PŘEHLED ARTSMANAGERSKÝCH OBORŮ V ČR ( )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘEHLED ARTSMANAGERSKÝCH OBORŮ V ČR (2009-2010)"

Transkript

1 PŘEHLED ARTSMANAGERSKÝCH OBORŮ V ČR ( ) přehled byl vytvořen v rámci výzkumného projektu Studie stavu, struktury, podmínek a financování umění v ČR Produkce Vysoká škola / fakulta Typ studia Divadelní fakulta AMU, Praha BcA. (tříleté, řádné prezenční, 8 12 studentů) MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční, počet studentů 8 12) PhD. (prezenční, kombinované, počet studentů ) Studijní plán BcA., Studijní plán MgA. MgA. Michal Lázňovský michal.laznovsky@damu.cz Karlova 26, Praha 1 Posluchači katedry produkce získávají znalosti a dovednosti potřebné např. v práci produkčního, marketingového specialisty, manažera v kulturní instituci nebo nezávislého producenta uměleckých projektů. Studium se zaměřuje mimo jiné na teorii řízení projektů i institucí, komunikaci, ekonomii, právo nebo divadelní technologie, a to vždy s důrazem na aplikaci v uměleckém provozu a podnikání. Na druhou stranu je ale nedílnou součástí studia i praktická aplikace a ověřování nabytých vědomostí v praxi prostřednictvím účasti studentů na tvorbě ve školním divadle DISK nebo reflexe vlastních projektů. Zejména v praktické části je výukový program efektivně propojen s výukou na dalších katedrách DAMU. Navazující dvouletý magisterský program je koncipován jako výběrové studium, zaměřené na individuální profesní růst posluchače. Profil absolventa BcA. studia: Absolvent bakalářského studijního programu má obecné znalosti z oblasti práva, managementu, marketingu, ekonomie a dějin umění. Detailně je seznámen s těmi specifiky těchto oborů, které se týkají provozování divadla. Orientuje se ve všech aspektech činnosti různých forem divadelních organizací běžných v České republice a jejich existující síti. Je schopen zastávat většinu divadelních profesí v úsecích administrativních, ekonomických a provozních do úrovně středního managementu velkých repertoárových divadel nebo top managementu malých divadelních organizací. Absolventi nejčastěji nacházejí uplatnění nejen v divadlech, ale různých kulturních, často veřejnoprávních institucích jako vedoucí produkčních týmů, manažeři divadelních souborů, vedoucí obchodních nebo kontaktních oddělení nebo fundraiseři. Profil absolventa MgA. studia: Absolvent magisterského studijního programu katedry produkce byl seznámen s veškerými oblastmi provozování divadelní činnosti ve všech formách v ČR a z části i v zahraničí. Má podrobné znalosti o situaci v současné kultuře a na mediální scéně a je trénován v dovednostech, jako je řízení, organizování nebo komunikace. Je veden k samostatnosti a

2 kreativitě a má tudíž předpoklady k uplatnění ve vrcholovém managementu divadelních institucí, jako nezávislý producent v oblasti živých umění nebo jako specialista v oblastech jako např. ekonomika, marketing, management nebo právní aspekty provozování umělecké, zejména divadelní činnosti. Charakteristika BcA. studia: Učební program bakalářského studia nabízí přednášky a semináře z oblasti ekonomie, práva, marketingu, řízení a samozřejmě také z oblasti teorie a historie divadla. Posluchači získají vědomosti z teorie public relations, médií, polygrafie, žurnalistiky, fundraisingu apod. Ve výuce se dozví i o způsobech a možnostech využití těchto znalostí v praxi. Součástí studijního plánu je i výuka cizích jazyků zajišťovaná katedrou cizích jazyků AMU. Praktická část výuky se soustředí zejména do druhého ročníku a je navázána na uměleckou činnost ostatních kateder Divadelní fakulty AMU a probíhá z převážné části v divadle DISK, fakultní divadelní scéně ( kde se posluchači seznamují od počátku s přípravou divadelního představení a s každodenním provozem divadla. Posluchači působí jako produkční jednotlivých, zejména absolventských projektů, které připravují se studenty oborů herectví, režie, dramaturgie a scénografie. Od roku 1993 studenti katedry produkce organizují divadelní festival studentů vysokých uměleckých škol ZLOMVAZ ( Jsou odpovědní nejen za jeho financování a organizaci, ale připravují i dramaturgii a samostatně řídí celý průběh festivalu. Charakteristika MgA. studia: Magisterské studium navazuje na bakalářský studijní program a je určeno nejen pro jeho úspěšné absolventy. Přestože hlavním těžištěm studia jsou různé divadelní formy včetně moderních (nový cirkus, scénografické divadlo, happeningy na pomezí žánrů atd.), narozdíl od bakalářského stupně se výuka rozšiřuje i na další druhy zejména tzv. živého scénického umění (označovaných také jako performing arts ), tedy tanec a hudbu. Náplň hlavních předmětů je dána zejména zvolenou specializací studia (viz resp. tématem magisterského projektu. Tím je dán individuální přístup k posluchači, pro kterého je na základě přijatého teoretického směřování, a po dohodě s odborným konzultantem, formulováno individuální studijní zaměření, které vychází z jeho profesních zájmů, získané praxe, zkušeností a případně navazuje na výsledky jeho bakalářského studia. Výuka je zaměřena zejména na rozvíjení tvůrčích producentských schopností posluchače a jeho badatelskou práci ve zvolené oblasti. K výukovým metodám patří i přímá konfrontace s předními producenty, umělci a odborníky z oblasti managementu umění, ale i z podnikatelské sféry na seminářích nebo přímý kontakt studentů s děním v oblasti kultury prostřednictvím např. účasti na odborných konferencích nebo seminářích pořádaných nejrůznějšími subjekty činnými v kultuře.

