CzechInvest. Metodika hodnocení finanční proveditelnosti projektů předkládaných v rámci programu INOVACE Inovační projekty 4.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CzechInvest. Metodika hodnocení finanční proveditelnosti projektů předkládaných v rámci programu INOVACE Inovační projekty 4."

Transkript

1 CzechInvest Metodika hodnocení technické proveditelnosti projektů předkládaných v rámci programu INOVACE Inovační projekty 4. výzva CzechInvest Štěpánská Praha 2 Metodika hodnocení finanční proveditelnosti projektů předkládaných v rámci programu INOVACE Inovační projekty 4. výzva

2 1. Účel Tato metodika slouží jako návod pro externí hodnotitele finanční proveditelnosti projektu podaného v programu INOVACE Inovační projekty (dále Program) v rámci Operačního programu podnikání a inovace Cíl Cílem metodiky je dosažení jednotnosti posudků tak, aby jednotlivé projekty mohly být objektivně a transparentně posouzeny, a aby mohlo být rozhodnuto o poskytnutí podpory projektům s největším přínosem nejen pro daný podnikatelský subjekt, ale i pro Českou republiku. 3. Základní principy posouzení projektu Hodnotitel při posouzení projektu vychází kromě níže uvedeného formuláře Odborného posudku finanční proveditelnosti projektu i z textu programu INOVACE Inovační projekty, Výzvy a z Výběrových kritérií. Všechny materiály jsou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (www.mpo.cz) a Agentury CzechInvest (www.czechinvest.org). Výstupem odborného posouzení projektu bude elektronicky vyplněný Formulář pro vypracování odborného posudku finanční proveditelnosti projektu, který se nachází na dalších stránkách tohoto dokumentu. Formulář stanovuje strukturu a obsah požadovaného odborného posudku. Principy pro vyplnění formuláře jsou následující: Výroky uvedené hodnotitelem v tomto formuláři musí být řádně rozvedené a odůvodněné Hodnotitel by měl uvést i další skutečnosti, které nejsou přímo vyžadované předepsanou strukturou posudku, pokud jsou relevantní pro hodnocení projektu 4. K přijatelnosti žádosti do programu INOVACE Hodnotiteli je předkládána k hodnocení plná žádost žadatele v předepsané struktuře a v předepsaném obsahu včetně příloh. Přijetí plné žádosti předcházela registrační žádost. Účelem registrační žádosti bylo posouzení souladu připravovaného projektu žadatele s programem INOVACE a prvotní posouzení finanční a nefinanční způsobilosti žadatele realizovat projekt. Posouzení finanční způsobilosti žadatele v rámci registrační žádosti obsahuje vždy hodnocení žadatele k datu podání registrační žádosti na základě posledních dvou uzavřených ročních účetních závěrek a aktuálního čtvrtletí. Podkladem jsou výkazy zisků a ztrát, rozvahy za uvedená období. Posouzení nefinanční způsobilosti v rámci registrační žádosti obsahuje vždy hodnocení žadatele z hlediska případných vazeb na ekonomicky spjaté subjekty (mateřské společnosti, dceřinné společnosti a další), popř. jejich vazby na problémové vnější podnikatelské subjekty (negativní informace typu konkurz, likvidace, exekuce, dlužníci) a závažnost těchto výskytů. Celkové hodnocení bylo provedeno metodou ratingu se škálou hodnocení A; B+; B; B-; C+; C; C-. Pro přijatelnost projektu do programu je akceptováno hodnocení s docílením škály hodnocení A až C Návod pro vypracování posudku V souladu s výzvou je přijatý projekt do programu INOVACE vždy zaměřen na technické inovace (podporovaná aktivita inovace produktu nebo procesu, popř. souběžně produktu i procesu). Malý a střední podnik má navíc možnost realizovat i netechnické inovace (podporované aktivity - inovace marketingové a organizační). V případě, je-li projekt zaměřen kromě technických inovací i na netechnické inovace, vstupní hodnoty do ekonomických a finančních částí projektu se za podporované aktivity kumulují. Odborný posudek finanční proveditelnosti se bude týkat projektu jako celku Počet projektů předložených jedním žadatelem do programu INOVACE není omezen. V případě, že je v rámci jedné výzvy předloženo více projektů od jednoho žadatele, provede hodnotitel hodnocení ekonomické a finanční proveditelnosti zvlášť za každý projekt s tím, že v závěrečném stanovisku uvede, zda jsou finančně proveditelné všechny projekty popř. kolik projektů je finančně proveditelných. Závěr posudku bude hodnotitelem rozšířen i o celkové hodnocení finanční proveditelnosti předložených projektů v souvislosti s podnikatelskou koncepcí žadatele včetně prokázání jeho současné i budoucí finanční stability a celkové ekonomické prosperity Hodnotitel při vypracování odborného posudku finanční proveditelnosti projektu musí vycházet z těchto předpokladů: a) Finanční podpora (dotace) se žadateli (příjemci) proplácí po ukončení realizace projektu, resp. v průběhu realizace, je-li projekt realizován po etapách. Zabezpečení financování (včetně struktury zdrojů) pro realizaci projektu je v kompetenci žadatele. Jeho dokladování není vyžadováno, pouze žadatel stvrzuje svým podpisem v žádosti, že je financování projektu zabezpečeno b) Brát v úvahu výsledné hodnocení finanční a nefinanční způsobilosti žadatele výsledné ratingové ohodnocení u hodnoceného projektu (konkrétní stupeň je uveden v aplikaci ISOP - Centrum)

3 Přidělený Formulář pro vypracování odborného posudku finanční proveditelnosti projektu obsahuje pouze vybraná kritéria schválených celkových Výběrových kritérií, které se přímo týkají finanční proveditelnosti (projekt je posuzován odborně i hodnotitelem technických částí projektu i projektovým managerem CzechInvestu) Pro snadnější orientaci mají jednotlivá kritéria uvedená ve Formuláři pro vypracování odborného posudku finanční proveditelnosti projektu uvedený odkaz na kapitolu ve Studii proveditelnosti V závěru hodnotitel uvede silné a slabé stránky projektu a projekt doporučí/ nedoporučí ke schválení, resp. jej doporučí s výhradami. V případě výhrad uvede, zda se jedná o výhrady závažné nebo méně závažné (např. formálního typu) z hlediska finanční realizovatelnosti projektu (včetně doporučení/nedoporučení nutnosti dopracovat nebo přepracovat ekonomickou část projektu formou doplňku apod.) V případě více předložených projektů hodnotitel uvede číslo projektu, kterého se výhrada týká. V závěru hodnotitel uvede silné a slabé stránky projektu a projekt doporučí/ nedoporučí ke schválení, resp. jej doporučí s výhradami.

