Ptáci (Aves) zjištění během jarního a podzimního tahu na VN Slezská Harta

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ptáci (Aves) zjištění během jarního a podzimního tahu na VN Slezská Harta"

Transkript

1 Ptáci (Aves) zjištění během jarního a podzimního tahu na VN Slezská Harta Petr Meca, Dolní 17, Bruntál, petr.meca@gmail.com Bruntál 2014 Je všeobecně známou věcí, že vodní ptáci táhnou napříč Moravou a využívají přitom zdejší soustavy vodních ploch. Známá je cesta Moravskou bránou, která probíhá severně od Přerova do Poodří a přes vodní plochy na Ostravsku. Existuje také západní rameno této cesty, to směřuje severně od Přerova k severozápadu Hornomoravským úvalem a dále přes hřeben Jeseníků na polské území. Na této trase leží významná vodní plocha Šumvaldský rybník, kde ptáci odpočívají před přeletem horského masívu. VN Slezská Harta leží bohužel mimo tyto pravidelné tahové cesty, nic méně je zde možné v době tahu pozorovat zajímavé druhy. Jarnímu a podzimnímu tahu vodních ptáků na VN Slezská Harta se věnuji nesystematicky od roku 1999 do současnosti. Práce je spíše checklist seznam mokřadních druhů pozorovaných na vodní nádrži v době tahu. Zmiňuji i druhy zajímavé jak tahovým výskytem, tak druhy hnízdící v bezprostředním okolí vodní nádrže. Neuvádím běžné druhy např. z řádu pěvců (Passeriformes). U chráněných druhů ptáků je přiřazen statut ochrany a komentář k výskytu. Labuť velká (Cygnus olor) červený seznam (VU) Zhruba od roku 2010 se začínají jednotliví ptáci zdržovat v jarním a podzimním období, vždy jen na pár dní, max. týdnů. V posledních dvou letech se počty ptáků zvyšují a v říjnu 2014 bylo pozorováno 21 ex. Na jaře 2007 se pokusil jeden pár zahnízdit v zaplaveném vrbovém porostu u přítoku Černého potoka. Bylo postaveno hnízdo, ovšem po opadnutí vody zůstalo široké okolí hnízda na suchu a pár hnízdo opustil. Husa sp. (Anser sp.) Ptáci nebyli rozlišováni do druhů, ale s velkou pravděpodobností se jedná o tři druhy husa velká, husa polní a husa běločelá. Všechny tři zmíněné druhy tvoří převážnou většinu hus přeletujících v hejnech od podzimu do jara často i nad městy. V době tahu je možné pozorovat nad vodní nádrží velké počty hus v typických formacích (klínech). Kachna divoká (Anas platyrhynchos) VN Slezská Harta je pro tento druh i zimovištěm, zimuje zde až 1500 ex. Od roku 2007 zde probíhá Mezinárodní sčítání vodních ptáků v ČR (Meca Petr).

2 Kopřivka obecná (Anas strepera) legislativa (O); červený seznam (VU) V době tahu v menších počtech. Lžičák pestrý (Anas clypeata) legislativa (SO); červený seznam (CR) Druh byl pozorován zatím 4x na jarním tahu, především v posledních dvou letech. Čírka obecná (Anas crecca) legislativa (O); červený seznam (CR) Druh častěji pozorován na jarním tahu. Čírka modrá (Anas querquedula) legislativa (SO); červený seznam (CR) Druh častěji pozorován na jarním tahu. Hvízdák euroasijský (Anas penelope) červený seznam (VU) Druh vzácně pozorován. Ostralka štíhlá (Anas acuta) legislativa (KO); červený seznam (RE) Vzácně pozorovaný druh. Polák velký (Aythya ferina) Pravidelně pozorovaný druh především na jarním tahu. Pozorován v menších skupinkách. Polák chocholačka (Aythya fuligula) Pravidelně pozorovaný druh. Polák kaholka (Aythya marila) Pozorován jednou (leden 2014) Turpan hnědý (Melanitta fusca) Na VN Slezská Harta nově pozorovaný druh (únor 2014) Hohol severní (Bucephala cingula) legislativa (SO); červený seznam (EN) Pravidelně pozorovaný druh. Morčák velký (Mergus merganser) legislativa (KO); červený seznam (CR) Pravidelně pozorovaný druh v obou tazích od roku Ve větších počtech pozorován především na jarním tahu. Morčák prostřední (Mergus serrator) Druh poprvé pozorován na jarním tahu v roce Morčák malý (Mergellus albellus) Druh pozorován v posledních letech 3x. Potáplice severní (Gavia arctica) Nejčastěji pozorovaná potáplice. VN Slezská Harta je pravidelnou zastávkou na podzimním tahu. Potáplice malá (Gavia stellata) Pravidelně pozorovaný druh.

3 Potáplice lední (Gavia immer) Vzácný druh potáplice byl na VN Slezská Harta pozorován v lednu Potáplice uvízla v malém oku nezamrzlé hladiny, následně se rozjela záchranná akce bruntálských hasičů pod vedením Štěpána Mikulky. Za tímto unikátním pozorování (které bylo i medializováno) na Slezskou Hartu zavítala spousta ornitologů z celé ČR. Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) červený seznam (VU) Druh je v posledních letech početnější, dokonce zde vzniklo i hromadné nocoviště, na kterém se ptáci začínají shromažďovat zhruba od září. Vrcholné počty ptáků na nocovišti se pohybují kolem 200 ex. Další nocoviště kormoránů velkých se nachází ještě na VN Kružberk. Jsou pozorovány přelety mezi těmito nocovišti. Volavka popelavá (Ardea cinerea) červený seznam (NT) Druh je pozorován na lokalitě celoročně. V roce 2005 bylo zaznamenáno hnízdění jednoho páru. Volavka bílá (Ardea alba) legislativa (SO) Druh pozorován každoročně na podzimním tahu. Čáp bílý (Ciconia ciconia) legislativa (O); červený seznam (NT) Druh hnízdící v okolních vesnicích. Čáp černý (Ciconia nigra) legislativa (SO); červený seznam (VU) Druh hnízdí v okolních lesích. VN Slezská Harta je pravidelně využívána k lovu. Potápka roháč (Podiceps cristatus) legislativa (O); červený seznam (VU) Pravidelně hnízdící a zimující druh. V ČR zimuje potápka roháč vzácně v nízkých počtech, převážně však na přehradních nádržích, a to ve středních a severních Čechách a na severní Moravě. VN Slezská Harta patří k několika málo lokalitám s největším počtem zimujících potápek roháčů v ČR. Potápka rudokrká (Podiceps grisegena) legislativa (SO); červený seznam (CR) Vzácně pozorovaný druh. Potápka malá (Tachybaptus ruficollis) legislativa (O); červený seznam (VU) Vzácně pozorovaný druh. Včelojed lesní (Pernis apivorus) legislativa (SO); červený seznam (EN) Vzácně pozorován na podzimním tahu. Luňák červený (Milvus milvus) legislativa (KO); červený seznam (CR) V posledních letech pozorován na obou tazích na pastvinách v okolí vodní nádrže. Luňák hnědý (Milvus migrans) legislativa (KO); červený seznam (CR) Pozorován na jarním tahu. Orel mořský (Haliaeetus albicilla) legislativa (KO); červený seznam (CR) Orel mořský je na VN Slezská Harta pravidelně pozorován zhruba od roku Je možné ho zastihnout od podzimních měsíců s vrcholem někdy v prosinci až lednu, až do března. Je známo hnízdění v rozsáhlé oblasti Kružberska. Moták pochop (Circus aeruginosus) legislativa (O); červený seznam (VU) V době tahu řídce pozorovaný druh.

