Projekt Středočeského kraje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt Středočeského kraje"

Transkript

1 Projekt Středočeského kraje Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem reg. č.: CZ.1.07/1.1.00/ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 22. dubna 2014

2 Rozpočet projektu: ,37 Kč Dotace ve výši: 100 % celkových způsobilých výdajů Předpokládaná doba realizace projektu: 2. září června 2015

3 Cíl projektu: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních a základních školách Středočeského kraje zkvalitněním povinné výuky prostřednictvím nově pořízeného zařízení a vybavení a rozšířením nabídky pro volnočasové aktivity žáků škol. Udržitelnost aktivit a výstupů projektu: 3 roky od ukončení projektu

4 Výstupy projektu: - nové/inovované učebny partnerů projektu pro posílení povinné výuky žáků SŠ a ZŠ, - podpoření pedagogové a žáci SŠ a ZŠ v rámci povinné výuky a v rámci volnočasových aktivit, - podpora výuky odborných předmětů v cizích jazycích, - realizace volnočasových aktivit, - sborník dobré praxe vytvořený v návaznosti na evaluační zprávy jednotlivých SŠ.

5 Cílové skupiny: - žáci škol a školských zařízení - pracovníci škol a školských zařízení - vedoucí pracovníci škol a školských zařízení Partneři projektu: - 22 středních škol ve Středočeském kraji - s partnerskými středními školami spolupracuje cca 114 základních škol, které jsou přímo zapojovány do měkkých aktivit projektu.

6 Realizační tým projektu na straně příjemce: Pozice v týmu Manažer projektu Hlavní úkol Komplexní řízení aktivit projektu Metodik projektu Metodické vedení a zajišťování souladu projektových aktivit s konceptem Výzvy č. 44 Věcní manažeři (3 x) Finanční manažeři (2 x) Koordinace aktivit mezi příjemcem a finančními partnery, kontrola průběhu aktivit, dodržování harmonogramu apod. Komplexní finanční řízení projektu, kontrola finančního řízení projektu na partnerských školách apod.

7 Realizační tým projektu na straně příjemce: Pozice v týmu Odborníci pro styk s okolím (3 x) Terénní pracovníci (4 x) Hlavní úkol Zajišťují komunikaci směrem od středních škol k základním školám, dalším středním školám v okolí a firmám za účelem navázání spolupráce v rámci projektu Koordinace jednotlivých aktivit mezi žadatelem a partnery, kontrola plnění aktivit přímo v terénu, asistenční aktivity. - pro partnerské školy jsou hlavními partnery na úrovni realizace projektu věcní manažeři příjemce.

8 Klíčové aktivity - celkem 20 typových klíčových aktivit, které jsou přímo provázány s aktivitami předdefinovanými výzvou k předkládání projektových žádostí. - převážná část klíčových aktivit projektu je realizována prostřednictvím finančních partnerů.

9 1) A1a - Vybavení pro laboratoře, odborné učebny, školní hospodářství a střediska praktického vyučování probíhají nákupy investičního i neinvestičního vybavení, s ohledem na výši 1. a 2. zálohové platby bylo nutné pro financování nákupů zajistit finančním partnerům půjčku ze strany Středočeského kraje v pozici zřizovatele, převážná většina nákupů řešena prostřednictvím veřejných zakázek jejich organizace je pro finanční partnery extrémně zatěžující, s ohledem na problémy v jejich realizaci se nákupy zařízení a vybavení neúměrně posouvají.

10 2) A2a - Vybavení prostor pro výuku hmotným neinvestičním majetkem a spotřebním materiálem pro přírodovědné a technické vzdělávání v případě této KA platí zcela obdobná situace jaká byla popsána v případě KA A1a. 3) A2b - Vzdělávání pedagogických pracovníků k obsluze strojů a zařízení zakoupených v rámci projektu tuto KA realizuje menšinový počet finančních partnerů, dosud nerealizováno s ohledem na průběh aktivit A1a a A2a.

11 4) A2c - Vzdělávání pedagogických pracovníků v metodách a formách práce vedoucích k využití výstupů projektů OP VK aktivita realizována primárně z úrovně příjemce, proběhly kontaktní schůzky se zástupci realizátorů projektů Podpora technických a přírodovědných oborů (MŠMT), 3V - Vědě a výzkumu vstříc a projekt Badatelé.cz (Sdružení TEREZA) k možnosti spolupráce na úrovni této aktivity, s ohledem na charakter (semináře), provázanost (s exkurzemi) a finanční rozsah aktivit, jejichž prostřednictvím má docházet ke vzdělávání pedagogických pracovníků je připravována veřejná zakázka.

12 5) A2d - Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity pro žáky SŠ velmi úspěšná a převážnou většinou finančních partnerů již od cca října 2013 realizovaná klíčová aktivita, napříč všemi finančními partnery jsou realizovány desítky různě zaměřených volnočasových aktivit - kroužků, mezi cílovou skupinou je o aktivity kroužků velký zájem, naplněnost kroužků je ve své podstatě bezproblémová a mělo by dojít k naplnění definovaných cílů.

13 5) A2d - Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity pro žáky SŠ - příklady P8 Gymnázium Příbram - Kroužek chemie - celoroční opakující se kroužky pro žáky gymnázia (délka 2 hod.).

14 5) A2d - Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity pro žáky SŠ - příklady P11 SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora Aplikovaná elektronika III - pro žáky 3. ročníku studijního oboru mechanik zabezpečovacích systémů (délka 2 hod.).

15 5) A2d - Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity pro žáky SŠ - příklady P12 SOŠS a SOUS Kolín - Projektování - ArchiCAD - pro žáky 4. ročníku studijního oboru Stavebnictví, probíhá každý sudý čtvrtek (délka 2 hod.).

16 6) A2e - Vytváření sítí spolupracujících škol na principu burzy středoškolských služeb s cílem vzájemné výměny zkušeností aktivita do níž se vedle aktivit příjemce zapojuje několik dalších finančních partnerů, jsou realizovány dílčí aktivity v podobě setkávání se vybraných finančních partnerů, v jejichž rámci dochází ke sdílení zkušeností s prací s primární cílovou skupinou žáků SŠ a ZŠ, dále budou ve spolupráci vybraných finančních partnerů využíváno vybavení nakoupené v rámci projektu a budou tak vytvářeny zajímavé synergické efekty (např. P2 SLŠ a SOU Křivoklát + P3 SPŠS a OA Kladno využití tabletů a nově vyvinutých aplikací pro aktivity v lesním hospodářství apod.).

