TÉMATICKÉ VZDĚLÁVACÍ BLOKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TÉMATICKÉ VZDĚLÁVACÍ BLOKY"

Transkript

1 Metodická příručka TÉMATICKÉ VZDĚLÁVACÍ BLOKY Informace o činnosti organizace pro děti Metodika vznikla během realizace projektu: Firemní miniškolka Člověk v tísni o.p.s. aneb Mámy v Tísni mohou pracovat! Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

2 ÚVOD Dětský klub Člověka v tísni byl otevřen v květnu 2012 s cílem usnadnit matkám návrat do práce z mateřské či rodičovské dovolené. Zaměstnankyně takto mají možnost umístit své dítě do školky, která sídlí ve stejné budově, ve které matka pracuje. Tato skutečnost mnohým ženám usnadnila rozhodnutí, zda dítě do klubu přihlásit i v případě nižšího věku či v situacích, kdy má dítě větší problémy se začleněním do kolektivu a s náhlou nepřítomností rodičů, jelikož v případě potřeby jsou matky svým dětem neustále na blízku. Dalším pozitivem je i skutečnost, že organizace těmto ženám nabízí možnost zaměstnání na zkrácený pracovní úvazek. Přesto se na straně rodičů vyskytovaly obavy, zda firemní školka dokáže nahradit školku klasickou včetně vzdělávacího charakteru a nebude se jednat o zařízení typu hlídacího koutku. Z tohoto důvodu v klubu působí zkušení pedagogové, kteří nabízejí kvalitní vzdělávací a poznávací náplň jednotlivých činností a řízených aktivit. Program je pečlivě připravován a konzultován s ohledem na věkovou kategorii dětí a jejich schopnosti a dovednosti, které jsou dále rozvíjeny. Součástí harmonogramu dne jsou řízené aktivity, zaměřené vždy na dané téma, které se průběžně opakuje a dále rozvádí. Nechybí samozřejmě aktivity jako výtvarná výchova, hudební výchova, grafomotorická cvičení, pohybové aktivity a tematické dny (barevný den, kuchařský den, oblíbená hračka, den s knihou atd.). Výhodou Dětského klubu je možnost využití adaptačních pobytů, kdy děti mohou klub navštěvovat ještě před nástupem matky do zaměstnání a to buď společně s rodiči, nebo na kratší dobu samostatně, aby došlo k postupné adaptaci a začlenění do kolektivu. Této možnosti většina rodičů ráda využila. Matky, které si nebyly jisté, zda do zaměstnání nastoupit měly možnost své dítě do klubu umístit na zkoušku a na základě dobré zkušenosti do zaměstnání posléze nastoupily. V neposlední řadě jsou rodiče spokojeni se skutečností, že se mezi sebou znají jako kolegové a vzniká tak příjemný kolektiv. Ředitelka klubu poskytuje rodičům pravidelné konzultace a jednou za čas jsou pořádána setkání s rodiči a pedagogy školky, na kterých dochází kromě zodpovídání dotazů i ke konzultaci nápadů a návrhů ze strany rodičů a plánování různých společných mimoškolkových akcí, díky nimž se kolektiv ještě více utužuje. Povedlo se nám docílit toho, že se firemní školka stala nejen velkou oporou pro matky navracející se do zaměstnání, ale vzniklo i příjemné klima pro všechny zúčastněné.

3 Metodická příručka obsahuje popis jednotlivých tematických bloků, které dětem představují pracovní náplň jejich rodičů. Věk dětí navštěvujících firemní školku se pohybuje mezi 2-6 lety, ale převládají děti ve věku dvou a tří let. Proto byl program uzpůsoben tak, aby byl pro děti srozumitelný, zábavný a aby si z něj děti něco odnesly. Tematické bloky jsou nejen zajímavým zpestřením vzdělávacího programu, který v klubu probíhá, ale také dětem přináší spoustu nových znalostí a povědomí o práci, kterou jejich rodiče vykonávají a celkově o činnosti organizací jako je Člověk v tísni. Na první pohled se tato ambice může zdát jako nelehký či snad nesplnitelný úkol. Nabízejí se otázky typu: Jak seznámit děti s problematikou mezilidských vztahů? Je vhodné s dětmi mluvit o přírodních katastrofách či válečných konfliktech? Dokáží vůbec v takto nízkém věku pochopit pojem jako lidská práva apod.? Naší snahou samozřejmě není děti přehltit něčím co by nedokázaly uchopit, ani je vystrašit, naší snahou je vytvořit program, který bude pro děti uchopitelný, zajímavý a užitečný. Jedná se tedy o aktivity, při nichž se děti dozvídají něco nového o světě, o cizích zemích a lidech, kteří v nich žijí, o jejich potřebách. Opakují nebo rozvíjejí znalosti, které již nabyly, dozvídají se více o ekologii, IT technice, o způsobech řešení konfliktů, o hledání jiných než materiálních hodnot, učí se dopravní výchově, zodpovědnosti, etice, cvičí svou pozornost, prostřednictvím diskuzí rozvíjejí svou individualitu, vnímání odlišností atd. Na programu se podílel personál Dětského klubu společně se zástupci jednotlivých sekcí organizace. Vznikly tak tematické bloky, které v klubu probíhají jednou za měsíc. Každý tematický blok je vždy věnován jednomu oddělení společnosti, neboli jedná se o prezentaci dané sekce.

