Průvodce instalací lokální verze systému BankKlient

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Průvodce instalací lokální verze systému BankKlient"

Transkript

1 Průvodce instalací lokální verze systému BankKlient Vážený uživateli, dovolte nám provést Vás krok po kroku instalací lokální verze systému elektronického platebního styku BankKlient. Věříme, že projdete procesem instalace bez potíží, v případě problémů se můžete obracet na telefonickou podporu tohoto produktu Call Desk GEMB, a to na telefonním čísle (+420) Požadavky na hardware: procesor (typ) Intel Pentium a vyšší, kompatibilní s tímto typem procesor (frekvence) 166 Mhz a vyšší paměť minimálně 32 MB (doporučeno 128 MB a více) na pevném disku alespoň 100MB volného místa (MSDE data potřebují 30MB, MSDE programy potřebují 20MB, zbytek jako rezerva pro systém BankKlient) CD mechanika pro instalaci disketová mechanika 3,5 (A:) myš pracoviště systému BankKlient musí být vybaveno zařízením, které umožní komunikaci s bankou (analogový nebo ISDN modem nebo připojení na Internet) pro případný přenos šifrovaných dat (pokud klient požaduje - jedná se o nadstandardní službu) je nutný šifrovací HW (dodá GEMB) a jeden volný COM port v počítači pro tisk je nutné mít ve Windows definovanou výchozí (default) tiskárnu (lokální nebo síťovou) pro správné zobrazení všech detailů a barev se doporučuje VGA karta s minimálním rozlišením 800x600 a 16-bitovou barevnou paletou Požadavky na software: operační systém Microsoft Windows 95/98 nebo Windows NT 4.0 s instalovaným SP4 a vyšší, Windows ME, Windows 2000, Windows XP (pokud v dalším textu jsou zmiňovány Windows NT, tak je tím myšlen jak systém Windows NT 4.0, tak i Windows 2000 a XP) instalovaný Internet Explorer ve verzi 5.01 SP1 a vyšší (na instalačním CD je distribuována česká verze MSIE 6.0 SP1) v operačním systému musí být instalovaná podpora pro český jazyk, tj. kódová stránka 1250 (v českých verzích je to default kódová stránka, v anglické verzi je nutné pomocí Control Panel Regional Settings nastavit Czech a zaškrtnout Set as systém default locale) v případě operačního systému Windows 98 musí být instalován Klient sítě Microsoft jako default přihlášení do sítě (blíže viz příloha odstavec 5). 1. Instalace systému BankKlient Instalaci systému BankKlient může provést pouze uživatel s dostatečnými systémovými právy (tj. zejména v případě Windows NT musí mít práva pro zápis do instalačních adresářů a do registrační databáze). Instalaci provádějte na počítači, na kterém jsou všechny programy a aplikace vypnuty. Instalační CD se automaticky spustí po vložení CD do mechaniky. Pokud je automatické spouštění vypnuto, je nutné program spustit ručně pomocí BKWInst.exe. V případě, že PC na který chcete instalovat nemá disketovou mechaniku, spusťte instalaci dávkovým souborem NoDiskPC.bat.Průběh další instalace je řízen prostřednictvím srozumitelných dialogů.

2 Na úvodních obrazovkách jsou zobrazeny licenční podmínky a parametry Vašeho systému. Na další obrazovce si vyberete volbu Lokální. Následuje výběr typu instalace: Pokud jste dosud s systémem BankKlient nepracovali, doporučujeme Vám začít instalací demonstrační (demo) verze. Demo verze Vám neumožní systém BankKlient skutečně používat, ale ověříte si možnost instalace plné verze na Vašem počítači a seznámíte se se všemi funkcemi systému BankKlient. K instalaci demo verze není nutné uzavírat smlouvy s bankou o používání systému BankKlient, nezbytné pro provoz úplné verze. V průběhu instalace demo verze je vygenerována demonstrační databáze, instalovány příslušné programy a soubor s nápovědou, který obsahuje kompletní dokumentaci systému BankKlient. Vaše systémem přidělené číslo klienta je v demo verzi vždy "00000".

3 Po výběru typu instalace se v případě, že na vašem počítači není nalezen systém MSDE, tento systém nainstaluje. Instalace MSDE vyžaduje procesor Intel Pentium a vyšší. Na některých procesorech, které nejsou plně kompatibilní s uvedeným procesorem, se nepodaří systém MSDE nainstalovat a BankKlient nebude fungovat bez odpovídající změny hardwarového vybavení. Instalační program sám zkontroluje, zda máte nainstalovánu požadovanou verzi Internet Explorer a zda máte dostatečná práva pro práci s registry. Pokud nemáte požadovanou verzi Internet Exploreru, budete vyzvání k ruční doinstalaci z instalačního CD (viz Příloha Jak postupovat při výskytu potíží). Pak Vám instalační program nabídne možnost zadat cílové adresáře pro programy a data MSDE, tj. kam data a programy BankKlienta na Vašem počítači uložit. Instalační program vytvoří zadané adresáře a spustí vlastní instalaci MSDE. Na průměrném počítači trvá instalace MSDE cca 4 minuty. Instalace MSDE se liší podle typu operačního systému Vašeho počítače. Pro MS Windows 95 je možné nainstalovat pouze verzi MSDE 1.0. Instalační program Vám nabídne tyto adresáře: Verze MS Windows 98 a vyšší si můžete vybrat mezi MSDE verze 1.0 a MSDE Pokud již máte verzi MSDE 1.0 instalovanou (pod názvem MSSQLSERVER), doporučí Vám instalační program nainstalovat verzi vyšší (pod názvem BankKlient).

