it governance Firemní komunikace v kybernetickém prostoru října 2014 OREA Hotel Horal, Špindlerův Mlýn XI. ročník odborné konference

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "it governance Firemní komunikace v kybernetickém prostoru 7. 9. října 2014 OREA Hotel Horal, Špindlerův Mlýn XI. ročník odborné konference"

Transkript

1 XI. ročník odborné konference it governance Firemní komunikace v kybernetickém prostoru října 2014 OREA Hotel Horal, Špindlerův Mlýn partneři konference:

2 Vážené dámy, vážení pánové, předkládám několik důvodů, proč se zúčastnit a těšit na konferenci ISACA IT Governance s podtitulkem jedenáctého ročníku Firemní komunikace v kybernetickém prostoru : Letošní konference má dva předskokany. Klasický workshop zaměřený na zkušenosti s implementací COBIT 5 přináší praktické znalosti ze zahraničí. A nově ve spolupráci s univerzitami zařazujeme výukový tutoriál nazvaný Právní aspekty v IT. Sociální sítě hýbou firemní komunikací. Sdílení informací je v těchto sítích přirozené a informace lze snáze než v klasické ové komunikaci prohledávat a odkazovat se na ně. Na konferenci se dozvíme, jak prakticky řešit bezpečnost sociálních sítí a co na monitoring jejich používání říkají právníci. Nejen ze sociálních sítí lze získávat velká množství dat. Big data a ukládání čehokoliv, co se může hodit. K čemu nám tato data jsou či budou prakticky k užitku a jakým způsobem řídit jejich zpracování? Připravovaný nástup zákona o kybernetické bezpečnosti je přede dveřmi. Jak reportovat incidenty podle zákona a prováděcích vyhlášek? Existuje trestně právní odpovědnost za bezpečnostní incidenty a za správný reporting? Nezávislost ISACA postavené celosvětově na jednotlivcích nám umožňuje vytvářet nekonkurenční a otevřenou atmosféru pro sdílení znalostí a praktických zkušeností. Na konferenci bude vedle tradiční panelové diskuze letos i maximum prostoru pro výměnu názorů a pro odborný dialog mezi účastníky. Přijďte letos nově na konferenci o den dříve a setkejte se s komunitou ISACA. V neposlední řadě lze očekávat tradičně velmi pečlivou organizaci konference, vynikající prostředí a lákavou doprovodnou akci. Jménem programového výboru Vás mohu ubezpečit, že jedenáctý ročník konference bude zaměřen na zkušenosti z praxe využitelné v našich podmínkách a rovněž bude nabízet srovnání a znalosti pocházející z celosvětové komunity ISACA a její výzkumně-vývojové základny. S přáním příjemně a užitečně stráveného času na konferenci ISACA, Petr Hujňák Předseda programového výboru a prezident ISACA CRC PROGRAMOVÝ VÝBOR: Ing. David Cón, CISA, CRISC; Wincor Nixdorf, s. r. o. Ing. Jan Fanta, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. Ing. Petr Hujňák, CSc., CGEIT, CRISC, CSPM; Per Partes Consulting, s. r. o. Ing. Luboš Klečka, CISA, CRISC; Česká spořitelna, a. s. Ing. Lukáš Mikeska, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. Ing. Luděk Novák, Ph.D., CISA, CGEIT, CRISC; ISACA Czech Republic Chapter, o. s. Ing. Rodan Svoboda, CIA, CICA, CRMA; Eurodan, s. r. o. Ing. Radka Vaňková, MBA; ISACA Czech Republic Chapter, o. s.

3 PROGRAM KONFERENCE I. den 7. října Workshop: IT Governance Framework - do and don't with COBIT 5" krzysztof Olejniczak; Sysnet Global Solutions II. den 8. října Tutorial: Právní odpovědnost na internetu Doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.; Ústav práva a technologií na Masarykově univerzitě Oběd pro účastníky workshopu Registrace Slavnostní zahájení konference Českou spořitelnou hýbou sociální sítě ondřej Říha, DiS.; Česká spořitelna, a. s Přestávka Právní aspekty sociálních sítí se zaměřením na monitoring jejich používání Mgr. Richard Otevřel; AK Havel, Holásek & Partners Přestávka Firemní informační systémy na principu sociálních sítí výzva nejen pro bezpečnost ing. Radek Bělina, Ph.D.; Devoteam, s. r. o Přestávka Názor na Big Data ing. Martin Matějka; Keboola s. r. o Přestávka Analýza velkého množství dat Michal Buzek; Seznam.cz, a. s Společenský večer * Držitelé certifikátů CISA, CISM, CGEIT a CRISC získají 9 CPE hodin za účast na konferenci. ** Změna programu vyhrazena.

4 PROGRAM KONFERENCE III. den - 9. října Reportování incidentů podle zákona o kybernetické bezpečnosti a souvisejících vyhlášek Ing. Pavel Kácha a Ing. Andrea Kropáčová; CESNET Přestávka Trestně právní odpovědnost za bezpečnostní incidenty a procesně právní aspekty zajištění dat JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.; CESNET; Policejní akademie ČR v Praze Přestávka Panelová diskuse: Cvičení národních týmů 2013/2014 Moderátor Ing. Jan Fanta, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. a jeho hosté Oběd Aplikace zákona o kybernetické bezpečnosti v praxi ing. Aleš Špidla; ČIMIB Přestávka Co nového v rodině produktů COBIT 5? ing. Lukáš Mikeska, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o., ISACA CRC Ukončení konference * Držitelé certifikátů CISA, CISM, CGEIT a CRISC získají 9 CPE hodin za účast na konferenci. ** Změna programu vyhrazena. MÍSTO KONFERENCE OREA hotel Horal, Špindlerův Mlýn Hotel se nachází na úpatí Kozích hřbetů v části Svatý Petr. Resort je ideálním místem pro odpočinek. V blízkém okolí naleznete mnoho turistických i cyklistických tras různé náročnosti. Součástí hotelu je relaxační centrum (bazén, whirpool, sauna, parní lázeň, floating, masáže, apod.), fitness, stolní tenis, biliard, minigolf i tenisové kurty (v zimě hala).

