Zámecký pivovar Frýdlant

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zámecký pivovar Frýdlant"

Transkript

1

2 Zámecký pivovar Frýdlant Frýdlantský pivovar je zmiňován poprvé již jako existující ve Frýdlantském urbáři a lze předpokládat jeho existenci již před rokem Nejdříve se zcela jistě vařilo pivo přímo na frýdlantském hradu a v městských právovárečných domech. V další fázi vývoje vznikl, zřejmě v současném umístění, pivovar řemeslný, jehož nejstarší vyobrazení známe z Globicovi mapy a mladší barokní pak z dalších ikonografických odkazů. Vznik řemeslného pivovaru nemáme v současné době datován, více snad odhalí současný stavebněhistorický průzkum. Dle stavební knihy umístěné na zámku Lemberk byl nejdéle v roce 1629 přestavěn Albrechtem z Valdštejna na kamenný. Velká přestavba proběhla v letech , 1906, 1917 a 1929 na pivovar parostrojní. Stává se tak významnou industriální památkou regionu s navázáním na řemeslnou minulost. V roce 1949 byl pak uzavřen a prostory byly dány k dispozici skladu zeleniny a sýrárně. Nejen frýdlantský industriální pivovar je rozdělen do dvou samostatných výrobních celků - sladovnu a pivovar. Sladovna je, dle postupu výroby sladu, rozdělena na humno (klíčení ječmene) a hvozd (sušení naklíčeného ječmene). Pivovar se, opět dle postupu výroby piva, dělí na varnu a chladné hospodářství. Chladné hospodářství lze dále rozdělit na štoky, spilku a ležácké sklepy s lednicí (prostor pro skladování ledu). Součástí areálu jsou či byly dále skladové a obslužné prostory : bednárna, požahovna, umývárna sudů, kotelna, strojovna parního stroje (zbořena), strojovna umělého chlazení (zbořena), lahvovnu, stáčírnu, vodní hospodářství, pivovarský rybník, kancelářské prostory a byt sládka.

3 Humno (Sladovna) V pivovaru tento prostor slouží k naklíčení ječmene. Ječná zrna se namočila v tzv. máčecích štocích (náduvnících), v tomto případě ve dvou nádržích, částečně zapuštěných do podlahy humna.nejčastěji byl použit pískovec, žula, ale mohly být i dřevěné či zděné. Následně se rozprostřela po podlaze humna, v předepsaných intervalech kropila a přehazovala. Naklíčením vznikl tzv. zelený slad. Stavebním znakem humna bylo silné zdivo pro zachování stabilní teploty a kvalitní odvětrání prostor, neboť klíčením vzniklý bylo nutné odvézt pryč a nahradit vzduchem nasyceným kyslíkem. Splašková voda se odváděla kanály do řeky Smědé. Frýdlantský pivovar má typické barokní dvoulodní humno, které bylo dvoupatrové. Ke klíčení sloužilo nejen přízemí, ale i druhé nadzemní podlaží. Jeho stáří je předmětem současného stavebně-historického průzkumu. V současné době je datována pouze jedna krokev krovu do roku (viz zpráva Ivana Peřiny), ostatní vzorky dřeva nebylo možné datovat. V současné době se čeká na dataci příčných trámů, dřevěných sloupů a pozednic. Barokní krov humna je hambalkový s ležatou stolicí a skrývá další štít odkazující na některou ze starších stavebních fází.

4 Obslužné prostory pivovaru. K obslužným provozům pivovaru patřila strojovna (zbořena), kotelna, strojovna chlazení (zbořena), vodní hospodářství, tovární komín kotelny, skladovací prostory, bednárna, umývárna a požahovna sudů (sloužila k vysmolování sudů vzala ji povodeň 2010). Velmi zajímavým prvkem byla strojní požahovna sudů postavená v roce 1906 u řeky mimo areál pivovaru. Její umístění bylo prevencí proti možnému riziku požáru. Při smolení (požahování) se využíval pohon transmisí od poměrně vzdáleného parního stroje a ulehčoval tak, důmyslným zařízením, manuální práci. Do roku 1906 byla požahovna umístěna uvnitř areálu vedle humna. Budova dodnes stojí a byla následně využívána pouze jako bednárna a sklad sudů.

5 Hvozd (Sladovna) Slouží k tzv. hvozdění, sušení teplým vzduchem (či ve starších stavebních fázích kouřem) ve fázi klíčení, kdy slad obsahuje vhodné látky pro výrobu piva. Starší typ hvozdů v českých pivovarech je hvozd ležatý ( tzv. valach). Tento typ hvozdu je ve Frýdlantu je zaznamenán ve stavebních plánech z roku 1817 (spodní křídlo uprostřed) a jedná se o jeho zdokonalenou verzi typickou pro 18. století. Nahrazen byl v roce 1890 modernějším typem hvozdu. Současný frýdlantský hvozd je modernějšího typu, jedná se o tzv. stojatý vzdušný hvozd dvoulískový postavený roku 1890 v místě původního staršího hvozdu. U tohoto typu již dochází k sušení naklíčeného ječmene teplým vzduchem, spaliny z topeniště jsou odvedeny kouřovodem ve zdivu hvozdu. Kalorifer, kovová část hvozdu zajištující ohřev vzduchu nad topeništěm, byl umístěný ve spodní části hvozdu. Nad ním jsou v prostoru zaklenutém do kopule dvě lísky (rošty na kterých je rozprostřen zelený slad) skrze, které proudí teplý vzduch. Zaklenutý prostor je uvnitř zakončen puklicí, která zachytávala zpět stékající vodu z typického pivovarského komínu, z vnějšku zakončeného stříškou, který se v pivovarské hantýrce nazývá klobouk pana starého (pan starý = sládek pivovaru). V případě frýdlantského pivovaru se bohužel nezachoval a je známý pouze z dobových fotografií.