4 ROZPIS TEMATICKÝCH AKTIVIT 1. FINANČNÍ ODDĚLENÍ POČÍTÁME SE ZVÍŘÁTKY 2. JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH ČESKÉ DĚTI 3. JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH ZVÍŘATA ZACHRAŇUJÍ SVĚT 4. FUNDRAISING SKUTEČNÝ DÁREK 5. IT ODDĚLENÍ CO VŠECHNO UMÍ POČÍTAČ 6. VARIANTY MEDVĚD, KTERÝ NEBYL 7. HUMANITÁRNÍ A ROZVOJOVÁ SEKCE AFRIKA V OBRAZECH 8. JEDEN SVĚT ŽIRAFA A TUČŇÁCI 9. PROVOZNÍ ODDĚLENÍ DOPRAVNÍ SVĚT 10. LIDSKÁ PRÁVA A DEMOKRACIE KUBÁNSKÉ DĚTI 11. LIDSKÁ PRÁVA A DEMOKRACIE BARMSKÉ DĚTI 12. PROGRAMY SOCIÁLNÍ INTEGRACE VŠICHNI SPOLU

5 1. FINANČNÍ ODDĚLENÍ POČÍTÁME SE ZVÍŘÁTKY Prezentaci Finančního oddělení v roce 2012 předcházelo překvapení pro děti i pedagogy. Pracovnice finančního oddělení ve svém volném čase vyzdobily stěny Dětského klubu veselými barevnými obrázky zvířat, které samy namalovaly. Vlastní prezentace proběhla pomocí výše zmíněných obrázků a dalších pomůcek a materiálů. Výzdoba Dětského klubu posloužila i k prezentaci této sekce v roce Cílem prezentace je pochopit smysl financování (hodnoty jednotlivého zboží, nakládání s přiděleným obnosem). Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Hra na obchod - Výlet do Zoo - Diskuze 3. Závěrečné aktivity - Kroky - Malování

6 PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zástupkyně dané sekce se nejprve dětem představí, poté jim vysvětlí, čím se v práci zabývají. Děti si s nimi společně pojmenovávají zvířata, popisují jejich barvy a samozřejmě si je počítají. HRA NA OBCHOD Zástupkyně sekce představují prodavačky a rozdělí se do třech skupin obchod se zeleninou a ovocem; pekárna a cukrárna; hračkářství. Děti jsou v roli zákazníků. Mladší děti dostanou obrázky několika věcí, spadající do sortimentu daného obchodu. Vymalované obrázky jim slouží jako platidlo, za které mohou dostat hmatatelné zboží. Starší děti si vystříhají papírové bankovky, které jsou barevně rozděleny. Každému zboží se přidělí barevná hodnota, za kterou ho lze koupit.

7 VÝLET DO ZOO Děti dostanou určený obnos papírových bankovek nebo počet obrázků s příslušným druhem potravy. Poté se společně vypraví do zoo. Je potřeba spočítat účastníky výletu a připravit stejný počet židlí, které představují místa v autobuse. Když dojedou do zoo, jdou k jednotlivým pavilonům (k namalovaným zvířatům na zdi), u kterých je nachystaná pokladnička, kterou děti předem vyrobily. Zde mohou zvířátkům přispět na krmivo. Záleží na dětech, jak svůj přidělený obnos rozdělí. DISKUZE Povídání si o tom, proč je důležité se naučit počítat a proč s námi rodiče nejsou v Dětském klubu nebo doma, ale chodí do práce. KROKY Děti se postaví na startovní čáru a dělají zadaný počet zvířecích kroků či skoků (např. dva sloní, čtyři ptačí, sedm mravenčích apod.). MALOVÁNÍ Každý si vybere obrázek prodávaného zboží, dále obrázek prasátka, jenž představuje symbol spořivosti a tyto obrázky si může vybarvit dle své fantazie.

8 Kromě vymalovaného obrázku zakoupeného zboží a obrázku prasátka dětem zůstane jako připomínka výzdoba klubu, kterou používají při dopoledních řízených aktivitách.

9 2. JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH ČESKÉ DĚTI V měsíci listopadu 2012 probíhal na školách v České republice projekt Příběhy bezpráví, který pořádala sekce Jeden svět na školách. V rámci projektu Příběhy bezpráví nabízí sekce školám dokumentární i hrané filmy a další pomůcky vhodné k výuce dějepisu. Cílem prezentace sekce Jeden svět na školách v Dětském klubu bylo nastínit dětem nesnadný život dětí a mladých lidí před rokem Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Zhlédnutí a rozbor dokumentu - Scénky - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Malování PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zástupci sekce Jeden svět na školách se nejprve dětem představí, poté jim vysvětlí, čím se v práci zabývají. Představení probíhá stručnou a srozumitelnou formou a děti jsou připraveny na zhlédnutí dokumentu České děti, který je součástí kampaně Příběhy bezpráví.

10 ZHLÉDNUTÍ A ROZBOR DOKUMENTU Dětem je promítnuta ukázka dokumentárního filmu České děti. Po zhlédnutí dokumentu je dětem vysvětleno, co se v ukázce odehrálo (demonstrace proti totalitnímu režimu na Václavském náměstí, které se zúčastnily i malé děti, zatýkání účastníků policií, atd.). SCÉNKY Následně proběhla hra ve dvou scénkách na téma Zásah policisty před rokem 1989 a Zásah policisty v současnosti. V první scénce dochází k zatčení demonstrujícího tatínka příslušníkem SNB, ve druhé, policista zasahuje při pokusu zlého pána odvést děti lákáním na bonbóny.

11 DISKUZE Srozumitelnou formou jsou děti vedeny k tomu, aby postupně pochopily, že ne vždy se děti měly dobře, ne vždy měly doma rodiče (např. kvůli účasti na demonstracích nebo z důvodu věznění). Dále se diskuze zaobírá i důvěryhodností cizích osob. MALOVÁNÍ Děti si na závěr vybarvily obrázek policisty, který si odnesly s sebou domů. Snahou prezentace je vysvětlit dětem uznávání jiných hodnot, než materiálních a poukázat na špatné mezilidské vztahy, kterých jsou schopni lidé, do kterých bychom to na první pohled neřekli. Výstupem této aktivity je mimo jiné varování pro děti, aby nedůvěřovaly každému, kdo se k nim vlídně chová či jim něco nabízí a zároveň vysvětlení funkce policisty v současnosti (pomáhat a chránit).

