Soutěžní úlohy část A ( )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Soutěžní úlohy část A (9. 6. 2014)"

Transkript

1 Soutěžní úlohy část A ( ) Pokyny k úlohám: Řešení úlohy musí obsahovat rozbor problému (náčrtek dané situace), základní vztahy (vzorce) použité v řešení a přesný postup (stačí heslovitě). Nestačí uvedení správného číselného výsledku. Odpověz na všechny otázky, které jsou v zadání jednotlivých úloh položeny! úloha A-1: Předpokládejme, že dráha Země (kolem Slunce) a Měsíce (kolem Země) se změnily přesně na kruhové, ale velikosti jejich hlavních poloos (poloměrů) se nezměnily. Budeme pak moci ze Země pozorovat úplná zatmění Slunce? (zdroj ruská AO, finále 2013, 9. třída) Nejpříznivější situace pro nástup úplné fáze zatmění Slunce je pro pozorovatele blízko rovníku, pokud má Slunce a Měsíc přímo v zenitu. Pak je třeba spočítat úhlové velikosti Slunce (δ S ) a Měsíce (δ M ). δ S,M = d S,M L S,M R Zde d jsou průměry těles, L jsou vzdálenosti jejich středů a R je poloměr Země, který odečítáme, abychom dostali pozorovatele z centra Země na povrch. Výsledek je po dosazení pro Slunce a pro Měsíc, tedy úplné zatmění nikdy nenastane.

2 Soutěžní úlohy část A ( ) úloha A-2: Kometa 14P/Wolf obíhá kolem Slunce po eliptické dráze s numerickou excentricitou 0,407 a dobou oběhu 8,28 roku. Urči, zda se tato kometa může nacházet blíže ke Slunci než Země a dále od Slunce než Jupiter. Úkolem je rozhodnout, zda vzdálenost od Slunce v perihelu je menší než 1 au a vzdálenost od Slunce v afelu větší než 5,2 au. Označme velkou periodu komety P, velkou poloosu a, numerickou excentricitu e a vzdálenost ohniska a středu elipsy ε ae. Velkou poloosu spočítáme pomocí III. Keplerova zákona (indexem značíme Zemi): 3 a = a P2 P2 4,09 au. Dále ε = 0,407 4,09 au 1,66 au. Potom vzdálenost v perihelu je D P = a ε 4,09 1,66 au = 2,43 au > 1 au kometa se nepřiblíží Slunci více než Země. Vzdálenost v afelu je D A = a + ε 4,09 + 1,66 au = 5,75 au > 5,2 au kometa se vzdálí od Slunce více než Jupiter.

3 Soutěžní úlohy část A ( ) úloha A-3: Urči, na jakých zeměpisných šířkách lze někdy spatřit Měsíc v nadhlavníku. Sklon ekliptiky vůči nebeskému rovníku je 23,4. Sklon roviny oběžné dráhy Měsíce vůči ekliptice je 5,1. Při pozorování ze Země tak může Měsíc nabývat maximální deklinace ±28,5. Proto můžeme Měsíc spatřit v nadhlavníku mezi 28,5 j. š. a 28,5 s. š.

4 Soutěžní úlohy část A ( ) úloha A-4: Planeta Mars se nachází ve východní kvadratuře. Planeta Venuše se ve stejném okamžiku pro pozorovatele na Marsu nachází v největší východní elongaci. Urči vzdálenost Venuše od Země. Rozmístění těles v dané situaci je na obrázku. Platí SZ = 149,6 mil. km, SM = 228,15 mil. km, SV = 108,2 mil. km. Podle Pythagorovy věty SM 2 = ZM 2 + SZ 2, SM 2 = VS 2 + VM 2. Neznámou vzdálenost VZ spočítáme s využitím kosinové věty pomocí známých stran VS a SZ trojúhelníku VSZ, přičemž úhel VSZ spočítáme jako součet MSV a MSZ. Pro tyto úhly dostáváme cos MSV = VS 0,474 MSV 61,7, SM cos MSZ = SZ 0,656 MSV 49,0. SM Tedy VSZ = MSV + MSZ 110,7. Nyní využijeme kosinovou větu: VZ 2 = VS 2 + SZ VS SZ cos VSZ, číselně VZ 213,17 mil. km.

5 Soutěžní úlohy část A ( ) úloha A-5: Vašek pozoruje planetu Mars v opozici pouhýma očima a Michal dalekohledem typu Cassegrain s průměrem primárního zrcadla 40 centimetrů a sekundárního 15 centimetrů. Kolikrát více fotonů dopadne do Michalova oka než do Vaškových očí? Předpokládej, že při průchodu světla zobrazovací soustavou dalekohledu nedochází k žádným ztrátám při průchodu čočkami a odrazu na zrcadlech, a že veškeré světlo, které projde dalekohledem, dopadne do Michalova oka. Oba pozorovatelé mají oči dostatečně adaptované na tmu. Zajímá nás poměr plochy primárního zrcadla dalekohledu, stíněného ovšem sekundárním zrcadlem, ku souhrnné ploše dvou Vaškových pupil. V dalekohledu Cassegrainova typu je sekundární zrcadlo kolmé na optickou osu. Průměr pupily lidského oka adaptovaného na tmu je přibližně 8 mm. Plochy označme S, průměry D. 1 S dalekohled = 4 πd 2 primár 1 4 πd 2 sekundár S oči πd 2 pupila = D 2 primár 2 D sekundár D pupila Do Michalova oka dopadne přibližně 1074krát více světla než do Vaškových očí dohromady.

6 Soutěžní úlohy část B ( ) Pokyny k úlohám: Řešení úlohy musí obsahovat rozbor problému (náčrtek dané situace), základní vztahy (vzorce) použité v řešení a přesný postup (stačí heslovitě). Nestačí uvedení správného číselného výsledku. Odpověz na všechny otázky, které jsou v zadání jednotlivých úloh položeny! úloha B-1: Budoucí obyvatelé Měsíce pozorují meteor u tmavého okraje disku naší Země. Je sotva viditelný dalekohledem s průměrem objektivu 30 cm. Jakou zdánlivou hvězdnou velikost bude mít meteor pro pozorovatele na Zemi, který jej uvidí přímo v zenitu? Proveďte srovnání se zdánlivými hvězdnými velikostmi jiných okem pozorovatelných objektů. (zdroj ruská AO, oblastní kolo 2013, 10. třída) Detekční limit lidského oka je sice asi 6 mag, ale malý pohybující se světelný zdroj s takovou zdánlivou hvězdnou velikostí jen těžko uvidíme. Zkušený pozorovatel meteorů s přizpůsobeným zrakem dokáže pozorovat meteory do 5 mag. Použití teleskopu s průměrem objektivu D zvýší limitní viditelnost na m = log D d kde d je průměr zornice oka (asi 0,6 cm). Pro 30cm dalekohled získáme limitní zdánlivou hvězdnou velikost 13,5 mag, což je tedy zdánlivou hvězdnou velikost, kterou z Měsíce viděli. Poloměr oběžné dráhy Měsíce (R) je km. Vzhledem k tomu, že je výrazně větší než poloměr Země, můžeme předpokládat, že je to také vzdálenost, která odděluje astronauty od meteoru. Pozorovatelé na Zemi se nachází mnohem blíže (meteor mají v zenitu ve výšce H). Typická výška meteorů je řádově 100 km. Dosadíme m 0 = m + 5 log H R = log D d + 5 log H HD = log R Rd ~ 4 mag Jednalo se tedy o bolid se zdánlivou hvězdnou velikostí srovnatelnou s Venuši.

