Ázerbájdžán nová Dubaj na Jižním Kavkazu?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ázerbájdžán nová Dubaj na Jižním Kavkazu?"

Transkript

1 Ázerbájdžán nová Dubaj na Jižním Kavkazu?

2

3

4 Základní údaje: Vyhlášení nezávislosti Hlavní město Jazyk Území Obyvatelstvo Standard s and Poor s rating AZ ( II. republika) Baku - 2 milióny obyvatel ázerbájdžánština (turkický jazyk) 86,6 tisíc km2 9,011 milionů BB+/B, pozitivní výhled, jeden stupeň pod Investment Grade 50% HDP Jižního Kavkazu rok (83) % HDP Jižního Kavkazu - rok 2010 (2011)

5 HDP ( v mld. USD) 23,6 35,7 48,8 43,0 51,7 HDP (reálná změna v % p.a.) 34,5 25,0 10,8 9,3 5,0 Inflace (průměrná změna v % p.a) 8,3 16,7 20,8 1,5 5,7 Rovnováha platební bilance (v % z HDP) 17,7 27,3 33,7 23,7 30,7 Devizové rezervy (v miliónech USD) Státní rozpočet ( v % HDP) -4,6-4,5-5,1-7,0-5,0 Nezaměstnanost ( v %) 1,0 0,9 0,9 0,9 0,9

6 Běžný účet platební bilance (milióny USD): Obchodní bilance export import Bilance služeb Přímé investice Portfoliové investice Celkový zahraniční dluh (milióny USD)

7 Struktura HDP v roce 2010: 12% 2% 7% 6% 8% 53% 5% 7% Průmysl Stavebnictví Zemědělství Obchod Doprava Daně Ostatní sektory Komunikace

8 Operace s cizími měnami Zákon o regulaci operací s cizí měnou Kontrola devizových transakcí ze strany Centrální banky Rozdíl mezi rezidenty a nerezidenty. přísnější režim pro rezidenty. pobočky zahraničních firem a reprezentaci, spadají do kategorie nerezidenti. Operace s cizí měnou se dělí na tzv. rutinní, např. platby za zboží a služby do 180 dní, platby dividend, platba mezd, dědictví atd. a tzv. kapitálové platby, např. přímá investice do firmy za účelem zisku nebo získání kontroly nad podnikem. Kapitálové platby musí být prováděny v souladu s regulacemi Centrální banky, i když neexistuje konkrétní předpis, tzn. není třeba žádné zvláštní licence. Nerezidenti mohou provádět devizové operace bez omezení, včetně otevření offshore bankovních účtů. Oznamovací povinnost při dovozu valut nad USD. Možnost vývozu cizí měny do USD Cizí firmy a jednotlivci mohou mít účty v AZN a v cizí měně v místních bankách. Všechny platby na území AZ musí být prováděny v AZN ( od , 1: AZM)

9 Daně Společnosti v ropném a plynném průmyslu (PSA) mají speciální režim Statutární režim pro ostatní Povinná registrace u daňového úřadu Dohody o zabránění dvojího zdanění s více než 40 zeměmi včetně ČR Silniční daň Zjednodušená daň (malý byznys) 4% z tržeb v Baku, 2% mimo Baku. Podmínka tržby nižší něž USD za posledních 12 měsíců, platí se čtvrtletně, neplatí se VAT, dań ze zisku a daň z majetku.

10 Komparativní výhody (pro český byznys) : -výhodná geografická poloha -slušně rozvinutá dopravní infrastruktura a její urychlená modernizace -rozsáhlé přírodní zdroje ropy, plynu a vzácných kovů -nízké mzdové náklady, dobrá úroveň vzdělanosti obyvatelstva -příznivé klimatické podmínky -otevřenost pří přijímání cizinců ( welcoming culture+ pohostinnost) -nízké výrobní náklady -ekonomická a politická stabilita a -povědomí o Češích a České republice a českých výrobcích z minulé doby -pozitivní vnímání ČR jako země EU (značka kvality)

