Autor: Grace Fitzgerald (Dublin City Development Board) a Prof. Norman Longworth (Napier University)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autor: Grace Fitzgerald (Dublin City Development Board) a Prof. Norman Longworth (Napier University)"

Transkript

1 Modul č.8 Téma č.1 Učící se pracoviště ve světě vzdělávání Autor: Grace Fitzgerald (Dublin City Development Board) a Prof. Norman Longworth (Napier University) Popis tématu Téma nás seznamuje s pracovištěm v učícím se městě 21.století. Zkoumá hlavní změny ovlivňující pracoviště a rovněž témata spojená s rozvojem nových dovedností, kompetencí a hodnot v kontextu s neustále se měnícím pracovním, kulturním, sociálním a ekonomickým prostředím. Posluchač má nejen problematice porozumět, ale také se zapojit do jejího řešení, které by přineslo prospěch jak průmyslu a obchodu, tak také městu a jednotlivci. Cíl tématu Hlavním cílem následujícího tématu je přiblížit nové trendy, které ovlivňují pracoviště na místní úrovni a identifikovat nové dovednosti a kompetence, jež jsou ve 21.století potřeba k udržení pozice na trhu práce. Cílové skupiny Téma je určeno širokému spektru posluchačů z obchodní a průmyslové sféry veřejného a soukromého sektoru včetně posluchačů kurzů rozvoje a managementu. Směsice lidí z nejrůznějších prostředí a různého věku jistě přispěje ke stimulaci kreativního myšlení, nezbytného k nalezení řešení v různých prostředích ve městě.

2 Lekce and Nové pracovní trendy (zhruba 2 hodiny) Zaměření lekce: Tato lekce vychází z následujících konceptů a myšlenek: 1. Průmyslový svět prochází rychlými změnami a velký podíl na tom mají moderní technologie. Musí se držet ve střehu. 2. Zákazníci byli zvyklí přijímat to, co jim bylo nabídnuto nyní chtějí mít výběr a požadují zboží, které přesně odpovídá jejich potřebám, nemá žádné vady a je vysoce kvalitní. 3. Nové produkty jsou výsledkem inovace a kreativity. 4. Z toho plyne rychlá adaptace vůči trhu, bystrá a činorodá pracovní síla, která chápe tržní procesy a zná zákazníkovy potřeby. 5. Důležité je přesné načasování stále aktuální výrobní techniky a výzkum zajišťující neustálý pohyb kupředu. 6. Vliv technologie stroje a roboti jsou výkonnější než lidé, navíc neznají únavu. 7. Ve vyspělém světě zaznamenáváme přesun pracovní síly do vysoce technicky náročných profesí a služeb, které vyžadují jak široké znalosti, tak jejich důmyslnou aplikaci. Tento svět využívá ve větší míře intelektu než manuální práce a místo šroubováku pro prodloužení paže využívá jako prodlouženou ruku mozku počítače. 8. Staré pracoviště založené na hierarchii se mění na organizace, kde se na rozhodování podílejí ti lidé, kteří jsou k problematice nejpovolanější, a rozhodování se děje v tom nejvhodnějším čase existuje větší rovnost pozic a manažeři fungují pouze jako poradci. Způsob práce bude očividně v budoucnosti velmi odlišný od toho současného. To dokládají i cvičení, kterými se posluchači budou zabývat. Cíl lekce Hlavním cílem této lekce je identifikovat hlavní změny v pracovní praxi, které se nyní začínají projevovat a v budoucnosti budou ještě markantnější jak v místní správě, tak v soukromém sektoru. Dále se budeme zabývat důvody jejich existence. Poznámky pro školitele 1. Lekci uveďte zmínkou o některých výše uvedených bodech a ptejte se, co si o nich posluchači myslí. 2. Třídu rozdělte do skupin po třech. Každé skupině rozdejte 4 nebo 5 různých citátů, které naleznete ve studijním materiálu č.1. Skupiny mají nyní za úkol v pěti až deseti bodech shrnout, o čem citáty společně vypovídají. Výsledky připevněte na zeď. 3. Každá skupina na ostatních plakátech označí ty body, které také měla na svém seznamu. Po dokončení tohoto cvičení nejdůležitější body vypište na tabuli a konec lekce věnujte diskusi o těchto bodech. Pokud vám zbyde čas, můžete se věnovat

3 následujícím bodům, popřípadě na tématiku navázat v další lekci. 4. (lze koncipovat jako hodinu navíc) Znovu si projděte látku z minulého týdne. Ptejte se, jaký bude mít praktický dopad na práci organizací a jejich zaměstnanců. 5. Rozdejte studijní materiál č.2. Znovu utvořte skupiny po třech a nechte skupiny vyplnit prázdný odstavec. 6. Skupiny nejprve představují své odpovědi, poté je porovnají s odpověďmi ve studijním materiálu č.3. Rozpoutejte debatu o změnách na pracovišti a o tom, zda je posluchači vnímají ve své práci.