6 Varna (Pivovar) Varna frýdlantského pivovaru řemeslného období se nezachovala. Na plánech z roku 1817 je patrné topeniště pod varní nádobou - tzv. pánví a dostatečný prostor pro umístění kádí. Místnost byla otevřena až do krovu, kde byl větrací otvor na odvod páry. Pohled na řemeslný pivovar je vzácně zachován na jedné z prvních fotografií (do roku 1890) a na obrazech z přelomu 18. a 19. století. Budova a prostor frýdlantské varny z industriálního období s typickými velkými průmyslovými okny (okna byla zazděna v období využívání pivovaru libereckou mlékárnou) je již zachovalý do dnešních dob. Strojní vybavení parní varny se bohužel již nezachovalo, ale máme je zachyceno na fotografiích jednoho z posledních sládků Františka Boháče, který působil ve Frýdlantu v letech Varna byla 4 nádobová skládající se z tzv. vystírací kádě, scezovací kádě, rmutovací pánve a mladinové pánve. Velikost varny umožňovala výstav (produkci pivovaru) až 40 tis. hl. piva ročně (8 mil. piv). Nájemci Niessner a Bondy měli Clam-Gallasy danou povinnost uvařit ročně nad 30 tis. Hl. piva (smlouva pro rok 1905). Příklad ročního výstavu piva : hl., hl., hl., hl hl. piva. Pivovar zaměstnával pivovar přibližně 40 pracovníků. Ze známých jmen sládků jsou před rokem 1940 Alfred Konvička a poválečným sládkem pak František Boháč.

7 Chladné hospodářství (Pivovar) Štoky Po uvaření piva (tzv. várka nebo dílo) se musela rychle snížit teplota mladiny, k tomuto účelu sloužily štoky umístěné na půdě budovy přiléhající k zámeckému svahu. Pro místnost se štoky (mělká kovová nádrž na pilířích, ve které se mladina rozlije do velké plochy pro rychlé zchlazení) jsou typická velká okna se žaluziemi a hřebenový větrák ve střeše (zde se bohužel nezachoval, při rekonstrukci střechy byl zrušen). Dále se mladina dochladila sprchovým chladičem (dnes se používají deskové) a přečerpala či samospádem přelila do kvasných nádob - spilečných kádí a přidaly se pivovarské kvasnice. Spilka Ve spilce následně docházelo po přidání pivovarských kvasnic ke zkvašení cukrů na alkohol. Do roku 1930 (kolaudace nové technologie typu Rostock) byly kvasné nádoby dřevěné otevřené. Do současné doby zachovalá spilka se používala od roku 1930 (stavební dokumentace z roku 1929, kolaudace 1930) až do uzavření pivovaru v roce 1949.

8 Ležácké tanky a ležácké a ledové sklepy Pod štoky a spilkou se nacházejí železobetonové tanky postavené v roce 1929 společně se spilkou ve 4 patrech nad sebou. Jednalo se, o ve své době, moderní technologii. Jsou postaveny v místě, kde se nacházela od roku 1890 do roku 1929 lednice pivovaru, což je velká místnost či sklep pro skladování ledu. Předchozí stavbou na tomto místě byly valené klenby nejstaršího pivovarského sklepa zaznamenané ve stavebních plánech 1817, které se nacházejí v místě nejenom starší barokní stavby, ale i předchozí renesanční hrázděné budovy (viz. Globicova mapa 1660). Na tento blok navazuje trakt ležáckých sklepů z roku 1890, kde byly alternativně k železobetonovým tankům na kantýřích (kamenné podstavce) umístěny dubové sudy. Křídlo budovy bylo zakončeno skladem ledu lednicí. Led byl přivážen koňmi po úvozové cestě ve svahu. Cesta dnes vede pouze k současné garáži bytu umístěné mezi svahem a pivovarem. Cesta byla používána nejdéle do roku 1929, kdy cestu zastavěla stavba nové železobetonové spilky, a sloužila k zásobování celého pivovaru tak, že využívala převýšení k jednodušší dopravě materiálu za využití gravitace po celém areálu. V té době již existovalo umělé chlazení a nebylo nutné přivážet do pivovaru led a cesta tak pozbyla svého významu.

9 Poděkování Především si zaslouží velké poděkování historik Petr Freiwillig, z jehož mravenčí práce zveřejněná v knížce Technické památky Frýdlanstka, tato výstava informace o Zámeckém pivovaru čerpá,. Dále patří velké poděkování paní Boháčové, dceři sládka, za dobové fotografie a vzpomínky na své dětství v pivovaru, sběrateli Lukášovi Mikyskovi, který laskavě zapůjčil své fotografie ze své sbírky, Ivě Beranové za pečlivé uspořádání expozice, Ivanovi Peřinovi za konzultace a průzkum, fotografu Hynkovi Glosovi, který fotil stav areálu před rokem, archeologu Petru Brestovanskému za četné konzultace a mnoha dalším, bez jejichž práce by tato výstava nevznikla. Děkuji, Marek Vávra.

Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba piva Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba

Více

Suroviny pro výrobu piva

Suroviny pro výrobu piva Suroviny pro výrobu piva obilný slad (naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách.v Čechách nejčastěji ječný) voda chmel (na území Čech

Více

ČERNOKOSTELECKÝ P I V O VÁ R PIVOVARSKÉ MUZEUM, PROHLÍDKY PIVOVÁRU, Praha Kutná Hora. Kostelec nad Černými lesy RODINNÉ OSLAVY,

ČERNOKOSTELECKÝ P I V O VÁ R PIVOVARSKÉ MUZEUM, PROHLÍDKY PIVOVÁRU, Praha Kutná Hora. Kostelec nad Černými lesy RODINNÉ OSLAVY, ČERNOKOSTELECKÝ ZÁJEZDNÍ P I V O VÁ R www.pivovarkostelec.cz Praha Kutná Hora Kostelec nad Černými lesy ZÁJEZDNÍ HOSTINEC, PIVOVARSKÉ MUZEUM, PROHLÍDKY PIVOVÁRU, KONCERTY, DIVADLA, KONFERENCE, ŠKOLENÍ,

Více

Světovar II rozvojová území a doprava

Světovar II rozvojová území a doprava Světovar II rozvojová území a doprava Identifikační údaje Místo: Areál Světovar. Plzeň Slovany Klient: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně Škroupova 5, 305 84 Plzeň Ing. Irena Vostracká, ředitelka tel.:

Více

INFORMAČNÍ MEMORANDUM PRODEJ PIVOVARU JEVÍČKO

INFORMAČNÍ MEMORANDUM PRODEJ PIVOVARU JEVÍČKO INFORMAČNÍ MEMORANDUM PRODEJ PIVOVARU JEVÍČKO WWW.VEREJNEDRAZBY.CZ/A3189 Brněnská 347, 569 43 Jevíčko, okres Svitavy Pardubický kraj, Česko Obsah Informace o výběrovém řízení:... 2 Předmět prodeje:...

Více

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám VÝROBA PIVA Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 Ing. arch. Karel Doubner Zkušenosti z praktických realizací obnovy podstávkových domů Projekt rekonstrukce Komunikace s investorem Spolupráce se

Více

Sanace kleneb. Šlechtova restaurace v Praze Bubenči (hlavní sál) ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace kleneb. Šlechtova restaurace v Praze Bubenči (hlavní sál) ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace kleneb Šlechtova restaurace v Praze Bubenči (hlavní sál) Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis

Více

Ing. Jan Pustějovský ČVUT v Praze Fakulta stavební, katedra architektury,

Ing. Jan Pustějovský ČVUT v Praze Fakulta stavební, katedra architektury, Typologické vlastnosti nevyužívaných objektů pivovarské výroby s ohledem na možnosti jejich nového využití Typological Analysis of Unused Brewery Grounds in Terms of Ability to Re-use Ing. Jan Pustějovský

Více

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů.

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Jsme součástí skupiny s téměř 20 letou

Více

Výroba skutečného piva

Výroba skutečného piva Výroba skutečného piva Úvod... 4 Historie... 6 Areál pivovaru... 7 Specifika pivovarnické technologie a související tepelné pochody... 9 Spotřeba energie... 14 Vlastní energetické zdroje... 16 Investiční

Více

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE

Město Žatec V Žatci dne Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE Město Žatec V Žatci dne 22.5.2019 Městský úřad Odbor místního hospodářství a majetku MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE DNE 30. 05. 2019 Věc: Předkládá: Vypracoval: Obsah: Nabytí nemovitosti

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_130 Jméno autora: Jana Štrossová Třída/ročník:

Více

Lomnice nad Popelkou 21

Lomnice nad Popelkou 21 Lomnice nad Popelkou 21 Název objektu Šlechtova svobodárna čp. 1032 Adresa Letná čp. 1032 Lomnice nad Popelkou K. ú./ parcela č. Architekt Stavitel Lomnice nad Popelkou/st. p. č. 1251 Čeněk Musil František

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností. Komplex navrhl

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

Něco z historie Lihovaru v Třebíči

Něco z historie Lihovaru v Třebíči Něco z historie Lihovaru v Třebíči Původní Lihovar, ve kterém se nacházíte, byl založen léta páně 1890 za rakousko-uherské monarchie majiteli třebíčského zámku z rodu Waldsteinů jako součást zámeckého

Více

Prostorové konstrukce - rošty

Prostorové konstrukce - rošty Prostorové konstrukce - rošty a) princip působení roštu, b) uspořádání nosníků v pravoúhlé c) kosoúhlé, d) šestiúhelníkové, e) trojúhelníkové osnově, f) příhradový rošt 14.4.2010 Nosné konstrukce III 1

Více

Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Celkový pohled od jihu (všechna foto M. Panáček 2015).

Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Celkový pohled od jihu (všechna foto M. Panáček 2015). Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Celkový pohled od jihu (všechna foto M. Panáček 2015). Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Jižní fasáda, spodní část, pohled od jihu. Praha,

Více

STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ

STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ Fotodokumentace týkající se i. Etapy záchrany zámku v lipové STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ Pohled na zámek

Více

KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE

KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE Vypracoval: Vojtěch Listík Vedoucí práce: prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa Konzultant:

Více

Zastřešení staveb - krovy

Zastřešení staveb - krovy ČVUT v Praze Fakulta stavební PS01 - POZEMNÍ STAVBY 1 Zastřešení staveb - krovy doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní přednášky KP20 prof.