11 Rizika podnikání s/v Ázerbájdžánu vnější: - Pokračující spor s Arménií o Nahorní Karabah - Možnost občanských nepokojů vsousedních oblastech a zemích (Severní Kavkaz, Írán) - Spory o demarkaci pobřežních vod s Turkmenistánem a Íránem -Problematický přístup k své fyzicky oddělené územní enklávě a vnitřní: -Korupce a nepotismus ve státní správě (celnice, ministerstva) -Neprůhlednost rozhodovacího procesu -Nízká vymahatelnost práva

12 Struktura příjmů státního rozpočtu v roce2010: Rozpočtové příjmy v roce 2010 podle zdroje: Zdroj : Economic Research Center, Baku

13 Přesuny finančních prostředků z fondu SOFAZ do státního rozpočtu Zdroj : Economic Research Center, Baku

14 Těžba ropy a plynu ověřené a prozkoumané zásoby ropy ve výši 2 miliardy tun a zemního plynu ve výši 2,55 triliónů m³. Vpřípadě plynu AZ očekává, že bude moci v brzké době potvrdit nárůst rezerv nejméně o 1,6 triliónu m³. Těžba ropy (v tisících tun): (z toho z moře) ( z toho z moře) (z toho z moře) Uvádíme pro vetší názornost i odhadovanou těžbu v příštích letech:

15 Těžba ropy Neft hasilatı 2009/ Celkem v miliónech tun AIOC(Azerbaijan International oil Company) Společnost SOCAR Zdroj : Ministry of Economic Development

16 ,000 80,000 70,000 60,000 50,000 40,000 30,000 20,000 10,000 - Těžba ropy v Ázerbájdžánu ( ) Azerbaijan Oil Production Old Oil Early Oil ACG Phase 1 ACG Phase 2 ACG Phase 3 Shah Deniz Condensate New Oil Million Tons

17 Těžba přírodního plynu (v mld. m³) z hlavních nalezištˇ: , , ,19 Uvádíme pro vetší názornost i odhadovanou těžbu v příštích letech:

18 Qaz hasilatı Těžba 2009/13 plynu Celková těžba v mld.m Naleziště ACG Naleziště Shahdeniz Firma SOCAR Zdroj: Ministry of Economic Development

19 Výroba elektrické energie: Ukazatele jednotky roky Výroba el. energie v mil.kw/h Spotřeba el. energie mil. kw/h Zdroj : Ministry of Industry and Energy (MIE) Pozn. Výroba elektrické energie v roce 2010 dosáhla podle předběžných údajů 18,6 miliard KWh.

20 Infrastruktura Potrubní přeprava Ropovody (v km) Plynovody (v km) Ropovody přeprava (v mil.t/km) Plynovody přeprava (v mil t/km) Země - dostupné úrovně propojení - vedení vysokého napětí Gruzie 500 kv, 330 kv, 35 kv, 10 kv Turecko 154 kv 34.5 kv Íran 230 kv, 132 kv, 10.5 kv Zdroj : Ministry of Industry and Energy (MIE)

21 Současné a plánované trasy ropovodů a plynovodů

22 Hlavní zahraniční společnosti, přítomné v ropném a plynovém byznysu v AZE: British Petroleum (Velká Británie) průzkum, těžba, tranzit Chevron (USA) správa mořských nalezišť, výstavba ropovodů a plynovodů, technické zajištění staveb pod vodou INPEX (Japonsko) průzkum, zpracování ropy a plynu, prodej Exxon Mobil (USA) inženýrské sítě, těžba ropy a plynu, geodetické a geologické práce Statoil (Norsko) - těžba TPAO (Turecko) těžba Devon (USA) ITOCU (Japonsko) HESS (Velká Británie) ENI (Itálie) Total (Francie) ConocoPhilips (USA) Lukoil (Ruská federace)

23 Investice do ekonomiky a do těžebního průmyslu (ropa a plyn) srovnání (v mil. USD) Roky investice celkově investice do sektoru ropy a plynu

24 Možnosti pro české firmy v ropném a plynném průmyslu: - v dané chvíli spíše menší šanci proniknout do přesně rozdělené a přísně střežené ropné a plynové (popř. petrochemické) oblasti podnikání v AZ. -Nejjednodušší cesta pro začátek - subdodavatelská smlouva s velkými zahraničními společnostmi, které v Ázerbájdžánu působí. -Širší možnosti pro české společnosti v oblasti využití alternativních a obnovitelných zdrojů energie - zájem o využití vodní, solární či větrné energie.