4 Odborný posudek finanční proveditelnosti projektu č.: 4.1 IN04/ 043 Název projektu: Produktová a procesní inovace výroby betonových výrobků Žadatel: PRESBETON Nova, s.r.o.

5 Výběrová kritéria Binární kritéria (princip ano-ne, v případě nesplnění jediného kritéria je projekt vyloučen z dalšího procesu hodnocení) (princip ano-ne, v případě nesplnění jediného kritéria je projekt vyloučen z dalšího procesu hodnocení) Program Inovace Inovační projekty uvedenými binárními kritérii vymezuje, že podpora bude poskytnuta pouze na projekty, které splňují uvedené podmínky. I v případě dojde-li hodnotitel k závěru, že projekt nesplňuje uvedená binární kritéria, provede přes tuto skutečnost celkové hodnocení projektu. Hodnotitel potvrdí, zda předložený projekt splňuje základní podmínky programu INOVACE Inovační projekty. I. Ekonomická a finanční proveditelnost projektu Hodnocení ekonomické a finanční realizovatelnosti projektu se zaměřuje přímo na projekt a na jeho realizovatelnost, a to jak z hlediska reálnosti využití finančních zdrojů (vlastních i cizích) pro financování projektu, tak i z hlediska uplatnitelnosti řešení na trhu. Hodnotí se reálnost nákladů a tržeb na předložený projekt (tvorba provozního CF) a parametry efektivnosti projektu Informace potřebné k hodnocení: Studie proveditelnosti část 10, 11 Formuláře projektovaného cash-flow projektu a finančního plánu projektu 1) finanční realizovatelnost a efektivnost projektu Ekonomická a finanční část studie proveditelnosti je sestavena z části, která se zabývá ekonomickou efektivností realizované investice a z části, která se zabývá finančním plánem žadatele. a) Pro výpočet ekonomické efektivnosti investice je užito dynamických metod (čisté současné hodnoty NPV a vnitřního výnosového procenta IRR). Základními vstupními parametry jsou počáteční kapitálové výdaje, cash flow plynoucí z realizace investice v jednotlivých letech a doba životnosti investice. Pro vlastní výpočet efektivnosti má žadatel vždy k dispozici nástroj tzv. finanční kalkulačku, která je součástí pokynů pro vypracování studie proveditelnosti. Při vypracování odborného posudku je požadováno, aby hodnotitel mimo jiné posoudil relevantnost vstupních údajů při výpočtu z pohledu: Správnosti časového rozložení kapitálových výdajů, jejich hodnoty (projekt může být jen částí rozsáhlejší celkové investice realizované žadatelem, resp. zda zahrnují kapitálové výdaje způsobilé i nezpůsobilé výdaje apod.); Transparentnosti projektovaných příjmů v cash flow vycházející z kvality analýzy trhu (samostatná kapitola studie proveditelnosti). U projektovaných výdajů pak z pohledu jejich kontextu s firemním mikro i makro okolím, se zvoleným financování investic apod.; Kvality a transparentnosti zvolené citlivostní analýzy. Ve studii proveditelnosti je efektivnost investice vypočtena s užitím předpokládané finanční podpory (dotace). Nutnou součástí odborného posudku musí být propočet efektivnosti investice nulové varianty, tj. bez užití finanční podpory (platí v případech, kdy studie proveditelnosti tento výpočet neuvádí). Finanční kalkulačka je hodnotiteli k dispozici na webových stránkách CzechInvestu b) Finanční plán subjektu (žadatele) vypracovaný ve studii proveditelnosti (včetně formuláře FRP) by měl prokázat finanční realizovatelnost projektu, jeho souvislost s podnikatelskou koncepcí subjektu včetně prokázání jeho současné i budoucí finanční stability a celkové ekonomické prosperity. Minimálně na tyto čtyři body musí hodnotitel v komentáři reagovat. 2) mezera na trhu a reálnost zvoleného řešení jejího využití projektu Důležitým cílem programu INOVACE je posílení dlouhodobé konkurenceschopnosti podnikatelských subjektů, proto racionální prokázání uplatnění výstupů projektu na trzích je jednou z nejdůležitějších podmínek jeho kvality. Je generátorem nejen pro důvody a rozhodnutí záměr a následně projekt zrealizovat, ale i pro vstupní hmotné a finanční hodnoty implementované do projektu. Hodnotitel zaujme k jednotlivým bodům kapitoly 10. Analýza trhu (prokázání mezery na trhu) Studie proveditelnosti hodnotící stanovisko. V závěru přiřadí (ANO / NE) v binárních kritériích, vždy včetně řádného odůvodnění.