7 Soutěžní úlohy část B ( ) úloha B-2: Astronomové objevili supernovu, kterou podle vzhledu světelné křivky klasifikovali jako Ia. Nacházela se ve vzdálené spirální galaxii a v maximu dosáhla její vizuální jasnost 15,6 magnitudy. Vypočítejte: a) Jakou by měla maximální vizuální jasnost, kdyby se nacházela ve vzdálenosti o 30% menší? b) Jaké maximální vizuální jasnosti by dosáhla, kdyby v maximu byl její zářivý výkon o 30% vyšší? c) Jak se změní hodnoty vypočtené v části a) i části b), pokud by se jednalo o supernovu typu IIb? (zdroj Tomáš Gráf) a) Označme čarou veličiny, popisující supernovu v menší vzdálenosti. V min nechť je hvězdná velikost v maximu jasnosti (tedy minimální hvězdná velikost). Potom z Pogsonovy rovnice plyne kde F značí tok dopadajícího světla. Tedy V min V min = 2,5 log F, F V min = 2,5 log F + V F min = 2,5 log R R 2 +V min = 5 log R + V R min = 5 log 0,7R + V R min, neboť platí úměra F ~ 1 (tok klesá se čtvercem vzdálenosti). R2 Po dosazení V min 14,8 mag. b) Dvěma čarami označme veličiny, popisující supernovu s vyšším zářivým výkonem. Protože F ~ L, kde L je zářivý výkon hvězdy, platí po dosazení V min 15,3 mag. c) nezmění se V min = 2,5 log F + V F min = 2,5 log L + V L min = 2,5 log L + V 1,3L min,

8 Soutěžní úlohy část B ( ) úloha B-3: Předpokládejme, že Slunce obíhá vzdálený hvězdný průvodce. Druhá hvězda má malou hmotnost a pozorovateli na Zemi se jeví jako objekt se zdánlivou hvězdnou velikostí -10,0 magnitud a její střední úhlový průměr má shodný s planetou Uran. Jaká je hodnota efektivní teploty této hvězdy? Jaká je její doba oběhu, pokud víme, že její zářivý výkon je 100krát menší než sluneční? Dráhu hvězdy považujte za kruhovou. (zdroj ruská AO, finále 2013, 10. třída) Pro veličiny, popisující Slunce, budeme používat index 0. Veličiny popisující slabšího průvodce nebudou indexované. Zdánlivá hvězdná velikost Slunce pro pozorovatele na Zemi je přibližně 26,7 mag. Rozdíl hvězdných velikostí obou hvězd je tedy m = 16,7 mag. Pro poměr jasností z Pogsonovy rovnice plyne tedy j j 0 2, j j 0 = 10 0,4 m, Uran se nalézá přibližně 20 au od Země. Průměr planety je přibližně km. Odtud pro úhlový průměr průvodce užitím jednoduché geometrie dostáváme D 3,44. Úhlový průměr Slunce se pohybuje okolo 32. Hvězda se tedy zdá přibližně 560krát menší. Poměr toků energie z hvězd se rovná poměru jejich jasností, F = j. Označíme-li L zářivý výkon F 0 j 0 hvězdy a R její poloměr, platí F = L 4πR 2. Zářivý výkon můžeme vyjádřit pomocí Stefanova-Boltzmannova zákona L = 4πR 2 σt 4, kde σ je Stefanova-Boltzmannova konstanta a T efektivní teplota hvězdy. Dosazením do definičního vztahu pro rok dostáváme F = 4πR 2 σt 4 4πR 2 = σt 4 eff R 2 = σt 4 ρ 2, R 2 kde jsme symbolem ρ označili relativní poloměr hvězdy, vyjádřený v jednotkách její vzdálenosti od pozorovatele (de facto úhlový poloměr). Pro poměr toků tak plyne odtud F F 0 = T T 0 4 ρ ρ 0 2,

9 Soutěžní úlohy část B ( ) 1 1 T = T 0 F 4 ρ 0 2. F 0 ρ Vystupující poměry už jsme ovšem spočítali dříve. Za poměr relativních poloměrů hvězd totiž můžeme dosadit poměr úhlových rozměrů (pro malé úhly jsou oba poměry přibližně stejné, funkce tangens se příliš neliší od lineární funkce). Dosazením efektivní teploty Slunce T K dostáváme T 2920 K. Nyní do výrazu pro poměr toků dosadíme zářivé výkony, které dále nebudeme rozepisovat pomocí Stefanova-Boltzmannova zákona, ale namísto toho využijeme jejich zadaný poměr. Dostáváme tedy F F 0 = L 4πR2 0 4πR 2 R = R 0 F 0 F L 0 = L L 0 R 0 1 L 2. L 0 R 2, Dosazením hodnot R 219 au. Složky dvojhvězdy obíhají po elipsách kolem společného ohniska, přičemž podle III. Keplerova zákona platí pokud [R] = au a [P] = roky. Proto Číselně P 3240 let. R 3 P 2 = 1, P = R 3 2.

10 Soutěžní úlohy část B ( ) úloha B-4: Střední úhlová vzdálenost mezi dvěma složkami hvězdy α Centauri je 18 a roční paralaxa je 0,74. Z jaké maximální vzdálenosti je možné obě složky rozlišit v dalekohledu s objektivem o průměru 10 cm? Předpokládejte, že spojnice obou složek je kolmá ke směru ke Slunci a úhlová vzdálenost mezi oběma hvězdami je v průběhu pozorování konstantní. (zdroj ruská AO, oblastní kolo 2013, 10. třída) Nechť π je paralaxa hvězdy, a skutečná vzdálenost mezi složkami, r 0 vzdálenost hvězdy od Země v parsecích a d 0 úhlová vzdálenost složek při pohledu ze Země. Podle zadání d 0 18 a π 0,74. Potom z definice parseku plyne Ve větší vzdálenosti jistě platí d 0 = a r 0 = aπ. d a r = d 0 rπ, Přičemž rovnost nastává pro pozorování kolmo na spojnici složek. Pro úhlové rozlišení dalekohledu ve vizuálním oboru spektra přibližně platí d D = A D, kde A = 14 cm a D je průměr objektivu v centimetrech. Porovnáním úhlové separace složek v dané vzdálenosti a úhlového rozlišení dalekohledu dostáváme postupně Po dosazení r 17 pc. r d 0 π d D r d 0 π, 1 = d 0 d D π D A.

