kdo je autorem této knihy? A) Karel Havlíček Borovský B) Božena Němcová C) Jan Neruda D) Alois Jirásek 32. Autor ukázky použil v rámci uměleckého textu: A) popis B) výklad C) úvahu D) líčení 33. Ve větě pan Rybář musí se usmívat a občas se po čtverácích ohlídne slovo čtveráci označuje: A) sousedy B) myšlénky C) uličníky D) kroky

7 Text k úkolům Kde jsou, pane, ti obři? otázal se Sancho Panza. Támhle před tebou, odpověděl don Quijote. Cožpak nevidíš ty jejich paže, které bývají i dvě míle dlouhé? Pozor, pozor, Milosti, řekl na to Sancho, tamhle to před námi nejsou obři, ale větrné mlýny, a to, co vypadá jako paže, to jsou křídla, která roztáčí vítr, a ta pohybují mlýnským kamenem. Hned je na tobě vidět, řekl don Quijote, že nemáš o rytířských dobrodružstvích ani ponětí. Obři to jsou! A bojíš-li se, odstup stranou a modli se, zatímco já podstoupím ten lítý a nerovný boj. 34. Které z následujících tvrzení nevyplývá z textu? A) Sancho Panza pochybuje, že don Quijote vidí obry. B) Don Quijote vidí skutečnost jinak než ostatní. C) Sancho Panza je sluha dona Quijota. D) Mezi donem Quijotem a Sancho Panzou vládne otevřené nepřátelství. 35. Rčení bojovat s větrnými mlýny znamená boj, který je: A) předem prohraný B) pro člověka překvapivý, nečekaný C) komplikovaný, ale vítězný D) člověku radostnou záležitostí 36. Autorem románu Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha je: A) Lope de Vega B) Jules Verne C) Miguel de Cervantes y Saavedra D) Victor Hugo 37. Který z následujících autorů v žádném svém díle neodkazuje k první světové válce? A) Romain Rolland B) Erich Maria Remarque C) Edgar Allan Poe D) Ernest Hemingway

8 Text k úkolům Konečně je to možná věc František Gellner Konečně je to možná věc, že ještě něčím budu. Do Afriky se vypravím, dobývat zlatou rudu. A nebude-li ze mne nic, co tulák bez profese budu se s šelmami o závod prohánět po pralese. Za ženu vezmu si gorilu. Myslím, že shodneme se. Má srdce divoké jako já a též je bez konfese. 38. S jakým postojem autor přistupuje ke své budoucnosti? A) s naprostou vážností B) svou budoucností se vůbec nezabývá C) přenáší odpovědnost na někoho jiného D) zlehčuje ji 39. V jaké jazykové příručce byste hledali význam slova konfese? A) ve slovníku cizích slov B) v pravidlech českého pravopisu C) ve slovníku anglicko-českém D) v mluvnici češtiny 40. Pouze jedna z následujících dvojic obsahuje dvě díla Karla Čapka. Která? A) Válka s mloky, Rozmarné léto B) Bylo nás pět, Cirkus Humberto C) Bílá nemoc, Krakatit D) R.U.R., Nikola Šuhaj loupežník

9 SPRÁVNÉ ODPOVĚDI ČJ SŠ 2011 Varianta A 1 A 2 B 3 B 4 A 5 A 6 B 7 A 8 A 9 B 10 B 11 C 12 A 13 D 14 A 15 B 16 D 17 A 18 A 19 C 20 D 21 D 22 C 23 B 24 C 25 B 26 A 27 C 28 D 29 A 30 D 31 C 32 A 33 B 34 D 35 A 36 C 37 C 38 D 39 A 40 C

UKÁZKOVÝ TEST na střední školu do školního roku 2014/2015 Český jazyk

UKÁZKOVÝ TEST na střední školu do školního roku 2014/2015 Český jazyk Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola UKÁZKOVÝ TEST na střední školu do školního roku 2014/2015 Český jazyk U každé z vět v úlohách 1-10 rozhodni, zda je napsána bez pravopisné nebo mluvnické