5 ANOTACE WORKSHOP: IT Governance Framework do and don't with COBIT 5 Krzysztof Olejniczak; Sysnet Global Solutions ISACA released a new version of framework CobiT 5 in The goal of this workshop is to help to run efficient IT Governance program with CobiT 5. Based on examples from real life attenders will know how to start with Cobit 5, what are the benefits and how to do not reinvent the wheel and and how to keep existing level of knowledge. The tutorial will have a form of a presentation with open sessions for questions and discussion on real examples. Krzysztof Olejniczak Kris is leading CEE Consultancy Team in Sysnet Global Solutions one of the world s leaders in Information Security Technical and Consultancy Services. His team is responsible for taking care of the customers in CEE region as well as support of the other customer world-wide. Main area of focus is PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), ISO and CobiT. Prior joining Sysnet Kris was managing IT Compliance Team at MIH Allegro BV Subsidiary company of Naspers Ltd. owner of the biggest ecommerce sites in this regions (like aukro.cz, mall.cz, payu.cz and many more). He was responsible for IT Compliance, Governance processes in all services in this region. In addition he was leading PCI DSS compliance program at PayU Group companies. He is CISA, CGEIT and PCI Qualifies Security Assessor. Tutorial: Právní odpovědnost na Internetu Doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.; Ústav práva a technologií na Masarykově univerzitě Informační výměna v prostředí informačních sítí neprobíhá přímo, ale prostřednictvím služeb informační společnosti. Poskytovatelé těchto služeb pak fakticky mají nebo mohou mít pod kontrolou veškeré aktivity uživatelů. Dokonce ani suverénní státy ve většině případů nedisponují technickými ani právními možnostmi přímo vynucovat své právo v prostředí informačních sítí, ale musí tak činit rovněž prostřednictví poskytovatelů příslušných služeb. Tutorial bude zaměřen na různé případy právní odpovědnosti poskytovatelů služeb informační společnosti se zaměřením na odpovědnost za porušování práv duševního vlastnictví, odpovědnost za meziuživatelské transakce (typicky např. on-line aukce nebo sociální sítě), odpovědnost za porušování pravidel při nakládání s osobními údaji a rovněž na aktuálně připravovanou odpovědnost za zabezpečení informační a komunikační infrastruktury před vznikem a dopady kybernetických bezpečnostních incidentů. Jednotlivé koncepce právní odpovědnosti budou ilustrovány na příkladech z aktuální české a evropské judikatury.

6 Radim Polčák Je vedoucím Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Jako host přednáší na právnických fakultách a justičních vzdělávacích institucích v Evropě a USA. Zabývá se převážně právní teorií, právem ICT a energetickým právem. V roce 2003 založil mezinárodní sympozium Cyberspace, založil a vede odborné časopisy Masaryk University Journal of Law and Technology a Revue pro právo a technologie. Vede pozorovatelské delegace ÚPT PrF MU při UNCITRAL a UNODC. Je rozhodcem tribunálu pro doménová jména.eu a.cz, zakládajícím členem European Academy of Law and ICT, členem Rady European Law Institute a příležitostným poradcem českých, evropských a mezinárodních justičních a vládních institucí. KONFERENCE: Českou spořitelnou hýbou sociální sítě Ondřej Říha, DiS.; Česká spořitelna, a. s. Českou spořitelnou hýbou hned dvě sociální sítě. Včelín - čistě interní sociální síť, podobná Facebooku, která je propojená s intranetem a G+ - polootevřená sociální síť od společnosti Google. Jejich přínos pro firmu je zřejmý - otevřené diskuze umožňují sdílet informace či nápady. Jak ale mohou existovat vedle sebe? S Jakými problémy se která potýká, jak složitá byla implementace, jaká na nich platí pravidla a jak která naplňuje očekávání vedení finanční skupiny? Ondřej Říha Začínal ve společnosti Telefónica na pozici Technical Support for Corporate Segment. Od roku 2006 pracuje v České spořitelně. Nejprve jako IT Analyst spravoval oficiální web a zodpovídal za plánování provozních nákladů Servis24 a Bussines24. Působil i jako projektový manažer. Následně zastával post Intranet Business Development and Editorial Office Leader se zodpovědností za vývoj a obsah intranetu. Od ledna 2014 pracuje jako Online Communication Manager. Má na starost strategii, rozvoj a obsah vnitřních a vnějších on-line komunikačních kanálů a sociální sítí. Zajímá se o možnosti nových médií jako zdrojů pro inovaci. Právní aspekty sociálních sítí se zaměřením na monitoring jejich používání Mgr. Richard Otevřel; AK Havel, Holásek & Partners Podíváme se na právní aspekty elektronické komunikace jak uvnitř, tak ven z firmy. Zaměříme se na příklady monitoringu zakázaných aktivit zaměstnanců a pokusíme se nalézt rozumnou míru toho, co lze zakázat, aniž by nás zaměstnanci mohli žalovat. Odpovíme na otázky jak vynucovat dodržování pravidel, jak stíhat jejich porušení a jak zaměstnavatel může kontrolovat dodržování povolených aktivit (fair use).

7 Richard Otevřel Je senior advokátem v AK Havel, Holásek & Partners. Specializuje se na právo duševního a průmyslového vlastnictví, IT, ochrany osobních údajů a také na obecnější otázky práva EU a veřejnoprávní regulace. V oblasti IT se věnuje zejména obchodněprávním aspektům licenčních a implementačních smluv a veřejnoprávní regulaci v oblasti služeb elektronických komunikací. V kanceláři vede pracovní skupinu poskytující komplexní právní služby v oblasti ochrany osobních údajů a ochrany osobnosti. Firemní informační systémy na principu sociálních sítí výzva nejen pro bezpečnost Ing. Radek Bělina, Ph.D.; Devoteam, s. r. o. Sdílení informací a znalostí v co nejkratším čase se stává výzvou dnešní společnosti. Lidé komunikují prostřednictvím sociálních sítí. Tomuto trendu se přizpůsobuje i firemní prostředí a snaží se získat výhody z této formy komunikace. Dozvíte se čemu čelila společnost Devoteam, která zaváděla systém sdílení informací pro téměř pracovníků ve 23 zemích navíc kombinovaný s technologiemi od Google. Radek Bělina Dokončil Ph.D. na FD ČVUT v Praze, obor Inženýrská informatika. Od roku 1999 se věnuje oblasti IT, od dodávek IT technologií, přes operativní a taktické řízení IT až po strategické rozvojové aktivity. Působí jako manažer v nadnárodní společnosti Devoteam pro oblast IT Service Excellence v České republice a na Slovensku. V ČR se již mnoho let aktivně zapojuje do dění okolo řízení IT a aktivně působí v ITSMF (IT Service Management Forum). Názor na Big Data Ing. Martin Matějka; Keboola s. r. o. Rád bych ve svém příspěvku zjistil obecný názor na pojem Big Data a podělil se o ten svůj. Co jsou Big Data? Setkal se vůbec někdo z nás, obyčejných smrtleníků, s daty, která bychom mohli takto nazvat nebo o ně zakopáváme na každém rohu? Také otevřeme téma současnosti a podíváme se na Cloud. Je čeho se bát? Nebo jsme tam již dávno měli být? A nebo tam už dokonce jsme, aniž bychom si to připustili? Martin Matějka K Business Intelligence přičichl v roce 2008 ve třetím ročníku studia oboru Manažerská Informatika na TU Liberec, kdy v rámci roční praxe působil v BI oddělení firmy Asseco Czech Republic. Během následujícího studia absolvoval stáž ve firmě IBM CZ v oddělení Information Management. Po dokončení studia nastoupil jako konzultant do společnosti Teradata Czech Republic s.r.o., kde se věnoval analytické činnosti a reportingu. V současné době působí ve společnosti Keboola s.r.o opět v roli BI konzultanta.