4 Lekce Dovednosti a kompetence pro učící se svět (1 hodina) Zaměření lekce Individualita, kreativita a schopnost samostatného uvažování tedy hodnoty, kterých si v moderním průmyslu velice ceníme v industriální společnosti téměř nikdy nebyly atributem pracovníka u výrobního pásu a málokdy atributem lidí na výkonných pozicích. (Aburdine and Naisbitt - Re-inventing the Corporation') Co se tedy změnilo? A co ze změn vyplývá? Tato lekce se zaměřuje na to, jakých dovedností bude v budoucnu třeba, a jak způsoby, kterými lze tyto dovednosti nabýt, ovlivňují všechny součásti vzdělávacího a společenského systému. Potřeba nových dovedností vychází z následujících bodů: 1. Posun od industriálního k postindustriálnímu věku si vyžaduje nové dovednosti, postoje a hodnoty. 2. Pracovníci už nejsou, podobně jako stroje, počítače nebo vozový park služebních vozidel firmy, považováni za prostředky. 3. Ve snaze polidštit firemní protokol se z dřívějšího personálního oddělení stalo Oddělením lidských zdrojů. Má tohle nějaký kladný dopad na situaci? 4. Dovednostní požadavky se mění v závislosti na charakteru pracovních úkonů (viz. lekce č.1) Stejně tak se mění šíře pohledu jednotlivce na profesi, kterou vykonává. 5. Profese se velmi rychle mění, a proto budoucí zaměstanci musí počítat s tím, že za svůj život své povolání několikrát změní a to buď v rámci podniku nebo s přestupem do jiného. Z toho plyne, že každá osoba by měla mít svůj plán profesního vývoje a při výkonu současné profese se již připravovat na další. 7. Zároveň je také potřeba, aby se jedinec naučil pečovat o svůj osobní růst. Tak bude schopen se se změnami lépe vyrovnat. 8. Pro stále více podniků znamená rozvoj dovedností a kompetencí aktivitu na celý život. Zkušenosti nabyté mimo profesi jsou stejně relevantní jako ty přímo spojené s profesí a naopak. Důraz je tedy kladen zejména na rozvoj celé osobnosti, jejích schopností, znalostí a hodnot jak na pracovišti, tak mimo něj. Cíl lekce Lekce se zaměřuje na odhalení schopností a dovedností, které jsou nezbytné pro úspěch jednotlivců a organizací ve 21. století. Rovněž se zabývá způsoby jejich dosažení. Poznámky pro školitele 1. Zrekapitulujte předcházející lekci o změnách v pracovní praxi. Rozdejte studijní materiál č.4 (Nové nároky na práci v bankách). Posluchači mají možnost přispět svými komentáři měli by dojít k tomu, že 21. století si žádá osvojení nových dovedností. Co to znamená pro systém vzdělávání a školení? K úvodu do tématu použijte body uvedené v zaměření lekce".

5 2. Utvořte malé skupiny, které mají za úkol pomocí brainstormingu vytvořit seznam 10-ti dovedností, atributů a kompetencí moderního manažera. 3. Společně výsledky práce jednotlivých skupin prodebatujte a na tabuli vytvořte kompletní seznam dovedností, atributů a kompetencí moderního manažera. 4. Rozstříhejte pravý odstavec studijního materiálu č.6 na proužky a skupinám po třech lidech společně s nimi rozdejte studijní materiál č.5. Skupina má za úkol přiřadit proužky k bodům v levém odstavci studijního materiálu č Rozdejte studijní materiál č.6 jak blízko byly skupiny k údajům v materiálu? Rozpoutejte diskuzi o tom, kolik lidí ve třídě disponuje kterými dovednostmi a jak lze tyto dovednosti získat. 6. Diskuze na téma relativní význam různých dovedností. Rozdejte první část studijního materiálu č.7. Rozdělte třídu do skupin po třech a skupinám zadejte doplnit cvičení. Výsledky společně prodebatuje a srovnejte s údaji od Nadace pro kreativní vzdělávání". Výsledky se pravděpodobně hodně liší. Společně se zaměřte na důvody, proč tomu tak je. Na závěr nezapomeňte zdůraznit, že cvičení je a) velmi restriktivní - nezahrnuje dovednosti nabyté během života (v dnešní době navíc vnímáme dovednosti jako něco, co není přesně vymezené buď pro život nebo pro práci) a b) všechny dovednosti jsou důležité na pořadí nezáleží.

6 Lekce Zaměstnanost a schopnost udržet se na trhu práce (1 až 1½ hodiny) Zaměření lekce Lekce se zaměřuje jednak na problematiku zaměstnanosti a schopnosti udržet se na trhu práce, ale také na to, jakým způsobem se koncept vzdělávání a školení mění na koncept celoživotního vzdělávání, který je pro udržení pozice na trhu práce vhodnější. K popisu situace na trhu práce v budoucnosti využívá rovnice Charlese Handyho 1/2x2x3. To znamená, že v budoucnu budou podniky zaměstnávat o polovinu lidí méně než nyní, platit jim dvakrát tolik co nyní a vyžadovat třikrát větší produktivitu práce. Klíčoví zaměstnanci v průmyslu budou muset být vynalézaví, adaptabilní a vysoce vzdělaní lidé. Základní hodnotou jejich profesního života bude celoživotní vzdělávání. To ovšem přinese také rozvoj malých poradenských firem poskytujících služby, které si velké podniky již samy nezajišťují. Podniky budou muset umět rychle reagovat na změny, být vynalézavé a podnikavé. Důležitou roli zde bude opět hrát celoživotní vzdělávání. Tento trend vyvíjí velký tlak na každého jednotlivce, který se musí neustále vzdělávat, aby se udržel na trhu práce a tlak na organizace, které jednotlivce zaměstnávají. Ty se musí postarat o vývoj systémů, které celoživotí vzdělávání umožní. Cíl lekce Cílem této lekce je upozornit na to, že do středu zájmu vzdělávacích systémů se stále více dostává problematika udržení již zaměstnaných lidí na trhu práce, která vytlačuje problematiku zaměstnanosti. Poznámky pro školitele 1. Napište na tabuli následující citát o celoživotním vzdělávání: Význam slova,práce' se neustále mění. Nejenže jednotlivec za život vystřídá několik povolání, ale může absolvovat několik profesních drah. (Evropský kulatý stůl průmyslníků) Vytvořte skupiny po třech a zahajte skupinovou diskusi o tom a) jak se citát vztahuje na posluchače samotné b) co z něj plyne pro jejich budoucnost. 2. Nyní představte rovnici ½ x 2 x 3 a vysvětlete její význam (viz. zaměření lekce) třída má za úkol okomentovat její důsledky. 3. Přineste do hodiny nabídku volných míst zveřejněnou v nějakých kvalitních novinách a společně se zamyslete nad tím, jak by šlo daná pracovní místa charakterizovat. Každý posluchač si poté vybere některé z míst v nabídce a pokusí se popsat denní rutinu pracovníka, který tu kterou pozici zastává a dále znalosti a vlastnosti potřebné pro výkon povolání. Dvojice mají poté za úkol navzájem provést simulované výběrové řízení na místo, kterým se zabývali. 4. Každý z posluchačů napíše 4 činnosti, které by mu mohly pomoci k upevnění pozice