17 7) B1a - Sdílení učeben / dílen / laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ podobně jako aktivita A2d i tato zaznamenává v rámci realizace projektu velký úspěch, přes potíže spojené s nákupy realizovanými v rámci klíčových aktivit A1a a A2a je tato aktivita realizována velmi intenzivně, využívány jsou především nejrůznější odborné dílny, laboratoře a jejich zázemí, výuka je plně provázána, resp. v souladu se ŠVP jednotlivých spolupracujících základních škol.

18 7) B1a - Sdílení učeben / dílen / laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ - příklady P12 SOŠS a SOUS Kolín - Sdílení učeben se ZŠ Zásmuky:

19 7) B1a - Sdílení učeben / dílen / laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ - příklady P13 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav - Sdílení učeben se ZŠ:

20 7) B1a - Sdílení učeben / dílen / laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ - příklady P17 SOŠ a SOU Horky nad Jizerou - Sdílení učeben se ZŠ:

21 8) B1b - Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání pro žáky ZŠ spolu s aktivitou A2d představují volnočasové kroužky pro žáky ZŠ prozatím nejúspěšnější aktivitu celého projektu, obdobně jako v případě volnočasových kroužků pro žáky SŠ je i volnočasových kroužků pro žáky ZŠ realizováno v projektu několik desítek, zájem o volnočasové kroužky pro žáky ZŠ v některých případech až převyšuje očekávání a to přesto, že s jejich realizací se začínalo převážně až v průběhu měsíci října 2013, tedy v době, kdy většina žáků ZŠ má již soukromě zajištěnou účast na jiných, placených kroužcích.

22 8) B1b - Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání pro žáky ZŠ - příklady P6 Gymnázium V.B. Třebízského ve Slaném - Kroužek Zkoumálek.

23 8) B1b - Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání pro žáky ZŠ - příklady P8 Gymnázium Příbram - Kroužek biologie.

24 8) B1b - Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání pro žáky ZŠ - příklady P13 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav - Kroužek programování pomocí stavebnic (Lego Mindstorms EV3, Merkur E2 apod.).

25 9) B1c - Programy vzájemného učení, kde žáci SŠ připravují a realizují pro žáky ZŠ vzdělávací aktivity / projekty zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání tato aktivita v sobě kombinuje zapojování žáků SŠ primárně (primárně žáci posledních ročníků) do rolí asistentů pedagoga při realizaci různých činností zaměřených na cílovou skupinu žáků ZŠ, nejčastěji žáci SŠ připravují a realizují vzdělávací aktivity pro žáky ZŠ v rámci volnočasových kroužků pro žáky ZŠ a v rámci sdílení učeben pozitivní efekty plynoucí ze vzájemné věkové blízkosti (peer úroveň), oboustranně velmi přínosná aktivita.

26 9) B1c - Programy vzájemného učení, kde žáci SŠ připravují a realizují pro žáky ZŠ vzdělávací aktivity / projekty zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání - příklad P8 Gymnázium Příbram

27 10) B1d - Spolupráce ZŠ a SŠ se zaměstnavateli v rámci komunitního rozvoje jednotliví finanční partneři a s nimi spolupracující základní školy rozvíjejí svou spolupráci se zaměstnavateli působících v oborech, jež jsou spjaty se zaměřením jednotlivých středních škol, spolupráce má primárně charakter realizace nejrůznějších exkurzí, svým obsahem aktivita navazuje na další aktivity v rámci projektu (např. A2g - Zapojení odborníků z praxe do výuky technických a přírodovědných předmětů), spolupracujících zaměstnavatelů jsou desítky, jejich škálu dále rozšiřuje činnost příjemce projektu samotného, který se zaměstnavateli též aktivně komunikuje a připravuje možnost realizace ekxurzí.

28 11) B1e - Využití výstupů vzniklých v rámci Ipo a Ipn na podporu badatelsky orientovaného vzdělávání s přírodovědným a technickým zaměřením tato aktivita je svým obsahem provázána s činnostmi realizovanými v rámci KA A2c, průběžně jsou získávány a využívány výstupy vybraných projektů (Podpora technických a přírodovědných oborů, 3V - Vědě a výzkumu vstříc, Badatelé.cz), pro zintenzivnění a zefektivnění využívání výstupů je tato aktivita přímo provázána i s KA B2 - Krajská setkání metodiků, vedoucích předmětových komisí a pedagogických pracovníků v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání, která je nyní v přípravě.

29 12) B2 - Krajská setkání metodiků, vedoucích předmětových komisí a pedagogických pracovníků v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání aktivita samotná bude mít charakter 16 setkání v podobě seminářů, v současné době připravována realizace VZ na její organizační zajištění. 13) A2f - Dlouhodobá spolupráce středních škol a vysokých škol vedoucí k udržení / zvýšení zájmu žáků SŠ o studium technických a přírodovědných oborů VŠ do realizace této aktivity se aktivně zapojuje cca polovina do projektu zapojených finančních partnerů, hlavní body spolupráce spočívají především v realizaci exkurzí na příslušné fakulty VŠ kombinované s přednáškami odborníků pro žáky SŠ, využívání odborného zázemí VŠ pro žáky SŠ apod.

30 13) A2f - Dlouhodobá spolupráce středních škol a vysokých škol vedoucí k udržení / zvýšení zájmu žáků SŠ o studium technických a přírodovědných oborů VŠ - příklady P18 Česká zahradnická akademie Mělník února 2014 výjezd na Českou zemědělskou univerzitu, Technickou fakultu (Praha Suchdol) kombinovanou s přednáškami pedagogů VŠ.