11 Soutěžní úlohy část B ( ) úloha B-5: Ve spektru kvasaru, jehož vizuální jasnost je 15,5 mag a úhlový průměr 0,03, je emisní čára vodíku H β s laboratorní vlnovou délkou 486,1 nm pozorována na vlnové délce 542,1 nm. Vypočítejte rychlost vzdalování, vzdálenost, lineární průměr a zářivý výkon kvasaru (v jednotkách zářivého výkonu Slunce). (Absolutní hvězdná velikost Slunce je 4,8 mag, rychlost světla m s 1, Hubbleova konstanta 70 km s 1 Mpc 1.) (zdroj Damir Hržina, příprava na IOAA) Změna λ vlnové délky čáry H β je Této hodnotě odpovídá červený posuv z λ = λ λ 0 = (542,1 486,1) nm = 56 nm. z = λ λ 0 = ,1 0,115, takže je vhodné brát v úvahu relativistickou formuli pro Dopplerův jev (0,115 nelze zanedbat oproti 1), kterou pro vzdalující se objekt můžeme zapsat ve tvaru A dále ji upravme 1 + z = 1 + v c 1 v. c 1 + v c 1 v c = (1 + z) 2, 1 + v c = 1 v c (1 + z)2, v c + v c (1 + z)2 = (1 + z) 2 1, v c (1 + (1 + z)2 ) = (1 + z) 2 1, Číselně potom v = (1 + z)2 1 (1 + z) c.

12 Soutěžní úlohy část B ( ) v (1 + 0,115)2 1 (1 + 0,115) c 0,108c 3, m s 1 = 3, km s 1. Poznámka: kdybychom neuvažovali relativistickou formuli na Dopplerův jev, nýbrž klasický vzorec (viz úlohu C-1): v = zc 0,115c 34,6 km s 1, dostali bychom o km s 1 nadhodnocený výsledek. Na konci řešení jsou uvedeny další výsledky s použitím této hodnoty Dále použijeme Hubbleův zákon pro vzdalování galaxií v = Hr, kde H je Hubbleova konstanta, v rychlost vzdalující se galaxie a r její vzdálenost od Země. r = v H 3, Mpc 463 Mpc. Označme d lineární průměr kvasaru a φ jeho úhlový průměr, pak platí tg φ 2 = d 2 r = d 2r, d = 2r tg φ tg 0,03 Mpc 67,3 pc. 2 Pro absolutní hvězdnou velikost M kvasaru můžeme psát (detaily viz úlohu C-2) M = m log{r} pc = 15, log( ) 22,8 mag. A pro zářivý výkon kvazaru (detaily opět viz úlohu C-2) kde jsme označili L S zářivý výkon Slunce. L = L S 10 M M S 2,5 L S 10 22,8 4,8 2,5 1, L S, Stejným způsobem spočítáme výsledky i pro velikost rychlosti, získanou z nerelativistické formule. Jejich hodnoty jsou: r 494 Mpc; d 71,8 pc; L 1, L S.

13 Soutěžní úlohy část C ( ) Pokyny k úlohám: Řešení úlohy musí obsahovat rozbor problému (náčrtek dané situace), základní vztahy (vzorce) použité v řešení a přesný postup (stačí heslovitě). Nestačí uvedení správného číselného výsledku. Odpověz na všechny otázky, které jsou v zadání jednotlivých úloh položeny! úloha C-1: Souhvězdí Orion se rozkládá mezi deklinacemi -11 až +23. V jakých zeměpisných šířkách se toto souhvězdí bude vždy nacházet na horizontu (tedy část souhvězdí bude neustále nad obzorem a část naopak nepůjde nikdy spatřit)? Vliv atmosférické refrakce zanedbejte. (zdroj ruská AO, finále 2013, 9. třída) Souhvězdí Oriona je rovníkové souhvězdí, z toho plyne, že oblast, kde budeme hledat toto souhvězdí na obzoru, bude někde v okolí pólů. Budeme zvlášť řešit severní a jižní polokouli. I) Severní polokoule: Chceme, aby část souhvězdí byla nad obzorem a část pod ním. Víme tedy, že spodní kulminace nejsevernějšího bodu (deklinace δ 1 ) bude nad obzorem. Pokud naše šířka je φ, pak musí pro tento bod platit 90 + φ + δ 1 > 0 a horní kulminace nejjižnějšího bodu (deklinace δ 2 ) bude pod obzorem 90 φ + δ 2 < 0. Celkem vyjde, že φ > 67 a zároveň φ > 79. Znamená to, že zadání platí pro 79 rovnoběžku a výš. II) Jižní polokoule: Řešení je přesně opačné, tedy rovnice budou 90 + φ δ 1 < 0 90 φ δ 2 > 0. Z toho dohromady dostaneme symetrickou situaci na jižním pólu. Zadání platí pro -79 rovnoběžku a níž. Celkem tedy platí, že daná situace nastane v šířkách od -90 do -79 a od 79 do 90.

14 Soutěžní úlohy část C ( ) úloha C-2: Popište viditelnost Phobosu a Deimosu z povrchu Marsu pro pozorovatele v různých marsovských šířkách. V jakém intervalu se mění jejich úhlový průměr a fáze v závislosti na šířce pozorovacího stanoviště? Předpokládejte, že oba přirozené satelity se pohybují v rovině rovníku Marsu. Případnou refrakci v atmosféře Marsu zanedbejte. (zdroj ruská AO, oblastní kolo 2013, 10. třída) Oba satelity mají oběžnou dráhu kolem Marsu téměř v rovině rovníku planety a obíhají velmi blízko. Z tohoto důvodu nemohou být vidět v blízkosti pólů. Abychom určili, kde budou měsíce vidět, nakreslíme obrázek: Mars R φ 0 φ h D L D 0 Phobos, Deimos Maximální zeměpisná šířka, kde lze satelit vidět, je φ 0 = arccos R L kde R je poloměr Marsu, L je poloměr oběžné dráhy měsíce. Zeměpisná šířka se rovná 69 pro Phobos a 82 pro Deimos. Vzdálenost pozorovatele k satelitu, která odpovídá tomuto úhlu, je D 0 = L 2 R 2 což je i maximální vzdálenost. Minimální úhlový průměr tedy je δ 0 = 2r 2r = D 0 L 2 R 2 kde r je poloměr měsíce. Tato hodnota je 8 pro Phobos a 1,8 pro Deimos. Nechť je pozorovatel na zeměpisné šířce φ na povrchu Marsu (menší než φ 0 ). Vzdálenost k satelitu (D) lze získat z kosinové věty D = L 2 + R 2 2LR cos φ Úhlový průměr družice se bude rovnat δ = 2r D = L 2 + R 2 2LR cos φ Tato hodnota se zvyšuje s klesající zeměpisnou šířku a dosahuje maxima na rovníku 2r

15 Soutěžní úlohy část C ( ) δ E = 2r = 2r D E L R Tato hodnota je 11 pro Phobos a 2 pro Deimos. Pro odpověď na druhou otázku musíme brát na vědomí, že se Phobos pohybuje v rozmezí ± 21 v deklinaci a Deimos v rozsahu ± 8. Deklinace Slunce na Marsu se pohybuje v rozmezí ± 25. Znamená to, že na každé šířce, kde lze satelity pozorovat, může nastat libovolná fáze. Phobos a Deimos mohou být i v úplňku, přestože je stín Marsu rozlehlý stačí je pozorovat blízko obzoru. Na pólech satelity neuvidíme.