7 na trhu práce. Výsledkům věnujte společnou diskuzi. 5. Představte třídě případovou studii popsanou ve studijním materiálu č.8. Debatujte o tom, co projekt znamená a) ve vztahu k upevňování pozice lidí na trhu práce b) pro velké podniky c) pro malé a střední podniky a d) pro vaši vlastní lokalitu dal by se zde aplikovat? Pokud ano, jakým způsobem ho lze přenést? Pokud ne, jaké kreativní alternativy se nabízejí? Rozpoutejte brainstorming! Posluchači by měli podat návrhy, jak by místní iniciativy mohly přispět k upevnění pozice občanů na trhu práce.

8 Téma 8.1 Podpůrné studijní materiály Studijní materiál č.1 Citace k diskusi - a) Demografický vývoj evropské populace naznačuje, že v roce 2000 bude ve většině regionů počet lidí důchodového věku převažovat nad počtem lidí vstupujících nově na trh práce. Stárnutí populace bude také znamenat, že Evropa bude muset soutěžit s nově industrializovanými zeměmi, které mají mnohem mladší produktivní populaci, zběhlou v moderních poznatcích a pravděpodobně i s mnohem lepší kvalifikací." (Ert/CRE - Education and European competence) b) Vzdělávání se vyplatí. Neustálé zvyšování kvalifikace učiní národy a jejich obyvatele bohatšími, společnost bude výkonnější a spokojenější, jednotlivci svobodnější a schopnější vést život podle svých vlastních představ." (Sir Christopher Ball Report for the RSA) c) Přestože systémy a měřítka kvality vzdělácích a školících programů se vyvíjejí, aby dostály tlaku, který je na ně vyvíjen, změny nejsou dostatečně rychlé a zásadní, aby byly schopné držet krok se změnami v poznatcích a technologii." Mnoho profesí se časem velmi změní nebo úplně zmizí a zaměstnanci budou nuceni neustále pojímat nové informace a učit se novým dovednostem." (CRE/ERT Report on Lifelong Learning) d) Jak kvalita, tak kvantita dovedností na všech úrovních, které lze nabýt v rámci vzdělávacích a školících programů (zejména ve vyšším vzdělávání), jsou hlavním determinantem průmyslové produktivity v regionu a potažmo i konkurenceschopnosti. Jaké přesně dovednosti je třeba rozvíjet, je však zatím předmětem dohadů." Pokud chtějí být města na globalizovanému světovému trhu konkurenceschopná, musí hodně investovat do celoživotního vzdělávání." (IRDAC Report on Skills Shortages) g) IRDAC je přesvědčen, že vzdělávací a školící programy mají ve vztahu k průmyslové soutěži a konkurenceschopnosti zásadní význam pro budoucí blaho občanů." (IRDAC Report on Skills Shortages) h) Informační revoluce způsobila, že kdysi běžné vzdělávací a školící programy jsou dnes již zastaralé nebo jednoduše nevhodné. Intelektuální kapitál ztrácí každoročně zhruba 7% své původní hodnoty. Tato hodnota významně převyšuje počet absolventů škol vstupujících do zaměstnání. Proto je pro průmysl nezbytné vyvinout a přijmout systémy kontinuálního vzdělávání a školení současných zaměstnanců, kteří tak budou schopni držet krok s novými poznatky v oboru." (IRDAC Report on Skills Shortages)

9 i) Úspěšné rozšíření trendu vzdělávání na pracovišti, týkající se všech zaměstnanců, bude spočívat v širokém záběru vzdělávacích programů, od kterých se očekává, že: - přispějí k rozvoji schopnosti se učit a zapojí do vzdělávání co nejvíce lidí - povedou k aktualiazaci dovedností, kompetencí a poznatků a k přijetí celoživotního vzdělávání za styl života - povedou k upevnění a rozvoji kultury vzdělávání - podpoří rozvoj vzdělávacích center na pracovišti - budou mít finanční podporu a řádnou strukturu - budou vyvíjeny ve spolupráci s podílníky - vytvoří vazby mezi vzděláváním v rámci rodiny a komunity - rozšíří nabídku programů pro nezaměstnané" (Fryer Report) j) Organizace působící na pracovním trhu by se měly shodnout na principech, na jejichž základě mohou zaměstnavatelé podporovat samostatný rozvoj dovedností svých zaměstnanců a využití volného času pro další odborné vzdělávání. Místní vzdělávací instituce a podniky by měly spolupracovat na programech odborného školení. Školení by mělo brát v potaz jak potřeby obou podniků, tak potřeby všech zaměstnanců." (Finnish National Strategy for Lifelong Learning) k) Města ve vyspělém světě nyní čelí novým problémům se zaměstnaností. Ani Glasgow není výjimkou. Ve 21.století jsou odborné i neodborné profese nahrazeny technologiemi, mladé lidi čeká 5 až 6 profesních drah a většina lidí stráví velkou část svého života neustálou aktualizací znalostí, dovedností, vzděláváním a rekvalifikací, aby se udrželi na trhu práce. Adaptabilita, flexibilita, mnohostrannost a houževnatost jak organizací, tak jednotlivců, jsou pro budoucnost klíčovými pojmy." (Výňatek z brožury Učící se město Glasgow") l) Asi není přehnané tvrdit, že přežití organizací a společností v moderním světě technologií závisí na přijetí celoživotního vzdělávání za nezbytnou součást své kultury. Podniky, univerzity, školy, vlády atd. již nyní zkoumají možnosti a důsledky přeměny na organizace celoživotního vzdělávání, neboť tuší, že jedině tento přístup je udrží při životě a současně jim umožní zachovat si sebeúctu." (Prof.Norman Longworth, Prezident Evropské iniciativy celoživotního vzdělávání ) p) Hlavním tématem ve sféře služeb je současný odklon od specializace k funkčním zaměstnáním, kde jedna osoba zajišťuje širokou škálu prací, které dříve vykonávalo několik zaměstnanců." (IRDAC Report on Skills Shortages)