3 Produkce Vysoká škola / fakulta Filmová fakulta AMU, Praha Typ studia BcA. (tříleté, řádné prezenční, počet studentů 10 12) MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční, počet studentů 5 10) Periodicita otírání Studijní plán Vedoucí katedry / kontakt MgA. Pavel Borovan famu@famu.cz Smetanovo nábřeží 2, Praha 1 Profil absolventa BcA. Bakalářský stupeň si klade za cíl vychovat akademicky a profesně vzdělané odborníky pro všechny stupně řídících a organizačních prací při vlastní výrobě všech druhů audiovizuálních děl včetně působení v organizačních a řídících složkách v různých oblastech umění a kultury. Studium je ukončeno státní bakalářskou zkouškou. Profil absolventa MgA. Magisterský stupeň je určen studentům, kteří mají zájem a také schopnost iniciovat, ovlivňovat a spolupracovat na vzniku nových projektů včetně jejich finančního zajištění. Magisterský stupeň je určen studentům, kteří mají schopnost, vzhledem ke svým vědomostem a vlastnostem (charakteru a osobnosti), působit ve vrcholných řídících a organizačních složkách ve všech oblastech umění a kultury. Studium je zakončeno státní závěrečnou zkouškou a obhajobou teoretické diplomové práce. Charakter BcA. a MgA. studia Katedra produkce zajišťuje akademické vzdělání budoucím organizačním a řídícím pracovníkům v oblasti kulturní tvorby a výroby. Hlavním cílem katedry produkce je profilace kreativních producentů (vrcholných managerů) schopných na základě rozsáhlých víceoborových studijních zkušeností samostatně vytvářet, iniciovat, ovlivňovat, řídit a financovat různé samostatné umělecké projekty, především audiovizuální, a obchodovat s nimi. Katedra produkce umožňuje svým studentům osvojit si základy filmové a televizní produkce na všech úrovních výrobního štábu. V rámci studia v dílnách na katedře produkce dochází k rozšiřování vědomostí studentů prostřednictvím různých setkávání s režiséry, autory, ostatními tvůrci a manažery z oboru. Studenti jsou vedeni k intenzivnímu a aktivnímu zájmu o všechny formy současného kulturního dění u nás i ve světě.

4 Hudební management Vysoká škola / fakulta Typ studia Hudební fakulta AMU, Praha BcA. (tříleté, řádné prezenční, 5-10 studentů) MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční, ) 2 roky Studijní plán BcA., Studijní plán MgA. Malostranské nám. 13, Praha 1 Profil absolventa BcA. a MgA. Absolventi bakalářského a magisterského stupně studia hudebního managementu na pražské HAMU by měli působit zejména jako moderní producenti (pro video, audio a kombinované nahrávky, hudební filmy, rozhlasové a televizní pořady, operní, muzikálové a další projekty, hudební dramaturgové/ moderní manažeři /zastoupení umělců, agentury a všechny další formy managementu) či řídící pracovníci a úředníci intendanti (divadlo, opera, symfonické orchestry apod.) Charakter BcA. a MgA. studia Hudební management se studuje na Hudební fakultě AMU s tím, že předměty ekonomické a právnické povahy navštěvuje posluchač společně se studenty oboru filmové nebo divadelní produkce. Tyto předměty zajišťuje FAMU, resp. DAMU.

5 Hudební manažerství/ Hudební produkce Vysoká škola / fakulta Hudební fakulta JAMU, Brno Typ studia BcA. (tříleté, řádné prezenční, počet studentů 5) MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční, počet studentů 5) Ph.D. (doktorské studium, řádné prezenční/kombinované, počet studentů 2) Studijní plán BcA., Studijní plán MgA., Ph.D. závisí na počtu přihlášených odb.as. Mgr. Václav Málek Komenského náměstí 6, Brno Profil absolventa BcA. a MgA. studia Absolvent má základní přehled o ekonomice podniku, o účetnictví a právních otázkách týkajících se kulturní sféry, o marketingu a manažerských aktivitách v oblasti kultury dokáže komunikovat také nejméně ve dvou světových jazycích Má základní znalosti psychologie a sociologie a rozvinuté znalosti práce s PC, zejména umí zacházet se softwarovými kancelářskými balíky, orientuje se v problematice dějin hudby, ovládá základní principy dramaturgie, orientuje se v publicistických žánrech a popularizačních formách, je seznámen se základy hudební teorie, ovládá základy hry na klavír. Vzhledem k tomu, že v průběhu studia byl exkurzemi a osobními kontakty obeznámen se způsobem práce hlavních kulturních institucí (agentury, média, státní instituce apod.), a vzhledem k tomu, že sám se podílel na pořadatelství některých kulturních akcí až po vlastní absolventský projekt, je schopen se rychle adaptovat na podmínky a požadavky praxe. Absolvent je schopen zastávat místa v koncertních agenturách, v hudebních redakcích (rozhlasu, televizi), v redakcích novin a odborných periodik, ve státních a městských institucích (orchestry, divadla), v kulturních odborech orgánů samosprávy, v cestovních kancelářích zabývajících se tzv. kulturní turistikou, případně v reklamních agenturách. Charakter BcA. a MgA. studia rmace nejsou dostupné (nový vedoucí katedry, probíhá změna).

6 Divadelní manažerství Vysoká škola / fakulta Divadelní fakulta JAMU Typ studia BcA. (tříleté, řádné prezenční, počet studentů 10 15) MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční, počet studentů 6 10) PhD. (doktorský tříletý program, řádné prezenční a kombinované, počet studentů 2 5) Studijní plán doc. Mgr. Jan Kolegar kolegar@jamu.cz , Mozartova 1, Brno Chládková Blanka Profil absolventa BcA. Absolvent bakalářského studijního programu je připraven vykonávat střední řídící funkce v divadlech, je schopen samostatné práce ve vlastních agenturách s hlubokými znalostmi o vedení pracovních skupin a pracovišť v divadle, má komplexní přehled o divadelní problematice v celé škále, má dobré jazykové znalosti, vysoký stupeň právního vědomí, specializovaný na management uměleckých souborů a management marketingových oddělení v divadlech a uměleckých agenturách. Profil absolventa MgA. Magisterské studium divadelního manažerství připravuje divadelní manažery s přesahem do obecného kulturního managementu (art management), s hlubokými znalostmi o profilování a vedení divadla, o postavení divadla ve společnosti, o nadačních činnostech, o financování neziskových organizací u nás a ve světě, s dobrou orientací v zahraničním managementu při reflexi historie a tradice evropského divadla a tradic jeho managementu, s výbornými jazykovými znalostmi, umožňující jim suverénní schopnost komunikace a spolupráce se zahraničními partnery, s mimořádně vysokým stupněm právního vědomí a hlubokou znalostí divadelní problematiky (divadelní teorie a technologie). Charakteristika BcA. studia V průběhu studia se studenti setkávají se zahraničními odborníky na divadelní management a marketing, vykonávají stáž v kulturní organizaci jako bakalářský výkon. Organizace je vybrána podle zaměření jejich bakalářské práce. Charakteristika MgA. studia V průběhu studia se studenti setkávají mimo jiné také se zahraničními odborníky na divadelní, kulturní a obecný management v seminářích, vedených v anglickém jazyce. Nejlepší studenti mají možnost účastnit se zahraničních stáží. Svoje organizační schopnosti

7 si mohou studenti ověřit během studia na národní a mezinárodní úrovni při zajišťování společných projektů ve studiu MARTA a na mezinárodním festivalu divadelních škol Setkání.