6 Souhrn evidenčních čísel hodnocených projektů 4.1 IN04/ 043 Ekonomická a finanční proveditelnost projektu č. 4.1 IN04/ 043 ANO NE 1) finanční realizovatelnost a efektivnost projektu ANO NE 2) mezera na trhu a reálnost zvoleného řešení jejího využití ANO NE ad 1) Hodnotitel ve svém komentáři bude reagovat na výše uvedené detaily k finanční realizovatelnosti a efektivnosti projektu a přiřadí binárnímu kritérii ANO nebo NE Komentář hodnotitele:0 Celkové náklady projektu jsou ve výši cca 150 mil. Kč, požadovaná dotace je ve výši 50% z celkových uznatelných nákladů, tj. 74,65 mil. Kč. Zpracován je podrobný rozpočet jednotlivých položek. Některé dílčí propočty si žádají hlubší vysvětlení. Např. úvěr je ve výši 119 mil. Kč, ale splátky činí 153 mil. Kč. Suma vlastních zrojů (30 mil. Kč), úvěru (119 mil. Kč) a dotace (74,65 mil. Kč) dá dohromady 223,65 mil. Kč, ale není vidět efekt těchto finančních transférů v peněžním toku žadatele. Nebo v počátečních letech zisk je nízký a pežní tok drží na výši 23 mil. Kč odpisy (18 mil. Kč), ale z roku na rok zisk stoupá na 20 mil. Kč a odpisy klesají na 5 mil. Kč. Dále závazky trvale rostou vysokým tempem, ale zásoby a pohledávky stoupají relativně pomalu. V součané době žadatel o dotaci je však v rámci srovnatelných podniků mírně nadprůměrný. Jeho podnikání je finančně poměrně stabilní. Podnikatleské prostředí dává dobré předpoklady budoucího pozitivního vývoje. Schopnost dostát svým závazkům je průměrná. Z výsledného CF (peněžního toku) je zřejmá dobrá ziskovost projektu (avšak viz připomínky výše). Plánované zdroje krytí (vlastní zdroje, úvěr, dotace) vytváří čistou současnou hodnotu NPV ve výši Kč, finanční míru výnosnosti 24,06 %, dobu návratnosti v délce 5,34 let při průměrné době odepisování investice 10,62 roku. V ekonomických přínosech projektu byly zohledněny vlivy krize ve stavebnictví. V projektu je uveden popis hlavních ekonomických cílů projektu a jsou doloženy tabulky ekonomických ukazatelů společnosti. Hodnocení ekonomické efektivnosti projektu ukazuje přínosy pro dlouhodobé posílení konkurenceschopnosti společnosti. Hodnověrnost ekonomické analýzy z části snižují některé nejasnosti a nepřesnosti v v simulovaných údajích (viz kritika výše). Projekt by byl však obtížně financovatelný bez dotace. Úvěry i při poskytnuté dotaci jsou vysoké, jakož i splatky úvěrů jsou rovněž relativně vysoké (viz poznámky výše). Nutno ocenit, že dostatečná pozornost je věnována citlivostní analýze rizik, určení klíčových ekonomických a neekonomických rizik projektu a jejich dopadu na realizaci projektu. Jsou uvedena opatření k jejich eliminaci. Přes mé některé výhrady žadatel o dotaci nabízí pozitivní předpoklady, že je projekt finančně realizovatelný s žádoucí efektivností. ad 2) Hodnotitel ve svém komentáři bude reagovat na výše uvedené detaily k mezeře na trhu a reálnosti zvoleného řešení a přiřadí binárnímu kritérii ANO nebo NE Komentář hodnotitele:0 Nový produkt - obkladové fasádní desky - určený pro realizaci odvětrávané fasády má naprosto odlišné vlastnosti ve srovnání s běžnými fasádními systémy. Hlavní výhoda spočívá v jednoduché montáži a instalaci i v zimním období, v bezúdržbovosti systému a nezávislosti na zrání samotné stavby (posuny a napětí stavby se na fasádní systém nepřenáší, je naprosto vyloučeno praskání), v odolnosti vůči vnějším povětrnostním vlivům (mrazuvzdornost, odolnost vůči UV záření, větru, krupobití), stálobarevnosti a v pozitivním ovlivnění teplotního režimu uvnitř budovy (vyjma extrémních letních teplot není nutná klimatizace). Jedná se v Evropě o naprosto ojedinělý fasádní systém s použitím na vytvoření sendvičového opláštění skeletových staveb, montovaných domků apod. Pro distribuci a prodej inovovaných výrobků využije žadatel širokou síť 770 svých smluvních partnerů na území ČR a SR. Výklenek na trhu se vytváří nejen v ČRa SR, ale i v Rakousku - jako nadějná se jeví spolupráce se specializovanými obchodními řetězci. II. Seznam silných a slabých stránek projektu Silné stránky relativní jedinečnost produktu nadějný výklenek na trhu ČR a SR široká síť smluvních partnerů Slabé stránky přetrvávající krizové jevy ve stavebnictví nevýhodnézdanění (DPH) novostaveb v příštích létech kurzová rizika Komentář hodnotitele k silným/slabým stránkám: Silné stránky převažují nad slabými.