10 r) Jednou z nejdůležitějších alternativ, které jsou k dispozici, je znovu vyškolit starší odborníky v nových poznatcích a zkvalitnit jejich kompetence. Moderní organizace by měly razit celoživotní vzdělávání jako styl života." (ERT Report on Education and European Competence) s) V dnešních technologicky perfektně vybavených podnicích tvoří velkou část ceny produktů právě znalosti a schopnosti lidí. Investice do zaměstanců je tím nejlepším, co může podnik udělat úspěchy podniku jsou na jejich schopnostech závislé." (ERT/CRE Report on Approaches to Lifelong Learning) t) Mladá generace zaměstnanců má nové hodnoty ve vztahu k práci, kterým se zaměstnavatelé snaží přizpůsobit. Noví žadatelé o místa se při náborových pohovorech stále častěji dotazují na možnosti osobního růst při výkonu zaměstnání." (ERT/CRE Report on Approaches to Lifelong Learning) u) Většina profesí si vyžaduje čím dál větší vědomostní záběr a na pracoviště vykazují potřeby, které by mohly být pokryty právě institucemi poskytujícími vyšší vzdělání." (ERT/CRE Report on Approaches to Lifelong Learning)

11 Studijní materiál č.2 NOVÉ PRACOVNÍ TRENDY Pracoviště 20. století Jasná, dobře definovaná profesní dráha s jasnou vizí budoucnosti Jistota kontinuity pracovní pozice v organizaci Zvyšování příjmu během života Jistota pracovního místa Zaměstnavatel v roli nadřízeného Práce je vykonávána pro zaměstnavatele Práce je vykonávána samostatně Přesně definovaný kariérní postup Jedno povolání po celý život Z jednou nabytého vzdělání čerpáno po celý život Vstřebávání faktů a nabývání dovedností Aktualizace v oboru teprve tehdy, je-li to nutné Stabilní, dobře definované povolání s pevným organizačním zázemím Práce s čísly a slovy Pracoviště 21. století Vykonávání příkazů stanovených manažery a pracovníky pověřenými dohledem Lokálně zaměřená práce vykonávána po celý život na jednom místě Jednou nabyté odborné znalosti uplatňovány po celý život Odpovědnost vedoucímu pracovníku za kvalitu práce Statut zaměstnance

12 Studijní materiál č.3 NOVÉ PRACOVNÍ TRENDY Pracoviště 20. století Jasná, dobře definovaná profesní dráha s jasnou vizí budoucnosti Jistota kontinuity pracovní pozice v organizaci Zvyšování příjmu během života Jistota pracovního místa Zaměstnavatel v roli nadřízeného Práce je vykonávána pro zaměstnavatele Práce je vykonávána samostatně Přesně definovaný kariérní postup Jedno povolání po celý život Z jednou nabytého vzdělání čerpáno po celý život Vstřebávání faktů a nabývání dovedností Aktualizace v oboru teprve tehdy, je-li to nutné Stabilní, dobře definované povolání s pevným organizačním zázemím Práce s čísly a slovy Vykonávání příkazů stanovených manažery a pracovníky pověřenými dohledem Lokálně zaměřená práce vykonávána po celý život na jednom místě Jednou nabyté odborné znalosti uplatňovány po celý život Odpovědnost vedoucímu pracovníku za kvalitu práce Statut zaměstnance Pracoviště ve 21. století Nedefinovaná, mlhavá vize budoucnosti Život v rychle se měnícím světě plný nejistoty Udržování pozice na trhu práce Neexistuje jistota zaměstnání Zaměstnavatel v roli zákazníka, který si kupuje dovednosti Zaměstnanec přidává organizaci na hodnotě Všestranný člen mnohostranně zaměřeného týmu Více profesních drah vylučuje přímý kariérní postup Mnoho povolání a profesních drah během života Nabývání nových dovedností a odborných znalostí během celého života Vývoj postojů a hodnot díky celoživotnímu vzdělávání Neustálé vzdělávání podpořené osobním vzdělávacím plánem Přizpůsobivost stále se měnícím produktům, trhu, technologiím a organizacím Vykonávání abstraktní práce na obrazovce s využitím kódů a symbolů Práce vykonávána bez dohledu, člověk koná rozhodnutí a je za svou činnost zodpovědný Připravenost cestovat po vlasti a do ciziny Široké odborné znalosti, práce ve všeobecně zaměřeném/specializovaném týmu Odpovědnost klientovi/zákazníkovi za kvalitu práce Statut zaměstnatelného

13 Studijní materiál č.4 a) Nové nároky na práci v bankách NOVÉ NÁROKY NA PRÁCI V BANKÁCH STARÉ SCHOPNOST FUNGOVAT V PEVNĚ VYMEZENÉM A STABILNÍM PROSTŘEDÍ SCHOPNOST VYKONÁVAT STÁLE SE OPAKUJÍCÍ, PŘESNĚ DEFINOVANÉ A KONKRÉTNÍ PRACOVNÍ ÚKONY SCHOPNOST PRACOVAT POD NĚČÍM DOHLEDEM SAMOSTATNÁ PRÁCE SCHOPNOST UVAŽOVAT V OMEZENÉM GEOGRAFICKÉM A ČASOVÉM HORIZONTU ZNALOST URČITÝCH POSTUPŮ NUTNÝCH KE SPLNĚNÍ ÚKOLU OBČASNÁ AKTUALIZACE VE ŠKOLÍCÍCH CENTRECH PŘEVZATÁ DOVEDNOST NOVÉ SCHOPNOST FUNGOVAT VE STÁLE SE MĚNÍCÍM PROSTŘEDÍ BEZ PEVNÝCH HRANIC SCHOPNOST VYKONÁVAT NE ZCELA RUTINNÍ, ABSTRAKTNÍ PRACOVNÍ ÚKONY SCHOPNOST DĚLAT ROZHODNUTÍ A BRÁT NA SEBE ODPOVĚDNOST SKUPINOVÁ PRÁCE VYŽADUJÍCÍ ČASTOU INTERAKCI SCHOPNOST UVAŽOVAT V ŠIROKÉM GEOGRAFICKÉM A ČASOVÉM HORIZONTU KOMPLEXNÍ CHÁPÁNÍ CELÉHO SYSTÉMU ČASTÁ AKTUALIZACE PŘI VÝKONU ZAMĚSTNÁNÍ I VE ŠKOLÍCÍCH CENTRECH SAMOSTATNÉ ZÍSKÁVÁNÍ DOVEDNOSTÍ