8 Management v kultuře Vysoká škola / fakulta Typ studia Filozofická fakulta MU, Brno MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční 50 studentů) MgA. (navazující dvouleté, řádné kombinované 50 studentů) Studijní plán Mgr. Viktor Pantůček pantucek@phil.muni.cz Arna Nováka 1, Brno Profil absolventa MgA. studia Absolvent navazujícího studijního oboru Kulturní management bude připraven k praktickému zhodnocení svých znalostí v oblasti uměleckého prostředí, ekonomických i právních aspektů fungování kulturních a společenských institucí a organizací, jako též ve státní kulturní politice a jejich systémových modifikacích v euro-americkém prostředí. Bude schopen reflexe aktuálního kulturně-společenského dění a jeho adaptace k praktickému využití při organizátorské, manažerské či řídící práci v umělecky profilovaných institucích. Díky kombinaci teoretického uměnovědného vzdělání a prakticky orientovaného směřování ekonomického, právnického a praxeologického budou absolventi splňovat veškeré podmínky pro plnění manažerských, organizátorských a řídících úkolů na různých kulturněspolečenských postech ve státním i soukromém sektoru. Charakteristika MgA. studia Obor Management v kultuře je koncipován jako navazující magisterské jednooborové a dvouoborové prezenční a kombinované jednooborové studium. Obor je primárně určen zájemcům o problematiku uměleckého provozu a praktického řešení managementu v kultuře. Studenti navazujícího magisterského oboru Kulturní management budou během studia seznámeni s problematikou ekonomického, právního i uměleckého chodu kulturních institucí (praxeologie, ekonomie kultury, právní vědomí). Nedílnou součástí studia je též orientace na pochopení státní i soukromé podpory neziskových organizací s kulturní profilací (kulturní politika). Posluchači budou zasvěceni do účetnictví, marketingu, managementu, public relations, autorského práva a dále také do samotného řízení kulturního provozu se všemi svými specifiky (ekonomika a řízení kulturního provozu). Posluchači rovněž absolvují kurzy obecně uměnovědného zaměření (obecná teorie umění a estetika, sociologie kultury, masová média a populární kultura) a odbornou praxi. Studium je koncipováno ve spolupráci s Ekonomicko správní fakultou Masarykovy univerzity. Garantem studijního oboru je Ústav hudební vědy, který je jedním z nejlépe vybavených pracovišť v rámci celé MU. K dispozici je domovským studentům vlastní počítačová pracovna s připojením na internet, knihovna a studovna. V rámci programu SOCRATES mohou studenti využívat stipendijních pobytů na univerzitách v celé Evropě. Díky spolupráci s dalšími uměleckými podniky v Brně je možno získávat zlevněné nebo volné vstupenky na

9 celou řadu kulturních akcí.

10 Kurátorská studia Vysoká škola / fakulta Typ studia Fakulta umění a designu, UJEP, Ústí nad Labem MgA. (navazující dvouleté, řádné prezenční, počet studentů ) Studijní plán PhDr. Tomáš Pavlíček, Ph.D. tomas.pavlicek@ujep.cz Pasteurova 9, Ústí nad Labem Profil absolventa MgA. studia Tento studijní obor reaguje na potřebu zajistit erudované pracovníky pro sféru produkce, prezentace a socializace výtvarného umění. Specifičnost tohoto oboru spočívá ve spojení teoretické a praktické složky studia, které směřuje ke zvládnutí problematiky provozu kulturních institucí, prezentace a socializace výtvarného umění, publicistiky, kritiky a trhu s uměním. Absolvent bude vybaven jak teoretickými poznatky, tak zároveň i praktickými dovednostmi, jež získá během studia spoluprací s konkrétními institucemi i se zahraničními odborníky, reprezentanty významných galerijních institucí. Praktické zkušenosti, získané a reflektované již v průběhu studia, připraví absolventa na reálné pracovní podmínky a umožní jeho zařazení v různých oblastech produkce a institucionalizace výtvarného umění. Absolvent studijního oboru Kurátorská studia se může uplatnit jako kurátor či lektor v galeriích a muzeích, ve sféře státní, veřejné i soukromé a komerční. Bude působit v oblasti produkce výstav pro domácí i zahraniční kulturní instituce; dále nalezne uplatnění v redakcích odborných periodik nebo v nakladatelských domech orientovaných na výtvarné umění a kulturní historii, v publicistice a umělecké kritice, popřípadě ve sféře vizuální komunikace a její administrativy. Charakteristika MgA. studia Studijní obor kombinuje teoretické znalosti z dějin a teorie umění a společenskovědních oborů s praktickými dovednostmi organizace provozu v institucích, které uchovávají, odborně zpracovávají a zveřejňují díla vizuálního umění. Zvláštní zřetel je v náplni studia kladen na problematiku současného výtvarného umění a vizuální kultury v České republice a celém středoevropském kulturním prostoru. Pozornost bude věnována rovněž poznatkům o teorii umění a metodologii dějin umění a o problematice galerijního provozu. Speciální důraz bude kladen na produkci a marketing současného umění.