12 3. JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH ZVÍŘATA ZACHRAŇUJÍ SVĚT Sekce Jeden svět na školách nabízí v rámci projektu Životní prostředí školám výukové programy, krátké dokumentární filmy a další pomůcky vhodné k výuce environmentálního chování. Vzhledem k nízkému věku cílové skupiny byly vybrány dva dokumenty z cyklu Zvířata zachraňují svět : I lvi recyklují a Sloní sprcha. Cílem prezentace sekce Jeden svět na školách v Dětském klubu bylo nasměrování k pozitivnímu vztahu k životnímu prostředí prostřednictvím krátkých animovaných spotů, pojednávajících o významu vody a jejím ohleduplném využívání a o recyklaci odpadů s následnou ukázkou druhotného zpracování odpadů. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Zhlédnutí a rozbor dokumentu - Výroba chobotnic z PET lahví 3. Závěrečná aktivita - Ukázka třídění odpadu PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zástupci sekce se nejprve dětem představí, poté jim vysvětlí, čím se ve své sekci v práci zabývají. Opět jsou děti připraveny na promítání, tentokrát dokumentárních filmů z cyklu Zvířata zachraňují svět.

13 ZHLÉDNUTÍ A ROZBOR DOKUMENTU Následuje promítání animovaných spotů I lvi recyklují a Sloní sprcha. Po zhlédnutí ukázek je dětem vysvětleno, co se v nich odehrálo. První krátký film, Sloní sprcha představuje slona, který se sprchoval tak dlouho, až vypotřeboval veškerou vodu a na ostatní zvířata nic nezbylo. Navazuje diskuze o významu vody na zemi, její ochraně a potřebě s ní šetřit. Děti z Dětského klubu si zároveň připomněly kapičkové pravidlo, které se snaží dodržovat nejen ve školce, ale i doma a které znamená, že šetří vodou nejen při mytí rukou. Druhý dokument I lvi recyklují zobrazuje lví smečku na Savaně, která poctivě vyhazuje kosti do příslušného vozu na tříděný odpad. Opět následuje diskuze o tom, co je to odpad, jakým způsobem jej můžeme třídit doma, ale i jak jej děti třídí v Dětském klubu a jak je dále zpracováván a využíván.

14 VÝROBA CHOBOTNIC Z PET LAHVÍ Nůžkami se odstřihne dno PET lahve, obvod je rozdělen na 8 dílů (8 chapadel chobotnice), které se prostřihnou do hloubky 2/3 lahve. Jednotlivá chapadla se naskládají do harmoniky, poté se chobotnici nalepí plastová očka a fixou se domaluje zbytek obličeje.

15 UKÁZKA TŘÍDĚNÍ ODPADU Krátká ukázka správného přiřazení odpadu do příslušného koše v klubu či kontejneru před budovou. Snahou je vysvětlit dětem, jak se ohleduplně chovat k životnímu prostředí a jak mohou ony samy i přes svůj nízký věk, k ochraně životního prostředí přispět.

16 4. FUNDRAISING SKUTEČNÝ DÁREK Prezentaci sekce Fundraising předcházelo povídání si s dětmi o nadcházejících vánočních svátcích, zvycích, o tom, jak doma prožívají a slaví Vánoce a v neposlední řadě o tom, co si přejí od Ježíška. Cílem prezentace sekce Fundraising je seznámit děti se situací lidí v různých oblastech světa a zároveň jim ukázat, jak je důležité se o své věci či peníze rozdělit a pomoci tak těm, kteří to nutně potřebují. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Promítání a rozbor krátkých reportáží - Shánění dárců - Zakoupení skutečných dárků - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Výroba skutečného dárku PŘEDSTAVENÍ SEKCE Pracovníci sekce Fundraising představí dětem nejen sebe, ale i kampaň Skutečný dárek, jejímž smyslem je získat konkrétní dárky pro děti i dospělé, kteří žijí v rozvojových zemích a nemají často možnost výběru. Dětem jsou přiblíženy oblasti, kde si děti nemohou vybrat, co budou mít ke svačině, s čím si budou hrát apod. Proto je důležité sehnat co nejvíce dárců, díky kterým bude těmto lidem poskytnuto to, co v životě velmi potřebují.

17 PROMÍTÁNÍ A ROZBOR KRÁTKÝCH REPORTÁŽÍ Dětem jsou promítnuty 3 krátké reportáže Kuřata v Etiopii, Škola v Asore a Vrt Yeye v Etiopii, zpracované organizací Člověk v tísni, které dokumentují výsledky uskutečněných projektů. Po skončení zástupci sekce s dětmi probírají, co v reportážích viděly. SHÁNĚNÍ DÁRCŮ Zaměstnanci sekce Fundraising mají připravené barevné papírové bankovky. Děti za nimi chodí a zkouší se různými způsoby ptát, zda jim dají peníze, aby za ně mohly zakoupit skutečné dárky - věci a zvířata, které potřebují jejich kamarádi (kuřata, kozy, kanystry na vodu atd.). ZAKOUPENÍ SKUTEČNÝCH DÁRKŮ Ve třídě je rozmístěno několik maket věcí, zvířat apod., u nichž je barevná hodnota, za kterou je možné je zakoupit. Děti smění papírové bankovky za věci a zvířata. Zakoupené dárky poté vymalují.

18 DISKUZE Děti si sednou do kruhu a ukáží si, co kdo vybral. Následuje diskuze, o jaké věci by se rozdělily a proč si myslí, že je to pro vzdálené kamarády potřebné. VÝROBA SKUTEČNÉHO DÁRKU V závěru aktivity děti společně vyrábějí z modelíny skutečné dárky, které by chtěly dětem z rozvojových zemí poslat k Vánocům. Výstupem prezentace je otázka, zda opravdu děti potřebují všechno, co vidí například v obchodě a pochopení důležitosti poskytnout pomoc těm, kteří ji potřebují.