14 Studijní materiál č.5 Hlavní předpoklady pro přežití jedince ve věku celoživotního vzdělávání Učení se jak se učit Aplikace nových poznatků v praxi Kladení si otázek a uvažování o nich Vedení sama sebe a ostatních lidí Zpracování informací Komunikační dovednosti Týmová spolupráce Schopnost řešit problémy Adaptabilita a flexibilita Celoživotní vzdělávání

15 Studijní materiál č.6 Hlavní předpoklady pro přežití jedince ve věku celoživotního vzdělávání Učení se jak se učit Aplikace nových poznatků v praxi Kladení si otázek a uvažování o nich Vedení sama sebe a ostatních lidí Znalost svého osobního stylu učení Otevřenost vůči novým vzdělávacím technikám a novým poznatkům Chuť se vzdělávat a sebedůvěra Pochopení vazby mezi teorií a praxí Uplatnění poznatků v praxi Neustálé vnímání změn Zájem o neustálé zkvalitňování metod a procesů Stálá nespokojenost se současným stavem Stanovení realistických osobních cílů Vědomí propasti mezi současným stavem a cílem a snaha o její překonání Neustálé rozvíjení osobních dovedností a odborných znalostí Zpracování informací Shromažďování, uchovávání, analýza a propojení informací Využití informačních technologií Komunikační dovednosti Jasné verbální vyjadřování ve formálních i neformálních situacích Schopnost přesvědčit Schopnost vyslechnout ostatní Týmová spolupráce Schopnost řešit problémy Adaptabilita a flexibilita Celoživotní vzdělávání Sdílení informací a poznatků Získávání informací a poznatků Podíl na vytyčení cílů Snaha o dosažení společného cíle Kreativita a inovace Schopnost čelit změnám bez ztráty sebedůvěry Schopnost zvládnout nové situace a úkoly Připravenost změnit osobní nasměrování Neustálé rozvíjení osobních dovedností a odborných znalostí Vzdělávání jako životní styl

16 Studijní materiál č.7 V roce 1990 si nadace Creative Education Foundation (Nadace pro kreativní vzdělávání) od časopisu Fortune, který otiskl seznam 500 největších korporací USA, vyžádala vytvoření pořadníku dovedností/kompetencí podle jejich významu pro pracoviště. Zkuste sami učit pořadí dovedností, které v seznamu figurovaly: Dovednost/kompetence Organizační rozvoj Schopnost řešit problémy Poslech Práce s počítačem Vedení Čtení Verbální komunikace Týmová spolupráce Psaní Stanovení cílů/motivace Kreativní myšlení Mezilidské vztahy Osobní/kariérní růst Pořadí Výsledek: 1. Týmová spolupráce 2. Schopnost řešit problémy 3. Mezilidské vztahy 4. Verbální komunikace 5. Poslech 6. Osobní/kariérní růst 7. Kreativní myšlení 8. Vedení 9. Stanovení cílů/motivace 10. Psaní 11 Organizační rozvoj 12 Práce s počítačem 13 Čtení

17 Studijní materiál č.8 Philips - Případová studie: Pomoc jednotlivcům při udržení pozice na trhu práce Jde o příklad sdílení zdrojů, který je vzat z knihy Evropský kulatý stůl průmyslníků zaměřené na vytváření pracovních míst. Příklad nastiňuje spolupráci mezi velkými a malými podniky a místními úřady práce v Holandsku. Malé a středně velké podniky zde mají problém s vyškolením svých vlastních zaměstnanců. Mnoha z nich schází prostředky k hledání a školení nových pracovních sil. Na řešení tohoto problému se podílí firma Philips, která dává možnost osmi stům dlouhodobě nezaměstnaných absolvovat roční pracovní stáž v jejích holandských pobočkách. Nezaměstnané lze zařadit do zhruba čtyř kategorií: lidé se žádnou nebo nevhodnou kvalifikací ženy, které znovu vstupují na trh práce cizí státní příslušníci, které je nutno vyškolit nebo přeškolit lidé s postižením Studenti jsou vybíráni ve spolupráci s místním úřadem práce. Výběr místa, kde tito lidé absolvují stáž, se odvíjí podle současných a budoucích potřeb místních podniků. Dosud bylo takto vyškoleno přes dlouhodobě nezaměstnaných a zhruba 80% z nich si po absolvování stáže našlo placené zaměstnání. Navíc, malé a střední podniky nabírají nové zaměstnance, kteří jsou okamžitě produktivní. Jedním ze zajímavých aspektů tohoto školení je, že jde o učení se praxí, zaměřené na pokrytí budoucího, ale i současného, trhu práce. Firma na tento program samozřejmě vynakládá pouze omezené prostředky. Počet míst určených k získání pracovní praxe je stanoven na 2% z celkového počtu zaměstnanců firmy Philips v Holandsku.