16 Soutěžní úlohy část C ( ) úloha C-3: Na jaké zeměpisné šířce kulminuje Slunce v den letního slunovratu (δ S = ) ve výšce h = nad severem? Jaká je výška Slunce v době jeho horní a dolní kulminace v této zeměpisné šířce během rovnodennosti a zimního slunovratu? Na které světové straně se při tom nachází? V době letního slunovratu je Slunce na obloze severně od rovníku. Protože zenitová vzdálenost z = = < 23 27, nalézá se hledané místo na severní polokouli. Klasický vztah pro výpočet výšky nad obzorem při horní kulminaci pro pozorovatele na severní polokouli h = 90 φ + δ bývá odvozován na základě obrázku níže. Úhel h je zde počítán od jihu podél meridiánu směrem k zenitu. V našem případě však horní kulminace probíhá na severu, proto pro takto definovaný úhel h platí h > 90. Konkrétně h = 90 + z = Potom φ = 90 h + δ = = Obrázek 1 Jiný postup je následující: odvodíme výraz pro výšku nad obzorem při horní kulminaci pro pozorovatele na severní polokouli, pokud tato horní kulminace probíhá severním směrem. Označíme ji opět h a tentokrát má opravdu význam výšky nad obzorem, h < 90. Je počítána od severu podél meridiánu směrem k zenitu. Podle Obrázku 2 platí h = 90 (δ φ) = 90 δ + φ. Tedy φ = h 90 + δ = = Obdrželi jsme stejný výsledek.

17 Soutěžní úlohy část C ( ) Obrázek 2 V době rovnodennosti a zimního slunovratu je deklinace Slunce 0, resp a proto Slunce kulminuje na jihu. Využijeme vztah h = 90 φ + δ a dostáváme h rovnodennost = 83 43, h zimní slunovrat = Pro výšku objektu při dolní kulminaci pro pozorovatele na severní polokouli platí d = 90 δ φ, pokud se tato dolní kulminace počítá od severu směrem k nadiru, jak lze odvodit z Obrázku 3. Po dosazení dostáváme d rovnodennost = pod obzorem. Skutečně d rovnodennost < 90 tedy Slunce kulminuje na severu. Obrázek 3

18 Soutěžní úlohy část C ( ) V případě zimního slunovratu d zimní slunovrat = V tomto případě je d > 90. Jak jsme řekli, je to hodnota úhlu měřeného od severu podél meridiánu směrem k nadiru. Proto Slunce kulminuje na jihu = pod obzorem. Opět můžeme navíc zavést vztah pro objekty, jejichž dolní kulminace probíhá na jihu. Pokud označíme d úhel od jihu podél meridiánu směrem k nadiru, bude pro tyto objekty vždy d < 90 a d tak bude mít skutečně význam jejich výšky při dolní kulminaci. Schéma je na Obrázku 4. Potom d = 90 (δ φ) = 90 + φ δ a dostáváme d zimní slunovrat = = Obdrželi jsme stejný výsledek. Obrázek 4

19 Soutěžní úlohy část C ( ) úloha C-4: A. Jaký je hodinový úhel Slunce v okamžiku jeho západu v den jarní rovnodennosti? 6 hodin B. Jaký je hvězdný čas o půlnoci středního slunečního času dne 5. května? 15 hodin C. U následujících objektů uveď jejich typ a souhvězdí, ve kterém se nacházejí? Označení objektu Typ objektu Souhvězdí M 45 otevřená hvězdokupa (Plejády) Býk / Taurus / Tau M 15 kulová hvězdokupa Pegas / Pegasus / Peg M 31 galaxie Andromeda / And M 33 galaxie Trojúhelník / Tri M 2 kulová hvězdokupa Vodnář / Aqr M 81 galaxie Velká medvědice M 82 galaxie Velká medvědice M 51 galaxie Honicí psi / Canes NGC 884, NGC 869 otevřené hvězdokupy / chí a h D. U následujících hvězd uveď v jakém souhvězdí se nacházejí. Hvězda Souhvězdí Deneb Labuť Altair Orel Aldebaran Býk Polárka Malý medvěd Arkturus Pastýř Spica Panna Albireo Labuť Rigel Orion Castor Blíženci Capella Vozka venatici / CVn Perseus / Per

METODY ASTROFYZIKÁLNÍHO VÝZKUMU. B. Úhel, pod kterým pozorujeme z hvězdy kolmo na směr paprsků poloměr dráhy Země kolem Slunce,

METODY ASTROFYZIKÁLNÍHO VÝZKUMU. B. Úhel, pod kterým pozorujeme z hvězdy kolmo na směr paprsků poloměr dráhy Země kolem Slunce, 1. Roční paralaxa je, METODY ASTROFYZIKÁLNÍHO VÝZKUMU A. Úhel, pod kterým pozorujeme z hvězdy poloměr Slunce, B. Úhel, pod kterým pozorujeme z hvězdy kolmo na směr paprsků poloměr dráhy Země kolem Slunce,

Více

Goniometrie trigonometrie

Goniometrie trigonometrie Goniometrie trigonometrie Goniometrie se zabývá funkcemi sinus, kosinus, tangens, kotangens (goniometrické funkce). V tomto článku se budeme zabývat trigonometrií (součást goniometrie) používáním goniometrických

Více

Soutěžní úlohy část A (10. 6. 2013)

Soutěžní úlohy část A (10. 6. 2013) Soutěžní úlohy část A (10. 6. 2013) Pokyny k úlohám: Řešení úlohy musí obsahovat rozbor problému (náčrtek dané situace), základní vztahy (vzorce) použité v řešení a přesný postup (stačí heslovitě). Nestačí

Více

7. Silně zakřivený prut

7. Silně zakřivený prut 7. Silně zakřivený prut 2011/2012 Zadání Zjistěte rozložení napětí v průřezu silně zakřiveného prutu namáhaného ohybem analyticky a experimentálně. Výsledky ověřte numerickým výpočtem. Rozbor Pruty, které

Více

M-10. AU = astronomická jednotka = vzdálenost Země-Slunce = přibližně 150 mil. km. V následující tabulce je závislost doby

M-10. AU = astronomická jednotka = vzdálenost Země-Slunce = přibližně 150 mil. km. V následující tabulce je závislost doby M-10 Jméno a příjmení holka nebo kluk * Třída Datum Škola AU = astronomická jednotka = vzdálenost Země-Slunce = přibližně 150 mil. km V následující tabulce je závislost doby a/au T/rok oběhu planety (okolo

Více

Numerická integrace. 6. listopadu 2012

Numerická integrace. 6. listopadu 2012 Numerická integrace Michal Čihák 6. listopadu 2012 Výpočty integrálů v praxi V přednáškách z matematické analýzy jste se seznámili s mnoha metodami výpočtu integrálů. V praxi se ale poměrně často můžeme

Více

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii)

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Na první pohled se může zdát, že malé dalekohledy s převracející hranolovou soustavou, tzv. triedry, nejsou pro astronomická pozorování příliš vhodné. Čas od času

Více

Řešené příklady z OPTIKY II

Řešené příklady z OPTIKY II Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Řešené příklady z OPTIKY II V následujícím článku uvádíme několik vybraných příkladů z tématu Optika i s uvedením

Více

2.1. Pojem funkce a její vlastnosti. Reálná funkce f jedné reálné proměnné x je taková

2.1. Pojem funkce a její vlastnosti. Reálná funkce f jedné reálné proměnné x je taková .. Funkce a jejich graf.. Pojem funkce a její vlastnosti. Reálná funkce f jedné reálné proměnné je taková binární relace z množin R do množin R, že pro každé R eistuje nejvýše jedno R, pro které [, ] f.