19 5. IT ODDĚLENÍ CO VŠECHNO UMÍ POČÍTAČ Zástupci IT oddělení dětem představí svou činnost a jejich potřebu pro výkon práce jejich rodičů. V rámci prezentace byl Dětskému klubu věnován počítač KidSmart. Cílem této aktivity je vysvětlit dětem činnost pracovníků IT oddělení, kteří mají na starost počítače, se kterými jejich rodiče pracují a důležitost šetrného chování při jejich používání. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Nemocnice pro počítače - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Vzdělávací program pro děti PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zaměstnanci IT oddělení se nejprve dětem představí a vysvětlí jim náplň a důležitost své práce. Ukáží dětem skutečný počítač, jak stolní, tak i notebook. Vysvětlí dětem, jak s počítači správně zacházet a proč jsou důležité pro výkon práce jejich rodičů.

20 NEMOCNICE PRO POČÍTAČE Aktivita probíhá formou hry na Nemocnici pro počítače. Lékaře představuje IT pracovník, který léčí porouchané počítače. Počítač má různé nemoci: ztráta paměti, zmizení důležitých orgánů pro život počítače, zlomené kůstky na klávesnici apod. Jako pomůcky jsou využity nástroje ze sady Dětský lékař. DISKUZE Následuje diskuze o významu počítačů pro práci. Zástupci sekce si s dětmi povídají o tom, z jakých důvodů může počítač onemocnět a jak s ním správně zacházet. VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO DĚTI Po vyléčení KidSmartu se děti seznámí s počítačovým vzdělávacím programem, který si následně vyzkouší (program základní počítačové výuky pro děti v předškolním věku). Výstupem prezentace je naučení se novým znalostem díky programu pro výuku. Taktéž je důležité vysvětlení, proč si malé děti mají hrát na počítači jen pod dohledem dospělé osoby, a to z toho důvodu, aby se počítač neporouchal nebo aby případně mohla počítač rychle opravit.

21 6. VARIANTY MEDVĚD, KTERÝ NEBYL Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni nabízí informační servis a metodickou podporu v oblasti interkulturního a globálního rozvojového vzdělávání. Nabídky kurzů, seminářů a workshopů připravovaných pracovníky Variant využije každoročně přes 1500 zájemců, především z řad pedagogů základních a středních škol, ale také studentů různých vysokoškolských oborů, pracovníků neziskových organizací, zaměstnanců státní správy a dalších. Vedle vzdělávacích akcí se program soustředí také na vydávání publikací a tvorbu nových výukových materiálů v oblasti pedagogiky. Aktivita Medvěd, který nebyl je zaměřena na rozvoj individuality, sebepojetí a přijetí vlastní identity. Cílem prezentace je dětem ukázat nejen že každý z nás jsme jiný a je to tak v pořádku, ale také, že máme vždycky možnost volby. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Seznámení s příběhem - Přehrání příběhu - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Malování

22 PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zástupci sekce se nejprve dětem představí, poté jim přiblíží programy, které v sekci Varianty vytváří, a jenž jsou určené dětem i učitelům. SEZNÁMENÍ S PŘÍBĚHEM Pro téma rozvoje individuality, sebepojetí a přijetí vlastní identity u předškolních dětí je vhodné použití knihy Franka Tashlina Medvěd, který nebyl. Děti se seznámí se samotným příběhem, a to pomocí obrázků z knihy a vyprávění. PŘEHRÁNÍ PŘÍBĚHU Děti si vyrobí hlavní postavy a za pomocí předem připravených kulis se začne celý příběh přehrávat formou divadelní scénky. Děti jsou do příběhu aktivně zapojovány, podílejí se na jeho vývoji, vytváří např. živé kulisy, vykonávají role dělníků, napovídají medvědovi apod. O závěru příběhu rozhodnou samotné děti.

23

24 DISKUZE Děti si sednou do kruhu a povídají si o tom, co si z příběhu odnesly. Nabízejí se například otázky: Proč o sobě medvěd pochyboval? Zda je stále medvědem, i když mu ostatní tvrdí úplně něco jiného? MALOVÁNÍ Děti dostanou papírového medvěda, kterého si mohou vybarvit podle své fantazie a odnést domů, aby si téma připomínaly. Výstupem chápeme informování dětí o odlišnosti každého z nás. O vědomí, že ať půjdeme kamkoliv (do volnočasového kroužku, do školky apod.), pořád jsme to my (př. Alenka je Alenka, Adam je Adam), i kdyby nám ostatní tvrdili opak. V neposlední řadě i nastolení možnosti, že vždycky máme na výběr (týká se konce příběhu) a to, kterou cestou se vydáme je na naší volbě.

25 7. HUMANITÁRNÍ A ROZVOJOVÁ SEKCE AFRIKA V OBRAZECH Humanitární a rozvojová sekce pomáhá lidem v nouzi, a to jak ve válečných krizích nebo v oblastech zasažených přírodními katastrofami, tak i v místech, kde se lidé bez podpory jen těžko dostanou ze začarovaného kruhu chudoby. Humanitární pomoc nevinným obětem zahraničních ozbrojených konfliktů stála v 90. letech 20. století na samotném počátku existence Člověka v tísni. Postupem času se společnost začala v zahraničí zabývat i dlouhodobějšími problémy, jako je nedostupnost kvalitního vzdělání, zdravotní péče nebo degradace životního prostředí. Cílem prezentace je ukázat, že jsou na světě děti, které žijí úplně jiným způsobem života, nechodí například do Dětského klubu ani do žádné školy. Pro jejich vzdělání je potřeba postavit školu a rozšířit znalosti a dovednosti učitelů. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Cesta do Afriky - Projekce fotek, reprodukce africké hudby - Africká zvířata - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Výroba pantoflí PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zástupci sekce se nejprve dětem představí a poté za použití makety glóbusu ukáží, v jakých částech světa Člověk v tísni působí. Vysvětlí dětem, jaká je náplň činností humanitární a rozvojové sekce a proč je tak důležitá.