25 Zahraniční obchod Export - teritoriální rozdělení 2010 : 23% 34% 4% 4% 4% 5% 8% 9% 9% Itálie Izrael Francie USA Ukrajina Rusko Chorvatsko Indonésie Ostatní Hlavní položky : ropa a petrochemické výrobky, ovoce a zelenina, rostlinné a živočišné tuky, železo a výrobky z něj, chemické výrobky, bavlna, hliník, alkoholické nápoje, tabák, ostatní.

26 Import teritoriální rozdělení % 18% 12% 3% 5% 5% 8% 9% 10% Rusko Turecko SRN Čína Ukrajina Kazachstán USA VB Ostatní Hlavní položky: stroje a zařízení, automobily a náhradní díly, potraviny, neželezné výrobky, léky, dřevo a výrobky z něj, ostatní.

27 Zahraniční investice Za posledních 10 let AZ přijal 35 miliard zahraničních investic (FDI) Velmi otevřený národní režim pro FDI Modernizace legislativy, nové zákony : Daňový kodex, Civilní kodex, Zákon o půdě, Pracovní kodex, Celní kodex, Arbitrážní kodex Prakticky všechna odvětví jsou otevřena pro zahr. investice (výjimky národní bezpečnost, armáda) privatizace otevřena pro zahraniční investory Zákony o ochraně a podpoře investic s 41 zeměmi, včetně ČR, 25 dalších v jednání + dohody o zabránění dvojího zdanění, včetně ČR. Založení firmy v AZ : Registrace prostřednictví Ministerstva daní systém jednoho okénka od (one-stop-shop) v průběhu 3 pracovních dní. Poplatek 220 AZN.

28 Typy obchodních společností General partnership -GP Limited parnership- LP Limited Liability Company : LLC Additional liability company : ALC Joint Stock company (open OSC or closed JSC) : Cooperatives. LLC a JSC jsou nejčastější formy. Specifické obory ekonomické činnosti jsou omezeny licencemi. Registr a kontrola licencí je prováděna Ministerstvem ekon. rozvoje. Licence jsou udělovány Kabinetem ministrů nebo Kanceláří prezidenta. 57 ekonomických aktivit je licenzováno. Do roku 2008 to bylo 212 V 90. letech proběhla pozemková reforma jako v jedné z prvních postsovětských republik. Cizinci nemohou půdu vlastnit, ale mohou jí pronajímat. Vlastnictví nemovitostí cizincům není omezeno.

29 Trh práce v AZ Pracovní síla v tisících Počet nových pracovních míst Průměrná měsíční mzda v USD Počet registr.nezaměstnaných Úroveň gramotnosti obyvatelstva 99,6% Pracovní zákoník z roku kromě PSA Agreements

30 Pracovní kontrakt na dobu neurčitou. Pracovní kontrakt na dobu určitou (do 5 let) Zkušební lhůta je 3 měsíce Minimální mzda je 107 USD pracovní týden je 40 hodin Přesčasy povoleny, 200% kompenzace 21 svátků v roce Cizinci potřebují pracovní povolení od Státního imigračního úřadu Ředitelé zastoupení cizích firem a jejich náměstci nemusí žádat o pracovní povolení Ukončení kontraktu zaměstnancem musí být písemné, 2 měsíce dopředu. Měsíční přípěvek zaměstnavatele do fondu sociálního pojištění je 22% mzdového fondu svých zaměstnanců plus 3% jejich hrubé mzdy do Státního fondu pro nezaměstnané.