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b)

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. C II: (25 b) vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Astronomické a kosmonautické rekordy

Astronomické a kosmonautické rekordy Astronomické a kosmonautické rekordy Autoři: Ivana Ebrová V každé oblasti života se dají nalést rekordy a o oblastech fyziky Hana Hurtová to platí dvojnásob. My jsme se zaměřili na oblast slibující ty

Více

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích

Baronesa. Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Baronesa Zveme Vás na Mezinárodní rok astronomie v Pardubicích Planeta Jupiter dostala v polovině července letošního roku zásah zatím neznámým tělesem. Na jejím povrchu se tak dala několik týdnů sledovat

Více

Základní struktura mayského kalendáře, která ukazuje 5 125 let Dlouhého počtu sestavených do tzolkinů o 260 dnech. Každé políčko představuje katun,

Základní struktura mayského kalendáře, která ukazuje 5 125 let Dlouhého počtu sestavených do tzolkinů o 260 dnech. Každé políčko představuje katun, Obsah Úvod 9 Základní cykly 10 Nejstarší kalendáře 12 Starověká Čína 14 Starověká Indie 16 Sumer a Babylon 18 Starověký Egypt 20 Paměť uchovaná v kovu 22 Římský kalendář 24 Jiný svět 26 Dochované rukopisy

Více

Fyzika pro chemiky Ukázky testových úloh: Optika 1

Fyzika pro chemiky Ukázky testových úloh: Optika 1 Fyzika pro chemiky Ukázky testových úloh: Optika 1 1. Světelný paprsek prochází rozhraním vzduchu a skla. Pod jakým úhlem se paprsek láme ve skle, dopadá-li paprsek na rozhraní ze vzduchu pod úhlem 45

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

Geometrická optika 1

Geometrická optika 1 Geometrická optika 1 Popis pomocí světelných paprsků těmi se šíří energie a informace, zanedbává vlnové vlastnosti světla světelný paprsek = přímka, podél níž se šíří světlo, jeho energie index lomu (základní

Více

1) Určete ohniskové vzdálenosti čoček, jsou-li jejich optické mohutnosti 2 D, 16 D, - 4 D, - 12 D.

1) Určete ohniskové vzdálenosti čoček, jsou-li jejich optické mohutnosti 2 D, 16 D, - 4 D, - 12 D. ČOČKY ) Určete ohniskové vzdálenosti čoček, jsou-li jejich optické mohutnosti 2 D, 6 D, - 4 D, - 2 D. φ = 2 D φ 2 = 6 D φ = 4 D φ = 2 D f 4 =? (m) Optická mohutnost je převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti

Více

Fyzikální praktikum 3 - úloha 7

Fyzikální praktikum 3 - úloha 7 Fyzikální praktikum 3 - úloha 7 Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití Teorie: Operační zesilovač je elektronická součástka využívaná v měřící, regulační a výpočetní technice. Ideální model má nekonečně

Více

(1) (3) Dále platí [1]:

(1) (3) Dále platí [1]: Pracovní úkol 1. Z přiložených ů vyberte dva, použijte je jako lupy a změřte jejich zvětšení a zorná pole přímou metodou. 2. Změřte zvětšení a zorná pole mikroskopu pro všechny možné kombinace ů a ů. Naměřené

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA V paprskové optice jsme se zabývali optickým zobrazováním (zrcadly, čočkami a jejich soustavami).

Více

1 Měření kapacity kondenzátorů

1 Měření kapacity kondenzátorů . Zadání úlohy a) Změřte kapacitu kondenzátorů, 2 a 3 LR můstkem. b) Vypočítejte výslednou kapacitu jejich sériového a paralelního zapojení. Hodnoty kapacit těchto zapojení změř LR můstkem. c) Změřte kapacitu

Více

Definice 6.2.1. z = f(x,y) vázané podmínkou g(x,y) = 0 jsou z geometrického hlediska lokálními extrémy prostorové křivky k, Obr. 6.2.1. Obr. 6.2.

Definice 6.2.1. z = f(x,y) vázané podmínkou g(x,y) = 0 jsou z geometrického hlediska lokálními extrémy prostorové křivky k, Obr. 6.2.1. Obr. 6.2. Výklad Dalším typem extrémů, kterým se budeme zabývat jsou tzv. vázané extrémy. Hledáme extrémy nějaké funkce vzhledem k předem zadaným podmínkám. Definice 6.2.1. Řekneme, že funkce f : R n D f R má v

Více

Výrazy lze též zavést v nečíselných oborech, pak konstanty označuji jeden určitý prvek a obor proměnné není množina čísel.

Výrazy lze též zavést v nečíselných oborech, pak konstanty označuji jeden určitý prvek a obor proměnné není množina čísel. Výrazy. Rovnice a nerovnice. Výraz je matematický pojem používaný ve školské matematice. Prvním druhem matematických ů jsou konstanty. Konstanty označují právě jedno číslo z množiny reálných čísel. Například

Více

2.6.4 Lineární lomené funkce s absolutní hodnotou

2.6.4 Lineární lomené funkce s absolutní hodnotou .6. Lineární lomené funkce s absolutní hodnotou Předpoklady: 60, 603 Pedagogická poznámka: Hlavním cílem hodiny je nácvik volby odpovídajícího postupu. Proto je dobré nechat studentům chvíli, aby si metody

Více

(k 1)x k + 1. pro k 1 a x = 0 pro k = 1.

(k 1)x k + 1. pro k 1 a x = 0 pro k = 1. . Funkce dvou a více proměnných. Úvod. Určete definiční obor funkce a proveďte klasifikaci bodů z R vzhledem k a rozhodněte zda je množina uzavřená či otevřená. Určete a načrtněte vrstevnice grafu funkce

Více

Téma: Světlo a stín. Zpracoval Doc. RNDr. Zdeněk Hlaváč, CSc

Téma: Světlo a stín. Zpracoval Doc. RNDr. Zdeněk Hlaváč, CSc Téma: Světlo a stín Zpracoval Doc. RNDr. Zdeněk Hlaváč, CSc Objekty na nebeské sféře září ve viditelném spektru buď vlastním světlem(hvězdy, galaxie) nebo světlem odraženým(planety, planetky, satelity).

Více

Část A strana A 1. (14 b) (26 b) (60 b) (100 b)

Část A strana A 1. (14 b) (26 b) (60 b) (100 b) Část A strana A 1 Bodové hodnocení vyplňuje komise! část A B C Celkem body (14 b) (26 b) (60 b) (100 b) Pokyny k testovým otázkám: U následujících otázek zakroužkuj vždy právě jednu správnou odpověď. Zmýlíš-li

Více

2.3.19 Grafické řešení soustav lineárních rovnic a nerovnic

2.3.19 Grafické řešení soustav lineárních rovnic a nerovnic .3.19 Grafické řešení soustav lineárních rovnic a nerovnic Předpoklad: 307, 311 Př. 1: Vřeš soustavu rovnic + =. Pokud se také o grafické řešení. = 5 Tak jednoduchou soustavu už jsme dlouho neměli: + =

Více

10.1.13 Asymptoty grafu funkce

10.1.13 Asymptoty grafu funkce .. Asmptot grafu funkce Předpoklad:, Asmptot grafu už známe kreslili jsme si je jako přímk, ke kterým se graf funkce přibližuje. Nakreslení asmptot, pak umožňuje přesnější kreslení grafu. Například u hperbol