Více

SVITAP J.H.J. spol. s r.o.

SVITAP J.H.J. spol. s r.o. NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR SVITAP J.H.J. spol. s r.o. Kijevská 8, 568 02 Svitavy tel.: 461 568 166 mob.: 605 700 601 e-mail: vinklerova@svitap.cz www.svitap.cz Budovy a provozy na ul. Dimitrovova

Více

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

ZBRASLAVSKÝ PIVOVAR 250 let historie

ZBRASLAVSKÝ PIVOVAR 250 let historie ZBRASLAVSKÝ PIVOVAR 250 let historie Pivo se na Zbraslavi začalo údajně vařit už na sklonku 13. století, kdy byl založen cisterciácký klášter. V té době byly pivovary běžnou součástí klášterního hospodářského

Více

Zastřešení staveb - krovy

Zastřešení staveb - krovy ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Zastřešení staveb - krovy Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2011/12 Základní rozdělení krovových soustav

Více

PIVOVAR BUŠTĚHRAD KAMILA UNGRÁDOVÁ, MICHAELA ULRYCHOVÁ

PIVOVAR BUŠTĚHRAD KAMILA UNGRÁDOVÁ, MICHAELA ULRYCHOVÁ PIVOVAR BUTĚHRAD KAILA UNGRÁDOVÁ, ICHAELA ULRYCHOVÁ OBSAH ANALÝZA, KONCEPT HISTORIE x SOUČASNOST PŮDORYS 1. NP PŮDORYS 2. NP PŮDORYS 3., 4., 5. NP BOURANÉ A NOVĚ NAVRŽENÉ KONSTRUKCE ŘEZY POHLEDY VIZUALIZACE

Více

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ODSTRANĚNÍ STAVBY NA P.Č. 73/24 KOBYLNICE BOURACÍ PRÁCE STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Technická zpráva k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu 1. Všeobecné údaje

Více

Dolní Oldřiš, dům č.e. 3, stavebněhistorický průzkum. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu.

Dolní Oldřiš, dům č.e. 3, stavebněhistorický průzkum. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu. 105. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k východu. 106. Přízemí, bývalé stáje č. A105, jihovýchodní stěna. 107. Přízemí, bývalé stáje č. A105, celkový pohled k jihozápadu. 108. Přízemí, bývalé

Více

BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK. vaclav-hajek@post.cz

BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK. vaclav-hajek@post.cz konceptní stavebně historický průzkum BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK vaclav-hajek@post.cz OBSAH ÚVOD...2 SITUACE 1:2000...3 DĚJINY OBJEKTU...4 IKONOGRAFIE, MAPY A PLÁNY...5

Více

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU Restaurační minipivovar dokáže spojením části výrobní a části restaurační vytvořit zařízení, které má velmi dobré ekonomické ukazatele a svou atraktivností spolehlivě

Více

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Ing. Václav Müller projekční kancelář Klokotská 104 390 01 Tábor IČO 40699501 ČKAIT 0001772 SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Úvod Zadáním pro vypracování posudku byl požadavek majitele objektu

Více

Zakázka Název : Starovice lokalita vinných sklepů Kraj : Jihomoravský Obec : Starovice Datum zpracování : březen 2011

Zakázka Název : Starovice lokalita vinných sklepů Kraj : Jihomoravský Obec : Starovice Datum zpracování : březen 2011 . TEXTOVÁ ČÁST.1. Identifikační údaje Zakázka Název : Starovice lokalita vinných sklepů Kraj : Jihomoravský Obec : Starovice Datum zpracování : březen 2011 Objednatel Jméno / název : Obec Starovice dresa

Více

Projekt minipivovaru Chrastava

Projekt minipivovaru Chrastava Projekt minipivovaru Chrastava Minipivovar je umístěn do historicky cenné budovy, která je dnes z části vyhlašována kulturní památkou (podzemní část a včleněná budova historického mlýna). Projekt se snaží

Více

Dej Bůh štěstí tomuto pivovaru

Dej Bůh štěstí tomuto pivovaru 22 Industriální stopy Dej Bůh štěstí tomuto pivovaru Píše se rok 2000 a dva naivní pivovarozpytci objíždějí zaniklé pivovary, až se zastaví v Kostelci nad Černými lesy. První pohled není nijak ohromující,

Více

Průzkumy a dokumentace historických objektů

Průzkumy a dokumentace historických objektů Průzkumy a dokumentace historických objektů Miloš Buroň Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově Stavebně historický průzkum (SHP) základní podklad k obnově historického objektu (památky)

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Pozemní stavby A2 Cíl úlohy Podklady pro cvičení Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Na základě koncepčního návrhu tvaru zastřešení (šikmá střecha) pro vybranou konstrukční variantu budovy z úlohy

Více

CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách STAVBY - DOMY

CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách STAVBY - DOMY STAVBY - DOMY Pracovní listy a šablony pro METODICKÝ MANUÁL VÝSTUP PROJEKTU CZ.1.07/1.1.16/02.0041 1. MŮJ DŮM PODLAŽÍ NEBO PATRO pracovní list 2. PATRO 3. NADZEMNÍ PODLAŽÍ 1. PATRO 2. NADZEMNÍ PODLAŽÍ