31 Provádění zahraničního obchodu Společnosti v ropném a plynném průmyslu (PSA) mají speciální režim Statutární režim pro ostatní Povinná registrace u daňového úřadu Dohody o zabránění dvojího zdanění s více než 40 zeměmi včetně ČR Silniční daň (15-25 USD denně pro autobusy) Zjednodušená daň (malý byznys) 4% z tržeb v Baku, 2% mimo Baku. Podmínka tržby nižší něž USD za posledních 12 měsíců, platí se čtvrtletně, neplatí se VAT, dań ze zisku a daň zmajetku. Daň z dividend 10%. Postihuje domácí a zahraniční akcionáře. Daň ze zisku 20% VAT DPH : 18%

32 Spory, soudy, arbitráže. Ázerbájdžán má třístupňový soudní systém, soudy první instance, apelační soud a kasační soudy. Soudy první instance jsou obvodní (městské) soudy, soudy obecné, generální instance, oblastní administrativně-ekonomické soudy a vojenské soudy. Přerod ze sovětského typu soudů na moderní nezávislé soudnictví Rozsudek apelačního soudu může být změněn rozsudkem kasačního soudu (v Baku) AZ ratikoval 1958 New York Convention on the Recognition and Enforcementof Foreign Arbitral Awards, 1965 Washington Convention, 1961 European Convention on Foreign Commercial Arbitration. Výkon rozhodnutí cizího arbitrážního soudu prostřednictvím Nejvyššího soudu, existují výjimky. Nadřazenost mezinárodního práva nad národním právem zaručena ústavou

33 Česko-ázerbájdžánské obchodní a ekonomické vztahy Ázerbájdžán (AZ) je významným obchodním partnerem ČR V regionu Jižního Kavkazu má největší potenciál pro zvyšování českého exportu. Po propadu v roce 2009, došlo v roce 2010 k jeho opětovnému růstu. I čísla za leden až srpen 2011 tento trend potvrzují (viz tabulka níže). Saldo vzájemného obchodu záporné - dovoz ropy z AZ. Rostoucími ázerbájdžánské investice v ČR (nemovitosti)

34 Smluvní základna - existující platné dohody v ekon. oblasti Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Ázerbájdžánské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní z příjmu a majetku ( 2005) Ujednání o spolupráci v oblasti činnosti daňové správy mezi Ministerstvem financí České republiky a Ministerstvem daní Ázerbájdžánské republiky (2007) Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Ázerbájdžánské republiky o hospodářské, vědeckotechnické a kulturní spolupráci (2009) Dohoda mezi MO ČR a MO Ázerbájdžánu o vzájemné spolupráci v oblasti obrany (2009) Smlouva mezi vládou ČR a vládou Ázerbájdžánské republiky o letecké dopravě (2010) Dohoda o podpoře a vzájemné ochraně investic (2011) MOU o spolupráci v oblasti standardizace, metrologie a posuzování shody (2011)

35 Bilance vzájemné obchodní výměny (v tis. USD). Vývoz Dovoz Obrat Saldo I. -VIII

36 Obchodní výměna ČR - Ázerbájdžán (tis. Kč)

37 Komoditní skladba českého vývozu : automobily stavební díly kolejnice stroje Vozy terénní vyklápěcí (dumpery) Zboží skleněné ostatní z křišťálu olovnatého Nádobí kuchyňské, stolní z porcelánu Svítidla stropní, nástěnná Konstrukce, části konstrukcí vyrobených z železa, oceli léčiva