31 13) A2f - Dlouhodobá spolupráce středních škol a vysokých škol vedoucí k udržení / zvýšení zájmu žáků SŠ o studium technických a přírodovědných oborů VŠ - příklady P12 SOŠS a SOUS Kolín - Aktivní spolupráce s těmito katedrami ČVUT: Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Katedra architektury, Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Katedra specielní geodezie, Katedra materiálového inženýrství. - realizovány odborné přednášky pedagogických pracovníků ČVUT, které jsou dále provázány s návaznými semináři, zájem ze strany cílové skupiny žáků SŠ je značný.

32 14) A2g - Zapojení odborníků z praxe do výuky technických a přírodovědných předmětů V návaznosti na řešení klíčové aktivity B1d je v současné době zapojování odborníků z praxe do výuky především připravováno, fakticky bylo zapojení odborníka z praxe doposud realizováno na úrovni P11 SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora (2 přednášky odborníka z praxe pro žáky oborů elektro a pokrývač), v případě dalších finančních partnerů se aktivita připravuje, aktivita se setkává s velkým zájmem žáků SŠ.

33 15) A2i - Využívání technických památek a interaktivních expozic technického a přírodovědného charakteru k přípravě žákovských / školních projektů zaměřených na popularizaci tohoto typu vzdělávání z pohledu žáků SŠ/ZŠ se jedná o jednu z nejpopulárnějších aktivit, které významným způsobem zpestřují a zároveň obohacují výuku o nové prvky, aktivita sama o sobě má nejčastěji charakter návštěv nejrůznějších muzeí, industriálních památek, technických skanzenů apod.

34 15) A2i - Využívání technických památek a interaktivních expozic technického a přírodovědného charakteru k přípravě žákovských / školních projektů zaměřených na popularizaci tohoto typu vzdělávání - příklad P13 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav - do konce 2. MO realizovány mj. návštěvy: Národního technického muzea v Praze, - realizován edukativní program s využitím pracovních listů na téma Kolo. Armádního muzea v Praze, - realizován edukativní program s využitím pracovních listů na téma Naše vojenské a armádní historie. Automobilky a muzea Škoda Auto Mladá Boleslav - realizován edukativní program s využitím pracovních listů na téma Historie naší automobilové dopravy.

35 16) A2j - Stavební úpravy škol, které budou nezbytné pro rozvoj přírodovědného a technického vzdělávání popř. pro integraci žáků se zdravotním postižením do výuky stavební úpravy škol, resp. především konkrétních učeben probíhají v přímém kontextu možnosti celkové modernizace a zkvalitnění výuky přírodovědných a technických oborů, v některých případech jsou stavební úpravy řešeny dodavatelsky, část finančních partnerů realizuje některé stavební úpravy i svépomocí v rámci realizace praktické výuky svých žáků.

36 16) A2j - Stavební úpravy škol, které budou nezbytné pro rozvoj přírodovědného a technického vzdělávání popř. pro integraci žáků se zdravotním postižením do výuky stavební úpravy škol, resp. Především konkrétních učeben probíhají v přímém kontextu možnosti celkové modernizace a zkvalitnění výuky přírodovědných a technických oborů, v některých případech jsou stavební úpravy řešeny dodavatelsky, část finančních partnerů realizuje některé stavební úpravy i svépomocí v rámci realizace praktické výuky svých žáků.

37 17) B1f - Stáže pedagogických pracovníků SŠ na ZŠ a naopak 18) C1a - Podpora výuky přírodovědných a technických předmětů na středních školách metodou CLIL, včetně tvorby učebnic a vzdělávacích materiálů pro žáky 20) C1c - Zapojení rodilého mluvčího / odborníka z praxe do výuky technických a přírodovědných předmětů na SŠ jako druhého pedagoga ve výuce výše uvedené aktivity jsou realizovány pouze několika vybranými finančními partnrey projektu.

38 19) C1b - Tvorba cizojazyčných slovníků, které budou následně využity při výuce technických a přírodovědných předmětů na SŠ na úrovni finančních partnerů realizujících tuto aktivitu již byly realizovány základní kroky, které ve výsledku povedou k vytvoření cizojazyčných slovníků tzn. proběhl výběr vhodné slovní zásoby pro jednotlivé předměty / dílny, proběhly konzultace s učiteli odborného výcviku, konzultace s překladateli apod., většina slovníků bude vycházet z bohatosti grafických prvků a obrázků, které zlepší možnost pochopení prezentovaných pojmů.

39 19) C1b - Tvorba cizojazyčných slovníků, které budou následně využity při výuce technických a přírodovědných předmětů na SŠ - příklad

40 Zpětná vazba k dosavadnímu průběhu realizace projektu z pohledu zástupců finančních partnerů jsou zásadně pozitivně oceňovány všechny měkké aktivity, které jsou spojeny s přímou prací s cílovou skupinou, kritice je podrobováno především nastavení finančních toků v rámci Výzvy č. 44, které v úvodu realizace projektu omezilo možnost realizace finančně náročných nákupů, na jejichž uskutečnění je přitom realizace řady měkkých aktivit přímo závislá, přes maximální podporu ze strany příjemce je ze strany finančních partnerů kritizována zátěž a administrativní náročnost přípravy veřejných zakázek, které jsou s nákupy velké části vybavení apod. nedílně spjaty.

41 Zpětná vazba ze strany do projektu zapojených ZŠ s cílem zjistit spokojenost zástupců základních škol zapojených formou spolupráce se středními školami účastnících se projektu s jeho dosavadním průběhem bylo napříč všemi do projektu zapojenými ZŠ realizováno anonymizované dotazníkové šetření, do šetření se zapojilo 67 z cca 114 aktuálně do projektu zapojených základních škol, šetření obsáhlo 6 otázek, 4 otázky uzavřené s možností volby pouze jedné varianty odpovědí, 2 otázky otevřené s možností vložit libovolnou odpověď v závislosti na položenou otázku.

42 Zpětná vazba ze strany do projektu zapojených ZŠ - výsledky Jak jste spokojen/a s dosavadním zapojením se do projektu?

43 Zpětná vazba ze strany do projektu zapojených ZŠ - výsledky Jste spokojeni s připraveností aktivit v rámci projektu?

44 Zpětná vazba ze strany do projektu zapojených ZŠ - výsledky Jste spokojeni s přístupem pedagogů střední školy k žákům Vaší školy?