4 Moták pilich (Circus cyaneus) legislativa (SO); červený seznam (CR) Každoročně pozorovaný druh v obou tazích. Káně rousná (Buteo lagopus) Pravidelný zimní host. Každoročně je možné pozorovat několik zimujících ptáků na okolních pastvinách. Území našeho státu je pravidelným zimovištěm kání rousných především z Norska, Švédska a Finska. Orlovec říční (Pandion haliaetus) legislativa (KO) Druh každoročně táhne v obou tazích. Lyska černá (Fulica atra) Pravidelně táhnoucí pták. Největší zjištěné hejno 85 ex. Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) červený seznam (NT) Na VN Slezská Harta vzácně pozorována jen jednou. Jeřáb popelavý (Grus grus) legislativa (KO); červený seznam (CR) Druh pozorován jen jednou na podzimním tahu. Kulík říční (Charadrius dubius) červený seznam (VU) Druh pozorován v obou tazích. Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) červený seznam (VU) Druh pozorovaný v obou tazích, na okolních pastvinách i hnízdí. Jespák obecný (Calidris alpina) Pozorován na podzimním tahu. Bekasina otavní (Gallinago gallinago) legislativa (SO); červený seznam (EN) Druh pozorován na podzimním tahu. Sluka lesní (Scolopax rusticola) legislativa (O); červený seznam (VU) První pozorování druhu na lokalitě (říjen 2014). Koliha velká (Numenius arquata) legislativa (KO); červený seznam (CR) Druh vzácně pozorovaný na tahu. Na podzimním tahu pozorováno několik ex. (srpen 2010, Š. Mikulka) a na jarním tahu 20 ex.(duben 2014, P. Meca). Pisík obecný (Actitis hypoleucos) legislativa (SO); červený seznam (EN) Pravidelně pozorován na podzimním tahu. Pravidelně i hnízdí. Vodouš kropenatý (Tringa ochropus) legislativa (SO); červený seznam (EN) Pravidelně pozorován na podzimním tahu. Vodouš šedý (Tringa nebularia) V posledních třech letech pravidelně na podzimním tahu.

5 Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) červený seznam (VU) Každoročně pozorovány skupinky na obou tazích. Racek bouřní (Larus canus) červený seznam (VU) Druh pozorován v malých počtech. Racek stříbřitý/středomořský/bělohlavý (Larus argentatus/michahellis/cachinnans) červený seznam (VU)-(L. cachinnans) Jedná se o skupinu velkých racků, obtížně rozlišitelných druhů. Tyto velké racky je možné na Slezské Hartě pozorovat téměř po celý rok. Rybák obecný (Sterna hirundo) legislativa (SO); červený seznam (EN) Na VN Slezská Harta pozorován na tahu jen jednou. Holub hřivnáč (Columba palumbus) Pozorována větší hejna na podzimním průtahu, kdy se shromažďují na okolních polích. Holub doupňák (Columba oenas) legislativa (SO); červený seznam (VU) Druh pravidelně hnízdí v okolních bučinách. Kalous pustovka (Asio flammeus) legislativa (SO); červený seznam (VU) Jediné podzimní pozorování druhu na okolních pastvinách (Š. Mikulka) Sýc rousný (Aegolius funereus) legislativa (SO); červený seznam (VU) Druh pravidelně hnízdí v okolních bučinách. Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) legislativa (SO); červený seznam (VU) V okolních lesích zaslechl Š. Mikulka v hnízdním období hlas samce. Dudek chocholatý (Upupa epops) legislativa (SO); červený seznam (EN) Druh bývá pozorován na jarním tahu. Ledňáček říční (Alcedo atthis) legislativa (SO); červený seznam (VU) Ledňáček říční hnízdi jak na Černém potoce, tak na strženém břehu vodní nádrže. Krutihlav obecný (Jynx torquilla) legislativa (SO); červený seznam (VU) Pravidelně protahuje a hnízdí. Datel černý (Dryocopus martius) Hnízdí několik párů v okolních bučinách. Strakapoud prostřední (Dendrocopos medius) legislativa (O); červený seznam (VU) Zastižen jednou (březen 2014). Ostříž lesní (Falco subbuteo) legislativa (SO); červený seznam (EN) Řídce pozorován na podzimním průtahu.

6 Žluva hajní (Oriolus oriolus) legislativa (SO) Druh hnízdí v okolních potočních nivách. Ťuhýk obecný (Lanius collurio) legislativa (O); červený seznam (NT) Druh hnízdí v bezprostředním okolí. Skorec vodní (Cinclus cinclus) Skorec vodní každoročně hnízdí na Černém potoce. Konipas horský (Motacilla cinerea) Hnízdí na přítocích (Černý potok, řeka Moravice) Hýl rudý (Erythrina erythrina) legislativa (O); červený seznam (VU) Druh hnízdí v bezprostředním okolí. Křivka obecná (Loxia curvirostra) Pravidelně pozorována na tahu. Jednou zaznamenáno hnízdění. LEGENDA: Červený seznam: (RE) Regionally Extinet Pro území ČR vymizelý (CR) Critically Endangered Kriticky ohrožený (EN) Endangered Ohrožený (VU) Vulnerable Zranitelný (NT) Near Threatened Téměř ohrožený (LC) Least Concern Málo dotčený Vyhláška 395/1992 Sb. ve znění vyhl. 175/2006 Sb. (KO) Kriticky ohrožený (SO) Silně ohrožený (O) Ohrožený

7 Šipky vyznačují hlavní tahové cesty napříč Moravou. Zakroužkována je sledovaná lokalita VN Slezská Harta.