11 Management umění Vysoká škola / fakulta Typ studia VŠUP, Praha (studijní modul, rozsah 64 hodin, původně určeno pro studenty 4. a 5. ročníků) Studijní plán Pavel Šik p.sik@vsup.cz Náměstí Jana Palacha 80, Praha 1 Profil absolventa studia Absolventi, kteří prošli výukou kurzu, získají potřebné základní dovednosti, které budou představeny a procvičeny na konkrétních projektech. Tyto dovednosti účastníkům umožní samostatné plánování, rozpočtování a úspěšné řízení projektů v oblasti vizuálního umění. Zahrnuta bude také výuka dovedností z oblasti tvorby partnerství, týmové spolupráce, prezentačních dovedností, právního minima a orientace v možnostech získávání finančních prostředků pro oblast umění a kultury. Modul je možné si zvolit pouze jako celek (nelze vybírat jednotlivé předměty). Absolventi získají certifikát VŠUP o absolvování kurzu teorie a praxe managementu umění. Charakter studia Výuka modulu je zaměřená teoreticky a prakticky. Kurz obsahuje široký záběr tematických okruhů: základní informace o kulturní politice a globálním sociokulturním prostředí, management kultury, podrobný popis projektu a projektového cyklu, projektové myšlení, fundraising, týmovou práci a komunikaci v uměleckém týmu, sestavení a řízení partnerství, práci s médii a veřejností, efektivní komunikaci, základy práva smluvního a práv duševního vlastnictví, branding, organizační rozvoj a strategické plánování, vedení ekonomické agendy, základy financí a samofinancování, finanční management a účetnictví, možnosti čerpání finančních prostředků z programů a fondů EU. V budoucnu je podle plánu školy počítáno s otevřením tohoto kurzu i pro zájemce z řad veřejnosti, kteří v případě úspěšné závěrečné zkoušky a odpovídající prezence obdrží certifikát Vysoké školy uměleckoprůmyslové o absolvování kurzu Management umění.

12 Organizace a řízení AV tvorby /Management AV tvorby Vysoká škola / fakulta Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku Typ studia Bc. Organizace a řízení AV tvorby (tříleté, řádné prezenční, studentů) Mgr. Management AV tvorby (navazující dvouleté, řádné prezenční, 6 7 studentů) Studijní plán RNDr. Naděžda Vrbová (studijní oddělení) nada.vrbova@filmovka.cz Lipová alej 2068, Písek Profil absolventa Bc. studia Absolventi bakalářského studia vedle možnosti návazného vysokoškolského studia magisterského stupně na příbuzném typu vysokých škol by měli především najít odpovídající uplatnění ve filmových, televizních, dabingových a rozhlasových studiích, a to jak regionálního, tak celostátního významu, a dále pak v celé sféře manažerských činností v oblasti kulturního dění. Profil absolventa Mgr. studia Absolventi jsou připraveni zastávat všechny stupně řídících a organizačních prací při vlastní výrobě všech druhů audiovizuálních děl, včetně působení v organizačních a řídících složkách v různých oblastech umění a kultury. Absolventi najdou uplatnění ve filmových, televizních, dabingových a rozhlasových studiích celostátního nebo regionálního významu, v reklamních agenturách, ve vzdělávacích institucích, redakcích odborných i jiných periodik, vědeckých pracovištích, manažerských centrech, na vysokých školách i kulturních zařízeních tedy všude tam, kde vzniká, resp. se pracuje s uměleckým audiovizuálním dílem na profesionální úrovni. Charakteristika Bc. studia Posluchači budou v průběhu studia podrobně seznámeni s celou problematikou výroby a užití audiovizuálních děl. Získají všeobecné znalosti z oblasti uměnovědné, ekonomické i právní a základní profesní znalosti z oboru produkce. Cílem vysokoškolského studia daného oboru je připravit absolventy pro praktický výkon řídících funkcí v oblasti tvorby, výroby a šíření audiovizuálních děl a současně připravit absolventy na možnost návazného magisterského studia na školách ekonomického a uměleckého směru. Charakteristika Mgr. studia Magisterský stupeň studia v tomto oboru poskytne studentům, absolventům bakalářského stupně, v míře co možná nejširší, znalosti a dovednosti, povyšující výkonnou produkci na producentství. Akcent bude kladen na precizní mapování ekonomických aspektů multimediální tvorby, schopnost finanční analýzy předkládaného projektu. Důraz bude rovněž kladen na odpovídající přípravu prezentace svěřených multimediálních projektů koprodukčním partnerům, sponzorům a dalším subjektům (na nejrůznější úrovni výroby a uvedení multimediální díla), a to nejen na domácí, ale i zahraniční platformě (především, ale nejen v rámci EU). S tím souvisí i odpovídající a nezbytná psychologická,

13 legislativně právní a jazyková průprava.

14 Arts Management Vysoká škola / fakulta Fakulta podnikohospodářská VŠE, Praha Typ studia Bc. (tříleté, řádné prezenční, počet studentů 100) Ing. (navazující dvouleté,řádné prezenční, počet studentů 100) Studijní plán doc. Ing. Jiří Patočka, CSc petr.vancura@vse.cz W. Churchilla Praha 3 Katedra Arts Managementu se zaměřuje na spojení dvou zdánlivě nespojitelných oblastí ekonomiky a umění. Tomuto spojení se věnuje jak formou pedagogické činnosti, tak vlastním nezávislým výzkumem. Pedagogická činnost katedry Arts Managementu se zaměřuje na vzdělávání v oblasti financování a provozu institucí hmotné i nehmotné kultury, stejně jako na rozvíjení znalostí studentů v oboru kulturní politiky. Aby studenti předmětů katedry nepoznávali pouze teoretickou část této problematiky, pořádá katedra několikrát ročně exkurze, na kterých mohou studenti diskutovat s odborníky a do podrobností se seznamovat s každodenními problémy lidí pracujících v tomto odvětví. Stejně jako ostatní pracoviště Vysoké školy ekonomické, se i katedra Arts Managementu zaměřuje na výzkum a vývoj. Katedrální výzkum se zaměřuje převážně na dvě prioritní oblasti. Zlepšení a zkvalitnění sytému financování a podpory kulturních institucí a památek na území České republiky. Druhou oblastí je zapracování moderních ekonomických principů do provozování kulturních institucí a z toho plynoucí zvýšení kvality provozu těchto zařízení. Činnost katedry Arts Managementu se zaměřuje i na spolupráci s významnými subjekty na poli kultury v České republice. Na své pedagogické činnosti spolupracuje katedra s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, jejíž přední odborníci přednášejí na některých katedrálních kurzech a podílí se na výzkumu. Zatímco na poli výzkumu spolupracuje katedra s významnými institucemi, jakými jsou například ICOMOS (International COuncil on MOnuments and Sites), NIPOS (Národní rmační a POradenské Středisko pro kulturu), Institut umění a řada dalších. Profil absolventa Bc. studia Po ukončení bakalářského studia naleznou absolventi uplatnění v nižších úrovních řízení kulturních institucí, neziskových organizací a organizací veřejné správy na pozici fundraiserů, marketerů, programových dramaturgů apod. Fakulta má tento obor akreditován i v navazujícím magisterském studiu, ve kterém mohou absolventi bakalářského stupně pokračovat. Profil absolventa Ing. studia Absolvent magisterského stupně by měl být schopen zvládat vedoucí řídící funkce včetně behaviorálních, personálních a marketingových komponent, vytvářet koncepce a plány organizace, popř. podnikatelské projekty, řešit odborné ekonomické problémy organizace. Studiem absolvent dosáhne také povědomí o kulturní advokacii, audience developmentu, komunitním plánování a o nové ekonomické teorii kreativních průmyslů s jejími možnými důsledky pro kulturní politiky. Bude tak schopen tvořit pomyslný spojovací článek mezi