Více

Tematický plán: Český jazyk a literatura Ročník: 8. Svobodarová ŠVP

Tematický plán: Český jazyk a literatura Ročník: 8. Svobodarová ŠVP Tematický plán: Český jazyk a literatura Ročník: 8. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje a příklady v textu dokládá

Více

Kurz č PhDr. Hana Peterková. Skladba. Souvětí podřadné Souvětí souřadné

Kurz č PhDr. Hana Peterková. Skladba. Souvětí podřadné Souvětí souřadné Kurz č. 5 19. 03. 2015 PhDr. Hana Peterková Skladba Souvětí podřadné Souvětí souřadné Souvětí větný celek, který vyjadřuje složitější myšlenku nebo více myšlenek; skládá se ze dvou nebo více vět jednoduchých;

Více

Humanismus a renesance (ostatní autoři)

Humanismus a renesance (ostatní autoři) Humanismus a renesance (ostatní autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC30 Hlavní autoři Erasmus Rotterdamský Miguel de Cervantes y Saavedra Lope de Vega William Shakespeare François Villon

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura

Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura (1/2) Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura Třída: A4 Školní rok: 2014-2015 1. Bible: Nový zákon; 2. Sofokles: Král Oidipus; 3. William

Více

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třída: 4K,4El Školní rok: 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19. století 1. Olbracht Ivan: Biblické příběhy 2. Homér:

Více

Přijímací testy z českého jazyka (autorka Mgr. Kateřina Stündlová)

Přijímací testy z českého jazyka (autorka Mgr. Kateřina Stündlová) Přijímací testy z českého jazyka (autorka Mgr. Kateřina Stündlová) 1. Diktát Ráno mě vzbudily hrdličky a sluníčko, jak mi svítilo na hlavu. Babička už v posteli nebyla. Asi pekla závin, protože to vonělo

Více

SKLADBA SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková

SKLADBA SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková SKLADBA SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění

Více

název Mýtus Obrazná pojmenování Literární žánry - lyrika

název Mýtus Obrazná pojmenování Literární žánry - lyrika Označení šablony: EU-OPVK-ICT-Č2ST Číslo materiálu Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil 01 27.03. Antické a biblické mýty Mýtus Homér Ilias a Odyssea, E.

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2013/2014

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2013/2014 Střední zdravotnická škola Kroměříž Školní seznam literárních děl školní rok 2013/2014 Kroměříž 25.9.2013 Kritéria pro výběr literárních děl k ústní zkoušce: Žák vybírá 20 literárních děl Světová a česká

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

3. Dvě slovesa jsou vyznačena v bodě: 4. Vyberte slovo jednoznačné: a) sloveso b) kolo c) koruna d) oko

3. Dvě slovesa jsou vyznačena v bodě: 4. Vyberte slovo jednoznačné: a) sloveso b) kolo c) koruna d) oko Obchodní akademie Náchod Přijímací zkoušky z českého jazyka školní rok 2004 2005 1. část Pravopisné cvičení ( Doplňte vynechané jevy a interpunkci). Husité Při studiu husit ví se nabízí otázka proč Jan

Více

Základní škola ve Vamberku. Tematický plán učiva ČESKÝ JAZYK PRO 8. ROČNÍK. Václav Strážnický 2014/15

Základní škola ve Vamberku. Tematický plán učiva ČESKÝ JAZYK PRO 8. ROČNÍK. Václav Strážnický 2014/15 Základní škola ve Vamberku Tematický plán učiva ČESKÝ JAZYK PRO 8. ROČNÍK Václav Strážnický 2014/15 MLUVNICE HODINOVÁ DOTACE TEMATICKÝ CELEK OBSAH ZÁŘÍ CELKEM 8 HODIN 1hodina 5 hodin ÚVOD A OPAKOVÁNÍ UČIVA

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Předmět: Český jazyk a literatura Ročník : 6. Jazyková výchova