4 Volba Použít existující instanci MSDE je přístupná v případě, že na počítači je nainstalovaná jakákoli jiná instance MSDE (mimo MSSQLSERVER a BANKKLIENT). Jinak je volba šedá a rámeček pod ní prázdný. Volba Použít existující implicitní instanci znamená, že nového klienta chcete nainstalovat pod první instancí MSDE nainstalovanou při instalaci BankKlient (jedno zda jde o MSSQLSERVER nebo BANKKLIENT). Vyberete-li si instalaci instance BankKlient, nabídne Vám program implicitní adresáře, které můžete změnit: Po úspěšné instalaci MSDE je nutné restartovat počítač. Po restartu Vám doporučujeme zkontrolovat funkčnost MSDE. Na spodní liště najdete novou ikonu "SQL Server Service Manager". Po poklepání na tuto ikonu se zobrazí okno, kde je možné spustit SQL Server a zaškrtnout jeho automatické spouštění při každém startu systému. Případné problémy s instalací MSDE jsou popsány v Příloze Jak postupovat při výskytu obtíží.

5 Po nainstalování MSDE je nutné opět vložit CD do mechaniky. Pokud je automatické spouštění vypnuto, je nutné program spustit ručně pomocí BKWInst.exe.z instalačního CD. Program zjistí, zda je systém MSDE již k dispozici. V případě úspěchu zobrazí následující dotaz: Po kladné odpovědi pokračuje instalace vlastního systému BankKlient. Při instalaci projdete všemi již popsanými obrazovkami až do výběru typu instalace. Další obrazovka vám umožňuje nastavit heslo pro spojení s databází. Objeví se v případě, že jste instalovali systém BankKlient volbami Použít existující instanci MSDE nebo Použít existující implicitní instanci, a je třeba zadat existující heslo uživatele sa nebo v případě, že je heslo prázdné, zadat nové (zaškrtnout volbu Nastavit nové heslo v databázi).

6 Poté se provádí výběr adresářů: Následuje instalace dokumentace ve vybraném tvaru.

7 Další krok je výběr skupiny pro umístění ikon programů systému BankKlient: Na další obrazovce je zobrazen přehled všech zadaných parametrů instalace. Můžete je zkontrolovat a případně se vrátit k parametru, který chcete změnit. Souhlasíte-li se všemi parametry, tlačítkem Další odstartujete vlastní instalaci. Systém Vás informuje o průběhu instalace a jejím ukončení. Rozhodnete-li se systém BankKlient skutečně používat, musíte přikročit k instalaci plné verze (i v případě, že máte nainstalovanou demo verzi). Budete potřebovat disketu tzv. "Bankovní konfigurace". Tuto disketu získáte na Vašem obchodním místě GEMB (kde je veden Váš běžný účet) až po uzavření Smlouvy o elektronickém platebním styku prostřednictvím programového produktu BankKlient. Disketa bankovní konfigurace obsahuje údaje nutné pro vygenerování ostré databáze a pro zabezpečení další komunikace s bankou. Klíčové je unikátní pětimístné číslo klienta, které Vám bylo přiřazeno a které je obsažené ve smlouvě. Různými čísly klientů jsou odlišeny jednotlivé instalace systému BankKlient na

8 jednom počítači (například je možné mít na jednom počítači několik instalací BankKlient pro obsluhu elektronického platebního styku různých podnikatelských subjektů). Každá jednotlivá instalace BankKlient vyžaduje uzavření zvláštní Smlouvy o elektronickém platebním styku prostřednictvím programového produktu BankKlient. Při obnově systému po havárii se nepoužívá disketa Bankovní konfigurace, ale je nutno použít disketu s názvem Obnovovací disketa, kterou také získáte na Vašem obchodním místě GEMB po oznámení havárie Vašeho systému. Pokud není disketová mechanika dostupná přímo, je možné instalační program spustit s parametrem /disk (viz dávka NoDiskPC.bat). V tomto případě musí uživatel určit cestu ke konfiguračnímu souboru CARPOINT.DAT (je nutné přenést tento soubor z výše uvedené diskety tak, aby byl k dispozici pro instalační program, tj. např. pomocí lokální sítě). 2. Činnosti po instalaci 2.1. Zařazení uživatele Při prvním startu po instalaci je nutné zařadit do seznamu uživatelů prvního uživatele a přiřadit mu nejméně oprávnění administrátor. Administrátor musí vždy existovat, protože jedině administrátor může v případě potřeby zařazovat další uživatele do seznamu, nastavovat a měnit jejich oprávnění. Je na Vašem uvážení kolik uživatelů a s jakými oprávněními chcete do systému zařadit (nyní nebo kdykoli v budoucnosti). Bude-li BankKlient využívat jen jeden uživatel, musí mít oprávnění administrátor. Více uživatelů může mít oprávnění administrátor. Zařazení uživatelů a změny jejich oprávnění se provádí v menu Parametry/Uživatelé. Při zařazení prvního uživatele při prvním spuštění po instalaci můžete pokračovat dál v zadávání dalších uživatelů. Další případné změny uživatelů a jejich oprávnění provedené administrátorem se projeví až po přihlášení jednotlivých uživatelů do systému (menu Uživatel).