8 Analýza velkého množství dat Michal Buzek; Seznam.cz, a. s. V příspěvku se zaměříme na to, jakým způsobem naše společnost přistupuje ke zpracování různých typů dat (data o uživatelském chování, z reklamních a obchodních systémů, produktových statistik, dotazníkových šetření atp.), jaké technologie a nástroje používáme a ukážeme si několik příkladů, kdy jsme z dat vytěžili důležité znalosti pro zkvalitnění našich služeb, zvýšení výnosů nebo lepší poznání potřeb našich uživatelů (případně vše najednou). Zastavíme se také u dalších zajímavých příkladů organizací, kterým analýza dat přinesla zásadní konkurenční výhodu. Michal Buzek V oblasti internetu se pohybuje od roku 2007, kdy ukončil studium ekonomie a nastoupil jako analytik obchodu do společnosti Seznam.cz. V roce 2010 se stal vedoucím analytického oddělení, které zajišťuje obchodní analýzy, výzkum trhu, měření služeb Seznamu v NetMonitoru a nástrojích webové analytiky. Předsedá kategorizační komisi Sdružení pro internetovou reklamu. Reportování incidentů podle zákona o kybernetické bezpečnosti a souvisejících vyhlášek Ing. Pavel Kácha a Ing. Andrea Kropáčová; CESNET Reakce na zjištěné nebo nahlášené bezpečnostní incidenty a události je základní činností týmů typu CERT/CSIRT. Přednáška se bude zabývat základními aspekty této oblasti a to jak z pohledu reportujícího, tak z pohledu příjemce reportů. Zaměří se také na to, jaké změny v této oblasti přinese v ČR zákon o kybernetické bezpečnosti. Pavel Kácha Věnuje se počítačové bezpečnosti, softwarovému vývoji a administraci síťových služeb. Je členem CSIRT týmu sdružení CESNET (česká národní síť pro výzkum a vzdělávání), kde spolupracuje na několika projektech, týkajících se včasné výměny bezpečnostních událostí a jejich analýzy. Spolupracoval také na vzniku českého národního týmu CSIRT.CZ. Zaměřuje se na včasnou detekci, zpracování a šíření bezpečnostních událostí a na zlepšování povědomí o počítačové bezpečnosti. Andrea Kropáčová Je jedním ze zakládajících členů prvního oficiálně konstituovaného bezpečnostního týmu typu CSIRT v České republice (tým CESNET-CERTS), který od roku 2003 působí v síti národního výzkumu a vzdělávání provozované sdružením CESNET. Zkušenosti z vybudování tohoto akademického týmu uplatnila při budování týmu CSIRT.CZ, který od ledna 2011 plní roli Národního CSIRT České republiky. V oblasti bezpečnosti za zaměřuje na oblast spolupráce, sběr, hodnocení a sdílení informací o bezpečnostních hrozbách a vzdělávání uživatelů.

9 Trestně právní odpovědnost za bezpečnostní incidenty a procesně právní aspekty zajištění dat JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.; CESNET; Policejní akademie ČR v Praze Přednáška nastíní možnou právní odpovědnost uživatele za vlastní prostředky ICT, které se, byť bez vědomí majitele, mohou stát zdrojem útoku nebo problému. Počet, intenzita a závažnost kybernetických útoků a trestné činnosti v kyberprostoru poslední době značně vzrostla. Přednáška definuje digitální stopu a dále se zabývá jednotlivými důkazními prostředky sloužícími k zajištění dat. Ve článku jsou předloženy návrhy de lege ferenda, které mohou umožnit efektivnější zajištění dat důležitých pro trestní řízení. Jan Kolouch Vystudoval Policejní akademii ČR v Praze, kde také obhájil doktorskou práci na téma Kyberkriminalita (trestně právní a kriminalistické aspekty). Dlouhodobě působí na Policejní akademii ČR v pozici odborného asistenta na katedře trestního práva a zároveň je vedoucím oddělení informačních technologií. Současně je angažován ve sdružení CESNET. Těžištěm jeho odborného zájmu je problematika aplikovatelnosti práva a odpovědnosti za protiprávní jednání v kyberprostoru. PanelovÁ diskuse: Cvičení národních týmů 2013/2014 Moderátor Ing. Jan Fanta, CISA, CRISC; Ernst & Young, s. r. o. a jeho hosté Aplikace zákona o kybernetické bezpečnosti v praxi Ing. Aleš Špidla; ČIMIB Zákon o kybernetické bezpečnosti prošel všemi fázemi legislativního procesu a začne platit Jeho uvedení do praxe v institucích, kterých se zákon o kybernetické bezpečnosti bude týkat, vyvolává celou řadu otázek. Na některé z nich se pokusíme v průběhu přednášky odpovědět. Zaměříme se na vyhlášky a další dokumenty pro praktické použití, které zákon doprovázejí nebo doprovázet budou. Ing. Aleš Špidla Vystudoval technickou kybernetiku. Od roku 2005 pracuje ve státní správě. V roce 2011 spolukoncipoval strategii kybernetické bezpečnosti České republiky a spolupracoval na věcném záměru zákona o kybernetické bezpečnosti. Je spoluzakladatelem Akademie forenzních věd, viceprezidentem rady Českého institutu manažerů informační bezpečnosti (ČIMIB) a zastupuje Českou republiku v Cyber Security Coordination Group.

10 Co nového v rodině produktů COBIT 5? Lukáš Mikeska, Ernst & Young, s. r. o., ISACA CRC COBIT 5 je s námi od roku Od té doby naplňuje svou vizi celé rodiny podpůrných materiálů, které dále rozpracovávají jeho rámec na třech základních úrovních: ve formě tzv. Enabler guides, Professional guides a nově take přepracovaného COBIT Online. V tomto příspěvku si shrneme zaměření jednotlivých podpůrných materiálů, pro koho jsou určeny a jak je efektivně využívat při budování a zlepšování Governance and management of enterprise IT. Lukáš Mikeska Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, je členem výboru ISACA CRC. V současné době pracuje jako senior manažer ve společnosti EY v Praze a věnuje se IT poradenství pro finanční instituce. Je také členem redakční rady časopisu DSM Data Security Management.