Více

Pivovar Náchod v datech a obrazech 1872

Pivovar Náchod v datech a obrazech 1872 historie Pivovar Náchod v datech a obrazech 1872 V dubnu byl slavnostně položen základní kámen nového pivovaru a začalo se zdít. Stavbyvedoucím byl obecním zastupitelstvem 23. března zvolen stavitel Karel

Více

Veřejná dražba dobrovolná A1599

Veřejná dražba dobrovolná A1599 Informační memorandum Veřejná dražba dobrovolná A1599 Objekt bývalé ozdravovny a ZŠ Pec pod Sněžkou plocha pozemku767 m 2, plocha budovy 500 m 2 Obsah Stručný popis:... 3 Důležité informace:... 4 Poloha

Více

OBSAH DOKUMENTACE. A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje 2. Vstupní podklady 3. Údaje o území 4. Údaje o stavbě

OBSAH DOKUMENTACE. A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje 2. Vstupní podklady 3. Údaje o území 4. Údaje o stavbě OBSAH DOKUMENTACE A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje 2. Vstupní podklady 3. Údaje o území 4. Údaje o stavbě B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Popis území 2. Celkový popis stavby 8. Zásady organizace

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Vady hrázděných konstrukcí. chybné uložení prvku na sokl zapříčiňující

Více

Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1

Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1 Bohumilice (okres Prachatice), kostel. Díl stojky gotického okenního ostění s. 1 VĚC Lokalita / Okres Bohumilice / Prachatice Areál / Část areálu Kostel Nejsvětější Trojice Adresa Objekt / Část objektu

Více

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ)

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Evidenční list NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. : Litvínov 567256 k.ú. Horní Litvínov 686042 Objekt: severní pavilón zámku č.p.

Více

KAPUCÍNSKÁ 214/2 PRAHA 1

KAPUCÍNSKÁ 214/2 PRAHA 1 PROVOZNĚ TECHNICKÁ STUDIE REKONSTRUKCE PŮDNÍHO PROSTORU KAPUCÍNSKÁ 214/2 PRAHA 1 číslo pare 15 Praha únor 2010 obsah: Textová část Průvodní a technická zpráva Výkresová část č. výkresu název měřítko formát

Více

Investor: Praha 6 169 02. Popis objektu:

Investor: Praha 6 169 02. Popis objektu: Zadávací dokumentace "Adaptace prostor na zaměstnaneckou mateřskou školu" pro zhotovení projektové dokumentace ÚVN Praha 2014 Investor: Ústřední vojenská nemocnice Vojenské nemocnice 1200 Praha 6 169 02

Více

HOSTIVICKÁ SOKOLOVNA

HOSTIVICKÁ SOKOLOVNA HOSTIVICKÁ SOKOLOVNA Rekonstrukce a dostavba na kulturně sportovní centrum Varianta 2 Technická zpráva ke studii Zpracovali: Alena Kučerová a Jiří Kučera Hostivice, leden 2011 Technická zpráva ke studii

Více

NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR

NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR +420 461 568 148 Budovy a provozy na ul. Dimitrovova 6, NETEX 1) Kuchyně s jídelnou na st. p.č. 92/34 NABÍDKA PRONÁJMU VOLNÝCH PROSTOR Budova tvoří přední levou část objektu

Více

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Termín: 23.4.2012 Trasa: Veselí nad Lužnicí Třeboň Účastníci: třída 2.A, třída 2.AT, dozor: Ing. Milena Hlásková, Pharm.

Více

Informační memorandum. Elektronická aukce A3478

Informační memorandum. Elektronická aukce A3478 Informační memorandum Elektronická aukce A3478 Průmyslový areál určený pro výrobu a skladování, včetně vlastní fotovoltaické elektrárny, Domažlice ČR Užitná plocha 4.706 m 2,Pozemek 5.535 m 2 3 Obsah Stručný

Více

Tradiční výroba sladu a piva z hlediska stavební typologie na příkladech z Plzeňska 1

Tradiční výroba sladu a piva z hlediska stavební typologie na příkladech z Plzeňska 1 Tradiční výroba sladu a piva z hlediska stavební typologie na příkladech z Plzeňska 1 Jan Anderle Klíčová slova: Plzeňsko 16. století až polovina 19. století sladovnictví a pivovarnictví tradiční výroba

Více

Stručný popis technologie a provozních souborů Členění na provozní soubory

Stručný popis technologie a provozních souborů Členění na provozní soubory Stručný popis technologie a provozních souborů Minipivovary jsou určeny pro výrobu piva plzeňského typu. Jejich celkové provedení odpovídá tomuto záměru. Veškeré zařízení pivovaru, které přichází do styku

Více

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Předmět převodu: pozemky parcelních čísel stavební 555 a větší část 549, části

Více

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních

Více

I N F O R M A C E. k nabídkovému řízení na P R O D E J objektu v k.ú. Frýdlant, v obci Frýdlant. Předmět prodeje:

I N F O R M A C E. k nabídkovému řízení na P R O D E J objektu v k.ú. Frýdlant, v obci Frýdlant. Předmět prodeje: I N F O R M A C E k nabídkovému řízení na P R O D E J objektu v k.ú. Frýdlant, v obci Frýdlant. Předmět prodeje: - p.p.č. 9 o výměře 886 m 2, zastavěná plocha a nádvoří, jehož součástí je budova č.p. 46