Ornitologicky významné mokřady Vysočiny I.

Ornitologicky významné mokřady Vysočiny I. Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Ornitologicky významné mokřady Vysočiny I. Ing. Vojtěch Kodet, Ivan Kunstmüller,

Více

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Břehové porosty a vodní plocha Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Zkoumaná plocha nádrže je zbytková jáma lomu Ležáky, dříve lomu Richard, kde probíhala těžba již od roku 1900. Středobod

Více

Záplavy a ptáci na jižní Moravě v roce 2006

Záplavy a ptáci na jižní Moravě v roce 2006 CREX ZPRAVODAJ JIHOMORAVSKÉ POBOČKY ČSO 27 (2007): 67-90 Záplavy a ptáci na jižní Moravě v roce 2006 Floods and birds in South Moravia in 2006 Vlasta ŠKORPÍKOVÁ 1, David HORAL 2, Gašpar ČAMLÍK 3 & Karel

Více

Ornitologická pozorování

Ornitologická pozorování PANURUS, 12 (2002): 87 98 87 Ornitologická pozorování Ornithological observations Tomáš Bělka & Vladimír Lemberk (eds.) Brkoslav severní (Bombycilla garrulus) 9.1.2001, Žernov (5562), cca 40 ex., T. Diviš

Více

Zimní sčítání vodních ptáků ve středních Čechách v sezonách 2007/08 a 2008/09. Winter Waterbird Census in Central Bohemia in 2007/08 and 2008/09

Zimní sčítání vodních ptáků ve středních Čechách v sezonách 2007/08 a 2008/09. Winter Waterbird Census in Central Bohemia in 2007/08 and 2008/09 Zimní sčítání vodních ptáků ve středních Čechách v sezonách 2007/08 a 2008/09 Winter Waterbird Census in Central Bohemia in 2007/08 and 2008/09 Michal Bílý 1, 4, Pavel Bergmann 2 a Miroslav Jelínek 3 1

Více

Studie. Vyhodnocení možností umístění větrných elektráren na území Moravskoslezského kraje z hlediska větrného potenciálu a ochrany přírody a krajiny

Studie. Vyhodnocení možností umístění větrných elektráren na území Moravskoslezského kraje z hlediska větrného potenciálu a ochrany přírody a krajiny Chelčického 4, 702 00 Ostrava 1, Česká republika, tel., fax: +420 596 114 440, tel.: +420 596 114 469, e-mail: rimmel@rceia.cz, http://www.rceia.cz Studie Vyhodnocení možností umístění větrných elektráren

Více

PTÁCI ČR ( 1.) Gaviiformes - Galliformes

PTÁCI ČR ( 1.) Gaviiformes - Galliformes PTÁCI ČR ( 1.) Gaviiformes - Galliformes AVIFAUNA ČR 403 druhů (203 hnízdících, 13 pozor. před rokem 1950, 9 nepůvodních druhů) ORNITOLOGIE v ČR Česká společnost ornitologická (www.birdlife.cz) (Faunistická

Více

Egg size in birds of southern Bohemia: an analysis of Rudolf Prázný s collection. Velikost vajec u ptáků jižních Čech: analýza sbírky Rudolfa Prázného

Egg size in birds of southern Bohemia: an analysis of Rudolf Prázný s collection. Velikost vajec u ptáků jižních Čech: analýza sbírky Rudolfa Prázného Egg size in birds of southern Bohemia: an analysis of Rudolf Prázný s collection Velikost vajec u ptáků jižních Čech: analýza sbírky Rudolfa Prázného Jiří Mlíkovský Department of Zoology, National Museum,

Více

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3 Příroda 3 Petr Macháček Zámecký rybník Příroda Zámecký rybník v Lednici je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Známá je kolonie volavek a kvakošů, která je trvale obsazena již od roku

Více

Zimní sčítání vodních ptáků ve středních Čechách v sezoně 2009/10. Winter Waterbird Census in Central Bohemia in 2009/10

Zimní sčítání vodních ptáků ve středních Čechách v sezoně 2009/10. Winter Waterbird Census in Central Bohemia in 2009/10 Zimní sčítání vodních ptáků ve středních Čechách v sezoně 29/1 Winter Waterbird Census in Central Bohemia in 29/1 Michal Bílý 1, 2, Pavel Bergmann 3, Jindra Mourková 4 & Miroslav Jelínek 5 1 Výzkumný ústav

Více

Ptáci Aves Neognathae Galloanseres hrabaví Galliformes bažantovití Phasianidae

Ptáci Aves Neognathae Galloanseres hrabaví Galliformes bažantovití Phasianidae Ptáci Aves Neognathae Galloanseres hrabaví Galliformes bažantovití Phasianidae bažant obecný Phasianus colchicus koroptev polní Perdix perdix křepelka polní Coturnix coturnix Neognathae Galloanseres hrabaví

Více

Petr Macháček Vliv letnění na výskyt ptáků na příkladu rybníka Nesytu

Petr Macháček Vliv letnění na výskyt ptáků na příkladu rybníka Nesytu Petr Macháček Vliv letnění na výskyt ptáků na příkladu rybníka Nesytu Rybník Nesyt je součástí Národní přírodní rezervace a Ptačí oblasti Lednické rybníky. Dle Plánu péče se měl každý čtvrtý rok částečně

Více

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI oblast Doupovských a Krušných hor Vít Tejrovský Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky CHKO Labské pískovce pracoviště Klášterec nad Ohří Chomutovská 120 CZ 431