9 Podrobnější popis možností a postupů najdete v úplné dokumentaci na instalačním CD (Příloha Jak postupovat při výskytu potíží). Obrazovka úprav nastavení uživatelů: K optimálnímu využívání systému BankKlient si můžete nastavit parametry v záložkách Konfigurace (menu Parametry / Konfigurace). Podrobnější popis možností a postupů najdete v úplné dokumentaci na instalačním CD (Příloha Jak postupovat při výskytu potíží) Předání elektronického klíče do banky Před první elektronickou komunikací s bankou je třeba předat veřejnou část elektronického klíče do banky. Klient musí do banky přinést disketu s veřejnou částí elektronického klíče, aby banka mohla kontrolovat platnost elektronických podpisů dávek přijatých od klienta. Proto musí klient vygenerovat elektronický klíč ( menu Servis / Generování nového el. klíče), potvrdit vygenerované klíče tlačítkem Zapsat,

10 a nahrát ho na disketu (menu Servis/Odeslání el. klíče disketou ). Tuto disketu odnesete na Vaše obchodní místo banky Nastavení parametrů pro přenosy s bankou Pro standardní komunikaci s bankou si můžete vybrat jeden ze dvou způsobů přenosu: - Internet (přednastaveno) - Komunikace je prováděna prostřednictvím sítě Internet a systém BankKlient použije nastavený přístup k Internetu (lokální modem, pevné připojení,...). - Detailní nastavení pro tento druh přenosu se provádí v menu Parametry/Konfigurace/ na záložce Internet - GE - Line - Komunikace je prováděna přes vytáčené spojení přímo s bankou (připojení k privátní síti mimo síť Internet). - Instalace připojení pro tento druh přenosu se provádí v menu Parametry/Konfigurace/ na záložce GE-Line. - Dále je potřeba zkontrolovat nastavení vytáčeného čísla v matrice přenosu (menu Přenosy/Matrika přenosu záložka banka) podle místních podmínek (přímá linka, přes ústřednu, druh vytáčení). Na starších telefonních ústřednách je třeba nastavit používání pulsní volby (uvede se písmeno P před telefonní číslo, např. P0, ) Telefonní čísla pro GE-Line v České republice: standardní přístupové číslo (analog / ISDN) přístupové číslo v mobilní síti Eurotel přístupové číslo v mobilní síti T-mobile Protože jsou oba způsoby komunikace funkčně rovnocenné, je na Vašem rozhodnutí jaký si vyberete. V případě, že je z nějakých důvodů jeden komunikační kanál nedostupný, je možno použít druhý způsob přenosu.

11 Chcete-li standardní způsob přenosu změnit, provedete změnu v menu Parametry/Konfiguraci na záložce Nastavení. V případě, že budete provádět přenos dat z/do svých účetních systémů, musíte nastavit v matrice přenosu cesty a formáty přenášených souborů (menu Přenosy/Matrika přenosu záložka účetní systémy). Podrobnější popis možností a postupů najdete v úplné dokumentaci na instalačním CD.

12 Příloha - Jak postupovat při výskytu obtíží Při instalaci může dojít k nejrůznějším chybovým stavům. Pokud instalační program zjistí, že počítač není připraven pro instalaci, obvykle oznámí, co je nutné doinstalovat. Postup pro manuální instalaci produktů firmy Microsoft je uveden na instalačním CD v příslušném adresáři v textových souborech (.txt), případně i v html formátu (.htm). Nejčastější předpokládané problémy: 1. není instalován service pack ve Windows NT Service pack je nutné nainstalovat pomocí příslušných souborů distribuovaných firmou Microsoft (přístupné na internetu, např. verze SP6a je na nal=1). 2. ve Windows není instalován Internet Explorer v odpovídající verzi V tomto případě se instalační program nespustí, pouze zobrazí zprávu o tom, že je nutné Internet Explorer doinstalovat. Instalaci české verze Microsoft Internet Explorer 6.0 SP1 je možno spustit z instalačního CD příkazem Ie6setup.exe z adresáře \MSReq\MSIE60sp1_CZ. 3. instalační program hlásí, že nemáte dostatečná práva pro zápis do registry Instalační program vytváří v registry klíč: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Helpsoft V případě systému Windows NT musíte mít práva správce systému pro vytvoření tohoto klíče. Tato práva musíte mít i při instalaci požadovaných produktů firmy Microsoft (Internet Explorer, MSDE). Po korektním nainstalování všech produktů může správce systému vybraným uživatelům povolit práci s výše uvedeným klíčem a tím jim umožnit používání systému BankKlient (ve Windows NT pomocí programu regedt32). 4. u starší verze Internet Exploreru (např. IE 5.0 nebo 5.5) není aktualizován kořenový certifikát certifikační autority Verisign Pokud jsou po instalaci problémy s připojením do banky pomocí internetu nebo GE LINE, je vhodné zkontrolovat, zda je aktualizován kořenový certifikát firmy Verisign v Internet Exploreru. Aktuální verzi je možné získat na následujících url adresách: nebo 5. po korektní instalaci hlásí přenos pomocí GE LINE chybu telefonního připojení sítě číslo 633 Pokud není možné provést přenos do banky a je hlášena chyba: přenosy Chyba :03:1 Chyba telefonního připojení sítě: 633; Modem (nebo jiné zařízení pro připojení) je již používán nebo není správně nakonfigurován. [PhoneRasDial] pak je nutné zkontrolovat, zda v nastavení telefonického připojení sítě GEMB- BankKlient, nastavení protokolu PPP, není nastavena možnost víclinkového připojení, které v systému BankKlient není podporováno a je nutné tuto volbu zrušit. Postup je následující: Ovládací panely - síťová připojení - telefonická připojení - GEMB- BankKlient - vlastnosti - sítě - protokol PPP - nastavení - nesmí být zaškrtnutá volba "Vyjednat vícelinkové připojení pro připojení jednou linkou".