26 CESTA DO AFRIKY Pro prezentaci byla vybrána oblast Afriky, konkrétně Etiopie. Zástupci sekce s dětmi zdramatizují cestu do Afriky. Ze židlí se postaví autobus, který je doveze na letiště. Rozložená deka či koberec představuje letadlo. Děti roztáhnou ruce a naklánějí se napravo, nalevo, potkají je turbulence a na konci následuje hladké přistání. Z letiště je odveze místní autobus, který jede přes různé díry a výmoly, neboť v některých částech Etiopie nemají silnice. PROJEKCE FOTEK, REPRODUKCE AFRICKÉ HUDBY Dětem jsou promítnuty fotky z Etiopie, komentované pracovníky sekce. Poukáže se na jinou barvu pleti dětí, na kulturní odlišnosti. Zároveň se na fotkách objeví zvířata, žijící v Africe, která děti pojmenovávají. Po prezentaci následuje poslech africké hudby, kterou děti doprovázejí tancem.

27 AFRICKÁ ZVÍŘATA Po tanci následuje další pohybová aktivita. Tentokrát děti zavzpomínají na africká zvířata, která viděla během projekce a společně zvířátka předvádějí. DISKUZE V diskuzi se s dětmi zaměříme na to, proč na fotkách neviděly budovy školek, hřiště, bazény, cukrárny atd. a proč je důležité se učit a poznávat nové věci. Také se poukáže na to, v jakých podmínkách zdejší děti žijí. Děti si všímají toho, že jsou místa na světě, kde děti nemají hračky, které chtějí, nevybírají si, co chtějí ke svačině, co si na sebe oblečou apod.

28 VÝROBA PANTOFLÍ Na závěr děti z papíru vyrobí přezůvky pro kamarády v africké škole. Výstupem je povědomí dětí o tom, že jejich rodiče a další lidé z organizace Člověk v tísni pomáhají v různých zemích obětem přírodních i válečných katastrof a také pomáhají lidem, kteří chtějí zlepšit svou životní úroveň a chtějí se dále rozvíjet.

29 8. JEDEN SVĚT ŽIRAFA A TUČŇÁCI Festival Jeden svět je putovním mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech. Cílem prezentace je poukázat na situace, kdy jsou lidem upírána jejich práva a jaké možnosti tito lidé mají, v domáhání se daných nároků. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Debata o filmech - Promítání dokumentárních filmů - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Žirafa PŘEDSTAVENÍ SEKCE Nejprve pracovník Jednoho světa dětem popíše, čím se v jeho sekci zabývají, jaké dokumenty se v rámci festivalu promítají, kde a jakým způsobem se získávají. DEBATA O FILMECH Zástupce sekce Jeden svět si s dětmi povídá o filmech. Vysvětluje dětem, jak filmy vznikají a jaký je rozdíl mezi hraným filmem a dokumentem. Děti vyprávějí, jaké znají filmy a pohádky, jestli je viděly doma či s rodiči vyrazily do kina apod.

30 PROMÍTÁNÍ DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ Dětem jsou na velké plátno promítnuty dva dokumentární filmy Žirafa a Tučňáci. Oba dokumenty jsou kreslené a beze slov. Zástupce Jednoho světa děj dokumentů průběžně popisuje. První z nich se týká žirafy, kterou vyhostili z Afriky. Žirafa v cizí zemi hledá práci, ale nikdo ji nechce přijmout. Nakonec se uplatní jako zahradnice, která vytváří živé ploty. Druhý dokument je o tučňákovi, kterému roztál domov a on se snaží emigrovat do jiné země, kde mu úředník nechce dát příslušné potvrzení. DISKUZE Diskuze se týká toho, jak se zvířata v daných situacích cítila. Děti se zamýšlejí nad tím, jak se sami cítí, když se k nim někdo špatně chová a naopak. Téma práva a povinnosti lze vztáhnout i k pravidlům v Dětském klubu je důležité být k sobě vlídní a pomáhat si.

31 ŽIRAFA Na čtvrtce A3 je obrys žirafy a děti si ji prstovými barvami vymalují. Obrázek je poté vystaven, aby dětem proběhlou prezentaci připomínal. Výstupem je otevření tématu týkajícího se společného soužití, ať už v Dětském klubu či kdekoliv jinde. Na to navazuje opakování společně dohodnutých pravidel a způsobů řešení konfliktů.

32 9. PROVOZNÍ ODDĚLENÍ DOPRAVNÍ SVĚT Sekce Provozní oddělení zajišťuje chod celé společnosti Člověk v tísni od doplňování papíru do tiskáren po pořádání celovečerních společenských akcí. Mimo jiné má na starosti i provoz služebních vozidel a školení řidičů Cílem prezentace je seznámit děti s dopravními pravidly, aby věděly, jak se mají chovat v rámci silničního provozu. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Dopravní hřiště 3. Závěrečné aktivity - Dopravní prostředky PŘEDSTAVENÍ SEKCE Zástupci sekce dětem vysvětlí náplň činnosti Provozního oddělení. Nedílnou součástí oddělení je i vozový park, jehož auta využívají ke své práci i někteří z rodičů. V rámci oddělení probíhá i pravidelné školení řidičů, za účelem znalosti dopravních pravidel a silničního provozu. Stejně tak jako rodiče musejí znát dopravní pravidla, když jezdí autem, tak je potřeba, aby je znaly i děti, jelikož jsou také součástí silničního provozu.

33 DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ Děti pomohou s naložením kol do auta, které jim je doveze na dopravní hřiště. Poté se vydají městskou hromadnou dopravou a učí se (opakují si) chování na přechodu pro chodce (rozhlédnout se, semafor, tramvaj má přednost,..),chování při nastupování do MHD apod. Po příchodu na dopravní hřiště si děti svá kola a odrážedla vyzvednou a zástupce sekce je vyzve, aby si zkontrolovaly stav svého dopravního prostředku a jeho povinné vybavení (helma, světla, zavázané tkaničky,..). Děti se seskupí na parkovišti, kde si znovu zopakují dopravní pravidla (jezdíme vpravo, dáváme přednost chodcům, barvy na semaforu) a poté začnou plynule vjíždět na vozovku dopravního hřiště. Pedagogové a asistenti suplují funkci semaforu (mají vyrobenou rekvizitu semaforu na výrobě se podílejí i děti). Při porušení pravidel dostane dítě trestný bod. Za tři trestné body je mu dopravní prostředek zadržen a dítě zastává roli chodce. Pokud je vzorný chodec (čeká na zelenou na semaforu, rozhlíží se atd.), je mu vozidlo navráceno.