15 úrovní veřejné a státní správy a institucionární platformou tvořenou jednotlivými produkčními jednotkami v kultuře a umění. Charakter Bc. studia Tento studijní obor představuje účelovou kombinaci předmětů s ekonomickým a manažerským zaměřením a předmětů z oblasti umění a kultury. Obor Arts Management ve svém obsahu nabízí jednak nezbytné penzum ekonomických a manažerských předmětů rozdělených do tří hladin: všeobecné předměty filozofie, ekonomie, statistika, informatika, studium pouze anglického jazyka; předměty oborového základu ekonomika a finance organizací, management, základy marketingu a marketing umění, právo, základy podnikání, účetnictví, daňový systém, projektový management, personalistika, mezinárodní management atd. Doprofilující odborné předměty cestovní ruch a kulturní dědictví, veřejná správa, kulturní kapitál v socioekonomickém rozvoji, územní plánování a urbanismus, veřejné finance apod. Do obsahové náplně výuky v oboru jsou zařazeny předměty zaměřené na umění a kulturu: dějiny kultury, dějiny uměleckých slohů, sociologie kultury, legislativa v oblasti kultury, regionální politika v oblasti kultury, financování provozu, údržby a obnovy památek apod. Charakteristika Ing. studia Navazující magisterský studijní obor Arts Management je určen pro absolventy bakalářského oboru Arts Management a pro absolventy podobně zaměřených bakalářských studijních oborů. Ve struktuře studijního plánu je kladen důraz na další rozvoj ekonomického a manažerského vzdělání. Obor Arts Management ve svém obsahu nabízí předměty oborového základu manažerská ekonomika a finance, management II, marketing umění a kulturního dědictví, strategické plánování v kultuře. Nabízí i doprofilující odborné předměty zaměřené na ekonomiku hmotné i živé kultury jako jsou kreativní a kulturní průmysl, metoda animace kultury, kulturní diplomacie, kulturní aspekty urbanismu a krajiny, dále pak umožní studentům výběr z vedlejších specializací VŠE.

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro navazující magisterské studium pro akademický rok 2020/2021,

Více

Studijní obor. Sociální management. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Sociální management. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Sociální management Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován Katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována vysoce kvalifikovanými pedagogy

Více

Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze. Oznámení

Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze. Oznámení Oznámení děkan fakulty v souladu s udělením akreditace novému studijnímu oboru a ve smyslu 48-50 zákona o vysokých školách otevírá od akademického roku 2007/2008 nový studijní obor: a) Arts Management

Více

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s.

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Ladislav Dokoupil (Jméno) Datum : úterý, 11. října 2011 Obsah : Obsah :... 2 1 Veřejnosprávní studia... 3 1.1 Studijní program Hospodářská politika a správa...

Více

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro navazující magisterské studium pro akademický rok 2019/2020,

Více

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP Městské Filozofická fakulta UJEP www.ff.ujep.cz Katedra germanistiky FF UJEP Pasteurova 13 400 96 Ústí n./l. ul. České mláděže ul. Klíšská UJEP MHD Mánesovy Sady B. Smetany Mírové náměstí Hlavní Katedra

Více

Veřejná ekonomika a správa

Veřejná ekonomika a správa Studijní obor Veřejná ekonomika a správa Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Veřejná ekonomika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH INFORMACÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou podnikové ekonomiky a managementu.

Více

ŽÁDOST O AKREDITACI NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO OBORU SVĚTELNÝ DESIGN STUDIJNÍHO PROGRAMU DRAMATICKÁ UMĚNÍ

ŽÁDOST O AKREDITACI NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO OBORU SVĚTELNÝ DESIGN STUDIJNÍHO PROGRAMU DRAMATICKÁ UMĚNÍ ŽÁDOST O PRODLOUŽENÍ AKREDITACE BAKALÁŘSKÝCH OBORŮ ČINOHERNÍ REŽIE DIVADELNÍ DRAMATURGIE SCÉNOGRAFIE ROZHLASOVÁ A TELEVIZNÍ DRAMATURGIE A SCENÁRISTIKA DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ MAGISTERSKÝCH NENAVAZUJÍCÍCH

Více

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2014-2015

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2014-2015 Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2014-2015 Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Kontakt: Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA SLEZSKÉ UNIVERZITĚ V OPAVĚ

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA SLEZSKÉ UNIVERZITĚ V OPAVĚ SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA SLEZSKÉ UNIVERZITĚ V OPAVĚ AKTUALIZOVÁNO KE DNI 31.05.2013 Studijní programy uskutečňované Slezskou univerzitou v Opavě spolu s Matematickým

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Marketing a management

Marketing a management Studijní obor Marketing a management Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ studijní obor je odborně garantován Katedrou podnikové ekonomiky a managementu výuka je zajišťována

Více

Moravská vysoká škola. Olomouc, o.p.s. www.mvso.cz

Moravská vysoká škola. Olomouc, o.p.s. www.mvso.cz Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. www.mvso.cz Obsah OBSAH... 2 1 VEDENÍ MVŠO... 3 2 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MVŠO... 4 3 HISTORIE MVŠO... 5 4 NABÍDKA STUDIA... 6 strana 2 strana 3 1 Vedení MVŠO 2 Organizační

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

Nabídka kurzů Příprava na přijímací zkoušky

Nabídka kurzů Příprava na přijímací zkoušky Nabídka kurzů Příprava na přijímací zkoušky Tento materiál byl vytvořen v rámci realizace projektu PERSPEKTIVA a ve spolupráci s prorektorem doc. Ing. Davidem Tučkem, Ph.D. s cílem podpory spolupráce Univerzity

Více

DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT

DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT Ateliér divadelního manažerství, bakalářské studium se zaměřením Produkční management Ročník: 1. Projektový management I 1 1 2 klz 2 Krejčí Vznik divadelní inscenace

Více

ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP)

ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP) ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP) 1 nabízíme univerzitní studium bakalářského a navazujícího magisterského studijního oboru obor je nepřetržitě vyučován na JU již od roku 1994 garantem je Katedra