Modul č.8 Pracoviště v učícím se městě - Vzdělávání a vydělávání v jednom

Modul č.8 Pracoviště v učícím se městě - Vzdělávání a vydělávání v jednom Modul č.8 Pracoviště v učícím se městě - Vzdělávání a vydělávání v jednom Autor: Grace Fitzgerald (Dublin City Development Board) a Prof. Norman Longworth (Napier University) Úvod Pracoviště je jednou

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Výrobní podnik při současných tržních podmínkách SPŠ a OA Uherský Brod, 2012 Osnova tématu: 1. Globální pohled na svět, společnost a ekonomiku

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Květen 2010

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 10: Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Řízení vzdělávání a rozvoje pracovníků v organizaci 2. Koncepce přípravy

Více

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Společnost: VÍTKOVICE POWER ENGINEERING Zástupce: Mgr. Pavel Řehánek Soft Skills (nebo-li měkké dovednosti ) Co jsou to Soft Skills??? Pojem "osobnost"

Více

Jaké jsou současné výzvy pro efektivní a etickou výuku finanční gramotnosti u nás?

Jaké jsou současné výzvy pro efektivní a etickou výuku finanční gramotnosti u nás? Jaké jsou současné výzvy pro efektivní a etickou výuku finanční gramotnosti u nás? Lenka Řeháková Kostelec nad Černými lesy 12.11.-13.11.2014 Obsah příspěvku Vymezení finanční gramotnosti dle OECD Irský

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Andragogika Podklady do školy

Andragogika Podklady do školy Andragogika Podklady do školy 1 Vzdělávání dospělých 1.1 Důvody ke vzdělávání dospělých Vzdělávání dospělých, i přes významný pokrok, stále zaostává za potřebami ekonomik jednotlivých států. Oblast vzdělávání

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce

Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce Vize střešních zaměstnavatelů Chceme státem podporovaný systém celoživotního učení ke zvýšení vzdělanosti, adaptabilnosti a zaměstnatelnosti

Více

Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví

Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví Balíček ICN Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Kapitola 1: Úvod Kapitola 2: Celkový pohled Kapitola 3: Plánování pracovní síly Kapitola 4: Měření pracovní

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Téma: Charakteristika konkurenceschopnosti podniků ČR v souvislosti

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře

Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře Prezentace bakalářské / diplomové práce Jméno prezentovaného Úvod (shrnutí toho, o čem text práce je) vzdělávání a rozvoj jedince je celoživotním

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu

Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu vede klienty v jakémkoliv věku a v kterékoliv fázi jejich života k samostatnému zodpovědnému rozhodování

Více

Vzdělávání dospělých v ČR. Jan Brůha Oddělení dalšího vzdělávání MŠMT 21. 5. 2015

Vzdělávání dospělých v ČR. Jan Brůha Oddělení dalšího vzdělávání MŠMT 21. 5. 2015 Vzdělávání dospělých v ČR Jan Brůha Oddělení dalšího vzdělávání MŠMT 21. 5. 2015 1 2 12 Podíl dospělé populace na dalším vzdělávání v ČR a EU v letech 2008 2014 11,4 11 10,8 10,5 10,6 10 9,7 9 9,4 9,3

Více

DUÁLNÍ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V ČECHÁCH?

DUÁLNÍ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V ČECHÁCH? HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY www.komora.cz DUÁLNÍ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V ČECHÁCH? RNDr. Zdeněk Somr Viceprezident HKČR Ústupky, 28. listopadu 2014 Strana 1 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY www.komora.cz

Více

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Mezinárodní výzkum dospělých Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PIAAC v České republice a jejich implikace pro veřejné politiky Konference, 27.11.2013 Věra Czesaná,

Více

Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce

Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce Co opravdu potřebuje Plzeňský kraj? Globální cíl PK: Zvýšit konkurenceschopnost a atraktivitu Plzeňského kraje efektivním a udržitelným

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání & Rozvoj Plánování & Nábor & Výběr Kariérový růst Firemní strategie STRATEGIE ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Firemní výsledky FF UK 18. DUBEN 2016 Odměňování Řízení

Více

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant.

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant. Individuální projekt MPSV Podpora pracovního uplatnění starších osob v souvislosti s vyhlášením roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, Operační program Zaměstnanost (2014

Více

Balíček ICN. Michaela Hofštetrová Knotková

Balíček ICN. Michaela Hofštetrová Knotková Balíček ICN Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Kapitola 1: Úvod Kapitola 2: Celkový pohled Kapitola 3: Plánování pracovní síly Kapitola 4: Měření pracovní zátěže sester Kapitola 5: Důležitost pracovního

Více

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností Vytvořeno pro: Projekt reg.č.: Název projektu: Objednatel:

Více

JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov

JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov METODY UČENÍ V PROFESNĚ ZAMĚŘENÉM VZDĚLÁVÁNÍ JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU,

Více

CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ?

CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ? CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ? Dale Carnegie Training Bílá kniha Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp DŮLEŽITOST LIDÍ

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Olomoucký kraj Kč Kč Kč CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Olomoucký kraj Kč Kč Kč CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Karierový poradce Kariérový poradce prostřednictvím kariérových technik, metod a postupů poskytuje poradenské služby, jejichž cílem je pomáhat a podporovat jednotlivce nebo skupiny osob v jakémkoliv věku

Více

Lektorské dovednosti pro pracovníky ve zdravotnictví

Lektorské dovednosti pro pracovníky ve zdravotnictví Lektorské dovednosti pro pracovníky ve zdravotnictví E-learning Projekt EU Hippocrates Vzdělávání školitelů ve zdravotnictví Mgr. Dana Fragnerová, Mgr. Jana Frischmannová E-learning v rámci projektu Hippocrates

Více

12485/16 ebk/el/jhu 1 DG B 1C

12485/16 ebk/el/jhu 1 DG B 1C Rada Evropské unie Brusel 28. září 2016 (OR. en) 12485/16 SOC 551 EMPL 362 ECOFIN 824 EDUC 293 JEUN 63 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Výbor pro zaměstnanost Výbor stálých zástupců / Rada Nová

Více

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb PhDr. Hana Janečková, PhD. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha 16.2.2006 Význam vzdělávání v dějinách