38 Komoditní skladba českého dovozu: Ropa (25% roční spotřeby) Oleje minerální a z nerostů živičných, surové Zařízení pro příjem, konverzi, vysílání, regeneraci hlasu, dat Bavlna Oříšky lískové vyloupané čerstvé, sušené Části, součásti přístrojů na vysílání, přijímání hlasu, dat Nádoby, obaly ostatní z železa, oceli, do 50 l Těsnění a jiné kroužky ploché z kaučuku Zařízení polovodičová fotosensitivní, svítivky Zařízení pro automatické zpracování dat, ve formě systémů Ostatní hovězí usně lícové štípenky Výrobky z plastů a podobných materiálů Nádoby, obaly ostatní z železa, oceli, do 50 l Těsnění a jiné kroužky ploché z kaučuku Zařízení polovodičová fotosensitivní, svítivky Zařízení pro automatické zpracování dat, ve formě systémů Ostatní hovězí usně lícové štípenky Výrobky z plastů a podobných materiálů ostatní

39 Perspektivní odvětví pro české firmy: výrobky tradičních odvětví jako je sklo a křišťál obráběcí stroje, osobní a nákladní automobily české pivo a nové možnosti v oblasti životního prostředí - čištění vody, recyklace a spalovny odpadu, rekultivace území, poznamenaných těžbou ropy oblast alternativních zdrojů energie zpracování zemědělské produkce, pivovary, mlékárny, pekárny modernizace pozemních dopravních koridorů, zejména ropovodů, plynovodů, železniční a dopravní sítě včetně dodávek lokomotiv, vagónů, v rekonstrukci letišť a modernizaci metra v Baku. výstavba a rekonstrukce nemocnic a rehabilitačních zařízení. Zde by se mohly uplatnit české firmy při dodávce vnitřního vybavení a lůžek. projekty Národního fondu na pomoc podnikání při Ministerstvu pro ekonomický rozvoj - výhodné úvěry malým a středním, hlavně začínajícím podnikatelům. V roce 2010 Fond poskytl úvěry ve výši 138 miliónů USD turistika a lázeňství ČR jako tradiční destinace (Praha, KV) speciální materiál

40 České firmy aktivní ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce s AZ: OHL ŽS a.s.- projekt modernizace tří a výstavby jednoho úseku dálnice Baku-hranice Ruska v celkové hodnotě 180 mil. USD. Zvažováno navýšení úvěru o 30 miliónů USD rekonstrukce dalšího úseku dálnice. Moravia Steel - Rekonstrukce ázerbájdžánské železnice (úvěr ve výši 215 miliónů euro. 317 km dlouhého úseku železniční trasy Baku-Boyuk-Kesik (na AZ-GE hranici). SAZ s.r.o. dodávky do AZ speciální techniky včetně nákladních automobilů TATRA a technologie k výstavbě silnic a železnic (doposud za 55 mil. Euro údaj k konce roku 2010). INEKON Group s.a.podepsala kontrakt na opravu a modernizaci dříve dodaných českých lokomotiv (objem zakázky je necelých 10 miliónů euro). Společnosti firma DESTILA, s.r.o., Brno a PALI Chotěboř již realizovaly dodávku zařízení do pivovaru Baki-Praqa v celkové hodnotě cca 735 tis. EUR, který je schopen produkovat cca 5000 litrů piva denně (1,5 mil litrů piva ročně). Není vyloučeno, že obě firmy získají další zakázky. Vpokročilém stádiu jednání mezi Ministerstvem obrany AZ a Aero Trade o zakázce na rekonstrukci a modernizaci tří letišť ve výši cca 30 mil EUR. Úvěr 352 miliónů USD, poskytnutý KB v červenci 2011 ve prospěch Min. dopravy AZ na rekonstrukci úseku dálnice ve středu země. Český klient (?).

41 České investice v Ázerbájdžánu: Vsoučasné době nejsou zaznamenány přímé české investice v zemi. Ázerbájdžánská strana uvádí dvě tranše úvěru ČEB ve výší 180 miliónů USD a 215 miliónů EURO jako investice, což umístilo ČR v roce 2010 na třetí místo v žebříčku zahraničních investorů.

42 DĚKUJI!

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2015

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2015 VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2 Obsah 1. Stručný přehled zahraničního obchodu České republiky... 3 2. Teritoriální struktura českého zahraničního obchodu... 6 2.1 Export...