45 Zpětná vazba ze strany do projektu zapojených ZŠ - výsledky z pohledu otázky Které aktivity projektu připravené střední školou, s níž v rámci projektu spolupracujete, považujete za nejpřínosnější? se základní školy ve svých odpovědí jednoznačně vyjádřili o prospěšnosti aktivity B1a - Sdílení učeben / dílen / laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ a B1b - Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání pro žáky ZŠ, z pohledu žáků jsou mimořádně atraktivní též exkurze a podobné činnosti realizované v rámci aktivity A2i - Využívání technických památek a interaktivních expozic technického a přírodovědného charakteru.

46 - Děkujeme vám za pozornost - Bc. Karel Tichý, DiS. manažer projektu tichyk@kr-s.cz Mgr. Miluše Dubjaková metodik projektu dubjakova@kr-s.cz

PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ

PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ Obecným cílem projektu je podpora vzdělávání na středních a vyšších odborných školách v souladu se vzdělávací strategií MŠMT a s využitím akčního plánování. Uvedený

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34.

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Uživatelská nastavení parametrických modelářů, využití

Více

Příprava na práci v Jihočeském kraji reg. č. projektu CZ.04.1.03/2.1.00.1/0019

Příprava na práci v Jihočeském kraji reg. č. projektu CZ.04.1.03/2.1.00.1/0019 Národní projekt Příprava na práci v Jihočeském kraji Základní údaje o projektu Registrační číslo projektu: CZ.04.1.03/2.1.00.1/0019 Celková doba trvání realizace projektu: 14. 6. 2005 31. 1. 2008 Realizace

Více

Evaluační zpráva. partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji

Evaluační zpráva. partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Evaluační zpráva partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44.0006 Partner č. 17 Střední škola průmyslová a umělecká,

Více

Dílčí SWOT analýza vycházející z dotazníkového šetření MŠMT a z poznatků získaných při tvorbě SLLD

Dílčí SWOT analýza vycházející z dotazníkového šetření MŠMT a z poznatků získaných při tvorbě SLLD Dílčí SWOT analýza vycházející z dotazníkového šetření MŠMT a z poznatků získaných při tvorbě SLLD SILNÉ STRÁNKY - Zvyšování počtu obyvatel ( na základě rozvoje obcí, ( v územních plánech obcí upřednostňovány

Více

Sdružení obcí ORLICKO. Petr Fiala, předseda Sdružení obcí Orlicko. Antonín Fiala, manažer ŽIJEME SPOLU

Sdružení obcí ORLICKO. Petr Fiala, předseda Sdružení obcí Orlicko. Antonín Fiala, manažer ŽIJEME SPOLU Sdružení obcí ORLICKO Petr Fiala, předseda Sdružení obcí Orlicko Antonín Fiala, manažer Projekt Žijeme spolu Partneři projektu : Sdružení obcí Orlicko vedoucí partner Orlické hory a Podorlicko partner

Více

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Doc. PhDr. Eva ŠMELOVÁ, Ph.D. - Připravenost dětí k zahájení povinné školní docházky - Adaptace

Více

Projekty PPP vní aspekty. Martin Vacek, advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava

Projekty PPP vní aspekty. Martin Vacek, advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava Projekty PPP Právn vní aspekty Martin Vacek, advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava Pojem PPP definice a účel PPP (jak chápat PPP, mýty o PPP) PPP jako prostředek zajišťování veřejných potřeb

Více

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE ŠKOLNÍ ROK

PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE ŠKOLNÍ ROK PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 V Chebu 1.9.2015 Mgr. Lenka Burianová Mgr. Václav Polívka výchovný poradce ředitel školy PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE 1. Na úseku prevence negativních

Více

Ekonomika 1. 20. Společnost s ručením omezeným

Ekonomika 1. 20. Společnost s ručením omezeným S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 20. Společnost s ručením omezeným Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 -

Více

Spolupráce MPO s TC AV ČR

Spolupráce MPO s TC AV ČR Spolupráce MPO s TC AV ČR 6. 10. 2014 Spolupráce při podpoře priorit MPO: ZVYŠOVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČR PODPORA A ROZVOJ PODNIKÁNÍ INTERNACIONALIZACE MSP PODPORA VÝZKUMU A INOVACÍ TRANSFER TECHNOLOGIÍ

Více

Kvalitní vzdělávání Mgr. Regína Dlouhá Klub K2,o.p.s.

Kvalitní vzdělávání Mgr. Regína Dlouhá Klub K2,o.p.s. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalitní vzdělávání Mgr. Regína Dlouhá Klub K2,o.p.s. Projekt Znovu do práce s podporou Klubu K2 je podpořen v rámci Operačního programu

Více

1.1 Seminář z Informatiky. Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Seminář z Informatiky

1.1 Seminář z Informatiky. Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Seminář z Informatiky 1.1 Seminář z Informatiky Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Seminář z Informatiky Volitelný předmět Seminář z Informatiky rozšiřuje základní učivo předmětu Informatika, oblast Zpracování

Více

Výuka metodou CLIL na středních školách zpohledu MŠMT Patří CLIL do odborných škol? PhDr. Marie Černíková, MŠMT, odbor vzdělávání

Výuka metodou CLIL na středních školách zpohledu MŠMT Patří CLIL do odborných škol? PhDr. Marie Černíková, MŠMT, odbor vzdělávání Výuka metodou CLIL na středních školách zpohledu MŠMT Patří CLIL do odborných škol? 1 PhDr. Marie Černíková, MŠMT, odbor vzdělávání Osnova příspěvku Výuka metodu CLIL/EMILE SŠ Výnos 9/2013 kterým se upravuje

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.1 Logické obvody Kapitola 26 PL Zkoumání

Více

Výzva pro předkládání ţádostí v rámci ROP SV oblast podpory 5.1

Výzva pro předkládání ţádostí v rámci ROP SV oblast podpory 5.1 Výzva pro předkládání ţádostí v rámci ROP SV oblast podpory 5.1 Datum zveřejnění: 10. 1. 2011 ~ 1 ~ REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŢNOSTI SEVEROVÝCHOD VYHLAŠUJE VÝZVU PRO PŘEDKLÁDÁNÍ ŢÁDOSTÍ O POSKYTNUTÍ