13 Podrobnější popis je uveden v dokumentu "Internet explorer_geline.doc", který je na instalačním CD v adresáři Dokumentace\Doc. 6. nezdařilo se nainstalovat MSDE Instalační program spouští automaticky instalaci Microsoft MSDE. Před spuštěním jsou vytvořeny požadované adresáře. Pokud se tato akce nezdaří, je hlášena chyba při vytváření adresáře. V tomto případě zkontrolujte název adresáře a zda máte práva zápisu na zvoleném zařízení. Vlastní instalace MSDE je řízena programem setupsql.exe, který o své činnosti informuje prostřednictvím logového souboru sqlstp.log. Tento soubor je uložen v adresáři systému Windows (tj. obvykle c:\windows). V průběhu instalace se provádí kopírování programů, podpůrných prostředků a časově náročné generování systémových databází. Pokud se instalace z nějakých důvodů nezdaří (např. při pokusu o instalaci na procesoru, který není 100% kompatibilní s Intel Pentium nebo pokud není splněn některý z předpokladů instalace), měl by být tento logový soubor vodítkem pro odhalení chyb. Dalším vodítkem mohou být chybové soubory Errorlog.* v adresáři MSDE\LOG, případně textový soubor BKInfo.txt v adresáři pro dočasné soubory Windows(obvykle Windows\TEMP, lze zjistit z nastavení proměnné systému TEMP). Pokud není možné instalovat MSDE pomocí automatické instalace z programu BKWInst, je možné spustit instalaci ručně z adresáře \MSDE, kde je i odpovídající i podrobný popis této problematiky. 7. v systému Windows 95 se nedokončí instalace MSDE Instalace MSDE proběhne, v logovém souboru je vše v pořádku až do chvíle, kdy se spustí konfigurační program. Ten se nemůže spojit s instalovaným serverem a v cnfgsvr.out hlásí chyby typu: [Microsoft][ODBC SQL Server Driver][Shared Memory]SQL Server does not exist or access denied. Problém souvisí s použitím MDAC verze 2.6, která znemožní komunikaci s lokálním serverem přes sdílenou paměť (viz takže je nutné konfigurovat síťový protokol. To je možné následujícím postupem - nainstaluje se Microsoft Dial-Up adaptér, Klient sítě Microsoft a protokol TCP/IP - ve vlastnostech protokolu TCP/IP je nutné zadat pevnou IP adresu (např , maska ). 8. instalace hlásí, že systém Windows 98 nemá jako primární přihlášení nastaven Klient sítě Microsoft Instalace MSDE na Windows 98 vyžaduje, aby byl instalován "Klient sítě Microsoft" a tento klient byl navíc použit pro default přihlášení. Uživatel, který provádí instalaci, musí být do sítě Microsoft korektně přihlášen. Pokud síť na počítači dosud není instalována, je možné tento problém řešit následujícím způsobem: Ovládací panely - Síť - Přidat - Klient - Klient sítě Microsoft