Více

http://www.zoobrno.cz/czech/zooreport/report016a.htm ZOO report Profi 4/02 Vývoj kolekce ptáků v Zoo Brno Přehled druhů ptáků v Zoo Brno (Část 1)

http://www.zoobrno.cz/czech/zooreport/report016a.htm ZOO report Profi 4/02 Vývoj kolekce ptáků v Zoo Brno Přehled druhů ptáků v Zoo Brno (Část 1) 1 z 5 2.5.2007 12:55 ZOO report Profi 4/02 Vývoj kolekce ptáků v Zoo Brno Přehled druhů ptáků v Zoo Brno (Část 1) Zpět na ZOO report Vývoj kolekce ptáků v Zoo Brno Již při otevření brněnské zoologické

Více

Velký Dvůr u Pohořelic za jarních záplav v roce 2006

Velký Dvůr u Pohořelic za jarních záplav v roce 2006 CREX ZPRAVODAJ JIHOMORAVSKÉ POBOČKY ČSO 27 (2007): 91-96 Velký Dvůr u Pohořelic za jarních záplav v roce 2006 The locality of Velký Dvůr near Pohořelice during the spring floods of 2006 Robert DOLEŽAL

Více

Mokřadní ptáci Vavřineckého rybníka v letech

Mokřadní ptáci Vavřineckého rybníka v letech Panurus 20 (2011): 3 42 3 Mokřadní ptáci Vavřineckého rybníka v letech 1999 2010 Waterbirds of the Vavřinecký pond in 1999 2010 Michal Kavka Pobřežní 53, 284 01, Kutná Hora; e-mail: numenius@seznam.cz

Více

Zajímavá ornitologická pozorování na Mostecku (severozápadní Čechy)

Zajímavá ornitologická pozorování na Mostecku (severozápadní Čechy) Sborník Oblastního muzea v Mostě, řada přírodovědná, 39 (2017): 143 153, 2018, ISSN 1214-2573, ISBN 978-80-906560-4-8 Zajímavá ornitologická pozorování na Mostecku (severozápadní Čechy) Interesting ornithological

Více

Hnízdní rozšíření ptáků na Vysočině A) Nepěvci

Hnízdní rozšíření ptáků na Vysočině A) Nepěvci Hnízdní rozšíření ptáků na Vysočině 2001-2016 A) Nepěvci (průběžné výsledky) Vojtěch Kodet [ed.] červen 2016 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.prirodavysociny.cz

Více

DRUHOVÉ SLOŽENÍ A ZMÌNY POÈETNOSTI AVIFAUNY NA RYBNÍCÍCH U ŠAFOVA V PRÙBÌHU ROKU

DRUHOVÉ SLOŽENÍ A ZMÌNY POÈETNOSTI AVIFAUNY NA RYBNÍCÍCH U ŠAFOVA V PRÙBÌHU ROKU THAYENSIA (ZNOJMO) 2004, 6: 77 89. ISSN 1212-3560 DRUHOVÉ SLOŽENÍ A ZMÌNY POÈETNOSTI AVIFAUNY NA RYBNÍCÍCH U ŠAFOVA V PRÙBÌHU ROKU SPECIES COMPOSITION AND ABUNDANCE CHANGES OF AVIFAUNA ON THE ŠAFOV FISHPONDS

Více

Ornitologická pozorování

Ornitologická pozorování Panurus, 10 (2000): 141-147 ISBN: 80-86046-43-5 Ornitologická pozorování Ornithological observations Vladimír Lemberk (ed.) Potáplice malá Gavia stellata: 9. - 10.11.1997, ryb. Nový u Opatova (SY), 1 ex.,,

Více

Aves 2 ČR. systém ptáků 24.3.2015. V ČR se vyskytuje cca 410 druhů ptáků. cca 200 druhů v ČR hnízdí. Letci:

Aves 2 ČR. systém ptáků 24.3.2015. V ČR se vyskytuje cca 410 druhů ptáků. cca 200 druhů v ČR hnízdí. Letci: Aves 2 ČR V ČR se vyskytuje cca 410 druhů ptáků cca 200 druhů v ČR hnízdí Ing. Jakub Hlava Ph.D. KZR hlava@af.czu.cz systém ptáků Všichni naši ptáci patří mezi Letce (Neognathae) Běžci - pštrosi (pštros,

Více

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2012

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2012 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2012 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2012 Zuzana Musilová 1, Petr Musil 1 & Erika Prokešová 2 1 Katedra

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01CVUA1* Čj: MSK 55698/2014 Sp. zn.: ŽPZ/11805/2014/Řon 246.2 A10 Vyřizuje: RNDr. Lenka Řondíková

Více

Ornitologický průzkum přírodní památky Černíč v letech 2008-2010

Ornitologický průzkum přírodní památky Černíč v letech 2008-2010 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Ornitologický průzkum přírodní památky Černíč v letech 2008-2010 Vojtěch Kodet listopad

Více

Zpráva o 6. víkendovém výzkumném táboře z okolí Semína (okr. Pardubice)

Zpráva o 6. víkendovém výzkumném táboře z okolí Semína (okr. Pardubice) Panurus, 10 (2000): 65-73 ISBN: 80-86046-43-5 Zpráva o 6. víkendovém výzkumném táboře z okolí Semína (okr. Pardubice) Report on the 6 th Weekend Research Camp Held in Semín Village (Pardubice district)

Více

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2015

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2015 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2015 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2015 Zuzana Musilová, Petr Musil & Erika Prokešová Katedra ekologie

Více

Ornitologická pozorování

Ornitologická pozorování PANURUS, 11 (2001): 149-155 149 Ornitologická pozorování Ornithological observations Tomáš Bělka & Vladimír Lemberk (eds.) Potápka rudokrká (Podiceps grisegena) 15.9.2000, NPR Bohdanečský rybník a rybník

Více

Plán péče o NPP Chropyňský rybník

Plán péče o NPP Chropyňský rybník Plán péče o NPP Chropyňský rybník na období 2011 2017 Zpracovatel: SAGITTARIA Sdružení pro ochranu přírody střední Moravy Lazecká 6, 779 00 Olomouc tel./fax: 585228438, mobil: 605524385, e-mail: sagittaria@volny.cz

Více

Zimní pozorování vodních ptáků na Labi v Pardubicích v zimách 1998/1999 a 1999/2000

Zimní pozorování vodních ptáků na Labi v Pardubicích v zimách 1998/1999 a 1999/2000 Panurus, 10 (2000): 89-96 ISBN: 80-86046-43-5 Zimní pozorování vodních ptáků na Labi v Pardubicích v zimách 1998/1999 a 1999/2000 Winter Waterfowl Observations on Labe river in Pardubice in 1998/1999 and