Více

Astronomická pozorování

Astronomická pozorování KLASICKÁ ASTRONOMIE Astronomická pozorování Základní úloha při pozorování nějakého děje, zejména pohybu těles je stanovení jeho polohy (rychlosti) v daném okamžiku Astronomie a poziční astronomie Souřadnicové

Více

Světlo. barevné spektrum

Světlo. barevné spektrum Světlo Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 700 nm. Šíří se přímočaře a ve vakuu je jeho rychlost 300 000 km/s. Může být tělesy vyzařováno, odráženo, nebo pohlcováno. Těleso, které vyzařuje

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha: 4 Název úlohy: Balmerova série Kroužek: po-do Datum měření: 10. března 014 Skupina: Vypracoval: Ondřej Grover Klasifikace: 1 Pracovní úkoly 1. (Nepovinné) V

Více

2.8.8 Kvadratické nerovnice s parametrem

2.8.8 Kvadratické nerovnice s parametrem .8.8 Kvadratické nerovnice s arametrem Předoklady: 806 Pedagogická oznámka: Z hlediska orientace v tom, co studenti očítají, atří tato hodina určitě mezi nejtěžší během celého středoškolského studia. Proto

Více

1) Vypočítej A) 32 B) 44 C) 48 D) 56. 2) Urči číslo, které se skrývá za A ve výpočtu: 8 5 A) 12 B) 13 C) 14 D) 15

1) Vypočítej A) 32 B) 44 C) 48 D) 56. 2) Urči číslo, které se skrývá za A ve výpočtu: 8 5 A) 12 B) 13 C) 14 D) 15 Varianta A 4 4 4 4 4 4 4 4 1) Vypočítej A) 32 B) 44 C) 48 D) 56 2) Urči číslo, které se skrývá za A ve výpočtu: 8 5 20 120 A. A) 12 B) 13 C) 14 D) 15 3) Najdi největší a nejmenší trojciferné číslo skládající

Více

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej,

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, 3.1.5 Energie II Předpoklady: 010504 Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, Př. 1: Při pokusu s odrazem míčku se během odrazu zdá, že se energie míčku "někam ztratila".

Více

Věty o pravoúhlém trojúhelníku. Vztahy pro výpočet obvodu a obsahu. Eukleidova věta o výšce. Druhá mocnina výšky k přeponě je rovna součinu

Věty o pravoúhlém trojúhelníku. Vztahy pro výpočet obvodu a obsahu. Eukleidova věta o výšce. Druhá mocnina výšky k přeponě je rovna součinu Věty o pravoúhlém trojúhelníku Eukleidova věta o výšce. Druhá mocnina výšky k přeponě je rovna součinu b v a obou úseků přepony: v 2 = c a c b c b c a Eukleidova věta o odvěsně A c B Druhá mocnina délky

Více

Geodézie. přednáška 3. Nepřímé měření délek. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel.

Geodézie. přednáška 3. Nepřímé měření délek. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel. Geodézie přednáška 3 Nepřímé měření délek Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel.: 545134015 Nepřímé měření délek při nepřímém měření délek se neměří přímo žádaná

Více

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy Trivium z optiky 45 7 draz a lom V této kapitole se budeme zabývat průchodem (lomem) a odrazem světla od rozhraní dvou homogenních izotropních prostředí Pro jednoduchost se omezíme na rozhraní rovinná

Více

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night www.globeatnight.org

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night www.globeatnight.org Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Celosvětový projekt GLOBE at Night nabízí možnost zapojit se do jednoduchého pozorování, které pomáhá mapovat světelné znečištění po celém světě.

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve líně LABORATORNÍ CVIČENÍ ELEKTROTECHNIKY A PRŮMYSLOVÉ ELEKTRONIKY Název úlohy: pracovali: Měření činného výkonu střídavého proudu v jednofázové síti wattmetrem Petr Luzar, Josef

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATEDRA FYZIKY L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y Jméno TUREČEK Daniel Datum měření 3..6 Stud. rok 6/7 Ročník. Datum odevzdání 3..7 Stud. skupina 3 Lab.

Více

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Online: http://www.sclpx.eu/lab1r.php?exp=14 Po několika neúspěšných pokusech se zkumavkou, na jejíž dno jsme umístili do vaty nejprve kovovou kuličku a

Více

6. přednáška z předmětu GIS1 Souřadnicové systémy a transformace mezi nimi

6. přednáška z předmětu GIS1 Souřadnicové systémy a transformace mezi nimi 6. přednáška z předmětu GIS1 Souřadnicové systémy a transformace mezi nimi Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky od Ing. Magdaleny Čepičkové

Více

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 1 Tutoriál č. 3 Exponenciála matice a její užití řešení Cauchyovy úlohy pro lineární systémy užitím fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 0.1 Exponenciála matice a její užití

Více

na tyč působit moment síly M, určený ze vztahu (9). Periodu kmitu T tohoto kyvadla lze určit ze vztahu:

na tyč působit moment síly M, určený ze vztahu (9). Periodu kmitu T tohoto kyvadla lze určit ze vztahu: Úloha Autoři Zaměření FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE 2. Měření modulu pružnosti v tahu a modulu pružnosti ve smyku Martin Dlask Měřeno 11. 10., 18. 10., 25. 10. 2012 Jakub Šnor SOFE Klasifikace

Více

Rostislav Horčík. 13. října 2006

Rostislav Horčík. 13. října 2006 3. přednáška Rostislav Horčík 13. října 2006 1 Lineární prostory Definice 1 Lineárním prostorem nazýváme každou neprázdnou množinu L, na které je definováno sčítání + : L L L a násobení reálným číslem

Více

UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE

UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA UŽITÍ DERIVACÍ, PRŮBĚH FUNKCE Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin

Více

1. Člun o hmotnosti m = 50 kg startuje kolmo ke břehu a pohybuje se dále v tomto směru konstantní rychlostí v 0 = 2 m.s -1 vůči vodě. Současně je unášen podél břehu proudem vody, který na něj působí silou

Více

Optické přístroje. Lidské oko

Optické přístroje. Lidské oko Optické přístroje Lidské oko Oko je kulovitého tvaru o průměru asi 4 mm, má hlavní části: Rohovka Duhovka Zornice (oční pupila): otvor v duhovce, průměr se mění s osvětlením oka (max.,5 mm) Oční čočka:

Více

Jaké možné scénáře konce světa nabízejí jeho předpovídači a jsou tyto hrozby reálné?

Jaké možné scénáře konce světa nabízejí jeho předpovídači a jsou tyto hrozby reálné? Jaké možné scénáře konce světa nabízejí jeho předpovídači a jsou tyto hrozby reálné? Předpovídání konce světa je pravěpodobně stejně staré jako lidstvo samo, opakuje se často a pravidelně. Nejčastěji zmiňované

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA Matematika METODIKA Soustavy rovnic Mgr. Marie Souchová květen 2011 Tato část učiva následuje po kapitole Rovnice. Je rozdělena do částí

Více

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6b Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčování) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6b Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčování) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6b Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčování) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G říjen 2014 1 1O POLOHOVÉ VYTYČOVÁNÍ Pod pojem polohového vytyčování se

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

- 1 - Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vyučovací předmět : Zeměpis. Ročník: 6. Mezipředmětové vztahy. Výstup Učivo Průřezová témata.