Více

Pracovní skupina ENRD Mezinárodní spolupráce. Hana Slováková Konference Partnerství LEADER 2010 14.5.2010

Pracovní skupina ENRD Mezinárodní spolupráce. Hana Slováková Konference Partnerství LEADER 2010 14.5.2010 Pracovní skupina ENRD Mezinárodní spolupráce Hana Slováková Konference Partnerství LEADER 2010 14.5.2010 Evropská síť pro rozvoj venkova European Network for Rural Development (EN RD) přispívá k úspěšné

Více

Příkaz ředitele č. 4 ze dne 9. května 2016 II. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNI ROK 2016/2017

Příkaz ředitele č. 4 ze dne 9. května 2016 II. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNI ROK 2016/2017 Příkaz ředitele č. 4 ze dne 9. května 2016 II. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNI ROK 2016/2017 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace v souladu s 59, 60, 165 odst. 2

Více

MĚŘENÍ NÁKLADŮ, VÝKONNOSTI

MĚŘENÍ NÁKLADŮ, VÝKONNOSTI Konference ČSSI, Praha 24.5.2013 MĚŘENÍ NÁKLADŮ, VÝKONNOSTI A KVALITY SLUŽEB VEŘEJNÉ SPRÁVY CÍLE, PŘÍLEŽITOSTI A HROZBY Jiří Voříšek ČSSI vorisek@vse.cz Motto konference Občané a firmy očekávají od veřejné

Více

Aktuální nabídka akreditovaných programů MŠMT - Vzdělávání školních metodiků prevence

Aktuální nabídka akreditovaných programů MŠMT - Vzdělávání školních metodiků prevence Aktuální nabídka akreditovaných programů MŠMT - Vzdělávání školních metodiků prevence Vzdělávání školních metodiků prevence Každý školní metodik prevence má možnost získat kvalifikaci pro svoji činnost

Více

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty)

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Označení: EU-Inovace-F-7-08 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní. Aktivační centra vzdělávání pro těţce zdravotně postiţené Zahájení 1.3.2012 Ukončení 30.10.

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní. Aktivační centra vzdělávání pro těţce zdravotně postiţené Zahájení 1.3.2012 Ukončení 30.10. Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 33 Název výzvy: Prioritní osa: 4.1 Oblast podpory: Systémový rámec celoţivotního

Více

Formulář návrhu projektu pro 4. veřejnou soutěž programu ALFA

Formulář návrhu projektu pro 4. veřejnou soutěž programu ALFA Formulář návrhu projektu pro 4. veřejnou soutěž programu ALFA Tento dokument slouží pouze jako předběžný informativní materiál, který není právně závazný, není součástí hodnotícího procesu, nelze se na

Více

Praktické zkušenosti a doporučení

Praktické zkušenosti a doporučení Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (OPPS ČR - PR 2007 2013) Praktické zkušenosti a doporučení Seminář pro žadatele 12. 10. 2010 Liberec Problémy při vyplňování

Více

Konference Kvalita v dalším vzdělávání v rámci Týdnů vzdělávání dospělých 2011

Konference Kvalita v dalším vzdělávání v rámci Týdnů vzdělávání dospělých 2011 Konference Kvalita v dalším vzdělávání v rámci Týdnů vzdělávání dospělých 2011 Autorizovaná osoba a kvalita Střední škola Lomnice nad Popelkou PaedDr. Lubomír Charousek 20.10.2011 Právní rámec autorizovaných

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Seznam projektových záměrů pro investiční intervence v SC 2.4 IROP a pro integrované nástroje ITI, IPRÚ a CLLD

Seznam projektových záměrů pro investiční intervence v SC 2.4 IROP a pro integrované nástroje ITI, IPRÚ a CLLD KAP pro území Jihomoravského kraje Seznam projektových záměrů pro investiční intervence v SC 2.4 IROP a pro integrované nástroje ITI, IPRÚ a CLLD Identifikace školy, školského zařízení či dalšího subjektu:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Základní škola, Brno, Mutěnická 23, příspěvková organizace

Základní škola, Brno, Mutěnická 23, příspěvková organizace Základní škola, Brno, Mutěnická 23, příspěvková organizace ICT plán školy pro roky 2016 2017 Základní škola, Brno, Mutěnická 23, příspěvková organizace ICT plán pro roky 2016-2017 Č.j.: ZSMUT 00220/2016

Více

Modul pro testování elektrických obvodů

Modul pro testování elektrických obvodů Modul pro testování elektrických obvodů Martin Němec VŠB-TU Ostrava, FEI Řešeno za podpory projektu ESF OP VK CZ.1.07/2.2.00/07.0339 Obsah Motivace Výhody modulu Požadavky Základní popis modulu Rozšíření

Více

Ž Á D O S T O POSKYTNUTÍ NEINVESTIČNÍ DOTACE Z ROZPOČTU MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2016/2017 OBECNÁ ČÁST

Ž Á D O S T O POSKYTNUTÍ NEINVESTIČNÍ DOTACE Z ROZPOČTU MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2016/2017 OBECNÁ ČÁST Příloha č. 2 Dotačního programu Ž Á D O S T O POSKYTNUTÍ NEINVESTIČNÍ DOTACE Z ROZPOČTU MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Dotační program Podpora aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže

Více

Metodický pokyn č. 45. ke změně Pokynů pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách

Metodický pokyn č. 45. ke změně Pokynů pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách ke změně Pokynů pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách Platnost: od 1.4.2012 ~ 2 ~ Řídícího orgánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka:»přístavba Domu umění Galerie 21. století, výběr zhotovitele PD, AD, koordinátora BOZP, IČ«zadávaná

Více

AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ. Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života

AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ. Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života MÍSTNÍ SYSTÉM MA21 deduktivní / induktivní proces Politické

Více

JAK ZVLÁDNOUT E-LEARNINGOVÝ KURZ

JAK ZVLÁDNOUT E-LEARNINGOVÝ KURZ JAK ZVLÁDNOUT E-LEARNINGOVÝ KURZ Určeno pro E-learning pro žáky v rámci projektu OKO DO BUDOUCNOSTI, reg. č. CZ.1.07/1.1.07/03.0005 Co je to e-learning E-learning je multimediální podpora vzdělávacího

Více

Zastupitelstvo města Mikulov 17.