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Zadavatel: Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška

Zadavatel: Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Příloha č. 1 Krycí list k podání nabídky "Školení" Zadavatel: Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Registrační čísla projektů: CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000608, CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0004521

Více

Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777

Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777 Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777 Obsah Demografický vývoj v České republice Národní akční plán podporující

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text,

Více

Test A pro přijímací řízení do navazujícího mgr. studia modul EŘLZ, AR 2012/2013

Test A pro přijímací řízení do navazujícího mgr. studia modul EŘLZ, AR 2012/2013 Test A pro přijímací řízení do navazujícího mgr. studia modul EŘLZ, AR 2012/2013 1. Sociální mix je: a) kombinace personálních služeb a priorit sociálního rozvoje v nabídce sociálního programu firmy a

Více

Případová studie Služby ve výuce a v praxi na TUL

Případová studie Služby ve výuce a v praxi na TUL Případová studie Služby ve výuce a v praxi na TUL doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. e-mail: Jan.Skrbek@tul.cz Pracovní seminář na téma SSME (služby věda, správa a realizace) 18.3.2010 Pracovní seminář na téma

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje

Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000741 Fórum výzkumu a inovací aneb regionem za výzkumem Hradec Králové 11. 5. 2017 15. května 2017 strana 1 Identifikace projektu o

Více

VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ

VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ 1 VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ Obsah: Výchova k volbě povolání vzdělávací cíle str. 2 Obsahové zařazení tematických okruhů str. 3 Výchova k občanství 6.- 7. ročník str. 4 Výchova k občanství 8.- 9. ročník

Více

Aktuální trendy v dalším vzdělávání

Aktuální trendy v dalším vzdělávání Aktuální trendy v dalším vzdělávání 28. 2. 2017 Konference Vzdělávání v 21. století, Brno Mgr. Jana Brabcová prezidentka AIVD Co je to AIVD ČR? = Asociace institucí vzdělávání dospělých největší profesní

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: OBCHODNÍ KORESPONDENCE V NĚMECKÉM JAZYCE (OKN) Obor vzdělání : 63 41 M/02 Obchodní akademie Forma vzdělání : denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium : 30 (1 hodina

Více

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB CROSSLINE SERVICES s.r.o. Jeremiášova 870 155 00 Praha 5 IČO: 241 43 065 DIČ: CZ24143065 Kontaktní osoba: Ing. Veronika Kimmer GSM: +420 777 755 618 veronika.kimmer@crosslineservices.cz

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

PROJEKT METR. Sdílení pracovních míst jako forma podpory mezigeneračního transferu kompetencí mezi pracovníky CZ.1.04/2.2.00/11.

PROJEKT METR. Sdílení pracovních míst jako forma podpory mezigeneračního transferu kompetencí mezi pracovníky CZ.1.04/2.2.00/11. PROJEKT METR Sdílení pracovních míst jako forma podpory mezigeneračního transferu kompetencí mezi pracovníky CZ.1.04/2.2.00/11.00024 FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ je příspěvkovou organizací Ministerstva práce

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-2247/GŘ-VZ-2007 Kódové označení: SŘ-B Praha 10. září 2007 listů: 10 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v.

Více

Příprava na stárnutí z pohledu vzdělávání seniorů Ivo Rašín Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR Demografická tichá revoluce, se může stát trestem za nevšímavost Příprava na vlastní stáří a život

Více

jazykové kurzy

jazykové kurzy jazykové kurzy www.jazygo.cz O škole JazyGo! JazyGo! je mladá a dynamická jazyková škola působící v Praze od roku 2018, kde se specializujeme na služby jazykového vzdělávání a workshopy osobnostního rozvoje

Více

Řízení Lidských Zdrojů

Řízení Lidských Zdrojů Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Řízení Lidských Zdrojů 1. Řízení lidských zdrojů jako součást podnikové strategie 2. Řízení Lidských Zdrojů Řízení

Více

Programová podpora zvyšování obecných kompetencí dospělých příklad Norska. Kompetence, vzdělávání a uplatnění na trhu práce Workshop 4. 6.

Programová podpora zvyšování obecných kompetencí dospělých příklad Norska. Kompetence, vzdělávání a uplatnění na trhu práce Workshop 4. 6. Programová podpora zvyšování obecných kompetencí dospělých příklad Norska Kompetence, vzdělávání a uplatnění na trhu práce Workshop 4. 6. 2014 Obecné kompetence v Norsku Podle PIAAC výrazně lepší výsledky

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice listopad 2016 JUDr. Michaela Chaloupková MBA členka představenstva ČEZ, a. s.

Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice listopad 2016 JUDr. Michaela Chaloupková MBA členka představenstva ČEZ, a. s. DŮLEŽITOST LIDSKÉHO KAPITÁLU PŘI ZAVÁDĚNÍ PRŮMYSLU 4.0 Výzvy pro technické vzdělávání v měnící se energetice listopad 2016 JUDr. Michaela Chaloupková MBA členka představenstva ČEZ, a. s. PRŮMYSL 4.0 ZÁSADNÍ

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 10. Motivace dospělých ke vzdělávání Mgr. Zuzana Válková

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s.