Předmět: Český jazyk a literatura Ročník : 6. Jazyková výchova Předmět: Český jazyk a literatura Ročník : 6. Jazyková výchova Aktivizace učiva z 5. ročníku ( slovní druhy, vyjmenovaná slova, shoda podmětu s přísudkem) Jazyk a jeho útvary Jazykověda a její složky Jazykové

Více

Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most

Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most Seznam literárních děl k ústní maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury ve školním roce 2015/16 Kritéria pro výběr maturitních

Více

Graf skladebného rozboru věty

Graf skladebného rozboru věty Graf skladebného rozboru věty Existuje několik způsobů grafického zápisu větného rozboru. Předkládaný způsob se pokouší o co největší jednoduchost a přehlednost. Příklad: Starý pán se pomalu belhal do

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2012 - I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2012 - I. termín ČESKÝ JAZYK Součet bodů: Obor: 79-41-K/41 Opravil: Kontroloval: A. Doplňte vynechaná písmena a interpunkci. Pes Pes je slovo pozoruhodné několika důvodů. Například tím že jeho odvozeniny často slouží jako

Více

UKÁZKOVÝ TEST do primy ve školním roce 2014/2015 Český jazyk

UKÁZKOVÝ TEST do primy ve školním roce 2014/2015 Český jazyk Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola 1. Která věta je napsaná správně? A) Vojáci nám o tom vyprávěly. B) Trpaslíci přiběhli za Sněhurkou. C) Na jaře se slavíci rozezpívaly. D) Sojky vylétli

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Všestranné jazykové rozbory Téma 1.2.3. Všestranné

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název materiálu: Skladba spojky souřadné, složitá souvětí

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název materiálu: Skladba spojky souřadné, složitá souvětí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 24/17 Název materiálu: Skladba spojky souřadné, složitá souvětí Vypracoval: Mgr. Hana Šatná DALTONSKÝ LIST ČJ 8. ročník SKLADBA SPOJKY

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Český jazyk TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) sekunda Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden,

Více

6. Učební osnovy pro nižší gymnázium

6. Učební osnovy pro nižší gymnázium 6. Učební osnovy pro nižší gymnázium 6.1 Český jazyk a literatura 6.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení předmětu: Vyučovací předmět Český jazyk a literatura vychází ze vzdělávacího

Více

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje SKLADBA SOUVĚTÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 14 Obsah: vztahy mezi větami

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/13

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/13 Číslo materiálu: Název materiálu: Výpravy za člověkem Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová Výpravy za člověkem práce s textem Přečti si text z knihy Výpravy za člověkem od

Více

Akademické gymnázium Jméno:

Akademické gymnázium Jméno: Akademické gymnázium Jméno: škola hl. m. Prahy, Štěpánská 22, Praha 1 Narozen(a): Přijímací zkouška z ČESKÉHO JAZYKA A VŠEOBECNÉHO PŘEHLEDU úterý 22. 4. 2014 Hodnocení Podpis doplňovačka test CELKEM Doplňte

Více

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Tercie 2 hodiny týdně Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Skladba *) Ţák vysvětlí pojem aktuální (kontextové)

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI 2

POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI 2 POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI 2 Autor: Katka Česalová Datum: 28. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

JAZYKOVÝ ROZBOR. 11. Vyznačte kořen ve slově obměnách a utvořte od něj dvě příbuzná slova.

JAZYKOVÝ ROZBOR. 11. Vyznačte kořen ve slově obměnách a utvořte od něj dvě příbuzná slova. JAZYKOVÝ ROZBOR Nikdy jsem tetě Kateřině nerozuměl a kdybych ji neznal domníval bych se že není možné aby se tentýž člověk jevil v tolika různých obměnách. 1. Doplňte interpunkci. 2. Určete počet vět v

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 80 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 13. 6. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

- 1 - Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy

- 1 - Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy - 1 - Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura (komunikační a slohová výchova) Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové - odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus Anotace: seznámení s renesanční literaturou, autory a díly Dětský diagnostický ústav,středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 9. ročník ZŠ

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2014/2015

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2014/2015 Střední zdravotnická škola Kroměříž Školní seznam literárních děl školní rok 2014/2015 Kroměříž 25. 9. 2014 Kritéria pro výběr literárních děl k ústní zkoušce: Žák vybírá 20 literárních děl Světová a česká

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury autor název díla rok I. vydání žánr region Česká a světová literatura do konce 18. století 1 Homér Odysseia cca 8. stol. př.n.l. próza světová

Více

GYMNÁZIUM A SOŠ MORAVSKÉ BUDĚJOVICE PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO Z ČESKÉHO JAZYKA (čtyřleté studium) DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 27. 11.