Více

Ornitologická pozorování

Ornitologická pozorování Panurus 20 (2011): 193 220 193 Ornitologická pozorování Ornithological observations Jakub Vrána (1) & Jiří Mach (2) (eds) (1) Riegrova 15, 568 02 Svitavy: e-mail: kuba.vrana@email.cz (2) Dimitrovova 29,

Více

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2013

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2013 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2013 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2013 Zuzana Musilová 1, Petr Musil 1 & Erika Prokešová 2 1 Katedra

Více

Cíle projektu. vytvoření vhodných podmínek pro existenci zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů vázaných na vodní prostředí

Cíle projektu. vytvoření vhodných podmínek pro existenci zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů vázaných na vodní prostředí 18 Péče o přírodu a krajinu 3 /2014 Ochrana přírody Obnova rybníka Kojetín v Polabí Pavel Trnka, Marcela Hausvaterová, Eva Vojtěchovská Rybník Kojetín je součástí stejnojmenné přírodní památky vyhlášené

Více

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2014

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2014 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2014 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2014 Zuzana Musilová, Petr Musil & Erika Prokešová Katedra ekologie

Více

Výskyt vodních ptáků na Bohdanečském rybníce během roku

Výskyt vodních ptáků na Bohdanečském rybníce během roku Panurus 16 (2007): 3-25 Výskyt vodních ptáků na Bohdanečském rybníce během roku Year-round patterns of the waterfowl occurrence on Bohdanečský fishpond (1, 2) Martin Paclík (1) Katedra biologie PdF UP,

Více

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2016

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2016 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2016 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2016 Zuzana Musilová, Erika Prokešová & Petr Musil Katedra ekologie

Více

Ptactvo mokřadu Za pilou (okres Most, severozápadní Čechy)

Ptactvo mokřadu Za pilou (okres Most, severozápadní Čechy) Sborník Oblastního muzea v Mostě, řada přírodovědná, 2017, 38 (2016): 100 107, ISSN 1214-2573, ISBN 978-80-906560-1-7 Ptactvo mokřadu Za pilou (okres Most, severozápadní Čechy) Birds of wetland Za pilou

Více

Trends in numbers of wintering waterbird species in Czechia in 1966 2008

Trends in numbers of wintering waterbird species in Czechia in 1966 2008 Trendy početnosti zimujících vodních ptáků v ČR (1966 28) Trends in numbers of wintering waterbird species in Czechia in 1966 28 Petr Musil & Zuzana Musilová Katedra zoologie PřF UK, Viničná 7, 128 44

Více

Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2010

Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2010 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2010 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2010 Zuzana Musilová, Petr Musil & Milan Haas Katedra zoologie PřF

Více

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, Vážené čtenářky a vážení čtenáři, do rukou se vám dostává první publikace vysvětlující téma cross-compliance, označované také jako křížová shoda, podmíněnost či křížová kontrola. Rádi bychom vám touto

Více

PTÁCI 1.část AVIFAUNA dnes známo asi 10 000 druhů u nás 406 druhů ptáků (k 8.3.2009) asi 200 hnízdících druhů ORNITOLOGIE v ČR Česká společnost ornitologická (www.birdlife.cz) (Faunistická komise:

Více

Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2008 a 2009

Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2008 a 2009 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2008 a 2009 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2008 and 2009 Zuzana Musilová, Petr Musil, Milan Haas, Martin

Více

Vliv letnění Nesytu v roce 2007 na jarní průtah ptáků

Vliv letnění Nesytu v roce 2007 na jarní průtah ptáků Petr Macháček Vliv letnění Nesytu v roce 2007 na jarní průtah ptáků Největší moravský rybník Nesyt (300 ha) je součástí Národní přírodní rezervace (a ptačí oblasti) Lednické rybníky. Tyto rybníky by měly

Více

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2017

The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2017 Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice v lednu 2017 The International Waterbirds Census in the Czech Republic in January 2017 Zuzana Musilová, Petr Musil & Erika Prokešová Katedra ekologie

Více

The long-term changes in numbers of wintering waterbirds in the Czech Republic: Overview of published results

The long-term changes in numbers of wintering waterbirds in the Czech Republic: Overview of published results Dlouhodobé změny početnosti zimujících vodních ptáků v České republice: Shrnutí výsledků publikovaných v zahraničních periodikách The long-term changes in numbers of wintering waterbirds in the Czech Republic:

Více

Trends in numbers of wintering waterbird species in Czech Republic between 1966 and 2015

Trends in numbers of wintering waterbird species in Czech Republic between 1966 and 2015 Změny početnosti zimujících vodních ptáků v ČR (1966 2015) Trends in numbers of wintering waterbird species in Czech Republic between 1966 and 2015 Matyáš Adam, Petr Musil & Zuzana Musilová Katedra ekologie

Více

DESET LET ZIMNÍHO SČÍTÁNÍ VODNÍCH PTÁKŮ V NÁRODNÍM PARKU PODYJÍ

DESET LET ZIMNÍHO SČÍTÁNÍ VODNÍCH PTÁKŮ V NÁRODNÍM PARKU PODYJÍ THAYENSIA (ZNOJMO) 2014, 11: 107 122. ISSN 1212-3560 DESET LET ZIMNÍHO SČÍTÁNÍ VODNÍCH PTÁKŮ V NÁRODNÍM PARKU PODYJÍ TEN YEARS OF WINTER WATERBIRD CENSUS IN THE PODYJÍ NATIONAL PARK Vlasta Š k o r p í

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ. 1. 07/1. 3. 11/02. 0007 Sada metodických listů: KABINET PŘÍRODOPISU Název

Více

PTÁCI. pražských mokřadů

PTÁCI. pražských mokřadů PTÁCI pražských mokřadů Seznam vyobrazených druhů 1. Labuť velká Cygnus olor Pozorovaný druh 1. Labuť velká Cygnus olor 2. Husa velká Anser anser 3. Kachna divoká Anas platyrhynchos 4. Lžičák pestrý Anas

Více

Fauna obratlovců ČR a SR. 9. Aves Ptáci III

Fauna obratlovců ČR a SR. 9. Aves Ptáci III MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Fauna obratlovců ČR a SR 9. Aves Ptáci III Gruiformes, Charadriiformes, Columbiformes, Cuculiformes,Caprimulgidae, Coraciiformes,