- 1 - Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vyučovací předmět : Zeměpis. Ročník: 6. Mezipředmětové vztahy. Výstup Učivo Průřezová témata. - 1 - Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vyučovací předmět : Zeměpis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata objasní postavení Slunce ve vesmíru a popíše planetární systém a tělesa sluneční soustavy

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 7.5.2012 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: - Hodnocení: Mikrovlny Abstrakt V úloze je studováno šíření vln volným

Více

Aristoteles Klaudios Ptolemaios

Aristoteles Klaudios Ptolemaios Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 SLUNEČNÍ SOUSTAVA První, kdo se pokusil odpovědět na otázku, jak vypadá stavba sluneční soustavy, byla antická

Více

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině):

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině): Mechanismy Mechanismus klikový, čtyřkloubový, kulisový, západkový a vačkový jsou nejčastějšími mechanismy ve strojích (kromě převodů). Mechanismy obsahují členy (kliky, ojnice, těhlice, křižáky a další).

Více

Analytická geometrie (3. - 4. lekce)

Analytická geometrie (3. - 4. lekce) Analytická geometrie (3. - 4. lekce) Sylva Potůčková, Dana Stesková, Lubomír Sedláček Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Zlín, 16. června 2011 Příklad 1 Příklad 1. Algebraicky

Více

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7 Úloha č. 7 Difrakce na mřížce Úkoly měření: 1. Prostudujte difrakci na mřížce, štěrbině a dvojštěrbině. 2. Na základě měření určete: a) Vzdálenost štěrbin u zvolených mřížek. b) Změřte a vypočítejte úhlovou

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

ESII-2.1 Elektroměry

ESII-2.1 Elektroměry Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.1 Elektroměry Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Měření

Více

SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2

SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2 STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNÍ A STAVEBNÍ TÁBOR, KOMENSKÉHO 1670 SBÍRKA PŘÍKLADŮ PRO OPAKOVÁNÍ NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2 ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obsah 1 Dělitelnost přirozených čísel... 3 2 Obvody a obsahy

Více

Posouzení únosnosti svaru se provádí podle zásad pružnosti a pevnosti v nebezpečném průřezu.

Posouzení únosnosti svaru se provádí podle zásad pružnosti a pevnosti v nebezpečném průřezu. Svarové spoje Posouzení únosnosti svaru se provádí podle zásad pružnosti a pevnosti v nebezpečném průřezu. Vybrané druhy svarů a jejich posouzení dle EN ČSN 1993-1-8. Koutový svar -T-spoj - přeplátovaný

Více

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max.

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM... Úloha č. Název: Pracoval: stud. skup. dne Odevzdal dne: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při měření 0 5 Teoretická

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Rovnice a jejich soustavy Petra Směšná žák měří dané veličiny, analyzuje a zpracovává naměřená data, rozumí pojmu řešení soustavy dvou lineárních rovnic,

Více

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m.

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m. 3. Dynamika Zabývá se říčinou ohybu (jak vzniká a jak se udržuje). Vše se odehrávalo na základě řesných okusů, vše shrnul Isac Newton v díle Matematické základy fyziky. Z díla vylývají 3 ohybové zákony.

Více

Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických

Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických Technický dotazník Letectva Spojených Států Amerických Tento dotazník byl sestaven tak, aby jste mohli poskytnout Letectvu Spojených Států Amerických co nejvíce informací týkajících se neidentifikovatelného

Více

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady Státní maturita 0 Maturitní testy a zadání jaro 0 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZDC0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 0. srpna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

Matematika pro 9. ročník základní školy

Matematika pro 9. ročník základní školy Matematika pro 9. ročník základní školy Řešení Ćíselné výrazy 1. Prvočíslo je přirozené číslo, které je beze zbytku dělitelné právě dvěma různými přirozenými čísly, a to číslem jedna a sebou samým (tedy

Více

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy).

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). ROZCVIČKY Z MATEMATIKY 8. ROČ Prezentace jsou vytvořeny v MS PowerPoint 2010 (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). Anotace: Materiál slouží k procvičení základních

Více

AMU1 Monitorování bezpečného života letounu (RYCHLÝ PŘEHLED)

AMU1 Monitorování bezpečného života letounu (RYCHLÝ PŘEHLED) 20. Července, 2009 AMU1 Monitorování bezpečného života letounu (RYCHLÝ PŘEHLED) ZLIN AIRCRAFT a.s. Oddělení Výpočtů letadel E-mail: safelife@zlinaircraft.eu AMU1 Monitorování bezpečného života letounu

Více

Analýza oběžného kola

Analýza oběžného kola Vysoká škola báňská Technická univerzita 2011/2012 Analýza oběžného kola Radomír Bělík, Pavel Maršálek, Gȕnther Theisz Obsah 1. Zadání... 3 2. Experimentální měření... 4 2.1. Popis měřené struktury...

Více

Kružnice. Kruh. Kruh K(S; r) je množina všech bodů roviny, které mají. od zadaného bodu S, vzdálenost r. Bod S je střed, r je poloměr kružnice.

Kružnice. Kruh. Kruh K(S; r) je množina všech bodů roviny, které mají. od zadaného bodu S, vzdálenost r. Bod S je střed, r je poloměr kružnice. Kružnice Kružnice k(s; r) je množina všech bodů roviny, které mají d od zadaného bodu S, vzdálenost r. Bod S je střed, r je poloměr kružnice. S r Délka spojnice dvou bodů kružnice, která prochází středem

Více

MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE

MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE 1 ZAPNUTÍ SLEDOVÁNÍ ZMĚN Pokud zapnete funkci Sledování změn, aplikace Word vloží značky tam, kde provedete mazání, vkládání a změny formátu. Na kartě Revize klepněte

Více

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty Fyzikální praktikum IV. Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty - verze Úloha č. 9 Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty 1) Pomůky: Kundtova trubie, mikrofon se sondou, milivoltmetr, měřítko,

Více

(3) Zvolíme pevné z a sledujme dráhu, kterou opisuje s postupujícím časem koncový bod vektoru E v rovině z = konst. Upravíme vztahy (2) a (3)

(3) Zvolíme pevné z a sledujme dráhu, kterou opisuje s postupujícím časem koncový bod vektoru E v rovině z = konst. Upravíme vztahy (2) a (3) Učební tet k přednášce UFY1 Předpokládejme šíření rovinné harmonické vln v kladném směru os z. = i + j kde i, j jsou jednotkové vektor ve směru os respektive a cos ( ) ω ϕ t kz = + () = cos( ωt kz+ ϕ )

Více

IRACIONÁLNÍ ROVNICE. x /() 2 (umocnění obou stran rovnice na druhou) 2x 4 9 /(-4) (ekvivalentní úpravy) Motivace: Teorie: Řešené úlohy:

IRACIONÁLNÍ ROVNICE. x /() 2 (umocnění obou stran rovnice na druhou) 2x 4 9 /(-4) (ekvivalentní úpravy) Motivace: Teorie: Řešené úlohy: IRACIONÁNÍ ROVNICE Motivace: V řadě matematických úloh je nutno ovládat práci s odmocninami a rovnicemi, které obsahují neznámou pod odmocninou, mj. při vyjádření neznámé z technických vzorců. Znalosti

Více

CVIČENÍ č. 8 BERNOULLIHO ROVNICE

CVIČENÍ č. 8 BERNOULLIHO ROVNICE CVIČENÍ č. 8 BERNOULLIHO ROVNICE Výtok z nádoby, Průtok potrubím beze ztrát Příklad č. 1: Z injekční stříkačky je skrze jehlu vytlačovaná voda. Průměr stříkačky je D, průměr jehly d. Určete výtokovou rychlost,

Více

Změnu DPH na kartách a v ceníku prací lze provést i v jednotlivých modulech.