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY

POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY POPTÁVKA A STABILITA ČESKÉ EKONOMIKY Vojtěch Spěváček, CES VŠEM (vojtech.spevacek@vsem.cz) Seminář MF, 6. června 2007 Obsah: 1. Význam a pojetí makroekonomické rovnováhy. 2. Jaké změny nastaly na poptávkové

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Ázerbájdžán - Exportní příležitosti , MSV v Brně. Ing. Pavel Zelenka, MBA

Ázerbájdžán - Exportní příležitosti , MSV v Brně. Ing. Pavel Zelenka, MBA Ázerbájdžán - Exportní příležitosti 8. 10. 2019, MSV v Brně Ing. Pavel Zelenka, MBA Úvod Příležitosti pro české podnikatele Ázerbájdžánská ekonomika Česko Ázerbájdžánská obchodní výměna Obchodní kultura

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KOMUNÁLNÍ SFÉRY ODKUPEM POHLEDÁVEK

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KOMUNÁLNÍ SFÉRY ODKUPEM POHLEDÁVEK FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KOMUNÁLNÍ SFÉRY ODKUPEM POHLEDÁVEK Prezentace v rámci porady starostů měst a obcí Jihočeského č kraje 26.1. 2015 1 KDO JSME Představení Sberbank! Jediným akcionářem Sberbank CZ je

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Ázerbájdžán. Exportní příležitosti. Mgr. Jan Jindřich. 14. května 2018, Olomouc. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Ázerbájdžán. Exportní příležitosti. Mgr. Jan Jindřich. 14. května 2018, Olomouc. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Ázerbájdžán Exportní příležitosti Mgr. Jan Jindřich 14. května 2018, Olomouc Obsah Úvod Příležitosti pro české podnikatele Ázerbájdžánská

Více

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika Zahraniční obchod Mezinárodní obchod je směna zboží či služeb různých subjektů určitého státu v rámci celého světového hospodářství.

Více

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení Téma cvičení Makroekonomie I Nominální a reálná úroková míra Otevřená ekonomika Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Nominální a reálná úroková míra Zahrnutí míry inflace v rámci peněžního trhu

Více

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze)

Více

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018 Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 216 Základní grafické podklady duben 218 1 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT 10.11.2017 ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR SE ZAMĚŘENÍM NA AGRÁRNÍ SEGMENT MARIAN JUREČKA OBSAH VÝZNAM EXPORTU PRO EKONOMIKU ČR SROVNÁNÍ AGROPOTRAVINÁŘSKÉHO A CELKOVÉHO VÝVOZU ČR TERITORIÁLNÍ SMĚROVÁNÍ VÝVOZU ZÁVISLOST

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2018 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing)

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC Czech Libyan Chamber of Commerce O nás Česko-libyjská obchodní komora navazuje na historické kořeny úspěšné spolupráce v oblasti obchodu, průmyslu, zemědělství, vzdělávání, zdravotnictví atp. Komora se

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export , Praha

Česká exportní banka Česká banka pro český export , Praha Česká exportní banka Česká banka pro český export 26. 1. 2016, Praha Výsledky ČEB 1996-2014 Objem podpořeného exportu 375,3 miliard Kč Počet uzavřených obchodů 1 262 ČEB v roce 2014 2015 ČEB rozšířila

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1 FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS 1 www.ceb.cz *Data k 31. 12. 2017 Založení České exportní banky Vlastněna státem Rating Moody s Stabilní výhled Celková aktiva (mld. Kč) Rating S & Р Stabilní výhled

Více

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR k 22.02.2016 Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR Zahraniční obchod se zbožím RF, SZFO i jednotlivých subjektů SZFO v mil.