Více

Ornitologický průzkum lokality Staré Duby v letech 2009 a 2010

Ornitologický průzkum lokality Staré Duby v letech 2009 a 2010 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Ornitologický průzkum lokality Staré Duby v letech 2009 a 2010 Vojtěch Kodet, Pavel Hobza,

Více

Ornitologický průzkum přírodní rezervace V pískovně

Ornitologický průzkum přírodní rezervace V pískovně Ornitologický průzkum přírodní rezervace V pískovně Materiál a metodika Pro zprávu jsem použil data z celkem 4 kontrol lokality, které proběhly 10.6.09 a 7.7.09 v ranních hodinách a 9.7.09 a 13.7.09 v

Více

Úvod Popis sledovaného území

Úvod Popis sledovaného území Úvod Lidé mají ptactvo rádi, a tak se často věnují jeho pozorování. Anglicky mluvící milovníci ptáků pro tuto činnost dokonce začali používat speciální slovo birdwatching. Některým lidem tato činnost přináší

Více

Zpravodaj Ornitologického klubu při Labských pískovcích

Zpravodaj Ornitologického klubu při Labských pískovcích Zpravodaj Ornitologického klubu při Labských pískovcích rok 2009 číslo 5 Editorial Milí kolegové ornitologové, dostává se vám do rukou další v pořadí již 5. číslo našeho "Zpravodaje. Doufám, že vám přinese

Více

Zimování vodních ptáků v Pardubicích v letech 2003 2008

Zimování vodních ptáků v Pardubicích v letech 2003 2008 Panurus 19 (2010): 5 32 5 Zimování vodních ptáků v Pardubicích v letech 2003 2008 Wintering of waterfowl in Pardubice in 2003 2008 Světlana Vránová Semtínská 288, 533 53 Pardubice-Ohrazenice; e-mail: sve.crow.crow@seznam.cz

Více

PTAČÍ OBLAST LABSKÉ PÍSKOVCE

PTAČÍ OBLAST LABSKÉ PÍSKOVCE PLÁN MONITORINGU PTAČÍ OBLAST LABSKÉ PÍSKOVCE Zpracoval: Pavel BENDA (listopad 2004) Aktualizace: Pavel BENDA (srpen 2004) 1. Popis ptačí oblasti Ptačí oblast zahrnuje celé území Národního parku České

Více

Ptactvo mokřadu Bettynka u Vtelna (severozápadní Čechy, Most)

Ptactvo mokřadu Bettynka u Vtelna (severozápadní Čechy, Most) Sborník Oblastního muzea v Mostě, řada přírodovědná, 38 (2016): 92 99, ISSN 1214-2573, ISBN 978-80-906560-1-7 Ptactvo mokřadu Bettynka u Vtelna (severozápadní Čechy, Most) Birds of wetland Bettynka near

Více

Upozornění. Determinace a biologie chráněných a CITES živočichů. kriticky ohrožení (1) 5.5.2010. bukač velký (Botaurus stellaris)

Upozornění. Determinace a biologie chráněných a CITES živočichů. kriticky ohrožení (1) 5.5.2010. bukač velký (Botaurus stellaris) Determinace a biologie chráněných a CITES živočichů Zvláště chráněné druhy ptáků ČR 1 kriticky ohrožené druhy Jan Fechtner Aktualizováno 2009, pro studijní účely dostupné na: www.xxx.cz Upozornění Tento

Více

OBSAH Doporučená citace díla:

OBSAH Doporučená citace díla: OBSAH Obsah...1 Materiál a metodika...2 Materiál...2 Metodika přepisu údajů...3 Prioritní ZCHD...3 Ostatní ZCHD...4 Výsledky...5 Stručný komentář k prioritním ZCHD...7 Literatura...9 Doporučená citace

Více

Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004

Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004 Petr Macháček Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004 Národní přírodní rezervace Lednické rybníky, vyhlášená v roce 1953 na rozloze 552,5 ha, je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických

Více

Rozměry vajec a velikost ptačích snůšek v okolí Pardubic

Rozměry vajec a velikost ptačích snůšek v okolí Pardubic Rozměry vajec a velikost ptačích snůšek v okolí Pardubic Egg and clutch sizes of birds in the region of Pardubice Jiří Česák Panurus 22 (2013): 19 35 Ráby 81, 533 52 Staré Hradiště; e-mail: cesakjiri@volny.cz

Více

Vodní ptactvo rybniční oblasti Hájek u Ostrova nad Ohří v letech 1977 a 1978

Vodní ptactvo rybniční oblasti Hájek u Ostrova nad Ohří v letech 1977 a 1978 Sluka 8 / 2012 / 7 46 Vodní ptactvo rybniční oblasti Hájek u Ostrova nad Ohří v letech 1977 a 1978 Water bird species of Hájek Pond komplex near Ostrov nad Ohří in the years 1977 and 1978 Ivan Mikšík Souhrn

Více

TERÉNNÍ PRŮ VODCE. pro ochranářská a přírodovědná praktika a exkurze v CHKO Litovelské Pomoraví. kapitola ptáci. Karel Poprach

TERÉNNÍ PRŮ VODCE. pro ochranářská a přírodovědná praktika a exkurze v CHKO Litovelské Pomoraví. kapitola ptáci. Karel Poprach TERÉNNÍ PRŮ VODCE pro ochranářská a přírodovědná praktika a exkurze v CHKO Litovelské Pomoraví kapitola ptáci Karel Poprach TERÉNNÍ PRŮVODCE pro ochranářská a přírodovědná praktika a exkurze v CHKO Litovelské

Více

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci)

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Kód ZCHÚ: - Řešitel: SAGITTARIA - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, občanské sdružení registrované MV ČR pod č.j. VSP/1-4865/91-R

Více

řád: Tinamy - starobylé znaky, připomínají drobné lesní kury - zástupci: tinama argentinská

řád: Tinamy - starobylé znaky, připomínají drobné lesní kury - zástupci: tinama argentinská Ptáci - systém Praptáci - nejznámějším praptákem je Archeopteryx lithographica (druhohory) - je příkladem spojovacího článku s moderními znaky ptáků (peří, běhák, vidlička, pánev a lebka) a starobylými

Více

METODIKA ORNITOLOGICKÉHO PRŮZKUMU PRO ZÁMĚRY VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN

METODIKA ORNITOLOGICKÉHO PRŮZKUMU PRO ZÁMĚRY VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN METODIKA ORNITOLOGICKÉHO PRŮZKUMU PRO ZÁMĚRY VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN Studie pro Ministerstvo životního prostředí ČR Česká společnost ornitologická BirdLife Czech Republic Praha 2009 Zpracovali: Mgr.