11 údaje ke konferenci REGISTRACE Registrace účastníků na workshop je od hod. Registrace účastníků na konferenci je od hod. KONFERENČNÍ POPLATEK Podání přihlášky do Kč* ( Kč vč. DPH) Podání přihlášky po Kč* ( Kč vč. DPH) Pro členy ISACA a spolupracujících organizací Kč* (9.559 Kč vč. DPH) Workshop Kč* (3.025 Kč vč. DPH) Tutorial Kč* (1.694 Kč vč. DPH) Účast na obou programech workshop i tutorial Kč (3.630 Kč vč. DPH) (pro účastníky workshopu je v ceně zahrnut také oběd) Konferenční poplatek zahrnuje vstup na oba dny odborné konference a na společenský večer s rautem a dále konferenční materiály a občerstvení včetně čtvrtečního oběda. Ubytování není zahrnuto v ceně. PARKOVÁNÍ Parkování v prostorách hotelového komplexu je zajištěno zdarma. OBLEČENÍ V průběhu konference business casual, v průběhu společenského večera casual. UBYTOVÁNÍ OREA Hotel Horal **** Svatopetrská 280, Špindlerův Mlýn, Cena pokoje pro účastníky konference je: jednolůžkový pokoj Kč */ osoba / noc (1.331 vč. DPH) dvoulůžkový pokoj 900 Kč */ osoba / noc (1.089 vč. DPH) V ceně ubytování je zahrnuta snídaně a parkování. * Uvedené ceny jsou bez DPH. Rezervaci ubytování zajišťuje kancelář ISACA Czech Republic Chapter. Rezervujte si pokoj prostřednictvím registračního formuláře zároveň při registraci na konferenci na Objednané ubytování se hradí společně s konferenčním poplatkem (fakturu vám vystavíme). Více informací o konferenci a registraci on-line naleznete na adrese nebo prostřednictvím kanceláře: ISACA Czech Republic Chapter Španělská 2, Praha 2 Tel.: (+420) Fax: (+420) konference@isaca.cz

12 ve spolupráci s: mediální partner: kontakt: isaca Czech Republic Chapter, o. s. radka Vaňková Španělská Praha 2 tel.: (+420) fax: (+420) info@isaca.cz Web: organizační zajištění: Personal Image Design s. r. o., Konviktská 291/24, Praha 1,

it governance CLoud Governance 16. a 17. října 2013 Wellness hotel Vista, Dolní Morava X. ročník odborné konference generální partner konference:

it governance CLoud Governance 16. a 17. října 2013 Wellness hotel Vista, Dolní Morava X. ročník odborné konference generální partner konference: X. ročník odborné konference it governance CLoud Governance 16. a 17. října 2013 Wellness hotel Vista, Dolní Morava generální partner konference: partneři konference: Vážené dámy, vážení pánové, před námi

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. IT Security Workshop. 21. března 2018, Praha Konferenční centrum GrandioR.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. IT Security Workshop. 21. března 2018, Praha Konferenční centrum GrandioR. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA IT Security Workshop 21. března 2018, Praha Konferenční centrum GrandioR www.itsw.cz strana 2 IT Security Workshop 12. ročník proběhl 21. března v Praze 12. ročník IT Security Workshopu

Více

it governance Inovace podnik ání

it governance Inovace podnik ání V I. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e it governance Inovace podnik ání 14. a 15. října 2009 Hotel Svatá Kateřina Resort ****, Počátky u Pelhřimova generální partner: pod záštitou: partneři

Více

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST V ORGANIZACÍCH Management kybernetické bezpečnosti + workshop síťové analýzy

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST V ORGANIZACÍCH Management kybernetické bezpečnosti + workshop síťové analýzy KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST V ORGANIZACÍCH Management kybernetické bezpečnosti + workshop síťové analýzy Buly Aréna Kravaře 20. - 21. 6. 2016 Seminář je určen pro IT bezpečnostní manažery, manažery kybernetické

Více

Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT

Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY 23. 24. dubna 2015 W o r k s h o p p r o v e ř e j n o u s p r á v u Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2015, organizuje Český institut interních auditorů

Více

Vlakem na konferenci

Vlakem na konferenci Vlakem na konferenci Clarion Congress Hotel http://www.clarioncongresshotelolomouc.com Dotazník aneb jedete v tom s námi! Vážené kolegyně, vážení kolegové, Český institut interních auditorů Vás zve na

Více

MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY

MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY Petr HRŮZA 1 MODUL MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI V PODMÍNKÁCH UNIVERZITY OBRANY Abstract: The article introduces the module cyber security at the University of Defence. This is a new module. University

Více

MASTER OF PUBLIC ADMINISTRATION V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ MPA VVI 2018 / 2019 / II. ROČNÍK

MASTER OF PUBLIC ADMINISTRATION V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ MPA VVI 2018 / 2019 / II. ROČNÍK MASTER OF PUBLIC ADMINISTRATION V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ MPA VVI 2018 / 2019 / II. ROČNÍK 1 Vzdělávací program Master of Public Administration v oblasti výzkumu, vývoje a inovací (MPA VVI) poskytuje

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2018 / 2019 / II. ROČNÍK

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2018 / 2019 / II. ROČNÍK KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2018 / 2019 / II. ROČNÍK 1 Komplexní vzdělávací program v oblasti výzkumu, vývoje a inovací poskytuje unikátní vzdělání, které v současné

Více

INTERNET, KONKURENCESCHOPNOST A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ

INTERNET, KONKURENCESCHOPNOST A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše X. ročník mezinárodní konference INTERNET, KONKURENCESCHOPNOST A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ Informační a datová bezpečnost, krizové řízení a strategické rozhodování

Více

ČP AFCEA na IDET 2015

ČP AFCEA na IDET 2015 připravila několik aktivit, které se uskuteční v rámci IDET 2015 a na které je možná Vaše participace. Jedná se o následující akce: 1. Odborný vzdělávací seminář: Základy kybernetické bezpečnosti pro vedoucí

Více

workshop hlavní partner mediální partner

workshop hlavní partner mediální partner workshop hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 24. 25. dubna 2013 organizuje Český institut interních auditorů workshop pro interní auditory s názvem Aktuální

Více

ČP AFCEA na IDET 2015

ČP AFCEA na IDET 2015 připravila několik aktivit, které se uskuteční v rámci IDET 2015 a na které je možná Vaše participace. Jedná se o následující akce: 1. Odborný vzdělávací seminář: Základy kybernetické bezpečnosti pro vedoucí

Více

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999 Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999 Political Education and Democracy Support since 1999 PODPORA DEMOKRACIE DEMOCRACY SUPPORT CÍLE CEVRO GOALS OF CEVRO MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE INTERNATIONAL

Více

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY 23. 24. dubna 2015 Workshop pro veře jnou spr ávu Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2015,

Více

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT. 23. 24. dubna 2015

NOVÉ PARAGRAFY PRO VNITŘNÍ ŘÍZENÍ A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY PRO INTERNÍ AUDIT. 23. 24. dubna 2015 Č e s k ý i n s t i t u t i n t e r n í c h a u d i t o r ů A KONTROLU ANEB KLÍČOVÉ VÝZVY 23. 24. dubna 2015 Workshop pro veře jnou spr ávu Hlavní partner partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech

Více

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Rozhodujícím faktorem jakéhokoliv vzdělávacího programu jsou jeho lektoři. V tomto směru bude poskytovatel důsledně dbát na to, aby v týmu lektorů byli

Více

INTEGRACE AIS SE ZÁKLADNÍMI REGISTRY

INTEGRACE AIS SE ZÁKLADNÍMI REGISTRY Solutions for Demanding Business INTEGRACE AIS SE ZÁKLADNÍMI REGISTRY egovernment 20:10, Mikulov 2012 Petr Čermák, Josef Krtil Září 2012 AGENDA Asseco Central Europe Zkušenosti a výzvy velkých integračních

Více

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST V ORGANIZACÍCH

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST V ORGANIZACÍCH KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST V ORGANIZACÍCH 30. 5. 2017 Bezpečnost z pohledu kybernetického zákona. Školení pro architekty kybernetické bezpečnosti dle ZoKB. 31. 5. 2017 Přehled bezpečnosti počítačových sítí

Více

it governance Cobit 5 a jeho přínosy do praxe 24. a 25. října 2012 NH Congress Hotel Olomouc I X. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e

it governance Cobit 5 a jeho přínosy do praxe 24. a 25. října 2012 NH Congress Hotel Olomouc I X. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e I X. r o č n í k o d b o r n é k o n f e r e n c e it governance Cobit 5 a jeho přínosy do praxe 24. a 25. října 2012 NH Congress Hotel Olomouc partneři konference: Vážené dámy, vážení pánové, mezivládí

Více

XII. ročník odborné konference. it governance. 13. 15. října 2015 Hotel Angelo, Plzeň. partneři konference:

XII. ročník odborné konference. it governance. 13. 15. října 2015 Hotel Angelo, Plzeň. partneři konference: XII. ročník odborné konference it governance APT a právo v IT 13. 15. října 2015 Hotel Angelo, Plzeň partneři konference: Vážené dámy, vážení pánové, dvanáctý ročník konference ISACA nazvané IT Governance

Více

KOMPLEXNÍ DVOULETÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

KOMPLEXNÍ DVOULETÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM KOMPLEXNÍ DVOULETÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2017 / 2018 1 Komplexní vzdělávací program v oblasti výzkumu, vývoje a inovací (VVI) poskytuje unikátní vzdělání, které v současné

Více

Aktivity NBÚ při zajišťování kybernetické bezpečnosti

Aktivity NBÚ při zajišťování kybernetické bezpečnosti Aktivity NBÚ při zajišťování kybernetické bezpečnosti Jaroslav Šmíd Tel.: 420 257 283 333 e-mail: J.Smid@nbu.cz 10.4.2013 1 Zákon o kybernetické bezpečnosti Kritická informační infrastruktura 10.4.2013

Více

Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě

Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě Tomáš Hrabík ICZ a.s. Konference Řízení informatiky v soukromém a veřejném sektoru 1 Otázky 1. Je egovernment o elektronizaci

Více

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti ehealth Day 2016 16.2.2016 Ing. Stanislav Bíža, Senior IT Architekt, CISA stanislav.biza@cz.ibm.com 12016 IBM Corporation Požadavky

Více

Co je to COBIT? metodika

Co je to COBIT? metodika COBIT Houška, Kunc Co je to COBIT? COBIT (Control OBjectives for Information and related Technology) soubor těch nejlepších praktik pro řízení informatiky (IT Governance) metodika určena především pro

Více

KONFERENCE pro praxi v podnikání: Jak vytvořit strategii v malých, středních a rodinných firmách?

KONFERENCE pro praxi v podnikání: Jak vytvořit strategii v malých, středních a rodinných firmách? KONFERENCE pro praxi v podnikání: Jak vytvořit strategii v malých, středních a rodinných firmách? Registrujte se na prakticky zaměřenou KONFERENCI pro podnikatele, majitele a manažery malých a středních

Více

Seminář o bezpečnosti sítí a služeb. 11. února 2015. CESNET, z. s. p. o.

Seminář o bezpečnosti sítí a služeb. 11. února 2015. CESNET, z. s. p. o. Seminář o bezpečnosti sítí a služeb 11. února 2015 CESNET, z. s. p. o. 11. 2. 2015 Založen v roce 1996 CESNET, z. s. p. o. Členové 25 českých univerzit Akademie věd České republiky Policejní akademie ČR

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program Basic Four vzdělávací program Cílem vzdělávacího programu Basic Four je poskytnout vedoucím pracovníkům v sociálních službách ucelené vzdělávání, které jim poskytne znalosti a dovednosti ve všech oblastech,

Více

Ernst & Young diskusní setkání

Ernst & Young diskusní setkání Ernst & Young diskusní setkání 30. května 2013 Strategie ve veřejné správě v České republice 30. května 2013 Vážené dámy, vážení pánové, dne 30. května 2013 jsme uspořádali diskusní setkání k tématu Strategie

Více

Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul.

Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul. Zuzana Matušková náměstkyně pro řízení sekce ekonomické Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul.

Více

SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A

SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A Bakalářský studijní program (B6209) SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A INFORMATIKA Bakalářský studijní obor Informatika v ekonomice STUDIJNÍ OBOR SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A INFORMATIKA Nejstarší obor na VŠB-TUO ( od

Více

Akademický Program SAS

Akademický Program SAS Akademický Program SAS Jana Honnerová, SAS Institute ČR Společnost SAS Institute Vznik 1976 v univerzitním prostředí Dnes: největší soukromá softwarová společnost na světě více než 11.000 zaměstnanců přes

Více

Procesní řízení v praxi 13. - 14. 10. 2005

Procesní řízení v praxi 13. - 14. 10. 2005 Procesní řízení v praxi 13. - 14. 10. 2005 PŘEDSTAVENÍ: Ze zkušeností řady podniků je zřejmé, že cesta směrem k optimalizaci a řízení procesů má významný podíl na růstu výkonnosti firem. Cílem však nesmí

Více

Management IS. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1

Management IS. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1 Management IS Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1 Učitelé Přednášející: Cvičící: Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. Ing.Aleš Klusák Kontakt: koch@fbm.vutbr.cz 22/ 2 Literatura Skripta: Koch,M. Dovrtěl,J.:

Více

Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti

Standardizace agend přenesené působnosti a měření jejich výkonnosti Česká společnost pro systémovou integraci ve spolupráci s MV ČR a VŠE a s podporou partnerů konference CIEM, ATTN a ICONTIO si Vás dovoluje pozvat na konferenci Standardizace agend přenesené působnosti

Více

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Služby informační bezpečnosti Nemožnost oddělit informační bezpečnost od IT služeb

Více

Kreativita v účetnictví aneb Hledá se podstata transakce. Ing. Jiří Pelák, Ph.D VŠE v Praze, viceprezident KA ČR