GYMNÁZIUM A SOŠ MORAVSKÉ BUDĚJOVICE PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO Z ČESKÉHO JAZYKA (čtyřleté studium) DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 27. 11. GYMNÁZIUM A SOŠ MORAVSKÉ BUDĚJOVICE PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO Z ČESKÉHO JAZYKA (čtyřleté studium) DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 27. 11. 2014 1. Rozhodněte o každé z následujících možností, zda je napsána pravopisně

Více

SKLADBA2 SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková

SKLADBA2 SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková SKLADBA2 SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění

Více

Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit významové poměry mezi větami hlavními. Žáci pracují samostatně.

Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit významové poměry mezi větami hlavními. Žáci pracují samostatně. Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit významové poměry

Více

Test přijímací zkoušky z českého jazyka

Test přijímací zkoušky z českého jazyka Test přijímací zkoušky z českého jazyka 1. Doplňte interpunkci v těchto souvětích: a) Na dobře hrající obranu vyzrál až Pavel Kuka který vstřelil první gól a Radim Nečas který mu přihrál. b) Tohle může

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Předmět: ČJ - mluvnice a sloh Rok: Ročník: prima A, B Září Tvarosloví - opakování slovních druhů Vyplňování jednoduchých

TEMATICKÝ PLÁN. Předmět: ČJ - mluvnice a sloh Rok: Ročník: prima A, B Září Tvarosloví - opakování slovních druhů Vyplňování jednoduchých Ročník: prima A, B Září Tvarosloví - opakování slovních druhů Vyplňování jednoduchých Mluvnické kategorie tiskopisů Podstatná jména konkrétní a abstraktní, Vzkaz hromadná, pomnožná, látková, obecná a vlastní

Více

1 a b c d Správné je vždy jen jedno řešení.

1 a b c d Správné je vždy jen jedno řešení. 2013 Učitelství pro mateřské školy VARIANTA -C- Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Jméno:... Přidělené číslo:...... Škola, na níž byla složena maturitní zkouška:...... Řešení vyjádřete přeškrtnutím písmene u

Více

1. Které z následujících slov patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu? A- jejichž B- jejíž C- jichž D- jíž

1. Které z následujících slov patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu? A- jejichž B- jejíž C- jichž D- jíž Výchozí text k úlohám 1-10 Ondřej Hejma:,,Vidím dvě finalistky, ***** sláva hvězd se dotýká. Jedna zpívá hudbu, která je mému srdci blízká, koupím si její CD a budu ho poslouchat v autě. Hudba té druhé

Více

Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2015

Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2015 Registrační číslo uchazeče Počet bodů z testu Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2015 Varianta D - nástavbové obory A. Základní informace k zadání zkoušky Test obsahuje celkem 25 úloh. Časový limit

Více

VY_12_INOVACE_72 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_12_INOVACE_72 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Číslo materiálu: 72 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NÝRSKO, ŠKOLNÍ ULICE příspěvková organizace VÝSTUPNÍ TEST PRO ŢÁKY 9. ročníku B/ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Jméno a příjmení:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NÝRSKO, ŠKOLNÍ ULICE příspěvková organizace VÝSTUPNÍ TEST PRO ŢÁKY 9. ročníku B/ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Jméno a příjmení: Název projektu: Šumavská škola = evropská škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.12 /02.0010 ZÁKLADNÍ ŠKOLA NÝRSKO, ŠKOLNÍ ULICE příspěvková organizace VÝSTUPNÍ TEST PRO ŢÁKY 9. ročníku B/ ČESKÝ

Více

VY_12_INOVACE_10HAU TEST ZE SKLADBY. Mgr. LENKA HAUSMAJEROVÁ ČESKÝ JAZYK VIII.