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2011 RENATA DAŇKOVÁ Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Druhová diverzita

Více

Ornitologický průzkum na území PR Skučák OBSAH. Zhotovitel: Mgr. Martin Mandák. Autor: Mgr. Martin Mandák

Ornitologický průzkum na území PR Skučák OBSAH. Zhotovitel: Mgr. Martin Mandák. Autor: Mgr. Martin Mandák 1.22.4. Ornitologický průzkum na území PR Skučák Zhotovitel: Mgr. Martin Mandák Autor: Mgr. Martin Mandák OBSAH Obsah...1 Metodika a materiál...2 Výsledky a diskuse...3 Seznam zjištěných taxonů...3 Komentář

Více

DVĚ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY BAČALKY

DVĚ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY BAČALKY Hodnocení potenciálních vlivů větrných elektráren na ptáky spolu s návrhy opatření pro zmírnění uvažovaných negativních vlivů DVĚ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY BAČALKY Mgr. RADIM KOČVARA Autorizovaná osoba podle 45i

Více

RAMSAR SK AT. Aktivity na slovenskej strane rieky Moravy

RAMSAR SK AT. Aktivity na slovenskej strane rieky Moravy RAMSAR SK AT Aktivity na slovenskej strane rieky Moravy Schloss Orth/Donau 4.12.2012 4 WP Výmena cezhraničnej databázy V Prahe v centre AOPK je vytvorená spoločná trilaterálna ramsarska databáza. Funkcia

Více

PŘÍLOHA I směrnice 79/409/EHS

PŘÍLOHA I směrnice 79/409/EHS PŘÍLOHA I směrnice 79/409/EHS Gaviiformes Gaviidae Gavia stellata Gavia arctica Gavia immer Podicipediformes Podicipedidae Podiceps auritus Procellariiformes Pterodroma madeira Procellariidae Hydrobatidae

Více

Výskyt a hnízdění ptáků na rybnících mezi Bohuslavicemi a Dolním Benešovem v letech

Výskyt a hnízdění ptáků na rybnících mezi Bohuslavicemi a Dolním Benešovem v letech Výskyt a hnízdění ptáků na rybnících mezi Bohuslavicemi a Dolním Benešovem v letech 1994 1998 Observation and breeding of birds on ponds near Bohuslavice and Dolní Benešov in 1994 1998 Mgr. Radim Kočvara

Více

Třída: PTÁCI (AVES) Řád: KRÁTKOKŘÍDLÍ (Gruiformes)

Třída: PTÁCI (AVES) Řád: KRÁTKOKŘÍDLÍ (Gruiformes) Třída: PTÁCI (AVES) Řád: KRÁTKOKŘÍDLÍ (Gruiformes) Krátkokřídlí (Gruiformes = Ralliformes) různorodá skupina ptáků díky této různorodosti existuje několik různých klasifikačních systémů příslušníci tohoto

Více

(Akty přijaté před 1. prosincem 2009 podle Smlouvy o ES, Smlouvy o EU a Smlouvy o Euratomu)

(Akty přijaté před 1. prosincem 2009 podle Smlouvy o ES, Smlouvy o EU a Smlouvy o Euratomu) 26.1.2010 Úřední věstník Evropské unie L 20/7 IV (Akty přijaté před 1. prosincem 2009 podle Smlouvy o ES, Smlouvy o EU a Smlouvy o Euratomu) SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/147/ES ze dne 30.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Katedra biologie Komplexní terénní cvičení Polsko 2013 Fauna Polska SEMINÁRNÍ PRÁCE Vypracovaly: Málková Alžběta Pokorná Petra Polsko je někdy nazýváno pokladnicí

Více

PTÁCI VYSOČINY. Vojtěch Kodet & Dana Kodetová

PTÁCI VYSOČINY. Vojtěch Kodet & Dana Kodetová PTÁCI VYSOČINY Vojtěch Kodet & Dana Kodetová PTÁCI VYSOČINY Vojtěch Kodet & Dana Kodetová Jihlava 2017 ISBN 978-80-88242-03-1 Vydání publikace bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska

Více

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ HUSA VELKÁ HUSA BĚLOČELÁ HUSA POLNÍ HUSICE LIŠČÍ HUSICE NILSKÁ KACHNA DIVOKÁ KOPŘIVKA OBECNÁ OSTRALKA ŠTÍHLÁ LŽIČÁK PESTRÝ HVÍZDÁK EURASIJSKÝ ČÍRKA OBECNÁ

Více

PTÁCI. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165. Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 22.8.

PTÁCI. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165. Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 22.8. PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 22.8.2011 Anotace Prezentace stálých, stěhovaných a domácích zvířat.

Více

David Lacina, AOPK ČR

David Lacina, AOPK ČR Ptáci zemědělské krajiny význam, ohrožení, opatření David Lacina, AOPK ČR chřástal a bahňáci chřástal polní Crex crex Celosvětově ohrožený druh stěhovavý louky, (pole) potravou hmyz, bezobratlí, semena

Více

Systematická část I. Třída: ptáci (Aves) Některá úskalí determinace ptáků v

Systematická část I. Třída: ptáci (Aves) Některá úskalí determinace ptáků v Ornitologie Systematická část I Ing. Jiří Foit, Ph.D. Některá úskalí determinace ptáků v přírodě 1) Mnohdy odlišné opeření pohlaví, mláďat a mladých ptáků 2) Častá je sezónní změna opeření (svatební šat;

Více

152/2006 Sb. VYHLÁKA

152/2006 Sb. VYHLÁKA 152/2006 Sb. VYHLÁKA ze dne 6. dubna 2006 o odchylném postupu při ochraně ptáků a výjimce ze základních ochranných podmínek zvlátě chráněných druhů ptáků pro jejich značení Ministerstvo životního prostředí

Více

Třída: PTÁCI (AVES) Řád: KUKAČKY (Cuculiformes)

Třída: PTÁCI (AVES) Řád: KUKAČKY (Cuculiformes) Třída: PTÁCI (AVES) Řád: KUKAČKY (Cuculiformes) KUKAČKA OBECNÁ (Cuculus canorus) řád: KUKAČKY (Cuculiformes) čeleď: KUKAČKOVITÍ (Cuculidae) vyskytuje se v Evropě, v Asii a v Africe je ptákem stěhovavým,