Více

ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY (ZSTA) STAVBY PRO POSKLIZŇOVOU ÚPRAVU A SKLADOVÁNÍ POTRAVINÁŘSKÝCH PLODIN

ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY (ZSTA) STAVBY PRO POSKLIZŇOVOU ÚPRAVU A SKLADOVÁNÍ POTRAVINÁŘSKÝCH PLODIN JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY (ZSTA) STAVBY PRO POSKLIZŇOVOU ÚPRAVU A SKLADOVÁNÍ Posklizňová úprava obilí OBILÍ jedná se o čištění od příměsí, třídění, sušení a konzervace u

Více

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar byl založen roku 1895, ale co je na něm zajímavé, že jeho statut je stále národní podnik. Roční výstav neboli roční produkce piva činí 1,3 milionu

Více

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů...

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů... Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů.... 2. Vyjmenujte skupiny potravinových doplňků:........ 3. Nealkoholické nápoje mají nejvýše objemových

Více

L I B Č A N Y ROMÁNSKÝ KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

L I B Č A N Y ROMÁNSKÝ KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE S-2 S-5 PŘÍLOHA: C / I / 1 ŠIRŠÍ VZTAHY 1 : 250 (A3) TISK: 11. 10. 2011 S-3 S-1 S-4 PŘÍLOHA: C / II / 1 PŮDORYS V ÚROVNI PŘÍZEMÍ PŘÍLOHA: C / II / 2 PŮDORYS V ÚROVNI EMPORY PŘÍLOHA: C / II / 3 PŮDORYS

Více

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině

J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině J. Škabrada, Z. Syrová, J. Syrový: Nové poznatky o nejstarších vesnických domech na Vysočině grantový projekt SOVAMM / MK ČK 1999-2002: Litomyšlsko - Vysokomýtsko - soupis stávajích archit. a urbanist.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

PASPORTIZACE STATIKY

PASPORTIZACE STATIKY STATIKON Solutions sro Hostinského 1076/8 155 00 Praha 5 Stodůlky PASPORTIZACE STATIKY RODINNÝ DŮM Název referenční dokument Adresa ZKRÁCENÁ VERZE Počet stran: 35 x A4 Vypracovali: Ing, V Praze, červenec

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

1. ÚVODNÍ INFORMACE STÁVAJÍCÍ STAV A ÚČEL UŽÍVÁNÍ NOVÝ STAV A ÚČEL UŽÍVÁNÍ ZÁVĚR FOTODOKUMENTACE...

1. ÚVODNÍ INFORMACE STÁVAJÍCÍ STAV A ÚČEL UŽÍVÁNÍ NOVÝ STAV A ÚČEL UŽÍVÁNÍ ZÁVĚR FOTODOKUMENTACE... STAVEBNÍ ÚPRAVY HASIČSKÉ ZBROJNICE SVAŘEŇ STUDIE Číslo zakázky: 61429 Obsah dokumentu: Technická zpráva OBSAH 1. ÚVODNÍ INFORMACE... 3 2. STÁVAJÍCÍ STAV A ÚČEL UŽÍVÁNÍ... 3 3. NOVÝ STAV A ÚČEL UŽÍVÁNÍ...

Více

Návštěvnické trasy Plzeňského Prazdroje Významné destinace cestovního ruchu v ČR

Návštěvnické trasy Plzeňského Prazdroje Významné destinace cestovního ruchu v ČR Návštěvnické trasy Plzeňského Prazdroje Významné destinace cestovního ruchu v ČR 15. 3. 2011 Hlásíme rekordní návštěvnost za rok 2010! V roce 2010 překročila poprvé návštěvnost všech turistických destinací

Více

Sanace historických fasád

Sanace historických fasád ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace historických fasád Měšťanský dům U kamenného ptáka v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Historie

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 5/2310/14

ZNALECKÝ POSUDEK č. 5/2310/14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 5/2310/14 O ceně nemovitostí čp. 6 na st.4/2 spolu se st.č.4/2 a zahradou p.č. 430, čp. 7 na st.4/3 spolu se st.č.4/3 a zahradou p.č. 429, čp. 8 na st.4/4 spolu se st.č.4/4 a zahradou

Více

KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY

KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY WELL SERVICE s.r.o. O PIVU A SMART BREWERY O nás Za společností SMART BREWERY stojí tým lidí, které spojuje vášeň pro pivo, odbornost a také chuť nebát se uskutečnit

Více

ARCHIV ADM. VILA PAVILON. 4x4 CF JÍDELNA SLADOVNA SVĚTOVAR PLZEŇ PREZENTACE DUR SCHÉMATICKÁ SITUACE

ARCHIV ADM. VILA PAVILON. 4x4 CF JÍDELNA SLADOVNA SVĚTOVAR PLZEŇ PREZENTACE DUR SCHÉMATICKÁ SITUACE Sdružení Helika-Sudop / 14.11.2011 ADM. VILA PAVILON 4x4 CF ARCHIV JÍDELNA KOTELNA VARNA SLADOVNA SCHÉMATICKÁ SITUACE 2 AREÁL SVĚTOVAR LEGENDA POVRCHŮ STÁVAJÍCÍ ŽULOVÉ KOSTKY ZATRAVNĚNÉ PLOCHY ZATRAVŇOVACÍ

Více

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp.