14 Objeví-li se okno "Vybrat zařízení", je možné vybrat "výrobce Microsoft" - "Telefonní adaptér" v nastavení Primární přihlášení do sítě: musí být "Klient sítě Microsoft" Po restartu počítače, přihlášení uživatele a opakovaném spuštění programu BKWInst.exe by měla instalace MSDE proběhnout obvyklým způsobem. Pokud tento postup nepomůže, je možné se pokusit o ruční instalaci MSDE (viz předchozí odstavec). 9. instalace MSDE se zdařila, ale instalační program se nemůže spojit s databází Po restartu počítače by se měl spouštět SQL server automaticky. Na nástrojové liště se objeví jeho ikona, která indikuje, zda se skutečně spustil. Pokud na tuto ikonu dvakrát klikneme, tak je možné pomocí dialogového okna tento server spustit a případně zaškrtnutím volby Auto-start service zapnout jeho automatické spouštění při startu systému. 10. instalační program nezobrazuje české fonty Před instalací musí být korektně nastavena podpora pro češtinu. Na Windows NT v anglické verzi je nutné po provedení změny (Control Panel Regional Settings nastavit Czech a zaškrtnout Set as system default locale) provést kromě restartu počítače ještě přeinstalování service packu (viz. Bod 1). 11. systém se podařilo nainstalovat, byl funkční, ale po přejmenování počítače přestalo MSDE fungovat Doporučujeme, aby případná změna jména počítače byla provedena před instalací MSDE. Pokud je nutné přesto počítač přejmenovat, je vhodné před provedením této akce provést zálohování systému. Po přejmenování počítače je nutné provést přeinstalování MSDE pomocí dávky Rename_fix.bat, adresář \msde\rename_fix instalačního CD. Před spuštěním této dávky je nutné vypnout automatické spouštění MSDE a restartovat počítač! Podrobnější popis je uveden v souboru rename_fix.txt. 12. při přenosech telefonem se nedaří spojení s bankou Důvodem může být, že starší telefonní ústředny vyžadují používání pulsní volby. V matrice přenosu je třeba před telefonní číslo uvést písmeno P. 13. při instalování sdílených souborů se nepodaří přepsat sdílenou knihovnu V tomto případě je zobrazeno hlášení, že je nutné vypnout aplikaci, která uvedenou knihovnu používá. Jedná se obvykle o aplikace psané v Borland Delphi 5. Po jejich ukončení je možné volbou "ANO" opakovat pokus o přepsání sdílené knihovny. Volbou "NE" bude instalace ukončena. V tomto případě je nutné vyřešit problematiku sdílených knihoven ručně (porovnat adresář \BKWin\System se systémovým adresářem Windows) a spustit instalaci znova. Instalace se pokouší přepsat pouze sdílené knihovny, které mají odlišné verze, takže v případě shody by k výše uvedenému problému nemělo dojít. Více informací - k instalaci naleznete v souboru readme.txt nebo BKInstal.doc (.htm) na instalačním CD, - k práci se systémem BankKlient naleznete při běhu aplikace v nápovědě. Úplná dokumentace

15 je přístupná na instalačním CD v souboru BankKlient.doc (adresář Dokumentace\Doc, formát Microsoft Word), případně v souboru BankKlient.htm (adresář Dokumetace\html, HTML formát). Zákaznický servis Informace o produktu BankKlient jsou přístupné na Zákaznický servis můžete kontaktovat na telefonním čísle (+420) Informace od dodavatele produktu jsou přístupné na V sekci "Elektronické bankovnictví - nejčastější otázky" můžete získat poslední informace o známých problémech systému BankKlient.

BankKlient. FAQs. Verze 9.00

BankKlient. FAQs. Verze 9.00 BankKlient Verze 9.00 2 BankKlient Obsah: Úvod...3 Instalace BankKlient možné problémy...3 Činnosti a chyby při zahájení práce se systémem...6 1. Test duplicitního spuštění aplikace na počítači... 6 2.

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

Instalace programu ProGEO

Instalace programu ProGEO Instalace programu ProGEO Obsah dokumentu: 1. Požadavky na systém 2. Průběh instalace 3. Aktivace zakoupené licence 4. Automatické aktualizace Updater 1. Požadavky na systém Softwarové požadavky: MicroStation

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

BankKlient. FAQs. verze 9.50

BankKlient. FAQs. verze 9.50 BankKlient FAQs verze 9.50 2 BankKlient Obsah: Úvod... 3 Instalace BankKlient možné problémy... 3 1. Nejsou instalovány požadované aktualizace systému Windows... 3 2. Instalační program hlásí, že nemáte

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Obsah Technické podmínky pro provoz programu minimální konfigurace... 2 Základní informace... 2 Hlavní nabídka instalačního programu... 2 Instalace

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 01/2011 V5 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11 Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11 RYCHLÝ ÚVODNÍ LIST NOVELL Při instalaci nové verze systému SUSE Linux Enterprise 11 postupujte podle následujících pokynů. Tento dokument obsahuje

Více

DAKART. Požadavky na systém a Zjednodušený instalační postup. (do verze )

DAKART. Požadavky na systém a Zjednodušený instalační postup. (do verze ) DAKART Požadavky na systém a Zjednodušený instalační postup (do verze 4.0.23) 1. Obsah 1. Obsah...2 2. Požadavky na HW a SW...3 2.1 Požadavky na systém...3 2.2 Hardwarové konfigurace...3 3. Zjednodušený

Více

Administrace Windows pro Adash Software

Administrace Windows pro Adash Software Administrace Windows pro Adash Software Obsah Instalace ovladače hardwarového klíče... 2 Příčiny nenalezení HASP klíče...3 Zjištění práv uživatele... 6 Instalace MSSQL 2005 Express z Instalačního CD Adash...