7 III. Další případný komentář Komentář hodnotitele: Scházejí přílohy, které by lépe prokazovaly některé klíčové informace uváděné ve studii proveditelnosti (kupř. externí analýzy trhu nebo konkurence, kvantifikace tržního potenciálu a očekávaných tržeb ap.). IV. Závěrečné stanovisko hodnotitele Doporučuji bez výhrad Doporučuji s výhradou Nedoporučuji Komentář hodnotitele (např. výhrady):0 Předmětem projektu je inovace procesu výroby betonových výrobků a inovace produktu výroba vibrolisovaných obkladových fasádních desek na pořizovaném plně automatizovaném vibrolisu. Celková inovace výrobního procesu realizovaná společností PRESBETON Nova, s.r.o.. Realizací této investice dojde k plné automatizaci výrobního procesu od výroby betonové záměsi, samotné výroby betonových výrobků (dlažby, palisády, tvarovky a nové výrobky), jejich zrání až po expedici na sklad hotových výrobků. Výsledkem inovovaného výrobního procesu bude zvýšená produktivita a efektivita výroby s výrazným vlivem na inovaci produktu samotného. Ekonomický efekt bude založen na navýšení tržeb, posílení dosahovaného hospodářského výsledku a vybraných poměrových ukazatelů (zejména ROA, EBIT, EBITDA). Záměrem projektu je být i neutrálním vůči životnímu prostředí, posílit zaměstnanost a vzdělanost v místě realizace (okres Přerov), posílit spolupráci s VŠ a vývojovými pracovišti. Plánované náklady projektu jsou ve výši necelých 150 mil Kč. Projekt by byl obtížně financovatelný bez dotace. Úvěry i při poskytnuté dotaci jsou vysoké, jakož i splatky úvěrů jsou nečekaně relativně vysokoké. Nová plně automatizovaná výrobní linka betonových výrobků je rozdělitelná na několik částí : zemní násypka a dopravník kameniva sila na uložení kameniva, doprava a vážení sila na uložení pojiva, doprava a vážení mísírna betonu a jeho doprava samotná výrobní linka vibrolisu, klimatizační komora a balení. Od této investice se očekává zvýšení produktivity práce min. o 30 %, zvýšení kvality, průběžné uspokojení zvyšující se poptávky a tím i navýšení podílu na celkových tržbách společnosti v poměru cca 15 % z celkového objemu. Realizací projektu bude završen komplexní inovační proces výroby betonových výrobků. Realizace projektu má pozitivní vliv na stabilitu společnosti (růst ekonomiky: zvýšení obratu společnosti), posílení její konkurenceschopnosti a zachování současného počtu pracovníků. Na realizaci projektu je předběžně zajištěno finanční krytí z dostatečných zdrojů žadatele a investičního úvěru. Projekt vytváří vhodné podmínky pro posílení dlouhodobé konkurenceschopnosti firmy a podporuje udržitelný růst ekonomiky žadatele. Přes dílčí výhrady je projekt ekonomicky i obbchodně vhodný pro podporu v požadované výši dotace. celkem bodů za kapitolu ekonomického posudku 0

Příloha č. 3 - VÝBĚROVÁ KRITÉRIA Program Marketing

Příloha č. 3 - VÝBĚROVÁ KRITÉRIA Program Marketing Příloha č. 3 - VÝBĚROVÁ KRITÉRIA Program Marketing Posílení mezinárodní konkurenceschopnosti MSP se sídlem v ČR prostřednictvím individuálních účastí na veletrzích a výstavách v zahraničí. Výzva II 2.

Více

Program INOVACE II - Kritéria pro výběr projektu

Program INOVACE II - Kritéria pro výběr projektu Program INOVACE II - Kritéria pro výběr projektu Pro každý projekt jsou tyto typy kritérií: A) Musí být splněno kritéria typu ANO/NE pokud všechna tato kritéria nejsou splněna, projekt nepostupuje dále.

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

Příloha č.2 - Výběrová kritéria

Příloha č.2 - Výběrová kritéria Příloha č.2 - Výběrová kritéria Program INOVACE-inovační projekty Výzva č. I Dělení výběrových kritérií Pro každý projekt existují tyto typy kritérií: I. Binární kritéria - kritéria typu ANO/NE. Aby projekt

Více

Příloha č. 2 - Výběrová kritéria

Příloha č. 2 - Výběrová kritéria Příloha č. 2 - Výběrová kritéria Program INOVACE - Inovační projekt, Výzva č. IV - prodloužení Dělení výběrových kritérií Pro kaţdý projekt existují tyto typy kritérií: I. Binární kritéria - kritéria typu

Více

Příloha č. 5 - Metodika výběrových kritérií programu PROSPERITA Výzva II pokračování, část I.

Příloha č. 5 - Metodika výběrových kritérií programu PROSPERITA Výzva II pokračování, část I. Příloha č. 5 - Metodika výběrových kritérií programu PROSPERITA Výzva II pokračování, část I. Každý projekt je hodnocen z pohledu věcného naplnění každé podporované aktivity 1 zvlášť. Současně je ekonomicky

Více

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie Příloha č. 4 Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie Metodika bodování Kritéria pro hodnocení jsou rozdělena na pět základních částí: A B C D E Binární (vylučovací) kritéria

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. HODNOCENÍ INVESTIC Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Metody hodnocení efektivnosti investic Při posuzování investice se vychází ze strategických

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) pro období 2014 2020

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) pro období 2014 2020 Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) pro období 2014 2020 Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle

Více

Žadatel splňuje podmínky FZ. Žadatel nesplňuje podmínky FZ

Žadatel splňuje podmínky FZ. Žadatel nesplňuje podmínky FZ Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá deset ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

EKONOMICKÉ PŘIJATELNOSTI

EKONOMICKÉ PŘIJATELNOSTI KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ TEORIE A PRAXE X. POSOUZENÍ EKONOMICKÉ PŘIJATELNOSTI VYUŽITÍ TEPLA ZE SOUSTAV ZÁSOBOVÁNÍ TEPELNOU ENERGIÍ Z HLEDISKA ZÁKONA O OCHRANĚ Jan Kužel odbor ochrany

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví pro OP Zemědělství

Metodika výpočtu finančního zdraví pro OP Zemědělství Příloha 19 pro OP Zemědělství Vyhodnocení finančního zdraví žadatele je: a) kriterium přijatelnosti b) bodovací kriterium u opatření 1.1., 1.2. a 2.1.5. (viz Příloha 3 Bodovací kritéria) Požadované dokumenty

Více

Příloha č. 5 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní inovace

Příloha č. 5 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní inovace Příloha č. 5 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní Titulní stránka Na titulní straně by měl být uveden název projektu, název programu, název žadatele, identifikační údaje zpracovatel,

Více

Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace program ROZVOJ

Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace program ROZVOJ Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace program ROZVOJ Identifikace výzvy: Rozvoj I Prioritní osa 2 Rozvoj firem Správce programu (poskytovatel dotace): Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále

Více

Investiční činnost v podniku

Investiční činnost v podniku Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Investiční činnost v podniku Eva Štichhauerová Technická univerzita v Liberci Nauka

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ)

Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Metodika výpočtu finančního zdraví (FZ) Postup výpočtu finančního zdraví Pro vyhodnocení finančního zdraví se používá devět ekonomických ukazatelů finanční analýzy, kterým jsou podle dosaženého výsledku

Více

Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015

Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015 Příloha č.: 11 Počet stran přílohy: 4 Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015 Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2015 (dále jen program ) (schváleno usnesením rady kraje č. /. ze dne 14. 7.