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Bankovní systém v Egyptě OBSAH Největší banky v Egyptě Dokumentární platby Trade Facilitation Program - EBRD Bankovní záruky Exportní faktoring

Více

BANKOVNÍ ZKUŠENOSTI S RUSKEM Exportní konference. Markéta Krýslova Ředitelka Global Transaction Banking Komerční banka, a.s. Praha,

BANKOVNÍ ZKUŠENOSTI S RUSKEM Exportní konference. Markéta Krýslova Ředitelka Global Transaction Banking Komerční banka, a.s. Praha, BANKOVNÍ ZKUŠENOSTI S RUSKEM Exportní konference Markéta Krýslova Ředitelka Global Transaction Banking Komerční banka, a.s. Praha, 21.11.2013 Ekonomický pohled Prioritní země pro export dle Exportní strategie

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Uvolnění sankcí spojených s nukleárním programem povede k rychlému oživení íránské ekonomiky. Vyplývá to z lednové analýzy skupiny Credendo Group, která

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export. Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty Praha,

Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export. Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty Praha, Kazachstán, Kyrgyzstán rady a tipy pro český export Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře v Almaty petr.jurcik@czechtrade.cz Praha, 4. 12. 2018 Kazachstán základní charakteristiky Peněžní jednotka:

Více

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR k 22.10.2015 Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR Zahraniční obchod zbožím jednotlivých subjektů Severozápadního federálního

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2007

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2007 Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve druhém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Obsah. Vnější ekonomické vztahy. Vnější ekonomické vztahy Zahraniční obchod export import Protekcionalismu Parita kupní síly Platební bilance

Obsah. Vnější ekonomické vztahy. Vnější ekonomické vztahy Zahraniční obchod export import Protekcionalismu Parita kupní síly Platební bilance Obsah Vnější ekonomické vztahy Zahraniční obchod export import Protekcionalismu Parita kupní síly Platební bilance Vnější ekonomické vztahy V současné době zde máme globalizovanou ekonomiku, kde jednotlivé

Více

Ázerbájdžán, Gruzie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ukrajina: mechanismus Mezivládní komise

Ázerbájdžán, Gruzie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ukrajina: mechanismus Mezivládní komise Ázerbájdžán, Gruzie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ukrajina: mechanismus Mezivládní komise v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник Oddělení отдела východní СНГ и Evropy других a Střední Asie

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 06/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 01/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 3/2009 205-05-04 00:00:00 2 Po celý rok 2008 dle údajů NBP (Polské národní banky) - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 50 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Aktuální možnosti českého exportu do Ruska

Aktuální možnosti českého exportu do Ruska Aktuální možnosti českého exportu do Ruska 10. 4. 2018 Brno Ing. Ludmila Brodová Ředitel ZK Petrohrad Aktuální situace na ruském trhu Perspektivní obory Doporučené kroky a praktické tipy při zpracovávání

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2016 Obsah Zahraniční investice... 2 Přímé zahraniční investice v Polsku v roce 2015... 2 Závazky z titulu přímých

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1. průmyslu v ČR Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.2015 průmyslu v ČR 1 Současný vývoj chemického průmyslu v ČR Postavení chemického průmyslu v české

Více

Hrubý domácí produkt na obyvatele

Hrubý domácí produkt na obyvatele 2.3. Popis indikátorů a jejich vývoj Hrubý domácí produkt na obyvatele Hrubý domácí produkt na obyvatele v tis. Kč běžné ceny Popis Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků

Více

Írán: příležitost pro český export Jan Procházka

Írán: příležitost pro český export Jan Procházka Írán: příležitost pro český export 5.10. 2016 Jan Procházka Pojišťování exportu do Íránu EGAP a Írán 1995 2010: Cukrovary Khoozestán Elektrárna TE Iran Shahr Cementárna Shahr-E-Kord Kolejnice Průmyslové

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 06/008 05-05-04 00:00:00 Květen byl dalším měsícem tohoto roku, ve kterém byl zaznamenán pokles počtu nezaměstnaných. K poklesu nezaměstnanosti přispěl postupně zvyšující se počet

Více

Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře

Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře Kazachstán, Kyrgyzstán - aktuální příležitosti pro české exportéry Petr Jurčík vedoucí zahraniční kanceláře petr.jurcik@czechtrade.cz 23. 2. 2016 www.czechtrade.cz Kazachstán základní charakteristiky Peněžní

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více