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1 IPFW Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu verze 1.1 Popis aplikace Aplikace IPFW (IP Firewall) je určen k řízení placeného připojení k Internetu ve spojení s elektronickým mincovníkem

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 01-04 - 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix. Instalace aplikace easyeldp Aplikaci easyeldp je třeba instalovat na počítač, který splňuje příslušné systémové požadavky. Při instalaci postupujte následovně: 1) Spusťte instalaci aplikace easyeldp z

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta k bezdrátové síti ISS-COP v Brně je nutné nastavit následující parametry. SSID pro učitele: ISSCOP_V1 SSID pro studenty:

Více

.NET Framework verze 3.5... 4 Program pro připojení ke vzdálené ploše (RDC) verze 7.1... 5

.NET Framework verze 3.5... 4 Program pro připojení ke vzdálené ploše (RDC) verze 7.1... 5 Obsah Přístup k serveru ČMIS Kancelář Online... 2 Úvod... 2 Uživatelé s operačním systémem Windows XP musí nainstalovat:... 2 Uživatelé s operačním systémem Windows Vista musí nainstalovat:... 4.NET Framework

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

INSTALACE BlueFRITZ! USB

INSTALACE BlueFRITZ! USB INSTALACE BlueFRITZ! USB Zkrácený návod k instalaci BlueFRITZ! USB - 1 - 1 Instalace BlueFRITZ! USB BlueFRITZ! USB může být nainstalován na operační systémy Windows XP / Me / 98 a 2000. 1.1 Propojení BlueFRITZ!

Více

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Podporované OS Windows: Windows 7, Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012,

Více

EvMO postup při instalaci

EvMO postup při instalaci EvMO2017 - postup při instalaci 1 Program EvMO2017 je distribuován v přenosné verzi. Obsahuje datové a systémové soubory. Pro jeho komfortní zprovoznění byl vytvořen jednoduchý instalační program. Ten

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

Rychlý průvodce konfigurací 602LAN SUITE 2004

Rychlý průvodce konfigurací 602LAN SUITE 2004 602LAN SUITE 2004 Obsah OBSAH... 1 NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA SERVERU... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA STANICÍCH V SÍTI... 3 KONTROLA FUNKČNOSTI PROTOKOLU TCP/IP... 4 INSTALACE 602LAN

Více

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích 2 Money Dnes Publisher Uživatelská příručka Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích Tento step-by-step manuál vás provede korektním nastavením ovladače Money Dnes Publisher pomocí přiloženého

Více

Instalační manuál pixel-fox

Instalační manuál pixel-fox Instalační manuál pixel-fox Verze 11/2011 V6 (CZ) - Subject to change without notice! Systémové požadavky: Aktuální minimální systémové požadavky pro používání software pixel-fox na vašem PC jsou: - IBM

Více

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 O této příručce...3 Téma 3 Určení 3 Potřebný software...3 Systémové požadavky...3 Požadavky na server 3 TYPY INSTALACE... 4 Instalace na samostatná PC (Typická)...4 Typická instalace

Více

Základní informace a postup instalace systému IS MPP

Základní informace a postup instalace systému IS MPP Základní informace a postup instalace systému IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Základní informace a

Více

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Obsah 1. Instalace SecureStore... 2 2. Nastavení Internet Exploreru... 3 3. První přihlášení...

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK NÁVOD PRO INSTALACI A PRVNÍ SPUŠTĚNÍ Obsah: 1. Připojení automatu přes port RS232 2. Připojení automatu přes port USB 3. Připojení automatu přes Ethernet Připojení automatu

Více

Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows

Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows Tento návod popisuje možnost provozovat Docházku 3000 pod zdarma dostupným operačním

Více

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Abyste mohli připojit přístupový bod k AP Manageru, musí být v položce TCP/IP vašeho počítače nastaveny následující parametry : Statická IP adresa: 192.168.1.x

Více

plussystem Příručka k instalaci systému

plussystem Příručka k instalaci systému plussystem Příručka k instalaci systému Tato příručka je určena zejména prodejcům systému a případně koncovým uživatelům. Poskytuje návod, jak provést potřebná nastavení komponent. ITFutuRe s.r.o. 26.2.2015

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST 1. Požadavky na vybavení počítače a obsah CD 1.1. Technické požadavky a požadavky na operační systém K využívání

Více

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE

NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE NÁVOD NA INSTALACI KARTY PCTV DELUXE INSTALACE PCTV DELUXE Tato část popisuje, jak nainstalovat PCTV Deluxe po hardwarové i softwarové stránce. Během instalace bude vytvořena programová skupina PCTV Deluxe

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS Důležité: Nejprve nainstalujte ovladač USB kabelu (viz. DKU5_USBkabel.pdf ), poté

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS 1. Instalace kabelu Do počítače vložte instalační CD Nokia 6230 CD-ROM, které je obsažené

Více

Nastavení služby T-Mobile GPRS. pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows

Nastavení služby T-Mobile GPRS. pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows Nastavení služby T-Mobile GPRS pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows Obsah Úvod Instalace modemu Nastavení počítače Obecné parametry nastavení Úvod Tento manuál slouží jako návod

Více

Fides Software Storage Client

Fides Software Storage Client Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Client 1.0.2.0 (aktualizace - 4/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Client manuál správce Obsah 1 Úvod...3 1.1 Popis software...3

Více

Jazz pro Účetní (export) Příručka uživatele

Jazz pro Účetní (export) Příručka uživatele JAZZ pro Účetní - export (SQL/E1) Příručka uživatele 1 / 8 JAZZ pro Účetní export (SQL/E1) Příručka uživatele 2019 Václav Petřík JAZZWARE.CZ Příručka k programu Jazz pro Účetní - export (SQL/E1) pro Windows

Více

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA Tento dokument byl kompletně napsán, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu dosystem - EduBase naleznete na www.dosli.cz. VARIACE

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE!