Více

Analýza návratnosti investic/akvizic

Analýza návratnosti investic/akvizic Analýza návratnosti investic/akvizic Klady a zápory Hana Rýcová Charakteristika investice: Investice jsou ekonomickou činností, kterou se subjekt (stát, podnik, jednotlivec) vzdává své současné spotřeby

Více

MARKETING (ve znění platném od 1.1.2007)

MARKETING (ve znění platném od 1.1.2007) MARKETING (ve znění platném od 1.1.2007) Tento program realizuje Prioritu 2. Rozvoj konkurenceschopnosti podniků Operačního programu Podnikání a Inovace 2007 2013. 1. Cíl programu Cílem programu je posílení

Více

Téma: 02 Příprava a prezentace projektu v rámci OPPI 11.03.2009

Téma: 02 Příprava a prezentace projektu v rámci OPPI 11.03.2009 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Katedra ŘPPE Estonská 500, 101 00 Praha 10 Téma: 02 Příprava a prezentace projektu v rámci OPPI 11.03.2009 1 Obsah přednášky Operační program průmysl a inovace

Více

Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o.

Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o. Seminář ENVI A Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o. CÍL: vysvětlit principy systémového přístupu při zpracování energetického auditu Východiska (legislativní) Zákon

Více

VÝBĚROVÁ KRITÉRIA PROGRAM SPOLUPRÁCE Technologické platformy 1. výzva

VÝBĚROVÁ KRITÉRIA PROGRAM SPOLUPRÁCE Technologické platformy 1. výzva Příloha č. 5 VÝBĚROVÁ KRITÉRIA PROGRAM SPOLUPRÁCE Technologické platformy 1. výzva ZÁKLADNÍ ÚDAJE Registrační číslo: Žadatel: Název projektu: Místo realizace projektu: Požadovaná částka (dotace): Kč Metodika

Více

Osnova studie proveditelnosti pro inovace produktu a procesu

Osnova studie proveditelnosti pro inovace produktu a procesu Osnova studie proveditelnosti pro inovace produktu a procesu Titulní stránka Na titulní straně by měl být uveden název projektu, název programu, název žadatele, identifikační údaje zpracovatele, datum

Více

BODOVÉ HODNOCENÍ. Projekt rekonstrukce podnikatelského objektu

BODOVÉ HODNOCENÍ. Projekt rekonstrukce podnikatelského objektu BODOVÉ HODNOCENÍ Projekt rekonstrukce podnikatelského objektu max. počet bodů K 1 Úroveň nezaměstnanosti ve spádové oblasti podnikatelského objektu (PO) 3 K 1.1 Míra nezaměstnanosti ve spádové oblasti

Více

SCHÉMA ČERPÁNÍ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MPO

SCHÉMA ČERPÁNÍ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MPO SCHÉMA ČERPÁNÍ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MPO PŘÍPRAVA REALIZAČNÍ FÁZE ŽADATEL / PŘÍJEMCE Podání RŽ 1. Zpracování projektu 2. Elektronický podpis 3. Účet v eaccountu Podání PŽ Předkládání průběžných monitorovacích

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy:

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy: HODNOCENÍ INVESTIC Podstatou hodnocení investic je porovnání vynaloženého kapitálu (nákladů na investici) s výnosy, které investice přinese. Jde o rozpočtování jednorázových (investičních) nákladů a ročních

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 3 ze dne 5. prosince 2007 ke Kritériím pro výběr projektů Operačního programu Praha

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

Auditované konsolidované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za rok 2010

Auditované konsolidované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za rok 2010 Povinně uveřejňovaná vnitřní informace Publikováno: 29.04.2011 v 16:30 Auditované konsolidované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za rok 2010 Praha / Budapešť, 29. dubna 2011 Dnes zveřejněné auditované

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA)

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) 1 z 6 27.5.2011 10:22 AAA AUTO Úvod» IR zprávy a oznámení (vnitřní informace)» Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) Konsolidované neauditované

Více

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Investice je charakterizována jako odložená spotřeba. Podnikové investice jsou ty statky, které nejsou

Více

Příloha 21 Ekonomická životaschopnost projektu Rozvaha s plánem jednotlivých položek na pět let do budoucna (v tis.kč) Výchozí stav* 20.. 20.. 20..

Příloha 21 Ekonomická životaschopnost projektu Rozvaha s plánem jednotlivých položek na pět let do budoucna (v tis.kč) Výchozí stav* 20.. 20.. 20.. Rozvaha s plánem jednotlivých položek na pět let do budoucna (v tis.kč) řádek Výchozí stav* 20.. 20.. 20.. 20.. 20.. rozvahy období 0 období 1 období 2 období 3 období 4 období 5 1 AKTIVA CELKEM (ř. 2

Více

Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace Program MARKETING

Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace Program MARKETING Výzva v rámci Operačního programu Podnikání a Inovace Program MARKETING Identifikace výzvy: MARKETING I Operační program Podnikání a inovace Správcem programu (poskytovatelem dotace) je Ministerstvo průmyslu

Více

Konference Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI

Konference Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI Konference Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI 9. prosince 2010, Praha Clarion Congress Hotel, Praha Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 2013