VY_12_INOVACE_10HAU TEST ZE SKLADBY. Mgr. LENKA HAUSMAJEROVÁ ČESKÝ JAZYK VIII. Základní škola Zdounky, okres Kroměříž, příspěvková organizace 768 02 Zdounky 59 tel.: 573 365 130, fax.: 573 365 939, email: skola@zszdounky.cz Označení VY_12_INOVACE_10HAU Název vzdělávacího materiálu

Více

VY_12_INOVACE_63. Vzdělávací oblast : Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_12_INOVACE_63. Vzdělávací oblast : Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Číslo materiálu: 63 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Věty jednočlenné, dvojčlenné, souvětí, věta hlavní, vedlejší, přívlastek, shoda přísudku s podmětem, aktuální členění výpovědi

Věty jednočlenné, dvojčlenné, souvětí, věta hlavní, vedlejší, přívlastek, shoda přísudku s podmětem, aktuální členění výpovědi Anotace Tematický celek zaměřený na jevy větné stavby je zpracován do testové formy. Slouží k ověření znalostí dané jazykové oblasti. Součástí testu je záznamový arch. Časová náročnost testu včetně administrace

Více

prověřovací práce kontrolní diktáty testy pravopisná cvičení jazykové rozbory ústní zkoušení Český jazyk Literární výchova

prověřovací práce kontrolní diktáty testy pravopisná cvičení jazykové rozbory ústní zkoušení Český jazyk Literární výchova A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vzdělávací předmět: Český jazyk a literatura 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_L

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_L Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace se sídlem Sýkorova 1/613, Havířov-Šumbark,

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ÚVAHA VY_32_INOVACE_CJ_2_11 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti jeden z nejnáročnějších slohových útvarů osvětluje

Více

Varianta C - nástavbové obory

Varianta C - nástavbové obory Registrační číslo uchazeče Počet bodů z testu Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2014 Varianta C - nástavbové obory A. Základní informace k zadání zkoušky Test obsahuje celkem 25 úloh. Časový limit

Více

Seznam literárních děl k maturitní zkoušce

Seznam literárních děl k maturitní zkoušce Seznam literárních děl k maturitní zkoušce 1. Světová a česká literatura do konce 18. století (min. 2 díla) 1 Epos o Gilgamešovi 2 Homér Odyssea 3 Sofokles Král Oidipus 4 Publius Ovidius Naso Umění milovat

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Název práce: Jméno: Třída: Datum odevzdání: Vedoucí učitel:

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Název práce: Jméno: Třída: Datum odevzdání: Vedoucí učitel: ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název práce: Jméno: Třída: Datum odevzdání: Vedoucí učitel: Prohlášení Prohlašuji, že předložená absolventská práce je mým původním autorským dílem, které jsem vypracoval/a samostatně

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA TŘÍDY 4.P + 4.T SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ZE SVĚTOVÉ A ČESKÉ LITERATURY K ÚSTNÍ ZKOUŠCE

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA TŘÍDY 4.P + 4.T SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ZE SVĚTOVÉ A ČESKÉ LITERATURY K ÚSTNÍ ZKOUŠCE STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, příspěvková organizace Adresa : 794 01 Krnov, Opavská 49 KATALOG POŽADAVKŮ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY platný ve školním roce 2013/2014

Více

Pracovní list, styl, pojmy ze syntaxe a slovní zásoby Předmět. porozumět textu, uvědomit si styl, útvar, syntax Klíčová slova

Pracovní list, styl, pojmy ze syntaxe a slovní zásoby Předmět. porozumět textu, uvědomit si styl, útvar, syntax Klíčová slova Práce s textem Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0950 Kódování materiálu VY_32_INOVACE_cjl_mlu10 Označení materiálu mlu10_prace_s_textem_pl.pdf Název školy Gymnázium Kladno Autor Mgr. Radana Litmanová Anotace

Více

Jako ukázka jsou v příloze uvedeny očekávané školní výstupy z českého jazyka pro 7. ročník.