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! Tento dodatek k uživatelské příručce obsahuje postup nastavení USB portu pro ADSL modem CellPipe 22A-BX-CZ Verze 1.0 01/2004 Úvod Vážený zákazníku, tento text popisuje

Více

Demoprojekt Damocles 2404

Demoprojekt Damocles 2404 Vizualizační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI Demoprojekt Damocles 2404 (časově omezený demoprojekt pro zařízení Damocles 2404 společnosti HW group s.r.o.) Verze systému: 3.7.1.9 Poslední revize dokumentu:

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Nastavení telefonu T-Mobile MDA Vario III Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Vario III, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). Import certifikátů Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci

!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! Pokyny k instalaci S B N - Start Správa bytů a nemovitostí Pokyny k instalaci!! UPOZORNĚNÍ!! Po nainstalování programu nezapomeňte instalovat Sestavy a Aktualizaci!! VYDAS software s.r.o. Zámostí 16 338 08 Zbiroh tel: 724

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP list č.1/20 OBSAH 1 Úvod... 3 2 Doporučené nastavení prohlížeče... 4 2.1 Problém s certifikátem...

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Instalační Příručka. Verze 10

Instalační Příručka. Verze 10 Instalační Příručka Verze 10 Vytvořeno 30. listopadu 2009 Obsah Instalační příručka 1 Předpoklady... 1 Spuštění instalačního průvodce... 2 Uvítací okno... 4 Licenční ujednání... 5 Údaje o vás... 6 Instalace

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator Instalační a uživatelská příručka 2004 2016,TECH FASS s.r.o., Věštínská

Více

SMTPServer - Příručka

SMTPServer - Příručka Obsah Požadavky na systém... 2 Použití... 2 Proč vlastní SMTPServer... 2 Koncepce tohoto SMTPServeru... 2 Instalace SMTPServeru... 2 Odinstalování SMTPServeru... 6 Jak tento SMTPServer pracuje... 7 Stavy

Více

DWL-G122 AirPlus G TM Vysokorychlostní 802.11g USB bezdrátový adaptér

DWL-G122 AirPlus G TM Vysokorychlostní 802.11g USB bezdrátový adaptér Tento výrobek pracuje s následujícími operačními systémy: Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98SE DWL-G122 AirPlus G TM Vysokorychlostní 802.11g USB bezdrátový adaptér Než začnete Musíte mít

Více

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re Obsah Nastavení TCP/IP na PC na serveru... 2 Nastavení brány firewall na serveru... 3 Nastavení služby SQL Server Browser na serveru... 5 Nastavení ODBC na klientské stanici... 6 Místní a jazykové nastavení

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Instalační příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Instalační příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

A4300BDL. Ref: JC

A4300BDL. Ref: JC # Uživatelský manuál A4300BDL Aplikace :! Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4300! Jednoduchý program umožňující přenos naměřených

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). IMPORT CERTIFIKÁTŮ Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Návod pro Windows XP. Příprava

Návod pro Windows XP. Příprava Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou

Více

TRUST 100MB SPEEDSHARE PCI CARD

TRUST 100MB SPEEDSHARE PCI CARD 1 Úvod Blahopřejeme vám k zakoupení karty Trust 100MB Speedshare PCI. Karta Trust 100MB Speedshare PCI vám umožňuje připojení vašeho počítače k místní síti (LAN) nebo širokopásmové připojení k internetu.

Více

Uživatelský manuál A4000BDL

Uživatelský manuál A4000BDL Uživatelský manuál Aplikace : Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4100/4200 Jednoduchý program umožňující přenos naměřených dat

Více

BRICSCAD V15. Licencování

BRICSCAD V15. Licencování BRICSCAD V15 Licencování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

Příručka aplikace INVIO pro administrátory Str. 1/22

Příručka aplikace INVIO pro administrátory Str. 1/22 Str. 1/22 Obsah 1. Popis aplikace... 2 2. Programové verze aplikace... 4 Specifika instalace verze databáze SQL 2005 Express... 4 Specifika instalace verze databáze SQL 2008 R2 Express... 5 3. Instalace

Více

Informace o produktu Instalace programu MMS 3910 W. Konfigurační sada. Datum Platí pro Konfiguarční program MMS 3910W Version 2.01 f.f.