34 DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Po příjezdu zpět do Dětského klubu jsou dětem rozdány pracovní listy, na kterých si děti opakují dopravní prostředky. Zástupci sekce si s dětmi povídají, jaké dopravní prostředky denně využívají, jakými jezdí s rodiči na dovolenou apod. Poté si každý vybere obrázek jednoho z dopravních prostředků, které za ten den využil (tramvaj, autobus, kolo,..) a vybarví jej. Děti si osvojí dopravní pravidla přímo v praxi, zároveň se učí zodpovědnosti a cvičí si svoji pozornost. Děti mohou nabádat své rodiče k větší opatrnosti a ohleduplnosti při chování v silničním provozu.

35 10. LIDSKÁ PRÁVA A DEMOKRACIE KUBÁNSKÉ DĚTI Centrum pro lidská práva a demokracii je sekce zaměřena na podporu lidských práv v zemích, kde převládá totalitní režim. Jedná se především o pomoc pro z politických důvodů pronásledované a vězněné osoby a jejich rodiny, novináře a různá občanská seskupení. Prezentace navazuje na květnovou návštěvu kubánského novináře Roberta Huerra v Praze, která se konala v rámci projekce filmu Vlast nebo smrt v centru Člověka v tísni, Langhans. Film byl také uveden v březnu na festivalu Jeden svět Cílem prezentace je srozumitelným způsobem, vzhledem k věkové kategorii dětí, vysvětlit pojem svoboda a přiblížit význam organizací jako je Člověk v tísni. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Stát Kuba - Scénky - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Tocororo PŘEDSTAVENÍ SEKCE Pro představení sekce se náplň její činnosti demonstruje na příkladu Kuby. Tento tematický blok je cíleně představen v měsíci červnu, neboť spousta dětí jezdí se svými rodiči v létě do zahraničí na dovolenou. Oproti tomu kubánské děti bohužel nemohou kdykoliv a kamkoliv vycestovat. Proto si zástupci sekce po svém představení nejprve s dětmi povídají o tom, kam se děti s rodiči chystají na dovolenou.

36 STÁT KUBA V první řadě je dětem vysvětleno, že Kuba není pouze klučičí jméno, ale také název jednoho státu. Poté se na mapě a globusu ukáže, kde Kuba leží. Jsou promítnuty fotky krajiny, popisuje se počasí, rostliny a zvířata, která na Kubě žijí. Po projekci je puštěna kubánská hudba, na kterou mohou děti i tančit. SCÉNKY Děti si představí, že jedou se svými rodiči na dovolenou z České republiky k moři. Každý dostane malou tašku, do které si sbalí potřebné věci a hračky, které si chce vzít s sebou. Pantomimou se sehraje scénka, kdy celá rodina dorazí na hranice, kde jsou sice celníci, ale nikdo je nekontroluje a mohou jet volně dál. Poté se scénka přehraje znovu, ovšem tentokrát si děti představí, že jsou kubánská rodina a chtějí jet do Ameriky. Na hranicích je zastaví celníci, vezmou si průkazy rodičů a řeknou jim, že kvůli poslechu zakázané hudby nemohou vycestovat a musí se vrátit zpět domů.

37 DISKUZE Následuje otázka na jejich oblíbenou zpěvačku či zpěváka popř. písničku a poté povídání o tom, zda si umí představit, že by je nesměly poslouchat ani na jejich hudbu tančit, protože by je za to mohli zavřít do vězení. Druhá oblast diskuze se týká pochopení významu slova svoboda a volného cestování. TOCORORO Děti dostanou obrázek ptáka Tocororo, který je národním symbolem Kuby. Obrázek si mohou vybarvit. Výstupem prezentace je snaha o uvědomění si rozdílů mezi životem ve svobodných zemích a v těch, kde jsou porušována lidská práva.

38 11. LIDSKÁ PRÁVA A DEMOKRACIE BARMSKÉ DĚTI Barma (Myanmar) je ekonomicky nejzaostalejší stát jihovýchodní Asie. Člověk v tísni v Barmě realizuje projekty na podporu občanské společnosti, lidských práv a dále humanitární a rozvojové programy. Lidskoprávní projekty Člověka v tísni zahrnují podporu místních občanských organizací a nezávislých médií. Cílem je dát prostor aktivitám, které zvyšují povědomí o lidských právech a zasazují se o jejich dodržování, poskytují nezávislé informace a vzdělávají občany o způsobech fungování demokracie a státní správy. Cílem prezentace je srozumitelným způsobem, vzhledem k věkové kategorii, vysvětlit pojem svoboda a lidská práva a přiblížit význam pomoci humanitárních organizací v rozvojových zemích. Jednotlivé aktivity: 1. Představení sekce 2. Aktivity navazující na přiblížení činnosti sekce - Stát Barma - Venkovní aktivity - Diskuze 3. Závěrečná aktivita - Ozdoby barmských tanečnic PŘEDSTAVENÍ SEKCE V úvodu se uskuteční představení sekce. Tento tematický blok je cíleně představen v létě, neboť spousta dětí jezdí se svými rodiči do zahraničí na dovolenou. Mnozí lidé i do tak vzdálených a exotických zemí, jako je Barma. Mohou však i barmské děti kdykoliv a kamkoliv vycestovat? A co vlastně celé dny dělají?

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Člověk v tísni, o.p.s.