Jako ukázka jsou v příloze uvedeny očekávané školní výstupy z českého jazyka pro 7. ročník. Již čtvrtým rokem vyučujeme na naší škole podle vlastního školního vzdělávacího programu. V červnu jsme se pokusili vyhodnotit, jak se nám daří naplňovat cíle, které jsme si stanovili. Pro testování jsme

Více

Školní seznam literárních děl jako nabídka žákům k vytvoření jejich vlastního seznamu pro státní maturitní zkoušku z jazyka českého ústní část

Školní seznam literárních děl jako nabídka žákům k vytvoření jejich vlastního seznamu pro státní maturitní zkoušku z jazyka českého ústní část Školní seznam literárních děl jako nabídka žákům k vytvoření jejich vlastního seznamu pro státní maturitní zkoušku z jazyka českého ústní část Vyšší úroveň obtížnosti Světová literatura do konce 18. století

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

Charakteristika. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor

Charakteristika. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Charakteristika Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0950 VY_32_INOVACE_cjl_styl20 Styl20pl.pdf Gymnázium Kladno Mgr. Pavla Bechnerová Anotace Pracovní

Více

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století ZADÁNÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Škola sestaví školní seznam literárních děl, z něhož si každý budoucí maturant sestaví svůj vlastní seznam, který je pro něho i seznamem zadání k ústní zkoušce. ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ OBTÍŽNOSTI

Více

slouží k výkladu a opakování učiva o J. K. Tylovi, žáci vidí, jak vypadal,dozvídají se informace o jeho životě i díle

slouží k výkladu a opakování učiva o J. K. Tylovi, žáci vidí, jak vypadal,dozvídají se informace o jeho životě i díle ČÍSLO SADY III/2 AUTOR/KA Radka zborníková číselné označení DUM NÁZEV DATUM OVĚŘENÍ DUM TŘÍDA ANOTACE PLNĚNÉ VÝSTUPY KLÍČOVÁ SLOVA 1 Josef Kajetán Tyl 29.11.2012 9. J. K. Tylovi, žáci vidí, jak vypadal,dozvídají

Více

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MODELOVÝ TEST Z ČESKÝCH REÁLIÍ Tato část zkoušky má 30 úloh. Maximální počet bodů je 30. Vyberte u testových úloh 1 30 jedno správné řešení

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen pro žáky učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit stavbu věty jednoduché,

Více

Sloh, literární teorie, jazyk 3

Sloh, literární teorie, jazyk 3 Sloh, literární teorie, jazyk 3 Otázka číslo: 1 Publicistický žánr stojící na pomezí publicistiky a umělecké literatury (podle umístění a označení v novinách též dříve zvaný podčárník): úvodník recenze

Více

Název materiálu: Opakování - tvarosloví, skladba

Název materiálu: Opakování - tvarosloví, skladba Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 24/15 Název materiálu: Opakování - tvarosloví, skladba Vypracoval: Mgr. Hana Šatná DALTONSKÝ LIST ČJ 8. ročník OPAKOVÁNÍ - TVAROSLOVÍ,

Více

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_111

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_111 Datum: 20. 6. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_111 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

PRVNÍ SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA, spol. s r.o.

PRVNÍ SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA, spol. s r.o. PRVNÍ SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA, spol. s r.o. ČJ: MZ- 91/2014 - Ř Stanovení školního seznamu literárních děl pro ústní zkoušku z českého jazyka a literatury společné části maturitní zkoušky pro školní rok

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Pravopis Cílová skupina: 1. a 2. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s problematikou méně častých

Více

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava, příspěvková organizace Kratochvílova 7, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava Školní seznam literárních děl vydaný školou v souladu s ustanovením

Více

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit Pravidla interpunkce 1. Pravidla psaní čárek v souvětí Jednotlivé věty v souvětích oddělujeme čárkami. Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve tvaru určitém. Chirurgové by měli operovat a léčit. Jakmile