Kreativita v účetnictví aneb Hledá se podstata transakce. Ing. Jiří Pelák, Ph.D VŠE v Praze, viceprezident KA ČR Kreativita v účetnictví aneb Hledá se podstata transakce 9.30 10.15 Mají být účetní kreativní? Název kreativní účetnictví byl (pochopitelně kreativně) vymyšlen jako pojem označující účetní postupy, které

Více

Výroční zpráva společnosti Corpus Solutions a.s. za rok Popis účetní jednotky. Název společnosti: Corpus Solutions

Výroční zpráva společnosti Corpus Solutions a.s. za rok Popis účetní jednotky. Název společnosti: Corpus Solutions Výroční zpráva společnosti za rok 2018 Popis účetní jednotky Název společnosti: Corpus Solutions Sídlo: Štětkova1638/18 Praha 4, 140 00 Právní forma: a.s. IČO: 25764616 Rozhodující předmět činnosti: prodej

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2017 Verze: 1 Platnost: 1. 1. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Program uživatelské konference INEKON SYSTEMS Business Navigation Days 2019 Hotel Zámek Valeč u Hrotovic dubna 2019

Program uživatelské konference INEKON SYSTEMS Business Navigation Days 2019 Hotel Zámek Valeč u Hrotovic dubna 2019 Program uživatelské konference INEKON SYSTEMS Business Navigation Days 2019 Hotel Zámek Valeč u Hrotovic 25. 26. dubna 2019 Připravte se na BNS 4.0 Inspirujte se výsledky Navigačních auditů u našich zákazníků

Více

Nadpis presentace. Řízení IT v malých. útvarech aneb Light verze IT governance

Nadpis presentace. Řízení IT v malých. útvarech aneb Light verze IT governance Řízení IT v malých Nadpis presentace útvarech aneb Light verze IT governance Iva Steinerová Mobil: +420 605 225 016 iva.steinerova@perpartes.cz www.perpartes.cz Název a datum presentace (Zobrazit Předloha

Více

Systém řízení informační bezpečnosti (ISMS)

Systém řízení informační bezpečnosti (ISMS) Systém řízení informační bezpečností (ISMS) RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska. září 2015

Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska. září 2015 Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska září 2015 Agenda o Historie budování Architektonické kanceláře při Ministerstvu financí SR o Aktuální stav EA veřejné správy na Slovensku

Více

2000s E-business. 2010s Smarter Planet. Client/Server Internet Big Data & Analytics. Global resources and process excellence

2000s E-business. 2010s Smarter Planet. Client/Server Internet Big Data & Analytics. Global resources and process excellence IBM Jediná IT společnost, která se transformovala skrze několik technických oblastí a ekonomických cyklů. 1980s Centralized Mainframes 1990s Distributed Computing 2000s E-business 2010s Smarter Planet

Více

STATUT. Úvodní ustanovení 11. Základní ustanovení. Ill. Předmět činnosti

STATUT. Úvodní ustanovení 11. Základní ustanovení. Ill. Předmět činnosti STATUT Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky I. Úvodní ustanovení Tento statut je vydán na základě zřizovací listiny Ústavu zdravotnických informací a statistiky české republiky

Více

Bezpečnostní týmy typu CSIRT/CERT obecně a v CZ.NIC

Bezpečnostní týmy typu CSIRT/CERT obecně a v CZ.NIC Bezpečnostní týmy typu CSIRT/CERT obecně a v CZ.NIC CZ.NIC z.s.p.o. Martin Peterka / martin.peterka@nic.cz Konference Bezpečnost kyberprostoru 25. 10. 2011 1 Obsah CERT/CSIRT týmy obecně Co to je CSIRT/CERT

Více

Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje. liberec. hlavní partner partner mediální partner

Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje. liberec. hlavní partner partner mediální partner liberec hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 25. 26. dubna 2012 organizuje Český institut interních auditorů workshop por interní auditory s názvem Finanční

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2018 Verze: 4 Platnost: 1. 9. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Rektora Českého vysokého učení technického v Praze prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc.

Rektora Českého vysokého učení technického v Praze prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc. KONGRES ČAEK o. s. 2012 * Praha 25. dubna 2012 * Svět sítí a služeb elektronických komunikací a vysílání Pod záštitou: Rektora Českého vysokého učení technického v Praze prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc.

Více

Kybernetická bezpečnost

Kybernetická bezpečnost Kybernetická bezpečnost Konference Cyber Security 2018 Mgr. Jana Pattynová, LL.M. 15. 2. 2018 ÚVOD Témata prezentace Stav legislativního vývoje Regulované osoby a systémy Novinky v úpravě VÝVOJ LEGISLATIVY

Více

Den pro partnery Masarykova universita - Fakulta informatiky

Den pro partnery Masarykova universita - Fakulta informatiky Den pro partnery Masarykova universita - Fakulta informatiky 2011-04 Základní informace hlavní sídlo: Phoenix, Arizona, USA celosvětově téměř 20 000 zaměstnanců jeden z předních světových výrobců: analogových

Více

KOMPETENČNÍ CENTRUM COLLABORATION SOLUTIONS

KOMPETENČNÍ CENTRUM COLLABORATION SOLUTIONS KOMPETENČNÍ CENTRUM COLLABORATION SOLUTIONS Představení členů a činnosti za rok 2012 Kdo jsme? Kompetenční centrum Collaboration Solutions vzniklo v červnu 2012 na Fakultě informatiky a statistiky Vysoké

Více

B2B marketing fórum Jak získat nové klienty a udržet stávající v B2B

B2B marketing fórum Jak získat nové klienty a udržet stávající v B2B Pozvánka na konferenci B2B marketing fórum Jak získat nové klienty a udržet stávající v B2B Kdy: 7. - 8.2.2013 Kde: Hustopeče u Brna, hotel Rustikal Hlavní organizátor: Partneři a spoluorganizátoři: B2B

Více

Formulace business strategie v oblasti zdravotnictví

Formulace business strategie v oblasti zdravotnictví Formulace business strategie v oblasti zdravotnictví Tomáš Vican, Jiří Vaněk, Vratislav Kozák Radim Bačuvčík VeRBuM, 2012 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z

Více

Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu

Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu 8. ročník mezinárodní vědecké konference HOTELNICTVÍ, TURISMUS A VZDĚLÁVÁNÍ Vysoká škola hotelová v Praze Zdeněk Tůma Ondřej Špaček KPMG Česká republika 19. října

Více

Co se mele v interním auditu

Co se mele v interním auditu Co se mele v interním auditu Dílny interního auditu Aktuální trendy v interním auditu Autobusem do Špindlu Hotel Horal www.horal.cz Generální partner Hlavní partner partner mediální partner Co se mele

Více

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ TÜV. Vážená paní / Vážený pane,

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ TÜV. Vážená paní / Vážený pane, TÜV NORD Czech, s.r.o. Českomoravská 2420/15 190 00 Praha 9 - Libeň Tel: (00420) 296 587 201-5 Fax: (00420) 296 587 240 tuev-nord@tuev-nord.cz www.tuev-nord.cz TÜV Vážená paní / Vážený pane, POZVÁNKA NA

Více

Současné problémy bezpečnosti ve firmách

Současné problémy bezpečnosti ve firmách Současné problémy bezpečnosti ve firmách Lukáš Mikeska Ernst & Young 17. února 2010 O čem budeme mluvit Představení průzkumů v oblasti řízení informační bezpečnosti Průzkum stavu informační bezpečnosti

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe

Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe Je pořádána v pátek 23. února 2018 Institutem personalistiky Masarykova ústavu vyšších studií Českého vysokého učení technického v Praze a Katedrou

Více

Performance Management What if?