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. Karta ohrožené památky katastrální území Kraj Ústecký číslo k.ú. 687391 městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. 72 Umístění památky Hilbertova číslo popisné 72 orient. Schválení

Více

Příklad rekonstrukce a oživení památky starého pivovaru v Jilemnici

Příklad rekonstrukce a oživení památky starého pivovaru v Jilemnici Příklad rekonstrukce a oživení památky starého pivovaru v Jilemnici Příklad rekonstrukce a oživení památky starého pivovaru v Jilemnici Stav objektu v roce 1995 Příklad rekonstrukce a oživení památky starého

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více

Obsah složky: 2. Přílohy Seznam příloh: Brownfields Libereckého kraje, Elitex Vilémov, krok 2 1

Obsah složky: 2. Přílohy Seznam příloh: Brownfields Libereckého kraje, Elitex Vilémov, krok 2 1 Brownfields Libereckého kraje, Elitex Vilémov, krok 2 1 Obsah složky: 1. Tabulka zjištěných informací: Identifikace lokality Regionální informace Vazba na ÚPD Vlastnické vztahy Limity a omezení Dopravní

Více

Pivovarník a sladovník

Pivovarník a sladovník Pivovarník a sladovník Pivovarník a sladovník provádí odborné práce při výrobě piva a sladu. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené povolání: Příbuzné specializace:

Více

SVATBA ve Staré čistírně

SVATBA ve Staré čistírně Stará čistírna odpadních vod v Praze - Bubenči je významným dokumentem historie architektury, techniky a vodohospodářství. Byla postavena v letech 1901 1906 jako poslední článek systematické stokové sítě

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy. Bytový dům Jana Morávka

Průkaz energetické náročnosti budovy. Bytový dům Jana Morávka Průkaz energetické náročnosti budovy str. 1 / 3 Průkaz energetické náročnosti budovy dle zákona č. 406/2000 Sb. a vyhlášky č. 78/2013 Sb. Bytový dům Jana Morávka 591 592 Jana Morávka 591 592, 254 01 Jílové

Více

Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace září 2013

Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace září 2013 Seznam ČSN k vyhlášce č. 268/2009 Sb. aktualizace září 2013 Jednou z prováděcích vyhlášek ke stavebnímu zákonu je vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění vyhlášky č. 20/2012

Více

Tovární komíny s vodojemy ohrožený druh

Tovární komíny s vodojemy ohrožený druh Ing. Robert Kořínek, Ph.D. Výzkumný ústav vodohospodářský, T.G.M., v.v.i. Ing. Martin Vonka, Ph.D. ČVUT v Praze Tovární komíny s vodojemy ohrožený druh Konference O továrních komínech 10.10.2014., Kostelec

Více

Luxusní byt 8+2, 371 m2 v Praze - Hradčanech

Luxusní byt 8+2, 371 m2 v Praze - Hradčanech Luxusní byt 8+2, 371 m2 v Praze - Hradčanech Ev. č. Cena Poznámka k ceně 092-101-300283 15 000 000 CZK nejnižší podání Fotografie Popis Ukazatel energetické náročnosti budovy Energetická náročnost budovy

Více

DĚTSKÁ EKO-UNIVERZITA HANSPAULKA Na Karlovce, Praha 6 PORTFOLIO

DĚTSKÁ EKO-UNIVERZITA HANSPAULKA Na Karlovce, Praha 6 PORTFOLIO DĚTSKÁ EKO-UNIVERZITA HANSPAULKA Na Karlovce, Praha 6 PORTFOLIO Mapa On-Line OBECNÉ ÚDAJE O DÍLE: Název díla: Dětská Eko-Univerzita Hanspaulka Investiční skupina: stavba pro vzdělávací účely Odborná způsobilost:

Více

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj stránka 1 z 9 Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj Zaniklý důlní závod a zajatecký tábor (druhá světová válka) Krušné hory představovaly odpradávna významnou oblast dobývání barevných kovů. V důsledku

Více

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ Výrobně skladovací areál firmy NOVAKO Jihlava u dálnice D1

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ Výrobně skladovací areál firmy NOVAKO Jihlava u dálnice D1 Informační memorandum VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ Výrobně skladovací areál firmy NOVAKO Jihlava u dálnice D1 Obsah Stručný popis:... 3 Důležité informace:... 3 Poloha areálu:... 4 Vzdálenosti:... 4 Výměry:... 5 Sítě:...

Více

Informační memorandum. Výběrové řízení A3259 Průmyslový areál určený pro výrobu a skladování, ě, včetně administrativního zázemí, Domažlice ČR

Informační memorandum. Výběrové řízení A3259 Průmyslový areál určený pro výrobu a skladování, ě, včetně administrativního zázemí, Domažlice ČR Informační memorandum Výběrové řízení A3259 Průmyslový areál určený pro výrobu a skladování, ě, včetně administrativního zázemí, Domažlice ČR 5.535 m 2 3 Obsah Stručný popis:... 5 Důležité informace:...