Více

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK. Inovace

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK. Inovace Příloha č. 4 Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Inovace Metodika bodování Kritéria pro hodnocení jsou rozdělena na pět základních částí: A Binární (vylučovací) kritéria B Připravenost

Více

Výzva k předkládání žádostí o dotaci z Programu resortu životního prostředí a zemědělství, Podprogramu 8.1 - Podpora ekologické výchovy a osvěty

Výzva k předkládání žádostí o dotaci z Programu resortu životního prostředí a zemědělství, Podprogramu 8.1 - Podpora ekologické výchovy a osvěty Výzva k předkládání žádostí o dotaci z Programu resortu životního prostředí a zemědělství, Podprogramu 8.1 - Podpora ekologické výchovy a osvěty Číslo a název programu: 8 - Program resortu životního prostředí

Více

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Investiční činnost Pojem investování vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Druhy investic 1. Hmotné investice vytvářejí

Více

OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY

OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY RAMS Assets s.r.o. Klimentská 1216/46 110 02 Praha 1 www.rams.as CÍL VÝZVY OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY Cílem je podpořit nabídku nových ICT produktů a služeb,

Více

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PLÁNOVÁNÍ II_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

BODOVÉ HODNOCENÍ. Projekt výstavby zóny

BODOVÉ HODNOCENÍ. Projekt výstavby zóny BODOVÉ HODNOCENÍ Projekt výstavby zóny max. počet bodů K 1 Úroveň nezaměstnanosti ve spádové oblasti podnikatelské zóny (PZ) 30 bodů K 1.1 Míra nezaměstnanosti ve spádové oblasti PZ K 1.2 Počet uchazečů

Více

Neuznatelné náklady jsou: penále, pokuty, náhrady škod, úroky z úvěrů, občerstvení (popř. poskytnuté dary, pohoštění, mzdy, atd.)..

Neuznatelné náklady jsou: penále, pokuty, náhrady škod, úroky z úvěrů, občerstvení (popř. poskytnuté dary, pohoštění, mzdy, atd.).. Příloha č.1 Formální náležitosti Programů 1. Základní rámec Programu 1.1. Název programu Program podpory oblasti města Český Krumlov v roce 20xx. 1.2. Zdůvodnění Programu Podpora oblasti (vychází ze schválených

Více

Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2016

Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2016 Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2016 I. Vyhlášení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) vyhlašuje níže uvedený centralizovaný

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ Bc. Hana Mikulová vedoucí odboru řízení projektů OSNOVA PREZENTACE 1. Přehled

Více

Program podpory mezinárodní technologické spolupráce

Program podpory mezinárodní technologické spolupráce Program podpory mezinárodní technologické spolupráce 1. Úvodní ustanovení Program podpory mezinárodní technologické spolupráce (dále jen program ) je programem ve smyslu zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových

Více

NÁVOD NA VYPLNĚNÍ REGISTRAČNÍ ŽÁDOSTI PROGRAMU POTENCIÁL 1. PODPOROVANÁ AKTIVITA V RÁMCI PROGRAMU

NÁVOD NA VYPLNĚNÍ REGISTRAČNÍ ŽÁDOSTI PROGRAMU POTENCIÁL 1. PODPOROVANÁ AKTIVITA V RÁMCI PROGRAMU NÁVOD NA VYPLNĚNÍ REGISTRAČNÍ ŽÁDOSTI PROGRAMU POTENCIÁL 1. PODPOROVANÁ AKTIVITA V RÁMCI PROGRAMU Žadatel vyplňuje minimálně jedno a maximálně 4 políčka. Políčko c) a d) je pouze doplňující k prvním dvou

Více

Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického

Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického pokynu pro hodnotitele a externí experty 1. Úvod Pracovní

Více

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU Cíl vzdělávacího kurzu: Cílem vzdělávacího kurzu v oblasti finanční analýzy a ekonomického hodnocení projektových

Více

Prevence rizik spojených s osobami žadatelů o podporu z ESIF

Prevence rizik spojených s osobami žadatelů o podporu z ESIF Prevence rizik spojených s osobami žadatelů o podporu z ESIF Odborný seminář Možnosti podpory podnikateľského sektora zo štrukturálnych fondov v novom programovom období 2014 2020 9. a 10. června 2015,

Více

Čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento

Čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento Čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento Co je to čistá současná hodnota? Čistá současná hodnota představuje rozdíl mezi diskontovanými peněžními příjmy z určité činnosti a výdaji na tuto činnost.

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Marketing

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Marketing Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Sekce strukturálních fondů Řídicí orgán OPPI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Marketing Identifikace výzvy Prioritní osa 6 Program Marketing Individuální

Více

Podniková ekonomika : Život podniku. Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005

Podniková ekonomika : Život podniku. Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005 Podniková ekonomika : Život podniku Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005 ŽIVOT PODNIKU 1. Založení podniku 2. Růst podniku 3. Krize a sanace 4. Zánik podniku Život podniku Podstata počátku i další existence

Více

Finanční řízení podniku. cv. 8

Finanční řízení podniku. cv. 8 Finanční řízení podniku cv. 8 Podstata finančního řízení podniku Věcná stránka tok statků (strojů, surovin, materiálu) lze rozdělit na 3 hlavní aktivity zásobování, výrobu a prodej. Finanční zdroje každá

Více

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla Podnikatelský záměr = Podnikatelský plán = business pla Základní části realizační resumé zpracovává se na závěr, rozsah 2-3 stránky charakteristiku firmy a jejích cílů organizační řízení a manažerský tým

Více

MANUÁL PRO VÝPOČET CITLIVOSTNÍ ANALÝZY PRO PROJEKTY V REŽIMU VEŘEJNÉ PODPORY

MANUÁL PRO VÝPOČET CITLIVOSTNÍ ANALÝZY PRO PROJEKTY V REŽIMU VEŘEJNÉ PODPORY MANUÁL PRO VÝPOČET CITLIVOSTNÍ ANALÝZY PRO PROJEKTY V REŽIMU VEŘEJNÉ PODPORY Verze I. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR www.opzp.cz, dotazy@sfzp.cz Zelená linka pro zájemce