Více

DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT (bude přejmenováno na Divadelní produkce, specializace Divadelní produkce)

DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT (bude přejmenováno na Divadelní produkce, specializace Divadelní produkce) DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT (bude přejmenováno na Divadelní produkce, specializace Divadelní produkce) Ateliér divadelní produkce a jevištní technologie, bakalářské studium se zaměřením

Více

VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní obor Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Proč studovat obor Chcete si zajistit jistotu, stabilitu a postup po nástupu do zaměstnání? Chcete mít jistotu zaměstnání bez ohledu na stabilitu

Více

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR Základ oboru: Cír. a pedagogové ADaV Divadlo a výchova

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR Základ oboru: Cír. a pedagogové ADaV Divadlo a výchova Ročník: 1. Vedoucí ročníku: BcA. Jakub Cír Vstupní kurz - dílna DaV z 1 Cír. a pedagogové ADaV Divadlo a výchova 2 2 1 z 2 2 2 1 zk 2 Seminář dramaturgie a 0 2 2 z 2 0 2 2 z 2 Klíč režie v DaV Úvod do

Více

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Studium: bakalářské studium (Bc., 3 roky) navazující magisterské studium (Ing., 2 roky) doktorské studium - lze pokračovat

Více

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo do roku 2011 Projednáno AR SVŠE 23. 11. 2007 1. Východiska dlouhodobého záměru Dlouhodobý záměr Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo

Více

Podniková ekonomika a management (PEM)

Podniková ekonomika a management (PEM) Podniková ekonomika a management (PEM) Bakalářský studijní program Ekonomika a management doc. RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D. Co potřebujeme pro úspěšnou profesní kariéru? Znalost konkrétního oboru, kde

Více

Název Kód Sem. Př. Cv. Ss. Uk. Kr. Typ Pedagog. Dějiny světového divadla III DAAZX03 ZS zk 3 P Cejpek, V.; Šotkovský, J.; Trtílek, P.

Název Kód Sem. Př. Cv. Ss. Uk. Kr. Typ Pedagog. Dějiny světového divadla III DAAZX03 ZS zk 3 P Cejpek, V.; Šotkovský, J.; Trtílek, P. DIVADELNÍ PRODUKCE Ateliér divadelní produkce a jevištní technologie, bakalářské studium Ročník: 1. Vedoucí ateliéru: doc. MgA Blanka Chládková Vedoucí ročníku: MgA. Lucie Abou POVINNÉ PŘEDMĚTY Dějiny

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Obecné informace studijní obor je odborně garantován Katedrou financí a účetnictví výuka je zajišťována

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor: MANAGEMENT Specializace: SPORTOVNÍ MANAGEMENT garant specializace: doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D. SPECIALIZACE SPORTOVNÍ MANAGEMENT studijní program

Více

DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT

DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ PRODUKČNÍ MANAGEMENT Ateliér ho manažerství, bakalářské studium se zaměřením Produkční management Ročník: 1. Vedoucí ateliéru (ročníku): doc. MgA. Blanka DDML11 Projektový management

Více

STATUT INSTITUTU PERSONALISTIKY FAKULTY PODNIKOHOSPODÁŘSKÉ VŠE V PRAZE

STATUT INSTITUTU PERSONALISTIKY FAKULTY PODNIKOHOSPODÁŘSKÉ VŠE V PRAZE STATUT INSTITUTU PERSONALISTIKY FAKULTY PODNIKOHOSPODÁŘSKÉ VŠE V PRAZE Preambule Institut personalistiky je odborným pracovištěm Fakulty podnikohospodářské zřízeným ve smyslu čl. 5 Statutu Fakulty podnikohospodářské

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní program Ekonomika a management Koncepce studijního oboru Účetnictví a daně vychází ze současných potřeb trhu práce a vytváří poznatkový

Více

VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE Historie VŠRR státní souhlas MŠMT v listopadu 2003 akreditace prvního studijního oboru Regionální rozvoj ve studijním programu Regionální rozvoj v prosinci 2003 (PS) rozšíření

Více

Specializace Marketing a obchod

Specializace Marketing a obchod Specializace Marketing a obchod Studijní program Ekonomika a management Katedra podnikové ekonomiky a managementu Ideální start Vaší kariéry! Proč si vybrat specializaci Marketing a obchod? Můžete ji studovat

Více

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. Pedagog. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR. Základ oboru. Vstupní kurz - dílna DaV 4 dny

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. Pedagog. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR. Základ oboru. Vstupní kurz - dílna DaV 4 dny DRAMATICKÁ VÝCHOVA Ateliér divadla a výchovy, bakalářské studium 1. MgA. Kamila Konývková Kostřicová Vstupní kurz - dílna DaV 4 dny z 1 Klíč a pedagogové ADaV Divadlo a výchova 2 2 1 z 2 2 2 1 zk 2 Konývka

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Management hotelnictví

Management hotelnictví Specializace Management hotelnictví Studijní program Ekonomika a management Studijní obor Podniková ekonomika a management Specializace je určena zájemcům, kteří chtějí získat: jazykové a komunikační dovednosti,

Více

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!)

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!) Studium Dálkovou formou studia je možné studovat následující studijní programy: Bakalářské programy Hospodářská a podnikatelská etika Sociální služby a poradenství Uchazeč je přijat na základě doručené

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Proč studovat obor? Chcete si zajistit jistotu, stabilitu a postup po nástupu do zaměstnání? Chcete mít jistotu zaměstnání

Více

Podniková ekonomika a management (PEM)

Podniková ekonomika a management (PEM) Podniková ekonomika a management (PEM) Navazující magisterský studijní program Ekonomika a management doc. RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D. 19. 9. 2017 Co potřebujeme pro úspěšnou profesní kariéru? Znalost

Více

1 Úvod k problematice podnikání v kultuře a umění, vymezení Arts managementu včetně jeho významu pro kulturu a umění... 17

1 Úvod k problematice podnikání v kultuře a umění, vymezení Arts managementu včetně jeho významu pro kulturu a umění... 17 Předmluva................................................. 15 1 Úvod k problematice podnikání v kultuře a umění, vymezení Arts managementu včetně jeho významu pro kulturu a umění.....................................