Více

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ 2016-2022 Schváleno Zastupitelstvem obce Choustník dne 14.12.2015 Jan Kubart starosta Mgr. Radim Jindra místostarosta 1 Obsah programu

Více

Informační memorandum. Náměstí Přemyslovců 14/11 Nymburk

Informační memorandum. Náměstí Přemyslovců 14/11 Nymburk Informační memorandum Náměstí Přemyslovců 14/11 Nymburk Předmět prodeje NÁZEV: LOKALITA: LIST VLASTNICTVÍ: BUDOVA: POZEMKY: PODLAŽÍ: ZPĚTNÝ NÁJEM: NÁJEMNÍ SMLOUVY: OSTATNÍ: VYBAVENÍ: FORMA PRODEJE: TERMÍN

Více

Výzkumná zpráva č. 104-11

Výzkumná zpráva č. 104-11 Výzkumná zpráva č. 104-11 Dendrochronologické datování dřevěných konstrukčních prvků domu čp. 198 v Dolních Pertolticích DendroLab Brno Ing. Tomáš Kyncl, Eliášova 37, Brno 616 00, IČO 75758041 listopad

Více

10. Předjarní setkání

10. Předjarní setkání 10. Předjarní setkání Termín konání: 15. 17. 3. 2019 Organizátor: Pavel Vraný a David Šíla Ubytování: někde v centru plzně Parkování: u hotelu, snad toho co budeme bydlet Závazné přihlášky do 20. 12. 2018

Více

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn.

UHERSKÝ OSTROH 1. Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p Uherský Ostroh par. st. 181, 182, 183/1, 185 nezjištěn. 3333 UHERSKÝ OSTROH 1 Název objektu Bývalé železářství Adler Adresa K.ú./ parcela č. Architekt Stavitel Projekt Uherský Ostroh, ul. Kostelní, č.p. 153. Uherský Ostroh 773 131 par. st. 181, 182, 183/1,

Více

PIVOVAR LOBEČ o.s. v roce 2011. > výroční zpráva o činnosti občanského sdružení. PIVOVAR LOBEČ o.s.

PIVOVAR LOBEČ o.s. v roce 2011. > výroční zpráva o činnosti občanského sdružení. PIVOVAR LOBEČ o.s. > výroční zpráva o činnosti občanského sdružení v roce 2011 > obsah obsah... 2 úvodní slovo... 3 poslání a cíle občanského sdružení... 4 z historie sdružení... 5 činnost občanského sdružení v roce 2011...

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

Sanace krovu. Kostel sv. Václava v Mikulovicích. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace krovu. Kostel sv. Václava v Mikulovicích. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace krovu Kostel sv. Václava v Mikulovicích Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu pohled

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

A. Průvodní zpráva. STAVEBNÍ ÚPRAVY SOCIÁLNÍHO ZÁZEMÍ OBJEKTU TĚLOCVIČNY V AREÁLU MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY k.ú. OPAVA-PŘEDMĚSTÍ, p.č.

A. Průvodní zpráva. STAVEBNÍ ÚPRAVY SOCIÁLNÍHO ZÁZEMÍ OBJEKTU TĚLOCVIČNY V AREÁLU MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY k.ú. OPAVA-PŘEDMĚSTÍ, p.č. STAVEBNÍ ÚPRAVY SOCIÁLNÍHO ZÁZEMÍ OBJEKTU TĚLOCVIČNY V AREÁLU MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY k.ú. OPAVA-PŘEDMĚSTÍ, p.č. 2157/9 DOKUMENTACE K STAVEBNÍMU ŘÍZENÍ (OHLÁŠENÍ) INVESTOR: STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA HORNÍ

Více

6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti. 6.1 Identifikace provozovatele zařízení

6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti. 6.1 Identifikace provozovatele zařízení 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 6.1 Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo název, anebo jméno a příjmení 1 Pivovary Staropramen a.s. Právní forma akciová společnost

Více

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_129 Název školy: Jméno autora: Hotelová škola

Více

OPRAVA STŘECHY NA OBJEKTU č.p.109 BRNIŠTĚ, k.ú.velký GRUNOV

OPRAVA STŘECHY NA OBJEKTU č.p.109 BRNIŠTĚ, k.ú.velký GRUNOV PODKLAD PRO ZADÁVACÍ PROJEKT OPRAVA STŘECHY NA OBJEKTU č.p.109 BRNIŠTĚ, k.ú.velký GRUNOV INVESTOR : Obec Brniště, Brniště č.p.102, 471 29 PRACOVATEL DOKUMENTACE : ADS ing.arch..jaroslav ŘEŘICHA, U Zeleného

Více

PT = UT= -0,350 TABULKA MÍSTNOSTÍ OZN. ÚČEL MÍSTNOSTI VYUSTĚNÍ DIGESTORU Ø125 MM NAD STŘECHU, UMÍSTĚNÍ DLE KUCHYŇSKÉ LINKY ZÁVĚTŘÍ LEGENDA MATERIÁLŮ

PT = UT= -0,350 TABULKA MÍSTNOSTÍ OZN. ÚČEL MÍSTNOSTI VYUSTĚNÍ DIGESTORU Ø125 MM NAD STŘECHU, UMÍSTĚNÍ DLE KUCHYŇSKÉ LINKY ZÁVĚTŘÍ LEGENDA MATERIÁLŮ 00 7 300 Schiedel UNI***Plus UNI MYČKA * 8 00 00 3 00 CHODBA + SCHODIŠTĚ 3 00.0 0,0 m 300 0 0 000 0 00 0 00 (0) 3 9 000 00 000 00 900 30 7 300 7 00 900 () 900 () 00 (0) 00 900 300 7 00 00 00 00 00 0 3

Více