Člověk v tísni, o.p.s. Člověk v tísni, o.p.s. Čím se zabýváme Humanitární a rozvojová pomoc (přírodní katastrofy/ Skutečný dárek) Podpora lidských práv (podpora občanské společnosti v zemích s totalitním režimem, filmový festival

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2014-2015 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících se životního

Více

Stiftelsen Solgløtt, org. nr

Stiftelsen Solgløtt, org. nr Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 20.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Minimální preventivní program 2017/2018

Minimální preventivní program 2017/2018 Minimální preventivní program 2017/2018 Obsah : Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza situace: Dětský

Více

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Výroční zpráva za školní rok 2010/2011 Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21, MŠ Mlýnská

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Školní vzdělávací program školní družiny I. Identifikační údaje Název : Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Adresa : Lípa 66, 582

Více

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let LISCIANI PIATNIK PRAHA uvádí na český trh unikátní řadu vzdělávacích her pro nejmenší - italskou značku Lisciani. Přináší pestrobarevné hry pro děti od 1 roku po předškoláky, které je zabaví a naučí novým

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS Identifikační údaje: Název zřizovatele: Spolek pro Hvězdičku Právní forma zřizovatele: zapsaný spolek Telefon: +420 604 287 375 Adresa provozovny: Kovářova

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 Základní škola a Mateřská škola Černovice, příspěvková organizace Bělohrobského 367, PSČ 394 94 Tel.: 565 492 127, e-mail: zs.cernovice@worldonline.cz

Více

Co se děje v trávě Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku

Co se děje v trávě Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Co se děje v trávě Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Realizátor projektu Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 Projekt je financován z

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

Časový rámec: celoroční projekt rozdělený do jednotlivých ročníků a předmětů podle vzdělávacích oborů

Časový rámec: celoroční projekt rozdělený do jednotlivých ročníků a předmětů podle vzdělávacích oborů Název projektu: DOPRAVNÍ VÝCHOVA Cíl dopravní výchovy: příprava dětí na bezpečný pohyb v silničním provozu jak v roli chodce, cyklisty, účastníka silničního provozu, tak v budoucí roli řidiče motorového

Více

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy DOPRAVNÍ VÝCHOVA Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy PLÁN DOPRAVNÍ VÝCHOVY PRO ZŠ LITULTOVICE. Cílem výuky dopravní výchovy na naší škole je naučit žáky bezpečně

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 926/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 861 ze dne 11.12.2017 Projektový záměr městské části Praha 3 k žádosti o dotaci na výdaje realizované v rámci projektu obcí na

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Mgr., Bc. Michael Novotný Učitel mateřské školy (12 let praxe v MŠ) Absolvent PF UJEP Ústí nad Labem

Více

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE Název dokumentu: Změna situace Druh dokumentu: Základní dokument revidovaný Identifikační znak: PPR/SQ12 Datum vypracování: Vypracoval: 31. 12. 2014, revize:

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

1. Uspořádání dne v mateřské škole. Děti jsou na vzdělávací činnosti rozděleny na 2 skupiny Včelky a Motýlci viz denní režim.

1. Uspořádání dne v mateřské škole. Děti jsou na vzdělávací činnosti rozděleny na 2 skupiny Včelky a Motýlci viz denní režim. Obsah 1. Uspořádání dne v mateřské škole Děti jsou na vzdělávací činnosti rozděleny na 2 skupiny Včelky a Motýlci viz denní režim. 2. Třídní vzdělávací program Charakteristika hlavního tématu LETEM SVĚTEM

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ. Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání.

Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ. Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání. Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání ZŠ Líšnice - pro školní rok 2019/2020 Škola, kde jsme rádi razítko podpis ředitelky

Více

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA PROJEKT ZVÍŘÁTKA 2. třída SLUNÍČKA 2. třída Sluníčka Školní rok: 2011/2012 Projekt: ZVÍŘÁTKA Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného bloku:

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 www.zspelechovska.cz skola@zspelechovska.cz 191 žáků v 11 třídách 18 učitelů 2 vychovatelky ŠD 9 provozních zaměstnanců Nižší počet žáků individuální přístup

Více

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ KinderGarten Střížkov, Habartická 576/1b, 190 00 Praha 9 LETNÍ PROGRAM 2017 PIKNIKOVÝ TÝDEN 3. 7. 7. 7. 2017 (zavřeno 5. 7. 6. 7.) - osvojení si poznatků důležitých k podpoře zdraví,

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Po celý školní rok je žákům v odpoledních hodinách k dispozici školní klub s nabídkou volnočasových aktivit a otevřena počítačová učebna.

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE I.oddělení KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE Témata na červen Na světě je plno dětí Pozor,to se nesmí Máme se jak v pohádce Už jedeme na prázdniny Písničky Opičí kapela Svátek zvířátek Pohybové hry

Více

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání.

vytvoření základních předpokladů pro pokračování dítěte ve vzdělávání. Výroční zpráva mateřské školy za školní rok 2013/2014 1. Základní údaje o škole zřizovatel školy: Brandýs nad Labem Stará Boleslav název školy: Základní škola a Mateřská škola Brandýs n. L. St. Boleslav

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY. Místo, kde žijeme

OČEKÁVANÉ VÝSTUPY. Místo, kde žijeme skutečností. kulturnímu a tolerantnímu chování a jednání. Samostatné a sebevědomé vystupování a jednání, k efektivní, bezproblémové a bezkonfliktní komunikaci. vztahu k sobě i okolnímu prostředí. Seznamuje

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Předmět: PRVOUKA Ročník: 1. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Vyznačí

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

Výběr z nových knih 1/2014 pedagogika

Výběr z nových knih 1/2014 pedagogika Výběr z nových knih 1/2014 pedagogika 1. Činnosti venku a v přírodě v předškolním vzdělávání / Kateřina Jančaříková, Magdaléna Kapuciánová ; [ilustrace Adéla Drtinová] -- 1. vyd. Praha : Raabe, c2013 --

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Prvouka - 1. ročník MÍSTO, KDE ŽIJEME Vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí Škola - prostředí školy, činnosti ve škole,

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 2. Časová dotace: 2 hodiny týdně Místo, kde žijeme Domov prostředí domova orientace v místě bydliště adresa bydliště Žák se orientuje v okolí školy a svého bydliště. Pamatuje si adresu svého bydliště.