Informace o produktu Instalace programu MMS 3910 W. Konfigurační sada. Datum Platí pro Konfiguarční program MMS 3910W Version 2.01 f.f. MMS Informace o produktu Instalace programu MMS 3910 W Konfigurační sada Datum 14.04.2005 Platí pro Konfiguarční program MMS 3910W Version 2.01 f.f. 6540-00019 První vydání Upozornění Při veškeré korespondenci

Více

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian

SOFTWARE 5P. Instalace. SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010. Oldřich Florian SOFTWARE 5P Instalace SOFTWARE 5P pro advokátní praxi 2010 Oldřich Florian 2010 Instalace Stránka 1 z 16 Obsah Instalace Runtime Access 2010... 2 Instalace klienta (programu)... 3 Instalace databáze...

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Kompletní instalace (serverová část) str. 03 Aktivace produktu první spuštění str. 10 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno V Brně dne 20.září 2009 Bc. Jiří Žiška, Ing. Jan Šafář 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta

Více

SPARKLAN WX-7800A - návod k obsluze Verze 1.2

SPARKLAN WX-7800A - návod k obsluze Verze 1.2 Bezdrátový 11ag AP Příručka k rychlé instalaci (návod k obsluze) Verze 1.2 1 i4 Portfolio s.r.o. Obsah 1. Před instalací... 3 2. Instalace hardware... 4 3. Konfigurace nastavení TCP/IP vašeho počítače...

Více

Přechod na síťovou verzi programu

Přechod na síťovou verzi programu Přechod na síťovou verzi programu Poslední aktualizace 25.10.2013 Přechod na síťovou verzi programu 1 Realizace počítačové sítě 3 2 Původní počítač bude provozován jako server 3 2.1 Průběh... nové síťové

Více

Návod na provedení upgrade IS Harmonik

Návod na provedení upgrade IS Harmonik Návod na provedení upgrade IS Harmonik Ing. Martin Klinger 4.1.2016 Co je to upgrade IS Harmonik? Upgrade systému představuje soubor technických nebo legislativních změn v ekonomickém softwaru Harmonik,

Více

Edu-learning pro školy

Edu-learning pro školy Edu-learning pro školy ONLINE VARIANTA Příručka pro instalaci a správu EDU 2000 s.r.o. Počítačové vzdělávání a testování Oldřichova 49 128 00 Praha 2 www.edu2000.cz info@edu2000.cz www.edu-learning.cz

Více

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka Popis funkce Softwarový nástroj INISOFT Update je univerzálním nástrojem pro stahování, údržbu a distribuci programových aktualizací

Více

Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci)

Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci) Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci) ODBOR INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Středisko správy HW a SW 1 Nastavení hesla v Intranetu Po přihlášení do intranetu klikněte na Personália

Více

EvMO postup při instalaci

EvMO postup při instalaci EvMO2017 - postup při instalaci 1 Program EvMO2017 je distribuován v přenosné verzi. Obsahuje datové a systémové soubory. Pro jeho komfortní zprovoznění byl vytvořen jednoduchý instalační program. Ten

Více

Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP

Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP Postup instalace je vyzkoušen na počítači, který má aplikovánu Aktualizaci Service Pack2 a má zapnuty všechny

Více

IFTER-EQU Instalační manuál

IFTER-EQU Instalační manuál IFTER-EQU Instalační manuál Revize: Únor 2016 1 / 30 Obsah: 1 IFTER EQU Instalace softwaru 1.1 Rychlá instalace 1.1.1 Instalace na jeden počítač 1.1.2 Instalace na více počítačů 1.2 Pokročilá instalace

Více

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA do spojů ALCOMA Verze dokumentu: 1.6 Datum vydání: 19.10.2010 Poslední úprava: 13.01.2014 www.alcoma.cz OBSAH str. 1. DEFINICE PROBLÉMU... 1 2. BLOKOVÉ SCHÉMA POSTUPU... 2 3. PODROBNÝ POPIS POSTUPU:...

Více

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware

Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Instalace a základní administrátorské nastavení 602LAN SUITE 5 Groupware Obsah Úvod...2 Instalace...2 Doporučená hardwarová konfigurace......2 Podporované operační systémy......2 Ještě před instalací......2

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

www.vltava2000.cz Elektronický obchod a web snadno a rychle skutečností

www.vltava2000.cz Elektronický obchod a web snadno a rychle skutečností www.vltava2000.cz Elektronický obchod a web snadno a rychle skutečností - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -- - - - - - - - - - NÁVOD K NASTAVENÍ

Více

PREMIER E Agent. Jak to funguje?

PREMIER E Agent. Jak to funguje? PREMIER E Agent PREMIER E Agent je samostatná aplikace, která slouží jako doplněk k informačnímu systému PREMIER. Je dostupná jako samostatná instalace a její používání je vázáno na jakoukoli licenci k

Více

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze)

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny aktuálně potřebné programy. To se liší podle operačního systému

Více

4x standardní vstupy

4x standardní vstupy Uvedení do provozu Toto DVR je speciálně vyrobeno pro USB rozhraní, USB3104 převádí videosignál pomocí USB do počítače. Má vkusný černý design a malou velikost, umožňuje jednoduché připojení k počítači.

Více