Změnu DPH na kartách a v ceníku prací lze provést i v jednotlivých modulech. Způsob změny DPH pro rok 2013 Verze 2012.34 a vyšší Úvod Vzhledem k tomu, že dnes 23.11.2012 nikdo netuší, zda od 1.1.2013 bude DPH snížená i základní 17.5% nebo 15% a 21%, bylo nutné všechny programy

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATE SKÁ ŠKOLA STRUP ICE, okres Chomutov

ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATE SKÁ ŠKOLA STRUP ICE, okres Chomutov ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATE SKÁ ŠKOLA STRUP ICE, okres Chomutov Autor výukového Materiáu Datum (období) vytvo ení materiáu Ro ník, pro který je materiá ur en Vzd ávací obor tématický okruh Název materiáu, téma,

Více

5.2.2 Rovinné zrcadlo

5.2.2 Rovinné zrcadlo 5.2.2 Rovinné zrcadlo ředpoklady: 5101, 5102, 5201 Terminologie pro přijímačky z fyziky Optická soustava = soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění směr chodu světelných paprsků. Optické

Více

HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ

HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ Souhvězdí I. Souhvězdí je optické uskupení hvězd různých jasností na obloze, které mají přesně stanovené hranice Podle usnesení IAU je celá obloha rozdělena na 88 souhvězdí Ptolemaios

Více

4 Vyhodnocení naměřených funkčních závislostí

4 Vyhodnocení naměřených funkčních závislostí 4 Vyhodnocení naměřených funkčních závislostí Kromě měření konstant je častou úlohou měření zjistit, jak nějaká veličina y (závisle proměnná, jinak řečeno funkce) závisí na jiné proměnlivé veličině x (nezávisle

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ..07/..00/07.008 3. Reálná čísla RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny. K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel,

Více

PROVOZNÍ CHARAKTERISTIKY OTOPNÝCH TĚLES

PROVOZNÍ CHARAKTERISTIKY OTOPNÝCH TĚLES ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí PROVOZNÍ CHARAKTERISTIKY OTOPNÝCH TĚLES Datum odevzdání: Měřicí skupina: Měřili: Semestr/rok: Datum měření: Zpráva o výsledcích experimentálních prací

Více

MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE

MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE MECHANICKÁ RÁCE A ENERGIE MECHANICKÁ RÁCE Konání práce je podmíněno silovým působením a pohybem Na čem závisí velikost vykonané práce Snadno určíme práci pro případ F s ráci nekonáme, pokud se těleso nepřemísťuje

Více

5 - Stanovení teoretické a experimentální hodnoty koeficientu prostupu tepla

5 - Stanovení teoretické a experimentální hodnoty koeficientu prostupu tepla 5 - Stanovení teoretické a experimentální hodnoty koeficientu prostupu tepla I Základní vztahy a definice Sdílením tepla rozumíme převod energie z místa s vyšší teplotou na místo s nižší teplotou vlivem

Více

7.8 Kosmická loď o délce 100 m letí kolem Země a jeví se pozorovateli na Zemi zkrácena na 50 m. Jak velkou rychlostí loď letí?

7.8 Kosmická loď o délce 100 m letí kolem Země a jeví se pozorovateli na Zemi zkrácena na 50 m. Jak velkou rychlostí loď letí? 7. Speciální teorie relativity 7.1 Kosmonaut v kosmické lodi, přibližující se stálou rychlostí 0,5c k Zemi, vyšle směrem k Zemi světelný signál. Jak velká je rychlost signálu a) vzhledem k Zemi, b) vzhledem

Více

MATERIÁL NA JEDNÁNÍ Zastupitelstva města Doksy

MATERIÁL NA JEDNÁNÍ Zastupitelstva města Doksy MATERIÁL NA JEDNÁNÍ Zastupitelstva města Doksy Jednání zastupitelstva města dne: 08. 04. 2015 Věc: Odměny uvolněným a neuvolněným členům zastupitelstva a další odměny Předkládá: Ing. Eva Burešová, starostka

Více

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén ANTÉNY Sehnal Zpracoval: Ing. Jiří Antény 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén Pod pojmem anténa rozumíme obecně prvek, který zprostředkuje přechod elektromagnetické

Více

Úloha 2 Tepelný odpor a vrstvená konstrukce

Úloha 2 Tepelný odpor a vrstvená konstrukce SF Podklady pro cvičení Úloha Tepelný odpor a vrstvená konstrukce Ing. Kamil Staněk 10/010 kamil.stanek@fsv.cvut.cz 1 Tepelný odpor 1.1 Tepelný odpor materiálové vrstvy Tepelný odpor materiálové vrstvy

Více

Jan Březina. Technical University of Liberec. 17. března 2015

Jan Březina. Technical University of Liberec. 17. března 2015 TGH03 - stromy, ukládání grafů Jan Březina Technical University of Liberec 17. března 2015 Kružnice - C n V = {1, 2,..., n} E = {{1, 2}, {2, 3},..., {i, i + 1},..., {n 1, n}, {n, 1}} Cesta - P n V = {1,

Více

POZOROVATELSKÁ SOUTĚŽ

POZOROVATELSKÁ SOUTĚŽ POZOROVATELSKÁ SOUTĚŽ IHY 2007 Téma: Stanovení okamžiku slunovratu z pozorování východů a západů Slunce Lenka Koritarová & Kateřina Nevolová Úkol: Na základě naměřených azimutů západů Slunce zjistěte datum

Více

3. Slimák lezl na strom 10m vysoký. Přes den vylezl 4m ale v noci vždycky sklouzl o 3m. Za kolik dní dosáhl vrcholu stromu?

3. Slimák lezl na strom 10m vysoký. Přes den vylezl 4m ale v noci vždycky sklouzl o 3m. Za kolik dní dosáhl vrcholu stromu? Logické úlohy 1. Katka přišla k Janě, která krmila na dvoře drůbež. Katka se ptala: Víš, kolik máte kuřat, kolik housat a kolik kachňat? Jana odpověděla: Vím, a ty si to vypočítej: dohromady máme 90hlav.

Více

Fotometrie s CCD Základní metody

Fotometrie s CCD Základní metody Fotometrie s CCD Základní metody FH Fotometrie Fotometrie je měření množství záření v optickém oboru. Jde o měření energie elmag záření v rozsahu daném citlivostí lidského oka (ne jinde!). V SI je základní

Více

Metodika pro učitele Optika SŠ

Metodika pro učitele Optika SŠ Metodika pro učitele Optika SŠ Základní charakteristika výukového programu: Popis: V šesti kapitolách se žáci seznámí se základními principy geometrické optiky, s optickými klamy a světelným spektrem.

Více