Performance Management What if? Performance Management What if? Ondřej Bothe, IT Specialist ondrej_bothe@cz.ibm.com Agenda: Koncept PM s What if nástroji Ukázka tvorby What if modelu (Ukázka pokročilejší What if aplikace) Performance

Více

XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní účastí

XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní účastí XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH SESTER s mezinárodní účastí Registrace: www.kardiokongresy.cz Ostrava 5.-6. října 2017 Fakultní nemocnice Ostrava Kardiovaskulární oddělení pořádá XI. KONGRES KARDIOLOGICKÝCH

Více

BEZ LIDÍ TO NEPŮJDE. Ivan Svoboda, ANECT & SOCA. Pro zveřejnění

BEZ LIDÍ TO NEPŮJDE. Ivan Svoboda, ANECT & SOCA. Pro zveřejnění BEZ LIDÍ TO NEPŮJDE Ivan Svoboda, ANECT & SOCA ANECT Adaptive Security Architecture 17 PROCESSES TECHNOLOGIES PEOPLE PREDIKC E PREVENC E Security Intelligence USERS DATA APPS REAKCE DETEKCE Perimeter Data

Více

workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Ing. Jaroslava Folprechta

workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Ing. Jaroslava Folprechta Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Ing. Jaroslava Folprechta hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 24. 25. dubna

Více

Den pro partnery Masarykova universita - Fakulta informatiky

Den pro partnery Masarykova universita - Fakulta informatiky Den pro partnery Masarykova universita - Fakulta informatiky 26.4.2012 2012-04 Základní informace hlavní sídlo: Phoenix, Arizona, USA celosvětově téměř 20 000 zaměstnanců jeden z předních světových výrobců:

Více

3 Bezpečnostní politika 3/1 Základní pojmy, principy standardy a požadavky

3 Bezpečnostní politika 3/1 Základní pojmy, principy standardy a požadavky Obsah strana 3 1 Školení uživatelů 1/1 Školení zaměstnanců 1/4 Bezpečnost práce 1/4.1 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci s počítačem 1/4.2 Manuál pro začínající uživatele 1/5 Vzdělávání formou e -learningu

Více

PROGRAM KONFERENČNÍHO SEMINÁŘE TOP 2017

PROGRAM KONFERENČNÍHO SEMINÁŘE TOP 2017 PROGRAM KONFERENČNÍHO SEMINÁŘE TOP 2017 Setkání vrcholových manažerů k problematice Management a inženýrství údržby a jeho informační systém podle požadavků Koncepce Průmysl 4.0 Dovolujeme si Vás pozvat

Více

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko Sylabus modulu G: Řízení kvality, kontroling, rizika Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko 6. 12. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky

Více

Analýza nových forem marketingu. Autor práce: Petr Martinák (UČO:15426) Vedoucí práce: Ing. Kamila Tišlerová, Ph.D. Oponent práce: Ing.

Analýza nových forem marketingu. Autor práce: Petr Martinák (UČO:15426) Vedoucí práce: Ing. Kamila Tišlerová, Ph.D. Oponent práce: Ing. Analýza nových forem marketingu Autor práce: Petr Martinák (UČO:15426) Vedoucí práce: Ing. Kamila Tišlerová, Ph.D. Oponent práce: Ing. Jakub Hořický Cíl bakalářské práce Cílem práce je pro zvolenou společnost

Více

Vědeckotechnický park UP. Měřínský

Vědeckotechnický park UP. Měřínský Vědeckotechnický park UP Petr Měřínský 9.9.2014 Nabídka služeb VTP UP Výzkum, měření a analýzy pro firmy na zakázku! Sdělení pro Univerzitu: Nabídněte svůj výzkum firmám Vyhledávání obchodního potenciálu

Více

GDPR SNADNO.info. Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster

GDPR SNADNO.info. Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster GDPR SNADNO.info Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster +420 549 492 289 lukas.pribyl@nsmcluster.com Profil Network Security Monitoring Cluster Network Security Monitoring

Více

Životopis. Student EEICT 2002 druhé místo. Creative Mobile Award 2001 první místo

Životopis. Student EEICT 2002 druhé místo. Creative Mobile Award 2001 první místo Životopis Osobní údaje Jméno: Jan Makovička Akademický titul: Ing. et Ing. Datum narození: 29. dubna 1979 Občanství: ČR Národnost: česká Rodinný stav: svobodný Trvalé bydliště: Ořešínská 18a, 621 00 Brno

Více

Risk management a Interní audit

Risk management a Interní audit Risk management a Interní audit Zkušenosti z implementace systému řízení rizik v ČD a ve Skupině ČD projekt Corporate Governance (panelová diskuse) Požadavky na řízení rizik - Corporate Governance 9. Společnosti

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

Víte, kolik procent strategií je úspěšně implementováno? EY diskusní setkání Veřejné strategie v české praxi 28. května 2015

Víte, kolik procent strategií je úspěšně implementováno? EY diskusní setkání Veřejné strategie v české praxi 28. května 2015 Víte, kolik procent strategií je úspěšně implementováno? EY diskusní setkání Veřejné strategie v české praxi 28. května 2015 Vážené dámy, vážení pánové, dne 28. května 2015 jsme uspořádali diskusní setkání

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

vrchní rada plk. PhDr. Ing. Jiří Zlámal, Ph.D., MBA

vrchní rada plk. PhDr. Ing. Jiří Zlámal, Ph.D., MBA $ g**xn ř gt x řaerx*x :i *. :::=,*==š *! ::: ::. i* ** * ::,: ;': ::'': ;.:],.aj 3' * ::a ::ai x *x řr * *li&xi ř x W**ryXr* * xr* xxx! * w ť; éal: =< :';::*á;:š, * ;3*==* cěé š=:sš iš: 31.s PRVN! KONFERENČNI

Více

ACTIVE24-CSIRT - řešení bezpečnostních incidentů v praxi. Ing. Tomáš Hála ACTIVE 24, s.r.o. www.active24.cz