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Prvouka - 1. ročník MÍSTO, KDE ŽIJEME Škola Vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - prostředí školy, činnosti ve škole,

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK

Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK Školní družina při ZŠ praktické, 1. máje 59, 411 45 Úštěk Název ŠVP: Klíč Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání s úpravami pro žáky s lehkým mentálním

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník)

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) DIDAKTIKA VZ PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) 6. ročník Osobní bezpečí- Způsoby chování v krizových situacích rozsah 2h V životě člověka nastávají náhodné a mimořádné situace, které mohou ohrozit zdraví

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP)

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník: 1. Výstup Učivo Související PT místo, kde žijeme 1. Zvládá orientaci v okolí svého bydliště a v okolí domov - prostředí

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA

Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA SHRNUTÍ PROJEKTU Chceme zlepšit kvalitu stravování za účasti nejen vedení a personálu jídelny, ale také vedení školy,

Více

Pravidla pro lektory PRIDE

Pravidla pro lektory PRIDE Pravidla pro lektory PRIDE 1. Výcvik lektorů PRIDE 1.1. Lektorem PRIDE se stává odborník (tj. člověk, který má pracovní zkušenosti z oblasti náhradní rodinné péče) nebo zkušený náhradní rodič po absolvování

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Pojem environmenální vzdělávání vychází z anglického termínu environmental education ( environment znamená životní prostředí, education

Více

Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku

Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Realizátor projektu Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 Projekt je financován z Programu enviromentálního vzdělávání,

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

ŠKOLENÍ PRO UČITELE SCÉNÁŘ

ŠKOLENÍ PRO UČITELE SCÉNÁŘ ŠKOLENÍ PRO UČITELE SCÉNÁŘ SAN Září 2016 Úvod Cílem školení pro učitele je představení tří modulů, které se liší časovou náročností. Modul A (90 minut bez přestávky) nejkratší verze obsahuje některé integrační

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy v ČR, Petržílkova 2565/23, Praha Nízkoprahové zařízení

Více

Školní družina při Základní škole Na rovině. Školní vzdělávací program ODPOLEDNE JAKO DOMA

Školní družina při Základní škole Na rovině. Školní vzdělávací program ODPOLEDNE JAKO DOMA Školní družina při Základní škole Na rovině Školní vzdělávací program ODPOLEDNE JAKO DOMA Identifikační údaje školní družiny Název: Školní družina při ZŠ Na rovině Adresa: Masarykovo nám. 110, Lázně Bohdaneč

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

VY_32_INOVACE_ČSRL_VII-1-15. Šablona č. 7, sada č. 1. Vzdělávací oblast. Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor. Místo, kde žijeme.

VY_32_INOVACE_ČSRL_VII-1-15. Šablona č. 7, sada č. 1. Vzdělávací oblast. Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor. Místo, kde žijeme. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Třídění odpadu Ročník 3. (4.) Anotace Prostřednictvím těchto pracovních

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

Literatura pro děti II Reflexe aktivity na rozvoj čtenářství (čtenářské pregramotnosti, porozumění textu, motivaci ke čtení apod.)

Literatura pro děti II Reflexe aktivity na rozvoj čtenářství (čtenářské pregramotnosti, porozumění textu, motivaci ke čtení apod.) Literatura pro děti II Reflexe aktivity na rozvoj čtenářství (čtenářské pregramotnosti, porozumění textu, motivaci ke čtení apod.) Zpracoval/a: Monika Nováková Obor studia: Speciální pedagogika e - mail:

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

Pestrý svět. k průřezovému tématu Multikulturní výchova. Příloha ŠVP ZV Škola hrou. Autor projektu: Charlotta Kurcová

Pestrý svět. k průřezovému tématu Multikulturní výchova. Příloha ŠVP ZV Škola hrou. Autor projektu: Charlotta Kurcová 1 Příloha č.6 k ŠVP Škola hrou Projekt P4 Pestrý svět Autor projektu: Charlotta Kurcová k průřezovému tématu Multikulturní výchova Příloha ŠVP ZV Škola hrou Schválila dne Mgr.Charlotta Kurcová ředitelka

Více

Metodika k vzdělávacímu programu Obrazy historie regionu pro učitele II. stupě ZŠ

Metodika k vzdělávacímu programu Obrazy historie regionu pro učitele II. stupě ZŠ Metodika k vzdělávacímu programu Obrazy historie regionu pro učitele II. stupě ZŠ Úvodní projektový den Co jsou to Sudety? Samotnému projektovému dni by měl předcházet historický vhled zaměřený na problematiku

Více

Projekt Odmalička Von klein auf

Projekt Odmalička Von klein auf Projekt Odmalička Von klein auf Zpráva o jazykové animaci Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Informace o realizované animaci

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků)

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Další cizí jazyk Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) 6. 9. ročník 3 hodiny týdně třídy, jazykové

Více

Přínos pro výchovnou a vzdělávací činnost školy. podporuje základní dovednosti dobré komunikace a spolupráce

Přínos pro výchovnou a vzdělávací činnost školy. podporuje základní dovednosti dobré komunikace a spolupráce 3. 7. Průřezová témata a jejich zařazení jako projekty Název Charakteristika Aktuální celoškolní celoroční tematický projekt Námětová základna se stanovenými společnými akcemi a konkrétními výstupy prolínajícími

Více

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s.

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. TRANZITNÍ PROGRAM Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. CO NÁS DNES ČEKÁ Představení Tranzitního programu Jak Tranzitní program probíhá Video o Tranzitním programu Práce ve skupinách a následná prezentace CO

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2018 K+M+B PF 2018 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě obdržíte

Více

Příklad dobré praxe XXI

Příklad dobré praxe XXI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XXI pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

Oznámkujte svou mateřskou školu 2016/2017

Oznámkujte svou mateřskou školu 2016/2017 Oznámkujte svou mateřskou školu 2016/2017 Zpráva z vyhodnocení dotazníků 1. Úvod V květnu 2017 byl rodičům dětí mateřské školy Dubné rozdán anonymní dotazník Oznámkujte svou mateřskou školu, ve kterém

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR NEŽ ZAČNETE NEŽ ZAČNETE Poznámka o zapojení uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů

Více