Více

Doktorské studium 2013-2014

Doktorské studium 2013-2014 Doktorské studium 2013-2014 Proč a jak studovat v doktorském studiu? Doktorské studium 3. a nejvyšší stupeň VŠ vzdělání Bakalářské (Bc.) Magisterské (Mgr., Ing.) Doktorské (Ph.D. za jménem) Doktorské studium

Více

KONCEPCE ROZVOJE KATEDRY ATS MANAGEMENT NA FPH VŠE :

KONCEPCE ROZVOJE KATEDRY ATS MANAGEMENT NA FPH VŠE : KONCEPCE ROZVOJE KATEDRY ATS MANAGEMENT NA FPH VŠE : I. EKONOMICKÉ POSLÁNÍ OBORU ARTS-MANAGEMENT Management kultury ve smyslu využití ekonomického potenciálu kulturních statků v oblasti hmotné i živé kultury,

Více

N 1101 Matematika 1103T004 Aplikovaná matematika (2) P Mgr., RNDr. Geometrie a globální analýza (2) P Mgr., RNDr.

N 1101 Matematika 1103T004 Aplikovaná matematika (2) P Mgr., RNDr. Geometrie a globální analýza (2) P Mgr., RNDr. Studijní programy uskutečňované Slezskou univerzitou v Opavě spolu s Matematickým ústavem v Opavě 1) 2) 3) 4) 5) B 1101 Matematika 1103R004 Aplikovaná matematika 3 P Bc. 6207R005 Matematické metody v ekonomice

Více

Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku

Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku Charakteristika studijního programu Jedná se o vysokoškolský bakalářský studijní program akreditovaný European Council

Více

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing Struktury studia Struktury studia bakalářského studijního programu (studijní obory Podniková ekonomika, Komunikace a lidské zdroje, Marketing), magisterského navazujícího studijního programu (studijní

Více

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR Základ oboru: Cír. a pedagogové ADaV Divadlo a výchova. z 1

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR Základ oboru: Cír. a pedagogové ADaV Divadlo a výchova. z 1 DRAMATICKÁ VÝCHOVA Ateliér divadla a výchovy, bakalářské studium Ročník: 1. Vedoucí ročníku: BcA. Jakub Cír DDVZ101 Vstupní kurz - dílna DaV 4 dny z 1 Cír. a pedagogové ADaV DDVZ102 DDVL102 Divadlo a výchova

Více

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika Standard studijního Foresight for Environment and Development A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Proč studovat obor? Chcete si zajistit jistotu, stabilitu a postup po nástupu do zaměstnání? Chcete mít jistotu zaměstnání

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE ZE DNE 19. ČERVENCE 2017 Článek 2 Obecné předpoklady zajišťování a vnitřního hodnocení kvality 1. AVU je vysokou

Více

PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK. Seminář dramaturgie a režie v DaV (Klíč) 2. LS: Společná praxe I (Jindra) LAB

PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK. Seminář dramaturgie a režie v DaV (Klíč) 2. LS: Společná praxe I (Jindra) LAB AK. ROK 06/7 Ročník:. BC Vedoucí ročníku: BcA. Jakub Cír 8.30-0.00 Společná praxe I LAB Literatura pro děti a mládež (Lípová, Jindra) Teorie divadla I 0.5 -.5 Organizace festivalu Sítko Seminář dramaturgie

Více

Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody?

Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody? Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody? Ano? Pak vás zveme ke studiu Environmentálních studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity V tomto letáku jsme pro vás shrnuli to nejdůležitější.

Více

PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK. ZS: Seminář k praxi I (Klvaňová) Seminář dramaturgie a režie v DaV (Klíč) (Klvaňová) LAB. (Klvaňová) 2 LS: Praxe I

PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK. ZS: Seminář k praxi I (Klvaňová) Seminář dramaturgie a režie v DaV (Klíč) (Klvaňová) LAB. (Klvaňová) 2 LS: Praxe I AK. ROK 08/9 Ročník:. BC Vedoucí ročníku: MgA. Jonáš Konývka 8.30-0.00 ZS: Přednes LS: Seminář k praxi I 0.5 -.5 ZS: Přednes LS: Organizace festivalu Sítko.00-3.30 Organizace festivalu Sítko Seminář dramaturgie

Více

Studijní obor. Evropská integrace. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Evropská integrace. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Evropská integrace Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována vysoce kvalifikovanými pedagogy

Více

Směrnice děkana č. 1/2015

Směrnice děkana č. 1/2015 Směrnice děkana č. 1/2015 Organizace celoživotního vzdělávání v rámci akreditovaných studijních programů v akademickém roce 2015/16 V Ústí nad Labem, dne 2. 3. 2015 Fakulta sociálně ekonomická UJEP organizuje

Více

MPA. Master of Public Administration. MPA@vsci.cz. www.cevroinstitut.cz

MPA. Master of Public Administration. MPA@vsci.cz. www.cevroinstitut.cz MPA Master of Public Administration MPA@vsci.cz Vysoká škola CEVRO Institut Je moderní vysoká škola akreditovaná MŠMT ČR a MV ČR MAGISTERSKÉ A BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Veřejná správa Politologie Právní specializace

Více

Studijní obor. Hotelnictví. Studijní program Gastronomie, hotelnictví a turismus SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Hotelnictví. Studijní program Gastronomie, hotelnictví a turismus SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Hotelnictví Studijní program Gastronomie, hotelnictví a turismus Základní informace o studijním oboru studijní obor je odborně garantován Katedrou cestovního ruchu, výuka je zajišťována vysoce

Více

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem.

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělávání: Právo a řízení firem 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání čtyřleté denní studium střední vzdělávání s maturitní

Více

Podniková ekonomika a management (PEM)

Podniková ekonomika a management (PEM) Navazující magisterský studijní obor Podniková ekonomika a management (PEM) Studijní program Ekonomika a management Prof. Ing. Karel Skokan, Ph.D. Studijní obor PEM Co potřebujeme pro úspěšnou profesní

Více

Výuka práva duševního vlastnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze

Výuka práva duševního vlastnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze Výuka práva duševního vlastnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze Prof. JUDr. Martin Boháček, CSc. Katedra podnikového a evropského práva Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze

Více

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2012-2013

Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2012-2013 Informace pro uchazeče o studium v akademickém roce 2012-2013 Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Kontakt: Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká

Více

Standard studijního programu Fyzika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Fyzika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Fyzika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Fyzika/Učitelství 60% / 40% Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika

Více

Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Aktualizace Dlouhodobého záměru Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně na rok 2015 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Více

PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK. ZS: Seminář k praxi I (Jindra) (Jindra) LAB. Seminář dramaturgie a režie v DaV (Klíč) (Jindra)

PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK. ZS: Seminář k praxi I (Jindra) (Jindra) LAB. Seminář dramaturgie a režie v DaV (Klíč) (Jindra) AK. ROK 07/8 Ročník:. BC Vedoucí ročníku: MgA. Kamila Konývková Kostřicová 8.0-0.00 0.5 -.5.00 -.0 LS: Organizace festivalu Sítko + Organizace festivalu Sítko Obecná psychologie Seminář dramaturgie a režie

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

REALIZACE Strategického záměru

REALIZACE Strategického záměru REALIZACE Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2016-2020 2018 Realizaci Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické UJEP na

Více

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 Pedagogická fakulta uskutečňuje programy: Bakalářské standardní doba studia 3 roky, přihlásit se mohou všichni

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2009 Praha 10. prosince 2009 Částka 2 O B S A H Pokyn děkana Fakulty bezpečnostního

Více

Soulad studijního programu. Environmentální studia a udržitelný rozvoj

Soulad studijního programu. Environmentální studia a udržitelný rozvoj Standard studijního Environmentální studia a udržitelný rozvoj A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D. STUDIJNÍ OBOR MANAGEMENT tříletý bakalářský studijní obor akademický titul bakalář - Bc.

Více

Metropolitní univerzita Praha, o.p.s. Česká republika

Metropolitní univerzita Praha, o.p.s. Česká republika , o.p.s. Získala státní souhlas a první akreditaci v roce 2001 V současné době má akreditaci na 10 bakalářských studijních oborů 11 magisterských studijních oborů a 3 doktorské studijní obory 2 rigorózní

Více

Den otevřených dveří 2016

Den otevřených dveří 2016 Den otevřených dveří 2016 doc. Ing. Hana Mikovcová, Ph.D. proděkanka pro pedagogiku Ing. Pavel Mikan systémový integrátor Hana Dudová studijní referentka O fakultě Poslání fakulty: vychovávat budoucí odborníky

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702T004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702T004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR OBECNÁ JAZYKOVĚDA

DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR OBECNÁ JAZYKOVĚDA DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR OBECNÁ JAZYKOVĚDA http://wwwdata.muni.cz/study/branch.asp?subjekt=arts&program=85&typ=d&forma=p&obor=7310v115 STUDIJNÍ PROGRAM P7310 FILOLOGIE OBECNÁ JAZYKOVĚDA (7310V115) Oborová

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

Organizace studia. Studijní program Ekonomika a management. Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Organizace studia. Studijní program Ekonomika a management. Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Provozně ekonomická fakulta Organizace studia Pro organizaci studia a usnadnění studentských mobilit je na fakultě používán kreditní systém. Dává studentům možnost si do jisté míry individuálně řídit časový

Více

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

PILÍŘE UNIVERZITNÍHO STUDIA

PILÍŘE UNIVERZITNÍHO STUDIA Psychologie práce a organizace v systému univerzitního studia Milan Rymeš Katedra psychologie Filozofické fakulty UK v Praze PILÍŘE UNIVERZITNÍHO STUDIA PSYCHOLOGIE Pregraduální dělené studium Doktorské

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Manažerská informatika

Manažerská informatika Studijní obor Manažerská informatika Studijní program Systémové inženýrství a informatika SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Získáte znalosti z oboru informatika a informačních technologií znalosti ze souvisejících

Více

Ústav historických věd

Ústav historických věd Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě 2017-8 Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech

Více

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ Cíl projektu Výchozí ukazatele /cílové ukazatele Plnění kontrolovatelných výstupů Změny v řešení Postup řešení: Hlavním cílem rozvojového projektu bylo zpracovat materiály k akreditaci

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

Filozofická fakulta UK v Praze

Filozofická fakulta UK v Praze Filozofická fakulta UK v Praze Seminář pro výchovné poradce 3.12.2013 O FAKULTĚ historie a tradice prestiž - nejširší nabídka humanitních oborů v ČR - výběrová fakulta - výborné uplatnění absolventů -

Více

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. Pedagog. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR. Základ oboru:

DRAMATICKÁ VÝCHOVA. Pedagog. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR. Základ oboru: Ateliér divadla a výchovy, bakalářské studium Ročník: 1. Vedoucí ročníku: MgA. Radka Macková DRAMATICKÁ VÝCHOVA Vstupní kurz - dílna DaV z 2 Divadlo a výchova 2 2 1 z 2 2 2 1 zk 2 Konývka Seminář dramaturgie

Více

Plán realizace strategického záměru

Plán realizace strategického záměru Plán realizace strategického záměru Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pro rok 2017 Schváleno Akademickým senátem PEF MENDELU dne 30 ledna 2017. Doc. Ing. Arnošt Motyčka, CSc. děkan

Více

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro doktorské studium pro akademický rok 2017/2018, a to

Více

Studijní programy nejen pro pracovníky veřejné sféry

Studijní programy nejen pro pracovníky veřejné sféry Studijní programy nejen pro pracovníky veřejné sféry V. ročník Konference o rozpočtech a financování územních samospráv Praha, 22. září 2011 CEVRO Institut se představuje Vysoká škola akreditovaná podle

Více

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548)

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Doktorský studijní program politologie je nový studijní program UK, který slučuje dosavadní studijní doktorské programy akreditované na FSV UK

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více

Podpora kultury na úrovni EU Kulturní a kreativní průmysly. Eva Žáková

Podpora kultury na úrovni EU Kulturní a kreativní průmysly. Eva Žáková Podpora kultury na úrovni EU Kulturní a kreativní průmysly Eva Žáková EU a kultura čl. 167 Lisabonské smlouvy podpora kultury do agendy EU začleněna v rámci Maastrichtské smlouvy (1992) podpora kultury

Více

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2017 Informace o studijních oborech Studijní obor Forma studia Počet uchazečů Dostavilo se Přijato Body posledního

Více

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií

Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2018 Informace o studijních oborech Studijní obor Forma studia Počet uchazečů Dostavilo se Přijato Body posledního

Více

Pro akademický rok 2019/2020 není doktorské studium tohoto oboru vypsáno.

Pro akademický rok 2019/2020 není doktorské studium tohoto oboru vypsáno. Studijní program Hudební umění Obor Hudební produkce Doktorský studijní program je zaměřen na samostatnou badatelskou práci, založenou na teoreticko-metodologickém výzkumu nebo na výzkum a vývoj prostřednictvím

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více