Více

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením:

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: Alokace zisků Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: a) krytí ztráty minulých let b) tvorba zákonem předepsaných i dobrovolných rezerv (pro částečné krytí rizik z podnikání)

Více

Podnikatelský záměr - PZ (Osnova)

Podnikatelský záměr - PZ (Osnova) Příloha č. 5 Podnikatelský záměr - PZ (Osnova) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

Investiční činnost v podniku. cv. 10

Investiční činnost v podniku. cv. 10 Investiční činnost v podniku cv. 10 Investice Rozhodování o investicích jsou jedněmi z nejdůležitějších a nejobtížnějších rozhodování podnikového managementu. Dobré rozhodnutí vede podnik k rozkvětu, špatné

Více

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch 65-41-L/01 Gastronomie Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Účetnictví Ročník:

Více

Náhrada těžkého topného oleje uhlím v Teplárně Klatovy

Náhrada těžkého topného oleje uhlím v Teplárně Klatovy Náhrada těžkého topného oleje uhlím v Teplárně Klatovy Janoušek Jan, Uchytil Josef, Kohout Vladimír, Teplárna Klatovy, (Přednáška pro Kotle a energetická zařízení 2009 ) Teplárna Klatovy připravila v roce

Více

Technologická agentura ČR Program ALFA. informační seminář

Technologická agentura ČR Program ALFA. informační seminář Technologická agentura ČR Program ALFA informační seminář 3. veřejná soutěž Dne 6. června byla vyhlášena 3. veřejná soutěž Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA 3. veřejná

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Rating Moravskoslezského kraje

Rating Moravskoslezského kraje Rating Moravskoslezského kraje Moravskoslezský kraj Krajský úřad 28. října 117 702 18 Ostrava Tel.: 595 622 222 E-mail: posta@kr-moravskoslezsky.cz RATING MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE V červnu roku 2008 byla

Více

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy)

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) FINANČNÍ ANALÝZA Cíle a možnosti finanční analýzy finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) podklady

Více

Plná žádost. 1. Základní údaje o Plné žádosti. Evidenční číslo projektu:. Název projektu:.

Plná žádost. 1. Základní údaje o Plné žádosti. Evidenční číslo projektu:. Název projektu:. 1. Základní údaje o Plné žádosti Evidenční číslo projektu:. Název projektu:. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s agenturou CzechInvest Název programu / podprogramu: Rozvoj Platnost výzvy

Více

GRANTOVÉ SCHÉMA OLOMOUCKÉHO KRAJE 3.2 SROP Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji

GRANTOVÉ SCHÉMA OLOMOUCKÉHO KRAJE 3.2 SROP Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji GRANTOVÉ SCHÉMA OLOMOUCKÉHO KRAJE 3.2 SROP Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji STATISTIKA VÝZEV 3.2 Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji výzva 01 Finanční prostředky uvolňované v rámci

Více

2. přednáška. Ing. Josef Krause, Ph.D.

2. přednáška. Ing. Josef Krause, Ph.D. EKONOMIKA PODNIKU I 2. přednáška Ing. Josef Krause, Ph.D. Majetková a kapitálová struktura Rozvaha ROZVAHA účetní přehled majetku podniku, zachycující bilanční formou stav podnikových prostředků (aktiv)

Více

Body za jednotlivá subkritéria. Způsob hodnocení. Příslušný hodnotitel. Název kritéria Název subkritéria Popis hodnocení.

Body za jednotlivá subkritéria. Způsob hodnocení. Příslušný hodnotitel. Název kritéria Název subkritéria Popis hodnocení. Všechna kritéria jsou hodnoticí, kritérium 7.2 Technická proveditelnost je kritérium kombinované, kritérium 3 Specifická kritéria pro specifický cíl 3.2 je kritérium kombinované, tj. pokud získá méně než

Více

Plná žádost. 1. Základní údaje o Plné žádosti. Evidenční číslo projektu:. Název projektu:.

Plná žádost. 1. Základní údaje o Plné žádosti. Evidenční číslo projektu:. Název projektu:. 1. Základní údaje o Plné žádosti Evidenční číslo projektu:. Název projektu:. Název programu / podprogramu:. Platnost výzvy od:. Platnost výzvy do:. 2. Údaje o žadateli 2.1. Leader 2.1.1. Základní údaje

Více

VÝKAZ CASH FLOW. Řízení finančních toků. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

VÝKAZ CASH FLOW. Řízení finančních toků. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. VÝKAZ CASH FLOW Řízení finančních toků Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 3. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Peněžní a materiálové toky v podniku Hotové výrobky Nedokončená výroba

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 PODNIKATELSKÝ PLÁN Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 PODNIKATELSKÝ PLÁN Osnova prezentace: důvody podnikatelského plán osnova podnikatelského plánu finanční plán PODNIKATELSKÝ

Více

Přepočet finanční mezery. Kraj Vysočina. Přepočet finanční mezery. 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch. projekt není finalizován

Přepočet finanční mezery. Kraj Vysočina. Přepočet finanční mezery. 2.1 - Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch. projekt není finalizován Název dokumentu: Název projektu: Žadatel: Operační program: Oblast podpory: Datum finalizace: Jazyk tiskové sestavy: Měna tiskové sestavy: Přepočet finanční mezery Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Roman Kamarýt Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. 1 Obsah Přehled podpory Kdo může žádat o dotaci Omezení programu Přehled čerpání Postup administrace 2 Přehled

Více

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Program EFEKT slouží k zvýšení úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Je zaměřen

Více

Program Klastry kritéria pro výběr projektu. Hodnocení projektu vyhledávání vhodných firem pro klastry