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY Předmětem

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1 Význam teambuildingu Kdy jej uskutečnit Závazek Teambuilding 1 Teambuilding workshop Je užitečný pro odborníky, kteří hledají nové strategie, techniky a prostředky teambuildingu Umožňuje řídícím manažerům,

Více

THE e-skills MANIFESTO. Czech - Shrnutí

THE e-skills MANIFESTO. Czech - Shrnutí THE e-skills MANIFESTO Czech - Shrnutí Please find the full e-skills Manifesto in English here: http://bit.ly/manifesto2016 SHRNUTÍ Od začátku kampaně eskills for Jobs v roce 2010 byl dokument Manifest

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze 3 Vážené kolegyně, vážení kolegové, Strategie ČVUT, kterou právě otevíráte, je výsledkem mnoha měsíců práce a diskuse všech, kteří měli povinnost, zájem a chuť podílet se na formulování dlouhodobých cílů

Více

Modul č. 2 Jedinec v učící se obci, městě, regionu

Modul č. 2 Jedinec v učící se obci, městě, regionu Modul č. 2 Jedinec v učící se obci, městě, regionu Autoři: Martin Molholm and Peder Key Kristiansen (Centrum pro vzdělávání dospělých Skagen, Dánsko) a Prof. Norman Longworth (Univerzita Napier, Edinburgh,

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Profesní růst Školení pracovníků

Profesní růst Školení pracovníků EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Název projektu: Profesní růst Školení pracovníků UNO Praha Příjemce dotace UNO PRAHA spol. s r.o. Thámova 1, 186 00 Praha 8 www.uno.cz

Více

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.11/01.0041 Partneři projektu 1 Operační

Více

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Mezinárodní výzkum dospělých Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Věra Czesaná, Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

Získávání pracovníků. Trh práce

Získávání pracovníků. Trh práce Získávání pracovníků Trh práce Získávání pracovníků x nábor Získávání pracovníků vs. nábor pracovníků U nás vžitý pojem nábor pracovníků X teorie řízení lidských zdrojů rozlišuje nábor a získávání - nábor

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu vzdělávání Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121 500 Brojova 16 326

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj 1. Charakteristika kariérového poradenství Výchova k podnikavosti (dále VkP)

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

Průzkum ManpowerGroup

Průzkum ManpowerGroup Průzkum ManpowerGroup Praha, 9. června 2015 Společnost ManpowerGroup dnes zveřejnila výsledky 10. ročníku každoročního průzkumu ManpowerGroup Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací, který se zaměřuje

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Obsah 1) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce... 2 2) Zvyšování zaměstnanosti cílových skupin... 3 Zprostředkování zaměstnání... 3

Více

ANALÝZA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Fakultní základní školy Olomouc, Tererovo nám. 1, příspěvková organizace

ANALÝZA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Fakultní základní školy Olomouc, Tererovo nám. 1, příspěvková organizace Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0030 Centrum pro rozvoj a podporu regionů, o.p.s. Olomouc ANALÝZA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Fakultní základní školy Olomouc, Tererovo nám. 1, příspěvková organizace

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence. Pojem

Více

Projekt Age management

Projekt Age management Projekt Age management OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradecký kraj CZ.1.07/3.2.10/03.0003 člen AIVD ČR Age Management věkový management představuje řízení zohledňující věk a schopnosti zaměstnanců

Více

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Člověk a svět práce CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: Volba povolání

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Člověk a svět práce CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: Volba povolání Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce Volba povolání CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích úředníků měst,

Více

Co je sociální politika

Co je sociální politika 1 Co je sociální politika 1. Základní charakteristika základní pojmy 1.1 Sociální politika jako vědní (teoretická) disciplína Analýza procesů tvorby a realizace politik týkajících se vztahů občanů a sociálněekonomických

Více

Profesní standardy pro učitele z Queenslandu

Profesní standardy pro učitele z Queenslandu Profesní standardy pro učitele z Queenslandu Richard Veleta Partnerství TTnet ČR Národní ústav odborného vzdělávání konference Potřebujeme profesní standard učitelů odborných předmětů a odborného výcviku?

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků 7% 4% 5% 15% 43% 26% do 19 20-49 50-99 100-199 200-499 500 a více FIRMY PODLE ODVĚTVÍ I. odvětví počet % školství 80 13,9

Více

Metodika vzdělávání v oblasti řízení lidských zdrojů

Metodika vzdělávání v oblasti řízení lidských zdrojů 1. Pedagogika, vzdělávání, komunikace, andragogika 2. Řízení znalostí a kvality 3. Vzdělávací potřeby a cíle plánování vzdělávání 4. Aktuální trendy a nové technologie 5. Příležitosti a hrozby (případové

Více

Učební cíl: Obsahová náplň předmětu:

Učební cíl: Obsahová náplň předmětu: Učební cíl: V rámci studia mají absolventi zvládnout soubor poznatků specializované činnosti, bez které se neobejde žádný větší organizační celek, pochopit rozdíl mezi vedením a řízení, zorientovat se

Více

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek.

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. NABÍDKA KURZŮ AKTUÁLNĚ Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. Kontakt pro další informace a přihlášky: lukesova@spseplzen.cz VYHLÁŠKA 50 Školení

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Personalistika a vzdělávání ve firemní praxi SPŠ a OA Uherský Brod, 2012 1 Úvod Personální útvar má za úkol ovlivňovat vztahy mezi organizací a

Více

2. Evropský sociální fond

2. Evropský sociální fond 2. Evropský sociální fond Úkoly Evropského sociálního fondu vyplývají jednak přímo ze Smlouvy (speciální ustanovení o ESF), jednak z rámce úkolů strukturálních fondů. Smlouva o ES: Hlava XI článek 146/ex-čl.

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Supervize a koučování v kontextu sociální práce Adéla Mojžíšová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Cílem koučování

Více

T E Z E K. na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku

T E Z E K. na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku Č E S K Á Z E M Ě D Ě L S K Á U N I V E R Z I T A V P R A Z E FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ T E Z E K D I P L O M O V É P R Á C I na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku Vypracovala:

Více

Příklad dobré praxe VII

Příklad dobré praxe VII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VII z realizace kariérového poradenství Mgr. Václav Štrof 2010

Více

NAŠE POSLÁNÍ. Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena.

NAŠE POSLÁNÍ. Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena. NAŠE POSLÁNÍ Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. VÍCE NEŽ 30 LET ZKUŠENOSTÍ 100 000 SETKÁNÍ S KLIENTY KAŽDÝ ROK KANCELÁŘE VE VÍCE NEŽ 140 ZEMÍCH TISÍCE DRŽITELŮ FIREMNÍCH PRŮKAZŮ FRANKLINCOVEY

Více