ACTIVE24-CSIRT - řešení bezpečnostních incidentů v praxi. Ing. Tomáš Hála ACTIVE 24, s.r.o. www.active24.cz ACTIVE24-CSIRT - řešení bezpečnostních incidentů v praxi Ing. Tomáš Hála ACTIVE 24, s.r.o. www.active24.cz CSIRT/CERT Computer Security Incident Response Team resp. Computer Emergency Response Team hierarchický

Více

2015 3. ročník KONGRES MÍSTNÍ SAMOSPRÁVY

2015 3. ročník KONGRES MÍSTNÍ SAMOSPRÁVY 2015 3. ročník KONGRES MÍSTNÍ SAMOSPRÁVY 10. a 11. března 2015 kongresové centrum JEZERKA Seč - Ústupky Povolební ohlédnutí aneb JSME V TOM ZASE ZÁKON O OBCÍCH aktuální výklad a judikatura Problematická

Více

Doktorandské studium - Západočeká univerzita v Plzni, Fakulta elektrotechnická, Obor: Elektrotechnika a informatika

Doktorandské studium - Západočeká univerzita v Plzni, Fakulta elektrotechnická, Obor: Elektrotechnika a informatika Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D. Znalecká a detektivní kancelář Vzdělání: Odborné školy: Doktorandské studium Západočeká univerzita v Plzni, Fakulta elektrotechnická, Obor: Elektrotechnika a informatika Inženýrské

Více

Benchmarking nejen auditní činnosti ve veřejné správě 23 24 4 2014 workshop

Benchmarking nejen auditní činnosti ve veřejné správě 23 24 4 2014 workshop Workshop je realizován pod záštitou ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje hlavní partner partner mediální partner Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve dnech 23. 24. dubna 2014 organizuje Český institut

Více

Určeno pro MěÚ. Nabídka. Budování týmů. (teambuilding) určeno pro MěÚ. Určeno pro Určeno pro MěÚ

Určeno pro MěÚ. Nabídka. Budování týmů. (teambuilding) určeno pro MěÚ. Určeno pro Určeno pro MěÚ Nabídka Budování týmů (teambuilding) určeno pro MěÚ Název teambuildingu/semináře: Manažerské dovednosti a týmová spolupráce Termín: 2019 (čtvrtek pátek) Místo konání: Chata Beskydka, rekreační středisko

Více

Cobit 5: Struktura dokumentů

Cobit 5: Struktura dokumentů Cobit 5: Struktura dokumentů Cobit 5 Framework; popisuje základní rámec (principy, předpoklady, vazby na jiné rámce), Cobit 5 Enabler Guides; jde o dokumenty, které jsou obecným návodem na vytváření předpokladů

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z KONFERENCE OČEKÁVANÝ VÝVOJ REALITNÍHO TRHU A DEVELOPERSKÝCH PROJEKTŮ

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z KONFERENCE OČEKÁVANÝ VÝVOJ REALITNÍHO TRHU A DEVELOPERSKÝCH PROJEKTŮ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z KONFERENCE OČEKÁVANÝ VÝVOJ REALITNÍHO TRHU A DEVELOPERSKÝCH PROJEKTŮ Datum: 5. 12. 2012 Místo: Hotel Holiday Inn, Brno Pořadatel: Konference s.r.o. Odborný garant: Doc. Ing. Stanislav

Více

Budování CERT/CSIRT v organizaci. Andrea Kropáčová / andrea@nic.cz 31. března 2015

Budování CERT/CSIRT v organizaci. Andrea Kropáčová / andrea@nic.cz 31. března 2015 Budování CERT/CSIRT v organizaci Andrea Kropáčová / andrea@nic.cz 31. března 2015 CZ.NIC CZ.NIC, z. s. p. o. Založeno 1998 významnými ISP Aktuálně 113 členů (otevřené členství) Neziskový, neutrální 80+

Více

Motolské dny úrazové chirurgie

Motolské dny úrazové chirurgie Pozvánka Motolské dny úrazové chirurgie Pořádá Traumatologické oddělení, Chirurgická klinika 2. LF UK, FN Motol ve spolupráci Aesculap Akademií Pod záštitou České společnosti úrazové chirurgie Hotel Fit

Více

Co vzkazují odborníci veřejné správě?

Co vzkazují odborníci veřejné správě? připravuje kongres s mezinárodní účastí Maximální užitek širokopásmových služeb Co vzkazují odborníci veřejné správě? V Praze dne 16. 4. 2012 Maximální užitek širokopásmových služeb vzkaz představitelů

Více

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST VE SKUPINĚ ČEZ V ROCE 2016

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST VE SKUPINĚ ČEZ V ROCE 2016 KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST VE SKUPINĚ V ROCE 2016 03/2016 Ing. Libor Kovář Chief Information Security Officer Skupina AGENDA Kybernetické prostředí Motivace Hlavní pilíře Aktuální priority Náš přístup Závěr

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti na startovní čáře

Zákon o kybernetické bezpečnosti na startovní čáře Zákon o kybernetické bezpečnosti na startovní čáře 81% velkých společností zažilo v roce 2013 bezpečnostní incident 2,2 4 mil. Kč Cena nejzávažnějšího bezpečnostního incidentu v malé společnosti dvojnásobek

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Vlakem na konferenci

Vlakem na konferenci Vlakem na konferenci Clarion Congress Hotel http://www.clarioncongresshotelolomouc.com Dotazník aneb jedete v tom s námi! Vážené kolegyně, vážení kolegové, Český institut interních auditorů Vás zve na

Více

20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE

20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE 20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE 27. 29. srpna, 2015 Hotel U Kata Kutná Hora Druhý cirkulář 1 20. JÍLOVÁ KONFERENCE V ČESKÉ REPUBLICE 27. 29. SRPNA 2015, HOTEL U KATA, KUTNÁ HORA ČESKÁ REPUBLIKA

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Podniková ekonomika a management (PEM)

Podniková ekonomika a management (PEM) Podniková ekonomika a management (PEM) Navazující magisterský studijní program Ekonomika a management doc. RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D. 19. 9. 2017 Co potřebujeme pro úspěšnou profesní kariéru? Znalost

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ

INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ VIII. ročník mezinárodní konference INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ pod záštitou Doc. PhDr. Vnislava Nováčka, CSc., děkana Fakulty managementu a ekonomiky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu

Více

NÁRODNÍ STRATEGIE KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY NA OBDOBÍ LET 2015 AŽ 2020. Ing. Dušan Navrátil

NÁRODNÍ STRATEGIE KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY NA OBDOBÍ LET 2015 AŽ 2020. Ing. Dušan Navrátil NÁRODNÍ STRATEGIE KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY NA OBDOBÍ LET 2015 AŽ 2020 Ing. Dušan Navrátil STRATEGICKÝ RÁMEC ČR V OBLASTI KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI o 19. října 2011 Vláda České republiky

Více