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Šablona III/2: Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin Návrhy tematických plánů Střední odborná škola 1. Návrh tematického plánu mluvnice 1. ročník Počet hodin Racionální studium textu 1 Základy informatiky získávání a zpracování informací 1 Jazykověda a její

Více

Jazyková výchova Nauka o slovní zásobě. Nauka o tvoření slov. Slova přejatá. Tvarosloví. Skloňování jmen přejatých a cizích vlastních jmen

Jazyková výchova Nauka o slovní zásobě. Nauka o tvoření slov. Slova přejatá. Tvarosloví. Skloňování jmen přejatých a cizích vlastních jmen A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vzdělávací předmět: Český jazyk a literatura 4 Ročník: 8. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Český jazyk 9. ročník

Český jazyk 9. ročník Český jazyk 9. ročník Náhradník NáhradníkJ evátá třída (Testovací klíč: HIMTQVQ) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 10 14 Větná skladba / Pravopis a mluvnice / Porozumění

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_158 Jméno autora: Mgr. Pavla Nesvadbová Datum

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Český jazyk - Jazyková výchova

Český jazyk - Jazyková výchova Prima Zvuková stránka jazyka Stavba slova a pravopis rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu Jazyk a jeho útvary seznamuje se s jazykovou normou spisovně vyslovuje česká a běžně užívaná cizí

Více

Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury

Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury vyšší úroveň ve školním roce 2011/2012 (Zpracováno v souladu s katalogem požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky,

Více

Český jazyk komunikační a slohová výchova, 6. ročník

Český jazyk komunikační a slohová výchova, 6. ročník Český jazyk komunikační a slohová výchova, 6. ročník Odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje fakta pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji.

Více

FUNKČNÍ STYLY. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

FUNKČNÍ STYLY. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 FUNKČNÍ

Více

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 MĚSTSKÁ KNIHOVNA ORLOVÁ Oddělení pro děti a mládež Masarykova 1324, Orlová Lutyně Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 2012 Své návštěvy ohlaste, prosím, předem osobně nebo telefonicky

Více

Zvláštnosti větné stavby

Zvláštnosti větné stavby Zvláštnosti větné stavby Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0115 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora:

Více

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013.

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Ludwig Minkus DON QUIJOTE. Sezóna 2009 / 2010. Provozovatel: Statutární město Ústí nad Labem

Ludwig Minkus DON QUIJOTE. Sezóna 2009 / 2010. Provozovatel: Statutární město Ústí nad Labem TITULKA PRÁZDNÁ STRÁNKA Ludwig Minkus DON QUIJOTE Sezóna 2009 / 2010 Provozovatel: Statutární město Ústí nad Labem Ředitel divadla: Tomáš Šimerda Šéf baletu: Vladimír Nečas Premiéra: 22. 1. 2010 v Severočeském

Více

Česká próza 20. a 30. let 20. stol. KAREL ČAPEK

Česká próza 20. a 30. let 20. stol. KAREL ČAPEK Česká próza 20. a 30. let 20. stol. KAREL ČAPEK AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 17. 2. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Český jazyk a literatura

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Jitka Machátová Název materiálu: Pravopis v úřední korespondenci Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MAC13

Více

Cvičení z českého jazyka

Cvičení z českého jazyka Cvičení z českého jazyka Charakteristika předmětu Cvičení z českého jazyka je vyučováno v 7. - 9. ročníku v časové dotaci jedné hodiny týdně. Předmět směřuje k tomu, aby se žáci naučili souvisle vyjadřovat

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Literární teorie Cílová skupina: žáci SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s vývojem moderního románu nejen

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA A) Mluvnice 1 - Obecné poučení o jazyce a abeceda a písmo b jak se lidé dorozumívají, funkce řeči c rozlišení prostředků mluveného a psaného projevu 2 - Zvuková stránka jazyka a slabiky a slabikování b

Více

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století ZADÁNÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Škola sestaví školní seznam literárních děl, z něhoţ si kaţdý budoucí maturant sestaví svůj vlastní seznam, který je pro něho i seznamem zadání k ústní zkoušce. ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ OBTÍŢNOSTI

Více