Zastupitelstvo města Mikulov 17. Zastupitelstvo města Mikulov 17. Materiál pro jednání zastupitelstva města konaného dne 25.5.2014 Bod programu: Členství města Mikulova v Asociaci měst pro cyklisty Přílohy: - Důvodová zpráva - Žádost

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ DPH

ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ DPH ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ DPH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_UCE1403 Autor Ing. Martina

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Národní a mezinárodní spolupráce Vzdělávání na venkově. Petr Sušanka, MAS Vladař o.p.s.

Národní a mezinárodní spolupráce Vzdělávání na venkově. Petr Sušanka, MAS Vladař o.p.s. Národní a mezinárodní spolupráce Vzdělávání na venkově Petr Sušanka, MAS Vladař o.p.s. REALIZACE ZMĚN NA ČESKÝCH VENKOVECH JE DLOUHODOBÝ PROCES PROCES VÍCEGENERAČNÍ ŘEŠENÍ VENKOVA VYŽADUJE OD KAŽDÉHO Z

Více

S B Í R K A O B S A H :

S B Í R K A O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2002 V Praze dne 9. prosince 2002 Částka: 46 O B S A H : Část I. 46.

Více

11Příloha MZ partner 11. 1. MZ o zajištění udržitelnosti

11Příloha MZ partner 11. 1. MZ o zajištění udržitelnosti 11Příloha MZ partner 11 1. MZ o zajištění udržitelnosti Název projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Část 1 - Identifikační údaje Název partnera Integrovaná střední

Více

VY_62_INOVACE_VK53. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Květen 2012 Ročník, pro který je VM určen

VY_62_INOVACE_VK53. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Květen 2012 Ročník, pro který je VM určen VY_62_INOVACE_VK53 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Květen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 9. ročník

Více

PRŮVODCE PRAVIDLY PUBLICITY v projektech spolufinancovaných z Integrovaného operačního programu. www.strukturalni-fondy.cz/iop www.osf-mvcr.

PRŮVODCE PRAVIDLY PUBLICITY v projektech spolufinancovaných z Integrovaného operačního programu. www.strukturalni-fondy.cz/iop www.osf-mvcr. PRŮVODCE PRAVIDLY PUBLICITY v projektech spolufinancovaných z Integrovaného operačního programu Obsah Publicita v projektech, základní pravidla, další zdroje informací str. 3-5 Propagační aktivity podle

Více

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

Obec Štědrá. Zřizovací listina

Obec Štědrá. Zřizovací listina Obec Štědrá Zřizovací listina Usnesením zastupitelstva obce č.j. 33/02/01 ze dne 9. 9. 2002 Obec Štědrá zřizuje s účinností od 1. 1. 2003 v souladu s 84 odst. 2 písm. e) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích

Více

ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE

ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci na téma ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Termín odevzdání

Více

NÁVRH KONCEPCE STRATEGIE SPOLEČNOSTI THERMAL PASOHLÁVKY A.S. 2012-2027

NÁVRH KONCEPCE STRATEGIE SPOLEČNOSTI THERMAL PASOHLÁVKY A.S. 2012-2027 NÁVRH KONCEPCE STRATEGIE SPOLEČNOSTI THERMAL PASOHLÁVKY A.S. 2012-2027 Obsah 1. Strategické cíle společnosti Thermal Pasohlávky a.s.... 2 2. Rekapitulace dílčích projektů... 4 3. Situace (stav srpen 2012)...

Více

1) Evokace Hra Hádej, kdo jsem. Žáci jmenují panovníky, za jejichž vlády vzkvétala česká země.

1) Evokace Hra Hádej, kdo jsem. Žáci jmenují panovníky, za jejichž vlády vzkvétala česká země. Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 32 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: V. B Datum: 6. 11. 2013 Marie

Více

Návrh individuálního národního projektu. Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém

Návrh individuálního národního projektu. Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém Návrh individuálního národního projektu Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém 1. Název projektu Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém Anotace projektu Předkládaný projekt navazuje na výsledky systémového

Více

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK

Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Seminář s workshopem Agronomická fakulta MENDELU řeší projekty OP VK Vzdělávání a týmová spolupráce v oblastech regenerace krajiny intenzivně narušené lidskou činností Inovace výuky na MENDELU s důrazem

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV ZŠ V RADIMĚŘI

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV ZŠ V RADIMĚŘI účelnosti veřejné zakázky SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV ZŠ V RADIMĚŘI Plánovaný cíl veřejné zakázky Popis vzájemného vztahu mezi realizovanou veřejnou zakázkou a plánovaným cílem. Popis alternativ

Více

SILNIČNÍ DAŇ U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ

SILNIČNÍ DAŇ U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ SILNIČNÍ DAŇ U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_UCE1414 Autor Ing. Martina

Více

Ing. Petr Klínský. Ing. Kateřina lichtenberková

Ing. Petr Klínský. Ing. Kateřina lichtenberková Ing. Petr Klínský Ing. Kateřina lichtenberková oblasti FG užší a širší standard FG a návaznost na RVP v kterých předmětech učit materiály k výuce moderní přístup k FG od 1. 9. 2013 FG v ŠVP povinně (i

Více

Informace o počtu nezaměstnaných ve Středočeském kraji k 31.03.2012

Informace o počtu nezaměstnaných ve Středočeském kraji k 31.03.2012 31.03.2012 Informace o počtu nezaměstnaných ve Středočeském kraji k 31.03.2012 K 31.03.2012 evidovaly úřady práce Středočeského kraje celkem 52 472 uchazečů o zaměstnání, což je o 1 785 méně než ke konci

Více

Evaluační zpráva. partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji

Evaluační zpráva. partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Evaluační zpráva partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44.0006 Partner č. 22 Střední odborná škola a Střední

Více

JIŠTĚNÍ OBVODŮ POJISTKY 2

JIŠTĚNÍ OBVODŮ POJISTKY 2 JIŠTĚNÍ OBVODŮ POJISTKY 2 Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ELEKTROINSTALACE,

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 7. Lekce Nástroje hospodářské politiky státu Struktura lekce:

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření V roce 2015 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odboru sociálních věcí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava dotazníkové šetření zjišťující spokojenost uživatelů

Více

Vývoj mezd ve zdravotnictví v Jihomoravském kraji v I. pololetí 2002

Vývoj mezd ve zdravotnictví v Jihomoravském kraji v I. pololetí 2002 Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 13 5.11.2002 Vývoj mezd ve zdravotnictví v Jihomoravském kraji v 2002 Informace o mzdách

Více

Odborný výcvik UMĚLECKÝ KERAMIK 2009-2010

Odborný výcvik UMĚLECKÝ KERAMIK 2009-2010 Osnovy předmětu Odborný výcvik oboru UMĚLECKÝ KERAMIK 2009-2010 Vyučující (mistr) Zbyněk Vostřák 1. ROČNÍK 1.Úvod 1.1. Základní ustanovení právních norem o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1.2. Odpovědnost

Více

Modernizace ZŠ Mendelova v Karviné

Modernizace ZŠ Mendelova v Karviné Modernizace ZŠ Mendelova v Karviné Dotační titul: Předmětný projekt byl předložen v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Karviné do výzvy 3.1 02 Rozvojové póly regionu. Konkrétně se jedná o opatření

Více

Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM. Velemínský Miloš

Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM. Velemínský Miloš Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM Velemínský Miloš Cílem studie bylo zjistit a zhodnotit frekvenci vybraných rizikových faktorů, které souvisejí

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

PLÁN ČINNOSTÍ NA ROK 2016 - Komise propagace a marketingu -

PLÁN ČINNOSTÍ NA ROK 2016 - Komise propagace a marketingu - PLÁN ČINNOSTÍ NA ROK 2016 - Komise propagace a marketingu - 1 Obecně Plán činností Komise propagace a marketingu (dále KPM) je v souladu se Statutem KPM a jeho platnost může být změněna jen v souladu se

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PR jako cesta budování image firmy TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Říjen 2012 JMÉNO A PŘÍJMENÍ / STUDIJNÍ SKUPINA

Více

Další informace o realizaci projektu (celkové zhodnocení) Popis aktivit. název projektu: EU SOŠ zdravotnická a SOU Český Krumlov

Další informace o realizaci projektu (celkové zhodnocení) Popis aktivit. název projektu: EU SOŠ zdravotnická a SOU Český Krumlov název projektu: EU SOŠ zdravotnická a SOU Český Krumlov číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/56.0811 příjemce: SOŠZ a SOU Český Krumlov, Tavírna 342, Český Krumlov 38101 Další informace o realizaci projektu

Více

Dodávka vybavení SPŠ Trutnov vrtačky III

Dodávka vybavení SPŠ Trutnov vrtačky III ZADAVATEL: Královéhradecký kraj Sídlem: Pivovarské náměstí 1245, 500 03 Hradec Králové Jednající: Bc. Lubomír Franc, hejtman IČ: 70889546 VEŘEJNÁ ZAKÁZKA: Dodávka vybavení SPŠ Trutnov vrtačky III ev. č.

Více

Pokyn pro příjemce dotace

Pokyn pro příjemce dotace Pokyn pro příjemce dotace k zajišťování informačních a propagačních opatření při realizaci projektů podpořených z opatření 2.1 Opatření pro produktivní investice do akvakultury a 2.4. Investice do zpracování

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI Domova Svatý Jan, p. s. s. v roce 2010

ZPRÁVA O ČINNOSTI Domova Svatý Jan, p. s. s. v roce 2010 Domov Svatý Jan, poskytovatel sociálních služeb se sídlem Svatý Jan 40, 262 56 Krásná Hora IČO: 42727235 tel.: 318 862 389 e-mail: domov@domovsvatyjan.cz www.domovsvatyjan.cz ZPRÁVA O ČINNOSTI Domova Svatý

Více

Statut Kolejí a menz v Brně

Statut Kolejí a menz v Brně Návrh Vysoké učení technické v Brně Koleje a menzy v Brně Statut Kolejí a menz v Brně Článek I Úvodní ustanovení 1. Statut Kolejí a menz Vysokého učení technického v Brně (dále jen Kolejí a menz v Brně

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0456 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_456 Jméno autora: Ivana Říhová Třída/ročník: 3.

Více

Odhodlali jsme se jít za svým snem

Odhodlali jsme se jít za svým snem Odhodlali jsme se jít za svým snem Byt ve velkém panelovém domě a touha po vlastním bydlení, to byl hlavní důvod, proč se rodina ze Žatecka rozhodla, že si pořídí vlastní rodinný dům. A s velkou zahradou

Více

Vážený pane řediteli, vážená paní ředitelko,

Vážený pane řediteli, vážená paní ředitelko, Příloha č. 1 Dotazník Vážený pane řediteli, vážená paní ředitelko, dovolte, abych Vás nebo Vašeho kompetentního zástupce v řízení školy zdvořile požádal o vyplnění dotazníku, resp. níže uvedených dotazů

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Ochoz u Brna, okres Brno - venkov. Ochoz u Brna 75, 664 02

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Ochoz u Brna, okres Brno - venkov. Ochoz u Brna 75, 664 02 Česká republika Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát - oblastní pracoviště Brno INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Ochoz u Brna, okres Brno - venkov Ochoz u Brna 75, 664 02 Identifikátor

Více

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Příloha č. 1 usnesení č. 1318/36/R/2015 MČ Praha 11 vyhlašuje pro rok 2016 dotační program podpory kultury s následujícími programy: I. program: Celoroční

Více

2. Charakteristika školy

2. Charakteristika školy 2. Charakteristika školy 2.1 Charakteristika Plně organizovaná základní škola Součásti školy: základní škola, školní družina, mateřská škola, školní kuchyně Spádová oblast školy: - Blümlova, Břetislavova,

Více

Průběžná monitorovací zpráva PROJEKTU Z OP VK

Průběžná monitorovací zpráva PROJEKTU Z OP VK Průběžná monitorovací zpráva PROJEKTU Z OP VK Strana 1 z 40 Název projektu: Číslo projektu: Název příjemce: Číslo smlouvy: PRACOVNÍ VERZE (VK IP) PŘED ODEVZDÁNÍM NUTNO FINÁLNĚ ULOŽIT!!! 1. Identifikační