Více

Hodnocení vlivů koncepce na ptačí oblasti a evropsky významné lokality v soustavě Natura 2000

Hodnocení vlivů koncepce na ptačí oblasti a evropsky významné lokality v soustavě Natura 2000 Hodnocení vlivů koncepce na ptačí oblasti a evropsky významné lokality v soustavě Natura 2000 Část 2. Zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje Záměry k převzetí bez věcné změny dle 187, odst. 2,

Více

VĚTRNÝ PARK ČESKÁ RYBNÁ

VĚTRNÝ PARK ČESKÁ RYBNÁ Vliv stavby na avifaunu Strana 1 z 40 Vliv stavby na avifaunu OBJEDNATEL: S &M CZ s.r.o. se sídlem: Jevíčko, Třebovská 809, PSČ 569 43 IČ: 26884275 DIČ: CZ26884275 ZHOTOVITEL: se sídlem: Havířov-Prostřední

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Povrch těla kryt peřím. Velký a pevný hrudní koš Úplně rozdělené srdce, pravý oblouk aorty. Dokonalá trávicí soustava Homoiotermie

Povrch těla kryt peřím. Velký a pevný hrudní koš Úplně rozdělené srdce, pravý oblouk aorty. Dokonalá trávicí soustava Homoiotermie Ptáci (Aves) Třída: Ptáci (Aves) Povrch těla kryt peřím Přední končetina přeměněna v křídlo Specializovaná zadní končetina Velký a pevný hrudní koš Úplně rozdělené srdce, pravý oblouk aorty Soustava plicních

Více

Zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků využívajících mokřady mezinárodního významu v České republice a doporučení pro jejich

Zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků využívajících mokřady mezinárodního významu v České republice a doporučení pro jejich Zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků využívajících mokřady mezinárodního významu v České republice a doporučení pro jejich management a udržitelné využívání Česká společnost ornitologická

Více

449/2001 Sb. ZÁKON ze dne 27. listopadu 2001 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

449/2001 Sb. ZÁKON ze dne 27. listopadu 2001 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 449/2001 Sb. ZÁKON ze dne 27. listopadu 2001 o myslivosti Změna: 320/2002 Sb. Změna: 59/2003 Sb. Změna: 444/2005 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 124/2008 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Změna:

Více

Plán péče o Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky na období 2012 2021

Plán péče o Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky na období 2012 2021 Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI PÁLAVA Plán péče o Národní přírodní rezervaci na období 2012 2021 1. Základní údaje o zvláště chráněné úzeí 1.1 Základní

Více

Podzimní tah ptáků v Krkonoších v letech 2001 2010

Podzimní tah ptáků v Krkonoších v letech 2001 2010 Panurus 21 (2012): 53 62 53 Podzimní tah ptáků v Krkonoších v letech 2001 2010 Autumn migration of birds in the Krkonoše Mts. in 2001 2010 Ladislav Jasso Proseč 25, 513 01 Semily; e-mail: jasso.l@seznam.cz

Více

Systematická část IV. Řád: Sovy (Strigiformes) Ing. Jiří Foit, Ph.D. -noční dravci, výborný zrak a sluch - velké oči, hákovitý zobák

Systematická část IV. Řád: Sovy (Strigiformes) Ing. Jiří Foit, Ph.D. -noční dravci, výborný zrak a sluch - velké oči, hákovitý zobák Ornitologie Systematická část IV Ing. Jiří Foit, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Řád: Sovy (Strigiformes) -noční dravci,

Více

Radarová stanice na kótě 718,8. ve Vojenském újezdu Brdy

Radarová stanice na kótě 718,8. ve Vojenském újezdu Brdy Radarová stanice na kótě 718,8 ve Vojenském újezdu Brdy (výtah) podle 67 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších úprav GeoVision s. r. o., Částkova 73, 326 00 Plzeň, tel.:

Více

Název materiálu: Ptáci okraje lesa

Název materiálu: Ptáci okraje lesa Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Celobeskydské mapování chřástala polního

Celobeskydské mapování chřástala polního Jak se dařilo ptákům v Beskydech v roce 2013? V roce 2013 proběhl na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy (CHKO) monitoring vzácných a ohrožených druhů ptáků. Na území CHKO se nacházejí 2 ptačí oblasti,

Více

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Významné ptačí území IBA Beskydy byla zřízena zejména pro horské druhy ptáků a na tomto území byly vyhlášeny 2 ptačí oblasti: Ptačí oblast Beskydy

Více

KROUŽKOVATEL. Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù. Kroužkovací stanice Národního muzea

KROUŽKOVATEL. Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù. Kroužkovací stanice Národního muzea KROUŽKOVATEL Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù 5 Kroužkovací stanice Národního muzea KROUŽKOVATEL KVÌTEN 28 Zpravodaj Spoleènosti spolupracovníkù Kroužkovací stanice Národního muzea Výkonný redaktor:

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky TÝNIŠTĚ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Týniště Předmět ochrany a jeho popis Hlavním předmětem ochrany je populace kuňky

Více

Přehled informací k Aviární influenze

Přehled informací k Aviární influenze EVROPA (31/03/06) (30/03/06) (29/03/06) (29/03/06) EU (27/03/06) STOCKHOLM (27/03/06) (27/03/06) (23/03/06) (19/03/06) Šíření ptačí chřipky v Evropě: ČR 27. 3. 2006, Švédsko 15. 3. 2006, Albánie 8. 3.

Více

Zimní sèítání vodních ptákù ve støedních Èechách nìkteré zajímavìjší výsledky z posledních let

Zimní sèítání vodních ptákù ve støedních Èechách nìkteré zajímavìjší výsledky z posledních let PANURUS, 15 (26): 31-39 31 Zimní sèítání vodních ptákù ve støedních Èechách nìkteré zajímavìjší výsledky z posledních let Winter census of waterfowl in Central Bohemia some interesting results from recent

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: PTÁCI 6. PĚVCI, ŠPLHAVCI, KUKAČKY. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Ročník: 6. Téma: Ročník: PTÁCI 6. PĚVCI, ŠPLHAVCI, KUKAČKY. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS EKOLOGICKÝ Tematický celek: PŘÍRODOPIS LES Tématický

Více