Program Klastry kritéria pro výběr projektu. Hodnocení projektu vyhledávání vhodných firem pro klastry Program Klastry kritéria pro výběr projektu Hodnocení projektu vyhledávání vhodných firem pro klastry A. Kritéria nutná musí být splněna (ANO/NE) Žadatel disponuje písemným vyjádřením zájmu o zpracování

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Integrovaný operační program

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Integrovaný operační program Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vyhlašuje dne 11. listopadu 2009 5. výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Oblast intervence 3.3 Služby

Více

Podání žádostí. Postup podání žádosti OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI)

Podání žádostí. Postup podání žádosti OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI) OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI) Postup vyplnění Registrační a Plné žádosti (v aplikaci eaccount) Ing. Karel Budka ředitel odboru konkurenceschopnosti Podání žádostí -- Elektronické podání žádostí

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Lesnická ekonomika Připravil: Ing. Tomáš Badal Lesnická ekonomika Financování podniku Finanční

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Ekonomická část analytických studií s využitím auditorských přístupů

Ekonomická část analytických studií s využitím auditorských přístupů Zasedání komise lesnické ekonomiky OLH ČAZV 29. 4. 30. 4. 2014 Rožnov pod Radhoštěm Ekonomická část analytických studií s využitím auditorských přístupů Ing. Petra Hlaváčková, Ph.D. Ústav lesnické a dřevařské

Více

Technologická agentura ČR program ALFA

Technologická agentura ČR program ALFA Technologická agentura ČR program ALFA Program ALFA Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích je vyhlašována: dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných

Více

DODATEK Č. 1 K PROSPEKTU CENNÉHO PAPÍRU

DODATEK Č. 1 K PROSPEKTU CENNÉHO PAPÍRU DODATEK Č. 1 K PROSPEKTU CENNÉHO PAPÍRU Arca Capital Slovakia, a.s. 10 500 000 EUR Dluhopisy splatné v roce 2017 Tento Dodatek č. 1 k Prospektu cenného papíru byl vyhotoven dne 6. června 2013. Arca Capital

Více

Možnosti financování zavádění výsledků výzkumu a vývoje do praxe ze strukturálních fondů (program Inovace) Operační program Podnikání a inovace

Možnosti financování zavádění výsledků výzkumu a vývoje do praxe ze strukturálních fondů (program Inovace) Operační program Podnikání a inovace Možnosti financování zavádění výsledků výzkumu a vývoje do praxe ze strukturálních fondů (program Inovace) Operační program Podnikání a inovace Aktualizováno: 04/2010 Obsah prezentace 1. Program Inovace

Více

VÝBĚROVÁ KRITÉRIA. Program Nemovitosti Výzva č. 1 Projekt Rekonstrukce objektu

VÝBĚROVÁ KRITÉRIA. Program Nemovitosti Výzva č. 1 Projekt Rekonstrukce objektu VÝBĚROVÁ KRITÉRIA ZÁKLADNÍ ÚDAJE Program Nemovitosti Výzva č. 1 Projekt Rekonstrukce objektu Registrační číslo: Žadatel: Název projektu: Místo realizace projektu (NUTS II okres): Požadovaná částka (dotace):

Více

INFORMAČNÍ DOKUMENT. Informační dokument vypracovaný v souladu s burzovními pravidly trhu Start

INFORMAČNÍ DOKUMENT. Informační dokument vypracovaný v souladu s burzovními pravidly trhu Start Příloha číslo 1 Informační dokument Jméno Emitenta INFORMAČNÍ DOKUMENT Informační dokument vypracovaný v souladu s burzovními pravidly trhu Start Tento dokument nepodléhá schválení Českou národní bankou

Více

Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí. Ministerstvo financí červen 2014

Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí. Ministerstvo financí červen 2014 Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí Ministerstvo financí červen 2014 Obsah 1. Výsledky hospodaření obcí za rok 2013 2. Rozpočtové určení daní od roku 2013 3. Kritérium počet dětí MŠ a žáků

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ)

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) Příloha č. 4 OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA INVENTARIZACE - inventarizace fyzická a dokladová - inventarizace majetku (všech účtů aktiv) - inventarizace závazků (vlastní kapitál a cizí zdroje) - zjištění a vypořádání, zaúčtování

Více

FINANČNÍ A EKONOMICKÁ ANALÝZA, HODNOCENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI INVESTIC

FINANČNÍ A EKONOMICKÁ ANALÝZA, HODNOCENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI INVESTIC PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB FINANČNÍ A EKONOMICKÁ ANALÝZA, HODNOCENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI INVESTIC Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Vyhlášení veřejné soutěže ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích 2014 k podávání návrhů projektů výzkumu a vývoje v rámci programu mezinárodní spolupráce

Více

8 Ekonomická rozvaha bioplynové stanice

8 Ekonomická rozvaha bioplynové stanice 8 Ekonomická rozvaha bioplynové stanice 8.1 Modelová kalkulace investičních nákladů pro účel ekonomické rozvahy PS CELKEM SO CELKEM IN CELKEM 39 646 800 Kč 7 632 250 Kč 47 279 050 Kč Podrobnosti jsou uvedeny

Více

Ekonomika lesního hospodářství. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Ekonomika lesního hospodářství. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Ekonomika lesního hospodářství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Ekonomika lesního hospodářství (EKLH) Připravil: Ing. Tomáš

Více

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků 1 Cash Flow Rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou postaveny na aktuálním principu, tj. zakládají se na vztahu nákladů a výnosů k časovému období a poskytují informace o finanční situaci a ziskovosti podniku.

Více

Hodnotící kritéria programu RRC/01/2010

Hodnotící kritéria programu RRC/01/2010 Příloha č. 4 Počet stran přílohy: 5 Hodnotící kritéria programu RRC/0/00 Podpora obnovy a rozvoje venkova Moravskoslezského kraje 00 (dále jen program ) (Schváleno usnesením rady kraje č. 38/988 ze dne

Více