Více

www.tznj.cz TRADICE - SPOLUPRÁCE - ZAMĚSTNANOST Škola s téměř 150letou tradicí. Spolupráce s 50 firmami regionu.

www.tznj.cz TRADICE - SPOLUPRÁCE - ZAMĚSTNANOST Škola s téměř 150letou tradicí. Spolupráce s 50 firmami regionu. Škola s téměř 150letou tradicí. Spolupráce s 50 firmami regionu. Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc. Absolventi školy nemají problém najít zaměstnání, nejlepší z nich studují

Více

VY_52_INOVACE_2NOV70. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 19. 3. 2013 Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV70. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 19. 3. 2013 Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV70 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 19. 3. 2013 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Zapojení

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 05.05.2016

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 05.05.2016 Odbor správy majetku V Písku dne: 27.04.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 05.05.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Souhlas s poskytnutím doplatku na bydlení NÁVRH USNESENÍ Rada města k žádosti Úřadu

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 4. 1. 5. 1. 2013. Filozofická fakulta Ostravská univerzita v Ostravě

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 4. 1. 5. 1. 2013. Filozofická fakulta Ostravská univerzita v Ostravě DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 4. 1. 5. 1. 2013 Filozofická fakulta Ostravská univerzita v Ostravě FILOZOFICKÁ FAKULTA Ostravská univerzita v Ostravě Katedra českého jazyka Katedra české literatury a literární vědy

Více

Dodavatel vystaví každému absolventovi kurzu osvědčení či certifikát o absolvování kurzu.

Dodavatel vystaví každému absolventovi kurzu osvědčení či certifikát o absolvování kurzu. PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj odborných znalostí zaměstnanců B:TECH v rámci projektu Rozvojem odbornosti a talentu k úspěchu celého týmu zaměstnanců B:TECH 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

Věstník vlády. Ročník 13 Vydán dne 18. prosince 2015 Částka 6 OBSAH

Věstník vlády. Ročník 13 Vydán dne 18. prosince 2015 Částka 6 OBSAH Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí Ročník 13 Vydán dne 18. prosince 2015 Částka 6 OBSAH 1. Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. j. MSMT-34867/2015-2 ze dne 7. prosince 2015,

Více

Grantové řízení Nadace OKD pro rok 2011 v nadačním programu Pro budoucnost

Grantové řízení Nadace OKD pro rok 2011 v nadačním programu Pro budoucnost Grantové řízení Nadace OKD pro rok 2011 v nadačním programu Pro budoucnost Program je zaměřen na podporu veřejně prospěšných projektů zejména v Moravskoslezském kraji, s cílem přispět k trvale udržitelnému

Více

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy

čj. ČŠI-510/09-07 Charakteristika školy Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-510/09-07 Název školy: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Adresa: Na Sadech 308, 379 26 Třeboň Identifikátor: 600008291 IČ: 60816945 Místo

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Střední Čechy Inspekční zpráva 2. základní škola Dobříš Školní 1035, 263 01 Dobříš Identifikátor školy: 600054420 Zřizovatel: Město Dobříš, Mírové náměstí 119,

Více

ZPRÁVA O ŠKOLE ZA ŠKOLNÍ ROK 2005/2006

ZPRÁVA O ŠKOLE ZA ŠKOLNÍ ROK 2005/2006 Střední odborná škola Emila Holuba,s.r.o. ZPRÁVA O ŠKOLE ZA ŠKOLNÍ ROK 2005/2006 Dukelská 65, Brno 614 00 Výroční zpráva o škole za školní rok 2005/2006 Část I. Základní charakteristika právnické osoby

Více

Město Brandýs nad Labem Stará Boleslav Masarykovo náměstí 1, 2, 250 01 Brandýs nad Labem

Město Brandýs nad Labem Stará Boleslav Masarykovo náměstí 1, 2, 250 01 Brandýs nad Labem Město Brandýs nad Labem Stará Boleslav Masarykovo náměstí 1, 2, 250 01 Brandýs nad Labem Vás vyzývá k podání nabídky na provedení veřejné zakázky malého rozsahu: Následná pěstební péče Ostrůvek 2011 1.

Více

Použití GIS v práci krajské hygienické stanice

Použití GIS v práci krajské hygienické stanice Použití GIS v práci krajské hygienické stanice Ing. Jana Kučerová, Ph.D. Mgr. Jiří Šmída, Ph.D. Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Technická univerzita v Liberci Geografický informační systém

Více

Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách. Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s.

Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách. Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s. Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s. Cíl workshopu hledání odpovědí nebo otázek? Cílem workshopu je zmapování situace v poskytování

Více

Kulatý stůl na téma: Pro-rodinná politika na komunální úrovni a ženy v obcích 21.11.2011

Kulatý stůl na téma: Pro-rodinná politika na komunální úrovni a ženy v obcích 21.11.2011 Kulatý stůl na téma: Pro-rodinná politika na komunální úrovni a ženy v obcích 21.11.2011 Anna Machátová Třebíčské centrum o.s.. Třebíčské centrum o.s. Založeno v březnu 1998 Člen Sítě MC od září 2006 Spolupráce

Více

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu I. Výsledky omnibusového šetření II. Závěry zahraničního výzkumu I. Výsledky omnibusového šetření vnímání pěstounské péče ve vybraných

Více

ECB-PUBLIC ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/[XX*] ze dne 10. dubna 2015 (ECB/2015/17)

ECB-PUBLIC ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/[XX*] ze dne 10. dubna 2015 (ECB/2015/17) CS ECB-PUBLIC ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/[XX*] ze dne 10. dubna 2015 o celkové výši ročních poplatků za dohled za první období placení poplatku a za rok 2015 (ECB/2015/17) RADA GUVERNÉRŮ

Více

Představení specifik. pro střední školy

Představení specifik. pro střední školy Představení specifik ostatních šablon pro střední školy 1 II V VI VII VIII Cizí jazyky Odborné kompetence Finanční gramotnost Inkluze Mentoring 2 Šablony klíčových aktivit na podporu výuky cizích jazyků

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Individuální projekty národní Číslo OP i : Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři

Více